Page 1

jom JADI BAIK

DUIT! DUIT

147

OKTOBER ’09

KAU TENGOK TU... DENGAN DUIT RAYA,, MEREKA DAPAT BELI MACAM-MACAM...

Bil. 10 Tahun 13 • ISSN 1394 9470 • PP9892/04/2010 (023812) • MICA 140/06/2009 • Oktober 2009 • Syawal - Zulkaedah 1430H • Harga: Semenanjung Malaysia: RM3.00 Sabah/Sarawak: RM3.80 Singapura: $2.50 Brunei B$2.50

Majalah ini mengandungi nama ALLAH dan petikan kalimah suci al-Quran. Tolong letak di tempat yang mulia.

www.galeriilmu.com.my

uta

RABBANI – d H AKAN ASU

R

MAAFKAN SEGALA SALAH SILAP ADIK. TERKASAR BAHASA KE, TERGURIS DI HATI KE...

YA, TAPI ADIK KENA INGAT, MAAFBERMAAFAN NI BUKAN HANYA PADA HARI RAYA SAJA TAU!

Solat Sunat

Aidilfitri

Keunikan

Bumi

Ziarah Kukuhkan Ukhuwah

Ban dun g Cin cau Selamat Hari Raya Aidilfitri


BIL. 10 TAHUN 13 • OKTOBER 2009 SYAWAL - ZULKAEDAH 1430H

MAJALAH ASUH Pengarah Urusan Haji Abu Hassan Morad Pentadbiran & Kewangan Abd Halim Che Pa Penerbitan Roslan Kassim Kreatif Haji Badrul Hisham Shaari Pemasaran Mohd Yusri Mohd Yusof Komunikasi Korporat, Promosi & Iklan Aliyah Sijari, A.M.N REDAKSI Editor Marzhatul Syima Md Saad Sidang Editor Norhashimah Abd Rahman, Rosmawati Saidin, Shamsiah Puad Penulis Tamu Dr. Nik Yusri Musa, Zuraimi Ismail, Shahrin Ahmad STUDIO / ARTIS Rekabentuk & Grafik Hj Badrul Hisham Shaari Aturhuruf & Rekaletak Mohd Hanafiah Taib, Fauzi Abd Hamid, Che Su Husin Ilustrasi / Warna Badrul, Mokhtar Lufti, Hamdan, Amran, Bakafro Jurufoto: Anis Suhaili Rosenan PROMOSI & IKLAN Nur Suriati Mohd Soffee, Ismail Kassim LANGGANAN Elyas Yusuf PENGEDARAN Mohd Nor Rafuzi, Zulkarnain Suhaimi, Hafizi Yusof, Muhd Asshaari Ramli, Rosli Abd Razak Diterbitkan oleh: GALERI ILMU SDN. BHD. (417643-K) Urusan surat menyurat & langganan: GALERI ILMU SDN. BHD. 44, Jln. Pekaka 8/3, Seksyen 8, Kota D‘sara, 47810 Petaling Jaya, Selangor. Tel: 03-614 21 614 / Faks: 03-614 21 612 Web: www.galeriilmu.com.my Dicetak oleh: ULTIMATE PRINT SDN. BHD. (19965-V) Lot 2, Jln. Sepana 15/3, Off Persiaran Selangor, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor. © Hakcipta terpelihara. Segala tulisan, ilustrasi dan foto dalam majalah ini adalah hak milik penerbit dan tidak dibenarkan disiarkan kembali sama ada dalam bentuk cetak atau elektronik tanpa kebenaran bertulis daripada GALERI ILMU SDN. BHD. AUTHORISED PERSON IN SINGAPORE: WINA DISTRIBUTORS, Blk. 505, West Coast Drive, #01-210 Singapore 120505. Tel: 6567784347 Fax: 6567784307. Email: enquiry_wina@hotmail.com.

