Page 1

Roel Jongeneel De economie vraagt een ander geloof

Joyce Meyer

Het is me allemaal gewoon te veel

Etienne Kuypers Is het echte leven virtueel geworden?

PRESS

DELEUGEN

REGEERT

Dat overheden gegevens achterhouden voor hun burgers is een gangbare praktijk. Moeten wij accepteren dat wij in onze samenleving te maken hebben met een overheid die (in ’s lands belang) de waarheid voor ons achterhoudt?

â‚Ź2,95 | P22

PAG. 28

www.pressmagazine.nl


Ontdek jouw aansluiting op de hemelse 1 economie Meer dan 25 jaar expertise in ondernemerschap! · Voor startende en gevestigde ondernemers is Succesladder een beproefde methode om een bedrijfsmodel te ontwikkelen volgens bewezen, geestelijke (Bijbelse) principes. · Koppel los van de economische malaise door je carrière te bouwen rondom jouw passie en talenten. Dit is de ideale tijd om uit de boot te stappen! · Wij zijn toegewijd aan jouw succes, met een team van professionele coaches, die allen zelf ook ervaren ondernemers zijn!

Ga naar de website en meld je aan voor de (gratis) passietest. In een geheel vrijblijvende coachingssessie, bekijken wij samen of jouw carrièreladder tegen de juiste muur geplaatst is!

www.succesladder.nl

UIT GELOOF TOT GELOOF Het best verkochte geloofsdagboek van Nederland

Kenneth en Gloria Copeland

€14,95 www.jouwboeken.nl


28

39

66

INHOUD

PRESS 22

COVER STORY 28

De leugen regeert

Dat overheden gegevens achterhouden voor hun burgers is een gangbare praktijk. Moeten wij deze geheimhouding accepteren of is er meer aan de hand?

COLUMNS 20

Gods wil voor u in tijden van crisis

ARTIKELEN

24

Vind vrede en blijdschap

50

36

Koning en Heer over de storm

59 78

De economie vraagt een ander geloof

We lijken groei nodig te hebben zoals een fietser vaart nodig heeft. Wat niet vooruitgaat blijft immers niet overeind? Maar is wat waar is op de fiets, ook waar voor de economie?

Kan ik â‚Ź7 lenen?

De man zat neer en werd nog bozer over de vragen van zijn zoontje. Hoe durft hij zulke dingen te vragen alleen maar om geld te krijgen?

Verloren & Gevonden - Getuigenis Janette voelde zich diep ongelukkig en overwoog een einde aan haar leven te maken. Haar plan en afscheidsbrieven waren klaar, al haar zaken waren in orde.

on the world - Impressie 83 Eye Deze plek doet mij denken aan mijn ontmoeting met God, mijn maker. Een paar maanden geleden liet Hij mij recht in mijn hart kijken, zag ik mijn gebrokenheid, mijn onvolmaaktheid.

Column - Jan Lataster

Column - Joyce Meyer

Column - Joseph Prince

Huwelijk, liefde alleen is niet genoeg! 56 Het Haar Column - Shakila Olsen

62

Is het echte leven virtueel geworden? De Filosoof - Etienne Kuypers

SAMENLEVING 39 Beeldverslag: Sinkholes 45 Global Report: Himalaya 55 Gezondheid: OCS

Kunst & Cultuur 24 Recycle! Geef deze Press door.

36

56

66 81

Muziek: Dara

Maclean

Culinair: Canolli

Press magazine is een publicatie van Galilee Š2013 www.galilee.nl

PRESS

3


Gewelddadige misdrijven Groepsverkrachting zijn aan de orde van de dag in India. Elke dag staan er in de Indiase kranten berichten over zedendelicten tegen vrouwen en kinderen. Veel vrouwen klagen over het gevoel van onveiligheid dat ze ervaren als ze hun huis verlaten. In India is na een dodelijke groepsverkrachting in december een hevig debat opgelaaid over vrouwenmishandeling. Volgens oďŹƒciĂŤle cijfers zijn vorig jaar in India ruim 256.000 gewelddadige misdrijven gepleegd, waarvan bijna 229.000 gericht tegen vrouwen. Elke 22 minuten wordt in India een vrouw verkracht, de echte cijfers liggen mogelijk hoger omdat veel vrouwen bang zijn om aangifte te doen. 4

PRESS


Het Pianohuis In de stad Huainan in China heeft de gemeente een bijzonder gebouw laten ontwerpen voor muziekliefhebbers. Het Pianohuis bestaat uit een reusachtige vleugel met daarvoor een enorme glazen viool. Het gebouw heeft niet alleen een muzikaal ontwerp, maar biedt ook ruimte aan de leerlingen van de lokale muziekschool. Zij krijgen de kans om er te repeteren en optredens te verzorgen. Het Pianohuis kun je binnengaan via de viool. Om in de vleugel te komen, ga je met de roltrap, die zich in de glazen viool bevindt, omhoog. Voor muziekstudenten is dit waarschijnlijk de meest inspirerende omgeving die ze zich kunnen voorstellen. PRESS

5


Hangslot Beroemde bruggen in Europa gaan letterlijk gebukt onder het gewicht van hangsloten. Het idee om deze vast te maken aan hekken of bruggen als bezegeling van een liefde zou zijn begonnen in de jaren ’80 in Hongarije. Inmiddels is dit fenomeen wereldwijd uitgebreid. Stelletjes schrijven hun namen op het hangslot om het daarna te bevestigen aan een brug. De sleutels gooien ze het water in. Enkele bekende bruggen waar dit populair is, is de Pont des Arts en de Pont de l’Archevêché in Parijs, de Hohenzollernbrücke in Keulen en de Tower Bridge in Londen.

6

PRESS


Aap Orchideeën De bloem stond voorheen bekend als Dracula simia. Deze zeldzame bloem groeit alleen op de bergachtige gebieden van Ecuador, Colombia en Peru op een hoogte van tussen de 1000 en 2000 meter boven de zeespiegel. Er zijn een paar gelukkige verzamelaars die erin geslaagd zijn om het te laten groeien in “gevangenschap”. De aap orchidee heeft geen specifieke seizoen om te bloeien. In zijn natuurlijke omgeving kunnen ze op elk moment bloeien. De bloem ruikt naar een rijpe sinasappel. Wanneer je deze bloemen ziet, wordt het wel heel duidelijk waarom ze ‘aap orchideeën’ zijn genoemd.

PRESS

7


www.maf.nl

www.maf.nl

MAF vliegt voor Gezondheidszorg in arme landen

Werken bij MAF

Geef uit dankbaarheid!

Get on board!

Red een mensenleven!

Vacatures bij MAF

€15

Elke vijf minuten stijgt ergens ter wereld een MAF vliegtuig op. Voor 15 euro kan MAF 3 minuten vliegen.

€35

Dokter Foster wil twee klinieken per dag bereiken met het MAF vliegtuig. Voor 35 euro kan dokter Foster 35 kilo medicijnen meenemen.

In het buitenland heeft MAF plaats voor: • Vliegtuigmonteurs • Piloten • Managers • IT-specialisten

Actueel overzicht op www.maf.nl/vacatures

check de

web site

€150

Voor behandeling in het ziekenhuis zijn mensen in bergdorpen afhankelijk van MAF. Voor 150 euro vliegt MAF 1 patiënt naar het ziekenhuis.

www.maf.nl/geef


. PressNieuws

Dijsselbloem: ‘ook zonder VVD zou ik 6 miljard bezuinigen’

PRESSMAGAZINE POSTBUS 233, 1100AA,AMSTERDAM RED@PRESSMAGAZINE.NL ABONNEREN PRESSMAGAZINE.NL NU VERKRIJGBAAR

VERVOLGING

Leven in het

vuur

van

GOD

de autobiografie van Reinhard Bonnke

Dreigementen zaaien angst onder christenen Egypte NIEUWS P10

Armoede bedreigt 1 op 6 in Europa

Een dakloze man bedelt om geld in het centrum van Den Haag

AMSTERDAM – Uit cijfers van het CBS blijkt dat de koopkracht vorig jaar het sterkst afnam in 28 jaar tijd. Desondanks is het Nederlandse consumentenvertrouwen iets aangetrokken. Het kabinet wil graag dat wij weer vaker en guller de portemonnee trekken en zo de economie weer goed op gang helpen. Voor één op de zes Europeanen dreigt armoede. Dat blijkt uit de studie ‘Armoede in de Europese Unie’, in opdracht van

de Österreichische Gesellschaft für Politikberatung und Politikentwicklung (ÖGPP). Volgens het onderzoek, lopen rond de 80 miljoen Europeanen het risico onder de armoedegrens te komen. In de 27 landen van de Europese Unie wonen ongeveer 500 miljoen mensen.

‘Verontrustend’

In het onderzoek wordt de armoedegrens gedefinieerd als zestig procent van het voor dat land gemiddelde inkomen. De onderzoekers noemen het opvallend en

Suriname: ‘Nederland moet uitspraak over Bouterse terugnemen’

verontrustend dat het gevaar voor armoede vooral is toegenomen in de landen die het meest te lijden hebben onder de economische crisis.

Bezuinigen

Volgens hoogleraar Jaap Koelewijn is het voor de koopkracht van groot belang dat die lasten de komende tijd niet nog verder omhoog gaan. “Het kabinet zou eigenlijk moeten afzien van weer belastingverhogingen, maar zou het nu primair moeten zoeken in bezuinigingen.”

Nederland: ‘Eerst welwillendheid Suriname aftasten’ PRESS

9


NIEUWS

5

Saudi-Arabië 4 Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft twee mannen veroordeeld tot zweepslagen en celstraffen, omdat ze een vrouw hadden bekeerd tot het christendom. Ook hadden ze haar geholpen het land te ontvluchten. In Saudi-Arabië, de bakermat van de islam, is het moslims verboden van hun geloof af te vallen. Ook is het bekeren tot een andere religie verboden.

Egypte Een islamitische prediker is door een rechtbank in de Egyptische tot 11 jaar cel veroordeeld voor het verbranden van een Bijbel. Zijn zoon kreeg voor hetzelfde delict 8 jaar gevangenisstraf. In Egypte worden onder het bewind van de huidige president Mohammed Mursi, vaak mensen veroordeeld voor het beledigen van de islam. Veroordelingen voor het beledigen van christenen komt bijna niet voor.

3 1

2

Alaska In de Amerikaanse staat Alaska heeft voor het eerst een joods museum. Het Alaska Joods Museum en Cultureel Centrum werd begin deze maand geopend. Alaska telt niet zoveel joden. Maar een kleine groep joden uit Alaska zorgde er vijf jaar geleden voor dat een grote financiering van de weldoeners Morris en Delicia Esformes uit Chicago een goede plaats kreeg. Nu is een Joodse campus opgericht, met een onderwijsprogramma, een chassidisch centrum (Chabad) en het museum.

Sri Lanka Wit-Rusland Na een periode van relatieve rust treedt de Wit-Russische overheid weer hard op tegen niet-geregistreerde kerken. Drie kerkleiders ontvingen een boete wegens het organiseren van ongeoorloofde samenkomsten. Een kerk in de hoofdstad Minsk wordt met sluiting bedreigd. Christenen krijgen alleen toestemming om samen te komen als ze hun gemeente laten registreren bij de overheid. De meeste baptistengemeenten in Wit-Rusland zijn echter niet geregistreerd. De overheid houdt christenen in het land nauwlettend in de gaten.

Vijf Sri Lankaanse christenen zijn gewond geraakt bij een aanval op hun kerk. Een door een boeddhistische monnik aangevoerde groep bestormde het gebouw in de stad Hanwella. De pastor vluchtte zijn kerk in, maar de monnik achtervolgde hem. Toen de voorganger bij zijn kerk aankwam, stond daar al een groep van zo’n twintig oproerkraaiers hem op te wachten. Ze sloten de voorganger in, sloegen hem en beschuldigden hem van het bedreigen van de monnik.

Christelijke scholenkoepel neemt Ibn Ghaldoun over ROTTERDAM –De islamitische school Ibn Ghaldoun houdt op te bestaan als zelfstandige school. De door grootschalige examenfraude geteisterde school wordt overgenomen door de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO). Dat hebben beide schoolbesturen bekendgemaakt. Door de overname kan het islamitisch onderwijs in Rotterdam de komende jaren blijven bestaan, maar zal de school vermoedelijk wel een andere naam krijgen. ‘De bedoeling is dat het islamitisch voortgezet onderwijs in Rotterdam binnen vier tot vijf jaar opnieuw zelfstandig verder kan. Tot die tijd maken ze onder de paraplu van het CVO gebruik van onze expertise op het gebied van kwaliteit’, zegt bestuursvoorzitter Wim Littooij van het CVO. Ibn Ghaldoun spot met Nederlandse waarden en moet worden gesloten. Ibn Ghaldoun had al een dubieuze reputatie, maar de diefstal van examens ten koste van tienduizenden onschuldige leerlingen behoort definitief de deur dicht te doen. 10

PRESS


WWW.PRESSMAGAZINE.NL

Forse stijging aantal zelfdodingen in NL DEN HAAG – Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar fiks gestegen naar 1753. Het jaar daarvoor pleegden nog 1647 mensen zelfmoord. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2010 lag het aantal zelfdodingen nog op 1525. Alleen in 1984 noteerde het CBS tot nog toe meer zelfdodingen. Toen pleegden 1782 mensen zelfmoord. Het jaar daarvoor waren dat er 1720. Van de mensen die vorig jaar zichzelf van het leven beroofden, waren er 1186 man. In 567 gevallen ging het om vrouwen.

Paswoordpil MARYLAND – Google onderzoekt momenteel een aantal mogelijkheden om het inloggen op websites en accounts veiliger te maken. Het bedrijf wil af van de traditionele paswoorden die in vele gevallen gemakkelijk kunnen gekraakt worden. Het bedrijf onderzoekt daarom alternatieve manieren zoals een tatoeage of zelfs een paswoordpil. De tatoeage, die de naam Biostamp meekreeg, bestaat uit silicium, is slechts een paar centimeter groot en kan tot twee weken op de huid blijven zitten. In de tatoeage wordt een unieke code verwerkt waarmee zal kunnen ingelogd worden. Daarnaast wordt momenteel ook al uitvoerig een paswoordpil getest. Deze pil bevat een microchip en zender die je ’s morgens kunt innemen en waardoor je de hele dag zonder problemen zult kunnen inloggen. De Amerikaanse overheid en meer bepaald de FDA heeft de pil ondertussen al goedgekeurd wat bewijst dan de pil alvast niet schadelijk voor de gezondheid is.

Mobiele telefonie al jaren getapt ZOETERMEER – Telefoontjes gepleegd met onze mobieltjes worden al ruim tien jaar massaal getapt. Gesprekken worden gezeefd op bepaalde woorden. Gesprekken worden onderschept, in bulk opgeslagen en daarna op steekwoorden doorzocht door de Nederlandse inlichtingendiensten, claimen bronnen tegenover de krant. Volgens SP-Kamerlid Ronald Van Raak loopt er een geheim overheidsproject om internet massaal af te tappen via het wereldwijde internetknooppunt in ons land, de zogeheten Amsterdam Internet Exchange. De bedrijven NICE Systems en Accenture zouden via Nederlandse dochterondernemingen de opdracht hebben binnengehaald. Partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over berichten dat de Nederlandse AIVD ook informatie krijgen uit het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Amerikaanse inlichtingsdiensten vangen via dit programma internetgedrag van gebruikers wereldwijd op. Volgens de AIVD gebeurt dit omdat het ‘substantieel bijdraagt aan de informatiepositie en stelt ons in staat sneller te reageren op dreigingen tegen de nationale veiligheid’. PRESS 11


Ellel Ministries Nederland


INFORMERCIAL

Ellel Ministries Nederland

T

oen de Heer Jezus tweeduizend jaar geleden de aarde bewandelde, zette Hij van mensen hun leven op de kop! Jezus was niet bang voor problemen en Hij werd niet overweldigd door de noden waarmee mensen bij Hem kwamen. Of het nu ging om lichamelijke, emotionele of geestelijke noden, Jezus gàf om hen die bij Hem om hulp kwamen. Overal waar Jezus kwam bracht Hij vrijheid, leven en heelheid. Bij Ellel Ministries zien we dat er sindsdien niet veel is veranderd. Jezus Christus blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid (Heb 13:8), en Hij heeft nog steeds diezelfde passie om genezing en vrijheid te geven aan allen die voor een oplossing kijken naar Hem. Ellel Ministries ondersteunt het Lichaam van Christus op twee manieren: • Door personlijke gebed voor hulpzoekenden; • Door training en toerusting van individuen en kerken in de gebedsbediening. Veel christenen denken dat er geen èchte antwoorden bestaan voor de problemen waar ze dag in dag uit tegenaanlopen – problemen zoals angst, verslaving, woedeuitbarstingen, de pijn van trauma, misbruik of gebroken relaties. Het is echter een feit dat God bereid en in staat is en juist ernaar verlàngt om Zijn volk te herstellen en hen toe te rusten om

alle plannen te kunnen volvoeren die Hij voor hen heeft (Jer 29:11, Eph 2:10)! Niemand uitgezonderd. Sinds Ellel Ministries begon, hebben we getuige mogen zijn van God’s werk: genezing en transformatie van duizenden levens. Als we het over genezing hebben, dan bedoelen we daarmee niet alleen lichamelijke genezing. God’s genezing bestaat erin, dat Hij door Zijn bovennatuurlijke werk Zijn orde herstelt in ons hele wezen. Als God’s orde in ons leven hersteld wordt, in ons denken, onze emoties, in geest en ziel, dan zien we dat lichamelijke genezing vaak daarop volgt. Met Bijbels onderwijs moedigen we mensen aan om ‘zaken te doen met God’, dat kan beteken om te vergeven, om zonden te belijden en om keuzes te maken die overeenkomen met God’s gedachten over hen en met Zijn wil voor hun leven. Dit is de essentie van discipelschap. Hiernaast treft u het cursusprogramma voor 2013/2014. Wellicht is er een cursusonderwerp bij dat u raakt. We nodigen u van harte uit om God’s diepe realiteit te komen ervaren. Ellel Nederland, Wichmondseweg 19, 2337 LH Baak. info@ellel.nl, www.ellel.nl, 0575 411452.

PRESS 13


INFORMERCIAL

Cycle

Hope for

Na de zomer is het tijd voor Cycle for Hope. Dit fietsevenement bestaat uit een spectaculaire estafette rondom Nederland. Teams fietsen 48 uur lang, 1.200 km door Nederland, dag en nacht. Daarnaast is er Toertocht Limburg: een dagrit van 40, 80, 120 of 160 kilometer. Alle fietsers hebben één doel: afzien en daarmee bijdragen aan herstel van mensenlevens. Cycle for Hope is meer dan fietsen. Het is delen, ervaren en beleven. Christenen en niet-christenen zullen al fietsend elkaar ontmoeten. Tussen hen fietsen (oud)cliënten van De Hoop mee; als getuigenis van hun herstel of om zichzelf te overwinnen.

Rondje Nederland

1200 kilometer in 48 uur: het Rondje Nederland is een avontuurlijke estafette. Er is geen georganiseerd peloton, maar teams leveren echt hun eigen prestatie! Dag en nacht zoeven de fietsers over Hollandse dijken of door het bos. Ze passeren hotspots van Nederland zoals de Erasmusbrug, de Afsluitdijk en de Cauberg. Tussendoor pakken ze wat slaap en een maaltijd mee op de wisselpunten. Rondje Nederland vindt plaats van 5-7 september 2013. Teams zijn live te volgen via www. cycleforhope.nl/live

Toertocht Limburg

Op zaterdag 7 september is Zuid-Limburg dé plek om jezelf uit te dagen. Honderden fietsers beklimmen de ‘bergen’ van Nederland en laten zich sponsoren voor mensen in nood. Iedereen kan meedoen; afstanden variëren van 40 kilometer tot 160 kilometer.

Ons afzien is omzien naar anderen

Cycle for Hope ondersteunt twee projecten van Stichting De Hoop. Deze stichting biedt christelijke hulpverlening bij verslaving en psychische problemen in heel Nederland. Daarnaast is een deel van de opbrengst bestemd voor het René Kids Centre in Namibië. Ieder mens is kostbaar en waardevol. Ons afzien is omzien naar anderen. Bijvoorbeeld naar Rob. Hij wil van zijn verslaving afkomen en weer volwaardig leven als werknemer, man en vader. Hij kan dat niet zonder hulp. Ester heeft al veel hulpverleningsinstellingen gezien, ze staat bekend als een ‘hopeloos geval.’ Nu krijgt ze toch de nodige begeleiding, ook al wordt die niet vergoed. De vijftienjarige Elvino woont in Namibië. Hij zorgt voor zichzelf en zijn oude oma. Bij het René Kidscentre kan hij naar school.

Meedoen?

Wil jij Cycle for Hope ervaren en je inzetten voor anderen? Je kunt je nog aanmelden voor Toertocht Limburg op 7 september. Kijk voor meer informatie op www.cycleforhope.nl Een team samenstellen voor het uitdagende Rondje Nederland kan natuurlijk ook. Dit vraagt echter de nodige voorbereiding. In 2014 wordt deze avontuurlijke estafette opnieuw gefietst.


40, 80, 120 of 160 KM DOOR ZUID-LIMBURG ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2013

Fiets mee!

