Issuu on Google+

2017

de grote 

hamersma


2017

de grote 

hamersma


5

VOORWOORD

‘Wanneer bent u eigenlijk begonnen met wijn drinken?’ vroeg laatst iemand mij. En - al is dat inmiddels al tienduizenden flessen geleden - dat kan ik mij nog goed herinneren. Het was in 1973 en had alles te maken met het drinkgedrag van mijn vader en moeder, de eerste dronk bier en de andere Coebergh-bessenjenever met ijs en 7-Up. En wat doe je dan als zeventienjarige? Je gaat precies het tegenovergestelde doen van wat je ouders doen. Aldus kocht ik in de supermarkt literpakken goedkope Franse wijn - naar een ID werd toen nog niet gevraagd; dat waren nog eens tijden - die rijkelijk vloeide tijdens onze tienerfeestjes. En al was de kwaliteit nog zo schamel, ik had meteen de smaak te pakken. En ik bleek niet de enige. Het was juist dat jaar dat de wijnverkoop in Nederland zijn eerste grote impuls kreeg: de consumptie steeg van 8,89 naar 10,37 liter per hoofd van de bevolking een jaar later. Sinds die tijd is het snel gegaan: inmiddels staat ‘onze’ teller op ruim 20 liter. Een verdubbeling. Maar in die tussenliggende tijd zijn nog meer mijlpalen bereikt. Zo hebben we inmiddels ontdekt dat wijn heel goed bij het eten past. (Lacht u maar. Daarvoor klonk er nog vaak: ‘Drink je even je glas leeg? We gaan aan tafel!’). En misschien wel het allerbelangrijkste: wijn is op het lijstje van noodzakelijke boodschappen beland. Al sinds ik over wijn schrijf, vind ik het noodzakelijk dat dit vervolgens dan ook goede wijn is. Voor mijn nieuwe De Grote Hamersma 2017 proefde ik meer wijnen dan ooit. En ik kwam tot de conclusie dat de kwaliteit in het algemeen steeds beter wordt. En die van Gastrovino in het bijzonder. Hun proeve van bekwaamheid vindt u in deze speciale editie. Harold Hamersma


AUSTRALIË ROOD a b c d e

AUSTRALIË ROOD Wakefield 2014 (NIEUW)

Cabernet Sauvignon Clare Valley druif: cabernet sauvignon alcohol: 14% type: vol prijs: € 12,95

f

gastrovino

g

h i

j k l

Clare Valley. Verrukkelijk gebiedje. Oase boven Adelaide. Voor Australische begrippen klein. Binnen een dag fiets je erdoorheen.  Maar fietsen dan wel omfietsen laat ik graag  aan collega-vriend-concurrent Nicolaas Klei over. Gaat hij hiermee zijn fietstassen vullen?  Denk niet dat deze Cabernet dat felbegeerde icoontje gaat verdienen. Maar afgeserveerd wordt-ie zeker niet. Uitserveren levert namelijk een compacte, gulle rode op. Met een fris mintstreepje door cassis, het zoet van rijpe kersen parerend, een chocoladeflikje en mollig-zachte tannines.

m n o p q r s t u v w x y z

Wakefield 2014 (NIEUW) Shiraz Clare Valley druif: shiraz alcohol: 14% type: vol prijs: € 12,95

Streepje interessanter en eigener dan de Cabernet Sauvignon van dit huis. Zoet-donker. Rijpe bessen, mokka en zoete specerij. Aangename houvast en een pittig pepertje. waarmee deze Wakefield een wake-upcall verzorgt  voor de door de Australische zon soezerig geworden smaakpapillen.

6 CHILI ROOD Cinco 2014

Reserva Central Valley druif: cabernet sauvignon, carmenère, merlot, syrah, tinta del país alcohol: 14% type: vol prijs: € 11,95 Geef me de vijf: Cinco. Vanwege de vijf druiven die hun kunsten mochten vertonen. Gaat ze goed af. Lekkere wijn. Veel cassis, bramen, kersen. Likeurzoetje zonder dat het storend of alcoholisch wordt. Plus een leermoment: een vleugje suède.

Koyle 2013

Cabernet Sauvignon ‘Royale’ Colchagua Valley druif: cabernet sauvignon alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 15,95 Van Los Lingues Vineyard. Het betere werk van de familie Undurraga die zo leuk zakendoet met de familie Appie Heijn alhier. In ieder geval gaat deze zonder airmiles. Exclusief in hout verpakte Cabernet Sauvignon. Zwart fruit en cassis. Beduidend hogere ‘Gamma-factor’ dan de 2012-oogst: het eiken was in de aanbieding. Undurraga moet ervoor zorgen dat het fruit er niet onderdoor gaat. Even laten liggen maar, luidt het devies. Anders zit je wel erg hout te happen.

Koyle 2013

Carmenère ‘Royale’ Colchagua Valley druif: carmenère alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 16,95 Evenals de Cabernet van Koyle dit jaar ook al een fundering van eiken. Bramen en cassis proberen zich kranig te manifesteren. Cacao


CHILI ROOD

7 duwt en vraagt aandacht. Dubbele espresso wordt neergezet. Oppassen dat het hout niet een te royale inbreng krijgt.

Terrapura 2014

(NIEUW)

Vorig jaar niet, nu wel. Vanwege een krachtige, niet te zoete Cabernet Sauvignon. Veel donker fruit, laurier op zijn plek, krachtdadig doorpakkende tannines en een voorkeur voor ‘rood vlees en kaas’. Volgens het achteretiket. Nog meer gebabbel: de Mapuches, de oorspronkelijke bewoners van Chili, ‘hebben ons een diep respect voor Moeder Aarde bijgebracht’. Goed om te weten.

