Page 1

Temes destacats del mes PÀGINA 4

PÀGINA 5

PÀGINA 9

PÀGINA 10

Les escoles del poble van iniciar el curs amb moltes novetats com les millores als diferents edificis portades a terme durant l’estiu o la incorporació d’un nou equip directiu a l’escola Ginesta.

Un 40% de matadeperencs es mostren amoïnats per les deposicions canines. L’Ajuntament busca un sistema per enxampar els infractors i ha estudiat la possibilitat d’utilitzar l’ADN.

El fotògraf signarà aquest mes un conveni amb l’Ajuntament per donar un total de 19.786 fotografies a l’Arxiu Municipal. Les imatges recullen la història del poble entre 1985 i 1996.

Un grup de joves del poble han creat el Dr’s Matadepera Club de Futbol Sala per donar resposta a la manca d’equips d’aquest esport. De moment, compten amb un equip sènior i un juvenil.

Inici de curs escolar amb normalitat

Preocupació per les deposicions canines

L’Alcaldessa amb Mar Hernández.

©Cedida

PÀGINA 5

L’últim matadeperenc nascut al poble

Els alumnes entrant a l’escola.

©Miquel Badia

Mar Hernández Utiel va néixer a casa de forma accidental el 10 de setembre de l’any 2006. Durant el part, la mare va tenir l’ajut del seu marit, una amiga i els Serveis Mèdics.

Llorenç Pomar cedeix el seu fons fotogràfic

Neix un nou Club de Futbol Sala

PÀGINA 9

PÀGINA 12

La família Beltrà ja té un carrer al seu nom

Entrevista a Jaume Roca

Amb el nom de “Carrer de Cal Beltrà” la Comissió del Nomenclàtor va batejar aquesta part del fins ara carrer d’Ignasi Iglesias, entre Sant Joan i Àngel Guimerà.

És professor d’educació física i des d’aquest curs el nou director de l’Escola Ginesta, en substitució de Joan Calvo. La Gaseta l’entrevista per conèixer el seu projecte educatiu.

La Festa Major de 1986.

©Llorenç Pomar

Ga s

ep

et

a

de

M

at

gM

ad

O ct 16

“Per mi és un honor haver fet la donació a l’Arxiu Municipal de tota la recopilació fotogràfica que tant d’esforç li he dedicat i que passi a formar part de la memòria històrica de Matadepera”.

er

a

ENDEVINA QUI VE A SOPAR

TEMA DEL MES

Intercanvi europeu de joves a Matadepera El Punt Jove organitza aquesta trobada sota el nom de “The Power of Equality” entre el 16 i el 24 d’octubre al municipi. Una trentena de joves de sis països s’intercanviaran perspectives sobre la igualtat de gènere a través de tallers de rap i dansa urbana, espais de reflexió o, fins i tot, l’anàlisi dels videoclips de música més actuals. Un total de 32 joves de sis països es trobaran a Matadepera entre el 16 i 24 d’octubre amb l’objectiu d’intercanviar perspectives sobre la igualtat de gènere. Es tracta del “The Power of Equality”, un projecte finançat per Erasmus+ que han impulsat el Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC) i el Punt Jove Matadepera. Durant una setmana, els participants en aquest intercanvi treballaran diferents visions de gènere a través de tallers de rap

i dansa urbana, espais de reflexió, o a través de l’anàlisi dels videoclips de música. Aquests joves s’hauran d’ajustar les ulleres de gènere per detectar els rols sexistes que cada dia apareixen als mitjans, al cinema o a la publicitat. Les entitats europees participants són Act Art de Grècia, Pistes Solidaires de França, Ars Omnis d’Hongria, Ung i Kungsbacka de Suècia, RED Radosu Efektu Darbnica de Letònia i el Taller d’Art, Cultura i Creació de Catalunya.

Una de les líders en una de les sessions preparatòries del setembre.

©Punt Jove


OPINIÓ EDITORIAL

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

02

Opinió

Responsabilitat cívica Matadepera és un municipi ideal per tenir animals domèstics. A peu de muntanya i amb la natura ben present, els matadeperencs poden donar una vida als seus gossos de llibertat que difícilment tindrien en una gran ciutat, plena de soroll i trànsit. Per aquest motiu, són moltes persones del poble les que han decidit que els animals de companyia entrin a casa i formin part de la família. En aquesta important decisió s’inclou l’obligació de ser responsable d’aquell nou membre. Cal alimentar-lo, vacunar-lo, censar-lo i posar-li el xip per identificar-lo. De fet, Matadepera és un dels ajuntaments en el qual els amos no han de pagar per censar el seu animal. Però també hi ha altres obligacions quotidianes com la de recollir les seves deposicions quan surten a passejar. Matadepera disposa de papereres especials amb bosses per facilitar-ho. Malgrat això, encara hi ha persones que no recullen els excrements del seu gos, amb el que això suposa per a la neteja i la salubritat dels carrers. En una enquesta sobre el civisme s’assenyala que un 40% de les respostes eren de persones que els preocupava les deposicions canines. La tinença d’animals genera moltes adhesions a favor, però també moltes en contra. Sovint les dues postures són irreconciliables i l’única manera de conviure és el respecte mutu. Per tant, actes d’incivisme com no recollir les deposicions no només pot ser sancionat amb 400 euros de multa, sinó que perjudica la resta de propietaris d’animals que sí que respecten les normes. Precisament, són els que compleixen les normes qui hauran de suportar de manera injusta aquests retrets. GASETA DE MATADEPERA Número 340 Octubre de 2016 Revista municipal i mensual Edita Ajuntament de Matadepera Redacció: C/ Pere Aldavert, 4. 08230 Matadepera. 93 730 16 49 Directora: Míriam Vila Equip de redacció: Pamela Martínez i Miquel Àngel Luque Han col·laborat en aquest número: Albert Beorlegui (Agenda, El film del mes), Cesc Bosch (El llibre del mes i El disc del mes), Gemma Serra Burguès (El llibre infantil del mes), BadiaCasanova (Fotografia), Ignasi Pons (Mots Encreuats) i Edi (Edioteses) Disseny original: Xavier Roca Publicitat: 93 730 16 49 Composició: Xavi Riera Impressió: Impremta Pagès Distribució: A Tota Bústia S.L. 93 408 47 18 Dipòsit Legal: B-21954-1998

GUIA TELEFÒNICA DE SERVEIS Policia Local 092 Mossos d’Esquadra 112 Bombers 112 Emergències trànsit 112 Urgències mèdiques 112 Sanitat Respon 061

La Gaseta de Matadepera publicarà les cartes que els lectors ens facin arribar a la redacció del carrer Pere Aldavert, 4; 08230 Matadepera, indicant al sobre GASETA: “El Poble Opina”; o a través d’un correu electrònic a lagaseta@matadepera.cat Siguin o no publicades, la Gaseta de Matadepera agrairà totes les cartes i correus electrònics que puguin fer arribar els seus lectors i escollirà preferentment aquelles el text de les quals no superi les trenta línies tot i que dependrà de l’espai disponible cada mes. Malgrat que només es publicarà el nom del remitent, serà imprescindible que les cartes o missatges electrònics vagin signats amb nom i cognoms i haurà de constar-hi al sobre o al correu l’adreça i el telèfon. No es publicaran escrits ni missatges que vagin signats amb pseudònim o inicials. La Gaseta es reservarà el dret de resumir o extractar el contingut de les cartes i de publicar aquelles que consideri oportú. No es mantindrà correspondència ni s’atendran visites o trucades telefòniques respecte als originals no publicats.

CARTES DELS LECTORS STOP. Una bona eina per reduir la velocitat?

Carta de la Junta directiva de la Unió d’Excursionistes de Matadepera

Diumenge 4 de setembre, eren les 20:00 hores del vespre i anàvem amb cotxe el meu marit, que conduïa, els meus tres fills i jo.Tornem d’un agradable dinar familiar i ens dirigim cap a casa. Agafem Carrer Sant Francesc a vall que dóna al Carrer Font de la Tartana, just on hi ha un magnífic STOP, val a dir també que poca gent fa. Se m’acut dir-li al meu marit “frena tu, frena, que no vull tenir un accident”. Em referia que fes ell l’”STOP”, que per llei no havia de fer, però que el meu sisè sentit em va dir que fes. Per sort em va fer cas, perquè en aquell precís moment va travessar una noieta amb una moto blanca, que evidentment per la velocitat que portava no havia parat i va passar alegrement per davant nostre al mateix moment que el meu marit clavava el peu al fre. Va ser cosa de segons, va passar la nena i ens va veure de reüll, i estic segura que també va veure com jo em posava les mans al cap i probablement el meu crit es va sentir a través dels vidres i del seu casc. Es va fer un silenci sepulcral, i seguit el meu marit em va dir “sort que t’he fet cas”. A partir d’aquell moment et venen moltes preguntes al cap. Què hagués passat si el cotxe no hagués frenat? Estaríem davant d’una desgràcia segura. Fins quan hem d’esperar a estudiar punts negres del nostre poble? Són la solució els STOPs en carrers principals perquè la gent no corri? Estem prou conscienciats els joves i no tan joves realment del que és un STOP senyalitzat a terra? Jo no em trec aquesta imatge del cap i no em vull imaginar com hagués pogut acabar de trist i tràgic aquell calorós i familiar diumenge. Siguem conscients si us plau, potser algun altre dia aquesta noieta, o qualsevol altre, per desgràcia no té tanta sort.

La UEM lamenta haver suspès la RONDA 2016 a causa de les poquíssimes inscripcions (deu) que s’havien fet fins a la data del 16 de setembre (una mitjana d’una persona diària), la qual cosa ens va impedir poder contractar amb els nostres proveïdors tot el tema de logística i avituallaments. (Fem constar que per les mateixes dades dels quatre darrers anys, la mitjana dels participants inscrits va ser de 123 persones). Encara que el darrer dia de les inscripcions era el 23 de setembre, no feia preveure, vista la mitjana d’inscripcions, que en una setmana es podrien inscriure, per exemple, dos-cents participants (quaranta persones diàries). D’altra banda, l’article 3.2.4. dels nostres estatuts contempla que “la Junta Directiva aprovarà, amb els ajustos necessaris, que qualsevol activitat tingui cabuda dins els Pressupostos Generals de l’entitat”, cosa que vam veure difícil que aquesta Ronda complís amb els seus objectius. La UEM estudiarà i esbrinarà tots els motius de qualsevol consideració que ens ha portat a prendre aquesta decisió, sent la nostra idea, no pot ser d’una altra manera, recuperar la Ronda de l’any vinent pel poble de Matadepera. Agraïm a totes les persones que han col·laborat amb nosaltres treballant des del mes de març i a les que s’havien ofert per treballar el mateix dia de la Ronda. A tots, moltes gràcies.

Ajuntament de Matadepera Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC)

93 787 02 00 oac@matadepera.cat / www.matadepera.cat Fax de l’Ajuntament 93 730 00 48 Obres i Serveis 93 730 17 77 Urbanisme 93 730 17 77 Cultura 93 730 01 32 Esports 93 730 03 97 Benestar Social 93 730 17 71 Casal Gent Gran (Benestar Social) 93 787 17 69 Organisme de Gestió Tributària 93 730 16 56 Jutjat de Pau 93 730 17 82 Dl-dv: de 9h a 14h Aigües de Matadepera, S.A. 93 787 02 06 Arxiu Municipal 93 730 17 77 Dl-dv: de 9h a 14h / Tardes amb cita prèvia Associació de la Gent Gran 93 730 11 46 Pàrquing Casal de Cultura 93 787 06 76 AutoTaxi Matadepera 619 782 255 AutoTaxi Matadepera 610 225 956 Autobusos Estació Central Terrassa 93 733 11 12 Estació Central Sabadell 93 727 92 92 De Sabadell a Matadepera (Gran Via - Pavelló) Dl-ds: 8h (arriba a Les Pedritxes), 14h i 18h. Festius: 8h (arriba a Les Pedritxes) i 18h. De Matadepera a Sabadell (Pavelló / Gran Via) Dl-ds: 8:45h (des de Les Pedritxes), 14:50h i 18:50h. Festius: 8:45h (des de Les Pedritxes) i 18:50h. De Terrassa a Matadepera (Estació d’Autobusos - Plaça de La Mola) Dl-ds: cada hora de 6h a 21h. Festius: cada hora de 7h a 21h. De Matadepera a Terrassa (Plaça de La Mola / Estació d’Autobusos) Dl-ds: cada hora de 6:55h a 21:55h. Festius: cada hora de 7:55h a 21:55h. Nou bus exprés Matadepera - Ferrocarrils (Plaça Sant Jordi / Estació Nacions Unides FGC) Dl-dv: cada mitja hora de 6h-10h, 14h-15h i 18h-22h. Biblioteca Àngel Guimerà 93 730 01 92 Dl, dm, dc, dv i ds: de 10h a 13h Dl-dv: de 16:30h a 20:30h Bombers 112 / 93 730 00 18 Bar del Casal de la Gent Gran 93 730 03 44 Cementiri Municipal Octubre-abril, de 9 a 18h. Maig-setembre, de 9 a 19h CAP Matadepera 93 787 10 55 De 8h a 20h. El CAP no tanca al migdia Correus 93 730 05 75 Deixalleria de Matadepera 902 464 465 Avinguda Rocafort, 2 (al costat de la riera) Abril a setembre Dl-dv: de 10h a 13h i de 16h a 19h Ds: de 10h a 15h. Dg: de 10h a 14h Octubre a març Dl-dv: de 10h a 13h i de 15:30h a 18:30h Ds: de 10h a 15h. Dg: de 10h a 14h Recollida de voluminosos 902 464 465 Escola de Música 93 730 02 52 Escola Ginesta - Primària 93 787 00 68 Escola Ginesta - Infantil 93 787 11 11 Escola Joan Torredemer 93 787 06 94 Escola Bressol Ralet-Ralet 93 730 18 96 Farmàcia Brugueras 93 787 00 01 Farmàcia Ballbè 93 730 17 20 Institut Matadepera 93 787 16 14 La Mola 93 743 54 54 Matadepera Ràdio 93 730 00 00 www.matadeperaradio.cat Matadepera Televisió 93 730 16 49 www.matadeperatv.cat Parc Natural 93 831 73 00 Centre d’Informació del Coll d’Estenalles Ctra. BV-1221 de Terrassa a Talamanca km 14,8 Parròquia de Sant Joan 93 787 01 08 Missa Feiners (excepte dijous), ds i vigilies de festius: 19:30h Dg i festes de precepte: 9h, 12h i 20h Missa a la Residència Sagrada Família Feiners: 9:30h / Dg: 10:30h Horaris de despatx parroquial Dl i dc: de 20h a 21h Pavelló Municipal 93 730 06 94 Piscines Municipals 93 730 16 15 Camp de Futbol Municipal 93 730 10 33 Camp de Golf Municipal 93 730 05 16 Policia Municipal 092 / 93 787 01 35 Punt Jove 93 787 02 58 www.matadeperajove.cat

LA GASETA es distribueix gratuïtament a tot Matadepera. Si per alguna raó no la rebeu, feu-nos-ho saber al 93 730 01 32 o a lagaseta@matadepera.cat

Irene Vancells Martí

La Junta Directiva

Fe d’errades En l’edició de la Gaseta de Matadepera del setembre passat, la columna de la CUP de la pàgina 7 va quedar tallada i no es va publicar una cita que deia: “Javier Borràs i Arumí (12/09/2013), La memòria xilena a 40 anys d’un 11 de setembre”.