TOERTOCHT LIMBURG

“Eerder verslaafd en dakloos, fiets ik nu mee met Cycle for Hope om anderen dezelfde kans te geven.”

www.cycleforhope.nl

/cycleforhopeNL

/CycleforHopeNL

NATIONAL ACADE M IC

15


INFORMERCIAL

De PEDE dos Anjos

M

et het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in het vooruitzicht ventileert de Braziliaanse overheid het liefst maar één simpele boodschap: “Wij zijn de op één na snelst groeiende economie ter wereld”. En hoewel dat zeker waar is en naar verwachting Brazilië in 2023 zelfs Duitsland voorbij zal zijn gestreefd, wordt het feit dat het centrum van de miljoenenstad São Paulo ondertussen tot “Crackolândia” is omgedoopt maar liever niet vermeld. Crack, de drugs waarnaar dit zogenaamde land is vernoemd, is een uiterst verslavend mengseltje van cocaïne en natrium bicarbonaat, oftewel soda. Om naast die fantastische groeicijfers ook eens wat andere cijfers te plaatsen; volgens de toonaangevende krant “Folho de São Paulo” is het drugsprobleem sinds 2003 900% gegroeid. Waren er in dat jaar nog een kleine driehonderdduizend geregistreerde hulpvragen, het afgelopen jaar was dat inmiddels opgelopen tot ruim drie miljoen. De overheid doet wat ze kan, maar met de slechts tweeduizend beschikbare opvangplaatsen is het dweilen met

de kraan open. Bovendien vallen zes van de tien verslaafden die daar worden opgevangen na verloop van tijd weer in hun oude leven terug. Hoe groot het probleem ook is, of misschien juist wel juist daarom, wordt maar al te vaak vergeten dat veel van die verslaafden ook kinderen hebben. In een vergelijkbare wijk in Rio de Janeiro waren bijna alle meisjes die ik daar sprak zwanger. Slechts één van hen wist wie de vader van haar nog ongeboren kind was. De rest had geen idee. “Een man”, was hun logische en veelzeggende antwoord. Als het maar even kan, worden deze, bijna altijd ongewenste, kinderen bij een oma of tante geplaatst, maar velen van hen leven met hun moeder in kraakpanden, onder zeiltjes of gewoon op straat. Met een verslaafde, zich bijna altijd prostituerende moeder moeten ze het maar zien te redden. In São Paulo noemt men hen “Anjos da Rua”. ‘Engelen van de Straat’, en dat zijn het ook. Onschuldige kinderen, slachtoffertjes van falende ouders en een machteloze samenleving. Als wij niet

“Anjos da Rua” in Moinho spelen in zwaar vervuild zand.

16

PRESS


ingrijpen, dan is het echter snel met die onschuld gedaan. Dan worden het ‘Gevallen Engeltjes’ die het treurige lot van hun ouders zullen gaan delen. Natuurlijk kunnen wij dit probleem niet even oplossen. Hoe zouden wij als kleine onbeduidende organisatie of u als eenzame particulier hier iets in kunnen betekenen? Nog voor dat je er aan begonnen bent, zakt de moed al in je schoenen. Maar toch, voor dat ene kind, dat nieuwsgierig naar je opkijkt, of dat meisje van zes dat je met de ogen van een volwassen vrouw wantrouwig observeert, kunnen en willen wij onze ogen niet sluiten. Om hen te helpen en die liefde en zorg te geven die ze thuis niet krijgen, gaan wij midden in dat “Crackolândia” een PEDE beginnen. Die PEDE moet een plek worden waar ze tot rust kunnen komen en waar ze kunnen leren en ervaren dat ze er niet alleen voor staan en waar u en wij God´s liefde zichtbaar maken. Eric Visser

Steenrijk & straatarm

Eén van de duizenden op straat levende moeders.

Deze jonge vrouw had de kans om zelf letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Dit is wellicht voor u niet weggelegd. U hoeft daarom niet aan de kant te blijven staan,

liggen in de snelgroeiend Braziliaanse economie pal naast elkaar

Wij geloven niet: • • •

dat God dit ooit zo bedoeld heeft dat dit altijd zo zal moeten blijven dat dit u onverschillig laat

Wij doen hier iets aan! met het wetenschappelijk vastgesteld zeer effectieve onderwijsprogramma PEDE geven wij kinderen een eerlijke kans.

maar help mee en geef aan de

PEDE dos Anjos! Maak een online donatie over of ondersteun ons periodiek door voor slechts € 7,50 p/m een leerplekje te adopteren www.childerenasking.org info@childrenasking.org Het Tasveld 9 – 3342GT Hendrik Ido Ambacht 010-3403422 – 06-13514793

PRESS 17


ZWART-WIT

Armoede in Nederland is... Na een jarenlange daling zit de armoede in Nederland weer in de lift. Veel arme mensen in Nederland zien geen uitweg meer uit de armoede. Bijna de helft (44 procent) van hen verwacht de rest van hun leven arm te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag naar armoedebeleving onder ruim 2000 mensen die aangeven arm te zijn. De helft (51 procent) van de ondervraagden schaamt zich voor zijn armoede. Veel van deze mensen proberen hun armoede te verbergen door de schijn op te houden. De overgrote meerderheid (89 procent) vindt dat de oorzaak van hun armoede grotendeels buiten henzelf ligt. De economische crisis is voor een groot deel van de mensen een belangrijke factor. Geld voor een goed gevulde boodschappenmand is er vaak niet. Deze zwart/wit geeft een impressie van wat armoede in Nederlands is...

... geen cadeautje kunnen kopen. ... een baby verwachten en geen geld hebben voor luiers.

... je kind noodgedwongen van de sportclub moeten halen. ... de bel uitschakelen vanwege incasso’s. ... geen geld hebben voor de tram. ... nooit op vakantie kunnen. 18

PRESS


Activiteiten 2013

Ervaar, beleef en geniet Bijbelstudie- en ontspanningsweek Bert van Twillert over zegeningen uitdelen en ontvangen

Het tijdschrift dat de Bijbel actueel maakt Geloof, werk, gezin en samenleving Christen-zijn in deze tijd

10-17 augustus

Neem ee proefabonn n em

Vakantieweek met bustochten

ent!

5 nummer s voo

23-30 augustus

r

â‚Ź 5,55

Bijbelstudiemidweek over de gelijkenissen 9-13 september

Even een paar dagen ertussenuit? Geniet van de natuur op en rond de Utrechtse Heuvelrug. Christelijk confe-rentiecentrum Het Brandpunt: een prachtig gelegen vakantieoord op een rustige plek.

Meer info en opgeven:

Postweg 18, 3941 KA Doorn 0343 - 41 23 32 www.hetbrandpunt.nl

0343 - 41 33 00 abonnementen@zoeklicht.nl www.zoeklicht.nl/word-abonnee


De columnist

JAN LATASTER

“Bent uzelf één van hen die zich dagelijks bezorgd afvraagt waar het geld vandaan moet komen”

Gods wil voor u, in tijden van crisis! De HERE moge u vermeerderen, u en uw kinderen. (Psalmen 115:14) Er zijn zoveel christenen vandaag de dag waarvan de financiële status aan een zijden draadje hangt. Ze zijn op zoek naar een wonder! Dat wonder moet hen door de financiële crisis leiden. Misschien - terwijl u dit leest - bent uzelf wel één van hen die zich dagelijks bezorgd afvraagt waar het geld vandaan moet komen. Als dat het geval is, weet ik waar u doorheen gaat. Zelf heb ik jarenlang in zo’n bootje geroeid, ik weet wat het is als je levensbootje dreigt te zinken. Maar laat me u zeggen: “God heeft ons telkens weer gered uit onze benarde situatie.” Steeds als God een financieel wonder voor ons deed, stond er meteen weer een nieuwe onmogelijke situatie voor de deur. De problemen kwamen vaak kort na elkaar. Uiteindelijk leefden we van het ene wonder naar het andere wonder. Misschien zegt u nu: “Ja broeder Jan, dat is het leven in geloof …” Ik moet u hierin tegenspreken omdat dit niet in de Bijbel staat en dat dit ook niet Gods idee is voor Zijn kinderen. Zijn wil voor ons is veel groter! Lees maar verder…

Gods verbond met ons

Gods verbond met Israël en ook zo met ons, is niet een verbond van “het net genoeg hebben.” Lees wat er staat in Psalmen 115:9-14. “Israël, vertrouw op de HERE - Hij is hun hulp en hun schild; gij huis van Aäron, vertrouwt op de HERE - Hij is hun hulp en hun schild; gij, die de HERE vreest, vertrouwt op de HERE - Hij is hun hulp en hun schild. De HERE heeft onzer gedacht; Hij zal zegenen, Hij zal zegenen het huis Israëls, Hij zal zegenen het huis van Aäron; Hij zal zegenen wie de HERE vrezen, kleinen zowel als groten. De HERE moge u vermeerderen, u en uw kinderen.” God heeft een verbond gesloten, een belofte gegeven betreffende u en mij! Hoe voorspoedig

20

PRESS

of gezegend zal Hij u dan maken? Het zal meer en meer zijn! Dat betekent: “Uw voorspoed, uw zegen, is ongelimiteerd!” Ja, ik weet dat materiële rijkdom, voorspoed en welvaart veel religieuze mensen nerveus maken. Maar God heeft daar geen enkel probleem mee, dus ook ik niet. De hele Bijbel staat vol met zegen! Lichamelijke zegen, geestelijke zegen, familie- en gezinszegen, landszegen, maar ook: “FINANCIËLE ZEGEN!” Jacobus zegt: “Gij bidt wel, maar gij ontvangt niet, doordat gij verkeerd bidt, om het in uw hartstochten door te brengen.” (Jacobus 4:3). Vaak is het dat we bidden omdat we angstig zijn, vooral wanneer alles verkeerd dreigt te gaan. Deze soort gebeden is funest omdat zulke gebeden veelal voortkomen uit paniek en ongeloof! Als we bidden, moeten we bidden in geloof. Er staat geschreven: “Maar hij moet bidden in geloof, in geen enkel opzicht twijfelende, want wie twijfelt, gelijkt op een golf der zee, die door de wind aangedreven en opgejaagd wordt. Want zulk een mens moet niet menen, dat hij iets van de Here zal ontvangen, innerlijk verdeeld als hij is, ongestadig op al zijn wegen (Jacobus 1:6-8.) Het geheim van gebedsverhoring ligt dan ook in: “Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is voor wie Hem ernstig zoeken” (Hebreeën 11:6). Ruil angst en vrees om voor geloof! Begin God op Zijn woord te geloven. U bent Zijn kind, gekocht en betaald door het offer van Gods Zoon aan het kruis. Wat God Zijn volk, de Israëlieten, beloofde heeft Hij ook u beloofd. Want er staat geschreven: “Hij zal zegenen wie de HERE vrezen, kleinen zowel als groten. De HERE moge u vermeerderen, u en uw kinderen” (Psalmen 115:13-14).


Hoop in een donkere wereld... Alungile is zeven jaar en heeft net zijn moeder verloren aan AIDS.Zijn vader is zwaar alcoholist. Hij heeft een zusje van 10 en een broer van 13 jaar. Sinds zijn vader een vriendin heeft, woont hij meer bij haar dan bij zijn kinderen. Het zusje van Alungile wordt steeds vaker verkracht door zijn oudere broer. Zijn vader weet dit best maar blijft toch bij zijn vriendin. Hij is nauwelijks meer aanspreekbaar door zijn drankgebruik... Kinderen zoals Alungile, zijn zusje en zijn broer, zonder een warme en veilige thuishaven hebben dringend hulp nodig! Hart voor Kinderen biedt deze kinderen structureel onderdak, voedsel, kleding, medicatie en scholing in een rondom het kind gecreĂŤerde gezinssituatie. Wij kunnen dat echter niet zonder uw financiĂŤle steun. Helpt u ons mee?

Geef deze kinderen hoop op een toekomst!

Word donateur: www.hartvoorkinderen.nl mail:info@hartvoorkinderen.nl

waar een kind weer kind mag zijn


Streaming is nog nooit zo gemakkelijk geweest

Live & on-demand streaming * Scherpe prijzen * Deskundig advies * Alle combinaties mogelijk Check bij de prijslijst * Overzichtelijke real-time statistieken * API modules (Json - Xml) beschikbaar * Leveren van Set-op boxen, leasing encoders en nog veel meer Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur. Tel: +31 (0) 321 701473 E-mail: info@streampartner.nl


OM Familiedag 24 augustus 2013 50 years of HIStory Welkom op de feestelijke OM Familiedag! We kijken terug op 50 jaar OM-Nederland en kijken vooruit naar wat er komen gaat. Vier het mee! 24 augustus 2013, Ambt Delden (Kroeze Danne), vanaf 13.00u. Met een gevarieerd programma voor jong en oud. Spreker is Otto de Bruijne. Herinneringen, informatie en aanmelding: www.nl.om.org/familiedag

Chalets of kamperen Sfeervol in de natuur van Twente Verschillende accommodaties Ook voor conferenties

www.dekroezedanne.nl

info@dekroezedanne.nl | Kappelhofsweg 14 | Ambt Delden | Tel.: 074 3771111


De columnist

JOYCE MEYER

“Er komt geen leven voort uit religieuze tradities die we volgen op basis van verplichtingen of wat anderen verwachten”

Vind vrede en blijdschap door een eenvoudig leven

Veel mensen voelen zich zo onder druk gezet door de verwachtingen van anderen dat ze gefrustreerd raken, zich miserabel voelen en niet weten wat ze zouden moeten doen. Er is echter een manier om een eenvoudig, vreugdevol, vredig leven te leiden, en de sleutel daartoe is leren hoe je door de Heilige Geest geleid kunt worden, en niet door de tradities of verwachtingen van mensen.

De valkuilen van traditie

Tradities zijn een normaal onderdeel van ons leven. Ze kunnen goed zijn, en niet alle tradities zijn verkeerd, maar soms kunnen ze de vreugde uit je leven roven. Tradities kunnen omschreven worden als door mensen bedachte ceremonies of een bepaalde manier om dingen te doen; ze worden herhaaldelijk gedaan gedurende een langere periode, en gaat vaak van generatie op generatie over. Het wordt een probleem wanneer we ons verplicht voelen om ons eraan te houden, om op die manier met God of anderen een goede verstandhouding te houden. In Mattheüs 15:6 zegt Jezus tegen de Farizeeën (vertaling van The Amplified): “Zo ontkracht u het woord van God (ontdoet het van autoriteit en maakt het zonder effect) uit eerbied voor uw eigen traditie (de regels die door uw voorvaders zijn gemaakt)”. Ik denk dat het hier interessant is om te weten dat toen God aan Mozes de 10

24

PRESS

geboden gegeven had, in al die jaren heen, religieuze mensen die 10 veranderd hadden in 2.000 regels en wetten. Geen wonder dat we over genade moeten horen! Wat we moeten gaan begrijpen is dat wanneer tradities veranderen in regels, wetten, verplichtingen en verwachtingen die anderen ons opleggen, en we die niet willen nakomen, dat deze tradities hun betekenis verliezen en de vreugde stelen uit ons leven. En wanneer we te religieus zijn, zullen we niet in staat zijn om geleid te worden door de Heilige Geest en te genieten van een intieme relatie met Hem.

Leren om vrij te zijn van wetticisme

Gods plan voor ons is om vrij te zijn om ons te laten leiden door de Heilige Geest – op elk gebied van ons leven. Wanneer we ons namelijk niet laten leiden door de Heilige Geest, zullen we vast komen te zitten in wat ik noem het “systeem” van doen wat we denken dat we horen te doen, gebaseerd op verwachtingen en eisen van mensen. Gaandeweg zullen we niet meer doen wat God in ons hart gelegd heeft om te doen. In mijn relatie met God heb ik ontdekt dat als ik een “formule” volg voor hoe ik mijn tijd met Hem doorbreng, ik alleen een checklist afvink van dingen waartoe ik me verplicht voel om Hem te behagen. Hierdoor draait mijn geestelijk leven meer om dingen die ik moet doen om aan een verplichting te voldoen, dan om zinvolle en betekenisvolle dingen. Ik herinner me dat God een keer tot mijn hart sprak, en me vroeg om niets voor Hem te doen uit plichtsgevoel. Zie je, wat we ook doen tijdens onze dagelijkse tijd met God, moet het een betekenis

Copyright © 2012 All Rights Reserved. Printed with Permission of Joyce Meyer Ministries www.joycemeyer.org.

Vind jij het leven soms te ingewikkeld? Of heb je jezelf wel eens horen zeggen: “Ik kan niet meer, het is me allemaal gewoon te veel!” In de wereld waarin we de dag van vandaag in leven, is het heel makkelijk om dit punt te bereiken. En ik heb ontdekt dat we ons vaak zo voelen omdat we niet vrij zijn om te zijn zoals God ons geschapen heeft, en te doen waartoe Hij ons geroepen heeft.


WICHERS ADMINISTRATIE & BELASTING ADVIES KANTOOR Uw partner in administratie en belastingen WABAK Kan u en/of uw onderneming helpen met: voor ons hebben; anders zijn we wettisch bezig, en er komt geen leven voort uit religieuze tradities die we volgen op basis van verplichtingen of wat anderen verwachten.

Word geleid en volg je hart

Het is zo belangrijk voor ons om te leren hoe je geleid wordt door de Heilige Geest en de verlangens te volgen die God in je hart heeft gelegd. Twee Korintiërs 3:6 zegt: “Want de letter doodt, maar de Geest maakt levend.” In andere woorden, de letter van de wet (of wetticisme) brengt de dood in ons, maar de Geest maakt ons levend! Wanneer ik mijn hart volg, dan bid of lees ik de Bijbel niet om God tevreden te houden – ik doe het omdat ik er van hou om tijd met Hem door te brengen, en omdat het betekenis voor me heeft. Soms zit ik gewoon stilletjes en geniet van Gods aanwezigheid. Andere keren doe ik voorbede voor iemand, of lees een boek dat ik op mijn hart heb. Ik heb ook een keer tijdens het sporten naar een goede preek geluisterd en tijd in gebed doorgebracht. Mijn tijd met God heeft betekenis wanneer mijn hart erbij betrokken is. En ik doe die dingen die mij in de tegenwoordigheid van God brengen. In de wereld is het leven gecompliceerd. Ik wil je echter aanmoedigen om de Heer te zoeken met je hele hart, en te doen wat Hij vraagt. Geniet van je relatie met Hem en ontdek steeds meer over wie je bent in Christus. Je zult vrede en vreugde ervaren wanneer je je eenvoudigweg laat leiden door de Heilige Geest.

• • • • •

Administratie, belastingaangiften inkomstenbelasting vennootschapsbelasting omzetbelasting

Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor het invullen van diverse formulieren, Heeft u hulp nodig met de administratie en/of belastingaangifte? Of zie je het niet zitten om het nog langer zelf te doen? Neem dan snel contact met ons op! T: 0625462401 E: info@wabak.nl W: wabak.nl 25 PRESS


INFORMERCIAL

Silaa koffie biedt kansen voor het Evangelie Silaa koffie werd enkele jaren geleden gestart door een zendingsechtpaar dat al meer dan 25 jaar in het Noorden van Thailand woont en werkt. Zij werken volgens het Business as Mission (BAM). Principe: zaken doen als zending. De kern ervan is dat het Evangelie niet alleen een geestelijke boodschap is, maar ook sociale, economische en ecologische kanten heeft. Verkondiging en zorg voor de medemens en voor de schepping zijn niet te scheiden. Het dagelijks leven is ons eerste getuigenis en dit geeft weer mogelijkheden om het Evangelie te delen met de mensen. Zo konden zij zich enige tijd geleden verheugen over de doop van twee vaste medewerkers.

Eerlijke, biologische koffie

Silaa koffie is een eerste kwaliteit arabica koffie en wordt verbouwd op een hoogte van 1.000 meter. Zo ontstaat een koffie met een rijke, intense en kruidige smaak. Aan kwaliteitsverbetering wordt gewerkt door het trainen van de koffieboeren. Silaa koffie is een eerlijke, biologische koffie waarvan je weet dat het de koffieboeren dichter bij God brengt en die op een ecologisch verantwoorde en sociaal rechtvaardige manier wordt verbouwd.

Vertel over Silaa koffie

Silaa koffie wordt vooral verkocht via persoonlijke contacten. Als iedere lezer een aantal mensen enthousiast weet te maken voor het drinken van Silaa koffie, kunnen we samen veel betekenen voor de Karen boeren in Thailand. Vraag of je kerk of gemeente Silaa koffie gaat schenken na de dienst. Koop een doos en verkoop die door aan je vrienden. Onderzoek of je bedrijf Silaa koffie kan gaan drinken. Schrijf over Silaa koffie op je Facebookpagina. Twitter het door, etc.!

26

PRESS


Geef je op via www.family7.nl of bel 055-5790710

WORD SPONSOR EN ONTVANG 24/7 FAMILY7 OP JE PC EN HET FAMILY7 TV-MAGAZINE

Je wordt sponsor door periodiek een vast bedrag te doneren. Sponsor je ten minste 3 euro per maand? Dan ontvang je: Onbeperkt toegang tot Family7 internet TV Onbeperkt toegang tot onze uitzending gemist. Handig als je een programma later wilt bekijken. Het Family7 TV-Magazine

24/7 het evangelie op TV in meer dan 3 miljoen huishoudens


COVERSTORY

De leugen regeert Dankzij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is nu bekend dat de regering van president Obama op een ongekende schaal burgers, diplomaten en politici binnen en buiten de Verenigde Staten afluistert. Exact veertig jaar eerder raakte de Amerikaanse president Nixon in een afluisterschandaal verwikkeld dat uiteindelijk tot zijn aftreden leidde.

