Page 1

ingsstein belegningsstein belegningsstein belegningsstein belegningsstein ler heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller tstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kant mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur dukter blokkprodukter blokkprodukter blokkprodukter blokkprodukter blokk s/drenering utelys/drenering utelys/drenering utelys/drenering utelys/drenerin

Norske kvalitetsprodukter www.asak.no


Inspirasjon

Belegningsstein

velkommen Inn I vår nye katalog...

Heller

NYHET! Helle Kolleksjon 2010 Lava, Sand, Polar

her fInner du forslag, Ideer og produkter du trenger for å skape et trIvelIg og praktIsk utemIljø.

Mur

Utelys

Kantstein

Teknisk

norske kvalItetsprodukter www.asak.no


Innhold

Norske kvalitetsprodukter www.asak.no

DIVERSE

8-9 10-11 12-13

Vår historie Inspirasjon Før & nå

BELEGNINGSSTEIN

16-23 24-27 28-31 32-33 34-35 36-39

Herregård Relieff Brostein Borgstein Parkstein Permac

HELLER

42-47 48-49 50-51 52-53 54 54 55 56-61

Kolleksjon 2010 – Lava, Sand, Polar Nyhet! Helle grå Helle farget Herregård Helle Helle frilagt Renneheller Taktile heller Gangbaneheller

ANDRE PRODUKTER

64-69 70-71 72-75 76-81 82 83

Kantstein Drenering – ACO overflatedrenering Trapper Utelys – in-lite Gressarmering/Snap Edge Inspirasjon og tips

MUR

86-89 90-91 92-95 96-99 100 101

Mini Exclusive Mini Grå Herregård Mur Fasettmur Knekkstein Blokkprodukter

TEKNISK

104-105 105 106 107 108-109 110-111 112 113 114 115 116-122 123 124-127

Utstyr, råd og tips Elvestein Produktkvalitet – standarder og klassifisering Arbeidsbeskrivelse kantstein og Snap Edge Arbeidsbeskrivelse belegningsstein og heller Leggeanvisning sirkel, Herregård og Brostein Arbeidsbeskrivelse trapp Arbeidsbeskrivelse drenering – ACO overflatedrenering Legging av gangbaneheller Arbeidsbeskrivelse utelys – in-lite Arbeidsbeskrivelse mur Forskalingsblokk Teknisk produktinformasjon


ASAK miljøstein

ASAK miljøstein

gårdsrom til glede Dagens Asak Miljøstein spenner over et vidt spekter av belegningsstein, heller, kantstein, murer og tilbehør i form av utebelysning, overflatedrenering, settesand, fugesand og annet tilbehør for en totalløsning av ditt uterom. Målet har vi felles med våre kunder – et gårdsrom til glede for alle. Gårdsplassen er en viktig fellesnevner som samler familien. Å skape et uterom hvor alle kan trives, er noe vi alle ønsker oss. I denne katalogen vil du finne en rekke produkter og ideer. Så bruk fantasien og skap ditt eget utemiljø. Et miljø som gir funksjonalitet, både i privat og offentlig uterom. Vi dekker de fleste kundebehov innen gang- og kjørearealer samt vertikale murer. Her ligger alt til rette for å bygge spennende gårdsrom og offentlige uteanlegg. Nærhet til markedet Kundeservice og logistikk er i fokus, og vårt landsdekkende forhandlerapparat er sikret punktlige leveringer fra en av våre seks fabrikker og våre fire distriktslager. Asak Miljøstein bruker store ressurser på kompetanseheving og opplæring hos våre forhandlere, i tillegg til vår egen kunde­­servicefunksjon. Uansett om du er selvbygger eller engasjerer fagfolk er vår oppgave å gi deg muligheten til å få et optimalt resultat. Alle våre produkter blir produsert etter strenge internasjonale krav hvor fabrikkene er underlagt offentlig kontroll og godkjenning. Fabrikker bodø Sandnes Kristiansand Stjørdal hønefoss Fetsund Lager Tromsø Bergen tønsberg spydeberg

8

Vår historie – Lang tradisjon med produksjon av Norske kvalitetsprodukter

Asak Miljøstein er Norges ledende leverandør av utemiljøprodukter i betong. Vi ønsker å skape uterom hvor mennesker vil trives. Asak Miljøstein er en moderne bedrift med målsetning om å kunne tilby våre kunder gode løsninger i et voksende marked. Men vi står også for en lang og tradisjonsrik historie gjennom våre eieres industrielle ­utvikling fra Nordland Betongindustri i Bodø til Kristiansand Cementstøberi i sør. Det var faktisk her det for første gang ble startet opp med produksjon av takstein, blokker og betongrør allerede i 1914.

På Fetsund startet Asak i 1916 med sandforretning som senere gikk over til betongprodukter. I Stjørdal startet Vikaune Fabrikker opp med byggmestervirksomhet og saftpresseri i 1919. Siden har de vært innom tønneproduksjon og kisteproduksjon parallelt med takstein og annen betongproduksjon fra 1946. I 2006 kom fabrikk nr.5 på plass i ­Hønefoss og nå er også Østraadt Stein AS med for å styrke vår ­leveringsdyktighet og videre utvikling. Asak Miljøstein representerer både tradisjon og nytenkning i industri med lokal forankring. 9


ASAK miljøstein

&

Inspirasjon kreative løsninger 10

Her er det skapt et unikt og brukervennlig uterom for hele familien. ­Hagedesigner Darren Saines har utformet hage og gårdsplass. Det er brukt flotte linjer og variasjon i materialer og farger, noe som har gitt hagen flere «rom» med gode løsninger for både lek og hvile. Viste produkter: Relieff Saga tromlet, Relieff Gråmix tromlet, Helle Saga og in-lite utelys.

11


ASAK miljøstein

&

før

12

fra drøm til virkelighet!

Etter god planlegging og arbeid som her er utført av dyktige anleggsgartnere, er uteområdene blitt forvandlet til praktiske og innbydende uterom.

Viste produkter: Over: Herregård gyllenmix, Herregård sirkel og Herregård Mur gyllenmix Under: Herregård gyllenmix, Herregård gråmix, Herregård Helle gråmix, Herregård Mur gråmix og Gangbaneheller.

13


Vær kreativ i uterommet!

Bruk belegningsstein på litt  nye måter. På de neste sidene viser vi deg Hvordan.

16-23 24-27 28-31 32-33 34-35 36-39

Herregård Relieff Brostein Borgstein Parkstein Permac


belegningsstein

herre­

gårdstein solid, moderne

Velger du Asak Herregårdstein gir du ditt uterom et elegant og ­tidløst utseende. Den har vært gjennom en ald­ringsprosess (tromling) hvor kanter og flater slites for å oppnå det klassiske rustikke utseendet. Asak Herregårdstein er velegnet til alle formål som belegningsstein tradisjonelt brukes til. Det finnes også spennende løsninger til trapper og mindre murer, hvor den brukes i kombi­nasjon med andre produkter. Dette gir uteområdet et komplett og helhetlig inntrykk.

Herregård gråmix

16

Belegningsstein Herregårdstein

Herregårdstein Belegningsstein

17


belegningsstein

moderne & solid med natursteinens rustikke eleganse

herre­ gårdstein Farger

18

Herregårdstein leveres som farge­­­mix hvor to farger er blandet i selve steinen. Rustical grå/sort er ren fargeblanding hvor flere ensfargede stein er blandet på samme pall.

Belegningsstein Herregårdstein

Bildene viser: Over: Herregård gråmix Øverst til venstre: Herregård gyllenmix og Herregård Helle gyllenmix Nederst til venstre: Herregård brunmix og Herregård Mur brukt som kantstein

Rustical, grå-sort, 50% – 50%

Gyllenmix

Brunmix

Gråmix

Rødmix

Herregårdstein Belegningsstein

19


belegningsstein

Herre­ gårDstein leggemønster

Herregård helle, helstein og kvadratstein

Diagonalmønster, diagonal- og helstein

Halv-forbandt

Diagonal- og kvadratstein

Diagonal- og kvadratstein

Diagonal- og kvadratstein

som vist på bildene kan man ved å kombinere de for­ skjellige formatene i vår Herregårdserie, skape spen­ nende løsninger. Ved bruk av sirkel og diagonalstein gir man dekket et levende mønster. Bruk kreativiteten og skap dine egne løsninger. for fordeling av de ulike formatene i mønstrene, se våre nettsider www.asak.no Bildene viser: Høyre: Herregård og Herregård Mur gråmix Over og midten: Herregård gråmix Midten: Kantavslutning i Herregård brunmix Nederst: Mønster av Herregård kvadrat og diagonalstein gråmix

20

Belegningsstein Herregårdstein

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 124

Herregårdstein Belegningsstein

21


steinen som har erobret flest norske gårdsplasser

Mer inspirasjon finner du på www.asak.no belegningsstein

herregårdstein Galleri

Herregård sirkel utvidet med kvadratstein

herre­ gårdstein sirkel

Herregård sirkel selges som ­pakkeløsning hvor antallet i sekken dekker en sirkel på 2,3 meter i ­diameter (areal 4,15 m2).

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 110, 124

22

Belegningsstein Herregårdstein

Over: Herregård sirkel brunmix Under: Herregård sirkel rødmix

Herregårdstein Belegningsstein

23


belegningsstein

struktur som gir liv til dekket

relieff

Asak Relieff er vür nyeste belegningsstein. Den har en myk strukturoverflate som gjør at overflaten endrer uttrykk med lyset og solens bevegelser.

24

Belegningsstein Relieff

Relieff Belegningsstein

25


belegningsstein

relieff

Gråmix

Relieff leveres i to farger, gråmix og vår nyeste farge Saga, som er en mix av 3 ulike farger. Begge fargene leveres tromlet og utromlet.

Fargene på utromlet Relieff fremstår klare og sterke, mens på Relieff tromlet har de endret karakter til duse og myke. Velg din favoritt!

Gråmix tromlet

Relieff har samme mål som Herregård, slik at de kan kombineres om du ønsker det. Leveres som helstein og halvstein. Både tromlet og utromlet Relieff har fugeknast.

Saga

NYHET

Relieff halvstein Saga tromlet

Bildene viser: Høyre: Relieff Gråmix utromlet Over: Relieff Saga tromlet Midten: Relieff Gråmix tromlet Midten: Relieff Saga utromlet Nederst: Relieff Saga tromlet

26

Belegningsstein Relieff

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 124

Relieff Belegningsstein

27


belegningsstein

BROSTEIN Asak Brostein er utviklet spesielt for privatmarkedet og gir med sine runde hjørner et klassisk dekke. Steinen leveres i flere formater og er meget fleksibel. Asak Brostein har en noe mindre tykkelse enn våre andre typer belegningsstein. Dette gjør den lett å legge. Lav vekt og høy styrke gir et robust, estetisk og økono­ misk fornuftig belegg. Brostein leveres i fargene: grå, gråmix og brunmix. Steinen er dimensjonert for å tåle personbiltrafikk og sporadiske belastninger med tyngre kjøretøyer, ­snørydde­ maskiner og lignende.

svært lett å legge

Bildet viser: Brostein brunmix

28

Belegningsstein Brostein

Brostein Belegningsstein

29


brostein leggemønster

belegningsstein

for størst mulig fleksibilitet

Brostein leveres som helstein, halvstein og kvadratstein. I tillegg leveres brostein som ­sirkel. Her ligger mulighetene åpne for mange ulike mønstre.

Helstein og kvadratstein

Helstein og kvadratstein

Helstein og kvadratstein

Helstein og kvadratstein

For mer inspirasjon, se våre nettsider www.asak.no

Helstein lagt i forbandt Bildet viser: Over: Brostein grå og Fasett gråmix i kombinasjon med naturstein Venstre: Øverst : Brostein Gråmix Midten: Brostein Brunmix Nederst: Brostein Sirkel Brunmix Grå

Brunmix

Gråmix

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 124

30

Belegningsstein Brostein

Brostein Belegningsstein

31


belegningsstein

robust og tidløs belegnings­stein

BORGSTEIN Grå

For mer inspirasjon, se våre nettsider www.asak.no

Borgstein har karakter. Størrelsen og faskanten gjør den tidløs og like anvendelig i moderne som i klassiske miljøer. Ta en ekstra titt på mix­fargene i Borgstein­ serien. Her har vi latt oss inspi­ rere av ­naturens egne farger, og ­fargespillet ­kommer virkelig til sin rett.

Gråmix

Bildene viser: Høyre: Borgstein grå, her brukt sammen med­ ­gatestein i granitt Øverst: Borgstein, mix av ulike farger Nederst: Borgstein gråmix

Rødmix

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 124

32

Belegningsstein Borgstein

Borgstein Belegningsstein

33


belegningsstein

la kreativiteten få fritt spillerom

ParkSTEIN Parkstein har en slett overflate og en markert faskant på ­toppen av steinen. En faskant som fremhever linjene i steinen og som etterlater et stilrent inntrykk. Farger er grå, rødmix og koksgrå. Kombiner de etter egen smak og skreddersy ditt eget uterom!