L’espai Punt Jove ha incorporat Lisa Moureaud, una voluntària europea del Servei de Voluntariat Europeu que vindrà a l’Hotel dues tardes per setmana (dimarts i divendres) durant sis mesos. El Servei Voluntari Europeu ofereix la possibilitat a joves de 18 a 30 anys d’ampliar la seva formació, viure una experiència intercultural, conèixer diferents realitats, donar suport al desenvolupament de comunitats locals i ampliar els coneixements d’un idioma a través de la participació activa en un projecte de voluntariat i solidaritat, el treball en equip i la formació en diferents camps. A Matadepera, Lisa treballarà amb el dinamitzador juvenil Jesús Soler en la programació d’activitats de l’Hotel.

TEMA DEL MES INTERCANVI EUROPEU DE JOVES A MATADEPERA

ENDEVINA QUI VE A SOPAR

La igualtat de gènere a debat Els participants en el projecte tenen entre 18 i 30 anys i són integrants d’entitats juvenils de Grècia, França, Hongria, Suècia, Letònia i Matadepera. Són grups de cinc persones amb uns líders que ja van preparar la trobada en una sessió al municipi al setembre. L’intercanvi acabarà amb una performance que es farà el 23 d’octubre. “The Power of Equality“ compta amb la participació de 32 joves, d’entre 18 i 30 anys. Aquesta iniciativa va néixer de la valoració del projecte que es va realitzar a Girona durant la passada Setmana Santa. Aleshores, sota el títol “Upbeat on the environment”, un grup de joves dels sis països integrants van proposar que s’iniciés un nou projecte en què es treballés la igualtat de gènere. Segons els organitzadors, la desigualtat entre homes i dones s’ha incrementat en els últims anys en moltes cultures. L’eix principal del nou intercanvi ha de ser obrir un debat al voltant de la temàtica de gènere i donar més visibilitat a aquesta problemàtica.També pretén donar eines als joves perquè detectin quan hi ha desigualtat. En primer lloc, s’analitzarà la situació dels països participants a través de cançons. Cada grup ha de buscar una cançó i un videoclip que sigui representatiu del seu país. D’aquesta manera, la primera activitat que es durà a terme en el projecte serà l’anàlisi d’aquesta cançó i videoclip escollit per després exposar-ho a la resta de grups. Posteriorment, es realitzaran representacions de les situacions d’igualtat de gènere que es viuen als països assistents a través de la dansa o component una cançó del rap o hip hop. Des del 16 fins al 19 d’octubre s’organitzaran activitats molt dinàmiques de cohesió de grup com team buildings o gincanes per conèixer l’entorn i name games per aprendre’s el nom dels 32 participants. A més, fins al dimecres 19 d’octubre els assistents rebran una formació de totes les disciplines artístiques en què es basa “The Power of Quality”, com són la dansa i la composició musical. Per amenitzar les nits, després de sopar es passaran vídeos de cada país, es faran balls

típics i mostres gastronòmiques per compartir d’on vénen i que és típic. Trobada dels líders Els líders dels grups van fer una primera visita preparatòria el cap de setmana del 16 al 18 de setembre a Matadepera. L’objectiu d’aquesta sessió de treball prèvia era per preveure què passarà durant el projecte. Ulrika Glingborn, de l’Ung i Kungsbacka de Suècia, va indicar que ja havia estat amfitriona d’altres intercanvis a Suècia i que “aquest és el meu primer a Catalunya”. Sobre el projecte de Matadepera, la líder del grup suec espera “compartir coneixements amb els altres i explicar el nostre treball amb la igualtat de gènere a Suècia”. Per la seva banda, Sara Nagy, d’Ars Omnis d’Hongria, va indicar que “Matadepera és un poble molt maco, un lloc ideal per realitzar aquest projecte”. La líder hongaresa espera trobar “persones obertes”. Mohammed Alloui, de Pistes Solidaires de França, desitja “aprendre més sobre la igualtat de gènere” gràcies a la trobada. El seu grup treballarà “els aspectes més artístics com les cançons de hip hop i el seu llenguatge”. En aquesta primera trobada de líders es va establir ja el programa de The Power of Qualitat. Així, el 17 d’octubre es presentarà què és el programa Erasmus+ i l’objectiu del projecte. També es faran els jocs de coneixença. Hi haurà una activitat per analitzar les pors de l’individu a través d’uns treballs manuals que es quedaran penjats a la paret durant tot el projecte perquè al final, els participants puguin veure si han superat aquestes pors. El matí del 18 d’octubre es dedicarà a parlar sobre la igualtat de gènere amb un documental que portarà el grup de Suècia i es debatrà sobre aquest tema clau. A la tarda,

s’analitzarà la situació de cada país a partir de la cançó i el videoclip que hagi treballat cada un dels grups. El 19 d’octubre es destinarà a la dansa i composició musical. Al matí, Grècia liderarà una classe d’expressió a través de la dansa. A la tarda, França encapçalarà dues sessions de composició de cançons i de fer rimes. A partir del 20 d’octubre i fins al 23 d’octubre, els grups treballaran amb tots els coneixements que han anat adquirint per crear la representació final, que estarà dividida en dues parts: un videoclip que es representarà la tarda de dissabte a les quatre i que es gravarà utilitzant espais públics de Matadepera; i la performance final, que es farà el 23 d’octubre, on els participants presentaran el format artístic que hagin après sobre la temàtica de la igualtat de gènere. Noves oportunitats per als joves Matadepera jugarà un paper clau en aquesta trobada europea. El dimecres 19 d’octubre a les 10 del matí hi haurà una recepció oficial a l’Ajuntament per a tots els participants en aquest intercanvi. El regidor de Joventut, Marcel·lí Bosch, ha explicat que aquesta trobada és la primera de les iniciatives que pretenia dur a terme la regidoria amb el nou equip de govern. “Volem donar als joves aquestes noves oportunitats d’estudiar, treballar i fer intercanvis internacionals”, va assenyalar Bosch. En aquest sentit, va afegir que amb aquest projecte d’Erasmus+ es pot explicar als matadeperencs que el Punt Jove ha de ser “un punt d’informació de referència” que ajudi als joves a anar a gaudir d’oportunitats internacionalment. Per això, el regidor de Joventut espera que no es tracti d’una experiència puntual i ha mostrat la seva voluntat perquè aquests projectes es repeteixin.

Llorenç Pomar Argerich Fotògraf

03

©Punt Jove

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

Els líders dels grups de França, Suècia i Hongria, amb la coordinadora del TACC a la sessió preparatòria del setembre.

La vinculació familiar amb Matadepera va començar abans de la guerra. En acabar, els meus pares, el Miliu i l’Angeleta van anar a viure a una casa del carrer Sant Joan, 44 (l’antic Cal Roig), just davant del ferrer (l’actual Cal Madu). I allà, van obrir una botiga de queviures, Ca l’Arengadé, on venien arengades (civils) i tot el que es relaciona amb la pesca salada i comestibles. A l’hivern del 1951 vaig néixer jo, el quart fill i únic noi de la família. Ja tenia tres germanes més grans, la Consol, la Pilar i l’Antònia, i a mi encara alguns em coneixen com el noi de Ca l’Arengadé. Vaig anar a l’escola municipal (actual seu dels Bombers), amb el Sr. Andrés. Anàvem la majoria de nens del poble d’aquella època tots barrejats a la mateixa classe. Em vaig pelar els genolls jugant i corrent pels carrers sense asfaltar, la plaça de Cal Baldiró, pel bosquet i molts voltants del poble. El meu inici a la fotografia va venir del meu pare i també em va empènyer el meu cunyat Rafael Carles (de Can Duran) i així vaig començar aquesta afició tan bonica. Al cap dels anys quan vaig tenir els meus fills, l’Aleix i la Meritxell, van anar a l’Escola Ginesta que estava situada al mateix lloc on vaig estudiar jo, i després a la nova Escola Ginesta que van construir al Mas Sot. Quan el Manel Carrera (cap dels Amics dels Gegants) em va contactar amb la intenció de tenir un àlbum fotogràfic on hi fossin tots els del món geganter, em vaig implicar totalment. Amb ells vaig poder anar a Brussel·les, França, Mariapfarr, i també a Menorca i molts pobles on hi havia festa de gegants d’arreu de Catalunya. Durant els anys 1985-91 és el temps que vaig col·laborar per l’Ajuntament fent milers de fotografies. Quan es va crear “La Gaseta” també hi participava fotografiant qualsevol esdeveniment rellevant del poble, com la Festa Major, Sant Sebastià, Carnestoltes, Reis, MRTV, Escola de Música, eleccions de l’alcaldia, festes de Sardanisme, etc. Ara, per a mi és un honor haver fet la donació a l’Arxiu Municipal de tota la recopilació fotogràfica que tant d’esforç li he dedicat i que passi a formar part de la memòria històrica de Matadepera.

Tema del mes

La meva mirada


ÉS NOTÍCIA

Matadepera serà el punt de sortida de dos dels tres recorreguts de la 6a Marxa del Corredor Verd del Vallès. La marxa, que es portarà a terme el 15 d’octubre a les vuit del matí, és una caminada que té com a objectiu donar a conèixer el corredor que encara perdura i que enllaça Collserola amb Sant Llorenç del Munt amb l’afany d’aconseguir entre tots la seva protecció. Així doncs, hi haurà tres recorreguts: un de 22 km que anirà de Matadepera a Sant Cugat, un altre centrat en el Circular Collserola de 20,2 km i un tercer recorregut de 42,2 km que serà la suma dels dos anteriors. El preu de les inscripcions és de 12 i 17 euros.

BREUS

LA GASETA DE MATADEPERA REPASSA L’INICI DE CURS A CADA ESCOLA

El Cineclub projectarà cinc nous films a l’octubre

2.419 alumnes comencen el curs amb normalitat Les escoles del poble van iniciar el curs amb moltes novetats com les millores als diferents edificis portades a terme durant l’estiu o la incorporació d’un nou equip directiu a l’escola Ginesta. un període d’adaptació. En aquest cas, el centre compta amb 45 nens i nenes matriculats, cinc més que l’any anterior.

Alumnes entrant a l’escola el primer dia de classe. El curs va començar sense incidents.

És notícia

Ja està en marxa el nou curs escolar 2016-2017 que, segons han explicat els responsables de les escoles i l’institut a Matadepera.cat, va començar el 12 de setembre passat amb normalitat i sense incidències a cap centre educatiu. L’inici dels més petits Pel que fa als més menuts, a l’Escola Bressol Municipal Ralet Ralet l’inici de curs va estar protagonitzat per alguns plors, ria-

©Miquel Badia

lles i molta normalitat. Aquesta escola ja va obrir les seves portes el dimecres 7 de setembre per fer un període d’adaptació i que els infants tinguessin un primer contacte amb el centre educatiu. Com a novetat, enguany els 65 infants matriculats estrenen un nou sistema de refrigeració a tota l’escola. Els petits de la Llar d’Infants Sagrada Família, en canvi, van començar les classes l’1 de setembre passat, cosa que va permetre que els primers dies del mes fossin també

Nou equip directiu a la Ginesta L’inici de curs d’enguany va ser molt especial a l’Escola Ginesta, ja que a més de donar el tret de sortida a l’any escolar, també es va engegar un nou projecte de direcció capitanejat per Jaume Roca. En total, aquest curs, l’escola compta amb 379 alumnes i l’inici es va fer sense cap incident. Un fet que també van destacar des de l’Escola Joan Torredemer que enguany va començar el curs amb un total de 410 alumnes, 10 menys que l’any passat. Pel que fa a l’Escola Montcau-La Mola i Els Pinetons (que va començar l’1 de setembre), el nou curs també s’ha iniciat “amb total normalitat a tots els cursos”, segons van assegurar fonts del centre, amb un total de 881 alumnes, 11 menys que el curs 2015-2016. Finalment, a l’Institut de Matade-

pera, ha augmentat bastant el nombre d’alumnes matriculats i es va engegar el curs amb gairebé 639 alumnes i amb més grups que mai: quatre línies d’ESO i tres de batxillerat. Millores de manteniment Aquest estiu l’Ajuntament ha portat a terme diferents millores de manteniment als centres educatius de Matadepera, entre els quals destaquen la neteja i algun arranjament a les cobertes dels edificis de les escoles Ginesta iTorredemer, així com l’adequació de la fusteria interior, canvi de persianes, arranjaments de les fonts dels patis i recs de l’enjardinat; reparació de finestres i alumini i manteniment de calderes i baixa tensió. A l’Escola Bressol Municipal Ralet Ralet, a més de les millores en la refrigeració del centre, amb la instal·lació de dos aires condicionats a les zones d’usos múltiples, també s’ha instal·lat un tendal i s’han plantat arbres al pati per ampliar la zona d’ombres exterior.Tot per aconseguir que anar a l’escola sigui més confortable.

