Page 1


KOTTURPURAM HOUSE , CHENNAI The story of this house in Chennai revolves around three essential elements - a plinth, a well and a tree. Freshwater exists within just a few meters below the ground surface on this flat site next to the Indian ocean. Hence the first gesture on this land was to build a well to collect water and to establish a datum or plinth to secure one from the flood. The well was made using a method of dry stack stone masonry working on the phenomena of weight and mass with gravity driving the structure into the ground to reach water. The foundation and plinth were built using granite and lime available from the region. The house is conceived as a series of concentric rings whose varying rooms and functions are arranged along the periphery of the plinth enclosing a courtyard that contains a cluster of frangipani trees, a white rainbow shower tree and the well. Around the house is a lush tropical garden, contained by the boundary walls and peripheral structures of staff housing, garage and other facilities. Local brick, granite and lime mortar are the main materials used in the construction of the house. This combination of materials and landscape, along with the layout of the house encourages cross ventilation, and allows for the site to have its own cool micro-climate in the otherwise extremely hot and humid city. The house and landscape continue to flourish owing to the presence of a water network system embedded in the land.


SITE PLAN

Kotturpuram House Date: June 15th , 2019

NOTES: 1. 2. 3.

Door frame thickness and door knobs to be updated. East side guest Bathroom width increased to 8'. Furniture layout of Study room reworked.

Project Code: SRH Scale (A3) : 1:225

Site plan


Kotturpuram House

NOTES: Angle from centerline of span is 60°.According to Engineer Rajendran, this is the minimum vault arc required for our wall thickness of 13.5" without providing buttresses. Vent opening through the vault is 1'-9 21" x 1'-9 21" from outside and 2'-7 34" x 2'-7 34" from inside. Chajja for the air vents altered. Bathroom window altered and to be discussed. Chamfer around the air vent on the outside faces to be discussed. Water Spout section detail not shown and to be discussed. West side Living Room Roof, Shutter and furniture yet to be worked out precisely. Living room roof raised by 7". Dashed ground line, above actual ground line shows tentative earthwork, to make the house plinth seem less high. This needs to be discussed and worked out.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

A

2. 3. 4. 5. 6.

Angle from centerline of span is 60°.According to Engineer Rajendran, this is the minimum vault arc required for our wall thickness of 13.5" without providing buttresses. Vent opening through the vault is 1'-9 21" x 1'-9 21" from outside and 2'-7 34" x 2'-7 43" from inside. Chamfer around the air vent on the outside faces to be discussed. Water Spout section detail not shown and to be discussed. Kitchen south wall air vent will be different from the remaining air vents on the south wall which passes through the vault. Dashed ground line, above actual ground line shows tentative earthwork, to make the house plinth seem less high. This needs to be discussed and worked out.

Date: June 15 , 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : 3/32" = 1'-0"

Section AA -Option 1 60 o vault arc angle

SECTIONS

NOTES: 1.

A

B

B

Kotturpuram House Date: June 15, 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : 3/32" = 1'-0"

Section BB-Option 1 -60o vault arc angle


Kotturpuram House

NOTES: 1.

Dashed ground line, above actual ground line shows tentative earthwork, to make the house plinth seem less high. This needs to be discussed and worked out. Chajja for air vents altered. Bathroom window altered and to be discussed. North side altered by 1' to make guest bedroom larger. Landscape to be worked out precisely. Spiral staircase needs to be worked out precisely. Water spouts are temporarily removed and positions to be discussed. Air vents - shape and size to be discussed. Currently air vents are 1'-9" x 1'-9".

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

NOTES: 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Dashed ground line, above actual ground line shows tentative earthwork, to make the house plinth seem less high. This needs to be discussed and worked out. Living room roof, shutters, and furniture yet to be discussed and worked out. Latches and hinges yet to be added in the shutters of living room Landscape to be worked out. Air vents - shape and size to be discussed. Location of water spouts to be discussed.

Date: June 15, 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : 3/32" = 1'-0"

North Elevation

ELEVATIONS

Kotturpuram House Date: June 15, 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : NTS

West Elevation Shutter Option-1


Kotturpuram House Date: May 22, 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : 3/4" = 1'-0"

NOTES: 1.

