Page 1

Infoblad Driemaandelijkse uitgave ││ December 2018

Infoblad Gavere - december 2018

1


OPENINGSUREN Gemeente, OCMW en De Poort maandag t.e.m. vrijdag: maandag: woensdag:

8.45 - 11.45 uur 17 - 19 uur 14 - 16 uur

Bibliotheek maandag: 10 - 12 uur dinsdag: 15 - 19 uur woensdag: 14 - 19 uur donderdag: 15 - 19 uur vrijdag: 10 - 12 uur 15 - 19 uur zaterdag: 9 - 15 uur

Recyclagepark

dinsdag t.e.m. zaterdag: 9 - 12 uur 13 - 17 uur Op dinsdagvoormiddag mag je enkel asbesthoudend afval binnenbrengen.

SLUITINGSDAGEN • • • • •

maandag 24 december 2018 dinsdag 25 december 2018 woensdag 26 december 2018 maandag 31 december 2018 dinsdag 1 januari 2019

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

OP DE HOOGTE BLIJVEN Surf naar www.gavere.be en abonneer je op de nieuwsbrief Volg ons op facebook: • • • • •

gemeente Gavere sportdienst Gavere cultuurdienst Gavere jeugddienst Gavere bibliotheek Gavere

Gemeentebestuur Gavere Markt 1 9890 Gavere t 09 389 29 00 f 09 389 29 01 info@gavere.be Artikels aangeduid met een  zijn aangeleverd door derden, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud ervan. Jouw artikel in het infoblad van maart?

2

EEN MELDING DOEN

Stuur je tekst ten laatste op 1 februari naar communicatie@gavere.be.

Gebruik het meldingsformulier op www.gavere.be (meldingen)of contacteer het gemeentebestuur via 09 389 29 00.

Beeldmateriaal: omslagfoto en pagina 6: Johan De Paepe pagina 15: Toerisme Oost-Vlaanderen

Infoblad Gavere - december 2018


In dit nummer

12

15

17

10

5 Kort nieuws

14 De Poort zoekt Poorters

6 Nieuwjaarswensen van de burgemeester

15 We will remember them: Gavere houdt haar oorlogsmonumenten in ere

7 Verknal je feest niet: gebruik vuurwerk veilig 8 Drie redenen om de digitale informatieschermen te gebruiken 9 Vergeet nooit meer je afval buiten te zetten 10 Meer bloemen in Gavere? Ze komen eraan 11 Wie veegt de sneeuw weg? 12 Geniet van de natuur in de Scheldemeersen

16 Goed rapport voor de eerste test van BE-Alert 17 Nomineer jouw favoriete sporter of club voor de sportprijzen 2018 18 Sportkampen in het voorjaar 19 Vrije tijd 20 Sport 21 Uit in Gavere Infoblad Gavere - december 2018

3


college van burgemeester en schepenen DENIS DIERICK Burgemeester ruimtelijke ordening veiligheid, brandweer en politie burgerzaken begraafplaatsen

TANJA EECKHOUT Schepen openbare werken ouderenbeleid

PETER DECLERCQ Schepen financiĂŤn, ICT en personeelszaken onderwijs en kinderopvang kerkfabrieken

DIRK MARTENS Schepen cultuur, erfgoed en toerisme sport bibliotheek mensen met een beperking gezondheidspromotie & ziektepreventie

WILLY VAN HOVE Schepen mobiliteit milieu, natuur en plattelandsontwikkeling hulp aan het buitenland communicatie

DIETER DE METS Schepen handel en middenstand feesten en plechtigheden gemeentelijk patrimonium landbouw, wonen, dierenwelzijn tewerkstelling

GILLES VAN HENDE OCMW-voorzitter en schepen van rechtswege sociaal beleid jeugd

4

Infoblad Gavere - december 2018

Muntekouter 3 - 9890 Gavere 0475 55 62 24 denis.dierick@gavere.be zitdag: elke weekdag van 9.30 tot 11.30 uur of op afspraak

Nijverheidsstraat 59 - 9890 Gavere 09 390 87 99 - 0494 46 58 15 tanja.eeckhout@gavere.be zitdag: op afspraak

Steenberglos 8 - 9890 Gavere peter.declercq@gavere.be zitdag: op afspraak

Nieuwlandstraat 25 - 9890 Gavere 0473 87 13 70 dirk.martens@gavere.be zitdag: op afspraak

Ten Edestraat 25 - 9890 Gavere 09 384 36 44 - 0477 57 16 79 willy.vanhove@gavere.be zitdag: op afspraak

Veldstraat 29 - 9890 Gavere 0478 26 71 63 dieter.demets@gavere.be zitdag: op afspraak

Lindestraat 16 - 9890 Gavere 0498 91 60 11 gilles.vanhende@gavere.be zitdag: op afspraak


kort nieuws Bedankt Orgaandonoren! Zondag 23 september was het administratief centrum uitzonderlijk open voor wie zich als orgaandonor wou registreren. Maar liefst 71 Gaverlingen trotseerden het barre weer om hun formulier in te dienen. Ook de dagen en weken nadien liepen nog registraties binnen. Deze actie op vraag van het televisieprogramma “Make Belgium great again” bracht dus een verrassend mooi resultaat. Bedankt voor dit warme gebaar!

Sta niet voor de gesloten poort van het recyclagepark Net als ieder jaar is het recyclagepark gesloten op 25 en 26 december en op 1 januari. Je kan de sluitingsdagen en alle nuttige info over het recyclagepark nalezen in je ophaalkalender en op www.gavere.be.

Geen telefoonboeken meer nodig?

De ene afvalzak is de andere niet

Wil je geen witte en gouden gids in je bus krijgen?

Wist je dat afvalophaler IVM alleen PMD- en restafvalzakken met haar eigen logo meeneemt?

Meld je voor 15 april 2019 af via https://frcmedia.be/uitschrijvenboek of bel naar 078 15 15 25. Zo vermijd je overbodig drukwerk en help je de natuur een handje.