El Cineclub Matadepera continua projectant cada diumenge a la tarda un nou film en pantalla gran. Les sessions, en versió original subtitulada, tenen lloc a l’Hotel a dos quarts de set. La programació d’aquest mes comença aquest mateix 2 d’octubre amb Yeleen, del malí Souleymane Cissé (1987). El diumenge 9, però, no hi haurà sessió de Cineclub perquè coincideix amb la celebració del Festival Internacional de Cinema de Sitges. La programació es reprendrà diumenge 16, amb la pel·lícula Witness for the Prosecution, de l’americà Billy Wilder (1957), mentre que el dia 23 es projectarà High-Rise, un film anglès de Ben Weathley estrenat l’any 2015. La darrera sessió del mes serà diferent perquè com es portarà a terme el 30 d’octubre, es farà un Especial Castanyada-Halloween, en el qual es farà una doble sessió de cinema de terror mexicà amb la projecció de La tía Alejandra, dirigida per Arturo Ripstein (1979) i El libro de piedra, de Carlos Enrique Taboada (1969).

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

04

L’ACTE VA TENIR LLOC EL 10 DE SETEMBRE

Joaquim Serra ja té la seva plaça a Matadepera La inauguració del parc va comptar amb la presència de l’Alcaldessa, Mireia Solsona; regidors, familiars del compositor, membres de l’Agrupació Sardanista La Mola i representants de la Federació de Colles Sardanistes. Amb una amenaça de pluja que com a mínim va respectar l’acte institucional, l’Ajuntament de Matadepera i l’Agrupació Sardanista La Mola van inaugurar el dissabte 10 de setembre a la tarda, el Parc Joaquim Serra i Corominas, que està situat entre la pista poliesportiva i l’escola de música. La inauguració, que va comptar amb la presència de l’Alcaldessa Mireia Solsona, de la regidora de cultura Núria Garcia, d’altres regidors com Nil López, Quico Sala, Montse Royes o Pol Roura, de familiars del compositor, membres de l’Agrupació Sardanista La Mola, i de representants de la Federació de Colles Sardanis-

tes, va incloure audició i ballada de sardanes que van anar a càrrec de la cobla Principal de Terrassa i que va interpretar algunes peces del compositor homenatjat. L’acte no va ser pròpiament una inauguració sinó una restitució. L’any 1985 el llavors Alcalde de Matadepera, Víctor Peiró, va descobrir a la plaça situada al costat de l’antic pavelló una placa d’homenatge al compositor en un acte que va comptar amb la vídua i la filla. Amb l’esfondrament de l’antic pavelló, l’any 1995, i la construcció de l’actual, la plaça i la seva placa van desaparèixer. El president de l’Agrupació Sardanista La Mola, Jordi Simó, va mos-

‘Sonita’, nova sessió del “Documental del mes” al Casal de Cultura

D Moment de la descoberta de la placa amb el nom del parc.

trar la seva “satisfacció” i va valorar que el nou parc sigui “l’emplaçament més proper a l’antiga plaça”. L’Alcal-

©Miquel Badia

dessa Mireia Solsona va destacar que “hem recuperat una història passada que ha rebrotat”.

ÈXIT DEL VIATGE A ÀUSTRIA

Repercussió matadeperenca a Mariapfarr La televisió austríaca va emetre dos reportatges on feia una explícita referència al municipi, la banda i els gegants. A Twitter, la Delegació de la Generalitat a Àustria i el Parlament de Salzburg van donar la benvinguda a la comitiva matadeperenca. El viatge a Mariapfarr va ser tot un èxit. El municipi austríac agermanat amb Matadepera va commemorar els 125 anys de la seva banda, els 200 anys de la composició de la cèlebre “Santa nit” i els 80 anys del gegant Samson. Per això va convidar la Banda de Matadepera, els Amics dels Gegants i alumnes de l’Escola de Música

Frederic Mompou. La sorpresa per als matadeperencs va ser la repercussió que va tenir la seva presència a Mariapfarr. La televisió austríaca va emetre dos reportatges, en els quals es va fer una explícita referència als matadeperencs, a la banda i als gegants, incloent-hi les declaracions recollides per l’alcalde de la població Franz Doppler. D’altra banda,

a les xarxes socials, la Delegació de la Generalitat a Àustria va fer una piulada a Twitter, en la qual va destacar que “Matadepera fa país a Àustria”. Aquest missatge, va tenir molt de ressò, amb una trentena de retweets i M’agrada. A més, va rebre la resposta del Parlament de Salzburg, Salzburger Landtag, donant la benvinguda a la comitiva matadeperenca.

es del mes de gener passat i durant tot l’any, la Regidoria de Cultura organitza “El Documental del Mes”, una prolongació del festival DocsBarcelona que oferirà cada mes un documental de procedència internacional, en versió original, subtitulada en català i amb entrada gratuïta. Les sessions tenen lloc al Casal de Cultura a dos quarts de vuit del vespre. Per aquest dimarts 4 d’octubre s’ha programat “Sonita”, de Roksareh Ghaem Maghami. Sonita és una noia afganesa de 18 anys que ha entrat a Iran sense papers i es busca la vida als suburbis de Teheran. El seu esperit jove i enèrgic l’anima a lluitar pel somni de convertir-se en cantant de rap, tot i la forta oposició de la seva família. La passió per la música xoca amb els plans de la seva mare que vol casar-la a canvi de diners. Fins i tot ja li ha posat preu a la núvia: 9.000 dòlars.

Una imatge del documental Sonita.

La comitiva matadeperenca.

@Cedida

©Cedida


AIUMA tancarà el dimarts 25 d’octubre els cursos d’estiu. I ho farà amb una conferència que anirà a càrrec de la periodista Mònica Terribas i que tindrà lloc a les set de la tarda al Casal de Cultura. En el transcurs de l’acte, es farà un repàs de les activitats dutes a terme durant el curs 2015/16, així com aquelles que s’estan preparant de cara al curs 2016/17. Mònica Terribas i Sala (Barcelona, 1968) és una periodista catalana, professora titular de la Universitat Pompeu Fabra. Del 2008 al 2012 va ser directora de Televisió de Catalunya i l’any següent, consellera delegada i editora del diari Ara. Des del setembre del 2013 dirigeix “El matí de Catalunya Ràdio”.

ÉS NOTÍCIA ENQUESTA DE CIVISME

Partida de Colom cap al Nou Món.

©Cedida

Comencen els preparatius de les Festes de Sant Sebastià Matadepera ja es prepara per a les Festes de Sant Sebastià. El 19 de setembre la Germandat de Sant Sebastià va fer la primera reunió preparatòria de les festes al Casal de Cultura. La trobada, que va estar oberta a totes les entitats del poble, va tenir com a objectiu rebre “les propostes i els suggeriments que es volguessin plantejar per tal d’elaborar un programa en el qual les entitats del municipi siguin part de la festa”.

DAMA convida Martí Fèlix i Diana Garcia per parlar de Coaching L’Associació Dones d’Avui de Matadepera organitzarà una nova conferència el pròxim 27 d’octubre, a les vuit de la tarda al Casal de Cultura. En aquesta ocasió els ponents seran Martí Fèlix i Diana Garcia, especialistes acreditats en Coaching Relacional. La xerrada portarà per títol “Una xarxa relacional òptima: el camí cap a l’èxit” i està oberta a tothom.

Obriran una nova xurreria-rostisseria al carrer Antoni Genescà Matadepera comptarà amb un nou establiment d’alimentació. Es tracta de la xurreria-rostiserria Cal Reig, situada al carrer Antoni Genescà i que obrirà les seves portes el 8 d’octubre. El nou establiment donarà servei els dissabtes, diumenges i festius de les vuit del matí a les tres de la tarda. Al matí se serviran xurros i xocolata calenta fins al migdia, quan es passarà a vendre pollastres a l’ast i un gran assortiment de menjars preparats, que variaran segons el mercat i la temporada. La carta que oferirà Cal Reig segueix les pautes de la dieta mediterrània i ha estat certificada per l’Agencia Española de Seguridad Alimentaria i la Fundació Dieta Mediterrània. El negoci estarà regentat per la veïna Rosa Maria Reig.

La nova xurreria-rostisseria.

©Cedida

Preocupació per les deposicions dels gossos

L’Ajuntament de Matadepera ha estudiat la possibilitat de seguir l’exemple de Sitges, que volien identificar els animals a través de l’ADN dels excrements. Ara, però, busquen un nou sistema per enxampar els infractors. Les deposicions dels gossos és l’acte d’incivisme que més preocupa Matadepera. Segons els resultats de l’enquesta que es va penjar a Matadepera.cat, un 40% dels participants afirmen que l’aspecte que caldria millorar del civisme a Matadepera són les deposicions canines. La Regidora d’Atenció Ciutadana i Participació, Montserrat Royes, va indicar que des de l’Ajuntament fa temps que s’estan estudiant diferents mesures per posar fi a aquests actes incívics per part dels propietaris de gossos. “És un tema que ens preocupa, però que és molt difícil de solucionar”, va assenyalar la regidora. De fet, l’ordenança municipal sobre la tinença d’animals preveu una sanció de 400 euros per als incívics. Des de la policia local ja es fan vigilàncies i els agents cívics

que estan treballant pel municipi gràcies a un pla d’ocupació tenen com a prioritat detectar els infractors. No obstant això, la dificultat de l’actuació sancionadora radica en la impossibilitat de demostrar que les deposicions són d’un o d’un altre gos si no es veu directament. L’ADN dels animals l’Ajuntament de Matadepera ha seguit molt a prop la iniciativa que es va posar en marxa a Sitges. En aquest municipi del Garraf s’agafaven mostres d’ADN de la saliva dels gossos censats i s’introduïen en el banc de dades. D’aquesta manera, es podrien identificar excrements i sancionar l’infractor. Royes va admetre que aquest sistema no és del tot efectiu perquè hi ha molts gossos que no estan censats, tot i que a Matadepera és un dels municipis on es

DEL 10 AL 16 D’OCTUBRE AL CASAL DE CULTURA

Imatge de la campanya de sensibilització que l’Ajuntament va posar en marxa al febrer.

pot censar el gos de forma gratuïta. Per això, s’ha descartat implantar-ho a Matadepera (també ho han aturat a Sitges) i ara es busquen nous sistemes. “Estem davant d’un problema generalitzat dels municipis que estem a peu de bosc”. Els altres aspectes que es proposa-

©Cedida

ven, no semblaven preocupar tant: aparcar en llocs prohibits (11%) i els sorolls de les motos (17%). Tampoc quedava reflectida una problemàtica habitual de l’estiu com és la pudor de les escombraries. L’enquesta sobre civisme ha estat de les que més respostes ha obtingut: 198 en total. És notícia

L

a Regidoria de Cultura ha organitzat pel dilluns 24 d’octubre a dos quarts de 8 del vespre i a la Sala d’Actes del Casal de Cultura una conferència que portarà per nom “La descoberta catalana d’Amèrica: crònica d’una falsificació”. El seu autor, Jordi Bilbeny, farà un repàs de tots els indicis i documents que posen de manifest que la descoberta (oficial) d’Amèrica va ser feta per una empresa catalana, formada per catalans, dirigida per catalans, des de territori català i amb recursos catalans. Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és un escriptor i investigador català, conegut per les seves tesis sobre la catalanitat de Cristòfor Colom, de Miguel de Cervantes, de “La Celestina” i l’atribució de l’autoria del “Lazarillo de Tormes” a Joan Timoneda. Llicenciat en Filologia Catalana i doctorand en Història Moderna, ha estat professor de llengua catalana per a adults i és cap de recerca de l’Institut Nova Història.

EL 17 DE SETEMBRE PASSAT

Nova mostra sobre les Voluntaris arrangen bondats de la biomassa les fites malmeses L’exposició explica, de manera lúdica, l’aprofitament de la biomassa als municipis amb recursos forestals. Amb el títol “La biomassa forestal i agrícola a Catalunya”, la Regidoria de Medi Ambient ha organitzat una exposició que es portarà a terme al Casal de Cultura entre els dies 10 i 16 d’octubre. L’exposició mostrarà, d’una manera lúdica, l’aprofitament de la biomassa als municipis amb recursos forestals, el funcionament d’una caldera i exemples concrets d’instal·lacions realitzades al territori. La biomassa és un combustible sòlid orgànic renovable d’origen forestal o agrícola. Permet aprofitar restes vegetals que es poden utilitzar com a combustible. L’aprofitament de la biomassa forestal permet la neteja de

Antonio Garcia, ajudat per un grup de matadeperencs, va restaurar aquestes pedres a Mont-rodon i Can Candi.

U Una imatge de l’exposició.