Terrapura 2014

Carmenère Single Vineyard Colchagua Valley druif: carmenère alcohol: 14% type: vol prijs: € 8,95 Carmenère zoals-ie alleen in Chili kan smaken. Bittere chocolade met kersenlikeur. Koud kopje espresso van de beste kwaliteit. Pruimen op sap. En zwarte bessen met het licht uit. Prima in orde weer. Kan volgens het achtertiket ‘met vis’. Beslist niet doen. Met vis is vies. Voor nog meer wonderlijk backlabelproza: zie de Cabernet Sauvignon.

Terrapura 2015

Cabernet Sauvignon Merlot Colchagua Valley druif: cabernet sauvignon, merlot alcohol: 14% type: vol prijs: € 6,95 Chileen met Tetris-etiket. Alles valt op zijn plek. Levert weliswaar geen highscore op maar ook dit jaar een prima Bordeaux-blend

DUITSLAND ROOD Weingut Martin Waßmer 2013 (NIEUW) Spätburgunder Baden druif: spätburgunder alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 13,95

a b c d e f g

gastrovino

Cabernet Sauvignon Single Vineyard Colchagua Valley druif: cabernet sauvignon alcohol: 14% type: vol prijs: € 8,95

op zijn Chileens. Wil zeggen dat de zon er vrolijk in schijnt. Volle mand rood fruit, cassis eerste rij. Braam en bes. Lekker wat koele donkerte. Zo blijven we weg bij al die zoete opgepoetste modelletjes waarin Chili meer en meer begint te grossieren.

h i

j

Waß ist daß? Martin Waßmer Spätburgunder. Die verzorgt een uitstapje naar de oosterburen om eens wat anders te ervaren. Bezoek een kamer waar wierook heeft gebrand. Geniet van een zweempje verwaaiende zachte, zoete kruidigheid. Een mond rijpe bosaardbeitjes, dito frambozen, mild-bittere kersen, fijne zuren en zachte tannines. Lekker lichte,  niet te zware stijl.

k l m n o

FRANKRIJK ROOD Château Pesquié 2013 (NIEUW) Quintessence Ventoux druif: grenache, syrah alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 19,95

De grotemensenuitvoering van de Terrasses. Zwarte bessen in velours, frambozen in fluweel, rode bessen met chocola en dan van die heerlijke, pittige, Syrah-eigen pepertjes.

Château Pesquié 2014 (NIEUW) Terrasses Ventoux

p q r s t u v w x y

druif: grenache, syrah alcohol: 14% type: vol prijs: € 9,95

z


FRANKRIJK ROOD a b c

Fatsoenlijke Ventoux met veel vulling. Spicy  rood fruit, bittertje, druistig sap. Goede remedie tegen chagrijnige wijndrinkers. Die gaan ermee op het terras zitten en bestellen er een bordje charcuterie bij.

d e f

gastrovino

g

h i

j k l m n o p q r s t u v w x y z

Domaine du Séminaire 2015 (NIEUW) Les Saffres Côtes du Rhône druif: grenache, syrah alcohol: 14% type: vol prijs: € 9,95

Bio-boertige Rhône. Fors en flink ongekamd  fruit. Bramendoornen in de overall. Ophaaltjes van het kreupelhout. Rouwrandjes onder de nagels. Maar geen verdriet. Hart klopt, en op de goede plek.

Domaine du Séminaire 2015 (NIEUW) Côtes du Rhône-Villages, Valréas druif: grenache, syrah alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 11,95

De Villages-uitvoering van het domein. Twee euro meer leidt tot veel donker fruit, ruimhartige tannines en wat meer beschaving dan de ‘Les Saffres’ van hetzelfde domein.  Bio-herenboer.

Domaine Martinolles 2014 Garriguet Limoux

druif: cabernet sauvignon, grenache noir, merlot, syrah alcohol: 14% type: vol prijs: € 8,95 Heeft wat meer te melden dan vorig jaar. Steviger, voller, zonniger. Bessen, fijne zuren,  zuidkruiden en een mokkaboontje. Gastrovino rangschikt ’m in de categorie ‘allesmansvrienden’. Doe ze ’m tekort mee.

8 Les Jamelles 2014

Mourvèdre Pays d’Oc druif: mourvèdre alcohol: 13% type: vol prijs: € 8,95 ‘Cépage Rare’ staat er op het etiket. Zeldzame druif. Valt overigens reuze mee. In het zuiden struikel je over de mourvèdre. Is niet erg. Kan zomaar erg lekkere wijnen opleveren. Maar wees gewaarschuwd. Niet te slappig, niet te voorzichtig, opvallende borstelwenkbrauwen in een werkmanshoofd. Noeste arbeid leidt ook dit jaar weer tot lekker bronstig donker fruit, met flink wat kracht en met een pepermuntje in de overall.

Les Jamelles 2015

Cabernet Sauvignon Pays d’Oc druif: cabernet sauvignon alcohol: 13% type: vol prijs: € 7,45 Gelukkig. Is ontdaan van de eikenhouten jas die ’m vorig oogstjaar in de knel hield. Nu hebben de zwarte bessen, zachte tannines en de rondbrommende specerij weer volop de ruimte. Wijn moet naar fruit smaken en niet naar lamellen. Ook niet als je zelf Les Jamelles heet.

Les Jamelles 2015 Merlot Pays d’Oc

druif: merlot alcohol: 13% type: vol prijs: € 7,45 Soepele stijl, dat rood van Les Jamelles. Kruidige pruimerij, rollende rondingen richting de tong. Wat meer donkere partijen dan vorig oogstjaar. Kan-ie goed hebben. Wordt het wat meer Merlot.


FRANKRIJK ROOD

9 Les Jamelles 2015 (NIEUW) Syrah Pays d’Oc

druif: syrah alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 7,45

ITALIË ROOD Castello Monaci 2013

Liante Salice Salentino druif: malvasia nera, negroamaro alcohol: 14% type: medium prijs: € 8,75 Uit de hak van de Laars. En die is net keurig gepoetst. Verzorgd pruimig, rijp en zonnig. Ook dikke kersen dit jaar. Lekker stevig. Goede zuren. Zonnig maar slank.

