Page 1

uitgave

2010

Gardenlux

v 3,50

STONES & PAVING

Alle tuintrends in sierbestrating natuursteen en decoratieve elementen Tuintips van Rob Verlinden Meer dan 200 sfeerfoto’s van prachtig aangelegde tuinen Magazine boordevol tuinideeen en verwerkingsadviezen

De Trendsetters voor Tuin en Terras


2

Gardenlux Stones & Paving

Gardenlux Stones & Paving is een toonaangevende leverancier van sierbestrating, natuursteenproducten en decoratieve tuinelementen. Ons motto is: hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Met onze jarenlange ervaring, kennis en passie voor ‘steengoede’ tuinmaterialen hebben we een assortiment samengesteld met producten van Nederlandse, Belgische, Duitse, Franse en Engelse topfabrikanten. Daarnaast importeren we uit alle delen van de wereld een breed scala aan natuurstenen bestratings- en decoratiematerialen. Ons assortiment geeft u alle mogelijkheden om uw tuin geheel naar eigen smaak in te richten. Wordt het een oogverblindende eyecatcher of een tuin die in harmonie is met de natuur? Engels, landschappelijk, ruig, basic of exotisch? Hoe creatief, functioneel en optisch indrukwekkend u het ook wilt hebben: met de producten uit ons magazine realiseert u uw eigen tuinparadijs. Dat dit geen fabeltje is, laat Rob Verlinden u wekelijks zien in het televisieprogramma De Tuinruimers. Alle tuinen zijn aangelegd met materialen van Gardenlux Stones & Paving. Ook in dit magazine deelt Rob zijn kennis en ervaring met u. De vakkundige medewerkers van uw Gardenluxdealer adviseren u graag over de mogelijkheden en stijlen die bij uw tuin passen. Zij geven u bij uw aankoop tips over de verwerking en het onderhoud van de producten. Zij laten u graag kennis maken met ons assortiment. Bezoek ook onze website: www.gardenlux.nl voor nog meer informatie, legvoorbeelden, toepassingen en vele nieuwe tips van Rob Verlinden.

NATUURSTEEN

Sierbestrating

Colofon: Samenstelling en Jan Bos eindredactie: en Arno van der Laar Teksten:

Caroline van Amerongen en Jan Bos

Productfotografie: Aschwin Snel, Oudewater Fotografie tuinen: Jan Bos

PAGINA 5 t/m 32

PAGINA 33 t/m 58

siertegels

decoratieve elementen

Fotografie Plant Publicity Holland beplanting: Voor meer informatie over beplanting: www.colour-your-life.nl Met dank aan: Rob Verlinden en De Tuinruimers Alle tuinliefhebbers in wiens tuinen wij hebben gefotografeerd Vormgeving:

PAGINA 59 t/m 82

Kunstgras en verlichting Afwerking en onderhoud Wat u moet weten

PAGINA 83 t/m 97

Pagina 98 t/m 101 Pagina 102 t/m 106 Pagina 107

Foto voorblad: Grand Tambourisés BOURGES GRIJS / Zwart 60 x 60 cm

Van de Water Pre-Press Oudewater Dit magazine is een uitgave van Gardenlux Stones & Paving, Postbus 21, 3417 ZG Montfoort. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder toestemming van de uitgever. Wij hebben getracht kleuren en modellen zo natuurlijk mogelijk af te beelden, maar wijzigingen in kleur en beeld blijven voorbehouden. Aan onjuiste vermeldingen kunnen geen rechten worden ontleend.


De tuin: elk seizoen een mooie buitenruimte! Er is veel aandacht voor veilig, ontspannen en prettig wonen. De tuin wordt met z’n meubilair, planten in potten, terrasverwarming en verlichting steeds meer een verlengstuk van de woning. De overgang van binnen naar buiten wordt steeds kleiner. In een erker of serre zit u al bijna te midden van binnen- en buitenplanten. Een schuifpui verbindt de woonkamer direct met het terras. De tuin is de plek voor mensen die elk seizoen van het leven willen genieten, die van natuur en groen houden. In de tuin is het hele jaar door rust, tijd en ruimte. In het voorjaar ziet u het prille groen, terwijl u in gedachten al uw onderhoudsarme terras voor u ziet. ‘s Zomers kunt u er na het werk genoeglijk uitrusten met een aperitiefje. Of u gaat er eens wat vroeger uit om in de tuin aan de slag te gaan. Met een croissantje en een kop verse koffie op loopafstand wordt dat nieuwe terras straks een heerlijke plek. De herfst en winter hebben hun eigen charme.

Gothic CHINA SLATE Rustic wildverband

De sierbestrating verandert ’s middags heel spannend van tint door de lage zon. U ziet de overvliegende ganzen en de winterse vriesblauwe luchten, terwijl het binnen lekker warm is. U kijkt uit op de tuin die ook zonder blad aan de bomen mooi is. Smaakvol vanwege de uitgekiende combinatie van sierbestrating, muurtjes, ornamenten en een waterpartij. Deze ‘harde’ materialen overleven de seizoenen. We kunnen niet zonder. Ze geven mede structuur en lijn aan een tuin. Met dit magazine willen we u inspireren om de tuin te ontwerpen die bij ú past. Als verlengde van uw thuis. Een tuin die elk seizoen de moeite van het bewonderen en genieten waard is. En dat terras van uw dromen? Dat wordt werkelijkheid met de materialen van Gardenlux. Yellow limestone 40 x 40 cm

Veel tuinplezier!

3


4

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING Elk weekend een nieuwe tuin op SBS 6: Het programma ‘De Tuinruimers’ is inmiddels een begrip. Dat komt vooral omdat u ziet hoe met inzet en creativiteit uit elk stukje grond een tuin met een heel eigen gezicht wordt gemaakt. Het gaat om dat ‘eigen’. Als Tuinruimers maken we die tuinen niet zomaar. Ze zijn steeds helemaal op de gebruikers gericht, op hun wensen en behoeften. De tuin is heel persoonlijk: iemand die slecht ter been is, heeft een andere tuin nodig dan mensen die hun weinige tijd zo prettig mogelijk buiten willen doorbrengen. Achter iedere tuin die we met ‘De Tuinruimers’ maken, zit een persoonlijk verhaal als uitgangspunt. Daarnaast laten we u in het programma ook enorm veel zien: het vakmanschap van de hovenier, technieken, trends, sfeertips en ontzettend veel materialen. Zo zijn er de ‘harde’ materialen waarmee we terrassen aanleggen, muurtjes en grondkeringen bouwen, decoratieve paden maken en waarmee we vijvers afwerken. Voor al deze toepassingen gebruiken we nu al voor het vijfde seizoen de materialen van Gardenlux Stones & Paving. Het programma ‘De Tuinruimers’ is een enorm gevarieerd programma en daardoor ook erg snel. Dit tuinmagazine is dan ook een handig en tijdloos hulpmiddel om u bij de keuze van uw bestratingsmaterialen te adviseren. Al lezend krijgt u veel meer achtergrondinformatie over de materialen dan ik in het programma kan vertellen. Het blad geeft u veel productinformatie, maar laat ook in sfeerfoto’s zien wat u in de praktijk allemaal kunt realiseren met Gardenlux materialen.

Wat past bij u? Net zoals u uw huis naar uw leefgevoel inricht, doet u dat natuurlijk ook met uw tuin. De tuin is geen plek waar heel andere regels gelden. Een tuin is net zo goed een leefruimte; net als de woon-, slaap- of hobbykamer. Alleen heeft u buiten veel meer mogelijkheden om u met groene en Waterornament met Asian BlueStone vijverranden

bloeiende vrienden te omringen. Die bepalen voor een groot deel de sfeer die u maakt en de kleur die u er aan geeft. Dat was duizenden jaren geleden eigenlijk al net zo. In de grotten die onze verre voorouders bewoonden zochten ze vooral beschutting. Daar schuilden, sliepen en vreeën ze, maar koken gebeurde voor de ingang. Dat heet nu ‘outdoor cooking’. Buiten werd geleefd en geavontuurd. Daar heeft u nu uw tuin voor: uw eigen stukje georganiseerde natuur. Doe er wat mee. Maak er een fijne plek van. Dit magazine zal u daar zeker bij helpen. Inspiratie kunt u opdoen bij de Tuinruimers: iedere zaterdag en zondag (herhaling) op Ik wens u veel kijkplezier bij De Tuinruimers en veel tuinplezier met Gardenlux toe.

Marlstones wijlre bruin melange 22 x 22 cm en cirkel


5

Natuursteen

Pure creaties in natuursteen!

Kwartszandsteen nagpur yellow 50 x 50 cm


6

Natuursteen

ASIAN BLUESTONE BLAUWE HARDSTEEN De donkerblauwe gladde Asian Bluestone is mooi genoeg om in huis te leggen! Een smaakvolle keukenvloer zou dat worden. Zo gek is die gedachte niet. Deze bijzondere natuursteen vindt u immers van oudsher in en om het huis. In kastelen en herenhuizen werden vaak donkere raam- en deurdorpels, gootstenen, wasbakken en vloeren van dit gladde onverslijtbare materiaal gemaakt. Het is nu echter helemaal terug als trendy steen in zowel de binnenhuis- als tuinarchitectuur. In Europa wordt de steen onder andere gewonnen in België en is bekend als Belgische blauwe hardsteen. Gardenlux importeert vanuit China voor u Asian Bluestone. Deze hardsteen is een duurzame, kwalitatief hoogwaardige natuursteen die uitermate geschikt is als sier­bestrating in uw tuin. Een prettige bijkomstigheid is de prijs: die is in vergelijking met Europese blauwe hardsteen zeer budgetvriendelijk.

Asian bluestone 100 x 100 cm

Asian Bluestone is gepolitoerd en heeft door dit procedé de mooie intense kleur gekregen. De stenen zijn vervolgens ge­trommeld waardoor de randen van de tegels een verouderd uiterlijk krijgen. De serie is ook leverbaar in een strakke uitvoering, waarbij de randen van de tegels zijn voorzien van een klein facet. (Hierbij kunnen kleine randbeschadigingen bij de tegel voorkomen.) Asian Bluestone is een aanwinst voor iedere tuin. Het past in een romantische maar ook in een moderne tuin met een strakke belijning. Met name het grote formaat tegels (100 x 100 cm) oogt zeer modern als u deze combineert met grootbladige planten en aluminium tuinmeubilair. Deze sobere donkere steen laat zich echter ook stijlvol combineren met houten tuinmeubelen en bloeiende planten in warme, bedekte tinten. Als u de tegels in wildverband legt, ontstaat een levendig en subtiel lijnenspel. Legvoorbeelden vindt u op www.gardenlux.nl.

Asian bluestone 60 x 60 cm

Asian Bluestone getrommeld

Asian Bluestone met facet


Natuursteen

ASIAN BLUESTONE BLAUWE HARDSTEEN Asian Bluestone wordt in vele afmetingen en vormen geleverd. Leverbare afmetingen zijn: 20 x 20 x 3 cm, 40 x 40 x 3 en 5 cm, 50 x 50 x 3 en 5 cm, 60 x 60 x 3 en 5 cm, 80 x 80 x 3 en 5 cm, 100 x 100 x 3 en 5 cm. Ook is Asian Bluestone leverbaar in een klein Romaans wildverband. In dit pakket komen de afmetingen 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm voor. Hiermee bestraat u een oppervlak van 7,2 m2. U kunt ook kiezen voor een groot Romaans wildverband. Deze selectie omvat stenen met de afmetingen 30 x 30, 30 x 60, 60 x 60 en 60 x 90 cm. De inhoud van dit pakket is goed voor 9,7 m2. De stenen in beide wildverbanden hebben een dikte van 3 cm.

asian bluestone wildverband en vijverranden

legvoorbeeld GROOT romaans 360 x 270 cm

Legvoorbeeld klein romaans 300 x 240 cm

Asian Bluestone

Opsluitbanden, traptreden en vijverafdekranden. Als u verhogingen of trappen, maar ook uw vijver met dezelfde materialen afwerkt als de bestrating, maakt dat uw geometrisch of strak vormgegeven tuin helemaal af. Daarom heeft Gardenlux in de serie Asian Bluestone naast het al zeer complete programma tegels nu ook opsluitbanden, traptreden en vijverafdekranden in diverse afmetingen beschikbaar. Alle nieuwe producten uit deze lijn zijn voorzien van een facet geslepen randafwerking. Informeer bij uw leverancier naar de vele verschillende afmetingen.

asian bluestone vijverranden 3 x 25 x 100 cm en hoekstukken

7


8

Natuursteen

FLAMED BLUESTONE Net als de series Asian Bluestone en Palacio Blue is Flamed Bluestone een blauwe hardstenen tegel. Het grote verschil met eerder genoemde series is de bewerking van de toplaag. Door het oppervlak van de tegels te bewerken met vuur ontstaat de bijzondere structuur van Flamed Bluestone. De hoge temperatuur veroorzaakt een thermische schok, waarbij de korrels in het oppervlak van de tegels openbarsten. Deze bewerking en het naborstelen zorgen voor de specifieke textuur. In het prachtig vlammende uiterlijk nuanceren de tinten van licht naar donker grijsblauw. De Flamed Bluestone tegels zijn solitair toepasbaar, maar u kunt ze ook smaakvol combineren met de vlakke Asian Bluestone tegels. De Flamed Bluestone tegels zijn leverbaar in de afmeting 60 x 60 x 3 cm. Ze hebben een strak gezaagde randafwerking.

flamed bluestone

Flamed bluestone 60 x 60 cm

CASTELLO BLUE Op slechts enkele plaatsen ter wereld wordt grijs/blauwe hardsteen aangetroffen. Een van deze soorten is de Castello Blue die afkomstig is uit Vietnam. Het gesteente is miljoenen jaren geleden ontstaan op ondiepe zeebodem. Met wat geluk zult u hiervan nog iets terug kunnen vinden, omdat er soms nog fossielen in het gesteente zichtbaar kunnen zijn. Het is een donker gekleurde hardsteen waarin ook nog wel eens een lichtgekleurde ader kan voorkomen. Het is een zeer hard gesteente met een hoge dichtheid dat zich makkelijk laat polijsten. Het mooie materiaal werd vroeger veel toegepast in kastelen en paleizen waar er de schitterendste vloeren mee werden gelegd. De Castello Blue tegels zijn hard en vorstbestendig waardoor u ze in het Nederlandse klimaat ook buitenshuis als terrastegels kunt toepassen. De tegels zijn kunstmatig verouderd: de randen van de tegels zijn enigszins door vibrering afgerond. De tegels zijn leverbaar in de afmetingen van 40 x 40 x 3 en 60 x 60 x 3 cm en in een klein Romaans wildverband waarin de afmetingen van 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm voorkomen, ook met een dikte van 3 cm.

Castello blue wildverband

castello Blue


Natuursteen

PALACIO BLUE BLAUWE HARDSTEEN Het onderscheid tussen binnen en buiten wordt met sommige natuurstenen tegels steeds kleiner. Palacio Blue is een gesteente dat zich uitstekend leent als bestrating, maar ook binnenshuis kan worden toegepast als vloer. De steen is hard, slijtvast en niet zo poreus waardoor mossen, algengroen en vuil er geen vat op hebben. Onderhoud is zo gepleegd! Palacio Blue heeft een prachtige tekening in de deklaag. De lichte en donkere kleurnuances zijn het gevolg van de ontstaanswijze van de steen. Deze is gevormd door planten- en dierenresten in combinatie met kalkafzetting. Soms kunnen er ook wat bruine aders voorkomen in het gesteente. Een natuurlijk proces van honderden miljoenen jaren dat resulteert in deze mooie steen. De 3 cm dikke tegels zijn leverbaar in de afmeting van 40 x 40, 40 x 80, 60 x 60 en 80 x 80 cm. In een klein Romaans wildverband komen tegels van 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm voor. Ze zijn ook 3 cm dik. Het wildverband bestelt u per module van 1,44 m2. Zie het legvoorbeeld hieronder. Met de afmetingen van 40 x 40, 40 x 80 en 80 x 80 cm maakt u een groot Romaans wildverband zoals onderstaand legvoorbeeld laat zien. Om het groot Romaans wildverbandpatroon in een juiste verhouding te straten, heeft u per 1,28 m2 de volgende tegels nodig: 2 stuks 40 x 40 cm, 1 stuks 40 x 80 cm en 1 stuks 80 x 80 cm.

palacio blue 40 x 40 en 60 x 60 cm

Palacio blue

legvoorbeeld klein romaans wildverband module 1,44 m2

Legvoorbeeld Groot romaans wildverband oppervlak 280 x 280 cm

palacio blue 60 x 60 cm

9


10

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

Tuin in beeld De Zontuin


Tuin in beeld - De Zontuin Voor deze tuin in een moderne nieuwbouwwijk, was een ding erg belangrijk: de zon. Deze tuin ligt op het zuiden, zodat de bewoners, een jong gezin, hier de hele dag in de zon kunnen verblijven. Om ieder de keuze te laten om in de zon of de schaduw te zitten, hebben we in deze tuin twee terrassen aangelegd. Het grote terras grenst direct aan de woning. Het is uitgevoerd in Black Brasil natuursteentegels, die hier verwerkt zijn in een banenverband waarin maar liefst twaalf verschillende breedte- en lengtematen voorkomen. Deze Braziliaanse leisteen heeft het grote voordeel dat de grijs/zwarte kleur ook na jaren nog steeds intens is. Op dit grote terras is een royale tuinset geplaatst waaraan maar liefst acht personen een plekje kunnen vinden, zodat een gezellig etentje met vrienden veel plezier zal geven.

Verhoogde borders met Old Dutch Walling grijs

Terras met Marlstones Eys grijs / zwart

Schuur Paden met Marlstones Eys grijs / zwart

Grasveld Bloemborders

Paden met Marlstones Eys grijs / zwart

Oprit

Terras met Black Brasil leisteen in banenverband

Huis

Het tweede terras met daarop een groot ligbed, is evenals de paden naar het hoofdterras uitgevoerd in de grijs/zwart genuanceerde Marlstones met een afmeting van 22 x 33 cm. Deze robuuste steen heeft een licht verouderde randafwerking, waardoor het materiaal prachtig harmonieert met het natuursteen. Aangezien in deze moderne tijd de tuinmeubelen steeds groter worden hebben we er voor gekozen om de bloemborders die aan het achterste terras grenzen verhoogd aan te brengen. Hiervoor hebben we heel eenvoudig een muur verlijmd met de maatvaste Old Dutch Walling. De grijze kleur van de muurelementen sluit prima aan bij de bestrating, waardoor het geheel een ingetogen karakter heeft gekregen.

11


12

Natuursteen

YELLOW LIMESTONE Yellow Limestone is een gele hardsteen waarin een prachtige kleurnuancering met allerlei bruintinten voorkomt. Deze Limestone is een hardsteen van uitzonderlijke kwaliteit: ‘keihard’, werkelijk onverslijtbaar. Bovendien vraagt deze Aziatische steensoort om weinig onderhoud. U kunt jarenlang zorgeloos genieten van een schitterend terras dat eindeloos mooi blijft. De Yellow Limestone tegels kunt u solitair toepassen, maar ze laten zich ook uitstekend combineren in een dambordpatroon met de hieronder afgebeelde Blue Limestone. Dit klassieke patroon ademt de luxe van oude paleis- en kasteelvloeren. Speelser kan het ook: maak houten damstenen om op uw terras een levensgroot damspel te spelen. Yellow Limestone heeft een geslepen facetrand. Het materiaal is leverbaar in de afmetingen 40 x 40, 50 x 50 en 60 x 60 cm. Alle tegels zijn 3 cm dik.

yellow limestone 50 x 50 cm yellow limestone

blue limestone

BLUE LIMESTONE Deze diepblauw gekleurde Aziatische hardsteen is de blauwe variant van de hierboven omschreven Yellow Limestone. In de diepe tint blauw komen licht gekleurde aders voor. Waar de lichter gekleurde Yellow Limestone tegels uitstekend passen in een tuin met mediterrane of tropische sferen, is de Blue Limestone een neutralere tegel die zich prima laat toepassen in klassieke tuinen. Ook vormt de steen een rustige achtergrond in tuinen waarin juist beplanting de meeste aandacht mag opeisen. Kortom, met beide series realiseert u een zeer duurzame bestrating. Blue Limestone tegels zijn conform de Yellow Limestone tegels ook uitgevoerd met een geslepen facetrand en zijn in dezelfde drie afmetingen leverbaar. Deze steen voldoet aan dezelfde hoge kwaliteitsnorm als de Yellow-versie.

Tip Alle Limestone tegels zijn licht kalkhoudend, hierdoor kunnen de tegels te zijner tijd iets van hun originele kleur verliezen. Ze worden door weersinvloeden meestal iets lichter van kleur. Blue LimEstone 50 x 50 cm


Natuursteen

ROMAN CLOISTER PAVING Robuust, met een subtiele ‘versleten’ look brengt Roman Cloister Paving ons in de sfeer van vroeg-middeleeuwse kloosters. Deze kalksteen tegel is handmatig met speciale schuurborstels bewerkt – over monnikenwerk gesproken! Vervolgens zijn de tegelranden gevibreerd voor een verouderde uitstraling. Als de tegels in een zogenaamd romaans wildverband worden gelegd, is het plaatje compleet. De tegels zijn leverbaar in drie kleurstellingen: Nuancé met zachte geel-, grijs- en bruintinten, de grijs/blauwe Gris en de zwart/grijze Anthracité. De drie kleuren zijn leverbaar in de afmetingen 40 x 40 x 2,5 cm, 50 x 50 x 2,5 cm en in een klein Romaans wildverband waarin de afmetingen 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm voorkomen, dikte 2,5 cm. Het wildverband kunt u bestellen per module van 1,44 m2 zoals u hieronder ziet afgebeeld. De afmeting van de tegels in het wildverbandpatroon vertonen een geringe afwijking. Tijdens het straten ontstaat automatisch een voeg van circa 3 mm die het authentieke patroon van een wildverband versterkt.

roman cloister paving nuaNcé 40 x 40 cm

anthracite

legvoorbeeld wildverband module 1,44 m2

nuaNcÉ

Gris

Tip Krijgt u meerdere pakketten tegels of stenen gelijktijdig geleverd, meng deze dan door elkaar. Zo ontstaat een optimale kleurnuancering, ondanks eventuele geringe kleurverschillen. roman cloister paving anthracite 50 x 50 cm

13


14

Natuursteen

BLACK PEARL Naast de steensoorten die van nature in onze streken voor­ komen, importeert Gardenlux natuursteen vanuit alle delen van de wereld. Ze zijn gedurende honderdduizenden jaren op­­­gebouwd uit materialen als zand, organische resten en mineralen. Elke bodem heeft een eigen historie en een eigen samenstelling. Dat levert een kleurrijk beeld op in de groeves. In India, waar de onderstaande stenen vandaan komen, wordt het gesteente nadat het in de groeve is gewonnen meteen tot tegels gezaagd. Een mooi rustiek terras of pad leggen van dit natuurlijke oermateriaal wordt zo erg eenvoudig. De serie Black Pearl bestaat uit zeer donkere limestonetegels. Ze zijn in twee uitvoeringen leverbaar: Natural Black en Sandhoned Black. Het oppervlak van Sandhoned is vlak geschuurd, terwijl Natural een leisteenachtig gegolfd oppervlak heeft. Beide uitvoeringen hebben strak gezaagde randen en zijn leverbaar in de afmetingen van 40 x 40, 60 x 60, 80 x 80 en 100 x 100 cm. Dikte van de tegels is 3 cm. Bij de tegels uit de serie Black Pearl kunnen kleine randbeschadigingen voorkomen.

Black pearl sandhoned 80 x 80 cm

De kalkhoudende limestonetegels kunnen door zon en regen verweren. Omdat de kleur van zwart naar donkere en lichte grijstinten verandert, krijgen ze dat mooie verweerde en doorleefde uiterlijk. Het is een klassieker in de tuinbestrating en een schitterende tegel voor een enigszins tegen zonlicht beschermd terras. De variatie in afmetingen maakt deze tegel in vele situaties bruikbaar. Of het nu gaat om een smalle strook langs een vijver, een strak pad of om een vorstelijk met bomen omgeven terras met royale tegels van 100 x 100 cm.

