Page 1

Kalk Fire Station, Cologne | 2 Berberis Boathouse, Devon | 6 Canoe Lake Leisure Tennis Pavilion, Portsmouth | 9 Kunstmuseum Basel |14

International Magazine ISSN 1363-0148 www.hdgmagazine.co.uk

HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

HOT DIP GALVANIZING

04 | 2019

1


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING

Editorial Sustainability is important today and will play an important role for everything that we do for the future. Galvanizers Association, alongside our European counterparts, began our response to the challenge of sustainable construction in 2004 with the engagement of Professor Fabio Iraldo (Bocconi University, Milan) to research and document the demands of green procurement and other drivers of the sustainable building agenda. The results of that study led to a number of initiatives including the production of ‘Galvanizing and Sustainable Construction – A Specifiers’ Guide’, in conjunction with Tom Woolley in 2008. There has also been the publication of an EPD on batch galvanized steel – EN ISO 1461 in 2016. Our work within sustainability continues with an up and coming update to our specifiers’ guide, which will be published in early 2020. A key focus within our sustainable strategy should be that of extending the durability and usability of existing materials. This should lead to a rethink on size and design that enables smaller modular structures to be easily demounted, reused or recycled.

Iqbal Johal, Editor

Hot Dip Galvanizing – An international journal published jointly by the galvanizing associations of Germany, United Kingdom & Ireland Edited by: I. Johal, H. Glinde (Editor in Chief). Published by: Galvanizers Association, Wren’s Court, 56 Victoria Road, Sutton Coldfield, West Midlands B72 1SY, UK; Tel: +44 (0) 121 355 8838, E-Mail: ga@hdg.org.uk, Website: www.galvanizing.org.uk This magazine may not be copied without the written permission of the editor © 2019

Photo front cover | Frauke Schumann

2

2


HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019 by Holger Glinde

Creative cohesion

Kalk Fire Station, Cologne

1

The topography of the site and its surroundings were an important contributor to the design approach of the new fire station in Cologne. The design aims to project the centre as a powerful, distinctive ensemble of buildings around an open courtyard, while still adhering to the city planning goals and its functional requirements.

Planning stipulations required integration with the existing buildings. A creative cohesion is achieved through the arrangement of structured façades that provide a calmness to the ensemble of buildings. The result is a spatial continuum, which is effectively underlined by the horizontal structure of the differentiated façades.

Functionality and inner development The main five-storey building along Gummersbacher Straße houses garaging for 18 fire and rescue vehicles, as well as, rest and recreation areas, a kitchen and dining area and sports hall. The fire station also acts as a central hub for goods, materials and equipment for all fire stations in Cologne, along with provisions for a volunteer fire department. The internal spaces within the main building reflect the typical requirements of a building of this type. Functionality and direct access to the rescue vehicles from the recreational areas dominates the footprint.

1 + 2 | Hot dip galvanized steel panels help to form the architectural character of the external façade; selected for its robustness, durability and its natural patina

3


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING

3 + 4 | The main five-storey building along Gummersbacher Straße houses garaging for 18 fire and rescue vehicles, as well as, rest and recreation areas, a kitchen and dining area and sports hall

Architects | Knoche Architekten BDA, Leipzig Photos | Frauke Schumann

4 3


HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

Architecture, materiality and façade design The architecture for the fire station is characterized by a few, striking and robust materials. Compact technical functionality is formed through 3 mm hot dip galvanized steel panels, the use of which helps to delineate the building from its more mundane surroundings, while providing continuity. The selected materiality stands for robustness, technical solidity and durability which align with the values and self-image that Cologne fire brigade want to portray. A key characteristic of batch hot dip galvanizing - natural variations within the coating - was an important element for the architects’ material selection. The combination of this variation and a coating that is almost alive ensured vibrancy and lightness to the large façade area, avoiding a heavy monotonous design. Added expression and fluidity is provided by vertical profiles that run horizontally along the façade. Ornamental pilaster strips installed floor to floor at different spacings, made from rectangular anodised aluminium profiles, add further depth to the façade.

