Page 1


Kära Gästabudsvän!

V

i är lite tidiga i år - redan den 30 augusti öppnar vi, för åttonde året i rad, upp portarna för Söderköpings Gästabud. I dagarna tre bjuder vi in till en riktigt härlig fest med gycklare, marknadskrämare, riddare, musikanter, hästar, hundar och annat löst folk. I år får du inte missa att besöka Magikergränd, där drakar, trollformler, flygande föremål och andra underliga saker blir verklighet på en vacker bakgård vid Storgatan. För både stora och små. Marknaden vid S:t Laurentii kyrka breder ut sig mer och mer och fler spännande och vackra varor bjuds ut till de som så önskar. God och närande medeltidsmat finns på Rådhustorget och i många av stadens restauranger. Musik spelas precis överallt och gycklare rör sig runt i staden med sina konster och tricks. Fredag- och lördagkväll bjuds det på eldshower på flera olika platser runt om i staden. Och vad är väl ett gästabud utan ett tornerspel? I Brunnsparken rider de djärvaste och mest utmanande riddarna i vilda uppvisningar och kamper. Strax intill skjuter Yngve Trötts pilbågsskyttar pricksäkert och långt. NoMeMus – vår nordiska musikfestival – fokuserar i år på musik från 1400- och 1500-tal. Som vanligt medverkar professionella ensembler från både Norden och länderna runt Östersjön. Och vad har vi mer? Ja, precis allt du kan önska dig av ett gästabud – läs i programmet eller på vår hemsida www. gastabud.se. Välkommen in i medeltidens magiska värld! Christina Nilsson Ordförande Söderköpings Gästabud, ek. förening. I föreningen ingår Stadskärneföreningen, Söderköping/S:t Anna församling och Söderköpings kommun


Gästabudet - familjefest

G

ästabudet är en riktig familjefest som passar alla åldrar, inte minst barnen. Det enda som krävs är ett gott humör och någotsånär bekväma skor. För även om det mesta är på gångavstånd och det finns hästskjuts att ta till, kan det bli en riktigt ordentlig promenad för dem som vill uppleva det mesta som dukas upp under helgen. För de allra minsta slår Urdarteatern upp sitt vackra tält på Hagatorget och framför dockteaterföreställningen ”En tiger i medeltiden”. Lagom spännande för 3-åringar. I Kanalhamnen anordnar Visitor Center skapande verksamhet för alla åldrar men främst med de yngsta i fokus. I Kyrkparken är det flera olika workshops. Skönbergagatan bjuder in till femkamp med spännande tävlingar för både små och stora. Och hos keramiker Bengt W Larsson får alla hugade prova på att skapa i lera. I Brunnsparken finns det ponnyridning och möjlighet att prova en alldeles riktig (nåja) rustning. Vi kan fortsätta uppräkningen i det oändliga. Alla ni som läser igenom vårt program hittar fler saker att göra, oberoende om man har med sig små barn, tonåringar eller kanske mormor och farfar. Men som sagt - barnen har alltid haft en särskild plats i vårt arrangörshjärta.


Smaklig måltid

F

ör 500 år sedan kunde de som rörde sig i Söderköping stöta ihop med Sveriges mest namnkunniga biskop någonsin, Hans Brask. De flesta har nog hört talas om hans brasklapp, som räddade honom från att bli en av de 89 personer som halshöggs vid Stockholms blodbad 1520. I Söderköping ägde Brask ett par biskopsgårdar. Och eftersom staden var en av Östergötlands viktigaste och största städer, befann han sig ofta här. I Söderköping tog han emot Kristian II på hans eriksgata som bl a kryddades med att kungen traditionsenligt hängde ett par personer. Senare gästades Brask av Gustav Vasa som en sen vinterkväll satt här och skrev till sina förtrogna att Linköpings stift lovat att med ett stort bidrag stödja revolten mot samme Kristian. Det var en orolig tid där det gällde att hålla tungan rätt i mun. Med kungar och andra högt uppsatta gäster måste förstås Brask bjuda på riktigt generösa måltider. På hans bord fanns otaliga olika rätter gjorda på fisk och kött, mycket var saltat, torkat eller konserverat på andra sätt, men färska grönsaker och frukter efter säsong fanns också på menyn. Påfågel med utslagen stjärt bör ha prytt bordet vackert liksom bakverk, både söta och salta. Till det drack man vin och vid enklare sammanhang öl.Vid vårt gästabud blir det kanske inte så många påfågelstjärtar på menyn, men både vid vårt ”mattorg” på Rådhustorget och på stadens övriga restauranger och caféer bjuds det på mycket som smakar bra för hungriga medeltidsbesökare.


Medeltida marknad

I

parken vid vackra S:t Laurentii kyrka finns gästabudets marknad med ett halvt hundrade knallar från när och fjärran. Här omges man av krämare som bjuder ut allt från svartsmide, skinn, smycken, medeltida glas, leksaker och musikinstrument till handflätade korgar och vackra dräkter. Även i år huserar handelshuset Korps i kyrkparken med sina vackra tyger och det mesta annat man kan behöva för att tillverka sig en egen tidstrogen dräkt. De som vill göra något själva kan delta i Spångmurs brickbandsworkshop, böja till en kapsylöppnare och ett trollkors i en smidesworkshop eller tova sig en hatt hos Ami. För den som är sugen på något gott är brända mandlar och knäckäpplen kända favoriter.Vill man laga till något hemmavid erbjuds örter och kryddblandningar som gör maten extra medeltidsgod. Leksugna barn, och vuxna med för den delen, kan prova på aktiviteter som yxkastning, knivkastning, musroulette och ponnyridning. Mitt i geschäftet rör sig till och från gycklare och musikanter. Folkungagillet visar medeltida danser och Mareld avslutar marknadskvällarna med sina eldshower. Ett stenkast från marknaden finns S:t Ragnhilds Gilles stadshistoriska museum, där kan man lära sig lite mer om stadens medeltida historia.


