Issuu on Google+

NEW YORK INSTITUTE OF TECHNOLOGY FLOOR PLAN AT 1”

FLOOR PLAN AT 2.5”

| BACHELOR OF ARCHITEC TURE AXONOMETRIC

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION

G E R A S I M O S A L I S S A N D R AT O S

ROOF PLAN


TABLE OF CONTENTS

PROJECT 1 • FOLDED PLANES. ENCLOSED

PROJECT 2 • GRID SURFACE. ENVIRONMENT. SITE

PROJECT 3 • CHOSEN SITE. INHABITED.

PROJECT 4 • MUSEUM OF THE IMMIGRANT EXPERIENCE

PROJECT 5 • A PRECEDENT STUDY • INSTITUTE FOR CONTEMPORARY ART

PROJECT 6 • ULYSSES S GRANT • VISITOR CENTER ADDITION AND THE ARCHIVES

PROJECT 7 • A PRECEDENT STUDY • MURCIA CITY HALL

PROJECT 8 • A FACADE REDESIGN • PALAZZO ANGELO MASSIMO

PROJECT 9 • A FASHION STUDIO • SERIAL CULUTRA

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 1 • FOLDED PLANE. ENCLOSED

Starting with a rectangular plane, create various folds in the plane to create enclosed spaces throughout.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 1 • FOLDED PLANE. ENCLOSED


WEST ELEVATION

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


FLOOR PLAN 4TH LEVEL

SECTION A-A

FLOOR PLAN 2ND LEVEL

SECTION B-B


AXONOMETRIC

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 2 • GRID SURFACE. ENVIRONMENT. SITE.

Create interesting voids in a rectangular block to later be inhabited. This is the first part of one of the first projects where students were introduced to a random site they could not manipulate. We study the relationship between surface environment and site.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 2 • GRID SURFACE. ENVIRONMENT. SITE


ROOF PLAN

FLOOR PLAN AT 1”

FLOOR PLAN AT 2.5”

AXONOMETRIC

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION


SECTION A-A

SECTION B-B

SECTION C-C

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 3 • CHOSEN SITE. INHABITED

The project is a continuation of Project 1. The rectangular block is changed into an inhabitable scale and cut in half. The project asks for the design of three spaces. One for the morning, one for the afternoon, and one for the night time. All the spaces must connect through vertical circulation and must be able to bring you from one side of the site to the other. The challenge is to work with the random voids in the block and choreograph the story through the building at different times of the day for different spaces.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 3 • CHOSEN SITE. INHABITED


ROOF PLAN

FLOOR PLAN 4” FROM TOP

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd

FLOOR PLAN 6” FROM TOP


SECTION PERSPECTIVE

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd

ONE POINT PERSPECTIVE

AXONOMETRIC


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 4 • MUSEUM OF THE IMMIGRANT EXPERIENCE • NEW YORK

The project asks for the design of a museum showcasing the experience of immigration into the United States of America. The museum is located in New York City, the icon of immigration to the United States. You are asked to discover a metaphor of the immigration experience and display that throughout the design of your building.

The way I understood the purpose of immigration to the United States is the hope of acheiving the “American Dream”. This is the dream to be able to work your way up the socio-economic ladder no matter from who or where you originate from, and as you work your way up your life becomes more free and luxurious. This idea is embodied in my building by the design of the spaces which open up as we move along the building vertically. Also, the main circulation of the building is right behind the glass facade of the building and that glass facade becomes less crowded by framing as we move up. Once you reach the top, you are in the “jewel” of the building, or the memorial space, dedicated in memory of all the people who have journeyed here for the oppurtunity to acheive their dreams.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROCESS COMPOSITION OF THE “AMERICAN DREAM”

PROJECT 4 • MUSEUM OF THE IMMIGRANT EXPERIENCE


METAPHOR OF THE IMMIGRANT EXPERIENCE

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PRELIMINARY SKETCHES


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


BASEMENT

3RD FLOOR

CELLAR FLOOR PLAN

4TH FLOOR GROUND FLOOR

2ND FLOOR

5TH FLOOR


SECTION A-A

SECTION B-B

SECTION C-C

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


AXONOMETRIC

EXPLODED AXONOMETRIC


ORCHARD STREET ELEVATION

CANAL STREET ELEVATION

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 5 • A PRECEDENT STUDY • INSTITUTE OF CONTEMPORARY ART

The ICA building is different than it seems at first glance. The architects Elizabeth Diller, Roger Scofidio and Charles Renfro, imagined the building as a medium to deconstruct everyday spacial perception. The ICA and the architects had one mission in common, to raise awareness of the public. The Museum selects what is important for the people inside to see and the architects created what was important for the public to expereince inside as well as outside the building.

The parti of the building seems fairly simple, a floating glass box which is framed in multiple ways mechanically, structually and metaphorically. The Architects inteded the building to have a double functions, not only a museum but also a civic function. The manipulation of the architecture allows the view to be able to look inwards (museum function) and look outward (civic function). This is especially true in the gallery (allowing you to look at the city skyline) and the Media Center (allowing you to look at the water of the harbor).

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 5 • A PRECEDENT STUDY • ICA BOSTON


VIEWING MACHINE CHALLENGE PERCEPTION

HARBOR WALK

SITE PLAN

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


3RD LEVEL

4TH LEVEL


SECTION A - A

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 6 • ULYSSES S. GRANT • VISITOR CENTER ADDITION AND THE ARCHIVES

Ulysses S. Grant was a significant figure in our nations history, as the general-in-chief of the Union Army during the Civil War and the 18th President of the United States. Grants Tomb (as it is commonly called) is not only the final resting place of the General but a memorial to his life and accomplishments.