Doors opening at the angle of chamfer

Latches and hinges to be detailed precisely in section and elevation.

DOOR DETAIL Kotturpuram House Date: May 22, 2019 Project Code: SRH Scale (A3) : 3/4" = 1'-0"

Door opening at angle of chamfer

tches and hinges need to be detailed precisely plan and elevation.

+ 3’-6” LVL

Natural sand bed at -6’-6” LVL

Courtyard filled with gravel of different grades below courtyard paving. Earth fill below courtyard veranda.

Earth fill @ tree zone.

Gravel recharge piles until sand bed LVL.

COURTYARD DRAINAGE PROPOSAL Courtyard paving will be sloped towards well. Drawing of super structure has not been updated with vault section yet.

COURTYARD DRAINAGE DETAIL

Overflow pipe from well.


COURTYARD VIEW LINE RENDERS


ITHAMPADU FARM HOUSE , NELLORE A farmhouse in a village called Ithampadu, Nellore in Andhra Pradesh. Currently, the work has been initiated for the staff quarters for the workers on the farm. The staff quarters is an answer to the dry hot climate of the place and a co-existing life between humans and cattle of the farm. It is inspired from the houses of the village and the lifestyle of village. The staff quarters is arranged around a big neem tree which gives shade during most of the day. Two bedrooms side by side with a verandah on one side of the tree, a living-dining cum kitchen space along with a bathroom and a cattle shed on the other two sides. The building will be made of bricks and stone. It will be finished with a mud plaster. The roof will be on non-Asbestos sheet and country tiles.


1" 7'-02

10'-5"

27'-1121"

8'-8"

7'-041"

12'-8"

12'-8"

13'-021"

13'-021"

10'

13'

+2'-6" LVL

4'-6"

+2'-6" LVL

2'-7"

10'

+2' 3" LVL

7'-121"

+2' 3" LVL

A H

5'-1121"

1'-10"

4'-6"

1" 6'-32

1" 94

3" 5'-104

5'

4"

8'-6"

18'-5"

30'

+1' - 11" LVL

H

31'-10"

+1' - 7" LVL

A

21'

5'

+2'-3" LVL

5'

4"

31'-10"

5'-103 4"

6'-33 4"

5'

1" 82

+2'-6" LVL

+0' LVL

11'-2" 10'-5"

12'-9"

3'

3" 23'-14

3'-121"

10'

13'

1" 75'-54

Ithampadu Farm Date: June 17 2019

PLAN

Project Code: ITH Scale: 1/8"=1' (A3)

1" 9'-52

3" 12'-04

5'-321"

1" 1'-114

3'-2" 3'-9"

1"

13'-3"

1"13'-21" 2'-24 2

Ithampadu Farm Date: May 17, 2019 Project Code: ITH Scale: 3/16"= 1'0" (A3)

4"

2'-83 4"

Staff quarters sections

7'-941"

3'-2"

SECTIONS

1"

15'

10'-041"

4"

2'-841"

2'-941"

1" 3'-82

1" 7'-64

4'

1" 3'-24

11'-33 4"

4'-241"

Staff quarters Plan


PHYSICAL MODEL


MODEL-RENDERS


MANIFATTURA TABACCHI FIRENZE Manufattura Tabacchi is one of the oldest tobacco factories in entire Europe. It was designed and built by Giovanni Bartoli and Pier Luigi Nervi . The factory stopped its tobacco manufaturing in 2001. But the whole complex which housed the factory still exists. The clients wanted the complex to be turned into an urban ecosystem consisting offices, residential complexes, commercial and social activities. SANAA and Studio Mumbai are collaborating to do this urban level project. Master plan is done by SANAA and Studio Mumbai aims to work on the social and community spaces and landscape of the project. Initial ideas and concepts have been presented to the clients. The studio at Chennai dealt with one part of the complex- Building 11. Building 11 of Manifattura Tabacchi is a one storied building which will be turned into a restaurant and social space.


Ground Floor Plan

Roof Level Plan


Cross Section

Longitudinal Section


Existing Roof View; Conceptual Roof


Profile for Ganga Menon

Ganga Menon | UG Architecture Portfolio | 2014-19  

Ganga Menon | UG Architecture Portfolio | 2014-19  

Profile for ganga06
Advertisement