Page 1

kevät 2018

Tiedon puolella.


Gaudeamuksen verkkokauppa on tiedon ja tieteen aarreaitta Verkkokaupastamme löydät Gaudeamuksen koko kirjavalikoiman. Klassikoiden ja kiinnostavien uutuuksien lisäksi voit tutustua vaihtuviin teemakampanjoihin, lahjavinkkeihin sekä tarjoushintaisiin kirjahelmiin. Uusimmat teokset toimitetaan jopa yhdessä arkipäivässä ja yli 60 euron tilaukset ilman postikuluja.

gaudeamus.pikakirjakauppa.fi

Seuraa Gaudeamuksen verkkosivuja, Facebookia, Twitteriä ja Instagramia sekä tilaa verkkokaupan etusivulta asiakaskirjeemme, jotta pysyt ajan tasalla uutuuksista ja tarjouksista!


5

Lukijalle

6

Rikki revitty maa

Tuomas Tepora & Aapo Roselius (toim.)

8

Sananvapauden historia Suomessa

Riku Neuvonen

10

Kirjalliset väärennökset

Sanna Nyqvist & Outi Oja

12

Kriminologia

Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson

14

Oikeudenmukaisuuden ongelma

Matti Häyry, Tuija Takala & Johanna Ahola-Launonen (toim.)

16

Perhe ja tunteet

Petteri Eerola & Henna Pirskanen (toim.)

18

Parlando

Grazyna Zeranska-Gebert & Teuvo Lampinen

19

Arvostelukyvyn kritiikki

Immanuel Kant

20

Sivistyksen puolustus

Sari Kivistö & Sami Pihlström

21

Menneisyyden rakentajat

Matti O. Hannikainen, Mirkka Danielsbacka & Tuomas Tepora (toim.)

22

Vuorovaikutus asiakastyössä

Kaarina Mönkkönen

23

Sienten biologia

Sari Timonen & Jari Valkonen (toim.)

24

Semanttinen web

Eero Hyvönen

25

Logistiikka ja liikennejärjestelmät

Ulla Tapaninen

26

Yrityksen kirjanpito

Eeva-Mari Ihantola & Pasi Leppänen

27

Talous ja yhteiskuntateoria III

Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

28

Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia

Faruk Abu-Chacra

29

Suomi–latina–suomi-sanakirja

Reijo Pitkäranta

30

Muista myös nämä

39

Tilauslomake 

Tilaa kirja lomakkeella, sähköpostitse (tilaukset@gaudeamus.fi) tai verkossa (gaudeamus.pikakirjakauppa.fi).


Toimisto Vuorikatu 6 A 13, 00100 Helsinki Varasto PL 53, 00014 Helsingin yliopisto www.gaudeamus.fi ❦ info@gaudeamus.fi gaudeamus

@gaudeamuskirjat

@gaudeamuskirjat

Kustannusjohtaja Leena Kaakinen 050 540 1303 leena.kaakinen@gaudeamus.fi

Toimituspäällikkö Teemu Ojanne 050 569 9955 teemu.ojanne@gaudeamus.fi

Myynti- ja markkinointipäällikkö Outi Kitti 050 540 1299 outi.kitti@gaudeamus.fi

Kustannustoimittaja Ani Kuusjärvi 050 540 1300 ani.kuusjarvi@gaudeamus.fi

Myynti- ja markkinointi­koordinaattori Lasse Leminen 050 466 4910 lasse.leminen@gaudeamus.fi Varasto, laskutus Päivi Ruonakoski 050 431 2080 paivi.ruonakoski@gaudeamus.fi

Kustannustoimittaja Sanni Tengvall  (vanhempainvapaalla) Kustannustoimittaja Elina Blomqvist 050 448 9431 elina.blomqvist@gaudeamus.fi Kirjatilaukset tilaukset@gaudeamus.fi gaudeamus.pikakirjakauppa.fi

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama t­ ieto- ja tiedekirjakustantamo, joka on toiminut 1960-­luvulta lähtien. Erikoisalojamme ovat yhteiskuntatieteet, filosofia, humanistiset tieteet, ympäristö, talous ja kasvatus. Julkaisemme laajaa yleisöä kiinnostavia tietokirjoja, eri tieteenalojen perus­teoksia, klassikkosuomennoksia, oppimateriaaleja ja ammattikirjallisuutta.


Lukijalle Suomen sisällissodasta tulee tänä keväänä kuluneeksi 100 vuotta. Vastaitsenäistyneen maan rikki repinyt sota ei kestänyt ajallisesti pitkään, mutta sen jäljet ovat kulkeutuneet sukupolvesta toiseen nykypäivään saakka. Muistojen kirjo vuoden 1918 keväästä on laaja: punaiset ja valkoiset naiset, miehet ja lapset näkivät ja kokivat sodan kukin omalla tavallaan. Tapahtumien muistelu sekä kamppailut merkityksistä ja tulkinnoista ovat herättäneet tunnemyrskyjä ja erimielisyyksiä historiankirjoituksessa, politiikassa sekä kansalaisten keskuudessa läpi vuosikymmenten. Suomen historian kipukohtia ja yhteiskunnallisia jännitteitä lähestytään Gaudeamuksen kevään uutuuskirjoissa sisällissodan kokemusten ja perinnön lisäksi sananvapauden historian ja oikeudenmukaisuuden kysymysten kautta. Sensuuri ja muutokset sananvapauden määrittelyssä osoittavat, että hyväksyttävän tai sallitun yhteiskunnallisen keskustelun rajat ovat jatkuvassa liikkeessä. Sananvapauden tavoin oikeudenmukaisuus on helppo mieltää tavoittelemisen arvoiseksi asiaksi. Sen merkitys on kuitenkin eri ihmisryhmille erilainen, jolloin haasteeksi muodostuu ristiriitaisten näkemysten yhteensovittaminen. Yhteiskunnalliset jakolinjat eivät ole kadonneet, vaikka ne ovatkin luonteeltaan muuttu-

neet. Pinnan alla kytevien, ajoittain roihahtavien erimielisyyksien syihin ja seurauksiin voi syventyä tieteelliseen tutkimukseen perustuvien kirjojen kautta. Punnittu tieto auttaa esimerkiksi ymmärtämään erilaisia näkökulmia, huomioimaan uusia ulottuvuuksia eri aihepiireistä sekä tekemään entistä harkitumpia päätöksiä. Kevään uutuusteoksissa pohditaankin edellä mainittujen teemojen ohella tieteellisen tutkimuksen merkitystä ja asemaa yhteiskunnassa. Lisäksi tarkastellaan kaunokirjallisuudessa nähtyjä huijauksia ja plagiointeja, perheitä ja tunteita, rikollisuuden syitä, Immanuel Kantin kriittistä filosofiaa ja monia muita merkittäviä aiheita. Tieteellisen tiedon tuottamisen, levittämisen ja lukemisen yhtenä suurena päämääränä on, että kykenisimme ymmärtämään maailmaa ja toisiamme paremmin. Kansakuntaa jakavat tragediat voidaan välttää toistamasta uudelleen, jos osaamme elää yhdessä sopuisammin. Tartutaan siis tutkittuun tietoon jatkossakin!

Lasse Leminen Myynti- ja markkinointikoordinaattori Gaudeamus

Lukijalle 5


Tampere oli Suomen sisällissodan keskeisin näyttämö. Siellä rintamalinjat vedettiin läpi naapurustojen ja takapihat muuttuivat taistelukentiksi.


Tuomas Tepora & Aapo Roselius (toim.)

Rikki revitty maa

Tampereen taistelussa tuhoutunutta Kyttälän kaupunginosaa (Kuva: Vapriikin kuva-arkisto)

Suomen sisällissodan kokemukset ja perintö

TOIMITTAJAT ❦ Tuomas Tepora, FT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. ❦ Aapo Roselius, FT, on Suomen poliittisen historian dosentti Oulun yliopistossa.

❦ Jan Löfström (toim.)  Voiko historiaa hyvittää? Historiallisten vääryyksien korjaaminen ja anteeksiantaminen / Teos auttaa tarkastelemaan menneitä tapahtumia ja päivänpoliittisia kannanottoja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. ❦ Antti Malinen & Tuomo Tamminen / Jälleenrakentajien lapset: Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin / Sotienjälkeisenä aikana lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista.

Vuonna 1918 Suomi raastettiin kahtia väkivaltaisesti. Sisällissota jakoi kansakunnan ja jätti syvät haavat sen muistiin. Oliko sota välttämätön paha, vapaustaisto itsenäisyyden takaamiseksi vai kansan hätähuuto sorron alla? Rikki revitty maa -teoksessa Suomen sisällis­sodan syitä, tapahtumia ja seurauksia käydään läpi yli sadan vuoden aikajänteellä. Teos tarkastelee laajalti niin sotaan johtaneita ja siihen liittyneitä tapahtumia kuin ajan yhteiskunnallista ilmapiiriäkin. Esille pääsevät myös aiemmin vähemmälle huomiolle jääneet naisten ja lasten kokemukset. Sisällissota ja sen yhteydessä käydyt heimo­sodat vaikuttivat myös huomattavasti käsityksiin suomalaisuudesta. Vuosikymmenten kuluessa sotaa onkin muisteltu monin tavoin ja sisällissodan aiheuttamasta tragediasta on tullut osa kansakuntaa yhdistävää suurta tarinaa.

Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-470-9 / Sidottu B5 / noin 420 sivua, kuvitettu / Alkuteos: The Finnish Civil War 1918. History, Memory, Legacy (2014) / suomentanut Kati Pitkänen / KL 92.7 / UDK 948.0 / Suositushinta 36 €

Kevään 2018 uutuudet  7


Kustaa Vaasan k채skyn mukaan luterilainen arkkipiispa ei saanut painattaa mit채채n, mit채 kuningas itse ei ollut tarkastanut.


Riku Neuvonen

Mikael Agricola luovuttaa Uuden testamentin suomennoksen kuningas Kustaa Vaasalle (R. W. Ekman, 1853)

Sananvapauden historia Suomessa

KIRJOITTAJA ❦ Riku Neuvonen, OTT, on viestintäoikeuden dosentti Helsingin yliopistossa ja julkisoikeuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

❦ Riitta Mäkinen & Marja Engman (toim.) / Naisten aika: Valkoinen varis ja muita oppineita naisia / Edelläkävijänaiset vaativat oikeutta opiskeluun, julkiseen toimintaan ja henkiseen työhön 1800-luvun lopun Suomessa. ❦ Pekka Isotalus / Mediapoliitikko / Poliitikko rakentaa imagoaan niin sanattomalla viestinnällään, käytöksellään, puheillaan kuin somepäivitysten sisällöilläänkin.

Kaarle XI kieltää hallitustoimiensa arvostelun! Suomi liian harvaan asuttu – televisiotoiminta kannattamatonta? Huumoriyhtye Sleepy Sleepers vaarantaa ulkopoliittiset suhteet! Sananvapautta – samoin kuin julkisen keskustelun rajoja – määrittelevät kaikki yhteiskunnan jäsenet. Sensuuri, uusien ilmaisukanavien ja viestintävälineiden kehittyminen sekä nykynäkökulmasta jopa koomisilta vaikuttavat ilmaisun rajoitukset ovat esimerkkejä sananvapauteen liittyvistä ilmiöistä. Sananvapauden historia Suomessa kuljettaa lukijan vuosisatojen ja erilaisten kiistojen läpi nykypäivään valeuutisineen ja sosiaalisine medioineen. Sananvapautta tarkastellaan teoksessa erityisesti oikeudellisena käsitteenä. Yhteiskunnallisten muutosten lisäksi kirja lisää ymmärrystä aatteista sekä kulttuurin, tieteen, talouden ja politiikan monimutkaisista kytköksistä.

maaliskuu 2018 / ISBN 978-952-495-468-6 / Sidottu B5 / Noin 300 sivua, kuvitettu / KL 92, 32.2 / UDK 948.0, 342 / Suositushinta 34 €

Kevään 2018 uutuudet  9


Oscar Wilden kuolemasta oli ehtinyt kulua vain muutama vuosi, kun markkinoille alkoi tulvehtia hänen kirjoittamikseen väitettyjä, entuudestaan tuntemattomia käsikirjoituksia ja kirjeitä. 10  Kevään 2018 uutuudet


Sanna Nyqvist & Outi Oja

Kirjalliset väärennökset

Oscar wilde New Yorkissa vuonna 1882 Napoleon Saronyn kuvaamana

Huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia

KIRJOITTAJAT ❦ Sanna Nyqvist, FT, on yleisen kirjallisuustieteen tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. ❦ Outi Oja, FT, on suomen kielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Tukholman yliopistossa.

❦ Aristoteles / Retoriikka/Runousoppi (Teokset IX) / Retoriikka on puhetaidon ja vakuuttamiskyvyn merkittävä esitys ja Runousoppi länsimaisen estetiikan ja taiteentutkimuksen peruskivi. ❦ Martta Heikkilä (toim.) / Taidekritiikin perusteet / Kirja paneutuu taiteen tulkintaan ja ar­vioin­tiin, kritiikin historiaan ja nyky­ todellisuuteen sekä kritiikkien kirjoittamisen käytäntöön.

Kuinka paljon taiteellisen vapauden nimissä saa lainata? Miten arvostettu runodebyytti muuttuu absurdiksi hölynpölyksi? Jos kaikki on jo sanottu, voiko kirjailija luoda mitään uutta ja omaa? Kirjailijat lainaavat sanoja, juonenkäänteitä ja identiteettejä. Teksteissä kuuluu aina ääniä aiemmista teksteistä, mutta toisinaan lainaaminen ylittää sopivan ja sallitun rajat. Luvattomat lainaukset, plagiointi ja identiteettihuijaukset kertovat inhimillisistä heikkouksista ja pyrkimyksistä: kirjailijan halusta koskettaa, kostaa tai täyttää kirjallisen maailman suuret odotukset. Kirjalliset väärennökset sukeltaa kirjallisuushistorian nurjalle puolelle. Erikoisissa tapauskertomuksissa tarkastellaan erilaisia väärennösten muotoja, huijauksiin johtaneita syitä ja niiden seurauksia. Kirjatehtailut salanimen turvin, tekaistut käsikirjoitukset, sepitetty kansalliseepos ja kuoleman lavastaminen kertovat paitsi kirjallisen maailman valtataisteluista myös kaunokirjallisuuden tekijyyden, aitouden ja kirjallisen arvon määrittelemisen vaikeudesta.

Helmikuu 2018 / ISBN 978-952-495-469-3 / Sidottu A5 / Noin 300 sivua, kuvitettu / KL 86 / UDK 82 / Suositushinta 32 €

Kevään 2018 uutuudet  11


Kriminologiassa on jo pitkään tiedetty, että rikokset kasaantuvat myös alueellisesti ja että alueelliset kasautumat ovat tyypillisesti verraten pysyviä.


Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson

Kriminologia Rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa

Kuva: Pixabay, CC0

KIRJOITTAJAT ❦ Janne Kivivuori, VTT, on kriminologian professori Helsingin yliopistossa. ❦ Mikko Aaltonen, VTT, on kriminologian apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. ❦ Matti Näsi, VTT, toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa. ❦ Karoliina Suonpää, VTM, työskentelee Helsingin yliopistossa väitöskirjatutkijana. ❦ Petri Danielsson, VTM, toimii suunnittelijana Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa.

❦ Paula Arvas & Voitto Ruohonen / Alussa oli murha: Johtolankoja rikoskirjallisuuteen / Yli 150-vuotisen historiansa aikana rikoskirjallisuus on koukuttanut yhä uusia salapoliiseja haastamaan älykkyytensä ja ratkaisemaan arvoituksen. ❦ Satu Lidman / Väkivaltakulttuurin perintö: Sukupuoli, asenteet ja historia / Menneisyydestä juontuvat asenteet ruokkivat sukupuolittunutta väkivaltaa tänäkin päivänä.

Kriminologia tutkii ilmiöitä, joista ihmiset eivät mielellään haluaisi tiedettävän. Rikoksen tekijä ei yleensä halua saattaa tekojaan muiden tietoon. Myös rikosten uhrit voivat pyrkiä mieluiten unohtamaan kokemuksensa, esimerkiksi häpeän tunteen vuoksi. Tutkimuskohteen arkaluontoisuus muodostaa perustavan lähtökohdan kriminologialle. Rikollisuuden ja turvallisuuden merkitys yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on kasvanut. Mutta miksi toiset tekevät enemmän rikoksia kuin toiset? Miksi rikokset kasaantuvat joillekin alueille? Miten köyhyys, ihmisen persoonallisuus ja sosiaalinen kontrolli vaikuttavat rikollisuuteen? Miten rikokset ovat muuttuneet? Kriminologia vastaa rikollisuuden syitä koskeviin kysymyksiin uusimman tieteellisen tutkimustiedon pohjalta. Teoksessa tarkastellaan kriminologian näkökulmasta myös uusia rikosuhkia kuten terrorismia ja kyberrikollisuutta sekä sitä, millä keinoin rikollisuutta pyritään ehkäisemään ja miten onnistumista arvioidaan.

Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-466-2 / Sidottu B5 / Noin 500 sivua / KL 30.16 / UDK 343 / Suositushinta 37 €

Kevään 2018 uutuudet  13


Jo babylonialaisesta kirjallisuudesta kolmen vuosituhannen takaa tunnetaan Oikeamielisen kärsijän tarina, joka päätyi Raamattuun Jobin kirjan muodossa: miksi hyville käy joskus huonosti?


Matti Häyry, Tuija Takala & Johanna Ahola-Launonen (toim.)

Paiseilla runneltu job, puuveistos, mahd. saksa 1750–1850 (kuva: wellcome images)

Oikeudenmukaisuuden ongelma

TOIMITTAJAT ❦ Matti Häyry, VTT, FM, toimii johtamisen filosofian professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. ❦ Tuija Takala, FT, MA, toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tutkimuspäällikkönä Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa Biotalous ja oikeudenmukaisuus. ❦ Johanna Ahola-Launonen, VTM, LuK, viimeistelee väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät vastuun filosofiaan, bioetiikkaan ja yhteiskuntafilosofiaan.

❦ John Rawls / Kansojen oikeus / Rawls kehittelee ajatusta kansojen yhteisöstä, jonka perustana on liberaaleihin arvoihin perustuva kansojen oikeus. ❦ Frank Johansson / Hyvän tekemisen markkinat / Nykyinen talousjärjestelmä on mahdollistanut erilaisten auttajatahojen kasvun, mutta järjestöjen täytyy samalla sopeutua kaupalliseen kilpailuun.

