Page 1

syksy 2017

Tiedon puolella.


Gaudeamuksen verkkokauppa on tiedon ja tieteen aarreaitta Verkkokaupastamme löydät Gaudeamuksen koko kirjavalikoiman. Klassikoiden ja kiinnostavien uutuuksien lisäksi voit tutustua vaihtuviin teemakampanjoihin, lahjavinkkeihin sekä tarjoushintaisiin kirjahelmiin. Uusimmat teokset toimitetaan jopa yhdessä arkipäivässä ja yli 60 euron tilaukset ilman postikuluja.

gaudeamus.pikakirjakauppa.fi

Seuraa Gaudeamuksen verkkosivuja, Facebookia ja Twitteriä sekä tilaa verkkokaupan etusivulta asiakaskirjeemme, jotta pysyt ajan tasalla uutuuksista ja tarjouksista!


5

Lukijalle

6

Jälleenrakentajien lapset

Antti Malinen & Tuomo Tamminen

8

Rauhankone

Timo Honkela

10

Meren aarteet

Markku Viitasalo ym. (toim.)

12

Myrkkyjen maailma

Matti Vuento

14

Hyppysellinen tiedettä

Anu Hopia & Erik Fooladi

16

Jättiläisen askeleet

Eeva Eronen

18

Kulkemattomat polut

Nils Erik Villstrand & Petri Karonen (toim.)

20

Suomalaisuuden monet myytit

Sirkka Ahonen

21

Karibian historia

Pekka Valtonen

22

Historiantutkimuksen etiikka

Satu Lidman ym. (toim.)

23

Keisarin edessä

Serafim Seppälä (suom. & toim.)

24

Oppimisen tulevaisuus

Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.)

25

Yhdessä toimimisen etiikka

Jaana Hallamaa

26

Ihmismielen sosiaalisuus

Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.)

27

Luovuuden idea

Nando Malmelin & Petro Poutanen

28

Hyvän tekemisen markkinat

Frank Johansson

29

Rajaton vesi, rajalliset vesivarat

Jorma Keskitalo

30

Tulevan maisterin graduopas

Juha T. Hakala

31

Tiede ja teksti

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

32

Afasia

Anu Klippi ym. (toim.)

33

Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia

Faruk Abu-Chacra

34

Avain suomeen 1

Ella Saarinen & Mirva Salonen

36

Talous ja yhteiskuntateoria III

Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

37

Sodankäynnin taito

Sunzi

38

Muista myös nämä

45

Tilauslomake

47

Saatavilla olevat teokset

Tilaa kirja lomakkeella, sähköpostitse (tilaukset@gaudeamus.fi) tai verkossa (gaudeamus.pikakirjakauppa.fi).


Toimisto Vuorikatu 6 A 13, 00100 Helsinki Varasto PL 53, 00014 Helsingin yliopisto www.gaudeamus.fi ❦ info@gaudeamus.fi gaudeamus

@gaudeamuskirjat

Kustannusjohtaja Leena Kaakinen 050 540 1303 leena.kaakinen@gaudeamus.fi

Toimituspäällikkö Teemu Ojanne 050 569 9955 teemu.ojanne@gaudeamus.fi

Myynti- ja markkinointipäällikkö Outi Kitti 050 540 1299 outi.kitti@gaudeamus.fi

Kustannustoimittaja Ani Kuusjärvi 050 540 1300 ani.kuusjarvi@gaudeamus.fi

Myynti- ja markkinointi­koordinaattori Lasse Leminen 050 466 4910 lasse.leminen@gaudeamus.fi Varasto, laskutus Päivi Ruonakoski 050 431 2080 paivi.ruonakoski@gaudeamus.fi

Kustannustoimittaja Sanni Tengvall  (vanhempainvapaalla) Kustannustoimittaja Elina Blomqvist 050 448 9431 elina.blomqvist@gaudeamus.fi Kirjatilaukset tilaukset@gaudeamus.fi gaudeamus.pikakirjakauppa.fi

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama t­ ieto- ja tiedekirjakustantamo, joka on toiminut 1960-­luvulta lähtien. Erikoisalojamme ovat yhteiskuntatieteet, filosofia, humanistiset tieteet, ympäristö, talous ja kasvatus. Julkaisemme laajaa yleisöä kiinnostavia tietokirjoja, eri tieteenalojen perus­teoksia, klassikkosuomennoksia, oppimateriaaleja ja ammattikirjallisuutta.


Lukijalle Tietokirjakustantamon arki on antoisaa: koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi oppii. Meillä ja maailmalla lukemattomat tutkijat, kirjoittajat ja toimittajat tutkivat asioita, joihin oma käsityskykymme ei yllä. He epäonnistuvat ja yrittävät uudelleen, kahlaavat tuhansia lähteitä, kirjoittavat, tarkastavat ja kirjoittavat uudelleen, jotta saisimme käsiimme luotettavaa tietoa. Yksi tietokirja voi sisältää elämänmittaisen ajatustyön. Kaikki tämä vaiva nähdään, jotta saisimme luettavaksemme varminta mahdollista tietoa mistä tahansa asiasta, joka meitä sattuu kiinnostamaan. Aika on rajallista ja maailmassa niin monta ihmeellistä asiaa, että sormi menee suuhun kirjahyllyn valikoiman edessä. Mitä pitää tietää? Mitä kannattaa lukea? Yksiselitteistä vastausta on mahdotonta löytää. Vaikka tieto saattaa lisätä tuskaa, se voi myös lievittää sitä lisäämällä ymmärrystä itsestä, muista ihmisistä, kulttuureista, maailmasta ja elämästä. Kansalaisia sortavissa dystopioissa kielletään ensimmäiseksi kirjat, erityisesti tietokirjat, koska kaikki tieto on arvokasta, kaikki tieto on valtaa.

Gaudeamuksen uutuusluettelon äärellä syksy näyttää lupaavalta. Opimme, että Itämeren pinnan alla on vesikasviviidakoita, savilabyrintteja ja kala nimeltä teisti. Opimme, kuinka ihmiskunta voi nousta rauhankoneiden avulla tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle, opimme millaista oli jälleenrakentajien lasten arki sotienjälkeisessä Suomessa ja millaisia uusia hoitokeinoja afasiaan on löydetty aivotutkimuksen myötä. Kohta osaamme tehdä omenapiirakan ilman omenaa. Vaikka olen kuvitellut tietäväni paljon, en ole tiennyt ylläolevista asioista juuri mitään. Siksipä tuntuu sopivalta lopettaa Francisco Sanchesin viisaisiin sanoihin: ”Edes tätä yhtä en tiedä, nimittäin etten tiedä mitään. Arvelen kuitenkin, etten minä eivätkä muutkaan tiedä mitään.” Siinäpä yksi hyvä syy lukea lisää oivallisia tietokirjoja!

Outi Kitti Myynti- ja markkinointipäällikkö Gaudeamus

Lukijalle 5


Urheilua pidettiin yleisesti kaikin puolin hyv채n채 harrastuksena, sill채 se vei Suomea maailmankartalle ja piti lapset ja nuoret kaidalla tiell채.


Antti Malinen & Tuomo Tamminen

Jälleenrakentajien lapset Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin

teoksen kuvitusta (Kuva: Ahti Rytkönen)

KIRJOITTAJAT ❦ Antti Malinen, FT, on tutkijatohtori Yhteiskunnan historian huippuyksikössä, Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella. ❦ Tuomo Tamminen on hämeenlinnalainen vapaa tiedetoimittaja.

❦ Pilvi Torsti / Suomalaiset ja historia / Henkilökohtaiset muistikuvat ja käsitykset historian tapahtumista muokkaavat identiteettiämme ja maailmankuvaamme. Mitä suomalaiset ajattelevat menneisyydestään, kuten talvisodasta ja Kekkosesta? / ISBN 978-952-495-264-4 / 37 € ❦ Sari KatajalaPeltomaa & Ville Vuolanto / Lapsuus ja arki antiikissa ja keskiajalla / Teos lähestyy lasten kokemuksia antiikissa ja keskiajalla tarinoiden ja konkreettisten esimerkkien kautta. Mistä arki koostui, miten tytöt ja pojat käyttivät aikansa, ja millaisia iloja ja suruja elämään kuului? / ISBN 978-952-495-298-9 / 36 €

Sodanjälkeisestä ajasta puhutaan yhteen hiileen puhaltamisen kautena, jolloin Suomi oli parhaimmillaan ja aidoimmillaan. Lapset ponnistelivat nuoruuteen ja aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista. Toisten lapsuus oli onnellinen, kun taas toisille kasautui kohtuuttomasti koettelemuksia, puutetta ja pelkoa. Aamusta iltaan jatkuva työnteko, jurot, alkoholisoituneet isät ja äitien vakavuus varjostivat monen lapsuutta. Toisaalta lasten elämään toivat iloa muut turvaverkot, kuten ystävät, luonto ja kotieläimet. Lapsen silmin elämä saattoi olla myös jännittävää, kun vanhempien kiire jätti tilaa omille seikkailuille. Jälleenrakentajien lapset palaa laajojen alkuperäislähteiden, muisteluaineistojen ja ennen julkaisemattomien valokuvien myötä eri puolille 1940- ja 1950-luvun Suomea. Teos osoittaa, kuinka lapsuus kulkee mukana läpi elämän ja kuinka vahvan jäljen sota jättää sen kokeneisiin. Moni muistaa lapsuudestaan päällimmäisenä vaikeista asioista vaikenemisen. Kertomuksista piirtyykin tärkeimpänä halu ymmärtää omien vanhempien kokemuksia.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-443-3 / Sidottu B5, kuvitettu / Noin 300 sivua / KL 92.74, 92.73 / UDK 948.0 / Suositushinta 36 €

Syksyn 2017 uutuudet  7


Yksinkertainen tavoite, rauha, edellyttää syvällistä yhteiskunnallista ja filosofista ymmärrystä ja keinoja, jotka ovat näköpiirissä mutta vaativat myös paljon töitä.


Timo Honkela

Rauhankone

päivänvaloa pohjoisen pallonpuoliskon horisontissa 28.3.2017  (Kuva: ISS/Nasa)

Tekoälytutkijan testamentti

KIRJOITTAJA ❦ Professori Timo Honkela on tutkinut tekoälyä ja koneoppimista jo 30 vuotta. Urallaan hän on pyrkinyt monipuoliseen ymmärrykseen mielen, kielen ja yhteiskunnan ilmiöistä. Rauhankone on tekoälytutkijan testamentti, jonka myötä hän haluaa avata elämäntyönsä ihmisten tietoon ja eteenpäin kehitettäväksi. ❦ Kai Alhanen / Dialogi demokratiassa / Demokraattinen päätöksenteko edellyttää kansalaisten kykyä vuoropuheluun, mutta nyky-yhteiskunnassa ihmisten on yhä vaikeampi ymmärtää toisiaan. Dialogia on kuitenkin mahdollista opetella. / ISBN 978-952-495-394-8 / 32 € ❦ Jukka Korpela / Länsimaisen yhteiskunnan juurilla: Jumalan laista oikeusvaltion syntyyn / Ajatusten ja arvomaailman konflikti tuntuu luovan jatkuvasti kuilua idän ja lännen välille, vaikka sivilisaatioilla on yhteinen alkukoti. Milloin ja miksi tällainen vastakkainasettelu on syntynyt? / ISBN 978-952-495-367-2 / 36 €

Onko maailma valmis rauhaan? Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko. Ihminen on ladattu tunteilla. Neuvottelutilanteissa kielimuuri kärjistää kriisin, kun ihmiset tarkoittavat samoilla sanoilla eri asioita tai puhuvat samasta asiasta eri sanoilla. Rauhankone-teos luo perustan tekoälyn, koneoppimisen ja muiden teknologisten menetelmien kehittämiselle rauhanomaisemman maailman luomiseksi. Rauhankoneen tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä yhteisöissä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla. Tekoäly ei ole tieteiselokuvien kaiken tuhoava äärimmäinen paha. Päinvastoin se tuo toivon paremmasta. Rauhankoneiden avulla ihminen voi nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle. Rauhankoneen taustalla on ajatus kulttuurisesta yhteisevoluutiosta. Koneoppimisen kautta ihminen saa kumppanikseen merkittävän auttajan maailmaa koskevan ymmärryksen kasvattamisessa. Lähestymässä on viisaiden koneiden aika.

Marraskuu 2017 / ISBN 978-952-495-438-9 / Sidottu A5 / Noin 250 sivua / KL 61, 99.1 / UDK 004, 929 / Suositushinta 34 €

Syksyn 2017 uutuudet  9


Ohi suhahtaa kirjava käärmemäinen kala. Se asettuu pyrstö kiemuralla sinisimpukkapatjalle. Kala saattaisi olla kivinilkka, teisti tai jopa harvinainen elaska.

10  Syksyn 2017 uutuudet


Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom & Penina Blankett (toim.)

Meren aarteet

Kivinilkka suomenlahdella  (kuva: Olli Mustonen / Metsähallitus Luontopalvelut)

Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon

TOIMITTAJAT ❦ Markku Viitasalo, FT, on hydrobiologian dosentti ja tutkimusprofessori Suomen ympäristökeskuksessa. ❦ Kirsi Kostamo, FT, on ekologisen genetiikan dosentti ja ryhmä­päällikkö Suomen ympäristökeskuksessa. ❦ Eeva-Liisa Hallanaro, MMM, on ympäristöja luontoaiheisiin erikoistunut tietokirjailija. ❦ Wilma Viljanmaa, MMM, YTK, on erikoissuunnittelija Suomen ympäristökeskuksessa. ❦ Suvi Kiviluoto, FM, on tutkija Suomen ympäristökeskuksessa. ❦ Jan Ekebom, FL, on erikoissuunnittelija Metsähallituksen Luontopalveluissa. ❦ Penina Blankett, FM, on neuvotteleva virkamies ympäristöministeriössä. ❦ Eeva-Liisa Hallanaro ym. (toim.) / Metsän salainen elämä / Teos on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän pienten ja piilottelevien eliöiden elämästä. / ISBN 978-952-495-398-6 / 38 € ❦ Ilkka Hanski / Tutkimusmatkoja saarille: Luonnon monimuotoisuutta kartoittamassa / Akateemikon tutkimukset Borneolta Haminanluodolle auttavat ymmärtämään luonnon monimuotoisuutta. / ISBN 978-952-495-399-3 / 34 €

Merellinen luonto kuuluu suomalaiseen kansallismaisemaan. Mutta miltä tuo maisema näyttää veden alla? Rannikkoamme myötäilevälle matkalle mahtuu monenkirjavia muodostumia, elinympäristöjä ja eliöitä. Itämeren monimuotoisuus voi yllättää, jos uskaltautuu pintaa syvemmälle. Meren aarteet on ensimmäinen kattava tieto­teos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Se vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille. Millaiset kasvi-, levä- ja eläinlajit asuttavat Itämerta? Miten jääkausi on muovannut merenpohjaa ja miten eliöt ovat sopeutuneet elämään haastavissa pohjoisissa oloissa? Upeasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön, jossa on saatu valtavasti uutta tietoa merenalaisesta luonnosta. Tutuiksi ovat tulleet vesikasviviidakot, savilabyrintit ja monet muut harvinaiset tai tieteelle täysin uudetkin meren ihmeet. Tieto antaa keinoja myös meri­ luonnon tulevaisuuden luotaamiseen. Mitkä ovat meriluonnon pahimmat uhkat, ja miten merta voidaan suojella myös tulevia sukupolvia varten?

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-435-8 / Sidottu A4, nelivärikuvitus / Noin 400 sivua / KL 56, 55.6 / UDK 574.5 / Suositushinta 43 €

Syksyn 2017 uutuudet  11


Alkemistit mieluusti salasivat saavutuksensa, ja siksi ei voikaan pit채채 ihmeen채, ett채 kuolemattomuuden saavuttaneita ei monia tunnettu.


Matti Vuento

Myrkkyjen maailma

Edward Charles Barnes: Alkemisti / 1800-luku  (Kuva: Wellcome Images)

Nuolimyrkystä sariiniin

KIRJOITTAJA ❦ Matti Vuento on biokemian emeritusprofessori Jyväskylän yliopistosta.

❦ Matti Vuento / Virukset: Näkymättömät viholliset / Teos sukeltaa virusten maailmaan ja tutkii niitä paitsi taudinaiheuttajina myös merkittävinä vaikuttajina eliömaailman tasapainossa ja evoluutiossa. / ISBN 978-952-495-392-4 / 34 € ❦ Paula Arvas & Voitto Ruohonen / Alussa oli murha: Johtolankoja rikoskirjallisuuteen / Kuka murhasi ja kenet? Teos tutkii yli 150 vuotta kiehtoneen rikoskirjallisuuden kehityskulkuja alun salapoliisi- ja arvoitusromaaneista nykyajan eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. / ISBN 978-952-495-380-1 / 34 €

Renessanssiajalla elänyt myrkkyjen tutkimuksen kantaisä Paracelsus oivalsi, ettei ole olemassa rohtoja ja myrkkyjä, on vain oikeita ja vääriä annostuksia. Myrkkyjen tärkein ominaisuus on niiden tappavuus jopa pieninä määrinä. Yhden myrkky voi myös olla toisen parannuskeino. Vaarallisista aineista on tieteen avulla onnistuttu jalostamaan toimivia lääkkeitä, ja toisaalta elämisen kannalta tärkeät aineetkin voivat tappaa liian suurina määrinä. Myrkkyihin liittyvää salatietoa ovat vaalineet ja kehittäneet niin poppamiehet ja alkemistit kuin rikostutkijat, kemiallisen sodankäynnin asiantuntijat ja kuluttajatuotteita kehittävät biokemistitkin. Myrkkyjen maailma -teoksessa matkataan myrkkyjen historiaan varhaisista kasvi- ja eläinmyrkyistä Kiinan, Intian ja Egyptin muinaisten valtakuntien kautta nykymaailman kemikaaleihin. Mikä on maailman vaarallisin tunnettu myrkky? Mikä huomaamaton aine tunnetaan myrkkyjen kuninkaana, kuninkaiden myrkkynä ja perimyspulverina, koska se on kaatanut sekä ylhäisiä että tavallista väkeä vuosisatojen ajan?

