Page 1

PGD VINSKA GORA V LEIPZIGU – INTERSCHUTZ 2010 Letošnji največji sejem povezan z gasilci, smo si ogledali tudi gasilci iz našega društva. Na pot nas je šlo kar 9, v organizaciji GZ Šaleške doline.

Sama pot je bila zahtevna in utrujajoča, vendar zaradi dobrega vzdušja ni bilo težav. Prvi dan smo prispeli v mesto Jena, okrog 90 km oddaljeno od Leipziga. Tam smo prenočili, naslednji dan pa smo se zgodaj odpravili na sejem.

Sejemski center v Lepzigu je v juniju gostil največji evropski sejem, posvečen reševalnemu, varnostnemu, požarno- preventivnemu sektorju ter sektorju pomoči ob nesrečah. Proizvajalci z vsega sveta so pokazali vse, kar lahko na teh področjih trenutno in tudi v bodoče ponudijo. Prizorišča v petih dvoranah in na zunanjem delu so privabila obiskovalce iz 53 držav, skupaj si je sejme ogledalo 125 000 obiskovalcev, kar je 25% več, kot so pričakovali organizatorji. Obiskovalci so poleg razstavljenih produktov videli številne demonstracije, prikaze, žive vaje, lahko so se udeležili raznih forumov, seminarjev, delavnic ter kongresov. Po videnem lahko z gotovostjo zatrdimo: RECESIJE NI.

1


Mati sejmišč Leipzig je največje Saško mesto z okoli pol milijona prebivalcev, locirano v severno zahodnem ravninskem delu te zvezne dežele. Mesto pokriva območje 297.6 km2 in je nekoč nudilo dom J.S. Bachu. V njem so se začele mirne demonstracije v letu 1989, ki so vodile k združitvi Nemčije. Je zelo znano sejemsko mesto. Letno je v njem okrog 45 sejmov z več kot 1,3 milijona obiskovalcev. Dejavni so tudi na področju konferenc, ki jih pripravijo okrog 100 s 110 tisoč udeleženci. Za varnost v mestu skrbi 440 poklicnih in 644 prostovoljnih gasilcev, ki imajo v svoji uporabi 152 vozil. Letno imajo okrog 20 tisoč intervencij, največ nujne medinske pomoči (okrog 14 tisoč) in tehnične pomoči (okrog 3000). Poklicni gasilci so locirani v 4 postajah, ki so specializirane.

2


Glede na specializacijo imajo posebno opremo, recimo opremo za reševanje iz višin in globin, servis dihalnih naprav, vozil, nujna medicinska pomoč in podobno. Tako se gasilski vlaki popolnjujejo glede na vrsto intervencij z vozili iz različnih postaj in gasilskih domov prostovoljcev. Mesto za gasilce letno nameni nekaj čez 34 milijonov evrov. Leipzig je tesno povezano s sejmiščem (ki ga nekateri imenujejo mati sejmišč), zato je bilo ob Interschutzu veliko dogodkov v mestu, povezanih s tem sejmom. Leipzig je za deset dni postal središče nemškega gasilstva predvsem s praznovanjem 28. dneva nemških gasilcev.. Domači gasilci so ob tem pripravili predstavitev svoje enote, fotografiranje in pogled svojih domov in vozil.