Tuloerot, maahanmuutto ja yhdenvertaisuuden kysymykset hiertävät poliittisessa keskustelussa. Oikeudenmukaisuuden tarpeesta on helppo olla samaa mieltä, mutta usein ihmiset eivät tarkoita oikeudenmukaisuudella samaa asiaa. Oikeudenmukaisuuden ongelma selvittää eri tieteenalojen näkökulmasta, millä tavoin erilaiset oletukset ihmisluonnosta, arvoista ja yhteiskunnasta määrittävät käsityksiä oikeudenmukaisuudesta. Teos luo historiallisen katsauksen oikeudenmukaisuusajattelun kehittymiseen ja pohtii, mitä kaikkea oikeudenmukaisuus voi tarkoittaa. Teoksessa tarkastellaan myös sosiaalipolitiikan, työelämän, kansainvälisten suhteiden ja maanpuolustuksen yhteydessä ilmeneviä oikeudenmukaisuuskysymyksiä.

Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-461-7 / Nidottu B5 / Noin 350 sivua / KL 30, 17.1 / UDK 3, 17 / Suositushinta 34 €

Kevään 2018 uutuudet  15


Kaikki läheiset ihmissuhteet ovat jo lähtökohtaisesti muuttuvia, ja siten valtasuhteetkin voivat muuttua niin perhesuhteissa, ystävyyssuhteissa kuin parisuhteissa.


Petteri Eerola & Henna Pirskanen (toim.)

Perhe ja tunteet

Kuva: Pxhere, cc0 1.0

TOIMITTAJAT ❦ Petteri Eerola, KT, YTM on perhetutkija Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät isyyteen, vanhemmuuteen ja perhepolitiikkaan. ❦ Henna Pirskanen, YTT, tutkijatohtori, on sosiologi ja perhetutkija Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimus­ aluettaan ovat erityisesti perhesuhteet, perheiden päihdeongelmat ja sensitiivisten aiheiden kysymykset.

❦ Risto Saarinen / Oppi luottamuksesta / Ihminen toimii yhteiskunnassa ja läheissuhteissaan keskinäisen luottamuksen varassa. Mitä se pohjimmiltaan on? ❦ Petteri Eerola & Johanna Mykkänen (toim.) / Isän kokemus / Teos kartoittaa isänä olemista ja aikamme isyysilmapiiriä suomalaisten miesten isänä olon kokemusten kautta.

Tunteet ovat perhe- ja läheissuhteita rakentava, kiinnipitävä ja hajottava voima. Kaikki perheet ovat omanlaisiaan, mutta tunteet eivät synny vain perheen sisäisessä vuorovaikutuksessa. Yhteiskunta, kulttuuri ja ympäristö lataavat odotuksia niin hyvässä kuin pahassakin. Erilaisiin perhesuhteisiin voi kohdistua ennakkoluuloja, jotka voivat koe­ tella onnellisiakin perheitä. Perhe ja tunteet yhdistää tunteiden ja läheissuhteiden ajankohtaiset kysymykset, kuten suhteiden erilaiset ja uudet muodot sekä niiden muuttumisen läpi elämänkulun. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa monikulttuuriset perheet, lasten tunteet, isovanhemmuus, lemmikkieläimet osana perhettä, vankien perhesuhteet sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavat perheet. Teos kokoaa yhteen ajankohtaisen tieteellisen tiedon ja nostaa esille ne moninaiset tavat, joilla tunteiden kirjo kietoutuu perhe- ja läheissuhteisiin erilaisissa ja erilaisten olosuhteiden muovaamissa arjissa.

Maaliskuu 2018 / ISBN 978-952-495-458-7 / Nidottu B5 / Noin 320 sivua, piirroskuvitus / KL 14.8, 30.15 / UDK 316, 159.94/.95 / Suositushinta 36 €

Kevään 2018 uutuudet  17


Grazyna Zeranska-Gebert & Teuvo Lampinen

Parlando Musiikkisanakirja

KIRJOITTAJAT ❦ Grazyna Zeranska-Gebert opettaa viulunsoittoa ja kamarimusiikkia, esiintyy viulistina ja järjestää konsertteja senioreille, koululaisille ja sairaille. ❦ Teuvo Lampinen on toiminut musiikkialalla opetustyönsä lisäksi muusikkona, tuottajana ja äänittäjänä. Molemmat ovat toimineet musiikkipedagogeina yli 40 vuotta.

❦ Max Tabell / Jazzmusiikin harmonia / Sekä keski- ja ylemmän asteen oppilaitosten että itseopiskelijan perusteokseksi sopiva teos tarkastelee jazz- ja populaarimusiikin keskeisiä harmoniailmiöitä. ❦ Ilona Reiners, Anita Seppä & Jyri Vuorinen / Estetiikan klassikot I ja II / Teokset esittelevät kauneutta, esteettistä arvoa ja taidetta koskevia kirjoituksia antiikista 1900-luvulle.

18  Kevään 2018 uutuudet

Jokainen taidemusiikkiin tai musiikin teoriaan hiukankin perehtyvä kohtaa valtaisan määrän erilaisia vieraskielisiä termejä. Suuri osa niistä on tuttuja, mutta mitä lopulta tarkoittivatkaan presto, piano ja pizzicato ja mitä eroa on allegrolla, andantella ja adagiolla? Parlando kokoaa yhteen kaikki tärkeimmät musiikkiin liittyvät sanat. Se kattaa musiikin lajit klassisesta jazziin ja rockiin sekä eri kulttuurialueet ja aikakaudet. Teoksessa kuvataan soittimia, tansseja ja musiikin tyylikausia eikä unohdeta myöskään sävellyksiin liittyvää runoutta ja tarustoa. Jokainen hakusana on tiivistetty mahdollisimman ytimekkääseen muotoon. Tuloksena on hakuteos jokapäiväiseen käyttöön musiikin kuuntelijoille sekä esittäville taiteilijoille lapsista aikuisiin ja harrastajista ammattimuusikoihin. Kirjassa on liitteenä Antonio Vivaldin, Francesco Petrarcan, Aloysius Bertrandin runojen ja Claude Debussyn runsaiden esitysohjeiden suomennoksia. Toinen, uudistettu laitos.

Maaliskuu 2018 / ISBN 978-952-495-471-6 / Sidottu A5 / Noin 350 sivua, kuvitettu / KL 78.038 / UDK 78, 801.3 / Suositushinta 32 €


Immanuel Kant

Arvostelukyvyn kritiikki

KIRJOITTAJA ❦ Immanuel Kant (1724–1804) oli vaikutusvaltainen saksalainen filosofi, jonka kirjoitukset toivat aikakauden rationalistisia ja empiristisiä koulukuntia lähemmäksi toisiaan. Usein ”Kolmanneksi kritiikiksi” kutsuttu Arvostelukyvyn kritiikki on Kantin kriittisen filosofian kolmas ja viimeinen osa. Aiemmat osat ovat Puhtaan järjen kritiikki ja Käytännöllisen järjen kritiikki.

❦ Immanuel Kant / Puhtaan järjen kritiikki / Luultavasti koko länsimaisen filosofian kuuluisin teos pyrki rakentamaan siltaa rationalismin ja empirismin välille. ❦ Immanuel Kant / Käytännöllisen järjen kritiikki / Kantin moraaliopillinen pääteos käsittelee ihmisyyden perimmäisiä kysymyksiä tahdonvapaudesta, Jumalan olemassaolosta ja ikuisen elämän mahdollisuudesta.

Arvostelukyvyn kritiikki on estetiikan kiistaton klassikko. Teos rakentaa siltaa luonnontieteiden kausaalilakien maailman sekä moraalisen ajattelun tahdonvapauden ja moraalisten päämäärien valtakuntaa erottavan kuilun välille. Se antaa ihmiselle paikan maailmassa tiedonjanoisena, toimivana ja tuntevana olentona. Kantin mukaan estetiikka ei ole vain mieltymysten ja mielipiteiden asia, vaan siitä, onko jokin kaunista vai ei, voi olla oikeassa tai väärässä. Kant rakentaa selityksen ja todistuksen sille, että subjektiivisesta perustastaan huolimatta luonnonkauneutta koskeva arvostelma ei ole vain henkilökohtaisen mieltymyksen ilmaisu, vaan sillä on oikeutus vaatia kaikkia muita yhtymään arvostelmaan ikään kuin velvollisuudesta. Kant laajentaa esteettisen piiriä arkielämän puolelle esimerkiksi kuvailemalla, mitä maku vaatii illalliskutsuilta tai huoneen sisustukselta. Reunahuomautuksissaan Kant pohtii monenlaisia selityksiä esteettisille ilmiöille ja mm. esittää esimerkkien ryydittämän psykofyysisen selityksen sille, miksi vitsi naurattaa.

Maaliskuu 2018 / ISBN 978-952-495-463-1 / Sidottu A5 / Noin 250 sivua / Alkuteos: Kritik der Urteilskraft (1790) / suomentanut Risto Pitkänen / KL 17.5 / UDK 11/12 / Suositushinta 36 €

Kevään 2018 uutuudet  19


Sari Kivistö & Sami Pihlström

Sivistyksen puolustus Miksi akateemista elämää tarvitaan?

