Page 1

l a v i t s e f r u t l u K 2017 29 september 8 oktober

Omslagsbild: ”Sorgmanteln” Eva Ek Schaeffer. Foto: Per Bergström


Kulturfestivalen fyller 10 år Hösten 2008 drog den första kulturfestivalen i Gällivare kommun igång. Festivalen fick en mycket bra start och man kunde redan då känna att den kommit för att stanna. Nu är det 10 år av festivaler där mängder av olika arrangemang har erbjudits. Vi vågar påstå att det alltid funnits något för alla och att festivalen ägt rum i hela vår kommun. Detta var också ett viktigt mål och vi kan med råge säga att det också är uppnått. 2014 blev kulturverksamheten årets verksamhet för arbetet med festivalen. Man kan självklart undra varför man ska ha en festival. Vi tror att det är bra att under en dryg vecka duscha kommunmedborgarna och besökare för den delen med ett koncentrat av arrangemag. Tveklöst leder det här också till att vi ser nya människor som normalt kanske inte konsumerar kultur i så stor utsträckning komma ut på olika evenemang. Så festivalen fyller just det viktiga som kulturverksamhet alltid har att brottas med nämligen att nå fler och nya grupper av människor. Så motivet och berättigande av att kraftsamla i en dryg vecka känns helt rätt och riktigt. Årets festival bjuder på en hel del samisk kultur med bl.a. samisk filmfestival och utställningar. Det blir också internationella inslag, Eva-EkSchaeffer årets kulturstipendiat som kommer att ha utställning på museet med sina fantastiska verk, kulturkonferens med spännande föreläsningar, gruppen Magnettes som gör stor succé, David Väyrynen med sin nyligen utkomna kritikerrosade bok kommer att berätta om den, ungdomskulturstipendiaten Moa Backe, ja listan kan göras lång på det utbud och bredd som årets festival har att bjuda. Vi vill tacka alla som gör kulturfestivalen möjlig, alla föreningar och eldsjälar inte minst som är en så viktig grund för ett levande kulturliv. Varmt Välkommen till Kulturfestivalen 2017!

Karl-Erik Taivalsaari Ordförande Barn-utbildning- och kulturnämnden

Lars Alriksson Ordförande Kommunstyrelsen


Kulturkonferens onsdag 4 oktober, Quality Hotel Lapland, kl. 09.00 – 16.30 Tema – ”Kultur och kreativa näringar bygger attraktiva samhällen” Gällivare kommun befinner sig i ett fantastiskt läge med allt vad en stadsomvandling innebär i form av möjligheter att skapa ett nytt, modernt och attraktivt samhälle. Nu är det bråttom med allt och vi springer kanske på lite väl snabbt för att hinna ta in alla viktiga synpunkter som krävs för att bygga ett trivsamt och funktionellt samhälle där inte minst kulturen bör och ska ha en stor och viktig roll. Vi vill att husen fylls med innehåll och att kulturen syns, hörs och finns mellan husen. Man trivs där kultur och kreativa näringar tar plats! Ta chansen och var med, diskutera kulturens och kreativa näringars plats i framtidens Gällivare.

Vi lyssnar bl.a. till •

Karl Petersen, f.d kommunalråd i Luleå som vände Luleå från att vara en död industristad till en pulserande kulturstad.

Mats Jakobsson, Luleå tekniska universitet, Vilken betydelse har värderingar och normer för platsers attraktivitet?

Torsten Fors, Länsstyrelsen, Integrationens betydelse för kulturutveckling.

Susanna Lindmark, Norrbottensmusiken, ledare av den världskända kören ”Artic light” pratar om Kultur som identitetsbyggare.

Stina Almqvist, Creative Consulting, Trender inom KKN – Är upplevelsesamhället regionernas vinstlott?

Katrin Holmqvist-sten, Sliperiet, Umeå Universitet, Hur kan vi inte ha råd med kultur? Om kulturens komplexitet och kraft, möjligheter och motstånd.

