Page 1

‌. waar iedereen thuis is!

Ke r sted itie

Schoolkrantje Een band tussen school en thuis

Redactie: Veerle Buytaert - Frederik Vanhuffel VU: Hilde Rimbaut

Schooljaar 2011 – 2012


INHOUD : Woordje van de directeur Woordje van de coรถrdinerend directeur Winterse sneeuwspelletjes Wij sorteren en composteren Waarom zijn kinderen niet zo gek op groenten? Wij gingen op zeeklassen: L5 en L6 Wij griezelen in de griezelklas Wondermooie verhalen in de voorleesweek Wij gingen op leeruitstap: L5 We love Nanda! Waarden en deugden: dankbaarheid Workshop Fair Trade: project Miel Maya Honing Woorden van kinderen: L4 en L3 De tocht naar de vogelringer L 4 Weetjes over de kleuterspeelplaats Weetjes en sfeerbeelden uit de Olifantenklas Wij sporten graag Welkom Sinterklaas en Zwarte Piet Wij delen lief en leed Kerstmis


oordje van de directeur Beste ouders, lieve kinderen, De voorbije 4 maanden zijn voorbij gevlogen. Dit vooral omdat er elke maand wel iets tofs te beleven viel op Gavertje Vier. Op 1 september kregen al onze ‘eerste klassers’ en de nieuwe leerlingen een bloem opgespeld. Deze ‘bloemenkinderen’ werden wegwijs gemaakt op onze school door onze ‘anciens’ , zodat ze zich direct thuis voelden.

September was uiteraard ook heel belangrijk voor de derde graad. Zij gingen welgezind op zeeklas. Verder in dit boekje lees je hun reisverhalen. Hun belevenissen waren voor het eerst ook te volgen op de website van onze school. In oktober werd er traditiegetrouw veel gewerkt rond de herfst. Er verschenen mooie knutselwerkjes met herfstbladeren, sommigen gingen op ontdekking naar het bos en kwamen daar zowaar vele paddenstoelen tegen maar niemand had daarbij de kabouters gezien!

De leerkrachten levensbeschouwelijke vakken werkten samen met de leerkrachten van 5 en 6 om onze kinderen wat bij te leren over eerlijke handel in de derde wereld. Er werden workshops georganiseerd en de kinderen gingen op bezoek naar de wereldwinkel in Belsele. In november werd er bij de kleuters gewerkt met Wiebel, deze klaspop helpt onze kleuters om STOP

te zeggen bij ruzies en hij helpt hen zoeken hoe ze een conflictsituatie kunnen oplossen. In het lager werkten we rond de deugd DANKBAARHEID. Alle kinderen deden hun best om te tonen dat ze dankbaar zijn voor kleine en grote dingen om zich heen. Eind december gingen we als afsluiter met alle kinderen een liedje zingen voor de mensen van het rusthuis te Belsele en zongen we samen een kerstlied op school. In december kon de Sint natuurlijk niet ontbreken, hij kwam ook dit jaar weer op bezoek en was verheugd zoveel lieve en brave kinderen te zien.


Wanneer de Sint terug naar Spanje was vertrokken gingen alle kinderen weer gezwind aan het werk om hun nieuwjaarsbrieven goed van buiten te leren of hem heel mooi over te schrijven. Ondertussen werd er op woensdagen ook flink gesport, startten onze oudste kleuters met het natuuratelier, waren er allerlei uitstappen in verschillende klassen. Kortom, teveel activiteiten om hier allemaal op te sommen. Eén ding weet ik zeker: steeds zag ik enthousiaste kinderen deelnemen aan alles wat voor hen werd gepland en kwamen tevreden leerkrachten mij melden hoe trots ze waren met zo’n ‘flinke’ kinderen in hun klas. Verschillende activiteiten voor onze kinderen werden gesponsord door onze ouderraad. We kunnen ook steeds rekenen op vele helpende handen. Het voltallig leerkrachtenteam wenst hen hiervoor dan ook hartelijk te bedanken. Dan rest mij enkel nog als ‘kersverse’ directeur jullie allen een fijn eindejaar toe te wensen en het allerbeste voor 2012. Moge kleine dromen uitkomen want elke dag een beetje gelukkig zijn daar moet je vooral ZELF aan werken! Hilde Rimbaut Directeur Gavertje Vier


oordje van de Coรถrdinerend directeur

Op reis tijdens het schooljaar? Plant u een reis tijdens het schooljaar, hou dan steeds rekening met de schoolvakanties. schooljaar herfstvakantie kerstvakantie krokusvakantie paasvakantie Hemelvaart 2011-2012 2012-2013 2013-2014

31/10 tem 6/11 29/10 tem 4/11 28/10 tem 3/11

26/12 tem 8/1 24/12 tem 6/1 23/12 tem 5/1

20/2 tem 26/2 11/2 tem 17/2 3/3 tem 9/3

2/4 tem 15/4 1/4 tem 14/4 7/4 tem 21/4

17/5 tem 18/5 9/5 tem 10/5 29/5 tem 30/5

De zomervakantie begint op 1 juli en eindigt op 31 augustus. 11 november, 1 mei en pinkstermaandag zijn ook vakantiedagen, voor zover zij niet in een vakantieperiode vallen. Buiten deze schoolvakanties is het niet toegelaten uw leerplichtig kind (ingeschreven in een school) mee te nemen op vakantie.

De leerplicht is bedoeld om uw kind alle kansen te geven zich te ontplooien. Voor een succesvolle schoolloopbaan moeten schooldirecties, leraren, ouders en leerlingen samenwerken.