KIRJOITTAJAT ❦ Sari Kivistö on yleisen kirjallisuustieteen professori ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelman johtaja Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnassa sekä yleisen kirjallisuustieteen dosentti Helsingin yliopistossa. ❦ Sami Pihlström on uskonnonfilosofian professori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on myös mm. Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan varapuheenjohtaja ja Suomen Filosofisen Yhdistyksen puheenjohtaja. ❦ Martha C. Nussbaum / Talouskasvua tärkeämpää: Miksi demokratia tarvitsee humanistista sivistystä? / Humanistinen sivistys on edellytys toimivalle demokratialle ja oikeudenmukaiselle maailmanjärjestykselle. ❦ Tapio Markkanen, Allan Tiitta & Paula Havaste (toim.) / Suomalaisia tieteen huipulla: 100 tieteen ja teknologian saavutusta / Teos kertoo sata suomalaisen tutkimuksen menestystarinaa ja esittelee tunnettuja ja tuntemattomia tieteenharjoittajia.

20  Kevään 2018 uutuudet

Mitä on akateeminen elämä ja mitä tarkoittavat sivistysyliopisto ja akateeminen vapaus? Miksi sivistys ja oppineisuus ovat nykymaailmassakin olennaisia? Miksi sivistys on arvo sinänsä? Yliopistojen asema, kehittäminen ja leik­ kaukset ovat nostattaneet kiivasta keskustelua tutkitun tiedon merkityksestä ja arvosta yhteiskunnassa. Sivistyksen puolustus osoittaa, että kapeakatseinen näkemys tiedosta ja tieteestä johtaa vakaviin sivistystä ja jopa koko kansakuntaa rappeuttaviin seurauksiin. Teos selvittää, miksi tieteellistä tutkimusta ylipäänsä harjoitetaan ja miten sen edellytyksiä tulisi kehittää. Akateemisen sivistyksen perusluonnetta, merkitystä ja arvoa pohditaan niin yliopiston sisäisestä näkökulmasta kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Yhdessä tieto, asiantuntijuus ja tutkimus osoittautuvat ihmisen koko olemassaoloa koskevaksi asiaksi.

Helmikuu 2018 / ISBN 978-952-495-465-5 / Nidottu A5 / Noin 190 sivua / KL 16.8, 38.4 / UDK 001, 378.4 / Suositushinta 29 €


Matti O. Hannikainen, Mirkka Danielsbacka & Tuomas Tepora (toim.)

Menneisyyden rakentajat Teoriat historiantutkimuksessa

TOIMITTAJAT ❦ Matti O. Hannikainen, FT, toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa. ❦ Mirkka Danielsbacka, FT, VTT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa ja sosiologian dosentti Turun yliopistossa. ❦ Tuomas Tepora, FT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa.

❦ Mikko Myllykangas & Petteri Pietikäinen (toim.) / Ajatusten lähteillä: Aatteiden ja oppien historiaa / Nykyhetkessä on tärkeää ymmärtää, millaisia näkemyksiä ja päättelykulkuja on kätkeytynyt erilaisten historiallisten tapahtumien taustalle. ❦ Satu Lidman, Anu Koskivirta & Jari Eilola (toim.) / Historiantutkimuksen etiikka / Historiaa on vääristelty ja käytetty propagandan välineenä, mutta myös totuuteen vilpittömästi pyrkivä historiantutkimus voi olla moraalisesti kyseenalaista.

Historiantutkimuksessa hyödynnetään teoreettista tietämystä aina jollakin tavoin. Tutkimus perustuu jäsentelyihin, valintoihin ja käsitteisiin, mutta tutkimustekstissä tämä ei useinkaan näy. Teoriat ja niiden käyttö tutkimuksen apuvälineinä ovat jääneet vähälle huomiolle myös historian teoreettisissa menetelmäoppaissa. Menneisyyden rakentajat tarkastelee kriittisesti ja ennakkoluulottomasti eri teoriaperinteiden ja historian välistä suhdetta. Teorioita käytetään historiantutkimuksen apuna moni­ puolisesti ja vaihtelevasti: ei ole olemassa yhtä ”historianteoriaa”, vaan yleensä histo­ rioi­tsija lainaa, soveltaa ja kehittää lähitieteiden teoreettista tietämystä. Historiantutkija voi myös keskustella erilaisten teoriaperinteiden kanssa. Teos tarkastelee mm. luonnon- ja käyttäytymistieteiden hyödyntämistä sekä ns. digihumanismia ja ison datan käyttöä historiantutkimuksessa.

Helmikuu 2018 / ISBN 978-952-495-459-4 / Nidottu B5 / Noin 320 sivua / KL 90.01 / UDK 930 / Suositushinta 36 €

Kevään 2018 uutuudet  21


Kaarina Mönkkönen

Vuorovaikutus asiakastyössä Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla

KIRJOITTAJA ❦ Kaarina Mönkkönen, YTT, on moniammatillisen vuorovaikutuksen dosentti ja yliopistonlehtori sosiaalityön oppiaineessa ItäSuomen yliopistossa.

❦ Maritta Törrönen ym. (toim.) / Vastavuoroinen sosiaalityö / So­siaalityössä vastavuoroisuus ilmenee yhteisöllisenä ihmisten olemassaolon tunnustamisena ja asiakkaan mahdollisuudella tulla kuulluksi. ❦ Hanna-Kaisa Hoppania ym. / Hoivan arvoiset: Vaiva yhteiskunnan ytimessä / Teos puntaroi väestön ikääntymisestä seuraavan hoivakriisin taloudellisia vaikutuksia sekä hoivan laatua ja eettisiä ulottuvuuksia.

22  Kevään 2018 uutuudet

Ihmisten välistä vuorovaikutusta voisi verrata tanssiin, jossa toista osapuolta kutsutaan tietynlaisiin askelkuvioihin. Myös vuorovaikutustilanteessa toinen voi dominoida tai astua taitamattomuuttaan toisen varpaille. Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työn muuttuessa ja monipuolistuessa tarvitaan yhä enemmän luovia taitoja. Asiakas on osattava kohdata yksilönä ja kunkin tilanteen omilla ehdoilla. Toisinaan on vaikea määritellä, millainen vuorovaikutus palvelee asiakasta parhaiten. Vuorovaikutus asiakastyössä avaa ymmärrystä asiakaskohtaamisten moninaisuuteen. Se pohtii, millaiseen vuorovaikutukseen olisi tärkeä pyrkiä, mitä kompastuskiviä ammattilainen kohtaa ja milloin hyvää tarkoittavalta näyttävä toiminta voi olla asiakkaan kannalta ihan muuta. Työssä kohdattavia tilanteita lähestytään käytännön esimerkein. Miten rakennetaan yhteistoiminnallinen suhde asiak­kaan kanssa? Kuinka asiakkaan toimijuutta tuetaan? Mitä merkitsee dialoginen työote?

Maaliskuu 2018 / ISBN 978-952-495-467-9 / Nidottu A5 / Noin 220 sivua / KL 30.13, 37 / UDK 316.6, 304, 364 / Suositushinta 34 €


Sari Timonen & Jari Valkonen (toim.)

Sienten biologia Sienten biologia on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos sienistä. Siitä selviävät perusasiat sienten monimuotoisuudesta, aineenvaihdunnasta, genetiikasta, toimintatavoista, ympäristövaikutuksista ja käytöstä ihmisen hyödyksi. Kirjan lukemista ja sienimaailman ymmärtämistä helpottaa kattava suomenkielinen sienitieteellinen sanasto. Kirja sopii luettavaksi niin opiskelijoille, tutkijoille, biologian opettajille kuin sieniharrastajillekin. Kirjoittajina ovat alansa parhaat suomalaiset asiantuntijat. 2. uudistettuun laitokseen taksonomiaa on muutettu viimeisimmän tutkimuksen mukaisesti. TOIMITTAJAT ❦ Sari Timonen toimii Helsingin yliopistossa mikrobiologian yliopistonlehtorina. ❦ Jari Valkonen on Helsingin yliopiston kasvitautiopin professori.

❦ Eeva-Liisa Hallanaro ym. (toim.) / Metsän salainen elämä / Kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän pienten ja piilottelevien eliöiden elämästä. ❦ Matti Vuento / Virukset: Näkymättömät viholliset / Virukset aiheuttavat ihmiskunnalle paljon harmia, mutta toisaalta niitä on opittu myös hyödyntämään esimerkiksi biolääketieteessä.

Tammikuu 2018 / isbn 978-952-495-472-3 / Sidottu B5 / 454 sivua, nelivärikuvitus / KL 57.3 / UDK 582.28/.29 / Suositushinta 39 €

Kevään 2018 uutuudet  23


Eero Hyvönen

Semanttinen web Linkitetyn avoimen datan käsikirja

KIRJOITTAJA ❦ Eero Hyvönen on Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskuksen (HELDIG) johtaja ja semanttisen mediatekniikan professori Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella.

❦ Antti Oulasvirta (toim.) / Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus / Teos käsittelee informaatioteknologiaa ihmisen psykologisten ja sosiaalisten ominaisuuksien näkökulmasta. ❦ Jaakko Suominen ym. / Sosiaalisen median lyhyt historia / Miten sosiaalinen media löi läpi Suomessa? Kirjassa tarkastellaan erilaisia sosiaalisen median sovelluksia, ilmiöitä ja trendejä.