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk i­nformasjon, se side 108, 109, 124

34

Belegningsstein Parkstein

Grå

Koksgrå

Rødmix

Rosett

Fiskebein

Halv-forbandt

Parkett

Bildene viser: Venstre: Parkstein koksgrå Øverst til høyre: Parkstein grå og koksgrå Midten til høyre: Parkstein grå med kantstein i granitt Nedrest til høyre: Parkstein grå

Parkstein Belegningsstein

35


mer holdbar stein Finnes ikke

belegningsstein

PermAc Produktene i Permac-serien er perfekt til industridekker og områder beregnet for tyngre kjøretøy og store belastninger. Permac benyttes til industriarealer, godsterminaler, veier, forretnings- og lagerområder, P-plassanlegg og til dekker som skal tåle store belastninger og aggressive stoffer. internasjonalt benyttes steindekker i stor grad der vi i norge benytter faste dekker, men denne trenden er i ferd med å endres til fordel for stein pga. de mange tekniske fordelene. Prismessig er Permac belegnings­ stein konkurransedyktig på tungt belastede områder. et dekke med Permac tåler variert bruk og tyngre belastninger over lang tid.

Stort bilde viser: Permac Lock brukt som dekke på Risavika havn, Rogaland

36

Belegningsstein Permac

Permac Belegningsstein

37


permac Permac Lock

Permac Lock er en låsestein med L-form som gir ­låse- og vridnings­ stabilitet i alle retninger. Steinens L-form og kantutforming gjør at det lagte dekket blir stabilt og sterkt. Den lagte flaten får en meget fast låsing mellom steinene i alle kjøreretninger. belegningsstein

Permac Lock leveres både med og uten faskant. Faskant er mest vanlig og gir en jevn kjøreoverflate. Stein uten faskant benyttes ofte der det skal kjøres med eksempelvis handlevogner. Her er planhet mellom steinene viktig. Permac Lock har såkalt skyggefuge som gir den en effekt av å bestå av tre like deler. Bruksområder: Alle typer områder fra tungindustri, veier, terminal­ anlegg til lett trafikk.

PERMAC PLUSS Permac Pluss er en «delvis låsestein» som har gode låseegenskaper mellom steinene i belegget. Steinformen er velegnet til legging av forskjellige mønstre og egner seg også godt for håndlegging i f.eks fiskebeinsmønster og parkettmønster. Permac pluss leveres på pall i løpeforbandt (halv stein overlapp) ferdig for maskinlegging. Bruksområder: Trafikkerte områder som for eksempel busstermi­ naler, bensinstasjoner, plasser, gang- og sykkelveier.

Permac Permac-stein er en rektangulær «ikke låsestein». Steinen leveres på pall uten forbandt. Ved maskinell legging forskyves steinen slik at den legges med løpeforbandt. Steinen er også velegnet for ­manuell legging i f.eks fiskebeinsmønster eller parkettmønster. Permac 10x20 cm er et format som er velegnet der det estetiske er viktig i tillegg til at dekket skal kunne tåle tunge belastninger. Bruksområder: Plasser, gågater, gang- og sykkelveier og kjørearealer. Lagt i fiskebeinsmønster er denne steintypen vridningsstabil på linje med Permac Pluss.

Permac kvadrat Permac Kvadrat er en kvadratisk stein som gir rene linjer i dekket. Steinen egner seg spesielt til foretningsbygg og P-anlegg, der det ønskes et sterkere dekke med gode visuelle egenskaper.

et stabilt og sterkt dekke Temaheftene fra Norsk Kommunalteknisk ­Forening gir arkitekter, konsulenter og byggherrer en samlet faginformasjon.

38

Belegningsstein Permac

Bildene viser: Over: Permac Pluss brukt på perrong i to farger Øverst til venstre: Permac Lock Midten til venstre: Permac Lock med slett overflate Nederst til venstre: Permac Kvadrat i tre farger.

Permac leveres i ferdige legge­ moduler der ett lag på ­pallen tilsvarer den modul som ­legges med leggemaskiner. Alle pro­duk­tene for maskinlegging p­ roduseres på ordre, slik at vi kan ­tilpasse farger og steinmønster i ­samråd med kunden. Mengde på ­pallene kan også avtales på større prosjekter.

PERMAC utmerker seg ved Høy slitestyrke God lastfordeling og bæreevne Tåler store punktlaster og vridningsbelastninger Tåler sterk varme, løsemidler og kjemikalier Lang levetid Reparasjonsvennlig Meget økonomisk dekke Miljøvennlig og miljøskapende

Permac Belegningsstein

39


Valgmuligheten er stor når det gjelder farge og format på våre heller.

42-47 kolleksjon 2010 – Lava, Sand, Polar Nyhet! 48-49 helle grå 50-51 helle farget 52-53 herregård helle 54 helle frilagt 54 renneheller 55 taktile heller 56-61 Gangbaneheller


kvalitEt du lEGGEr mErkE til Helle Lava har mange bruksområder, eksempelvis på terrasser, gangstier, inngangspartier, vinterhager og lignende. Den har en overflate som er lett strukturert, stålkulebehandlet og fabrikkimpregnert. fargen er mørk grå og passer godt inn i norsk natur og arkitektur. Heller

lava leveres i 4 ulike formater som gir muligheter for ulike leggemønstre. helle lava er en to-sjikts helle med grov, sterk betong i bunn og finere betong i toppen, som gir en tettere overflate og en lekker finish. Impregneringen hindrer vann og smuss i å trenge inn i hellene, og gjør rengjøringen enklere. Impregneringen er ikke synlig.

40x40x4 60x60x4

40x20x4

60x40x4

nYhet

42

Heller Kolleksjon 2010 – Lava

vi prEsEntErEr Et nYtt oG spEnnEndE hEllEsortimEnt

40x40x4

helle kOlleksJOn 2010

laVa

Kolleksjon 2010 – Lava Heller

43


Gir Et mEGEt Eksklusivt inntrYkk Heller

Helle Sand er 40x40x4 cm og er velegnet til områder som terrasser, sitteplasser, gangstier, inngangspartier og vinterhager. Den har en lekker gyllen overflate med fargesjatteringer. Overflaten har struktur, den er stålkulebehandlet og fabrikkimpregnert. helle sand er en to-sjikts helle med grov, sterk betong i bunn og finere betong i toppen, som gir en tettere overflate og en lekker finish. Impregneringen hindrer vann og smuss i å trenge inn i hellene, og gjør rengjøringen enklere. Impregneringen er ikke synlig.

nYhet

44

Heller Kolleksjon 2010 – Sand

vi prEsEntErEr Et nYtt oG spEnnEndE hEllEsortimEnt

helle kOlleksJOn 2010

sanD

Kolleksjon 2010 – Sand Heller

45


Heller

Gir Et lEvEndE utEGulv Helle Polar er godt egnet til områder som terrasser, gangstier, vinterhager og inngangspartier. Den har en overflate med et naturlig uttrykk hvor det lyse og sorte tilslaget er godt synlig. Overflaten er grovslipt og stålkulebehandlet. helle Polar er en to-sjikts helle med grov, sterk betong i bunn og finere betong i toppen, som gir en tettere overflate og en lekker finish.

nYhet

46

Heller Kolleksjon 2010 – Polar

vi prEsEntErEr Et nYtt oG spEnnEndE hEllEsortimEnt

helle kOlleksJOn 2010

POlar

Kolleksjon 2010 – Polar Heller

47


En helle som passer overalt

Heller

helle grå

Betongheller med slett overflate gir et fint dekke og et enkelt vedlikehold. Hellene er først og fremst beregnet for gang­trafikk, men våre kjøresterke ­heller 30 x 30 x 7 tåler også belastning fra biltrafikk. Til våre grå heller finnes kantstein for alle formål – rette, buede eller hjørner. Helle grå leveres i følgende formater: • 30x30x5 • 30x30x7 • 40x40x5/4,5 • 40x20x5/4,5 • 50x50x5 • 50x25x5

Bildene viser: Høyre: Helle grå, 40x40x5 Øverst: Helle grå, 30x30x5 Nederst: Helle grå, 30x30x5 Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125

48

Heller Grå

Grå Heller

49


Helle farget Heller

Fargede heller gir liv til dekket, enten det er på terrassen, i vinterhagen, på gangstier, eller på ­sitteplassen i hagen. Mixfargene har flotte fargesjatteringer som harmonerer godt med naturen. Fargede heller 40 x 40 x 5 er beregnet for ­gangtrafikk og leveres i gråmix, brunmix og vår 3-farger Saga.

Gi farge til ditt uterom

Bildene viser Helle Saga

Gråmix

Brunmix

Saga

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125

50

Heller Farget

Farget Heller

51


Herregård helle Et dekke med Herregård helle gir et litt røft uttrykk som er lekkert sammen med naturstein og andre materialer. Heller

Herregård helle er en del av Herregårdserien. Den er tromlet for å oppnå det rustikke utseendet, og kan brukes sammen med Herregård belegningsstein eller alene. Herregård helle kan også brukes som topphelle på Herregård mur og leveres i gråmix, brunmix, gyllenmix og rødmix.

En robust og rustikk helle

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125

Bildene viser: Venstre : Herregård helle gråmix Øverst: Dekke med Herregård helle og belegningsstein i brunmix Nederst: Herregård helle gråmix Gråmix

52

Heller Herregård

Brunmix

Gyllenmix

Rødmix

Herregård Heller

53


helle

lanGE tradisjonEr i norGE

frIlagt Frilagte heller har lange tradisjoner i Norge. Overflaten i natursingel er meget slitesterk. Her er valgmulighetene mange både når det gjelder ulike overflater med natursingel, og kantstein med hjørner og buer.

Overflate Svelvik

Overflate Nenset

Overflate Svelvik hvit

taktil mErkinG

renneheller Rennehellene brukes til å lede vann på fortau og plasser. De finnes både med tradisjonell renneutforming og som modell Stockholm. Den sistnevnte har en mer avrundet form som letter fremkommeligheten for barnevogner og rullestoler.

Rennehelle Rett

Heller

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125

Rennehelle T

Rennehelle L

Rennehelle U

taktIle heller

Taktile heller letter orienteringen, øker tilgjengeligheten og bedrer sikkerheten for blinde og svaksynte i gatemiljøet. Våre taktile heller produseres i to-sjikt. Både kuler og ribber er ut-formet slik at de på best mulig måte tåler vintervedlikehold. Leveres i grå og koks.

Rennehelle Stockholm Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125 Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 108, 109, 125

54

Heller Renne – Frilagt

Varselindikator

Retning- og oppmerksomhetsindikator

Taktile Heller

55


asak

gangbane heller Heller

Målet med produktserien er å gi størst mulig ­individuell variasjonsmulighet for den enkelte arkitekt. God fleksibilitet gjør den lett å bruke også i kronglete byrom.

Gir utemiljøet rene linjer 56

Heller Asak Gangbane

Produktserien omfatter 7 størrelser med 60 x 90 x 10 cm som største format. Vi har tatt utgangspunkt i det gamle 30 x 30 ­formatet. Hellene kan derfor enkelt ­tilpasses og brukes til ombygging av eksisterende arealer. Til større prosjekter kan Asak gangbaneheller produseres i farger. I samarbeid med arkitekten finner vi frem til den ­fargen som er optimalt tilpasset det enkelte prosjekt. Variasjoner i formater og nyanser gjør det mulig å ­fremheve arkitektur og skape harmoni eller kontraster.

Asak Gangbane Heller

57


asak

gangbane heller lEGGEmønstrE

Mulige leggemønstre er mange. I planleggingsprosessen må mønstret tilpasses den enkelte situasjon og vurderes ut i fra ønsket effekt.

Heller

Leggemønster 1 En kombinasjon av 15x15 og 60x60 heller.

Leggemønster 2 En kombinasjon av 30x30, 30x45, 30x60, 60x60 og 45x75 heller.

Leggemønster 3 Leggemønster 4 «Rubbelmønster» med en kombinasjon av Gangsone av 60x60 heller med 30x30, 30x60 og 60x60 heller. 30x30 og 30x60 heller som sidetilpasning.

lEtt å brukE i kronGlEtE bYrom Bildene viser: Høyre: Gårdsrom med Gangbaneheller lagt i fallende lengder Øverst: Gangbaneheller i fallende lengder, formater 30x45x10, 30x60x10, 45x75x10, 60x60x10, 60x90x10 Midten: Gangbaneheller 60x90 og 45x75 i spesialfarge, i kombinasjon med granitt smågatestein Nederst: Gårdsrom med gangbaneheller, formater 30x60x, 45x75, 60x90

Leggemønster 5 En kombinasjon av gangbaneheller 15x15 og 60x60.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 114, 126

58

Heller Asak Gangbane

Asak Gangbane Heller

59


asak

gangbane heller bruksområder De viktigste belastningene på hellene skyldes trafikklaster. Kjøretøytype 1 – Bruksområde A Heller for bruk på områder som ikke utsettes for kjøretøy med høyere vekt enn 1,5 tonn. Eks. lettere renholdsmaskiner og lignende. Kjøretøytype 2 – Bruksområde B Heller for offentlige plasser. Mindre enn 7 ganger pr. uke varetransport med maks aksellast 8 tonn, fri trafikk med lettere renholdsmaskiner og lignende med maks vekt 1,5 tonn. Eks. gang og sykkelveier, fortau og lignende.

Heller

Heller for offentlige plasser

Kjøretøytype 3 –Bruksområde C Heller for offentlige plasser. Mindre enn 7 ganger pr. uke tyngre kjøretøy med akselast maks 10 tonn, mindre enn 10 ganger daglig varetransport med maks 8 tonn aksellast, fri trafikk med lettere renholdsmaskiner og lignende med maks vekt 1,5 tonn. Eks. Gågater med tyngre vareleveringer, torg og P- plasser. Bruksområde C+ Områder med forventet tyngre belastning. Eks gater, brannveier og lignende.

