Page 20

Porträttet

gadden möter

Mannen bakom kameran Möt doldisen som älskar bilder, och som trots endast enstaka kurser i konstvetenskap ändå har varit på nära femhundra föreläsningar. Av MIMMI NILSSON (text och foto)

Det går runt en man och filmar på våra föreläsningar …” Tipset kom från en nyfiken student som sett hur någon med kamerautrustning smugit runt i hörsalar och korridorer. Spåren ledde, via Stockholms universitets IT-support, vidare till Team Medieproduktion. Bakom en anspråkslös dörr i B-huset i Södra husen öppnade produktionsledaren Bengt Göthammar. Han stämde in på signalementet, och berättade att han inte ägnade sig åt hemligt spioneri, utan filmade föreläsningar åt studenterna på uppdrag av olika institutioner. Men vem är mannen bakom kameran egentligen?

annat ägnade sig åt att filma lokal-tv hemma i Södertälje, var han tillbaka på Lärarhögskolan igen. Det var tidigt 90-tal, persondatorn hade just gjort entré, och Lärarhögskolan hade fått ett telefonmodem för att koppla upp sig på internet.

Mondos föregångare En dag satt Bengt Göthammar och en av hans kolleger och funderade. De filmade kurser i specialpedagogik åt andra lärosäten och skickade kassettband med post

”Jag har inhämtat mycket kunskap under åren men eftersom jag inte studerar så blandar jag lätt ihop alla föreläsningar.”

Började på Lärarhögskolan Allt började år 1970. Bengt Göthammar hade avslutat den yrkesinriktade tekniska linjen på gymnasiet, och precis muckat från lumpen. Han såg en annons i tidningen om att Lärarhögskolan i Stockholm sökte tekniker, och ringde upp. – Det gick väldigt fort. Jag sökte jobbet och redan dagen efter var jag uppe på intervju, samma eftermiddag ringde de igen och frågade när jag kunde börja arbeta. På Lärarhögskolan hade man tagit de första stegen mot att börja filma föreläsningar redan på sextiotalet. Då kallades det för intern-tv och syftade till att vara ett hjälpmedel för lärarstudenter som skulle ut på observerande praktik i skolklasser. Att använda film i utbildningen blev en smått revolutionerande metod, och Bengt Göthammar och hans kolleger fick gå i bräschen. – Kamerautrustningen på den tiden var större och mer krävande, vi var tekniker, ingenjörer och pedagoger som arbetade tillsammans, det var inga SVT-produktioner direkt, säger han och skrattar. Åren gick, och efter ett kort mellanspel där han bland

Flytt till SU Trots detta säger han själv att det inte har varit tekniken som roat honom, utan vad den kan användas till. När lärarutbildningen flyttade från Konradsberg och slogs samman med Stockholms universitet, följde Bengt Göthammar och hans kolleger med. Tekniken hade gått framåt ytterligare och digitaliseringen hade lett till att videoinspelningarna numera lades ut direkt på nätet. – Vi som jobbade med video tyckte inte att det var fel att flytta in i Stockholms universitet, vi fick ju ett större antal kunder därigenom, och det blev inte bara pedagogikundervisning att filma. Bengt Göthammar tror inte att vindarna blåser mot mer distansundervisning där studenterna enbart sitter hemma och tittar på inspelade, och dramatiserade föreläsningar. – Jag tror inte på att piffa till kurser på det sättet, det handlar om vad folk säger. Däremot kan videoinspelade föreläsningar fungera som en hjälp i undervisningen. Studenterna är intresserade av att kassera in poäng, institutionerna är intresserade av att slussa igenom studenter. Kan man med hjälp av videoinspelningar få färre avhopp är det jättebra. På det sättet finns det en slags win-win i det jag sysslar med.

Pensionen närmar sig kors och tvärs över hela landet. Tänk om man kunde lösa det på ett smidigare sätt? – Vi fick en idé och skapade en enkel läroplattform på internet, det var en tidig variant av Mondo kan man säga. Det gick inte att visa annat än mindre stillbilder och från början var många kritiska, väldigt få studenter hade tillgång till internet. Men i slutet av terminen såg vi att 75–80 procent av studenterna använde sig av plattformen, då förstod jag värdet av vad vi skapat.

Bengt Göthammar har sett över fyra årtionden flyta förbi bakom kameran. Säkert femhundra föreläsningar har det blivit, tror han. En ganska imponerande radda, med tanke på att han själv endast läst enstaka kurser i konstvetenskap på Medborgarskolan. – Jag har inhämtat mycket kunskap under åren men eftersom jag inte studerar så blandar jag lätt ihop alla föreläsningar, säger han. Men snart kommer studenterna inte kunna se honom smyga runt och filma deras föreläsningar mer – nästa år går han nämligen i pension.

”Bengt är bra på struktur och tänker flera steg framåt i arbetet. Under alla år vi har arbetat tillsammans har vi också haft väldigt roligt, han är bra på att skapa god stämning på kontoret.”

”En sak som jag alltid uppskattat med min far är att han låter en testa sig fram och låter en göra några misstag innan han hjälper till. Han har bra tålamod och är stark i sig själv.”

KJELL HÄRLIN, VÄN OCH ARBETSKOLLEGA SEDAN 1970.

PETTER GÖTHAMMAR, SON.

BENGT GÖTHAMMAR

Namn Bengt Göthammar. Ålder 64. Bor i Södertälje. Familj Fru, två barn och barnbarn. Yrke Produktionsledare på Team Medieproduktion som på uppdrag av Stockholms universitet och olika institutioner spelar in föreläsningar. Intresse Konst.

20 Gaudeamus 5/2013

20-21 Porträtt.indd 20

2013-09-13 12:58:16

Gaudeamus 5_2013  

Gaudeamus 5_2013

Advertisement