Koop je afvalzakken altijd in een handelszaak in Gavere, zo ben je zeker dat je de juiste in huis haalt.

Ter herinnering: op dinsdagvoormiddag mag je enkel asbesthoudend afval binnenbrengen.

Niemand thuis?

Geef inbrekers geen kans Tijdens de eindejaarsperiode zijn er traditioneel meer pogingen tot woninginbraak. Ga je feesten bij vrienden? Geef de indruk dat je thuis bent, bijvoorbeeld door je verlichting met een timer te regelen. Een reisje gepland? Vraag gratis toezicht van je woning aan bij lokale politie Schelde-Leie. Tijdens je afwezigheid komt er regelmatig een agent langs om te checken of alles nog in orde is. Je vindt alle info en nuttige tips op www.scheldeleie.be.

Vooral aan de grenzen met onze buurgemeenten duiken soms afvalzakken van andere ophalers zoals IVLA en IVAGO op, maar die krijgen resoluut een rode sticker.

van harte gefeliciteerd aan de jubilarissen Gouden bruiloft 2 oktober: 3 oktober: 5 oktober: 10 oktober: 30 oktober: 8 november: 21 november: 22 november:

Ines Moerman en Rufin De Paepe Rita Uvijls en Antoine Velghe Godelieve de Greef en Hugo Dries Antoinette Peters en Robert Algoet Anne-Marie Piens en Marc Gevaert Noëlla Denoyette en Marc Van Den Hoeck Béatrice Van Dycke en Albert Leyns Ivette De Jonghe en Noël Ghyselinck

Diamanten bruiloft 29 november:

Yvette Criel en Josephus Dehouwer

Infoblad Gavere - december 2018

5


Beste inwoner, Eind november een nieuwjaarswoordje neerpennen, amper een maand na de gemeenteraadsverkiezingen waar eenieder zijn goeie voornemens vertaalde in programma’s, beloften, dromen, de een al realistischer dan de andere... niet eenvoudig! De teerling is geworpen, u hebt gekozen en wij allen zijn er klaar voor, als team. Mijn grote wens is dan ook sà men te werken aan een heerlijke gemeente waar we met fierheid over spreken, inspirerend aan meebouwen, graag wonen en thuis zijn. Een wensdroom waar slechts ten volle kan van genoten worden bij goeie gezondheid en algemeen welzijn op alle vlakken. Het ene is een grote portie geluk, het welzijn is een gezamenlijke opdracht en bezorgdheid. Met veel goesting wil ik in 2019 verder een chauvinistische burgervader zijn van ons mooie Gavere, prinsdom aan de Schelde.

Gelukkig nieuwjaar! Met warme groeten, Denis Dierick 6

Infoblad Gavere - december 2018


VERKNAL

JE FEEST NIET gebruik vuurwerk veilig Van de feesttafel naar je bed of naar de spoeddienst? Hou je hoofd erbij als je vuurwerk gebruikt en voorkom dat jij of anderen in je buurt ernstig gewond raken. Dramatische gevolgen van vuurwerk Als je vuurwerk verkeerd gebruikt, kan je brandwonden oplopen, je vingers of je handen verliezen en zelfs blind worden. Vaak draag je de gevolgen dus voor je leven mee. Pas ook op voor gehoorschade: sommige soorten vuurwerk halen makkelijk 160 decibel. Ter vergelijking: geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor al beschadigen. Bescherm jezelf en alle toeschouwers dus voldoende. Acht onmisbare tips om vuurwerk juist te gebruiken 1.

koop altijd vuurwerk met een CE-markering

2. lees aandachtig de gebruiksaanwijzingen 3. alcohol en vuurwerk gaan niet samen: zorg voor een Bob of laat de kurken pas later knallen 4. steek je vuurwerk af op een open en droge plaats, zonder wind 5. hou toeschouwers op een veilige afstand en breng dieren naar een veilige plaats 6. verlaat de plaats van afschieten zo snel mogelijk en ga pas na een half uur terug, ook als het vuurwerk niet is ontploft. 7. vuurwerk dat niet ontploft, mag je nooit opnieuw aansteken 8. ruim de afsteekplaats op Tot slot nog dit: in Gavere mag je enkel op 1 januari tussen middernacht en halfĂŠĂŠn vuurwerk afschieten. Wees hoffelijk tegenover je buren: verwittig mensen met huisdieren en laat de rust tijdig terugkeren.

Infoblad Gavere - december 2018

7


Drie redenen om de digitale informatieschermen te gebruiken Maakt jouw vereniging al reclame via de digitale informatieschermen? We geven je drie goede redenen om er meteen mee te starten.

1 het is makkelijk Je doet je aanvraag heel eenvoudig via de website van de gemeente: www.gavere.be – vrije tijd. Steek zelf een advertentie in elkaar of krijg hulp van de communicatiedeskundige.

2 het is gratis Alle verenigingen en scholen in Gavere mogen kosteloos van de schermen gebruik maken. Advertenties van privĂŠpersonen en handelszaken zijn niet toegelaten.

3 het werkt! Maak een goede advertentie en je mag er zeker van zijn dat ze gezien wordt. Kies een duidelijk beeld en een goede titel en zorg dat je telefoonnummers of e-mailadres via google vindbaar zijn.

Nog vragen? Op www.gavere.be vind je het aanvraagformulier, een sjabloon voor een advertentie, het reglement en nuttige tips. De communicatiedeskundige contacteer je via 09 389 29 36 of via communicatie@gavere.be.

8

Infoblad Gavere - december 2018


Recycle! weet alles van afval. Waar staat de dichtstbijzijnde glasbol? Wanneer zet ik het oud papier buiten? Waar blijf ik met mijn oude batterijen? De antwoorden zitten in je broekzak, dankzij Recycle!

Vergeet

Samen > Goed sorteren > Beter recycleren In samenwerking met Bebat en Recupel

nooit meer

jebuitenafval te zetten Wil je nooit meer een ophaaldag missen en alles weten over de sorteerregels en de inzamelpunten in je buurt? Dat kan met de ophaalkalender en met de handige Recycle!-app van IVM.