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-449-5 / Sidottu A5, kuvitettu / Noin 370 sivua / KL 59.43 / UDK 615 / Suositushinta 32 €

Syksyn 2017 uutuudet  13


Tuoksun merkitystä omenan maulle testattiin myÜs tislaamalla omenamehusta tuoksu ja maku erilleen.


Anu Hopia & Erik Fooladi

Hyppysellinen tiedettä Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä

Kuva: Steve Buissinne

KIRJOITTAJAT ❦ Anu Hopia työskentelee elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina Turun yliopistossa. ❦ Erik Fooladi on kemiasta väitellyt tohtori. Tällä hetkellä hän työskentelee Voldan ammattikorkeakoulussa Norjassa.

❦ Massimiano Bucchi / Newtonin kana / Keittiötiede tuo tieteen oivallukset kotilieden ääreen. Teos sukeltaa niin keittotaidon kuin luonnontieteiden ja filosofiankin historiaan. / Suomentanut Laura Lahdensuu / ISBN 978-952-495-335-1 / 28 € ❦ Helena Hallenberg & Irmeli Perho / Ruokakulttuuri islamin maissa / Teos esittelee ruoka- ja nautintoaineiden kulttuurihistoriaa Lähi-idässä ja muissa islamin vaikutuspiiriin kuuluvissa maissa 500-luvulta nykypäivään saakka. Mukana on herkullisia reseptejä Marokosta Kiinaan. / ISBN 978-952-495-314-6 / 36 €

Miksi peruna ei kypsy? Huomaako kukaan, jos omenapiirakassa ei ole yhtään oikeaa omenaa? Voiko makua mitata? Ruoka on vahvasti sidoksissa kulttuuriin, perinteisiin, historiaan ja tunteisiin – tutut ruoat lohduttavat ja perinneresepteihin turvaudutaan kysymättä, miksi juuri ne toimivat. Ruoka herättää myös intohimoja. Kuka tahansa ei saa esiintyä asiantuntijana, kun puhutaan ruoasta. Ruoanlaittoon liittyy runsaasti myyttejä: lihan täytyy olla huoneenlämpöistä ennen paistamista, ja juuri uunista taiteiltu kakku lässähtää, jos sen täräyttää vahingossa pöydän kulmaan. Oletko kokeillut? Hyppysellinen tiedettä rohkaisee suhtautumaan kokkaamiseen uteliaasti ja testailemaan keittiössä uusia asioita. Kirjassa ruokaa rakastavat tutkijat sukeltavat ruoanlaiton kemiaan, purkavat myyttejä ja etsivät parhaita reseptejä. Ruoka on enemmän kuin molekyyliensä summa. Tieteellinen ajattelu ja testaaminen eivät pilaa nautintoa vaan päinvastoin saavat arvostamaan omia ja muiden keitoksia entistä enemmän.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-436-5 / Sidottu B5, nelivärikuvitus / Noin 200 sivua / KL 68.2, 59.34 / UDK 641/642 / Suositushinta 32 €

Syksyn 2017 uutuudet  15


Talous on ihmisten elämää, huolta asuntovelasta, säästämistä eläkepäiviksi ja nuoren yrittäjän hinkua tulla uudeksi Jack Maksi, Kiinan kuuluisimman yhtiön Alibaban ihailluksi perustajaksi.


Eeva Eronen

Jättiläisen askeleet

Kävelijöitä pekingin Wangfujing-ostoskadulla (kuva: Wikipedia)

Matka Kiinan talouteen

KIRJOITTAJA ❦ Eeva Eronen on Kiinan asioihin perehtynyt taloustoimittaja. Hän on opiskellut Fudanin yliopistossa ja avustanut Shanghaissa Taloussanomia ja Forbes-lehteä.

❦ Lauri Paltemaa & Juha A. Vuori / Kiinan kansantasavallan historia / Kuinka Kiina on noussut politiikan ja talouden voimatekijäksi? Teos on kattava esitys Kiinan kuudesta ensimmäisestä kansantasavallan vuosikymmenestä. / ISBN 978-952-495258-3 / 41 € ❦ Jürgen Kocka / Kapitalismin lyhyt historia / Kapitalismi on paisunut vuosisatojen saatossa pääosin länsimaisesta globaaliksi sekä varhaisesta kauppiaskapitalismista koko taloutta ja yhteiskuntaa koskettavaksi ilmiöksi. / Suomentanut Timo Soukola / ISBN 978-952-495386-3 / 27 €

Kiina nousi 1970-luvun uudistusten jälkeen nopeasti maailmanlaajuiseksi talousmahdiksi. Nyky-Kiinan moniulotteinen talous toimii oman logiikkansa mukaan mutta muuttuu vauhdilla. Jättiläisen askeleet näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Teos kuljettaa niin kuumeneville asuntomarkkinoille, omalaatuisille rahoitusmarkkinoille kuin Kiinan yrityskentällekin. Kehityksestä huolimatta menestyksen hedelmät ovat jakautuneet epätasaisesti. Monet kaupunkilaiset ovat vaurastuneet, mutta maaseudulla köyhyys on arkipäivää. Talouskasvun hidastuessa Kiina etsii taloudelleen uutta suuntaa ja pyrkii eroon vanhan kasvumallin ongelmista. Kirjassa ovat tärkeässä osassa tavallisten kiinalaisten tarinat. Nuoripari suunnittelee ensiasunnon ostoa Shanghaissa, jossa hinnat hipovat pilviä. Eläkeläisherra koettaa hankkia lisätienestejä osakesijoituksilla. Shenzhenin nuoret bisnesnaiset kertovat startup-yrittäjän arjesta maassa, jota johtaa kommunistinen puolue. Kiinan talouteen kurkistetaan myös suomalaisyrittäjien näkökulmasta.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-431-0 / Sidottu B5, kuvitettu / KL 36, 48.183 / UDK 33, 915 / Noin 250 sivua / Suositushinta 34 €

Syksyn 2017 uutuudet  17


Jos eräs Taalainmaalla syntynyt aatelismies olisi 1810-luvulla valinnut paluun kotiseudulleen, Suomessa ei olisi myÜhemmin ollut Mannerheimia.


Nils Erik Villstrand & Petri Karonen (toim.)

Kulkemattomat polut

Mannerheim Helsingin voitonparaatissa 16.5.1918 (vapriikin kuva-arkisto, kuvaaja tuntematon)

Mahdollinen Suomen historia

KIRJOITTAJAT ❦ Nils Erik Villstrand on pohjoismaisen historian professori Åbo Akademissa. ❦ Petri Karonen on Suomen historian professori Jyväskylän yliopistossa.

❦ Miia Ijäs / Varjoista valtaistuimelle: Anna Jagellonica ja Itämeren valtapiiri 1500-luvulla / Millaista oli kuninkaallisen naisen elämä 1500-luvun Euroopassa? Teos kuvaa vallankäyttöä ja diplomatiaa renessanssiajan Puolassa ja Itämerellä historian katveeseen jääneen Anna Jagellonican vaiheiden kautta. / ISBN 978-952-495-400-6 / 36 € ❦ Riitta Mäkinen & Marja Engman (toim.) / Naisten aika: Valkoinen varis ja muita oppineita naisia / Suomen 1800-luvun lopun kuohuissa naiset vaativat oikeutta opiskeluun, julkiseen toimintaan ja henkiseen työhön. Keitä olivat nämä edelläkävijät, ensimmäiset oppineet naiset? / ISBN 978952-495-372-6 / 36 €

Olisiko Suomi voinut pysyä katolisena maana? Entä jos olisimmekin olleet osa Tanskaa? Suomen historiaa on usein kirjoitettu vuoden 1917 joulukuun kuudennen päivän tarjoa­ masta avaimenreiästä. Tuosta päivämäärästä katsoen kansallisesta itsenäisyydestä muodostuu vääjäämätön vuosisatainen kertomus, jota on mahdotonta pysäyttää. Kaikesta, mikä näyttää tukevan itsenäistymistavoitetta, tulee tärkeää ja kaikki vaihtoehtoiset suunnat näyttäytyvät vain umpikujina tai epäolennaisuuksina. Jokaisen aikakauden ihmiset jakavat kuitenkin kokemuksen avoimesta tulevaisuudesta – tarinasta draamana ilman käsikirjoitusta. Kulkemattomat polut tutustuttaa erilaisiin reitteihin, joita pitkin Suomi olisi voinut historiassa edetä. Teoksessa historiantutkijat arvioivat ja tekevät näkyviksi eri aikojen suomalaisten mahdollisuuksia ja valintoja sadan vuoden välein vuodesta 1417 nykypäivään. Mitä olisi tapahtunut, mikäli käytettävissä olleista vaihtoehdoista olisi valittu jokin toinen kuin lopulta toteutunut?

Lokakuu 2017 / ISBN 978-952-495-454-9 / Sidottu, B5, kuvitettu / Noin 230 sivua / KL 92 / UDK 948.0 / Suositushinta 32 €

Syksyn 2017 uutuudet  19


Sirkka Ahonen

Suomalaisuuden monet myytit Kansallinen katse historian kirjoissa

KIRJOITTAJA ❦ Sirkka Ahonen on historiallisyhteiskuntatiedollisen kasvatuksen professori emerita ja Turun yliopiston kunniatohtori. Hän on opettanut historiaa myös kansainvälisissä oppilaitoksissa Britanniassa ja Bosnia-Hertsegovinassa.

❦ Georg Haggrén ym. / Muinaisuutemme jäljet: Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle / Miten meistä tuli suomalaisia? Menneisyyden ihmisten elämää lähes 11 000 vuotta kattava teos­kuljettaa Suomen ensimmäisistä kiistattomista asutusjäänteistä 1500-luvulle asti. / ISBN 978-952-495-363-4 / 43 € ❦ Marjukka Kenttälä ym. (toim.) / Monikulttuurisen maamme kirja: Suomen kielen ja kulttuurin lukukirja / Teos valaisee Suomen historian keskeisiä tapahtumia ja selvittää suomalaisuuden peruspiirteitä. Se esittelee suomalaista kirjallisuutta ja kulttuuria runsain tekstinäyttein Runebergista Irwin Goodmaniin. / ISBN 978-952-495-253-8 / 34 €

20  Syksyn 2017 uutuudet

Totuudenjälkeisen keskustelun leimaamana aikana kansalliset myytit ovat entistä ajankohtaisempia. Niiden avulla pidetään yhteiskuntia koossa, mutta ne myös jakavat ihmisiä meihin ja muihin. Kuva suomalaisuudestakin pohjautuu juuriltaan hämäriin mutta sitkeästi eläviin kertomuksiin. Suomalaisuuden monet myytit jäljittää sotien­jälkeisiä myyttejämme historian kirjoissa. Kansakunnan rakennuskaudella syntyi käsitys sisukkaista, hiljaisista ja työteliäistä selviytyjistä, kun taas sodan aikana korostettiin suomalaista soturiluonnetta. Rauhanteon jälkeen oppikirjoja puhdistettiin neuvostovastaisesta sisällöstä ja alettiin korostaa suomalaisten roolia rauhanrakentajina. Teos osoittaa, että myytit yhteisestä alkukodistamme ja vuosisatojen itsenäisyystahdosta on jo hylätty, mutta niiden tilalle on muodostettu uusia myyttejä esimerkiksi ikiaikaisesta osuudestamme Euroopan perintöön. Globalisoituminen antaa kuitenkin aihetta pohtia suuren kansallisen kertomuksen asemaa. Voisiko kansakuntia määritellä tulevaisuudessa muuten kuin etnisen yhteenkuuluvuuden perusteella?

Lokakuu 2017 / ISBN 978-952-495-430-3 / Nidottu A5, kuvitettu / Noin 200 sivua / KL 92.7 / UDK 948.0 / Suositushinta 29 €


Pekka Valtonen

Karibian historia

KIRJOITTAJA ❦ Pekka Valtonen, FT, on Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa ja Latinalaisen Amerikan historian dosentti Tampereen yliopistossa.

❦ Ari Helo / Yhdysvaltain demokratian synty: Unionin idea ja amerikkalainen historiakäsitys / Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä tunnetaan ympäri maailman. Vaikka unionimuotoisia perustuslakisopimuksia pidetään pyhinä ja koskemattomina, niiden synty oli vahvasti poliittinen prosessi. / ISBN 978-952-495-322-1 / 37 € ❦ Pekka Valtonen / Puolen maailman valtias: Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty / Eurooppa jätti 1500luvulla kehityksessä jälkeensä muut maanosat. Niin yhteiskunnalliset, taloudelliset kuin kulttuurisetkin kehityskulut maanosassa kietoutuvat osaksi Kaarle V:n keisariaikaa. / ISBN 978952-495-358-0 / 39 €

Rommi, sikarit, kaapparit ja turkoosit laguunit. Karibia tuo mieleen kaiken tämän, mutta samalla se on myös kolonialismin ja nykyisen maailmanjärjestyksen alkukoti. Juuri Karibialta käynnistyi Euroopan suurvaltojen kilpajuoksu siirtomaista. Valloittajat tuhosivat alkuperäisasukkaat liki täydellisesti, ja tilalle laivattiin Afrikasta miljoonia orjia sokeriplantaasien työvoimaksi. Kun alueelle lisäksi muutti ihmisiä Euroopasta ja Aasias­ta, väestöjen sekoittumisesta muodostunut kulttuurinen mosaiikki hakee vertaistaan maailmassa. Karibian historia kuljettaa yli 7 000 saarta käsittävän saariryhmän värikkäisiin vaiheisiin esihistoriasta nykypäivään. Pääpaino on 1500-luvun jälkeisellä ajalla, jota ovat leimanneet siirtomaavalta sekä kamppailut orjuuden lakkauttamisen ja itsenäisyyden saavuttamisen puolesta. Poliittisten käänteiden ja talouden kehityksen rinnalla tarkastellaan alueen uskonnollista elämää, kuten voodoota ja rastafarismia, sekä reggaemusiikkia ja muita omaleimaisia kulttuurisia ilmiöitä. Mistä lopulta koostuu aito karibialainen identiteetti?

Lokakuu 2017 / ISBN 978-952-495-447-1 / Sidottu B5, kuvitettu / Noin 450 sivua / KL 98.356 / UDK 917 / Suositushinta 37 €

Syksyn 2017 uutuudet  21


Satu Lidman, Anu Koskivirta & Jari Eilola (toim.)

Historiantutkimuksen etiikka

TOIMITTAJAT ❦ Satu Lidman, FT, on tietokirjailija ja rikosoikeuden historian dosentti Turun yliopistossa. ❦ Jari Eilola, FT, työskentelee akatemiatutkijana suomalaista perheväkivaltaa tutkivassa hankkeessa historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. ❦ Anu Koskivirta, FT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen historian dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Hän työskentelee yliopistotutkijana Jyväskylän yliopistossa. ❦ Sandra Hagman / Seitsemän kummaa veljestä: Kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta / Teos kertoo seitsemän miehen tarinan ajalta, jolloin homoseksuaalisuus oli rikos. / ISBN 978-952-495-382-5 / 34 € ❦ Jan Löfström (toim.) / Voiko historiaa hyvittää? Historiallisten vääryyksien korjaaminen ja anteeksiantaminen / Teoksessa yhdistyvät historiallinen ja filosofinen lähestymistapa. / ISBN 978-952-495-228-6 / 36 €

22  Syksyn 2017 uutuudet

Voiko menneisyyden ihmisistä kirjoittaa mitä tahansa, kunhan kuvaus on tosi? Historiaa on vääristelty ja käytetty propagandan välineenä, mutta myös totuuteen vilpittömästi pyrkivä historiantutkimus voi olla moraalisesti kyseenalaista. Esimerkiksi henki­rikoksia tai intiimisuhteita tutkittaessa on otettava huomioon kuolleiden ihmisarvo ja yksityisyyden suoja. Arkaluontoisten ja kohteelleen nöyryyttävien yksityiskohtien esiin nostaminen voi olla myös tarpeellista, jos se antaa äänen muuten vaiennetuille ihmisille, kuten köyhille, sairaille, rikollisille ja prostituoiduille. Tutkija joutuu pohtimaan, mikä on tirkistelyä ja skandaalinhakuisuutta ja mikä taas eettisesti perusteltua menneisyyden moninaisuuden ymmärtämistä. Historiantutkimuksen etiikka on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja historiantutkimuksen moraalisista ulottuvuuksista. Se antaa välineitä pohtia ja ratkaista olennaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä, joita kohtaavat niin ammattihistorioitsijat kuin sukututkijatkin.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-442-6 / Nidottu A5 / Noin 300 sivua / KL 90 / UDK 930 / Suositushinta 36 €


Serafim Seppälä (suom. & toim.)

Keisarin edessä Kaksi ateenalaista apologiaa

SUOMENTAJA JA TOIMITTAJA ❦ Serafim Seppälä, FT, on systemaattisen teologian ja patristiikan professori Itä-Suomen yliopistossa.