Black pearl sandhoned

Black pearl natural

Tip Van natuursteen wordt vaak beweerd dat het moeilijk te verwerken is vanwege de grote dikteverschillen. De meeste importeurs van natuursteen bieden namelijk tegels aan die ruw gebroken of gekloofd, dus niet allemaal gelijk van dikte zijn. Gardenlux gaat hierin een stap verder en laat alle tegels direct ter plaatse in de groeve op een vaste dikte kalibreren. Dit geldt voor alle natuursteensoorten zoals afgebeeld in dit magazine op bladzijde 6 t/m 23. In aanschaf zijn deze tegels iets duurder, maar dit verdient zich dubbel en dwars terug vanwege de besparing op de verwerkingskosten. black pearl natural 80 x 80 cm


Natuursteen

KWARTSZANDSTEEN India is rijk aan natuursteen. Eén blik in de atlas maakt dat duidelijk: er zijn zeer imposante berggebieden. De Himalaya met toppen van 8000 meter die het dak van de wereld vormen. De Deccanhoogvlakte met z’n bergketens van vulkanische oorsprong en de zuidelijke bergketens zoals het Nilgirigebergte. Het land is daarmee een royale bron van prachtig en puur natuursteen. Gardenlux importeert vanuit India kwartszandsteen met een leisteenachtig gegolfd oppervlak en gekapte randen. Er zijn drie soorten kleurige genuanceerde tegels van 50 x 50 en 60 x 60 cm. Alle tegels worden in de groeve al op een vaste dikte gezaagd van 3 cm. Dat is wel zo prettig want bestraten met tegels van gelijke dikte gaat nu eenmaal gemakkelijker. Gardenlux is hiermee trendsettend omdat deze tegels normaalgesproken worden geleverd met variabele dikte. Een extra behandeling met borstels maakt dat de toplaag van de tegel gladder aanvoelt. Deze verweert minder door regen en vervuiling dan onbewerkte kwartszandsteen. De leisteenstructuur aan de bovenkant blijft ondanks het borstelen mooi zichtbaar.

DECCAN RED 50 X 50 CM

decCan red

Ghats brown

nagpur yellow

Tip Natuursteen is rijk aan kleurnuances. Daarom is het moeilijk om op basis van een monstertegel een keuze te maken. Laat u daarom bij het uitzoeken van uw tegels goed informeren door uw leverancier. Hij weet als geen ander welke tegels egaal of juist erg genuanceerd van kleur zijn. Een goede leidraad zijn ook de sfeerfoto’s die in dit magazine zijn afgebeeld.

Ghats brown 50 x 50 cm

15


16

Natuursteen

GOTHIC CHINA SLATE Uit China komt Gothic China Slate, een bijzonder fraaie leisteen. De twee kleuren waarin deze leisteen leverbaar is, zijn de zwarte Midnight en de genuanceerde Rustic. In China Slate kunnen ijzeraders voorkomen. Deze aders kunnen door inwerking van vocht wat roestig worden. Door het in het gesteente aanwezige calciet kan er op de tegel een grijze verkleuring optreden. Dat is een natuurlijk proces waardoor de tegel steeds meer karakter krijgt. Alle Rustic tegels zijn zo plaatjes op zich, waarmee op uw terras een levendig en verrassend kleurenspel ontstaat. De tegels zijn er in 60 x 60 en 80 x 80 cm en in een wildverbandpakket waarin de afmetingen 30 x 60, 60 x 60 en 60 x 90 cm voorkomen. Met de inhoud van een pakket bestraat u een oppervlak van 10,8 m2. De tegels hebben een dikte van 2 tot 2,5 cm.

Gothic china slate midnight

Ghotic china slate midnight 60 x 60 CM Gothic china slate rustic wildverband

Gothic china slate rustic

BLACK BRASIL LEISTEEN Black Brasil is een exclusieve leisteen uit BraziliĂŤ. Het is een gewilde tegel voor binnenvloeren, die echter ook steeds meer als tuin- en terrasbestrating wordt verkocht. Dat is niet zo vreemd want Black Brasil blijft in weer en wind de diepe grijs/zwarte kleur behouden. Een tuin met klassieke witte bloemen, royaal grijsgroen blad en sober chique meubilair maken het met Black Brasil tot een representatief geheel. Gardenlux levert Black Brasil in de afmetingenen 40 x 40, 60 x 60, 80 x 80 en 100 x 100 cm. De dikte van deze tegels is circa 2,5 cm. Black Brasil tegels zijn ook leverbaar in een banenpatroon. Met de drie breedtematen van 20, 30 en 40 cm en de vier verschillende lengtematen van 30, 40, 60 en 80 cm maakt u een fantastisch legpatroon zoals hieronder is afgebeeld. Het banenpatroon wordt per pak met een inhoud van 11,4 m2 geleverd. Uiteraard kunt u het banenpatroon ook combineren met de standaard tegels met vierkante afmetingen.

Black brasil 80 x 80 cm

black brasil

Legvoorbeeld banenverband


Natuursteen

TRAVERTIN Travertin is een marmerachtige steen, die zachter en dankzij kleine gaatjes meer open oogt dan marmer. De kleurnuances in het gesteente ontstaan onder invloed van verschillende mineralen, zoals erts en kalk. Het materiaal wordt in Europa met name in Italië en Turkije gewonnen. Voor de liefhebbers: het is ontstaan door kristallisatie van calciumcarbonaat uit waterstofcarbonaathoudend water. Deze natuursteen is een wat poreuzer gesteente. Vanwege de minieme gaatjes in het tegeloppervlak kunt u ze na het bestraten eventueel impregneren of coaten. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en voorkomt dat er vuil en vocht in de tegels trekken. Travertin dat met name in Italië ook veel werd en wordt toegepast als bouwsteen voor vloeren en trappen, past door zijn warme uitstraling zowel in moderne als klassieke tuinontwerpen. Het is een tijdloos product. Na het zagen ondergaan de tegels een verouderingsproces waarbij de randen van de tegels worden gevibreerd. Dit zorgt voor een rustiek en doorleefd uiterlijk.Alle tegels zijn op een vaste dikte van 3 cm gekalibreerd. Dat maakt het leggen van deze natuursteen vrij eenvoudig. De serie Travertin is in de twee kleuren Beige/Crème en Silver leverbaar. De tegels worden meteen in de groeve gezaagd in de afmeting van 60 x 60 cm. Daarnaast zijn ze er ook in een klein Romaans wildverband met afmetingen van 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm. Wildverband tegels zijn per module van 1,44 m2 leverbaar.

Beige / CrÈme

travertin silver 60 x 60 cm

silver

legvoorbeeld wildverband module 1,44 m2

travertin beige / crème wildverband

17


18

Natuursteengroeves en bewerking van natuursteentegels Niets is mooier dan de schoonheid en kracht van de natuur. Natuursteen is dan ook het meest duurzame en onderhoudsarme materiaal voor vloeren in huis en terrassen voor in de tuin. Uw interesse in natuursteen is dan ook geen toeval. Sinds het begin van de prille beschaving gebruikt de mens al natuursteen voor het verwezenlijken van gebouwen. De technologie van de laatste decennia heeft wereldwijd de winning en verwerking van natuursteen enorm vereenvoudigd. De globalisering van het zeecontainertransport maakt dat er een enorm aanbod aan natuursteen vanuit de hele wereld voorhanden is. Gardenlux importeert natuurstenen tegels, stenen en muurelementen vanuit een groot aantal landen zoals China, Vietnam, Mongolië, Turkije, India en Brazilië. Met onderstaande foto’s geven we u een impressie van het productieproces. Het is de natuursteengroeve waar de Palacio Blue tegels worden gewonnen. U ziet daarna hoe de Palacio Blue tegels worden verwerkt en getransporteerd tot het uiteindelijke resultaat in mogelijk ook uw tuin.

Gardenlux bezoekt overal ter wereld groeves om nieuwe soorten natuursteen te ontdekken, maar ook om de kwaliteit te controleren en te waarborgen.

Dit is de natuursteengroeve van waaruit Gardenlux de Palacio Blue tegels importeert. Een mooie blauwe hardsteen.

In de groeve worden uit de bergwanden grote blokken van circa 3 x 1,5 meter met een gewicht van soms wel 10 ton gezaagd.

Vanuit de groeves worden de blokken natuursteen per vrachtwagen vervoerd naar de verwerkingsbedrijven.

Hier worden de blokken verticaal gezaagd. Eerst in plakken met een dikte van 3 cm.

Als de blokken op dikte zijn gezaagd, worden ze hierna in tegelformaat gezaagd. In dit geval een afmeting van 60 x 60 cm.


Natuursteengroeves en bewerking van natuursteentegels

Als al het zaagwerk is gedaan ondergaan de tegels een proces van slijpen en verzoeten. Dit gebeurt van grof naar heel fijn in slijpstraten van soms wel 50 meter lengte.

Na het verzoeten worden de tegels getrommeld. Dit gebeurt in grote centrifuges waar de tegels door keien heen draaien en zo verouderde randen krijgen.

Na het zagen, slijpen en trommelen worden de tegels verpakt in stevige houten kratten, zodat ze bestand zijn tegen het soms wel zes weken durende transport.

Vanuit Europa wordt natuursteen nog wel eens over de weg aangevoerd. Het meeste natuursteen wordt echter vervoerd in containers per zeetransport.

Als de tegels eenmaal in de haven van Rotterdam zijn gearriveerd, worden de containers in de opslag van Gardenlux gelost. Hierna brengen wij de tegels met zelflossende kraanauto’s graag bij u thuis.

Met de Palacio Blue natuursteen van Gardenlux realiseert u vervolgens een bijzonder fraaie tuin.

19


20

Natuursteen

ANTIC MARBLE Marmer is een steen met een chique en elegante uitstraling. Het ademt luxe en verfijning uit. Het werd eeuwen geleden al gebruikt door de Europese hoge adel. Het ligt in het paleis van Versailles maar ook in Italiaanse palazzo’s. Ook in Nederlandse woningen wordt marmer toegepast in bijvoorbeeld badkamers. Marmer is een duurzaam en hard materiaal. Het ontstond in de aardkorst uit kalksteen (limestone) dat vervormde onder de invloed van hoge druk en warmte. Voor uw tuin kunt u kiezen uit de prachtige serie Antic Marble. De vier verschillende kleuren tegels zijn getrommeld. Elke kleur brengt een eigen sfeer in uw tuin met zich mee. De mogelijk­ heden met deze tegels zijn dan ook legio. U kunt kleuren combineren zoals in oude kasteelvloeren ook werd gedaan. Denk aan het dambordmotief. De serie Antic Marble bestaat uit stenen uit diverse werelddelen die allen behoren tot de limestone/marmerachtigen. Antic Marble is leverbaar in 40 x 40 x 3 cm en in een klein Romaans wildverband met afmetingen van 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40, en 40 x 60 cm. In de kleur Grey / Blue zijn de Antic Marble tegels ook leverbaar in de afmeting van 60 x 60 cm. Alle tegels zijn 3 cm dik. De wildverband tegels kunt u bestellen per module van 1,44 m2 zoals afgebeeld op het legvoorbeeld.

antic marble grey/blue wildverband

legvoorbeeld wildverband module 1,44 m2

antic marble yellow wildverband

antic marble yellow

antic marble grey / blue

antic marble pink

antic marble white / yellow


Natuursteen

CASTELLI ROMANI De naam Castelli Romani verwijst naar een groep van dertien kastelen op ruim een half uur treinen van de Italiaanse hoofdstad Rome. Dit land met z’n vulkanische heuvels, de Colli Albani, is een gebied waar de inwoners van Rome graag in hun vrije tijd vertoeven. Ze verruilen de drukke en ‘s zomers hete stad voor het verfrissende klimaat en het mooie heuvelachtige landschap. In goed gezelschap genieten ze aan een lange tafel van een goed glas wijn, lekkere olijven, bruschetta en andere antipasti. De Paus heeft zijn zomerresidentie in Castel Gandolfo, zoals we in de Da Vinci Code kunnen lezen. Ook in de vroegere geschiedenis komen beroemdheden naar deze streek: Cicero en de Romeinse keizers Tiberius, Nero en Galba hadden er een buitenhuis. Van oudsher is dit een streek voor ontspanning. De link met het prettige Italiaanse vakantieleven is snel gelegd, zeker als u straks geniet van een glas Vini del Castelli Romani op uw charmante en elegante marmeren terras. Het zijn de kastelen Ariccia en Colonna die hun naam delen met de kleuren van de Castelli Romani tegels. Beide soorten, Ariccia beige en Colonna crème, komen uit één en dezelfde groeve. Ze worden echter gewonnen op verschillende plekken: de Colonna uit de lagere en de Arricia uit de hoge delen. Castelli Romani tegels zijn op twee verschillende manieren afgewerkt. Er zijn tegels met een gezoete deklaag en met een gestraalde, wat ruwere, deklaag. De randen van de tegels krijgen door een speciale bewerking (vibreren) een verouderd uiterlijk. De Castelli Romani tegels zijn leverbaar in de afmeting van 40 x 40 x 3 cm en in een Romaans wildverband met de afmetingen 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm. De tegels voor het wildverband kunt u bestellen per module van 1,44 m2. Zie hiervoor het legvoorbeeld op bladzijde 20.

Ariccia beige gestraald

ariccia beige gezoet

colonna crÈme gestraald

colonna crÈme gezoet

Castelli romani colonna crème gestraald wildverband

castelli romani ariccia beige 40 x 40 cm gezoet en gestraald verwerkt in dambord patroon

21


22

Natuursteen

graniet grey flamed 50 x 50 cm

GRANIET TEGELS Graniet is een ‘keihard’ dieptegesteente dat onder meer kwarts en veldspaten bevat. Het materiaal heeft vaak een mooie schittering. Van oudsher worden handgekapte granietkeitjes als bestrating gebruikt. Die tijd van kapwerk met de hand is voorbij. Nu bewerken zaagmachines de brokken natuursteen al in de groeve tot handzame tegels. Allen met een dikte van 3 cm. Graniet is er in verschillende kwaliteiten: van grof tot fijnkorrelig. Gardenlux biedt u alleen de tegels met een fijnkorrelige structuur aan. Deze zijn voor u vanuit China geïmporteerd. Graniet tegels vindt u bij ons in twee uitvoeringen: de Flamed en Sandhoned. De Sandhoned tegels hebben een vlakke geschuurde bovenlaag met facet geslepen randen. Ze zijn leverbaar in de afmeting van 50 x 50 x 3 cm. Sandhoned tegels zijn leverbaar in de twee kleuren Dark Grey en Black. Heel bijzonder is de oppervlaktestructuur van de Flamed tegels. Bij zeer hoge temperatuur worden de tegels gebrand en komen de moleculen aan het oppervlak van de tegels in beweging en veroorzaken dat ‘Flamed’ karakter. Na het branden van de tegels ondergaan deze ook een speciale borsteling. Hierdoor voelt de deklaag zeer fijn aan en worden de kleuren van het graniet nog intenser zichtbaar. Ook de Flamed tegels zijn voorzien van een facetgeslepen randafwerking van 2 mm. Flamed tegels zijn in de formaten van 50 x 50, 60 x 60 en 80 x 80 cm leverbaar. Graniet is één van de hardste soorten natuursteen, maar oogt door zijn fijne korrelopbouw zeer luxe. Het is een mooie basis voor bijvoorbeeld een loungetuin, waar u met heerlijke luie banken, kussens, lage tafels, een terras-haard en fakkels een relaxte sfeer creëert. Een plek om avonden lang van te genieten. In het programma Graniet zijn in de kleuren Grey flamed en Dark Grey flamed opsluitbanden van 5 x 15 x 100 cm en vijverranden van 3 x 25 x 100 cm met bijbehorende hoekstukken van 3 x 25 x 50/50 cm leverbaar. Dark grey flamed

graniet black flamed 60 x 60 cm

grey flamed

dark grey sandhoned

black flamed

black sandhoned


BASALTINO FLAMED

Natuursteen

Basaltino Flamed is een zeer exclusieve Chinese steensoort. Basalt is het meest voorkomende vulkanische gesteente aan het aardoppervlak en komt in vele soorten en variaties voor. De Basaltino Flamed is een zeer hard vulkanisch stollingsgesteente, dat overwegend grijs/zwart is en zeer strak van kleur . De tegels passen dan ook uitstekend in de strakke, moderne stijl en in minimalistisch aangeklede tuinen. Zeer bijzonder is de oppervlaktestructuur van de Basaltino Flamed tegels. Bij zeer hoge temperatuur worden de tegels gebrand en komen de moleculen aan het oppervlak van de tegel in beweging. Zo ontstaat het ‘flamed’ karakter. De Basaltino Flamed tegels zijn leverbaar in de afmetingen van 50 x 50, 60 x 60 en 80 x 80 cm. Alle tegels hebben een dikte van 3 cm.

Basaltino flamed 50 x 50 CM Basaltino flamed

Travertin silver natuursteengroeve

23


24

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

2

12

8

11 3

4

1

7

9

10

5

6

De Tuin en zijn Beplanting


25

De Tuin en zijn Beplanting 1

Sedum acre 12

2

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia”

3

Prunus triloba

Deze landschappelijke tuin is omgeven door weilanden. Dit weidse uitzicht hebben we zoveel mogelijk intact gelaten. Alle bestrating voor de paden en de terrassen, zijn uitgevoerd met de Retrostones in de kleur Foney grijs/zwart. Rondom de cirkel met buxusbollen hebben we grijze Ardennersplit gebruikt als halfverharding.

4

Polemonium x richardsonii 5

Rondom die cirkel met split en buxusbollen hebben we de Sedum acre geplant. Deze kruipende bodembedekker is geschikt voor droge zonnige plaatsen en bloeit in de maanden juni-juli volop. Als afscheiding met de omliggende weilanden is de Prunus laurocerasus ’Rotundifolia’ geplant. Deze plant kan wel drie meter hoog worden en kan uitstekend als haagplant dienen. De prunus heeft grote glimmende bladeren. Buxus sempervirens (bolvorm) 11

Langs het terras groeit de bodembedekker Vinca minor, een soort maagdenpalm. Deze tot 15 cm hoog groeiende plant bloeit in de maanden april en mei met helderblauwe bloemen. Voor de afwisseling in bloeiperiodes zorgen de vaste planten zoals Euphorbia amygdaloides, de mooi blauw bloeiende Polemonium x richardsonii en de Ajuga reptans. Als u net als in deze tuin de lage beplanting direct langs het terras plant en daarachter de hoge beplanting, heeft u vanaf het terras op alle beplanting goed uitzicht en kunt u genieten van alle geuren en kleuren.

Euphorbia amygdaloides 6

Tip van Rob! Als u ook paden met een halfverharding van grind of split aanlegt, gebruik dan hieronder altijd een anti-worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid vanuit de ondergrond door de verharding heen groeit en zorgt er voor dat niet al het grind of split in de ondergrond verdwijnt. Stachys byzantina 10

Rodgersia aesculifolia

Vinca minor 9

Viola wittrockiana

8

Artemisia ‘Powis Castle’

7

Ajuga reptans


26

Natuursteen

NATUURSTEEN KLEIN PLAVEISEL Een echt gezellig oud straatje in uw tuin. Dat maakt u gewoon zelf. Bij uw Gardenlux-dealer koopt u natuurstenen keitjes die ooit in Nederlandse dorpen het plaveisel vormden. Doorleefd en met een rijke historie: koetsen, wagens en de eerste auto’s zijn er ooit overheen gereden. Granietkeien van circa 14 x 22 x 18 cm zijn regelmatig voorhanden. Ook nu nog worden er zogenaamde ‘kinderkoppen’ gemaakt. De grijze granietkeitjes van circa 10 x 10 x 8 cm worden met de hand gekapt tot deze bijna vierkante keitjes. Oude keien en keitjes maken samen mooie landelijke paadjes en kloeke opritten. Met de oude ‘boerderij bloemen’ als floxen, geraniums en petunia’s geven ze een gemoedelijke authentieke sfeer, die zo kenmerkend was bij oude kastelen en boerenerven. In deze moderne tijd worden nostalgische producten met de modernste technieken vervaardigd. De stenen die volgens de modernste technieken worden bewerkt zijn maatvaster dan bovenvermelde granietkeien en laten zich daarom eenvoudiger verwerken. Het natuursteen klein plaveisel in waalformaat van 5 x 20 x 5 cm en abdijformaat van 20 x 30 x 5 cm worden machinaal gezaagd. In het waalformaat zijn de stenen leverbaar in Asian Bluestone (blauwe hardsteen). Abdijformaat stenen zijn leverbaar in de Black Brasil leisteen, het Antic Marble grey/blue marmer en de Asian Bluestone blauwe hardsteen. Alle gezaagde kleinformaat stenen hebben een verouderde randafwerking, dat bijdraagt aan het nostalgische karakter van dit natuurstenen klein plaveisel.

asian bluestone waalformaat

black brasil abdijformaat 20 x 30 cm

asian bluestone abdijformaat

granietkeien

black brasil abdijformaat

portugees graniet grijs

antic marble grey / blue Abdijformaat

asian bluestone waalformaat


Natuursteen

FLAGSTONES De vaalrode flagstones zijn veel gebruikte stenen in de tuin. Maar wist u dat er van deze onregelmatige steensoort nog vijf andere kleuren leverbaar zijn? Elke kleur geeft uw tuin een andere uitstraling. Zo is er de Gele Bourgogne flagstone die in cement ingebed voor een zuidelijk zonnig terras zorgt. Kwartsiet is met zijn grijze tint prachtig als tegel in een heidetuin. Deze ambachtelijk gekloofde en gekapte tegels lenen zich voor bestrating van een heel terras, maar ook als losse stapte-gel in bijvoorbeeld rots- of grastuinen. Als vijverrand vormen ze een speelse en grillige overgang tussen water en land.

Tropical yellow

kwartsiet

rode weser extra

Tropical red

Black Pearl

gele bourgogne

Flagstones tropical yellow

STAPTEGELS Sommige flagstones worden direct in de groeve al op maat gezaagd in enkele vaste vormen met een omvang van circa 0,20 m2. Ze worden staptegels genoemd. Ze zijn minder grillig van vorm dan de hierboven omschreven gekapte flagstones. Ze zijn leverbaar in vier kleuren:

nagpur yellow

Ghats brown

black pearl

Deccan red

Staptegels decCan red

27


28

Natuursteengroeves Natuursteen in al zijn gedaantes wordt gewonnen in (natuur-) steengroeves. Veelal zijn dit bergen die door de nationale overheid zijn aangewezen om natuursteen te mogen winnen. In de groeves die hieronder zijn afgebeeld, worden Lava en

Lava groeve

Grauwacke groeve

Grauwacke gewonnen. Ter plekke worden de grote brokken in kleinere maten gebroken en gesorteerd. De steen kan worden verwerkt tot kleinere brokken of split.


Natuursteen

GRIND EN SPLIT Het typische geknars op een boerenerf of op de oprit van een stijlvol dertiger jaren-huis: het komt door het grind. Als kind even dat ene mooie steentje in je broekzak stoppen. Grind nodigt ertoe uit. Grind wordt op verschillende manieren in tuinen toegepast. En elke wijze geeft een eigen sfeer. Denk bijvoorbeeld aan de verstilde Japanse tuinen: schitterend geharkt grind of split met decoratieve rotsen en hier en daar een struik. Of het grind als basis voor uw rotstuin. Grind en split is in vele kleuren verkrijgbaar en bieden u dus eindeloze mogelijkheden om te variëren. De meest voorkomende afmeting is 8 tot 16 mm. Om kieren en voegen bij het straatwerk te dichten is er een speciale voegsplit. Dit voegsplit is 1 tot 3 mm en is leverbaar in de kleur zwart. De meeste soorten grind en split worden geleverd in zakken van 25 kg en in een midi bag van circa 750 kg (circa 0,5 m3)

ardenner split rood ardenner split geel ardenner split grijs

basalt split

arCtic blue

graniet split rood

grauwacke split

bont grind

flachkorn

yellow sun split

taunus kwarts

INveegsplit zwart

Bont grind

ardenner split grijs

29


30

Natuursteen

NATUURSTEEN BROKKEN Net als een obelisk en een grote zwerfkei is ook een brok natuursteen een eyecatcher in uw tuin. Waar de obelisk doet denken aan Keltische mystiek, zo is een groot brok een sterk natuurlijk decoratie-element. Ze passen in verschillende tuinstijlen. Een bostuin wordt er nog wat wilder van. In een Japanse tuin is een ruw brok prachtig in afwisseling met grind en zand. Het is mooi materiaal om in combinatie met water te gebruiken. In een echt Hollands tuintje vormen deze brokken de afscheiding tussen grasperk en grindpad. De vormen van de brokken variëren, net als de kleuren. De meest voorkomende afmeting van de brokken is 10 tot 30 cm, maar ook komen kleine brokken voor van 8 tot 20 cm en grotere van 20 tot 40 cm. Informeer bij uw leverancier welke kleur in welke afmeting leverbaar is.