Façade construction with fire-plated steel plate panels The traditional back-ventilated façade system was not incorporated for the fire station, it was decided to mount the galvanized façade on a series of T sections that were connected to the outer wall penetrating 16 cm thick insulating material. The T sections were thermally decoupled by lining material, effectively minimizing the number of constructive cold bridges.

5 4


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING by Iqbal Johal

Maritime

1

sophistication Berberis Boathouse, Devon

Wimshurst Pelleriti recently completed a new boathouse which lifts a 14 ft speedboat out of the water and stores it ready for a quick launch. Unusually, perhaps uniquely, the boat is stored in the specially designed eaves from where it is mechanically lowered 15 ft into the water, allowing the area below to be used for storage. The challenging brief required a modern and sophisticated piece of infrastructure to be sensitively inserted into the steep sided estuary of the River Yealm in Devon. Located in an Area of Outstanding Natural Beauty with millennia old connection to UK maritime history, the area is highly protected and nothing can be built adjacent to the water without permission from a large variety of stakeholders.

6

1


2 + 3 | Galvanized steel forms the primary structure of Berberis Boathouse, which is clad in untreated Siberian larch, reflecting its woodland setting

HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

1 | T he challenging brief required a modern and sophisticated piece of infrastructure to be sensitively inserted into the steep sided estuary of the River Yealm in Devon

3

Galvanized steel forms the primary structure of Berberis Boathouse, which is clad in untreated Siberian larch, reflecting its woodland setting.

2

Externally, the larch will silver over time creating a material dialogue with the structure. Internally, the timber will retain some of the golden warmth of its un-weathered state. A full-length roof light allows diffused light into the main space and mezzanine deck while a series of sliding doors enable access from both land and water.

7


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING

4

To facilitate the quick launch of the delicate but extremely heavy speedboat positioned 10 ft high in the eaves, Wimshurst Pelleriti began an extensive search to find a specialist boat handling firm, eventually entering into an intensive dialogue with WISE Handling who normally provide handling solutions for large dockyards. “WISE Handling were the only specialist firm that would agree to undertake the challenge - and this gave an insight into the uniqueness of the project. It was an exciting commission giving us the opportunity to use imagination and diverse skills, resulting in a truly innovative design, which will have a positive impact on this romantic riverscape, and perhaps on the development of boathouses for this kind of riverbank scenario” said Will Wimshurst, director, Wimshurst Pelleriti. Wimshurst Pelleriti’s client endorsed the practice‘s approach and enthusiasm. “We gave Will and the team a really challenging brief. We wanted a boathouse in which we could store a myriad of water craft and Wimshurst Pelleriti’s innovative solution was to hoist the speedboat into the eaves to leave storage for the rest of the kit below. It’s been a journey since then, but now it’s completed, it’s a truly beautiful building that does all it set out to achieve. Without a doubt, this building has transformed our experience of the river.” The quayside approach to the boathouse has been carefully restored, taking cues from the village and is laid with reclaimed Cornish granite curbs and new setts that run up the tidal slipway and into the building. The building now sits proudly on the bank of the Yealm nearby listed Baring Boathouse, commissioned in 1880 by Edward Baring, 1st Baron Revelstoke.

8

5 4 | T he building now sits proudly on the bank of the Yealm nearby listed Baring Boathouse 5 | Galvanized steelwork helps to facilitate the quick launch of the speedboat

Architects | Wimshurst Pelleriti Photos | Tom Pelleriti (1), Nick Kane (2-5)


HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019 by Iqbal Johal

Game

set, match Canoe Lake Leisure Tennis Pavilion, Portsmouth

1

1 | T he new pavilion was a philanthropic endeavour and a replacement for the existing clubhouse which was derelict, asbestos-ridden and a target for repeated vandalism

PAD studio was approached to design the new pavilion building for Canoe Lake Leisure located in Southsea, Portsmouth. Canoe Lake Leisure manage and operate a series of community facilities in Southsea including: 12 world class grass tennis courts which are uniquely accessible by the public on a pay-and-play basis, a series of hard surface tennis courts and Greens Café.