V

En stund av lugn

rothemskvarteren är vår mest pittoreska stadsdel. Här vilar ett stilla lugn för dem som vill ta en paus från det annars ganska högljudda gästabudsfirandet. 1235 kom gråbröderna hit och byggde sitt konvent med en riktigt stor kyrka. Senare blev det här platsen för hospitalet, där fattiga och övergivna barn och människor med olika handikapp fick en fristad. Dagens hus, som byggdes för några 100 år sedan, vilar på murarna till franciskanernas kyrka. Idag finns stadens minsta torg här, Skvallertorget. Här står ett av de sex ”Tornen i Söderköping”, en utställning som med ord, bild och ljud berättar om barnen Nu och Då och deras fantasifyllda promenad genom staden. Fredag och lördag dyker Mareld upp med sin gycklarshow. Här finns också en ”minimarknad” med något att äta och dricka eller lite sött för dem som vill stanna till en stund och njuta av lugnet. Vid Kalle mä Pipas stuga, ett stenkast från Drothems kyrka, framför Teater Sythercopie Medeltidsrapsodi nr 6. I olika scener berättar de om livet på stadens torg, drottning Katarina och hennes testamente, kröningen av drottning Hellvig 1281, besök av Linköpings biskop, den allvarliga digerdöden och slutligen Engelbrekts försök att värva stadens invånare för sin sak. En av konserterna i NoMeMus är förlagd till Drothems kyrka. Det är den estländska ensemblen Rondellus som fredag kl 20.00 spelar och sjunger kärlekssånger från renässansens Frankrike, Italien, England och Spanien.


Magikergränd

D

en som inte tror att en tusenårig uggla kan flyga behöver inte bege sig till gästabudets stora nyhet – Magikergränd. Där ligger Landet Kring, och dit kommer bara de som använder människans främsta egenskap, fantasin. Å andra sidan, alla som har fantasi kommer att få möta de mest fantastiska varelser. Drakar, talande magiska huvuden, troll och mirakelmedel är lika naturligt som att solen går upp varje morgon. Om vintrarna ligger gränden nerpackad i en vacker liten kista på en slottsvind. Men på sommaren reser magikerna iväg och packar upp sitt Landet Kring, med tillhörande teater, tält och marknadsstånd. Där förevisar de märkliga ting och magiska konststycken som kan få de flesta att häpna och förundras.


Mästermagikern Gaston t ex, har en spökfälla och en tankeläsarmössa. Alkemisten Arkadia fann redan för 600 år sedan lösningen på gåtan till ”De vises sten”. Sedan dess har han haft full kontroll över både liv och död. Mindre existentiella men ändå viktiga saker som håravfall, idioti, två vänsterhänder och dålig smak kontrollerar han också. I Landet Kring har han alltid med sig sin käraste vän, draken Sötnos. Doktor Cagliostros mystiska kuriosakabinett finns också på plats. Dessa magiker och fler därtill hittar gästabudets besökare i Magikergränd, strax invid Storgatan där den mynnar mot Rådhustorget. Varje timme visas en ny föreställning, däremellan kan man strosa runt och uppleva alla magiska knep och mystiska infall. Entré 60 kr, dagbiljett 100 kr

Magikergränd stöds av:


NoMeMus, Nordisk festival för medeltida musik

N

oMeMus genomförs i år för sjätte gången. NoMeMus arbetar för att stärka det nordiska samarbetet inom medeltida musik och introducera medeltida musik för en bredare publik. Det görs genom att arrangera varierade musikprogram med professionella artister från de nordiska länderna och länderna runt Östersjön. Men utöver detta bjuds även på föreläsningar om musikens bakgrund och traditioner. Genom sångkurser och workshops ger festivalen även tillfälle till att få prova på och komma in i utövandet av medeltida musik eller dans. Med anknytning till 1513 då Hans Brask installerades som biskop i Linköpings stift, kommer årets festival att kretsa kring tidsperioden 1400- och 1500-tal. Konserter, föredrag, workshop och kurs kommer att ta upp musik från denna tidsperiod, i brytningen mellan medeltid och renässans. Liksom förra året kommer det att vara entréavgift, 50 kr till de tre konserterna. OBS – konserterna fredag och lördag kväll spelas in av Sveriges Radio, vi ber er därför komma i god tid, inget insläpp efter konserternas början!


Årets upplaga av Nordisk festival för Medeltida Musik är den sjätte i ordningen. Programmet utgår från br ytningstiden mellan medeltid och renässans, närmare bestämt år 1513, då biskop Brask inledde sitt vär v i Linköpings stift.