24  Kevään 2018 uutuudet

Älykkäiden tietoverkkojen aika on nyt, mutta millaisista elementeistä ne on rakennettu? Millaisia järjestelmiä tekoälyn tehokas hyödyntäminen edellyttää? Semanttinen web on alan ensimmäinen suomenkielinen perusteos. World Wide Web (WWW) on ennennäkemättömällä tavalla muuttanut maailmaamme vain parinkymmenen vuoden kuluessa, ja semanttinen web on yksi keskeisimmistä WWW:n kehityssuunnista. Siinä verkon sisältöjä muutetaan vähitellen tietokoneiden ymmärtämäksi linkitetyksi dataksi. Tämä mahdollistaa verkon sisältöjen rikastamisen uudella tavalla ja teko­älyyn perustuvien älykkäiden järjestelmien kehittämisen. Teos esittelee linkitetyn datan idean, sen perustana olevan semanttisen teknologian sekä avoimen datan julkaisuperiaatteet ja -käytännöt. Teknologian soveltamista ja datan hyödyntämistä myös humanistisessa tutkimuksessa käsitellään käytännön suomalaisten esimerkkien ja kokemusten avulla. Työssä tarvitaan ontologioihin perustuvan verkkomuotoisen datan sisällöntuotantoa ja yhteisen verkossa jaetun tietoinfrastruktuurin hyödyntämistä. Teos on tarkoitettu kaikille webin mahdollisuuksista, web-teknologioista ja niiden käytännön sovelluksista kiinnostuneille.

Helmikuu 2018 / ISBN 978-952-495-460-0 / Nidottu B5 / Noin 250 sivua / KL 61.72 / UDK 004 / Suositushinta 37 €


Ulla Tapaninen

Logistiikka ja liikennejärjestelmät

KIRJOITTAJA ❦ Ulla Tapaninen työskentelee Helsingin kaupungin kuljetusten ja logistiikan erityisasiantuntijana älyliikenteenteessä ja suurissa liikennehankkeissa.

❦ Ulla Tapaninen / Merenkulun logistiikka / Kirja avaa merenkulkutalouden ja -toiminnan syy- ja seuraussuhteet sekä tarjoaa kattavan paketin alasta taustoineen, teorioineen ja kehitysnäkymineen. ❦ Kati Berninger / Hiilineutraali Suomi: Miten luodaan ilmastoystävällinen yhteiskunta? / Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentaminen vaatii, että siihen osallistuvat niin päättäjät, yritykset ja kansalaisjärjestöt kuin asiantuntijat ja kansalaisetkin.

Suomen liikennejärjestelmä on suurten muutosten kourissa. Maan kuljetusvolyymit eivät enää kasva, ja pian liikenteen digitalisaatio mullistaa liikennettä yhtä paljon kuin aikanaan rautateiden käyttöönotto. Liikenteestä tulee yhä itsenäisempää, älykkäämpää ja paremmin kuluttajan tarpeisiin sovitettua. Samalla muutokset tarjoavat mahdollisuuksia innovaatioille ja yritystoiminnalle. Logistiikka ja liikennejärjestelmät kertoo, miten ympäristönäkökulmat, palvelullistuminen ja jakamistalous ovat vaikuttaneet liikenneajatteluun. Siinä pohditaan, millainen tulevaisuuden liikennejärjestelmän tulisi olla, jotta se vastaisi elämäntavan ja yhteiskunnan muutoksiin ja palvelisi koko Suomen kuljetustarpeita. On elintärkeää tarkastella maamme liikennejärjestelmää kokonaisuutena. Millaisia rakenteita ja kuljetusmuotoja kannattaa kehittää, ja mistä on luovuttava? Kirja on hyödyllistä luettavaa niille, jotka työssään joutuvat pohtimaan liikennejärjestelmiä ja niiden kehittymistä. Se soveltuu oppi­kirjaksi kaikille logistiikan, liikennesuunnittelun ja kuljetustekniikan tai -talouden opiskelijoille. Teos ilmestyy Gaudeamuksen Otatietosarjassa.

Helmikuu 2018 / ISBN 978-951-672-376-4 / Nidottu B5 / Noin 180 sivua, kuvitettu / KL 69.33, 69.6 / UDK 658, 656 / Suositushinta 39 €

Kevään 2018 uutuudet  25


Eeva-Mari Ihantola & Pasi Leppänen

Yrityksen kirjanpito Liiketapahtumista tilinpäätökseen neljäs, uudistettu laitos

KIRJOITTAJAT ❦ Eeva-Mari Ihantola, KTT, on laskentatoimen yliopistonlehtori. ❦ Pasi Leppänen, KTM, tilintarkastaja HT, KHT, JHT, on laskentatoimen yliopisto-opettaja.

❦ Yritystutkimus ry / Yritystutkimuksen tilinpäätösanalyysi / Oppaassa esitellään yrityksen liiketaloudellisten tunnuslukujen perusteet ja laskentatavat sekä esimerkki tilinpäätösanalyysista. ❦ Lasse Karjalainen / Yrittäjän talousopas / Kirja keskittyy yrittäjän näkökulmasta tärkeimpiin talousasioihin, suunnitelmiin ja raportteihin: tuloslaskelmaan, taseeseen, rahan riittämiseen ja hinnoitteluun.

26  Kevään 2018 uutuudet

Yrityksen kirjanpito – liiketapahtumista tilinpäätökseen on monipuolinen johdatus kirjanpidon ja tilinpäätöksen perusteisiin. Se käsittelee kattavasti kaikki kirjanpitoprosessin vaiheet ja esittelee yksityiskohtia ja erityiskysymyksiä kirjanpidosta sekä tilinpäätöksen suunnittelusta, laadinnasta ja sisällöstä. Teos soveltuu sekä oppikirjaksi että työelämän tarpeisiin, ja sen käytettävyyttä lisäävät erityyppiset harjoitustehtävät. Teoksessa käydään yrityksen kirjanpitoa läpi pääosin Suomen kirjanpitolainsäädännön pohjalta, mutta myös kansainvälisiä tilinpäätössäännöksiä on käsitelty lyhyesti. Pääpaino on yksittäisen yrityksen tilinpäätöksen laadinnassa. Teoksen uudistetussa laitoksessa edetään entistä selkeämmin yleisestä yksityiskohtiin: lukija saa aluksi yrityksen kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä yleiskuvan, joka täydentyy myöhemmissä luvuissa. Lisäksi on otettu huomioon vuoden 2017 alusta voimaan astuneet kirjanpitolain muutokset.

Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-462-4 / Nidottu B5 / 343 sivua / KL 69.21, K / UDK 657, 658 / Suositushinta 37 €


Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

Talous ja yhteiskuntateoria III Kohti uutta poliittista taloutta

TOIMITTAJAT ❦ Risto Heiskala, VTT, on professori ja tutkijakollegiumin johtaja Tampereen yliopistossa ❦ Akseli Virtanen, KTT, dosentti, toimii vierailevana tutkijana Kalifornian yliopistossa (Bruce Initiative on Rethinking Capitalism, University of California, Santa Cruz).

❦ George A. Akerlof & Robert J. Shiller / Vaiston varassa: Miten ihmismieli ohjaa maailmanlaajuista kapitalismia / Kaksi taloustieteen nobelistia kyseenalaistaa totutut taloudelliset ajattelumallit, jotka heidän mukaansa ovat perimmäinen syy nykyisiin ongelmiin. ❦ Maria Joutsenvirta ym. / Talous kasvun jälkeen / Talouden vauhti on hiipunut, eikä paluuta kasvu-uralle ole näköpiirissä. Kasvu­ajattelusta pitäisikin siirtyä ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen kasvuttoman talouden hahmottelemiseen.

Talous ja yhteiskuntateoria -sarjan kolmannessa osassa kartoitetaan, millaisia vaihtoehtoja yhteiskuntatieteet ja filosofia tarjoavat vallitsevalle talousajattelulle. Taloutta ei lähestytä omalakisena järjestelmänä, joka asettaa vaatimuksia muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle, vaan yhdenlaisena olemisen ulottuvuutena, joka on kauttaaltaan lomittunut sosiaaliseen elämäämme. Talous ja yhteiskuntateoria III ottaa vauhtia 1800-luvulta, pääpainon pysyessä 1900-luvun ja nykypäivän kriittisessä keskustelussa. Frankfurtin koulukunnan ja historiallisen materialismin uudelleenarvioista kuljetaan Martin Heideggerin ja Georges Bataillen kautta spektaakkeliyhteiskunnan ja symbolisen vaihdon teorioihin. Lisäksi käsitellään mannermaisen ajattelun myöhempiä kärkihahmoja Michel Foucault’sta Jacques Derridaan. Teoksessa avautuu näkökulmia, joiden avulla talous voidaan saattaa palvelemaan meitä – sen sijaan, että me palvelisimme taloutta.

toukokuu 2018 / ISBN 978-952-495-414-3 / Nidottu B5 / Noin 320 sivua / KL 30, 36 / UDK 3, 33 / Suositushinta 36 €

Kevään 2018 uutuudet  27


Faruk Abu-Chacra

Arabiaa Kielioppia ja harjoituksia

Arabiaa. Kielioppia ja harjoituksia sisältää arabian kielen rakenteen ja kirjoittamisen perusteet. Tätä nyky- eli standardiarabiaa käytetään arabiankielisessä mediassa ja kirjallisuudessa sekä virallisissa yhteyksissä. Kirjan järjestelmällisesti etenevät kääntämisharjoitukset tarjoavat vankan perustan nykyarabian lukemiselle ja kirjoittamiselle. Samalla ne luovat valmiuksia kirjakielisen puheen tuottamiselle. Kirjan kappaleet on porrastettu toisiaan täydentävästi. Kirja on tarkoitettu arabian kielen yliopistoopintoihin, mutta se soveltuu hyvin myös itsenäiseen opiskeluun.