Dagen reflekteras och sammanfattas i samspråk med övriga deltagare och åhörare under ledning av moderator Stefan Nieminen.

Anmälan görs via: www.expandum.se senast 27/9 Konferensen är gratis, önskas för- och eftemiddagskaffe samt lunch meddelas detta i samband med anmälan. Kostnad 375 kr/pp.

LAPLAND


ALLATANTOU DANCE – dans, musik, teater och sång

F R E D A G

NORRLAND TOUR 2017

29 S E P T E M B E R

Fredag 29 september kl. 19.30 Sjöparkskolans Aula Fri entré Ett arrangemang av Allatantou Dance Production i samarbete med:

Kulturförvaltningen


Filmdagar på Blå Forell, Gällivare med samiskt tema (fri entré)

Arr: Filmpool Nord, Gällivare kommun, Folkets Hus, Samrådsgrupp för minoriteter.

F R E D A G

Kl. 10.00 visas filmen ”Sameblod” Blå Forell, Folkets Hus Regi: Amanda Kernell som skolbio för gymnasiet.

Kl. 18.00 ”Sameblod” Offentlig filmvisning, Blå Forell Folkets Hus Åldergräns från 11år ca 1,5 tim. Fri entré.

Öppettider 8.00-16.00 Fotoutställning ”Valfritt foto” 29/9-10/10 Gällivare Blå Forell foajén

Kl. 18.30 filmvisning av årets Byakult Ullatti Logen Arr: Byakult, Ullatti bygdegårdsförening

Amanda Kernells film Sameblod visar det förtryck och den förnedring vår urbefolkning - samerna - har utsatts för.

29 S E P T E M B E R


Kl. 17.00 Hembygdsgården Nattavaara Föredrag av SLU:s slutresultat forskningsprojekt av ren och björn, fikaförsäljning.

L Ö R D A G

Öppet Hus 30/9 - 1/10 Gällivare Mötesplats Vallje Utvecklinsnod Sápmi, Lasarettsgatan 25. Kl.12.00 Vernissage konstutställning Inga Wiktoria Påve

30 S E P T E M B E R

Foto: Evelin Nordqvist

Kl. 12-14 Vernissage Eva Ek Schaeffer, Gällivare museum

Vån 3

Samisk kultur Gruvarbetarna och konstnärerna Martin Isaksson Skogen & Nybyggarna Gruvbrytning & Malmens väg Museichef: Karina Jarrett

Vån 2½

Information om våra minoriteter

Vån 2

Reception & museibutik Tillfälliga utställningar Barnrum med Skolsal & Handelsbod

Vån 1½

Myggutställning


Kl. 12.30 visas filmen ”Jojk” Blå Forell, Folkets Hus Gällivare Regi: Maj-Lis Skaltje ca 1,25 min. Fri entré.

Kl. 14.15 Maj-Lis Skaltje Biblioteket Gällivare

Minsta lilla liv har sin jojk är en översättning från nordsamiska av boken Luondu juoiggaha. Maj-Lis Skaltje intervjuade 1992 närmare 50 samer, från Arjeplog i söder till Karesuando i norr, om deras tankar om, erfarenheter och minnen av jojken.

Kl. 14.45 Gunilla Bresky, filmproducent, Blå Forell, Folkets Hus

Berättar om filmen som handlar om konstnären och författaren Nils Aslak Valkeapää ”Solens Son”. Filmen är gjord av regissören Gunilla Bresky i samarbete med Kristina Utsi. Den är inspelad i Lassagammi, Nils-Aslak Valkeapääs vackra hus i Skibotn i Norge. Premiär i Tromsö i januari 2017.

