Page 1

6

JOBS Modulul Nr.

JOBS – Învățământ liceal

Vizita de explorare

o r P

s fe

i r o


i na lu gi ru Pa eso of pr

Acordați sprijin elevilor pe perioada explorării întreprinderii în tandem

Elevii sunt deja pregătiți pentru etapa de explorare. Vor lucra cu Modulul 6 – ”Vizita de explorare”. Pe parcursul Modulului 5, elevii și-au pregătit vizita. Totul ar trebui să fie deja gata. Elevii vor reveni în curând la orele JOBS cu notițele, impresiile, fotografiile și obiectele adunate în timpul vizitei făcute în tandem la întreprinderi.

Învățarea nu se face numai în clasă! Dumneavoastră, ca profesori, trebuie să vă gândiți de ce este important pentru elevi să lucreze în afara clasei. Prin această abordare, lumea înconjurătoare poate deveni clasa dumneavoastră. Se poate și ar trebui să învățăm oriunde. Călătoriile, excursiile și explorările fac parte din educație de mii de ani. Dar, o experiență de învățare în afara clasei nu este simplu de planificat, de executat și de urmărit. De aceea, a fost nevoie de o lună întreagă de pregătiri minuțioase. O explorare integrată, planificată cu grijă oferă tuturor elevilor un potențial uriaș de învățare. Cum sprijină vizita în întreprindere, curriculum? Dacă nu puteți răspunde la această întrebare, atunci nu vă așteptați la înțelegere din partea colegilor dumneavoastră sau a părinților. Acordați-vă timp ca să identificați următoarele elemente de instruire și să le treceți într-un document pe care să-l arătați colegilor, părinților și elevilor dumneavoastră:

2

- conținutul din curriculum care este acoperit de vizita de explorare; - avantajele pentru învățare rezultate în urma explorării; - conceptele de bază care subliniază conținutul și structura explorării; - vocabularul de bază care va face parte din vizita de explorare.

JOBS Modulul Booklet 66--General Învăţământ Gymnasium liceal - Pagina - Teacher‘s profesorului Page


i na lu gi ru Pa eso of pr

Pregătiți-vă şi dumneavoastră pentru vizita de explorare:

- Faceți o pre-vizită la o întreprindere. Spuneți ce vă interesează. Conștientizați specificul anumitor locuri. Învățați în fiecare an mai multe despre piața muncii din zona dumneavoastră. - Alcătuiți o listă cu numele tuturor participanților. Cine, ce lucrează, la ce întreprindere. Asigurați-vă că aveți toate datele de contact. - Încercați să stârniți interesul colegilor. Gândiți-vă să invitați pe cineva din școală să vadă unele dintre întreprinderile vizitate de elevi. - Vizitați-i pe unii dintre elevii dumneavoastră în timpul explorării. Acest lucru i-ar putea ajuta și le-ar transmite un semnal pozitiv. Într-o jumătate de zi, ați putea vizita doi sau trei elevi. Dar anunțați-i. Nu trebuie să fie un control, ci un gest amical, pozitiv, în care vă puteți arăta interesul și admirația. Pregătiți elevii: Această fază a fost deja parcursă. Cercetările au arătat că elevii care au făcut o pre-vizită de documentare învață și rețin mai mult din orice activitate desfășurată în afara școlii, decât cei care merg nepregătiți. Următoarele sugestii vor face diferența pentru o vizită de explorare bună: - Introduceți pre-vizita ca o parte a procesului de învățare. - Stimulați interesul tuturor elevilor pentru explorare, chiar și al celor care ar putea găsi această activitate dificilă sau plictisitoare. - Explicaţii care sunt așteptările dumneavoastră privind învățarea și comportamentul. - Asigurați-vă că elevii au pregătite următoarele materiale: - un suport tare (ca un clipboard) pe care să poată scrie sau desena; - sacoșe sau cutii pentru obiectele pe care le vor colecta; - creioane, pixuri, markere și hârtie; laptop, aparate foto, video-camere, camere digitale și reportofon.

JOBS JOBS Modulul Booklet67- -Învăţământ General Gymnasium liceal - Pagina - Teacher‘s profesorului Page

3


i na lu gi ru Pa eso of pr

Fiți pregătiți pentru întrebări și probleme:

Elevii trebuie să știe că vă pot întreba, vă pot căuta, vă pot contacta. Pot avea întrebări formale, legate de contactele din întreprindere, legate de probleme personale, sau de funcționarea tandemului… Veți vedea care vor fi problemele: să fiți pregătiți să-i ajutați pe elevi în această fază a proiectului. Acest gest vă va aduce un plus de satisfacții personale și profesionale. Cuprinsul Modulului 6 pentru elevi: Scurtă prezentare a întreprinderii pe care o explorez Recomandări de comportament în timpul vizitei Planificare și raportare (4 zile) Reguli de securitate în timpul vizitei - partea I Reguli de securitate în timpul vizitei - partea II Profesia 1 Profesia 2 Cerințele pentru una dintre profesii Pagini albe pentru notițe Evaluare

4

JOBS Modulul Booklet 66--General Învăţământ Gymnasium liceal - Pagina - Teacher‘s profesorului Page

Caietul 6 - Învățământ secudar superior