Breuksteen grijs

Breuksteen geel

Breuksteen rood

gletsjer keien

Vulkaansteen geel

morÄnekeien

grauwacke

lavastenen

beach pebbles

maanrots

maaskeien bont

rosso verona

Breuksteen geel in gemetselde muur

Tip Behalve als zwerfkei in rotstuinen, of gemetseld in muren en paden, kunnen natuursteenbrokken ook dienen als randafwerking van vijvers. Kies bij deze toepassing voor mooie ronde keien zonder scherpe punten. Zo voorkomt u beschadiging aan uw vijverfolie Gletsjerkeien en maaskeien bont in oosterse rotstuin


Natuursteen

MUURELEMENTEN Natuursteen is een prachtig en karaktervol materiaal om delen van uw tuin mee te bestraten. De tegels kunt u combineren met bijbehorende muurelementen en stapelblokken. Het wordt een harmonieus geheel als u de bestrating door laat lopen in een bloembak, een rand of een trapje. Gebruikt u dezelfde kleuren dan geeft het een rustige basis voor het uitbundige groen. Contrasterende steensoorten en kleuren zorgen voor levendige accenten in de tuin. Met natuurstenen muurelementen worden hoogteverschillen smaakvol overwonnen. Zeer bijzonder en veel toegepast als muursteen zijn de tufsteenblokken. Dit uit ItaliĂŤ afkomstige gesteente is poreus en neemt gemakkelijk water op. Daardoor zullen ook snel mossen en algen op deze natuurlijke stapelmuren gaan groeien. Hierdoor ontstaat een rustiek beeld dat doet denken aan een middeleeuwse kasteel- of kloostermuur. Gezaagd Tufsteen is er in het formaat 37 x 20 x 11 cm. Daarnaast zijn er gekloofde blokken natuursteen met een ruwe voorzijde. Het formaat van deze stenen is 35 x 11 x 9/11 cm. Door deze variabele afmetingen van deze gekloofde elementen, zijn ze opgestapeld een ideale plek voor rotsplanten. In en tussen deze stenen komen immers gaten en kieren voor, waar de kleine kruidige plantjes zich prima in kunnen nestelen. De steen is leverbaar in de kleuren Deccan Red, Ghats Brown en Black Pearl. Asian Bluestone is een harde, massieve steen met gekloofde kanten. Deze steen heeft een afmeting van 50 x 12 x 12 cm. Ook met gekloofde kanten is er een Graniet muurelement in de kleur Dark Grey leverbaar. Dit muurelement heeft een afmeting van 30 x 12 x 12 cm.

asian bluestone

tufsteen

GHATS BROWN

DECCAN RED

graniet dark grey

BLACK PEARL

graniet dark grey stapelblokken

asian bluestone stapelblokken

31


32

Natuursteen verwerkingtips en wetenswaardigheden Niets is zo mooi en grillig als de natuur. Dit gaat zeker op voor natuursteen in al zijn vormen en afmetingen. Het oeroude materiaal is rijk aan kleurschakeringen, oppervlaktestructuren, fossiele resten en aders. Kortom, het is een prachtig natuurproduct, waardoor iedere steen of tegel uniek is. Natuursteen is soms grillig. U moet daarom rekening houden en leren omgaan met een aantal belangrijke kenmerken. • Graniet is een keihard dieptegesteente met minuscule poriën die water opnemen. Het zijn dus zuigende tegels die vochtkringen kunnen vertonen als de tegels droog zijn. Die kringen blijven een lange periode zichtbaar, totdat de tegels helemaal met vocht verzadigd zijn. We raden u dan ook aan om de graniettegels te verwerken in een goede waterafvoerende zandlaag, die vrij is van oer, kalk en ijzer. Deze stoffen kunnen namelijk verontreinigingen op de tegels veroorzaken. Een zand dat uitermate geschikt is om alle soorten natuursteen in te verwerken is het Gardenlux natuursteenzand. Dit zand draineerd, verdicht en is vrij van verontreiniging. • Travertin tegels mag u uitsluitend verwerken in Gardenlux natuursteenzand. Alleen deze ondergrond voorkomt scheurtjes. Omdat Travertin tegels poreus zijn, werken ze door vochtverschillen. Een ondergrond van specie of gestabiliseerd zand is sterker dan de tegels zelf, waardoor ze niet natuurlijk kunnen krimpen of uitzetten, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. • Bij sommige natuursteen tegels is een gestabiliseerd zandbed wel toegestaan. Gebruik dan in uw zandbed uitsluitend Gardenlux stabilisatiecement. Dit cement laat geen verkleuring achter op uw tegels. Vooral bij alle marmersoorten is dit van groot belang. • Niet alle soorten natuursteen zijn kleurvast. Sommige soorten zoals Black Pearl, Limestone en Roman Cloister Paving anthracite zijn kalkhoudend en verkleuren van zwart naar grijs. • Natuursteentegels met een geslepen of gepolitoerde deklaag worden door deze bewerking donkerder en intenser van kleur. Door ultraviolet licht en het gebruik worden deze bewerkte tegels lichter van kleur. • Natuursteentegels zijn soms iets minder maatvast. Ze komen vaak uit gebieden waar machines en verwerkingsapparatuur minder professioneel zijn dan we in Nederland gewend zijn. Bij natuursteentegels is daarom een maattolerantie in dikte van -3/+3 mm toegestaan en in lengte en breedte een tolerantie van -5/+5 mm. • Om eventuele maatverschillen bij natuursteen op te vangen, is het het mooist als u natuursteentegels verwerkt met een kleine voeg. De voegen vult u hierna op met Gardenlux inveegzand of Gardenlux polymeervoegzand. • Bij tegels van 60 x 60, 80 x 80 en 100 x 100 cm, kan het oppervlak licht schotelvormig (hol) zijn. Dit komt doordat er in de groeve vanuit twee zijden wordt gezaagd en de zagen niet altijd precies op elkaar uit komen. Na het egaal schuren wordt de tegel dan iets schotelvormig. Dit is inherent aan het royale formaat tegels en is niet te voorkomen. • Tegels met een strakke of facet geslepen randafwerking zijn gevoelig voor randbeschadiging. Dit is inherent aan de hardheid van deze producten en wordt niet als klacht geaccepteerd. Dit geldt ook voor krassen als gevolg van hardhandig schuiven met stoelen of bloempotten. • Leisteen is opgebouwd uit lagen. Bij leisteensoorten kunnen na een vorstperiode schilfers los komen van het oppervlak. Dit is een eigenschap van het materiaal en is daarom geen reden tot klacht. • Zachte natuursteensoorten zoals Kwartszandsteen en Travertin zijn gevoeliger voor vocht en vuilopname dan harder natuursteen. Dit type tegels beschermt u met een coating of door ze te impregneren.


33

Sierbestrating

Waaiers, cirkels, randen en patronen: u legt een verrassend lijnenspel in steen pavĂŠs tambourisĂŠs louvain grijs / zwart


34

Sierbestrating

RUSTIC BRICKS Nadat jarenlang alleen oude zwerfkeien, zand en soms natuursteenplaten onze paden en wegen sierden, ontwikkelden monniken en kloosterbroeders omstreeks de 13e eeuw de gebakken steen. Ze haalden hiervoor klei van de rivieroevers nabij het klooster. Met de hand vormden ze er stenen van, om ze vervolgens in veldovens te bakken. Door deze ambachtelijke werkwijze waren de stenen nooit recht en zeker niet maatvast. Ze gaven de oude dorpskernen en boerenerven echter hun nostalgische charme. De serie Rustic Bricks worden met de hedendaagse techniek in moderne ovens bij een temperatuur van 1150oC gebakken. Ze hebben de charme en uitstraling van de oude gebakken stenen en voldoen aan de huidige eisen dat een gebakken steen maatvaster moet zijn. De klei en de mineralen die er in voorkomen bepalen onder meer de kleuren van gebakken stenen. De Rustic Bricks zijn er in de kleuren rood/bruin en bruin/zwart. Deze kleuren komen veelal overeenkomen met de oude gebakken stenen. De serie Rustic Bricks heeft dankzij de productiewijze direct een heldere kleurintensiteit, die door de gemĂŞleerdheid een levendig beeld op uw terras geeft. Rustic Bricks meten 5,2 x 21,5 x 7 cm. In 1 m2 bestrating verwerkt u circa 82 stenen.

gebakken waalformaat Rustic bricks rustiek bruin/zwart

Rustiek rood / bruin

rustiek bruin / zwart

Tip Het voordeel van gebakken stenen is dat ze door hun hardheid zeer weinig water opnemen. Daardoor zijn ze ongevoelig voor algvorming. Door de grote kleurvastheid van gebakken stenen hebben ze ook na lang gebruik nog een hoge restwaarde. Gebakken waalformaat rustic bricks rustiek rood/bruin


GEBAKKEN WAALFORMAAT HOLLANDSE STREKEN

Sierbestrating

De samenstelling en kwaliteit van de klei, maar ook de toevoeging van verschillende stoffen bepalen straks de kleur van uw terras. Klei waarin ijzeroxide voorkomt geeft de steen een rode, roestige kleur. Kalkhoudende klei geeft juist weer een geel accent aan de stenen. De toevoeging van zand, water of koolstof zijn ook van invloed op de uiteindelijke kleur van deze stenen. De serie ‘Hollandse Streken’ is er in drie mooie kleuren. Deze blijven mooi, ook na jarenlang gebruik en veel zonlicht. De geringe wateropname van deze gebakken waalformaatstenen voorkomt ook dat de stenen groen worden. U heeft dus weinig onderhoud aan dit oerHollandse product. De afmeting van de steen is 5 x 20 x 6,5 cm.

Peels zwart

goois rood / paars

gebakken waalformaat goois rood / paars

twents bruin / paars

GEBAKKEN WAALFORMAAT HOLLANDSE DORPEN Een gezellig paadje of een knus terras in een hoek van de tuin: met de stenen van de serie Hollandse dorpen is dat zo gemaakt. De stenen doen denken aan bestrating in plaatsen als Oudewater en Montfoort. Deze stenen verkrijgen door het trommelen hun rustieke uiterlijk met de afgeronde randen. Het ruwe oppervlak komt doordat de stenen geheel zijn bezand. In afmeting komen deze stenen overeen met die van de serie Hollandse streken. Het waalformaat meet 5 x 20 x 6,5 cm en is leverbaar in twee kleuren.

Oudewater rood / paars

montfoort bruin / mangaan

gebakken waalformaat montfoort bruin / mangaan

35


36

Sierbestrating

GEBAKKEN STENEN ART BRICKS De gebakken kleiklinker is een eeuwenoud product. De klei voor deze stenen wordt grotendeels gewonnen in de gebieden langs grote Hollandse rivieren, zoals de Rijn, de Maas en de Waal. Deze klei is afkomstig uit het Alpengebied en stroomt als slibdeeltjes in de rivieren mee. Duizenden jaren geleden werd in Nederland klei tot stenen gevormd en gedroogd gebruikt als bouwsteen. Het natuurproduct werd door mensenhanden steeds verder ontwikkeld. Na het drogen van de klei werden deze met de hand gevormde kleistenen vervolgens in vuur gebakken. Dit had een groot voordeel: de stenen werden sterker en gingen veel langer mee. Het bakken had ook invloed op de kleur. De extreme hitte intensiveerde de kleur. Dat is nu nog steeds zo. De moderne technieken zorgen echter voor een gevarieerd kleurenpalet naast de vertrouwde aardetinten.

Gebakken waalformaat Art bricks ruijsdAEl geel / bruin

Art Bricks zijn kleurrijk zoals alleen een kunstenaar het bedacht kan hebben. De serie is vernoemd naar oude Hollandse en Vlaamse meesters. Elke schilder stelde zijn eigen kleuren samen. Juist deze veelzijdigheid in tinten vindt u terug in deze serie verouderde getrommelde stenen. Art Bricks zijn gebakken stenen die nauwelijks poreus zijn. Omdat ze bijna geen water opnemen (0-8%), vergroenen de stenen amper en is uw plaveisel onderhoudsarm. De kleuren blijven bovendien oor足spronkelijk en mooi. De serie Art Bricks is leverbaar in het waalformaat van 5 x 20 x 6,5 cm, die uitermate geschikt zijn voor het bestraten van paden en terrassen. Wilt u de Art Bricks gebruiken als bestrating in opritten, dan kunt u het best gebruik maken van de stenen met een hoogtemaat van 8,5 cm. Deze zijn in de drie kleuren Ruijsdael, Vermeer en Fabritius leverbaar in het waalformaat van 5 x 20 cm en in dikformaat van 7 x 20 cm.

TIP Krijgt u meerdere pakketten tegels of stenen gelijktijdig

geleverd, meng deze dan door elkaar. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag. Er ontstaat zo een optimaal kleurbeeld ondanks de eventuele geringe kleurverschillen.

Gebakken waalformaat Art bricks hobbema paars / rood

Hobbema paars / rood

ruijsdael geel / bruin

Fabritius rood / bruin

Vermeer vlamoven


Sierbestrating

GEBAKKEN STENEN ANTIC BRICKS Antic Bricks zijn gebakken waalformaatstenen van circa 5 x 20 x 8,5 cm. Hun licht gebogen vorm en de afgeronde hoeken zijn het gevolg van de productiewijze. Ze zijn namelijk onbezand gebakken. Als de klei in een vormmal tot ‘waalformaat’ wordt gevormd, is het belangrijk dat de klei ook weer netjes uít die vorm komt. Een manier die met name in Duitsland werd toegepast, is om de vormmal van tevoren met water te bevochtigen. Deze techniek heet ‘Wasserstrich’ en de stenen die uit de oven komen zijn ‘onbezand’. Een andere manier om dat kleven van de klei te voorkomen is het bezanden: in de mal wordt eerst een laagje zand gestrooid. De Antic Bricks zijn dus met de watertechniek geproduceerd. Waar bezande stenen na het bakken nog wat flets zijn, krijgt de onbezande steen tijdens het bakken meteen de juiste kleur. Uw paadje of terras trekt de aandacht door de mooie krachtige tint. Ze hebben de structuur zoals we die kennen van de originele gebakken waalformaatstenen, de antieke voorlopers van de serie Antic Bricks. De Antic Bricks zijn de stenen weerklank uit het verleden. Op uw terras geeft dat een authentiek ambachtelijk beeld. Het is met recht een steen die kan wedijveren met zijn antieke voorgangers.

GEBAKKEN WAALFORMAAT ANTIC BRICKS ANTIEK geel

antiek bruin

antiek geel

antiek zwart

antiek rood

TIP Gebakken stenen hebben een hogere aanschafprijs dan

betonstenen. Het is echter een investering die zich op de lange termijn terugbetaald. De levensduur van gebakken klinkers is namelijk onbeperkt. Ze hebben een ongekende slijtvastheid en zijn kleurecht. Ze kunnen net als hun antieke voorgangers, waar nu nog veel geld voor wordt betaald, zonder problemen meerdere keren worden verwerkt. Ze hebben dus een hoge restwaarde en zijn daarom hun investering meer dan waard. GEBAKKEN WAALFORMAAT antic bricks antiek rood

37


38

Sierbestrating

PAVÉS TAMBOURISÉS Tambourisés is het Franse woord voor getrommeld. Bij het trommelen worden de stenen expres wat beschadigd om ze er oud en gebruikt uit te laten zien. U ziet aan de Pavés Tambourisés La Wallonie meteen dat ze dit proces hebben ondergaan. Ze doen, zeker in de variant Soignes zwart, denken aan de boerenerven in de Ardennen. Steen voor steen komt er leven in uw tuin met deze prachtige serie verouderde, maar maatvaste betonnen stenen. Nostalgie in een praktische hedendaagse uitvoering. Met de getrommelde Pavés Tambourisés maakt u nonchalant ogende wildverbanden waarbij zowel de horizontale als verticale voegen verspringen. Met de Pavés Tambourisés zult u ervan overtuigd raken dat beton niet alleen duurzaam, maar vooral ook heel mooi kan zijn. De stenen hebben de voordelen van de moderne productiewijze. Omdat ze plat in een mal gemaakt worden, zijn ze maatvast, zodat u ze prachtig strak kunt leggen. De serie Pavés Tam­ bourisés is er in de afmetingen 20 x 20, 20 x 30 en 30 x 40 cm. De stenen kunt u solitair per afmeting verwerken, maar u kunt met de drie afmetingen door elkaar heen ook een schitterend wildverband creëren. De dikte van de stenen is 6 cm, waardoor ze ook sterk genoeg zijn om in opritten te verwerken.

Pavés tambourisés anvers zandsteen drie afmetingen in wildverband

TIP

Stenen die vlak in een mal gemaakt worden, zijn altijd zeer maatvast en dus van hoge kwaliteit. Vlak gemaakte stenen hebben altijd een zeer vlakke bovenlaag (malkant) en een iets ruwere onderlaag (stempelzijde), let er bij het straten dus op dat de gladde bovenkant van de steen, dan ook altijd boven (zichtzijde straatwerk) komt te liggen.

ciney zand / bruin

Pavés tambourisés orval lentebont 30 x 40 cm

bruges crème / terra

soignies zwart


Sierbestrating

PAVÉS TAMBOURISÉS De serie Pavés Tambourisés bestaat uit zes bijzondere kleurtinten. Daarmee laat deze steen zich gemakkelijk combineren met verschillende tuinstijlen. Van sober Soignies zwart tot het levendige Bruges crème/terra. Laat u verleiden door de kwaliteit van deze prachtige serie verouderde getrommelde stenen. De kleuren en afmetingen combineert u onderling naar hartenlust. Denkt u maar eens aan de terrassen gestraat in een wildverbandpatroon en de verbindende paden in een enkele afmeting. De stenen voor uw wildverband koopt u per stuk, zodat u niet verplicht bent een vol pak stenen af te nemen. U bestelt dus precies het aantal vierkante meters dat u wilt bestraten. Op onderstaand legvoorbeeld is een wildverbandpatroon afgebeeld met een afmeting van 260 x 180 cm. Om in wildverbandpatroon in een juiste verhouding te straten heeft u per 1,08 m2 de volgende stenen nodig: 6 stuks 20 x 20 cm 6 stuks 20 x 30 cm 4 stuks 30 x 40 cm

pavés tambourisés louvain grijs / zwart drie afmetingen in wildverband

Legvoorbeeld wildverband

Louvain grijs / zwart

orval lentebont

anvers zandsteen

Pavés tambourisés ciney zand / bruin 30 x 40 cm

39


40

Sierbestrating

PEBBLESTONES Wie ooit de Zuid Engelse kust bij Cornwall heeft bezocht, zal ze beslist eens in zijn handen hebben gehad, de ’Pebbles’. De bodem van Cornwall bestaat uit een groot aantal steensoorten, die in de loop van miljoenen jaren zijn gevormd. Dus deze kleurrijke steentjes komen daar in grote hoeveelheden voor. Afhankelijk van het soort rotsen, vindt u op de verschillende stranden onder meer graniet, serpentijn en leisteen-varianten. De Pebbles zijn er in talloze kleuren zoals rood, zwart en groen. Maar de meest bijzondere zijn degene waarin gele, witte of zwarte aders voorkomen. Pebbles ontstaan door het onophoudelijk beuken van de zee op de kust; zo raken stukken rots los. Deze worden keer op keer door het water over elkaar heen gerold, waardoor ze uiteindelijk de kleine mooie afgeronde steentjes worden. De serie Pebblestones zoals hier afgebeeld, is gebaseerd op de mooie afgeronde vorm van de echte Pebbles. Bij de Pebblestones vindt de afronding van de steen plaats in een grote trommel (centrifuge) waar ze over elkaar heen worden geslagen en zo hun verouderde antieke look krijgen. De serie is verkrijgbaar in maar liefst zeven sfeervolle kleuren in de afmetingen van 15 x 15, 15 x 20 en 20 x 30 cm. Alle stenen zijn 6 cm dik en worden, zoals u van Gardenlux gewend bent, vlak gemaakt. Hierdoor zijn ze zeer maatvast. De kleuren van de stenen zijn - hoe kan het ook anders - vernoemd naar de vindplaatsen aan de Zuid Engelse kust.

Pebblestones marazion bruin / zwart 20 x 30 cm

TIP Stenen die vlak in een mal gemaakt worden, zijn altijd zeer maatvast en dus van hoge kwaliteit. Vlak gemaakte stenen hebben altijd een zeer vlakke bovenlaag (malkant) en een iets ruwere onderlaag (stempelzijde), let er bij het straten dus op dat de gladde bovenkant van de steen, dan ook altijd boven (zichtzijde straatwerk) komt te liggen.

pebblestones kynance zwart 20 x 30 CM

Lizard geel / terra

Kynance zwart

Loe Bar brons

Porthleven rood / zwart


Sierbestrating

PEBBLESTONES Soms lijkt de geschiedenis zich te herhalen. De getrommelde Pebblestones zijn nauwelijks te onderscheiden van stenen die vroeger uit de rotsen werden gehakt. Vroeger waren veel tijd en mankracht nodig om de stenen met de hand te houwen. Nu worden ze met veel fantasie en vindingrijkheid ontworpen en nagemaakt in hedendaags hoogwaardig beton. Pebblestones zorgen met hun ambachtelijke uitstraling voor een vleugje sensatie in uw tuin. De vorm van de stenen doorbreekt het geijkte patroon. De speelse verrassing in het groen. De serie Pebblestones is van een ongeĂŤvenaarde kwaliteit en is slijt- en maatvast. Met de kleuren kunt u naar hartelust onderling combineren. Een aantal kleuren is ook leverbaar in het smalle langwerpige Retrostones waalformaat, dat afgebeeld is op bladzijde 48. Een mooie uitstraling krijgt u wanneer u de terrassen maakt met Pebblestones en de verbindende paden uitvoert met de Retrostones. Pebblestones zijn in de afmeting van 15 x 15 cm leverbaar in de kleuren Loe Bar brons, Kynance zwart en Lizard geel/terra. De afmetingen 15 x 20 en 20 x 30 cm zijn in alle afgebeelde zeven kleuren leverbaar.

pebblestones COVERACK MELANGE 20 x 30 cm

TIP Let op hoe de kleur van de stenen mede de sfeer bepaalt. Een gele steen brengt een zonnige sfeer met zich mee. Rood maakt een plek actief en levendig. Grijzen en zwarten zijn rustiger en stemmig. De hoeveelheid (zon)licht in uw tuin versterkt deze kleureffecten.

Marazion bruin / zwart

Helston geel / paars

coverack melange pebblestones helston geel / paars 20 x 30 cm

41


42

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

Tuin in beeld De Balkontuin


Tuin in beeld - De Balkontuin Dit voormalige bedrijfspand is door de huidige bewoners verbouwd tot een prachtige vrijstaande woning. De afgesloten tuin is alleen bereikbaar via het balkon aan de voorzijde van de woning. Dit gaf ons de gelegenheid om het balkon bij de tuin te betrekken. Als bestrating hebben we in deze tuin de Tambourisés Paquet wildverband stenen in de kleur zwart gebruikt. Deze zwarte kleur komt ook terug in de bielsen, de trellisschermen waar rozen doorheen groeien en het balkon. Hierdoor ontstaat een harmonieus geheel dat goed contrasteert met de witte meubelen in de tuin en op het balkon.

Verhoogde plantenbak met Retro Betonbiels

Buxusvlakken Waterornament

Balkon Coniferenhaag

Plantvakken

Trellisschermen met klimrozen Trap

Terras met Tambourisés Paquet Zwart

Verhoogde plantenbak met Retro Betonbiels

Deze nieuwe ‘voortuin’ ligt langs een doorgaande openbare weg en is daarom rondom voorzien van een hoge groenblijvende coniferenhaag om de bewoners voldoende privacy te geven. Om dezelfde reden hebben we aan weerszijden van het balkon twee grote plantenbakken gemaakt van gestapelde zwarte Retro Betonbielsen en ook deze aangeplant met hoge coniferen. Voor het speelse element in deze tuin hebben we naar eigen ontwerp een waterornament gemaakt. Op de bovenzijde van een gemetselde en gestuukte pilaar hebben we een hardstenen tegel uit de serie Asian Bluestone in het formaat van 80 x 80 cm gebruikt waarin een gat is geboord van waaruit het water stroomt naar het onderliggende waterbassin. Uit dezelfde serie Asian Bluestone hebben we de vijverranden en hoekstukken gebruikt om de randen van de vijver netjes af te werken. Het gebruikte vijverfolie is zo mooi onzichtbaar weggewerkt. De kleur van de Asian Bluestone is ook prachtig in harmonie met de bestrating en het balkon.

43


44

Sierbestrating

TAMBOURISÉS PAQUET

Soms vergeet je dat bepaalde stenen van beton worden gemaakt. Beton heeft voor veel mensen een zakelijke, harde en wat kale uitstraling. Hoe anders is de sfeer die de Tambourisés Paquet met zich meebrengt. Modern, minimalistisch, kleurrijk én sfeervol. Met deze getrommelde wildverbandstenen creëert u naar hartelust ieder willekeurig ontwerp. Door samenstelling van vier verschillende afmetingen stenen in een pakket ontstaat een wildverband dat in twee sfeervolle kleuren verkrijgbaar is. De stenen in het pakket meten 10 x 10, 10 x 20, 20 x 20 en 20 x 30 cm. De dikte is 5 cm. De wildverbandpakketten worden geleverd met een inhoud waarmee u veertien vierkante meter oppervlak bestraat. Alle stenen zijn zeer maatvast, zodat u ze zonder kieren kunt verwerken. Na productie worden de stenen op traditionele manier getrommeld, waardoor de stenen hun verouderde randafwerking verkrijgen.