KIRJOITTAJA ❦ Faruk Abu-Chacra on Helsingin yliopiston arabian kielen vanhempi lehtori emeritus. Hän on toiminut myös vierailevana lehtorina Tarton yliopistossa.

Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-429-7 / Nidottu B5 / Noin 500 sivua / KL 89.923, K / UDK 809 / Suositushinta 35 € Tammikuu 2018 / ISBN 978-952-495-453-2 / CD / KL A89.923 / UDK 809 / Suositushinta 35 €

28  Kevään 2018 uutuudet

Faruk Abu-Chacra

Arabiaa Kielioppia ja harjoituksia (CD)

Arabiaa. Kielioppia ja harjoituksia (CD) tukee oppikirjan käyttöä ja arabian kielen opiskelua. Äänitteellä on tekijän lukemana arabian aakkoset sekä harjoitukset kirjan kappaleista 8–33.


Reijo Pitkäranta

Suomi–latina–suomisanakirja Mitä tarkoittaa ”bene vixit, qui bene latuit”? Entä ”audiatur et altera pars”? Mitä mahtaa olla veronmaksaja tai pölynimuri latinaksi? Perusteellinen sanakirja käsittää noin 32 000 hakusanaa, joista 15 000 on latinaksi ja 17  000 suomeksi. Lisäksi siinä esitellään 1700 latinan verbin teemamuodot. Antiikin latinan lisäksi teoksessa on mukana myös keskiaikana ja uudella ajalla käyttöön tulleita il­mauksia sekä nykyajan termejä ja uudis­ sanoja. Vaativaan käyttöön soveltuva sanakirja sisältää myös runsaasti latinankielisiä sanontoja ja lentäviä lauseita.

KIRJOITTAJA ❦ Reijo Pitkäranta, FT, on Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston latinan kielen dosentti sekä Åbo Akademin klassillisen filologian dosentti.

❦ Tuomo Pekkanen / Ars grammatica – Latinan kielioppi / Oppikirja sisältää klassisen kielioppimate­ riaalin, jota tarvitaan latinan kouluopetuksessa ja yliopistojen eritasoisilla kursseilla. ❦ Klaus Karttunen / Orientin etymologinen sanakirja / Teos esittelee yli 800 suomen kielen sanaa ja käsitettä, joiden juuret ovat jossakin itämaisessa kielessä.

helmikuu 2018 / ISBN 978-952-495-473-0 / Sidottu A5 / 629 sivua / KL 89.82 / UDK 801.3 / Suositushinta 32 €

Kevään 2018 uutuudet  29


Timo Honkela

Antti Malinen & Tuomo Tamminen

Rauhankone

Jälleenrakentajien lapset

Tekoälytutkijan testamentti

Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin

Syvästi henkilökohtaisessa teoksessaan Timo Honkela hahmottelee idean Rauhankoneesta, joka auttaisi ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Rauhankone perustuu tekoälyyn, koneoppimiseen ja muihin kehitettäviin teknologisiin menetelmiin. Sen perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä yhteisöissä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla. Tekoäly ei ole tieteiselokuvien kaiken tuhoava äärimmäinen paha. Päinvastoin se tuo toivon paremmasta. Rauhankoneiden avulla ihminen voi nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle. Lähestymässä on viisaiden koneiden aika.

Sotienjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Toisten lapsuus oli onnellinen, kun taas toisille kasautui koet­telemuksia. Jälleenrakentajien lapset palaa laajojen alkuperäislähteiden, muistelu­ aineistojen ja ennen julkaisemattomien valokuvien myötä 1940- ja 1950-luvun Suomeen, joka oli monella tapaa lasten valtakunta. Teos kuvaa elävästi, millaista oli olla lapsi sodasta toipuvassa Suomessa. Se myös osoittaa, kuinka lapsuus ja tarve ymmärtää omien vanhempien kokemuksia kulkevat mukana läpi elämän.

Syksy 2017 / Sidottu / 34 €

Syksy 2017 / Sidottu / 36 €

30  Muista myös nämä


vuoden luontokir ja 2017

Nils Erik Villstrand & Petri Karonen (toim.)

Kulkemattomat polut Mahdollinen Suomen historia Suomen historiaa on usein kirjoitettu vuoden 1917 joulukuun kuudennen päivän tarjoamasta avaimenreiästä. Tuosta päivämäärästä katsoen kansallisesta itsenäisyydestä muodostuu vuosisatainen kertomus, jota on mahdotonta pysäyttää. Kaikesta, mikä näyttää tukevan itsenäistymistavoitetta, tulee tärkeää ja kaikki vaihtoehtoiset suunnat näyttäytyvät vain umpikujina tai epäolennaisuuksina. Kulkemattomat polut tutustuttaa erilaisiin reitteihin, joita pitkin Suomi olisi voinut historiassa edetä. Teoksessa historiantutkijat arvioivat ja tekevät näkyväksi eri aikojen suomalaisten mahdollisuuksia ja valintoja sadan vuoden välein vuodesta 1417 nykypäivään asti.

Syksy 2017 / Sidottu / 32 €

Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom & Penina Blankett (toim.)

Meren aarteet Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon Merellinen luonto kuuluu suomalaiseen kansallismaisemaan. Mutta miltä tuo maisema näyttää veden alla? Rannikkoamme myötäilevälle matkalle mahtuu monenkirjavia muodostumia, elinympäristöjä ja eliöitä. Itämeren monimuotoisuus voi yllättää, jos uskaltautuu pintaa syvemmälle. Meren aarteet on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Se vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille. Upeasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön, jossa on saatu valtavasti uutta tietoa merenalaisesta luonnosta.

Syksy 2017 / Sidottu / 43 €

Muista myös nämä  31


Tietokir jallis uuden Finlandia-ehdokas 2017

Anu Hopia & Erik Fooladi

Eeva Eronen

Hyppysellinen tiedettä

Jättiläisen askeleet

Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä

Matka Kiinan talouteen

Ruoka on vahvasti sidoksissa kulttuuriin, perinteisiin, historiaan ja tunteisiin – tutut ruoat lohduttavat ja perinneresepteihin turvaudutaan kysymättä, miksi juuri ne toimivat. Ruoka herättää myös intohimoja. Kuka tahansa ei saa esiintyä asiantuntijana, kun puhutaan ruoasta. Ruoanlaittoon liittyy runsaasti myyttejä: lihan täytyy olla huoneenlämpöistä ennen paistamista ja juuri uunista taiteiltu kakku lässähtää, jos sen täräyttää vahingossa pöydän kulmaan. Hyppysellinen tiedettä rohkaisee suhtautumaan kokkaamiseen uteliaasti ja testailemaan keittiössä uusia asioi­ta. Kirjassa ruokaa rakastavat tutkijat sukeltavat ruoanlaiton kemiaan, purkavat myyttejä ja etsivät parhaita reseptejä.

Nyky-Kiinan moniulotteinen talous toimii oman logiikkansa mukaan mutta muuttuu vauhdilla. Jättiläisen askeleet näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Teos kuljettaa niin kuumeneville asuntomarkkinoille, omalaatuisille rahoitusmarkkinoille kuin Kiinan yrityskentällekin. Kirjassa ovat tärkeässä osassa tavallisten kiinalaisten tarinat. Nuoripari suunnittelee ensiasunnon ostoa Shanghaissa, jossa hinnat hipovat pilviä. Eläkeläisherra koettaa hankkia lisätienestejä osakesijoituksilla. Shenzhenin nuoret bisnesnaiset kertovat startup-yrittäjän arjesta maassa, jota johtaa kommunistinen puolue.

Syksy 2017 / Sidottu / 32 €

Syksy 2017 / Sidottu / 34 €

32  Muista myös nämä


Pekka Valtonen

Matti Vuento

Karibian historia

Myrkkyjen maailma Nuolimyrkystä sariiniin

Rommi, sikarit, kaapparit ja turkoosit laguunit. Karibia tuo mieleen kaiken tämän, mutta samalla se on kolonialismin ja nykyisen maailmanjärjestyksen alkukoti. Juuri Karibialta käynnistyi Euroopan suurvaltojen kilpajuoksu siirtomaista. Valloittajat tuhosivat alkuperäisasukkaat liki täydellisesti, ja tilalle laivattiin Afrikasta miljoonia orjia sokeriplantaasien työvoimaksi. Kun alueelle muutti lisäksi ihmisiä Euroopasta ja Aasiasta, väestöjen sekoittumisesta muodostunut kulttuurinen mosaiikki hakee vertaistaan maailmassa. Karibian historia kuljettaa yli 7 000 saarta käsittävän saariryhmän värikkäisiin vaiheisiin esihistoriasta nykypäivään.

Renessanssiajalla elänyt myrkkyjen tutkimuksen kantaisä Paracelsus oivalsi, ettei ole olemassa rohtoja ja myrkkyjä, on vain oikeita ja vääriä annostuksia. Myrkkyjen tärkein ominaisuus on niiden tappavuus jopa pieninä määrinä. Myrkkyihin liittyvää salatietoa ovat vaalineet ja kehittäneet niin poppamiehet ja alkemistit kuin rikostutkijat, kemiallisen sodankäynnin asiantuntijat ja kuluttajatuotteita kehittävät biokemistitkin. Myrkkyjen maailma -teoksessa matkataan myrkkyjen historiaan varhaisista kasvi- ja eläinmyrkyistä Kiinan, Intian ja Egyptin muinaisten valtakuntien kautta nykymaailman kemikaaleihin.