Kijk uit naar je nieuwe kalender

Download de Recycle! app

Midden december valt de ophaalkalender 2019 van afvalbeheerder IVM in je brievenbus. Hierin vind je alle ophaaldata, nuttige tips en contactgegevens.

De Recycle!-app bundelt alle info over de afvalinzameling in Gavere:

Kreeg je geen kalender? Haal een exemplaar bij de afdeling Grondgebiedzaken (zolang de voorraad strekt) of download de kalender op de website van IVM: www.ivmmilieubeheer.be.

een overzicht van de sorteerregels voor PMD, glas en papier-karton

de snelste weg naar het recyclagepark

alle Bebat-inzamelpunten of Kringwinkels in je buurt

Je kan alle ophaaldagen ook zoeken op www.ophaalkalender.be.

een wekelijkse of maandelijkse kalender met alle ophalingen in je straat

Via de app kan je ook een herinnering instellen voor de ophaling in je straat. Dan krijg je de avond voordien of

‘s morgens vroeg een reminder op je smartphone. Handig toch? Download de app via de AppStore of de Google Playstore.

Heb je een probleem met een afvalophaling? Contacteer het meldpunt van IVM via 0800 13 580 (elke werkdag van 8.30 tot 17 uur) of via het klachtenformulier.

Meer weten Bezoek de website van IVM: www.ivmmilieubeheer.be. Nog een vraag? Contacteer de milieudienst via 09 389 29 60 of milieu@gavere.be. Infoblad Gavere - december 2018

9


en m e lo b r Mee avere? in G omen Ze k an! era

Dat er in Gavere meer bloemen zouden mogen zijn, klonk het de afgelopen maanden hier en daar. Bijvoorbeeld tijdens de workshops over de nieuwe Markt en bij de opening van het vernieuwde centrum. Die wens viel niet in dovemansoren: in oktober liet het gemeentebestuur bijna op grote en kleine pleintjes in onze gemeente planten.

66.800 bloembollen

Zoveel exemplaren werden natuurlijk niet met de hand in de grond gestopt, maar netjes en indrukwekkend snel met de machine geplant. Vanaf april zal je prachtige bloeiers zoals narcissen en krokussen in allerlei kleuren zien opduiken. Ook als ze al uitgebloeid zijn, worden de bloemen niet meteen gemaaid. Zo krijgen de bloembollen alle kansen om zich opnieuw klaar te maken voor de volgende bloei. Op die manier kunnen ze wel tien tot vijftien jaar meegaan. Kijk jij ook al uit naar die eerste scheutjes van kleur?

10

Infoblad Gavere - december 2018


Wie veegt de sneeuw weg? Van zodra het sneeuwt, rukt de strooidienst uit om sneeuw te ruimen en te strooien zodat je veilig op weg kan. Je oprit en het voetpad voor je woning hou je zelf ijsvrij.

wat je moet weten over strooien De strooidienst rukt dag en nacht uit, van zodra het nodig is. Eerst worden alle toegangswegen en straten met openbaar vervoer gestrooid, daarna de rest. Strooizout werkt alleen maar als er regelmatig wordt over gereden, zodat het niet opnieuw aanvriest. Daarom worden sommige straten zoals doodlopende straten met weinig verkeer niet gestrooid. De strooidienst gebruikt “nat zout� met pekel: je hebt er minder van nodig, wat iets beter is voor het milieu. Gebruik zelf ook zo weinig mogelijk strooizout.

Je eigen oprit ijsvrij houden Sneeuw kan je met een borstel of een schep verwijderen. Gooi de geruimde sneeuw niet op het voetpad of op de weg, maar op een veilige plaats. Gebruik strooizout enkel op plekken waar je regelmatig over rijdt of loopt. Denk ook aan je oudere of minder mobiele buren en help hen om de sneeuw voor hun woning te ruimen.

Meer weten Contacteer de afdeling Grondgebiedzaken via 09 389 29 60 of grondgebiedzaken@gavere.be. Infoblad Gavere - december 2018

11


HOUTKANTEN ALS VEILIGE BROEDPLAATS 12

Infoblad Gavere - december 2018

PLAS-DRASSEN ALS RUST- EN EETPLAATS

KNOTWILGEN ALS NESTPLAATS


GENIET

VAN DE NATUUR IN DE

SCHELDEMEERSEN Al sinds 1999 werkt de gemeente samen met de provincie en de Vlaamse overheid om onze Gaverse Scheldemeersen te beschermen en in te richten. Zo heb jij als Gaverling een mooie open ruimte om te wandelen, te fietsen en van de natuur te genieten en krijgen onze inheemse dieren en planten een duwtje in de rug. Begin volgend jaar worden nog een aantal gronden definitief aan de gemeente overgedragen. Daarmee is het inrichtingsproject helemaal rond.

WAT ZIJN DE GAVERSE SCHELDEMEERSEN? De meersen zijn een zone van laaggelegen weidegebieden die zich over al onze deelgemeenten behalve Baaigem uitstrekken. Meersen dienden vroeger vooral voor veeteelt omdat ze vaak onder water lopen en voedzaam gras en planten hebben. Vandaag zijn ze heel waardevol als open ruimte en als leefomgeving van allerlei dieren en planten.

EEN LEVENSADER VOOR FAUNA EN FLORA De Gaverse Scheldemeersen moeten een thuis zijn voor allerlei dieren, van insecten tot vogels en kleine roofdieren. Daarom zijn door de jaren heen veel natuurlijke elementen aan het landschap toegevoegd: •

poelen voor amfibieën en watervogels

houtkanten: rijen van bomen en struiken die dienen als broedplaats voor vogels en kleine roofdieren en als veilige doorgang

plas-drassen: weides die onder water staan, een plek waar watervogels naar eten zoeken en rusten

knotwilgen, waar onder meer de steenuil zijn nest in maakt

oeverzones met riet voor de watervogels, of met wilgen en elzen om de oever ook te verstevigen

EEN PRACHTIG LANDSCHAP VOOR JOU De herinrichting van de Scheldemeersen is niet enkel een ecologisch project. De bedoeling is dat jij als Gaverling van al deze open ruimte, het uitzicht en de natuur kan genieten. Kom de Scheldemeersen in elk seizoen ontdekken en geniet er met volle teugen van.