Forutsetninger Fundamentering og legging Dimensjonering og legging i henhold til anbefaling, se side 112. Vi anbefaler bruk av rådgivende ingeniør ved dimensjonering. Fuger Det må sørges for at fugene er velfylte med f­ugesand gjennom hele brukstiden. Etterfyll derfor fugene spesielt i den første perioden anlegget er i bruk. Etterfylling er også viktig der det benyttes sterk støvsuging i vedlikeholdet. Kantavslutning Hellene må ha ekstra god støtte ved kanter og avslutninger.

Asak gangbaneheller er utviklet med tanke på utforming av uterom der folk ferdes

Produktkvalitet og utførelse • Hellene tilfredsstiller kravene i NS-EN 1339 for betongheller. • Kravene til underbygning og fundamentering skal være i henhold til Håndbok 018, Vegbygging, fra Statens Vegvesen. Mål • Modulmålet (M) er avstanden fra midt i fugen mellom hellene. • Produksjonsmålet (P) er modulmålet fratrukket to halve fugebredder. • Avstandsknastene er 2 mm. • Fugebredden skal være mellom 2 og 5 mm.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 114, 126

60

Heller Asak Gangbane

Asak Gangbane Heller

61


Utnytt utearealet!

Vi tilbyr murer i ulike varianter, både støttemurer og pynte/ hagemurer.

86-89 mini exclusive 90-91 mini grå 92-95 herregård mur 96-99 fasettmur 100 knekkstein 101 blokkprodukter


Du har bedre uteplass enn du tror

Mini exclusive

MUR

Mini Exclusive har en bruddoverflate som gir støttemuren et flott og eksklusivt utseende, hvor fargespillet kommer godt frem. Mini Exclusive støttemur finnes i to forskjellige farger, gråmix og brunmix. Vi leverer også utvendig og innvendig hjørne med brudd­ overflate.

Bildene viser: Mini Exclusive gråmix med toppstein og innfelt in-lite

86

Mur Mini Exclusive

Mini Exclusive Mur

87


stØttemur meD Dekorativt utseenDe

Mini exclusive

Mange lurer på hvor høyt man kan stable en støttemur. våre støttemurer er produsert for å helle innover i terrenget. Dermed hviler blokken på massene som ligger bak, når du har stablet muren litt opp i høyden. Med denne utførelsen er man sikret et godt utgangspunkt for å holde massene på plass. skal man ha en mur over 1,5-2 meter ruller man ut jordarmeringsnett i bakfyllingen, for å stabilisere konstruksjonen. Kombinasjonen egenhelling og jordarmering gjør at man kan stable en støttemur i høyder på 4-5 meter uten å gjøre andre tiltak enn jordarmering og masseutskiftning. sporet som er bak på blokken er for innfesting av jordarmeringsnett. en enkel og solid løsning. MUR

nYHeT

Gråmix

88

Mur Mini Exclusive

Brunmix

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 116-120, 127

Brunmix og innvendig hjørne

Bildene viser: Venstre: Mini Exclusive gråmix Øverst: Mini Exclusive gråmix med innfelt in-lite Høyre øverst: Mini Exclusive gråmix Høyre midten: Mini Exclusive utvendig hjørne Høyre nederst: Mini Exclusive gråmix med toppstein

Mini Exclusive Mur

89


passer både i privat og offentlig sammenheng

mini grå

MUR

Med naturens egen farge passer Asak Mini­ støttemur, der det måtte være behov for den. Asak Ministøttemur benyttes både i privat og offentlig sammenheng. I likhet med Mini Exclusive er den svært enkel å montere. Skal du svinge muren eller trappe den i terrenget, har vi utviklet gode løsninger for dette. Vi har stein for utvendige buer, hjørner og skråavslutning. Her er det enkelt å bygge muren helt etter dine ønsker! Ta en ekstra titt på vår sålebjelke. Den er et fullgodt alternativ til å støpe såle på stedet.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 116-119, 121, 127

90

Mur Mini Grå

Mini Grå Mur

91


Herregård mur Stilren og fleksibel mur

NYHET

MUR

Herregård Mur er en stein med et godt estetisk uttrykk. Ved at steinen er tromlet, blir alle sider av steinen like. Dette gir mange bruks­ områder og stor fleksibilitet.

Leveres nå også som halvstein

Bildene viser: Til venstre: Herregård Mur gråmix Øverst: Herregård Mur gråmix med øverste skift snudd som en fin avslutning Nederst: Herregård Mur gråmix

92

Mur Herregård

Herregård Mur

93


Herregård mur

MUR

Bare fantasien begrenser

Herregård mur kan benyttes til små murer, kantstein og trapper. Den er også velegnet til portstolper og tosidig mur/gjerde.

Leveres i fargene gråmix, rødmix, brunmix og gyllenmix. Herregård mur egner seg for murer opp til 80 cm. Kan også stables ­høyere ved liming/muring, eller ved bruk av jordarmeringsnett. Herregård mur har buestein og nå også halvstein. Halvsteinen gjør det enklere med avslutninger og gir muligheter for variasjon i muren.

Bildene viser: Over: Herregård Mur gråmix Øverst til venstre: Herregård Mur gråmix helstein og halvstein lagt i mønster Nederst til venstre: Herregård Mur gråmix Gråmix

Brunmix

Rødmix

Gyllenmix

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 116-119, 122, 127

94

Mur Herregård

Herregård Mur

95


fasett mur

For mer inspirasjon, se våre nettsider www.asak.no

MUR

ASAK Fasettmur er en meget ­fleksibel mur som enkelt følger ­formene i hagen. Med sine bruddflater skaper den et ­vakkert og variert utemiljø.

96

Mur Fasett

en fullkommen gårdsplass Fasett Mur

97


fasett mur ASAK Fasettmur er en unik stein med mange muligheter. Den har en dekorativ brudd­ flate på begge sider. Fasett­ muren kan derfor stables både som tosidig mur/ gjerde, eller som en dekorativ avslutning mot blomsterbed og busker. Den leveres i fargene gråmix og brunmix. Fasettmur egner seg for murer opp til 80 cm. Kan også stables høyere ved liming/muring, eller ved bruk av jordarmeringsnett.

Brunmix

98

Mur Fasett

Gråmix

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 116-119, 122, 127

unik stein med mange muligheter

MUR

NYHET

Brunmix

Fordi den har en bred og en smal side, kan muren settes opp i buer og sirkler (minste utvendige d­ iameter er 1,6 m), eller som en rett mur.

Fasett Mur

99


asaK Knekkstein gir en flott mur med en pen visuell bruddflate. Du kan bygge fine blomsterbed, terrasser og lave hagemurer med asaK knekkstein. steinen leveres som en plate, og deles enkelt ved hjelp av knekkjern og en stor hammer. etter knekking har man normalstein, toppstein og hjørnestein. leveres i gråmix og grå.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 116-119, 122, 126

100

Mur Knekkstein

BlOKKPrODuKTer FORSKALINGSBLOKK

PILARBLOKK

forskalingsblokk erstatter tradisjonell forskaling ved støping av grunnmur, ringmur, støttemur og liknende. Blokkene stables samtidig som det blir lagt inn armeringsstål. Til nødvendige tilpassninger brukes 9” vinkelkutter med diamantblad. Blokken blir ikke låst før det blir fylt betong i den. Det anbefales å bruke ferdigbetong på større murer. forbruk av betong er 1 m3 pr 10 m2 vegg. når betongen har herdet, er veggen ferdig.

Pilarblokk er egnet til å mure bl. a. pilarer/ søyler som understøttelse for terrasser, hyttepilarer og kjerne i portstolper. Praktiske spor i siden gjør den også egnet til bruk som gjerdestolpe. Blokkene er frostbestandige og egnet til bruk både over og under bakkenivå. Blokkene mures eller tørrstables, armeres, og fylles så med betong.

MUR

KneKKsTein

enkel og rask montering

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 123, 127

Blokkprodukter Mur

101


DEt ER  HELHETSINNTRYKKET SOM BETYR NOE

Bruk kantstein som en omramming av uterommet. Lag En elegant trappeløsning mellom ulike nivåer – Så setter du lys på. Les mer på de neste sidene.

64-69 kantstein 70-71 drenering – aco ­overflatedrenering 72-75 trapper 76-81 utelys – in-lite 82 gressarmering/ snap edge 83 inspirasjon og tips


gir gårds­rommet en ryddig ramme

kantstein

andre produkter

For mer inspirasjon, se våre nettsider www.asak.no

Kantstein gjør helhetsinntrykket ryddigere og sikrer dekket mot utglidninger. Den avgrenser plen og blomsterbed mot veier og stier. Kantstein sikrer også en markert overgang mellom vei og fortau.

64

Andre produkter Kantstein

Kantstein Andre produkter

65


Kantstein

herregård vår mest populÆre Kantstein

andre produkter

Herregård Kantstein er en del av Herregårdsserien og er tromlet for å gi det slitte, rustikke preget. Den korte lengden gjør den enkel å bruke i buer, og størrelsen gir et robust uttrykk. Leveres i gråmix, brunmix, gyllenmix og rødmix. herregård mur kan også brukes til kantstein, gjør ditt valg ut i fra behov og ønske om utseende. Både herregård kantstein og mur har mange bruksområder, bruk fantasien og bygg det du ønsker i hagen, enten det er urtebed, utekjøkken eller sittebenk – for mer inspirasjon se www.asak.no

Bildene viser: Til høyre : Herregård kant og dekke i gråmix Øverst: Herregård kant og dekke i rødmix Midten: Herregård Mur brukt som kant og dekke i gråmix Nederst: Nedsenket Herregård Mur brukt som kant og dekke i gråmix Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 107, 126

66

Andre produkter Kantstein

Kantstein Andre produkter

67


Kantstein – Den perfekte avslutningen

Kantstein trondheim B Trondheim B er en gatekantstein som finnes i rett ut­-gave i 1 og 0,5 meters lengder. Finnes også i buer med flere ulike radier.

Kantstein grå og frilagt Kantstein grå og frilagt er velegnet for hage og ­gårdsplass.

andre produkter

L H B • Rett kantstein.......................................60 x 15 x 8 • Utvendig hjørne........................... 20/20 x 15 x 20 • Innvendig hjørne. ........................ 20/20 x 15 x 20 • Utvendig bue........................................29 x 15 x 8 • Innvendig bue......................................29 x 15 x 8 Mål i cm.

Kantstein granitt Kantstein i granitt kan kombineres både med heller og belegningsstein. Velegnet for hage og gårdsplass. Leveres i lengder på ca 1 meter. L H B • Rett kantstein.................................... 100 x 20 x 8 Mål i cm.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 107, 126

68

Andre produkter Kantstein

Kantstein Andre produkter

69


drenering aCo overflatedrenering ACO Self Euroline overflatedrenering er en effektiv løsning for å lede vannet vekk fra innkjørsler, garasjer, inngangspartier og terrasser. aCo self euroline overflatedrenering er et komplett system som består av renner, sandfang, punktavløp og vannlås. dreneringsrennene samler opp og leder vekk vannet selv på dager med kraftige regnskyll. aCo self euroline er et svært effektivt system for drenering med fordeler som: andre produkter

For mer inspirasjon, se våre nettsider www.asak.no

• produsert i sterk polymerbetong • tåler nordisk klima • Bestandig mot salt, olje, frost, etc. • Glatt overflate som holder rennen ren innvendig • Lav vekt og enkel å montere • tåler personbilbelastning med aCo hexaline garasjepakke blir jobben enda enklere. pakken består av et komplett sett med renner og tilbehør, som passer til en 3 meters drenering foran en garasje. til områder med tyngre trafikk benyttes aCo drain multiline. se våre nettsider www.asak.no for mer informasjon.

ACO Self Euroline Sandfang

ACO Multline Punktavløp

ACO Self Euroline

ACO Multiline rister

Aco Drain Multiline

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 113

70

Andre produkter Drenering – ACO overflatedrenering

Drenering – ACO overflatedrenering Andre produkter

71


mange muligheter

trapper

andre produkter

Du kan bygge mange ulike trapper med våre produkter. Velg funksjon og uttrykk som ­passer deg best, og kombiner gjerne med andre materialer. Det finnes mange ulike trappetyper å velge mellom, på de neste sidene viser vi noen eksempler. Når du velger utforming, husk at det viktigste er at trappen er god å gå i!

Bildene viser: Venstre: Terrengtrapp av Herregård Mur, Herregård belegningsstein gråmix og opptrinn i granitt Over til høyre: Buet trapp av granittkantstein i kombinasjon med Herregård gråmix

72

Andre produkter Trapper

Trapper Andre produkter

73


mange muligheter

tRappeR nYhet 40

37

15

37

15

Trapp av Herregård Mur gråmix

Trapp av Herregård Mur gråmix

Trapp med Herregård Mur, inntrinn med Herregård Helle

Trapp med Mini Exclusive gråmix

Herregård gråmix med opptrinn av granitt

Trapp av Herregård Mur gråmix

Terrengtrapp laget av Herregård Mur, belegg i gråmix og opptrinn i granitt.