Že med vožnjo mimo mednarodnega letališča smo prišli v stik s prizoriščem. Od daleč se je namreč videl gozd gasilskih avtolestev, dvigal in hidravličnih ploščadi. Najdlje seveda, nova svetovna rekorderka ploščad podjetje BRONTO SKYLIFT, F112 HLA, ki seže 112 metrov visoko. 77 tonsko vozilo izdelano na podvozju Mercedes-Benz 76.60 ima transportno dolžino 19 metrov in višino 4 metre. Košara ima nosilnost 500 kilogramov. Poleg tega so na letališču letos odprli prvi nemški poligon za gašenje letal in interveniranje na letališčih, ki ima 5 000 m2 površin za trening. Med večjimi objekti poligona je maketa Boeinga 747, na katerem se lahko gasilci urijo v postopkih gašenja in reševanja. Na sejmu je sodelovalo 1357 razstavljavcev iz 46 držav. Število nemških se je povišalo iz 634 v letu 2005 na 717. Število tujih razstavljavcev se je dvignilo s 541 na 640, posebej je ta dvig viden pri udeležbi podjetij z vzhoda, predvsem Kitajske. 74 kitajskih podjetij je zelo agresivno nastopilo v Leipzigu in poželo veliko zanimanja in povpraševanja. Sejem je letos zapolnil 89 tisoč kvadratnih metrov (v 2005 88150 m2), kar pomeni, da je bilo prizorišče popolno zapolnjeno. Največje področje so zavzemala vozila in oprema (34 000 m2), največjo rast je doseglo področje reševanja, nujnih službe in prve pomoči, ki je bilo letos trikrat večje,

3


kot v letu 2005. Največ razstavnega prostora je zakupilo podjetje ROSENABEUR, skoraj 5000 m2. Našo državo so zastopali GZS, Savatech in Emitter electronic iz Maribora. Tokrat je imel sejem močan mednarodni prizvok. Skoraj vsak četrti obiskovalec (23%) je bil izven Nemčije. Razstavljavci so bili najbolj veseli tistih, ki so imeli moč odločanja, se pravi odločanja glede nakupa, svetovanja in podobno. Takšnih je bilo 75% med poslovnimi obiskovalci.

Del naše ekipe Sejem kot dogajanje Seveda je takšen sejem priložnost tudi za kakšen nekonvencionalen način predstavitve podjetja ali produkta. Za pravi show in zabavo so poskrbeli pri HAIXU, ki so predstavitev svojih novih gasilskih škornjev FIRE HERO zasnovali na glasni rockerski zvočni kulisi, živo rdeči sceni z likom pravega junaka, nenehno akcijo na prizorišču in seveda na zelo ugodni prodaji novih artiklov, predvsem promocijskih. Ti škornji izstopajo predvsem po svojem načinu »zavezovanja«, saj se posebne vezalke zategnejo s sistemom FL FIT, ki omogoča hitro in optimalno zategovanje in prilagajanje škornja. Imajo protirezno zaščito, primerno za delo z motorno žago, nedrsljiv podplat, ojačan zadnji in sprednji rob, kar omogoča hitro in lahko sezuvanje, tri stopenjsko zaščito noge in zunanji usnjeni del, ki odbija sonce. Nekako so se mi smili vsi tisti razstavljavci, ki so bili v bližini tega paviljona. Verjemite, ljudje so gledali le na prostor Haixa. Na splošno se za promocijo nameni veliko sredstev, tako da lahko obiskovalci domov odnesejo veliko modelčkov vozil, vrečk za nakupovanje, veder, obeskov, majic, kap, našitkov, nalepk in še česa, seveda vse brezplačno. Zanimiv pristop so ponudili tudi pri Rosenbauerju, saj so ponudili fotografiranje v studiu, v intervencijski jakni in čeladi na reševalni košari, računalnik je dodal ustrezno ognjeno ozadje. Vrsta čakajočih je bila zelo dolga, fotografije zelo kvalitetne in večen spomin. Njihove proizvode sta promovirali dve 4


hostesi z nahrbtno brento, v kateri ni bila voda. Opremljene z novo čelada SMART in škornji TWISTER ter tesnimi majčkami sta po sejmu gasili žejo. Zelo posebna darila so obiskovalcem ponujali na prostoru MSA AUER, kjer so nagrajenci dobili v trajno last gasilske čelade z različnimi umetniškimi motivi.

