Page 20

MOTIONERA MERA Gällivareklassikern handlar i grunden om att stimulera människor att röra på sig. Deltagarna erbjuds möjligheten att erhålla ett diplom och chansen att vinna priser. Nytta med nöje alltså. Motprestationen är att under ett år genomföra ett lopp eller aktivitet i följande fyra kategorier; längdskidor, cykling, simning samt löpning alternativt promenad. Det går bra att börja med valfri gren, huvudsaken är att deltagaren under ett års tid har genomfört alla fyra aktiviteter.

Gällivareklassikern 40 år

Vi har hela tiden sagt att den som vill genomföra Gällivareklassikern ska ha flexibla möjligheter. Exempelvis möjlighet att cykla Linasvängen vilken dag som helst under sommaren, om man av någon anledning missat ett officiellt startdatum, säger Bo Carlsson, en av eldsjälarna bakom ”klassikern”. Nu stundar alltså 40-års jubileum av Gällivareklassikern, där utdelningen av diplom och utlottning av skänkta priser äger rum i samband med Gällivare vintermarknad 2020.

Foto: Daniel Olausson.

Hur kan man få människor att motionera och delta i lopp i olika idrottsgrenar, utan att det för den skull behöver vara en tävling? Tja, ungefär så gick kanske tankarna som ledde fram till Gällivareklassikern, en aktivitet som startade 1979.

I fjol var det ett 70-tal som genomförde aktiviteten och målet för i år är att antalet deltagare ska passera 100. Klarar man det så kommer ett exklusivt pris att lotta ut. Aktiviteten administreras på kommunens initiativ av Friluftsfrämjandet, där Kjell Henriksson är den drivande kraften. På Friluftsfrämjandets webbsida finns information om vilka lopp/aktiviteter som ingår i Gällivareklassikern. Välkommen att delta! https://friluftsgallivare.wordpress.com/

Foto: Daniel Olausson.

Första elbilen

i kommunens bilpool Gällivare kommun har börjat resan mot eldrivna tjänstefordon. Den första elbilen är nu i drift och är bokningsbar för alla anställda som har behov av bil i tjänsten. - Det ligger helt rätt i tiden och vi är glada över att kunna erbjuda detta alternativ. Hittills är vi mycket nöjd med satsningen och förhoppningen är att över tid kunna investera i fler elbilar, säger Johan Johansson, bilpoolsansvarig på Gällivare kommun.

Fakta: Modell: Renault ZOE Motor: Elmotor på 65 kW/88 hk, max vridmoment 220 Nm Prestanda: 0–100 km/h 13.5 sekunder toppfart 135 km/h Batteri: Litium-jon, 22 kWh

20

Räckvidd: Upp till 240 km, 150 km i normal körning, 133 Wh/km Laddtid: 1-4 timmar beroende på vilken typ av laddstolpe/ laddbox. I ett vanligt motorvärmaruttag tar laddningen ca 8-10 timmar.

Profile for Gällivare kommun

Gällivare kommunblad nr 2 2019  

Gällivare kommuns officiella tidning. RE-new!

Gällivare kommunblad nr 2 2019  

Gällivare kommuns officiella tidning. RE-new!

Advertisement