Bont

Zwart

Tambourisés paquet bont

Legvoorbeeld vlak 90 x 90 cm

TAMBOURISÉS BRIQUE

Straat u liever met een solitaire afmeting stenen? De Tambourisés stenen worden ook standaard in een afmeting van 20 x 30 x 5 cm vervaardigd. Dit handzame formaat is eenvoudig toepasbaar in ondermeer halfsteens- en elleboogverband. De Tambourisés Brique worden na productie op traditionele manier in grote trommels gehusseld, waarbij de stenen een rustieke verouderde randafwerking verkrijgen. Ze zijn leverbaar in twee kleuren: paars/bruin en zwart.

Tambourisés paquet zwart

paars / bruin

Zwart


GRAND TAMBOURISÉS

Grand Tambourisés stenen zijn de grote, stoere varianten van de Pavés Tambourisés zoals afgebeeld op bladzijde 38 en 39. Ze vormen een aanvulling in trendvolle sierbestrating, waarin grote afmetingen een ware rage zijn. De hedendaagse trommelstenen zijn nauwelijks te onderscheiden van de authentieke voorgangers. Toch is er veel veranderd. Vroeger waren tijd en mankracht nodig om de stenen met de hand te houwen. Nu worden ze met veel vindingrijkheid ontworpen en van maatvast beton gemaakt. Dat flink scheelt in de prijs en het maakt het straten wel zo eenvoudig. De serie Grand Tambourisés is leverbaar in een wildverbandpakket met de afmetingen 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm. Het wildverband kunt u bestellen per module van 1,44 m2. Tegels van 60 x 60 cm zijn ook los leverbaar. Alle stenen hebben een dikte van 6 cm. De serie Grand Tambourisés is leverbaar in drie kleuren. Zeer bijzonder aan de Grand Tambourisés is de licht verouderde randafwerking. Dankzij deze behandeling ogen ze charmant en doorleefd. Ook hebben de tegels een optimaal voetcomfort. Door de specie, verwarmd in een mal te gieten, vloeit de specie mooi egaal uit in de tegelvormen. Hierdoor ontstaat een mooie gladde deklaag die prettig aanvoelt aan uw blote voeten.

Sierbestrating

grand tambourisés bourges grijs / zwart 60 x 60 cm

Legvoorbeeld vlak 280 x 360 cm

Colmar zwart

Bourges grijs / zwart

Troyes geel / wit

Grand tambourisés troyes geel / wit wildverband

45


46

Sierbestrating

MARLSTONES Marl is het Engelse woord voor mergel, een soort kalksteen die voor een deel bestaat uit de resten van schelpen en zeedieren. Soms zijn deze fossiele resten mooi zichtbaar in de mergel bewaard gebleven. Deze resten zijn overblijfselen van de Krijtzee die 65 tot 100 miljoen jaar geleden tot aan Zuid-Limburg reikte. Omdat de mergel in Zuid-Limburg vlak onder het aardoppervlak ligt, zijn er grote afgravingen zoals bij Margraten. Bekend zijn ook de mergelgrotten in de Sint-Pietersberg nabij Maastricht. Vroeger werd deze kalksteensoort in de streek gebruikt voor huizenbouw. Nu is het een basismateriaal voor cement en daarmee voor betonfabricage. Als ode aan de Limburgse mergel is de serie Marlstones vernoemd naar typisch Zuid-Limburgse dorpen. Marlstones worden na productie geschud in plaats van getrommeld zoals bij de Pavés Tambourisés. Ze krijgen daardoor heel licht beschadigde randen, waardoor een subtiel verouderd uiterlijk ontstaat. Ze ogen wat strakker dan de Pavés. Marlstones zijn er in de afmetingen 22 x 22 x 6 en 22 x 33 x 6 cm en in een wildverband pakket, zie pagina 47. De zes genuanceerde kleurtypes passen zich aan elke tuinsfeer aan. Het mooie gemêleerde patin past in elke omgeving. U maakt er de mooiste terrassen mee, maar ze laten zich ook uitstekend verwerken in paden en garageopritten. Marlstones worden net als de series Pavés Tambourisés, Grand Tambourisés en Pebblestones vlak in een mal geproduceerd. Het zijn maatvaste stenen van zeer hoge kwaliteit.

Marlstones epen geel / rood / bruin 22 x 22 cm

marlstones epen geel / rood / bruin waalformaat

Sibbe room / paars

Vaals geel / zalm

Gulpen rood / bruin / zwart

epen geel / rood / bruin

Wijlre bruin melange

Eys grijs / zwart


MARLSTONES

Sierbestrating

Voor tuinliefhebbers die liever niet alles in rechte lijnen willen straten, is er in de serie Marlstones nu ook een Romaans wildverband verkrijgbaar. In de tijd van de Romeinen werden paden en wegen aangelegd met zwerfkeien van allerlei afmetingen. Ze namen in eerste instantie materiaal wat voor het grijpen lag. Met Marlstones wildverbandstenen verkrijgt u een rustiek legpatroon dat een verwijzing is naar het zo strak mogelijk gelegde straatwerk zoals dat in vroeger tijden door de Romeinen werd toegepast. In het kant en klare Marlstones wildverbandpakket zijn maar liefst vier verschillende soorten afmetingen opgenomen. Met het wildverbandpakket straat u een oppervlak van 11,62 m2. Het bevat stenen van 11 x 11, 11 x 22, 22 x 22 en 22 x 33 cm. Dikte van de stenen is 6 cm, dat maakt de steen ook geschikt voor het zwaardere werk zoals in opritten. Komt u terras niet op een veelvoud van 11,62 m2 uit, dan kunt u het wildverband combineren met Marlstones van 22 x 22 en 22 x 33 cm die ook in alle zes de kleuren leverbaar zijn.

Marlstones Wijlre bruin melange cirkel Ă˜ 350 cm

Legvoorbeeld wildverband

Legvoorbeeld cirkel

Marlstones zijn in alle zes de kleuren ook leverbaar in het langwerpige waalformaat van 5 x 20 x 6 cm. Door deze lange vorm zijn de stenen uitermate geschikt om er slingerende paden of rond straatwerk mee aan te leggen. De Marlstones serie is ook leverbaar als complete cirkelset met een doorsnede van 350 cm in de drie kleuren Eys grijs / zwart, Epen geel / rood / bruin en Wijlre bruin melange. Het totaaloppervlak van de cirkel is 9,62 m2. Deze strak sluitende cirkel krijgt een speels karakter dankzij het patroon met diverse formaten (zie legpatroon). De cirkels laten zich goed combineren met de solitaire Marlstones en met de wildverbanden.

marlstones sibbe room / paars wildverband

47


48

Sierbestrating

retrostones De Retrostones zijn met hun afmeting van 5 x 20 x 8 cm de langwerpige soortgenoten van de Pebblestones van pagina 40en 41. Door deze lange vorm zijn ze uitermate geschikt om er slingerende paden mee te straten. Terwijl de stenen van de Pebblestones zich goed lenen voor het bestraten van een terras of oprit. De serie Retrostones is leverbaar in zes smaakvolle kleuren die we gedeeltelijk ook zien bij de eerder genoemde Pebblestones. VariĂŤrend van het ingetogen Kynance zwart tot de wijnrode Sennen. De tinten van beide series komen helemaal overeen, waardoor ze zich prima laten combineren. Gemaakt van getrommeld verouderd beton doen ze denken aan de klassieke straatsteen. Het voordeel is dat ze regelmatiger van vorm zijn dan de oude handgevormde kleibaksteen, waardoor u ze eenvoudiger kunt verwerken.

retrostones lizard terra / geel

Lizard geel / terra

Porthleven rood / zwart

Kynance zwart

Sennen wijnrood

falmouth bont

foney grijs / zwart

TIP Krijgt u meerdere pakketten tegels of stenen gelijktijdig geleverd, meng deze dan door elkaar. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag. Er ontstaat zo een optimaal kleurbeeld ondanks de eventuele geringe kleurverschillen. retrostones foney grijs / zwart


TORONTO KOPPELSTONES

Sierbestrating

Stenen met een ambachtelijke uitstraling blijven hun aantrekkingskracht behouden. Dit gaat zeker op voor deze Toronto koppelstones. Deze stenen vallen op door hun bijzonder getekende toplaag. Deze is speciaal zo bewerkt, dat het op een handbewerkte kassei lijkt. Daarnaast zijn de stenen getrommeld. Ze worden met opzet iets versleten, waardoor ze hun rustieke, verouderde uitstraling krijgen. De manier van straten bepaald ook het beeld. De Toronto koppelstones zijn leverbaar als Romeins wildverband. De drie afmetingen waarin de stenen in één pakket worden geleverd zijn 10,9 x 14, 14 x 14 en 19,6 x 14 cm. De drie verschillende lengteafmetingen zorgen dus dat de verticale voeg verspringt waardoor het wildverbandpatroon ontstaat. U maakt een mooi terras door de drie formaten te combineren. Alle stenen hebben een dikte van 6 cm. Dat maakt ze geschikt om te verwerken in paden en terrassen. Ook zijn ze geschikt voor uw oprit, mits u ze straat in een goed gestabiliseerd zandbed. Met Gardenlux steenlijm of met cement bouwt u met de Toronto koppelstones ook mooie muurtjes. De combinatie van muur, pad en terras in één steensoort geeft een rustig beeld in uw tuin. U kunt kiezen uit drie basiskleuren.

Toronto koppelstones bruin genuanceerd

bruin genuanceerd

geel / rood

zwart

TIP Betonstenen die zijn voorzien van een deklaag met ingekleurd cement moet u nooit schoonmaken met een hogedrukreiniger. Een hogedrukreiniger beschadigt het ‘huidje’ van de deklaag, waardoor de steen poreuzer wordt. Hierdoor wordt het in het beton aanwezige grind versneld zichtbaar. Vuil op de stenen verwijdert u eenvoudig met een buitenhuisreiniger. Algen haalt u weg met een algverwijderaar. Zie voor de juiste onderhoudsproducten bladzijde 105. Toronto koppelstones zwart

49


50

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

2 4

1

5

6

9

3

11

7

12

8

10

De Tuin en zijn Beplanting


51

De Tuin en zijn Beplanting 1

Hydrangea macrophylla wit 12

Euphorbia amygdaloides 11

2

Cupressocyparis leylandii

3

Skimmia ‘Magic Marlot’

In deze klassieke tuin hebben we de bestrating uitgevoerd in getrommelde stenen uit de serie Pavés Tambourisés in de kleur Louvain grijs/zwart. Deze stenen hebben een doorleefd uiterlijk en passen uitstekend bij de sfeervolle grijs-zwarte gietijzeren ornamenten in deze tuin. Alle planten hebben we in verhoogde bloemborders geplant. Deze borders hebben we gemaakt met Stackstones in de kleur antraciet. Deze gekloofde stenen hebben het uiterlijk van natuursteen. Ze zijn zeer maatvast waardoor ze eenvoudig zijn te stapelen en te verlijmen. In een klassieke tuin hoort natuurlijk de Buxus sempervirens met de talloze kleine leerachtige donkergroene blaadjes. Zowel in de borders als in de bloempotten hebben we ze geknipt in bolvormen. Ze zorgen ook in de winter voor een mooi groen blijvend geraamte. Dit gaat ook op voor de haag van Cupressocyparis leylandi, de groenblauwe Leylandcypres. Dit is een zeer snelle groeier, die bestand is tegen zeewind. De mooiste snoeihoogte voor deze haag is twee tot drie meter. Voor de kleur in deze tuin tussen het groene geraamte zorgen ondermeer de Coreopsis verticillata (meisjesogen) met citroengele bloemen, de Hydrangea macrophylla (hortensia) met bolvormige witte bloemen, de laagblijvende heester Skimmia ‘Magic Marlot’ met rode bloemknoppen en de Pernettya mucronata, een heidesoort met roze, witte of donkerrode bessen.

4

Chelone obliqua 5

Sedum spectabilus ‘Matronella’ 6

Tip van Rob! Als u ook Pernettya mucronata wilt planten, zet dan voor de vruchtzetting een mannelijke plant bij de vrouwelijke plant. Pas dan geeft deze laagblijvende heester met leerachtige blaadjes in najaar en winter zijn grote wasachtige bessen. Thymus citrodorus 10

Buxus sempervirens (bolvorm)

Heuchera micrantha ‘Palace Purple’ 9

Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’

8

Gaultheria (Pernettya) mucronata wit

7

Cyclaam ‘Autumm Dream’


52

Sierbestrating

TOPCOLORS De serie Topcolors draagt deze naam niet voor niets. Topcolors zijn de top als het gaat om kleurvaste stenen. Dat komt omdat de kleur van de deklaag is opgebouwd uit topkwaliteit natuursteenmineralen: graniet en porfiersplit. ‘Helemaal toppie,’ zou menige hovenier uitroepen. Topcolors combineert de goede eigenschappen van beton en natuursteen: sterk en maatvast als beton, mooi en kleurvast als natuursteen. De toplaag van gebroken natuursteensplit (mineralen) houdt tot in lengte van jaren een fraaie kleur. Topcolors blijven dus mooi en zijn onderhoudsarm, ondanks blootstelling aan weer en wind. Het is dankzij een uitgebreid procédé dat de stenen over deze goede eigenschappen beschikt. Zo wordt de deklaag zorgvuldig nabehandeld: de cementsluier wordt weggespoeld en een vuilwerend middel wordt geïmpregneerd. Hierdoor ontstaat de heldere intense kleur. Kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak zijn met recht de drie kernbegrippen bij Topcolors.

topcolors diamond yellow 20 x 30 cm

Diamond yellow

pearl grey

sapphire multi colored

Legvoorbeeld vlak van 165 x 165 cm topcolors pearl grey 20 x 30 cm


Sierbestrating

Topcolors De serie bestaat uit zes basistinten die onderling heel goed met elkaar zijn te combineren: de zonnige diamond yellow, de basic pearl grey, de lichte opal, de natuurlijke emerald, de diepe tint van de onyx black en de warmrode sapphire multi colored. De serie Topcolors met een dikte van 6 cm is leverbaar in een wildverbandpakket en in de rechthoekige afmeting van 20 x 30 cm. De langwerpige stenen kunt u solitair verwerken in halfsteens of elleboogverband. Leuke patronen in uw straatwerk kunt u realiseren door meerdere kleuren onderling met elkaar te combineren. Het lijnenspel op uw terras wordt levendiger met een wildverbandpatroon. Hierin komen drie afmetingen voor: 15 x 15, 15 x 30 en 30 x 30 cm. U kunt het wildverbandpatroon bestellen per module van 1,22 m2. Een legvoorbeeld van dit wildverband staat hiernaast afgebeeld.

topcolors sapphire multicolored wildverband

onyx black

opal terra / yellow

emerald yellow / black

TIP Als u stenen met een deklaag zoals Topcolors wilt aftrillen,

gebruik dan een trilplaat die is voorzien van een rubbermat. Dit om beschadiging van de toplaag te voorkomen. Reinigen van Topcolor stenen met een hogedruk reiniger wordt ten sterkste afgeraden. Door de grote druk van de waterstraal worden de cementdeeltjes tussen het natuursteengranulaat weggespoeld waardoor de kans bestaat dat de mineralen los raken. Topcolors pearl grey wildverband

53


54

Sierbestrating

TOPCOLORS XL

Als uw bestrating trendy, mooi en kwalitatief heel goed moet zijn, is de maatvaste Topcolor XL de juiste keuze voor uw tuin. De stenen zijn door hun pigmentering met natuursteengranulaat kleurvast, ze zijn oersterk, slijtvast en eenvoudig te reinigen. Kortom een product dat de hoge verwachtingen waarmaakt en ook na vele jaren van intensief gebruik nog steeds de intense kleurstelling heeft als bij aankoop. Net zoals de reguliere serie Topcolors op bladzijde 52 en 53 heeft de serie Topcolors XL kleurvaste natuursteen mineralen in de deklaag. Het grote verschil zit hem in de XL uitvoering, mooie grote stenen in een trendy mega-afmeting. De serie XL is namelijk leverbaar in de afmeting van 60 x 60 cm en in een groot Romaans wildverband waarin de afmetingen van 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm voorkomen. Alle stenen hebben een dikte van 6 cm. Het wildverband kunt u bestellen per module van 1,44 m2. (Een legvoorbeeld vindt u hieronder afgebeeld.) De tegels van 60 x 60 cm verwerkt u solitair of in combinatie met de wildverbandtegels. Mogelijk is er een licht tintverschil, omdat de afmeting van 60 x 60 cm uit een andere productie komt als het wildverband. De serie Topcolors XL is in drie kleurstellingen verkrijgbaar.

Tek 1 nog maken

Topcolors xl ruby black wildverband

Legvoorbeeld vlak 280 x 360 cm

ruby black

Topcolors XL zircon grey / black wildverband

zircon grey / black

Topaz sand / aubergine


Sierbestrating

PAVÉS GRAND SERRÉS BOURGOGNE De Bourgogne is bekend als een wijnstreek van formaat. De serie Pavés Grand Serrés Bourgogne heeft meer raakvlakken dan alleen de namen van de stenen in deze serie. De grondstoffen die de smaakverschillen in de wijn veroorzaken, zijn: zand, kalk, mergel, klei en kiezelhoudende aarde. ‘Un produit du terroir’ noemt de Fransman dat, waarmee hij doelt op ‘van eigen bodem’, oorspronkelijkheid, kwaliteit en ambachtelijkheid. Een deel van de grondstoffen zoals zand en kiezels worden ook als grondstof gebruikt bij de productie van beton en kleistenen. In deze serie komen maar liefst vijf afmetingen voor 10 x 20, 20 x 20, 20 x 30, 20 x 40 en 40 x 40 cm. Deze grote strak vorm gegeven stenen, laten zich uitstekend verwerken in paden, terrassen en opritten. Een rijk beladen druif over uw pergola maakt van uw terras straks een heerlijke plek om te genieten van een goed glas rode of witte wijn. U kunt het wildverband bestellen per laag van 0,96 m2 zoals het legvoorbeeld onder aan deze pagina laat zien.

Pavés grand sérres chablis geel / terra Chablis geel / terra

volnay antraciet

TIP Bij een goed gestraat wildverband zijn de doorlopende voegen nooit langer dan circa 100 cm. Door­breek dus de voeg door een steen anders in het wildverband te plaatsen. chénas brons

Legvoorbeeld wildverband per laag 80 x 120 cm

pavés grand serrés volnay antraciet

55


56

Sierbestrating

NATURELLO Naturello stenen zijn strakke stenen zonder vellingrand. Ze zijn met een minimale voeg te straten, waardoor ze prima passen in tal van tuinontwerpen. Door hun strakke uitvoering zijn ze zeer trendy en passen ze goed in moderne tuinen en in sobere minimalistische tuinontwerpen. Naturello stenen zijn in alle vier de kleuren leverbaar in het formaat van 20 x 30 cm. Met hun dikte van 6 cm zijn ze geschikt voor paden, terrassen ĂŠn opritten. Naturello stenen kunt u ook plat stapelen en verlijmen tot decoratieve muren. Als u dit doet in een halfsteens-verband krijgt u een strakke stabiele muur, die niet alleen decoratief is, maar ook functioneel kan zijn als borderafscheiding, grondkering of bloembak. Door de combinatie van bestrating en muren in hetzelfde materiaal realiseert u een fraai tuinontwerp.

Bruin / zwart

terra / geel

zwart

TIP Strakke stenen zonder vellingrand zijn kwetsbaarder voor randbeschadiging. Straat ze daarom met een kleine voeg. Vooral als ze in opritten worden verwerkt.

naturello zwart 20 x 30 cm geel / paars

FACETTE Waar Naturello strak rechttoe rechtaan is, heeft de strak vormgegeven Facette langs de randen van de steen een kleine velling of facet. Eenmaal bestraat, zorgt deze schuine kant voor een mooie en levendige voegenstructuur. De serie Facette is in drie evenwichtige kleuren verkrijgbaar. Facette is leverbaar in een wildverbandpakket waarin de afmetingen van 15 x 15, 15 x 30 en 30 x 30 cm voorkomen. Het wildverband is er in modules van 1,22 m2.

Legvoorbeeld vlak van 165 x 165 cm

facette bont

zwart

bont

oker


Sierbestrating

STRAKKE BETONSTENEN Strakke betonklinkers kent iedereen. Het zijn de stenen die al jaren naar volle tevredenheid dienst doen als straatplaveisel. Ze zijn leverbaar in veel kleuren, oersterk en ze gaan jaren mee. Alle stenen zijn voorzien van een klein facet langs de randen. Het zijn bijzonder veelzijdige stenen die in allerlei legpatronen kunnen worden verwerkt. Ook laten ze zich op een terras of oprit in de vorm van kleurrijke randjes goed combineren met grote tegels. Ook uw muurtjes of vijverranden metselt (of lijmt) u er moeiteloos mee in elkaar. Strakke betonstenen zijn er in vele kleuren. Informeer hiernaar bij uw leverancier. Strakke betonstenen zijn leverbaar in drie verschillende afmetingen: Waalformaat 5 x 20 x 6 cm Klinkerkei 10,5 x 21 x 6 cm Abdijformaat 20 x 30 x 6 cm

Abdijformaat zwart 20 x 30 x 6 cm zwart

Geel / terra

rustiek

rood/zwart

bruin/zwart

bont

TIP Voor cirkels en slingerende paadjes kunt u het beste werken met smallere formaten zoals het waalformaat. Legt u grote oppervlakten zoals opritten, dan gebruikt u klinkerkeien of abdijformaat. waalformaat bont 5 x 20 x 6 cm

57


58

Sierbestrating verwerkingtips en wetenswaardigheden Het programma Sierbestrating van Gardenlux bestaat uit alle soorten klein plaveisel, waarmee u allerlei verbanden en patronen zoals waaiers en cirkels straat. Deze motieven zorgen voor het verrassende lijnenspel in uw bestrating en geven u de mogelijkheid om in zeer creatieve patronen te bestraten. Klein plaveisel is er in talloze uitvoeringen zoals gebakken stenen, betonstenen op basis van kleurstoffen en betonstenen met een deklaag van kleurvaste natuursteenmineralen. • Gebakken stenen worden onder een temperatuur van circa 1100oC gebakken. Door de enorme warmte in dit productieproces krijgen gebakken stenen altijd een licht getrokken vorm. Dit maakt ze iets minder maatvast dan betonstenen. Door natuurlijke grondstoffen te gebruiken in het productieproces blijven gebakken stenen zeer kleurvast. • Gekleurde betonstenen verliezen door de ultraviolette straling en het gebruik iets van hun oorspronkelijke kleur. Ze worden na verloop van tijd meestal lichter van kleur. Betonstenen die gemaakt zijn met een deklaag van natuursteenmineralen, zijn hier veel minder gevoelig voor. Ze behouden veel beter hun kleur. • Betonproducten gemaakt op basis van kleurstoffen kunnen gevoelig zijn voor kalkuitbloeiing. (zie hiervoor bladzijde 107 Wat u moet weten) • Alle betonstenen uit het Gardenluxassortiment worden vlak in een mal geproduceerd. Dit geeft de stenen een ongekend hoge maatvastheid, waardoor ze zeer strak en eenvoudig te straten zijn. Vlak gemaakte stenen hebben altijd een zeer vlakke bovenlaag (malkant) en een iets ruwere onderlaag (stempelzijde), let er bij het straten dus op dat de gladde bovenkant van de steen altijd boven aan de zichtzijde van het straatwerk komt te liggen. Dat zorgt voor een mooi egaal resultaat. • Strakke betonstenen zonder vellingrand (facet) zijn kwetsbaarder voor randbeschadiging. Vooral als ze in opritten worden verwerkt. Straat ze daarom met een kleine voeg. • Alle soorten klein plaveisel verwerkt u in een zandbed van ophoogzand. De voegen tussen de stenen veegt u in met zilverzand of Gardenlux inveegzand. Bij bredere voegen gebruikt u Gardenlux polymeer voegzand. • Bij stenen met een deklaag van natuursteenmineralen (Topcolors en Topcolors XL) mag u de voegen alleen opvullen met zilverzand of Gardenlux inveegzand. • Gebakken stenen en betonstenen met kleurstof kunt u na het straten aftrillen met een trilapparaat. Wilt u ook stenen met een deklaag van natuursteenmineralen aftrillen, gebruik dan een trilplaat die is voorzien van een rubbermat. Dit voorkomt beschadiging van de natuursteenmineralen. • Bij meerdere pallets mengt u bij levering de stenen door elkaar voor een optimaal kleurpalet in uw sierbestrating. Maak dus nooit pallet voor pallet op, maar mix deze door elkaar. Haal de stenen ook nooit laag voor laag van een pallet, maar stapel altijd van boven naar beneden van de pallet af. Op deze manier ontstaat een evenwichtig en optimaal kleurbeeld ondanks eventueel geringe kleurverschillen. • Het is af te raden om uw sierbestrating met een hogedrukreiniger te reinigen. U maakt het product er poreuzer mee waardoor het versneld vuil opneemt. Ook wordt het ‘huidje’ van de deklaag verwijderd, waardoor het in het beton aanwezige grind versneld zichtbaar wordt. • Behandel sierbestratingsproducten NOOIT met strooi- of dooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. Dit kan ernstige beschadigingen veroorzaken aan de deklaag van het product. • Voor onderhoud van sierbestrating zoals algverwijdering, schoonmaken, eventueel impregneren of coaten adviseren wij u de Gardenlux onderhoudsproducten aan zoals deze vermeld staan op bladzijde 105. Al deze middelen voldoen aan de hoge Gardenlux kwaliteitseisen en zijn op alle Gardenlux producten getest.