Castello Monaci 2014 (NIEUW) Negroamaro ‘Maru’ Salento druif: primitivo alcohol: 13% type: vol prijs: € 8,75

Negroamaro, de zwartbittere. En dat klinkt grimmiger dan hij smaakt. Ik houd het in dit geval op rijpe, donkere pruimen en hulp uit de houtzagerij. Daarom flink wat zoet en specerijen. Prima Maru. Niks te maren.

Primitivo ‘Pilùna’ Salento druif: primitivo alcohol: 14% type: vol prijs: € 8,75

‘Doet u mij maar een fles met veel wijn.’ ‘U  bedoelt een magnum?’ ‘Nee, deze Primitivo telt in zijn eentje al voor twee. Double-duty Pilùna. Veel wijn voor dit geld. Primitivo die optimaal van de Zuid-Italiaanse zon heeft genoten. Pruimen, bramen, specerijen, enorme peperigheid en veel kracht.’

a b c d e f g

gastrovino

Kijk aan, nieuw culibegrip opgepikt vanaf het achteretiket: deli meats. Zou deze zachte, soepele, milde Syrah erg lekker bij smaken. Tijdens het proeven maar even mijmeren over wat er bedoeld zou kunnen worden. Wagyu? Fleckvieh? Angus? Of is dat laatste al te eenvoudig? Er ligt nog een koud gehaktballetje in de koelkast. Test: smaakte perfect. Zelfs de mosterd sloeg de fundering er niet onder vandaan.

Castello Monaci 2014 (NIEUW)

h i

Dal Cero 2011

(NIEUW)

Amarone della Valpolicella druif: corvina, molinara, rondinella alcohol: 15,5% type: vol prijs: € 45,00 De trots van Verona en omstreken. Laat geoogste corvina, molinara en rondinella worden tot eind maart op matten te drogen gelegd, waardoor er uiteindelijk een wijn van gemaakt kan worden met meer concentratie, kracht en vooral ook meer alcohol: 16 procent is geen uitzondering. Of zoals deze: slechts 15,5. Geur en smaak leveren overigens niet in. Denk aan zoete kersen, melkchocola, nootjes, likeur, krenten, vijgen en rozijnen en u bent een aardig eind op streek. Nog ruimte om wat te kauwen? Rood vlees. Paddenstoelen. Short ribs.

j k l m n o p q r s t

Dal Cero 2014

(NIEUW)

Valpolicella Ripasso Superiore druif: corvina, molinara, rondinella alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 18,95 Op basis van de lokale druiven (corvina, molinara en rondella) plus wat van hun gedroogde soortgenoten is er een mooi ‘zalfje’ ontstaan.  Rijpe, zachtzure kersen, zonnige kruiderij, karakteristieke zuren, flietertje groen.

u v w x y z


ITALIË ROOD a b c d e f

gastrovino

g

h

Fioris 2015 (NIEUW)

Tenuta Montecchiesi 2013

Lagrein. Lokaal, eigenzinnig en karakteristiek. Leidt tot een onalledaagse rosso. Geurend naar viooltjes en trakterend op een mondvol donker fruit dat zich in de schaduw tot rijpheid heeft weten te worstelen. Zure pruimen en bittere kersen. Een zoetje van gebrande paprika en bittere chocola. Niet-zoetsappig sap.

Tenuta Montecchiesi. Een huis, een merk, niet te verwarren met het huismerk, van de firma  Dal Cero. En deze staat onder eigen naam dan weer in DGH met buitengewoon smakelijk mousserend van Italiaanse afkomst. Inderdaad, dat is weleens anders. We zullen het P-woord maar vermijden. Enfin, voor hun  eigen naam hoeven ze zich niet te schamen. Voor deze rosso Toscano ook niet trouwens. Blend van sangiovese en syrah. Kittig en toch serieus. Brains en toch aantrekkelijk. Sappig en fijn gespierd. Klinkt als de ideale buitenvrouw. Drink met haar een glas, zou ik zo zeggen. En doe het weer: vorig jaar al geproefd. En we houden haar er nog even bij.

Lagrein Alto Adige-Südtirol druif: lagrein alcohol: 12,5% type: vol prijs: € 11,95

i

j k l m n o p q r s t u v w x y z

10

Fioris 2015

Rosso Vigneti delle Dolomiti druif: merlot, pinot noir, schiava alcohol: 12,5% type: licht prijs: € 9,45 Gemaakt door Cantina Tramin. En in die kantine kom ik ook dit jaar weer graag. Omdat ze daar rood hebben dat helemaal beantwoordt aan de verlangens van de hedendaagse rodewijndrinker. Licht, fris, zure besjes, koel te drinken. Geen geklieder met eiken. Geen gedol met alcohol: 12,5 procent. Heeft wel wat meer te melden dan vorig oogstjaar. Pluspuntje.

La Gironda 2013 (NIEUW) La Gena Barbera d’Asti druif: barbera alcohol: 14,5% type: vol prijs: € 13,95

La Gironda d‘Italia. Beginnen in het hoge noorden. Bitterzoetzure kersen, geroosterde nootjes, donkere bosgeuren en -smaken en verfrissend sappig. Einde-van-het-zomerseizoen, begin-van-de-herfst-rood.

Preziosaterra Toscana druif: sangiovese, syrah alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 12,95

Tenuta Montecchiesi 2013 Selverello Cortona

druif: syrah alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 14,95 Cortona, buurman van Montepulciano’s Vino Nobile. En kijk aan, daar kunnen ze goed met syrah uit de voeten. Aangenaam gevulde rosso. Pruim, cassis, snufje peper. Wat aardsheid en ander bosgebeuren dit jaar. Herproefd voor deze editie: het gebeurt nog steeds.