❦ Tapani Harviainen & Aarre Huhtala (suom. & toim.) / Baalin palatsi ja kuninkaiden suku: Ugaritin jumaltarut / Vuonna 1928 Syyrian rannikolta löydettiin muinaisen kaupungin rauniot sekä tuntemattomalla kielellä kirjoitettuja savitauluja. Niistä paljastui värikkäitä runoelmia, joissa jumalat juhlivat ja juonittelevat. / ISBN 978952-495-413-6 / 32 € ❦ Plutarkhos / Eläinten älykkyydestä ja muita kirjoituksia / Viinin siivittäminä antiikin keskustelijat pohtivat eläinten ja ihmisten välisiä pieniä ja suuria kysymyksiä. Miltä tuntuu elämä sikana? Onko ihmisellä moraalisia velvollisuuksia muita eläimiä kohtaan? / Suomentaneet Tua Korhonen & Liisa Kaski / ISBN 978-952-495-352-8 / 29 €

Keisarin edessä sisältää kaksi ainutlaatuista, varhaisten kristittyjen elämästä kertovaa tekstiä antiikin Kreikasta. Tekstit on kirjoitettu apologioiksi eli puolustuspuheiksi keisarille kristittyjen vainoja vastaan, kun nämä olivat uusia tulijoita Euroopassa. Niissä perätään suvaitsevaisuutta, monikulttuurisuutta ja kristittyjen oikeutta tasavertaiseen kohteluun. Aristides Ateenalaisen 120-luvulla jKr. kirjoitettu puhe avaa varhaista kristinuskoa hellenistisessä kulttuurissa ajalta, jolloin Uutta testamenttia ei vielä ollut olemassa. Athe­nagoras Ateenalaisen puhe 170-luvulta on osoitettu filosofikeisari Marcus Aureliukselle. Miten vainotun uskonnon edustaja perustelee keisarin edessä sitä, että keisarit eivät ole jumalia? Tekstit edustavat varhaisinta kristillistä kirjallisuutta ja ilmentävät yhteyksiä hellenistiseen sivistykseen ja kulttuuriin. Aristides ja Athanagoras osoittavat perusteellisesti tuntevansa niin kreikkalaisen mytologian, filosofian kuin draamakirjallisuudenkin.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-446-4 / Sidottu A5 / Noin 180 sivua / KL 91.17 / UDK 931/939 / Suositushinta 29 €

Syksyn 2017 uutuudet  23


Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.)

Oppimisen tulevaisuus

TOIMITTAJAT ❦ Hannu Savolainen, KT, on Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan professori. ❦ Risto Vilkko, FT, on teoreettisen filosofian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen Akatemian monitieteisen Tulevaisuuden oppiminen ja osaaminen -ohjelman päällikkö. ❦ Leena Vähäkylä, YTM, on Suomen Akatemian tiedottaja ja Tutkitusti-kirjasarjan päätoimittaja.

Jukka Reivinen & Leena Vähäkylä (toim.) / Ketä kiinnostaa? Lasten ja nuorten hyvinvointi ja syrjäytyminen Teoksessa tarkastellaan, kuinka edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä. / ISBN 978-952-495-316-0 / 26 € ❦ Jaakko Suominen ym. / Sosiaalisen median lyhyt historia / Miten sosiaalinen media löi itsensä läpi Suomessa, millaisia sovelluksia ja ilmiöitä sen ympärille on syntynyt, ja mikä on sosiaalisen median merkitys? / ISBN 978-952-495-313-9 / 36 €

24  Syksyn 2017 uutuudet

Yhteiskunta digitalisoituu ja globalisoituu. Samalla oppiminen ja oppimisympäristöt muuttuvat: koulujen rinnalle astuvat epämuodolliset sosiaaliset yhteisöt, kiinnostusryhmät ja verkostot. Lapset ja nuoret omaksuvat merkittävän osan tiedoistaan ja taidoistaan internetin ja sosiaalisen median kautta. Tulevaisuuden lapsille on kyettävä tarjoamaan laadukas koulutusjärjestelmä ja taitoja, joita ei hetki sitten ehkä osattu edes kaivata. Tällaisia ovat esimerkiksi kriittinen medialukutaito sekä arvomaailmojen ja kulttuurien eroavaisuuksien käsittely. Oppimisen tulevaisuus -kirjassa opetus- ja kasvatusalan asiantuntijat pohtivat tulevaisuuden koulua. Miten oppiminen muuttuu? Opitaanko kaikki pian pelien avulla? Mitä ovat oppimisvaikeuksien kulttuuriset ja yhteiskunnalliset syyt, ja kuinka niihin voidaan vaikuttaa? Mikä vaikutus kouluhyvinvoinnilla on tähän kaikkeen? Teos on seitsemäs osa Suomen Akatemian Tutkitusti-kirjasarjaa.

Lokakuu 2017 / ISBN 978-952-495-448-8 / Nidottu A5 / Noin 150 sivua / KL 38 / UDK 37 / Suositushinta 27 €


Jaana Hallamaa

Yhdessä toimimisen etiikka

KIRJOITTAJA ❦ Jaana Hallamaa on sosiaalietiikan professori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyvät sosiaalietiikkaan, moraalifilosofiaan ja erilaisiin soveltavan etiikan kysymyksiin.

❦ Maritta Törrönen ym. (toim.) / Vastavuoroinen sosiaalityö / Sosiaalityön ytimeen kuuluu apua tarvitsevien ihmisten tukeminen. Vastavuoroisuus ilmenee siinä yhteisöllisenä ihmisten olemassaolon tunnustamisena ja asiakkaan mahdollisuutena tulla kuulluksi. / ISBN 978-952-495-391-7 / 36 € ❦ Pirkko Vartiainen, Seija Ollila, Harri Raisio & Juha Lindell / Johtajana kaaoksen reunalla: Kuinka selviytyä pirullisista ongelmista? / Asiantunteva ja käytännönläheinen teos selvittää, miten voidaan tunnistaa, kehittää ja jopa rikkoa suomalaisissa organisaatioissa käytössä olevia perinteisiä ajattelun, päätöksenteon ja ongelmanratkaisun malleja. / ISBN 978-952-495-315-3 / 38 €

Hyvän tekeminen ja pahan välttäminen on vaativaa. Toisen ihmisen tunnustaminen tasa­ veroiseksi toimijaksi voi kuitenkin olla vielä niitäkin vaikeampaa. Yhdessä toimimisen etiikka laajentaa perinteistä moraalikeskustelua tarkastelemalla erityisesti ihmisten välistä yhteistoimintaa. Teos tarjoaa yksinkertaisia käsitteellisiä välineitä monenlaisen yhdessä toimimisen ymmärtämiseen ja moraaliseen pohtimiseen. Teoksessa käsitellään erityisesti vallankäyttöä ja vaikuttamista osapuolten yhteistoimintana sekä esitetään kritiikkiä sellaista yhteistoimintaa kohtaan, jossa tietoisesti tai tiedostamatta välineellistetään toiminnan toisia osapuolia. Esillä ovat niin kahdenvälinen yhteistoiminta kuin toiminta erilaisissa ryhmissä. Yhdessä toimimisen etiikka rakentaa siltaa filosofisen keskustelun ja sosiaalitieteiden välille. Näin se sopii etiikan perusoppikirjaksi ihmis- ja sosiaalitieteilijöille sekä organisaatio- ja johtamisalalle. Sitä voidaan käyttää myös sosiaalialan ja työnohjaajien ammatillisessa täydennyskoulutuksessa.

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-434-1 / Nidottu B5 / 320 sivua / KL 17.1, 23.8 / UDK 17, 24 / Suositushinta 36 €

Syksyn 2017 uutuudet  25


Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.)

Ihmismielen sosiaalisuus

TOIMITTAJAT ❦ Antti Gronow, VTT, on postdoc-tutkija Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella. ❦ Tuukka Kaidesoja, YTT, on yliopistonlehtori Turun yliopiston sosiologian yksikössä.

❦ Mikko Ylikangas (toim.) / Mielen salat / Teoksessa psykologit, aivotutkijat, sosiologit ja muut asiantuntijat avaavat ovet ihmismielen ja aivojen toimintaan. Kirjassa tarkastellaan muun muassa oppimista, luovuutta, aivojen ja mielen kypsymistä, kulttuurien kohtaamista sekä yliluonnollisia kokemuksia. / ISBN 978-952-495-407-5 / 29 € ❦ Antti Latvala & Karri Silventoinen (toim.) / Käyttäytymisgenetiikka: Geeneistä yhteiskuntaan / Teoksessa tutkitaan, miten geneettiset tekijät ja ympäristötekijät sekä niiden monimutkaiset vuorovaikutukset selittävät yksilöllisiä eroja psykologisissa ilmiöissä ja käyttäytymisessä. / ISBN 978-952-495-338-2 / 36 €

26  Syksyn 2017 uutuudet

Ihmiset ajattelevat tekevänsä valintoja omien uskomustensa, halujensa ja tunteidensa pohjalta. Yksilökeskeinen käsitys ihmismielestä on hallinnut valtaosaa ihmisen psykologiaa tutkivista tieteistä aina viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Ihmismieli on kuitenkin sosiaalinen, ja omat sosiaaliset ympäristömme vaikuttavat mieleemme ja toimintaamme monin tavoin. Ihmismielen sosiaalisuus sekä inhimillisen ajattelun riippuvaisuus kulttuurisista ympäristöistä ja välineistä on korostunut inhimillisen kognition tutkimuksessa viime vuosikymmeninä. Nämä kehityskulut ovat toistaiseksi jääneet vähälle huomiolle yhteiskuntatieteissä. Ihmismielen sosiaalisuus rakentaa siltaa kognitiotieteiden ja yhteiskuntatieteiden välille. Teos muodostaa entistä sosiaalisemman ja kulttuurisidonnaisemman ihmiskäsityksen kyseenalaistaen samalla yltiöindividualistisen lähestymistavan.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-432-7 / Nidottu A5 / Noin 250 sivua / KL 14.1, 30 / UDK 159.9, 3 / Suositushinta 36€


Nando Malmelin & Petro Poutanen

Luovuuden idea Luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa

KIRJOITTAJAT ❦ Nando Malmelin, VTT, työskentelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professorina (Professor of Practice) ja on viestinnän dosentti Helsingin yliopistossa. ❦ Petro Poutanen, VTT, työskentelee yrittäjänä markkina­tutkimusalalla ja on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa vierailevana tutkijana (Visiting Scholar). ❦ Nando Malmelin & Mikko Villi (toim.) / Mediajohtaminen / Teoksessa perehdytään media-alan ydinteemoihin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Se avaa uusia näköaloja esimerkiksi media-alan brändien, yhteisöjen ja strategiatyön johtamiseen. / ISBN 978-952-495-370-2 / 34 € ❦ Elina Henttonen & Kirsi LaPointe / Työelämän toisinajattelijat: Vallataan tilaa mielekkäälle työlle / Työn mielekkyys syntyy mahdollisuudesta tehdä työtä, jolla on jokin itseä suurempi merkitys. Miten luodaan innostavaa, kestävää ja moniarvoista työelämää? / ISBN 978-952-495-364-1 / 29 €

Kun ympäröivä maailma muuttuu, vanhat toimintamallit menettävät merkityksensä. Tällöin ihmisyhteisö tarvitsee menestyäkseen uusia ideoita ja tuoreita ratkaisuja, toisin sanoen luovuutta. Koska muutokset eivät ole katoamassa, luovuudelle on yhä enemmän kysyntää. Voiko luovuutta opetella ja kehittää? Millaisessa ympäristössä luovuus kukoistaa parhaiten? Luovuuden idea esittelee monipuolisesti ja syvällisesti, mitä uusin tutkimustieto kertoo luovuuden ilmiöstä ja luovan toiminnan periaatteista. Usein ymmärrys luovuudesta on jäänyt pinnalliseksi innovaatiopuheeksi, vaikka luovuus elää arkisessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Luovuus ei ole vain tieteilijöiden, taiteilijoiden ja keksijöiden sarkaa, vaan lähes kaikki työ sisältää luovaa ajattelua edellyttävää ongelmien ratkaisemista. Teos tarjoaakin oivallisia näkemyksiä luovuuden kehittämiseksi työelämässä, yrityksissä ja yhteisöissä.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-444-0 / Nidottu A5 / Noin 170 sivua / KL 14.13, 36.13 / UDK 159.92, 331 / Suositushinta 32 €

Syksyn 2017 uutuudet  27


Frank Johansson

Hyvän tekemisen markkinat

KIRJOITTAJA ❦ Frank Johansson, VTM, on Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja. Ennen pitkää uraansa Amnestyssä hän työskenteli ulkomaantoimittajana.

❦ Frank Johansson (toim.) / Hyvän tekeminen ja valta: Humanitarismin kriittistä tarkastelua / Kylmän sodan päättymisen jälkeen ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja hätää kärsivien auttamisesta on tullut itsestäänselvyys. Harvoin kuitenkin mietitään itse auttamisjärjestelmän syviä ristiriitoja. / ISBN 978-952-495-305-4 / 36 € ❦ Sari Kivistö, Sami Pihlström & Mikko Tolonen (toim.) / Talous ja moraali / Tunnetut keskustelijat pohtivat aikamme vaikeita kysymyksiä, kuten inhimillisen yrityselämän mahdollisuutta, talousrikollisuuden merkitystä ja köyhien asemaa yhteiskunnassa. / ISBN 978-952-495-385-6 / 36 €

28  Syksyn 2017 uutuudet

Kansainvälinen auttaminen on 25 viime vuoden ajan kasvanut huimaa vauhtia. Samalla se on ammatillistunut ja kaupallistunut. Onko kutsumus kilpailun myötä muuttunut uraksi ja bisnekseksi? Hyvän tekemisen markkinat kuvaa kansainvälisen auttamisen alan markkinoita. Nykyinen talousjärjestelmä on mahdollistanut erilaisten auttajatahojen kasvun, mutta järjestöjen täytyy sopeutua kaupalliseen kilpailuun. Auttamisen alalla vaikuttavatkin monet tekijät, kuten usko, markkinat, auttamisen kuvasto, käytetty teknologia ja eri toimintatavat. Teos arvostelee kasvun logiikkaa sekä selvittää ristiriitaa hyvän tekemisen ja markkinaehtoisen toiminnan välillä. Ilmiöitä kuvataan suomalaisten ja kansainvälisten järjestöjen tarinoiden kautta. Samalla tarkastellaan, miten tähän on tultu ja miten järjestöt ovat syntyneet ja muuttuneet. Kun ne joutuvat valitsemaan arvojen ja oman selviytymisensä välillä, kumpi voittaa?

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-437-2 / Nidottu A5 / Noin 250 sivua / KL 32, 37 / UDK 32, 304 / Suositushinta 32 €


Jorma Keskitalo

Rajaton vesi, rajalliset vesivarat

KIRJOITTAJA ❦ Jorma Keskitalo, FT, on ympäristöaiheisiin erikoistunut tietokirjailija ja suomentaja. Hän on perehtynyt laaja-alaisesti ekologiaan ja ympäristönsuojeluun.

❦ Juhani Koponen ym. (toim.) / Kehityksen tutkimus: Johdatus perusteisiin / Miksi maailman eri osien­asukkailla on niin erilaiset elinolot ja -ehdot? Teoksessa käsitellään kehityksen tutkimuksen teoreettisia lähtökohtia, suuntauksia ja periaatteita sekä kehityksen eri selitysmalleja. / ISBN 978-952-495-387-0 / 38 € ❦ Jari Niemelä ym. (toim.) / Ihminen ja ympäristö / Luonnosta ja ympäristöstä uhkaa tulla ihmiskunnan kohtalonkysymys. Teoksessa tarkastellaan esimerkiksi eliölajien sukupuuttoja, ilmastonmuutosta, kulutuskulttuuria ja metsäluonnon suojelua. / ISBN 978-952-495-217-0 / 49 €

Vesi kiertää jatkuvasti paikasta ja olomuodosta toiseen. Vaikka suurin osa planeetastamme on veden peitossa, runsas kolmasosa ihmiskunnasta kärsii kroonisesta vesipulasta. Vesivarojen tehokas ja kestävä hallinta onkin tärkeä globaali tavoite ja oleellinen osa yhteiskunnan toimintaa. Rajaton vesi, rajalliset vesivarat ko­koaa yhteen uutta tutkimustietoa luonnonvesistä, vesivaroista, niiden hallinnasta ja ekosysteemipalveluista. Miten ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten lisääntyvät sateet ja ikiroudan sulaminen, näkyvät luonnonvesissä? Millä keinoilla jätevedenpuhdistamoissa voidaan estää sairaalabakteerien, antibioottien ja haitallisten yhdisteiden leviäminen luontoon ja talousveteen? Kuinka kunnostaa rehevöityneitä tai saastuneita vesistöjä? Vettä lähestytään monitieteisessä teoksessa myös ympäristöoikeustieteen ja -taloustieteen sekä kulttuurintutkimuksen näkökulmista. Veden ympärille kiertyy monimutkaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä, joita tutkimustieto voi auttaa ratkomaan. Teos perustuu Suomen Akatemian AKVAtutkimusohjelmaan.

Lokakuu 2017 / ISBN 978-952-495-439-6 / Sidottu B5, nelivärikuvitus / Noin 250 sivua / KL 55.6, 50.13 / UDK 556, 502/504 / Suositushinta 36 €

Syksyn 2017 uutuudet  29


Juha T. Hakala

Tulevan maisterin graduopas

KIRJOITTAJA ❦ Juha T. Hakala, KT, YTM, Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori ja dosentti, on ohjannut urallaan yli tuhat pro gradua.