KONSERTER Fre 30/8 Kl 20 Ensemble Rondellus: Triste Plaisir Kärlekssånger från renässansens Frankrike, Italien, England och Spanien. Drothems kyrka Lör 31/8 kl 16 Bessman: Medeltida ballader och folkliga danslekar. Bilder och berättelser om medeltida liv. B r u n n s s a l o n g e n ( S ö d er köpings Br unn) Lör 31/8 kl 19 Capella Pro Vocale: Italienska laudasånger och flerstämmig sakral sång från 1400– och 1500-talet. S : t La u r e n t i i k y r k a Sön 1/9 kl 11 Mässa i medeltida anda Medverkan av kursdeltagare och S:t Laurentii kyrkokör S : t La u r e n t i i k y r k a

SÅNGKURS Tor 29/8–sön 1/9 Gregoriansk sång och flerstämmig kyrkosång från sen medeltid och tidig renässans (1400 –1500-tal). Ledare: Veikko Kiiver

WORKSHOP Fre 30/8 kl 15 – 17 Medeltida balladdans och sång med Marie Länne Persson Drothems för samlingshem

FÖREDRAG Lör 31/8 kl 14:30 Liturgisk musik i Sverige och i Linköpings stift under 1500-talet Föreläsare: Mattias Lundberg S:t Laurentii kyr ka kursanmälan senast 4/8, anmälan till workshops senast 18/8 till ulla.jacobsson.wer ner @ sensus .se / 013-24 67 23


Brunnsparken - en medeltida by nder tre magiska dagar förvandlas Brunnsparken till en medeltida by med liv och rörelse dygnet runt. Här finns Hildurs krog och här bor bågskyttarna, andra historiska sällskap och tornerspelens riddare med sina hästar. Det är liv och rörelse när helst man kommer hit. Inte minst ett sent besök kan rekommenderas för de som vill stiga in i en värld med dofter, skuggor mot tältdukar och skrammel från matlagning över öppen eld. Men innan natten börjar lägga sig finns det mycket att uppleva i parken. Riddare Severin Unicorn och hans sällskap bjuder på tre olika riddarspel. På fredagen blir det en helt ny eldföreställning, lördagen inleds med ett Robin Hood-inspirerat spel, därefter blir det ett par mer traditionella, men inte mindre spännande tornerspel på lördag och söndag. För barn som tycker det skulle vara kul att prova på riddarlivet, finns det möjlighet att ta en tur på häst iförd rustning med svärd och lans.

U

Eldshower med gycklargruppen TRiX har blivit en gästabudstradition. I år heter deras föreställning Myter av Eld-An Evening in Flames och är en föreställning som inspirerats av nordens mytologiska arv och uråldriga sagor. Eldshow, entré 100 kr Fredag kl. 22.00 ”Myter av Eld - An Evening in Flames” - TRiX. Med stöd av Ramunderstaden. Lördag kl. 21.30 ”Myter av Eld - An Evening in Flames” - TRiX. Med stöd av Eon. OBS! Begränsat antal platser till föreställningarna. Programmen i Brunnsparken i samarbete med:


Yngve Trötts bågskyttetävling har utvecklats och är nu, för att citera några av de danska deltagarna, ”juvelen i kronan på Söderköpings utmärkta gästabud. Den största och roligaste tävlingen i Sverige för historiska (medeltida) bågskyttar”. För alla tävlingar krävs egen utrustning, bågar och pilar som ska godkännas av tävlingskontrollant. Dessutom lämpliga historiska kläder.Ytterligare information finns på www.gastabud.se Yngve Trötts bågskyttetävling Lördag från morgon till kväll! Kl. 10.00 Olifantens Väktare kallar alla tävlande till start Skyttestig kl. 10.00-12.00 Skjutfält kl. 13.00-15.00 Final kl. 15.00-17.00, prisutdelning därefter! Bågskyttetävling för barn Lördag kl. 11.00-12.00 Kl. 11.00 Olifantens Väktare kallar alla tävlande till start Prisutdelning därefter! Flightskytte på Söderköpings Gästabud Söndag kl. 09.00-12.00 Torner- och eldspel, entré 60 kr Fredag kl. 19.30 Eldspel med Lord Severin Unicorn och hans tappra riddare. Lördag kl. 13.00 Robin Hood-inspirerat tornerspel. Med stöd av Djurbergs. Kl. 17.00 Tornerspel. Med stöd av Söderköpings Brunn. Söndag kl. 14.00 Tornerspel Förköp av biljetter fram till gästabudets start. Turistbyrån: 0121-181 60 | Korps: 0121-142 54 Under gästabudet säljs biljetter på Turistbyrån & i Infotältet. Programmen i Brunnsparken i samarbete med:


Gycklare & musikanter

E

n sak är säker, de som besöker gästabudet kommer att möta Sveriges bästa gycklare! Tillsammans gör Bastardus, Narrarna, TRiX, Pest & Kolera, Uthopia, Arkadia, Gaston, Cagliostro och Mareld staden till en riktig festival för alla som gillar akrobatik, trolleri, mystik och eld. Det bästa är att de finns runt om i Söderköping, på gator och torg, i parker och på marknaden. Som besökare behöver du inte gå till en särskild plats eller scen – staden är scenen. I Kanalhamnen finns t ex Pest & Kolera, i Kyrkparken TRiX, på Rådhustorget Bastardus och på Hagatorget Narrarna.Vill man sedan uppleva lite mer tillsammans med våra artister bjuder vi in till Magikergränd och eldshow på tornerspelsbanan. Till dessa program säljer vi biljetter, finns att köpa i Infotältet och på Turistbyrån. Inget gästabud utan musik och dans förstås! SKRÅL, Galtagaldr och Krabat hanterar de flesta av medeltidens instrument. Kören Halsbandet, Ljunga Pipare, Folkungagillet och Slaka Balladdans bjuder på både konserter, uppvisningar och i något fall också möjlighet att själva prova de danser som våra förfäder roade sig med. Vill du vara säker på att inte missa något får du titta i vår programtablå. Annars dyker de som sagt upp lite var som helst under hela gästabudet. Gratis - om du inte vill bidra med en liten peng i deras medeltidspung.