Specifieke vragen over de leerplicht in het basisonderwijs kunt u stellen aan de directie van de school en ook aan: Steunpunt voor ouders en leerlingen in het basisonderwijs Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Koning Albert II-laan 15 - 1210 BRUSSEL Tel.: 02 553 04 15 - Fax: 02 553 93 85 E-mail: scholen.basisonderwijs.agodi @vlaanderen.be Karien Van Raemdonck Coรถrdinerend directeur


interse sneeuwspelletjes De leukste sneeuwspelletjes voor een “witte� kerstvakantie! Een witte kerst? Is buiten alles bedekt met een mooi wit tapijt, net nu de kerstvakantie voor de deur staat? Het mag dan al koud zijn, je kinderen een hele dag voor de televisie laten hangen, is geen optie! Zeker niet met deze leuke sneeuwspelletjes!

Petanque met sneeuwballen Vervang de traditionele plastic of metalen ballen door sneeuwballen. Even leuk als in de zomer !

De laatste worp Het principe is simpel: maak een sneeuwbal en gooi hem naar elkaar. Bij elke worp wordt de sneeuwbal kleiner. De persoon die niets meer heeft om te gooien, verliest het spel. Een leuk alternatief is het klassieke sneeuwballengevecht.

Tikkertje in de sneeuw De tikker probeert zoals altijd iemand anders aan te tikken. Maar die kan zich veilig stellen als hij met een lichaamsdeel (niet de voeten) de sneeuw aanraakt. Van al dat weglopen, krijgen je kids zeker warm!

Kunst in de sneeuw Met hun voeten kunnen je kinderen mooie tekeningen maken in het sneeuwtapijt. Laat ze hun naam schrijven of speel Pictionary in de buitenlucht!


Torentje met sneeuwballen Bedoeling is een zo hoog mogelijke toren te maken met sneeuwballen. Wie de toren doet omver vallen, heeft verloren. Verstoppertje Verstop allerlei kleine spulletjes in de sneeuw en geef aanwijzingen aan je kids om de spulletjes te vinden. Stel een tijdslimiet in zodat ze niet te lang in de kou hoeven te lopen.

Hinkelspel in de sneeuw Krijt zal je in deze omstandigheden niet van veel nut zijn. Verstuif ijskoud en gekleurd water met een plantenspuit om je hinkelspel te ‘tekenen’. Om de steen te vervangen, kan je een compacte sneeuwbal gebruiken.

Maak een engel in de sneeuw Ideaal voor op het einde van de spelnamiddag: je kids leggen zich neer in de sneeuw en vegen met hun armen. De afdruk die je krijgt in de sneeuw lijkt die van een engel. Poëtisch en magisch!

De klassieker: een sneeuwman Maak van je sneeuwman de mooiste van de straat met deze tips: 1. Een sneeuwman maak je door drie bollen te rollen in de sneeuw. Maak de onderste groot genoeg zodat het geheel stabiel blijft! 2. Maak armen met takken of met sneeuw als die stevig genoeg is. Het uiteinde kan je versieren met oude ovenwanten. 3. Het gezicht kan je tekenen met houtskool of gekleurd water in een verstuiver. Je kan ook groenten en knopen gebruiken. 4. Volgt jouw sneeuwman de laatste mode? Trek hem gerust een leuke outfit aan! 5. Vergeet de accessoires niet. Maak er een spelletje van en voeg elke dag een ander accessoire toe !


Lied dat gezongen werd door onze leerlingen in het rusthuis van Belsele op vrijdag 23 december 2011 (afsluitmoment project: “Dankbaarheid”)

Lichtjes van Kerstmis

Refrein: Op kerstavond branden lichtjes, helder rood of blinkend blauw. Want de kerstman die zal komen midden in de winterkou. Tussen sterren en cadeautjes schenkt hij blij aan ieder kind, éne mand vol wijze wensen waar je echte warmte vindt. Ieder kind wil hij vertellen van de dromen voor elk hart, van de liefde tussen mensen raakt de wereld minder hard. In de sneeuw bij wazig maanlicht treedt de kerstman naderbij, hoor daar klinkt het lied van vrede zachtjes zing ik mee zo blij.


ij sorteren en composteren In de week van 10 tot 14 oktober werden er heel wat activiteiten georganiseerd in het kader van de compostweek. Op maandagmorgen werd de compostweek gestart met een leuk toneeltje :”De zieke vuilniszak”. Dokter Tine kreeg een zieke vuilniszak op bezoek met maagklachten. Koffiedik, broodkorstjes, een glazen pot, aardappelschillen, oude batterijen en vuile luiers…. alles wat de vuilniszak voorgeschoteld kreeg had zij naar binnen geschrokt! Geen wonder dat daar problemen van kwamen….

De enige remedie was vermageren en sorteren om de maag van de zieke vuilniszak niet teveel te belasten. De zieke vuilniszak deed zich nog tegoed aan de pillen op het bureau van dokter Tine, tot de vuilniszak bewusteloos viel. Via een spoedoperatie werd de afval uit de vuilniszak verwijderd. Daarna werd alles gesorteerd. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van de leerlingen.

Chipszakjes en koekjeswikkels, lege drankflesjes, papier en karton, koffiegruis, brikjes, onkruid, fruitafval, lege verfbussen en batterijen, eierschalen en gebroken porselein… Alles werd in de juiste vuilnisbak gesorteerd. Tot slot zongen de leerlingen van het tweede, derde en vierde leerjaar een lied over het sorteren van afval.


In de loop van de week organiseerden de natuurouders voor de kleuters een activiteit in de natuurklas. Op donderdag 13 oktober kwamen de compostmeesters op bezoek. De leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar gingen op ontdekking doorheen verschillende locaties van de school. In de inkomhal vertelde een compostmeester over het sorteren van PMD. (Plastic, metaal en drankkartons.)

Op de speelplaats kwamen de leerlingen dan weer meer te weten over hoe je groenten- , tuin- en fruitafval kan composteren ...

… en in de natuurklas bewonderden ze allerlei kriebeldiertjes die zich in de compost opperbest thuis voelen.