❦ Ritva Kattelus & Tom Jokinen / Uraopas: Työelämän lyhyt oppimäärä / Teos tarjoaa pikakurssin nykypäivän työmarkkinoille ja käytännön neuvoja työnhakuun. Perinteisten työn muotojen rinnalle on syntynyt uusia tapoja työllistää itsensä, ja urapolutkin mutkittelevat yhä enemmän. / ISBN 978-952-495-421-1 / 34 € ❦ Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila & Kaisa Heinlahti / Mitä on tutkimus? / Johdatus tieteellisen tutkimuksen tekemiseen argumentaation, väittelyn ja retoriikan kautta. Se esittelee tieteellisen keskustelun perusteita esimerkkien avulla ja antaa välineitä tieteellisen toiminnan ymmärtämiseen ja tekemiseen. / ISBN 978-951-662-932-5 / 31 €

30  Syksyn 2017 uutuudet

Gradua vaille valmis? Älä anna viimeisen kaarteen lannistaa – tämän oppaan vinkeillä selviydyt urakastasi maaliin asti! Tulevan maisterin graduopas tarjoaa käytännön neuvoja tutkielman kanssa tuskaileville. Opas valaa uskoa onnistumiseen ja osoittaa, miten gradusta selvitään: kun tutkielma puretaan osiin, kokonaisuutta on helpompi hallita. Opinnäyte valmistuu säädyllisessä ajassa ja kohtuullisella vaivalla. Teos osoittaa tutkimusprosessin ongelmakohdat ja kompastuskivet sekä johdattaa niiden ohi rohkaisevasti, ymmärrettävästi ja huumorintajuisesti. Paras gradu on tehty gradu – ei vuosikausia hauduteltu, keskeneräinen huippuluomus. Opas on suunnattu kaikkien alojen maisteriopiskelijoille. Vaikka esimerkit käsittelevät erityisesti yhteiskunta- ja kasvatustieteiden sekä humanististen tieteiden pulmia, sen yleispätevät neuvot auttavat myös luonnontieteilijöitä ja matemaatikkoja. Kirjoittajan laaja kokemus opinnäytetyöskentelystä tar­joaa lukuisia, tosielämästä poimittuja esimerkkejä, jotka valaisevat gradun tekemisen karikoita myös ohjaajan näkökulmasta.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-433-4 / Nidottu A5 / Noin 250 sivua / KL 38.3 / UDK 378, 001 / Suositushinta 29 €


Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

Tiede ja teksti Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen

KIRJOITTAJAT ❦ Sonja Kniivilä, KTM, on suomen kielen ja viestinnän yliopistonopettaja Aalto-yliopistossa. ❦ Sari Lindblom-Ylänne, FT, on Helsingin yliopiston vararehtori ja yliopistopedagogiikan professori. ❦ Anne Mäntynen, FT, on suomen kielen dosentti Helsingin yliopistossa ja toimii määräaikaisena suomen kielen professorina Jyväskylän yliopistossa.

Tieteellinen kirjoittaminen on kaikille korkeakouluopiskelijoille tärkeä työväline ja osa tutkinnon suorittaneen asiantuntijuutta. Se on myös taito, jota voi oppia ja jossa voi kehittyä. Hyvä kirjoittaja tuottaa loogista, ymmärrettävää ja huoliteltua tekstiä. Lisäksi on hallittava tieteellisen tekstin erityispiirteet: esityksen muoto, argumentin rakentaminen, väitteiden perustelu sekä lähteiden merkitseminen. Tutkielman kirjoittaminen on prosessi, jonka aikana ajatukset jatkuvasti jäsentyvät ja hakevat muotoaan. Näin kirjoitustyö nivoutuu saumattomasti tutkimuksen tekemiseen. Tiede ja teksti tarjoaa ohjeita ja vinkkejä opinnäytetyöskentelyyn opintojen eri vaiheissa. Tieteellisen kirjoittamisen osa-alueita havainnollistetaan esimerkein, ja kätevät muisti­listat auttavat hahmottamaan olennaisen. Käytännönläheinen käsikirja innostaa ja rohkaisee kirjoittamaan.

❦ Leila Haaparanta & Ilkka Niiniluoto / Johdatus tieteelliseen ajatteluun / Teos pohtii tieteellisen ajattelun luonnetta ja esittelee humanististen sekä yhteiskunta- ja luonnontieteiden metodologisia kysymyksiä ja peruskäsitteitä. / ISBN 978-952495-397-9 / 32 € ❦ Vesa Heikkinen ym. (toim.) / Genreanalyysi: Tekstilajitutkimuksen käsikirja / Genret eli tekstilajit vaikuttavat kaikkialla ihmiselämässä – niin koulussa, työssä kuin vapaa-­ aikanakin. Havainnollinen käsikirja esittelee tekstilajitutkimuksen eri osa-alueita ja menetelmiä. / ISBN 978-952-495-224-8 / 53 €

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-441-9 / Nidottu A5 / Noin 250 sivua / KL 38.3,K / UDK 378, 001 / Suositushinta 36 €

Syksyn 2017 uutuudet  31


ToimiTTaneeT anu Klippi, anna-maija KorpijaaKKo-huuhKa, maTTi lehTihalmes & pirKKo rauTaKosKi

Afasia

tyäritsän eoa n a ä a s eaa san k

Aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus

S

ää s

TOIMITTAJAT ❦ Anu Klippi, FT, on logopedian professori emerita ja aikuisten puheen ja kielihäiriöiden tutkija Helsingin yliopistossa. ❦ Anna-Maija Korpijaakko-Huuhka, FT, on logopedian professori ja aikuisten puheen ja kielen häiriöiden asiantuntija Tampereen yliopistossa. ❦ Pirkko Rautakoski, FT, on logopedian yliopistonlehtori Åbo Akademissa. ❦ Matti Lehtihalmes, FL, on logopedian professori ja aikuisten puhemotoriikan ja kielihäiriöiden asiantuntija Oulun yliopistossa. ❦ Riitta Hari ym. / Ihmisen mieli / Ihmismielen toimintaa tarkastellaan aivotutkimuksen, psykiatrian, psykologian, filosofian, uskonto- ja yhteiskuntatieteen sekä kulttuurintutkimuksen näkökulmista. / ISBN 978-952-495-348-1 / 29 € ❦ Hanna-Kaisa Hoppania ym. / Hoivan arvoiset: Vaiva yhteiskunnan ytimessä / Teos puntaroi väestön ikääntymisestä seuraavan hoivakriisin taloudellisia vaikutuksia sekä hoivan laatua ja eettisiä ulottuvuuksia. / ISBN 978-952-495-404-4 / 34 €

32  Syksyn 2017 uutuudet

Anu Klippi, Anna-Maija Korpijaakko-Huuhka, Matti Lehtihalmes & Pirkko Rautakoski (toim.)

Afasia Aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus Afasiaksi kutsutaan aikuisiällä syntyneitä kielellisiä häiriöitä, jotka voivat ilmetä niin puheessa ja sen ymmärtämisessä kuin lukemisessa ja kirjoittamisessakin. Yleisimmin afasiaa aiheuttavat aivoverenkiertohäiriöt, mutta kielelliset ongelmat vaikeuttavat usein myös esimerkiksi muistisairaiden vanhusten elämää. Kielen häiriöt koskettavat suoraan satojatuhansia aikuisia suomalaisia. Määrä moninkertaistuu, kun mukaan lasketaan afaattisten ihmisten omaiset, ystävät ja työtoverit. Viestintätaitojen ongelmat kaventavat sairastuneen ihmisen sosiaalista elämää ja heikentävät elämänlaatua. Teoksessa esitellään kattavasti afasian syntymekanismeja, kielihäiriöiden tutkimista sekä kuntoutusta. Kirjoittajina on logopedian alan tutkijoiden lisäksi aivo- ja muistintutkimuksen, neurologian ja kielitieteen asiantuntijoita sekä asiakastyötä tekeviä puheterapeutteja.

Syyskuu 2017 / ISBN 978-952-495-440-2 / Nidottu B5 / Noin 420 sivua / KL 59.55 / UDK 616.89 -008.43 / Suositushinta 38 €


Faruk Abu-Chacra

Arabiaa Kielioppia ja harjoituksia Arabiaa. Kielioppia ja harjoituksia sisältää arabian kielen rakenteen ja kirjoittamisen perusteet. Tätä nyky- eli standardiarabiaa käytetään arabiankielisessä mediassa ja kirjallisuudessa sekä virallisissa yhteyksissä. Kirjan järjestelmällisesti etenevät kääntämisharjoitukset tarjoavat vankan perustan nykyarabian lukemiselle ja kirjoittamiselle. Samalla ne luovat valmiuksia kirjakielisen puheen tuottamiselle. Kirjan kappaleet on porrastettu toisiaan täydentävästi. Kirja on tarkoitettu arabian kielen yliopisto-opintoihin, mutta se soveltuu hyvin myös itsenäiseen opiskeluun.

KIRJOITTAJA ❦ Faruk Abu-Chacra on Helsingin yliopiston arabian kielen vanhempi lehtori emeritus. Hän on toiminut myös vierailevana lehtorina Tarton yliopistossa.

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-429-7 / Nidottu B5 / Noin 350 sivua / KL 89.923, K / UDK 809 / Suositushinta 35 €

Faruk Abu-Chacra

Arabiaa Kielioppia ja harjoituksia (CD) Arabiaa. Kielioppia ja harjoituksia (CD) tukee oppikirjan käyttöä ja arabian kielen opiskelua. Äänitteellä on tekijän lukemana arabian aakkoset sekä harjoitukset kirjan kappaleista 8–33.

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-453-2 / CD / KL A89.923 / UDK 809 / Suositushinta 35 €

Syksyn 2017 uutuudet  33


Uusi sarja opettaa suomen oppijoille myös arkipäivän puhekieltä Ella Saarinen & Mirva Salonen

Avain suomeen 1 Arkipäivän suomea aikuisille

KIRJOITTAJAT ❦ Ella Saarinen, FM, työskentelee S2-kouluttajana mm. kotoutumiskoulutuksissa. Hän on aiemmin toiminut myös verkkoopetusmateriaalin tuottajana. ❦ Mirva Salonen, FM, on Laitilan kaupungin maahanmuuttajien kotouttamishankkeen projektipäällikkö. Hän on työskennellyt myös S2-kouluttajana ja kotoutumiskoulutusten koulutuspäällikkönä.

Avain suomeen 1 on oppikirja suomen alkeiskursseille sekä itsenäiseen opiskeluun. Painopiste on aihepiireissä ja tilanteissa, joita opiskelija kohtaa arkielämässään Suomessa. Alusta asti opetellaan luontevaa puhekieltä ja kannustetaan opiskelijoita käyttämään oppimaansa aktiivisesti. Tärkeät rakenteet tulevat tutuksi, kun niitä harjoitellaan osana kielenkäyttötilanteita. Runsaslukuisissa tehtävissä hyödynnetään myös tietotekniikkaa, esimerkiksi älypuhelimia, sekä ohjataan opiskelijoita huomaamaan kielen oppimisen mahdollisuudet ympärillään. Avain suomeen 1 huomioi kielenoppijoiden koulutus- ja kulttuuritaustojen erot. Selkeä asettelu, havainnolliset kuvat ja vähitellen monipuolistuvat tehtävätyypit helpottavat teoksen käyttöä sekä tukevat opiskelutaitojen kehittymistä. Oppikirja on suunnattu alkeistasolle (A1). Se sopii erityisesti kotoutumiskoulutuksen hitaan oppimispolun tarpeisiin mutta myös muille suomen opiskelijoille.

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-445-7 / Nidottu B5 / Noin 200 sivua / KL 88.207, K / UDK 809.454.1 / Suositushinta 39 €

34  Syksyn 2017 uutuudet


Ella Saarinen & Mirva Salonen

Avain suomeen 1 Arkipäivän suomea aikuisille (CD)

Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-452-5 / CD / KL A88.207 / UDK 809.454.1 / Suositushinta 35 €

Äänite tukee suomen kielen opiskelua ja Avain suomeen 1 -oppikirjan käyttöä. CD sisältää kirjan kappaleiden tekstit, joiden dialogiosuudet ovat selkeää mutta luontevaa puhekieltä. Näin opiskelija tottuu kuuntelemaan arkipäivän suomea alusta alkaen. Äänitteellä on myös kaikki kirjan kuuntelutehtävät, joiden avulla harjoitellaan ääntämistä ja kuullun ymmärtämistä. Äänite on hyödyllinen niin luokassa kuin itsenäisessä opiskelussakin.

Ella Saarinen & Mirva Salonen

Avain suomeen 1 Arkipäivän suomea aikuisille, opettajan opas Avain suomeen 1 -oppikirjan opettajan opas helpottaa oppituntien suunnittelua ja opiskelijoiden työskentelyn ohjaamista. Tehtävien vastausten sekä kuunteluharjoitusten tekstien lisäksi se sisältää vinkkejä kirjan kappaleiden ja niissä esiintyvien aihepiirien käsittelyyn. Oppaassa on paljon ideoita kirjan tehtävien laajentamiseen sekä lisätehtäviä ja monistepohjia, joita voi hyödyntää opetuksessa. Tehtäväideoissa korostuu opiskelijoiden aktivoiminen ja toiminnallisuus. Elokuu 2017 / ISBN 978-952-495-451-8 / Irtolehdet / Noin 150 sivua / KL 88.207, K / UDK 809.454.1 / Suositushinta 60 €

Syksyn 2017 uutuudet  35


Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

Talous ja yhteiskuntateoria III Kohti uutta poliittista taloutta

TOIMITTAJAT ❦ Risto Heiskala, VTT, on professori ja tutkijakollegiumin johtaja Tampereen yliopistossa ❦ Akseli Virtanen, KTT, dosentti, toimii vierailevana tutkijana Kalifornian yliopistossa (Bruce Initiative on Rethinking Capitalism, University of California, Santa Cruz).

❦ George A. Akerlof & Robert J. Shiller / Vaiston varassa / Miten ihmismieli ohjaa maailmanlaajuista kapitalismia / Kaksi taloustieteen nobelistia kyseenalaistaa totutut taloudelliset ajattelumallit, jotka heidän mukaansa ovat perimmäinen syy nykyisiin ongelmiin. / Suomentanut Timo Soukola / ISBN 978-952-495-113-5 / 36 € ❦ Maria Joutsenvirta ym. / Talous kasvun jälkeen / Talouden vauhti on hiipunut, eikä paluuta kasvu-uralle ole näköpiirissä. Kasvuajattelusta pitäisikin siirtyä ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen kasvuttoman talouden hahmottelemiseen. / ISBN 978-952-495-384-9 / 34 €

36  Syksyn 2017 uutuudet

Talous ja yhteiskuntateoria -sarjan kolmannessa osassa kartoitetaan, millaisia vaihtoehtoja yhteiskuntatieteet ja filosofia tarjoavat vallitsevalle talousajattelulle. Taloutta ei lähestytä omalakisena järjestelmänä, joka asettaa vaatimuksia muulle yhteiskunnalliselle toiminnalle, vaan yhdenlaisena olemisen ulottuvuutena, joka on kauttaaltaan lomittunut sosiaaliseen elämäämme. Talous ja yhteiskuntateoria III ottaa vauhtia 1800-luvulta, pääpainon pysyessä 1900-luvun ja nykypäivän kriittisessä keskustelussa. Frankfurtin koulukunnan ja historiallisen materialismin uudelleenarvioista kuljetaan Martin Heideggerin ja Georges Bataillen kautta spektaakkeliyhteiskunnan ja symbolisen vaihdon teorioihin. Lisäksi käsitellään mannermaisen ajattelun myöhempiä kärkihahmotja Michel Foucault’sta Jacques Derridaan. Teoksessa avautuu näkökulmia, joiden avulla talous voidaan saattaa palvelemaan meitä – sen sijaan, että me palvelisimme taloutta.

Joulukuu 2017 / ISBN 978-952-495-414-3 / Nidottu B5 / Noin 320 sivua / KL 30, 36 / UDK 3, 33 / Suositushinta 36 €


Sunzi

Sodankäynnin taito

“Erinomaisinta ei ole sata taistelua ja sata voittoa, vaan

Kiinalaisen Sunzin eli mestari Sunin Sodankäynnin taito (Sunzi Bingfa) on yli 2400 vuotta vanha johtamis- ja strategiaklassikko. Sunzin mukaan ihailtavinta on välttää sotia ja estää ristiriitoja kärjistymästä. Sotia on kuitenkin aina ollut ja on myös tulevaisuudessa, joten niiden syitä, luonnetta ja johtamista kannattaa tutkia huolellisesti. Sodankäynnin taidon opit ovat vaikuttaneet Kiinan dynastioiden nousuihin ja tuhoihin. Teoksella on vankkumaton asema myös lännessä, jossa se on innoittanut niin Napoleonia ja talvi- ja jatkosodan kenraali Aksel Airoa kuin poliitikkoja ja rauhanaktivistejakin. Sunzin ajatuksia opetetaan kauppa- ja sotakorkeakouluissa ympäri maailmaa, ja liikemiehet ja urheilijat pitävät Sunzin teosta tärkeänä strategiaoppaanaan. Suoraan kiinan kielestä tehty suomennos perustuu varhaisimpaan (noin 140 eaa.) ja laajimpaan tunnettuun Sunzin editioon. Teos sisältää myös kiinalaiset alkuperäistekstit.

vihollisen kukistaminen taistelutta.” — sunzi

Nyt kovakantisena painoksena! Huhtikuu 2017 / ISBN 978-952-495-450-1 / Sidottu A5 / 190 sivua, kuvitettu / Suomentanut ja toimittanut Matti Nojonen, sisältää kiinankielisen alkutekstin ja laajan johdannon / KL 11.9 / UDK 809.454.1 / Suositushinta 36 €

Syksyn 2017 uutuudet  37


Ville Eloranta & Jaakko Leino

Sanaiset kansiot Suomen kielen vaietut vaiheet

Risto Saarinen

Oppi luottamuksesta

Suomen kieli ja sen historia ovat täynnä yllättäviä ja outojakin yksityiskohtia. Niitä vasten myös tutut käsitykset kielestä saavat uudenlaisia sävyjä. Teos jäljittää suomen kielen salaisia piirteitä ja tuo ne päivänvaloon. Oliko Mikael Agricola sittenkään vilpittömästi suomen kirjakielen kehittämisen asialla? Millaisista yksityiskohdista entisajan kieli­ miehet kiistelivät, ja miksi kielilautakunta sai vihapostia vuonna 2014? Miten suomi vaikuttaa somalin kielen kehitykseen? Entä xkirjain – onko sillä mitään sijaa suomen oikeinkirjoituksessa?