Kljub temu, da vodni monitorji ne predstavljajo neke zanimive teme za obiskovalce, so v italijanskem podjetju CACCIALANZO poskrbeli, da so mnogi ustavili ob njihovem paviljonu. Priredili so plesni spektakel, v katerem so imeli glavno vlogo vodni monitorji. Ob spremljavi glasbe so izvedli super plesno koreografijo, ki se je ni bi sramovali tudi naši plesni talenti. V nastopu je sodelovalo 10 vodnih monitorjev tega proizvajalca, ki večino razvoja posveča daljinsko vodenim monitorjem. Zadnji dosežek je sistem za gašenje v predorih, sestavljen iz teh monitorjev in signalizacije ter vizualnega vodenja v primeru požarov v predorih. Posebno doživetje je, če po dvorani letijo različna plovila. S ciljem detekcije nevarnih plinov ob večjih požarih ali nesrečah z nevarnimi snovmi so v podjetju GfG razvili posebna mikro brezpilotna letala, opremljena za detekcijsko tehniko. Ta plovila lahko merijo koncentracije zelo visoko, kar je bilo do sedaj nemogoče. Prelet takšnega izdelka po stropom dvorane je marsikoga navdušil.

Del showa so tudi živi prikazi interveniranja v dvorani, recimo prikaz reševanja ponesrečenca iz ruševin ali prikaz dela potapljačev v velikih kontejnerjih s steklom, napolnjenih z vodo. Zelo nazoren prikaz reševanja so nam prikazali reševalci @FIRE, ki so se prebijali skozi stene in skozi tesne prostore ter enote THW, ki so imele v dvorani prikazano porušeno hišo v 5


naravni velikosti. Veliko razstavljavcev je na tak način poskušalo prikazati svoje produkte v čim bolj realni situaciji. Nemški poklicni gasilci so postavili največji detektor dima na svetu, ki ne reagira na dim, ampak na ljudi, ki se dejansko lahko sprehodijo skozi detektor. Skozi tak sprehod človek izve, zakaj je pomembno vgraditi detektor v stanovanje. Prav ti nekomercialni razstavljavci so dali sejmu neko čarobnost in dodano vrednost. Vse se le ne vrti vse okoli denarja. Poleg THW, o katerem bomo več še pisali kdaj drugič, so nas razveselili na državnem uradu za civilno zaščito in pomoč v nesreči. (BBK). Poleg kvalitetnih predstavitev in vozil, so ponudili v dar ogromno strokovne literature, napotkov in priročnikov s področja civilne zaščite. Nekaj, po čem se lahko zgledujemo.

Manjkal ni niti erotični pridih. Nekaj podjetij je v svojih katalogih uporabilo fotografije pomanjkljivo oblečenih ženk v kombinaciji s proizvodi. Največ interesa so požela ognjena dekleta, fire-girls, za katera velja, da so najbolj vroče »gasilke«. S prodajo vročih koledarjev za leto 2010 in 2011 so poskrbela za gnečo kupcev. Polovico izkupička bodo letos donirale za žrtev zadnjega neurja v Nemčiji. Gasilcu, ki mu drugače ni vroče na intervenciji, mu ob gledanju koledarja postane vroče že v garaži. Veliko smeha sta požela »gasilca«, ki sta v imenu Rettung magazin zabavljala obiskovalce po celem sejmu. Bila sta zelo mobilna, saj sta se vozila z gasilskim trikolesnikom (podobnim trikolesni Vespi) in izvajala svoj show. Na vozilo sta imela različno gasilsko opremo, od cevi, lestev do vedrovke. Saj veste, kakšen je namen vedrovke. Za tekmovanja, ne za gašenja začetnih požarov. Področje gasilskih vozil Največjo pozornost prav gotovo pritegnejo vozila vseh vrst, predvsem zelo velika vozila. Nič drugače ni bilo letos, saj se je ob številnih »letaliških« vozilih zadrževalo in predvsem fotografiralo ogromno ljudi. Govorimo lahko o zelo agresivnih napadalnih vozilih, ki imajo 6


vgrajene zmogljive črpalke ter vodne monitorje. Črpalke črpajo do 10 000 litrov vode na minuto, monitorji imajo kapaciteto od 3 do 6 tisoč litrov na minuto. Ob znanih proizvajalcih, kot so ROSENBAUER in ZIEGLER so se predstavili tudi manj znani.