SYAWAL

HARI KEMENANGAN a Asuh Assalamualaikum... apa khabar adik-adik? Didoakan semua pembac sihat walafiat dan dirahmati Allah SWT. Ramadan, Alhamdulillah telah genap sebulan kita berpuasa sepanjang bulan i hadiah sebaga ma bulan penuh rahmat dan keberkatan. Kini, Syawal menjel Islam umat kemenangan umat Islam mengawal hawa nafsu. Pada hari ini semua kanaklah insan meraikan hari raya dengan penuh kemeriahan. Yang pasti kanakMalah, pada hari yang paling gembira dengan pakaian baru dan berwarna-warni. bapa, saudaraibu a daripad raya duit at raya ini juga mereka akan mendap kalangan adikdi ada , sahaja itu r mara dan jiran tetangga. Bukan sekada ya berjaya sekiran bapa ibu adik yang telah dijanjikan pelbagai hadiah oleh berpuasa sehingga sebulan. pada. Kita Walau bagaimanapun, kita harus senantiasa beringat dan berwas yang buruk i tidak mahu dalam kegembiraan menyambut Syawal ada traged ke kampung berlaku. Adik-adik, dengarlah nasihat ibu bapa apabila pulang a dan saudarahalaman. Biarlah kita raikan hari yang mulia ini bersama keluarg n. rhanaa kesede mara dengan penuh kesyukuran dan lupa pada Selain itu, dalam kemeriahan menyambut Syawal, kita jangan . Jangan ampuan berkem kurang rakan-rakan atau masyarakat di sekeliling yang dapat ama sama-s agar n lokek untuk ringankan tulang menghulurkan bantua berkongsi dan meraikan hari raya ini. nyai banyak Malah, ziarah-menziarahi terus jadikan amalan. Ia mempu menghubung hikmah dan kelebihan bagi umat Islam terutama sekali dalam Islam sangat dan merapatkan ikatan persaudaraan sesama Islam. Agama rbaiki dan mempe untuk ha berusa iasa menggalakkan umatnya agar senant h. ukhuwa dan mempertingkatkan tautan silaturahim berima n itu Firman Allah SWT: “Sesun gguhny a orang- orang yang kamu (yang a saudar dua adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara beroleh kamu agar bertelingkah) itu, dan bertakwalah kamu kepada Allah

rahmat.” (al-Hujurat: 10) Kami mengucapkan Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin. Aidilfitri hari yang mulia, Dirai oleh semua manusia, Kami di Asuh mohon maaf dipinta, Agar ukhuwah terus kukuh sesama kita.

Editor.. Pekerti Mulia Kenal Allah Faham Fikah Komik Syaitan Ilmuan Islam Tiru Nabi Mahmudah vs Mazmumah Alam Semesta

2 4 5 6 11 12 13 14

KANDUNGAN Sunat Hari Raya Tanya Ustaz Tajam Minda Peraduan Sudoku Lukis & Warna Dialog Asah Bakat Komen@Cadangan

16 18 20 23 24 25 26 30

Nenek Bercerita Sana Sini Selera Pintar Lughatul Arabiah Cerita Haiwan Cerpen Kelab Rakan Asuh Sudut Kraf

32 34 36 38 40 42 44 48


mahmudah vs mazmumah Jom beraya ke rumah jiran kita yang baru pindah tu...

Kenapa awak tidak mahu ikut kami beraya di rumah Muaz?

Malu la la… dia bukannya kenal dengan kita.

Kalau tidak kenal… pada hari raya ini, elok kita eratkan tali silaturahim dengan menziarahinya.

Makan la lagi. Lemang, ketupat tak luak pun.

Fuyoo… tuan Fuyoo rumah ni memang pandai masak. Makanan semuanya sedap-sedap belaka.

Selagi dia tidak minta maaf dengan aku, jangan harap aku nak berkawan dengan dia.

Terima kasih mak cik. Banyak rumah kami nak pergi lagi.

Jom kita solat dulu… selepas itu kita sambung beraya.

Relaks la la… kita raya puas-puas dulu. Nanti kita qada solat.

BIL. 147 • OKTOBER 2009

13


Godaan Syaitan

YEA KITA KAYA. YEA, KITA BANYAK DUIT!!

YEA ADIK YEA, PUN ADA BANYAK DUIT RAYA!!

Oleh: Pak Cik Bad

Dalam episod: MUSIM-MUSIM RAYA INI BIASANYA KANAK-KANAK ADA BANYAK DUIT RAYA. BESTNYA KALAU HARI RAYA INI DATANG PADA SETIAP BULAN. TENTU KITA BOLEH DAPAT BANYAK DUIT RAYA.

KITA BOLEH BELI MACAM-MACAM. ROBOT TRANSFORMER, AIS KRIM, BOLA DAN MACAM-MACAM LAGI!! HE HE HE.... HE

HMM TENGOK HMM... ADIK-ADIK ITU. TAK BAGUS SIFAT MACAM ITU KAN? BOROS, MEMBAZIR DAN BERFOYA-FOYA DENGAN DUIT RAYA.