D

e 29-jarige Amerikaan Edward Snowden, wiens identiteit op eigen verzoek bekend is gemaakt, weet dat hij na zijn bekendmakingen niet meer naar huis terug kan keren, omdat hij vervolgd zal worden. Eenzelfde vervolging werd eerder ondervonden door Julian Paul Assange, een Australische journalist, programmeur en internetactivist. Assange is de oprichter van WikiLeaks, een website voor klokkenluiders uit bedrijven en overheidsinstellingen. Vanaf het moment dat de regering in Washington alles in het werk stelt om klokkenluiders zoals Edward Snowden te vervolgen, blijkt de pagina met verkiezingsbeloften van Obama’s campagneteam ( http:// change.gov ) plotseling tijdelijk uit de lucht te zijn gehaald. Op deze pagina kunnen de verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president worden nagelezen en vergeleken worden met zijn daadwerkelijke beleid. Eén van Obama’s beloften was juist het beschermen van klokkenluiders. De eventuele gevolgen van het intrekken van de bescherming zijn potentieel desastreus voor privacy en de vrijheid. Het Pentagon beklaagde zich over burgerjournalisten, sociale media en andere alternatieve nieuwsbronnen, die ervoor zorgen dat het publiek steeds beter op de hoogte is van de voortdurende onwaarheden en tegenstrijdige verklaringen van de overheden. ‘Als er slechte dingen gebeuren, zou het Amerikaanse volk dat van ons moeten horen, niet van (bijvoorbeeld) Drudge Report ,’ aldus een officiële woordvoerder. Dat overheden gegevens achterhouden voor hun burgers is een gangbare praktijk. In veel gevallen doen zij er zelfs alles aan om de waarheid voor de burgers achter te houden in naam van het zogenaamde landsbelang zoals de bewaking van algemene orde en

28

PRESS

veiligheid. Deze praktijken werden in beginsel sterk bekritiseerd door alternatieve nieuwsbronnen die ook wel “aanhangers van samenzweringstheorieën” worden genoemd. Vandaag de dag komt het echter steeds vaker voor dat ook gerenommeerde onafhankelijke journalisten, critici, nieuwsmedia en klokkenluiders vanuit betrouwbare bronnen melding maken van de verborgen praktijken door overheden. De argumentatie hierbij is dat de overheid vanuit haar verborgen agenda bezig is om onze samenleving, met als aanstuurder de EU, om te vormen tot een totalitaire staat. Hoe deze stelling bewezen wordt, is dagelijks te zien aan de ontwikkelingen. Pakweg 30 jaar geleden was Nederland nog een redelijk soeverein land, waarin de burgers alleen maar overheerst werden door hun eigen regering. Vergeleken met de huidige toestand was deze situatie nog dragelijk. Door de Europese Gemeenschap (EG) en de Europese Economische Gemeenschap (EEG) is de druk van boven steeds groter en de persoonlijke vrijheid kleiner geworden. Momenteel wordt steeds meer vanuit de Europese Unie opgelegd. De Nederlandse staat verliest democratische legitimiteit door de toenemende macht van ondemocratische internationale instellingen, zowel op Europees als op wereldniveau. Wat dat betreft loopt Nederland helaas voorop in de uitholling van de democratie. Onze euro’s worden in miljarden verdeeld om de failliet gegane economieën te redden. Onze eigen bevolking komt hierdoor steeds meer op zichzelf te staan en gaat gebukt onder een toenemende maatschappelijke en financiële druk. Moeten wij accepteren dat wij in onze samenleving – bestuurd door een democratisch gekozen regering – te maken hebben met een overheid die in ’s lands belang of om een andere officiële reden de waarheid voor ons achterhoudt? Of hebben wij recht op de volledige waarheid ongeacht wat er zich afspeelt in ons koninkrijk. De discussie hierover is al door velen gevoerd, maar er is nog maar weinig resultaat behaald. In 2 Timoteüs 4: 3-4 (NBV): staat geschreven: “Want er komt een tijd dat de mensen de heilzame leer niet meer verdragen, maar leraren om zich heen verzamelen die aan hun verlangens tegemoet komen en hun naar de mond praten. Ze


zullen niet meer naar de waarheid luisteren, maar naar verzinsels.” Het is mede daarom maar zeer de vraag of de waarheid te vinden is bij de grootste groep, bij degenen met de sterkste en luidste meningen. Wie weet krijgen we alleen maar informatie waarvan de overheid denkt dat we het willen horen of die henzelf goed uitkomt.

Edward Snowden, Julian Assange of Bradley Mannings in één adem met Jezus te noemen. Waar het me echter wel om gaat, is dat we ons bewust moeten worden waar het in de kern van onze maatschappij, maar ook in ons eigen denken en hart, allemaal om draait. We leven in een wereld die in staat is de waarheid te veroordelen!

Het lijkt erop dat klokkenluiders, die wel feitelijke informatie doorgeven, in de Westerse samenlevingen het risico lopen om behandeld te worden als een terrorist of staatsvijand. Dit leidt ertoe dat we vandaag de dag in een wereld leven, waar overheden en hun machthebbers rebelleren tegen de waarheid door feiten te structureren en censureren. Voor hen regeert de leugen als waarheid. Maar dat is niets nieuws onder de zon: ook in de tijd van Jezus hadden de machthebbers, waaronder de farizeeërs en sadduceeërs, het niet hoog op met mensen die de feitelijke werkelijkheid bij de burgers brachten. Zij veroordeelden mensen liever om wille van bescherming van de eigen machtsbelangen.

In de wereld is een strijd gaande tussen waarheid en leugen. Er is een gevecht tussen het Koninkrijk van het Licht en het koninkrijk van de duisternis. Het is een strijd die (hoewel in de Bijbel vele malen beschreven) voor veel christenen nog een mysterie is. Ondanks het feit dat de meesten wel geloven dat er een duivel bestaat, blijven veel christenen hierover toch in het duister tasten. Dit is ook wel te verwachten, omdat het begrip waarheid voor veel zogenaamde “christenen” in deze postmoderne tijd een eigen invulling heeft gekregen. Daarbij is de duivel goed in staat om op slinkse wijze de waarheid om te draaien. Velen zijn van mening dat absolute waarheden niet (meer) bestaan. Daar zijn ze - gek genoeg - dan toch weer absoluut zeker van?! Wat er vervolgens nog aan “waarheden” overgebleven is, moet aan ieders eigen smaak aangepast kunnen worden. Dit blijkt voor individuen en voor overheden een comfortabel waarheid te moeten zijn die overeenkomt met persoonlijke overtuigingen en een eigen agenda. Het gevolg hiervan is dat eigen overtuigingen steeds verder op drift raken en afdwalen van de boodschap die we in de Bijbel vinden. Dit stuurloze gezwabber leidt tot een verdeelde christenheid omdat velen hun eigen evangelie hebben samengesteld.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het verhaal van de overspelige vrouw. Door haar te veroordelen om haar foute handelen, wilden de farizeeërs hun eigen misstanden verhullen. Uiteindelijk kon niemand de eerste steen werpen na de bekende uitspraak van Jezus Christus: “Laat zij die zonder zonden/fouten zijn, de eerste steen werpen.” (Johannes 8:7). Jezus sprak niet alleen de waarheid, maar was en is de waarheid zelf. Dit maakte hem tot aartsvijand nummer één. Het is hier absoluut niet mijn bedoeling om klokkenluiders zoals

PRESS 29


En als men zelf niets heeft kunnen bedenken, hebben de hedendaagse religieuze supermarkten wel vele soorten en smaken overtuigingen op de planken liggen. Er is voor ieder wat wils. Het evangelie van Jezus Christus wordt als een “hopeloos ouderwets” verhaaltje bij het grof vuil gezet. Jezus voorspelde dit geestelijk verval in Matthëus 24:12 (NBG): “En omdat de wetsverachting toeneemt, zal de liefde van de meesten verkillen”. Met deze wetsverachting bedoelde Jezus te zeggen dat Gods maatstaven door steeds meer “christenen” aan de kant worden geveegd en dat de oppervlakkige religie die er overblijft slechts een kille schijnvertoning is. Kort voor Jezus’ kruisdood kwam Hij tegenover een Romein te staan die zich, onder druk gezet door een ziedende menigte, wanhopig afvroeg wat dan toch wel die waarheid mocht zijn waar Jezus over sprak. In Johannes 18:38 (NBG) vinden we deze gebeurtenis: “Pilatus zei tot Hem: ‘Wat is waarheid?’ En na dit gezegd te hebben, kwam hij weer naar buiten tot de Joden en zei tot hen: ‘Ik vind geen schuld in Hem”. Pilatus had echter geen werkelijke interesse in de waarheid. Hij wist niet wat hij met deze vreemde man aan moest en liet het oordeel vervolgens over aan het volk. Uiteindelijk hebben zij Jezus, de Waarheid zelf, veroordeeld. Jezus heeft zichzelf niet verdedigd. Hij had Zijn leven geleefd en ieder die Hem als de Waarheid kent, zal Zijn stem horen en begrijpen dat Zijn waarheid niet van deze aarde is. Hij hoefde zich niet te verdedigen. Hij zou zich als lam ter slachting laten leiden. Zijn waarheid is vanzelf openbaar geworden, omdat gebleken is dat zelfs de dood Hem niet kon vasthouden.

“Het leven is het licht der mensen”, schrijft Johannes (Johannes 1:4 NBG). Woorden alleen kunnen niet verlichten, maar met mijn leven kan ik een wel licht voor anderen zijn. Uit mijn leven moet blijken of het waar is wat ik zeg. Als ik bijvoorbeeld beweer: “Met Christus ben ik gekruisigd,… niet meer ik, maar Christus leeft in mij.” (Galaten 2:20 NBG), kan mijn bewering dan de toets der waarheid doorstaan, als men mij ontmoet in mijn dagelijkse leven? Wat zie je als je zomaar mijn huis bij mijn gezin komt binnenvallen? Of dieper en persoonlijker nog: wat als mijn gedachten zomaar op de muur zouden worden geprojecteerd? Hoe waar blijkt die bewering dan? Blijkt dan dat Christus in mij leeft of zie je dat het draait om mijzelf, mijn genot, mijn wensen, mijn verlangens? Reageer en denk ik liefdevol, barmhartig, geduldig en nederig of openbaart zich dan ineens mijn ergernis, veroordeling, ongeduld en hoogmoed? Ik strek mij uit naar het eerste, maar dat betekent dat ik in mijn persoonlijke leven de oorlog moet verklaren aan het laatste! Ik wil dat niet de leugen, maar de Waarheid regeert in mijn leven! Laten wij ons bewust worden van de waarheid waarmee wij leven en De Waarheid die wij in onze harten herbergen. Ondanks de steeds grilliger wordende samenleving om ons heen, weet ik in mijn hart wat waarheid is, voor zover die aan mij is geopenbaard is. Ik kan druk bezig zijn om van die waarheid te getuigen met mijn woorden. Dat is belangrijk! Maar er is iets wat meer prioriteit heeft: zelf leven in die waarheid. Slechts dan kan ik een levensgeur verspreiden, die anderen naar De Waarheid brengt: naar Jezus Christus. Dat is wat ik graag wil! Jij toch ook? John H Olsen

30

PRESS


“Now and then I have priceless gems in my camera, deep down glimpses of who people are inside.”

documentary | travel | daily life | landscape | portraits | journalism | projects | design and more... available for documentary, editorial and commercial projects worldwide - www.nowords.nl

PRESS 31

Jerusalem 2013, project humanity - © Ruben Timman

Ruben Timman, Documentary Photographer


INFORMERCIAL

Sta op en Schitter Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER. Duisternis bedekt de aarde en donkerte de naties, maar over jou schijnt de HEER, Zijn luister is boven jou zichtbaar. Volken laten zich leiden door jouw licht,

mondigheid en invloed, maar het licht van God wat op ons schijnt. Het gaat om Gods openbaring in ons leven en om Gods verbinding met ons. Dit wordt concreet in het werk van de Heilige Geest, God in ons. Wij bezitten alles, maar we weten niet hoe hiermee om te gaan en daarom zijn we net als de kinderen van de wereld onderworpen aan de machten van de wereld. En de wereld smacht naar het openbaar worden van de Kinderen Gods. Geestelijk volwassen kinderen die in alle opzichten weten hoe te handelen. “Nu is het de tijd van opstaan en een tijd van kiezen”; zegt de Heer.

koningen door de glans van je schijnsel.

We leven in een tijd waarin alles wordt geschud. Regeringen en leiders lijken de boel niet meer in de hand hebben en de angst grijpt om zich heen. “En het zal steeds zwart/witter worden in de maatschappij” zegt de Heer. En er zal nog krachtiger geschud worden. Daarom moeten we als christenen goed verankerd zijn, anders zullen we net als de kinderen van de wereld in angst vervallen. Angst kan onze dromen roven. Geloof maakt dan plaats voor ongeloof en doet ons twijfelen. Maar zegt de Heer, “de kinderen van het Licht, zij zullen meer openbaring, meer manifestatie van de Heilige Geest ervaren in hun leven als ooit te voren. Nu is het de tijd van ongeëvenaarde heerlijkheid van God. Nu is het de tijd van opstaan, nu is het de tijd om te kiezen.” Het deed ons ook denken aan de woorden uit het boek Daniël 12. De verlichten zullen stralen als het fonkelende hemelgewelf, en degenen die velen tot gerechtigheid hebben gebracht als de sterren, voor eeuwig en altijd… Velen zullen op zoek gaan en de kennis zal toenemen… Velen zullen zich laten reinigen, zuiveren en louteren, maar de wettelozen zullen wetteloos handelen; en geen van de wettelozen zal het begrijpen, maar de verlichten zullen het wel begrijpen.

Jesaja 60:1-3

W

at een geweldig woord van God. God sprak op drie verschillende momenten afzonderlijk tot mijn vrouw en mij over deze tekst en de tijd waarin we leven. Via het Woord, in een visioen en door bovennatuurlijke openbaring. Een aantal van die zaken willen we graag met u delen. God roept ons op, om als christen op te gaan staan en te gaan schitteren, want over ons schijnt de luister van de HEER. Dit prachtig beeld schenkt God ons. Het seizoen van teleurstelling is afgelopen en een nieuw tijdperk breekt aan zegt de Heer. We leven in een tijd, dat God alle dingen aan het oprichten en herstellen is; zoals we in Handelingen kunnen lezen (Hand. 3:20-21). Hij maakt de weg vrij, om Zijn Koninkrijk hier op aarde te vestigen. Maar er is een duisternis die de aarde bedekt. Crises alom, moreel, economisch en visionair. En de crises duurt nog zeker voort zegt de Heer. Maar over ons, over u en mij schijnt de heerlijkheid van de Heer. Zijn luister is over u en wil zichtbaar worden, zodat de mensen zich laten leiden door Gods visie en “schijnsel”. We worden hierin opgeroepen om zichtbaar te worden en op te gaan staan. Toch vinden we het moeilijk om deze positie in te nemen. In de dagelijkse praktijk wordt onze stem niet meer gehoord. Niet omdat de seculiere wereld steeds mondiger wordt, maar omdat wij als christenen geestelijk onmondig zijn (Gal. 4:1-3). Het menselijke verstand is geen waarborg van onze

32

PRESS

God geeft aan Zijn kinderen een geweldige belofte, maar dan moeten we ons deze wel eigen maken. Veel van God principes zijn we kwijt geraakt en passen we niet meer toe. Wat betekent dat voor ons, als christenen? Dat betekent, als eerste, dat Hij ook ons wil oprichten. Hij wil ons van binnenuit vernieuwen en ons maken, zoals we door Hem bedoeld zijn. Daarom is het nu de tijd van radicale omkeer in ons denken en handelen. Door Zijn Heilige Geest wil Hij ons reinigen en heiligen en daarna vol maken van Zijn Liefde. Ten tweede verlangt Hij ernaar, dat wij tot onze bestemming komen in Hem. Het geheim is een Geest vervuld leven te


leiden en leren Gods stem te verstaan. Dat betekent dat wij Hem en onszelf in een onderlinge relatie leren kennen. We zijn immers gemaakt door Hem: Hij kent ons van binnenuit en weet welke richting we in ons leven moeten nemen. Hij kent onze Bestemming! Ten derde wil Hij ons inzetten, voor de voltooiing van Zijn Plan met deze wereld. Hij verlangt ernaar, dat wij ons beschikbaar stellen voor “de werken, die Hij al voor de grondlegging van deze wereld voor een ieder van ons heeft klaar liggen”. Hij heeft zulke mooie plannen voor ons klaarliggen, opdat wij daarin zouden gaan wandelen! (Ef. 2:10). Wat hindert ons, om Gods verlangende uitgestrekte Hand aan te pakken? Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. Er zijn soms geestelijke blokkades/barrières in ons leven, die eerst opgeruimd moeten worden, waardoor we weer zicht krijgen op God en Zijn Plan met ons. Deze blokkades kunnen te maken hebben met ons verleden, maar ze kunnen ook zonde aan het licht brengen. Gods Geest wil Zijn Licht werpen over ons leven. Ten tweede is er, onder christenen, ook een grote mate van onkunde, onwetendheid, zoals Hosea als zei: Mijn volk gaat ten gronde door gebrek aan kennis. (Hos. 4:6) We zijn blijven steken bij de onvervalste melk en hebben het vaste voedsel (Het Woord van God) nog niet ten volle geproefd. Hierdoor zijn we niet gegroeid tot geestelijke volwassen mensen (Ef. 4:13-15). Ten derde moet ons denken veranderd worden. Door onze opvoeding, onze opgedane kennis

Ontdek je talenten SVision Management Consultants is het toonaangevende trainings- en adviesbureau voor persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Ben jij op zoek naar een baan? Sta je op een kruispunt in je leven?

SVision verzorgt: Opleiding / Training Loopbaancoaching / Persoonlijke ontwikkeling Unieke Talenten Evaluatie Business coaching Onze passie is: jou bewust te maken van je talenten en je te helpen bij het nemen van de juiste stappen in jouw leven. Kom in Beweging. Voor meer info: www.svision.nl www.watismijnbestemming.nl

(onze theologieën/ ideologieën, ervaringen en onze relatie met anderen is ons denken gevormd. God wil ons denken zuiveren van alles wat niet van Hem is. Als ons denken gezuiverd is, zullen wij ten volle Hem leren kennen en in een nauwe relatie met Hem komen te staan (zie: Rom. 12:2). Wat als we deze hindernissen hebben genomen? We zullen opstaan en zichtbaar worden voor onze omgeving; immers God schijnt over jou! Zijn Luister is boven jou zichtbaar. We zullen, als sterren stralen, en Zijn Liefde weerspiegelen, waardoor wij anderen zullen prikkelen om ook Hem te leren kennen. Hierdoor wordt Zijn Koninkrijk gebouwd op aarde. Hij is het immers zelf die het in Joh. 14:12 heeft beloofd: Voorwaar, voorwaar Ik zeg u: degene die in Mij gelooft, de werken die Ik doe, zal hij doen en grotere dan deze. En God kan iedereen gebruiken. God liet het Volke in een visioen in okt 2012 het als volgt zien: “ Het gebeurde in een “deelbaar moment”... zo snel liet God mij (Volke) het visioen zien. Ik zag de aarde in het donkere universum. De aardbol zag ik slechts voor een deel in de schaduw. Plotseling verschenen fonkelende sterren aan het firmament, die aan de aarde verbonden waren. Alleen mijn aandacht ging uit naar iets anders… Ik zag twee mensen met elkaar praten. Ze stonden vóór de aardbol. Het volgende moment keken ze naar achteren en zagen in een flits de sterren allemaal onderling met elkaar verbonden worden. Het opmerkelijke was, dat de sterren zowel met de aarde, als nu met elkaar verbonden waren. Toen sprak God: “Ik bouw Zelf Mijn Koninkrijk op aarde, met een ieder die zich beschikbaar stelt. Rijken en trotsen zullen het Koninkrijk niet beërven”. En toen werd het beeld weggenomen. Het visioen was voor ons een bevestiging van iets wat God ons al eerder kenbaar had gemaakt. Immers God verlangt ernaar dat juist nu mensen gaan opstaan tot opbouw van Zijn Koninkrijk hier op aarde. Hij heeft ervoor gekozen, dat door ons, mensen, heen te doen. We leven in een tijd waarin God mensen aan het verzamelen is, die in stilte zijn voorbereid, over kerkmuren heen. En Hij Zelf is ze aan het verbinden, Geest vervulde mensen. We hoeven ons alleen maar beschikbaar te stellen, zoals het in Rom. 12:1 zo mooi staat. En iedereen is bruikbaar! Dat is een hele eer, maar ook een verantwoordelijkheid. Immers het is belangrijk Zijn stem te verstaan en te begrijpen wat Hij wil, dat we doen zullen. Als eerste verlangt hij er echter naar; dat wij een intieme relatie met Hem willen aangaan. In deze relatie wil Hij Zichzelf kenbaar maken en Zijn geheimen aan ons openbaren. Prachtig hè!… De Schepper van hemel en aarde, wil ons inzetten tot opbouw van Zijn Koninkrijk! We willen je prikkelen en motiveren, om jezelf als levende stenen daarvoor te gebruiken. Sta op om je bestemming te bereiken.

Siebe en Volke Slagter, verlangen er naar dat christenen geestelijk volwassen worden en Zijn stem verstaan. Om meer zicht te krijgen, Wie God is, wat Hij verlangt en welke bestemming Hij voor je heeft weggelegd, hebben zij verschillende trainingen ontwikkeld. www.watismijnbestemming.nl en www.svision.nl .

PRESS 33


Een kennismaking...

Stichting Zendingswerk

Middernachtsroep Onze opdracht:

Uitgeverij

Middernachtsroep is een wereldwijd, interkerkelijk en evangelisch zendingswerk, dat als doel heeft het Evangelie te verkondigen en de mensen erop te wijzen dat Jezus spoedig terugkomt.

In onze uitgeverij zijn diverse boeken, brochures en cd’s van o.a. Wim Malgo, Norbert Lieth en andere bekende auteurs zoals Roger Liebi en Arno Froese verschenen. De prachtige Israëlkalender die we jaarlijks uitgeven is zeker een vermelding waard. Ons gratis boek ‘waarom het de moeite waard is Christen te zijn’ van Norbert Lieth is een geweldige mogelijkheid om ongelovigen te bereiken.

De Bijbeltekst uit Mattheüs 25:6 geeft de centrale boodschap van Middernachtsroep weer:

Middernachtsroep wereldwijd Hongarije

Nederland

Duitsland

USA

“En midden in de nacht klonk en geroep: De Bruidegom, zie, gaat uit hem tegemoet!”

Roemenië

Zwitserland Italië

Guatemala

Israël

Kameroen Bolivia Brazilië Uruguay Argentinië

Onze tijdschriften: Middernachtsroep : Richt zich op het profetische woord, zoals het in de Bijbel beschreven is en brengt artikelen over actuele gebeurtenissen gezien in het licht van de Bijbel. Nieuws uit Israël:

Biedt achtergrondinformatie over het conflict in het Midden-Oosten en de unieke rol, die Israël in de werelden heilsgeschiedenis speelt.

info@middernachtsroep.nl / www.middernachtsroep.nl

Bezoek onze

Webshop


SAMENLEVING beeldverslag

|

global report

|

mensen

|

gezondheid

|

getuigenis

Gij, onze Here en God, zijt waardig te ontvangen de heerlijkheid, de eer en de macht; want Gij hebt alles geschapen, en om Uw wil was het en werd het geschapen.

PRESS 35


De columnist

JOSEPH PRINCE

Joseph prince ministries

“Ze kwamen bij haar

terug en konden alleen maar zeggen: “Dit is een wonder!”

Koning en Heer over de storm Mattheüs 14:27 ‘Meteen sprak Jezus hen aan: ‘Blijf kalm! Ik ben het, wees niet bang!’

Wees niet bang. Jezus komt ook naar jou toelopen over de woelige zee. Hoor Zijn troostende stem tegen je zeggen: ‘Blijf kalm! Ik ben het, wees niet bang!’

Zit je in een donkere en moeilijke periode in je leven? Misschien raast de storm om je heen en beef je van angst. Je gevoel vertelt je dat je beter een schuilplaats kunt gaan zoeken, want deze storm kun je toch niet overwinnen.