POELEN VOOR AMFIBIEËN EN WATERVOGELS

MEER WETEN Contacteer de Milieudienst via 09 389 29 60 of milieu@gavere.be.

Infoblad Gavere - december 2018

13


DE POORT zoekt POORTERS Ben jij sociaal? Hou je van je streek en wil je die promoten bij wandelaars, fietsers en bezoekers? Dan ben jij misschien wel de ideale vrijwilliger voor het toeristisch onthaalpunt De Poort op de Markt.

Wat doe je als Poorter? Tijdens het toeristisch seizoen, van 30 maart tot en met 29 september, hou je De Poort open in het weekend en op feestdagen. Je geeft bezoekers toeristische informatie over Gavere en de Vlaamse Ardennen. Denk maar aan de Valeirfietsroute, de trage wegen of de wandelnetwerken van Toerisme Vlaamse Ardennen. Daarnaast verhuur je de fietsen en tandems van De Poort.

Je kan Poorter worden als… •

je in Gavere woont

je sociaal bent en weet hoe je met mensen moet omgaan

je klantgericht bent

je zelfstandig kan werken

je goed bent in administratie (bijvoorbeeld de kassa bijhouden)

je niet bent verbonden aan een politieke partij

Wanneer ga je aan de slag? Het toeristisch seizoen loopt in 2019 van 30 maart tot en met 29 september. Je werkt in deze periode De Poort zoekt Poorters Vlaamse Ardennen. Denk maar aan minimaal één halve dag per maand: van 8.30 tot 12.30 Ben jij sociaal en praat je vlot? Hou je de Valeirfietsroute, de trage wegen of uur of van 12.15 tot 16.15 uur. Daarnaast ben je nog een van je streek en wil je die promoten wandelnetwerken van Toerisme halve dag stand-by om eventueel een ziekedecollega te bij wandelaars, fietsers en bezoekers? Vlaamse Ardennen. Daarnaast verhuur vervangen. Kan je je maandelijks minstens één fietsen en tandems van De Poort. Je spreekt werkdagen af in overleg met je dede afdeling halve dag in je het weekend vrijmaken? Je kan Poorter worden als… Vrijetijdszaken en de andere vrijwilligers. Dan ben jij misschien wel de ideale • je in Gavere woont Per shift krijg een vrijwilligersvergoeding van 34,03 vrijwilliger voorjehet onthaal in • je sociaal bent en weet hoe je euro (nogonthaalpunt niet geïndexeerd voorop 2019). toeristisch De Poort de met mensen moet omgaan Markt. • je klantgericht bent Wat doe je als Poorter? • je zelfstandig kan werken Ik wilhet Poorter worden! Tijdens toeristisch seizoen, van 30 • je goed bent in administratie Neemtot voor 15 februari contact hou op met maart en met 29 september, je de afdeling (bijvoorbeeld de kassa bijhouden) vrijetijdszaken 389 29 en 80op of vrijetijd@ De Poort open invia het09 weekend • je niet bent verbonden aan gavere.be. Je mag ook vrijblijvend langskomen om feestdagen. een politieke partij te maken. toeristische Bekijk de openingsuren van De Poort Jekennis geeft bezoekers Wanneer ga je aan de slag? op www.gavere.be. informatie over Gavere en de

14

Infoblad Gavere - december 2018

Het toeristisch seizoen loopt in 2019 van 30 maart tot en met 29 september. Je werkt in deze periode minimaal één halve dag per maand: van 8.30 tot 12.30 uur of van 12.15 tot 16.15 uur. Daarnaast ben je nog een halve dag stand-by om eventueel een zieke collega te vervangen. Je spreekt je werkdagen af in overleg met de afdeling Vrijetijdszaken en de andere vrijwilligers. Per shift krijg je een vrijwilligersvergoeding van 34,03 euro (nog niet geïndexeerd voor 2019). Je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.


We will remember them Gavere houdt haar oorlogsmonumenten in ere Dit jaar, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, kregen de zes oorlogsmonumenten in Gavere een grondige opknapbeurt.

aan de kerk in Semmerzake

op de begraafplaats in Asper

aan de kerk in Vurste

Op 11 november werd ook een nieuw herdenkingsmonument op de centrale begraafplaats in Gavere onthuld.

Op de Scheldebrug in Gavere vind je trouwens nog een gedenksteen voor de Britse sergeant Bull, die tijdens het allerlaatste gevecht in 1944 in Gavere nog het leven liet.

Grote en kleine werkjes van geduld Elk oorlogsmonument kreeg eerst een krachtige poetsbeurt met de stoomreiniger. Met veel engelengeduld werden daarna losse stenen en stukken vastgezet, schilderwerkjes gedaan en letters opnieuw met bladgoud gevuld. De restauratie kostte de gemeente 34.000 euro maar de provincie OostVlaanderen legt iets meer dan 8.000 euro subsidie bij.

Ook zijn overlijden wordt nog jaarlijks op 11 november herdacht. We will remember them.

Meer weten Contacteer de afdeling Vrijetijdszaken: vrijetijd@gavere.be of 09 389 29 80.

Een nieuw monument met alle namen Tijdens het slotweekend van de Vredesfeesten werd ook een gloednieuw herdenkingsmonument op de centrale begraafplaats in Gavere onthuld, met daarop alle namen van de gesneuvelde Gaverse soldaten. Uit onderzoek bleek namelijk dat op de bestaande monumenten een paar soldaten ontbraken. Ook zij krijgen nu de erkenning die ze verdienen.