Trappeelement Vårt nye trappeelement forenkler byggeprosessen. andre produkter

60

Støpte trinn dekket med Herregård gråmix

trappeelementet har bruddkant på den ene siden og er slett på den andre, slik at du selv kan velge det uttrykket som passer best hos deg. Leveres i lengde 40 og 60 cm.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 112, 126

74

Andre produkter Trapper

Trapper Andre produkter

75


UteLYS

in-lite kan utendørsbelysning og måten lys kan benyttes på. Målet er å vise hagen i et nytt lys og øke bruksgleden. Dette er gjort på in-lite måten – annerledes. in-lite leverer et komplett lyskonsept som består av integrerte lamper, stå-lamper, veggmonterte lamper og spot-lamper. PLANLEGG BELYSNINGEN DIN du kan leke med lysene – måten lys benyttes bestemmer resultatet. Utgangspunktet er hva lysene skal brukes til; skal du for eksempel markere en gangvei, fremheve spesielle elementer i hagen eller holde uvedkomne på avstand? det er viktig at riktig lys blir brukt på riktig sted. med en belysningsplan vil hagen bli en utvidelse av hjemmet ditt. mer informasjon er tilgjengelig på in-lite sine websider www.in-lite.com.

STRØMSPARING

andre produkter

Utendørsbelysningen er designet for å forbruke lite energi. in-lite er ledende i bruken av Led i utendørsbelysning. Lamper med Led-belysning har lang levetid og bruker mindre strøm enn tradisjonelle lamper. derfor passer de godt i en miljøvennlig livsstil.

ØNSKER DU OGSÅ LYS I DIN HAGE? Besøk en av in-lite forhandlerne til asak miljøstein as. de har in-lite belysning utstilt. Forhandlerne finner du på www.asak.no

ENKEL installering av in-lite sytemet er enkelt og fleksibelt. det kreves ingen teknisk ekspertise. HURTIG i gjennomsnitt tar det tjue minutter å installere et basis system*, så du raskt kan nyte belysningen! * Boring og legging av stein er ikke medregnet. SIKKER in-lite systemet er et 12 Volt lavspent system og er derfor helt sikkert, selv for barn som leker og dyr som graver. KVALITET in-lite er nøye med kvaliteten på sine produkter. derfor mottar du en femårs garanti ved hvert kjøp.

76

Andre produkter Utelys

Scope

Fish Eye Wall

Stellar warm

FLH-LED 009

Utelys Andre produkter

77


mer enn bare utelys

andre produkter

78

Andre produkter Utelys

Utelys Andre produkter

79


SOLITARY

SOLITARY

AML-LED TOP (WW)

AMLS-LED TOP (WW)

STONE PILLAR LED 700 (WW) 170x170 H690

WALL

SCOPE warm white Ø62

AMLS-11A HIGH Ø67 H750

AMLS-11A Ø67 H430

AML-11A HIGH Ø67 H750

INTEGRATED

BASE for SCOPE ved for eksempel veggmontering

AML-11A Ø67 H430

LED 270-3 (WW) Ø40/100 H700

FISH EYE HIGH (WW) Ø100 H650

FISH EYE LOW (WW) Ø100 H340

INTEGRATED

DB-LED (CW) Ø22

DB-LED RVS (WW) Ø40

STELLAR COOL Ø60/Ø42

PLATE 75 mm for Stellar produkter

FLH-LED009 (CW) 100x100

FISH EYE (WW) 100x100

DB-LED (WW) Ø22

FISH EYE 100 (WW) Ø100

STELLAR WARM Ø60/Ø42

RING 80 mm for Stellar produkter

FLH-LED008 (WW) 100x100

FISH EYE (WW) 150x150

andre produkter

FISH EYE WALL (WW) 100x160 H85

SPOT

STONE PILLAR LED 470 (WW) 170x170 H460

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 115

lag et Komplett lysKonsept 80

Andre produkter Utelys

funKsJonell og nysKapende teKnologi

Utelys Andre produkter

81


gressarmering gressarmeringsstein er en stein der produktet er perforert med hulrom som kan fylles med grus eller jord. denne steintypen brukes ofte på parkeringsarealer der man ønsker å gjøre gressgrønne områder kjøresterke og/eller man ønsker rask drenering av overflatevann. andre aktuelle bruksområder er garasjeinnkjørsler eller der det sporadisk skal være kjøremulighet og det ønskes et grønt område.

detalJerte arbeidsbesKrivelser og mer inspirasJon finner du på WWW.asaK.no

Benk MeD peIS

Vår gressarmering passer også som treomrammingshelle som skal drenere vann ned til røttene. steinen kan også brukes til å hindre utglidninger og holde massene på plass i skråninger. dreneringseffekten kan påvirkes gjennom forskjellig bruk av underlag og fylling i hulrommene.

LAGET AV HERREGÅRD MUR

SNap eDGe

snap edge kantsikring er en enkel måte å sikre stabile kanter på dekket, uten å sette kantstein i jordfuktig betong. spesielt godt egnet for å få samme høyde på belegningsstein og gress. Leveres i lengder på 2,44 meter med tilhørende jordspiker.

Dette trenger du: Herregård mur 27 x 20 x 13,5cm: 281 stk. Herregård mur tilpasningsstein: 17 stk. Herregård mur Bue : 26 stk. Herregård mur 1/2 stein: 11 stk. Herregård helle: 30 stk. Herregård belegningsstein: 16 stk. Herregård belegningsstein, tilpasningsstein 7 stk. Herregård 1/2 stein: 4 stk.

andre produkter

siKre stabile Kanter

INSpIRaSJON OG tIpS

damanLegg LAGET AV HERREGÅRD MUR

Dette trenger du: Herregård mur 27 x 20 x 13,5cm: 307 stk. Herregård Mur Bue: 54 stk. Herregård Helle: 40 stk. Herregård Kantstein: 11 stk. Steiner som må tilpasses: ca. 10 stk.

Arbeidsbeskrivelser og mer teknisk informasjon, se side 107

82

Andre produkter Gressarmering og Snap Edge

Inspirasjon og tips Andre produkter

83


Spar tid med god planlegging

På sidene fremover vil du finne tips og  teknisk informasjon om hvordan du  skal gå riktig frem, Gode råd om valg  av utstyr og arbeidsbeskrivelser. Se også www.asak.no

104-105 utstyr, råd og tips 105 elvestein 106 produktkvalitet – standarder og ­klassifisering 107 Arbeidsbeskrivelse kantstein og Snap Edge 108-109 Arbeidsbeskrivelse belegningsstein og heller 110-111 Leggeanvisning sirkel, herregård og brostein 112 Arbeidsbeskrivelse trapp 113 Arbeidsbeskrivelse drenering – aco overflatedrenering 114 legging av ­gangbaneheller 115 Arbeidsbeskrivelse utels – in-lite 116-122 Arbeidsbeskrivelse mur 123 forskalingsblokk 124-127 teknisk produkt­ informasjon


Foto: Asak / BM / Allegrofilm

utstyr, råd og tips Utover enkle hjelpemidler kan steinsaks og plate­ vibrator leies hos forhandler eller utleiefirma. Noen av forhandlerene har også komplett utstyrshenger for utleie. Settesanden som brukes som underlag, selges i ett-tonns sekker av flere forhandlere. Skjæring og tilpassing av belegg langs kanter og murer, gjøres penest ved bruk av steinsaks eller skjæreutstyr som vinkelkutter med diamantskive. Små enheter må skjæres. Følg sikkerhetsreglene for utstyret nøye. Utstyr som gummihammer, tommestokk, spade, vater, rettholt, rive og lirer er enkle hjelpemidler du får god bruk for. Det kan også være praktisk med vinkelsliper med diamantblad eller en drill med kjerne­ bor. Fargevariasjoner unngås best ved å legge ut stein fra forskjellige paller samtidig. Dermed blir eventu­ elle fargenyanser mindre fremtredende. Snørydding gjøres med freser eller annen egnet ­redskap. Unngå traktor med kjettinger og utstyr som kan gi stygge merker. Produktene tåler salting, men overflaten kan bli ru, så bruken av salt bør ­begrenses. Saltet kan fjernes ved å spyle ­dekket med vann om våren.

Oljesøl skader ikke betong. Nye flekker fjernes med absorberende pulver/flis eller miljøvennlig løsemid­ del og spyling. Tyggegummi fjernes med spyling, bløtes opp med kloroform eller fryses med frysespray og bankes av. Tyggegummi fjernes lettest om vinteren når det er frost. Det er utarbeidet egen bruksveiledning for alle våre produkter som er vedlagt produktpallene. Du finner ytterligere informasjon på våre ­nett­sider www.asak.no.

elvestein

På våre nettsider finner du HMS- og FDV-dokumen­ tasjon, produktdatablad og teknisk godkjenning for forskalingsblokk. Det er viktig å følge kundeinforma­ sjonen. Er du i tvil søker du råd hos oss eller andre fagfolk. Uterom med belegningsstein og heller krever lite ved­likehold. Betongen er av høy kvalitet og er dimensjonert for å tåle belastning, frost og andre påkjenninger uten å ta skade. Legg vekt på grunnarbeidet! Ta gjerne kontakt med kundeservice, telefon 64 00 60 60 e-post til asak@asak.no www.asak.no

Vi leverer: • F ugesand 0-2 mm, 40 kg sekk • F ugesand Herregård, veksthemmende 0-1 mm, 40 kg sekk •U  nderlagsklosser for helle • F iberduk, 40m pakke 2

• Jordarmeringsnett 50R • Drensduk PAVIGRID 1F5 • Settesand i bigbag • Veinett E'Grid 2020

Huskeliste ved bestilling:

Elvestein er dekorativt og gir en fin kontrast til heller og belegningsstein. Utvalget vil variere noe fra fabrikk til fabrikk.

• Har du husket å bestille riktig mengde? Ved etterbestilling kan det forekomme ­farge­nyanser i steinen mellom ulike produksjonspartier • Fugesand, to typer, 0-1mm veksthemmende og 0-2mm vanlig fugesand • ACO-drenering for å sikre at det ikke oppstår v­ annansamlinger på dekket • In-Lite belysning for å få en lys og flott gårdsplass – den lekre finishen

Teknisk info

Ugress, alger og mose kan oppstå dersom fugene er dårlig fylt med fugesand. Dette gjeld­er spesielt heller og belegningsstein samt på skyggefulle områ­ der hvor vann tørker sakte opp. Dette kan fjernes med gassflamme, høytrykkspyling, klorin fortynnet 1:1 eller 10% salmiakk-oppløsning. Vann godt etterpå. Ugress­dreper skal ikke innholde jernoksyd, da dette misfarger betong. Husk å etterfylle med fugesand. Som forebyggende tiltak kan Herregård veksthemmende fugesand benyttes.

Kalkutslag kan forekomme på betong da det er naturlig kalk i cement. Kalk skader ikke betongen og slites som regel bort av vær og vind. Løs kalk fjernes med spyling. Alternativt vaskes kalken bort med 5% saltsyre-oppløsning som sprøytes på. Unngå syre på vekster og omgivelser og skyll derfor med mye vann. Kalkutslag gir ikke grunn til reklamasjon.

• Snap-Edge til kantavslutninger • Kantstein • Halvsteiner for å slippe kappejobben • Fiberduk

• Elvestein

104

Teknisk informasjon Utstyr, råd og tips

Elvestein Teknisk informasjon

105


Produktkvalitet standarder og klassifisering Produktkvaliteten og Kvalitetskon­trollen på ASAKprodukter følger gjeldende internasjonale regelverk. Produktene testes etter felles Europeiske Standarder for heller og belegningsstein. NS/EN 1338 og NS/EN 1339 gjelder for det norske markedet og de stren­ geste klassene er valgt i standardenes såkalte Nasjonale tillegg. ASAK-produktene er underlagt offentlig kontroll av KONTROLLRÅDET for Betongprodukter og er CEmerket. Produktdokumentasjon er tilgjengelig på våre hjemmesider. Dimensjonering og prosjektering ASAK Miljøstein har lang erfaring med belegnings­ stein og heller. Vi videreutvikler ­stadig våre ­produkter og komplette produktpakker. ASAK legger stor vekt på å øke forståelsen og kunnskapen knyttet til dimensjonering og utførelse. Blant annet har vi del­ tatt i ­utviklingen av håndbøker og dimensjonerings­ verktøy. ASAK er også en aktiv aktør i ­utformingen av offentlige regelverk, standarder og etterutdan­ ningstilbud. Det er viktig at kunnskap om teknisk dimensjonering og prosjektering blir kjent i de fagfora som beskriver og utfører anleggene. NS 3420 tar for seg «beskrivelsestekster» for byggog anlegg. I Del K – terrengarbeider er bruken av utemiljøprodukter i betong beskrevet. I NKF – Norsk Kommunalteknisk Forening, sitt Tema­ hefte «Belegningsstein og heller av betong – en veiledning», er det viktigste omkring dimensjonering, standarder og regler tatt med for dette produkt­ området. Det nevnes at det viktigste fra Statens vegvesen – Håndbok 018 er tatt inn i NKF-heftet og er ­velegnet som verktøyet for de som beskriver anlegg med belegningsstein og heller.

I NKF-hefte «Belegningsstein og heller – en veiled­ ning» finner du alternative oppbygginger i gjengitt tabell fra Håndbok 018. Her er også konkrete eksem­ pler fra anlegg som er riktig dimensjonert i forhold til bruksbelastningene.