Siertegels

Met vorm en kleur kiest u voor een Oosters, Mediterraan of klassiek Engels decor Castillo de piedra ronda zwart genuanceerd 80 x 80 cm

59


60

Siertegels

OLD DUTCH PAVING Op het eerste gezicht zorgt de stroeve tegel uit de serie Old Dutch Paving voor een sfeer van rust en regelmaat. De tegel is niet heel opvallend, maar dat maakt deze serie breed toepasbaar. De tegels vormen een neutrale basis voor verschillende tuinsferen. Naast het formaat en de kleur van de tegels zijn het vooral uw tuinaccessoires die de richting bepalen. Old Dutch Paving is daarmee de perfecte basistegel die zich aanpast aan vele tuinstijlen. De tegel is verkrijgbaar in maar liefst vier kleuren en in vele formaten. Maakt u het trendy met de kleur mangaan? Of kiest u voor de zonnige lichtheid van de gele tegels die u combineert met een mooie waterpartij. Geel is warm en gezellig in een mediterrane gezinstuin en deze kleur laat ook exotischer tuinontwerpen toe. De basiskleuren grijs en antraciet blijven de stijlvol klassieke of sober moderne tuinsfeer ademen. Ook kunt u kleuren onderling combineren tot mooie randen, een dambordpatroon of kleurvlakken. Het kan allemaal met deze serie.

old dutch paving geel 100 x 100 cm

Ook met de verschillende afmetingen kunt u spelen. CreĂŤer een tuinontwerp waarin u de tegels met verschillende afmetingen in een wildverband straat. Of kies juist voor grote formaten in tuinen waar een sober minimalisme past. Bedenk dat grote tegels van bijvoorbeeld 80 x 80 en 100 x 100 cm veel meer rust in een tuin geven dan kleine tegels. De robuuste maxi-tegels laten zich goed combineren met grote loungesets en zijn een mooie ondergrond voor uw rvs buitenkeuken. De grote formaten staan mooi in terrassen, terwijl u de tegels in een kleiner formaat terug laat komen in de paden. Zo creĂŤert u een speels en tegelijkertijd smaakvol geheel. Ook leuk om te doen: onderzoek in uw opzet ook diverse kleurencombinaties. De mogelijkheden zijn eindeloos!

grijs

antraciet

TIP Door de semi-ambachtelijke wijze van produceren en om de

tegels de look van het verleden te geven, zijn de tegels niet zuiver maatvast. Zo zullen er dus kleine voegen tussen de tegels ontstaan. Om deze voegen onkruidvrij te houden kunt u ze het best invegen met Gardenlux polymeer voegzand. Informeer hiernaar bij uw leverancier.

Old dutch paving antraciet 50 x 50 cm


Siertegels

OLD DUTCH PAVING De tegels van de serie Old Dutch Paving worden al jaren op een semi-ambachtelijke wijze geproduceerd. Door deze productiewijze ontstaan de kenmerkende gaatjes en luchtbellen. De basic uitstraling wordt versterkt door de geringe maatafwijkingen en de lichte mate van kalkuitbloeiing zoals deze vroeger ook voorkwamen in met de hand vervaardigde tegels. Niet voor niets is de serie Old Dutch Paving al jarenlang een favoriet bij tal van bekende Nederlandse tuinarchitecten. Mede door de kwalitatief hoogwaardige grond- en kleurstoffen kiest u een product dat natuurlijk oogt, tijdloos is en past in bijna alle tuincreaties. De Old Dutch Paving is gemaakt naar authentiek voorbeeld. Dit plaveisel bepaalde vroeger het beeld bij oude gebouwen, kasteeltuinen en boerenhoeves. Nu geven ze uw tuin dat sfeervolle, gevoel, waarbij u zich waant in vroeger tijden waar rust en een royale buitenruimte zo gewoon waren. In onderstaande tabel ziet u dat de tegels in vier kleuren en diverse afmetingen verkrijgbaar zijn. Al deze tegels zijn standaard 5 cm dik. Afwijkend is de 100 x 100 cm tegel in de kleur antraciet, die ook leverbaar is in een dikte van 8 cm. Ook zijn er in de kleur antraciet opsluitbanden met een afmeting van 5 x 20 x 100 cm leverbaar. Zoals u ziet biedt Gardenlux u een ongekend programma Old Dutch Paving aan, zodat u uw droomtuin kunt realiseren.

old dutch paving antraciet 100 x 100 cm

Kleur Afmetingen 40x40 40x60 50x50 60x60 80x80 100x100 Grijs X X X X Antraciet X X X X X X Geel X X Mangaan X

mangaan

Geel

TIP Houd bij de kleurkeuze voor uw tegels rekening met de zon! Lichte tegels weerkaatsen het zonlicht en zijn dus minder prettig voor uw ogen als uw terras pal op het zuiden ligt. Hele donkere tegels houden de zonnewarmte langer vast en zijn daarom minder geschikt langs zwembaden waar u met blote voeten loopt. Old dutch paving grijs 100 x 100 cm

61


62

Siertegels

OLD COTTAGE PAVING It is so cosy! De enthousiaste reacties van de tuinclub op uw Old Cottage Paving bestrating zullen niet uitblijven. Deze steen sluit goed aan bij fleurige beplanting, hanging baskets en rozenboogjes. Dat is mooi, want een cottagetuin raakt nooit uit de mode. Het leven van een tuinliefhebber gaat over rozen! Maar het is ook altijd hard werken om de weelderig bloeiende tuin bij te houden. Planten zaaien, uitspenen, stekjes ruilen met de buren, enten en vermeerderen, snoeien, wieden, mesten en vooral regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Wat is het dan goed toeven en bijkomen op dat rustieke en lieflijke terras van Old Cottage Paving. Engeland is de bakermat van de cottagetuin. Het land waar honderdduizenden mensen de vele modeltuinen bezoeken. De trots van deze modeltuinen zijn de cottagetuinen waarin allerlei soorten geurig bloeiende bloemen, grasperken, fruitbomen, een vijver en klassieke ornamenten de blikvangers zijn.

Old cottage paving Dark rose grijs / zwart

Grotere tegelformaten geven deze klassieke tuinen een rustige achtergrond voor alles wat er bloeit. Maar een terras in wildverband geeft een gezellige ‘cosy’ sfeer die in typisch Engelse tuinen thuis hoort. Old Cottage Paving wildverband kunt u bestellen per laag van 0,96 m2. De afmeting van de tegels in het wildverband zijn 20 x 20, 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm. Dikte van de tegels is 5,5 cm.

Dark Rose grijs / zwart

Flamed Tulip crème / rood

old cottage paving sunflower crème / caramel

Legvoorbeeld wildverband

Sunflower crème / caramel


Siertegels

CASTILLO de PIEDRA Cultureel erfgoed zoals oude Moorse paleizen, kastelen en ru誰nes kom je in Spanje veel tegen. Denk maar eens Aranjuez met de buitenverblijven van de Spaanse koningen in de 16e tot 19e eeuw. Het Monasterio de Guadalupe: het bedevaartsoord in de Extrema dura dat bekend is vanwege de Zwarte Madonna. De Mezquita-Catedral in Cordoba of de Andalusische hoofdstad Sevilla met de beroemde Giralda kathedraal. Al deze monumentale toppers zijn bekend vanwege hun beschermde status op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bij dergelijke historische kastelen en kathedralen werd natuursteen in lange smalle banen toegepast als bestrating. Gardenlux maakte een zeer getrouwe kopie in hedendaags, kwalitatief zeer hoogwaardig beton. De serie Castillo de Piedra straalt de charme van vroeger uit. De Castillo is leverbaar in 30 x 60 x 5,5 cm. Door deze 1:2 verhouding kunt u er behalve het bekende halfsteensverband ook talloze legpatronen mee maken. Onderaan de bladzijde staan enkele voorbeelden afgebeeld. De tegels zijn leverbaar in de twee kleuren: Ronda zwart genuanceerd en Anca geel genuanceerd. In de kleur Ronda zwart zijn de tegels ook leverbaar in de afmeting van 80 x 80 x 6 cm.

castillo de piedra ronda zwart genuanceerd 30 x 60 cm

Ronda zwart genuanceerd

anca geel genuanceerd

spiraalverband

banenverband

blokverband

elleboogverband

castillo de piedra anca geel genuanceerd 30 x 60 cm

63


64

Siertegels

ROCKTILES Onze aardkost bestaat uit gesteenten. Deze zijn opgebouwd uit natuurlijke mineralen. Ze liggen vaak verborgen onder andere lagen en op sommige plaatsen komen ze aan het aardoppervlak. Soms valt gesteente zelfs in de vorm van meteorieten uit de ruimte op onze planeet. De enorme verscheidenheid aan gesteenten heeft zich in de loop van miljarden jaren ontwikkeld in verschillende geologische processen. Stollingsgesteenten ontstaan door afkoeling en verharding van heet, gesmolten materiaal uit vulkanen. Sommige ontstaan door langzame afkoeling in de aarde en produceren dieptegesteente, zoals het harde graniet. Andere soorten ontstaan door uitvloeiing van gesmolten materiaal aan het aardoppervlak en vormen vulkanisch gesteente zoals ondermeer het brossere lava. Metamorfe gesteenten ontstaan onder invloed van warmte en druk in de aarde. Afzettingsgesteenten ontstaan door processen die aan het aardoppervlak plaatsvinden, zoals verwering en erosie. De serie Rocktiles bevat in de kern mineralen die uit afzettingsgesteenten voorkomen. Dit gesteente zorgt voor de hardheid van de hoogwaardige betonnen tegels en dient als fundatie voor de samenstelling van het beton. Vandaar dat deze serie Rocktiles vernoemd is naar gesteenten die afkomstig zijn uit ons aardoppervlak.

ROCKTILES GABBRO zwart

Rocktiles arkose bruin

De Rocktiles zijn leverbaar in vier kleuren in het formaat 50 x 50 x 5 cm. Ze worden na productie verzegeld met een coating waardoor ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat vuil niet in de tegel kan intrekken, waardoor lichte reiniging vaak al voldoende is voor een schoon en fris terras.

gabbro zwart

breccie geel

arkose bruin

daciet beige


Siertegels

VULCAN LINE Over de hele wereld verspreid zijn vulkanen, actieve en slapende, te vinden, op land als vulkanische gebergten en verscholen in de diepzee. Ook in Europa zijn er vulkanische gebieden. Zo is er in Duitsland bijvoorbeeld het Eifelgebergte en in Frankrijk het Centraal Massief en kennen we de Italiaanse Etna, Stromboli en Vesuvius. Op indrukwekkende wijze stoten actieve vulkanen diep uit de aarde gesmolten gesteentes omhoog: het magma. In de aardkorst kunnen kwetsbare plekken als gaten, scheuren en breuklijnen geen weerstand bieden aan de oerkrachten van het vulkanisme. Naast het magma, gassen en as werpen vulkanen ook stukken steen zoals puimsteen naar buiten. Door de enorme kracht van sommige erupties worden deze stenen soms tot honderden kilometers ver weggeslingerd. Als het magma eenmaal aan het aardoppervlak is gekomen wordt het lava. Scoria is de officiële naam van de zeer poreuze lavasteen die u geregeld als sierproduct in rots- of vijvertuinen aantreft. Een andere vulkanische steen is basalt, het harde, donkere stollingsgesteente wordt gebruikt als bestratingmateriaal. De serie siertegels Vulcan Line zijn geïnspireerd op de grilligheid en kleurenpracht van vulkanen, de erupties en de omliggende vulkaanlandschappen. De tegels zijn vernoemt naar vulkanen die na het jaar 2000 nog actief waren, zoals de Etna en de Stromboli in 2003. De Galeras in Zuid-Amerika heeft zijn laatste eruptie gehad in 2000 en de meest zuidelijk gelegen vulkaan Erebus op Antarctica in 2003. De kleuren van het vulkaangesteenten vindt u terug in de serie Vulcan Line. Zo lijkt het zwart van Etna op het vulkaangesteente basalt en zijn de kleuren Erebus geel/rood geïnspireerd op het vuur en het magma. De tegels zijn leverbaar in 50 x 50 x 5 cm. Ze hebben een lichtgolvende leisteenstructuur en zijn afgewerkt met een onderhoudsvriendelijke coating die voorkomt dat vuil en vocht in de tegel dringen waardoor ze eenvoudig te onderhouden zijn.

erebus geel / rood

etna zwart

stromboli grijs / wit

galeras bruin / wit

vulcan line stromboli grijs / wit

vulcan line galeras bruin / wit

65


66

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

Tuin in beeld De Engelse tuin


Tuin in beeld - De Engelse tuin Deze Engelse tuin met Cottagelook hebben we gerealiseerd voor een gezin dat in hun tuin veel groen én bewegingsruimte wilde voor hun jonge kind. Als basisbestrating voor deze tuin hebben we de Old Cottage Paving in de kleur Sunflower gebruikt. Dit type bestrating dat lijkt op natuursteen is gemaakt op basis van hoogwaardig beton. Het wordt in Engeland alom toegepast in klassieke Engelse en Cottagetuinen. Door de vier verschillende afmetingen in het wildverband ontstaat een gezellige ‘cosy’ sfeer. De typisch Engelse stijl hebben we verder door getrokken in de verhoogde bloemborders die gemaakt zijn met de Dartmoor walling in de kleur Golden Buff.

Hoekje voor vuilnisbakken

Schuur

Klimtoren

Grasveld

Rubber Speelplaatstegels Verhoogde borders ommuurd met Dartmoor walling Terras met Old Cottage Paving Sunflower

Ook de drie afmetingen muurstenen zijn in een wildverband gestapeld en in lagen op elkaar verlijmd. Wat is een Engelse tuin zonder een mooi groen grastapijt? Ook al is de ruimte voor een groot gazon in deze kleine achtertuin beperkt, toch hebben we een groen hoekje kunnen inrichten. Op het gazon en de rubber speelplaatstegels van het speelhoekje kunnen kinderen ravotten. De standaard klimtoren met glijbaan en zandbak maakt de kinderhoek compleet. Het overige groen zoals klimop, de vele vaste bloeiende planten en sfeerartikelen als grote bloempotten met eenjarige bloeiers maken van deze standaard achtertuin een echte Engelse klassieker.

67


68

Siertegels

CLASSIC ENGLAND Ze zijn praktisch en mooi deze tegels uit de serie Classic England. De betontegels zijn gestraald waardoor ze een op足geruwde, maar toch vlakke deklaag hebben. De coating maakt het voor u alleen maar gemakkelijker: vuil en vocht kunnen niet in de tegels trekken. De serie bestaat uit zeven onderling mooi te combineren kleuren in het formaat van 40 x 40 cm.

bradford roze / zwart

dover geel / rood

coventry wit / grijs

bolton geel / zwart

ipswich geel

swansea wit / zwart

watford grijs / rood

classic england dover geel / rood

SLATE ENGLAND De serie Slate England heeft een licht golvende leisteenstructuur. De coating zorgt ervoor dat bijna geen vocht en vuil in de tegels komt. De kleuren zijn basic: Eton terracotta, York geel, Auckland grijs en Cambridge zwart. Ze laten zich strak leggen en zijn goed te combineren met tuinaccessoires in moderne materialen en hedendaagse stijlen. De afmeting van de tegels is 40 x 40 cm.

eton terracotta

slate england cambridge zwart

york geel

Auckland grijs

cambridge zwart


Siertegels

SERIE GALLIA Alle tegels uit de Gallia serie hebben een licht golvende leisteenstructuur. Ze zijn licht opgeruwd en zijn voorzien van een beschermende vocht- en vuilafstotende coating. U kunt kiezen uit vier kleuren: Tolosa geel, Massilia zwart, Lutetia wit/grijs en Armorica beige/bruin. De namen verwijzen naar Gallia, het Frankrijk ten tijde van de Romeinen. Deze Gallia serie is leverbaar in het Romeins wild­verbandpakket met een inhoud van 9,6 m2. Hierin komen de afmetingen 20 x 20, 20 x 40 en 40 x 40 cm voor. Natuurstenen pleinen en wegen in Europa zijn in het verleden aangelegd door Romeinen. Deze bestrating bestond uit stenen in verschillende afmetingen. Vandaar dat bij wildverbandtegels wordt gesproken over Romaanse verbanden. Een wildverbandterras van een moderne tegel ziet er zeer speels en rustiek uit. En wat dacht u van de mystieke uitstraling van Massilia zwart in combinatie met grind, grote keien en menhirs? Voor degene die liever in ÊÊn formaat wil straten, zijn de tegels ook in een afmeting van 40 x 40 x 3,5 cm leverbaar.

Gallia tolosa geel wildverband tolosa geel

massilia zwart

lutetia wit / grijs

Armorica beige / bruin

legvoorbeeld wildverband

gallia lutetia wit / grijs wildverband

69


70

Siertegels

GALLIA XL In vroeger tijden bestonden de entrees bij arena’s en kastelen uit natuursteenplaten met grote afmetingen. Als hedendaagse variant heeft Gardenlux Gallia XL in het assortiment opgenomen. Is ‘hoe groter hoe mooier’ uw smaak? Dan kunt u met deze serie tegels van 60 x 60 x 4 cm uw tuin maximaliseren. De Gallia XL tegel is een trendy tegel, die zowel in de moderne als klassieke tuinontwerpen kan worden toegepast. De tegel is herkenbaar aan zijn rustieke, licht golvende leisteenstructuur deklaag, die zeer onderhoudsvriendelijk is dankzij de coating. De tegels zijn in drie kleuren leverbaar. De kleur van de serie Gallia XL kan enigszins afwijken van de standaard serie Gallia.

tolosa geel

Gallia xl nicae antraciet

Nicae antraciet

armorica beige / bruin

FLAMED ENGLAND Met klimop bedekte muren, vensterbanken vol bloembakken: Engelse cottages. Een tuin met een uitermate bonte verzameling eenjarige planten die het huis er nog vrolijker en gezelliger doen uitzien. Hanging baskets, hortensia’s, trosroosjes. Het summum van de liefhebber van mooie kleuren en schilderachtige taferelen: cottages aan de Engelse zuidkust. Een streek met schilderachtige dorpen, kliffenkusten, haventjes en bootjes. Een zee van in elkaar overlopende kleuren was de inspiratiebron voor een nieuwe serie tegels. De van oudsher bekende beelden van de zuidkust leggen een mooie toekomst weg voor de serie Flamed England. De serie tegels bestaat uit drie fraai genuanceerde kleurstellingen in het formaat 40 x 40 cm. De tegels Lundy, Scilly en Wight hebben een vlakke toplaag.

Flamed england lundy geel / wit gevlamd

scilly rood / zwart

wight crème / bruin

lundy geel / wit


Siertegels

VIA CAVA De eerste paden en wegen die de Romeinen hebben aangelegd, bestonden uit oude keien en grote platen natuursteen. Deze materialen zijn in verschillende afmetingen door elkaar heen verwerkt. Bent u ooit in Toscane geweest? Dan zult u ongetwijfeld wel eens over de oude holle wegen, de beroemde ‘Via Cava’ zijn gereden. Met de serie Via Cava, straat u wel verschillende afmetingen. De tegels zijn echter mooi strak gemaakt in hedendaags hoogwaardig beton. Het holle is er wel af, alleen de lichtgolvende leisteenstructuur zorgt voor de nostalgische sfeer die vroeger zo herkenbaar was in oude Toscaanse dorpjes. De serie Via Cava is leverbaar in drie kleuren in de afmetingen 20 x 40, 40 x 40, 40 x 60 en 60 x 60 cm. Met de afmetingen van 20 x 40, 40 x 40 en 40 x 60 cm straat u ook een prachtig Romaans wildverband zoals onderstaand legvoorbeeld van 1,44 m2 laat zien. Een module van 1,44 m2 bevat de volgende tegels: 4 stuks 20 x 40 cm, 4 stuks 40 x 40 cm en 2 stuks 40 x 60 cm De Via Cava tegels zijn na productie voorzien van een vuilwerende coating die het onderhoud van de tegels zeer vereenvoudigd. Licht reinigen is meestal al voldoende voor een helder en schoon terras.

via cava pisa zandgeel wildverband

Legvoorbeeld vlak 280 x 360 cm

Firenze antraciet

siena wit / grijs

pisa zandgeel VIA CAVA FIRENZE antraciet 60 x 60 cm

71


72

Siertegels

NEW ART Technische kunststukjes, zo zou je de serie New Art wel kunnen typeren. De allernieuwste fabricagetechnieken worden gebruikt om deze siertegels te maken. New Art tegels hebben een deklaag waarin zeer fijne natuursteenmineralen zijn verwerkt. Als de tegel gevormd is, wordt het oppervlak vlak geslepen en vervolgens geborsteld. Dit borstelen ruwt het loopvlak enigszins op. Dit levert eenmaal gelegd een zeer prettig beloopbare ondergrond op, die door de aangebrachte coating ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk is. De tegels worden geleverd in de afmeting van 40 x 40 cm en in vier kleuren.

New art yellow

New art black

New art grey

New art antra

new art GREY en antra

DARTMOOR PAVING Het zuiden van Engeland kent een enorme landschappelijke variatie. De rotsachtige bodem, de romantische hoogvenen, prachtige zandstranden met majestueuze steile kliffen kenmerken de door hoge bergen afgeschermde zuidkust van het district Dartmoor. Wie hier ooit door de oude dorpskernen dwaalde of genoot van een heerlijk terras aan de Engelse zuidkust, heeft gezien dat hier veelal gegoten betontegels dienden als bestrating. Tegenwoordig worden dit soort rustieke tegels met een lichtgolvende leisteenstructuur volgens de hedendaagse technologie gemaakt op zeer moderne machines. De rustieke uitstraling met genuanceerde kleuren is echter gebleven, gecombineerd met het gemak van gecoate onderhoudsvriendelijke tegels. De Dartmoor Paving meet 40 x 40 cm.

brixHam geel / wit dartmoor paving brixham geel / wit

portland antraciet

wareham wit / grijs / geel


Siertegels

ARDOISE Ardoise is het Franse woord voor leisteen. Een toepasselijke naam als u de oppervlaktestructuur van deze serie tegels bekijkt. Het beeld van de oude vertrouwde natuurlijke leisteen is geïmiteerd in zeer hoogwaardige betontegels in de afmeting van 39,8 x 39,8 cm. De look van natuursteen met de voordelen van beton! Door een beschermende coating is het een zeer onderhoudsvriendelijke bestrating. Algen en vuil krijgen geen kans om in de tegel te dringen. Onderhoud wordt zo dus een fluitje van een cent. De Ardoise serie is leverbaar in twee genuanceerde kleuren. Beide tegels hebben een licht gekleurde ondergrond waardoorheen een vlam met natuurtinten zichtbaar is. De lichte kleurstelling zorgt voor een aangename mediterrane sfeer en geeft ook bij wat minder zonlicht toch een zuidelijke ambiance. De tegels hebben een rustieke ’look’ maar voldoen aan de allerhoogste kwaliteitseisen: ze zijn vorstbestendig, gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid.

ardoise beige / bruin gevlamd Ardoise geel / rood

Ardoise beige / bruin

DALLE FLAMMÉ De Dalle Flammé siertegels brengen beweging en dynamiek in uw tuin. Deze tegels hebben net als de Ardoise serie elk hun eigen vlammende patroon. De kleurstelling is geraffineerd: een sprekende hoofdkleur als zachte ondergrond met daarin een vlam in een rood- of bruintint. In tegenstelling tot de Ardoise serie is de serie Dalle Flammé uitgevoerd met een volkomen vlakke deklaag. Deze serie oogt dus moderner en zal dan ook goed tot zijn recht komen in een strak vormgegeven tuinontwerp. Ook de serie Dalle Flammé is leverbaar in 39,8 x 39,8 cm. Omdat Gardenlux een naam heeft hoog te houden op het gebied van onderhoudsvriendelijke tegels is ook deze serie voorzien van een beschermende coating die het onderhoud tot in lengte van jaren vereenvoudigd en het tuinplezier vergroot.