Doe de monumententoer Wil je eens toerist in eigen streek spelen en de Gaverse monumenten ter herdenking van de Eerste en de Tweede wereldoorlog bezichtigen? Je vindt ze hier: •

aan de kerk van Dikkelvenne

aan de kerk van Baaigem

op het pleintje op de kruising van de Leenstraat en de Gentweg in Vurste

op de centrale begraafplaats in Gavere

aan de kerk in Gavere Infoblad Gavere - december 2018

15


Een goed rapport voor de eerste test van

Elke Gaverling die zich had ingeschreven kreeg op 6 september voor het eerst een telefoontje van het alarmeringssysteem BE-Alert. Een succesvolle test: maar liefst 67% van alle abonnees beantwoordde meteen de oproep en bevestigde met een druk op de toets. Wie niet opnam of niet bevestigde, kreeg nog een voicemailbericht en een sms.

1789? Sommige Gaverlingen namen niet onmiddellijk op omdat ze het nummer 1789 van het alarmeringssysteem Be-Alert nog niet kenden. Daarom zal dit regelmatig worden herhaald, ook voor de nieuwe abonnees. Zo ben je in een noodsituatie meteen mee.

Ben je nog niet ingeschreven? Doe het nu en je bent onmiddellijk op de hoogte in een noodsituatie. Schrijf je in via www.be-alert.be of kom tijdens de openingsuren langs in het administratief centrum.

200!

09 389 29 36

Zoveel nieuwe inwoners schreven zich vlak voor of na de test in. Daarmee zijn al 1262 Gaverlingen ingeschreven.

Dat is het nummer van de communicatiedienst, voor al je vragen over BE-Alert.

10% van de bevolking lijkt misschien niet bijzonder veel

16

maar onze score is wel degelijk ĂŠĂŠn van de beste in de provincie.

Infoblad Gavere - december 2018

Via communicatie@gavere.be kan je natuurlijk ook contact opnemen.


Nomineer jouw favoriete sporter of sportclub voor de

sportprijzen

2018

Wie leverde in 2018 een bijzondere sportprestatie of zette zich mateloos in voor het Gaverse sportleven? Nomineer nu je favoriete sporter of club voor een sporttrofee. Alle laureaten worden tijdens het sportgala op zondag 17 februari in de bloemetjes gezet.

Welke sportprijzen worden er uitgereikt?

Wie kan je nomineren? •

Gaverse sporters of clubs

Tijdens het sportgala worden de beste sportvrouw, sportman en sportploeg van het afgelopen jaar (2018) verkozen.

sporters uit andere gemeenten die bij een Gaverse club spelen

personen die zich al jarenlang inzetten voor een sportclub of het sportleven in Gavere

De beste atleet tot en met 16 jaar verdient de prijs van sportbelofte. Wie zich al jaren op één of andere manier met heel veel energie inzet voor een Gaverse club, maakt kans op de trofee voor sportverdienste. Dit kan een sporter zijn maar ook een bestuurslid, organisator, medewerker, terreinverzorger of trainer.

Je kan anderen nomineren, maar ook jezelf. Let op: de trofee van sportverdienste wordt maar één keer aan dezelfde persoon uitgereikt.

Haal je formulier bij de Sportdienst in De Poort (Markt 1) of download het via www.gavere.be.

Kom naar het sportgala! Benieuwd welke sporter of club met een sporttrofee wordt beloond? Kom naar het sportgala op zondag 17 februari om 10.30 uur in zaal Racing. De toegang is gratis en je moet je niet inschrijven.

Wat moet je doen?

Meer weten

Dien je nominatie ten laatste op 23 januari 2019 in.

Nog vragen? 09 389 29 80 of sport@gavere.be. Infoblad Gavere - december 2018

17


SPORTKAMPEN IN HET VOORJAAR Zowel in de krokusvakantie als in de paasvakantie organiseert de sportdienst opnieuw leuke sportkampen voor kleuters en lagereschoolkinderen. Schrijf je kinderen vanaf 26 januari om 9 uur in via de webshop: https://webshopgavere.recreatex.be. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Registreer je hele gezin op voorhand, zo verlies je geen tijd. Met vragen of problemen kan je tijdens de openingsuren bij de Sportdienst terecht: 09 389 29 80 of sport@gavere.be.

omnisport

zwemsport

paaskriebels

4 tot en met 8 maart voor kinderen van het eerste t.e.m. zesde leerjaar

8 tot en met 12 april voor kinderen van de derde kleuterklas t.e.m. het zesde leerjaar

15 tot en met 19 april voor kleuters die al naar school gaan

Je kind maakt tijdens het omnisport-kamp kennis met verschillende sporten en doet ook enkele leuke uitstapjes.

Iedere voormiddag krijgt je kind zwemlessen in verschillende niveaugroepen. In de namiddag staat er een sport- of verrassingsactiviteit op het programma.

Je kleine kapoen is welkom op dit kamp dat volledig in het teken van Pasen staat. Een mooie combinatie tussen sport, spel, knutselen en gevarieerde uitstappen.

18

Infoblad Gavere - december 2018


vrije tijd leer je de basisfuncties van je toestel kennen en krijg je tips over handige apps. Breng je toestel zeker mee. WENS JE DORPSGENOTEN GELUKKIG NIEUWJAAR OP DE

Je betaalt 15 euro voor twee lessen. Je inschrijving is pas definitief als je betaald hebt. Schrijf je in of stel je vragen via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19. in samenwerking met ZOVLA

WEE JE GEBEENTE

Vertellingen voor volwassenen, van licht luguber tot intens macaber 1 januari 2019 op de Markt muziek en sfeer vanaf 20 uur vuurwerk om 21 uur www.gavere.be

Vrijdag 8 februari om 19.30 uur

Hilde Rogge en Koen Demuynck laten je bibberen met donkere verhalen. Achteraf kan je nog even bekomen met een drankje. Gratis deelname. Schrijf je in via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19

BLOKKEN @ DE BIB Zoek je een rustige plek om te studeren? Kom gerust blokken in de bib. In januari ben je ook buiten de openingsuren welkom (van 9 tot 19 uur), behalve op maandag- en dinsdagnamiddag. Reserveren is niet nodig. Je kan gebruik maken van de computers in de bib en er zijn stopcontacten voor je eigen laptop.