106

Teknisk informasjon Produktkvalitet, standarder og klassifisering

Tabellen beskriver 4 typer materialer som de mest aktuelle til bærelag. Det er brukt følg­ende forkortelser: • Ag – asfaltert grus • Ap – asfaltert pukk • Fk – knust fjell • Ag over Fk – øvre bærelag av Ag over et nedre bærelag av Fk Bruk av forsterkningslag beskrives nærmere i angitte litteratur. I tabellen er det ikke skilt mellom steintypenes låseegenskaper. Dette skyldes at forskjellen i belegnings­ steintypenes E-modul (stivhet) kun gir en liten forskjell i bærelagstykkelse. Dette betyr ikke at alle typer stein er like velegnet til alle bruksbelastninger. E-modul er et uttrykk for belegningens stivhet eller bæreevne. Dette kan også sees som et uttrykk for hvor store belastninger som over­føres i fugene. Nor­ malt vil omkring 1/3 av den belastning som påføres en stein overføres gjennom fugen til de nærmeste steinene i ­dekket. På tungt belastede områder som for eksempel ter­ minal-anlegg, containerhavner, flyopp­stillingsplasser, industri-anlegg med truck­kjøring osv. er maskin­lagt belegningsstein meget velegnet og konkurranse­ dyktig. Hvordan det bygges opp fra undergrunnen til ferdig dekke med stein, er vist i ­tabeller og konkrete eksempler i NKF-heftet. Her er også en god veiled­ ning. Det kreves imidlertid nøyaktig dimensjonering i hvert konkrete prosjekt. Blokkprodukter Forskalingsblokk F 20-50/ FM 20-50 har Teknisk Godkjenning. Denne finner du på våre nettsider www.asak.no

Arbeidsbeskrivelse Kantstein og Snap Edge Kantstein settes med «vis». Det vil si at man har nivåfor­ skjell på dekket og terreng. Denne settes likt som på ­skissen.

En kantstein kan settes i flukt med ­dekket og terrenget. Denne settes i jordfuktig betong for å få ønsket ­stabilitet.

Du kan sikre dekket for utglidning med en støpt kant. Denne fylles direkte mot dek­ kets ytterside. Du kan godt ­forsterke dette med å benytte 2x10 mm armeringsjern.

Kantavslutning kan utføres med for eksempel Snap Edge. Dette er en kantlist som tilpas­ ses ­kurver. Denne festes med jordspiker som er 30 cm lange. Dekket ­merkes og kappes slik at det tilpasses opp mot rulle­ skift. Teknisk info

Informasjon om dimensjonering Skal du dimensjonere tungt belastede områder som veier, industriområder, terminalanlegg, offentlige plasser med biltrafikk osv, så følg Statens vegvesens vegnormaler, Håndbok 018 – Vegbygging.

Nyttige forklaringer Utdrag av tabell fra Håndbok 018 er gjengitt til ­venstre. Tabellen viser trafikkgruppe A og B som er aktuelle for belegningsstein. Trafikkgruppe A betyr ÅDT (årsdøgnstrafikk ved 10% tunge kjøretøyer) inntil 1000 kjøretøyer pr. døgn. Trafikkgruppe B betyr inntil 2500kjøretøyer pr. døgn.

Produktdokumentasjon finner du på våre nett­sider www.asak.no

Arbeidsbeskrivelse – kantstein og Snap Edge Teknisk informasjon

107


Arbeidsbeskrivelse Belegningsstein og heller Lirer eller avrettingssystem legges med ønsket fall mot avløp eller terreng. Avretting av settesandlag utføres med ­rettholt. Ta ca. 3m bredde i hver operasjon.

1

2

Vibrasjonsplate benyttes for komprimering av underlaget og settesandlaget. Minimum 2 overkjøringer av underlaget før du igjen benytter rettholt og etterfyller masse. Husk at det er her grunnlaget for et lang­ siktig godt resultatet legges. Lirene ligger til det er ferdig ­komprimert på området. Spor etter lirer fylles opp og stam­ pes, når lirene fjernes.

Detaljløsninger Det er viktig med gode løsninger når du skal avslutte belegget mot kum, ved hjørneløsninger, langs kanter og når det skal legges inntil andre typer materialer.

Kontroller fall med rettholt, snor og vater eller laser. Husk å lage fall ut fra vegg. Det er også viktig med fall mot utløp i terreng, til avløpssystem eller over­flatedrenering som f. eks. ACO. En effektiv avrenning opprettholdes dersom ­hel­ningen er større enn 2,5%.

3

4

Du starter med å legge ut stein ved å ta ut en rett vinkel på den lengste rette linja du ønsker å legge på. Benytt ­sno­rer og vær nøyaktig med å holde ­vinkler og retning i fugene. Detaljer: Rulleskift legges ut mot kant som en ramme. Dette virker også ­stabiliserende ved at k­ lipping av stein da blir ­mellom to hele steiner og ikke direkte ut mot kant.

Kontroll av retningen gjøres ved at du legger 5-6 rader i lengderetning av dekket og kontrollerer opp mot rettholt. Juster stein inntil rettholt i hele leggebredden. Kontroll av for­ bandt gjøres ved å benytte snor og visuell kontroll ved å sikte.

5

6

Tilpasning av stein utføres med en steinsaks. Her kan du kappe helt ned til ca. 3 cm. Mindre ­tilpasninger gjøres ved å benytte vinkelsliper med ­diamantblad. Unngå små stein i dekket. Fordel kappingen på to nærliggende steiner.

Dekket skal fuges med riktig fugesand. Du bruker fraksjon 0-1 mm. for Herregårdstein og 0-2 mm. for øvrige produkter.

7

8

Fugesand kostes ut over ­dekket og komprimeres ­der­etter med vibrasjonsplate. Dette sikrer at fugene fylles godt opp og at dekket «setter» seg. NB! På Heller under 7 cm ­tykkelse, benyttes ikke vibra­ sjonsplate.

Huskeliste ved legging av belegningsstein og heller • Fall og drenering • Ledning til lys og plassering av lys • Benytt stein fra flere paller samtidig for å unngå eventuelle fargevariasjoner • Fugeavstand – husk 2-5mm mellomrom ­mellom steinene også på stein uten fugeknast (for eksempel Herregårdstein) for å få plass til fugessand • Fugesanden må oppbevares tørt. Det letter arbeidet at dekket er tørt før fuging

108

Teknisk informasjon Arbeidsbeskrivelse – belegningsstein og heller

Arbeidsbeskrivelse – belegningsstein og heller Teknisk informasjon

109

Teknisk info

Underlaget Etter fjerning av dårlige masser jevnes underlaget i h.h.t. krav. Større ujevnheter fjernes/fylles igjen med masse fra grunnen. For å hindre at nye bærelagsmasser trenger ned/blander seg med evnt. dårlige masser i grunnen legges det fiberduk. Fiberduken legges med min. overlapp på 0,5 m. For å unngå setninger som f.eks. hjulspor kan det benyttes veinett. Veinett rulles ut over fiberduken med min. 0,3-0,5 m overlapp ­mellom rullbreddene og 0,5-1,0 m overlapp mellom rullengdene. Klipsing eller sammenbinding av rullbreddene gjøres kun dersom grunnen er meget bløt eller ujevn. Bruk av veinett vil normalt redusere tykkelsen på bærelaget med 40 %. Bære­ laget legges ut i tykkelse tilpasset de stedlige forhold (se skisser som viser oppbygging etter bruksområde) og komprimeres lagvis i 150-200 mm tykkelser med min. 2 overfarter. Sette­ sanden (0-8 mm) eller knust masse (0,5-4 mm) legges ut med overhøyde ca. 20 mm og komprimeres godt. Husk fall til sluk og husk å ta hensyn til steinens høyde i forhold til garasje, trapp eller andre ting.


leggeanvisning herregård sirkel

leggeanvisning Brostein sirkel

HerregÅrd SirKeL selges som pakkeløsning hvor antallet i sekken dekker en sirkel på 2,3 meter i diameter (areal 4,15 m2). Det er ekstra stein i sekken som ikke kommer til anvendelse ved legging av sirkelen.

brOSTein SirKeL selges som pakkeløsning hvor antallet i sekken dekker en sirkel på 1,97 meter i diameter (areal 3,06 m2). Det er ekstra stein i sekken som ikke kommer til anvendelse ved legging av sirkelen.

antall/type Senterstein 1 stk Liten sirkelstein 14 stk Stor sirkelstein 140 stk Kvadratstein 93 stk 133 kg/m2 Areal 4,15 m2 Diameter 2,3 m

antall/type Senterstein 0 stk Liten sirkelstein 16 stk Stor sirkelstein 146 stk Kvadratstein 127 stk 133 kg/m2 Areal 3,7 m2 Diameter 1,97 m

A = Senterstein

A = Liten sirkelstein

B = Liten sirkelstein

B = Stor sirkelstein

C = Stor sirkelstein

C = 3/4 stein

D = Kvadratstein Sirkelen kan også utvides ved behov.

SirKeL nr

yTre radiUS

0

SenTerSTein (a)

LiTen SirKeL (b)

STOr SirKeL (c)

KvadraTSTein (d)

SirKeL nr

1

0

0

0

0

yTre radiUS

STein a

STein b

STein c

(liten sirkel)

(stor sirkel)

(3/4 stein)

1

202 mm

0

9

0

0

1

137 mm

8

0

0

2

337 mm

0

3

12

0

2

289 mm

8

0

8

3

472 mm

0

0

22

0

3

407 mm

0

24

0

4

608 mm

0

0

29

0

4

522 mm

0

24

8

5

743 mm

0

0

28

7

5

639 mm

0

24

16

6

878 mm

0

0

20

20

6

755 mm

0

24

24

7

1014 mm

0

0

15

30

7

871 mm

0

24

32

8

1150 mm

0

0

15

37

8

987 mm

0

24

40

Teknisk informasjon Leggeanvisning – Herregård sirkel

Leggeanvisning – Brostein sirkel Teknisk informasjon

Teknisk info

110

Formel Areal = 3,14 x r2 Omkrets = 2 x 3,14 x r (r = sirkelens radius)

Sirkelen kan også utvides ved behov.

Formel Areal = 3,14 x r2 Omkrets = 2 x 3,14 x r (r = sirkelens radius)

111


arbeidsbeskrivelse drenering

arbeidsbeskrivelse trapp

aCo overflatedrenering

FOrberedeLSer Start med å planlegge hvor trappen skal stå og hvor mange trinn den skal ha. Merk ut hvor trappen skal legges. Ta mål og regn ut hvor mye materialer som vil gå med ut i fra lengde og helling. Frostsikring er viktig, så ikke trappen påvirkes av temperatursvingninger og tele. Grav ut jord og stein for å komme under frostfri dybde, eller benytt markisolasjon som frostsikring. Ut i fra høydenivå og antall trinn, bør trinnhøyden normalt være mellom 12-17 cm og trinndybden mellom 30­50 cm. Trinnene bør ha en helling på ca. 1 cm, slik at regnvann ikke blir liggende i trinnene. Hvis trappen har mer enn 10 trinn, bør hvilerepos (dypt inntrinn) vurderes.

For å unngå vann mot husvegg, garasje eller andre installasjoner, benyttes ACO overflatedrenering. Renner skal legges i jordfuktig betong og med naturlig fall i dekket. Benytt snor for kontroll av leggeretning og fall. Renner settes 2-3 mm under steindekket. ACO kan koples til alle avløpssystemer. ACO-systemet har også sandfang, punktavløp og renner i ulike lengder.

overlapping 2 - 4 cm

fall = 1 cm trinn

10-15 cm finere pukk/ drenerende masser ca. 50 cm

fundamentering av pukk og drenerende masser drensrør

arbeidSbeSKriveLSe Trapp

fiberduk

arbeidSbeSKriveLSe Trappe-eLemenT

1. Grav ut stein og teleutsatt jord til frostfri dybde, eller ta ut 40 cm dybde og legg markisolasjon.

Trappeelementene egner seg til bygging av tørrtrapp. Tørrtrappen beveger seg litt gjennom vinteren med tining og frysing.

2. Fyll opp med stein. Sørg for god drenering fra laveste punkt, så det ikke samler seg vann i gropen.

Det er viktig at en tørrtrapp legges på et godt komprimert fundament av drenerende masser.

3. Legg et jevnt lag med grov grus over (eks 0-60 mm knust masse). Komprimer grusen med platevibrator eller stamping.

1. Grav ut stein og jord i riktig bredde, lengde og dybde. Beregn ca 20-40 cm bredere fundament enn selve bredden på trappen.

4. Benytt jordfuktig betong under og bak opptrinnet. Legg det første opptrinnet, og kontroller at dette ligger i vater. Som opptrinn kan det benyttes Herregård murblokk, granittkantstein eller ministøtte­ mur.

2. Legg fiberduk på hele arealet for å skille massene

5. Start nedenfra og arbeid deg oppover. Legg inntrinnene i knust masse, (2-4 eller 4-8 mm) 5 cm tykkelse, parallelt med kanten på opptrinnet. 6. Om ønskelig kan inntrinnet legges i jordfuktig betong direkte på grusen. Juster trinnene ned i betongen med gummihammer og kontroller med vater.