Kl. 15.15 visas filmen ”Solens Son” ca 58 min, Blå Forell I den samiska världen är han en legend. Han föddes i en renskötarfamilj, men eftersom han inte kunde döda renar valde han en annan väg, konsten, musiken och poesin. Han blev den störste och mest mångsidige av samiska konstnärer. Han bröt ständigt ny mark. Han skrev på samiska, han sjöng på samiska. Han förnyade jojken, som kristendomen försökt tysta i hundratals år. ”Han hade en otrolig förmåga att väcka den samiska tillhörigheten. Vi hade aldrig fått lära oss att skriva på vårt eget språk. Plötsligt slapp man skammen över att vara same”, berättar en av hans vänner i filmen.

Filmen Solens son berättar om Nils-Aslak Valkeapää som gjorde upp med förtrycket, inte bara för egen del utan för hela sitt folk. Foto: Bo Öhlén.

Arr: Filmpool Nord, Gällivare kommun Samrådsgrupp för minoriteter., Folkets Hus. Fikaservering

L Ö R D A G 30 S E P T E M B E R


Kl. 14.00 – 17.00 Dans för alla Dansens hus, Laestadiusv. 3

S Ö N D A G 1 O K T O B E R

En mångfald av vad vår kommun har att erbjuda inom dansen. Uppvisningar, pröva på. Crazy Mix, Latinodans, Zumba, Showdance, Bollywood, Afrikansk dans, Thailändsk dans, Streetdance (prel). (Frivilliga grupper och egna uppträdanden kan anmäla sig till ABF 0970-210 52, senast 29 september.) Finska föreningens café är öppet.

Kl. 19.00 Berättarafton Köhlers timmerkåta Berättarafton med fikaförsäljning Arr: Olav Köhler ( Åk längs Nattavaaravägen ca 2 km, se skyltarna vid vägen. Från parkering ca 5 min promenad till kåtan. Vid behov av att köra ända fram, säg till vid parkering) Obs: Begränsat antal platser

JAG & TORGNY

Gunnar Eklund berättar om sina möten med Torgny Lindgren och hans

texter. Förutom exempel på Torgnys författarskap och deras möten och

brevväxlingar kommer han också att framföra en av Torgnys berättelser. Vilken det blir får ni veta när ni är där.

Öppettider: Måndag- fredag Onsdag: 11-20 Lördag: 12-14 Gällivare

11-15:30


Kl 15.00 Folkets Hus Hakkas Selinder och Accja Biljettpriser Vuxna 150:- Ungdom 75:samt scenpass 120:Biljetter finns att köpa på Tickster.se samt 1 timme före föreställning. Arr: Hakkas Folkets Hus, Gällivare riksteaterförening

Fr. v. Anna Zerpe, Charlotta Karlsson, Catarina Grönlund, Bo Selinder, Anki Sandström, Johan Lindbergh. Foto: Robert Westerlund

S Ö N D A G 1 O K T O B E R


Kl. 18.00 – 20.00 Dansens hus, Laestadiusv. 3 Körsång med sångglädjen som instrument ”Tillsammans i sång” En mångfald med körsång för alla

M Å N D A G 2 O K T O B E R

Erfarna körledare ledsagar oss i sångens värld. Inga förkunskaper krävs endast ett glatt humör och sånglust. Alla sångsugna är välkomna. Arrangör kulturskolan Finskaföreningens café är öppet.

JAG & TORGNY

Kl. 19.00 Berättarkväll Hembygdsgården Nattavaara Berättarkväll med Gunnar Eklund ”Torgny och jag” . Fikaförsäljning.

Kl. 18.30 Filmvisning Puoltikasvaara Folkets Hus Filmvisning av årets Byakult Arr: Byakult, Puoltikasvaara hembygdsförening.

Gunnar Eklund berättar om sina möten med Torgny Lindgren och hans

texter. Förutom exempel på Torgnys författarskap och deras möten och

brevväxlingar kommer han också att framföra en av Torgnys berättelser Vilken det blir får ni veta när ni är där.


Kl.18-20 Vernissage fotoutställning Centralskolan Kulturettan Fotoutställning tema ”Kulturen genom unga ögon” Gällivare Centralskolan/Kulturettan Utställningen utgörs av inskickade bidrag i en pågående fototävling.