Als je Hem ontmoet, word je net als Jezus. Je zult dingen doen waarvan je niet wist dat je het zou kunnen doen. Je zult net als Petrus over water lopen. Dit gebeurt wanneer je jezelf bezig houdt met de persoon Jezus, met Zijn middelen, liefde, wijsheid, vermogen, macht en majesteit.

Wees getroost, want Jezus ziet wat je doormaakt en Hij komt altijd op de moeilijkste momenten waar je ook bent. Hij deed dat voor Zijn discipelen tijdens een stormachtige nacht op het meer van Galilea. Jezus liep over de woelige zee naar Zijn discipelen om het probleem aan te pakken waar de discipelen door overweldigd waren. Jezus is inderdaad de Koning en Heer over de stormen! Als je je richt op Jezus, zelfs op die momenten dat de stormen nog razen en de winden hard waaien, dan weet je dat je boven je problemen en omstandigheden staat. Wanneer mensen vragen hoe het met je gaat tijdens deze omstandigheden, zeg ze dan: ‘Ik lijd niet onder deze omstandigheden. Ik sta er boven, omdat mijn God over alles heerst.’

36

PRESS

Zelf tijdens de momenten dat je niet aan Jezus denkt, zal Hij nooit Zijn ogen van je afhouden. En als je tot Hem uitroept, zal Hij onmiddellijk Zijn handen naar je uitstrekken om je vast te houden of je op te vangen. Je zult niet ten onder gaan. Er zullen misschien tijden zijn dat je niet in staat bent om zelf de weg terug te vinden. Jezus zal dan je hand vasthouden en samen met je teruglopen naar de boot. En net als Petrus, zul je je realiseren dat met jouw hand in Zijn hand, stormen tot stilstand komen!


WWW.TBN.ORG Voor meer informatie ga naar http://www.eurospirit.nl


Ware Ware Godsdienst Godsdienst is omzien is omzien naar naar wezen wezen en en weduwen weduwen in hun in hun benauwdheid benauwdheid - Jacobus - Jacobus 1:27 1:27 Baby Baby te koop! te koop! Ware Godsdienst is omzien naar wezen en weduwen in hun benauwdheid - Jacobus 1:27 DitDit meisje meisje (zie(zie foto) foto) werd werd te te koop koop aangeboden aangeboden voor voor 1500 1500 Baby te (€ koop! roepies roepies (€ 25,-). 25,-). EenEen andere andere vrouw vrouw bood bood eeneen baby baby aanaan voor voor Dit meisje (zie foto) werd te koop aangeboden voor 1500 150150 roepies roepies (€ (€ 2,50). 2,50). Ze Ze zei:zei: “Ik“Ik steel steel ze ze uit uit hethet huis huis voor voor roepies (€ 25,-). Een andere vrouwzebood een baby aan voor achtergelaten achtergelaten wezen wezen en enverkoop verkoop ze omom eten eten te te kunnen kunnen 150kopen”. roepies (€ 2,50). Ze zei: “Ik steel ze uit het huis voor kopen”. achtergelaten wezen en verkoop ze om eten te kunnen “In “In dit dit opvanghuis opvanghuis leven leven kinderen kinderen in in erbarmelijke erbarmelijke omstanomstankopen”. digheden digheden en en is is er er nauwelijks nauwelijks toezicht” toezicht” “Regelmatig “Regelmatig lopen lopen kinderen weg weg en en leiden leiden dandan eeneen zwervend zwervend bestaan bestaan op op straat. straat. FeitFeit is echter is echter datdat allealle straatkinderen straatkinderen binnen binnen driedrie jaarjaar “Inkinderen dit opvanghuis leven kinderen in erbarmelijke omstansterven”, sterven”, aldus aldus arts arts Nancy Nancy Lazarus. Lazarus. digheden en is er nauwelijks toezicht” “Regelmatig lopen kinderen weg en leiden dan een zwervend bestaan op straat. Feit is echter dat alle straatkinderen binnen drie jaar Helaas Helaas kunnen kunnen wewe voor voor deze deze slachtoffertjes slachtoffertjes niets niets meer meer doen. doen. Maar Maar voor voor de de baby’s baby’s diedie worden worden achtergelaten achtergelaten en en de de sterven”, aldus arts Nancy Lazarus. kinderen kinderen diedie op op straat straat belanden belanden is er is nog er nog hoop..., hoop..., alsals iemand iemand henhen helpt helpt en en daarom daarom hebben hebben eeneen prachtig prachtig plan plan bedacht bedacht om om nu nu juist juist deze deze kinderen kinderen eeneen hoopvolle hoopvolle toekomst toekomst te meer bieden. te bieden. Helaas kunnen we voor deze slachtoffertjes niets doen. Maar voor de baby’s die worden achtergelaten en de

kinderen die op straat belanden is er nog hoop..., als iemand henFamily helpt enHomes daarom hebben een prachtig plan bedacht Abba Abba Family Homes om nu juist deze kinderen een hoopvolle toekomst te bieden. WeWe plaatsen plaatsen hethet kind kind in een in een adoptiegezin adoptiegezin diedie eeneen akker akker

krijgt krijgt omom eeneen eigen eigen bestaan bestaan op op te te bouwen. bouwen. Zo Zo krijgt krijgt dit dit Abba Family Homes kind kind eeneen papa papa en en mama mama en en samen samen krijgen krijgen ze ze eeneen We plaatsen het kind in een adoptiegezin die een akker hoopvolle hoopvolle toekomt. toekomt. Twee Twee vliegen vliegen in één in één klap klap dus! dus! krijgt om een eigen bestaan op te bouwen. Zo krijgt dit kind een papa en mama en samen krijgen ze een Geef Geef eeneen kind kind eeneen familie familie en en hoopvolle toekomt. Twee vliegen in één klap dus! diedie familie familie en en hoopvolle hoopvolle toekomst! toekomst!

Geef een kind een familie en

Wist Wist u dat u dat er in er India in India 60 60 miljoen miljoen kinderen kinderen worden worden verhandeld? verhandeld? die familie en hoopvolle toekomst! Wist Wist u dat u dat elkelk kind kind datdat in India in India op op straat straat beland beland binnen binnen driedrie jaarjaar sterft? sterft? Wist Wist u dat u dat er in er India in India miljoenen miljoenen babymeisjes babymeisjes worden worden vermoord? vermoord? Wist dat erin inIndia India 60kinderen miljoen kinderen worden verhandeld? Wist Wist uu dat u dat er er in India kinderen worden worden verminkt verminkt en en gedwongen gedwongen omom te bedelen? te bedelen? Wist dat elkin dat in India op straat beland binnen drie jaar sterft? Wist Wist uu dat u dat er erkind India in India straatkinderen straatkinderen worden worden vermoord vermoord voor voor orgaandonaties? orgaandonaties?

Wist u dat er in India miljoenen babymeisjes worden vermoord? Wist u dat er iniets India kinderen worden verminkt en gedwongen om te bedelen? Kunnen Kunnen wijwij iets doen doen aan aan deze deze schrijnende schrijnende nood? nood? Jazeker! Jazeker! Alser Als we ons ons best best doen, doen, kunnen kunnen wewe samen samen veel veel bereiken. bereiken. U kunt U kunt al al Wist u dat inwe India straatkinderen worden vermoord voor orgaandonaties? eeneen kind kind sponsoren sponsoren in het in het ‘Abba ‘Abba Family Family Home” Home” project project voor voor € 12,50 € 12,50 p.m. p.m. Voor Voor 41 41 cent cent per per dag dag bent bent u dan u dan de de held held die die een een kind kind weer weer toekomst toekomst Kunnen wij iets doen aan deze schrijnende nood? biedt. biedt. Wees Wees diedie held held endoen, en geef geef je je snelsnel op op via:via: www.abbachildcare.org. www.abbachildcare.org. Jazeker! Als we ons best kunnen we samen veel bereiken. U kunt al We hebben hebben land land gekocht en en ruim ruim100100 baby’s baby’s weer weer eeneen hoopvolle eenWe kind sponsoren ingekocht het ‘Abba Family Home” project voor €hoopvolle 12,50 p.m. toekomst toekomst mogen mogen bieden. bieden. Bezoek Bezoek onze onze site site voor voor meer meer informatie. informatie. Voor 41 cent per dag bent u dan de held die een kind weer toekomst biedt. Wees die held en geef je snel op via: www.abbachildcare.org. Samen Samen mogen mogen wewe deze deze wereld wereld tottot eeneen We hebben landplaats gekocht envoor ruim 100enbaby’s weer een hoopvolle betere betere plaats maken maken voor wezen wezen en armen armen . . toekomst mogen bieden. Bezoek onze voor Doe Doe mee mee en en steun steun onssite ons werk! werk!meer informatie. Samen mogenAbba weAbba deze wereld tot een Child Child Care Care International International Boomkleverlaan Boomkleverlaan 263, 3893-JW, 3893-JW, Zeewolde betere plaats maken263, voor wezen enZeewolde armen. Tel:ons +31-85-1043413 Tel: +31-85-1043413 Doe mee en steun werk!

Bankgegevens* Bankgegevens* INGING Reknr: Reknr: 589.29.86 589.29.86 BIC:BIC: INGBNL2A - IBAN: NL85INGB0005892986 INGBNL2A - IBAN: NL85INGB0005892986 Mail: info@abbachildcare.org Child CareCare heeft eeneen ANBI status, waardoor uw uw Mail: info@abbachildcare.org *Abba *Abba Child heeft ANBI status, waardoor Site: Site: www.abbachildcare.org www.abbachildcare.org giften giften voor voor ons ons werk werk voor voor u fiscaal u fiscaal aftrekbaar aftrekbaar zijn. zijn. Abba Child Care International Bankgegevens* Boomkleverlaan 263, 3893-JW, Zeewolde ING Reknr: 589.29.86


BEELDVERSLAG

SINKHOLES

Ware Godsdienst is omzien naar wezen en weduwen in hun benauwdheid - Jacobus 1:27 Baby te koop! Dit meisje (zie foto) werd te koop aangeboden voor 1500 roepies (€ 25,-). Een andere vrouw bood een baby aan voor 150 roepies (€ 2,50). Ze zei: “Ik steel ze uit het huis voor achtergelaten wezen en verkoop ze om eten te kunnen kopen”.

“In dit opvanghuis leven kinderen in erbarmelijke omstandigheden en is er nauwelijks toezicht” “Regelmatig lopen kinderen weg en leiden dan een zwervend bestaan op straat. Feit is echter dat alle straatkinderen binnen drie jaar sterven”, aldus arts Nancy Lazarus. Helaas kunnen we voor deze slachtoffertjes niets meer doen. Maar voor de baby’s die worden achtergelaten en de kinderen die op straat belanden is er nog hoop..., als iemand hen helpt en daarom hebben een prachtig plan bedacht om nu juist deze kinderen een hoopvolle toekomst te bieden. Abba Family Homes We plaatsen het kind in een adoptiegezin die een akker krijgt om een eigen bestaan op te bouwen. Zo krijgt dit kind een papa en mama en samen krijgen ze een hoopvolle toekomt. Twee vliegen in één klap dus! Geef een kind een familie en die familie en hoopvolle toekomst! Wist u dat er in India 60 miljoen kinderen worden verhandeld? Wist u dat elk kind dat in India op straat beland binnen drie jaar sterft? Wist u dat er in India miljoenen babymeisjes worden vermoord? Wist u dat er in India kinderen worden verminkt en gedwongen om te bedelen? Wist u dat er in India straatkinderen worden vermoord voor orgaandonaties?

Kunnen wij iets doen aan deze schrijnende nood? Jazeker! Als we ons best doen, kunnen we samen veel bereiken. U kunt al een kind sponsoren in het ‘Abba Family Home” project voor € 12,50 p.m. Voor 41 cent per dag bent u dan de held die een kind weer toekomst biedt. Wees die held en geef je snel op via: www.abbachildcare.org. We hebben land gekocht en ruim 100 baby’s weer een hoopvolle toekomst mogen bieden. Bezoek onze site voor meer informatie. Samen mogen we deze wereld tot een betere plaats maken voor wezen en armen. Doe mee en steun ons werk! Abba Child Care International Boomkleverlaan 263, 3893-JW, Zeewolde Tel: +31-85-1043413 Mail: info@abbachildcare.org Site: www.abbachildcare.org

Bankgegevens* ING Reknr: 589.29.86 BIC: INGBNL2A - IBAN: NL85INGB0005892986 *Abba Child Care heeft een ANBI status, waardoor uw giften voor ons werk voor u fiscaal aftrekbaar zijn.


Ons aardse oppervlak wordt steeds vaker geperforeerd door zinkgaten, in de media ook vaak sinkhole(s) genoemd. Het woord zinkgat is in de geomorfologie de term die wordt gebruikt om de landschapsvorm aan te duiden die overblijft na instorting van een holte in het onderliggende gesteente of sediment. Instorting als landschapsvormend proces is een vorm van massabeweging. De meest voorkomende zinkgaten zijn dolines; dit zijn zinkgaten die zijn ontstaan door karst, het oplossen van kalksteen in het grondwater. 40

PRESS


PRESS 41


Zinkgaten kunnen echter ook ontstaan door het oplossen van zout in de bodem (veelvoorkomend rond de Dode Zee), het instorten van natuurlijke drainagetunnels, of het instorten van door mensen gemaakte (anthropogene) holtes zoals mijngangen. Bij de vorming door zout, wordt het zout, dat lichter is dan het omliggende gesteente, omhoog gedrukt. Dit kan eeuwen duren, maar wanneer het zout bij het grondwater komt, lost het op, en ontstaat langzaam een groot gat onder de aardkorst. Ook al lijkt de grond onder onze voeten, onze auto, onze gebouwen, ongelooflijk solide. Maar, zelden, kan dat vaste grond zich gewoon openen zonder waarschuwing, en laat alles naar beneden vallen wat zich hierboven bevindt in een onvoorspelbaar diepe gat. Zinkgaten kunnen overal zijn. Een onontdekte grot of diepe mijnen kunnen instorten, waardoor er een krater ontstaat, of een kapotte waterleiding of zware storm kan een gat van beneden uithollen, totdat het oppervlak een dunne laag wordt en in één keer instort. Waarom er zoveel zinkgaten worden gevonden is nog niet bekend. Al met al blijft het een vreemd fenomeen.

42

PRESS


PRESS 43


Naam bedrijf

Typ hier de slogan.

Geef hier een korte beschrijving van het product of de dienst die u aanbiedt. Noem een of meer voordelen van het product of de dienst.

Drachten Zaterdag 18:30 uur Adres: Zuidkade 54 Zaal open 18:00 uur

Almere

Telefoon: (055) 555 55 55 Fax: (055) 555 55 55 Zondag 14:30 uur E-mail: Adres: Prozastraat iemand@example.com

121 www.holypassion.nl

.... en sprak tot hen over het Koninkrijk Gods, en die genezing van node hadden, maakte Hij gezond. Lucas 09: 11. Samenkomsten elke woensdagavond

ook voor persoonlijk gebed. van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Elke eerste en laatste ZATERDAG GENEZINGSSAMENKOMST

van 13.00 uur tot 17.00 uur. Welkom v.a. 12.30 uur Gemeente Gods Genade Boerhaavelaan 23 2992 KB BARENDRECHT E-mail: info@godsgenade.org www.godsgenade.org

I.v.m. voorbereidingen gaarne even melden: E-mail sturen of opbellen.

Voor informatie: Bel 0180 - 617822 (tijdens kantooruren)


GLOBAL REPORT

Vastberaden christenen in de

Himalaya “

Ik had een grote hekel aan christenen�, zo begint Rachel (20) haar verhaal. Haar ogen stralen en ze wil graag vertellen hoe haar leven veranderde sinds ze drie jaar geleden christen werd. Rachel vertelt haar verhaal aan een medewerker van SDOK op de avond dat ze het eerste deel van haar bijbeltrainingstraject afrondt, op een bijbelschool in het noorden van India.

PRESS 45


GLOBAL REPORT Rachel groeit op in Bhutan, in een boeddhistische omgeving. Als ze nog maar drie maanden oud is, sterft haar moeder. Haar vader zorgt voor de kinderen en leert hen de boeddhistische principes. Rachel leert dat christenen fout zijn en begint steeds meer haat tegen christenen te voelen. Haar leven verandert echter volkomen wanneer ze door een tante wordt uitgenodigd om mee te gaan naar een kerkdienst. Ze heeft gehoord dat er veel jeugd komt en uit nieuwsgierigheid glipt ze stiekem het huis uit om naar de kerk te gaan. “Ik vond het echt geweldig! God veranderde mijn hart”, vertelt Rachel. Vanaf dat moment wil ze als christen leven. Dat blijft niet onopgemerkt. “Je bent zo’n slimme meid, waarom ben je christen geworden?” spotten de buren. Rachels broer slaat haar, en haar vader dreigt: “Je was er niet bij toen je moeder stierf. Als je hiermee door blijft gaan, mag je er ook niet bij zijn als ik sterf.” Rachel bidt veel in die periode. Voor haar familie en haar dorp. Hoewel ze nog jong is, is ze vastbesloten. “Ik heb mijn leven aan God toegewijd. Hij zal mij de weg wijzen.”

Restricties

In Bhutan is de afgelopen jaren iets meer vrijheid gekomen. Maar er zijn nog veel restricties voor christenen. Christelijke voorgangers worden geregeld bedreigd en soms zelfs in elkaar geslagen of gevangen gezet. Rachel vertelt dat de samenkomen in het huis van de voorganger nauwlettend in de gaten worden gehouden. Nog niet lang geleden is haar voorganger opnieuw in elkaar geslagen. Rachel woont momenteel op de bijbelschool in India, maar ze is niet bang om straks terug te gaan naar Bhutan. “Wat ze me ook zullen doen, zelfs al word ik gevangen gezet, de woorden van Galaten 2:20 bemoedigen mij: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij.”

Phendey voelt zich soms eenzaam, maar is vastbesloten om zijn geloof trouw te blijven.

Monnik wordt evangelist

Phendey (23) volgt dezelfde Bijbelschool als Rachel. Hij is net als zij vastberaden als het gaat om de verspreiding van het Evangelie. Phendey groeit op als monnik in een boeddhistisch klooster in Nepal, dichtbij de Tibetaanse grens. Als hij naar de hoofdstad gaat om zijn kennis van het boeddhisme te vergroten, komt hij tot geloof in Christus. Nog een tijdje blijft Phendey aan de buitenkant monnik, terwijl hij in zijn hart christen is. Maar als hij eenmaal gedoopt is, doet hij definitief zijn monnikenkleding uit.

Phendey en Rachel verlangen ernaar om terug te gaan naar hun land om anderen over het Evangelie te vertellen. Ze vragen uw gebed voor henzelf en andere evangelisten en voor de verspreiding van het Evangelie in Bhutan en Nepal.

Steun

Wilt u de Bijbelschool van Rachel en Phendey steunen, ga dan naar www.sdok.nl/steun en kies het project ‘India – bijbelschool’. SDOK staat wereldwijd naast vervolgde christenen. Kijk voor meer informatie op www.sdok.nl.

Rachel is niet bang om terug te gaan naar het boeddhistische Bhutan.

46

PRESS

Meer informatie over SDOK kunt u vinden op www.sdok.nl

Dat is geen gemakkelijke keuze. Phendy’s vader en opa hadden een hoge positie binnen het boeddhisme. Zijn familie probeert hem over te halen om weer terug te keren, maar Phendey is vastbesloten om zijn geloof trouw te blijven. In het uitgestrekte, bergachtige gebied waar Phendey woont, zijn maar twee andere christenen. Soms voelt hij zich eenzaam. Phendey: “Maar de wetenschap dat ik broeders en zusters heb op andere plaatsen, bemoedigt mij. God zal mij wijsheid geven, dat heeft Hij beloofd. ”


i

HIMALAYA Staatsinformatie Nepal

Officiële landstaal: Nepalees Hoofdstad: Kathmandu Regeringsvorm: Federale Republiek Staatshoofd: Ram Baran Yadav Regeringsleider: Khil Raj Regmi Religie: Hindoeïsme 81%, Boeddhisme 9%, Islam 4%, Kirant 3% Oppervlakte: 147.181 km² (2,8% water) Inwoners: 29.890.686 (2012) Volkslied: Sayaun Thunga Phool Ka Munteenheid: Nepalese roepie (NPR)

De Himalaya is een gebergte in het zuiden van Azië. De Himalaya vormt de scheiding tussen de hoogvlakten van het Tibetaans Plateau in het noorden en de riviervlaktes van het Indisch Subcontinent in het zuiden. De Himalaya heeft een lengte van rond de 2500 km. De breedte varieert tussen de 200 en 400 km. Het bevat meer dan 40 bergtoppen boven de 7.000 meter hoogte en 9 toppen boven de 8.000 meter. De Himalaya valt bestuurlijk onder de grootmachten India en China (Tibet) en de kleinere berglanden Nepal en Bhutan. Het uiterste westen van het gebergte tenslotte valt onder Pakistan.

Bhutan

Officiële landstaal: Dzongkha Hoofdstad: Thimphu Regeringsvorm: Constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel (democratie) Staatshoofd: Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck Regeringsleider: Minister-president Jigme Thinley Religie: 66% Boeddhisme, 33% Hindoeïsme Oppervlakte: 38.394 km² Inwoners: 716.896 (2012) Volkslied: Druk tsendhen Munteenheid: Ngultrum (BTN)

PRESS 47


INFORMERCIAL

Een gezinshuis bijzondere kinderen Op de website Gezinshuis.com is te lezen dat in gezinshuizen wonen bijzondere kinderen en jongeren. Sinds kort is daar ook de zorg van Profila Zorg aan gekoppeld. Voor deze zorginstelling gaat het dan met name om kinderen tot 14 jaar met een verstandelijke beperking of een lichte psychiatrische problematiek. Liefdevolle zorg in een gezin, waar zij kunnen wonen en opgroeien. Door omstandigheden kan dat niet altijd bij de eigen ouders. Een gezinshuis is in zo’n geval een waardevol initiatief.

Extra bijzonder

Profila Zorg staat voor haar evangelische identiteit. Dat maakt het extra bijzonder dat zij voor het netwerk van Gezinshuis.com hebben gekozen. Nu kunnen ouders of belangenbehartigers kiezen voor zorg vanuit de overtuiging waar zij zelf voor staan. In Leek (Groningen) start Profila Zorg binnenkort een gezinshuis. Over andere plaatsen wordt gesproken. Ook worden plannen gemaakt voor een Gezinsboerderij in het noorden van het land, waar jongvolwassenen (17-20 jaar) terecht kunnen.