The new pavilion was a philanthropic endeavour and a replacement for the existing clubhouse which was derelict, asbestos-ridden and a target for repeated vandalism - unsafe for public use. The pavilion is the first building to be constructed in this historic part of Southsea for over 60 years, located within a listed park and prominent seafront location in Portsmouth.

9


2

3

10

04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING


4

HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

2 + 3 | The entire first floor steel structure was galvanized which is largely cantilevered off a central roof valley beam. The roof of the pavilion has a very thin edge profile and is supported by a galvanized steel frame 4 + 5 | The new pavilion is orientated and positioned to address both grass and hard tennis courts on either side of the building and provides a permanent base for the Tennis Club and multi-functioning public building

5

The new pavilion is orientated and positioned to address both grass and hard tennis courts on either side of the building and provides a permanent base for the Tennis Club and multi-functioning public building to host a wide range of sports and community classes for all ages throughout the year. This building is intended to be a beacon for tennis and community engagement, representing a truly public facility and part of Canoe Lake Leisure’s substantial regeneration project for Southsea Common. In design, the ground floor is formed from brick which provides a solid base to the building. Large openings are carved out from the ground floor walls to reveal views into the building and activity on the courts beyond, inviting the community to engage with tennis and the activities within the building. In contrast, the pavilion’s first floor viewing gallery is designed to be as unobtrusive, transparent and delicate as possible whilst also creating covered outdoor first floor terrace space. Initially, a second floor was difficult to gain planning approval for, due to concerns with mass and scale in this historic setting. With persistence, a scheme with a delicate, slim and lightweight steel butterfly roof floating above the largely glazed first floor was approved, with the architecture directly contributing to reducing the building’s perceived mass and bulk. The roof of the pavilion has a very thin edge profile and is supported by a galvanized steel frame. There are many carefully designed steel connection and roofing details in the structure, assisted by galvanizing in places, that have enabled the structure to achieve the desired thin edge roof aesthetic and to allow the central gutter to pass through the steelwork. The entire first floor steel structure was galvanized which is largely cantilevered off the central roof valley beam. The steel columns around the first floor are largely tying the roof to the concrete slab and have been left exposed – these are also galvanized. Many of the rainwater goods elsewhere are also made from galvanized steel, including the bespoke steel rainwater chutes which discharge water drained from the terraces out of the building at ground floor with no visible downpipes or guttering anywhere on the pavilion. It was important to PAD studio that the building‘s structural and tectonic approach was demonstrated by the pavilion’s form and materiality. Tectonics in architecture is defined as ‘the science or art of construction’, as such, the external galvanizing has been left exposed, complimenting the soft and varied tones of the grey brickwork and adding to the patina of the building.

Architects | PAD studio Photos | Nigel Rigden (1, 4, 5), Richard Chivers (2) Illustration |  Eckersley O’Callaghan

11


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING by Holger Glinde

Full circle

Dust and Tar, Cologne

1

With a small fixed budget, the owners of a new speciality bike shop in Cologne set themselves an ambitious target of creating a new interior to an old dilapidated internal shell. The shop, which is located on an ideal site along Roman Cardo Street in the heart of Cologne, had no spatial or atmospheric qualities with an existing interior of grey tiles and peeling purple paint.

The owners opted for an imaginative solution in order to develop a flexible creative space that was both inviting but also suited the nature of their business. A basic every day construction material that resonated with their theme allowed them to easily achieve this – galvanized Euro Formwork. The flexibility of the system allowed the interior fit out to be completed by its owner within five days. The formwork has been used to serve many different purposes: room dividers, panelling, as doors, creation of a counter and shelving. A variety of connection techniques have been deployed to create different spaces including the payment area and a bike gallery, where bikes are hung off the formwork. Simple plywood crates with recycled foam are used to display some of the cycling equipment. The remaining visible surfaces - especially the ceiling - were painted grey to reflect the visible white cabling used throughout the interior space. Individual functions are fulfilled by the design through a variety of modifications. This includes the use of galvanized steel panels either as backing to the lattice structure, as infills, or as shelving with the connections being made using magnets that provide an easy clutter free solution. Modified anchor rods have also been used alongside a propriety Euro Formwork anchor system to create a gallery space for the bike display area.