Ihminen toimii yhteiskunnassa ja läheissuhteissaan keskinäisen luottamuksen varassa. Luottamus korostuu nykypäivän talousja työelämässä, mutta toisaalta juuri näiden elämänalueiden epävakaus ja ennustamattomuus murentavat ihmisten luottamusta. Luottamuksen rapautumista pidetään kasvavana ongelmana yhteiskunnassa. Mutta mitä luottamus pohjimmiltaan on? Teos uppoutuu kysymykseen ihmistieteiden ja aatehistorian näkökulmasta. Tarinoita ja esimerkkejä painottava kirjoitustyyli tuo pohdinnan lähelle lukijaa. Työelämälle tärkeän luottamuksen lisäksi pohditaan luottamuksen suhdetta uskollisuuteen, haavoittuvuuteen ja myötätuntoon.

Kevät 2017 / 978-952-495-412-9 / sIdottu / 240 sivua / KL 88.2 / 29 €

Kevät 2017 / 978-952-495-425-9 / Sidottu / 208 sivua / KL 11, 21 / 32 €

38  Muista myös nämä


Markus Kantola

Jakautunut kansakunta Yhdysvaltojen poliittinen historia Richard Nixonista Barack Obamaan

Ari Saastamoinen

Tuhat tietä Roomaan Matkustaminen antiikin maailmassa

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat otti johtavan roolin poliittisena, taloudellisena ja kulttuurisena supervaltana. Maailman vaikutusvaltaisimpina ihmisinä sen presidentit ovat päätöksillään ja henkilökohtaisilla ominaisuuksillaan määrittäneet maan sisä- ja ulko­poliittista suuntaa. Ehdokkaiden persoonaa yhä voimakkaammin painottavassa mediassa uskottava imago ja yksinkertaiset ratkaisut ovat olleet avaimia menestykseen. Samalla tulenarat yhteiskunnalliset ja taloudelliset kysymykset ovat tiivistäneet poliittisia leirejä ja ajaneet kansalaiset yhä kauemmas toisistaan.

Matkustaminen oli antiikin Rooman valtakunnalle ja sen yhtenäisyydelle elinehto. Myös tavallinen kansa kulutti sorateillä sandaaleitaan, mutta myös eliitti oli liikkeellä. Ennen kaikkea hallinnolliset matkat, sotaretket ja pyhiinvaellukset olivat pitkiä ja johtivat kaukaisille seuduille. Teoksessa matkustetaan antiikin maailmaan aikalaistekstien, kirjeiden, seinäkaiverrusten ja runoel­mien siivin. Monipuoliset lähteet tarjoavat aidontuntuisen kuvan matkanteon huveista ja hankaluuksista. Kertomukset rantalomista, löytöretkistä ja jopa kuumatkasta osoittavat, että kaipuu ­kauas yhdistää ihmisiä vuosituhannesta toiseen.

Kevät 2017 / 978-952-495-419-8 / Sidottu / 438 sivua / KL 98.312, 32.18 / 36 €

Kevät 2017 / 978-952-495-410-5 / Sidottu / 333 sivua / KL 91.173 / 32 €

Muista myös nämä  39


Ritva Kattelus & Tom Jokinen

Uraopas

Pekka Isotalus

Työelämän lyhyt oppimäärä

Mediapoliitikko

Perinteisten työn muotojen rinnalle on syntynyt uusia tapoja työllistää itsensä, ja urapolutkin mutkittelevat yhä enemmän. Uran suunnittelu on helpompaa, kun tietää, millaisessa maastossa liikkuu. Työnantajan tutkaan voi ponnahtaa ansioluettelon ja hakemuksen lisäksi monilla muillakin tavoilla. Unelmatyö saattaa aueta vaikkapa sosiaalisen median avulla. Osaamista ja vahvuuksia pitää korostaa, mutta superihmiseksi ei silti tarvitse tulla – työpaikkailmoitusten täydellisiä tyyppejä ei ole olemassakaan. Omaa uraa voi edistää parhaiten olemalla aktiivinen ja uudelle avoin.

Poliitikon ja median välillä vallitsee kauhun tasapaino. Viestinnän koukerot hallitsevalle media on hyvä kumppani, mutta kokeneenkin kehäketun ura voi tuhoutua, jos ote li­peää julkisuuden pyörityksessä. Teos tarttuu tuttujen suomalaispoliitikkojen viestintään. Se kertaa mediapelin säännöt ja tarkastelee median kasvanutta roolia sekä henkilökeskeisyyttä politiikassa. Joukkoviestinten valokeilassa yksityisestä tulee julkista puolisoja myöten. Poliitikko rakentaa imagoaan niin sanattomalla viestinnällään, käytöksellään, puheillaan kuin somepäivitysten sisällöilläänkin.

Kevät 2017 / 978-952-495-421-1 / Nidottu / 250 sivua / KL 36.131 / 34 €

Kevät 2017 / 978-952-495-417-4 / Nidottu / 247 sivua / KL 32, 07 / 32 €

40  Muista myös nämä


Pasi Pyöriä (toim.)

Johannes Kananen (toim.)

Työelämän myytit ja todellisuus

Kilpailuvaltion kyydissä

Teoksessa asiantuntijat ravistelevat työstä vallitsevia sitkeitä uskomuksia ja selvittävät niiden todenperäisyyttä uusimman tutkimustiedon avulla. Teos osoittaa, että käsitys työelämän kurjistumisesta johtaa harhaan: enemmistö palkansaajista ja yrittäjistä voi hyvin ja on tyytyväisiä työhönsä. Nykyiset työmarkkinat aiheuttavat silti myös pysyvää huono-osaisuutta. Teos auttaakin tunnistamaan rakenteita, jotka yhä tuottavat työelämän eriarvoisuutta ja epätasa-arvoa. Niihin puuttumalla voidaan helpottaa nuorten pääsemistä työelämään, puuttua yksinyrittäjien ja pätkätyöläisten ongelmiin sekä ehkäistä työhön liittyvää syrjintää.

Suomessa kilpailuajattelu on hallinnut yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksiä 1990luvulta lähtien. Teos kuljettaa Suomen hyvinvointimallin muutoksiin 1960-luvulta nykypäivään. Teoksessa kerrotaan, kuinka hyvinvointimallimme on syntynyt ja kuinka alkuperäinen idea kansalaisen parhaasta on väistynyt kilpailuvaltioajattelun tieltä. Nykyisessä politiikassa edistetään ensisijaisesti kansainvälistä kilpailukykyä ja vähennetään valtion roolia hyvinvoinnin turvaajana. Kun kaikki eivät pääse peliin mukaan, eriarvoisuus lisääntyy. Näin hukataan inhimillisiä resursseja ja sorrutaan tehottomuuteen.

Kevät 2017 / 978-952-495-424-2 / Nidottu / 236 sivua / KL 36.13 / 32 €

Kevät 2017 / 978-952-495-418-1 / Nidottu / 214 sivua / KL 37, 36.15 / 32 €

Suomen hyvinvointimallin tulevaisuus

Muista myös nämä  41


Tapani Harviainen & Aarre Huhtala (suom. & toim.)

Baalin palatsi ja kuninkaiden suku

Edmund Husserl

Ideoita puhtaasta fenomenologiasta ja fenomenologisesta filosofiasta

Ugaritin jumaltarut Vuonna 1928 Syyrian rannikolta löydettiin muinaisen kaupungin rauniot sekä tuntemattomalla kielellä ja omintakeisin aakkosin kirjoitettuja savitauluja. Kaupunki osoittautui Ugaritiksi, joka kukoisti yli 3 000 vuotta sitten. Sen arkistojen aarteet ovat avanneet uusia näkymiä niin itäisen Välimeren muinaiskulttuureihin kuin Vanhan testamentin kertomuksiinkin. Teos esittää Ugaritin kirjallisuuden keskeisen aineksen ensi kertaa suomeksi. Jumaltarut ovat värikkäitä ja omaperäisiä – eikä niistä puutu huumoriakaan. Teokseen sisältyy Ugaritin historiaa ja kulttuuria esittelevä johdanto, ja runot on varustettu selityksin ja juonitiivistelmin.

Kevät 2017 / 978-952-495-413-6 / Sidottu / 311 sivua, kuvitettu / KL 81 / 32 €

42  Muista myös nämä

Edmund Husserl (1859–1938) tunnetaan 1900luvun tärkeimpiin ajattelusuuntauksiin kuuluvan fenomenologian perustajana. Fenomenologinen filosofia pyrkii lähestymään tietoisuuden ilmiöitä vapaana arkiajattelun, filosofian ja erityistieteiden ennakkooletuksista. Vuonna 1913 saksaksi ilmestynyt Ideoita on yksi Husserlin pääteoksista ja viime vuosisadan tärkeimpiä filosofisia klassikoita. Teoksessa hän laajentaa aikaisemmin kehittämäänsä fenomenologian tutkimusalaa logiikasta ja tietoteoriasta tietoisuuden olemuksellisten rakenteiden selvittelyyn.

Kevät 2017 / 978-952-495-416-7 / Sidottu / 367 sivua / Alkuteos: Ideen zu einer reinen Phänomenologie und phänomenologischen Philosophie (1913), suomentanut Markku Lehtinen / KL 11.5 / 38 €


Niina Timosaari

Mikko Myllykangas & Petteri Pietikäinen (toim.)

Edvard Westermarck – totuuden etsijä

Ajatusten lähteillä

Suomalaisen sosiologian isäksikin kutsuttu Westermarck tarttui tutkimuksissaan kuohuttaviin aiheisiin ja puolusti useita sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja avioliittoon liittyviä lainuudistuksia, kuten aviopuolisoiden tasavertaisuutta, eugeenisia avioliittoesteitä, ehkäisyn ja abortin sallimista, homoseksuaalisuuden dekriminalisointia sekä aviotto­mien äitien ja lasten aseman kohentamista. Westermarckia ajoi eteenpäin vahva usko tiedon ja järjen merkitykseen, eikä hän tyytynyt vain etsimään totuutta vaan halusi todella vaikuttaa yhteiskuntaan tieteellisen tiedon avulla. Teos tuo esiin uusia, lähes kokonaan pimentoon jääneitä puolia hänen ajattelustaan.

Elämme harhassa, että ajatuksemme olisivat omiamme, vaikka valtaosa uskomuksistamme on vain lainoja aikaisemmilta sukupolvilta. Aate- ja oppihistoria tutkii näitä käsitysten ja oppirakennelmien vaiheita. Nykyhetkessä on tärkeää ymmärtää, millaisia näkemyksiä ja päättelykulkuja on kätkeytynyt erilaisten hyviksi tai huonoiksi koettujen historiallisten tapahtumien taustalle. Kaikki ihmisten teot pohjautuvat lopulta jonkinlaisiin ajatuksiin. Teos esittelee aate- ja oppihistoriallisen tutkimuksen perusteita ja käy esimerkki­tapausten avulla läpi muun muassa tunneteorioita, utopioiden historiaa ja yhdysvaltalaisen liberalismin edistysihanteita.

Kevät 2017 / 978-952-495-426-6 / Sidottu / 308 sivua / KL 99, 90.2, 30.1 / 36 €

Kevät 2017 / 978-952-495-423-5 / Nidottu / 423 sivua / KL 90.2, 16.09 / 36 €

Aatteiden ja oppien historiaa

Muista myös nämä  43


Ukk-palkintoehdokas 2017

vuoden luontokir ja 2016 Eeva-Liisa Hallanaro, Saija Kuusela, Aino Juslén & Terhi Ryttäri (toim.)

Miia Ijäs

Varjoista valtaistuimelle

Metsän salainen elämä

Anna Jagellonica ja Itämeren valtapiiri 1500-luvulla

Suomalaisten sanotaan olevan metsäkansaa. Mutta kuinka hyvin tunnemme metsämme? Mitä tiedämme niistä tuhansista ja taas tuhansista eliölajeista, jotka elävät lahopuun kuoren alla, sammalen kätköissä ja purojen pohjissa? Emme paljon mitään, vastasivat biologit ja vetivät saappaat jalkaan. Nyt he johdattavat lukijan seikkailumatkalle suomalaiseen metsään, joka on alkanut paljastaa salaisuuksiaan. Metsän salainen elämä on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän hiljaisten ja niitä työkseen tutkivien ihmisten elämästä. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsä­ekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta.

Talvella 1576 Krakovaan, kuninkaiden kaupunkiin, saapuu toivoa täynnä oleva keskiikäinen ylhäisönainen. Puola tarvitsee hallitsijan, ja ehdolla kuningattareksi on monien yllätykseksi Anna Jagellonica, kuuluisan dynastiansa viimeinen. Vuosikymmenten odotuksen jälkeen hän on myös päätymässä naimisiin. Historian katveeseen jääneen Anna Jagellonican vaiheiden kautta Varjoista valtaistuimelle kertoo kuninkaallisen naisen elämästä ja valintamahdollisuuksista uuden ajan alun Euroopassa. Samalla se kuvaa vallankäyttöä, diplomatian syntyä sekä kuohuvaa poliittista ja uskonnollista kulttuuria renessanssiajan Puolassa ja yleisemmin Itämeren valtapiirissä.

Syksy 2016 / 978-952-495-398-6 / Sidottu / 395 sivua / KL 56 / 38 €

Syksy 2016 / 978-952-495-400-6 / Sidottu / 308 sivua / KL 91.7 / 36 €

44  Muista myös nämä


Tilauslomake ❦ Syksy 2017

Tekijä

Nimeke

Hinta

Isbn

Leikkaa irti ja laita postiin  / Sähköpostitse: tilaukset@gaudeamus.fi Afasia

Anu Klippi ym. (toim.)

38 €

kpl

Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia

Faruk Abu-Chacra

35 €

kpl

Arabiaa: kielioppia ja harjoituksia, CD

Faruk Abu-Chacra

35 €

kpl

Avain suomeen 1

Ella Saarinen & Mirva Salonen

39 €

kpl

Avain suomeen 1, opettajan opas

Ella Saarinen & Mirva Salonen

60 €

kpl

Avain suomeen 1, CD

Ella Saarinen & Mirva Salonen

35 €

kpl

Historiantutkimuksen etiikka

Satu Lidman ym. (toim.)

36 €

kpl

Hyppysellinen tiedettä

Anu Hopia & Erik Fooladi

32 €

kpl

Hyvän tekemisen markkinat

Frank Johansson

32 €

kpl

Ihmismielen sosiaalisuus

Antti Gronow & Tuukka Kaidesoja (toim.)

36 €

kpl

Jälleenrakentajien lapset

Antti Malinen & Tuomo Tamminen

36 €

kpl

Jättiläisen askeleet

Eeva Eronen

34 €

kpl

Karibian historia

Pekka Valtonen

37 €

kpl

Keisarin edessä

Serafim Seppälä (suom. & toim.)

29 €

kpl

Kulkemattomat polut

Nils Erik Villstrand & Petri Karonen (toim.)

32 €

kpl

Luovuuden idea

Nando Malmelin & Petro Poutanen

32 €

kpl

Meren aarteet

Markku Viitasalo ym. (toim.)

43 €

kpl

Myrkkyjen maailma

Matti Vuento

32 €

kpl

Oppimisen tulevaisuus

Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.)

27 €

kpl

Rajaton vesi, rajalliset vesivarat

Jorma Keskitalo

36 €

kpl

Rauhankone

Timo Honkela

34 €

kpl

Sodankäynnin taito

Sunzi

36 €

kpl

Suomalaisuuden monet myytit

Sirkka Ahonen

29 €

kpl

Talous ja yhteiskuntateoria III

Risto Heiskala & Akseli Virtanen (toim.)

36 €

kpl

Tiede ja teksti

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

36 €

kpl

Tulevan maisterin graduopas

Juha T. Hakala

29 €

kpl

Yhdessä toimimisen etiikka

Jaana Hallamaa

36 €

kpl


Gaudeamus ❦ Kirjatilaus tarjouksia).