Op de laatste halte van hun ontdekkingstocht, vertelde een compostmeester heel wat over de compost. De hele week konden alle klassen gebruikmaken van een didactische “compostkoffer” met boeken, loepjes, schopjes, posters…kortom allerlei ontdekkings-, experimenteer- en doe-materialen. In de inkomhal werden enkele materialen uit de compostkoffer opgesteld in een mini-tenstoonstelling. Een compostweek, het zal ons niet berouwen … We steken nu met z’n allen een heel schooljaar lang de handen uit de mouwen!


Roenten, gezond !


Bron: www.makkelijkegroenten.be en www.123aantafel.be


ij gingen op zeeklassen! L5 en L6 Bezoek aan de Atlantic Wall (Raversijde).

Schelpen verzamelen.

Fotokadertjes versieren met onze schelpen. Quiz!

Duinenstratego

Naar Nieuwpoort.

Uit de bol gaan op een mega coole fuif!

Zwemmen!

Zandkastelenwedstrijd.


Een gedicht over het bezoek aan sea-life op zeeklas. Vrijdag toen we met de bus naar huis gingen, zijn we gestopt in sea-life en gingen naar binnen. Toen we er voor het eerst naar binnen gingen leek het wat moerasachtig. Maar om naar te kijken was het prachtig. Eerst keken we wat rond. En al die vissen en beestjes zwommen bloot rond. Daarna gingen we naar de roggenshow. En daar zwommen ook haaien : wooooooooooooooooooooooooooooow. De show was ook in het Frans. Maar om goed te kunnen zien had je weinig kans. Daarna mochten we vrij rondlopen maar nog niets kopen; Dan gingen we naar de zeehondjes. En oh, die hadden super schattige kontjes. Eentje noemde Rocky, de andere heette Pritt. Zo schattig maar jammer genoeg waren ze niet wit. Ze schoven op hun buikje in het water maar ze hielden nooit hun snater. Na die schattige zeehonden en zeeleeuwen, begonnen we toch wat te geeuwen. Toen gingen we naar het winkeltje in sea-life. We vonden iets dat niet te duur was en gaven elkaar een high five Toen stapten we in de bus en reden naar huis. Na een weekje was ik weer thuis. Elena Goossens L5B


Ij griezelen in de

Griezelklas

Op donderdag 27/10 en vrijdag 28/10 was het spannend op onze school… Als afsluiter vóór de herfstvakantie werden alle kinderen van onze school getrakteerd op een griezelverhaal. Ouderraad en leerkrachten zorgden voor het inrichten van een heuse griezelklas! Heksen, spoken, spinnen en spinnenwebben, vleermuizen, uitgeholde pompoenen… het was allemaal aanwezig in de met zwarte en oranje doeken verduisterde griezelklas.

Elke klas mocht om beurt op bezoek komen om te luisteren naar een griezelverhaal dat was aangepast aan de leeftijdsgroep.

Griezelige groetjes van de opperheks.


Op vrijdag vertelde de “opperheks” eerst een verhaal aan alle kleuters en daarna werd er verder gegriezeld voor alle kinderen van het lager. Als afsluiter van dit alles werd er door de ouderraad een ‘spinnensoepje’ bij de kleuters aangeboden en de kinderen van de lagere school kregen een ‘bloedsoepje’! Zo konden de ouders ook meeproeven van de Halloweensfeer…


ondermooie verhalen in de VOORLEZEN…het leukste kwartiertje van de dag! Van 18 tot 27 november 2011 was het nationale Voorleesweek. Voorlezen is een plezier voor kinderen én volwassenen. Een moment van gezellig lachen, griezelen en dingen ontdekken. Voorlezen ís het leukste kwartiertje van de dag. Het heeft bovendien een grote impact op kinderen: het stimuleert de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat en het tekstbegrip. Samen praten over verhalen en illustraties leert kinderen omgaan met emoties, het stimuleert hun fantasie en het maakt kinderen tot aandachtige luisteraars. Niets dan goeds dus… Al enige schooljaren kunnen onze leerlingen genieten van ouders en/of grootouders die in de klas komen voorlezen. Zo ook dit schooljaar want tradities zijn er om in ere te houden en voorleesmomentjes zijn er om te koesteren! Voor wie het niet kan geloven hoe leuk voorlezen is, geven we enkele sfeerbeelden en tips om het zelf eens uit te proberen. Inspiratie om van voorlezen het mooiste kwartiertje van de dag te maken voor jou en je kind.

VOORLEESTIPS 1. Passie doet lezen Een gepassioneerde voorlezer is de voorlezer van ieders dromen. Vertel dus verhalen waar je zelf om moet lachen, kies personages die meteen in je hoofd ronddwalen, toon illustraties die je niet meer loslaten. Elk voorleeskwartiertje is een klein cadeautje: een blokje tijd en intimiteit met je kind. 2. Taal doet lezen Hét ultieme voorleesboek bestaat niet, dat is voor elk kind anders. Maar een goede, spitsvondige tekst is van het grootste belang. Luister naar het ritme van de tekst, de kleur van de woorden. Ook herkenbaarheid is belangrijk. Elk kind, klein of groot, zoekt een aanknopingspunt in het verhaal, een parallel tussen het vertelde en zijn eigen leven. Het is de deur tot een boek.