In samenwerking met ZOVLA

monstertje Zazou. Ze zijn allemaal nieuwsgierig: Wat zit er deze keer in de voorleesvalies? Kijk en luister je mee? Gratis deelname. Schrijf je in via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19

CINEMA RACING: FERDINAND

woensdag 2 januari om 14 uur Cinema Racing start het nieuwe jaar met de grappige avonturen van Ferdinand, een grote stier met een klein hartje. Als hij ten onrechte aangezien wordt voor een gevaarlijk beest wordt hij gevangen genomen en weggevoerd. Vastberaden om terug te keren naar zijn familie, verzamelt hij een bont gezelschap om zich heen voor een fantastisch avontuur.

POPPENKAST EN VOORLEZEN MET HILDE EN KRA KRAAI (4+)

woensdag 19 december, 9 januari, 6 februari en 13 maart om 16.30 uur Wist je dat er in de bib een heel bijzondere vogel woont? Kra Kraai. Hij kondigt samen met Hilde de poppenkast aan, al heeft hij zo zijn eigen willetje…. In die poppenkast wonen Kadee en Willemientje en het lieve

Haal je kaarten op voorhand in De Poort of koop ze aan de kassa in zaal Racing. Je betaalt 1,5 euro per persoon. Meer weten: contacteer de jeugddienst via 09 389 29 80 of jeugd@gavere.be.

WERKEN MET EEN SMARTPHONE OF TABLET (ANDROID) Vrijdag 1 en 8 februari, van 9 tot 11.30 uur in de leeszaal van de bib

Heb je een smartphone of tablet en wil je graag weten wat je er allemaal mee kan doen? Tijdens deze workshop

DEMO FASHION REPAIR

donderdag 21 februari om 19 uur in de leeszaal van de bib Hoe kan je op een stijlvolle en opvallende manier kledij herstellen? Dat leer je tijdens deze demonstratie “fashion repair”. Gaatjes in de broeken van je kinderen, een scheur of een ander probleem... Breng je kapotte kledingstukken mee en ontdek alle mogelijkheden om ze te herstellen, met de naaimachine of gewoon met de hand. Thuis kan je dan zelf aan de slag. Gratis deelname. Schrijf je in via bibliotheek@gavere.be of 09 384 55 19 Infoblad Gavere - december 2018

19


sport WEKELIJKS SPORTPROGRAMMA Wil je aan je conditie werken of je kinderen op een leuke manier laten bewegen? Dat kan dankzij het wekelijks sportprogramma van de Sportdienst. Schrijf je snel in via sport@gavere.be of 09 389 29 80 en start in januari. Een lessenreeks kost 30 euro. Alle lessen gaan door in sporthal Overbeke in Asper, winterlopen doe je in de Sportdreef.

Volwassenen

TURNEN EN OMNISPORT woensdag van 15 tot 16 uur (niveau 1) of van 16 tot 17 uur (niveau 2) Vanaf dit jaar zijn de lessen turnen en omnisport in twee leeftijdsniveaus onderverdeeld: •

niveau 1: derde kleuterklas, eerste en tweede leerjaar

niveau 2: derde tot en met zesde leerjaar

Je kind leert de basisoefeningen van het turnen, zoals koprol, verschillende soorten sprongen en handenstand en proeft daarnaast van verschillende sporten. De eerste les vindt plaats op 16 januari.

BADMINTON - VRIJ SPEL dinsdag van 16 tot 17 uur Voor dit uurtje vrij spel schrijf je je uitzonderlijk niet in via de Sportdienst, maar wel bij Karin Van Burm van de volleybalclub: Karinvanburm@ hotmail.com of 0474 97 83 95. WINTERLOPEN dinsdag 19.45 uur Elke dinsdag van september tot april kan je op dinsdagavond “winterlopen” in de Sportdreef. Een rustig loopje van 6 tot 8 km in goed gezelschap. Gratis deelname voor iedereen vanaf 16 jaar. BADMINTONLES donderdag van 14 tot 15.30 uur Een uurtje recreatief badminton, met de nadruk op plezier maken. De eerste les gaat door op 17 januari. BBB donderdag van 15.30 tot 16.30 uur Spierversterkende oefeningen voor je borst, buik en billen, om op een zachte manier in vorm te blijven. De eerste les gaat door op 17 januari.

Kleuters en lagereschoolkinderen KLEUTERGYM woensdag van 13.30 tot 14.15 uur of van 14.15 tot 15 uur Je peuters of kleuter uit de eerste en tweede kleuterklas krijgen gevarieerde lessen om hun behendigheid, algemene bewegingsvaardigheden, sociaal contact en motoriek te verbeteren. De eerste les vindt plaats op 16 januari.

20

Infoblad Gavere - december 2018

LEEF JE UIT OP KLEUTERSPORTLAND Gaat jouw kleuter al naar school en wil je hem of haar op een speelse manier laten bewegen? Op zaterdag 9 februari wordt sporthal Overbeke omgetoverd in kleutersportland: een waar paradijs voor kleine klimmers, tuimelaars en springers. In een klein groepje én onder begeleiding proeft je kind van leuke activiteiten en oefeningen in het ballenbad, op het klimraam, onder de parachute en zoveel meer. Kleutersportland vindt plaats op 9 februari van 14 tot 16 uur. Je kleuter kan gratis deelnemen en krijgt na afloop nog een pannenkoek. Schrijf hem of haar als de bliksem in via sport@gavere.be of 09 389 29 80.


uit in Gavere REEKSEN EN TERUGKERENDE ACTIVITEITEN

WZC Mariahuis Okra Gavere 09 384 42 66 freddy.martens2@telenet.be

Tot 31 december War PostArt: de eindexpo De Poort Kunstig Gavere www.kunstiggavere.be

Elke derde maandag van de maand van 12 tot 14 uur markante dameslunch Markant Gavere markapol@skynet.be

Elke dinsdag en donderdag van 20.15 tot 21.15 uur Lopen voor gevorderden Sportdreef Sportdienst Gavere 09 389 29 80 sport@gavere.be