@Generalitat

boscos, la prevenció d’incendis forestals i la utilització de fonts renovables, entre altres. A més, mitjançant calderes o estufes, pot substituir qualsevol aplicació tèrmica convencional alimentada per fonts no renovables.

n grup de voluntaris de Matadepera van arranjar dues fites que delimiten el terme municipal i que estaven malmeses per actes vandàlics o pel pas del temps. La iniciativa que parteix d’Antonio Garcia (“Pintoret”), va comptar amb el suport del seu fill Joan Garcia, Joan Trenchs, Joan Gutés i els regidors Marcel·lí Bosch i Nil López. Segons ha explicat Antonio Garcia, des de fa algun temps havia detectat que la fita de Mont-rodon havia desaparegut. Fa dos anys va veure una pedra semblant i se la va emportar a casa, la va marcar amb la “M” de Matadepera i la “C” de Castellar. Mai trobava el moment de restaurar-la fins que li va comentar a Joan Trenchs i Marcel·lí

Bosch. “Aleshores vam posar fil a l’agulla”, ha assegurat Garcia. Pel que fa a la de Can Candi, Antonio Garcia va detectar que s’havia malmès a causa d’una glaçada, un dia que estava caçant bolets i va pensar que també calia arranjar-la. El 17 de setembre passat van tornar a posar aquestes fites i van aprofitar per restaurar un mur a Mont-rodon.

Una de les fites restaurades.

@Cedida

RECEPCIÓ A L’AJUNTAMENT

L’última nena nascuda al poble Mar Hernández Utiel va néixer a casa de forma accidental el 10 de setembre de l’any 2006. Durant el part, la mare va tenir l’ajut del seu marit, una amiga i els Serveis Mèdics que els van orientar per telèfon sobre què calia fer.

A

mesura que la modernitat ha anat imposant-se, es van fent grans les generacions de matadeperencs que van néixer a la casa familiar i no a un hospital. I si no comptem els parts naturals fets a casa, que no deixen de ser l’excepció a la norma general, arribarà un moment en què curiosament, no hi haurà ningú de Matadepera que hagi nascut

La recepció a l’Ajuntament.

©Cedida

a Matadepera. Però sempre hi ha l’excepció. I en aquesta ocasió es tracta de Mar Hernández Utiel, una nena que el passat dissabte 10 de setembre va fer 10 anys. El seu naixement a Matadepera va ser accidental. “El part estava previst que fos per cesària el dia 18 de setembre”, va comentar la seva mare, Gemma Utiel, “però vaig trencar aigües el dia 10 i

la cosa va anar tan ràpida que no vaig ni poder desplaçar-me a l’hospital. Amb l’ajut del meu marit, una amiga i els Serveis Mèdics, que ens van anar orientant per telèfon què calia fer, la cosa va anar bé i li vam poder tallar i tot el cordó umbilical”. Mar Hernández i la seva mare van ser rebudes per l’Alcaldessa de Matadepera.

05

Les falsedats de la descoberta d’Amèrica

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

BREUS


L’Ajuntament de Matadepera i la Diputació de Barcelona tornen a organitzar de forma conjunta una visita de l’Oficina Mòbil d’Informació per atendre, de forma gratuïta i personalitzada, les consultes que puguin formular els usuaris i donar tot l’assessorament que sigui possible sobre temes de consum, com assegurances, telefonia mòbil, serveis bancaris, serveis a domicili, serveis turístics, habitatge o subministraments bàsics, entre altres. L’oficina mòbil estarà a la plaça de l’Ajuntament entre dos quarts d’11 i la una del migdia del dijous 20 d’octubre.

AJUNTAMENT BREUS

EL 16 DE SETEMBRE PASSAT

Èxit de les Jornades Internacionals Folklòriques a Matadepera

Un tram del carrer Ignasi Iglesias canvia de nom

L’Associació per a la Difusió del Folklore, ADIFOLK, va organitzar un any més aquest festival en el qual participen grups folklòrics de diversos països que mostren les seves danses d’arrel folklòrica a diferents municipis de Catalunya. A Matadepera, aquestes jornades, que s’havien fet anys enrere, es van recuperar l’any passat. Enguany hi van participar tres grups convidats de El Salvador, Macedònia i una petita representació del Nepal. Els grups van arribar de bon matí a Matadepera i després d’unes actuacions a l’Escola Ginesta i l’Escola Joan Torredemer, i del dinar a l’Hotel, van actuar a la Plaça del Casal de Cultura.

Amb el nom de “Carrer de Cal Beltrà” la Comissió del Nomenclàtor va batejar aquesta part del vial. Els membres de la família Beltrà van descobrir la placa en un acte amb la presència de l’Alcaldessa Mireia Solsona i regidors del consistori.

Moment del descobriment de la placa.

©MTV

Des del 16 de setembre passat el tram del carrer Ignasi Iglesias que va del Carrer Sant Joan fins a l’avinguda Àngel Guimerà es diu “Carrer de Cal Beltrà”. A l’acte d’inauguració van assistir l’Alcaldessa, Mireia Solsona, diferents regidors i membres de la família Beltrà, que van recordar que el canvi de nom del carrer era “una petició de molts anys enrere”. El nom de Cal Beltrà ve d’un matrimoni, Josep Beltrà i Valero i Engràcia Ventayol Aymerich, propietaris, durant la primera meitat de segle passat, d’una casa i una parcel·la al carrer Sant Joan 64. Part

de la parcel·la va desaparèixer quan l’any 1949 l’Ajuntament va obrir part del carrer d’Ignasi Iglesias, entre Sant Joan i Àngel Guimerà: aquest fet va comportar la desaparició d’un estable, un galliner, la cort dels porcs i una barra on apilaven costals de llenya. Va resultar igualment, que l’obertura del nou carrer va provocar que el vent i la humitat afectessin el forn de coure pa, amb la qual cosa la família es va veure obligada a construir un nou forn. En el seu moment, l’Ajuntament va prometre una indemnització, però aquesta no va arribar mai. Per això, durant la inauguració del

carrer, el fill del matrimoni, David Beltrà, va bromejar dient que posaria al principi del carrer una guardiola perquè tothom que passi pagui, ja que va assegurar que el carrer “sempre serà de la família”. Des que es va constituir, a principis d’aquest any, la Comissió del Nomenclàtor ha anat per feina. L’òrgan que analitza els possibles canvis de nom dels carrers i places de Matadepera o de batejar-ne els nous vials que es creïn en un futur, ha fet oficial, entre altres i recentment, el nom de la Plaça de Cal Baldiró (fins ara havia estat Plaça Alfons Sala), i el del Parc Joaquim Serra i Corominas.

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

06

És notícia: Ajuntament

A PARTIR DEL 24 D’OCTUBRE ©MB

Una de les actuacions d’enguany.

El Casal de la Gent Gran fa una recollida de taps de plàstic solidària

E

l Casal de la Gent Gran ha començat una campanya solidària. Es tracta d’una recollida de tot tipus de taps de plàstic per ajudar l’associació HIPOFAM, una entitat sense ànim de lucre que vol fomentar la informació i la investigació de la hipomagnesèmia familiar, una malaltia rara que afecta els ronyons. HIPOFAM ven els taps recollits a l’empresa TMA i destina els diners obtinguts a la investigació mèdica d’aquesta malaltia. Els taps s’han de dipositar sense bosses en el contenidor habilitat al Casal.

Intercanvi d’impressions sobre el Camp d’Hoquei Municipal Diferents representants del món de l’hoquei van coincidir fa uns dies en l’homenatge que es va fer al jugador Edi Tubau del Club Egara i van intercanviar impressions amb els representants municipals sobre el futur Camp d’Hoquei Municipal que s’ha de començar a construir al poble a principis de l’any que ve. El projecte del camp, que va a càrrec de l’empresa GMG Plans i Projectes, inclou, a més de la construcció del mateix terreny de joc reglamentari, la xarxa de reg, l’enllumenat, la jardineria, les tanques perimetrals, la urbanització de l’entorn i dels accessos a la instal·lació, a banda de la reubicació de l’aparcament existent al Mas Sot, que es trasllada a la zona més propera al Bosc de les Farigoles. Aquest nou equipament esportiu, realitzat per la Regidoria d’Obres, ja compta amb una primera partida econòmica de 164.000 euros, que arribaran gràcies a la Diputació de Barcelona. El pressupost total inicial se’n va als volts d’un milió i mig d’euros.

Homenatge a Edi Tubau del Club Egara.

©Cedida

Nou espai per a petits lectors a la Biblioteca La zona, dirigida a lectors de zero a tres anys, tindrà un mobiliari adequat, una ambientació apropiada i hi haurà contes de plàstic, de cartó gruixut, de roba, de toca-toca, sonors, desplegables i amb elements per interactuar.

A

mb motiu del Dia Internacional de la Biblioteca, establert per la Unesco el 24 d’octubre, la Biblioteca Àngel Guimerà inaugurarà un nou espai dedicat als petits lectors de zero a tres anys. Fins ara, aquesta franja d’usuaris no estava tan considerada, però des d’aquest mes tindrà un espai propi amb un mobiliari adequat, amb l’ambientació apropiada i el fons adient. Pel que fa als llibres dels quals podran disposar aquests usuaris hi haurà contes de plàstic, de cartó gruixut, de roba, de toca-toca, so-

nors, desplegables i amb elements per interactuar. La novetat més destacada d’aquest fons serà que formarà part del catàleg com a franja d’edat específica per poder-ne fer estadístiques de préstec. La directora de la Biblioteca, Mariàngels Alfonso, ha destacat que es tracta d’una iniciativa molt positiva, perquè ajudarà a “crear l’hàbit de la lectura als infants des que neixen”. Alfonso ha aclarit que “amb aquest espai la biblioteca no augmenta la seva superfície, sinó que fem un espai on posem una mirada especial pels infants d’entre zero i tres anys”.

DES DEL 5 DE SETEMBRE

Una imatge dels llibres per a petits lectors disponibles en el nou espai.

Mariàngels Alfonso ha destacat també que “la producció editorial infantil actual és un dels elements que han afavorit la creació d’aquests espais a les biblioteques,

©PM

perquè ara es creen llibres pensats per a infants”. I és que com bé ha afirmat Alfonso “la lectura no es basa només a llegir lletres, també es poden llegir imatges”.

INAUGURAT EL 8 DE SETEMBRE

Ensenyament s’instal·la Les piscines acullen a l’Escola de Música la “peixera” municipal Un dels motius principals del trasllat ha estat la manca d’espai que patia la regidoria a les dependències de l’Ajuntament. La Regidoria d’Ensenyament ha traslladat les seves oficines a un nou indret. Des del 5 de setembre passat les dependències d’Ensenyament, que fins ara estaven a l’Ajuntament, estan a l’Escola Municipal de Música, a la plaça Sant Jordi, cantonada amb Jaume Fura s/n. La manca d’espai ha estat el principal motiu per portar a terme el trasllat. La Regidora d’Ensenyament, Carme Querol, ha assegurat que “les dependències que ocupàvem a l’Ajuntament se’ns havien quedat petites”. Querol ha remarcat que “amb el trasllat, hi haurà més espai i les dues persones que hi treballen podran atendre millor la gent”. Aquest trasllat, però, és l’únic

canvi que patirà la regidoria, perquè l’horari i el telèfon per contactar-hi seguiran sent els mateixos. Així doncs, els ciutadans seran atesos de dilluns a divendres d’un quart de nou del matí a dues del migdia i dimecres de quatre a set de la tarda. El telèfon per contactar-hi és el general de l’Ajuntament: 93 787 02 00.

Edifici de l’Escola Municipal de Música.

©MB

La iniciativa del Col·lectiu d’Art i de la Regidoria d’Esports pretén transformar murs i parets en creacions artístiques. El Col·lectiu d’Art ha convertit la caseta del transformador de les Piscines Municipals en una “peixera”. Diferents artistes locals han estat els encarregats de plasmar a les parets exteriors d’aquest habitacle la seva particular interpretació del fons marí. La iniciativa, sorgida fa mesos del Col·lectiu d’Art i de la Regidoria d’Esports pretenia que la caseta quedés integrada a les instal·lacions esportives. Per això, primer la van pintar en dues tonalitats de blau i posteriorment, una quinzena de components de l’entitat i d’altres artistes i convidats hi van començar a dibuixar motius aquàtics, feina de la qual s’ha anat veient el progrés dia a

dia enmig de l’expectació dels visitants a les piscines. La “peixera” es va inaugurar el passat 8 de setembre. El president del Col·lectiu d’Art, Antoni Fàbregas, va proposar transformar els murs i parets del municipi en obres d’art. L’Alcaldessa Mireia Solsona va celebrar que s’hagi passat del “gris al color”.

Sala i Fàbregues miren la “peixera”.

©MTV


Política Partits

Ens cal unitat

La Diada de la República Catalana

Una Matadepera ecològica

Mancances del nostre poble

Per cinquè any consecutiu, l’onze de setembre passat, vàrem tornar a sortir al carrer per demanar un estat propi per Catalunya. No una reforma constitucional. No un Estat federal. No un nou sistema de finançament. No un nou Estat de les autonomies. Vàrem sortir al carrer per demanar un Estat propi per Catalunya.

L’11 de setembre d’enguany, el poble de Matadepera ha tingut una notable presència a les concentracions convocades per l’ANC i Òmnium Cultural. Des d’aquesta columna, volem felicitar a tots els nostres conciutadans per la seva contribució a fer que aquesta hagi estat una Diada inoblidable.

Matadepera és un poble que devia la seva raó de ser a l’entorn ambiental. No només per la vinya i els cultius, sinó per la seva vinculació amb el bosc. Llenyataires, forns de calç, pasturadors, horts comunitaris... hi tenien molta presència.

Tenim un problema amb el tema de la velocitat del nostre poble, hi ha punts que els vehicles corren molt i algun dia tindrem un ensurt. Si podem fer que això no succeeixi millor que millor.

Vàrem sortir al carrer sentint que els catalans hem fet de la independència un negoci, en boca dels qui després de dues eleccions continuen governant perquè no els acaba de sortir el resultat que els aniria bé. Vàrem sortir al carrer hores després de sentir a l’incombustible ministre d’Exteriors, José Manuel Margallo comparant independentisme amb terrorisme.