Ook evangelische tak

Via het netwerk van Gezinshuis.com worden vooral gezinsvormen ontwikkeld voor kinderen en jongeren die door Jeugdzorg uithuisgeplaatst waren. Denk aan kinderen met een problematische jeugd door drank, verwaarlozing of misbruik. Opvang in een duurzame gezinsomgeving is een waardevol alternatief. Het uitgangspunt bij het wonen in een gezinshuis is dat het kind zoveel mogelijk deel uitmaakt van het natuurlijke netwerk van het gezin met familie, vrienden, kennissen, kerk en buurtgenoten. Voor een kind met een beperking is het – net als voor ieder kind belangrijk om in het eigen gezin te wonen en op te groeien. Door de komst van Profila Zorg kunnen kinderen met een evangelische achtergrond specifiek voor die tak kiezen. Ze komen dan terecht bij gezinshuisouders die zelf de liefde van God kennen en dat willen voorleven en doorgeven. Dát is bijzonder!

48

PRESS


Wie - Wat - Waar Wie? Profila Zorg (voorheen Filadelfia Zorgverlening) vernoemd naar de Pinkstergemeente Filadelfia in Rotterdam. Wat en waar? Opvang van kinderen tot 14 jaar in Gezinshuis te Leek. Waarom? Vanuit de evangelische identiteit werken voor de zwakkere in de samenleving. Meer info? Kijk op www.profilazorg.nl of bel (030) 6374667

PRESS 49


SAMENLEVING

De economie vraagt een ander geloof Roel Jongeneel 50

PRESS


D

e zware economische crisis die ons land, Europa en de wereld nu al zo ongeveer 5 jaar gevangen houdt is zeker nog niet voorbij. Veel bedrijven maken juist vandaag moeilijke tijden door, nu het vlees inmiddels van de botten is verdwenen. Tegelijkertijd ziet de overheid zich gesteld voor de noodzaak om nog 3 miljard euro extra te gaan bezuinigen. Mensen snakken naar beweging. Er is de hoop dat het politieke akkoord over de bouw gaat helpen. We lijken groei nodig te hebben zoals een fietser vaart nodig heeft. Wat niet vooruitgaat blijft immers niet overeind? Maar is wat waar is op de fiets, ook waar voor de economie?

Weber-these

Onlangs is het boek ‘De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme’ van Max Weber in het Nederlands verschenen. In dit boek, dat oorspronkelijk in 1920 verscheen, ontvouwt Weber zijn gedachten over de relatie tussen calvinisme en kapitalisme. Weber vroeg zich af waarom het economisch leven, zoals dat zich uitte in een levendig kapitalisme, zo tot ontwikkeling was gekomen. Wat is de motor van die voorspoed en welvaart. Hem viel de groeidrift, de accumulatie van geld en het rusteloos vooruitgangsstreven op. Weber ging op zoek naar een verklaring voor wat hij de “geest van het kapitalisme” noemde. Volgens Weber ligt de wortel van de kapitalistische geest in het oude protestantisme, met haar calvinistische ethiek. Weber vond bij protestanten een aantal bij het kapitalisme passende eigenschappen, zoals de nadruk op hard werken, geld verdienen, zelfdiscipline, en een ernstige, sobere levensstijl. Dat bracht hem tot zijn inmiddels beroemde stelling dat het kapitalisme zijn opkomst aan het calvinisme heeft te danken. Volgens mij is Weber’s stelling onhoudbaar. Zoals ik in mijn boek ‘Eerlijke economie’ (2012) heb laten zien draait het volgens Calvijn in de economie, net als dat trouwens in de Middeleeuwen het geval was, primair om het voldoen aan de necessitas, dat wil zeggen om dat wat nodig is. Was in het nodige voorzien, dan was er genoeg voor een ieder om in de stand waarin hij of zij geroepen was te leven. Men had regelmatig te kampen met gebrek en honger en er was schaarste, maar die kon worden overwonnen. De schaarste kon weliswaar dringend zijn, maar was toch altijd een beperkte schaarste. Het is zeker waar dat het Calvinisme een positieve factor is met betrekking tot de ontwikkeling van het economisch leven. Calvijns afschaffing van het aloude renteverbod baande bijvoorbeeld de weg

voor het doen van investeringen en de ontwikkeling van een stuk financieel verkeer. Maar de geest van het moderne kapitalisme, waarin het draait om genot, de massa in de ban is van het materialisme, en het bedrijfsleven wordt opgejaagd om eenzijdig de anonieme aandeelhoudersbelangen te plezieren, desnoods ten koste van de werknemer en zelfs van de klant, is vanuit christelijk oogpunt bezien een afvallige geest.

Dubbele secularisatie

Ik denk dat Weber’s andere stelling, zijn zogenaamde secularisatiethese, veel belangrijker is om te begrijpen wat er aan de hand is. Volgens die stelling is het juist de secularisatie die heeft geleid tot de verzelfstandiging van de moderne economie en, niet minder belangrijk, tot een verabsolutering van de schaarste. Daarom is ondanks de hoge welvaart het begrip “genoeg” vandaag verder weg dan ooit. Begeren zit mensen in het bloed en het wordt binnen het kapitalisme ook nog eens via het “zachte geweld” van de reclame opgeschroefd en aangewakkerd. Er zitten twee kanten aan de secularisatie. De eerste is dat het economische domein zich als het ware heeft losgezongen van de gewone mensenwereld. De economie is tot een eigen sfeer verworden, waar eigen wetten gelden, waarbij het bovendien niet past om er van buitenaf allerlei bezwerende moraalformules op los te laten. Zaken zijn immers zaken? Markten werken volgens deze visie in het algemeen zo perfect dat al te grote hebzucht en inhaligheid vanzelf via het mechanisme van de onderlinge concurrentie automatisch aan banden wordt gelegd. Met de komst van het kapitalisme is de mens in de economie althans eigenlijk niet langer genoodzaakt ook goed te wezen. Het systeem vangt de menselijke defecten geruisloos op, vaak zonder dat ze het zelf door hebben. De financiële crisis heeft echter de zwakke stee in dit verhaal laten zien. Onverantwoord en anti-normatief gedrag heeft inmiddels grote schade aangericht, waarvoor we nog jaren op de blaren moeten zitten. Hans Achterhuis spreekt in dit opzicht terecht van de ideologie van het kapitalisme, waarin de markt een soort heiland is die de samenleving op het pad van deugd en geluk leidt. Een dergelijke (neoliberale) ideologie is uiteindelijk afgodendienst. Aan de secularisatie zit nog een andere kant, die niet zo zeer met de rol en de toename van het aantal niet-christenen heeft te maken, maar met wat er met de christenen is gebeurd. Christenen hebben zich vaak kritiekloos en argeloos aangepast aan de dominante economische cultuur. Hen wordt ook vaak verteld dat als je je niet

“De liefde tot geld als doel in zichzelf en waarvan je nooit genoeg kunt hebben, bederft de economie” PRESS 51


SAMENLEVING

“De huidige crisis vormt een serieuze test voor het neoliberalisme en laat zien dat onze economie op een verkeerd geloof is gefundeerd” aanpast je het niet zult redden en in het concurrentiegeweld ten onder zult gaan. Het denken over economie is wat dit betreft al net zo verwrongen als het handelen en perkt de speelruimte voor ethisch handelen inderdaad sterk in. Willem Aalders wijst in een van zijn boeken op het principe van de antholke. Daarmee bedoelt hij wat je het tegenhang-principe zou kunnen noemen. Hij wijst erop hoe belangrijk dat principe in de kerkgeschiedenis telkens weer is geweest. Steeds hebben christenen hun houding bepaald en ze deden dat door juist op het punt waar de belijdenis werd bedreigd zich duidelijk uit te spreken en te profileren. Ons manco is dat we dat principe van de antholke beperken tot de sfeer van kerk en theologie. Het moet toch duidelijk zijn dat ook met de hierboven geschetste neoliberale ideologie van het kapitalisme de godsvraag niet minder in het geding is dan in de klassieke theologische leergeschillen. Wie is er nu de heiland die we zullen volgen? Welke belijdenis wordt op dat punt gevraagd?

Hoeveel is genoeg?

Onnatuurlijke economie

Dat het toch anders ging heeft te maken met wat zowel de Bijbel als Aristoteles een onnatuurlijke vorm van economie noemen. Van alle goederen waar we naar streven krijgen we vroeger of later genoeg.

52

PRESS

Halfslachtig antwoord

Het antwoord van Keynes was overigens een wat halfslachtig antwoord. Hij stelde dat in de toekomst, over honderd jaar, de zaken anders zouden zijn en het economisch probleem in zekere zin definitief zou zijn opgelost. We zouden genoeg hebben, minder gaan werken en meer gaan genieten (hij dacht daarin precies zoals de oude Grieken). Het grote probleem van de mens zou dan zijn hoe hij zijn vrije tijd goed zou besteden en echt gelukkig zou kunnen zijn. Maar tot het zover zou zijn, tot circa 2030, moeten hebzucht en woeker nog onze goden zijn, want alleen zij kunnen ons uit de tunnel van de economische noodzaak naar het wenkende daglicht leiden. In feite leek hij daarin op Goethe’s Faust, die zijn ziel verkocht aan de duivel met als afspraak dat deze hem alles zou geven wat hij hebben wilde, met ergens de hoop dat hij op het laatste moment aan de wurggreep van het serpent zou kunnen ontsnappen. Die halfslachtigheid en dat compromis met als doel van twee walletjes te kunnen eten is niet alleen kenmerkend voor Keynes en vele goedwillende medeburgers en politici. Er is ook veel halfslachtigheid bij christenen. Veel te weinig wordt ingezien dat zich juist op het terrein van de economie een van de kernpunten van het belijden voordoet, waarin keuzes worden gevraagd en christenen, allereerst persoonlijk en ook via de christelijke politieke partijen, zich vandaag moeten uitspreken.

In Zijn voetspoor

Charles Sheldon heeft een schitterend boekje geschreven met als

Bronvermelding: Denkwijzer

Zoals vader en zoon Skidelsky in hun recente boek ‘How much is enough?’ Laten zien, mist het moderne kapitalisme een visie op het goede leven. Zowel in de Bijbel, als bij de klassieke Griekse filosofen en gedurende de grootste tijd van onze West-Europese geschiedenis was van zo’n kader sprake. Een van de laatste economen die dit nadrukkelijk in zijn denken verwerkte was de Engelse macroeconoom John Maynard Keynes. Hij schreef in 1930, ook een periode van diepe economische crisis, een essay getiteld ‘Economic possibilities for our grandchildren’, waarin hij een perspectief schets voor de economie over 100 jaar vooruit. In dat essay blikt hij vooruit en voorspelt hij dat de mensen na 100 jaar circa 4 tot 8 keer zo rijk zouden zijn als in 1930. Verder verwachte Keynes dat de mensen als ze zo rijk zouden zijn geworden ze er letterlijk genoeg van zouden krijgen. Men zou vrije tijd gaan verkiezen boven nog meer inkomen en consumptie. Keynes’ groeiverwachting kwam redelijk uit, maar hij sloeg de plank mis met betrekking tot het opgeven van het werken en het genoeg hebben aan genoeg.

Ook bij een voortreffelijke maaltijd geldt dat de maag snel gevuld is en genoeg ook echt genoeg is. Maar er is één notoire uitzondering en dat is geld. De liefde tot geld als doel in zichzelf en waarvan je nooit genoeg kunt hebben, bederft de economie. Zoals Jezus in de Bergrede laat zien, bederft het uiteindelijk je hele leven. Hij roept zijn discipelen dan ook onomwonden op om op dit punt te kiezen: “Je kunt niet God dienen en ook voor de mammon leven”, zo zegt Hij. Volgens Keynes proberen mensen hun welvaart te verhogen als middel tot een verder-gelegen doel, namelijk een goed leven te hebben. De Skidelky’s zeggen dat daar de cruciale “vergissing” van Keynes lag. Hij had wel gelijk, maar de mens ontaardde in onnatuurlijk gedrag. “They found their souls in the shopping!” aldus vader Skidelsky.


titel ‘In zijn voetspoor; Wat zou Jezus doen?’ Het boek gaat over een dominee uit Raymond, Maxwell, die na een schokkende ervaring met een zwerver ontdekt dat zijn preken niet overeenstemmen met zijn dagelijks leven. Hij en een kleine groep uit zijn kerk, waaronder Norman, de eigenaar van de krant, besluiten om te proberen gedurende een jaar lang niets anders te doen dan wat Jezus in een bepaalde situatie zou doen. Dat treft ook de economie van het stadje. De hoofdredacteur gaat bepaalde advertenties weigeren. Later schaft Norman de zondagseditie af en lijkt een faillissement onvermijdelijk. Maar de keerzijde is er ook. De ondernemers komen met goede producten en diensten die mensen echt helpen. Werkgevers en werknemers vormen een gemeenschap. Er zijn zakenlieden die enorme bedragen verliezen, maar er komen juist nu hele nieuwe dingen tot stand. De creativiteit en het nieuwe ondernemerschap zijn letterlijk hartverwarmend. Het geloof verdiept zich en de gemeenteleden wordt herkend als volgelingen van Christus, net zoals destijds in Antiochië het geval was (zie Handelingen 11, 2). Sheldon’s verhaal is fictie, maar hij illustreert op een boeiende manier hoe christenen in de gemeente en in de wereld weer zout en licht kunnen zijn. Is er dan een economische blauwdruk verkrijgbaar om te volgen? Nee, die is er niet. Je ontkomt nooit aan een eigen antwoord op de vraag “Wat zou Jezus doen?”. Er zijn wel richtlijnen, bijvoorbeeld die over de op de Bijbel geïnspireerde relationele economie van Mills en Schluter, uitgebracht bij het Engelse Jubilee Center en de European Christian Political Foundation (ECPF). Misschien nog wel inspirerender dan boeken zijn personen die dit proberen in de praktijk te brengen en met eigen experimenten komen. Een platform als dat van de CBMC kan als een soort C-gilde een rol spelen waarin ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en zich laten bemoedigen en opbouwen om hun plek in economie en cultuur coram Deo in te nemen.

“voor de Mammon in ‘t stof ligt neergebogen” (Kuyper). Christenen worden als werknemers, ondernemers en consumenten uitgedaagd om op die roeping in geloof en met creativiteit antwoord te geven. In het economisch model zoals dat in de Bijbel wordt geschetst, valt op dat relaties een belangrijke rol spelen. Allereerst betreft dat de relatie met God. In het manna dat het volk Israël in de economische grenssituatie van de woestijn ontving werd duidelijk dat het dagelijks bestaan God ter harte gaat. Hij zorgde en gaf genoeg, maar niet iedereen had daar ook genoeg aan. En ook de sabbat kadert het economisch leven in en brengt het in relatie tot God als hoogste doel. Niet minder belangrijk waren de relaties met elkaar, van de rijke met de arme, van de vrije met de slaaf, van degene die moest lenen met degene die uitleent. Bijbels gezien gaat de (goede) relatie voor op de prestatie (maximale economische groei). Zo’n economie van geloof en genoeg betekent niet dat er geen pijnlijke keuzes zullen moeten worden gemaakt. Allereerst betreft dat kiezen de levensoriëntatie en het persoonlijke leven, maar vervolgens ook beroep, werk en de business. En zoals de Bijbel ook laat zien is er ook een politieke opgave. Een goede economie vraagt om goede en ondersteunende instituties (de bijbel spreekt bijvoorbeeld over de afbakening van de werkweek en het met de grote verzoendag publiek uitroepen van het Jubeljaar op de ramshoorn). Zonder een goede economische orde, waarin verantwoordelijkheden en belangen worden gebalanceerd, rekening wordt gehouden met een duurzame wijze van produceren en consumeren en er sprake is van zorg en solidariteit met elkaar komt het met de economie niet in orde. Dr. Ir. Roel Jongeneel is universitair docent economie aan Wageningen Universiteit in Wageningen en hoofd van de sectie Landbouwbeleid bij het LEI-WUR in den Haag.

Conclusie

De huidige crisis vormt een serieuze test voor het neoliberalisme en laat zien dat onze economie op een verkeerd geloof is gefundeerd. Christenen dienen hun tijd goed te verstaan en moeten niet meegaan in de zucht om wereld en weelde te winnen. Weber zat er naast met zijn stelling over de vermeende relatie tussen calvinisme en kapitalisme. De economie wordt gedreven door een heel ander geloof, namelijk het neoliberale. In naam van het neoliberalisme worden echter misleidende waarheden en zure crisisrecepten verkondigd. Intussen is de vraag hoe het christelijk geloof dan wel werkzaam kan zijn in het economisch leven, te lang open gebleven. Op dat punt worden vandaag nieuwe keuzes gevraagd en is er grote behoefte aan christelijk leiderschap en authentiek gedrag dat het leven van de Meester weerspiegeld. Het zou een misverstand zijn te denken dat de Bijbel tegen de economie is. Integendeel, ook in het economisch leven ligt een christelijke opdracht. Juist daarom is het zo erg als de economie

Samenvatting - Het huidige kapitalisme heeft, anders dan Weber beweert, geen directe relatie met het christelijk geloof. - De secularisatie heeft bijgedragen aan een materialistische cultuur met een sterk accent op welvaartsgroei en genieten in het hier en nu. - Christenen worden geroepen om juist met betrekking tot het neoliberale kapitalisme tot belijdend handelen te komen en Jezus te volgen in plaats van het geld van de Mammon.

PRESS 53


Nieuwsgierig? APE N A HANDIG

: BIJBELS

PEN ELK

AAR NIE

T NA

PP TUDIE-A JUNI 2013 nummer 21

Wij ook! Wil je kennismaken? Vraag dan een gratis proefnummer aan. www.weet-magazine.nl

030 230 35 08

€ 4,50

nnis e k j i b e j t Breng EINSTEIN ANOÏDE DE HUM orden w Robots steeds lijker mense

RA A D ORVOOR UCTIE F S O F E D O ND AFNEME T VOEDSELPR IG E R D E B

R E M M U N F GRATIS PROE

N I T S OOGAAR GEV

T DE ZO WRETREKDOOS ZWA G! HOE PC TRKAA ‘M MAAR GJEEZOND? WE E

ACCU ? LEEG JE

I LS CHEM-TRA

GEEF TJE MOBIEL WATER

EEN OED DOOR ? WE BEÏNVL WORDENNTRALE IN ALASKA VAGE CE

RLES II AM ING CHA DE MALING N N O K E IN HO s T la g R e E

RUP r het ontploffend PRINSeim achte Het geh

.indd 1

WM_nr.21

Geïnteresseerd in de wereld om je heen? Verwonderd over Gods schepping? Nieuwsgierig hoe onverklaarbare, maar ook alledaagse dingen in elkaar steken? Dan maken we Weet Magazine voor jou! We schrijven over opmerkelijk wetenschappe-

lijk onderzoek, leuke weetjes, unieke invalshoeken en dat alles vanuit Bijbels perspectief. Lijkt dat je wat? Vraag dan een gratis proefnummer aan op onze website, voor jezelf of iemand anders. Of lees Weet Magazine een jaar (6 nrs.) voor maar € 22,95.

Weet Magazine Brengt je bij kennis

BP

27-05-1


13 13:41

GEZONDHEID

Obsessieve Compulsieve Stoornis De obsessieve compulsieve stoornis (OCS, ook wel OCD genoemd), is een psychische aandoening die is gecategoriseerd als angststoornis of dwangneurose. OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd. De OCS-patiënt voert deze handelingen (compulsies) uit als reactie op dwangmatige gedachten (obsessies). Voor anderen lijken deze handelingen overbodig en zij hebben ook geen oog voor de details, maar voor de patiënt zijn deze handelingen van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke smetvrees of mysofobie), voorwerpen altijd precies op dezelfde plaats terugleggen, blijven nakijken of een voorwerp goed gewassen is, herhaaldelijk bepaalde zinnen luidop of in stilte herhalen. Mensen die lijden aan OCS putten zich uit om te vechten tegen beangstigende gedachten die hun dagelijks leven zuur maken. Het ergste is dat zij zich bewust zijn van de onzin van hun gedrag en dat zij schuldgevoelens hebben. Uit schaamte, proberen zij lange tijd hun problemen en hun obsessies verborgen te houden, zelfs voor de mensen uit hun onmiddellijke omgeving. De meeste OCS-patiënten zijn zich er terdege van bewust dat hun gedrag niet rationeel is, maar toch blijven ze hun dwangmatige handelingen uitvoeren om te voorkomen dat ze angstig of gespannen worden. Andere patiënten zien hun gedrag niet als uitzonderlijk en zijn daarvan ook niet te overtuigen. In dat geval is hun OCS verwant aan een persoonlijkheidsstoornis en heeft het een andere naam, namelijk OCPS (Obsessive-compulsive personality disorder (OCPD), dwangmatige- of obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS)) en moet niet verward worden met OCS. Er is nog een derde groep die geen dwangmatige handelingen verricht. In hun geval blijft het ziektebeeld beperkt tot dwanggedachten. Bij deze laatste groep

komt het voor dat zich uiteindelijk toch rituelen (dwanghandelingen) ontwikkelen om de dwanggedachten te neutraliseren.

Oorzaken

De precieze oorzaak van OCS is niet gekend. OCS komt vaker voor bij mensen met een lagere intelligentie, afwijkingen in de hersenen, sociale factoren zoals; ontslag, scheiding of overlijden dierbare, ook komt OCS voor bij mensen die kwetsbaar zijn, en waar erfelijke factoren een rol spelen.