❏  Tilaan kääntöpuolelle merkitsemäni kirjat. ❏  Tilaan Gaudeamuksen sähköisen uutiskirjeen (tietoa uutuuksista, ❏  Tilaan Gaudeamuksen painetun julkaisuluettelon (olen uusi tilaaja). Sähköpostiosoite ja puhelinnumero:  

Toimituskulut/tilaus 3,90 €, maksutapa lasku. Voit tilata myös sähköpostitse (tilaukset@gaudeamus.fi). Varastossa olevien kirjojen toimitus­aika on 3–7 arkipäivää. Uutuudet toimitetaan niiden ilmestyttyä. Nimi, katuosoite, posti­numero ja postitoimipaikka:

Päiväys ja allekirjoitus:

Gaudeamus maksaa postimaksun

Gaudeamus Vastauslähetys 5007845 00003


Saatavilla olevat teokset Tekijä

Nimeke

Hinta

Isbn

Uutuudet Abu-Chacra, Faruk Abu-Chacra, Faruk

Arabiaa: Kielioppia ja harjoituksia Arabiaa: Kielioppia ja harjoituksia (CD) Suomalaisuuden monet myytit: Ahonen, Sirkka Kansallinen katse historian kirjoissa Eronen, Eeva Jättiläisen askeleet: Matka Kiinan talouteen Gronow, Antti & Tuukka Kaidesoja (toim.) Ihmismielen sosiaalisuus Hakala, Juha T. Tulevan maisterin graduopas Hallamaa, Jaana Yhdessä toimimisen etiikka Hannu Savolainen, Risto Vilkko & Oppimisen tulevaisuus Leena Vähäkylä (toim.) Talous ja yhteiskuntateoria III: Heiskala, Risto & Akseli Virtanen (toim.) Kohti uutta poliittista taloutta Honkela, Timo Rauhankone: Tekoälytutkijan testamentti Hyppysellinen tiedettä: Hopia, Anu & Erik Fooladi Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä Johansson, Frank Hyvän tekemisen markkinat Keskitalo, Jorma Rajaton vesi, rajalliset vesivarat Klippi, Anu, Anna-Maija KorpijaakkoAfasia: Huuhka, Matti Lehtihalmes & Aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus Pirkko Rautakoski (toim.) Kniivilä, Sonja, Sari Lindblom-Ylänne & Tiede ja teksti: Anne Mäntynen Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen Lidman, Satu, Anu Koskivirta & Historiantutkimuksen etiikka Jari Eilola (toim.) Jälleenrakentajien lapset: Malinen, Antti & Tuomo Tamminen Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin Luovuuden idea: Malmelin, Nando & Petro Poutanen Luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa Saarinen, Ella & Mirva Salonen Avain suomeen 1: Arkipäivän suomea aikuisille Avain suomeen 1: Saarinen, Ella & Mirva Salonen Arkipäivän suomea aikuisille, opettajan opas Saarinen, Ella & Mirva Salonen Avain suomeen 1: Arkipäivän suomea aikuisille (CD) Seppälä, Serafim (suom. & toim.) Keisarin edessä: Kaksi ateenalaista apologiaa Valtonen, Pekka Karibian historia Viitasalo, Markku, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Meren aarteet: Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom & Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon Penina Blankett (toim.) Villstrand, Nils Erik & Kulkemattomat polut: Mahdollinen Suomen historia Petri Karonen (toim.) Vuento, Matti Myrkkyjen maailma: Nuolimyrkystä sariiniin

35 9789524954297 35 9789524954532 29 9789524954303 34 36 29 36

9789524954310 9789524954327 9789524954334 9789524954341

27 9789524954488 36 9789524954143 34 9789524954389 32 9789524954365 32 9789524954372 36 9789524954396 38 9789524954402 36 9789524954419 36 9789524954426 36 9789524954433 32 9789524954440 39 9789524954457 60 9789524954518 35 9789524954525 29 9789524954464 37 9789524954471 43 9789524954358

32 9789524954549 32 9789524954495

Saatavilla olevat teokset  47


Tekijä

Nimeke

Hinta

Isbn

Gaudeamuksen aikaisempaa tuotantoa Aaltio, Elina Aaltola, Elisa (toim.) Aaltonen, Sanna Aaltonen, Sirkku, Nestori Siponkoski & Kristiina Abdallah (toim.) Ahonen, Tiina & Jyri Komulainen (toim.) Aittola, Helena & Oili-Helena Ylijoki (toim.) Aittola, Tapio (toim.) Akerlof, George A. & Robert J. Shiller Alasuutari, Maarit Alhanen, Kai Alhanen, Kai Alhanen, Kai Ampuja, Outi & Miikka Peltomaa (toim.) Andersson, Leif C. ym. (toim.) Andersson, Rani-Henrik ym. Andersson, Rani-Henrik & Markku Henriksson Anhava, Jaakko Arffman, Kaarlo Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Aristoteles Arvas, Paula & Voitto Ruohonen Ashorn, Ulla ym. (toim.) Asikainen, Raisa ym. (toim.) Badiou, Alain Bartlett, Robert Berger, Peter L. & Thomas Luckmann Berninger, Kati Björklund, Mats Blomqvist, Jerker & Aarne Toivanen Brattico, Pauli Broo, Måns (suom. & toim.) Brunila, Kristiina ym. (toim.)

48  Saatavilla olevat teokset

Hyvinvoinnin uusi järjestys Johdatus eläinfilosofiaan Tytöt, pojat ja sukupuolinen häirintä

38 9789524952811 36 9789524952828 31 9789524951500

Käännetyt maailmat: Johdatus käännösviestintään

34 9789524953467

Teologian ilmansuuntia Tulosohjattua autonomiaa: Akateemisen työn muuttuvat käytännöt Kasvatussosiologian suunnannäyttäjiä Vaiston varassa Kuka lasta kasvattaa? Dialogi demokratiassa John Deweyn kokemusfilosofia Käytännöt ja ajattelu Michel Foucault’n filosofiassa Huutoja hiljaisuuteen: Ihminen ääniympäristössä Kaikki irti arjesta Intiaanikulttuurien käsikirja

29 9789516628922

39 36 30 32 34 30 36 21 33

Intiaanit

46 9789524951623

Maailman kielet ja kielikunnat Mitä oli luterilaisuus? Fysiikka Kategoriat & Tulkinnasta Metafysiikka Nikomakhoksen etiikka Politiikka Retoriikka & Runousoppi Sielusta & Pieniä tutkielmia Taivaasta & Syntymisestä ja häviämisestä Topiikka & Sofistiset kumoamiset Alussa oli murha: Johtolankoja rikoskirjallisuuteen Yhteiskunta ja terveys Pekingin kevät 1989 Apostoli Paavali: Universalismin perustaja Hirtetty mies Todellisuuden sosiaalinen rakentuminen Hiilineutraali Suomi Evoluutiobiologia Johdatus Uuden testamentin kreikkaan Biolingvistiikka Joogan filosofia: Patañjalin Yoga-sutra Ammatillinen koulutus ja yhteiskunnalliset eronteot

29 33 28 28 28 28 28 28 28 28 28 34 31 28 34 29 29 33 34 29 31 33 38

28 9789516629431 9789524952231 9789524951135 9789516628854 9789524953948 9789524952835 9789524950152 9789524953184 9789524951937 9789524952842

9789516627345 9789524951296 9789524952682 9789524952668 9789524952712 9789524952729 9789524952736 9789524952743 9789524952705 9789524952699 9789524952675 9789524953801 9789524951302 9789524951104 9789524952095 9789516629790 9789516625839 9789524952477 9789524950763 9789524951852 9789524950503 9789524951319 9789524952798


Tekijä

Nimeke

Bucchi, Massimiano Butler, Judith Bäck, Saara ym. (toim.) Castrén, Anna-Maija Cicero, Marcus Tullius Cohn, Dorrit

Newtonin kana: Tiede keittiössä Hankala sukupuoli Itämeren tulevaisuus Onko perhettä eron jälkeen? Puhujasta Fiktion mieli The Guide to the Analysis of Financial Statements of Finnish Companies Rauha: Ajatusten ja liikkeiden historia Descartes I–IV-paketti Teokset I Teokset II Teokset III Teokset IV Marxin kosto Pyrkimys varmuuteen Psykoanalyysi ja moraaliteologia Jumalan tunnettavuudesta ja muita kirjoituksia

36 80 28 28 28 28 36 30 27 33

Isän kokemus

34 9789524953191

Kirja tienhaarassa: Vuonna 2020 Venäläisen kirjallisuuden historia Johdatus taiteenfilosofiaan Tele-visioita: Mediakulttuurin muuttuvat muodot Sanaiset kansiot: Suomen kielen vaietut vaiheet

33 36 38 36 29

Kaikki vapaudesta

21 9789524954150

Corporate Analysis reg. assoc. Cortright, David Descartes, René Descartes, René Descartes, René Descartes, René Descartes, René Desai, Meghnad Dewey, John Drewermann, Eugen Duns Scotus, Johannes Eerola, Petteri & Johanna Mykkänen (toim.) Ekholm, Kai & Yrjö Repo Ekonen, Kirsti & Sanna Turoma (toim.) Eldridge, Richard Elfving, Sari & Mari Pajala (toim.) Eloranta, Ville & Jaakko Leino Enqvist, Kari, Ilari Hetemäki & Teija Tiilikainen (toim.) Eriksen, Thomas Hylland Eriksson, Kai (toim.) Erola, Jani & Pekka Räsänen (toim.)

Hinta

Toista maata? Verkostot yhteiskuntatutkimuksessa Johdatus sosiologian perusteisiin Luokaton Suomi? Erola, Jani (toim.) Yhteiskuntaluokat 2000-luvun S­ uomessa Eväsoja, Minna (toim.) Itämainen estetiikka Felber, Christian Näkyvä käsi Fichte, Johann Gottlieb Tiedeopin perusta Forsberg, Hannele & Ritva Nätkin (toim.) Perhe murroksessa Foucault, Michel Sanat ja asiat Foucault, Michel Seksuaalisuuden historia Företagsanalys rf Företagsanalys – analys av bokslut Gill, Stephen Valta ja vastarinta uudessa maailmanjärjestyksessä Gothóni, Raili & Ulla Siirto (toim.) Pakolaisuudesta kotiin Tutkija peilin edessä: Gould, Jeremy & Katja Uusihakala (toim.) Refleksiivisyys ja etnografinen tieto Grahn-Wilder, Malin (toim.) Skeptisismi: Epäilyn ja etsimisen filosofia

28 33 39 29 33 33

Isbn

9789524953351 9789516629134 9789524951326 9789524951050 9789516629608 9789516629271

36 9789524952422 9789524951630 6418616213013 9789524953757 9789524953764 9789524953771 9789524953788 9789524950770 9789516627673 9789516627680 9789516629455

9789524951586 9789524953450 9789524951142 9789524951869 9789524954129

36 9789516629165 38 9789524953474 38 9789524953207 31 9789524951333 36 32 31 30 37 35 29 36 34

9789524951876 9789524953023 9789516629646 9789516628670 9789524950244 9789524950497 9789524953627 9789524951593 9789524953955

34 9789524953818 36 9789524953962

Saatavilla olevat teokset  49


Tekijä

Nimeke

Gronow, Jukka ym. Gylling, Heta Aleksandra (toim.) Gylling, Heta Aleksandra ym. (toim.) Haapala, Arto ym. (toim.) Haaparanta, Leila & Ilkka Niiniluoto Haarni, Ilka Haddington, Pentti & Jari Sivonen (toim.) Haggrén, Georg, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen & Anna Wessman

Sosiologian klassikot Kehityksen etiikka ja filosofia Syy Ympäristö, arkkitehtuuri, estetiikka Johdatus tieteelliseen ajatteluun Kolmas elämä: Aktiiviset eläkeikäiset kaupungissa Kielentutkimuksen modernit klassikot Muinaisuutemme jäljet: Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle Seitsemän kummaa veljestä: Kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta Luova prosessi tieteessä Saksan kielestä ja kulttuurista Kuoleman kulttuurit Suomessa Bysantin historia Johdatus arkeologiaan Naiset, miehet ja talous Metsän salainen elämä Arabiaa vasta-alkajille – seesam aukene Ruokakulttuuri islamin maissa Kutistuva maailma Tutkimusmatkoja saarille: Luonnon monimuotoisuutta kartoittamassa Kaikki evoluutiosta Ihmisen mieli Jeesus: Mies myyttien takana Baalin palatsi ja kuninkaiden suku: Ugaritin jumaltarut

31 30 31 33 32 29 31

Raamatun heprean lukemisto

36 9789524951012

Uusi johtamisen psykologia Luonnolliset ja luonnottomat kertomukset Ristiriitainen tiedepolitiikkamme Avantgarden alkuperä Taiteenfilosofia Taidekritiikin perusteet Kielemme kohtalo Genreanalyysi Teksti työnä, virka kielenä Ikuisuuden odotus Vaikuttamista ja valintoja Spiritus animalis Toiminta, tapa ja rakenne Talous ja yhteiskuntateoria I

46 36 29 26 32 36 32 53 31 29 28 28 29 36

Hagman, Sandra Hakala, Juha T. Hakkarainen, Heikki J. ym. (toim.) Hakola, Outi ym. (toim.) Haldon, John Halinen, Petri ym. (toim.) Halko, Marja-Liisa ym. (toim.) Hallanaro, Eeva-Liisa ym. (toim.) Hallenberg, Helena & Irmeli Perho Hallenberg, Helena & Irmeli Perho Hanski, Ilkka Hanski, Ilkka Hanski, Ilkka ym. (toim.) Hari, Riitta ym. Harjula, Raimo Harviainen, Tapani & Aarre Huhtala Harviainen, Tapani & Raija Sollamo (toim.) Haslam, S. Alexander ym. Hatavara, Mari ym. (toim.) Hautamäki, Antti & Pirjo Ståhle Hautamäki, Irmeli Hegel, G.W.F. Heikkilä, Martta (toim.) Heikkinen, Vesa & Harri Mantila Heikkinen, Vesa ym. (toim.) Heikkinen, Vesa ym. (toim.) Heinonen, Meri (toim.) Heinonen, Visa & Jukka Kortti (toim.) Heinämaa, Sara ym. (toim.) Heiskala, Risto Heiskala, Risto & Akseli Virtanen (toim.)

50  Saatavilla olevat teokset

Hinta

Isbn

9789516626805 9789516628878 9789524950169 9789524951821 9789524953979 9789524951340 9789524951357

43 9789524953634 34 9789524953825 32 28 34 36 39 33 38 34 36 31

9789524952781 9789524951111 9789524953214 9789524950978 9789524950510 9789524951159 9789524953986 9789524951616 9789524953146 9789524950008

34 9789524953993 19 29 34 32

9789524950985 9789524953481 9789524952101 9789524954136

9789524952118 9789524951661 9789524952774 9789516628762 9789524953030 9789524952125 9789524951883 9789524952248 9789516628069 9789516627888 9789516629813 9789516628991 9789516628076 9789516628885


Tekijä

Nimeke

Heiskala, Risto & Akseli Virtanen (toim.) Helén, Ilpo & Mikko Jauho (toim.) Helo, Ari Henriksson, Lea & Sirpa Wrede (toim.) Henriksson, Markku

Talous ja yhteiskuntateoria II Kansalaisuus ja kansanterveys Yhdysvaltain demokratian synty Hyvinvointityön ammatit Kanada: Vaahteranlehden maa Työelämän toisinajattelijat: Vallataan tilaa mielekkäälle työlle Mitä oikeudenmukaisuus on?

36 28 37 28 39

Kaikkea sattuu

21 9789524953498

Uusi luonnonvaratalous Aristoteles Hollywoodissa Farmakognosia Tutkimushaastattelu Keskiajan filosofia Apina pulpetissa Tutkimusmatkalla Hoivan arvoiset: Vaiva yhteiskunnan ytimessä Kriisi ja viestintä Eurooppalaisten tieteiden kriisi ja transsendentaalinen fenomenologia Ideoita puhtaasta fenomenologiasta ja fenomenologisesta filosofiasta Sukupuolikysymys Tiede, tieto ja sukupuoli Lukukirja Suomen naisille Nykykreikkaa ulkomaalaisille

36 29 42 36 33 36 34 34 31

Kaikki kotona? Asumisen uudet tuulet

29 9789524953658

Johdatus Koraaniin Kaikki syntyy kriisistä Uskontojen risteyksissä: Välimeren alueen uskontojen juurilla Johdatus abstraktiin algebraan Ihminen 2.0: Geneettisen valikoinnin ja parantelun eettiset kysymykset Yrityksen kirjanpito: Perusteet ja sovellusharjoitukset. 3. laitos Puheen salaisuudet Varjoista valtaistuimelle: Anna Jagellonica ja Itämeren valtapiiri 1500-luvulla 1700-luvun eurooppalaisen kirjallisuuden ensyklopedia Mediapoliitikko

31 9789516629240 23 9789524952866

Henttonen, Elina & Kirsi LaPointe Herne, Kaisa Hetemäki, Ilari, Pauliina Raento, Hannu Sariola & Tuomas Seppä (toim.) Hildén, Mikael ym. (toim.) Hiltunen, Ari Hiltunen, Raimo & Yvonne Holm (toim.) Hirsjärvi, Sirkka & Helena Hurme Hirvonen, Vesa & Risto Saarinen (toim.) Hoikkala, Tommi & Petri Paju Holma, Katariina & Kaisu Mälkki (toim.) Hoppania, Hanna-Kaisa ym. Huhtala, Hannele & Salli Hakala Husserl, Edmund Husserl, Edmund Husso, Marita & Risto Heiskala (toim.) Husu, Liisa & Kristina Rolin (toim.) Husu, Liisa ym. (toim.) Hyvönen, Antero ym. Häkli, Jouni, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.) Hämeen-Anttila, Jaakko Hämeen-Anttila, Jaakko ym. (toim.) Hämeen-Anttila, Jaakko (toim.) Häsä, Jokke & Johanna Rämö Häyry, Matti Ihantola, Eeva-Mari, Pasi Leppänen, Hanna Kuhanen Iivonen, Antti (toim.) Ijäs, Miia Ikonen, Teemu Isotalus, Pekka

Hinta

Isbn

9789524951678 9789516628892 9789524953221 9789516629172 9789516629653

29 9789524953641 33 9789524952484

9789524952859 9789516627529 9789524952767 9789524950732 9789524950930 9789524953047 9789524951890 9789524954044 9789524950022

33 9789524951685 38 9789524954167 36 27 28 30

9789524953832 9789516629318 9789516626423 9789524951579

29 9789516628335 36 9789524953610 36 9789524952491 36 9789524953665 29 9789516629189 36 9789524954006 36 9789524950800 32 9789524954174

Saatavilla olevat teokset  51


Tekijä

Itkonen, Hannu & Arto Nevala (toim.) Jalava, Janne (toim.) Jallinoja, Riitta Jallinoja, Riitta (toim.) Jallinoja, Riitta ym. (toim.)