ER... LEPAK DI ER KAFE SIBER PUN OKEY JUGA DENGAN DUIT SEBANYAK NI!

TETAPI RAMAI YANG MENGHABISKAN DUIT RAYA DENGAN BERBELANJA BOROS.

SAYANGGG ADIK-ADIK PAK CIK NI, HMM...! HMM

SIFAT MEMBAZIR DAN BOROS ITU, SIFAT SYAITAN. NABI KATA MEMBAZIR DAN BOROS TU SAUDARA SYAITAN. LAGI BANYAK KAU MEMBAZIRKAN DUIT RAYA ITU LAGI AKU SUKA. HO HO HA... HA

6

BIL. 147 • OKTOBER 2009


BERAPA RINGGIT KAU DAPAT DUIT RAYA? AKU DAPAT LEBIH RM100.

KITA DAPAT LEBIH RM200. TAPI SUDAH TERPAKAI RM50...BELI KASUT BOLA.

ALAMAK, DUIT RAYA AKU TINGGAL RM20 SAJA. HARI-HARI AKU BERBELANJA, TAK BOLEH JADI NI!

“ORANG KAYA BUKAN ORANG YANG BANYAK WANG TETAPI ORANG YANG PANDAI MENGURUSKAN WANG.”

KALAU MACAM ITU, SIMPAN SAJA DI DALAM BANK. HABIS CERITA.

YA, SIMPAN DUIT DI BANK LEBIH SELAMAT. SYAITAN PUN TAK BOLEH NAK HASUT LAGI.

OHO KAU NAK OHO, PERGI SIMPAN DUIT DI BANK KE NI? BAGUS IDEA TU. HAMPEH BETUL...

APA LA BODO PUNYA PANTUN...

10

MENABUNG ITU AMALAN YANG MULIA. KALAU KECIL-KECIL KITA BIASA MENABUNG, SUDAH BESAR NANTI TENTU KITA AKAN HIDUP SENANG.

TAK APA... TAK APA... ADA UBI ADA BATAS. ADA UBI NANTI AKU KEBAS!

HABIS. BIL. 147 • OKTOBER 2009


Setelah sebulan berpuasa, pasti kedatangan Syawal ditunggutunggu oleh semua umat Islam di seluruh dunia. Ia sebagai hadiah kemenangan orang-orang Islam setelah berjaya mengawal hawa nafsu pada bulan Ramadan. Allah SWT membalasnya dengan satu hari yang dinamakan Aidilfitri atau Hari Raya Puasa. Pada hari tersebut, Allah SWT mengharamkan umat Islam berpuasa. Apakah adab-adab dan perkara sunat yang perlu dilakukan ketika menyambut hari raya? Kalau nak tahu, jom kita baca seterusnya!

Adab Menyambut Hari Raya SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN...

A ma l a n SSun Amalan unaT aT

Har Ha rii RRaa y a

Berdoa Pada Malam Raya Imam al-Syafi e telah menegas kan bahawa malam raya itu adalah di antara malam-m alam yang mudah diperken ankan doa. Beliau berkata di dalam kitabnya Al-Umm: “Telah sampai kepada kami bahawas anya pernah dikatakan, sesungguhnya doa itu sungguh mustajab pada lima malam, iaitu malam Jumaat, malam Aidiladha, malam Aidilfitri, awal malam Rejab dan malam Nisfu Syaaban.”

Bertakbir Sepanjang Malam

SAYA PUN MINTA MAAF JUGA...

Kemeriahan hari raya lebih dirasai apabila laungan takbir bergema untuk melahirkan rasa kesyukuran dan mengagungkan Allah SWT. Ucapan takbir pada malam raya itu merupakan ibadah yang kita lakukan untuk melepaskan Ramadan dan untuk menyambut kedatangan Aidilfitri. Oleh itu, disunatkan kepada kita mengucapkan takbir dengan mengangkat suara, bermula dari terbenam matahari malam raya sehingga imam mengangkat takbiratul ihram sewaktu solat sunat hari raya.

hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Nya yang diberikan 16

BIL. 147 • OKTOBER 2009

bersyukur.” (al-Baqarah: 185)


Mandi Sunat Aidilfitri Pada pagi hari raya pula kita disunatkan mandi sunat Aidilfitri sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibn u Abb as dan al-F akih bin Sa‘d r.a.: “Rasulullah SAW melakukan mandi pada Hari Raya Pua sa dan Har i Ray a Kor ban .” (Riwayat Ibnu Majah)