Behandeling

Er zijn twee belangrijke behandelmethoden: enerzijds het innemen van medicatie en anderzijds het volgen van gedragstherapie. Vaak wordt een combinatie van beiden toegepast Tegenwoordig wordt OCS meestal behandeld via een vorm van gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt de patiënt herhaaldelijk blootgesteld aan de gevreesde situatie (bijvoorbeeld het aanraken van een “besmet” voorwerp) en mag de patiënt de bijbehorende dwangmatige handeling (bijvoorbeeld handenwassen) niet uitvoeren. Een andere behandeling is dat men de patiënt confronteert met zijn onrealistische gedachten. Hij of zij leert dan dat bepaalde zaken helemaal niet zo risicovol zijn, dat het verantwoordelijkheidsgevoel overdreven is, of dat bepaalde twijfels overdreven zijn. Iemand die niet voldoende geïnformeerd is zou de conclusie kunnen trekken dat zo iemand gek is. Mensen met OCS zijn echter niet gek. Ze hebben wel dwang maar zijn niet gek. Ook is het zeker geen teken van zwakte of een tekort in de persoonlijkheid. OCS patiënten hoeden op alle vlakken contact houden met de werkelijkheid. Ze weten bijvoorbeeld dat het maandag is, welke datum het vandaag is, ze weten of het koud is of warm, ze weten hoe laat het is, kortom ze zijn zich bewust van wat er gebeurt en ze weten dat ze een probleem hebben, maar niet het probleem zijn. De stoornis treft alle leeftijden, Meestal begint het op jongere leeftijd, voor het 25ste jaar. OCS kan het leven van de patiënt verwoesten. Dit maakt duidelijk dat OCS ten allen tijde behandeld moet worden.. PRESS 55


HAAR COLUMN

Het Huwelijk

liefde alleen is niet genoeg!

Het is zo ver: de grote dag is gekomen! Je kijkt je partner diep in de ogen en de belangrijke en langverwachte vraag wordt gesteld: “Wat is hierop uw antwoord?”. Zonder twijfel en hevig verliefd zeg je: “Ja!”. De dag kan niet meer stuk, je voelt je op deze dag zo gelukkig en blij. Wat het leven je ook brengen zal, je wilt maar één ding: de rest van je leven met je partner doorbrengen. De huwelijksdag vliegt voorbij, je staat in het middelpunt van belangstelling, je bent intens gelukkig. De getrouwden onder ons herinneren zich hun trouwdag als de dag van gisteren. Het is een dag uit je leven die je nooit zal vergeten. Het blijft elke keer prachtig om te zien hoe kersverse echtparen verliefd naar elkaar kijken, terwijl ze in het bijzijn van familie en vrienden het jawoord geven. Jammer genoeg is het gevoel van deze heuglijke dag snel vergeten op het moment dat je onenigheid met je partner krijgt. De realiteit komt dichterbij. Velen zullen zich hier wel in herkennen, denk ik. In de eerste jaren dat je met z’n tweeën bent geniet je meestal veel van elkaar. Je leven verandert op het moment dat je kinderen krijgt. Na de geboorte van je eerste kindje voel je vaak zo gelukkig. Jullie zijn compleet, jullie hebben samen een gezin gevormd. Na je eerste kindje volgt er vaak een tweede of een derde. Je leven neemt nu andere vormen aan. Je bent vooral bezig met de opvoeding en de dagelijkse dingen die moeten gebeuren. Tijd en aandacht voor je partner verschuift naar de achtergrond. Hoe langer je huwelijk duurt, hoe groter de kans dat je de aanwezigheid van je partner aanneemt als vanzelfsprekend. We zien de waarde van onze partner niet meer zoals we die vroeger zagen. Je vervalt in de rol van vader of moeder en steeds minder in die van man of vrouw.

56

PRESS

In je relatie is het belangrijk dat zowel de man als de vrouw elkaar door dik en dun steunen. Het is belangrijk dat je ook de eer van je partner hoog houdt in het bijzijn van je kinderen en anderen. Een grapje over je partner kan op z’n tijd wel, maar het moet bij een grapje blijven. Door grappen met een dubbele bedoeling te maken kan je je partner enorm kwetsen. Door boosheid kunnen mensen gaan schelden op hun partner of hele negatieve dingen zeggen. Dit is heel destructief, want woorden kunnen nog lang rondspoken in het hoofd van de ander. Woorden hebben soms ook hele vervelende gevolgen. Ik heb dit zelf ook ervaren toen ik nog geen christen was. Als mijn partner niet naar me luisterde of iets had gedaan, waardoor ik boos was, zei ik dingen als: “Dit gaat er met je gebeuren als je het toch doet.” Vaak kwam dit nog uit ook. Dan gaf ik soms nog een trap na door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik zei het je toch, had je maar naar me moeten luisteren!” Nu weet ik beter. Mijn mond is gemaakt om positieve en zegenende woorden te spreken. Boosheid is echt van de duivel. Ik weet dat heel goed, want ik heb daar ook zo tegen moeten vechten. Door mijn thuissituatie was boosheid zich gaan vestigen in me. Ik wist niet hoe ik dingen moest verwerken. Ik kon zelfs iemand doodzwijgen in mijn boosheid. Door de Here Jezus en het geduld van mijn partner ben ik veranderd. Je hebt je eigen groeiproces in het leven, maar het huwelijk is ook een groeiproces. Je groeit naar elkaar toe, je leert elkaar steeds beter kennen. Dat betekent dat je naast de goede ook de slechte gewoontes van elkaar leert kennen. Onenigheid komt in elk huwelijk voor, omdat de gemiddelde man en vrouw nu eenmaal anders denken. Als we het in ons huwelijk niet eens worden, lijkt het alsof we op een rotonde terecht komen. We blijven maar rondjes rijden en weten


niet meer wanneer we eraf moeten. Soms lukt het gewoon niet eens meer en realiseren we niet eens meer dat we op een rotonde zitten zonder verder te komen. Het is belangrijk dat tenminste één van de twee partners zich als eerste onderdanig opstelt om uit de situatie te komen. Boeken over de relatie tussen man en vrouw, zoals ‘Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus’ van John Gray, gaan al jaren als warme broodjes over de toonbank en worden bestsellers. Waarom? Omdat het onderhouden van een goede huwelijksrelatie een uitdaging is voor iedereen die getrouwd is. Zelf vind ik het boek ‘Liefde en respect’ van Emerson Eggerichs een aanrader voor alle echtparen die moeilijkheden ervaren. Het boek is echter ook een verrijking voor alle echtparen. Het boek is gebaseerd op de woorden van Paulus in Efeziërs 5:2133. Hij legt uit hoe we elkaar als man en vrouw moeten behandelen.

De man moet van zijn vrouw houden en de vrouw moet respect hebben voor haar man. Het aantal echtscheidingen in christelijke huwelijken neemt toe. Waarom? We behandelen elkaar niet zoals de Bijbel ons voorschrijft. Er wordt in kerken ook maar weinig over dit onderwerp gepreekt en gesproken. De duivel is er op gebrand om relaties en gezinnen uit elkaar te halen. Als wij Efeziërs 5:21-33 gaan naleven en in de praktijk brengen, dan zullen man en vrouw inderdaad samen één zijn. Ze zullen een rots in de branding zijn tot de dood hen scheidt. Ga jij met je partner de uitdaging aan om een huwelijk te hebben, zoals God het bedoeld heeft? Shakila Olsen


DEREK PRINCE MINISTRIES…

BRENGT GODS WOORD TOT ) LEVEN! NIEUW EN ZEER ACTUEEL:

De belofte van voorziening… De bekende Bijbelleraar Derek Prince daagt je uit om vanuit geloof en Gods gevende hart te kijken naar je geld en je praktische nood – juist nu! In dit zeer complete en toegankelijke boek vind je antwoord op vragen als:

• Is voorziening en overvloed Gods maatstaf? • Hoe doorbreek ik een patroon van armoede? • Zijn er Bijbelse voorwaarden voor Gods voorziening? • Wat is de beste investering van mijn tijd en middelen? • Hoe eer ik God met wat ik heb (of ondanks wat ik niet heb)…

Ruim 190 pagina’s vol bemoedigend onderwijs dat je helpt om juist in de huidige economie zicht te krijgen op Gods plan en zijn mogelijkheden! ca. 190 pag. € 15,-

ANDER KRACHTVOER OM TE GROEIEN:

Gods Woord geneest! Een ‘must-read’ voor • wie zelf genezing zoekt • en wie wil (leren) bidden met anderen. 196 pag. €15,-

Leer bidden • Onze opdracht als priesters • 12 verschillende soorten gebed • Hoe bidden we ‘in Gods wil’? 190 pag. €15,-

Fundament van geloof door bijbelstudie

Gods wil, mijn levensdoel

Een compleet geloofsfundament door een zelfstudie van 20 lessen. 4 hoofdthema’s: Fundament, Dieper Leven, Israël, De Toekomst. Ook ideaal voor samen, b.v. als vrienden of met je huisgroep!

Compact boekje over radicale overgave aan Gods plan. Zeg met Jezus: ‘Mijn voedsel is Uw wil te doen!

200 pag. A4, met ringband €17,-

82 pag. €7,-

ONTVANG OOK DE GRATIS DPM-ONDERWIJSBRIEVEN! Richtinggevend, inspirerend Bijbelonderwijs, 4 keer per jaar per mail of in de brievenbus.

KIJK OP WWW.DEREKPRINCE.NL

of mail: info@dpmnederland.nl, of bel 0251-255044 (dagelijks van 9.00 tot 13.00)


UIT HET HART

Kan ik €7 lenen? E

en man kwam laat thuis van zijn werk, moe en geïrriteerd. Zijn zoontje van vijf zat op de stoep voor de deur op hem te wachten.

Zoon: ‘papa mag ik je iets vragen?’ Vader: ‘ja natuurlijk, wat is er?’ Zoon: ‘Papa, hoeveel verdien je per uur?’ Vader: ‘dat zijn jouw zaken niet, waarom vraag je zulke dingen?’ zei de vader kwaad. Zoon: ‘ik wil het gewoon weten. Alsjeblieft vertel het mij, hoeveel verdien je per uur?’ Vader: ‘als je het echt wil weten, ik verdien €14,00 per uur’ Zoon: ‘oh’ antwoordde de zoon met zijn hoofd gebogen. Zoon: ‘papa mag ik alsjeblieft €7,00 lenen?’ De vader werd furieus. Als dat de enige reden is waarom je mij dat vraagt zodat je geld kan lenen om één of ander dom speelgoedje te kopen, dan mag je nu onmiddellijk naar boven gaan en naar bed. En denk er maar over na waarom je zo egoïstisch bent. Ik ga niet elke dag hard gaan werken voor zulke kinderlijke onnozelheden. De jongen ging stil naar zijn kamer en sloot de deur. De man zat neer en werd nog bozer over de vragen van zijn zoontje. Hoe durft hij zulke dingen te vragen alleen maar om geld te krijgen? Na een uurtje of zo, was de man gekalmeerd en begon hij na te denken: Misschien moest het kind echt wel dringend iets kopen met die €7,00, en eigenlijk vroeg het kind nooit veel om geld. De man ging naar de

kamer van zijn zoontje en deed de deur open. Slaap je, zoon? vroeg de vader Nee, papa. Ik ben wakker. Zei de zoon. Ik heb eens nagedacht, misschien was ik te hard voor je. Het is een lange dag geweest en ik heb mij op jou afgereageerd. Hier is de zeven euro die je gevraagd hebt. De jongen lachte en zette zich rechtop. Dank je papa! riep hij. Hij nam vanonder zijn kussen nog wat geldstukken. De man zag dat zijn zoon al geld had en begon weer boos te worden. De jongen zat stil zijn geld te tellen, en keek dan naar zijn vader. Waarom vraag je mij geld als je al geld hebt? gromde de vader. Omdat ik nog niet genoeg had, maar nu wel. Antwoordde de jongen. Papa, ik heb € 4,00 nu. Kan ik nu een uur van je tijd kopen? Alsjeblieft kom morgen een uurtje vroeger naar huis. Ik zou graag samen met jou eten. De vader was vertederd. Hij legde zijn armen rond de jongen en vroeg hem te vergeven. Het is een kleine herinnering aan allen die hard werken in het leven. We mogen de tijd niet door onze vingers laten glippen zonder enige tijd te spenderen met diegenen die echt voor ons tellen, die het nauwst aan ons hart liggen. Als we morgen sterven, zal de onderneming waarvoor we werken ons gemakkelijk vervangen in een paar uur tijd. Maar de familie en vrienden die we achterlaten zullen het verlies voor de rest van hun leven voelen.

PRESS 59


Charis

Bible College, een unieke Bijbelschool 60

PRESS


INFORMERCIAL

E

nigszins verstopt tussen fabrieken op een industrieterrein in Naarden, in het midden van Nederland, staat het pand van Charis Bible College. Deze school is drie jaar geleden in Nederland gestart. De moederschool staat in Amerika. Deze heeft verschillende dependances, waaronder één in Engeland, waar Mark Becking, de directeur van Charis Bible College Nederland, samen met zijn vrouw Alice, het onderwijs heeft gevolgd. Uitgangspunt van deze school is het genadeonderwijs, gebaseerd op de onvoorwaardelijke liefde en genade van God. Levensveranderend Het onderwijs op deze school kan met recht levensveranderend genoemd worden. In twee jaar tijd wordt een stevig bijbels fundament gelegd, waardoor je beetje bij beetje doordrenkt raakt van Gods liefde en genade voor jou persoonlijk. Door het genadeonderwijs kom je langzaam tot het besef dat je een nieuwe schepping bent. Door dit besef ben je in staat om vanuit je identiteit in Christus verantwoordelijkheid over je leven en omstandigheden te nemen, om die aan Gods Woord te onderwerpen. Naast dit onderwijs leer je om datgene wat je zelf hebt geleerd, weer door te geven aan anderen. Je wordt getraind in leiderschap.

Op deze manier kan Charis Bible College dienstbaar zijn aan voorgangers in hun taak om ‘de heiligen toe te rusten tot dienstbetoon’, zoals in Efeziers 4:12 staat. Door het hele land zijn er zo al verschillende satellietscholen begonnen. Voor meer informatie over het starten van een eigen satellietschool, of voor andere informatie is er de website www.charisbiblecollege.nl Hier staan ook alle open (les)dagen vermeld. Charis Bible college is een gastvrije school. Kom gerust eens kijken!

CHARIS BIBLE COLLEGE Wat ga jij doen met de volgende twee jaar van je leven? Wil jij je voorbereiden op een bediening, of wil je je persoonlijke relatie met God verder ontwikkelen? Dan is Charis Bible College dé opleiding voor jou. Het onderwijs op Charis Bible College is bijbels onderwijs op hartsniveau, onderwijs waarin de onvoorwaardelijke liefde en genade van God centraal staat.

Bewustwording Wat deze school zo uniek maakt, is de persoonlijke begeleiding op maat. Het onderwijs moet van het hoofd naar het hart zakken en dat kost veel christenen vaak erg veel moeite.

Deze school, waar studenten van 18 tot 84 jaar studeren, biedt naast de tweejarige voltijd opleiding ook een deeltijd opleiding en een correspondentie cursus. Daarnaast heeft de school verschillende satellietscholen verspreid over heel Nederland.

Mark Becking: “In het proces van het vernieuwd worden van ons denken is vaak sprake van ‘zielse’ blinde vlekken. Door hierop in te spreken, ontstaat er een bewustwording waardoor de student leert om zelf te staan op wat Gods Woord zegt.”

Zoek je een school bij jou in de buurt, of wil je meer informatie, kijk dan op www.charisbiblecollege.nl of mail info@charisbiblecollege.nl of bel naar 035-5338875

Toerusten Door heel de kerk wereldwijd is er een enorme behoefte aan getrainde mensen die andere mensen naar het hart van God kunnen brengen. Daarom biedt de school naast de eigen opleidingen ook de mogelijkheid tot het starten van een satellietschool. Onder begeleiding kan in een plaatselijke gemeente dit onderwijs gegeven worden.

Kijk ook eens naar ‘the Gospel Truth’ via Family7

PRESS 61


De filosoof

ETIENNE KUYPERS

“We maken reclame voor onszelf door persoonlijke informatie schaamteloos publiekelijk te maken”

Is het echte leven virtueel geworden? Ons dagelijks leven wordt steeds meer door externe factoren bepaald. Het enige wat nog ertoe doet is jezelf amuseren. Entertainen. Zoveel mogelijk vluchten uit de verveling. Frivoliteit. De ultieme norm waardoor we worden getiranniseerd. We verliezen daardoor langzaam maar zeker elke controle over onszelf. Kinderen moeten studeren, je wordt gedwongen bepaalde kleding te dragen, je bent genoodzaakt deze muziek goed te vinden, je kunt niet anders dan jezelf profileren op Facebook of Twitter, als je geen smartphone hebt hoor je er niet bij, als je niet mee doet aan werklunches ben je niet belangrijk genoeg, communiceren doe je via sms of via het internet, als je niet deelneemt aan mobiele communicatie met een aantrekkelijk belpakket ben je een ouderwetse zeurpiet, etc. De door de reclame gestuurde markteconomie vertelt ons voortdurend dat elk verlangen kan worden gehonoreerd - op voorwaarde dat je het juiste product aanschaft en zo je eigen identiteit handen en voeten geeft. Een hypecultuur. Terwijl voorheen ouders, leerkrachten, rockmusici, sporters en politici referentiemodellen waren, stimuleren momenteel de televisie, het internet, games, mode, lifestyle en looks onze identiteit. Het contact met de echte werkelijkheid dreigt steeds meer op de achtergrond te verdwijnen. Mijn identiteit wordt gevormd door mijn Facebookprofiel en mijn uiterlijk. Presentatie is belangrijker dan inhoud. Ik ‘ben’ mijn Facebookprofiel, mijn kapsel en mijn kleding. Alles is zichtbaar. Wij zijn ons lichaam. Vrouwen behoren grote borsten te hebben. Mannen moeten gespierd zijn. Ook het aanbrengen van tatoeages en piercings zijn wegen om via ons lichaam onze identiteit te etaleren. Ik ben een beeld. Geen woord. Ik ben slechts een onbeduidend radertje binnen de economische machine en gehoorzaam braaf wat de beeldcultuur mij voorschotelt. De menselijke ideeën- en handelingssfeer is steeds meer gebanaliseerd. Onafhankelijk denken en individuele authenticiteit zijn ontregeld. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw geloven we in de mythe dat muziek een belangrijke rol kan vervullen om de

62

PRESS

structuur van de samenleving te veranderen. “I shouted out ‘who killed the Kennedy’s’ when after all it was you and me” – zingt Mick Jagger in Sympathy for the Devil (1968). Muziek met een idealistische functie. Wellicht een naïeve veronderstelling, maar het is in elk geval een interessantere visie dan de onverschilligheid die naderhand geruisloos binnen de westerse samenleving is geslopen. Momenteel geloven we in de mythe dat het leven slechts entertainment is. Dat stijl louter stijl is. Leve de lol. Let’s have a party. De oorzaak hiervan ligt in de verdwijning van het onderscheid tussen prijs en waarde. Het marktdenken heeft het eerste en laatste woord. Prijs en waarde zijn identiek. Wat goed verkoopt moet wel goed zijn. Wat slecht aan de man kan worden gebracht is automatisch slecht. Aangezien hechte sociale verbanden vrijwel zijn verdwenen, zoeken we tegenwoordig via ‘sociale’ netwerksites gefrustreerd naar alternatieven om onszelf van een identiteit te voorzien. De afstand tussen de alledaagse werkelijkheid en onze eigen innerlijkheid wordt zodoende steeds groter. Geprefabriceerd. Routine. Voorspelbaarheid. ‘Sociale’ netwerksites zijn niets anders dan markten waarop mensen hun narcistische verlangen naar aandacht bevredigen door zichzelf te verkopen. Mijn leven is geweldig. Er is geen vuiltje aan de lucht. Ongeremd extravert. Geen gesprek. Monoloog. We maken reclame voor onszelf door persoonlijke informatie schaamteloos publiekelijk te maken. Korte sensaties. Van alle kanten wordt ons een kinderlijke werkelijkheid opgedrongen en vraagt men om bekering tot het infantilisme. ‘Sociale’ media zijn de nieuwe kerk voor de gelovigen, waar de aanwezigen zelf voor pastoor of dominee mogen spelen en hun eigen verhaal op allerlei manieren kunnen verkopen. We staan voor de keuze: geloven of niet geloven. Al dat geschreeuw is niets anders dan zelfbedrog. Valsheid in digitale geschrifte. Verdringing. Het bedrijfsleven vaart er wel bij.


Een multinational als Facebook verkoopt persoonlijke informatie aan geïnteresseerde bedrijven, die vervolgens de Facebookgebruiker weer lastig vallen met allerlei onzinnige producten en uitnodigende teksten. Gebruikers van ‘sociale’ media zijn geen consumenten. Ze zijn het product. Handelswaar. De wereld van het technologisch consumentisme maakt op die manier van de echte wereld een karikatuur. Op Facebook vervangen we het echte liefhebben met een muisklik in het surrogaat dit vind ik leuk. Liefde in de commerciecultuur. Hoe meer ‘vrienden’ op Facebook of Twitter, hoe interessanter je bent voor adverteerders en hoe populairder je bent voor je ‘vrienden’. Maar hoe ziet iemand er uit die zoveel mogelijk digitale ‘vrienden’ maakt en telkens leuk wil worden gevonden? Hij heeft geen gezicht. Geen authenticiteit. Geen identiteit. Hopeloos verslaafd aan de omgang met zij die mij leuk vinden. Hoe ik werkelijk ben weet ik te verbloemen. ‘Vrienden’ zijn voor de evangelisten van ‘sociale’ media het betaalmiddel van de nieuwe sociale economie. De behaaglijke tendens van de vind-ik-leuktechnologie strookt echter niet met het ambigue karakter van echte liefde. Het is dubbelzinnig. Problematisch. Er bestaat namelijk niemand die jou tot in alle details leuk vindt. Daarom staat de digitale gelovige regelmatig voor de vraag: hou ik nu wel of niet van haar/hem? Kun je wel van iemand houden die je in de virtuele werkelijkheid ontmoet? En wat moet ik doen als blijkt dat die persoon niet perfect is? Echte

27 september vierde editie Nationale Coachseminar GRATIS ENTREE!

liefde vormt een bedreiging voor de wereld van het technologisch consumentisme. Grenzeloze bereidheid je in de ander te verplaatsen en jezelf derhalve voor een stuk weg te geven past namelijk niet in het virtuele concept. We kiezen voor ultieme vrijheid en bekommeren ons zo weinig mogelijk om waarheden, normen en waarden. Tegelijkertijd botsen we voortdurend tegen de grenzen van de zogenaamde ultieme vrijheid. We staan echter nauwelijks stil bij het gegroeide individuele en maatschappelijke onbehagen. We razen door in de spektakelsamenleving. Omdat we weten dat het leven van ieder van ons volstrekt onbetekenend is, komen we met een verzinsel om die onbeduidendheid uit te vlakken: de virtuele identiteit. Een opgeblazen ik. We zijn opgescheept met een surrealistische werkelijkheid. “Friends, of friends, of friends” – zingt Todd Rundgren in 2013. Maar we hebben behoefte aan regulering. We zijn niet opgewassen tegen onbeperkte vrijheid. Die permanente prikkeling zonder wezenlijke bevrediging holt ons immers langzaam maar zeker van binnen uit. Echte mensen. Het echte leven. Zijn die virtueel geworden? Ontaard? Is het contact met de werkelijkheid louter nog virtueel? Verduisterd? Is op die manier wel sprake van verbondenheid, of zijn we genadeloos overgeleverd aan de voortwoekerende infantilisering?