Syksy 2017 / Sidottu / 37 €

Syksy 2017 / Sidottu / 32 €

Muista myös nämä  33


Sonja Kniivilä, Sari LindblomYlänne & Anne Mäntynen

Tiede ja teksti Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen Tieteellinen kirjoittaminen on kaikille korkeakouluopiskelijoille tärkeä työväline ja osa tutkinnon suorittaneen asiantuntijuutta. Hyvä kirjoittaja tuottaa loogista, ymmärrettävää ja huoliteltua tekstiä. Lisäksi on hallittava tieteellisen tekstin erityispiirteet: esityksen muoto, argumentin rakentaminen, väitteiden perustelu sekä lähteiden merkitseminen. Tiede ja teksti tarjoaa ohjeita ja vinkkejä opinnäytetyöskentelyyn opintojen eri vaiheissa. Tieteellisen kirjoittamisen osa-alueita havainnollistetaan esimerkein, ja kätevät muistilistat auttavat hahmottamaan olennaisen. Käytännönläheinen käsikirja innostaa ja rohkaisee kirjoittamaan.

Syksy 2017 / Nidottu / 36 €

34  Muista myös nämä

Juha T. Hakala

Tulevan maisterin graduopas Gradua vaille valmis? Tämän oppaan vinkeillä selviydyt urakastasi maaliin asti. Tulevan maisterin graduopas tarjoaa käytännön neuvoja tutkielman kanssa tuskaileville. Opas valaa uskoa onnistumiseen ja osoittaa, miten gradusta selvitään: kun tutkielma puretaan osiin, kokonaisuutta on helpompi hallita. Opinnäyte valmistuu säädyllisessä ajassa ja kohtuullisella vaivalla. Teos osoittaa tutkimusprosessin ongelmakohdat sekä kompastuskivet ja johdattaa niiden ohi rohkaisevasti, ymmärrettävästi ja huumorintajuisesti. Paras gradu on tehty gradu – ei vuosikausia hauduteltu, keskeneräinen huippuluomus. Opas on suunnattu kaikkien alojen maisteriopiskelijoille.

Syksy 2017 / Nidottu / 29 €


Nando Malmelin & Petro Poutanen

Luovuuden idea Luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa Kun ympäröivä maailma muuttuu, vanhat toimintamallit menettävät merkityksensä. Silloin tarvitaan uusia ideoita ja tuoreita ratkaisuja, toisin sanoen luovuutta. Koska jatkuva uudistuminen on välttämätöntä, luovuudelle on yhä enemmän kysyntää. Luovuuden idea esittelee monipuolisesti ja syvällisesti, mitä uusin tutkimustieto kertoo luovuuden ilmiöstä ja luovan toiminnan periaatteista. Luovuus ei ole vain tieteilijöiden, taiteilijoiden ja keksijöiden sarkaa, vaan lähes kaikki työ edellyttää luovaa ajattelua ongelmien määrittelemisessä ja ratkaisemisessa. Teos tarjoaakin oivallisia näkemyksiä luovuuden kehittämiseksi työelämässä, yrityksissä ja yhteisöissä.

Syksy 2017 / Nidottu / 32 €

Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.)

Oppimisen tulevaisuus Yhteiskunta digitalisoituu ja globalisoituu. Samalla oppiminen ja oppimisympäristöt muuttuvat: koulujen rinnalle astuvat epämuodolliset sosiaaliset yhteisöt, kiinnostusryhmät ja verkostot. Lapset ja nuoret omaksuvat merkittävän osan tiedoistaan ja taidoistaan internetin ja sosiaalisen median kautta. Tulevaisuuden lapsille on kyettävä tarjoamaan laadukas koulutusjärjestelmä ja taitoja, joita ei hetki sitten ehkä osattu edes kaivata. Oppimisen tulevaisuus -kirjassa opetus- ja kasvatusalan asiantuntijat pohtivat tulevaisuuden koulua.

Syksy 2017 / Nidottu / 27 €

Muista myös nämä  35


ToimiTTaneeT anu Klippi, anna-maija KorpijaaKKo-huuhKa, maTTi lehTihalmes & pirKKo rauTaKosKi

Afasia

tyäritsän eoa n a ä a s a easan

k

Aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus

S

ää s

Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.)

Anu Klippi, Anna-Maija Korpijaakko-Huuhka, Matti Lehtihalmes & Pirkko Rautakoski (toim.)

Ihmismielen sosiaalisuus

Afasia

Ihmiset ajattelevat tekevänsä valintoja omien uskomustensa, halujensa ja tunteidensa pohjalta. Yksilökeskeinen käsitys ihmismielestä on hallinnut myös valtaosaa ihmisen kognitiota tutkivista tieteistä viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Ihmismieli on kuitenkin sosiaalinen, ja omat sosiaaliset ympäristömme vaikuttavat mieleemme ja toimintaamme monin tavoin. Ihmismielen sosiaalisuus rakentaa siltaa kognitiotieteiden ja yhteiskuntatieteiden välille. Teos kyseenalaistaa yltiöindividualistisen lähestymistavan ihmismieleen. Samalla se kritisoi sellaisia so­ siaali­tieteellisiä lähestymistapoja, jotka eivät suo ihmismieltä koskevalle tutkimukselle sen ansaitsemaa painoarvoa.

Syksy 2017 / Nidottu / 36 €

36  Muista myös nämä

Aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus Afasiaksi kutsutaan aikuisiällä syntyneitä kielellisiä häiriöitä, jotka voivat ilmetä niin puheessa ja sen ymmärtämisessä kuin lukemisessa ja kirjoittamisessakin. Viestintätaitojen ongelmat kaventavat sosiaalista elämää ja heikentävät elämänlaatua. Kielen häiriöt koskettavat suoraan satojatuhansia aikuisia suomalaisia, ja määrä moninkertaistuu, kun mukaan lasketaan afaattisten ihmisten omaiset, ystävät ja työtoverit. Yleisimmin afasiaa aiheuttavat aivoverenkiertohäiriöt, mutta se vaikeuttaa yhä useammin myös esimerkiksi muistisairaiden vanhusten elämää. Teoksessa esitellään kattavasti afasian syntymekanismeja, kielihäiriöiden tutkimista sekä kuntoutusmenetelmiä.

Syksy 2017 / Nidottu / 38 €


Ville Eloranta & Jaakko Leino

Markus Kantola

Sanaiset kansiot

Jakautunut kansakunta

Suomen kielen vaietut vaiheet

Yhdysvaltojen poliittinen historia Richard Nixonista Barack Obamaan

Suomen kieli ja sen historia ovat täynnä yllättäviä ja outojakin yksityiskohtia. Niitä vasten myös tutut käsitykset kielestä saavat uudenlaisia sävyjä. Teos jäljittää suomen kielen salaisia piirteitä ja tuo ne päivänvaloon. Oliko Mikael Agricola sittenkään vilpittömästi suomen kirjakielen kehittämisen asialla? Millaisista yksityiskohdista entisajan kieli­ miehet kiistelivät, ja miksi kielilautakunta sai vihapostia vuonna 2014? Miten suomi vaikuttaa somalin kielen kehitykseen? Entä x-kirjain – onko sillä mitään sijaa suomen oikeinkirjoituksessa?

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat otti johtavan roolin poliittisena, taloudellisena ja kulttuurisena supervaltana. Maailman vaikutusvaltaisimpina ihmisinä sen presidentit ovat päätöksillään ja henkilökohtaisilla ominaisuuksillaan määrittäneet maan sisäja ulko­poliittista suuntaa. Ehdokkaiden persoonaa yhä voimakkaammin painottavassa mediassa uskottava imago ja yksinkertaiset ratkaisut ovat olleet avaimia menestykseen. Samalla tulenarat yhteiskunnalliset ja taloudelliset kysymykset ovat tiivistäneet poliittisia leirejä ja ajaneet kansalaiset yhä kauemmas toisistaan.

Kevät 2017 / sIdottu / 29 €

Kevät 2017 / Sidottu / 36 €

Muista myös nämä  37


Ari Saastamoinen

Niina Timosaari

Tuhat tietä Roomaan Matkustaminen antiikin maailmassa

Edvard Westermarck – totuuden etsijä

Matkustaminen oli antiikin Rooman valtakunnalle ja sen yhtenäisyydelle elinehto. Myös tavallinen kansa kulutti sorateillä sandaaleitaan, mutta myös eliitti oli liikkeellä. Ennen kaikkea hallinnolliset matkat, sotaretket ja pyhiinvaellukset olivat pitkiä ja johtivat kaukaisille seuduille. Teoksessa matkustetaan antiikin maailmaan aikalaistekstien, kirjeiden, seinäkaiverrusten ja runoel­mien siivin. Monipuoliset lähteet tarjoavat aidontuntuisen kuvan matkanteon huveista ja hankaluuksista. Kertomukset rantalomista, löytöretkistä ja jopa kuumatkasta osoittavat, että kaipuu ­kauas yhdistää ihmisiä vuosituhannesta toiseen.