Memakai Pakaian Terbaik Kita disunatkan memakai pakaian yang terbaik, memakai harumharuman dan menghilangkan segala bau-bau yang tidak elok. Tidak kira sama ada orang itu hendak keluar pergi ke masjid untuk menunaikan solat sunat hari raya ataupun duduk di rumah. Ini kerana hari tersebut merupakan hari untuk berhias-hias dan berelokelok. Diriwayatk an dari pada Ja‘far bin Muhammad: “Bahawasanya Rasulullah SAW memakai kain yang bergaris-garis (untuk diperselimutkan pada badan) pada setiap kali hari raya.” (Riwayat al-Syafie dan al-Baghawi)

Sebelum keluar pergi ke masjid untuk menunaikan solat sunat Makan hari raya, kita juga Terlebih disunatkan Dahulu makan dan minum terlebih dahulu kerana mengikut apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sebagaimana yang diriwayatkan daripada Anas r.a.: “Nabi SAW tidak keluar pada pagi Hari Raya Puasa sehingga Baginda makan (terlebih dahulu) beberapa biji tamar dan Baginda memakannya dalam bilangan ganjil.” (Riwayat al-Bukhari dan Ahmad)

Mengucap Tahniah

Sebenarnya hari raya merupakan hari kemenangan dan kegembiraan. Oleh itu, disunatkan bagi sesama Muslim saling mengucapkan tahniah antara satu sama lain. Daripada Jubair bin Nufair, katanya: “Sahabat- sahabat Rasulullah SAW apabila mereka berjumpa pada hari raya, sesetengahnya mengucapkan kepada sesetengah yang lain: “Semoga Allah menerima daripada kami dan menerima-Nya daripada awak.”

Menjaga Disiplin Dalam kegembiraan meraikan hari raya, kita perlu sentiasa beringat tentang kewajipan kita kepada Allah SWT. Kita mesti tetap menjaga disiplin sebagai seorang Islam yang beriman dengan menjaga segala batasan dalam agama. Namun, apa yang penting dalam keseronokan menyambut hari raya, kita mendapat keberkatan dan keredhaan Allah SWT kerana menghidupkan, membesarkan dan mengagungkan Aidilfitri. BIL. 147 • OKTOBER 2009

17


SELERA

Kemeriahan hari raya pasti tidak lengkap tanpa juadah dan minuman untuk dihidangkan kepada tetamu. Justeru, Selera Si Pintar memilih satu minuman yang mudah disediakan agar adik-adik dapat membantu meringankan kerja ibu dan kakak di dapur. Pasti tetamu teruja melihat warna minuman yang disediakan. Jadi, adik-adik jangan lupa untuk mencubanya terlebih dahulu sebelum dihidangkan kepada tetamu ya!

SI PINTAR

BANDUNG CINCAU

: Bahan-bahan p ra si 1. Air 2. Cincau t 3. Susu peka 4. Ais batu

Cara-caranya: 1. Cincau dipotong kecil. gelas. 2. Masukkan air sirap dan susu pekat ke dalam u. 3. Tambahkan air hingga separuh gelas dan kaca 4. Masukkan cincau. 5. Kacau air bandung ini. Masukkan ais batu. 6. Siap untuk diminum.

Selamat mencuba!

1

3

36

2

4

5

6

lupa mencubanya! BIL. 147 • OKTOBER 2009


POPIA PISANG

Mmm... kali ini Selera Si Pintar membawakan menu yang mudah disediakan dan berkhasiat. Menu yang disajikan ini sesuai untuk seisi keluarga sama ada untuk sarapan pagi atau minum petang. Jadi, adik-adik boleh mencuba sendiri menu ini tetapi haruslah berwaspada sewaktu menggunakan peralatan dapur. Adik-adik boleh dapatkan pertolongan daripada ibu atau kakak. Cara-caranya: 1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua. 2. Ambil sehelai kulit popia dan letakkan pisang di atas kulit popia. 3. Jika mahu lebih manis, tambahkan sedikit gula di atas pisang. 4. Lipat kulit popia bersama pisang dengan kemas. 5. Panaskan minyak dan goreng popia ini. 6. Siap untuk dimakan.

Bahan-bahan: 1. Kulit popia 2. Pisang nangka, berangan atau emas 3. Gula 4. Minyak

1

3

2

4 6 5 Mudahkan? Jangan lupa mencubanya! BIL. 147 • OKTOBER 2009

37

Asuh Oktober 2009  

Preview Majalah Asuh Oktober 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you