Post Hbo Leergang Excellent Leiderschap

Diepgang en bezinning voor ervaren leiders. Aan deze stevige leergang wordt meegewerkt door bekende en ervaren topbestuurders en hoogleraren van diverse universiteiten. De focus van de opleiding ligt op karaktervorming van de leider en het werken aan essentiële waarden in de uitoefening van het leiderschap (ook te volgen als toehoorder via de Masterclass Serie Persoonlijk leiderschap).

Post Hbo Leergang Excellent Mediation • NIEUW

Deze nieuwe leergang leidt op tot professioneel mediator en onderscheid zich van andere opleidingen voor mediation door een waardengedreven aanpak en een specifieke focus op het integreren van kennis en vaardigheden van mediation binnen de eigen organisatie en/of beroepspraktijk.

Post Hbo Leergang Excellent Coachen • 5e EDITIE

Onderscheid jezelf met een waardengedreven opleiding tot erkend registercoach, inclusief volledige opleidingssupervisie en scherp geprijsd!

Basiscursus Coachende Vaardigheden • 200 +

Meer dan 200 deelnemers volgden reeds deze pratische en betaalbare Basiscursus op Hbo-niveau met heldere christelijke uitgangpunten en vakbekwame trainers.

www.excellence-opleiding.nl CC•Excellence, Postbus 660, 9200 AR Drachten Tel.: 0512 - 78 58 72 Mail: info@cc-excellence.nl

Start: september 2013


PIETERS - dynamisch als de zee

DE KWESTIE Kan ik verder komen met mijn promotie- en/of communicatiebudget dan tot dusver? Bovendien wil ik adequaat – zonder allerlei tussenpersonen – kunnen overleggen en advies krijgen. HET AANBOD Pieters Grafisch Bedrijf te Groede is voor veel bedrijven en (chr.) organisaties al een jarenlange partner op een breed gebied van vormgeving en drukwerk. De laatste jaren is daar strategisch advies, printen en gepersonaliseerd mailen bijgevoegd en het bouwen van apps en websites. HET VERSCHIL We overzien het totaal aan mogelijkheden en kosten. Brengen consequent lijn in al uw communicatie-uitingen. Werken met zeer moderne apparatuur en goede vakmensen op alle niveaus. Hechten aan kwaliteit, betrouwbaar zaken doen, persoonlijke betrokkenheid en duurzaam produceren. CONCLUSIE U bent direct bij de verantwoordelijke leverancier. Test ons uit; bovendien betaalt u pas na levering bij 100% tevredenheid.

Het keurmerk voor verantwoord bosneheer

0117-377170 | www.pieterspress.nl ontwerpen | drukken | direct-mail | strategie | websites & apps


Dara Maclean “Als artiest en als christen is het mijn verantwoordelijkheid om geen halve boodschap te verkondigen”

KUNST&CULTUUR boeken

|

films

|

muziek

|

kunst

|

culinair

PRESS 65


MUZIEK

E

r zijn maar weinig artiesten die een muzikale diepgang en de verheerlijkende realiteit van een leven met Christus zo goed kunnen combineren als Dara Maclean. Haar muziek is een vrolijke mix van populaire teksten, eeuwige waarheden, dansbare beats en het evangelie. Dara is opgegroeid net buiten Fort Worth in Texas, in een gezin waar haar liefde voor muziek en voor de Heer sinds jaar en dag aangemoedigd word. Ze was nog maar net 13, toen ze de aanbidding begon te leiden in de kerk. “Ik ben zingend, dansend en toneelspelend opgegroeid in een kerkelijke omgeving, “ zegt ze. “Mijn ouders en ik dienen gezamenlijk als een familie in de kerk. Muziek stond voor mij altijd gelijk aan bediening. Dienend om de gebrokenen, onbeminden en ontmoedigden hoop te geven en om uiteindelijk mensen Gods liefde te laten zien. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen, zo ben ik geschapen.” In haar schooltijd maakte Dara deel uit van een zanggroep die veel gereisd heeft om op verschillende plekken in kerken, op conferenties te kunnen zingen. Toen Dara de middelbare school afgerond had, dook ze in de muziek en in de bediening. “Het voelde alsof dat was wat ik moest doen.” Dara vertelt hoe de CD “The Miseducation of Lauryn Hill” haar hielp ontdekken wie ze als artiest wilde zijn. “Ik herinner me gesprekken met mijn vader en moeder over hoe Lauryn de Heilige Schrift in haar muzikale teksten op een unieke manier citeerde. Ik vond het geweldig. Het duurde niet lang totdat ik zelf gitaar begon te spelen en met het schijven van teksten begon.” Dara, die ook beïnvloed is door tijdgenoten als Adèle, Natasha Bedingfield, Ray LaMontagne, John Legend en Marc Broussard, heeft een eigen geluid waarmee ze de vreugde en uitbundigheid van Gods liefde vertegenwoordigt. Haar benadering is eerlijk en oprecht. Ondanks dat je technische vaardigheden in Dara’s muziek hoort, is het haar individualiteit die haar laat sprankelen. “Ik heb zangles gehad,” vertelt ze, “maar ik ben niet naar het conservatorium gegaan. Een deel van mijn verhaal is dat ik niet opgepoetst en perfect opgeleid ben. Mijn albums laten mijn persoonlijke reis door de muziek zien.”

About...

Dara Maclean 66

PRESS

“Als artiest en als christen is het mijn verantwoordelijkheid om geen halve boodschap te verkondigen, maar de volledige, complete boodschap van verlossing.” Als christelijke artiesten moeten we de verantwoording hebben om de waarheid over het volbrachte werk van Christus te spreken.” De pure uitbundigheid van haar muziek verzekert haar effectiviteit in het uitdragen van die boodschap. Ondanks het feit dat haar boodschap niet verwaterd is, is haar aanraking licht en de muziek feestelijk en universeel. De levenslessen waarbij Dara de muziek en haar bediening combineert, hebben haar de mogelijkheden gegeven om een individuele stijl te creëren, waarbij ze net zo overtuigend is als elke ander in de huidige muziekscene.


&

Inspirerende films documentaires God of Wonders 26-talige DVD over de wonderen van Gods schepping

DVD | PRIJS €2,50

Spurgeon, de volksprediker inspirerend docudrama over Charles Spurgeon

DVD | PRIJS €4,95

George Müller, pionier van de achterbuurten inspirerend docudrama over George Müller

DVD | PRIJS €9,95

Red de molen een spannende detectivefilm voor kinderen

DVD | PRIJS €9,95

mee naar de fascineomplexe ontwerpen ie doen schudden.

tin zijn studenten rkelijke dieren, die onele evolutie.

zijn medische en evolutie... beter uderen van dieren uitdaagden.

??

gd :

uur kunnen produ-

rinken zonder dodeenen te veroorzaken?

en lopen, zelfs op

Incredible Creatures that defy Evolution voorbeelden uit de dierenwereld waar de evolutie geen antwoord op heeft (3delig)

volutie tarten 1 laat n dat de ontwerpen en Schepper toegenen onmogelijk door ilm zal u inspireren euriger te bekijken.

DVD | PRIJS €9,95 p/s

Return to the Hiding Place alles wat u nog niet wist over De Schuilplaats van Corrie ten Boom

DVD | PRIJS €5,00

Helden van de Titanic boeiende documentaire die een ander licht werpt op de ondergang van dit legendarische schip

DVD | PRIJS €5,00

>>>>

VOOR BESTELLINGEN KUNT U E-MAILEN NAAR INFO@GALILEE.NL VERMELD DUIDELIJK UW NAW- GEGEVENS, TITEL EN AANTALLEN.


Terwijl het Midden Oosten in oproer is, staat Amerika, de bondgenoot van Israël, op het punt meegesleept te worden in een oorlog. Zij is het doelwit als de strijd voor Jeruzalem begint. Deze film, gebaseerd op de bestseller Jerusalem Countdown van James Hagee, laat de realiteit zien van een onvermijdelijk conflict tussen Israël en de Islam. Als er nucleaire wapens Amerika worden binnengesmokkeld, komt senior FBI agent Shane Daughtry voor de onmogelijke taak te staan deze te vinden voordat ze worden geactiveerd. Het voorspel tot het Armageddon is begonnen.

PRIJS

€12,55

VOOR BESTELLINGEN KUNT U E-MAILEN NAAR INFO@GALILEE.NL


The Mark

Suing The Devil

Courageous

DVD PRIJS €12,55

DVD PRIJS €14,99

DVD PRIJS €14,99

De internationale economie staat op de rand van de afgrond. Om deze situatie te redden, is er een G20top in Berlijn georganiseerd, waar een geheime nieuwe technologie zal worden aangekondigd. Op de vlucht van Bangkok naar Berlijn is bij Chad Turner, een voormalig soldaat en nu werelds eerste test object voor de geheime technologie, een biometrische microchip geïmplanteerd. Een groep huurlingen, onder leiding van Joseph Pike, zit ook in het vliegtuig om deze te kapen en de microchip te stelen voor hun mysterieuze leider, Philypp Turk. Chad moet er voor zorgen dat de microchip niet in verkeerde handen valt!

Een jonge rechtenstudent Luke O’Brien, besluit de duivel aan te klagen voor 8 biljoen dollar na een reeks van nare gebeurtenissen. En wat niemand verwacht, gebeurt. De duivel zelf verschijnt in de rechtbank met een batterij van de beste advocaten. Zal Luke overeind blijven tegenover zoveel geweld. Net als met zijn eerdere experimenten slaagt filmmaker Tim Chey er ook nu weer in de aandacht te trekken met een opvallend gegeven. De duivel voor de rechter. Het is een fascinerende strijd tussen goed en kwaad, afgewisseld met humor die de ene keer beter werkt dan de andere keer. In ieder geval zal Suing the Devil weer de nodige vragen oproepen. En dat is precies wat Tims bedoeling is: wiens kant kies jij?

Vier politiemannen met één roeping: Dienen en beschermen. Op een gegeven moment krijgen ze alle vier te maken met een uitdaging waar ze geen van allen goed op zijn voorbereid: Vader zijn. Terwijl ze zich volledig geven voor hun baan, wekken ze de indruk dat vader zijn niet zo belangrijk voor ze is. Maar al gauw wordt duidelijk dat ze er met deze slappe houding geen succes zullen boeken als vaders. Als er tegenslagen komen, blijven deze mannen worstelend achter met hun dromen, hun angsten, hun geloof en hun vader zijn. Kan de urgentie van de dag deze vaders ertoe aanzetten om dichter bij God te komen... en bij hun kinderen?

Fireproof

The Wager

DVD PRIJS €12,99

DVD PRIJS €14,99

In The Blink of an Eye DVD PRIJS €10,00

VERMELD DUIDELIJK UW NAW- GEGEVENS, TITEL EN AANTALLEN.


Andrew Wommack - Totale overwinning Beeldformaat: 16:9 Taal: Engels/Nederlands

www.lifemediavision.com

Dit is een uitgave van Stichting Hij Leeft Zending. Besteladres: Postbus 7, 3720 AA Bilthoven. Tel. 030-6051970. Opname en Productie: Lifemediavision.com

Don’t leave your first love

Spreker: Jaap Kooij

Jaap en Swaantje Kooy zijn de oprichters van de stichting Hij Leeft Zending. Al meer dan 52 jaar reizen ze de wereld rond om de boodschap van het evangelie te brengen. Samen hebben zij evangelisatiecampagnes met reddingen en genezingen in meer dan 20 landen gehouden. Vele mensen hebben zij voor Jezus mogen winnen, gemeenten mogen bouwen en vele christenen in hun geloofswandel bemoedigd. In 2011 zijn Jaap en Swaantje kooij teruggekomen in Nederland. Ze willen nu een Apostel zijn voor de Timotheusen in Nederland om een nieuwe generatie werkers te helpen met wijsheid, inzicht en de ervaring die God hun gegeven heeft.

Don’t leave your first love - Verlaat je eerste liefde niet

Joseph Prince - De wet versus genade

Joseph Prince legt op deze twee dvd’s heel duidelijk uit wat nu precies het verschil is tussen de wet uit het oude testament en de genade in het nieuwe testament en wat dat voor ons leven betekend.

Verlaat je eerste liefde niet Spreker: Jaap Kooij

DUBBEL DVD €10,00 ENKEL DVD €7,00

70

VOOR BESTELLINGEN KUNT U E-MAILEN NAAR INFO@GALILEE.NL VERMELD DUIDELIJK UW NAW- GEGEVENS, TITEL EN AANTALLEN.

<<<<


<

Vaar (weer) mee met de Een greep uit ons ruime aanbod reizen in 2013. Voor ieder wel wat! 5 -7 april april Varende Bijbelstudie en trainingsreis met Paul en Annick Rooda Thema: Een open hemel Genezing en leven in het bovennatuurlijke van God Er is al een open hemel. Kosten: € 135,- p.p. all.in.

12 -14 april Huwelijkseminar met

Koos en Georgine Hartnack Thema: Verrijking van het huwelijk door Bijbelse uitleg van het Vaderhart van God Kosten: € 135,- p.p. all.in. mei

5 -10 mei Vaderhart Bootconferentie met Henk Bruggeman Thema: Vaderhart van God Kosten: € 330,- p.p. all.in.

Eigen fiets meenemen. Kosten: € 325,- p.p. all.in. juni

met Kees en Fieke Goedhart Thema: De wedstrijd lopen... maar hoe? Kosten: € 330,- p.p. all.in.

23 - 28 juni Varende Bijbelstudie vakantiereis

juli 30 juni - 5 juli Varende Vakantie Bijbelstudie reis

met Hugo van Leemputten en team Thema: Vaders genezende liefde... meer dan ooit! Kosten: € 330,- p.p. all.in.

7 - 12 juli DUITS-ENGELSTALIGE Vaderhart Bootconferentie met Henk Bruggeman en Peter Helms Thema: Vaderhart van God Deze conferentie zal van Engels naar Duits worden vertaald. Kosten: € 330,- p.p. all.in.

14 - 19 juli Bijbelstudie vaarvakantie

met Bram en Greet Flippo (worship Leon en Joan Hiele) Thema: De Reis van je Leven... Liefhebben, Luisteren, Leven... Kosten: € 330,- p.p. all.in.

19 - 24 mei Vaar- en fietsvakantie

2 - 7 Juni Varende Bijbelstudie vakantiereis

www.stichtingsiloam.nl

met Jaap Dieleman Thema: Uw Koninkrijk kome Kosten: € 330,- p.p. all.in.

21 - 26 juli Varende vakantie bijbelstudie en trainingsreis met Paul en Annick Rooda Thema: Een open hemel genezing en leven in het bovennatuurlijke van God Kosten: € 330,- p.p. all.in.

aug

28 juli - 2 augustus Bijbelstudie vaarvakantie met Anthon en Joke van der Laak Thema: Wees jezelf; er is niemand zoals jij! Kosten: € 330,- p.p. all.in.

4 - 9 augustus Vaderhart Bootconferentie voor Partners In Harvest (PIH) met Henk Bruggeman

Thema: Vaderhart van God en nieuwe stijl kerk en leiderschap. Extra info: Dit is een Engelstalige conferentie (Partners In Harvest) voor leidinggevenden, voorgangers en oudsten Kosten: € 330,- p.p. all.in.

18 - 23 augustus Varende Bijbelstudie vakantiereis

met Peter en Vanessa Steffens Thema: Van heerlijkheid tot heerlijkheid Kosten: € 330,- p.p. all.in.

25 - 30 augustus DEUTSCHSPRACHIGE Vaterherz-Bootkonferenz

27 - 29 september Profetisch vrouwenweekend met Eva Lommerts, Ineke Groot Enzerink en Esther Vosterman van Oijen Thema: Stap uit je boot Kosten: € 135,- p.p. all.in. okt 11 - 13 oktober Huwelijksseminar met

Koos en Georgine Hartnack Thema: Verrijking van het huwelijk door Bijbelse uitleg van het Vaderhart van God Kosten: € 135,- p.p. all.in.

25 - 27 oktober Mannenweekend met

Bram Flippo en Leon Hiele Thema: Wat zegt de Bijbel over liefde en hoe gaan mannen daar mee om Kosten: € 135,- p.p. all.in.

mit Henk Bruggemann Anbetung mit Sigrun Czech Thema: Das Vaterherz Gottes Kosten: € 330,- p.p. all.in.

sept 8 - 13 september Varende Bijbelstudie vakantiereis

met Bart Doornweerd Thema: Een woonplaats voor de Allerhoogste Kosten: € 330,- p.p. all.in.

15 - 20 september Vaderhart Bootconferentie met Henk Bruggeman Thema: Vaderhart van God Kosten: € 330,- p.p. all.in.

Voor het complete programma en uitgebreide informatie over de reizen en/of reserveringen: Bel: 06 - 53 92 11 55 Mail: siloam@vaart.net

Direct online een reis boeken kan ook: www.stichtingsiloam.nl

Genieten van waterrijk Nederland


72

PRESS


INFORMERCIAL

Jubilee Campaign komt op voor rechtelozen Petitiecampagnes voeren voor gevangen Iraanse christenen, onderzoek doen naar de situatie van christenen in Syrië, lobbyen bij de VN voor het instellen van een onderzoekscommissie naar de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Zomaar een greep uit de werkzaamheden waar Jubilee Campaign zich als christelijke mensenrechtenorganisatie mee bezig houdt. Met één bindende factor: solidair zijn met hen die worden onderdrukt, waar ook ter wereld, en ervoor zorgen dat hen recht wordt gedaan.

Bezoekers van de EO-Jongerendag zetten hun handtekening voor Saeed Abedini, de gevangen Iraanse christen waarvoor Jubilee Campaign momenteel actie voert.

‘Gerechtigheid en recht zijn het fundament van Uw troon, goedertierenheid en trouw gaan voor Uw aangezicht uit.’ Psalm 89:15 is één van de Bijbelteksten die de medewerkers van Jubilee Campaign inspireren om hun werk te doen. Dit werk begon op 27 juni 1978, toen twee Russische families de Amerikaanse ambassade in Moskou binnen vluchtten. Al achttien jaar lang probeerden ze tevergeefs de Sovjet-Unie te ontvluchten, omdat zij bedreigd en getreiterd werden vanwege hun christelijke geloof. De Russische regering wilde de christenen echter niet laten gaan; vijf jaar lang zaten zij daarom als gewetensgevangenen opgesloten in een kamertje van 5 bij 5 meter in de Amerikaanse ambassade. In Engeland besluit Danny Smith begin jaren tachtig een comité op te richten om actie te voeren voor de vrijlating van de twee families, wat de geboorte van Jubilee Campaign betekent. Wanneer de Russische christenen in 1983 eindelijk toestemming krijgen om te emigreren naar Israël, is het werk voor Jubilee Campaign echter nog niet gedaan. Na hun vrijlating ontwikkelde Jubilee Campaign een langetermijnvisie. Zij wil een neutrale, niet-kerkgebonden mensenrechtenorganisatie zijn, die opkomt voor de rechten van hen die te maken krijgen met discriminatie op religieuze gronden, waar ook ter wereld.

Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign, bezocht samen met Joël Voordewind van de ChristenUnie Turkije en Syrië om de situatie van Syrische christenen te onderzoeken.

‘Het belangrijkste en meest emotionele moment in de afgelopen tijd was de vrijlating van Yousef Nadarkhani op 8 september 2012’, vertelt Peter Bronsveld, directeur van Jubilee Campaign. De Iraanse voorganger werd vrijgelaten enkele maanden nadat Jubilee Campaign ruim 20.000 handtekeningen overhandigde aan de Iraanse ambassadeur voor de vrijlating van Nadarkhani. ‘Voor mijzelf was dit het bewijs dat het echt werkt! Als we in de traditie van Mattheüs

PRESS 73


INFORMERCIAL 25 geld en tijd durven te geven en bereid zijn om naar behoeftigen en gevangen toe te gaan, mogen we rekenen op resultaat en zegen.’

Geïnteresseerd in het werk van Jubilee Campaign? Ga naar de website www.jubileecampaign.nl, meld u aan voor de nieuwsbrief en vraag het gratis mensenrechtenmagazine Just Right aan. Ann Buwalda, advocate bij Jubilee Campaign, pleit bij de VN-Mensenrechtenraad voor de afschaffing van godslasteringswetten in landen als Pakistan.

74

PRESS

Peter Bronsveld, tweede van links, samen met het team van CLAAS. Jubilee Campaign ondersteunt deze Pakistaanse organisatie die christelijke slachtoffers van godslasteringwetten juridisch bijstaat.

Geïnteresseerd in het werk van Jubilee Campaign? Ga naar de website www.jubileecampaign.nl, meld u aan voor de nieuwsbrief en vraag het gratis mensenrechtenmagazine Just Right aan.

Voor Albert Koop, jurist bij Jubilee Campaign, was vooral de onderzoeksreis naar Syrië en Turkije eerder dit jaar een eyeopener. ‘Wanneer je het het lijden van christenen van dichtbij ziet, kun je daar niet onbewogen onder blijven.’ Albert presenteerde tijdens een hoorzitting de bevindingen van Jubilee Campaign tijdens de reis aan de Tweede Kamer en overhandigde samen met de ChristenUnie het rapport ‘Syrische vluchtelingen tussen twee vuren’. Het rapport adviseert de Kamer onder andere om geen wapens te leveren aan de rebellen, omdat de kans groot is dat ze in handen komen van de extremistische moslimgroepering Al Nusra. ‘De politiek moet inzien dat de Syrische christenen zich in een afschuwelijke situatie bevinden. Als er niets wordt gedaan, is de kans groot dat deze eeuwenoude gemeenschap helemaal uit Syrië verdwijnt.’