3. Beeld doet lezen Het blijft niet bij mooie woorden. Zeker in de prille jaren moeten boeken ook kijkplezier bieden. Kies voor sterke, sfeervolle prenten die langer dan één voorleesbeurt meegaan. Bij baby’s en peuters primeert de leesbaarheid, later genieten kinderen van meer details. De beste illustraties zijn meer dan ‘plaatjes bij praatjes’: ze ondersteunen de tekst maar zijn er geen letterlijke weergave van. 4. Rust doet lezen Het is niet altijd eenvoudig maar wel noodzakelijk: isoleer een kwartiertje in de dagelijkse mallemolen. Neem je tijd, maak het rustig en nestel je op een knusse plek. Ver van gsmgerinkel, onafgewerkte boodschappenlijstjes en pruttelende kookpotten, kan je je kind het best onderdompelen in een verhaal. Begin klein en zoek samen een geschikt niveau uit. Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger alleen maar aan. 5. Lezen doet delen Boeken binden: ouders en hun kroost, grootouders en hun kleinkinderen, mensen en gebeurtenissen, fictie en realiteit. Voorlezen draait rond gedeeld plezier, gedeeld verdriet, gedeeldeverhalen. Als kinderen het verhaal mee mogen maken, genieten ze er dubbel van. Neem dan ook de tijd om tijdens het voorlezen echt contact te maken met je kind. Kijk in zijn ogen, trek hem nog wat dichter op schoot, geef hem het gevoel dat je het boek speciaal voor hem voorleest. 6. Lezen doet spreken Nee, je hoeft geen acteerwonder of woordkunstenaar te zijn om te kunnen voorlezen. Toch zijn je intonatie en spreekritme niet onbelangrijk; het kan voor je kind een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur je taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.


7. Lezen doet spelen Samen in een boek kruipen is een spel. De fijne reacties van je kind moedigen je aan om het met nog meer overtuiging te spelen. Zet je lichaam en mimiek in om personages te verlevendigen en lach samen om hun gekke, grappige of guitige streken. Humor is de beste verleider, net als spanning. Op voorhand uitkienen waar je stiltes moet inbouwen of je stem tot een spannende luidsterkte kunt laten dalen, brengt je luisteraars tot op het puntje van hun stoel. 8. Lezen doet beleven Na het voorleeskwartiertje – voor de jongsten moet het niet langer duren – is het gezellig om nog even na te praten. Wat vonden ze ervan? Zullen we nog eens de leukste prent bekijken? En wie heeft de kleine mol uiteindelijk geholpen? Eenvoudige vragen dragen bij tot het verhaalbegrip of laten kinderen nog even nagenieten. Zo leer je ook wat je kind graag leest. Een verhaal eindigt ook niet bij de laatste bladzijde; het kan immers inspireren tot een knutselactiviteit of een leuke uitstap 9. Meer doet lezen en lezen doet meer … Hoe meer, hoe beter! Het geldt ook voor voorlezen. Boeken uit de bibliotheek, geschenkboeken of geleende verhalen, zolang er maar voorleesvoer voorradig is. Ook de plek en de tijd is van minder belang dan de goesting. Je zult al snel het sneeuwbaleffect ontdekken: kinderen die vaak worden voorgelezen, snakken naar meer. Nog, nog, nog! Ze zullen later zelf makkelijker lezen en schrijven, maar willen nog steeds voorgelezen worden. Op voorlezen staat geen leeftijd… Door Katrien Steyaert (Stichting Lezen: www.voorlezen.be)


ij gingen op leeruitstap: L 5 Tekst en lay-out: Delphine Croons: L 5a

Op vrijdag 25 november 2011 Gingen we op studiereis. We hadden een drukke dag voor de boeg. Met de trein zijn we vertrokken richting Antwerpen.

Eindelijk waren we aan het Rubenshuis, je zag daar zijn wonderbaarlijke kunstwerken.

’s Middags aten we gezellig in een cafeetje van de vorige eeuw .

Dan gingen we naar de sierlijke kathedraal van 123 meter hoog. In de kathedraal zagen we verschillende beelden, toen we buiten waren vertelde Meester Jan ons een tragisch verhaal waardoor er zoveel Japanners op bezoek komen naar deze kathedraal. Maar als je dat verhaal wil weten dan vraag je het maar eens.

Het was een leerrijke dag! Delphine Croons

25/11/2011


e love Nanda! Op dinsdag 6 september vierden we in onze school een bijzondere jarige. Nanda, de schoonmaakster die reeds 19 jaar in Gavertje Vier werkt, werd 60 jaar. Een weekje later, op vrijdag 16 september was het haar laatste werkdag! Maar de verrassing was groot, ‘s morgens vond ze op de keukentafel van de school een geheimzinnige brief. Het was ten strengste verboden om op haar laatste werkdag dan ook maar nog iets proper te maken in Gavertje Vier. Leerkrachten en leerlingen wilden graag stijlvol afscheid nemen van een vrouw die zich jarenlang, op een bewonderingswaardige manier heeft ingezet in de strijd tegen stof, spinnenwebben, vuile banken e.d. veroorzaakt door klein en minder klein volk van GavertjeVier. Ze werd meegenomen op tocht door de school om nog een allerlaatste keer elke klas te bezoeken. In de kleuterafdeling kreeg ze een originele hoed en zongen de kleuters een kleuterlied waarvan de tekst speciaal was aangepast. Ook in de lagere school bedachten de leerlingen mooie en originele knutselwerkjes, of zongen ze een zelfgeschreven tekst op bekende deuntjes. Op het einde van de voormiddag verzamelden de leerlingen van de lagere school op de overdekte speelplaats voor een “Fata Morgana”-spel. Bij elke proef kon Nanda een ster verdienen.  Voelspel : Nanda moest geblinddoekt mevrouw Hilde herkennen.  Ruikspel: Met zoveel ervaring, lukte het moeiteloos om geblinddoekt verschillende producten te herkennen aan de geur. Chocomelk, kuisproduct, koffie, appelsap en water (mineraal):... …. Nanda herkende het allemaal! Proefspel: Na zoveel jaren tientallen liters koffie gezet te hebben, ontelbaar veel koffietassen te hebben afgewassen, was Nanda dé aangewezen persoon (koffiedeskundige) om uit drie soorten speculaas de lekkerste te kiezen die bij die koffie past! Mmmmmmmm!  Doe-spel: Een estafette: zo vlug mogelijk een fles vullen door een natte spons uit te knijpen. Er was echter één klein detail: Nanda kreeg de grootste spons, de mannelijke leerkrachten daarentegen kregen een superklein “kabouter”sponsje. Drie keer raden wie er won en wie de grote verliezers waren. Tenslotte werd ze nog eens in de bloemetjes gezet voor alles wat ze voor de school heeft gedaan!