8. Kontroller med vater at du beholder hellingen fremover for best mulig vannavrenning.

4. Drenerende masse legges ut og komprimeres. 5. Legg deretter et lag med finere drenerende pukk som skal være underbyggingen for trinnene, ca 10­15 cm tykkelse. 6. Begynn nederst med første trappe­element. Trinnet legges med et lite fall utover, 1cm. pr. trinn. 7. Neste trappe-element legges med 2-4 cm. overlapp på det første trinnet. Pass på at settelaget med drenerende pukk støtter godt oppunder. Slik legges trinnene lag på lag til man når toppen, som skal være i høyde med topp terreng. Husk riktig fall på alle trinn.

se siDe 72-75 foR fLeRe TRAPPeLØsninGeR

Teknisk info

7. For stabilitetens skyld bør ikke opptrinn og inntrinn ligge rett over hverandre.

3. Drensrør legges i bunnen av trappen

9. Sett opptrinnet langs bakkanten av inntrinnet, med jordfuktig betong under og bak. Kontroller hele tiden med vater. 10. Fyll opp med mer jordfuktig betong på innsiden av opptrinnet og for å få støtte til legging av neste trinn. 112

Teknisk informasjon Arbeidsbeskrivelse – Trapp

Arbeidsbeskrivelse drenering – ACO overflatedrenering Teknisk informasjon

113


Legging av gangbaneheller Underbygging, fundamentering For å sikre gangbanehellene mot brekkasje, anbefaler vi dimensjonering som for veger og ­plasser beregnet for biltrafikk. Dette gjøres for å ivareta belastninger fra sporadisk trafikk, snøryddemaskiner osv. Vi anbe­ faler dimensjoneringen som «Park. plass, tung trafikk» for «Vegoverbygning med belegningsstein» i henhold til Håndbok 018, Statens Vegvesen. Legging Hellene legges på settesandlaget. Settesanden skal være komprimert og ferdig avrettet før legging. Husk fugebredde på 3-5 mm. Det vil si at hellene ikke skal ligge inntil hverandre og at avstandsknastene ikke skal butte i hellene ved siden av. Bruk av «tolke­ verktøy» er å anbefale. Belegning som ikke støter mot vegger eller lignende, må avsluttes mot en ­stødig konstruksjon som for eksempel kantstein eller annen avslutning som låser belegget. Gangbane­ hellenes vekt tilsier bruk av egnet løfteutstyr. Vi

Arbeidsbeskrivelse utelys

anbefaler vakuumløfter eller løfteklype tilpasset formålet. Det finnes egnet utstyr både for kjøp og leie. NB! Dersom et leggemønster innebærer at knastene butter mot hverandre, skal det benyttes 5 mm fuge. Her blir det plass til fugesand og det sikres mot ­kontakt mellom hellene. Våre fugekryss kan her med fordel benyttes. Fuger og etterbehandling Fugene fylles med fugesand umiddelbart og ­kontinuerlig, ettersom arbeidet skrider fram. Dette gjøres for at overflaten skal kunne belastes av arbeidsmaskiner mens arbeidet pågår. For fuge­ bredde mellom 3 og 5 mm, benyttes knust materiale 0,5-4 mm. Det henvises til temahefte «Beleg­ ningsstein og heller av betong – en veiledning» utgitt av NKF. Når dekket er ferdig lagt, fordeles fuge­sanden på dekket og det komprimeres med plate­vibrator. Prosessen gjentas inntil fugene er mettet. Åpne eller dårlig fylte fuger, gir et ustabilt belegg. Ujevnheter vil i noen grad kunne utbedres i denne ­operasjonen. Men jo lengre en venter med vibreringen, desto vanskeligere blir det å utjevne hellebelegget. Kompri­meringen utføres både i lengde- og tverretningen og utføres med plate­vibrator med frekvens 25-30 Hz eller tilsvarende. Maks. vekt på plate­vibrator er 80 kg. NB! Det skal være kunststoffplate under plate­vibratoren, slik at hellene ikke får slitasjemerker. Maksimum høydeforskjell mellom to heller skal være 1 mm.

Easy-Lock forbindelsen Ved hjelp av de spisse ­kontaktpunktene opprettes for­­bin­delsen mellom lavspenningskabelen og lampen.

10/2

TRANSFORMATOR Hvilken transformator du skal velge avhenger av kapasiteten du har behov for (se regneeksem­ plet). 56, 108 og 250 Watts transformatorer er tilgjengelig. Alle har ­følgende standard ­funksjoner: manuell av/på, lyssensor, timer og bevegelsessensor. Lyssensor fungerer ved at lyset ­automatisk skrus på ved solnedgang og av igjen ved ­soloppgang. Ønsker du ikke lysene på hele natten, reguleres dette enkelt med timeren. Da går de automatisk av etter innstilt tid. Du kan i tillegg koble til en bevegelsedetektor (ekstrautstyr). Regneeksempel 4 x FLH-LED010 (WW)

Referanser

3 x AMLS-11A

1. NS-EN 1339 Betongheller, krav og ­prøvingsmetoder

10 x DB-LED (WW) 1 x BHFS-1

2. Statens vegvesen, Normaler – 018 Vegbygging

3. Norsk Kommunalteknisk Forening, NKF Belegningsstein og heller av betong – en veiledning

(2,0W)

8W

(20,0W)

60W

(0,5W)

5W

(20,0W)

20W

Total

93W

5. Svensk Markbetong og Svenska ­Kommunforbundet «Beleggning med plattor og marksten av betong» Figur 1. Prinsipp for fundamentering av gangbaneheller av betong. Ref. Håndbok 018 fra Statens Vegvesen.

a

b

c

Montering av ­kabelrenne For riktig posisjonering av kabelen legges først ­kabelen i forbindelsen. Legg deretter kabel­førings­ skinnen over kabelen.

I dette eksempelet er 108W trans­ formatoren det riktige valget.

BEVEGELSESSENSOR Bevegelsessensoren, som er tilgjengelig separat, kan kobles til ethvert system. Ved å koble til denne ­sensoren betyr at lyset automatisk går på når noen nærmer seg. Bevegelsessensoren kan også benyttes sammen med timeren. Når lyset ­slukkes etter det forhåndsinnstilte antall timer, aktiveres bevegelsessensoren. Lyset vil deretter bare skrus på hvis ­sensoren oppdager bevegelse.

4. Dansk Beton Industriforening ­Håndboken «Beton­belæg­ninger»

14/2

Opprette forbindelsen Hold kabelen på plass og skru på lokket. Når du skrur på lokket gjennomhulles kabelisolasjonen og dermed er armaturen koblet til. Geléen i Easy-lock sørger for en vanntett kobling.

STREKK Kabelen rulles ut i ett strekk og kobles til ­transformatoren.

TRAFO

14/2 opptil 40 meter. 10/2 opptil 80 meter.

CC2

Figur 2. Belastningene på en helle overføres både til hellene omkring og direkte til avrettingslaget der­ som fugen er utført og vedlike­holdt på riktig måte.

114

Teknisk informasjon Legging av gangbaneheller

Figur 3. Heller som ligger «knas», kan ikke bevege seg ­vertikalt uten at noen av kantene rir på hver­andre og knuses – derfor minimum 3 mm fuge­avstand.

Figur 4. Fuger skal fylles helt opp med riktig type fugesand for å unngå at for mye regnvann bløter opp bærelaget og reduserer bæreevnen.

SPLITTET Kabelen kan brukes i to deler som kobles sammen med en CC-2 kabelkobling. 14/2 opptil 40 meter. 10/2 opptil 80 meter.

Arbeidsbeskrivelse – utelys Teknisk informasjon

115

Teknisk info

TRAFO


arbeidsbeskrivelse MinistØtteMur

mOnTering av aSaK miniSTøTTemUr viKTig Å STarTe riKTig Første blokkrad legges ut på sålen og neste skift startes med en 1/2 stein for å oppnå forbandt. Det tilbakefylles med knust stein gradering 8-16 mm eller 8-22 mm, for hvert annet skift. Selve stablingen er beskrevet i egen monteringsveiledning som følger med pallene. Sålen og blokkene legges vanligvis vannrett i murens lengderetning. Dette blir penere enn å la muren følge terrengfallet. Høydeforskjeller tas opp ved å trappe fundamentet eller topp mur.

bLOKKene STabLeS TørT UTen FOrSKaLing • Er enkel og rask å bygge • Er enkel å fundamentere og frostsikre • Består av et komplett sortiment • Er fleksibel • Er rimelig • Finnes med ulike overflater og farger • Tåler bevegelser i motsetning til støpte/murte murer

aSaK SÅLebjeLKe Sålebjelke legges ut som fundament. Det er viktig at det brukes vater, rettesnor og retteholt. Vær nøyaktig med sålen og første murskift, da blir muren rett og lett å montere oppover. Alter­ nativt støpes det såle på stedet. Denne bør ha en dimensjon på min. 24 cm bredde, 20 cm høyde og armert med 2 stk. 12 mm kamstål. Armeringen legges ca. 6 cm fra underkant såle og med minimum 60 cm overlapp i skjøtene. Husk alltid at sålen og 50% av første skift kommer under bakkenivå og at det fylles med foreslått pukk gradering, samt at det komprimeres foran sålen. Ved høydeforskjeller trappes sålen med ett (17 cm) eller flere skift pr. trapping. Sålen må også forskyves 3 cm pr. skift innover mot fyllingen (som utgjør forskyvingen fordi blokka heller 10 grader innover). Se tegning.

SOm Å STabLe byggeKLOSSer En helstein veier ca. 26 kg og kan monteres uten løfteutstyr. Produktpakken består av 1/1-stein, 1/2stein, hjørnestein (ut- og innvendig), skråavslutning, buestein for utvendige kurver, toppstein og stålbjelke som fundament. I tillegg leverer vi jordarmeringsnett for bygging av høye murer og murer som skal tåle belastninger på terreng bak muren. FUndamenTering Utgangspunktet er frostsikret grunn eller at grunnen består av stein/fjell som ikke påvirkes av frost. Jordog leiregrunn frostsikres enkelt med markplater montert etter isolasjonsleverandørens anvisninger. Generelt anbefaler vi markplater av polystyren. Disse legges min. 20 cm under steinfyllingen for sålen, for å unngå skader og/eller at sålen sklir ut.

baKFyLLing av mUren Bakfyllingsmassen skal bestå av knust pukk i gradering 8-16 mm, 8-22 mm eller tilsvarende. Dersom det er bløte jordmasser i terrenget bak muren, benyttes fiberduk mellom pukk og terrenget for å hindre at jordmasse trenger inn og stopper dreneringen bak muren. Alternativt kan det også benyttes lette tilbakefyllingsmasser (løsleca).

Detalj med toppavslutning.

Asak leverer buestein med gjæring på både høyre og venstre side av steinene. nb! Legg alltid stein med gjæring på samme side i samme murskift. TOppavSLUTning av aSaK miniSTøTTemUr For å få en pen avslutning på toppen av muren benyttes Asak toppstein. Denne leveres med splittet front i fargene gråmix og brunmix. Toppsteinen leveres uknekket og knekkes enkelt med knekkejern og hammer (samme måte som for Asak knekkjern). På ut- og innvendig hjørne, samt utvendig bue må toppsteinen gjæres sammen. Bruk vinkelkutter med diamantblad. minimum radius øverste skift = 215 cm 13,5

30 mm = Forskyving ved hvert skifts opptrapping

13

90o-bue

Sålebjelke som forskyves horisontalt i langsgående stigende terreng.

12

Venstregjæret blokk og høyregjøret blokk legges i hvert annet skift.

Bakfylling av mur.

11 10

Venstregjæret A - C osv. Høyregjæret B - D osv.

Sålebjelken vatres på tvers og på langs

9

8 7

6

5 4 3

Teknisk info

116

For å sikre riktig forbandt (overlapp) i hele murens lengde passer du på at 4 stein = 100 cm. Dette er riktig fordi lengdetoleransen på blokkene er pluss/minus 2 mm. Det er byggemålet som er oppgitt. Mål derfor med jevne mellomrom og pass på at overlappen er 12,5 cm. Fordel eventuelle avvik mellom blokkene som er lagt.

1

Det legges ut en steinfylling min. 20 cm tykkelse og 50 cm bredde med drenering i bakkant og under sålenivå. Steinmassen skal være av 8-22 mm eller grovere knust masse som komprimeres og avrettes med knust sand 0­8 mm. Vurder behov for fiberduk mellom steinmasse og eksisterende masser.

mOnTering Hele første skift legges ut slik at låsekanten i nedre bakkant av steinen låses mot sålekanten. Muren kontrolleres og rettes inn. Deretter legges skift nr 2 og det fylles inn med anbefalt steinmasse, nevnt under «bakfylling» nedenfor. Videre legges to skift, så tilbakefylling og komprimering med platevibrator osv. til ferdig mur.

Innvendige buer lages ved å åpne fugene i bakkant. Vær oppmerksom på at forbandet endrer seg fra bunn til toppmur i selve buen pga. murens egenhel­ ning på 10 grader (innover). Det blir derfor nødvendig å kappe tilpasningsstein for å opprettholde 12,5 cm overlapp i buen. I skarpe innvendige buer kan det være nødvendig å skjære vekk låsekanten på steinen for å få fronten på blokkene langt nok frem.

2

Markisolasjonen føres som nevnt under sålen, godt ut på sidene og ca. 100 cm ut foran muren. følg isolasjonsleverandørens veiledning. Ikke bruk isolasjon på baksiden av blokkene. Er det behov for iso­ lering av skråningen bak muren ved kort avstand mellom blokker og skråning, legges isolasjonen mot skråningen. Ved bløt grunn kan denne stabiliseres med bruk av veiarmering (for eksempel Tensar geonett).