Kl. 18-20 Vernissage Välkomna! Arr: Gällivare kommun

M Å N D A G 2

Foto: Ante Skaulo

Kl 18.30 Skivreleaseturné med gruppen WAO, Ullatti Logen.

WAO - Maailma on hullu Världen är galen! Ny CD med unik repertoar. Folkmusikgruppen WAO (initialer för Wilho Akseli Ollikainen) har tagit som sin uppgift att sprida sånger av poeten, vissångaren och kulturpersonligheten med samma namn. Vilho (1934-98) föddes i finska Savolax men kom som yngling till Hakkas och senare Ullatti. Fikaförsäljning finns, kontanter eller swisch. Entré 50 kr.

O K T O B E R


Kl.18 Filmkväll Gällivare församlingsgård ”Martin Luther - hade en vision som ändrade världen”. En film av Joseph Fiennes, tid ca 2 timmar med fikapaus.

T I S D A G 3 O K T O B E R

Kl 18 – 21 Konst för alla Dansens hus, Laestadiusv 3. Ett mångfald av färger i en mångfald av kulturer Nybörjare och amatörkonstnärer ställer ut sina alster. Barnen målar i sin egen hörna. Kulturskolans lärare Michel, Andreas och Alessandra målar, musicerar och inspirerar från scen. (Anmälan till ABF om deltagande i utställningen 0970-210 52 eller på plats om det finns utrymme, senast 29/9). Finska föreningens café är öppet

Kl. 19.00 Offentlig föreställning Minnet går, Blå Forell, Gällivare Folkets Hus (fri entré) En föreställning som blandar teater, fotografi och musik, ett allkonstverk vars berättelse spänner över hundra års historia i Malmfälten. Medverkar gör Luigi Bozzolan (piano), Alessandra Bossa (samplingar), Mats Dimming (kontrabas), Markus Larsson (trummor), Torbjörn Ömalm (gitarr), Nikolai Äystö Lindholm (klarinett) och David Väyrynen (skådespelare).

Kl. 10 Skolföreställning Kl. 13 Äldreomsorgen Arr: Gällivare kommun

Pantone – bestruket papper

Pantone – obestruket papper


Missa inte!

Onsdag 4 oktober kl. 9 – 16.30 Kulturkonferens Quality hotel Tema – ” Kultur och kreativa näringar bygger attraktiva samhällen”. Konferensen är gratis, önskas kaffe 2 ggr samt lunch meddelas detta i samband med anmälan. Kostnad 375 kr/pp. Anmälan sker till: www.expandum.se

Vi lyssnar bl.a. till •

Karl Petersen, f.d kommunalråd i Luleå som vände Luleå från att vara en död industristad till en pulserande kulturstad.

Mötesplats Vallje Gällivare Lasarettsgatan 25 Gilla oss! @unsapmi #Vallje

AHKKU KULbaTndUmVedRGäAllivVare kulturfestival i sam

er dag 6 oktob tember - Fre Lördag 30 sep 25, Gällivare tan sga ett sar Vallje, La

TÄLLNING KONSTUTSIK TORIA PÅVE MED INGA W

R

GUIDAD TU på Vallje

WORKSHOPS K

AFTER WOR

TIKER POP UP-BU företagare

med samiska

NSINSPIRATIO G FÖRELÄSNIN VÄLL SK RK VE NT HA ING FIKAFÖRSÄLJN oksida s på vår Facebo program finn se Fullständigt ar. info@avki. tion för ändring rva rese d me

Susanna Lindmark, Norrbottensmusiken, ledare av den världskända kören ”Artic light” pratar om Kultur som identitetsbyggare.