Med njimi Francozi iz podjetja SIDES, z vozilom S3000 v različni izvedenkah. Vozila imajo kapaciteto vode med 5 in 15 tisoč litri vode, med 500 in 2000 litri penila. Moč motorja med 520 in 800 konjskimi močmi ter pospeški do 80 km/h v 22 sekundah. SIDES je največji francoski proizvajalec gasilskih vozil in peti na svetu. Močno nemško zastopanost dopolnjuje podjetje LENTNER. Pri nas malo znan, glede na velikost paviljona izredno priznan proizvajalec gasilskih vozil. V svojem asortimanu imajo vozila AVENGER (verzije 4*4, 6*6, 8*8) s kapaciteto vode med 5 in 14 tisoč litri, do 1680 litrov penila, moč motorja do 1000 konjskih moči. Za izdelavo nadgradnje uporabljajo GRP material (poliester z ojačanimi steklenimi vlakni), kar omogoča nižjo maso vozila in onemogoča rjavenje karoserije. Enak material ponuja nizozemski KRONENBURG na svojih letaliških vozilih. Znano za njih je, da njihove konstrukcijske rešitve omogočajo hiter in lahek dostop do glavnih komponent vozila. Kot posebnost ponujajo program prenove, s katerim omogočajo nadgradnjo in obnovo njihovih starejših vozil, katerim se tako podaljša življenjska doba za 15 let. Strošek 40-60% novega vozila. Izredno izvirno. Zraven je svoja vozila kazal PLASTISOL iz Nizozemske, ki je prvi začel uvajati ta umetni material v gasilske nadgradnje. Premiero so izvedli 2005 na prejšnjem Interschutzu. Na tem sejmu so prikazali dve novi letališki vozili, prvega zelo prepoznavnega po ravnem nosu, drugega izredno lahkega. Ta lahkost se kaže v možnosti transportiranja z letali Hercules. Italijanski BAI se je bahal z vozilom STRYKER E, ki so ga

7


razvili skupaj z Američani OSHKOSH. Izstopa po hidravlični roki, ki omogoča lažje in učinkovitejše gašenje z monitorjem. Gasilno sredstvo se lahko preko te roke dozira na požar iz višine, kjer je boljši pogled na sam požar. Za zanimivost naj omenim še Čehe in izdelke podjetja THT, ki izdelujejo vse vrste gasilskih vozil, tudi letališka. Na sejmu so pokazali svoj najnovejši dosežek na podvozju TATRE, 6*6.

Največ novosti na področju gasilskih avtolestev in hidravličnih platform je povezanih s tehnologijo upravljanja z lestvijo ali ploščadjo v povezavi s reševalno košaro. IVECO MAGIRUS je predstavil novo lažjo košaro za 4 osebe, ki je sedaj nekaj kilogramov težja, kot tista starejša za tri osebe. S tem so dosegli večjo frekvenco rešenih ljudi v enakem časovnem obdobju. Novosti so tu pri tehniki vgrajeni v košare, kot so novi monitorji, novi načini dostave zraka, vode in elektrike iz košare naprej. Po svoji barvi je izstopala 56 metrov dolga 8


lestev za Saudsko Arabijo, proizvajalca METZ AERIALS. Rusi so že dolgo znani po avtolestvah, ki dosegajo izredne višine. Temu se niso izneverili tudi letos s 60 metrsko avtolestvijo proizvajalca POZHTCHNIKA. GIMAEX iz Francije je na podvozju MAN TGA 35.440 izdelal vozilo HLF 30/50-5 T 32. Gre za sinergijo gasilskega vozila za gašenje in teleskopske ploščadi. V kabini je prostora za 5 ljudi, vozi 5000 litrov vode in 500 litrov penila. Ploščad se dvigne 30 metrov visoko.

