Issuu on Google+

Historiska vingslag ‒ smått och gott plockat ur Gävle brandstations historia.


Gästrike Räddningstjänsts äldsta pump som är daterad till år 1701 Pumpen drogs för hand och väl framme på brandplatsen pumpade två man och en man skötte slangen. För att försörja pumpen med vatten bildade man en kedja från ån som langade vatten till pumpen med hinkar.


Före 1890 bedrevs brandbekämpningen av värnpliktiga män mellan 15-20 år. 1890 valdes Otto von Malmborg till chef för den nya fasta brandkåren. Tidigare var borgmästaren självskriven som chef för den enklare brandkåren.


Tidigt 1900-tals brandsläckare för vatten. I dag har nästan alla en trycksatt pulversläckare hemma.


En ångspruta i full drift vid Gavleån på 1890-talet. Den tillverkades 1890 av Ljusne Mekaniska verkstad.


Ångsprutan stod ständigt uppeldad i tryck och brasan underhölls av två brandmän dygnet runt. Året bör vara kring 1891. Bemanningen på brandkåren då var 3 befäl och 13 brandmän dygnet runt. Därtill fanns 18 man som nattvaktsstyrka alla jobbade på Skoglund/Olssons smidesverkstad då man ansåg att dessa kunde hantera elden på ett bra sätt. En reservstyrka på 167 man i staden och 17 man i Strömsbro. Därtill fanns en allmän reservstyrka på 224 man.


Ångsprutan upputsad och fin till en parad på stan i början av 1980-talet. 1894 brann sulfitfabriken i Gästrike Hammarby och man körde då dit ångsprutan på tåg för att kunna hjälpa till. När man kom fram hade den då största sulfitfabriken i Skandinavien brunnit ner. Tåget placerades då nära ett vattendrag och ångsprutan kunde då rädda det stora massalagret som fanns vid industrin.


BrandĂśvning pĂĽ baksidan med Homolight pump 200 liter/min slutet av 1950-talet.


Vagnhallen på år 1890- talet. 1892 var kylan så sträng att slangtornet inte kunde värmas upp nog mycket. Då torkades slangarna i gymnastiksalen vintertid.


Bild från framsidan år 1896 Detta år hopsattes och tillverkades två sparkstöttingar och tre cyklar till utryckningen då detta skulle underlätta för hästarna om två eller tre man kunde åka spark eller cykel. Facklor för upplysande av brandplatsen köptes också in detta år. Omsättningen av brandmän var stor under denna tid. Detta år hade 12 man slutat, 6 man fått sparken och en hade rymt. När rymningarna var som störst blev man tvungen att erbjuda kontrakt med hälften av betalningen vid påskrivet kontrakt och resten efter 3 månader godkänt jobb.


1904 inköptes en 20 meter lång mekanisk stege och en rutschkana för livräddning. Rutschkanan var ett stort segel som spändes upp från toppen på stegen och snett ner till marken att rutscha ner i OM man vågade.


Vagnhallen 1904, eller senare, den nya 20 meter l책nga mekaniska stegen st책r l채ngst bak. Nu har vagnhallen f책tt elektriskt ljus.


Övning med hakstegar i tornet. En person firas ner i rep från högsta våningen. 1906 ramlar Per Servatius ner under en övning och spräcker huvudskålen och dör. Detta är det hittills enda dödsfallet på vår station tack och lov.


1904 byggdes en 21,7 meter hög exercisgavel på baksidan av brandstationen och den nya 20 meter långa mekaniska stegen är rest upp mot tornet. Vad vi vet så övade man på detta sätt utan säkerhetslinor fram till 1960-talet. 1961 fick man på vikarietestet klättra upp i den ena stegen och sedan springa på nocken över till nästa stege som var placerad på andra sidan av huset och sedan ner på denna. Allt på tidtagning.


BrandskĂĽpen som funnits sedan bĂśrjan av 1900-talet (32 st 1907) ute pĂĽ stan. Dessa ersattes 1964 till dessa brandtelefoner.


Vår äldsta bevarade rökskyddsmask ca 1900. Före 1890 brandmannen stoppade skägget i munnen när han skulle tränga in i tät rök. 1891 och framåt hade man en tygmask där man stoppade in en skumgummibit som var indränkt i ättika i tyg delen under munnen och trodde att ättikan skulle lindra mot rökgaserna.


Syrgasapparat där man återanvänder sin egen utandningsluft som syresätts med en liten flaska med 100 % syrgas. Användes från mitten av 1930-talet fram till 1960talet men används ännu i Rysslands kolgruvor.


Agas fĂśrsta 300 bars system som kallades divator och kom pĂĽ bĂśrjan av 1960-talet


Dagens utrustning Interspiro QSR med รถvertryck i masken och radio i masken.


Arbetstider dĂĽ och nu 1891 fick en ogift brandsoldat ledigt var 13:e dag.

1958 jobbade man 80 timmar i veckan 15 timmar mer än i Stockholm.

I dag jobbar vi 42 timmar i veckan.


Historiska vingslag