En l’última dècada, milions de catalanes i catalans de totes les edats, origen i condició social han sortit al carrer per a defensar les nostres institucions i per a reivindicar el dret a la independència del nostre país. Una diada més, la immensa majoria del poble català ha demostrat que està al capdavant de la lluita pel dret a decidir el seu propi futur. Que sàpiga Espanya que la nostra és una lluita ferma i que tenim la fortalesa de fer fins al final el camí cap a la independència.

Els projectes de poble que han acabat marcant les darreres dècades, en canvi, han tret a Matadepera aquesta raó de ser, si bé un poble dormitori d’alt standing l’única relació que tindrà amb el bosc és la publicitària. Des de l’assemblea entenem que un projecte de poble alternatiu a l’actual ha de passar per recuperar la vinculació amb el bosc, perquè també és l’espai on moltes de les impugnacions a aquest canvi s’hi han consolidat. Voluntaris, impulsors de la biomassa, alternativa al Golf; qui més qui menys es mou pel bosc.

Sobretot en el carrer Àngel Guimerà es corre molt, encara que tinguem les bandes altes per poder disminuir la velocitat, tot i així es corre més del compte. A les zones de les urbanitzacions també es corre molt i no es respecten els senyals de trànsit. Senyors, tenim un greu problema amb el tema dels senyals i la velocitat, encara que els hi posem obstacles, la gent no respecta res. No hi ha civisme i tampoc consciència que poden passar coses molt greus. Ho podem evitar abans que succeeixi, perquè tenim els mitjans i les eines per fer-ho.

I l’endemà va venir el silenci. Ni un “prenc nota”. Ni un “us hem escoltat”. Rajoy segueix callant. A Madrid dissimulen aquells que saben que permetent un referèndum a Catalunya ja faria mesos que Espanya tindria govern. Són els mateixos que es freguen les mans davant del més mínim indici de divisió entre els partidaris del dret a decidir, com la convocatòria del 9 de setembre a Sant Boi de Llobregat on es va excloure al Partit Demòcrata Català, o una Ada Colau que assisteix a la manifestació de la Diada evitant fotografies al costat dels líders independentistes (no fos cas...) o la propera qüestió de confiança al president Puigdemont amb els ulls posats en l’actitud d’una CUP que reclama desobediència o la d’una ERC que s’aferra a les paraules pronunciades per Jordi Carbonell, ara fa 40 anys, a Sant Boi de Llobregat;“que la prudència no ens faci traïdors” obviant les pronunciades per Pere Portabella durant la concentració de l’11 de setembre a l’Arc de Triomf;“que la impaciència no ens faci trontollar la unitat”. Al Parlament hi ha 72 diputats independentistes. El que hàgim de fer, ho haurem de fer junts. Tenim un full de ruta.L’any que ve,a Catalunya, tornarem a posar les urnes, i aquesta vegada no serà un 9N. Els temps dels tacticismes s’han acabat. És hora de prendre decisions definitives. I a aquells que es neguen a comptar vots i corren a comptar manifestants per veure si aquest any n’hi ha menys que l’any passat,els diem que els referèndums, arreu, es guanyen amb més del 50%. I si el referèndum no és factible, passarem a la “pantalla” d’unes eleccions constituents. Però, sobretot, recordeu; “que la impaciència no ens faci trontollar la unitat”.

Ara és el moment de fer confiança en les nostres institucions i en els nostres representants. Ara és el moment d’una acció política coherent i decidida, de tirar endavant el full de ruta del 27S en què la majoria independentista al Parlament de Catalunya va fixar les pautes per arribar a construir la República Catalana. Ha arribat l’hora de fer una defensa aferrissada dels interessos comuns i d’aparcar les legítimes diferències polítiques. Des del seu compromís amb el Govern de la Generalitat, Esquerra Republicana de Catalunya no farà cap pas enrere i actuarà en conseqüència, tot garantint la voluntat majoritària expressada pel poble: que l’any 2017 sigui el de la transició cap a un nou Estat. Per la seva banda, la secció local d’ERC de Matadepera continuarà lluitant per tal que en el nostre municipi es resolguin els vells problemes encara vius: un camp de golf d’ús minoritari i amb un dèficit galopant; un Teatre-Auditori encara per fer; un ús de la biomassa a l’oblit en els equipaments municipals, etc. Que l’equip de govern local sigui conscient que tampoc defallirem en aquesta lluita. Salut i República! Ens trobareu a: matadepera@esquerra.org @ERCMatadepera

mesmatadepera.esquerrarepublicana.cat

www.mesmatadepera.es

Com a proposta política el màxim que podem fer és respectar-les i donar-les suport, a totes aquelles accions i actituds que anhelen revincular el poble amb el bosc i l’ecologia, i la nostra aspiració és integrar-les en el debat sobre què significa que Matadepera sigui ecològica. Per nosaltres la Matadepera ecològica ho és també del poble, i va des de recuperar llocs de treball al bosc amb la biomassa, obrir la discussió de la municipalització de l’aigua, plantejar una alternativa al Golf que acosti el veïnat a l’entorn, crear una institució que faci contrapès al Consistori protagonitzat per les entitats vinculades a l’entorn... I en aquest sentit no volem que al darrere del contracte de l’energia municipal hi hagi grans oligopolis que s’enriqueixen sense ètica ni moral, sinó que optem per cooperatives que posin per davant dels beneficis econòmics la qualitat del servei i del medi ambient. Per això us convidem a una xerrada amb SOM Energia el pròxim dimecres 5 d’octubre a les 19:30h al Casal de Cultura, per parlar-ne i encetar el debat general. Us hi esperem! Uneix-te i col·labora, en funció del teu temps, a l’assemblea de la CUP. > Informa’t i opina! Twitter: @CUPMatadepera Facebook: CUPMatadepera Blog: cupmatadepera.wordpress.com > Proposa’ns precs i preguntes pels plens de l’Ajuntament: matadepera@cup.cat

PARTIT POPULAR DE CATALUNYA

Per altra banda, també tenim el problema de les barreres arquitectòniques del nostre municipi. Hi ha carrers pels quals no es pot passar amb una cadira de rodes o amb un “cotxet” de nen petit i s’ha de baixar de la vorera per poder passar, i si ho relacionem amb el tema de la velocitat que hem comentat abans, també tenim el problema que tinguem un esglai amb algun petit accident amb aquestes persones que han de baixar-se de la vorera per poder arribar allà on volen. A més, hi ha el tema de l’enllumenat públic. Hi ha mancances en carrers que no tenen gaire llum, els fanals no il·luminen la zona del carrer que els hi pertoca, en el centre del poble. Millor dit, el carrer Sant Joan sud pràcticament és una boca de llop quan entres, a causa que no hi ha llum. Podem dir que els quatre fanals que hi ha no il·luminen res, si en una entrada principal al poble tenim aquest enllumenat, no ens imaginem com estaran les urbanitzacions del nostre municipi. Dit això, només cal dir que hauríeu de posar-hi alguna mesura per poder fer un poble més clar i més segur.

Política Partits

CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR

07

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

CONVERGÈNCIA I UNIÓ


La Regidoria de Cultura arrenca el 7 d’octubre (8 del vespre, Casal de Cultura, 5 euros) el segon cicle de la temporada estable de teatre i música a Matadepera que s’allargarà fins al desembre. Amb el títol “Duet de guitarres romàntiques”, Rafel Sala i Ferran Quiroga redescobriran la figura de Ferran Sor i Muntades (1778-1839), guitarrista i compositor nascut a Barcelona i conegut com “el Beethoven de la guitarra”. El 21 d’octubre serà el torn de l’obra de teatre “Himmelweg”. Aquesta representació s’emmarca en el terreny del teatre històric i polític i gira al voltant d’un triumvirat de personatges.

REPORTATGE

LA DONACIÓ FOTOGRÀFICA DE LLORENÇ POMAR ÉS LA MÉS GRAN MAI FETA A L’ARXIU MUNICIPAL

Matadepera a través dels ulls de Llorenç Pomar

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

08

Reportatge

El fotògraf signarà aquest mes un conveni amb l’Ajuntament per donar un total de 19.786 fotografies a l’Arxiu Municipal. Les imatges recullen la història de Matadepera entre els anys 1985 i 1996.

Una imatge de les festes de Sant Sebastia de l’any 1986 donada per Llorenç Pomar.

La història de Matadepera estarà a partir d’ara una mica més documentada fotogràficament. Aquest mes, el fotògraf Llorenç Pomar Argerich signarà un conveni amb l’Ajuntament, a través del qual cedirà el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Municipal. La donació consta de dues capses de negatius que sumen un total de 19.786 imatges, datades entre els anys 1985 i 1996. Les fotografies testimonien, sobretot, les festivitats anuals, amb importants reculls de Festa Major i de Sant Sebastià; actes oficials, especialment inauguracions; actes culturals, com festivals de música i teatre i fotografies d’edificis públics, entre altres. Malgrat que la major part de les imatges donades per Pomar a l’Ajuntament són de l’entorn de Matadepe-

ra, també hi ha una part, prop d’un 20%, que responen a la seva activitat particular com a retratista i que permetran conservar informació gràfica de famílies del municipi i d’altres ciutats veïnes com Terrassa o Sabadell. Una donació única Segons fonts de l’Arxiu Municipal, “la importància de la donació de Pomar radica en el fet que es tracta d’una producció documental de gran interès i única en el seu conjunt”. De fet, fins a aquest any, l’Arxiu Municipal no comptava amb un fons d’imatges en el qual totes les fotografies fossin d’un únic autor. Fins ara, la col·lecció fotogràfica més important que es conservava era la de Miquel Ballbé, la qual no és més que un recull de 734

Agenda d’activitats de Matadepera DIA

HORA LLOC

Diu 2 19.30 Dim 4 19.30 Dime 5 19.30 Dij 6 19.00 Dij 6 19.00 Div 7 20.00 Diss 8 11.00 Dill 10 Diu 15 08.00 Diu 16 19.30 Dim 18 19.00 Dij 20 10.30 Dij 20 19.00 Dive 21 22.00 Diu 23 19.30 Dill 24 17.30 Dill 24 18.30 Dill 24 19.30 Dim 25 19.00 Dim 26 19:00 Dime 26 22.00 Div 28 21.00 Diu 30 19.30

©Llorenç Pomar

ACTE

imatges de diferents autors, entre ells el mateix Ballbé. Però més enllà de la rellevància pel nombre de fotografies, qui les va encarregar, de què deixen constància i com van ser produïdes, “la donació de Pomar també és important pel suport en el qual estan (negatius en la seva totalitat) i que com ell mateix és el productor de les imatges, serà possible una transmissió total dels drets de propietat intel·lectual”, han assegurat les mateixes fonts. Ara, totes aquestes fotografies seran curosament arxivades i degudament conservades perquè puguin perdurar en el temps. Així doncs, els negatius donats per Pomar es desaran en fundes de polièster i capses fabricades amb material de conservació, a més de ser emmagatzemades en un dipòsit que permet la regulació de la temperatura i la humitat. Llorenç Pomar, per la seva banda, ha destacat que “havia guardat els negatius perquè sempre he pensat que aquestes imatges eren importants per a Matadepera” i ha remarcat que “ara estaran a l’abast de tothom que les vulgui consultar”. Pomar ha reconegut que de seguida que l’Ajuntament es va posar en contacte amb ell per informar-se sobre les imatges que va captar entre els anys 1985 i 1996, va acceptar la proposta de posar-les a disposició dels ciutadans. La regidora de Cultura, Núria Garcia, ha assegurat que la donació de Pomar té “un gran valor cultural i històric, ja que deixa constància gràfica del que va passar durant un període de temps al poble”. A més, Garcia ha destacat que Llorenç Pomar ha fet una donació “molt endreçada, perfectament catalogada i en molt bones condicions, cosa que facilitarà la tasca tècnica per incorporar les fotografies a l’Arxiu Municipal”. La regidora ha aprofitat aquesta donació per animar a tothom que no sàpiga què fer amb documents o objectes que puguin significar alguna cosa per al poble, a donar-los a l’Arxiu Municipal, perquè segons ha assegurat “aquests petits detalls del poble ens ajuden a construir el relat de la història de Matadepera”.