Nimeke

Kuningaspelin kentät Yhteiskunnan järjestelmät: Niklas Luhmannin ajattelu Perheen vastaisku Vieras perheessä Perhetutkimuksen suuntauksia Hyvän tekeminen ja valta: Johansson, Frank (toim.) Humanitarismin kriittistä tarkastelua Johansson, Marjut & Riitta Pyykkö (toim.) Monikielinen Eurooppa Jokinen, Eeva Aikuisten arki Joutsenvirta, Maria ym. (toim.) Vastuullinen liiketoiminta kansainvälisessä maailmassa Joutsenvirta, Maria, Tuuli Hirvilammi, Talous kasvun jälkeen Marko Ulvila & Kristoffer Wilén Joyce, James Ulysses Justinos Marttyyri Apologiat & Dialogi Tryfonin kanssa Juti, Riku Johdatus metafysiikkaan Juti, Riku Tiedon filosofia antiikista nykyaikaan Juusola, Hannu Israelin historia Järvenkylä, Joose & Tavallisen kielen filosofia Ilmari Kortelainen (toim.) Järvinen, Antero ym. (toim.) Tieteen ja taiteen tunturit Järvinen, Jouni & Jouko Lindstedt (toim.) Itä-Eurooppa matkalla länteen Kaarakainen, Teija & Jari Kaukua (toim.) Stoalaisuus Kaimio, Maarit ym. Antiikin kirjallisuus ja sen perintö Hallintavalta: Sosiaalisen, politiikan ja Kaisto, Jani & Miikka Pyykkönen (toim.) talouden kysymyksiä Kaitaro, Timo Runous, raivo, rakkaus: Johdatus surrealismiin Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa Argumentti ja kritiikki Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa & Mitä on tutkimus? Kaisa Heinlahti Kalliala, Marjatta Enkeliprinsessa ja itsari liukumäessä Kalliala, Marjatta Kato mua! Kohtaako aikuinen lapsen päiväkodissa? Lapsuus hoidossa? Aikuisten päätökset ja lasten Kalliala, Marjatta ­kokemukset päivähoidossa Kallio, Jyrki (suom. ja toim.) Jadepeili Kallio, Jyrki (suom. ja toim.) Jadelähde Mestari Kongin keskustelut: Kallio, Jyrki (suom. & toim.) Kungfutselaisuuden ydinolemus Kallio-Tamminen, Tarja Kvanttilainen todellisuus Kilpailuvaltion kyydissä: Suomen hyvinvointimallin Kananen, Johannes (toim.) tulevaisuus Kant, Immanuel Käytännöllisen järjen kritiikki Kant, Immanuel Prolegomena Kant, Immanuel Puhtaan järjen kritiikki Kantola, Anu (toim.) Hetken hallitsijat

52  Saatavilla olevat teokset

Hinta

29 39 29 33 38

Isbn

9789524950039 9789524952255 9789516629660 9789524951166 9789524953238

36 9789524953054 29 9789516629486 30 9789516629615 43 9789524952132 34 9789524953849 41 33 30 39 36

9789524952262 9789524950350 9789516628212 9789524952873 9789524953597

34 9789524952507 43 38 29 31

9789524953368 9789524952149 9789524953931 9789524950701

33 9789524951180 29 9789516628342 33 9789516627383 31 9789516629325 30 9789516627710 35 9789524950527 33 9789524952279 36 9789524950817 36 9789524950299 34 9789524953375 31 9789524950749 32 9789524954181 36 31 43 33

9789524954013 9789516626591 9789524951692 9789524952071


Tekijä

Nimeke

Kantola, Johanna ym. (toim.)

Tasa-arvo toisin nähtynä Jakautunut kansakunta: Yhdysvaltojen poliittinen historia Richard Nixonista Barack Obamaan Yksi piano vai kymmenen lehmää? Yrittäjän talousopas Seksin mediamarkkinat Yleinen kielitiede Kielitieteellisen analyysin harjoituksia Nälkä ja yltäkylläisyys: Ruokaturva maailmassa Orientin etymologinen sanakirja Rigveda Elämää mielikuvayhteiskunnassa

Kantola, Markus Karisto, Antti Karjalainen, Lasse Karkulehto, Sanna Karlsson, Fred Karlsson, Fred ym. Karttunen, Kaisa ym. Karttunen, Klaus Karttunen, Klaus (suom.) Karvonen, Erkki Karvonen, Sakari, Laura Kestilä & Tomi Mäki-Opas (toim.) Kasvio, Antti Katajala-Peltomaa, Sari & Ville Vuolanto Katajamäki, Sakari & Harri Veivo (toim.) Kattelus, Ritva & Tom Jokinen Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka Kenttälä, Marjukka ym. (toim.) Keskitalo, Jorma Ketokivi, Mikko Khosravi, Shahram Kiikeri, Mika & Petri Ylikoski Kilpinen, Erkki ym. (toim.) Kinnunen, Taina Kinnunen, Taina & Anne Puuronen (toim.) Kirjavainen, Sakari ym. (toim.) Kivinen, Markku & Leena Vähäkylä (toim.) Kivistö, Sari, Sami Pihlström & Mikko Tolonen (toim.) Knuuttila, Tarja & Aki Petteri Lehtinen (toim.) Kocka, Jürgen Kopomaa, Timo ym. (toim.) Koponen, Juhani etc. (red.) Koponen, Juhani ym. (toim.) Korhonen, Kuisma & Pajari Räsänen (eds.)

Hinta

Isbn

36 9789524952514 36 9789524954198 33 39 36 34 29 36 36 28 30

9789524951708 9789524952521 9789524951906 9789524950718 9789524950725 9789524953245 9789524953061 9789524951470 9789516627475

Terveyssosiologian linjoja

36 9789524954204

Kestävä työ ja hyvä elämä Lapsuus ja arki antiikissa ja keskiajalla Kirjallisuuden avantgarde ja kokeellisuus Uraopas: Työelämän lyhyt oppimäärä Kieli käyttöön: Suomen kielen alkeisoppikirja Kieli käyttöön: Suomen kielen jatko-oppikirja Kieli käyttöön 1 (MP3-CD) Suomi sujuvaksi 1 Suomi sujuvaksi 1 (MP3-CD) Suomi sujuvaksi 2 Monikulttuurisen maamme kirja Ihmiskunnan energiakriisi Tilastollinen päättely ja tieteellinen argumentointi “Laiton” matkaaja: Paperittomuus ja rajojen valta Tiede tutkimuskohteena Pragmatismi filosofiassa ja yhteiskuntatieteissä Lihaan leikattu kauneus Seksuaalinen ruumis Konnia ja huligaaneja: Elokuvasukupolvien kohtaamisia Venäjän palatseissa ja kaduilla

38 36 31 34 39 39 25 41 35 43 34 34 34 34 30 31 33 33 38 29

Talous ja moraali

36 9789524953856

Representaatio: Tiedon kivijalasta tieteiden työkaluksi

36 9789524951371

Kapitalismin lyhyt historia Ei meidän pihallemme! Paikalliset kiistat tilasta Att forska i utveckling: En inledning Kehityksen tutkimus: Johdatus perusteisiin

27 30 38 38

The Event of Encounter in Art and Philosophy

36 9789524951388

9789524953252 9789524952989 9789524950305 9789524954211 9789524950213 9789524950220 9789524953016 9789524950237 9789524952750 9789524952460 9789524952538 9789524952156 9789524953504 9789524953078 9789516629264 9789524950060 9789524950534 9789516629844 9789524953085 9789524953511

9789524953863 9789524950541 9789524954228 9789524953870

Saatavilla olevat teokset  53


Tekijä

Nimeke

Korkman, Petter & Mikko Yrjönsuuri (toim.)

Filosofian historian kehityslinjoja

Korpela, Jukka Kortti, Jukka Kortti, Jukka Koskela, Hille Koskinen, Seppo ym. (toim.) Kotiranta, Tuija ym. (toim.) Kovalainen, Heikki A. Ksenofon Kujala, Tapio ym. Kujansivu, Heikki & Laura Saarenmaa (toim.) Kuortti, Joel Kuortti, Joel ym. (toim.) Kuronen, Tanja Kuuluvainen, Jari & Lauri Valsta Kuusela, Hanna & Matti Ylönen Laakkonen, Juha Laakkonen, Simo Laakso, Seppo & Heikki A. Loikkanen Laaksonen, Mikko & Karri Silventoinen (toim.) Laine, Markus ym. (toim.) Laitinen, Arto Laitinen, Arto & Anne Birgitta Pessi (toim.) Laitinen, Merja & Anneli Pohjola (toim.) Lammenranta, Markus Lassila, Pertti Latvala, Antti & Karri Silventoinen (toim.) Laukkanen, Anne-Maria & Timo Leino Launis, Veikko Leibniz, Gottfried Wilhelm Leinonen, Anu ym. (toim.) Leppälä, Kari Leppänen, Taru Lewis, Ioan

54  Saatavilla olevat teokset

Länsimaisen yhteiskunnan juurilla: Jumalan laista oikeusvaltion syntyyn Näköradiosta digiboksiin Ylioppilaslehden vuosisata Pelkokierre Suomen väestö Sosiaalisen toiminnan perusta Emerson ja filosofia Talouden taito Radiotyön perusteet

Hinta

Isbn

31 9789516627086 36 9789524953672 34 53 36 36 36 28 30 29

9789524950312 9789524952880 9789524951067 9789516629639 9789524951913 9789524950176 9789524951203 9789516627222

Tunnustus ja todistus

28 9789524950053

Yliopistoon! Kolonialismin jäljet Hoivapommin purkajat Metsäekonomian perusteet Konsulttidemokratia Ekologinen parasitologia Vesiensuojelun synty Kaupunkitalous

31 33 32 36 31 29 29 46

Sosiaaliepidemiologia

36 9789524951715

Tapaustutkimuksen taito Itseään tulkitseva eläin: Charles Taylor ja filosofinen ihmistutkimus

31 9789524950329

Solidaarisuus

26 9789524951722

Asiakkuus sosiaalityössä Tietoteoria Syvistä riveistä: Kansankirjailija, sivistyneistö ja kirjallisuus 1800-luvulla Käyttäytymisgenetiikka: Geeneistä yhteiskuntaan Ihmeellinen ihmisääni Geeniteknologia, arvot ja vastuu Filosofisia tutkielmia Turkki: Euroopan rajalla? Innovaattorin opas: Hyödynnä muutos ja hallitse yllätyksiä Vallatonta musiikkia: Lastenmusiikkikulttuuri 2000-luvun Suomessa Somalia ja Somalimaa: Kulttuuri, historia ja yhteiskunta

37 9789524951739 29 9789516625723

9789524952897 9789524950145 9789524953689 9789524950558 9789524952903 9789524950565 9789516628090 9789516628939

33 9789524950336

27 9789524950572 36 29 26 41 33

9789524953382 9789516627826 9789516628946 9789524951210 9789524950343

39 9789524953269 33 9789524951746 31 9789524953276


Tekijä

Nimeke

Hinta

Väkivaltakulttuurin perintö: Sukupuoli, asenteet ja historia Liebkind, Karmela (toim.) Monikulttuurinen Suomi Liebkind, Karmela ym. Venäläinen, virolainen, suomalainen Liikkanen, Mirja (toim.) Suomalainen vapaa-aika Lindberg, Susanna (toim.) Johdatus Hegelin Hengen fenomenologiaan Lindén, Carl-Gustav Nokian valtakunta: Raportti hulluilta vuosilta Lindholm, Arto Maailman parantajat Lindroos, Kia & Suvi Soininen (toim.) Politiikan nykyteoreetikkoja Liukko, Jyri Solidaarisuuskone Locke, John Tutkielma hallitusvallasta Luhmann, Niklas Ekologinen kommunikaatio Lummaa, Karoliina ym. (toim.) Monitieteinen ympäristötutkimus Lunkka, Juha Pekka Maapallon ilmastohistoria Lyytikäinen, Erkki Sanotaan tyyliin näin: Kirjoituksia kielen ilmiöistä Lyytikäinen, Erkki ym. (toim.) Suomen murrekirja Lyytimäki, Jari Jälkeemme vedenpaisumus? Lyytimäki, Jari & Harri Hakala Ympäristön tila ja suojelu Suomessa Lyytimäki, Jari & Janne Rinne Valon varjopuolet: Valosaaste ympäristöongelmana Löfström, Jan (toim.) Voiko historiaa hyvittää? Löytty, Olli (toim.) Rajanylityksiä: Tutkimusreittejä toiseuden tuolle puolen MacIntyre, Alasdair Hyveiden jäljillä Mediajohtaminen: Malmelin, Nando & Mikko Villi (toim.) Näkökulmia uudistuvaan media-alaan Manninen, Juha & Risto Vilkko (toim.) Ajattelun välineet ja maailmat Maristo, Joonas & Andrei Sergejeff (toim.) Aikamme monta islamia Suomalaisia tieteen huipulla: Markkanen, Tapio ym. (toim.) 100 tieteen ja teknologian saavutusta Martikainen, Tuomas ym. (toim.) Muuttajat Massa, Ilmo & Sanna Ahonen (toim.) Arkielämän ympäristöpolitiikka Polkuja yhteiskuntatieteelliseen Massa, Ilmo (toim.) ympäristötutkimukseen Massa, Ilmo (toim.) Vihreä teoria Mattila, Hanna (toim.) Vähemmän lihaa: Kohti kestävää ruokakulttuuria Meadows, Donella ym. Kasvun rajat: 30 vuotta myöhemmin Äärellisyyden jälkeen: Tutkielma kontingenssin Meillassoux, Quentin välttämättömyydestä Meurman-Solin, Anneli & Ihmistieteet tänään Ilkka Pyysiäinen (toim.) Roolien murtajat: Mickwitz, Margaretha ym. (toim.) Tasa-arvokeskustelua 1960-luvulta 2000-luvulle Miettinen, Seppo Logiikka – perusteet Miettinen, Timo ym. (toim.) Fenomenologian ydinkysymyksiä Mikkonen, Kai Kuva ja sana Lidman, Satu

Isbn

36 9789524953696 30 29 30 34 32 27 33 37 31 27 34 36 27 39 36 39 38 36 27 33

9789516627901 9789516629196 9789524950589 9789524951753 9789524954020 9789516629493 9789524950596 9789524952910 9789516626409 9789516628649 9789524952392 9789524950831 9789524954037 9789524952996 9789524951227 9789524951005 9789524953092 9789524952286 9789516629509 9789516628960

34 9789524953702 33 9789524951036 34 9789524953719 36 9789524953283 39 9789524952927 28 9789516629691 37 9789524953290 31 9789524950848 32 9789524953887 33 9789516629516 34 9789524953894 33 9789516629356 31 9789524950855 30 9789516628656 36 9789524951807 33 9789516629219

Saatavilla olevat teokset  55


Tekijä

Nimeke

Mill, John Stuart Mills, C. Wright Mononen, Tuija & Tiina Silvasti (toim.) Mononen, Tuija & Tiina Silvasti (toim.) Mustajoki, Arto

Utilitarismi Sosiologinen mielikuvitus Hyvä ja paha ruoka Ruokakysymys Kevyt kosketus venäjän kieleen Myrsky vodkalasissa: Kirjoituksia Suomesta, Venäjästä ja elämästä Uskonto ja yhteisö antiikin Roomassa

29 33 34 27 33

Ajatusten lähteillä: Aatteiden ja oppien historiaa

36 9789524954235

Mustajoki, Arto Mustakallio, Katariina Myllykangas, Mikko & Petteri Pietikäinen (toim.) Mäenpää, Pasi Mäkinen, Jukka & Heikki Saxén (toim.) Mäkinen, Riitta & Marja Engman (toim.) Mäntylä, Jorma Määttänen, Pentti Määttänen, Pentti Määttänen, Pentti Nancy, Jean-Luc Niemelä, Jari ym. (toim.) Niemensivu, Helena & Ekaterina Nikkilä Niiniluoto, Ilkka & Juha Sihvola (toim.) Niiniluoto, Ilkka ym. (toim.) Niiranen, Vuokko ym. Nojonen, Matti (suom. & toim.) Nussbaum, Martha C. Oittinen, Vesa (toim.) Oksala, Johanna & Laura Werner (toim.) Oksanen, Markku Oksanen, Markku & Marjo Rauhala-Hayes (toim.) Oksanen, Markku ym. (toim.) Onnismaa, Jussi Oulasvirta, Antti (toim.) Palmén, Erkki & Tuomo Pekkanen Paltemaa, Lauri & Juha A. Vuori Paukku, Timo Pekkanen, Tuomo Pekkola, Elias ym. (toim.) Peltonen, Matti Pennington, Donald C. Penttilä, Timo Pietarinen, Juhani & Seppo Poutanen

56  Saatavilla olevat teokset

Hinta

Isbn

9789516627918 9789524952651 9789524952552 9789516629523 9789524952569

28 9789524954112 36 9789524950619

Helsinki takaisin jaloilleen: Askelia toimivampaan kaupunkiin John Rawlsin filosofia Naisten aika: Valkoinen varis ja muita oppineita naisia Journalistin etiikka Filosofia Taide maailmassa Toiminta ja kokemus Filosofin sydän Ihminen ja ympäristö Suomi–venäjä–suomi-sanakirja Tarkemmin ajatellen Talous ja filosofia Johtaminen sosiaalialalla Jymäyttämisen taito Talouskasvua tärkeämpää Immanuel Kantin filosofia Feministinen filosofia Ympäristöetiikan perusteet