Bedreigd, gemarteld, ge誰soleerd... ...om zijn geloof in Christus. Red Saeed Abedini!

Teken de petitie!

www.RedSaeed.Nu

PRESS 75


INFORMERCIAL

Dank U wel dat U de grote Baas bent van de media

D

ank U HEERE God. Wij staan hier in gebed bij de Televisietoren in Hilversum in zwakheid en afhankelijkheid. Heere als we denken aan het bolwerk van de boze die probeert de media in handen te krijgen en te houden dan houden we ons hart vast. Maar U bent sterker. U die in de hemel zit, lacht om het gekrakeel van de boze in de media. U zult hen wegvagen door de adem van uw mond. U zegent de rechtvaardigen. Psalm 2. U roept ons op uw woord te proclameren. Wij danken U dat we de tekst Johannes 3:16 huis aan huis hebben verspreid in Hilversum.Wij zijn er opnieuw bij bepaald dat U gebeden wilt zijn als het om de media gaat. We zijn bepaald bij onze gebedsloosheid en leesloosheid. We zijn jaren geleden begonnen om bij de Televisietoren te bidden. Dank U wel dat door gebed grote legers terugdeinzen. Water wijkt. Muren vallen. Dank U wel dat U in de hemel wacht op gebed. Thans zijn mijn ogen en mijn oren hier om te zien en te horen naar het gebed te dezer plaatse. Wat een geweldige kracht in 2 Kronieken 7:15. U houdt het leven en de dood voor, de zegen en de vloek. In Deuteronomium 30 vers 10 tot 20. Kies dan het leven opdat we leven. En het is niet te moeilijk dat we ervoor naar de overkant van de zee moeten of over een hoge berg. Uw woord is dichtbij in ons hart. Dank U wel.

U zendt de waarheid uit: Kies voor het leven opdat je leeft

We staan versteld van de enorme media mogelijkheden die U vandaag mogelijk hebt gemaakt. Het is alsof U met de Hervorming en de Reformatie juist de uitvinding van de boekdrukkunst gegeven hebt om een geweldige verspreiding te geven van het evangelie over de wereld in de eigen taal van de mensen. Hoe zijn wij in ons land gezegend toen als eerste beslissing van de Synode in Dordrecht in 1618-1619

76

PRESS

besloten werd om de Bijbel in de landstaal te vertalen en te verspreiden. De beroemde goed vertaalde Lutherbijbel is ook de basis is geweest voor onze Staten Vertaling in het Nederlands. Wat een zegen dat in ons land de reformatie en hervorming zo krachtig zijn doorgedrongen niet in de laatste plaats door de zegen van het Huis van Oranje door de eeuwen heen tot op vandaag. Vandaag zijn het de moderne mediaontwikkelingen die een wereldwijde verspreiding van het woord van God mogelijk maken. Heere, dank U wel dat U ons oproept en opzweept om deze nieuwe mogelijkheden op brede schaal te gebruiken. Dank U wel dat wij uw woord dat een lamp voor onze voet en een licht op ons pad is. Dank U wel dat U de grote Baas bent van de media. U zendt de waarheid uit. Want U bent het licht en het leven en een ieder die U volgt zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben. HEERE laat Hilversum een stad van het licht zijn dat heel ons land verlicht bij het woord van God. L.P. Dorenbos, Schreeuw om Leven, Hilversum 06 51199125 www.schreeuwomleven.nl www.erishulp.nl www.brinktv.com


VOOR HILVERSUM MEDIASTAD Zo lief heeft God ook u en jou!

WANT zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.

Johannes 3:16

HET GEHEIM WAARDOOR JE JE LEVEN IN VREDE, VREUGDE EN LIEFDE VOOR JEZELF EN JE NAASTE KUNT LEVEN (Lees hierover alles in de Bijbel)

KOM 14 JUNI VANAF 18.00 TOT 21.00 UUR BIDDEN VOOR DE MEDIA BIJ DE TELEVISIETOREN DOODWEG/KRUISLAAN, HILVERSUM

Stichting Schreeuw om Leven, Ruitersweg 37a, 1211 KT Hilversum, tel 035 624 43 52, bank ING 9079, www.schreeuwomleven.nl www.erishulp.nl www.brinktv.com

AGENDA OKTOBER

Dekker Evenement Centrum www.events4christ.nl

DECEMBER

Zwolle, Amsterdam en Rotterdam www.events4christ.nl

19

21-22

OKTOBER

22-27

Ook een event plaatsen mail naar info@pressmagazine.nl (plaatsing geschied onder voorbehoud)

De Betteld Zelhem www.revivalalliance.nl


GETUIGENIS

Verloren Gevonden

78

PRESS


Janette Scharrenburg (schuilnaam) raakte door allerlei moeite en ellende aan het randje van de afgrond. Ze had een moeilijke jeugd. Haar moeder had last van manische depressie. Ze werd vaak opgenomen, voor lange periodes. Janette en haar twee broers werden dan verzorgd door familie of vrienden. Haar ouders deden hun best en waren gelovige mensen, ze hadden zelfs een christelijke jeugdclub. Janette voelde zich diep ongelukkig en overwoog een einde aan haar leven te maken. Haar plan en afscheidsbrieven waren klaar, al haar zaken waren in orde.

I

k ben als kind seksueel misbruikt en heb vreselijke dingen mee gemaakt. Toen ik nog geen elf jaar was, pleegde mijn vader zelfmoord. Zijn daad schokte mij diep. Mijn moeder werd permanent opgenomen. Toen ik 15 jaar was vluchtte ik weg en werd ik verliefd op een veel oudere man. Op mijn 16e trouwde ik met hem. Kort vóór mijn 18e kregen wij een dochter. Ons huwelijk mislukte echter en we gingen scheiden toen onze dochter nog geen jaar was. Dit was het begin van jaren zoeken. Toen ik mijn huidige man leerde kennen had ik inmiddels drie dochters bij drie verschillende mannen. In mijn vorige huwelijken ben ik misbruikt en geslagen. Eén echtgenoot was een alcoholist. Inmiddels ben ik in mijn vierde huwelijk. Van buiten was ik iemand die van plezier hield en altijd een helpende hand uitstak. Voor mijn kinderen probeerde ik een goede moeder te zijn. Maar van binnen was ik stervende, voelde me eenzaam en niet geliefd. Ik voelde me verloren en dacht dat het niet erger kon worden. Maar het werd erger. Voor mijn huidige man gaf ik alles (huis, baan, vrienden, alles wat me dierbaar was) op om bij hem en zijn drie kinderen te komen wonen. In het tweede jaar van ons huwelijk verhuisden we van Arnhem naar de Achterhoek, naar een heel klein dorp, met veel sociale druk. Niemand accepteerde mij daar. Ik ging naar een kerk en niemand sprak mij aan. Ik voelde me zo diep ongelukkig. Zelfs de schoonfamilie van mijn man maakte ons leven tot een hel. (Het betreft familie van zijn eerste vrouw, die aan kanker overleed en hem met drie zeer jonge kinderen achterliet). Ook mijn jongste dochter was zeer ongelukkig. In 2006 overleed een dierbare vriend van mijn dochter aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. Mijn dochter kreeg hierdoor een enorme klap. Daarna begon zij zichzelf te snijden, bleef op haar kamer, en wou niet met mij over haar verdriet praten. Toen ze 16 jaar oud was, liep ze van huis weg. Ze had via internet een jongen leren kennen, een

loverboy. Mijn twee andere dochters verbraken het contact met mij. Ik belandde in een diepe depressie. Vier maanden bleef ik in mijn bed, at niet en bereidde me erop voor om een eind aan mijn leven te maken. Niemand die ons kwam helpen. Psychiaters schreven allerlei antidepressiva voor. Niets hielp. Ik voelde me zo ongelukkig van binnen, niet begrepen. Al het oud zeer van vroeger kwam heftig naar boven. Ik walgde van mijzelf en dacht dat het wereld zonder mij een veel betere plaats zou zijn. Op een gegeven moment was ik zover. Mijn plan en afscheidsbrieven waren klaar, al mijn zaken waren in orde. Toen gebeurde er iets vreemds, waardoor ik op mijn knieën ging en heel hard schreeuwde: “God als u nu echt bestaat, help me, ik wil niet zo leven, ik ben zo ongelukkig, ik heb zo veel pijn, Help me!” De volgende dag had ik een afspraak bij Jeugdzorg over mijn dochter, met wie ik vier maanden geen contact had gehad. Iemand reed me erheen, omdat ik niet in staat was om zelf te rijden. Toen ik uit de auto stapte, zag ik twee mannen met elkaar in gesprek. Eén keerde zich tot mij en zei: “Mevrouw, waarom ben je zo verdrietig, weet je dat Jezus van je houdt en je nooit in de steek zal laten.” Ik begon vreselijk te huilen. Hij gaf mij een kaart, met een adres van een kerk in Zutphen. Ik wist dat dit een boodschap van God was. Daarom bracht ik de moed op om zondag naar deze kerk te gaan. De liefde van de mensen overweldigde mij. Ik vertelde enkelen wat er met mij gebeurd was. Naar die kerk bleef ik gaan. Ik begon me veel beter te voelen. Op 31 december 2006 ging ik op mijn knieën en stortte heel mijn hart voor Jezus uit. Er kwam een rust over me heen, ik voelde iets in mijn lichaam gebeuren. In de dagen erna begon Hij te werken in mijn leven. Mijn depressie ging weg, ik begon weer te slapen, zonder medicatie, mijn pijn en verdriet waren ineens verdwenen. Ik voelde me een nieuw mens. Op een gegeven moment besloot mijn man ook mee te gaan naar de kerk. Met zijn eigen ogen wilde hij zien wat voor kerk dit was. Hij geloofde helemaal niet in een God. Kon niet, volgens hem. Als er een God was, zou die nooit zijn vorige vrouw (door kanker) van hem afgepakt hebben. Toen der tijd had ik de ziekte van Ménière, een chronische ziekte die gepaard gaat met aanvallen van ernstige draai-duizelijkheid. De ziekte tast je gehoor aan. Eén oor was helemaal doof, het andere oor slechthorend. In 2007 sprak een gastspreker in onze kerk. Hij liep sprekend de zaal in en kwam langs mijn dove oor, waardoor ik hem niet meer kon horen. Ik wou zo graag horen wat deze man te vertellen had! Ik legde mijn hoofd in mijn handen en vroeg God of Hij deze spreker

“Ik walgde van mijzelf en dacht dat het wereld zonder mij een veel betere plaats zou zijn” PRESS 79


GETUIGENIS op een spot zou laten staan, zodat ik Zijn woord kon horen. Op dat moment ging mijn dove oor heel gek doen; het was net of iemand een megafoon tegen mijn hoofd hield. God had mijn oren open gemaakt, ik kon weer horen! Ik werp me op de grond en schreeuwde: “Ik kan horen! Ik kan horen!” Mijn man kwam bij me en vroeg wat er was. Onder tranen vertelde ik hem dat God mijn oren had open gemaakt. Ook hij begon te huilen, evenals vele anderen die in de dienst aanwezig waren. Iedereen kwam bij me en ik moest vertellen wat er gebeurd was. Een wonder van God, één van de vele die de komende maanden zouden volgen. Ik begon de stem van God te horen, zo duidelijk en dan in mijn oor dat voorheen doof was. In maart 2007 waren mijn handen en voeten vol met eczeem, blaren en wonden. Ik moest opgenomen worden voor een huidpeeling. Zondag voor de opname bad iemand in de kerk voor mij. Maandag stond ik op en mijn handen en voeten waren genezen, alles was weg, geen litteken, helemaal niets te zien, geen blaren en wonden meer. De artsen hebben er geen verklaring voor, maar ik wel: weer het werk van God. Een ander wonder. Mijn stiefdochter was in april 2007 bezig voor het eindexamen Havo. Ze had er een hard hoofd in en was bang dat ze het niet zouden halen. Zij had een rot jaar gehad: mijn depressie, haar zus weggelopen.

niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is. Laten we dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen, vooral voor onze geloofsgenoten.” De volgende ochtend vertelde ik mijn man en mijn huishoudelijke hulp wat God me had opgelegd. Beiden zeiden: je moet doen wat Hij je vraagt. Toch was ik eigenwijs en dacht: ik wacht af tot zondag, dan zal ik het rechtstreeks aan mijn voorganger vragen. Zondag na de dienst nam ik hem terzijde en vertelde wat God mij opgedragen had. Hij begon te huilen. Donderdag op vrijdag was bij hem ingebroken en zijn fiets was gestolen uit zijn hok. De prijs van de fiets was 1172, 62 euro. Hij gebruikte de fiets om mensen te ontmoeten in Zutphen en Gods woord te brengen. De fiets was niet op slot en daarom zou de verzekering niet uitkeren. De bovengenoemde Bijbeltekst was de favoriete tekst van zijn vrouw. Ik ben naar huis gegaan en heb het geld overgemaakt. Ik zal nooit meer aan Gods woord twijfelen. Twee dagen later ontving ik trouwens van de belasting een enorme teruggaaf. God heeft mijn leven helemaal omgedraaid. Ik houd zoveel van Hem en zal de rest van mijn leven Hem blijven dienen. Ik dacht vroeger dat ik een christen was, ik ging naar een kerk, las mijn Bijbel, stond altijd klaar voor een ander. Ik sprak nooit over mijn geloof, want dit was iets

“Van binnen was ik stervende, voelde me eenzaam en niet geliefd” Ik zei toen aan haar: “Vertrouw op God, en ik zal voor je bidden.” God sprak weer tot mij, heel duidelijk: “Wees niet bang, je dochter zal slagen met twee zevens en allemaal zessen en een vijf voor wiskunde”. Ik was blij en vertelde iedereen wat God me gezegd had. Ik werd echter voor gek verklaard. Op de laatste dag van haar examens kwam ze bij me: “ik ben echt gezakt, Janette.” Ik vertelde haar weer wat God tegen me had gezegd. De volgende dag verwachtte zij een telefoontje van de school dat zij gezakt was. Het telefoontje kwam niet. Ze ging naar haar school en kwam thuis met haar cijfers: twee zevens, de rest zessen en een vijf voor wiskunde. Op een donderdag of vrijdag in mei 2007 sprak God weer tot mij. Hij zei me dat ik een bedrag van 1172.62 euro over moest maken aan de voorganger van onze kerk. De reden had met vervoer te maken. Hij gaf me een Bijbeltekst erbij, “Galaten 6 vers 5:10”, waar staat: “Want ieder mens moet zijn eigen last dragen. Wie onderwezen wordt, moet al het goede dat hij bezit met zijn leermeester delen.” Vergis u niet, God laat niet met zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten. Wie op de akker van zijn zondige natuur zaait oogst de dood, maar wie op de akker van de Geest zaait oogst het eeuwige leven. Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we

80

PRESS

persoonlijk. Maar naar de kerk gaan maakt je geen christen, het maakt je een kerkganger. Om een christen te worden, moet jij je helemaal overgeven aan God, accepteren dat Jezus aan het kruis is gestorven voor jou, opdat jij eeuwige leven mag hebben. Je moet je leven leiden zoals Hij aangeeft in de Bijbel. Ik had vroeger veel bitterheid en boosheid binnenin mij. Ik gaf iedereen en alles de schuld, ikzelf had niets gedaan. Ik heb echter geleerd dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze daden. In plaats van anderen de schuld te geven, moeten we verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen daden. We moeten leren van onze misstappen, proberen ze niet weer te doen en hen vergeven die ons in het verleden gekwetst hebben. Dit is de eerste stap naar bevrijding.

Heeft u een getuigenis om te delen? E-mail ons op: redactie@pressmagazine.nl


CULINAIR

CANOLLI Bereiding

Ingrediënten

Klop de boter, eieren en de poedersuiker met een mixer luchtig. Voeg witte wijn,

Deeg

azijn, vanillesuiker, kaneel en zout toe en meng alles goed door. Meng daarna de

50 gram boter

50 gram poedersuiker

7 eetlepel droge witte wijn of zoete marsala (of koud water)

1 theelepel witte wijnazijn

4 eetlepel vanillesuiker

1 eetlepels kaneel

1 snufje zout

300 gram bloem

2 eieren

bloem goed door het beslag en kneed dit met de handen tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt 2 uur rusten op een donkere plaats. Doe de ricotta in een kom en maak dit los met een vork. Hak de chocolade in grove stukjes en meng dit met de suiker door de ricotta, zet de vulling vervolgens in de koelkast. Verwarm de frituur voor op 180°C. Splits de eieren en bewaar de eiwitten. Smeer de cannoli-vormen in met olie en rol het deeg uit tot een plak van circa 3 millimeter dik. Steek met een ronde steker of kom cirkels uit het deeg. Vouw de deegcirkel

Vulling

over de cannoli-vormen. Bestrijk de uiteinden in met eiwit en druk het aan zodat

500 gram ricotta

75 gram suiker

de uiteinden aan elkaar blijven plakken. Frituur de cannoli in circa 2 minuten

50 gram pure chocolade

goudbruin. Haal de cannoli uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Extra benodigdheden

Laat de cannoli vervolgens goed afkoelen. Nadat de cannoli afgekoeld is, kunnen

ze verwijderd worden uit de vormen. Doe de ricottamengsel in een spuitzak en

Canolli-vormen

vul de cannoli met de ricottamengsel aan beide kanten. PRESS 81


COLOFON Hoofdredactie

Art Advisor

John H Olsen & Shakila Olsen

No Words: Ruben Timman

Press magazine Online

Art Director

Aan dit nummer werkten mee

Natasja Algoe

Denkwijzer, Etienne Kuypers, Jan Lataster, Janette Scharrenburg, Joseph Prince, Joyce Meyer, Open Doors, Ref. Dagblad, Roel Jongeneel, SDOK

Chef Redactie Sandra Kalicharan

Tekstredactie Nancy Valk-van Rhijn, Inge Rynja, Ingeborg Dijkstra-Verbeek

Foto Redactie Sandra Kalicharan, John H Olsen

Fotogorafie | Illustraties Ruben Timman, John H Olsen, Natasja Algoe, Fotostock Galilee

www.pressmagazine.nl : #pressmagazine

t: @pressmagazine |

Copyright © Copyright ©1998-2013 Press Magazine® Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de

Directie

uitgever. Alle rechten voorbehouden. Press Magazine® heeft

John H Olsen

de grootst mogelijke inspanning gepleegd om de copyrights van de geplaatste artikelen en foto’s aan de makers daarvan te

Finance

doen toekomen. In een aantal gevallen was het niet mogelijk de auteur te achterhalen. De artikelen, interviews en columns in

Shakila Olsen, WABAK

dit magazine zijn van onafhankelijke auteurs. Sommige schrijvers zijn het hartgrondig met elkaar oneens. Press Magazine®

Advertenties & Sales

neemt een metapositie in ten aanzien van geloof, politiek,

Galilee Media: jp@galilee.nl

ras en aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor de statements die gemaakt worden. Press Magazine® heeft vanuit

Uitgever | Druk

deze onafhankelijke positie mensen uitgenodigd, die vanuit veschillende gezichtspunten hun visie naar voren brengen.

Galilee Postbus 233, 1110 AE Diemen info@galilee.nl, www.galilee.nl

galilee media

SUDOKU

Win een exemplaar van

Darlene Zschech’s

5

b

9

6

c

1

biografie

De b io Darle grafie va n gaat ne Zsche naar : ch D C.T. e hee uit W Harthoor r n olpha artsd ijk

7

9

a

8

a

b

c

e

7 9

6

d

g

f

3

2

e

5

8

3

2

PRESS

1

d

4 1 8 f

7 g

Los de sudoku op. De cijfers in de gekleurde, genummerde vakjes vormen een cijfercombinatie. Dat is de oplossing. Stuur de oplossing voor 20 september 2013 per email naar: sudoku@galilee.nl

82

2

6


EYE ON THE WORLD

Ouwerkerk, Zeeland. Op deze voor mij, afgelegen plek maak ik een portret van Wilma, een dame op middelbare leeftijd. Trots toont ze

> Ouwerkerk, Opschuur deze voor plek maak ik een vanmet Wilma, dame op na middelbare leeftijd. Trots toont ze mij de boermij de boerderij Zeeland. en de oude op hetmij, erf.afgelegen Deze schuur is gebouwd door portret haar vader hout een dat rond dreef de watersnoodramp derij de oude schuur erf. Deze schuur is gebouwd door vader dat rond na de watersnoodramp in ‘53.en Eenmaal binnen vindopikhet deze werkplaats. Het gereedschap hangthaar ordelijk, metmet zorghout en precisie daardreef achtergelaten. De meester is in ‘53. Eenmaal binnen er nietikmeer, nog hetHet werkgereedschap van zijn handen, stilleordelijk, getuigenmet vanzorg zijn vakmanschap. vind dezealleen werkplaats. hangt en precisie daar achtergelaten. De meester is er niet meer, alleen nog het werk

van zijn handen, stille getuigen van zijn vakmanschap.

Deze plek doet mij denken aan mijn ontmoeting met God, mijn maker. Een paar maanden geleden liet Hij mij recht in mijn hart kijken, zag ik mijn gebrokenheid, mijn onvolmaaktheid. Zijn handen laten niet los het werk dat Hij in mij begonnen is, ik ben voor Hem te kostbaar.

Deze plek doet mij denken aan mijn ontmoeting met God, mijn maker. Een paar maanden geleden liet Hij mij recht in mijn hart kijken, zag ik mijn

gebrokenheid, mijn onvolmaaktheid. ZijnHij, handen hetiswerk dat Hijditinten mijeinde begonnen ik ben voor te kostbaar. “Hiervan toch ben ik ten volle overtuigd, dat die in laten u eenniet goedlos werk begonnen, toe zalis, voortzetten, totHem de dag van Christus Jezus.” Filippenzen 1:6

“Hiervan toch ben ik ten volle overtuigd, dat Hij, die in u een goed werk is begonnen, dit ten einde toe zal voortzetten, tot de dag van Christus Jezus.” Filippenzen 1:6 beeld en tekst: Ruben Timman

Eye on the world july 2013.indd 1

20-07-13 00:1


IN

CHRIST ALONE MY

HOPE IS

FOUND ONTVANG NU EEN HEEL JAAR PRESSMAGAZINE VOOR MAAR €5, GA NAAR

www.pressmagazine.nl

Press 22  

DELEUGEN REGEERT Dat overheden gegevens achterhouden voor hun burgers is een gangbare praktijk. Moeten wij accepteren dat wij in onze samenl...