Suomalaisen sosiologian isäksikin kutsuttu Westermarck tarttui tutkimuksissaan kuohuttaviin aiheisiin ja puolusti useita sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja avioliittoon liittyviä lainuudistuksia, kuten aviopuolisoiden tasavertaisuutta, eugeenisia avioliittoesteitä, ehkäisyn ja abortin sallimista, homoseksuaalisuuden dekriminalisointia sekä aviotto­mien äitien ja lasten aseman kohentamista. Westermarckia ajoi eteenpäin vahva usko tiedon ja järjen merkitykseen, eikä hän tyytynyt vain etsimään totuutta vaan halusi todella vaikuttaa yhteiskuntaan tieteellisen tiedon avulla. Teos tuo esiin uusia, lähes kokonaan pimentoon jääneitä puolia hänen ajattelustaan.

Kevät 2017 / Sidottu / 32 €

Kevät 2017 / Sidottu / 36 €

38  Muista myös nämä


Tekijä

Nimeke

Hinta

Isbn

Tilauslomake ❦ Kevät 2018 Leikkaa irti ja laita postiin  / Sähköpostitse: tilaukset@gaudeamus.fi Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia

Faruk Abu-Chacra

35 €

kpl

Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia, CD

Faruk Abu-Chacra

35 €

kpl

Arvostelukyvyn kritiikki

Immanuel Kant

36 €

kpl

Kirjalliset väärennökset

Sanna Nyqvist & Outi Oja

32 €

kpl

Kriminologia

Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson

37 €

kpl

Logistiikka ja liikennejärjestelmät

Ulla Tapaninen

39 €

kpl

Menneisyyden rakentajat

Matti O. Hannikainen, Mirkka Danielsbacka & Tuomas Tepora (toim.)

36 €

kpl

Oikeudenmukaisuuden ongelma

Matti Häyry, Tuija Takala & Johanna Ahola-Launonen (toim.)

34 €

kpl

Parlando

Grazyna Zeranska-Gebert & Teuvo Lampinen

32 €

kpl

Perhe ja tunteet

Petteri Eerola & Henna Pirskanen (toim.)

36 €

kpl

Rikki revitty maa

Tuomas Tepora & Aapo Roselius (toim.)

36 €

kpl

Sananvapauden historia Suomessa

Riku Neuvonen

34 €

kpl

Semanttinen web

Eero Hyvönen

37 €

kpl

Sienten biologia

Sari Timonen & Jari Valkonen (toim.)

39 €

kpl

Sivistyksen puolustus

Sari Kivistö & Sami Pihlström

29 €

kpl

Suomi–latina–suomisanakirja

Reijo Pitkäranta

32 €

kpl

Talous ja yhteiskuntateoria III

Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

36 €

kpl

Vuorovaikutus asiakastyössä

Kaarina Mönkkönen

34 €

kpl

Yrityksen kirjanpito

Eeva-Mari Ihantola & Pasi Leppänen

37 €

kpl


Gaudeamus ❦ Kirjatilaus tarjouksia).

❏  Tilaan kääntöpuolelle merkitsemäni kirjat. ❏  Tilaan Gaudeamuksen sähköisen uutiskirjeen (tietoa uutuuksista, ❏  Tilaan Gaudeamuksen painetun julkaisuluettelon (olen uusi tilaaja). Sähköpostiosoite ja puhelinnumero:  

Toimituskulut/tilaus 3,90 €, maksutapa lasku. Voit tilata myös sähköpostitse (tilaukset@gaudeamus.fi). Varastossa olevien kirjojen toimitus­aika on 3–7 arkipäivää. Uutuudet toimitetaan niiden ilmestyttyä. Nimi, katuosoite, posti­numero ja postitoimipaikka:

Päiväys ja allekirjoitus:

Gaudeamus maksaa postimaksun

Gaudeamus Vastauslähetys 5007845 00003


Kirjahylly täynnä? Tutustu Gaudeamuksen e-kirjoihin! Gaudeamuksen jatkuvasti laajentuva e-kirjavalikoima sisältää niin uusia kuin aiemminkin julkaistuja teoksia. Kätevästi mukana kulkevat e-kirjat löydät verkkokaupastamme gaudeamus.pikakirjakauppa.fi sekä muista e-kirjakaupoista ja -palveluista. Lähes kaikki uutuutemme julkaistaan e-kirjoina suunnilleen samaan aikaan painetun kirjan kanssa. Saatavilla oleva e-kirjavalikoima on listattu verkkosivuillamme.


U

D

EL

LA

Y

LI

LI

O

O

P

P

/ 20

Y

TO

/

TO

TO

/

TO

IS

H

H

H

IS

IS

IS

TO

TO

H

/ 20

S Ä G N N IA KÖ R I TO / 26 EID HIS DIT JA PIH

m M en et es sän ty jä t

IN

IS

IS

P

P

AT M M O H / 38 44 KA LO / EIKSTU EIN RI? ,K U IM LE A R R E VI IL U P Ö KO E-P TY JA JO N STE IE M

än -id ti hi ah rhe Lä m mu &

IS

LA

P

EL

IO

E

D

LS

IN

G

IN

Y

Y

LI

LI

O

O

P

P

IS

TO

T IE

IS

D

ET

TO

R

R

A

A

Y/ 08 /1 7

/

IN

TO

G

U

G

E

O

E

O

/ 32

A

A

LS

Y LI

LS

Y LI

P

IN

sä äs tö jä ?

KK

IN

KK

IN

P

IN

G

IN

G

/ 20

A IJ TK EN TU ID / 32 PÄ Ä RTE LÄ KÄ AA IL LJ JÄ

t ija t tk va Tu iko een ksi a at jöi s ki te

n va tu n / 34 tis ala us Ku k oit arv

LI T O H LI O VIL / 38 T LK IN DE LA UO V

/ 18

, in 38 ita elä / Lu ja oita ja n llo ri ka ta

A

Sy nt yi kö

A

A

IN

t ija t, tk va n Tuertokä osta sa k mi ra es pa om Su

G

IN

T IE

D

ET

Y/ 07 /1 7

IN

IN

YL

R

LS

R

LS

S TA PYÖSM N IR IS R N LA TE O ET VIN V TU TA KA / 42 TK RK RH IJ KA U A IL A I / 52

E

LS

G

LS

PO LI PU PA IT O RH IK U LE A O H T AT N JÄ AN AC / 38 LK SO EH EE PIM N / 48UK S EN

E

H

E

IN

E

A

ET

H

ET

H

H

Y

LI

O

P

IS

D

ET

TO

T IE

R

A

Y/ 06 /1 7

/

IO

A

R

D

/

D

/

/

IO

A

LL

YL

LL

E

A U ITÄ AR M M TE EN E IT IS RE A S N A / 34

E

D

U

T IE

TO

T IE

TO

D

U

/ 32

U

A

M su ant ulta oj aa aa

A

K

VIR IS IH U TO M SR R IS ETK IA E A N I N / 20

IS

IS

KK

K

42

H

P

P

A

A

YL

R

R

/ 26

Ä

Ä

P S an va yrj tse lin än ta

IO

IO

TT

TT

/ 18

E

E

Su m ha hämpuh ea rh ä e au ä j tta a a.

D

D

/

et t ä ps a lt La ppiv mie o ötä y m

/2

YL

E

E

18

38

Lu La mie mipis s ta

YL

7 /1 10 Y/

TI

TI

/

/

an n pa na tee am ka u H mu isu a uin m

TIEDETTÄ RAKKAUDELLA / YLIOPISTO-LEHTI

7 /1 09 Y/

TO

7 /1 05 Y/

TO

TI

E

D

E

TT

Ä

R

A

KK

A

U

D

E

LL

A

/

H

E

LS

IN

KK KK KK

G

TO

S

S

IN

S

7 /1 04 Y/

YL IO PI

A A A

U U U

D D D

EL EL EL

LA LA LA

PI IO YL

Y LI

O

P

IS

TO

PI IO YL

32

o n i la tt Tim ke en on m H sta te

/

aa st ku at sa m s ä ika öp rat Sy

Y/ 02 /1 7

TILAA YLIOPISTO JA RAKASTU TIETEESEEN!

Yliopisto-lehti esittelee viimeisimmät tutkimukset, ajattomimmat analyysit, tietävimmät tutkijat ja ihastuttavimmat ilmiöt. Se avaa silmiä, antaa näkökulmia ja punnitsee tietoa 10 kertaa vuodessa. Myös sinulle.

TUTUSTUMISTILAUS: 5 LEHTEÄ / 15 e TILAA VERKOSSA: HELSINKI.FI/FI/TILAA-YLIOPISTO-LEHTI

SELAA VERKOSSA: HELSINKI.FI/YLIOPISTO-LEHTI


YLIOPISTOLLISTA TÄYDENNYSKOULUTUSTA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN HY+ on Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyhtiö, jossa voit päivittää ammatillista osaamistasi mm. johtamisen ja esimiestyön, viestinnän, hyvinvoinnin sekä opetuksen ja oppimisen aloilla. Minkä alan tekijä sinusta tulikaan, osaamista kannattaa täydentää myös tutkinnon jälkeen.

HYPLUS.HELSINKI.FI


Osoitelähde: Gaudeamuksen asiakasja osoiterekisteri. Jos vastaanottajaa ei tavoiteta, palautetaan:

Gaudeamus Oy PL 53 00014 Helsingin yliopisto

• • •

Gaudeamus kevät 2018  

Gaudeamuksen kevään 2018 uutuuskirjat.

Gaudeamus kevät 2018  

Gaudeamuksen kevään 2018 uutuuskirjat.

Advertisement