MERCEDESOV Unimog je z letošnjim letom dobil večjega brata, imenovanega ZETROS. Vozilo s pogonom na vseh 6 koles je kraljevalo na ZIEGLERJEV prostoru. 326 konjev omogoča vožnjo tega 27 tonskega vozila po vseh terenih. Vozi 9000 litrov vode, 500 litrov penila in črpalko z možnostjo pretoka 3000 l/min.

9


Več o tem vozilu in manjšem unimogu, bomo predstavili v eni prihodnjih številk. Velika vozila se proizvajajo tudi za industrijo in njihove gasilske enote. Podjetje ZIKUN ima v svojem proizvodnem programu kar nekaj posebnosti. Na sejmu je kraljevalo vozilo s turbo gasilnikom, kot ga sami imenujejo. Gre za vozilo s 435 konji, na katerega so namestili posebno gasilno napravo-monitor, ki ga poganjata dva letalska motorja. Monitor je sposoben dostaviti 8500 litrov vode na minuto, 150 metrov daleč. S pomočjo motorjev se lahko izvaja tudi nadtlačne prezračevanje: Ker monitor dostavlja na požar vodno meglo, je gašenje bolj učinkovito. Isti proizvajalec je predstavil tudi koncepte kontejnerjev, vozičkov in izvlečnih polic. Le ti se vse bolj uporabljajo v gasilske namene, saj lahko z enim vozilom vozimo različne nadgradnje in opremo, kar poceni nabavo različnih konfiguracij vozil. Tako lahko kupimo eno vozilo in kontejnerje z vodno cisterno in monitorjem, kontejner s cevmi, kontejner z opremo za nevarne snovi, za množične nesreče in še kaj. Velike revolucije na tem področju nismo dočakali, je pa dovolj novosti, da se o njih piše. Verjetno je glavnino aplavza požel novi AT od ROSENBAUERJA, verjetno nekaj tudi na račun agresivne promocije pred sejmom. Pogled na del sejmišča, kjer so bila ta vozila je bil res fascinanten, saj ni bil niti minute brez obiskovalcev. Katere so glavne novosti (naj bi jih bilo 90) tega proizvoda bomo predstavili v eni naslednjih številk. Rečemo lahko le to, da je vozilo res zasnovano človeku izredno prijazno v vseh okvirih: uporaba opreme, vožnja, vidnost, varnost, ergonomija