Tenuta Montecchiesi 2014 (NIEUW) Toscana

druif: sangiovese alcohol: 13% type: medium prijs: € 8,95 Vriendelijk en beschaafd, al dreigt het achteretiket met geluidsoverlast: ‘with a noise of flowers and fruits’. Met het lawaai van bloemen en fruit. Er zal ‘nose’ bedoeld zijn, ‘de geur van’. Een en ander is in ieder geval ook


PORTUGAL ROOD

11 ruimschoots aanwezig. Ik ruik ook pizza. De bezorger staat voor de deur. Met een druppel aan zijn neus.

mokken. Zonnig zonder wollig te worden. Vorig jaar al geproefd en de lengte is er niet korter op geworden.

a b c

PORTUGAL ROOD Aurius 2010

Portugees powerhouse. Met een fundering van de nationale touriga nacional en de internationale syrah. Vorig jaar nog met wat petit verdot. Ontbreekt in deze 2010. Maar missen doen we niks. Wederom een krachtige tinto van José Bento dos Santos, wijnmaker van Monte d’Oiro, een van de beste domeinen uit de regio. Breed, donker, vlezig, sappig. Stevig hang-en-sluitwerk uit de tanninehoek. Wat zachter en verfijnder dan in 2009. Braamvertellingen. Zet er flink de peper in. Even de  deuren tegenover elkaar openzetten: een forse hoeveelheid frisse lucht via decanteren kan geen kwaad. Ook niet bij zo’n oogst die al zes jaar op streek is.

Syrah ‘Lybra’ Lisboa druif: syrah alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 9,95

Van Quinta do Monte d’Oiro, ‘de boerderij op de gouden heuvel. Gemaakt door José Bento dos Santos die als een heilige gezien wordt in de restaurants van Alain Ducasse in Parijs en Monaco, evenals in de Four Seasons Hotels en  Le Cirque in New York. Maar ook voor een doordeweeks vaderlands staatsbanketje aan de eigen keukentafel heeft Dos Santos smakelijks. Eerder proefde ik al zijn 2010 ‘Lybra’. Lekker enigszins geheimzinnige slow Syrah. Rustig genieten van aardse tonen, kersenlikeur, zonpruimen en zacht-zoete pepertjes. Thans iets meer concentratie, dankzij het oogstjaar. Een vleugje kaneel en wat vanilline dankzij de eikenhout-inbreng. Elegantie en kracht gaan samen. Denk maar aan onze eigen Dafne Schippers. Om maar wat te noemen.

Têmpera Lisboa

druif: tinta roriz alcohol: 14% type: vol prijs: € 18,95 Van José Bento dos Santos, Rhône Ranger in Portugal. Maar behalve met syrah (zie zijn Lybra) kan hij ook buitengewoon goed met tinta roriz (tempranillo) uit de voeten. Indrukwekkend rood. De duiding ‘temperamentvol’ ligt vanwege ‘têmper’ voor de hand maar zo zou ik ’m niet willen omschrijven. Wel: ongebolsterd en toch o zo beschaafd. Krachtig en toch van een fijnzinnige elegantie. Duwen  zonder pushy te worden. Bitter zonder te

e f g

h i

j k l m n o p q

SPANJE ROOD Quinta do Monte d’Oiro 2010

d

gastrovino

par José Bento dos Santos Vinho Regional Lisboa druif: syrah, touriga nacional alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 19,95

Quinta do Monte d’Oiro 2012

Borsao 2013

Garnacha ‘Barrica Selección’ Campo de Borja druif: garnacha alcohol: 15% type: vol prijs: € 8,95 Barrica betekent in het Spaans ‘houtdreiging’. Barricadeer het fruit. Voor wijn ondoordringbare eikenbossen die bezit hebben genomen van het geestelijk welzijn van de wijnmaker. Wie een dergelijke fles leeggooit in meer, plas  of rivier (aan te bevelen: de zwanenhals stikt anders in de splinters), ziet tot zijn verbazing dat de inhoud blijft drijven. Watervogels (ook zwanen) gaan erop nestelen, bootjes leggen

r s t u v w x y z


SPANJE ROOD a b c d

er aan en joelende kinderen gebruiken het om ervanaf te duiken. Opmerkelijk genoeg is juist deze Borsao vrij voorzichtig op hout gezet. Terwijl er toch echt staat: ‘barrica selección’. Aldus: kersen op sap, een flankje vanille, beheerst en discreet. Dit oogstjaar met een lekker handje mokkaboontjes.

e f

gastrovino

g

h i

j k l m n

Borsao 2014

Garnacha ‘Selección’ Campo de Borja druif: garnacha alcohol: 14,5% type: medium prijs: € 7,25 Garnacha groot op het etiket. Klein beetje hulp op het achteretiket van syrah en tempranillo. Ondanks zijn 14,5 procent niet zwaarmoedig, doordrinkbaar en goed verteerbaar. Zal er mede toe hebben bijgedragen dat de Spaanse gids Guía de Vinos Gourmets ’m heeft uitgekozen als beste ‘joven’. Schijnt niet tot acute leegverkoop van de schappen te hebben geleid. Ik proefde ’m vorig jaar al en daar is-ie weer.

12 Precies de juiste zwoelheid, zachtheid en rijpheid. De eigenzinnige mencíadruif heeft zich laten inpalmen door een wijnmaker die zijn vak verstaat. Rondborstig, vlezig fruit, met een aantrekkelijk zuur- en zoetinspanning. Keurig onder de 14 procent alcohol ook. Dan blijft volgens de betere producenten ‘het ware karakter van de druif intact’.