+info a www.matadepera.cat ORGANITZA

Hotel CineClub: “Yeelen” (1987) de Souleymane Cissé CineClub Matadepera Casal de Cultura Documental del mes: ‘Sonita’, de Roksareh Ghaem Maghami Regidoria de Cultura Casal de Cultura Conferència: “Transició energètica i cooperatives renovables” Som Energia Biblioteca Club de Lectura: “El més petit de tots”, de Lola Anglada Biblioteca Àngel Guimerà Casal de Cultura Presentació de les activitats per a la gent gran Regidoria de Benestar Social Casal de Cultura Concert: “Duet de guitarres romàntiques” tocant Ferran Sor Regidoria de Cultura Parc Pep Ventura Meditació: “Saber escoltar” Agermanament sense fronteres Casal de Cultura Exposició: “Biomassa forestal i agrícola a Catalunya” Medi Ambient i Protecció Civil Plaça de l’Ajuntament 6ª marxa del Corredor Verd del Vallès Club Muntanyenc Sant Cugat Hotel CineClub: “Testigo de cargo” (1957) de Billy Wilder CineClub Matadepera Sala S1 del Casal de Cultura Tertúlia Musical dedicada a Francesca Vidal Biblioteca Àngel Guimerà Plaça de l’Ajuntament Visita de l’Oficina Mòbil d’Informació al Consumidor Ajuntament / Diputació de BCN Biblioteca Àngel Guimerà Club de Lectura: “Laura a la ciutat dels sants” de Miquel Llor Biblioteca Àngel Guimerà Casal de Cultura Teatre: “Himmelweg”, de Juan Mayorga Regidoria de Cultura Hotel CineClub: “High Rise” (2015) de Ben Wheatley CineClub Matadepera Biblioteca Àngel Guimerà Taller de bibliotecaris a la Biblioteca Biblioteca Àngel Guimerà Biblioteca Àngel Guimerà Inauguració d’un nou espai a la Biblioteca Biblioteca Àngel Guimerà Casal de Cultura Conferència: “Les falsetats de la descoberta d’Amèrica” Regidoria de Cultura Casal de Cultura Cloenda dels cursos d’AIUMA amb Mònica Terribas AIUMA Casal de Cultura Conferència sobre Le nozze di Figaro de Mozart Regidoria de Cultura 107.1 FM Comença una nova temporada de Radioteatre Matadepera Ràdio Casal de Cultura Una nit d’òpera: “Werther” de Jules Massenet Regidoria de Cultura Hotel CineClub amb doble sessió de cinema de terror mexicà CineClub Matadepera REBEU L’AGENDA PER CORREU ELECTRÒNIC INSCRIVINT-VOS A www.matadepera.cat

+ INFO p.4 p.4 p.11 p.9 p.8 p.5 p.4 p.4 p.6 p.11 p.8 p.4 p.6 p.5 p.5 p.9 p.9 p.4

El Llibre del mes

per Cesc Bosch

No m’explico com una vida tan grisa i trista ha esdevingut una lectura tan fascinant i captivadora. Stoner (1965) és un retrat colpidor, ple de drames quotidians, que et deixa perplex. No te n’adones, i en quatre nits has compartit una vida sencera amb el vell professor Stoner. Recordo que més de la meitat del llibre el vaig llegir en una sola nit, i que, un cop acabat, vaig haver de sortir a fora a fumar un cigarret; eren vora les 5h del matí i necessitava pair una experiència radical. El seu autor, John Edward Williams (1922– 1994) va ser un escriptor, editor i professor estatunidenc, conegut per novel·les com la citada Stoner i Augustus (1972), amb la qual va guanyar el Premi Nacional del Llibre dels EUA i que ja tinc a la llista d’espera. He d’agrair-li a la Mireia Barris que me’l regalés pel meu aniversari l’any 2015 i demanar disculpes per deixar-lo tant de temps al racó de pendents; el proper llibre que em regali no trigaré tant a llegir-lo.

El Film del mes

per Albert Beorlegui

Si el mes passat evocàvem la magnífica versió clàssica de Ben-Hur (1959) amb motiu de l’estrena del sacríleg i inútil remake, aquest mes recuperem un dels grans títols d’un gènere mort i enterrat, el western, que va conèixer dècades de glòria i que també ha estat objecte d’una nova versió estrenada a finals de mes: Los siete magníficos. Basada en Los siete samurais (1954) d’Akira Kurosawa (també disponible a la Biblioteca, per cert), The magnificent seven va ser dirigida el 1960 per l’enèrgic John Sturges i explicava la història de set mercenaris capitanejats per Yul Brynner que ajudaven un petit poble mexicà assetjat per una banda de malfactors amb el sempre eficaç Eli Wallach al capdavant. Sense ser cap obra mestra, el carisma dels seus intèrprets (on caldria afegir Steve McQueen i James Coburn, entre d’altres), una història simple però ben explicada, i la seva electritzant banda sonora, cortesia del reivindicable Elmer Bernstein,el converteixen en un títol de gaudi assegurat.

El Disc del mes per Cesc Bosch

Podria recomanar qualsevol dels àlbums anteriors, però Islands (1971), de King Crimson tot i ser el quart disc de la banda anglesa, va ser el primer que em va arribar a les mans i li tinc una especial estima. Sempre recordaré la primera vegada que el vaig escoltar:Vaig quedar en estat de xoc... Mai a la vida havia sentit res semblant,el meu horitzó musical es va eixamplar fins a l’infinit. Si hagués de triar un tema, em quedo amb Islands, que dóna títol al disc, amb un inspiradíssim Mel Collins, tot i que la millor versió l’he sentit al disc de Jakko M. Jakszyk The Bruised Romantic Glee Club (2009).Com a curiositat heu de saber que en un inici la portada no duia el nom de la banda ni del disc,es van incloure en edicions posteriors.A l’omnipresent Robert Fripp,en aquesta ocasió s’hi uneixen Mel Collins,Boz Burrell (substituint a Gordon Haskell),IanWallace i Peter Sinfield en la seva última col·laboració com a lletrista del grup.A més a més, hi destacaria la participació, entre altres, de Keith Tippet al piano.El 24 i 25 de Novembre la banda ens visita a l’Auditori del Fòrum de Barcelona.


L’Agrupació Coral de Matadepera va tancar el 10 de setembre a la nit i a l’Església Parroquial el programa d’actes de la Festa Major 2016 amb un concert de Cant Coral. L’actuació va estar dirigida per Rosa Ribera i va comptar també amb la participació de la Coral Nit de Juny de Palafrugell dirigida per Rita Ferrer. En una Església Parroquial plena, l’Agrupació Coral de Matadepera va interpretar El carrer on vius de My Fair Lady, What a wondefurl world de Good morning Vietnam, Anthem de Chess i el cant final de Mar i Cel. La Coral Nit de Juny va mostrar també la seva qualitat vocal. El concert es va tancar amb Els Segadors, en què les dues corals van estar acompanyades per les veus del públic dempeus, en una emotiva interpretació.

BREUS

A PARTIR DEL 3 D’OCTUBRE

AMB EL PROGRAMA “ELS EXPERTS”

Pol Avinyó parlarà al Casal sobre l’òpera “Le nozze di Figaro” de Mozart

Nova programació a Matadepera Ràdio

Albert Miralles, al despertador d’iCat.cat

La graella d’aquesta temporada comptarà amb set nous espais en els quals hi haurà cultura, cinema i entrevistes, entre altres.

Amb Roger Seró, és el responsable d’un magazine que en aquesta cinquena temporada compta amb nous continguts i veus.

Matadepera Ràdio estrena el dilluns 3 d’octubre una nova temporada, la que fa la número 36, des que va començar les seves emissions, a la Festa Major de 1981. I ho fa amb prop de 25 programes on es combina l’actualitat informativa, el magazine, els esports, els musicals i l’entreteniment. A través del 107.1 de l’FM o per internet a www.matadeperaradio. cat i amb emissió continua les 24 hores del dia, la municipal de Matadepera vol continuar exercint una labor de servei públic al mateix temps que no vol deixar el seu vessant com a escola per a futurs professionals. Algunes de les novetats que es presenten aquest any són “L’observatori indiscret”; el retorn de “Terròs de sucre”; un programa de cinema amb un dels veterans de la casa, en Xavi Portillo (“El

A banda dels noms de Mariola Dinarès i Ricard Ustrell, màxims responsables de dos dels programes destacats de la graella de Catalunya Ràdio com són “Popap” (de dilluns a divendres d’1 a 2 del migdia) i “El suplement” (matins dels caps de setmana), hi ha un altre nom sorgit de Matadepera Ràdio que tindrà un destacat protagonisme en una de les emissores de la corporació com és iCat.cat, que en aquesta temporada fa una aposta decidida per buscar nous públics tant per internet com a l’FM. Es tracta d’Albert Miralles, que juntament amb Roger Seró tornen a ser els responsables del programa “Els experts”, un magazine despertador que després de cinc temporades, incorporarà noves veus, nous continguts musicals i culturals, i més ritme que mai per engegar el dia amb bon humor.

L

a matadeperenca Alba Oliveres González va ser distingida el passat divendres 16 de setembre amb el premi “Millor expedient en el grau d’ADE (Administració i Direcció d’Empreses)”, que atorga l’escola universitària EUNCET adscrita a la UPC. El reconeixement va tenir lloc en el transcurs de l’acte de graduació de la promoció que va comptar, entre altres personalitats acadèmiques i polítiques, amb l’assistència de l’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, que va declarar que “és un honor per a Matadepera constatar el talent dels seus joves i la seva capacitat d’aprenentatge i d’esforç”. L’alumna ha compaginat els estudis amb el treball, així com amb la creació de l’associació “Mi compañero de viaje” de lluita contra el càncer en joves. En rebre la distinció Oliveres va agrair el suport del centre docent, dels companys i companyes, i molt en especial el de la seva família.

L’alcaldessa i Oliveres durant l’entrega del premi. ©Cedida

Presentació de les activitats per a la Gent Gran El Casal de Cultura acollirà aquest dijous 6 d’octubre a les set de la tarda l’acte de presentació dels cursos i activitats de la gent gran per al curs 2016/17. A l’acte es podrà veure una exposició de ninos de peluix a càrrec de Pili Jiménez i també de Patchwork a càrrec de Sonia Galve Markolf. Amb el títol “Vine i Gaudeix!”, els cursos estan organitzats per la Regidoria de Benestar Social i estan adreçats a persones empadronades a Matadepera més grans de 60 anys (però obert a qualsevol edat, sempre i quan hi hagi places). Els cursos comencen el 17 d’octubre. A la quarantena de propostes que hi ha, s’afegeix a última hora un curs d’escacs que es farà els dimecres a la tarda al Casal de la Gent Gran i que està adreçat a tothom. A més, també s’obrirà un nou grup de converses en català, pensades per a la gent que li costi parlar o que li falti fluïdesa.

©M.Ràdio

projector”), un conte setmanal, “La porta del darrere”; “La pera”, “L’objectiu” i “La llista del Per No Dir Res”. També continua el Radioteatre un cop al mes el darrer dimecres de cada mes, i el “Matadepera Notícies”, així com l’agenda amb les activitats més rellevants de la setmana que s’emet quatre cops al dia. La programació completa la podeu consultar al web de l’emissora i cada mes a la penúltima pàgina de la Gaseta.

Miralles en una imatge promocional.

©Cedida

El programa s’emet des d’aquest mes, de 8 a 10 del matí a iCat.fm. Miralles va començar a Matadepera Ràdio l’any 2001 incorporant-se a l’equip del llegendari “Rockdiòxid” que conduïen Carles Beltran i David Farreras. Des de llavors, ha passat per Ràdio Sabadell, COM Ràdio, i Catalunya Ràdio, on va presentar una temporada el programa “Generació Digital”. Un altre periodista sorgit de Matadepera Ràdio és Xavi Bundó que els caps de setmana de set del matí a dues del migdia dirigeix el programa Via Lliure a Rac1.

SUBSTITUEIX JORDI CONDAL

NIT LITERÀRIA

Mireia Vancells guanya Pol Màdico, president de el premi Ribera d’Ebre la banda de Matadepera La novel·la, que es publicarà amb el títol de “L’home de Déu”, se centra en un jove seminarista en plena postguerra.

L

a terrassenca amb arrels matadeperenques Mireia Vancells ha guanyat el premi de narrativa Ribera d’Ebre. Vancells, que resideix a Premià de Mar des de fa vint anys, tot i que tota la seva família viu a Matadepera, va presentar l’obra amb el títol “L’encàrrec” i quan es publiqui, a càrrec de Cossetània Edicions rebrà el nom de “L’home de Déu”. La novel·la, situada l’any 1957, en plena postguerra, se centra en un jove seminarista, Marcial Ustrell, enviat per l’arquebisbe de Barcelona a comarques a fer inventari dels objectes d’art sacre d’un seguit de parròquies que, per decisió del Vaticà, aviat canviaran de diòcesi.

Lliurament del premi a Vancells.

©Cedida

Ningú no sospita que allà, el mal espera l’innocent clergue amb els braços oberts. Els organitzadors del premi que ha arribat ja a la seva edició número 34, han destacat que “l’obra plana per la història recent del país i parla de la lluita entre el bé i el mal i de la cobdícia, sobretot la de l’Església a l’hora de gestionar el seu patrimoni”.

La nova junta és continuista, ja que vol mantenir la col·laboració amb l’Escola de Música i fer créixer el nombre de músics. Des d’aquest mes, la Banda de Matadepera té nou president. Es tracta de Pol Màdico, que substitueix en el càrrec Jordi Condal. La decisió es va prendre en la darrera assemblea general a mitjans de setembre. A més de Pol Màdico, la nova junta de la Banda de Matadepera està formada per Anna Olmo, com a secretària, Miquel Cadevall, com a vicepresident, Mariona Cuadrat com a tresorera, i Helena Algueró com a vocal. Les primeres decisions que ja han pres és l’elecció del repertori d’aquest any, que es basarà en músiques de pel·lícules. Pel que fa als eixos, es mantindrà

l’objectiu de continuar treballant amb l’Escola de Música per captar nous músics. “Volem fer créixer el nombre de músics”, ha explicat Màdico, que ha afegit que les actuacions prioritàries seran per Festa Major, la Cavalcada de Reis i la Baixada del Pi.

Pol Màdico a Mariapfarr.

©Cedida

09

Alba Oliveres guanya el premi al millor expedient del grau d’ADE

Estudi de Matadepera Ràdio.

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

L

’òpera “Le nozze di Figaro” de Mozart serà el tema central de la conferència que portarà a terme el divulgador musical, Pol Avinyó, el 26 d’octubre a les set de la tarda al Casal de Cultura. Durant la ponència es tractarà la contextualització, l’argument, els personatges i les claus de l’audició de l’obra. Fonts de la Regidoria de Cultura han assegurat que serà una xerrada distesa, alhora que divulgativa, participativa i amb un llenguatge adaptat al públic. Aquesta conferència s’emmarca dins el programa “Anem al Liceu”, al qual s’ha adscrit la Regidoria de Cultura. A través d’aquesta iniciativa, les persones que estiguin interessades podran assistir a la representació de l’òpera de Mozart que es portarà a terme el 16 de novembre al Liceu. Les entrades per aquesta representació tindran un preu molt més econòmic (90 euros) que l’habitual.