19 december, 9 januari, 6 februari en 13 maart van 16.30 tot 17 uur Poppenkast & Voorlezen met Hilde, Kra Kraai, Willemientje, Kadee en Zazoe Bibliotheek Gavere 09 384 55 19 bibliotheek@gavere.be

Elke dinsdag Yoga Handwerkcafé Portrettekenen Lijndansen Elke donderdag Gymnastiek Online diensten (vanaf 24/01) Elke vrijdag van 10 tot 11 uur Kleuren voor volwassenen Eerste en derde woensdag van de maand van 08.30 tot 10.30 uur Ontbijtbuffet 20 december, 17 januari en 21 februari van 14 tot 16 uur Bingo 27 december, 24 januari en 28 februari van 15 tot 17 uur Familiegroep Dementie 7 januari, 18 februari en 18 maart van 14 tot 16 uur Smulnamiddagen LDC Den Oever 09 389 20 30 Elke dinsdag van 20 tot 21 uur Beter bewegen sporthal Overbeke KVLV Asper 09 384 43 06 cjungbluth@hotmail.com

20 december, 25 januari en 22 februari van 14 tot 17 uur Bingo Parochiaal centrum Femma Asper 09 384 14 23

Femma Asper 09 384 28 67 11 december Bijwonen van opname van “Blokken” Markant Gavere 09 384 55 17 markapol@skynet.be 11 december van 19 tot 22 uur Bloemschikken voor Kerst Zaal Bronnendal KVLV Dikkelvenne 0474 36 50 54 12 december van 14 tot 16 uur Bloemschikken kerst LDC Den Oever 09 389 20 30 13 december Bonte baknamiddag: kerststronk met glühwein LDC Den Oever 09 389 20 30

20 december, 17 januari en 21 februari van 19 tot 21.30 uur Pop-Up CreaCafé Bibliotheek Gavere 09 384 55 19 bibliotheek@gavere.be

13 december van 19.30 tot 22.30 uur Juwelen maken Parochiaal centrum Femma Asper 0472 38 67 77 steffi.beyaert@hotmail.com

26 januari en 23 februari van 9 tot 11 uur CoderDojo - Programmeren voor kinderen en jongeren Bibliotheek Gavere 09 384 55 19 bibliotheek@gavere.be

14 december van 16 tot 18.30 uur Kerstfeest Zaal Bronnendal KVLV Dikkelvenne 0498 59 07 63 Carineghyselinck@outlook.be

DECEMBER 7 december van 19 tot 22 uur Brei- en haakcafé Parochiaal centrum Asper KVLV Asper 09 324 09 27 loontjens.chris@telenet.be

Tweewekelijks op maandag van 14 tot 17 uur Petanque spelen Sportdreef 09 384 31 46 markvermeiren@telenet.be

8 december van 14 tot 16 uur Kerstkinderknutselen Parochiaal centrum Femma Asper 09 324 09 42

Tweewekelijks op maandag van 14.30 tot 16.30 uur (uitgez. kerstvakantie) Kaarting

10 december van 19 tot 22 Bloemschikken - kerststuk Parochiaal Centrum Asper

14 december van 17 tot 23 uur kerstsfeer en kerstmarkt Vrije Basisschool ‘Sint-Martinus’ Asper 14 december vanaf 18.30 uur Kerstmarkt Vrije Basisschool De Vliegenier Semmerzake devliegenier@telenet.be 14 december van 19.30 tot 22 uur Kerstfeest! Parochiaal centrum Asper KVLV Asper 16 december van 14.30 tot 17 uur Kerstfeest Parochiaal centrum Asper Femma Asper 09 384 28 69 madeleine.dhondt@skynet.be Infoblad Gavere - december 2018

21


17 december van 11.30 tot 15 uur Kerstmenu Lokaal Dienstencentrum Den Oever 09 389 20 30

Neos Gavere 09 330 50 74 neos.gavere@proximus.be

19 december van 14 tot 16 uur Crea-activiteit kindje LDC Den Oever 09 389 20 30

19 januari van 18 tot 22 uur Meet, Eat & Bowl Markant Gavere 09 384 55 17 markapol@skynet.be

19 december van 14.30 tot 17.30 uur of van 19.30 tot 22.30 uur Bloemschikken voor Kerstmis Parochiaal centrum Asper KVLV Asper christianedevenyns@hotmail.com 0474 66 74 76

20 januari van 08.30 tot 11 uur Nieuwjaarsonbijt met bubbels gemeentelijke basisschool “De vierklaver” landelijke gilde Dikkelvenne -Baaigem -Vurste 09 384 44 30

21 december van 10 tot 11 uur Scrabble LDC Den Oever 09 389 29 30

23 januari van 14 tot 16 uur Senior at the movies ‘The Bucket list’ LDC Den Oever 09 389 29 30

22 december van 17 tot 23 uur Brugge binnenste buiten in kerstsfeer Landelijke Gilde Asper 0473 17 85 62 jean_tijtgat@hotmail.com 26 december van 14 tot 16 uur Terugblik 2018 LDC Den Oever 09 389 29 30 27 december van 18 tot 22 uur Winterwandeling - 141 jaar Davidsfonds Gavere Borgwalhoeve Davidsfonds Gavere 09 384 44 30 davidsfonds.gavere@gmail.com

JANUARI 2 januari van 14 tot 16 uur UNO-namiddag LDC Den Oever 09 389 20 30 10 januari van 12 tot 17 uur Nieuwjaarsbijeenkomst LDC Den Oever Okra Gavere 09 384 4266 freddy.martens2@telenet.be

27 januari van 08.30 tot 10.30 uur Nieuwjaarsontbijt LDC Den Oever Gezinsbond Groot Gavere gezinsbondgavere@gmail.com 30 januari van 14 tot 16 uur Kleinkunst met muziek en gedichten LDC Den Oever 09 389 29 30 31 januari van 14 tot 16 uur Verse pannenkoeken LDC Den Oever 09 389 29 30 31 januari van 14 tot 18 uur “De regenboog van de Vlaamse dialecten” G.O. Racing Neos Gavere 09 330 50 74 neos.gavere@proximus.be