10


Prav s tem so povezane številne inovacije. Gasilec je pri svojem delu izredno obremenjen z delom samim in opremo, ki jo nosi. Če se lahko pripomore k lažjemu interveniranju, je to veliko vredno. Videli smo veliko takšnih rešitev, ki pripomorejo k temu. Hidravlične police, ki spustijo ali dvignejo težje del opreme, kot so črpalke ali agregati, izvlačljivi navijaki, katere je lažje upravljati, predvsem pri zvijanju cevi, drsna vrata kabin, ki omogočajo lažje in varnejše izstopanje, hidravlične stopnice iz kabin, dovolj široke in z manjšimi razmiki. Vse večjo operativno uporabo doživljajo tudi lahki vozički, ki so napolnjeni za različno opremo in pritrjeni v nadgradnjo vozila. Preko rampe se vozički spuščajo na cesto, oprema pa odpelje na mesto interveniranja. Malo truda za veliko delo. Navsezadnje je lahko sprednji del nadgradnje še vedno klasičen s kabino za moštvo in cisterno za vodo. Svetovno premiero je doživel AUDI Q5 kot poveljniško vozilo, ki s svojimi 143 konji in svetlobno in signalizacijsko opremo omogoča hiter dostop na mesto intervencije. Za ceno ni potrebno vprašati. Svoj zvezdniški prostor je imel MERCEDES, kjer je na enem mestu predstavil tri izvedenke vozila E 200 CDI blue efficiency v verziji za reševalne in gasilske službe. 2.1 litrski motor dosega največjo hitrost 205 km/h, pospeši do 100 km/h v 11 sekundah in porabi do 8 litrov na 100 km. Prtljažnik volumna od 700 do 1950 litrov omogoča vgradnjo številne reševalne opreme, streha se lahko obremeni s 100 kg tovora. Posebneži Za lažje delo so izdelana tudi mala vozila na gosenico, ki lahko prevažajo večje tovore. Primer prevoza črpalke 8/8, sesalnih cevi in cevi podjetja ROSENBAUER in vozilo podjetja JONSEREDS. Tako imenovani jekleni konj je malo vozilo na gosenicah, s transportnim dokom, kamor lahko naložimo različen tovor. Za pomoč ima vgrajeno motorno vitel, ki omogoča nalaganje tovora ali izvleko vozila. Zelo primerno za dostavo gasilske opreme na težje dostopne terene. Redno ga uporabljajo gozdarji. Rusi veliko stavijo na goseničarje. Nekaj podobnega kot ima ZIKUN na tovornjaku ima ruski proizvajalec POZHTECHNIKA na gosenicah. Daljinsko voden monitor lahko v eni sekundi dostavi 100 litrov vode na področje požar, predvsem v zelo nevarnem okolju. Vodi se lahko na 1000 metrov. S pomočjo letalskega motorja in vodnih šob se ustvarja vodna megla in gasi požar. Naj omenim še vojaške oklepnike Marder, predelane v gasilske namen. O tem smo pisali že v prispevku o prihodnosti gasilske opreme. Na sejmu smo videli enega rdečega vrageca z vodnim topom v živo. Futurističen dizajn gasilskega vozila za gozdne požare MORITA iz Japonske. Vodilni proizvajalec gasilskih vozil v deželi vzhajajočega sonca. Poleg naprednega dizajna, je v vozilu vkomponirana visokotehnološka nazorna, komunikacijska, računalniška in gasilna tehnika. V zadnjem delu vozila je kontrolna konzola, preko katere se zbira informacije s terena, na straneh vozila sta vodna monitorja za gašenje med vožnjo, vozilo ima tri predale za

11


opremo, vgrajen CFS sistem in svetlobni stolp s kamero na strehi. Zanimiv koncept, ki bi naj omogočal učinkovito gašenje v naravi in preživetje gasilcev.

Poseben sektor vozil so motorna kolesa in štirikolesniki. Nekaj teh primerkov se je našlo na raznih lokacijah. Namenjenih hitremu dostopu na mesto nesreče ali požara. Opremljenih z osnovno opremo za gašenje in reševanje, predvsem z raznimi visokotlačnimi gasilniki. Videli smo motorni kolesi KTM in BMW z visokotlačno gasilno napravo. TOTAL in ROSENBAUER sta proti ognju opremila štirikolesnike. Usposabljanje in trening Usposabljanje operativnih gasilcev postaja vse bolj zahtevno in drago. Pogostokrat se ne najde čas za udeležbo na takšnih tečajih in seminarjih. Rešitve so številne izvedenke kontejnerjev in dolgih prikoličarjev, ki pripeljejo trening kar v naše mesto. Največ jih je ponujalo razne oblike vročega treninga.

12


Trije veliki nemški trusti z različnih področij so tukaj združili moči: pod sloganom »zveza za požarno službo« nastopajo MSA AUER, DMT GmbH & Co. KG, podjetje iz Essna s področja varnih in profesionalnih programov usposabljanja in Kidde Fire Trainers GmbH, vodilni svetovni proizvajalec simulatorjev ognja. V njihovem vroče kontejnerju so se lahko gasilci preizkusili v znanju bojevanja z ognjem. Pod budnim očesom inštruktorjev so omogočali praktično delo v realističnih pogojih. Podoben simulator so imeli še drugi. DRAGER je simulatorju dodal še veliko zunanje »igralo« iz vrvi in lestev, kjer so lahko obiskovalci premagali svoj strah pred višino.