P rogram Benbrott, halsbränna och solsting kan inträffa, för uppdaterat program se www.gastabud.se Torsdag TorsSönd.

Sångkurs; gregoriansk sång och flerstämmig kyrkosång Kursledare: Veikko Kiiver. Ytterligare info och anmälan: se www.nomemus.se Fredag

S

tadens handlare och krögare håller öppet med olika erbjudanden.

I Brunnsparken anländer riddarna och andra historiska sällskap med sina hästar och tält. Kika gärna in hos dem! 09.00- Medeltidskyrkorna håller öppet sent S:t Laurentii och Drothem håller öppet till sena kvällen. 10.00- Korps handelshus med varor och upplevelser 20.00 Kyrkparken 15.00- Workshop – medeltida balladdans och sång 17.00 Instruktör: Marie Länne Persson Ytterligare info och anmälan: se www.nomemus.se 16.00- Minimarknad på Skvallertorget i 19.00 Drothemskvarteren 16.00- Magikgergränd inbjuder till Landet Kring 20.00 Utställningar, prova på, föreställningar med trollkarlar, magiker & sagoberättare. Storgatan, p-plats för kvastar finns inom området. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:16.00- Medeltida marknad 20.00 Kläder, smycken, leksaker, glas, hantverksuppvisningar, läderarbeten och mycket mer. Kyrkparken 16.00- Infotältet öppet 20.00 Glad personal som informerar om gästabudet och säljer biljetter till de olika programmen. Rådhustorget 16.00- Utställning, stadens historia 20.00 Stadshistoriska museet. Kyrkparken 16.00- Hästskjuts 20.00 Utgår från Kyrkparken och Brunnsparken. 16.00- Hildurs krog mättar hungriga magar 20.00 Brunnsparken


Fredag forts. 16.30 Upptåg och krumbukter med TRiX Kyrkparken 16.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan 17.30 Pest & Kolera Upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Smultronstället 17.30 Liten gycklarshow med Mareld Skvallertorget 17.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan 18.00- Gästabudets gästabud sent Gästabudets mattorg frestar med mat och gotter i medeltida tradition. Rådhustorget 18.00- Kurs i brickvävning under ledning av Spångmurs 19.00 Kostnad inkl brickor & garn 80:-. Kyrkparken 18.00 Medeltidsbandet Skrål Med stora trumman, säckpipa och flöjt. Kyrkparken 18.30 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Brunnsparken 18.30 Gästabudets stolta invigning Tal av Inga-Lill Östlund, musik och roliga upptåg av Skrål, Magikergränd och TRiX. Allt i närvaro av tornerspelens riddare med hästar. Kyrkparken 19.00 Beowulf- eller Danmark har alltid ett behov av hjälp Teaterföreställning med Dramatis Personae. Rådhustorget 19.00 Medeltidsbandet Krabat underhåller Parken, Söderköpings Brunn 19.00 Kortege med riddare och hästar till eldspelet Start Kanalhamnen 18.30- Pest & Kolera utmanar 20.00 Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Lite här och där i Kanalhamnen. 19.30 Eldspel med Lord Severin Unicorn & hans riddare Entré 60:-. Brunnsparken 19.30 Historisk vandring i stadens tusenåriga historia Guidad vandring. Start Infotältet, Rådhustorget


Fredag forts. 19.30 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik, Smultronstället 20.00 Invigning av NoMeMus Kommunfullmäktiges ordf Anders Eksmo inviger 2013 års NoMeMus. Konsert: Triste Plaisir – kärlekssånger från renässansen. Medverkande: Ensemble Rondellus Entré 50:-, Drothems kyrka 20.00 ”Lite mindre lite mysigare” med Mareld Eldföreställning, Kyrkparken 20.30 Medeltidsbandet Krabat underhåller Rådhustorget 20.30 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken 21.30 Medeltidsbandet Krabat Brunnsparken 22.00 Myter av Eld - An Evening in Flames eldshow med gycklargruppenTRiX Entré 100:-. Tornerbanan, Brunnsparken. Med stöd av Ramunderstaden. 22.00 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken Lördag

S

tadens handlare och krögare håller öppet med olika erbjudanden.

09.00- Medeltidskyrkorna håller öppet sent S:t Laurentii och Drothem håller öppet till sena kvällen. 10.00- Kurs i brickvävning under ledning av Spångmurs 12.00 Kostnad inkl brickor & garn 170:-, Kyrkparken, Korps läger 10.00- Smidesworkshop 12.00 Gör din egen kapsylöppnare, trollkors eller krok. För alla från 14.00- 7 år. Kostnad 250:- för 1 timme, drop-in när det passar. 17.00 Kyrkparken, Korps läger 10.00- Kampen om Stora Silverskatten 15.30 Femkamp med lekar och spel som hämtats från medeltiden. Segraren vinner hela 3 000 silverpenningar! Prisutdelning kl. 16.00, Skönbergagatan 10.00- Utställning, stadens historia 18.00 Stadshistoriska museet, Kyrkparken 10.00- Prova på – småriddare med riddarna från Vena gård 19.00 Uppehåll för tornerspel och kortege. Brunnsparken