Kl. 11-16 3-5 okt. - Brita Weglin Workshop i dokumentärbroderi Gällivare museum, plan 2 Broderi, vägen till den långsamma lyckan Vi träffas på museet under tre dagar och broderar utifrån ett fotografi, porträtt av en vän, släkting eller annan fotografi du har en personlig relation till. Ta med ett personligt fotografi, nål, tråd och sax, samt ett tyg du vill brodera på, gärna en gammal handduk. Kursen är avgiftsfri. Anmälan till: Karina.jarrett@gallivare.se Eller 070 511 35 90. Först till kvarn gäller, 15 platser. OBS anmälan senast den 29 september. Mer info hittar du på www. gallivare.se/museum eller på vår Facebooksida, https://www.facebook.com/ gallivaremuseum/

T I S D A G 3 O K T O B E R


Kl.18 Gällivare kyrka ”Luthers psalmer och koraler” Sång- och orgelafton med Anders Näsholm.

O N S D A G 4 O K T O B E R

Kl. 18.30, MY LIFE. Gällivare Sjöparkskolans aula

Pantone – bestruket papper

Pantone – obestruket papper

Unikt gästspel från Kenya, fri entré. (Samt tor 5/10 kl. 10 & 13 som skolföreställningar). Föreställningen berättar om vardagen i Dandora, en förort till Nairobi. Det sägs att soptippen i Dandora är den största i hela Afrika. Här dumpas allt utan kontroll. Det betyder att över en miljon människor drabbas av kemikalier och många andra gifter. Barn är speciellt utsatta och får många sjukdomar. Intill tippen finns hem, skolor och barnhem som ofta är byggda av korrugerad plåt. Målgrupp åk 6 och uppåt, speltid ca 50 min+ tid för samtal efter föreställningen. Arr: Globträdet

Arr: Globträdet

Kl. 19 Filmstudion ”Jag, Daniel Blake” Blå Forell, Folkets hus En man blir arbetslös och fastnar i det krångliga byråkratiska systemet och försöker få rätt mot myndigheterna.

Filmstudion Medlemskort 200 kr

Kl. 16 - 19 Gällivare bibliotek För dig som söker dina rötter… Gellivare bygd- och släktforskare visar hur man forskar. Marie på Gellivare Bildarkiv visar hur deras tjänst fungerar. Arr: Gällivare bibliotek, Gellivare Bildarkiv, Gellivare släkt- & bygdeforskare.

Kl. 18-21 Friluftsfrämjandet firar 125 år och Mulle fyller 60 år Åke på toppen, Dundret

Vi bjuder på korv och dryck och berättar om vår verksamhet. Tänk på att det kan bli mörkt, kom ihåg pannlampan.


Kl. 12-15 Nattavaara Mikkalagården Visning av Mikkalagården.

Kl. 12-15 Byastugan Nattavaara Servering av våfflor. Arr: Nattavaara hembygdsförening

Kl. 18.30 Hakkas Folkets Hus filmvisning av årets Byakult

Kl. 18.00 PRO 75 år Hembygdsgården Nilivaara Jubileum PRO Riks 75 år OBS! Endast för PRO medlemmar i Gällivare kommun, middag och underhållning av Garderobsgänget. Arr: PRO Nilivaara

Kl. 09.00 – 16.30 Kulturkonferens Quality hotel Tema – ” Kultur och kreativa näringar bygger attraktiva samhällen”. Konferensen är gratis, önskas kaffe 2 ggr samt lunch meddelas detta i samband med anmälan. Kostnad 375 kr/pp. www.expandum.se

Kl. 18-20:30 Pröva på dans Dansens Hus, Laestadiusv. 3 Workshops, Bugg, argentinsk tango, folk-

dans. Dundretbuggarna, Tangoföreningen, Gellmalaget. Arr: ABF, Gällivare kommun

Kl. 19-21 Tjautjasjaur Båthuskalas Daniel Wikslund & Band

O N S D A G 4 O K T O B E R


Kl.18 Gällivare församlingsgård

T O R S D A G 5 O K T O B E R

”Luther och reformationen - aktuella i dag?” Samtal och reflektion tillsammans med församlingens präster, servering.