Nanda, van harte bedankt we wensen je alle goeds! Vanwege het schoolteam.


Aarden en deugden Vorig schooljaar startte een werkgroep van leerkrachten met het uitwerken van klasoverschrijdende activiteiten i.v.m. het “Deugdenproject”. Vriendschap, respect en ordelijkheid kwamen reeds aan bod. Op woensdag 23 november verzamelden alle leerlingen in de polyvalente zaal van de sporthal om te luisteren naar een verhaal dat verteld werd door twee “meesterlijke” vertellers (meester Marc en meester Jan). Via dit verhaal werd de deugd “Dankbaarheid” aangebracht.

DANKBAARHEID Dankbaarheid betekent dat je blij bent met wat je hebt. Je bent dankbaar voor wat je leert, voor wie je lief hebt en voor je leven. leven Je bent dankbaar voor de schijnbaar onbelangrijke dingen die elke dag plaatsvinden. Dankbaarheid brengt tevredenheid !


Je toont dankbaarheid als je ... ☺

dankbaar bent voor de

mooie dingen in je leven ☺ je eigen vaardigheden waardeert, in plaats van jaloers te zijn op die van anderen ☺

verwonderd kan zijn over de schoonheid van het leven

☺ bereid bent te aanvaarden wat anderen willen geven Dankuwel mama!

Elke keer dat ze dankbaar waren, mochten de leerlingen een knikker in het ”dankbaarheidspotje” leggen.

Het project “Dankbaarheid” werd de laatste schooldag voor de kerstvakantie afgesloten met een zangstonde van onze leerlingen in het rusthuis van Belsele. Geen rock of pop, maar gezellige oude liedjes, ‘t was tip top! Om daarna op de speelplaats de keeltjes te smeren met warme chocomelk. Dat was, ook voor alle ouders, alvast een hartverwarmend afsluitmoment vóór de kerstvakantie!


Orkshop Fa ir Tra de Project Miel Maya Honing Heel wat mensen denken bij het horen van “Maya” aan de tekenfilmpjes van de moedige honingbij. Maar nog langer staat Maya bekend voor kwaliteitsvolle honing van eerlijke handel. Miel Maya Honing vzw is een erkende niet gouvernementele organisatie (NGO), zowel actief in het Noorden als het Zuiden. In Mexico en Guatemala ondersteunt ze imkerorganisaties onder de vorm van ontwikkelingsprojecten. In België werkt ze aan bewustmaking over eerlijke handel en honing.

Op dinsdag 3 oktober 2011 konden de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar kennismaken met de werking van Miel Maya Honing. Aan de hand van een kort rollenspel ervaarden de leerlingen glashelder de betekenis van de eerlijke handel. Door middel van imkermaterialen, foto’s en puzzels, werd hen op een levendige manier het verhaal gebracht van de Mexicaanse imkers en de Miel Maya Honing. Zij leerden over de scheve verhoudingen in de wereld en eerlijke handel. Op een leuke manier maakten ze kennis met honingboeren uit Mexico en kinderen die moeten werken in plaats van school te lopen. De wereld veranderen kan ook “zoetjesaan”, door producten te kopen uit de wereldwinkel! Het was een leerrijke uiteenzetting! Met dank aan Jemina, de educatieve medewerkster van Miel Maya Honing, zij wist de kinderen keer op keer te boeien. Juf Karen, Juf Nel, Meester Redouan en juf Kaat (leerkrachten Levensbeschouwing)

Meer informatie kan u vinden op www.maya.be. De Miel Maya Honing is te koop in de Oxfam-wereldwinkels.


oorden van

kinderen L 4B

De bibliotheek van Sint-Niklaas neemt deel aan het poëzieproject van BiblioWaas: “Als woorden snoepjes waren.” In 14 scholen uit groot Sint-Niklaas gaan meer dan 450 kinderen uit het 4de leerjaar aan de slag met gedichten om op Gedichtendag 2012 hun mooiste gedicht te kiezen. Ook onze school neemt hieraan deel. Naar aanleiding van dit poëzieproject maakten onze dichters van L4 B enkele zinnen met alliteratie. Van alliteratie, (ook stafrijm of letterrijm genoemd) spreekt men bij gelijkheid van de beginmedeklinkers van twee of meerdere beklemtoonde lettergrepen of woorden binnen een zin of vers.) Oei, denk je misschien, even de laatste zin herlezen. De definitie klinkt nogal geleerd en ingewikkeld maar volgende zin klinkt u zeker bekend in de oren…: ”Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan, maar toen Lotje niet wilde lopen, toen liet Liesje Lotje staan” Eerst bestudeerden de dichters in spé het gedicht : “Ikanda” van Olivia Wittock, zij was de eerste kinderstadsdichter van de stad Sint-Niklaas. Daarna kropen de leerlingen in hun pen en bedachten ze volgende woordgrapjes...

Marjan maakt morgen macaroni met mayona ise. Varkens vegen vaak hun vuile voeten. Meester Miel meet morgen met de meetstok de maten van mijn moeder. Katrien kuist de kamers kraaknet. Papa pakt paprikachips van de plank. Fran fret frieten in de frituur. Diddle doet de doedelzakken in de doos. Rik raapt rap zijn rekenboek op. Boris de beer beet de bonen beet.


De duivel drinkt Duvel dagelijks, dronken is hij dan. Tuur tatert thuis tegen de tafel. Zeven zotten zaten zielig te zinken in de zee, zonder zon met zaklamp Sam de slang staart sierlijk naar de suffe stier. Millie mept maandag meeuwen met haar mama . Willem wil wonen waar we warm wonen. Spanje spaart spicy spaghetti met super spruiten. Dorien de das uit Deurne duikt diep in haar dure doos. Reinaert remt ra deloos voor het rendier op de rijbaan.

