Issuu on Google+


WENTWORTH INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Portfolio 201 12


SPENCER GALLO


IDEO DESIGN FIRM

PROFESSOR CHARLIE CIMINO ARCH 245-03 FALL 2009

NEXUS LEARNING CENTER

PROFESSOR INGRID STRONG ARCH 345-02 SPRING 2010

EVERSON MUSEUM OF ART

PROFESSOR CHARLIE CIMINO ARCH 245-03 FALL 2009

THRESHOLD DESIGN

ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY

MODELS

PROFESSOR JAMES ALLEN ARCH 175-03 SPRING 2009


IDEO

IDEO DESIGN FIRM IDEO is an industrial design firm re-locating to the Boston, MA area. We were to design a party-wall building in a long, narrow site on Newbury St. in downtown Boston. The firm needed to have office locations, as well as interactive work locations to work with their clients, and a workshop for modeling purposes. I focused on having as much light as possible enter the locations which would be used often. This caused a stacking of office spaces on the top three floors, as well as large smart-glass paneled windows in the conference room and workshop locations. Above: Structural System


IDEO

Above: Program Diagram


Above: Interior Perspective


Above: Latitudinal Section Cut


NEXUS LEARNING CENTER

NEXUS

NEXUS Learning Center is a design project in which we were provided a site on the corners of Newbury Street and Dartmouth Street in Boston, MA. We were to design a modest but innovative facility that focuses on the use of natural light to both promote energy efficiency and to create beautiful and varying spaces. I chose to add a large glass cone as a monumental entrance to my building, and also used it as a glorified downspout with the roof being concave towards to cone. This cone became a learning center of the building, with educational areas splaying off it. Above: Light Study Rendering


NEXUS

Above: Interior Perspective from a Balcony


Top: Interior Design

Bottom: Facade Design


Above: Site Sections


EVERSON MUSEUM OF ART CASE STUDY

EVERSON

The Everson Museum of Art, located in Syracuse, New York is I.M. Pei’s first museum design. Pei designed in a brutalist concrete form, with a monumental poured in place concrete stairwell. The stairwell is almost as intriguing as any other piece of art in the entire building. It also was designed to have natural daylighting throughout the lobby at every hour of the work day.

Above: Spatial Relationships Diagram


EVERSON

Above: Circulation Diagram


Above: Textural Effects Drawing


Above: 8:00 AM Daylight Drawing


THRESHOLD DESIGN

THRESHOLD

Thresholds was a design project in which we were given an artisan to design for and a party wall site on Newbury Street in Boston, MA. We had to design a vertical threshold and horizontal threshold to best suit their needs. I picked a sound engineer, and designed my thresholds to provide a studio. The horizontal threshold has a rotating doorway to give the sense of multiple peoples ideas coming into the space seperately and literally being mixed together to provide one sound. My vertical threshold divided into multiple rooms and continued a curved theme for acoustics. Above: Latitudinal Section Cut


THRESHOLD

Above: Interior Rendering of Thresholds


Vocal Room

Studio Living Space

Band Room

Display Room

Open Floor Space

Left: First Floor Plan Right: Second Floor Plan


Above: Final Threshold Design Model


ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY

PHOTOGRAPHY Above: Flour and Grain Exchange


PHOTOGRAPHY

Above: Monumental Stairwell at the Everson Museum Of Art


Above: Boston Public Library


Above: Reflection of Trinity Church in the John Hancock Tower


MODELS

MODELS Above: NEXUS Learning Center


NMODELS

Above: Shigeru Ban’s Picture Window House



Portfolio 2010