Kl. 19.00 Blå Forell, Folkets Hus, Gällivare Gryning – tid för goda nyheter

llinge

Pantone – bestruket papper

Ky ecilia

C

ar:

enter

pres

Pantone – obestruket papper

R NYHh teExtTerEsom berör A D O G rytmer oc R ga rli Ö hä F ämsång, TID Vacker st

Biljettpriser Vuxna 180:- Ungdom 90:samt scenpass 150:Biljetter finns att köpa på Gällivare FH exp dagtid, tickster.se samt 1 timme före föreställning. Arr: Gällivare teaterförening

Kl. 18.30 Filmvisning Byakult Hembygdsgården Nattavaara Filmvisning av årets Byakult. Fikaförsäljning. Arr: Nattavaara hembygdsförening

Kl. 17-19 Kulturdag Solbacken Palohuornas Bildspel, musik, fikaförsäljning m.m. Arr: PRO Palohuornas

Kl. 11-16 3-5 okt. - Brita Weglin Workshop i dokumentärbroderi Gällivare museum, plan 2 Anmälan till: Karina.jarrett@gallivare.se Eller 070 511 35 90 Först till kvarn gäller, 15 platser. OBS anmälan senast den 29 september Mer info hittar du på www.gallivare.se/ museum eller på vår Facebooksida, https://www.facebook.com/gallivaremuseum/

Foto: Tony Lif och Kjell Pettersson

Elisabeth Berglund

Cecilia Kyllinge

Fia Viktorsson

Jan-Olof Jonsson

En föreställning som lyfter, stärker och glädjer. Om att låta våra DRÖMMAR vara våra VÄGVISARE

Anders Larm


Kl. 10.00 & 13.00, MY LIFE. Gällivare Sjöparkskolans aula Skolföreställning

T O R S D A G 5

Kl. 19.00 Musik och berättelser Hakkas bygdegård Musik och berättelser av och om Dan Andersson med Rikard, Evis & Kattis

O K T O B E R


Kl. 19.00 Konsert Dansens Hus Finland 100 år, Laestadiusv. 3

F R E D A G

Firas bl.a. med konsert med sång och musik av Tarja Ylitalo från finska Pello. Fri entré och fikaservering. Alla är varmt välkomna! Eventuella frågor: Ellen 070-355 65 67 Arr: Gällivare Finska klubb, Gällivare kommun samrådsgrupp för minoriteter, ABF

Finland 100 år

6 O K T O B E R

Kl. 12-17 Kulturdagar Moskojärvi hembygdsgård

Kl. 18.00 Musik och berättelser Purnuvaara hembygdsgård

Kulturdagar med aktiviteter. Arr: Moskojärvi Bygdegårdsförening

Musik och berättelser av och om Dan Andersson med Rikard, Evis & Kattis.

Kl. 17-18.30 Aktivitet av skapande, Blå Forell foajén, Folkets Hus Gällivare Hemslöjdskonsulenterna, fikaförsäljning


är två stora musiker från skilda kulturer öts förstärks musikens uttryck. Kora och ano samtalar i Alagi MByes och Arne orséns händer när 4deoktober mästerligt med Onsdag kl. 9spelar – 16.30 randra och med lätt sinnelag väverhotel en väv Kulturkonferens Quality intimt spröd och mäktigt gungande – ” Kultur kreativa näringar usik. EttTema flöde ur och mandinkamusikens bygger attraktiva samhällen”. Konfeulturskatt irensen uniktärsamspel med kaffe jazz. 2 ggr samt gratis, önskas

Kl. 18.30 Västafrika möter Jazz! Gellivare Kyrka. Fri entré

foto: Charlotte Rückl

Missa inte!