For å bygge murer med større høyde brukes jordarmeringsnett. Dette er vist i tabellen side 118. Se også Montering av jordarmeringsnett, side 119. Et alternativ til armering er å øke hellingen på muren ved å vinkle sålen. Det bør gjøres i samråd med rådgivende ingeniør. Dette alternativet brukes sjelden, da bruk av jordarmering er en bedre løsning.

bUer Med Asak buestein kan du lage utvendige buer. For å lage utvendig 90 graders bue går du ut til hver side for et tenkt hjørne, minst 215 cm + 3 cm for hvert skift muren skal ha. Buen trekkes mellom disse to punktene. F. eks. vil en mur med 6 skift få en start­ bue på første skift på 215 cm + 3x6 cm = 233 cm som er den skarpeste buen du kan oppnå. Beregn 13,5 stein for 90 graders hjørne.

evt. behov for fiberduk

H Steinfylling minimum 20 cm tykkelse. Steinmasse 8-22 mm eller grovere knust masse som avrettes med sand 0-8 mm.

Teknisk informasjon Arbeidsbeskrivelse – ministøttemur

V

Venstregjæret blokk Høyregjæret blokk

Montering av buestein. Arbeidsbeskrivelse – ministøttemur Teknisk informasjon

117


arbeidsbeskrivelse MinistØtteMur

H

Armert sone

Telefri bakfyllmasser

mOnTering av jOrdarmeringSneTT

gangtrafikk på toppen av muren

• Nettet kappes i angitt lengde som vist i tabellen. Lengden på nettet måles fra bakkant av muren.

Høyde på mur

armerings lengde

antall lag

nett i stein nr. (nr. 1 er nederst)

100 – 200 cm

120 cm

3

1,5,9

200 – 300 cm

160 cm

5

1,3,6,10,14

300 – 400 cm

220 cm

6

1,4,8,12,15,20

400 – 500 cm

260 cm

8

1,2,6,10,13,17,21,25

Utvendig hjørne Rulleretning

TabeLLer FOr armering av aSaK miniSTøTTemUr

• Jordarmeringsnett festes til blokkene som vist i tegning, ved å legge nettet i sporet i bakkant på blokkene. Når neste blokkskift monteres, låses nettet. • Start med å legge nett mellom første og andre skift. Deretter legges nett i de skift som tabellen i forhold til høyde og belastning angir. • Tilbakefylling. Se under «Forutsetninger».

Kjøreflate inntil 0,50 meter fra kanten av muren

H

Armert sone

Telefri bakfyllmasser

Høyde på mur

armerings lengde

antall lag

nett i stein nr. (nr. 1 er nederst)

100 – 200 cm

120 cm

3

1,4,8

200 – 300 cm

200 cm

5

1,2,6,9,14

300 – 400 cm

260 cm

6

1,4,8,12,16,20

400 – 500 cm *

280 cm

8

1,2,6,10,13,17,21,25

* 400 –500 cm er beregnet med E'Grid 90R. Skrånende terreng opp til 1:2 på toppen av muren

Telefri bakfyllmasser H

Høyde på mur

armerings lengde

antall lag

nett i stein nr. (nr. 1 er nederst)

100 – 200 cm

140 cm

3

1,4,8

200 – 300 cm

220 cm

5

1,2,6,9,14

300 – 400 cm

300 cm

8

1,2,6,10,13,17,21,25

400 – 500 cm *

380 cm

8

1,2,6,10,13,17,21,25

Rulleretning Rulleretning

verKTøy Til kapping av mur benyttes vinkelkutter med dia­ mantblad. For øvrig er det viktig å bruke rettesnor, vater og rettholt. Til komprimeringen av bakfyllingen benyttes platevibrator med vekt inntil 100 kg. Monteringsanvisning følger også med varene ut på byggeplass. nb! Den utførende har selv ansvar for murens stabilitet og konstruksjon. For ytterligere informasjon om ASAK ministøttemur, kontakt: ASAK Miljøstein AS, telefon: 64 00 60 60.

Rulleretning

h

• I ut- og innvendige hjørner legges nettet som vist på tegningen til høyre.

Innvendig hjørne

* 400 –500 cm er beregnet med E'Grid 90R.

Armert sone

Det kan fremlegges beregninger for hver installasjonsmåte. Da vi ikke har kjennskap til grunn­ forholdene på byggeplassen og heller ikke har kontroll på installasjonen, er dette å betrakte som en veiledning for en evt. installasjon. Vi tar derfor ikke teknisk eller økonomisk ansvar for bruk av disse tabellene.

Detalj

........

FOrUTSeTninger • Første nett festes i bunnsteinen.

........

• Grunnen under muren må være stabil.

Teknisk info

• Tilbakefyllingsmassene skal være drenerende – gjerne singel eller pukk. • Massene skal komprimeres med vibroplate min. 70 kg, 4 overfarter i lagtykkelse på maks. 20 cm. Jordarmeringsnett festes til blokkene

Asak ministøttemur grå med skråavslutning. 118

Teknisk informasjon Arbeidsbeskrivelse – ministøttemur

Jordarmert mur. Arbeidsbeskrivelse – ministøttemur Teknisk informasjon

119


utvendig og innvendig 90˚ hjørne til Mini eXClusive stØtteMur

utvendig/innvendig 90˚hjørne til Mini grå stØtteMur

mOnTering Ved montering av støttemur med hjørneløsning vil det alltid være en fordel å begynne monteringen med hjørnet. Start med hele hjørneblokker i første skift. Blokkene legges på avrettet såle, for eksempel Asak såle­ bjelke. Hjørneblokkene er noen mm lavere enn murblok­ kene. Hjørneblokkene må justeres til riktig høyde med vedlagte svillepapp, som kappes i strimler på ca. 20x6 cm. Tilpass høyden med svillepapp lagt i remser på tvers av blokkene, slik at toppen på hjørneblokken er i vater og i flukt med toppen på murblokken ved siden av. Hjørneblokkene låses så sammen med plastkilen som medfølger. Legg neste skift med murblokker før hjørnet. I samme skift tilpasses i lengden, hjørnet justeres i høyden og låses. verKTøy Du trenger: Vater, målebånd, vinkel, vinkelkutter med diamantblad eller tilsvarende og tilpasset verne­ utstyr. Kapping av HjørnebLOKKene Fra og med skift 2 må hjørneblokkene kappes til i riktig lengde. Se skisse. Skissen viser ca. mål etter kapping, men vær opp­ merksom på at det alltid vil bli avvik fra dette som følge av små forskyvninger under montering – du må alltid måle før kapping! For å få korrekt lengde på hjørneblokkene må man måle avstanden fra nærmeste hele murblokk frem til spissen på hjørneblokken (toppflate) i skiftet under. Dette tilsvarer da lengden på hjørneblokken (bunnflate) som skal kappes. Pass på at riktig overlapp på ca12,5 cm opprettholdes, og at kappet blir vinkelrett.

Låsing av hjørneblokker

10

ca. 44,5

9

ca. 35,0

8

ca. 50,5

7

ca. 40,1

6

ca. 56,6

Montering av hjørne.

5

ca. 47,0

4

ca. 37,8

3

ca. 53,0

2

ca. 43,4

1

Mål fra kanten av hjørneblokken i foregående skift til helstein i nåværende skift som er lagt i forbandt

59,0 Kapping av hjørneblokker

vÆr nøye med FøLgende • Hjørnestein må settes i vater i begge retninger

mOnTering av Hjørner Hjørneløsningen brukes både som innvendig og utvendig hjørne. Den består av fire steiner, og steinene er nummerert fra 1 – 4 (streknummerering) i en av endene.

• Hjørnet settes 90 grader på mur av normalstein (1/1-stein / 1/2-stein)

montering utvendig hjørne Monteringen skjer alltid i stigende rekkefølge for utvendig hjørne (stein 1, deretter 2 osv) og etter 4 starter vi med 1 igjen.

• Om hjørnesteinen er noen millimeter lavere enn normalstein, korrigeres dette med plastbiter av for eksempel kantlist til grunnmursplater eller lignende

montering innvendig hjørne Her skjer dette i motsatt rekkefølge hvor man starter med 4, 3, 2, 1 og så over på 4 igjen på det 5. skiftet.

• Start monteringen av muren ut i fra hjørnet om mulig

Hjørnesteinene danner et naturlig forbandt sammen med 1/1­stein på de fire første skiftene. Fra skift 5 til og med 8 må det benyttes 1/2-stein for å opprettholde forbandet (se illustrasjon).

• Hjørneblokkene må settes i vater i begge retninger – nøyaktighet er viktig

merk! Man kan starte med det steinnummeret man vil, bare rekkefølgen følges som nevnt ovenfor. Da er det viktig å huske at bruken av 1/2-stein også endres.

vÆr nøye med FøLgende

• Hvert enkelt skift fullføres i murens lengde innen man fortsetter i høyden • Mål nøyaktige mål før kapping av hjørneblokken

Dette er vår anbefaling til montering av hjørne til mini exclusive støttemur. Om denne fravikes gjør vi oppmerksom på at hjørneblokkene ikke bør kappes kortere enn 34 cm pga at materialstyrken da svekkes. 120

måltaking

Teknisk informasjon Utvendig 90˚ hjørne til Mini Exclusive støttemur

For murer over 8 skift, repeteres den forannevnte anvisning. Tilpasning For 1/1 og 1/2 stein som blir liggende an på hjørneblokk, må deler av låsekanten fjernes. Dette gjøres enklest ved at man legger blokka på rygg og skjærer en bruddanvisning på innsiden av låsekanten (så lang kanten må fjernes – ca. 13 cm) med vinkelkutter. Deretter slår man låsekanten av med en hammer. Dette gjelder annet hvert skift, altså kun der hvor man legger mini­ støttemurblokker oppå selve hjørnesteinen. Utvendig/innvendig 90˚ hjørne til Mini Grå støttemur Teknisk informasjon

121

Teknisk info

For kapping benyttes vinkelkutter med diamantblad eller tilsvarende. Vask bort støv/slam etter kapping før montering.

1


arbeidsbeskrivelse herregård Mur, FasettMur og knekkstein

ForskalingsBlokk

Herregårdmur, fasettmur og knekkstein benyttes til lave hagemurer, blomsterbed og lignende der høyden er maksimalt 80 cm. Underlaget for alle typer mur skal være stabilt av drenerende grus eller finpukk. Det er viktig med god drenering under muren.

ASAK forskalingsblokk erstatter tradisjonell forska­ ling ved støpearbeider. Det geniale er at her blir ”forskalingen” stående og gir en pen overflate. Blok­ kene settes på hverandre som byggeklosser og blir ikke festet før det blir fylt betong i. ASAK forskalings­ blokk har også et smart system for ”alt på samme pall”, se arbeidsbeskrivelse vedlagt på pall, eller på våre nettsider.

Det øverste skiftet på herregårdmur, fasettmur og knekkstein bør limes. Ved behov kan alle skiftene i muren limes, bruk cementlim eller lim for flis/betong, utvendig bruk. Ved bruk av Herregård helle som toppavslutning bør denne også limes. Asak knekkstein leveres som en plate du selv knekker, slik tegningen viser.

Forskalingsblokk er velegnet som vertikal støttemur, vegger, garasjer, fundamenter, ringmurer osv. Der­ som det er ønskelig, har blokkens overflate et under­ lag som hefter utmerket til slemming, maling, mur­ puss eller liming av skifer / fliser.

Lave murer (2-3 skift) kan legges direkte på drenerende og komprimert underlag. For et sikkert resultat bruk Asak sålebjelke. SirKeL Herregård mur Antall stein: 37 stk. Utvendig diam. 124 cm. Innvendig diam. 278 cm.

arbeidSbeSKriveLSe Det første du skal gjøre, er å lage en armert såle på komprimert og frostfritt underlag. I NBI TEKNISK GODKJENNING (se asak.no) kan du finne tabeller for dimensjon og armering av sålen. ASAK forskalings­ blokk plasseres over de oppstikkende armeringsjern.

Fasettmur Antall stein 20 stk. Utvendig diam. 318 cm. Innvendig diam. 124 cm. mOnTering av mUr med baKFyLLing Etter utgraving av byggegrop legges fiberduk i bunnen og opp mot massene bak tilsvarende murens høyde. Ta hensyn til overhøyde dersom det skal anlegges plen eller bed over tilbake­ fyllingen. Legg så ned et dreneringsrør i bakkant av gropen – se tegning. Fyll med pukk/grus, avrett og komprimer. Legg ut Asak sålebjelke og pass på at denne ligger i vater i begge retnin­ ger. Muren legges på sålebjelken i halvforbandt.

Påse hele tiden at blokkene er i vater og på linje. Plastkiler eller lignende benyttes for å justere even­ tuelle skjevheter. Muren skal også armeres horisontalt. Se i bruksvei­ ledningen i hvilket spor i blokka armeringen skal ligge. Ved skjøting av 2 armeringsstenger skal de overlappe 50 ganger diameteren. Etter at blokkene er stablet til riktig høyde, settes vertikalarmering på plass fra toppen av muren.

Når muren er montert settes en grunnmursplate (Platon eller lignende) inntil baksiden av muren. Mellom grunnmursplaten og fiberduken fylles det med singel eller gjerne lettklinker (løsleca) for å danne en godt drenerende bakfylling. Obs! Om du ønsker å anlegge plen eller bed på toppen av bakfyllingen bretter du resten av fiberduken over de drenerende massene før du fyller på jord.

For å avstive muren for fylling av betong samt justere til ønsket høyde, monteres 2 bord på øverste blokkrad. Disse festes med tvinger eller annet som er lett å fjerne. Ved bestilling av ferdigbetong er det viktig å fortelle hva betongen skal brukes til.