Dalle flammé geel / rood

Dalle flammé beige / bruin

dalle flammé geel / rood gevlamd

73


74

Siertegels

GRAND CARREAU DU LOIRE PIERRE NATURELLE De Loire is met meer dan 1000 km de langste rivier van Frankrijk. Deze stroomt o.a. door de streek Haute-Loire. Deze streek is bekend vanwege de historische steden, imposante kastelen en statige kathedralen. Een bezoek aan de chateaus van Blois, Chambord, Amboise en Cheverny is echt een must. Deze royale kastelen vragen om een vergelijkbare entourage. Een grote tuin, vorstelijke open afritten en een megaterras. De tegels uit de serie Grand Carreau du Loire zouden er echt op hun plaats liggen dankzij de maxi-afmetingen van: 50 x 50, 50 x 100 en 100 x 100 cm. Deze tegels hebben echt de ruimte nodig! Bij de Pierre Naturelle is de deklaag van de tegel voorzien van kleurvast natuursteengranulaat zoals graniet. De tegels zijn er in maar liefst vier mooie klassieke natuurtinten: bruin, lichtgrijs, donkergrijs en antraciet. Zowel kleuren als afmetingen laten zich onderling naar hartenlust met elkaar combineren. Een tocht langs de Loire geeft u uiteraard de meeste inspiratie, maar met het onderstaande legvoorbeeld kunt u vast uit de voeten.

GRAND CARREAU DU LOIRE PIERRE NATURELLE AMBOISE ANTRACIET en cheverny licht grijs 100 X 100 CM

CHAMBORD DONKERGRIJS

CHEVERNY LICHTGRIJS

AMBOISE ANTRACIET

villandri bruin

LEGVOORBEELD IN EEN MIX VAN 3 FORMATEN EN 3 KLEUREN

Grand carreau du loire pierre naturelle Chambord donkergrijs 50 x 100 cm

TIP De drie afmetingen van Grand Carreau du Loire tegels worden in verschillende producties gemaakt. Wilt u de diverse afmetingen met elkaar combineren, dan bestaat de mogelijkheid dat er onderlinge tintverschillen zijn.


Siertegels

GRAND CARREAU DU LOIRE COULEUR Net als de Pierre Naturelle is de serie Couleur ook leverbaar in de drie genoemde megaformaten. Het verschil zit ‘m in de kleuren. Waar de Pierre Naturelle een natuurstenen deklaag heeft, is de toplaag van de serie Couleur van ingekleurd cement. De serie Couleur is leverbaar in de kleuren hardsteen en zwart. Afmeting van de tegels is 50 x 50, 50 x 100 en 100 x 100 cm.

SauMUR ZWART

angers HARDSTEEN

BOULEVARD TEGELS Een moderne strak vormgegeven serie tegels, die zonder velling of facetrand wordt geproduceerd. Dit type tegel geeft een nieuwe dimensie aan het sfeervolle gevoel dat we krijgen als we heerlijk langs een boulevard flaneren. Het tuinterras krijgt de sfeer van een zonovergoten terras langs de Hollandse kusten. Deze tegels laten zich uitstekend verwerken in halfsteens of blokverband waarin de tegels koud tegen elkaar worden verwerkt. Omdat de tegels niet zijn voorzien van een facetrand kunnen langs de randen van de tegels kleine beschadigingen optreden indien u ze te strak tegen elkaar aan legt. De Boulevard tegels zijn gemaakt op basis van kleurstoffen, hierdoor is de kans aanwezig dat tijdelijk kalkuitbloeiing op de tegels zichtbaar is.

GRAND CARREAU DU LOIRE COULEUR SAUMUR ZWART 100 X 100 CM

Boulevard tegels zijn in alle vier kleuren leverbaar in de afmeting van 50 x 50 cm. In de kleuren zwart en grijs zijn ze ook in het formaat van 60 x 60 cm verkrijgbaar.

ouddorp terrabruin

katwijk grijs

egmond zwart

bergen bruin

boulevard bergen bruin 50 x 50 cm

75


76

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING 1

10

5 7

4

12 8 11

2 9

6

3

De Tuin en zijn Beplanting


77

De Tuin en zijn Beplanting 1

Pyrus communis ‘Doyenne du Commice’ (peer in dakleivorm) 12

Petunia saguna wit 11

Zantedeschia hybriden 10

Cornus controversa ‘Pagode’

2

Viola odorata

3

Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’

In deze achtertuin met een voor rijtjeswoningen normale standaardafmeting, hebben we dankzij grote tegels toch een ruimtelijk effect verkregen. De natuursteentegels in deze tuin zijn de leisteentegels Black Brasil in de royale afmeting van 80 x 80 cm. De verhoogde bloemborders in deze tuin zijn gemaakt met metselstenen die daarna grof zijn gestuukt. In deze tuin hebben we overwegend wit en blauw bloeiende planten zoals de hortensia Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’ en Viola odorata (het maarts viooltje) geplant. Deze kleuren combineren prachtig bij de grijs/zwarte bestrating. Als groen geraamte tussen de bloeiende planten zijn in bol- en zuilvormen Buxus sempervirens en de kleine Pinus mugo ‘Compacta’ geplant. Om het vele hout van schuur en schutting te doorbreken, hebben we de groenblijvende haagplanten Taxus baccata en Cupressocyparis leylandii gebruikt. Tegen de linkerschutting groeit de Cornus controversa ‘Pagode’ deze forse kornoeljestruik (of kleine boom) groeit in etages met roodbruine twijgen en krijgt roomwitte bloemen. Op stam in dakleivorm is een sierpeer de Pyrus communis Doyenne du Commice geplant, deze is bijzonder geschikt voor de kleine tuin en geeft kleine witte bloemen. Tip van Rob! In een kleine tuin die vol beplanting staat, is het raadzaam om regelmatig te snoeien om de groei in toom te houden. Snoeien doet de natuur zelf ook, alleen gaat het in de meeste gevallen iets rigoureuzer en minder elegant: snelgroeiende soorten verdringen anderen, die daarna afsterven.

9

Taxus baccata

8

Buxus sempervirens

4

Pinus mugo ‘Compacta’ 5

Cordyline australis 6

Carex morriwii ‘Variegata’ 7

Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum’


78

Siertegels

NEW ENGLAND Door het licht gestraalde oppervlak zijn de tegels uit de serie New England ideaal in kindvriendelijke tuinen. Ze zijn namelijk niet scherp en worden niet glad. Daarom kunt u ze ook uitstekend toepassen rondom zwembaden en grote vijvers. Ze voelen prettig als u uit uw zwembad stapt en uitglijden op natte tegels is niet aan de orde. De tegels zijn leverbaar in vier kleuren in de afmeting van 40 x 40 cm. Een goede tegelmaat voor een mooi terras. Voor een speels effect kunt u de vijver- of zwembadranden in een andere tint van hetzelfde materiaal leggen. Deze serie tegels is het niet-gecoate alternatief op de serie Classic England zoals is afgebeeld op bladzijde 66. Ze hebben dezelfde fijnkorrelige natuursteen deklaag die door stralen licht is opgeruwd. Ze zijn echter niet gecoat en hebben daardoor een stroever maar toch vlak oppervlak. Hierdoor ogen de tegels wat matter.

leeds rood

sheffield grijs

cardiff wit / rood

New england Cardiff wit / rood 40 x 40 cm

bristol zandkleur

SCOTTISH SLATE Schotland is een puur land met onaangetaste kusten, bosrijke heuvellandschappen en twee berggebieden. Schotland is ook het land van burchten en kastelen. Rondom deze imposante historische bouwwerken werden vaak mooie landschapstuinen aangelegd. Veel van die tuinen zijn nu nog te bezichtigen. Wat u dan ziet is dat in veel van deze tuinen veelal leisteenachtige bestratingmaterialen met royale afmetingen zijn gebruikt. De Scottish Slate is zo’n tegel die gebaseerd is op de grandeur van dit type bestrating. Met zijn afmeting van 50 x 50 x 5 cm is de tegel geschikt voor het bestraten van paden en terrassen. Dankzij de impregnering bent u weinig tijd kwijt aan het onderhoud van de tegels.

scottish slate stalker zwart

donan rood / zwart

stalker zwart


Siertegels

GRANITI FINE De deklaag van Graniti Fine is samengesteld uit zeer fijne deeltjes graniet, zoals de naam al suggereert. De zichtkant van de tegels is met kleine stalen kogeltjes gestraald, waardoor een fijne licht opgeruwde bovenlaag ontstaat. Door deze bewerking zijn de tegels ook op blote voeten prettig beloopbaar. Met de Graniti Fine heeft u ook een praktische tegel: ze zijn geïmpregneerd waadoor vocht en vuil minder in de deklaag van de tegel dringt. Zo heeft u geen zorgen over het onderhoud en kunt u heerlijk genieten van uw tuin en terras. Graniti Fine tegels zijn leverbaar in vier trendy kleurstellingen in de handige afmeting van 40 x 40 cm.

graniti fine zwart

graniti fine cognac

graniti fine zandkleur

Graniti fine geel graniti fine geel

MODERNA Vlammend van kleur alsof ze zijn geschilderd door ‘modern art’ kunstenaars, zo boeiend is deze serie Moderna tegels waarbij het lijkt of iedere tegel een eigen genuanceerd patroon heeft gekregen. De kleur geel is de basiskleur voor deze serie zeer moderne tegels met een afmeting van 40 x 40 cm. Een tweede contras­ terende kleur zorgt vervolgens voor het gevlamde genuanceerde oppervlak. De matte coating op de toplaag van de tegels, zorgt dat u weinig onderhoud heeft aan uw straatje of terras. De serie Moderna is leverbaar in twee eigentijdse kleurstellingen waarbij u kunt kiezen uit Yplon geel/zwart en Quipu geel/rood.

yplon geel / zwart

quipu geel / rood

modernA quipu geel / rood gevlamd

79


80

Siertegels

BETON EN GRINDTEGELS Het waren de voorlopers van alle soorten sierbestrating. De grijze, rode en zwarte betontegels van trottoirs werden al snel toegepast in het paadje naar de voordeur. Creatieve tuinontwerpers die deze tegels veel te steriel vonden, legden ze, met de ruwe onderzijde naar boven. Ze kregen zo een rustieker uiterlijk. Alle vlakke betontegels zijn uitgevoerd met een facetrand. Ze zijn leverbaar in drie kleuren en in de formaten 15 x 30, 30 x 30, 40 x 60 en 50 x 50 cm. Voor de kinderen is de knikkerpottegel een leuke extra. De tegel van 30 x 30 x 6 cm heeft in het midden een uitholling: het knikkerpotje. Goed voor vele uren speelplezier. De knikkerpottegels zijn in diverse kleuren leverbaar. Informeer hiernaar bij uw leverancier. De gewassen grindtegels waren de volgende stap in sierbestrating. Met een deklaag van grind was het de eerste echte siertegel die tuinen verfraaide. Dit type tegel werd vroeger nog handmatig in houten mallen gemaakt met grind uit de Maas. Grindtegels werden beroemd dankzij de legendarische Mien Ruijs die deze tegels veel toepaste in haar ontwerpen. Nu worden de tegels op volautomatische betonpersen gemaakt die zorgen voor een maatvaste en diep uitgewassen siertegel De grindtegels zijn leverbaar in de afmetingen van 50 x 50 en 40 x 60 cm.

betontegel grijs 50 x 50 cm

Uitgewassen berggrindtegel 40 x 60 cm

betontegel grijs

betontegel zwart

betontegel rood

knikkerpottegel

uitgewassen berggrindtegel


Siertegels

RUBBER SPEELPLAATSTEGELS Rubber Speelplaatstegels zijn ideaal voor vaders en moeders. Ze voorkomen door hun veerkracht en zachte oppervlak de nodige schrammen en open knieën van het kroost. Zo’n enigszins meegaande ondergrond maakt het weer net wat prettiger onder de klimrekken, glijbanen en schommels. Houdt u uw klauterende kinderen echter nog steeds goed in de gaten, want zelfs rubbertegels kunnen botbreuken niet altijd voorkomen. U kunt kiezen uit de kleuren zwart, rood en groen, zodat er altijd wel een kleur verkrijgbaar is die past bij uw tuinontwerp. U legt de tegels in een zandbed en u verankert ze met bijgeleverde steekpennen. Aan de zijkant van de rubbertegels zijn daarvoor speciale gaten geboord. Zo blijven de tegels strak tegen elkaar aan liggen en voorkomt u dat de tegels opkrullen. Natuur­ vriendelijk zijn ze ook, want ze zijn hoofdzakelijk gemaakt van gerecycled rubber van o.a. autobanden. De Rubber Speel­plaatstegels zijn 50 x 50 cm. Ze zijn er in twee diktematen: 3 cm dik is toepasbaar bij een valhoogte van 1 meter en 4,5 cm dik bij een valhoogte van 1,5 meter.

rubbertegel rood

rubbertegel zwart

Rubber speelplaatstegels zwart en rood 50 x 50 cm

rubbertegel groen

STAPTEGELS Staptegels worden veelal toegepast in heide-, rotstuinen en in grasvelden. Ze zijn sierlijk en heel praktisch: u houdt tenminste schone en droge voeten. Uw Gardenluxdealer heeft drie soorten betonnen staptegels. Ze zijn natuurgetrouwe imitaties van flagstones, houten biels en boomstam. Het grote voordeel van de uitvoering in beton is dat ze niet glad worden en niet zullen rotten.

Boomstam

biels

flagstone

staptegels biels & flagstone

81


82

Siertegels verwerkingtips en wetenswaardigheden De Gardenlux siertegels zijn in een zeer breed aanbod van kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Met een enkele uitzondering daargelaten worden ze grotendeels verwerkt in terrassen. Met vorm en kleur kiest u voor een Oosters, Mediterraan of klassiek Engels decor. Als u dit magazine doorbladert, ziet u dat Gardenlux specialist is op het gebied van gecoate onderhoudsvriendelijke tegels. Gardenlux kijkt dus niet alleen naar het optische beeld van een tegel, maar beoordeelt de producten nog meer op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dat vergroot uw tuinplezier nog meer!

• De serie Old Dutch Paving wordt op een semi-ambachtelijke wijze geproduceerd. Om de tegels de look van het verleden te geven, worden ze door trillen verdicht. Hierdoor ontstaan de kenmerkende trilgaatjes en luchtbellen die de Old Dutch Paving zijn klassieke schoonheid geven. Door deze productiewijze zijn de tegels niet geheel maatvast, waardoor er bij het straten kleine voegen zullen ontstaan. • Siertegels met kleurstoffen verliezen na verloop van tijd door ultraviolette straling en gebruik iets van hun oorspronkelijke kleur. Ze worden meestal lichter van kleur. Siertegels die gemaakt zijn met een deklaag van natuursteen mineralen of gecoate tegels behouden veel beter hun kleur. • Siertegels gemaakt op basis van kleurstoffen kunnen gevoelig zijn voor kalkuitbloeiing. (zie hiervoor de bladzijde 107 Wat u moet weten) • Alle gecoate tegels uit het Gardenlux assortiment straat u het best in een zandbed van Gardenlux natuursteenzand of straatzand. Deze tegels zijn grotendeels gemaakt met een deklaag waarin witte cement is verwerkt. Door het schone natuursteenzand of straatzand te gebruiken, kan de deklaag van de tegels uit de ondergrond geen vervuiling opzuigen. Alle overige soorten siertegels, verwerkt u in een zandbed van ophoogzand. • Wilt u een terras van gecoate tegels stabiliseren, gebruik dan om dezelfde reden Gardenlux stabilisatiecement. • Siertegels met een coating (deklaag) laten vocht geheel door de voegen weglopen. Omdat de coating alleen aan de bovenkant is aangebracht, kan er via de zijkant wel vocht in de tegel dringen. Hierdoor kan tijdelijk een donkere verkleuring langs de randen ontstaan. Nadat de tegel zich een aantal keren met water heeft verzadigd, doet dit euvel zich niet meer voor. Afhankelijk van de drainage van de ondergrond en de weersomstandigheden kan dit proces tot enkele maanden duren. • Tegels met een afwerking van hars- of siliconenlak zijn zeer onderhoudsarm. Vuil kan zich wel hechten aan de tegel, maar laat zich vrij eenvoudig verwijderen. (Denk hierbij aan het onderhoud, schoonmaken van de lak op uw auto.) De coating voorkomt namelijk dat het vuil in de tegel kan trekken. • De glans op nieuwe gecoate tegels neemt af door weersomstandigheden, belopen en schuiven van tuinmeubilair. Vermijd krassen door bloempotten, tuinstoelen enz. voorzichtig te verplaatsen (liefst optillen). • Strakke siertegels zonder vellingrand (facet) zijn kwetsbaarder voor randbeschadiging. Straat ze daarom met een kleine voeg, vooral als ze in opritten worden gebruikt. • Alle soorten siertegels kunt u het best in het zandbed aankloppen met een witte rubber hamer, dit voorkomt lelijke zwarte strepen op de tegels. Tril net gelegde siertegels NOOIT af met een trilapparaat. • Bij siertegels vult u de voegen het best op met zilverzand of Gardenlux inveegzand. • Bij levering van meerdere pallets mengt u de tegels om een optimaal kleurpalet bij uw siertegels te verkrijgen. • Het is af te raden om uw sierbestrating met een hogedrukreiniger te reinigen. U maakt het product er poreuzer mee waardoor het versneld vuil opneemt. • Gebruik ook NOOIT strooi-, dooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen, deze kunnen ernstige schade aan de deklaag toebrengen


Decoratieve elementen

Uw tuin is het verlengstuk van uw woning. Maak een sfeer met mooie decoratieve elementen. TambourisĂŠs block antraciet 15 x 15 x 30 cm

83


84

Decoratief

DARTMOOR WALLING In een rustieke tuin doet de Dartmoor walling het goed. De naam is niet voor niets ontleend aan Dartmoor. In het zuiden van Engeland immers vindt u het Dartmoor National Park. In dit natuurpark staan op een rotsachtige bodem veel landhuizen en kastelen. De afscheiding van de landgoederen bestaat uit gestapelde muren van natuursteen uit eigen bodem. Dartmoor walling is de perfecte kopie van deze stenen, met natuurlijk alle voordelen van beton: maatvast en duurzaam. De drie afmetingen waarin de 10 cm brede Dartmoor Walling verkrijgbaar is, zijn 6,5 x 23 - 6,5 x 30,5 en 14 x 30,5 cm. U maakt zo heel eenvoudig een muur in een mooi wildverbandpatroon. U kunt volstaan met lijmen als u alleen stenen van 6,5 cm hoog gebruikt. In combinatie met de 14 cm hoge stenen is het nodig om ze te metselen met een voeg van 1 centimeter. Dartmoor walling is leverbaar in de twee natuurlijke kleuren Iron Stone grijs/rood en Golden Buff geel.

iron stone

golden buff

COTSWOLD WALLING Dartmoor walling iron stone

cotswold slate block natural yellow

De Cotswoldsteen uit Engeland wordt in het wingebied al sinds de Romeinen gebruikt bij de constructie van woningen en andere gebouwen. Beroemd is de streek echter vanwege de vele gestapelde muurtjes in het landschap. Vele landeigenaren maakten gebruik van de steen om hun terreinen af te bakenen. Cotswoldsteen brengt een rustieke doorleefde sfeer met zich mee die hoort bij smeedijzer, grasvelden en bloemperken. Van beton is nu de serie Cotswold Walling gemaakt: ideaal voor muurtjes en trapjes in een ruige heidetuin. Ze lijken op gelaagde leisteen die door steenhouwers uit natuursteengroeves gekloofd worden. Ze zijn echter gemaakt van oersterk, goed stapelbaar beton dat is vervaardigd met grondstoffen die in de Cotswolds worden gewonnen. Uw voordeel: ze zijn simpel op elkaar te verlijmen of te metselen. De Cotswold Slate Blocks hebben aan ĂŠĂŠn kant een leisteenstructuur. De andere kant is gladder. Slate Blocks zijn leverbaar in de afmetingen 23 x 10 x 15 en 45 x 10 x 15 cm waardoor u ze eenvoudig in halfsteensverband stapelt. Deze stenen zijn leverbaar in de kleuren Natural Yellow en Brown. Bij de stenen is een afdekplaat van 45 x 15 x 5 cm verkrijgbaar.

cotswold slate block natural yellow

cotswold slate block brown


Decoratief

GRANIBLOCK In het gespikkelde uiterlijk van de Graniblock ziet en vóelt u de natuurlijke granulaten in de deklaag van de steen. Uitwassen noemen we dat procédé waardoor de kleine steentjes iets uitsteken. Een op de drie elementen heeft ook een uitgewassen zijkant van 20 cm, zodat kopse kanten van een muur of haakse hoeken mooi zijn afgewerkt. Graniblock is leverbaar in de vier afgebeelde kleuren. De muurelementen van 40 x 20 x 10 cm stapelt u op elkaar. Tot 50 cm hoogte hoeft u niet te lijmen of metselen. Het gewicht van de stenen (19 kilo) zorgt voor een stabiele muur, plantenbak, trap of borderafscheiding. Voor hogere muren of grondkeringen is het raadzaam ze te verlijmen met Gardenlux steenlijm.

geel antraciet bruin grijs

CRACK & STACK Het Crack & Stack-systeem is slim bedacht. De stenen lopen taps toe waardoor u net zo gemakkelijk rechte als gebogen muren kunt stapelen. De stenen verschuiven niet, omdat er bovenop een ‘mes’ en onderop een groef is aangebracht. Deze stabiele stapelsteen doet het goed in een strakke tuin maar ook in een tuinontwerp met organische vormen. Er zijn speciale afdekstenen en hoekelementen ontwikkeld waardoor uw patio­ muur of plantenbak straks helemaal af is. Het formaat van de stenen is 15/20 x 20 x 10 cm. Ze zijn leverbaar in vier kleuren.

Rood / zwart genuanceerd

Bruin / zwart genuanceerd

Geel / rood genuanceerd

Zwart

Graniblock antraciet

crack & stack elementen geel / rood genuanceerd

85


86

Decoratief

TAMBOURISÉS BLOCK Een tuin wordt romantischer door niveauverschillen en vaste tuinelementen aan te brengen. Een handig en veilig trappetje af naar een gezellige zithoek, een stel mooie bloembakken naast de vijver of een stenen barbecue aan de rand van het terras. Met de Gardenlux muurelementen maakt iedere doe-het-zelver eenvoudig deze bijzondere tuininrichting. Met de Tambourisés blocks wordt dit een fluitje van een cent. De elementen zijn namelijk zeer maatvast waardoor het verlijmen met de Tambourisés blocks zeer eenvoudig is, ook voor borderafscheidingen,. De Tambourisés blocks ondergaan na productie een mechanische bewerking waardoor de randen van de blocks verouderd worden. Dit geeft ze een licht rustiek uiterlijk. De blocks worden gemaakt in de kleur zwart met een afmeting van 15 x 15 cm in lengtes van 30 en 60 cm.

Zwart

tambourisés block antraciet 15 x 15 x 60 cm

PALINOBLOCK Juist in een vlak land als Nederland zijn hoogteverschillen in een tuin wel even wat extra werk. Kruiwagens vol zand moeten worden aan- of afgevoerd. Toch maken trapjes en terrassen op meerdere niveaus een tuin levendig. Ook lijkt uw tuin door een geraffineerde toepassing van hoogteverschillen dieper of groter. De Palino stapelblokken zijn handige stenen voor deze doeleinden. Met deze blokken maakt u ook eenvoudig bloembakken, traptreden, keermuurtjes en decoratieve randen langs uw terras. Palino stapelblokken hebben een afmeting van 40 x 15 x 15 cm. Ze zijn in een strakke en een getrommelde uitvoering leverbaar. Met hun tijdloze uiterlijk zijn ze leverbaar in de twee hieronder afgebeelde kleuren.

Zalm genuanceerd Antraciet

Palinoblock strak antraciet


Decoratief

CLIFF WALLING Cliff Walling is een element waarvan de zichtzijde wordt gekliefd, hierdoor ziet u het natuursteen dat in de kern van het beton zit. De verouderde look ontstaat door het trommelen. De scherpe randen worden zo enigszins afgerond. Door de rustieke uitstraling biedt de Cliff Walling veel mogelijkheden. De verwijzing naar de steile kusten van Engeland, Frankrijk en de Noorse fjorden ligt voor de hand als u de steen gebruikt om in uw tuin gedurfde verhogingen aan te brengen: een ranke tuinmuur, kloeke bloembakken en stevige grondkeringen. Er zijn drie basiskleuren: antraciet, rood/zwart genuanceerd en bruin/zwart genuanceerd. Cliff Walling elementen zijn 30 x 12 x 12 cm Rood / zwArt antraciet bruin / zwart

TIP Alle Gardenlux muurelementen kunt u op een goed ver-

stevigde ondergrond stapelen tot een hoogte van circa 50 cm. Als u hoger wilt stapelen, zijn bouwkundige voorzieningen noodzakelijk zoals onder andere een fundering. Voor extra stevigheid raden we u aan om de muurelementen onderling te verlijmen met Gardenlux steenlijm.