Més temes

MÉS TEMES


Andrea Garrido s’ha situat entre els deu millors halteres menors de 17 anys d’Europa. L’esportista del Club Halterofília Matadepera, de 15 anys, va aconseguir aquesta fita al Campionat d’Europa Sub17 que va tenir lloc a la ciutat de NowyTomsyl (Polònia) entre l’11 i el 17 de setembre. Aquesta era la segona convocatòria de Garrido amb la Selecció Nacional i la primera participació en una cita europea. Malgrat la importància de l’esdeveniment, la matadeperenca va firmar un debut espectacular. Primer va aixecar en la modalitat d’arrencada 60 quilos en el seu millor intent. En el segon temps, però, va aixecar 78 quilos, cosa que la va situar en la desena posició.

MÉS TEMES NOVA OFERTA ESPORTIVA AL MUNICIPI

BREUS

Neix el Dr’s Matadepera Club de Futbol Sala La iniciativa de crear el nou club va ser d’un grup de joves que van pensar que era necessari que hi hagués aquest tipus d’oferta esportiva al poble. a altres localitats per poder formar part d’un equip”, ha assegurat Oriol Villatoro, un dels impulsors del projecte.

Equip sènior de l’equip Dr’s Matadepera Club de Futbol Sala.

©QS

A Més temes

quest any, Matadepera tindrà una nova oferta de futbol sala, perquè fa uns dies va néixer el Dr’s Matadepera Club de Futbol Sala. De moment, el club només compta amb un equip de sèniors i un altre de juvenils, però els seus impulsors preveuen “anar creant més categories al llarg dels pròxims anys”. El club jugarà a Tercera Catalana, l’última divisió de la categoria amateur i els partits a Matadepera es jugaran al Pavelló. Fins ara, el municipi no tenia cap club de futbol sala i “la gent que volia practicar aquest esport s’havia de desplaçar

Una iniciativa ciutadana El Dr’s Matadepera Club de Futbol Sala és un projecte pensat i creat íntegrament per joves del poble “que van considerar que era necessari oferir la possibilitat als matadeperencs de poder practicar aquest esport”, ha explicat Villatoro, que també ha remarcat que malgrat que han començat amb dos equips, el sènior i el juvenil, l’objectiu és “crear una escola de futbol sala”. De moment, l’equip sènior ja ha jugat tres partits amistosos, dels quals ha guanyat dos i n’ha perdut un. El primer partit va ser contra l’Atlètic Sant Joan de Terrassa, que va acabar amb un 11-0 a favor dels de Matadepera. El rival del segon matx va ser el Dante de Barcelona, el qual van guanyar 4-1. Dissabte 24 de setembre, al dia de la presentació oficial, l’equip no va jugar tan bé com en altres ocasions i el seu rival, el Club de Futbol Sala Martorelles, va aprofitar per marcar cinc gols. El partit va acabar amb una derrota local per 3 a 5.

10

Ginès Sànchez guanya la 4a prova de golf

La Cursa Popular de Festa Major, que des de fa uns anys és solidària, ha aconseguit recaptar 641 euros per a Càritas Matadepera. Aquests diners s’han reunit gràcies a les aportacions dels mateixos corredors, ja que una quarta part de la inscripció a la cursa, és a dir un euro dels quatre que costava, s’ha destinat a Càritas. El lliurament del xec va tenir lloc el 7 de setembre a l’Ajuntament, en un acte al qual van ser presents l’Alcaldessa de Matadepera Mireia Solsona, el regidor d’esports Quico Sala, el regidor d’obres i urbanisme, Nil López, el responsable de Càritas Matadepera, Toni Fàbregas i Pep Mota i David Otero, vicepresident i president respectivament de l’Associació Esportiva Mitja Marató de Terrassa. Aquests 641 euros, l’entitat els destinarà a cobrir les necessitats dels col·lectius amb problemes econòmics.

Diumenge 18 de setembre va tenir lloc la quarta de les sis proves de la Lligueta 9 Forats al Camp de Golf Municipal de Matadepera, modalitat Stableford individual a 9 forats. Un ajustat resultat va donar la victòria a Ginés Sànchez, frec a frec amb Josep Prats que va quedar en segona posició. Una segona posició que li permet continuar encapçalant la classificació general. Pel que fa a les classificacions per Handicap Cristòfol Ariño va liderar la categoria masculina i Carla Martínez la femenina. A la categoria benjamí-aleví, la primera posició va ser per Nil Taló, i en infantil-cadet, es va imposar Júlia Taló. A banda, del component competitiu, la Lligueta representa un espai de trobada periòdic entre els abonats i visitants al camp de golf municipal. La inscripció inclou la degustació de l’esmorzar lleuger del xef de Can Vinyers, un esmorzar gastronòmic i diferent en cada prova, que afegeix un al·licient extra a la competició. La lligueta, que arriba a la recta final premia la regularitat en dues proves més fixades per al 16 d’octubre i 27 de novembre amb la gran final. La propera competició oberta al camp de golf, però, està prevista per dissabte 29 i diumenge 30 d’octubre amb el Campionat de Tardor.

TRIOMF DE L’ATLETA MATADEPERENC, JAN MARGARIT, A AMÈRICA El grup ‘xiroi’ de BTT fa la Travessa anyal

L’atleta ha participat en tres curses, la The Pikes Peak Ascent, la cursa vertical Long Peak i la The Rut, en les quals ha quedat vuitè, segon i tercer respectivament. El matadeperenc Jan Margarit ha donat la sorpresa als EUA. I és que el jove atleta ha quedat segon en la cursa vertical Long Peak disputada a Montana, la qual ha acabat a només 25 segons del guanyador, Ondrej Fejfar. Segons ha explicat el matadeperenc a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, no tenia la intenció de participar en aquesta prova, però “la modificació de la distància i el desnivell m’afavorien i no he deixat passar l’oportunitat”. El recorregut inicial, de cinc quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu, van ser modificats a causa d’una predicció meteorològica adversa i, finalment, es van fer quatre quilòmetres i 700 metres de desnivell positiu, sense coronar el cim del Lone Peak, a 3.403 metres d’altitud. Margarit ha reconegut que es va trobar “molt bé” durant la cursa i que està content amb el resultat “malgrat que no hi havia la competència d’altres proves de la sèrie mundial”.

Jan Margarit a la cursa vertical Long Peak.

©Salomon

L’atleta també ha participat en la The Pikes Peak Ascent, de Colorado, una cursa amb milers de participants on va recórrer els 21 quilòmetres d’ascensió en dues hores i 29 minuts i va assolir la vuitena posició general i en la The Rut, a Montana, en la qual va quedar en tercera posició.

RYDER CUP MATCHPLAY ILUSION CUP

Jordi Sansó guanya la Ilusion Cup de golf a Panamà El matadeperenc va exercir de capità d’un equip format per vuit jugadors que havien passat quatre fases classificatòries. El resultat final va ser Espanya 9.5 - Panamà 6.5. El golfista matadeperenc Jordi Sansó ha tingut una destacada participació en la competició amb format Ryder Cup MatchPlay Ilusion Cup que va enfrontar a principis de setembre al Golf Club Buenaventura de Panamà, la selecció espanyola amb una altra formada per jugadors del país. Sansó, que va exercir com a capità, formava part d’un equip compost per vuit jugadors amb places adjudicades mitjançant quatre fases classificatòries disputades en tot l’estat i on van participar un total de 900 jugadors. La competició es va disputar en tres jornades consecutives i el resultat final va

ser Espanya 9.5 - Panamà 6.5. La competició va comptar amb la presència deVicente del Bosque com a convidat especial, qui va compartir moments i converses amb el combinat espanyol la nit abans de la jornada definitiva.

El grup “xiroi” de BTT, format per Ricard, Joan, Toni, Carles, Marc, Cachi, Xavi i Clara, van fer la Travessa anyal que es repeteix des del 2003. La ruta, que van fer en cinc etapes, va recórrer des de la Vall d’Aran fins a Lleida capital. En la primera etapa, el grup “xiroi” va sortir des de Salardú amb pluja i pedra, arribant als 1.853 metres del pla de Beret, i acabant a Espot. La segona etapa va comprendre des d’Espot fins a la Pobla de Segur. A la tercera, van vorejar el pantà de Sant Antoni, ple a vessar, fins a Tremp. Des d’aquí, va començar una pujada intensa en mig d’una forta calorada, però tot i això van aconseguir creuar el massís del Montsec. Durant la quarta etapa el grup de ciclistes de BTT van haver de superar forts desnivells positius i negatius i creuar el pantà de Sant Llorenç de Montgai per arribar a Balaguer. En la cinquena i última etapa de la Travessa el grup va poder pedalar entre camps sembrats fins a arribar a Lleida capital, on va fer un dinar de comiat. En total, van fer 325 quilòmetres amb un desnivell alt positiu de 5.000 metres. Els membres del grup “xiroi” van remarcar que es tracta d’una “ruta espectacular, tota guiada per gps, on no van faltar els grans desnivells, l’esperit d’aventura, i també moments per gaudir d’un bon menjar”. Grup “xiroi” durant la Travessa.

Sansó rebent el trofeu de mans de Vicente del Bosque.

©MB

Lliurament del xec a Càritas Matadepera.

Jan Margarit, subcampió de la cursa vertical Long Peak Gaseta de Matadepera Octubre 2016

La Cursa Popular recapta 641 euros per a Càritas

©Cedida

©Cedida

Guanyadors de la prova.

@Cedida

El record de Juan López roman viu a l’Handbol El club Handbol Veterans de Matadepera, actual campió de Catalunya, va organitzar, diumenge 18 de setembre al matí i al Pavelló Municipal, la novena edició del Torneig d’Handbol “Memorial Juan López Martínez”, que un any més va estar obert a tothom: amics, familiars i aficionats, en un acte on també es va celebrar la primera dècada de vida del club. La competició compta amb el suport de la Regidoria d’Esports i la Federació Catalana d’Handbol i en ella hi va assistir l’Alcaldessa de Matadepera Mireia Solsona. Com en altres ocasions, el torneig va consistir en un triangular de veterans entre els equips del Balonmano La Roca, l’Handbol Sant Cugat i l’Handbol Veterans Matadepera. Els matadeperencs van acabar imposant-se i van guanyar els dos partits. En finalitzar els partits, es van lliurar plaques d’agraïment als altres equips i a l’àrbitre, Jaime Martínez, així com una fotografia amb tots els components de l’equip i la copa guanyada el passat juny als pares de Juan López. També es va aprofitar la trobada per celebrar el desè aniversari oficial del club, on es va retre homenatge a totes les persones que n’han format part al llarg de la seva història, als quals es va obsequiar amb un clauer commemoratiu.


OCI I COMUNICACIÓ

Programació Temporada 2016/2017 DILLUNS

Quin era l’ambient que es vivia a Vic fa 100 anys i com es van utilitzar els contes infantils com a arma durant la Guerra Civil centraran els actes d’aquest mes. A l’octubre, el Club de Lectura de la Biblioteca Àngel Guimerà fa un viatge al passat més recent en diferents tertúlies que recorden com es vivia a la ciutat de Vic fa només 100 anys o com es van utilitzar els contes infantils com a armes bèl·liques durant la Guerra Civil espanyola. El 20 d’octubre la tertúlia del Club de Lectura se centrarà en la novel·la “Laura a la ciutat dels sants”, de Miquel Llor. Durant la tertúlia es descobrirà a Laura com a personatge central, una dona de ciutat, ingènua, delicada i maca que no aconsegueix adaptar-se a l’ambient comarquinal de principis del segle passat. Aquesta obra va provocar un escàndol considerable des del moment que es va identificar l’espai literari de Comarquinal amb la ciutat de Vic, posant en evidència alguns comportaments socials somoguts per altres passions com

la usura, la hipocresia i una beateria fingida. Com a complement a aquesta anàlisi també es farà una sortida guiada a Vic per recórrer els espais on està ambientada la novel·la. Abans de tot això, però, el 6 d’octubre el Comissari de l’exposició “Contes Infantils de la Guerra” explicarà, a través del llibre “El més petit de tots”, com la producció editorial infantil duta a terme durant la Guerra Civil es va convertir en una arma singular per ensenyar als més petits el món dual de bons i dolents.

Detall de la portada delm llibre “El més petit de tots” .

©Cedida

El llibre infantil del mes per Gemma Serra Burguès Janosh. Carta per al tigre. Barcelona: Hipòtesi, 2001. “Carta per al tigre” és una història dolça i divertida. Narra una de les aventures del petit Ós i el petit Tigre. Quan el petit Ós surt a pescar, el petit Tigre el troba molt a faltar. Per aquest motiu li proposa que de tant en tant li escrigui una carta. Al petit Ós li sembla molt bona idea, però fer-li arribar la carta des del bosc no li serà fàcil. Amb l’ajuda dels altres animals acabaran desen-

volupant un sistema de trucades que revolucionarà les comunicacions al bosc. Janosch, autor i il·lustrador de l’obra, hi exhibeix un estil molt personal i d’allò més atractiu, tant pel que fa al text com a la imatge. Si us atrapen els seus protagonistes, el podreu seguir en altres aventures: “Oh! Que bonic és Panamà”, “Anem a buscar un tresor” i “Jo et curaré, va dir el petit Ós”. Edat orientativa: A partir de 6 anys. Si teniu ganes de llegir-lo, el podreu trobar a la Biblioteca Àngel Guimerà.