Zinio 2015 (NIEUW) Garnacha Rioja

druif: garnacha alcohol: 14% type: medium prijs: € 7,75 Rioja van louter garnacha. Vroeger heel normaal. Maar toen kwam wijsneus tempranillo buurten en was het verhaaltje uit. Maar niet helemaal. Zinio had wel zin om een nieuw hoofdstuk te schrijven. En doet dat met roodgekleurde inkt. Niet omdat het niet goed is maar omdat het zo lekker pent. Over rijpe kersen, met fluweel behandelde framboos,  onthaarde braam en een babyvelletje.

o p q r s t u v

Dominio de Cair 2012

Cuvée Luci & Begoña Ribera del Duero druif: merlot, tempranillo alcohol: 14% type: vol prijs: € 12,95 Cuvée Luci & Begoña. Blend van tempranillo en merlot. Beschaafde, prettig uitgerijpte Ribera del Duero. Het rode fruit al tot rust gekomen. De pruimen tot kalmte gemaand. Zoet en specerij ingetogen. Wat frisser dan de 2011 die ik vorig jaar proefde.

w x y z

Regina Viarum 2014 (NIEUW) Mencía Ribeira Sacra druif: mencía alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 12,95

FRANKRIJK ROSÉ Château Martinolles (NIEUW)

Crémant de Limoux druif: chardonnay, chenin blanc, pinot noir alcohol: 12% type: droog prijs: € 15,95 Evenals de witte (zie ook daar) prima in orde. Feestelijk qua kleur. En vrolijk doch beschaafd  in de mond. Zacht, vol en fris. Met een fijn  abrikozenzwiertje, marmeladetouch en wat voorzichtig mandarijnigs.


FRANKRIJK ROSÉ

13 Les Jamelles 2015 (NIEUW) Grenache Pays d’Oc

druif: grenache alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 7,95

AUSTRALIË WIT Wakefield 2015 (NIEUW)

Chardonnay Clare Valley-Padthaway druif: chardonnay alcohol: 13% type: medium prijs: € 12,95 Double-duty Chardonnay. Van druiven afkomstig uit Clare Valley en Padthaway. Niet direct dubbellekker. Maar wel goed, to the point en adequaat. Al blijft het grensoverschrijdende beperkt tot twee Australische regio’s, toch zou ik ’m willen omschrijven als ‘internationaal’. Een Chardonnay die ook uit Chili, Zuid-Afrika of Argentinië had kunnen komen.  Rijp geel fruit, tritsje tropenvruchten maar niet te, ingetogen romigheid en een fris-fitte  afdronk. Wereldburger.

CHILI WIT Koyle 2014

(NIEUW)

Sauvignon Blanc Colchagua Costa druif: sauvignon blanc alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 15,95 Colchagua. Koele vallei. Colchagua Costa. Nog koeler. Want aan de kust. De wijngaard

a b c d e

Terrapura 2014

(NIEUW)

Sauvignon Blanc ‘Single Vineyard’ San Antonio Valley druif: sauvignon blanc alcohol: 13% type: licht prijs: € 8,95 San Antonio. Koel en groen. Zo ook veel Sauvignon Blancs die daar vandaan komen. Herbaal en mineraal. Grassig en sappig. Krakend en smakend.

f g

gastrovino

Reislustige rosé. Frequent Flyer-pashouder.  CO2-uitstoter. Wil meteen naar het Verre Oosten. Heeft als serveeradvies meegekregen om te schenken bij gerechten uit de Aziatische keuken. Ik zou het wat dichter bij huis zoeken. Is een salade niçoise soms te min? Gaat prima bij een milde, droge, zacht-fruitige zuiderling.

op maar negen kilometer van de zee: ook fijn  fris. Kun je proeven in dit soort Sauvignon Blancs. Compact. Bijna huiverend. Winterregen in het gezicht. Het zoete, het zilte. Grapefruit op zijn strakst. Kruisbessen compact. Het gras net gezeist. De dorst net groot. De ceviche zojuist gemaakt.

h i

j k l

Terrapura 2015

(NIEUW)

Chardonnay Sauvignon Blanc Curicó Valley druif: chardonnay, sauvignon blanc alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 6,95 Duo Penotti. Maar dan anders. Lekker fruitduo. Suikermeloen en peer. Citrus en perzik. Appel en sap.

DUITSLAND WIT Weingut Lorenz 2014 (NIEUW) Riesling trocken ‘Paradies’ Nahe druif: riesling alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 12,95

m n o p q r s t u v w x

Er wordt flink gerookt in het Paradies. Natuurlijk ook aanwezig: de onvolprezen appel. Een krakerige kalkimpressie, witte besjes, opzij gewiegeld door rijpe perzik, wat abrikoos en gele appel. Een ‘zest’ citrus maakt er een bundeling van, mineraliteit zorgt voor een

y z


DUITSLAND WIT a b

stevige fundering, zodat er ‘trocken’ wordt besloten. Goed wit van een interessante Nahewinzer.

c d e f

gastrovino

g

h i

j k l m n o p q r s t u v w x y z

Weingut Lorenz 2014 Riesling trocken ‘Valentin’ Nahe druif: riesling alcohol: 12% type: medium prijs: € 9,95

Nahe. Zijrivier van de Rijn. Maar wat wijnmakers betreft niet op het zijspoor. Er is een klein aantal topdomeinen. Maar ook een aantal dat de naam niet heeft doet niet voor deze onder. Behalve qua prijs dan. Neem deze Kreuznacher Riesling van Weingut Lorenz. Heerlijke dynamiek. Zest en drive. Mooie zuren die de smaakpapillen even wakker schudden. Ontwaakt! Wit fruit meldt zich. Er komt grapefruit aan. Partijtje passievrucht. Maar licht, ingetogen. Witte peper. Trillend droge afdronk. Opnieuw dit oogstjaar geproefd. Blijft erg fijn  voor dit geld.