CLIFF WALLING bruin / zwart

ROCKLINE WALLING Net als de Cliff walling is de Rockline walling een element met een gekloofde zichtzijde. Deze harde stenen worden aan het eind van het productieproces gespleten, waardoor de beide helften een uniek breukvlak krijgen. Bij alle stenen wordt de bovenzijde van de steen gestraald, hierdoor ontstaat een rustieke deklaag die zorgt voor een mooi afgewerkte bovenzijde van de gestapelde muur. Dit geeft het element het uiterlijk van gekloofd natuursteen. Het grote verschil zit hem in de afmeting van de elementen. De Rockline walling meet 12,5 x 12, 5 cm met lengtematen van 40 en 60 cm. U kunt de elementen zowel staand als liggend verwerken. De Rockline walling is leverbaar in de kleuren antraciet en lime. De kleur lime geeft een prachtige nuancering waarin grijs-geel en wit tinten voorkomen. Deze kleur is al jaren lang een topper in de Engelse tuincultuur.

Lime

Antraciet

rockline walling antraciet

87


88

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

Tuin in beeld De Kindertuin


Tuin in beeld - De Kindertuin Een tuin waarin veel leefruimte aanwezig moest zijn voor een jong gezin met Afrikaanse roots. Op basis van deze achtergrondinformatie hebben we een tuin ontworpen waarin het Afrikaanse element in de tuin terug komt dankzij exotische beplanting en warme kleuren in de tegels. Als bestrating hebben we hier gekozen voor een levendige, gecoate tegel uit de Vulcan Line. De geel/rood gevlamde kleur van de tegel voldoet aan de exotische sfeer. Dankzij de coating zijn deze tegels ook nog eens onderhoudsvriendelijk; een prettige bijkomstigheid voor een gezin met twee kleine kinderen. Om de zuidelijke sfeer te benadrukken is onder meer gekozen voor beplanting met palmen en cypressen. Beide boomsoorten zijn zeer geschikt om in het Hollandse klimaat te planten. Voor de kinderen is achter in de tuin een klimtoren met glijbaan en speelhut geplaatst. Onder de speeltoestellen zijn voor de veiligheid rubber speelplaatstegels gelegd. Ook de wens van de ouders om nog iets met water in de tuin te doen, hebben we vervuld. Vanwege de veiligheid van de kleine kinderen is er voor gekozen om een waterornament in plaats van een vijver te plaatsen. Het ornament is geplaatst op een fonteinbak waar betongaas overheen is gelegd met daarop bonte Maaskeien. Zo kunnen de kinderen niet bij of in het water komen. Met dezelfde bonte Maaskeien hebben we verhoogde bloemborders gemetseld. De verhoogde bloemborders met veel Klimtoren exotische planten erin Rubber zorgen voor een mooie Speelplaats afscheiding met het Glijbaan tegels grasveld. Door de verhoging hoeven volwassenen minder diep te bukken bij het onkruid wieden. Verhoogde borders met gemetselde Bonte Maaskeien Grasveld Palm Waterornament

Terras met Vulcanline siertegels Erebus geel /rood

89


90

Decoratief

STACKSTONE De zichtzijde van de Stackstone is gekapt en gekloofd en doet qua uiterlijk sterk denken aan geruwd natuursteen. Stackstone kan qua uiterlijk wedijveren met zijn oorspronkelijke voorlopers uit de natuur. Door de hedendaagse betontechniek is hij echter maatvast, in tegenstelling tot de originele natuursteen. Vanwege hun variabele afmetingen moeten natuurstenen veelal gemetseld worden. Stackstone laat zich makkelijk stapelen en verlijmen. Zo legt u eenvoudig een kniehoge palis­ sademuur of een lage lange bloembak aan. De steen is met een afmeting van 30 x 10 x 6,5 cm een handig formaat betonsteen. Het is een voordelig en maatvast product waarmee u hoogteverschillen in uw tuin kunt creëren. Stack-­ stone is leverbaar in drie kleuren: antraciet, crème en geel.

antraciet crème Geel

Stackstone antraciet

OLD DUTCH WALLING Een budgetvriendelijk steen die door de vier verschillende kleuren in diverse tuinstijlen toegepast kan worden. In grijs, antraciet, mangaan of geel bouwt u er in korte tijd moeiteloos plantenbakken, trappen en borderafscheidingen mee. Uiteraard laten de kleuren zich ook combineren, waarbij elke combinatie een eigen sfeer meebrengt. Antraciet en mangaan: ooit gedacht aan een Gothic tuinstijl? Laat uw fantasie de vrije loop! Dit muurelement wordt op een semi-ambachtelijke wijze geproduceerd. Het verkrijgt zijn uiterlijk door de trilgaatjes. De facetrand aan de twee lange zijden van het element doorbreken straks de strakke lijnen van uw tuinmuur. Old Dutch Walling is leverbaar in de afmeting van 40 x 20 x 10 cm.

GRIJS ANTRACIET MANGAAN GEEL Old dutch walling grijs


Decoratief

CASTLE WALLING Robuust en toch sierlijk, wat verlangt een tuin nog meer als gevraagd wordt om een sterke muur. Castle Walling is solide als een echte kasteelmuur. De oude ambachtelijke uitstraling, maar supersnel geplaatst. Niet metselen, maar lijmen. De zeer maatvaste, verouderde getrommelde elementen hebben aan de onderzijde een opstaande rand. Deze zorgt ervoor dat automatisch een voeg van 6 mm tussen de stenen ontstaat. Lekker gemakkelijk: u hoeft alleen de opstaande rand in te smeren met Gardenlux Stonefix en u drukt de stenen vast op het onderliggende element. Door zijn maatvoering van 43,4 x 21,7 x 8,5 cm is de Castle Walling eenvoudig in vierkante vormen en halfsteensverband te stapelen. Ze zijn leverbaar in de kleuren rustiek genuanceerd en zwart.

Rustiek Zwart

GARDINO BLOCK

castle walling rustiek

Decoratief, strak, modern en toch fijntjes. Het Gardino Block voldoet aan al deze eisen. Met zijn afmeting van 40 x 20 x 8 cm is het een licht en eenvoudig stapelbaar muurelement. Aan de onderzijde van het element is een opstaande rand aangebracht die er voor zorgt dat er bij het stapelen een rustieke voeg tussen de elementen ontstaat. Het Gardino Block laat zich met tal van bestratingmaterialen combineren. De zwarte uitvoering is van trilbeton. Hierdoor ontstaan net als bij de Old Dutch Paving en Old Dutch Walling de karakteristieke trilgaatjes en luchtbellen. Mede door deze productiemethode krijgt het element een look die zowel in moderne als in klassieke tuinontwerpen mooi tot zijn recht komt. Met het Gardino Block geeft u structuur en niveau aan uw tuin. U gebruikt het voor uw muurtjes, vijverranden, traptreden, niveauverschillen, bloembakken en borderafscheidingen. Kortom, u combineert zo alle elementen die de harde basis vormen van uw gezellige tuin. Het is een smaakvolle, solide basis voor uw potten vol eenjarige bloeiers, hanging baskets en rozenboogjes.

Gardino block zwart

Gardino block zwart

91


92

Decoratief

BEPLANTBARE MUURELEMENTEN

In een mum van tijd heeft u een kleurrijke of groen begroeide muur met deze beplantbare muurelementen. De stenen stapelt u om en om of dwars op elkaar en u vult ze met potgrond. Met vetplanten, eenjarige bloeiers of tuinkruiden maakt u er een mooie tuinmuur van. Ideaal voor de kleine tuin geeft deze ‘hoogbouw’ ruimte aan groen zonder terrasruimte te verliezen. De elementen zijn in vijf vormen leverbaar, en hebben een korrelige betonstructuur die de plantengroei bevordert.

MAXIFLOR

De vorm van de Maxiflor doet denken aan een liggend bierglas. De bolling aan de ene kant past mooi in de holte aan de andere kant, waardoor u stevige muren kunt stapelen. Door rijen om en om te plaatsen ontstaan openingen die u naar believen kunt beplanten. De Maxiflor heeft een afmeting van 60 x 40 x 22,5 cm en is leverbaar in de kleuren zwart en bruin.

MINI LUSAFLOR

Deze diaboolvormige Mini Lusaflor elementen stapelt u ook om en om. Zo maakt u een hele persoonlijke tuinmuur met de beplanting van uw keuze. Worden het rotsplanten of tuinkruiden? U zegt het maar! De afmeting van de Mini Lusaflor is 48 x 33,5 x 20 cm, leverbaar in de kleur bruin.

RIDGEFLOR

maxiflor bruin

De Ridgeflor heeft rondom een fraai golfpatroon. De holling of bolling van het element past zowel in dwarsliggende als in lengterichting geplaatste elementen. U bouwt zo in een handomdraai een extra stabiele muur. De Ridgeflor is leverbaar in drie afmetingen in de twee kleuren bruin en zwart. Mini Ridgeflor is leverbaar in de afmeting 30 x 20 x 25 cm, de Midi Ridgeflor heeft een afmeting van 40 x 30 x 25 cm en de Grote Ridgeflor heeft een afmeting van 60 x 40 x 25 cm.

OVALFLOR

Dit smalle ovaalvormige element kunt u zowel in rechte als licht gebogen muren stapelen. Met Ovalflor maakt u een echte muur door ze boven op elkaar te plaatsen. U overbrugt een hoogteverschil door ze trapsgewijs te stapelen tegen een aarden wal. Ook de Ovalflor is leverbaar in de kleuren bruin en zwart. De Ovalflor heeft een afmeting van 40 x 21 x 20 cm.

MOONFLOR

Het kleinste muurelement is de maanvormige Moonflor. U stapelt deze altijd boven elkaar, zodat hij alleen in de bovenste laag beplantbaar is. Door zijn ronde vorm kan de Moonflor zowel in rechte als ronde muren worden gestapeld. De afmeting van de Moonflor is 35 x 20 cm. Kleuren bruin en zwart.

Maxiflor

MINI lusaflor bruin

Moonflor

mini lusaflor

ovalflor

ridgeflor


U - ELEMENTEN

Eigenlijk zouden we ze ook ‘C - elementen’ kunnen noemen. De stand van deze steen bepaalt dan de naam. U kunt ze zowel los als aaneengeschakeld gebruiken. Twee U-elementen kops tegen elkaar vormen een plantenbak. Met de afgeronde U-elementen van 30 x 30 x 40 cm maakt u een vrolijk kinderhoekje in uw tuin. Ze zijn een basic kruk of tafeltje in het grote formaat 40 x 50 x 40 cm. Als 15 x 20 x 30 cm in een rijtje is het een handige traptree. U - elementen zijn er in de volgende afmetingen en kleuren.

Decoratief

15 x 20 x 30 cm, grijs, rood en zwart 30 x 30 x 40 cm, grijs, bruin en zwart 40 x 40 x 50 cm, grijs en zwart

L-ELEMENTEN

L- elementen kunt u ook gebruiken als keerwand om grond van verhoogde borders op hun plaats te houden, maar dan kunt u er niet op zitten. Ook vangen L-elementen een groot hoogteverschil op. Ze worden gemaakt in grijs beton, zijn 50 cm breed met een voet van 30 of 40 cm en zijn leverbaar in hoogtes van 40, 50 en 60 cm.

U-elementen grijs 40 x 40 x 50 cm u-elementen

L-elementen

TEGULA PALISSADEN

De Tegula palissaden zijn getrommelde palissadepalen. Ze zien er oud en gebruikt uit, maar ze zijn van modern en maatvast beton. U kunt de Tegula palissaden zowel staand als liggend toepassen. Met name liggend vormen ze een verrassende rustieke rand en staand kunt u er mooie bloembakken en hoogteverschillen mee creëren. Ook in een klassieke tuin is het een mooi materiaal om paadjes mee te be­grenzen. De Tegula palissaden hebben een afmeting van 11 x 14 x 60 cm. U kunt kiezen uit de kleuren rood genuanceerd en zwart.

Tegula palissaden rood genuanceerd, staand verwerkt

tegula palissaden Tegula palissaden zwart, liggend verwerkt

93


94

Decoratief

RETRO BETONBIELS De oude houten spoorbiels is onlosmakelijk verbonden met de ‘verdiepte tuinen’ van Mien Ruijs. Het hout van deze oude spoorbielzen was weerbestendig door een teerlaag. Die laag belast echter het milieu. Sinds de milieuwetgeving niet meer toestaat dat deze houten bielzen worden toegepast, maakt de Retro Betonbiels een enorme opmars. De Retro Betonbiels kan wedijveren met zijn oorspronkelijke voorgangers. Door het borstelen krijgt de betonnen biels de doorgroefde structuur van een houten biels. Retro Betonbielzen hebben het voordeel dat ze geen onderhoud vragen, niet glad worden en een leven lang mee gaan. Ook zijn ze er in maar liefst vier kleuren: grijs, bruin, zwart en geel. De Retro Betonbiels is weer helemaal ‘ in’, nu steeds meer oude en gebruikte materialen in de tuin hun plek krijgen. U gebruikt ‘m als tuinafscheiding, traptrede, borderrand, maar ook als bestratingselement. Zelfs bloembakken worden ervan gemaakt. De Retro Betonbiels met een doorsnede van 12 x 20 cm is leverbaar in lengtes van 60, 100 en 120 cm. Door lengtes van 60 en 120 cm te combineren, kunt u ze in halfsteensverband stapelen. Met de lengtematen van 60 en 100 cm kunt u vierkanten of rechthoeken stapelen. Met twee keer de breedtemaat van 20 cm en de lengte van 60 cm komt u namelijk weer precies op 100 cm uit.

retro betonbiels zwart 12 x 20 x 100 cm verwerkt als vijverrand en verhoogde bloemborder

20

60

100

100

20 100

Stapelverband voor vierkante of rechthoekige bakken

60

120 120

retro betonbiels grijs 12 x 20 x 120

Halfsteens stapelverband

60


PALISSADEBANDEN

Decoratief

Een palissade is een rij palen die strak naast elkaar in de grond wordt gezet. Ooit werden ze gebruikt ter verdediging. Palis­ sadebanden zijn betonnen banden waar ronde of recht­hoekige paaltjes zijn gekoppeld. Deze palissadebanden zijn er in veel afmetingen. Van mini 6 x 25 x 50 cm tot maxi-uitvoering van 8 x 50 x 50 cm. U kunt kiezen uit diverse basiskleuren zoals geel, bruin en zwart. Zie hieronder in welke afmetingen de palissadebanden leverbaar zijn. Met palissadebanden begrenst u uw terras en oprit. Ze zijn ook geschikt om hoogteverschillen te overbruggen en u kunt er trappen of strakke bloembakken mee maken.

PALISSADEPALEN Palissadepalen zijn losse paaltjes die u bijvoorbeeld kunt gebruiken bij de palissadebanden. Met deze bijpassende paaltjes maakt u afwisselend rechte en ronde vormen en bochten. Uw tuin krijgt zo een zwierige belijning. Evenals bij de banden zijn de paaltjes er ook in veel variëteiten: van 6 x 25 cm tot 8 x 35 cm. Informeer bij uw Gardenlux dealer naar de mogelijkheden.

palissadebanden bruin 8 x 25 x 50 verwerkt als trap

Type Afmeting (cm) Bruin Zwart Geel Palisadeband Rond 6 x 25 x 50 x x x Palisadeband Rond 6 x 40 x 50 x x x Palisadeband Rond 6 x 60 x 50 x x x Palisadeband Rond 8 x 25 x 50 x x x Palisadeband Rond 8 x 35 x 50 x x x Palisadeband Rond 8 x 50 x 50 x x x Blokjesband Recht 6 x 20 x 50 x x x Blokjesband Recht 6 x 35 x 50 x x x Blokjesband Recht 8 x 25 x 50 x x x Blokjesband Recht 8 x 50 x 50 x x x Duo Palissade Rond 6 x 8,3 x 25 x x x Duo Palissade Rond 6 x 8,3 x 40 x x x Palissadepaal Rond 8 x 25 x x x Palissadepaal Rond 8 x 35 x x x blokjesband zwart 6 x 35 x 50 cm

95


96

Gardenlux Tuinruimers & Gardenlux STONES & PAVING

4

2

6 5

1 7

8

9

11

10 3

De Tuin en zijn Beplanting 12


97

De Tuin en zijn Beplanting 1

Uncinia ruba 12

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ 11

Astrantia major 10

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

2

Enkianthus campanulatus

3

Alcea rosea

Een tuin vol bloeiende vaste planten past perfect in een Engelse Cottagetuin. De stijl van tuininrichting hebben we dan ook aangepast. Als bestrating hebben we de Marlstones Eys grijs/zwart gebruikt. Dit is een mechanisch verouderde steen die prima in een Cottagetuin past. Voor de verhoogde bloemborders is gebruik gemaakt van de Old Dutch walling in de kleur grijs. Het is een maatvast muurelement en daardoor eenvoudig te stapelen en te verlijmen. Als vaste bloeiende planten zijn o.a. gebruikt de Lavandula angustifola ‘Hidcote’ (lavendel), Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ (salie), Coreopsis grandiflora ‘Baby Gold’ (meisjesogen), Digitalis purpurea (vingerhoedskruid), de aarvormige Liatris spicata en Alcea rosea (stokroos). Alle vaste planten bloeien in een grote variatie aan kleuren en met afwisselende bloeiperiodes, zodat u van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar kunt genieten. Tussen de vaste planten groeit de bodembedekkende vetplant Sedum acre Yellow ‘Queen’ en het siergras Festuca glauca dat blauwgroen van kleur is en met crème pluimen bloeit. De heesters hebben mooie hangende trossen met roze bloemen en bladeren die in de herfst verkleuren van lichtgroen naar rood. Daarnaast is de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ (de valse christusdoorn) met goudgele fijne bladeren geplant. Beide kunnen doorgroeien tot bijna drie meter hoogte. Tip van Rob! Veel mensen denken dat een tuin met vaste planten onderhoudsvrij is. Nou dat kunt u wel vergeten. Planten leven en hebben hun onderhoud en voeding nodig! Minimaal moet u in het voorjaar een organische bemesting toepassen, met bloed- en/of beendermeel in korrelvorm. Houdt u zich hierbij aan de aangegeven hoeveelheid.

9

Liatris spicata

8

Festuca glauca

4

Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ 5

Coreopsis grandiflora ‘Baby Gold’ 6

Digitalis purpurea 7

Sedum acre


98

Grass Art

GARDENLUX GRASS ART Zonder sproeien, zonder maaien en zonder onkruid is het gras in uw tuin toch altijd groener dan bij de buren. Dit kan dankzij de Gardenlux Grass Art collectie. Dit hoogwaardige kunstgras van Ten Cate vezels is gefabriceerd volgens Hollandse kwaliteitsnormen. Het assortiment bevat drie verschillende uitvoeringen. Gardenlux Grass Art is ontwikkeld voor gebruik in zowel de openbare ruimte als in particuliere tuinen. Het kan toegepast worden in verschillende situaties: als siergazon, als ondergrond voor een speelplek en als aankleding van balkons en dakterrassen. Er zijn drie soorten kunstgras Playtime, Lifestyle en Quality Greenlife, geschikt voor verschillende doeleinden. Wat denkt u bijvoorbeeld van een mooi groen siergazon bij een tweede woning waar u te weinig komt om een echte grasmat te onderhouden. Of u past het sterke materiaal toe op een plek waar kinderen spelen. De grasmat blijft mooi gaaf en zonder kale plekken. Ook als u de beschikking heeft over een balkon of dakterras ervaart u het groene gevoel als u hier een kunstgras aanlegt. Met kunstgras heeft u wel de voordelen van een mooi groen gazon, maar niet de nadelen van natuurlijk gras. Bijkomend voordeel van kunstgras is ook dat het toepasbaar is op plaatsen waar natuurlijk gras moeizaam groeit, zoals schaduwplekken.

Grass art quality greenlife

De drie soorten kunstgras kennen allen de volgende voordelen: • vrijwel niet te onderscheiden van echt gras; • geeft het hele jaar door een mooie groene grasmat. • nooit meer maaien, mesten, wieden en sproeien; • geen grassprieten meer in huis of in kleding van spelende kinderen. • antiallergeen: minder hooikoortsklachten; • vrijwel onderhoudsvrij en zeer duurzaam; • UV-bestendig en langdurig kleurecht; • voelt aan als echt gras; • mos en onkruid krijgen geen kans; • goede prijs-kwaliteitverhouding dankzij de lange levensduur; • in coupons in elke afmeting verkrijgbaar; • binnen enkele dagen uit voorraad leverbaar.

PLAYTIME

Grass art lifestyle

Lifestyle

Quality greenlife


GARDENLUX GRASS ART

Grass Art

PLAYTIME

Oersterk speelgras dat geschikt is voor intensief gebruik. Is perfect toepasbaar als speelgazon voor kinderen, kan onder speeltoestellen worden gelegd of gebruik bij zwembaden. Daarnaast is het ideaal als groentapijt op balkon of daktuin, maar kan het ook worden gebruikt op de camping bij tent of caravan of als gronddoek in de voortent. Playtime kunstgras heeft een tweekleurige vezel met een poolhoogte van 20 mm.

LIFESTYLE

Lifestyle kunstgras is een tweekleurig kunstgras dat zowel als sier- als speelgazon gebruikt kan worden. De kunstvezels van het Lifestyle kunstgras zijn 25 mm hoog.

QUALITY GREENLIFE

Het paradepaardje van Gardenlux Grass Art is Quality Greenlife. De techniek bij het produceren van dit kunstgras is zo verfijnt, dat het nauwelijks van echt is te onderscheiden. Door de ‘mossige’ grassprietjes die tussen de tweekleurige groene vezels staan, ontstaat een natuurgetrouw gazon waar u tot in lengte van jaren plezier aan beleeft. Het Quality Greenlife gras is het meest luxe gras dat in Nederland verkrijgbaar is en is toepasbaar als zeer luxe siergazon. De poolhoogte van het Quality Greenlife gras is 30 mm. Verwerking: Onderstaand verwerkingsadvies gaat op voor een verwerkingsbreedte tot 4 meter (breedte van het kunstgras). • Als u een bestaand gazon wilt vervangen, steek dan circa 5 cm diep het oude gras weg. Bij een kunstgrastapijt op nieuwe grond moet de grondlaag circa 5 cm lager komen te liggen dan het niveau van de bestrating. • Breng op de bestaande ondergrond een laag ophoogzand aan en tril dit in met een trilplaat. Zorg dat het zandbed goed verdicht en volkomen vlak is. • Breng op het zandbed een Geotextiel aan. Dit geeft extra stabiliteit aan de ondergrond en grasmat en voorkomt dat onkruid door de afwateringsgaatjes van het kunstgras groeit. (Geotextiel aanbrengen is niet verplicht maar is wel aan te raden) • Leg het kunstgras op het textiel en trek het goed strak. Als u het kunstgras op maat moet snijden, snij dan het gras vanaf de (rubber) onderzijde in. Dit voorkomt beschadiging van de grasvezels. • Nadat alles op maat is gesneden, trekt u het grastapijt strak en zorgt u dat alles volkomen vlak ligt. • Als laatste handeling veegt u bij alle grassoorten circa 6 kg kwartszand per m2 in. Let op dat u alleen kwartszand gebruikt, hier zitten namelijk geen scherpe bestanddelen in. Veeg het kwartszand met een harde bezem tussen de vezels, liefst met de poolrichting mee. Het kwartszand zorgt er voor dat uw kunstgras mooi vlak op de ondergrond blijft liggen en houdt de vezels mooi rechtopstaand. Als u een gazon wilt aanleggen dat breder is dan 4 meter, legt u meerdere banen gras aan elkaar. In dit geval legt u onder de naden een lijmtape waarop u de naden van de grasbanen tegen elkaar aan verlijmt. Uw leverancier kan u hier meer over vertellen.