36 36 33 31 33 31 29 49 43 33 34 34 36 34 38 29 37

Ympäristöfilosofia

30 9789516626942

Etiikan lukemisto Ohjaus- ja neuvontatyö Ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutus Elementa linguae latinae Kiinan kansantasavallan historia Kymmenen uutta ihmettä Ars grammatica: Latinan kielioppi Korkeakouluhallinto: Johtaminen, talous ja politiikka Lukkari Saxbergin rikos Pienryhmän sosiaalipsykologia Oikeat ja väärät arkkitehdit: 2000 vuotta arkkitehtuuri­teoriaa Etiikan teorioita

36 33 36 29 41 31 31 39 31 31

34 9789524952163 9789524952576 9789524953726 9789524950862 9789516626331 9789524952309 9789524950879 9789524951418 9789524952170 9789524953399 9789524950886 9789524953108 9789524951425 9789524951289 9789524952187 9789524951951 9789516629530 9789524952316

9789524951562 9789524952057 9789524951760 9789516624818 9789524952583 9789524952804 9789524950992 9789524953306 9789516629868 9789516629547

36 9789524953115 29 9789516627413


Tekijä

Nimeke

Pietikäinen, Petteri Pietikäinen, Petteri (toim.) Pietikäinen, Petteri (toim.) Pietilä, Kauko

Hulluuden historia Työstä, jousta ja jaksa: Työn ja hyvinvoinnin tulevaisuus Valta Suomessa Journalismi ammattina Kuinka kieltä opitaan: Opas vieraan kielen opettajalle ja opiskelijalle Latina medicorum: Latinaa lääkäreille Mongolien historia Eläinten älykkyydestä ja muita kirjoituksia Klassisen kreikan alkeisoppikirja Klassisen kreikan alkeisoppikirja (CD) Suomalainen kansanusko: Samaaneista saunatonttuihin Suomalaisen kansanuskon sanakirja Postmoderni politiikan filosofia Kenen sukupolveen kuulut? Suomalainen maku: Kulttuuripääoma, kulutus ja elämäntyylien sosiaalinen eriytyminen Rasistinen Suomi Kuluttajamuotti

Pietilä, Päivi & Pekka Lintunen (toim.) Pitkäranta, Reijo Plano Carpini, Johannes de Plutarkhos Pontén, Frithiof Pontén, Frithiof & Erkki Sironen Pulkkinen, Risto Pulkkinen, Risto & Stina Lindfors Pulkkinen, Tuija Purhonen, Semi ym. (toim.) Purhonen, Semi ym. Puuronen, Vesa Puustinen, Liina Pyykkönen, Miikka & Ilkka Kauppinen (toim.) Pyöriä, Pasi (toim.) Pyöriä, Pasi (toim.) Raatikainen, Panu Radištšev, Aleksandr Raento, Pauliina (ed.) Raento, Pauliina Raento, Pauliina (toim.) Raivio, Kari ym. (toim.) Ranta, Esa ym. Rantala, Jukka & Sirkka Ahonen Rauhala, Lauri Rauhala, Lauri Rauhala, Lauri Rauhala, Lauri Raunio, Kyösti Raunio, Tapio & Matti Wiberg (toim.) Rawls, John Reenkola, Elina M. Reiners, Ilona ym. (toim.) Reiners, Ilona ym. (toim.) Reivinen, Jukka & Leena Vähäkylä (toim.)

Hinta

39 24 33 38

Isbn

9789524952934 9789524952200 9789524951432 9789524952323

34 9789524953313 29 26 29 36 28

9789516622876 9789516628731 9789524953528 9789524950367 9789524951609

34 9789524953405 32 9789524954051 31 9789516627246 33 9789524950633 36 9789524953412 36 9789524951968 29 9789524950640

1900-luvun ranskalainen yhteiskuntateoria

38 9789524953429

Työelämän myytit ja todellisuus Työhyvinvointi ja organisaation menestys Ihmistieteet ja filosofia Matka Pietarista Moskovaan Gambling in Finland: Data and Themes for Research Kuuba: Maa, kansa, yhteiskunta Rahapelaaminen Suomessa Rajalla: Tiede rajojaan etsimässä Biometria: Tilastotiedettä ekologeille Ajan merkit: Historian käyttö ja opetus Henkinen ihminen Ihminen kulttuurissa – kulttuuri ihmisessä Ihmiskäsitys ihmistyössä Tajunnan itsepuolustus Olennainen sosiaalityössä Eduskunta Kansojen oikeus Intohimoinen nainen Estetiikan klassikot I Estetiikan klassikot II Ketä kiinnostaa? Lasten ja nuorten hyvinvointi ja syrjäytyminen

32 36 30 34 36 36 33 29 39 32 36 31 33 33 36 38 29 29 39 39

9789524954242 9789524952330 9789516628984 9789524950084 9789524953436 9789524951975 9789524952590 9789524950398 9789524952446 9789524953535 9789524950916 9789524951456 9789524953603 9789524954556 9789524951029 9789524953320 9789516629738 9789524952088 9789524950923 9789524953900

26 9789524953160

Saatavilla olevat teokset  57


Tekijä

Nimeke

Reivinen, Jukka & Leena Vähäkylä (toim.) Remy, Johannes Rolin, Kristina ym. (toim.) Rosenholm, Arja ym. (toim.) Roslin, Tomas & Kari Heliövaara

Kansan terveys, yksilön hyvinvointi Ukrainan historia Soveltava yhteiskuntatiede ja filosofia Naisia Venäjän kulttuurihistoriassa Suomen lantakuoriaiset Muuttuva sukupuoli: Seksuaalisuuden, luokan ja värin politiikkaa Tarkemmin katsoen Lapsuus ja talous Media muuttuu

26 37 29 39 39

Mitä on filosofia?

31 9789524951531

Historiallinen käänne Huono-osaiset: Elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla Hyvinvointi: Suomalaisen yhteiskunnan perusta Hyvinvointivaltio Yksinäisten Suomi Oikeudenmukaisuus hyvinvointivaltiossa Funetista Facebookiin: Internetin kulttuurihistoria Moderni kognitiotiede Oppi luottamuksesta Oppi rakkaudesta Afrikan loistavat kaupungit: Elämä roomalaisajan P ­ ohjois-Afrikassa Tuhat tietä Roomaan: Matkustaminen antiikin maailmassa Orientalismi

29 9789516629400

Rossi, Leena-Maija Rossi, Leena-Maija & Anita Seppä (toim.) Ruckenstein, Minna Ruusunen, Aimo (toim.) Rydenfelt, Henrik & Heikki A. Kovalainen (toim.) Saari, Juho (toim.) Saari, Juho Saari, Juho (toim.) Saari, Juho (toim.) Saari, Juho (toim.) Saari, Juho & Anne Birgitta Yeung (toim.) Saarikoski, Petri ym. Saariluoma, Pertti ym. (toim.) Saarinen, Risto Saarinen, Risto Saastamoinen, Ari Saastamoinen, Ari Said, Edward Salmenniemi, Suvi & Anna Rotkirch (toim.) Salminen, Hannele & Jouko Väänänen Saukkonen, Pasi Saurio, Päivi Seeck, Hannele Seppä, Anita Sergejeff, Andrei Setälä, Maija Shakespeare, William Silvennoinen, Heikki Simmel, Georg Simola, Raisa & Ensio Puoskari (toim.) Simpura, Jussi & Jussi Melkas Sollamo, Raija & Mika S. Pajunen (toim.)

58  Saatavilla olevat teokset

Hinta

Isbn

9789524952613 9789524953542 9789516629745 9789524953337 9789524951128

32 9789524953733 33 9789524950091 33 9789524952941 25 9789516628595

36 9789524953559 34 31 36 31 33 31 32 32

9789524951838 9789524951524 9789524954068 9789524950190 9789524951234 9789516628243 9789524954259 9789524953566

36 9789524951241 32 9789524954105 38 9789524951982

Suhteiden Venäjä

33 9789524950381

Johdatus logiikkaan Erilaisuuksien Suomi Poimintoja venäjän kielen historiasta Johtamisopit Suomessa Kuvien tulkinta Afganistanin historia Demokratian arvo William Shakespearen sonetit: Nautintojen ajan aarre Koulutus marginalisaation hallintana Suurkaupunki ja moderni elämä Afrikkalaisen filosofian antologia Tilastot käyttöön! Kuolleenmeren kadonnut kansa: Qumranin kirjoituksia

29 36 29 42 37 39 29 31 30 31 29 34 36

9789516625495 9789524952958 9789524952217 9789524952453 9789524952620 9789524952194 9789516628816 9789524951845 9789516628557 9789516629080 9789516628175 9789524952965 9789524953740


Tekijä

Sollamo, Raija & Mika S. Pajunen (toim.) Spinoza, Benedictus de Strandell, Harriet Strellman, Urpu & Johanna Vaattovaara (toim.) Stringer, Chris Ståhle, Pirjo & Antti Ainamo (toim.) Sunzi Suomi, Kari ym. (toim.) Suominen, Jaakko ym. Suoranta, Juha Swedenborg, Emanuel Tabell, Max Tacitus Tainio, Liisa (toim.) Takala, Marjatta (toim.) Tammi, Tuukka & Pauliina Raento (toim.) Tapana, Pentti Tarasti, Eero Teppo, Annika (toim.) Thesleff, Holger Timonen, Sari & Jari Valkonen (toim.) Timosaari, Niina Tocqueville, Alexis de Torsti, Pilvi Tuomala, Matti Tuomas Akvinolainen Tuorila, Hely & Ulla Appelbye (toim.) Tuovinen, Liisa ym. (toim.) Turtiainen, Jouni (toim.) Turunen, Seppo Törrönen, Maritta Törrönen, Maritta ym. (toim.) Uusitalo, Liisa & Maria Joutsenvirta (toim.) Vadén, Tere Vakkari, Johanna (toim.) Wallerstein, Immanuel ym. Valtonen, E. Tellervo ym. (toim.) Valtonen, Pekka

Nimeke

Hinta

Kuolleenmeren kirjakääröt: Kriittinen suomennosvalikoima Etiikka Lapset iltapäivätoiminnassa

Isbn

36 9789524953795 31 9789516626010 36 9789524952354

Tieteen yleistajuistaminen

36 9789524952637

Vain yksi jäi: Miten meistä tuli ainoa ihmislaji Innostava yliopisto Sodankäynnin taito Fonetiikan ja suomen äänneopin perusteet Sosiaalisen median lyhyt historia Radikaali kasvatus Clavis hieroglyphica Jazzmusiikin harmonia Taistelu keisarivallasta Vuorovaikutusta luokkahuoneessa Erityispedagogiikka ja kouluikä Addiktioyhteiskunta Elävä solu Johdatusta semiotiikkaan Afrikan aika Platonin arvoitus Sienten biologia Edvard Westermarck – totuuden etsijä Demokratia Amerikassa Suomalaiset ja historia Julkistalous Summa theologiae Elintarvikkeiden aistinvaraiset tutkimusmenetelmät Saanko olla totta? Ikkuna juutalaisuuteen Lemmikkielämää Onni on joka päivä: Lapsiperheen arki ja hyvinvointi Vastavuoroinen sosiaalityö

36 29 36 31 36 31 29 31 36 29 36 38 36 33 38 38 43 36 36 37 36 36 36 36 32 32 33 36

Kulttuuriosaaminen: Tietotalouden taitolaji

33 9789524951081

Heidegger, Žižek ja vallankumous Perspektiivi kuvataiteen historiassa Onko kapitalismilla tulevaisuutta? Suomen kalojen loiset Puolen maailman valtias: Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty

33 42 32 53

9789524953344 9789524952224 9789524954501 9789516629752 9789524953139 9789516629370 9789516628007 9789524950695 9789524951791 9789524950107 9789524954082 9789524953122 9789524951548 9789516625129 9789524951999 9789524952002 9789524952972 9789524954266 9789516629004 9789524952644 9789524950671 9789516627659 9789524954099 9789524952019 9789524951463 9789524952026 9789524952415 9789524953917

9789524952361 9789524953573 9789517684460 9789524952378

39 9789524953580

Saatavilla olevat teokset  59


Tekijä

Nimeke

Vartiainen, Pirkko ym. Vehmas, Simo Vehviläinen, Sanna Vehviläinen, Sanna Vesala, Kari Mikko & Teemu Rantanen (toim.) Vesterinen, Ilmari Virtanen, Anne & Liisa Rohweder (toim.) Worldwatch-instituutti Worldwatch-instituutti Vuento, Matti Väliverronen, Esa (toim.) Vänskä, Annamari Yesilova, Katja Ylikangas, Mikko (toim.) Ylikoski, Petri & Tomi Kokkonen Yritystutkimus ry Yritystutkimusneuvottelukunta Zeranska-Gebert, Grazyna & Teuvo Lampinen Žižek, Slavoj

Johtajana kaaoksen reunalla: Kuinka selviytyä pirullisista ongelmista Vammaisuus: Johdatus historiaan, teoriaan ja etiikkaan Ohjaustyön opas: Yhteistyössä kohti toimijuutta Ohjaus vuorovaikutuksena

Isbn

38 9789524953153 31 9789516629578 32 9789524953443 30 9789516628441

Argumentaatio ja tulkinta

29 9789524950114

Shintolaisuus: Japanin kansallisuskonto Ilmastonmuutos käytännössä Maailman tila 2012 Maailman tila 2013 Virukset: Näkymättömät viholliset Journalismi murroksessa Muodikas lapsuus Ydinperheen politiikka Mielen salat Evoluutio ja ihmisluonto Yritystutkimuksen tilinpäätösanalyysi Konsernitilinpäätös yritystutkimuksessa

39 41 36 36 34 31 36 33 29 34 36 29

Parlando: Musiikkisanakirja

36 9789524952064

Pehmeä vallankumous: Psykoanalyysi, taide, politiikka

36 9789524951272

Otatiedon, Palmenian ja yliopistopainon painetut kirjat sekä e-kirjat osoitteessa www.gaudeamus.fi

60  Saatavilla olevat teokset

Hinta

9789524952385 9789524951784 9789524952439 9789524953009 9789524953924 9789524951265 9789524952408 9789524950947 9789524954075 9789524950435 9789524954273 9789524950954


Kirjahylly täynnä? Tutustu Gaudeamuksen e-kirjoihin! Gaudeamuksen jatkuvasti laajentuva e-kirjavalikoima sisältää niin uusia kuin aiemminkin julkaistuja teoksia. Kätevästi mukana kulkevat e-kirjat löydät verkkokaupastamme gaudeamus.pikakirjakauppa.fi sekä muista e-kirjakaupoista ja -palveluista. Lähes kaikki uutuutemme julkaistaan e-kirjoina suunnilleen samaan aikaan painetun kirjan kanssa. Saatavilla oleva e-kirjavalikoima on listattu verkkosivuillamme.


Y/ TUTUSTU YLIOPISTO-LEHTEEN!

5 LEHTEÄ 15 EUROLLA Y3/0Y Y7//17 0 Y /02 /147//015 1 Y/01/ 7/17 YLIOPISTO

YLIOPISTO

TIEDETTÄ

RAKKAU DELLA

YLIOPIST O

YLIO PIST O

YLIO PIS

TO

TIE TI ED TIED ETTÄ DE TTÄ RAK KAUD ET RA KK TIEDETTÄ RAKKAUDEL LA TÄ ELLA / HELSIN GIN YLIOPISTO AU DE RA / HELS YLIOPIS TO KK LL INGI N AU YLIO PIST A / HE DE LS IN O LL GI N A / YL IO HE PIS LS TO IN

/ HELSIN GIN

GI

N YL

IO

PI

ST

O

Syh Rau öan p reseprtiaä: matkus tikas t sa aa

kärsivälli kuuntel syys, em komprom inen, issi.

/ 18

/ 18

Sumea puhe

ee ja Tiede tekhämää hyvääharhauttaa.

Lumimies Kersti Lapista / 2 Juvan kodit / 28

Tut aik kijat sa ovat tek teenijöik si

Kuti st k uva arvoalan n Ti itus Ho mo / 32 / 34 Aivotutkij test nkelan Ham amen usuttaa a ttikiat Ark mukpaan / no Ylipai ri: liikkeel Mih in kuolinamPantse uina anaNeu38 le. / 2 tutkijoiden isu vun tron Laps raja ved/ 46 Syrjän utee etään? n tien i- oppi et/ 18/ 42 kallo Luit täh puntarissa / 18 / 26 / 18 valinta / 26 ja a, ytimess myötä vat ä. / 36 mieltä tari ja elä noit ina / 38

TILAA: HELSINKI.FI/FI/TILAA-YLIOPISTO-LEHTI Tutkittua tietoa ja taustoja luulon sijaan. Yliopisto-lehden sivuilla esittäytyvät Helsingin yliopiston tutkimus ja tutkijoiden analyysit, jotka avaavat uusia näkökulmia maailmaan. Ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Myös verkossa. Kaikille!

YLIOPISTO /

HELSINKI.FI/YLIOPISTO-LEHTI FACEBOOK.COM/YLIOPISTO TWITTER.COM/YLIOPISTOLEHTI


YLIOPISTOLLISTA TÄYDENNYSKOULUTUSTA

työelämän TARPEISIIN

HYPLUS.HELSINKI.FI Täydennyskoulutusyhtiö, jolla on tosi viisas omistaja.


Osoitelähde: Gaudeamuksen asiakasja osoiterekisteri. Jos vastaanottajaa ei tavoiteta, palautetaan:

Gaudeamus Oy PL 53 00014 Helsingin yliopisto

• • •

Gaudeamus syksy 2017  

Gaudeamuksen syksyn 2017 uutuuskirjat

Gaudeamus syksy 2017  

Gaudeamuksen syksyn 2017 uutuuskirjat

Advertisement