Ikanda (Olivia Wittock) een echte dichter wil ik worden zo een die met woorden rommelt echte rijmelarij een wirwar van blauw als een stromend letteravontuur landschappen tot leven schrijven tot de bomen van plezier dansen zeebonken doen blozen sterrenstof doen dwarrelen ik wil de beste zijn in het opgooien van teksten als een volleerde jongleur mezelf neerpennen als een held


oorden van kinderen L 4A Ook de leerlingen van L 4A schreven gedichtjes, naar aanleiding van het project “Als woorden snoepjes waren”. Hierbij wordt er elke week rond een bepaald gedicht gewerkt. Onlangs hadden ze het gedicht “WERELDKAMPIOEN” van Geert De Kockere gelezen. De kids van L 4A vonden dit gedicht heel leuk (en soms ook heel herkenbaar), en kropen daarom zelf in hun pen…


oorden van kinderen L 3A De leerlingen uit L3A maakten een eigen versie van “Die gekke juffrouw Boggemog”. Je leest het resultaat in de tweede kolom.

Die gekke juffrouw Boggemog! In januari slaapt ze nog.

Die gekke juffrouw Boggemog! In januari slaapt ze nog.

In februari staat ze op en doet haar wasje in het sop.

In februari draait ze rond en valt met haar poep op de grond. (Jens en Xander)

In maart doet zij haar jasje aan om even naar de markt te gaan.

In maart koopt ze een taart en rijdt op een paard met een lange staart. (Rayna en Femke)

En als zij thuis komt in april dan blijft het weer een poosje stil.

In april wast ze haar bril en dat doet de juf heel stil. (Karo en Luna)

En in de mooie maand van mei dan springt ze touwtje in de wei.

In mei eet ze een meloen en geeft ze een pompoen een dikke zoen. (Gaétan en Tom)

In juni heeft ze nog geen haast, dan praat ze met meneer hiernaast. In juli speelt ze met haar kat en gaat met één voet in het bad.

In juni komt ze terug van school. De dag daarna gaat ze op reis naar de Noordpool. (Maxine en Elisabeth)

In juli danst ze op haar stoel en draait ze rondjes in een modderpoel. (Silke en Axelle)

En in augustus als het moet, dan wast zij ook haar andere voet.

In augustus speelt ze in de tuin en klimt ze in een boom tot aan de kruin. (Emma en Bjarne)

Maar in september wordt het druk, dan scheurt zij de kalender stuk.

In september drinkt ze koffie in haar huis en zit ze achter de muis. (Alice en Sarah)

In een café, rond half oktober vraagt zij één koffie aan de ober.

In oktober is het buiten al kil en doet ze alles heel erg stil. (Julie en Britt)

En in november drinkt zij 't op en haalt haar wasje uit het sop. En in december slaapt zij in met een deken tot aan haar kin. En iedereen zegt : "Och, och, och, die gekke juffrouw Boggemog".

In november is het al wat kouder en de juf wordt een dagje ouder. (Alexandra en Emilie)

En in december slaapt zij in met een deken tot aan haar kin. En iedereen zegt : "Och, och, och, die gekke juffrouw Boggemog".


e tocht naar de vogelringer Met het schrijven van dit artikel oefenden de leerlingen van L4 A ook hun computervaardigheden. Hier leest u de authentieke, door henzelf geschreven en getypte tekst!

Op woensdag ging L4A naar de vogelringer. We fietsten naar Sinaai, om wat meer te leren over hoe en waarom men vogels ringt.

De vogelringer, Paul, heeft een schuilhok om de vogels te kunnen vangen en ringen. Het schuilhok is klein en van hout gemaakt, en er staan bomen rond. Zo kunnen ze Paul niet zien.

Deze graspieper gebruikt Paul om vogels te lokken . Paul gebruikt ook een luidspreker om vogels te lokken . Hij zet dan het geluid van de graspieper op , zodat andere graspiepers naar de netten komen.

Als de vogels op de netten gaan zitten, trekt Paul aan een touw en klappen de netten dicht .Zo hebben we zelf 5 graspiepers gevangen !


Paul doet het net voorzichtig open , en pakt de vogels er uit. Hij legt de netten terug klaar om te vangen .

Hij doet dit graag omdat het zijn hobby is .Hij vangt de vogels omdat hij daar van alles over wil weten : hoe ver ze vliegen, hoe oud ze worden, van waar ze komen, wanneer ze geboren zijn, ‌

De natuurouders hadden een spel bedacht . En dat spel ging over dieren . Er plakt dan een kaartje op je rug met een foto er op . Dan moest je vragen stellen om te raden welk dier het is .

We mochten een snoepje en we fietsten terug . DANK U WEL ALLEMAAL XXX VAN HEEL L4A DAAAAAG Paul

Reporters ter plaatse uit L 4A : Ophelie Van Der Henst en Axelle Elewaut


Eetjes van op ...

DE KLEUTERSPEELPLAATS De herfst is in het land en dat hebben we ook op de kleuterspeelplaats mogen ervaren. Prachtige herfstbladeren dwarrelen vrolijk naar beneden. Dat prikkelt de fantasie van onze vriendjes en stimuleert hen tot creatief spel. Kijkt u zelf maar naar deze schitterende beelden van hun met bladeren versierde herfsthuisje:


Op de speelplaats is er ook ruimte voor sportieve avonturen.

En daarna flink in onze rijtjes staan!


Eetjes uit .... DE OLIFANTENKLAS FEEST VOOR JULES Vrijdag 25 november ’11 was het een hele belangrijke dag in de olifantenklas. Jules, de klaspop was jarig. Hij is drie jaar geworden en natuurlijk werd er die dag volop gefeest. Op donderdag werden de eerste voorbereidingen getroffen. We bakten een lekkere taart. We kunnen jullie vertellen dat de olifantenvriendjes sterrenchefs in wording zijn. Op de grote dag versierden we onze taart met slagroom en meer lekkers. Jules blies zijn kaarsjes uit en er werd gesmuld. Natuurlijk zongen we ook verjaardagsliedjes voor Jules. Ook mevrouw Hilde kwam meefeesten. Het werd een superleuke dag!