12

1 | Dust and Tar is a new speciality bike shop located along Roman Cardo Street, in the heart of Cologne 2 + 3 | A unique interior space has been created using galvanized Euro Formwork. With the explicit intension of the formwork being reused within the construction industry


HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

Ultimately, the use of Euro Formwork for the internal display steelwork was used with sustainability in mind. It is planned that if the use of the interior space was ever to change the formwork would be reused by the construction industry for shuttering concrete structures. Since the opening, the bike shop has not only become a popular destination for cycling enthusiasts but also as a social meeting place, given its universality and the energy of its owners.

Removal of side panels Dismantling and cleaning of formwork

Reuse of formwork

Erection of formwork

Disassembly and storage

Architects | Bel Sozietät für Architektur, Köln Photos | Veit Landwehr/bildpark.net

2

3

13


04 | 2019 HOT DIP GALVANIZING

1 +3 | Sandblasted concrete, marble flooring and galvanized steel panels come together in a grand aesthetic gesture 2 | T he external façades are grey brick walls that exude an archaic air of an ancient ruin. The brickwork’s different shades of grey as well as a frieze executed as a delicate relief combine with galvanized shutters to add texture and depth

by Holger Glinde

Divergent, yet cohesive Kunstmuseum Basel The Kunstmuseum‘s new building redefines a prominent location in the heart of Basel. As a place for the exhibition and preservation of art as well as events, it embodies both a new departure and continuity. The new and enlarged museum consists of two buildings that together form a unified presence in the urban space.

14 1


HOT DIP GALVANIZING 04 | 2019

The new building’s roof line is level with that of the existing structure, so it meets its counterpart on an equal footing; its entrance looks out toward the main building’s arcades. It has an inverted corner that transposes the existing projecting corner of the older building creating a dialogue across the street that runs between them. Each floor of the new building has exhibition spaces connected via a structurally imposing central staircase. Prefabricated, sandblasted concrete ribs span the gallery spaces while in the foyer marble flooring and a large wall, clad with galvanized steel panels, come together in a grand aesthetic gesture; both expressive and divergent, yet cohesive at the same time. This unusual combination provides a unique character to the building – contemporary technology – providing grandeur to the architectural space. The external façades are grey brick walls that exude an archaic air of an ancient ruin. The elongated bricks that are just 4 cm high, heightens their presence and form a striking pattern of shadows cast by the alternately projecting and receding layers. Like the main building’s façades, those of the new building hint at classical architecture. The brickwork’s different shades of grey as well as a frieze executed as a delicate relief combine with galvanized shutters to add texture and depth. Galvanized steelwork is also used to express different materiality throughout the new extension. Window frames and shutters make ample use of galvanized steel profiles and panels as well as exterior doors and gates. This is extended into the elevator walls, within the museum shop, hand railing profiles and within the external light housings.

2

Architects | Helsinki Zürich Office GmbH, Zürich Photos | Daniel Erne

15 3


Galvanizing Delight

Historically, the rehearsal rooms of the Salzburg Theatre were spread across the city. The new extension has combined these into an annexe to the existing theatre. The new building makes extensive use of galvanized steel panels for its external façade. This is reflected internally where galvanized steel panels form a feature staircase and create an interesting interior aesthetic.  Photo | Architekturwerkstatt Zopf

Profile for Galvanizers Association

HDG Magazine Issue 4 2019  

Sustainability is important today and will play an important role for everything that we do for the future. Galvanizers Association, alongs...

HDG Magazine Issue 4 2019  

Sustainability is important today and will play an important role for everything that we do for the future. Galvanizers Association, alongs...

Advertisement