FEBRUARI 1 februari van 19 tot 21 uur Taoisme en Chinese geneeskunde Zaal Bronnendal KVLV Dikkelvenne Noellacarreel@Gmail.com

16 januari van 11.30 tot 16 uur Nieuwjaarsfeest LDC Den Oever 09 389 29 30

1 februari van 19.30 tot 22 uur Startvergadering Borgwalhoeve 09 384 17 35 kvlvsemmerzake@gmail.com

17 januari van 11.30 tot 18 uur Nieuwjaarbanket G.O. Racing

4 februari van 19 tot 22 uur Heerlijke gerechten met supergranen

22

Infoblad Gavere - december 2018

Parochiaal centrum Asper Femma Asper 09 384 28 67 etienne.buysse@outlook.com 6 februari van 14 tot 16 uur Langer thuis met slimme techniek LDC Den Oever 09 389 29 30 8 februari van 19.30 tot 22 uur Wee je gebeente! Vertellingen voor volwassenen, van licht luguber tot intens macaber Bibliotheek Gavere 09 384 55 19 bibliotheek@gavere.be 10 februari van 14 tot 21 uur Melodieën voor Miljoenen Sportdreef Neos Gavere 09 330 50 74 neos.gavere@proximus.be 12 februari van 11.30 tot 15 uur Valentijnsmenu met line dance LDC Den Oever 09 389 29 30 13 februari van 19:30 tot 22:00 Voordracht Sicilië en degustatie olijfolie “ Antico Sapore” G.O. Racing Markant Gavere 09 384 55 17 15 februari van 20 tot 23 uur Saint Amour - Franse chansons In ‘t Senter van Goavre Davidsfonds Gavere davidsfonds.gavere@gmail.com 20 februari van 14 tot 16 uur Senior at the movies ‘Marina’ LDC Den Oever 09 389 29 30 20 februari van 19 tot 22 uur Naaiproject Parochiaal centrum Femma Asper 09 324 09 42 troubleynma@telenet.be 21 februari van 11 tot 15 uur Fashion Repair Bibliotheek Gavere 09 384 55 19 bibliotheek@gavere.be 21 februari van 14 tot 16 uur Valentijn wafels LDC Den Oever 09 389 29 30 22 februari van 20 tot 22 uur Lezing en demonstratie EHBO


Parochiaal centrum Davidsfonds Asper 09 384 30 94 23 februari van 9 tot 12 uur Openklasdag in de kleuterklassen en het 1ste leerjaar Vrije Basisschool De Vliegenier www.devliegenier.be 23 februari vanaf 19.30 uur Kaarting voor rozijnenbrood Zaal Bronnendal landelijke gilde Dikkelvenne -Baaigem -Vurste 09 384 44 30 25 februari van 19.30 tot 21.30 uur Leren neen zeggen Parochiaal Centrum Asper Femma Asper 09 384 14 23 lydie.vanderstichelen@telenet.be 27 februari van 14 tot 16 uur Dansnamiddag grootouderskleinkinderen LDC Den Oever 09 389 29 30

Fiets door verdwenen oorlogslandschap Tot op de laatste dag van de Eerste Wereldoorlog werd in onze streek hard gevochten. De gloednieuwe gids “Onder vuur” vertelt je aan de hand van acht fietsroutes het verhaal van dit Herfstoffensief.

Over tanks, grenadiers en tirailleurs De fietsroutes lopen door de hele regio Leie en Schelde en zijn opgebouwd per thema: •

Grenadierroute in Gavere

Pantserroute in het Scheldegebied in de driehoek De Pinte- Eke - Zevergem

Grendelroute door Nazareth en Eke

Senegalese tirailleurroute in Machelen, Groot Zulte en Dentergem

Kanaalroute Zuid in Deinze

Kanaalroute Noord 1918 in Nevele, Hansbeke, Merendree, Landegem en Vosselare

Tankroute in Petegem-aan-deLeie, Deinze en Nazareth

MAART 1 maart van 10 tot 11 uur Complimentenspel LDC Den Oever 09 389 29 30

Kunst- en bevrijdingsroute in Sint-Martens-Latem, Afsnee en De Pinte

Elke route is een lus langs de bestaande fietsknooppunten in de streek. Je kan vanop het startpunt vertrekken als je de gids wil volgen, of op een knooppunt naar keuze.

Waar te koop? “Onder vuur” werd door POLS & Erfgoedcel Leie Schelde gemaakt, met de steun van de gemeenten Gavere, Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Het boekje is voor 5 euro te koop in De Poort, maar ook in de andere gemeenten en op het kantoor van POLS in de Tolpoortstraat 79 in Deinze.

Meer weten Contacteer de afdeling Vrijetijdszaken via vrijetijd@gavere.be of 09 389 29 80.

1 maart van 20 tot 23 uur Liefdesvertellingen In ‘t Senter van Goavre Davidsfonds Gavere davidsfonds.gavere@gmail.com 6 maart van 13.30 tot 17 uur Knutselnamiddag voor kinderen Oude Pastorij, O.C De Cockere Gezinsbond Groot Gavere marijke.neirynck@gmail.com 8, 9 en 15 maart van 20 tot 22.30 uur, 10 maart van 15 tot 17.30 uur Forellen in de Ardennen of de 4 LLLL G.O. Racing Nieuw Gavers Toneel 0479 48 49 45 reservaties.ngt@gmail.com 12 maart van 19 tot 22 uur Italiaanse favorieten Borgwalhoeve KVLV Dikkelvenne 0474 36 50 54 Carineghyselinck@outlook.be Infoblad Gavere - december 2018

23


G R AT

feest

IS

buss

en

d an k

delijn.be/oudjaar

Begin je feestje dit jaar al op bus of tram Mijn lijn, altijd in beweging

zij

Infoblad Gavere december 2018  
Infoblad Gavere december 2018  
Advertisement