lunch meddelas detta i samband med

& Arne Forsén, & piano. agi och Arne träffades hösten 2005 och från Alagi förstaMBye stund uppstod enkora musikalisk anmälan. Kostnad 375 kr/pp. När två stora musiker från skilda kulturer Anmälan sker till: www.expandum.se h mänsklig samstämmighet. De har turnerat regelbundet i Sverige och framträtt på möts förstärks musikens uttryck. Kora och a STALLET och FABULA Storytelling Festival i Stockholm, Umeå Jazzfestival, piano samtalar i Alagi MByes och Arne Forséns händer när de mästerligt spelar rättarfestivalen i Skellefteå spelat in för SR P2. Vi lyssnar bl.a.och till varandra och lätt sinnelag väver • Katrin Holmqvist-sten, e har spelat skolkonserter, gett workshops, med seminarier ochmedgjort projekt på en väv intimt spröd och mäktigt gungande Sliperiet, Umeå Universitet. usikhögskolorna i Stockholm, Malmö och Göteborg, folkhögskolor och musik. Ett flöde ur mandinkamusikens Hon berättar om hur de kulturskatt i unikt samspel med jazz. mnasieskolor. gjorde Umeå till kulturhuvudstad

och om sliperiets östen 2015 släpptes deras första CD ”MANSA KONKO”. LIRA skrev: fantastiska

Pantone – bestruket papper

Pantone – obestruket papper

nspirerad klangfullhet. Klangerna från en västafrikanskkl. kora möter ett fritt sökande verksamhet med 19.00 ”The Magnettes” Kultur som verktyg anospel och musiken växer till en känslostark förening av ursprung och tidlös Norrbottensmusiken Blå Forell, förSaxofonen mångfald och ngivenhet. (...) blåser sin kraft in i samspelet och musiken närmar sig en Gällivare Folkets Hus rättvisa. dligt inspirerad nivå. Jord och himmel i en stillsam vibrerande kontakt.(…)”

nder Wåhlberg

LÅ FORELL GÄLLIVARE, B KL 19.00 FREDAG 6 OKT Fri entré

Bye och Forsén erbjuder: offentliga konserter ren kommun, Kultu skolkonserter och workshops för grundskola och gymnasium Arr: Gällivare workshops och seminarium för folkhögskolor och musikhögskolor

orkshop: gehörsspel och improvisation utifrån västafrikansk repertoar eminarium: om västafrikansk musik & kultur gen musik från

”In • Torsten Fors, länet har haft Länsstyrelsen, ma solklara m sa meå Jazz Studio 2015, med Jonas Knutsson tential att po Integrationens ” ps://www.youtube.com/watch?v=ko0vx5d-k-0&list=PLOwVwlN48aaSg83kwDQyuIaggKTy4E8hs erövra världen riren betydelse -Ku ens ott rrb meå Jazzfestival 2013 för No kulturutveckling. ps://www.youtube.com/watch?v=YhoPeyWfDqI&list=PLOwVwlN48aaTTVrO2TXHjPWyEi43IUZqr gi MBye storytelling

ps://www.youtube.com/playlist?list=PLOwVwlN48aaQiY-3ggUSPUFJX88zj3JIY

ser CD “Mansa Konko”

ps://www.youtube.com/watch?v=Y9vaS-riGRI

F R E D A G 6 O K T O B E R


Kl. 14 - 17 Renkok Hembygdsgården Nattavaara Arr: Nattavaara hembygdsförening. Föranmälan senast 5/10, 0970-120 00.

L Ö R D A G 7 O K T O B E R

Kl. 12-17 Moskojärvi hembygdsgård Kulturdagar med aktiviteter. Arr: Moskojärvi Bygdegårdsförening

Kl. 11-14 Verikakko Hembygdsgården Nilivaara

Hantverksmässa Dansens Hus, Gällivare Lördag 7 okt Utställning och Försäljning Plats: Dansens Hus Tid: 11-16

Arr: Nilivaara Byagille

Kl. 11-16 Hantverksmässa Dansens Hus, Laestadiusv. 3 Många utställare/försäljare. Finska föreningens café är öppet.