Lördag forts. 10.00- Yngve Trötts bågskyttetävling, del 1 skyttestig 12.00 Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. Anmälan från fredag kl 16.00 till tävlingens start. Startavgift 110:-, varav 10:- går oavkortat till vinnarens pengapung. Brunnsparken, bågskyttefältet 10.00- Medeltida marknad 19.00 Kläder, smycken, leksaker, hantverksuppvisningar, läderarbeten, glas och mycket mer. Lekar med lajvföreningen Gröna Draken. Kyrkparken 10.00- Lerigt värre - workshop för barn 19.00 Workshop för barn med keramiker Bengt W Larsson. Kopparslagaregården, Skönbergagatan 24 Material till självkostnadspris 10.00- Hästskjuts 19.00 Utgår från Hagatorget och Brunnsparken. 10.00- Korps handelshus med varor och upplevelser 20.00 Kyrkparken 10.00- Magikergränd inbjuder till Landet Kring 20.00 Utställningar, prova på, föreställningar med trollkarlar, magiker o sagoberättare. Storgatan, p-plats för kvastar finns inom området. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:- Med stöd av HSB. 10.30- Ponnyridning 16.00 Kyrkparken 10.30 Gycklarshow med Mareld Hagatorget 10.30 Historisk vandring i stadens tusenåriga historia Start Infotältet, Rådhustorget Med stöd av Smultronstället 10.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-, Storgatan. Med stöd av HSB. 11.00- Bågskyttetävling för barn 12.00 Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. Anmälan från kl 10.00 Startavgift 30:-. Brunnsparken, bågskyttefältet 11.00- Skaparverkstad i medeltida stil för alla åldrar 15.00 Material till självkostnadspris.Visitor Center, Kanalhamnen 11.00- Visitor Center håller öppet och visar vägen till 16.00 alla festligheter Kanalhamnen 11.00- Gästabudets gästabud sent Gästabudets mattorg frestar med mat och gotter i medeltida tradition. Rådhustorget


Lördag forts. 11.00 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Brunnsparken 11.00 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Rådhustorget. Med stöd av MLI Konsult 11.00 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget. 11.00 ”Medeltidsrapsodi nr 6” - historiskt spel Kalle mä pipas stuga, mitt emot Drothems kyrka Teater Sythercopie 11.00 Medeltidsbandet Krabat Skönbergagatan 11.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 11.30 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken 12.00- Minimarknad på Skvallertorget i 17.00 Drothemskvarteren 12.00- Hildurs krog mättar hungriga magar 19.00 Brunnsparken 12.00 Bågskytteuppvisning Brunnsparken 12.00 Dansuppvisning, Folkungagillet Kyrkparken 12.00 Guidad historisk vandring Arkeolog Olle Hörfors och guiden Inga-Lill Östlund Samling Infotältet, Rådhustorget. 12.00 Kören Halsbandet bjuder på medeltida toner Brunnskyrkan 12.00 Narrarna lockar med publiken i sina galna upptåg Endast för modiga åskådare. Hagatorget 12.30 Pest & Kolera utmanar Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Kanalhamnen,Visitor Center 12.30 Kortege till tornerspelet med riddare till häst och medeltidsgruppen Skrål Start Kanalhamnen 12.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB.


Lördag forts. 13.00- Workshop – medeltida balladdans och sång 15.00 Ledare: Marie Länne Persson Ytterligare info och anmälan: se www.nomemus.se 13.00- Utställning av magiska örter och redskap 15.00 Servering av medeltida mat, lotteri och försäljning. Örtagården, Skönbergagatan 13.00- Yngve Trötts bågskyttetävling, del 2 skjutfält 15.00 Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. Brunnsparken, bågskyttefältet 13.00 Beowulf- eller Danmark har alltid ett behov av hjälp Teaterföreställning med Dramatis Personae. Rådhustorget 13.00 ”Robin Hood-spel” På tornerbanan med lord Severin, hans tappra riddare och modiga hästar. Entré 60:-, Brunnsparken. Med stöd av Djurbergs 13.00 1302 års kungliga kröning i gestaltning Teater av Sythercopie och S:t Laurentii kyrkokör S:t Laurentii kyrka 13.00 Riddar- och prinsessdubbning för modiga barn Tävlingsuppgifter i butiker i staden, mer info i Informationstältet. Tronen i Kyrkparken 13.00 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget. 13.00 Medeltidsbandet Krabat Rådhustorget 13.30 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Smultronstället 13.30 Historisk vandring i stadens tusenåriga historia Guidad vandring. Start Infotältet, Rådhustorget 13.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 13.30 Dansuppvisning, Folkungagillet Kyrkparken 14.00 Medeltidsbandet Skrål Med stora trumman, säckpipa och flöjt. Skönbergagatan 14.00 Liten gycklarshow med Mareld Skvallertorget 14.00 Pilregn! Sista chansen att ta sig till final i Yngve Trötts tävling. Brunnsparken 14.30 Narrarna lockar med publiken i sina galna upptåg Endast för modiga åskådare. Hagatorget