Met z’n allen aan de feesttafel !


feerbeelden uit ...

DE OLIFANTENKLAS

Gezellig samenzijn tijdens fruit-, koeken drankmoment.


In de olifantenklas kunnen onze vriendjes ontdekken, experimenteren en spelend genieten.


Scholenveldloop: De Ster 28/09/2011 Op woensdagmiddag 28 september vond de traditionele scholenveldloop op het Recreatiedomein De Ster plaats. Onder een stralend herfstzonnetje ( 28 graden !!!) verzamelden 95 leerlingen van Gavertje Vier om hun beste beentje voor te zetten. Dankzij de talrijk opgekomen supporters (mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, broertjes, zusjes, ..) behaalden we mooie resultaten. Maxine Van Eyck (L 3A ) en Noah De Wulf (L 5B) mogen fier zijn op hun gouden medaille! Ook Henri Van Eyck (L 4A) mocht op het erepodium een bronzen medaille ontvangen.. Aan alle deelnemende leerlingen een dikke PROFICIAT !

2005) jaar (° r e le e s 1st : 92 Meisje emers ln e e d l Aanta Naa m e s n Laur Plaat erbeke V 5 4

Meisjes 2-de leerjaar (°2004) Aantal deelnemers: 86 Plaats Naam 23 Daenen Elena 38 48 63 71 84

Van Puyenbroeck Alisha Piessens Nienke Van Overloop Sterre Spincemaille Lauren Verbruggen Luna

Jongens

1-ste lee rjaar (°2 Aantal d 005) eelneme r s: 105 Plaats Naam 6 De R udder Ro bin 3 9 Wa uman Th ibaut 75 Ruy thoorn T oon 79 Van Cauteren Victor 84 Van Landegh em Bram 104 V ercruysse n Yano

Jongens 2-de leerjaar (°2004) Aantal deelnemers: 106 Plaats 6 31 34 36

Meisjes 3-de leerjaar (°2003) Aantal deelnemers : 76 Plaats Naam 1 Van Eyck Maxine 4 Baes Silke 6 De Ridder Britt 11 Impanis Chloë 15 Wauman Julie 18 Van Landeghem Sarah 19 Meersman Amber 22 Verheyden Yasmin-Kiana 26 Van Rumst Helena 29 Hotaj Helena 30 De Borger Axelle 34 Cerpentier Silke 61 Vanderstylen Ximera 63 Thierens Nina 67 Strobbe Jozefien

58 72 80 92 105

Naam Heirweg Ben Horaj Victor Thilleman Jonas De Bergé Mathias Bellon Damon Stuer Natan Vanderstylen Yinzo El-Saeidy Adam De Smedt Milan


Meisjes 4-de le

r (°2003) -de leerjaa

Jongens 3 1 lnemers: 11 Aantal dee Plaats

Naam

ck Nico 1 8 D e Co ens Gaëean 67 Schep er emans Xand 69 Waeg Arne 75 Coquet der Jens 77 De Ten pont Tom 78 Thien e ogaert Bjarn 81 Van B uteren Mats 95 Verca rs Robin 98 Sande i Aydin 106 Bilic

Meisjes 5-de leerjaar (°2001) Aantal deelnemers: 50 Plaats Naam 8 12 19 41

erjaar (°2002) Aantal deelnem ers: 68 Plaats Naam 24 Cesmeli El ine 26 Van Der Sy pt Yanica 33 El-Saeidy Sarah

Jongens 4-de leerjaar (°2002) Aantal deelnemers: 112 Plaats 3 14 25 41 52 53 58 90 106

Naam Van Eyck Henri Ros Xander Vanhille Sander Merckx Guentano Coquet Seppe Van Audenaerde Felix D’Hanis Quinten Piessens Hannes Biesemans tIM

Bogaerts Eline Renders Hannelore Bilici Günes De Tender Thalia Jongens 5-de leerja ar (°2001) Aantal deelnemers: 74 Plaats

Meisjes 6-de leerjaar (°2000) Aantal deelnemers: 60 Plaats Naam 6 Van Eyck Alexis 9 Burm Antje 12 Van De Velde Lise 22 Smet Martha 29

Verheyden Phoebe-Shania

Meisjes lste middelbaar (°1999) Aantal deelnemers: 17 Plaats Naam 9

Lybeert Veronique (L 6A)

1 15 43 70

Naam Dewulf Noah Van Der Sypt Gianni De Cock Mickey Van Raemdonck Di mi

Jongens 6-de leer jaar (° 2 Aantal d 000) eelnemer s: 92 Plaats Naam 17 Van De Velde Arne 2 0 Me ul Lande r 37 Polf liet Nico 62 Bie semans J ordi 67 Ong ena Borr e


ij sporten graag: Zwarte pietenomloop Voor alle kleuters en leerlingen van L1 en L2


interessante weetjes over het Sinterklaasfeest…

n de sporthal oefenden de kids Zwarte Pietenkunstjes.

atuurlijk waren ook dit jaar de “van-op-het-dak-met-mokjesstrooiende Zwarte Pieten” van de partij.

uut tuut tuut, de Sint kwam met de “Sinterklaas-o-mobiel.”

r waren in Gavertje 4 alleen maar brave kinderen dit jaar!

a, ra, ra … welke cadeautjes kregen de kleuterklassen?...

laspoppen!!!! Reuzegroot en dus reuzeleuk!

ater kregen ook de grotere kids een cadeau!

an mooie Sinterklaasversiering was er ook geen gebrek!

llemaal smulden ze van de chocolade en de mandarijntjes!

interklaasmuziek op de speelplaats = superleuk!


akken vol mandarijntjes, lekkers en cadeautjes….

ist je dat de Sint het optreden van de lagere school super vond?

llemaal echte “Sterartiesten”!

are en grappige Zwarte Pieten zijn er ook elk jaar bij. ijdens de middagpauze was de hoogbejaarde Sint toe aan een Spaanse siësta.

en druk namiddagprogramma werkte de Sint zonder moeite af!

annenkoeken gebakken door de ouderraad: mmmm!

eder kind, was blijgezind na het bezoek van de Sint.

en grandioos en spetterend Sinterklaasfeest!

ot volgend jaar! Bedankt Sinterklaas en Zwarte Piet!