Dobrodošel pripomoček so razvili v podjetju IFE SYSTEMS, kjer so izdelali mobilni simulator vožnje intervencijskih vozil. Vemo, da je intervencijska vožnja vedno nevarna, zato je potrebno temu nameniti posebno pozornost (samo v Nemčiji policija letno povzroči 17 000 prometnih nesreč). Simulator omogoča vožnjo v raznih pogojih posredovanja, od gostega prometa, rdečih luči, peščev in še kaj. Kabina je sestavljena iz treh večjih monitorjev, ki predstavljajo naše vetrobransko steklo in dveh manjših, ki sta namesto ogledal. Posebno razvit software ima v svoji zbirki ogromno scenarijev, kar omogoča nastavitev časa trajanja, težavnosti in ostalih parametrov simulacije. Takšen način treninga je predvsem varnejši in cenejši in kot predstavlja enega od vrhuncev letošnjega sejma. Ministrstvo za notranje zadeve Spodnje saške je izdelalo poseben simulator predorov, kjer lahko gasilci vadijo postopke. Sestavljen iz 12 metrskega predora, portala in dela ceste je popolnoma mobilen in nudi treninge po vsej državi. Ostalo Grožnja terorizma je stalno prisotna. Že ničkolikokrat so se teroristi dokopali do različnih nevarnih snovi, zato ostaja pripravljenost na takšne vrste napadov ali nesreč prioriteta na zahodu. Sejem nam je ponudil obilo produktov s tega področja. Skupna zaščitna oprema, 13


dekontaminacijske postaje, vozila za HAZMAT ali vse to v kompletih. Največkrat v obliki roll-on kontejnerjev ali večjih vozil. Takšen komplet so prikazovali prostovoljni gasilci iz Molensdorfa in je v njem vse, kar se potrebuje za takšno posredovanje.

Pomemben del sejma so zavzemale tudi praktične rešitve in izvedbe večjih poveljniških mest. Največje so pokazali Španci iz mesta Rioja. Nadgradnja tovornjaka, ki se ob postavitvi raztegne, s čimer so dobi dve večji kontrolni ali sejni sobi. Mesto omogoča vse vrste telekomunikacijskih povezav in nadzornega sistema, je popolnoma avtonomno v delovanju in izredno mobilno. Letos je bilo področje prve in nujne pomoči kar trikrat večje, kot leta 2005. Razvoj evropskih reševalnih vozil nekako sledi ameriške smernice, saj postajajo tudi naša reševalna vozila vse bolj široka in visoka. S tem se pridobi prepotreben prostor za opremo in potrebščine. O reševalni tehniki in novih rešitvah bomo še poročali, prav tako o ostalih področjih, ki jih ogromno in nam ni jih ni uspelo predstaviti v tej reportaži. Mogoče se ozremo na »vzhodne« razstavljavce, ki jih je bilo veliko in pošteno pričakujejo dober posel v Evropi. Nasvidenje v Hannovru Sejem je presegel moja največja pričakovanja. Navdušenje je raslo iz dvorane v dvorano, od paviljona do paviljona. Priznam, Nemci se znajo iti. Vse povezano s sejmom je funkcioniralo v popolnost. Nisem slišal ene same pripombe in tudi ankete med obiskovalci potrjujejo pregovorno dejstvo, da so v Leipzigu odlični gostitelji. Naslednji INTERSCHUTZ bo spet v Hannovru. Malce dlje se bomo vozili, vendar verjamem da bomo tam. Revija 112 in ogromno ostalih Slovencev, podobno kot letos.

14

Interschutz 2010  

Ogled sejma v leipzigu 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you