Lördag forts. 14.30 ”Medeltidsrapsodi nr 6” - historiskt spel Kalle mä pipas stuga, mitt emot Drothems kyrka Teater Sythercopie 14.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB 14.30 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Rådhustorget. Med stöd av MLI Konsult 14.30 Liturgisk musik i Sverige och Linköpings stift under 1500-talet. Föreläsning av Mattias Lundberg S:t Laurentii kyrka 15.00- Kurs i brickvävning 17.00 Kostnad inkl brickor & garn 170:-. Kyrkparken, Korps läger 15.00- Yngve Trötts bågskyttetävling, del 3 final 17.00 Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. Prisutdelning direkt efter. Brunnsparken, bågskyttefältet 15.00 Pest & Kolera Utmanar med upptåg och smärtsammt roliga galenskaper. Smultronstället 15.00 Upptåg och krumbukter med TRiX Kyrkparken 15.00 Kören Halsbandet bjuder på medeltida toner Brunnskyrkan 15.00 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken 15.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 15.30 Medeltidsbandet Krabat Parken, Söderköpings Brunn 15.30 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Kyrkparken. Med stöd av MLI Konsult. 15.30 Gycklarshow med Mareld Hagatorget 15.30 ”Medeltidsrapsodi nr 6” - historiskt spel Kalle mä pipas stuga, mitt emot Drothems kyrka Teater Sythercopie 16.00- Tovningskurs, tova en hatt med Ami Malm 17.30 Kostnad 250:- + material. Anmäl till Ami Runstenen i Kyrkparken


Lördag forts. 16.00 Medeltida ballader och folkliga danslekar Bilder och berättelser om medeltida liv. Föreställning med musikgruppen Bessman. Entré 50:-. Brunnssalongen 16.00 Prisutdelning Stora Silverskatten i närvaro av riddaren Lord Severin Unicorn Skönbergagatan 16.30 Kortege till tornerspelen med riddare till häst och medeltidsbandet Skrål Start Kanalhamnen 16.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 16.30 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget. 16.30 Riddar- och prinsessdubbning för modiga barn Tävlingsuppgifter i butiker i staden, mer info i Informationstältet. Tronen i Kyrkparken 17.00 Tornerspel Spänning, gyckel och rafflande ridkonst. Entré 60:-, Brunnsparken. Med stöd av Söderköpings Brunn. 17.00 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Hagatorget 17.00 Narrarna lockar med publiken i sina galna upptåg Endast för modiga åskådare. Hagatorget 17.00 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Kyrkparken. Med stöd av MLI Konsult. 17.30 Uppvisning Slaka Balladdans i trädgården Alla hugade får vara med i dansen.Vid Söderköpings Brunn 17.30 Historisk vandring i stadens tusenåriga historia Guidad vandring. Start Infotältet, Rådhustorget 17.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 18.00 Upptåg och krumbukter med TRiX Kyrkparken 18.00 Konsert Ljunga Pipare Med bland annat krumhorn, dulcian, basun och blockflöjt. Kyrkan, Brunnsparken 18.30 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Rådhustorget


Lördag forts. 18.30 Medeltidsbandet Krabat Kanalhamnen 18.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av HSB. 19.00 Italienska laudasånger och flerstämmig sakral Sång från 1400- och 1500-talet. Konsert med Capella Pro Vocale. Entré 50:-, S:t Laurentii kyrka 19.00 Pest & Kolera Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Dansbanan Kanalhamnen 19.00 Beowulf- eller Danmark har alltid ett behov av hjälp Teaterföreställning med Dramatis Personae. Rådhustorget 20.30 ”Lite mindre lite mysigare” med Mareld Eldföreställning. Kyrkparken 20.30 Medeltidsbandet Skrål Med stora trumman och minst ett par säckpipor. Rådhustorget 21.30 Myter av Eld - An Evening in Flames eldshow med gycklargruppenTRiX Entré 100:-. Tornerbanan, Brunnsparken. Med stöd av Eon. 21.30 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken Söndag

S

tadens handlare och krögare håller öppet med olika erbjudanden.

09.00- Medeltidskyrkorna håller öppet sent S:t Laurentii och Drothem håller öppet till sena kvällen. 09.00- Flightskytte 12.00 Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. För ytterligare information se: www.gastabud.se Viggeby fält, strax öster om Söderköpings Båtklubb 10.00- Smidesworkshop 12.00 Gör din egen kapsylöppnare, trollkors eller krok. För alla från 7 år. Kostnad 250:- för 1 timme, drop-in när det passar. Kyrkparken, Korps läger 10.00- Korps handelshus med varor och upplevelser 16.00 Kyrkparken


Söndag forts. 10.00- Kurs i brickvävning 13.00 Kostnad inkl brickor & garn 170:-. Kyrkparken, Korps läger 11.00- Ponnyridning 14.00 Kyrkparken 11-15 Marknad på Skönbergagatan 11.00- Visitor Center håller öppet och visar vägen till 15.00 alla festligheter Kanalhamnen 11.00- Medeltida marknad 16.00 Kläder, smycken, leksaker, hantverksuppvisningar, läderarbeten, glas och mycket mer. Lekar med lajvföreningen Gröna Draken. Kyrkparken 11.00- Hästskjuts 16.00 Utgår från Hagatorget och Brunnsparken. 11.00- Lerigt värre - workshop för barn 16.00 Workshop för barn med keramiker Bengt W Larsson. Kopparslagaregården, Skönbergagatan 24 Material till självkostnadspris 11.00- Prova på – småriddare med riddarna från Vena gård 16.00 Uppehåll för tornerspel och kortege. Brunnsparken 11.00- Magikergränd inbjuder till Landet Kring 16.00 Utställningar, prova på, föreställningar med trollkarlar, magiker o sagoberättare. Storgatan, p-plats för kvastar finns inom området. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Med stöd av Westerbergs fastigheter. 11.00- Utställning, stadens historia 16.00 Stadshistoriska museet, Kyrkparken 11.00- Gästabudets gästabud 15.00 Gästabudets mattorg frestar med mat och gotter i medeltida tradition. Rådhustorget 11.00 Mässa i medeltida anda Sång av kyrkokören och deltagare från NoMeMus sångkurs. S:t Laurentii kyrka 11.00 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Rådhustorget. Med stöd av MLI Konsult. 11.00 Bågskyttetävling för barn Egen tidsenlig utrustning och klädsel krävs. Startavgift 20:-. Brunnsparken, bågskyttefältet 11.00 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget 11.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entre 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-, Storgatan. Med stöd av Westerbergs fastigheter.