Grüß Gott, Mariapfarr Del 2 al 5 de setembre un grup del nostre poble, va viatjar a Mariapfarr per a celebrar 125 anys de la Trachtenmusikkappelle i 80 anys del Samson, banda i gegant de Mariapfarr respectivament. Voluntaris de les dues entitats feia dos anys que preparaven la festa que es va allargar tot tres dies, superant les expectatives de públic dels més optimistes. La Banda,l’Escola de Música i Amics dels Gegants van ser convidats a participar en els actes que s’havien organitzat. La banda va mostrar professionalitat formant i desfilant “a l’austríaca” tot i la calor que feia a Àustria, on va lluir el sol cada dia amb temperatures de més de 25ºC. Els alumnes de l’escola de Música van rebre felicitacions de les autoritats,ja que a Àustria no és habitual que hi hagi nens desfilant a les bandes.

EDI... OTESES

DIMECRES 00.00-07.00 Grans èxits de tots els temps 07.00-09.00 Grans èxits + novetats 09.00-09.05 Agenda de Matadepera 09.05-12.00 Grans èxits + novetats 12.00-12.05 Agenda de Matadepera 12.05-15.00 Grans èxits + novetats 15.00-15.05 Agenda de Matadepera 15.05-17.00 Grans èxits + novetats 17.00-20.00 Per no dir res Magazín musical. Marc Clapés i Aran Montero 20.00-21.00 El projector 21.00-22.00 La paparra Fusió de ritmes: rumba, reggae, ska, balkan beats i més. Javi Romero 22.00-23.00 On the road Viatge per la música dels 60 i 70. Xavi Almirall, Roger Duch i Jordi Baqués Radioteatre (darrer dimecres de mes) Petites i grans obres de la dramatúrgia. Quadre d’actors de Matadepera Ràdio 23.00-00.00 La porta del darrere Un conte original d’Esther Valero Maria Glòria Farrés

00.00-07.00 Grans èxits de tots els temps 07.00-09.00 Grans èxits + novetats 09.00-09.05 Agenda de Matadepera 09.05-12.00 Grans èxits + novetats 12.00-12.05 Agenda de Matadepera 12.05-15.00 Grans èxits + novetats 15.00-15.05 Agenda de Matadepera 15.05-17.00 Grans èxits + novetats 17.00-20.00 Per no dir res Magazín musical. Marc Clapés 20.00-21.00 Matadepera Notícies Informatiu Local. Albert Beorlegui 21.00-22.00 El Provisional Magazine juvenil. Roser Puigbó i Elena Ramon 22.00-00.00 Ones de Jazz Jazz. Francesc Gil, Cesc Bosch i Francesc Florensa 00.00-01.00 Gran Auditori Un gran concert de música clàssica. Maria Glòria Farrés i Albert Beorlegui DIVENDRES 00.00-07.00 07.00-09.00 09.00-09.05 09.05-12.00 12.00-12.05 12.05-15.00 15.00-15.05 15.05-17.00 17.00-18.00

Grans èxits de tots els temps Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats La Pera Oci i cultura juvenil per al cap de setmana. Samuel Martínez,Patricia Capel i Ester Parés 18.00-18.05 Agenda de Matadepera 18.05-19.00 Els + Sonats 2.0 El retorn d’un clàssic. Nil López 19.00-20.00 Matadepera Notícies (Repetició) Informatiu Local. Albert Beorlegui 20.00-21.00 Anònims Entrevistes i misteris. Xavier Duran, Isabel Pérez i Josep Duran 21.00-00.00 Grans èxits de tots els temps DISSABTE 00.00-07.00 Grans èxits de tots els temps 07.00-10.00 Grans èxits + novetats 10.00-11.00 L’objectiu Magazine i entrevistes en profunditat. Marc Guillot, Marc Gutiérrez, Ivet Armengol, Santi Argemí i David Babunski 11.00-13.00 La llista del Per no dir res Un repàs a la millor actualitat musical. Marc Clapés DIUMENGE 00.00-07.00 Grans èxits de tots els temps 07.00-00.00 Grans èxits + novetats

Els vídeos destacats www.matadepera.cat | www.youtube.com/matadeperatv

Els nostres gegants, ja no sorprenen Mariapfarr, però si la gent de poblacions veïnes que es van unir a la festa. Els va sorprendre com ballen, la mida i sobretot que representin llegendes i que tinguin una imatge tan realista. La festa va tenir gran repercussió mediàtica. La televisió ORF va retransmetre en directe alguns moments de la celebració i va ser notícia a molts diaris. I és que es van aplegar més de 2000 persones, gairebé doblant la població, que és de 2300 habitants.

La banda de Matadepera a Mariapfarr.

DIMARTS 00.00-07.00 Grans èxits de tots els temps 07.00-09.00 Grans èxits + novetats 09.00-09.05 Agenda de Matadepera 09.05-12.00 Grans èxits + novetats 12.00-12.05 Agenda de Matadepera 12.05-15.00 Grans èxits + novetats 15.00-15.05 Agenda de Matadepera 15.05-17.00 Grans èxits + novetats 17.00-20.00 Per no dir res Magazín musical. Marc Clapés 20.00-21.00 Terròs de sucre Programa cultural disruptiu. Joaquim Fontboté 21.00-22.00 A les portes de Troia Divulgació històrica. Albert Sánchez, Oliver Vergés i Alberto Reche 22.00-23.00 No pot ser mentida Poemes. Pere Ejarque, Josep Maria Cistaré i Mireia Sol 23.00-00.00 Sonotone (darrers dimarts de mes) Explorant el subsòl del rock contemporani. Ivan Caparrós, David Benaiges i Àngel Palacio

DIJOUS

©Cedida

Oci i comunicació

La Biblioteca s’endinsa al Vic de principis del segle XX

Matadepera Ràdio 107.1 FM www.matadeperaradio.com

11

UN PASSEIG PER LA HISTÒRIA AL CLUB DE LECTURA

Grans èxits de tots els temps Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats Agenda de Matadepera Grans èxits + novetats Per no dir res Magazín musical. Marc Clapés L’observatori indiscret Anàlisi psicològic de la realitat mediàtica. Raquel Fradera i Marta Seldas 21.00-22.30 La cara oculta de la lluna Art Musical. Xavi Solanellas i Cesc Bosch 22.30-00.00 Exòtica Ràdio Música i actualitat electrònica.Toni Martínez

Inauguració de “la peixera”

Nou carrer de Cal Beltrà

Inauguració del Parc Joaquim Serra

Jornades Folklòriques

Concert de Cant Coral de Festa Major

Ple de l’Ajuntament del mes de setembre

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

00.00-07.00 07.00-09.00 09.00-09.05 09.05-12.00 12.00-12.05 12.05-15.00 15.00-15.05 15.05-17.00 17.00-20.00 20.00-21.00


ENTREVISTA Jaume Roca per Pamela Martínez

Currículum Jaume Roca va néixer a Terrassa, l’any 1974, on ha viscut sempre. Va estudiar la diplomatura de Ciències Empresarials a la Universitat de Barcelona (UB), i posteriorment, va fer la diplomatura de Magisteri especialitzat en Educació Física a la Universitat Blanquerna de Barcelona. Els seus dos primers anys com a mestre els va desenvolupar a l’escola Tecnos de Terrassa i a l’escola Ramon Fuster de Sabadell. L’any 2005 va arribar a la Ginesta, l’escola que ara dirigeix. El que més valora de la seva professió és el tracte amb els infants, el treball en equip amb els professors i poder organitzar activitats conjuntes cooperatives.

Com valora el primer mes com a director? Bé. En general estem molt contents. Han estat setmanes de molta feina, però per sort tot ha avançat com ho teníem previst. Com sorgeix la idea d’agafar el relleu de Joan Calvo? Segurament feia anys que ho teníem al cap. Tot l’equip teníem ganes d’aportar coses noves, vàrem preparar un projecte educatiu i la gent ens va donar suport.

Gaseta de Matadepera Octubre 2016

12

Entrevista

Què suposa per vostè assumir la direcció de l’escola? És una gran responsabilitat. Sóc conscient que m’he posat al capdavant d’un equip molt curós i d’un grup de famílies molt nombrós. És evident que ens hem d’esforçar per treballar amb plena responsabilitat, intentant ser molt acollidors, explicant molt bé les coses que hem de fer, però també és un desafiament molt interessant professionalment.

Jaume Roca en un dels patis de l’Escola Ginesta.

©Miquel Badia

“El repte més gran és que els nens visquin amb alegria el fet d’anar a l’escola” Jaume Roca és des d’aquest curs el nou director de l’escola Ginesta, en substitució de Joan Calvo. Professor d’educació física al centre des de fa 11 anys, afronta aquest nou repte amb molta il·lusió i ganes de fer coses noves, però mai sense deixar d’exercir com a mestre.

Amb vostè comença un nou equip directiu molt jove. Calia una regeneració? Potser. L’equip sortint ha liderat una etapa molt important per a l’escola i ha aconseguit un desenvolupament molt gran. Tots han demostrat una gran capacitat professional, però és veritat que tot canvia, les coses avancen i les vides professionals s’acaben. Per sort, sempre apareixen relleus amb noves idees que, en el nostre cas, portarem a terme mantenint algunes coses que ja es feien i que funcionaven bé. Intentarem trobar l’equilibri entre allò que volem fer ara i les coses positives que es feien abans, amb l’objectiu d’anar una mica més enllà. Com els han rebut des de l’AMPA i l’Ajuntament? Molt bé. De fet mentre elaboràvem el projecte, l’AMPA es va mostrar molt participativa i va aportar moltes idees. Pel que fa a l’Ajuntament, crec que tindrem molt bona sintonia i ja els hem demanat que ens ajudin a millorar la seguretat dels infants que venen a l’escola amb patinet. El projecte educatiu de l’escola seguirà sent el mateix? No, la veritat és que plantegem molts canvis.

Quines són algunes de les novetats? Són en diferents àmbits. Un dels més interessants és l’àmbit metodològic. Volem donar molta importància al treball en equip, cooperatiu, per projectes, buscant noves estratègies a través de les quals els mestres siguin capaços de despertar l’interès dels alumnes per les diferents matèries. Per una altra banda, també donarem especial importància a la llengua anglesa. En aquest sentit volem posar molt d’èmfasi en l’expressió oral, perquè els nostres infants saben anglès, però tenen certa dificultat per parlar-lo. També donarem molta importància a les noves tecnologies per àmbits de treball, que consisteix a agrupar coneixements de manera transversal i potenciarem la feina del tutor per estimular els alumnes. Malgrat que ara és director, seguirà exercint com a professor d’educació física? Sí. Tot i que el meu càrrec m’allibera d’algunes tasques de docència, seguiré donant classe als alumnes de cicle superior i seré l’encarregat d’introduir l’anglès en aquest àmbit. La veritat és que es tracta d’una tasca que em fa molta il·lusió. Enguany s’ha reduït una línia de P3 a l’escola. Com els afecta això? Implica uns canvis organitzatius evidents pel que fa a la planificació, la quantitat de mestres per alumne i l’organització de les aules, però si en els pròxims anys se segueixen tancant grups de P3 al poble podria produir-se un possible estancament d’un determinat nombre de projectes educatius de les escoles. De tota manera, s’ha de veure com evoluciona el poble. Com creu que han de viure l’escola els alumnes? Crec que tant els pares com els mestres hem de motivar els infants perquè vagin contents a l’escola, que entenguin que és un espai obert, agradable i acollidor. Els alumnes han de trobar bones actuacions que els ajudin a desenvolupar-se com a persones i a aprendre el nombre més gran de coses possible. El repte més gran per als mestres que els nens visquin amb alegria i satisfacció el fet d’anar a l’escola.

es

El tuit del m

MOTS ENCREUATS Nº 223 per Ignasi Pons 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Horitzontals

Verticals

1.Arriben set ben distrets cercant barrets catalans. 2.Amb una sola cèl·lula ella ja va fent. Bonic com un mico. 3.Peix que fa un salt en una petita embarcació carregant un recipient ple de vi. Comencem amb el fricandó. Dues de tres. 4.Un porc petit que cuinarem amb els peus per davant. Terreny cobert d’herba que gaudim en contra del sentit comú. 5.Angle recte. Ungla que no té res de l’alzina. En Valerià ha de tenir un preu. 6.Ofuscar greument. Conec la direcció. 7.Part de la cara de l’Ignasi. Dues que fan la perla. Fa el gos. Lletra que té adrenalina. 8.Identifiquem les dues primeres. Seré lluny de les mal triades. 9.Curiós escot que ens ajuda a assolir cims ben alts. Fa mal en l’acetofenona. 10.Anar provocant que algú comenci a fer cua a l’INEM.

1.Fastuosa de jardins penjants. 2.Mostra un fort sentiment cap a la mora desfigurada. Es queda aturat davant de cada aparador. 3.Cerruts en mal estat que no paren de donar cops. Tocar surt barat. 4.Dues de l’arbre. Insinuen una anècdota. El demà no s’acaba. 5.És tan “gafe” que es fa un embolic. Fase difícil que és conseqüència dels ciris que no cremen bé. 6.Fa el tanoca. Tanca l’obrador. Ball dels nuvis. Té angines. 7.Fer la mateixa cosa que un simi tarat. Aportació de béns de la muller al marit, en contra del que és habitual. 8.Nega a Noruega. És tan alt que no té límit. Una altra manera de referir-nos a l’agulla d’estendre la roba. 9.Trenes despentinades que pots veure si accedeixes a l’interior. Cèrvid del Renaixement. 10.La monja està consumint, tot i que també ho seria que la monja estigués consumant.

ortable vida és insup la e u q c re C “ or” ntit de l’hum si no tens se Hugh Grant Actor

Fac @HughGrant

ts

Sherlo

cks A la tardo r fulles, ca stan cargols am b banyes. yes i

Solucions al número anterior M A L D E P A N X A O I E N T C R A S D E C E M U M S E S T E R R A P A L U P C A M U S I R R I G A T S S Q U A U L A I U S P I L O T E N E T P A R O I R A S U A V I T Z A N T

La Gaseta de Matadepera Octubre 2016  

La Gaseta de Matadepera núm. 340 Octubre 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you