Weingut Lorenz 2015 Riesling trocken ‘Brückes’ Nahe druif: riesling alcohol: 13% type: medium prijs: € 11,95

Valentin al zo fijn. Brückes 2014 wat guller en  geler. Iets compacter, wat meer gelaagdheid en met wat meer goudrenetbittertjes. Thans 2015: mooie zuren en fijne mineraliteit. Aan  de andere kant van de Brückes ligt het Paradies. Eropaf.

Weingut Martin Waßmer 2014 (NIEUW)

Grauer Burgunder Spätlese trocken Baden druif: grauburgunder alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 15,95

14 Kleurrijke Grauer. Dik, stevig, wat stoer. Sappig en gedroogd geel fruit, abrikoos, mandarijntje, wat specerij, aangename grapefruit, volle afdronk en een klein vetje. Serieus maar fronsvrij.

Weingut Martin Waßmer 2015 (NIEUW) Weisser Burgunder Baden druif: weisser burgunder alcohol: 13% type: medium prijs: € 13,95

Schoongewassen, gezonde blos op de wangen, zachte, goed gevulde, stevige Weisser Burgunder. Peren, appelen, een perzik, lichte citrus. Om door een ringel-s te halen.

FRANKRIJK WIT Château La Fleur des Pins 2015 (NIEUW) Graves

druif: sauvignon blanc, sémillon alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 17,95 Niet de allergrootste, meest meeslepende, allerindrukwekkendste witte Graves maar wel een smakelijke. Precies de goede greep grapefruit, het amandelige, lichtrokerige en blondsappige. Kreeftenklant.

Château Martinolles (NIEUW)

Crémant de Limoux druif: chardonnay, chenin blanc, mauzac, pinot noir alcohol: 12% type: droog prijs: € 15,95 Fitte belletjeswijn. Prima energie. Geurend  naar jasmijn en vlierbessenbloesem. Met veel wit fruit, koket en schoon. Uit Limoux waar – in tegenstelling tot wat iedereen denkt en


FRANKRIJK WIT

15 ontkend wordt in Champagne – ’s werelds eerste mousserende wijn is gemaakt.

Château Pesquié 2015 Terrasses Ventoux

druif: clairette, roussanne, viognier alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 10,95

Domaine La Hitaire 2015 Chardonnay Côtes de Gascogne druif: chardonnay alcohol: 12% type: medium prijs: € 7,95

Prima zuidwestelijke Chardonnay. Vaak wat koeler, ingetogener en niet zo overdreven mooi weer spelend. Sappig wit fruit, groene appel en zachte zuren. Gemaakt door de broertjes Grassa. En die maken in Gascogne alleen maar lekkere wijnen.

Domaine La Hitaire 2015

Les Tours Côtes de Gascogne druif: colombard, gros manseng, ugni blanc alcohol: 10,5% type: licht prijs: € 6,95 Les Tours. Wederom een rondje langs wit fruit, groene appeltjes, krakende kruisbessen, citrus. Bevalt weer. Finishen met een droge  mond. Nog maar een slok nemen. Slechts 10,5 procent alcohol smaakt naar meer.

Sauvignon Côtes de Gascogne druif: sauvignon blanc alcohol: 12% type: licht prijs: € 7,95

Van wijnmakers de broertjes Grassa. Echte Grassa-Sauvignon. Lekker grassig. Granny smith aan boord. Citrus in de flanken. Vol gas  door het glas.

Domaine Martinolles 2015

Chardonnay Pays d’Oc druif: chardonnay alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 8,95

a b c d e f g

gastrovino

P van Pesquié op het etiket. Ik zeg: de P van ‘Parkeren naast het terras’ en daar deze Terrasses bestellen. Frisse perzik, licht appelig,  mandarijntjes op sap, citrus en limoen. Lichtvoetige witte Rhône.

Domaine La Hitaire 2015

h i

j k

Er is een luxe-editie voor het weekend. Uit Limoux en van oude stokken. Dit is een wat eenvoudigere editie. Pays d’Oc. Jonge stokken zonder mokken. Niet zo kapitaliserend op veel, room en ‘kijk mij eens’. Deze is meer van ‘drink mij eens’. Een prima aperitief-Chardo. Fijn verteerbaar, dorstlessend en verfrissend  met inhoud.

Domaine Martinolles 2015

Chardonnay Vieilles Vignes Limoux druif: chardonnay alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 13,95

l m n o p q r s t

Chique Chardonnay. Veel rijp, gul fruit. Passievrucht. Mango. Ananas. Perzik. Roostertonen. Crème-fraîchefrisse romigheid. Serene zachtheid en discrete zuren. Veel body maar zonder te zwaar of te nadrukkelijk te worden.

u v w x

Domaine Sauger 2015

(NIEUW)

Cheverny

druif: chardonnay, sauvignon blanc alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 9,95

y z


FRANKRIJK WIT a b c d e f

gastrovino

g

h i

j k l m

Nooit zie je ’m, Cheverny. Nu staan er flink  wat in De Grote Hamersma. Het zal te danken zijn aan de explosieve vraag naar Sauvignon Blanc uit de Loire dat een appellation waar ook wat Chardonnay gebruikt wordt zich in extra belangstelling mag verheugen. Terecht overigens. We hebben er geen eentje afgekeurd. Ook deze van Sauger is een smakelijk exemplaar. IJsverkwikkend wit met een fikse  portie grapefruit vooral.