The project asks for the design of a visitor center and archive adjacent to the General Grant National Memorial overlooking the Hudson River along Riverside Drive on the Upper West Side of Manhattan. The memorial is the second largest mausoleum in the Western Hemisphere and is currently an underutilized facility. The addition of a Visitor Center and The Archive is intended to generate renewed interest in Grant, the civil War and its aftermath, and the magnificent tomb itself.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 6 • ULYSSES GRANT VISITOR CENTER


Hudson River

Henry Hudson Parkway

General Grant’s Tomb

Broadway

Columbia University

Amsterdam Avenue

Central Park

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


Site Parameters with Pedestrian Access

Egress and Tree Grids

Buildable Site

Tree Grid Encopassing Tomb

#1 Train from 116th Street (Columbia University)

M11 Bus from 118th Street and Amsterdam Avenue

M104, M4 and M5 Bus from 122nd Street and Broadway

M104, M4 and M5 Bus from 122nd Street and Broadway


Sun Angle Diagrams

Summer

Equinox

Winter

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


Program Requirment Analysis Square Footage Requirements

Public vs Private Analysis

Traffic Flow Analysis


Pre-Existing

Visitor Experience with Tomb

Projected

Visitor Center/Tomb Egress

Visitor Experience with Tomb

Visitor Center/Tomb Egress

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


SITE PLAN


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


SECTION A-A

SECTION B-B


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 7 • A PRECEDENT STUDY • MURCIA CITY HALL

Document, study and analyze the City Hall of Murcia. Located in Murcia, Spain, the city hall was designed by Rafael Moneo. The seemingly random pattern of orthogonals, combined with the lack of entrance space on the plaza level, not only is a sign of respect to surrounding classical architecture but also helps capture picturesque views of its elegant surroundings.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 7 • A PRECEDENT STUDY • MURCIA CITY HALL


FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


LONGITUDINAL SECTION

FACADE SECTION DETAIL


SOUTH ELEVATION

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 8 • A FACADE REDESIGN • PALAZZO ANGELO MASSIMO

The project calls for a redisgn of the notorious Palazzo Angelo Massimo. We were allowed to reconstruct from the inner edge of the sidewalk up to 30 feet into the property. A key part of this project was to analyze the neighboring building, the Palazzo Massimo alle Colonne, and to try to understand why the facade was so successful. My design incorporates the pattern strategy from the City Hall of Murcia as well as some view manipulations of the Palazzo Massimo alle Colonne.

By utilizing a folding pattern that constantly mirrors itself, I created multiple openings and views into the street all through specific angles. A perfect perpendicular view to the facade would seemingly create a flat surface. The repetitive folding pattern occurs twice irregularly to create two dynamic spaces that allow a very different type of interaction with the public.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 8 • FACADE REDESIGN • PALAZZO ANGELO MASSIMO


PALAZZO MASSIMO ALLE COLONNE

LONGITUDINAL SECTION

ELEVATION

GROUND LEVEL FLOOR PLAN

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd

SITE PLAN


SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd

SECTION A-A

SECTION B-B


ELEVATION

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 9 • A FASHION STUDIO • SERIAL CULTURA

Serial Cultura is a clothing line designed by Jennifer Jennings. Located in California, Jennifer Jennings primary inspiration for her recent collections has been the use of light with different filters to create different shadows. These shadows allude to depth and then with the addition of color, create very unique yet simple designs for her collections.

The project asks for the design of fashion studio adjacent to The Standard Hotel, in the Meatpacking District of New York City. In order to utilize Serial Cultura’s philosophy and create a unique experience for all vistiors of the fashion studio, I exagerated the basic structure of the building and by its alignment with the specific sun angles for different times of the day, it casts inspirational shadows that mimic the philosophy of Serial Cultura.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PROJECT 9 • A FASHION STUDIO • SERIAL CULTURA


“ ARCHITECTURE IS THE LEARNED GAME, CORRECT AND MAGNIFICENT, OF FORMS ASSEMBLED IN THE LIGHT” - LE CORBUSIER

SITE PLAN

Jennifer Jennings is inspired by the use of a combination of shadows and colors projected onto various models for the design experience, acting as a canvas.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


PRELIMINARY SKETCHES


PROPOSED SUN INTERACTION 6:30 am 5:30 am

7:30 am

8:30 am

10:30 am

9:30 am

Utilizing the same process in Serial Cultura’s photoshoot, different “filters” are combined together to create different effects when light passes through each one. 11:30 am

West 13th Street Washington Street 12:30 am

1:30 am

SHOWROOM 2:30 am 6:30 am 5:30 am

3:30 am 4:30 am

Sun angles through the building during different times of the day during the month of April. (The primary collection release)

The Showroom is catageorized as the most important space in the building. It is the area where the designs and imaginative process of the designer is showcased. The Showroom is intended to be a private and exclusive space where the “1 percent” are invited and get to experience the “magic”. By placing a slight pitch to the showroom roof, a public outdoor space is created right behind the “filter” wall, thus any normal person on the street can still experience the building without being inside.

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


CELLAR FLOOR PLAN

SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN


SECOND LEVEL FLOOR PLAN

ROOF PLAN

THIRD LEVEL FLOOR PLAN

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


SECTION A-A SECTION A-A

SECTION B-B

SECTION C-C


SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


ssd


FOUNDATION PORTFOLIO SUBMISSION


NEW YORK INSTITUTE OF TECHNOLOGY

| BACHELOR OF ARCHITEC TURE



NYIT 5 Year Portfolio Submission