Söndag forts. 12.00- Workshop i tovning för barn med Ami Malm 14.00 Kostnad 40:- inkl. material. Anmäl till Ami. Runstenen i Kyrkparken 12.00 Vampyrernas historia Föreläsning av Katarina Harrison S:t Laurentii församlingshem 12.00 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Rådhustorget 12.00 Pest & Kolera Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Kanalhamnen,Visitor Center 12.00 Medeltidsbandet Skrål Med stora trumman och minst ett par säckpipor. Kyrkparken 12.00 Medeltidsbandet Krabat Hagatorget 12.00- Skaparverkstad i medeltida stil för alla åldrar 14.00 Material till självkostnadspris.Visitor Center, Kanalhamnen 12.30 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget. 12.30 Gycklargruppen Uthopia utmanar alla sinnen Brunnsparken 12.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av Westerbergs fastigheter. 13.30- Lagkamp mellan inbjudna bågskyttesällskap 16.00 Åskådare uppmuntras heja fram sitt favoritlag till seger. Brunnsparken, bågskyttefältet. 13.00 Beowulf- eller Danmark har alltid ett behov av hjälp Teaterföreställning med Dramatis Personae. Rådhustorget 13.00 Gycklarshow med Mareld Hagatorget 13.00 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Storgatan. Med stöd av MLI Konsult. 13.00 ”Medeltidsrapsodi nr 6” - historiskt spel Kalle mä pipas stuga, mitt emot Drothems kyrka Teater Sythercopie 13.00 Bågskytteuppvisning Brunnsparken 13.00 Pest & Kolera Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Kanalhamnen,Visitor Center


Söndag forts. 13.00 Upptåg och krumbukter med TRiX Kyrkparken 13.00 Narrarna lockar med publiken i sina galna upptåg Endast för modiga åskådare. Hagatorget 13.30 Historisk vandring i stadens tusenåriga historia Guidad vandring. Start Infotältet, Rådhustorget 13.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av Westerbergs fastigheter. 13.30 Kortege till tornerspelet med riddare till häst och medeltidsgruppen Skrål Start Kanalhamnen 13.30 Medeltidsbandet Krabat Parken, Söderköpings Brunn 14.00- Smidesworkshop 17.00 Gör din egen kapsylöppnare, trollkors eller krok. För alla från 7 år. Kostnad 250:- för 1 timme, drop-in när det passar. Kyrkparken, Korps läger 14.00 Tornerspel Spänning, gyckel och rafflande ridkonst. Entré 60:-, Brunnsparken. 14.00 ”Medeltidsrapsodi nr 6” - historiskt spel Kalle mä pipas stuga, mitt emot Drothems kyrka Teater Sythercopie 14.00 Gycklarföreställning med Bastardus Fakir, jonglering och lite akrobatik. Kyrkparken 14.30 Narrarna lockar med publiken i sina galna upptåg Endast för modiga åskådare. Hagatorget 14.30 Gycklarshow med Mareld Kyrkparken 14.30 Galtagaldr bjuder på säckpipa, vevlira, sång & mer Skönbergagatan. Med stöd av MLI Konsult 14.30 Föreställning i Magikergränd Obs flera olika föreställningar under dagen. Info vid entrén. Entré 60:-, kom och gå som du vill under hela dagen 100:-. Storgatan. Med stöd av Westerbergs fastigheter. 14.30 ”En tiger i medeltiden” Dockteater för barn fr 3 år med Urdarteatern. Entré 20:-, Hagatorget. 14.30 Medeltidsbandet Krabat Rådhustorget


Söndag forts. 15.00 Pest & Kolera Utmanar med upptåg och smärtsamt roliga galenskaper. Dansbanan, Kanalhamnen 15.00 Kortege från sista tornerspelet till avslutning av årets gästabud Riddarna eskorteras av Skrål och TRiX. 15.30 Avslutningsgyckel och musik Gyckel samt musik med Skrål, TRiX och Arkadia. Kyrkparken Vi syns igen nästa år!

Ert lokala bevakningsföretag Vi finns på plats under hela Gästabudet med väktare och släckningsutrustning.

Rin

g 01

21 - 26 70

00

MEDARRANGÖRER: Skönbergagatan/Silverskatten Galleri Hassel Hund & Kattshopen Klippstugan RÅH Möllers glas & porslin Optiker Andersson

Hasses butik Habiba cafét Evaboden Kaffebönan Lilla Önske Garnboden CaroAnz

MEDARRANGÖRER

Gittans massage Garvarboden Anders blommor Kroons massage & hälsa


Göta kanal till prova-på-pris! Upplev det härliga båtlivet på Göta kanal till specialpris 600 kr. Kanalavgift och tre gästhamnsnätter ingår för sträckan MemSöderköping T&R. Du får även rabatt på tornespelet på Söderköpings Gästabud. Välkommen i sommar!