Grass art quality greenlife

Grass art Playtime

99


100

Light Line

GARDENLUX LIGHT LINE Woonstijlen worden steeds vaker ook rond het huis en in de tuin toegepast. Tuinen worden betrokken bij het leefgedeelte van de woning. Denk aan buitenkeukens, loungemeubilair en sfeervolle verlichting voor uw terras. Zoals mooie lampen binnen voor sfeer zorgen, is ook buitenverlichting onmisbaar om een eigen stijl en sfeer in de tuin en op het terras te creëren. Verlichting nodigt daarom uit om ’s avonds nog veel langer (van) buiten te genieten. Met de Gardenlux Light Line collectie krijgt uw exterieur dezelfde stijlvolle uitstraling als uw woning. Een sfeervol aangelichte tuin veraangenaamt het uitzicht en ‘buiten’ wordt onderdeel van de omgeving binnenshuis. Gardenlux biedt een assortiment 12 volt verlichting in roestvrij staal (rvs) en geborsteld aluminium aan. Alle lampen in het Gardenlux assortiment zijn uitgevoerd met milieuvriendelijke LED’s (Light Emitting Diodes). De nieuwste productietechnieken maken het mogelijk dat de LED verlichting tegenwoordig veel krachtiger en veelzijdiger is, waardoor ze voor een behoorlijke lichtopbrengst zorgen. De grote voordelen van LED’s zijn het extreem lage energieverbruik en de zeer lange levensduur. Daarnaast zijn LED’s schokbestendig, ze hebben een geringe warmteafgifte en ze zijn net zo gemakkelijk te vervangen als traditionele lichtbronnen. De armaturen zijn onderling mooi te combineren en zijn te combineren op dezelfde transformator en kabel. Door de vele toepassingsmogelijkheden creëert u naast mooie lichtaccenten ook ’s nachts voldoende licht voor de veiligheid rondom uw huis.

Light line Integrated pluto rond 56, verwerkt in bloemborder en neptune spots

Light Line Integrated jupiter rond 94

INTEGRATED De Gardenlux Light Line Integrated verlichting past in bestrating. Auto’s kunnen probleemloos over de Light Line Integrated heen rijden, waarmee ze uitstekend in opritten toepasbaar zijn. Ze accentueren de oprit, maar kunnen ook langs muren, tuinafscheidingen onder bomen of langs een haag worden geplaatst. Vooral langs afscheidingen en onder bomen wordt de lichtbundel mooi gereflecteerd waardoor u een maximaal sfeervol effect bereikt. De Light Line Integrated is in zowel ronde als vierkante uitvoering leverbaar met drie verschillende diameters. Ze zijn in elk type bestrating toepasbaar waarin gaten zijn geboord met een diameter van 30, 56 of 94 millimeter. Ze hebben ‘warm white’ LED verlichting. Bij de uitvoeringen van 30 en 56 mm zijn de LED lampjes eenvoudig te vernieuwen d.m.v. het ADD-LED systeem. Deze allernieuwste ontwikkeling in LED verlichting wordt als één van de eersten door Gardenlux op de Nederlandse markt geïntroduceerd.

SATURN ROND 30

SATURN VIERKANT 30

PLUTO ROND 56

JUPITER ROND 94

JUPITER VIERKANT 94

TRAnsFOrmator 100 WATT


GARDENLUX LIGHT LINE

Light Line

SPOTS EN ARMATUREN Bij de Integrated verlichting is ook een staand armatuur en een spot verkrijgbaar van hetzelfde systeem. Deze verlichtingsarmaturen sluit u aan op dezelfde transformator en kabel. Zowel bij de staande lamp als de spot zijn de LED lampjes uitwisselbaar, dus hoeft u bij een defect lampje niet het hele armatuur te vervangen. De transformator heeft een vermogen van 100 watt en is voorzien van een dag/ nacht sensor en tijdschakelaar, zodat u zelf kunt bepalen hoe lang u de verlichting wilt laten branden. Het staande armatuur is verkrijgbaar in een geborstelde aluminium ronde vormgeving. De ronde lamp is rond 5 cm en 60 cm hoog en is uitgerust met 5 watt LED lamp. De lamp heeft een ronde voet die u op een harde ondergrond bevestigt. Er wordt ook een spies bij geleverd zodat u de lamp ook direct in de grond kunt plaatsen. De staande armaturen geven sfeervol licht langs paden en opritten. Ze kunnen ook uitstekend worden geplaatst langs waterpartijen zoals vijvers. De spot is uitgevoerd in geborsteld aluminium en is gemonteerd op een spies van 20 cm die u zo in de grond steekt. De spot zelf steekt dan 24 cm boven de grond uit. Het verlichtingsarmatuur aan de spot is rond 3,5 cm en heeft 5 watt LED verlichting. Met dit vermogen van 5 watt is het mogelijk om planten en bomen mooi uit te lichten. Stromend water langs een waterornament krijgt een extra dimensie. AANSLUITEN Het Gardenlux Light Line-concept is ontworpen om iedere hobbyist en doe het zelver zonder ervaring met elektrotechniek toch verlichting aan te kunnen laten leggen. Het concept is met zijn voltage van 12 volt zeer veilig. Kabels lopen door het straatzandbed onder de bestrating of liggen enkele centimeters diep in de tuinaarde. De kabel is voorzien van een Plug & Play-systeem dat u moeiteloos op de transformator aansluit. Bij elke lamp die u bestelt, krijgt u een Plug & Play-stekker. Deze klikt u op de kabel vast. Hierna draait u de lamp op de plug en uw verlichting kan branden.Bij iedere lamp, kabel en transformator zit een zeer uitgebreide handleiding die aansluiten van de lampen tot een zeer eenvoudig karwei maakt.

light LINE INTEGRATED pluto rond 56

BESTELLEN Uw verlichting bestellen is al net zo eenvoudig als het monteren ervan. U zoekt bij uw bestratingsleverancier met uw bestrating het type verlichting uit. U geeft aan hoeveel lampjes u in de bestrating wilt hebben en Gardenlux zorgt er voor dat in het midden van het door u uitgekozen bestratingsproduct een gat met de juiste diameter wordt geboord. U rekent uit hoeveel meter kabel u nodig heeft. Er zijn lengtes van 10, 25 en 40 meter, afhankelijk van de afstand die de kabel door uw tuin loopt. Houdt er hierbij rekening mee of u op dezelfde kabel door de tuin ook nog spots of armaturen wilt aansluiten. Bij levering van de bestrating worden dan een transformator, kabel en lampen meegeleverd.

URANUS LAMP

NEPTUNE SPOT

light LINE uranus lamp en neptune spot

101


102

Afwerking

TIP Voegzand kunt u het best verwerken als de ondergrond goed gestabiliseerd is. Als de bestrating namelijk gaat verzakken zullen de voegen breken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing zoals deze vermeld is op de verpakking.

Natuurlijke bestratingproducten hebben soms ongelijke afmetingen en ruwe onregelmatige randen en zijn soms van ongelijke afmeting. Er ontstaan bij het leggen grote voegen tussen de stenen of tegels. Bij rustieke producten zorgt deze ruimte juiste voor de gewenste uitstraling. De grotere voeg is immers een ideale plek voor kleine groeiers. Het is afhankelijk van uw smaak of u dit wel of niet waardeert. Voor degenen die een bestrating zonder begroeiing willen, is er polymeer voegzand. Het gebruik van een voegzand heeft enkele voordelen: het zand onder de bestrating kan niet meer wegspoelen, de voegen raken niet begroeid, bestrating is gemakkelijker te reinigen en hoge hakken zakken niet meer weg tussen de tegels.

GARDENLUX POLYMEER VOEGZAND

OUDE GEBAKKEN WAALFORMAAT GEVOEGD MET GARDENLUX POLYMEER VOEGZAND ZANDKLEUR

Polymeer voegzand HP

Plaatsing

Polymeer voegzand ND

verdichten

Een terras waar u niet steeds het mos tussen de tegels of stewnen weg hoeft te krabben. Wat een relaxed idee! En het kan nog vrij eenvoudig ook. Met Gardenlux Polymeer Voegzand maakt u uw bestrating onkruidvrij en prettig beloopbaar. Dit kant en klare voegzand is eenvoudig aan te brengen in terrassen en looppaden. De verwerking is echt simpel: u strooit het voegzand op de droge bestrating en bezemt deze in de voegen, totdat ze goed zijn gevuld. Bij stenen trilt u daarna de bestrating met een trilapparaat af en u vult de voegen hierna nogmaals met voegzand. Tegels mag u niet aftrillen. Hier moet u de voeg net zolang invegen met voegzand totdat deze helemaal vol is. Daarna drukt u met een voegspijker het voegzand aan, zodat er geen holtes tussen de tegels ontstaan. Als de voeg vol is, verwijdert u overtollig voegzand met een fijne borstel. De tegels moeten helemaal schoon zijn! Hierna bevochtigt u de voegen, zodat het aanwezige bindmiddel kan uitharden. Het is raadzaam om dit met een vernevelaar of fijne broeskop te doen zodat er geen voegzand uit de voeg kan worden weggespoeld. U bevochtigt de voegen net zolang, totdat de voeg aan de bovenzijde is verhard. Zorg er echter voor dat de voegen niet onder water komen te staan, anders vloeit het voegzand op uw bestrating. Te veel water neemt de bindstof namelijk weg en verhindert uitharden. Contoleer regelmatig de verzadiging door met een stokje in de voeg te prikken. Stop met bevochtigen wanneer u het stokje niet diep meer in de voeg kunt steken, de voeg is dan al voldoende verhard. Om een sterke en goed gebonden voeg te krijgen moet het Polymeer Voegzand 24 tot 48 uur volledig uitdrogen voor het aan water kan worden blootgesteld. Als u het product bij koud of vochtig weer gebruikt, dek de bestrating dan af met een dekzeil. Polymeer Voegzand bereikt na 7 dagen 75 % van haar sterkte en is na 30 dagen 100 % uitgehard. Eenmaal uitgehard neemt het Polymeer Voegzand weer water (regen) op. Dan wordt de voeg weer enigszins zacht en flexibel, zodat hij gehecht blijft aan de randen van de bestrating en krimpscheuren uitblijven. Gardenlux Polymeer Voegzand past u toe bij voegen van 1 tot 10 mm breed. Minimale diepte van de voeg moet 30 mm zijn. Het voegzand is leverbaar in twee kwaliteiten: de HP voor bestrating die verwerkt is op een drainerende ondergrond (zandbed) en de ND voor een niet-drainerende ondergrond (een gestabiliseerd zandbed of cement ondergrond). Beide soorten Polymeer Voegzand zijn leverbaar in de kleur grijs, in emmers van 20 kg.

bevochtigen

Drogen


Afwerking

STEENLIJM

103

Zelf cement mengen in een emmer is meestal niet meer nodig, want u líjmt uw muurtjes, bloem­­­­ bakken, grond­keringen en zitelementen nu eenvoudig met steenlijm. U kunt bij uw Gardenlux dealer kiezen uit maar liefst drie verschillende soorten steenlijm.

GARDENLUX ALL WEATHER STONEFIX

Deze lijm is onder bijna alle weersomstandigheden te verwerken. Ook op een regenachtige dag. U mengt Stonefix met water en u strijkt Stonefix met een lijmkam op het te verlijmen product.

GARDENLUX STEENLIJM ALL WEATHER Deze steenlijm is verpakt in kokers van 290 ml die u zo in een kit/spuitpistool plaatst. Ook deze lijm is onder bijna alle weers­ omstandigheden te gebruiken. Het maakt dan ook niet uit of het te verlijmen product enigszins vochtig is. Gardenlux All Weather Steenlijm is zeer geschikt voor het verlijmen van beton- en natuursteen.

GARDENLUX STEENLIJM DROOG De Gardenlux Steenlijm Droog is ook verpakt in een koker. U brengt deze lijm ook met een kit/spuitpistool aan. Houdt u er echter rekening mee dat de Gardenlux Steenlijm Droog alleen toepasbaar is op droge en stofvrije stenen.

verlijmde muur en trap met graniblock elementen

TIP

Alle lijmen kunt u verwerken vanaf een minimale temperatuur van + 5 OC. Volg altijd de instructies op de verpakking.

LIJNAFWATERINGSGOOT

De lijnafwateringsgoot is een mooie afvoergoot voor langs uw oprit of terras. Het is een eenvoudig te plaatsen en monteren afwateringssysteem. De elementen kunt u snel en nauwkeurig aaneen laten sluiten. Ze zijn leverbaar in 2 uitvoeringen. De Easydrain kunsstof afwateringsgoten hebben een afmeting van 100 x 13 x 9 cm en zijn leverbaar met een zwart kunststof of verzinkt sleufrooster. De roosters kunt u eenvoudig vast klikken op de kunsstof onderbak. Voor beide goten zijn eindkappen en zij- en onderuitlaten leverbaar.

Lijnafwateringsgoot verlijmde muur met crack & stack elementen


104

Decoratieve elementen verwerkingtips en wetenswaardigheden Decoratieve elementen zijn vooral bedoeld om in uw tuin verhoogde borders, bloembakken, trappen, waterornamenten en vijverranden te maken. Zelfs volledige tuinafscheidingen kunt u ermee maken. Daarnaast zijn ze ook uitermate geschikt als kantopsluiting voor uw bestrating. Ook zorgen ze voor extra sfeer, waarmee u uw tuin tot het verlengstuk van uw woning kunt maken. Gardenlux biedt u een assortiment aan waarmee u iedere gewenste tuinsfeer kunt realiseren: van mediterraan tot landschappelijk of klassiek Engels.

• Alle Gardenlux muurelementen stapelt u op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van circa 50 cm. • Om te stapelen vanaf een stabiele ondergrond adviseren wij u om onder de onderste laag elementen in een goed nagetrild zandbed een rij tegels of opsluitbanden plat neer te leggen en hier de eerste laag muurelementen op te verlijmen. • Als u hoger gaat stapelen dan 50 cm, is een fundering een vereiste. Een goede fundering maakt u door een geul in de grond te graven van minimaal 60 cm diep (vorstgrens). Stamp de ondergrond goed aan, breng een betonwapening aan en stort hierop de betonspecie. Strijk de betonspecie goed waterpas af en houd tijdens het uitharden van het beton de specie vochtig. Na een paar dagen is de fundering voldoende uitgehard om uw muur er op te kunnen metselen of verlijmen. Een goede fundering is twee tot drie keer zo breed als de muur die u er op wilt bouwen. • Om muren te verlijmen, heeft Gardenlux drie soorten steenlijm in het assortiment. Allen zijn uitermate geschikt voor particulier gebruik. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Raadpleeg bij twijfel altijd uw leverancier. • Trappen in de tuin maakt u ondermeer met U- of L-elementen, betonbiels, enz. Zorg ervoor dat de treden van een trap minimaal 25 cm breed zijn, zodat u er goed op kunt staan. De hoogte tussen de treden onderling is meestal circa 18 cm, en bij een zogenaamd ‘luie trap’ waar de voeten niet hoog opgetild hoeven worden is deze 12 tot 14 cm. Het is veiliger om de trappen goed te funderen. • Met palissadepalen of -banden overbrugt u kleine hoogteverschillen. Als u deze materialen rechtop in de grond plaatst, moet minimaal een derde van de hoogte van het element zijn ingegraven in de grond. Voor extra stabiliteit zet u de voor- als achterzijde van de elementen in specie in de grond. • Opsluitbanden zijn bedoeld om uw bestrating op te sluiten, zodat uw bestrating op zijn plaats blijft liggen. De bovenzijde van de opsluitband moet 2 cm lager liggen dan de bovenkant van de bestrating. Mocht u bestrating na verloop van tijd iets gaan verzakken, dan steekt de opsluitband niet boven de bestrating uit en wordt struikelen voorkomen. • Als u opsluitbanden plat neerlegt, zijn het uitermate geschikte staptegels. • U-elementen zijn behalve als trap of borderafscheiding ook heel geschikt om zitbanken van te maken. U plaats ze in een lange rij, legt er hardhouten planken over en wat sierlijke kussens er op en u hebt een geweldige blikvanger in uw tuin. Door U-elementen met de open zijde tegen elkaar te plaatsen, heeft u in de open ruimtes een bergplaats voor open haardhout. (zie foto) Binnen zijn ze op deze manier te gebruiken als plek voor uw wijnvoorraad. • Decoratieve elementen van ingekleurd cement, kunnen na verloop van tijd iets van hun originele kleur verliezen. Ook kan er bij deze betonproducten kalkuitbloeiing voorkomen. Dit is inherent aan de productie van beton en daarom niet te vermijden. (zie ook bladzijde 107 Wat u moet weten)


Onderhoud U heeft met veel zorg uw bestrating uitgekozen en u wilt er nog vele jaren van genieten. Met de door Gardenlux geselecteerde onderhoudsproducten, lukt dit ook zeker. Voor iedere vorm van onderhoud heeft Gardenlux het juiste onderhoudsproduct. Of het nu gaat om reiniging van uw terras, het voorkomen van vervuiling of het verdiepen van de kleur van uw bestrating. Alle middelen zijn op Gardenluxproducten getest. Ze voldoen allemaal aan de kwaliteitsnorm zoals wij deze voor onze producten hanteren. Bij gebruik volgens de voorschriften op de verpakking wordt uw bestrating veilig en kleurvast behandeld.

Green Delete

Impregneer Neutraal

Buitenhuis Reiniger

Beton Coating

Green Delete is een reinigingsmiddel speciaal voor buitenoppervlakken. Het verwijdert aanslag van alg en mos en andere door planten veroorzaakte verontreinigingen.

Buitenhuis Reiniger verwijdert vervuiling snel en grondig en maakt alle steenoppervlakken weer vrij van aanslag. Het reinigt alle soorten bestrating zoals tegels, klinkers en natuursteen. Het ontdoet deze van donkere aanslag zoals veroorzaakt door planten, bloemen, vallend blad en grondresten.

Reiniger & Beschermer

Dit lichte reinigingsmiddel is met name geschikt voor het regelmatig schoonhouden van geslepen en gepolijste bestratingen. U voegt het toe aan het schoonmaakwater. Bij regelmatig gebruik geeft het uw product een mooiere en vollere kleur. Het is ook ideaal bij tegels met een ge誰mpregneerde of gecoate toplaag.

TIP

Probeer de hierboven omschreven onderhoudsproducten altijd eerst op een tegel uit, voordat u het hele terras gaat behandelen. U kunt zo vooraf beoordelen of het resultaat aan de verwachtingen voldoet. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf. Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg deze ook op. Informeer bij twijfel altijd bij uw leverancier.

Impregneer Neutraal is een universeel impregneermiddel speciaal voor absorberende oppervlakken. Het maakt de bestrating waterafstotend en zorgt dat vervuiling niet diep de tegels of stenen indringt. Uw bestrating kunt u hierdoor sneller schoonmaken. Niet geschikt voor producten met een vuilwerende coating.

Uw bestrating krijgt met Beton Coating een glanzende toplaag die voorkomt dat vuil in de tegels trekt. Het vereenvoudigt dus het onderhoud. De coating geeft het product ook een intensere en diepere kleurstructuur. Vuil dat zich eventueel hecht op de coating, laat zich eenvoudig verwijderen.

Impregneer Kleurverdieper

Kleuren komen tot leven met Impregneer Kleurverdieper. U past het toe bij onder meer natuursteen, siertegels en betonsteen. Het verdiept de structuur van het product en maakt het ook enigszins water- en vuilafstotend.

Cementsluier足 Verwijderaar

Cementsluiers van o.a. voegwerk, aangekoekte vuilresten, verweringen en kalksluier verwijdert u met Cementsluier 足Verwijderaar. Het middel kunt u ook bij agressieve vervuilingen toepassen. Vanwege de aanwezige zuren is het product niet geschikt voor gebruik bij marmer/kalksteen.

105


106

Verwerking- en bestratingstips

Zet alle maten van het te bestraten oppervlak uit met piketten, die u aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak plaatst. Op deze piketten geeft u de hoogte aan waarop de stenen of tegels gelegd worden. Begin altijd vanuit een vast punt van de woning zoals bijvoorbeeld een deurdorpel. Voor een goede afwatering laat u het zandbed 1 cm per strekkende meter aflopen.

Het uitgraven van de grond voor het aanbrengen van het zandbed moet bij een terras minimaal 10 Ă 15 cm dik zijn. Bij zwaarder te belasten plaatsen zoals opritten, of wanneer de ondergrond erg slap is zoals bij veen of klei moet de grond minimaal 20 Ă  25 cm worden uitgegraven.

Alvorens u het zandbed aan gaat brengen worden de kantopsluitingen geplaatst. Deze voorkomen het verschuiven van de bestrating en houden het zandbed op zijn plaats. Plaats de bovenkant van de kantopsluiting altijd 2 cm lager dan de bovenkant van de te plaatsen stenen of tegels. Hiermee voorkomt u dat de opsluiting boven het straatwerk uitsteekt.

Het zandbed brengt u vervolgens aan op de dikte waarop u de grond heeft uitgegraven, maar wel 15% hoger zoals u die op de piketten heeft aangegeven. De extra aangebrachte zandlaag is om het zandbed door intrillen met een trilplaat goed te kunnen inklinken. Houd er wel rekening mee dat u de dikte van stenen of tegels in mindering brengt.

Na het aanbrengen van de zandlaag gaat u deze aftrillen met een trilplaat, totdat het zandbed goed verdicht is.

Vooral bij opritten kan het handig zijn om de stabiliteit van het zandbed te verhogen. Strooi hiervoor een laag droge cement over het zandbed uit en hark dit vervolgens enkele centimeters diep door het zandbed heen. Gebruik hierbij geen water want dan wordt het zandbed al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt. Hierna nogmaals aftrillen en het zandbed met een rei vlaktrekken.

Na het afreien van het zandbed kunt u volgens de vleimethode de stenen of tegels op het zandbed plaatsen. Werk altijd vanaf het straatwerk, zo voorkomt u dat u het zandbed beschadigd. Vleien van de bestrating kan alleen wanneer de aan te brengen bestrating gelijk van dikte is.

Als alle stenen zijn geplaatst veegt u ze in met inveegzand en trilt ze af met een trilapparaat. Tegels die geplaatst zijn mag u echter nooit aftrillen met een trilapparaat, hiermee beschadigd u de deklaag. Tegels mag u dus alleen met een rubber hamer aankloppen. Bij invegen van zand en aftrillen van producten volgt u altijd de legvoorschriften die voor ieder product verschillend kunnen zijn.


Wat u moet weten.... Door fotografie of druk kunnen de kleuren van de producten enigszins afwijken van de werkelijkheid. Bekijk bij uw Gardenlux dealer de materiaalmonsters om uw keuze te kunnen maken. n Betonproducten gemaakt op basis van kleurstoffen, verliezen op termijn gedeeltelijk iets van hun originele kleur. Vaak worden ze lichter door de invloed van zonlicht. n Betonproducten worden gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Zo gezien dus een volkomen natuurlijk product. Bij beton kan cement een chemische reactie aangaan met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk zet zich op het betonoppervlak af als witte uitslag (kalkuitbloeiing). Dit verschijnsel hoort bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf door het weer of door slijtage. Kalkuitbloeiing wordt niet als klacht geaccepteerd. n Net als hout en ijzer komt ook bij beton een vorm van krimp en uitzetting voor. Zorg bij het bestraten langs muren e.d. voor een kleine uitzettingsvoeg zodat de tegels zich kunnen zetten. n Krijgt u meerdere pakketten tegels of stenen gelijktijdig geleverd, meng deze dan door elkaar. Haal de stenen van boven naar beneden van de pallet, dus niet laag voor laag. Er ontstaat zo een optimaal kleurbeeld ondanks de eventuele geringe kleurverschillen. n Tril net gelegde tegels nooit af met een trilplaat. Stenen met een deklaag van natuursteen trilt u alleen maar af met een trilplaat voorzien van een rubbermat. Betonstenen kunt u wel aftrillen. n Het is af te raden uw sierbestrating met een hogedrukreiniger te reinigen. U maakt het product er poreuzer mee waardoor het versneld vuil opneemt. Ook wordt het ‘huidje’ van de deklaag verwijderd, waardoor het in het beton aanwezige grind versneld zichtbaar wordt. n Behandel sierbestratingproducten NOOIT met strooi- of dooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. Dit kan ernstige beschadigingen veroorzaken aan de deklaag van het product. n Alle producten in dit magazine zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Daardoor kunnen materialen uit verschillende producties enigszins afwijken in kleur en structuur. We raden u aan om uw materialen in een keer te bestellen om kleur­verschillen te voorkomen n Controleer uw aankopen altijd voor verwerking. Materialen die eenmaal zijn verwerkt, zijn als zodanig geaccepteerd en kunnen achteraf nooit een reden tot klacht zijn. Herbestratingkosten worden om deze reden dan ook niet vergoed. n Verwerk de Gardenlux producten altijd conform onze legvoorschriften, zie dit magazine of www.gardenlux.nl. Materialen die niet volgens de legvoorschriften zijn verwerkt vallen buiten de garantievoorwaarden.

Afwerking

n

Uw Gardenlux dealer wenst u veel tuinplezier.

Castillo de piedra ronda zwart genuanceerd 80 x 80 cm

Blue limestone 50 x 50 cm

107


Uw Gardenlux dealer

NATUURSTEEN

Sierbestrating

siertegels

Gardenlux STONES & PAVING

www.gardenlux.nl

decoratieve elementen

Gardenlux  

Gardenluxbrochure 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you