Latitude 43 2015

Vin de France druif: chardonnay, vermentino alcohol: 13% type: medium prijs: € 4,95 Vorig oogstjaar in orde. Weer in orde. Gastrovino Wine Selection. Lekker geselecteerd. Lekkere zuren. Lekker verfrissend. Groene appeltjes, wat tropische tonen dit jaar en een citrusafdronk. Kwieke blancmet witte gympies aan. Hollen: kost maar € 4,95.

n o p q r s t u v w x y z

Les Jamelles 2015

Chardonnay Pays d’Oc druif: chardonnay alcohol: 13% type: medium prijs: € 7,95 Bevalt me wat beter dan vorig oogstjaar. Wederom een gesoigneerde Chardonnay met luxe-ambities. Roomboterroompje, rijpe tropische vruchten, kokosmakroontje en wat beschaafde specerij. Eindje hout voor wat extra houvast. En wat extra frissigheid dit keer.

Les Jamelles 2015 (NIEUW)

Sauvignon Blanc Pays d’Oc druif: sauvignon blanc alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 7,95

16 Dit jaar mag-ie mee de gids in. Echte zuid-Sauvignon. Heeft dat zachte en tropische. Wie het knetterende en groene blieft, verkast naar de Loire of neemt een enkeltje Nieuw-Zeeland.

Martinolles 2015 (NIEUW) Vermentino ‘Classic’ Pays d’Oc druif: vermentino alcohol: 13% type: medium prijs: € 8,95

Er is een Domaine Martinolles. Voor de wat hoger opgeleide druiven en blends. Er is een Château Martinolles waar de luxepaardjes mogen wonen. En dan heb je het nederige Martinolles, een soort portierswoning waarschijnlijk. Voor de hulpdruiven. Zoals vermentino. Maar die zorgt voor een hoop gezelligheid. Peren slingeren. Meloenen aan de rol. Citrusgekwetter. Bloemetjes op tafel. Een leuke dochter met een leuk decolleté. En de koelkast is er goed gevuld. Mag je uit pakken waar je trek in hebt.

Maurice Lapalus & Fils 2015 (NIEUW) Enclos du Château druif: chardonnay alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 13,95

Witte Mâcon wil zich nog weleens voorstaan op een enorme uitbundigheid met laagvliegend tropisch fruit. Hier hebben we te maken met een wijnmaker die met beide voeten op de grond blijft. De maximale hoogte zijn zijn chardonnayranken. Die bieden zacht geel fruit, lichte zuren en een pompelmoesbittertje. Ingetogen fris.

Paul Jaboulet Aîné 2015 Secret de Famille Méditerranée druif: viognier alcohol: 13% type: medium prijs: € 8,75


FRANKRIJK WIT

17 Nergens plompe, lompe of afgestompte witte. Ook dit jaar weer op het niveau van 2014. Koelkast-perzik. Fit-abrikoos. Ananas-aanzet.  Gember-sereniteit. En inwaaiende mediterrane kruiderij. Hoe doet-ie ’t voor dat geld? Wat is zijn geheim? Jaboulet staat niet bepaald bekend als de voordeligste.

Vignoble Congé 2015

(NIEUW)

Good old ouderwetse kattenpies. Kruisbessensap. Graspollen. Grapefruit en citrus. Zouden we hier te maken met een good old Sauvignon Blanc uit de Loire? Zeer zeker. De vraag is dan alleen: wat doet-ie in zo’n ouderwetse Bordeaux-fles?

ITALIË WIT Dal Cero 2009

Cuvée Augusto Friuli druif: chardonnay alcohol: 12,5% type: droog prijs: € 34,50

Brut nature. Volstrekt suikervrij. De frisheid van de brut, met wat extra vulling vanwege pure chardonnay. Rijpe appels, bladerdeeg, het kraakje en het zuchtje, de discrete notigheid door lagering op groot hout.

Dal Cero Brut Friuli

Zachte mousse met een abrikooszweem. Fris,  volstrekt droog, tweeëneenhalf jaar sur lie  voor extra complexiteit. Prima aperitief-

c d e f g

i

j k l m n o

alcohol: 12,5% type: droog prijs: € 19,95 Ook dit jaar weer de plaksap-Prosecco voorbij. Niks vals vruchtenfruit. Nergens perzik met een haarstukje. Nimmer appel in de botox. Superieur fris droog wit fruit waarmee de hele mond zich fijn kan opfrissen. Volwassen  metodo classico voor echte grote mensen.

p q r s t u

Vve. Fourny & Fils

Premier Cru Brut ‘Grande Réserve’ Champagne druif: chardonnay, pinot noir alcohol: 12% type: droog prijs: € 34,50

b

h

Dosaggio zero. Metodo classico. Met jaartal. Van een wijnmaker die al een puike anti-Prosecco maakte. En nu helemaal losgaat met zijn Cuvée Augusto. Kost inderdaad hetzelfde als Champagne. En heeft ook de kwaliteit van een vintage-uitvoering. Diepte, lengte, breedte, invulling, spanning. Amandelen, geroosterde nootjes, krokant als millefeuilles, het gekraak van bladerdeeg, banketbakkersroom. Zeer geslaagd.

Vve. Fourny & Fils

Blanc de Blancs Premier Cru Brut Nature Champagne druif: chardonnay alcohol: 12% type: droog prijs: € 39,50

a

gastrovino

Sauvignon Blanc Val de Loire druif: sauvignon blanc alcohol: 12% type: medium prijs: € 8,95

Champagne. En eerder extra brut dan brut. Op naar de brut nature van hetzelfde huis.

Fioris 2015

Bianco Vigneti delle Dolomiti druif: chardonnay, pinot bianco, riesling, sauvignon blanc alcohol: 12,5% type: licht prijs: € 9,45

v w x y z


ITALIË WIT a b

Fioris. Kittig bergwit. Dolomieten-wijn. Volle  koele peer, frisse appeligheid, wat spicyness, milde bitters en zachte zuren.

c d e f

gastrovino

g

h i

j k l m n o p

Fioris 2015 (NIEUW)

Pinot Grigio Alto Adige-Südtirol druif: pinot grigio alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 11,45 Beslist geen Pinot Griezelio. Licht geurend, naar amandeltjes en honing. Appel, peer, witte bes, een licht pepertje.