. dsbåt d friti gäste m r a 3 dag vgift och 3 r. a l a n ingå a K ätter n s n ham

Läs mer på www.gotakanal.se AB Göta kanalbolag Tel 0141-20 20 50 info@gotakanal.se Erbjudandet gäller en gång per båt 5/6-20/8 2013, ingen förbokning. Erbjudandet gäller även gästabudshelgen 30/8-1/9 2013 vid förbokning.

ÄGARLÄGENHETER I SÖDERKÖPING www.boistorangen.se


Crêperie & Lanthandel Bondens erbjuder förutom goda crêpes flera andra rätter. Crêperiets mat tillagas av fina råvaror, en del lokalt producerade. Vi har även fullständiga öl-, vin- och mjölkrättigheter.

Välkomna!

Tel: 0121-105 42 www.bondenscreperie.se Kanalhamnen i Söderköping

Virkesgatan SÖDERKÖPING 0121-131 70

Företaget som leder strömmen

Grund- & Anläggningsarbeten 0121-130 70 Högmarksvägen 2 • 614 92 Söderköping


inimum size and clear space –

space

Bemannar • Gräver • Röjer • Fraktar Kontakt 0709-565593 www.hosterumsgard.se

Riddare, adelsdamer och annat folk inbjudes till

Gästabud på Å-Caféet. Tiggare göre sig ej besvär. De hivas i ån direkt! Ni serveras lamm, gris och annat grillat, härliga rotfrukter med kryddor från köksträdgården samt bröd och smör därtill.. Enklare mat finns för de fattiga och finare mat för de rika. 0121-124 30 www.a-cafeet.se


 

  


Lokal förankring Nationell styrka Stort sortiment på kontorsmaterial. Affären som både du och Gästabudet tjänar på ! Handla på gästabudets medlemsnummer och få

25% rabatt på ditt första köp ! Som medlem har du alltid rabatt. www.gullbergs.se soderkoping@gullbergs.se 0121-216 10

VARDAGAR 07.00–16.00

• TAKPLÅT • HANDELSJÄRN

Vi köper järn- och metallskrot

Kommendantvägen Norrköping • 011-19 74 80


Bli en nöjd kund du också!

Anna Kylesten Johansson - din lokala fastighetsmäklare.

Välkommen till Nybrogatan 9 i Söderköping! Tel 0121-136 32 www.maklarhuset.se

Möjligheternas Hus i Söderköping - Våra möjligheter och Er resurs Hjälpen i både stort och smått inom Rot och Rut. Kontakta oss för mer information: 0121-147 04 eller 076-027 57 35 (Thorbjörn)

www.mojligheternashus0121.n.nu Vi är ett tryckeri som använder både digital och konventionell tryckteknik, vilket ger flexibilitet och korta leveranstider. Vi hjälper även till med att designa era trycksaker. Har Ni frågor eller behöver råd & tips kontakta oss på 011-13 20 01. www.ete-tryckeriet.se


CRD Fastigheter

Söderköpings Gästabud stöds av:

Vårdcentralen Söderköping


Söderköpings Gästabud stöds av:

Proek Byggkonsult mats@proek.se

ALLT INOM BYGG

072-722 92 90

BLOMMOR

MARKISER 0121-102 40 info@jamarkiser.se


SIK-program 2010:Program 2006 10-06-22 11.28 Page 40

Söderköpings Gästabud stöds av:


Vampyrer & gengångare

V

i förknippar vampyrer med fiktiva varelser som greve Dracula. Men det är bara en liten, liten del av sanningen. Romanen Dracula skrevs 1897. Folk har trott på och fantiserat om vampyrer mycket längre än så. I slutet av 1100-talet skrev den danske historikern Saxo Grammaticus ned en gengångarhistoria om de norska kungasönerna Asvid och Asmund som ingick en pakt. När den ene dog skulle den andre begrava sig levande med den döde. När Asvid dog infriade Asmund löftet. Den döde Asvid vaknade upp hungrig i graven, åt upp gravgåvorna, en häst och en hund, och gav sig därefter på Asmund. Asmund tvingades hugga huvudet av sin bror och stöta en påle genom hans bröst. Med det blev allt lugnt igen. Historier om hungriga gengångare berättades i hela Europa i århundraden och berättas fortfarande. Sättet att göra sig av med dem, med pålning och halshuggning, har avsatt spår som upptäcks av arkeologer.Vampyrerna som skrämde människor i bondesamhället uppfattades som verkliga monster. De var omättliga och spred sjukdomar och död omkring sig. Om döden inte är slutet utan början på något annat, vad händer om det går fel? Om detta berättar Katarina Harrison i S:t Laurentii församlingshem söndag kl 12.00. En föreläsning för alla som inte är rädda att få sin nattsömn störd…

Tryck: Tellogruppen Grafisk formgivning: Formge, Kim Andersson & Susanne Carlsson Fotografer: Måns Löfvall, Thomas Petterson, Monica Stangel, Susanne Carlsson, Studio PiQTURA och Elaine Karlsson.

Broschyr 2013  

Söderköpings Gästabuds broschyr 2013.