Roep 4 naar het huis van de Sint

Ieder jaar opnieuw komt de Sint vanuit Spanje naar ons Land. De laatste jaren verblijft hij dan tijdens deze periode in het huis van de Sint te Sint-Niklaas. Honderden kinderen komen kijken hoe de Sint en zijn Zwarte Pieten zich hier in onze stad hebben gehuisvest.

Ook dit jaar reden we met onze kleuters naar de Salons voor Schone kunsten in de Stationsstraat om de Sint en zijn hulpjes van naderbij te leren kennen.

Vrolijke Pieten stonden ons op te wachten om de kleuters te begeleiden en hun de geheimen van Sinterklaas en van zichzelf te openbaren.


We werden ingewijd in de meeste privĂŠ vertrekken van deze goede kindervriend. De geheimen van zijn bad, toilet of bedgewoontes werden in geuren en kleuren verteld door Zwarte Piet.

We oefenden, net als zwarte piet, om over de daken te kunnen stappen en pakjes door de schoorsteen te kunnen gooien.

Computerpiet heeft nog heel wat werk om al de brieven en wensen van de kinderen op te slaan in zijn computer. Dagelijks komen er mailtjes binnen. De kinderen van tegenwoordig zijn al zo handig met de computer. Natuurlijk laat Zwarte Piet ons niet vertrekken als we niet een of ander sinterklaasliedje zingen. En als herinnering aan ons bezoek kregen we nog een chocolaatje mee.


We weten dat de Sint van mooie dingen houdt zoals liedjes, tekeningen of poĂŤzie. Hij is dan ook zo blij met het gedicht van de kinderstadsdichter dat hij ons het gedicht van het jaar ook door geeft. Dankjewel Sint en Piet! Tot volgend jaar!


ij delen lief en leed Wij zijn blij met de komst van:

Janne (°30- 06-2011) Zusje van Lauren ( Groep 1). Dochtertje van juf Gert Caljon (Titularis groep 2B) en Carlo Bracke.

Oscar (°21- 07-2011) Broertje van Jozefien (L 3B) en Juliette (Groep 4A) Strobbe. Zoontje van juf Udine Stoop (Titularis groep 1) en Jimmy Strobbe.

 Scout (° 3-09-2011) Broertje van Alex Van Den Bussche (Groep 3A).

 Odile (°24-09-2011) Dochtertje van juf Evelien Anné (Interimaris L 5B) en Gilles Van Namen. (oud-leerling).

 Juul (°9-10-2011) Broertje van Casper (L 2C) en Vic Van Laere (Groep 2A) Zoontje van meester Wim Van Laere (Titularis L3B) en Evelien Van Mieghem.

 Félice (°12-10-2011) Zusje van Axelle Heirman. (Groep 2B).

 Lotte (° 24-10-2011) Zusje van Ruben Guetens (Groep 2B).


Onze oprechte deelneming:

¬

Lea De Witte (° 23.01.1930- † 6-08-2011) Moeder van juf Kaat Smet ( NCZ)

¬

Marie-Thérèse De Smedt (° 7.09.1932- † 22-06-2011) Grootmoeder van Ferre (L 2B) en van Joren en Reyn (oud-leerlingen) Van der Speeten.

¬

Christiane Merckx (° 9.04.1963- † 30-09-2011) Tante van juf Nele Merckx ( kleuterleidster groep 1)

¬

Andrea Boone (° 1.03.1938- † 30-10-2011) Grootmoeder van Maud Van Asseldonk (L 1B)

¬

André Zaman (° 6.06.1939- † 3-11-2011) Grootvader van Lisanne Suykerbuyk (Groep 3A)

¬

Claire Bouché(° 9. 06.1954- † 10-11-2011) Grootmoeder van Noah Annaert (Groep1) en van Lauren (L 2B) en Rhune (Groep 4B) Spincemaille. Moeder van Annemie Lambrechts (oud-leerling).

¬

Albert Vaele (° 20.08.1945- † 13-11-2011) Grootvader van Maxim Verhulst (Groep 3B).

¬

Maria Bernaert (° 27.12.1914- † 21-11-2011) Overgrootmoeder van Saar (L 2B) en Kaat (L 1B) Debrie.

¬

Annie Wielandt (° 30.07.1943- † 24-11-2011) Grootmoeder van Sasha Smets (L 1B) .


erstmis


Weet je nog : onze ‘dikke trui’ vorig schooljaar ? Er is een organisatie ‘ZONNEDEKENS’ die bereid is de trui te verwerken. Zij halen de trui uit elkaar en maken er dekentjes van, om wat zon, warmte en troost te brengen bij kinderen die een moeilijke periode doormaken of ziek zijn. Ze kunnen er lekker onder wegkruipen als ze zich niet lekker voelen. We vinden dit een fantastisch idee en kunnen zo andere kinderen helpen en blij maken. Als je benieuwd bent, ga gerust een kijkje nemen op www.zonnedekens.be Nogmaals hartelijk bedankt aan iedereen die geholpen heeft aan deze hartverwarmende dikke trui.


Stedelijke Basisschool Belsele

“GAVERTJE VIER” Gavermolenstraat 83 Tel : 03/772.48.57 Fax : 03/772.69.28 hilde.rimbaut@sint-niklaas.be

www.gavertjevier.be

Schoolkrantje Kersteditie 2011-2012  

Dit is de kersteditie 2011 van het Schoolkrantje van de Stedelijke Basisschool Belsele 'Gavertje Vier'

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you