Husk at 50% av den nederste blokken på muren alltid skal være dekket av massene i forkant av muren for god stabilisering.

Herregård helle

Dreneringslag med lettklinker

Stedlige masser

Teknisk godkjenning, mer detaljert arbeidsbeskrivelse, samt instruksjonsvideo finner du på våre nettsider www.asak.no

Masseseparasjon med duk/veiduk

Dreneringsrør

Teknisk info

Grunnmurspapp

aSaK FOrSKaLingSbLOKK • NBI Teknisk godkjenning med armeringstabeller • Gode brannegenskaper • Er frostsikre (trenger ikke pusses)

Sålebjelke

• Har egen instruksjonsfilm

Herregård Mur hel og halvstein lagt i mønster. Herregård Helle brukt som toppstein.

122

Teknisk informasjon Arbeidsbeskrivelse – Herregårdmur, Fasettmur og Knekkstein

Forskalingsblokk Teknisk informasjon

123


teknisk produktinForMasJon BELEGNINGSSTEIN HerregÅrd

Helstein 20x13,5x6 Antall m2: 37 Vekt/m2: 133

Halvstein 10x13,5x6 Antall m2: 74 Vekt/m2: 133

BELEGNINGSSTEIN reLieFF

Helstein 20x13,5x6 Antall m2: 37 Vekt/m2: 133

Halvstein nyHeT 10x13,5x6 Antall m2: 74 Vekt/m2: 133

BELEGNINGSSTEIN bOrgSTein

HELLER KOLLeKSjOn 2010

Kvadratstein 13,5x13,5x6 Antall m2: 55 Vekt/m2: 133

diagonalstein 18,45x6,6x13,05x6 Antall m2: 44 Vekt/m2: 133

Sirkelstein, senter 13,2x6 Inngår i sirkelpakken, se side 110

Sirkelstein, liten 13,2x12,25x4,76x6 Inngår i sirkelpakken, se side 110

Sirkelstein, stor 13,2x12,41x9,38x6 Inngår i sirkelpakken, se side 110

BELEGNINGSSTEIN brOSTein

Helstein 17,2x11,5x4,6 Antall m2: 50 Vekt/m2: 105

Halvstein 8,6x11,5x4,6 Antall m2: 100 Vekt/m2: 105

Lava nyHeT 40x40x4 Antall m2: 6,3 Vekt/stk: 14,4

Lava nyHeT 40x20x4 Antall m2: 12,5 Vekt/stk: 7,2

Lava nyHeT 60x40x4 Antall m2: 4,2 Vekt/stk: 21,4

Lava nyHeT 60x60x4 Antall m2: 2,8 Vekt/stk: 32,1

Sand nyHeT Antall m2: 6,3 40x40x4 Vekt/stk: 14,4

polar nyHeT 40x40x4 Antall m2: 6,3 Vekt/stk: 14,4

HELLER grÅ

Kvadratstein 11,5x11,5x4,6 Antall m2: 75 Vekt/m2: 105

Sirkelstein, liten 11,5x12x4,7x4,6 Inngår i sirkelpakken, se side 111

Sirkelstein, stor 11,5x10x7,6x4,6 Inngår i sirkelpakken, se side 111

BELEGNINGSSTEIN parKSTein

grå 50x50x5 Antall m2: 4 Vekt/stk: 28

grå 50x25x5 Antall m2: 8 Vekt/stk: 14

HELLE FargeT

grå 40x40x5/4,5 Antall m2: 6,3 Vekt/stk: 19,1

grå 40x20x5/4,5 Antall m2: 12,5 Vekt/stk: 9,6

HELLE HerregÅrd

grå 30x30x5 Antall m2: 11,1 Vekt/stk: 10,3

grå 30x30x7 Antall m2: 11,1 Vekt/stk: 14,3

HELLER FriLagT

Les og se mer om belegningsstein på side 14-39 Helstein 21x14x6 Antall m2: 34 Vekt/m2: 135

Halvstein 10,5x14x6 Antall m2: 68 Vekt/m2: 135

Helstein 20x10x6 Antall m2: 50 Vekt/m2: 135

Halvstein 10x10x6 Antall m2: 100 Vekt/m2: 135

Farget 40x40x5 Antall m2: 6,3 Vekt/stk: 19,1

BELEGNINGSSTEIN permac

Herregård 27x20x6 Antall m2: 18,5 Vekt/stk: 7,2

Frilagt 40x40x4,5 Antall m2: 6,3 Vekt/stk: 16,9

Frilagt 40x20x4,5 Antall m2: 12,5 Vekt/stk: 8,5

TaKTiLe HELLER

Les og se mer om heller på side 40-61 permac Lock 22x22x8 Antall m2: 26,5 Vekt/m2: 175

permac pluss 22x11x8 Antall m2: 39 Vekt/m2: 175

permac pluss halvstein 11x11x8 Antall m2: 100 Vekt/m2: 175

permac pluss randstein 22x11x8 Antall pr. lm: 9 Vekt/m2: 175

permac pluss halv randstein 11x11x8 Antall pr. lm: 9 Vekt/m2: 175

varselindikator 30x30x7/7,5 Antall m2: 11,1 Vekt/stk: 14,8

retning- og oppmerksomhetsindikator 30x30x7/7,5 Antall m2: 11,1 Vekt/stk: 14,8

renneHELLER

permac 20x10x8 Antall m2: 50 Vekt/m2: 175

permac halvstein 10x10x8 Antall m2: 100 Vekt/m2: 175 Stockholm 35x35x6,5 Antall m2: 8,2 Vekt/stk: 16,5

124

Teknisk informasjon Produktinformasjon

Teknisk info

permac Kvadrat 20x20x8 Antall m2: 25 Vekt/m2: 180

Målene er oppgitt i cm

Målene er oppgitt i cm

rett 35x35x7 Antall m2: 8,2 Vekt/stk: 18

T 35x35x7 Antall m2: 8,2 Vekt/stk: 18

L 35x35x7 Antall m2: 8,2 Vekt/stk: 18

U 35x35x7 Antall m2: 8,2 Vekt/stk: 18

Produktinformasjon Teknisk informasjon

125


teknisk produktinForMasJon gangbaneHELLER

gangbane 90x60x10 Antall m2: 1,9 Vekt/stk: 127

MUR mini eXcLUSive

gangbane 60x60x10 Antall m2: 2,8 Vekt/stk: 81

gangbane 45x75x10 Antall m2: 3 Vekt/stk: 78

KANTSTEIN HerregÅrd

gangbane 30x60x10 Antall m2: 5,6 Vekt/stk: 42

gangbane 30x45x10 Antall m2: 7,4 Vekt/stk: 31

gangbane 30x30x10 Antall m2: 11,1 Vekt/stk: 21

gangbane 15x15x10 Antall m2: 44,4 Vekt/stk: 5,3

Helstein 25x34x17 Antall m2: 23 Vekt/stk: 25

MUR mini grÅ

Halvstein 12,5x34x17 Antall m2: 46 Vekt/stk: 12,5

mur 27x20x13,5 Antall m2: 27,4 Vekt/stk: 16,2

Kantstein rett 60x8x15 Antall lm: 1,67 Vekt/stk: 14,5

KANTSTEIN graniTT

Hjørne utvendig 20/20x8x15 Vekt/stk: 8,5

Hjørne innvendig 20/20x8x15 Vekt/stk: 8,5

bue utvendig 29x8x15 Vekt/stk: 7,5 8 stk = 360˚

Hjørne 1 59x59x17 Vekt/stk: 79

Hjørne 2 43,375x43,375x17 Vekt/stk: 79

Hjørne 3 52,75x52,75x17 Vekt/stk: 79

Hjørne 4 37,125x37,125x17 Vekt/stk: 79

bue innvendig 29x8x15 Vekt/stk: 7,5 8 stk = 360˚

KANTSTEIN FriLagT

Kantstein rett 100x8x20 Antall lm: ca. 100 cm Vekt/stk: 43

Kantstein rett 60x8x15 Antall lm: 1,67 Vekt/stk: 14,5

KANTSTEIN TrOndHeim b

Hjørne utvendig 20/20x8x15 Vekt/stk: 8,5

Hjørne innvendig 20920x8x15 Vekt/stk: 8,5

bue utvendig 29x8x15 Vekt/stk: 7,5 8 stk = 360˚

Utvendig hjørne (59x25,3x17)x2 Vekt/stk: 87

bue innvendig 29x8x15 Vekt/stk: 7,5 8 stk = 360˚

Sålebjelke 100x24x10 Vekt/stk: 58

MUR KneKKSTein

Skrå avslutning 25x34x17/0 Vekt/stk: 14

MUR HerregÅrd

Kantstein rett 50x18x25 Antall lm: 2 Vekt/stk: 45

Knekkstein 55x34x7 Antall m2: 13 Vekt/stk: 25

Knekkstein 55x34x7 Antall m2: 13 Vekt/stk: 25

Teknisk informasjon Produktinformasjon

MUR FaSeTT

Halvstein nyHeT 13,5x20x13,5 Antall m2: 24,7 Vekt/stk: 18

bue 27/23,6x20x13,5 Antall m2: 27,4 Vekt/stk: 15,5

mur 25x18,5/12,5 Antall m2: 35,5 Vekt/stk: 12

MUR bLOKKprOdUKTer

Les og se mer om trapper på side 72-75 Trappe-element nyHeT 40x37x15 Vekt/stk: 52,2

mur 27x20x13,5 Antall m2: 27,4 Vekt/stk: 16,2

Sålebjelke 100x24x10 Vekt/stk: 58

pilarblokk 24x24x20 Vekt/stk: 17,4

Trappe-element nyHeT 60x37x15 Vekt/stk: 78,3 Målene er oppgitt i cm

Forskalingsblokk F 20-50 50x20x20 Antall m2: 10 Vekt/stk: 21

Avdeling Sandnes leverer også forskalingsblokk 60x20x20 Målene er oppgitt i cm

Forskalingsblokk F 20-50 50x50x20 Antall m2: 10 Vekt/stk: 21

Forskalingsblokk Fm 20-50 50x50x20 Antall m2: 10 Vekt/stk: 21

Forskalingsblokk Fm 20-50 50x50x20 Antall m2: 10 Vekt/stk: 21

Produktinformasjon Teknisk informasjon

127

Teknisk info

Trappe-eLemenT

126

buestein 25x34x17 Antall m2: 23 Vekt/stk: 22,7

Toppstein 25x35x11 Vekt/stk: 21

innvendig hjørne nyHeT (59x25,3x17)x2 Vekt/stk: 87

Kantstein rett 100x18x25 Antall lm: 1 Vekt/stk: 90

Halvstein 12,5x34x17 Antall m2: 46 Vekt/stk: 12,5

Helstein 25x34x17 Antall m2: 23 Vekt/stk: 25

KANTSTEIN grÅ Skrå avslutning 25x34x17/0 Vekt/stk: 14

Kantstein 30x13,5x13,5 Antall lm: 3,3 Vekt/stk: 12

buestein 25x34x17 Antall m2: 23 Vekt/stk: 22,7


Inspirasjon

Håper du fant noe du likte Føler du at du trenger ytterligere informasjon eller ønsker å se produktene våre i virkeligheten? ta en titt på www.asak.no og finn din ­nærmeste forhandler som har våre produkter utstilt.

Belegningsstein

Heller

NYHET! Helle Kolleksjon 2010 Lava, Sand, Polar

Men en ting skal du vite, velger du produkter fra Asak Miljøstein så kan du føle deg trygg på at det er i gjennomført kvalitet produsert i Norge for norske forhold. Mur

Lykke til med jobben!

Utelys

Kantstein

Teknisk

Norske kvalitetsprodukter www.asak.no


belegningsstein belegningsstein belegningsstein belegningsstein belegningsstein er heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller heller n kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein kantstein r mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mur mu kkprodukter blokkprodukter blokkprodukter blokkprodukter blokkprodukter g utelys/drenering utelys/drenering utelys/drenering utelys/drenering utelys/dr

GODKjEnT AV: FOR BETOnGPRODUKTER

PRODUKTENE SELGES HOS STEIN- OG ByGGEVAREFORHANDLERE OVER HELE LANDET

Vi tar forbehold om gjengivelse av riktige fargenyanser på produktene som er vist i brosjyren. Små variasjoner i farger og overflatestruktur kan forekomme mellom partier.

FORHAnDLER:

KUNDESERVICE ADMINISTRASjON Hvamstubben 17, 2013 Skjetten sentralbord: 64 00 60 60 kundeservice: 64 00 60 60 faks: 64 00 60 70 e-post: asak@asak.no

DISTRIKTSKONTORER øSTLANDET Avd. Fetsund og Hønefoss ordrefaks: 63 88 90 10 telefon: 63 88 90 15 e-post: ordre@asak.no

KRISTIANSAND ordrefaks: 38 00 37 70 telefon: 38 00 37 80 e-post: kc@kc.no

STjøRDAL ordrefaks: 74 80 42 20 telefon: 74 80 42 10 e-post: ordre@vikaune.no

BODø ordrefaks: 75 50 04 22 telefon: 75 50 04 02 e-post: ordre@nordlandbetong.no

NORSKE KVALITETSPRODUKTER WWW.ASAK.NO

SANDNES ordrefaks: 51 97 29 99 telefon: 51 97 29 90 e-post: bestilling-sandnes@asak.no

Asak katalog 2010  

Se vår hovedkatalog for 2010.

Asak katalog 2010  

Se vår hovedkatalog for 2010.

Advertisement