Fioris 2015 (NIEUW)

Sauvignon Alto Adige-Südtirol druif: sauvignon blanc alcohol: 13,5% type: licht prijs: € 12,95 Lekkere serie. En nu eens niet op Netflix. Fioris. Smakelijk rood. Prettig wit. Grapefruity Sauvignon Blanc, vol grapefruit, ijspret en een ingebouwd koelaggregaat dat in staat is om vermoeide smaakpapillen weer op te warmen.

q r s t u v w x y z

Tenuta di Corte Giacobbe 2015 (NIEUW) Pinot Grigio Venezie druif: pinot grigio alcohol: 13% type: medium prijs: € 8,95

Goedgemutste, vrolijk stemmende, lekker gevulde Pinot Grigio. Rijpe peer en suikermeloen. Volle appel en lichte citrus. Zachte zuren. Laten we gaan varen en een fles meenemen. Oppassen voor de waterpolitie. Drinken aan boord mag niet. En zo’n gondel valt zo op.

18 Tenuta Montecchiesi 2015 (NIEUW)

Vermentino Chardonnay Toscana druif: chardonnay, vermentino alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 8,95 Chardonnay flirt met lokale vermentino. Het  gebalts en geknipoog valt hier in de smaak. Lichtvoetigheid ten voeten uit. Bloezend en bloesemend. Meloensnoepjes, perzikfruit, een opwaaiend zomerjurkje, en gelukkig van de dame in kwestie. Limoncello-zoetzuur. Lekker licht in de alcohol dus we kunnen nog even door.

NIEUW-ZEELAND WIT Insight 2015 (NIEUW)

Sauvignon Blanc Marlborough druif: sauvignon blanc alcohol: 13,5% type: medium prijs: € 11,95 Etiket dat precies uitlegt wat je gaat proeven en meemaken. Het wordt nog een hele zit. ‘Awaken your senses.’ ‘Thrilling experiences.’ ‘Bursting with ripe tropical fruit aroma’s, mango, passionfruit and fresh herbs.’ En dit is nog maar een kleine greep. Pak een glas en een leesbril: de lettertjes zijn nogal klein.

OOSTENRIJK WIT Ferdinand Mayr 2015

Grüner Veltliner ‘My Signature Wines’ Niederösterreich druif: grüner veltliner alcohol: 12,5% type: medium prijs: € 8,75 ‘My Signature Wines’ annonceert het etiket. Pittige handtekening. Een lus. Een streek. Geen haperen. Een kras. De grafoloog in mijn smaakpapillen herkent daar een fris, opgewekt en kwiek karakter in dat zonder aarzelen


PORTUGAL WIT

19 op zijn doel afgaat. Ten opzichte van de 2011-oogst die ik als laatste goed beoordeelde: handschrift ongewijzigd.

geel en mollig wit. Gele kruiderij, witlofbittertjes en citruszuren.

VERENIGDE STATEN WIT

PORTUGAL WIT Casa da Senra 2015 (NIEUW)

Chardonnay ‘Barrel Fermented’ California druif: chardonnay alcohol: 13,5% type: vol prijs: € 10,95

b c d e f g

gastrovino

Loureiro Vinho Verde druif: loureiro alcohol: 11,5% type: licht prijs: € 8,95

Cloud Break 2014 (NIEUW)

a

h

Op dit prijsniveau veel met koolzuurbelletjes ingespoten bruiswater. Zelfs niet geschikt om kunstgebitten mee te reinigen. Maar kijk nou toch, een dartele, zuivere, spetterende, lichtprikkende uitvoering. Zacht in de meloen, mild in de peer, discreet in de citrus en ruim in de dorstlessing.

SPANJE WIT Gran Zinio Brut Cava

druif: macabeo, parellada, xarel·lo alcohol: 11,5% type: droog prijs: € 12,95 Zinio. Voor wie zin heeft in een zuivere, krakenddroge Cava. Lekkere dorst opwekkend. Evenals vorig jaar droog als de Sahara na een zandstorm in de zomer.

Chardonnay zoals de Amerikanen zelf ’m lekker vinden. En sommige van onze landgenoten ook. Die van linedancing houden, Dolly Parton, megabekers roomijs, familiezakken zoete popcorn en karamelfudge. Het is nu eenmaal Chardonnay uit een land waar zoals bekend alles groter is. Het hoofd van Donald Trump incluis. Overigens gaat het gerucht dat zijn moeder, terwijl ze in verwachting van hem was, geprikt is door de akiz-mug. Dat leidt tot het omgekeerde resultaat van wanneer je tijdens je zwangerschap besmet wordt het zika-virus: je wordt geboren met een heel groot hoofd en heel kleine hersens.

i

j k l m n o p q r s t u

Regina Viarum 2014

(NIEUW)

Godello Ribeira Sacra druif: godello alcohol: 13% type: medium prijs: € 16,95

Groene typografie op het etiket. Groene halscapsule. En een kunstgras groene kunststof kurk. Wijn dan zelf zeker ook… Nee. Zacht

v w x y z


ALSJEBLIEFT 10% KORTING

GASTROVINO.NL ONLINE EN OFFLINE DE LEKKERSTE WIJNEN!

OP ALLE WIJNEN UIT DE HAMERSMA SPECIAL

KORTINGSCODE: HAMERSMA10 Deze kortingscode geeft recht op een eenmalige korting van 10% op al de wijnen uit deze Hamersma special. Kortingscode is geldig t/m 30 september 2017, is eenmalig te gebruiken en niet in combinatie met andere aanbiedingen. Kortingscode is geldig in onze winkel met volledig ingevulde gegevens of in onze webshop.

Naam Adres Woonplaats Telefoonnummer E-mail


Hamersma Gastrovino