Kl. 14.00 Visning av Malmbergsmodellen f d Gunillaskolan Malmberget

Program: Många utställare/försäljare Kom och låt dig inspireras av våra duktiga hantverkare och kanske hittar du dig något att köpa med dig hem.

Finska föreningens Café öppet

Välkomna till Hantverksmässan Detta arrangemang ingår i Gällivare Kulturfestival

Välkomna till Dansens Hus Hantverksgruppen

Tord Petterssons modell av Malmberget visas. Arr: Gällivare kommun Foto: Michael Johansson


Kl. 14.00 Författarträff Gällivare bibliotek

Foto: Michael Johansson

Foto: Daniel Olausson

Foto: Daniel Olausson

Foto: Michael Johansson

Med David Väyrynen och Moa Backe.

Kl. 19.00 Dansföreställning Gällivare Folkets Hus, Blå Forell Dans i Nord ”Beyond words 2” DANS i NORD PREsenterar

Beyond Words

Lördag 7/10 kl 19 Gällivare Blå Forell. Fri entré

En dansant upplevelse bortom ord i en gemenskap som alla kan vara en del av. KOREOGRAFISK SAMORDNARE: DIDIER CHAPE I SAMARBETE MED DANSARNA. DANSARE: ANNA MAXSTADH, ALMA EDBOM, MALIN BERGMAN, BENTE GESINE STOCKHAUSEN, VICTOR HERMUNDSTAD, ULRIKA ÖSTERLUND, NATASHA ÅMAN TRÄGER, LAURA KALJUNEN, AARON SAIRA, YASMIN CYNTHIA GUZEL, NICOLE PERSSON OCH EERIKA KRAFT. KULTURRÅDET

Kl. 15-18 Internationella kvällen Sjöparksskolans aula Gällivare

EN KVÄLL FYLLD MED MAT, MÄNNISKOR, OCH UNDERHÅLLNING FRÅN OLIKA DELAR AV VÄRLDEN

L Ö R D A G 7 O K T O B E R


Kl. 20 - 22 Jazz Jam Session Gällivare Quality Hotell

L Ö R D A G 7 O K T O B E R

Kulturveckan fortsätter med ett härligt lokalt Jazz Jam Session på Ouality Hotel Café med möjligeter till lättare förtäring och dryck. Medverkande; Jerker Johansson, Tomas Henriksson, Luigi Bozzolan, Urban Isaksson, Kulturskolans Jazzgrupp – Gummibandet, och förhoppningsvis många flera.

Fikasugna, åhörare, jazzspisare, artister, medverkande, titta in och var med… Arr: Gällivare kommun, kulturen, kulturskolan, Quality hotel


Kl. 17.00 Författarafton Hembygdsgården Nattavaara Författarafton med David Väyrynen, bokförsäljning av hans bok ”Marken” samt fikaförsäljning.

Kl. 12-17 Moskojärvi hembygdsgård Kulturdagar med aktiviteter. Arr: Moskojärvi Bygdegårdsförening

S Ö N D A G 8

Missa inte!

Onsdag 4 oktober kl. 9 – 16.30 Kulturkonferens Quality hotel Tema – ” Kultur och kreativa näringar bygger attraktiva samhällen”. Konferensen är gratis, önskas kaffe 2 ggr samt lunch meddelas detta i samband med anmälan. Kostnad 375 kr/pp. Anmälan sker till: www.expandum.se

Vi lyssnar bl.a. till •

Stina Almqvist, Creative Consulting, Trender inom kulturella näringar Är upplevelsesamhället regionernas vinstlott?

O K T O B E R


Gällivare kommun i samverkan med föreningslivet och näringslivet. Symbolen för Gällivare kulturfestival är gjord av Erling Johansson.

Kulturfestivalen 2017  

Kulturfestival 2017, 29 september - 8 oktober

Kulturfestivalen 2017  

Kulturfestival 2017, 29 september - 8 oktober

Advertisement