Page 1

5

JOBS Modulul Nr.

JOBS – Învățământ liceal

Gata de acțiune!

Pregătirea explorării unui loc de muncă

Elev: Clasa:


www.jobsproject.ro COPYRIGHT Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei publicații nu poate fi tradusă, reprodusă sau transmisă, sub orice formă sau prin orice mijloace, electronic (CD-ROM, Internet etc.) sau mecanic, inclusiv fotocopiere, înregistrare sau prin orice sistem de stocare sau regăsire a informației fără acordul prealabil, în scris al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), care este singurul proprietar al publicației. Această prevedere se aplică în întreaga lume. Coordonarea elaborării, a design-ului și a editării acestui material didactic a fost realizată de către Ministerul Educaţiei Naționale, București în cooperare cu Centrul pentru Proiecte Internaţionale în domeniul Educației al Universităţii Pedagogice, Zurich. Zurich, Bucureşti, Braşov 2013 Publicația a fost finanțată de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și cofinanțată de Guvernul României. Autori: Wiltrud Weidinger, Martin Keller, Rolf Gollob Traducere: Tania Mihu (limba română); Irma Ferencz și Andreea Ihos (limba maghiară) Ilustrații: Peti Wiskemann

2

JOBS - Modulul 5 - Învăţământ liceal


Modulul 5 pentru învățământul liceal

Gata de acțiune!

Pregătirea explorării unui loc de muncă Caietul pentru elevi Subiectul nr. 1: Găsirea unei întreprinderi

pe care să o explorezi

Sarcina de lucru 1: Unde sunt locurile de muncă

6

Sarcina de lucru 2: Decizia asupra întreprinderilor pe care le veți explora

8

Sarcina de lucru 3: Formarea tandemului pentru explorare

10

Sarcina de lucru 4: Alegerea întreprinderilor pe care le veți contacta

14

Subiectul nr. 2: Învățăm să fim exploratori

Înțelegerea diferențelor dintre vizitele active și cele pasive Sarcina de lucru 1: Feedback: ce știm despre întreprinderi

20

Sarcina de lucru 2: Coordonarea tuturor vizitelor

22

Sarcina de lucru 3: Diferențele dintre explorarea activă și observarea pasivă

24

Sarcina de lucru 4: Pregătirea sarcinilor de explorare

26

Subiectul nr. 3: Să trecem la lucruri concrete!

Cunoașterea instrumentului pentru explorare: Modulul 6 Sarcina de lucru 1: Principalele informații din Modulul 6

32

Sarcina de lucru 2: Alcătuirea planului vizitei

34

Sarcina de lucru 3: Detalierea planului pe zile

38

Temă pentru acasă: Întrebări la care trebuie să răspundem

44

Subiectul nr. 4: Ultima șansă!

Perechile se asigură că știu ce au de făcut și au tot ce le trebuie pentru luna următoare! Sarcina de lucru 1: Parcurgerea tuturor celor patru zile

48

Sarcina de lucru 2: Prezentarea pregătirilor

50

Sarcina de lucru 3: Evaluarea Modulului 5

52

JOBS - Modulul 5 - Învăţământ liceal

3


Modulul 5 - Subiectul nr. 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi Parcurgerea pașilor importanți împreună cu colegul cu care vei lucra Decizie O decizie este o alegere între mai multe acțiuni posibile.


Modulul 5 – Subiectul nr. 1 – Sarcina de lucru 1: Unde sunt locurile de muncă

X (X) X 60’

Sarcină de lucru: Să aflați unde sunt întreprinderile și locurile de muncă din zona voastră și să le localizați pe un plan.

Organizarea clasei: Toate băncile sunt așezate de-a lungul peretelui. Scaunele sunt puse într-un cerc mare. În centru este o hartă mare a orașului sau cartierului vostru pregătită de un grup de elevi sau de profesor.

Procedură:

1 ) Unul dintre voi schiţează o hartă a orașului/cartierului sau satului vostru pe hârtia de pe podeaua clasei (cât de mare se poate). 2 ) Aduceți toate informațiile culese despre locurile de muncă și marcați-le pe hartă (aceste informații au fost culese la sfârșitul Modulului 4). 3 ) Discutați rezultatele în clasă (vezi pagina următoare).

Materiale: - Rezultatele sarcinii de pregătire din ultima zi a Modulului 4 - Câteva coli de flipchart sau ceva asemănător, pentru desenarea hărții - Markere

6

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Întrebări ajutătoare pentru discuțiile în clasă, după ce toate întreprinderile sunt marcate pe harta de pe podea (poate discutați întâi în grupuri mici și apoi cu toată clasa): - Ați omis cumva unele întreprinderi importante? Adăugați-le! - Pentru completarea hărții, folosiți lista cu locuri de muncă și întreprinderi pe care o are profesorul. - Unde sunt multe locuri de muncă și unde există doar câteva? De ce? - Puteți defini unele zone cu anumite locuri de muncă și întreprinderi? De exemplu: • Servicii • Industrie • Educație • Sănătate • Meșteșuguri • Administrație publică • Asistență socială Poate stabiliți alte clasificări. În privința șanselor egale, există diferențe de la țară la țară cauzate de tradiție, contextul cultural, factori educaționali etc. În clasă: Pe podea este desenată schița orașului sau cartierului vostru, iar voi stați într-un cerc mare în jurul acesteia. Poziționați pe schiță întreprinderile identificate. .

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi

7


Modulul 5 – Subiectul nr. 1 – Sarcina de lucru 2: Decizia asupra întreprinderilor pe care le veți explora

X

Sarcină de lucru: Selectează întreprinderile pe care vrei să le explorezi.

X

Organizarea clasei: 30’

Așezați-vă în cerc în jurul hărții cu întreprinderile, pe care ați desenat-o la sarcina de lucru anterioară.

Procedură: 1)

Pe hartă există o mare varietate de locuri de muncă și întreprin deri. Va trebui să decizi, acum, ce întreprindere ți-ar plăcea să explorezi. Pentru asta, ai nevoie de un partener cu care să lu crezi câteva săptămâni. Dacă ai vreun motiv pentru care vrei să lucrezi singur, explică profesorului tău acest lucru. Trebuie, totuși, să știi că pentru această sarcină este excelent să ai un partener! 2) Alege cel puțin trei întreprinderi pe care ai vrea să le explorezi. Scrie-ți numele pe trei bilețele și pune-le pe hartă în dreptul întreprinderilor pe care le-ai ales. 3) Profesorul poate decide, în funcție de criteriile sale, sau poți hotărî chiar tu. Uită-te la criteriile listate pe pagina următoare. 4) Copiază lista cu întreprinderile preferate în tabelul de pe pagi na următoare.

Materiale: - Informațiile din harta de pe podea - Modulul 5

8

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Criterii pentru selectarea unei întreprinderi:

- Cât de departe de casă este amplasată întreprinderea? - Ar accepta un explorator ca mine? - Acolo se produce, se vinde, se livrează ceva etc. astfel încât eu să pot vedea, explora, descrie această activitate? - Există posibilitatea ca eu să experimentez vreo muncă acolo? - M-ar lăsa părinții mei să merg acolo? - Aș putea să explorez acea întreprindere în timpul alocat pentru vizită? - Orele pe care le am la dispoziție de la școală (în orele JOBS) sunt potrivite și pentru întreprindere?

Această explorare NU se referă la profesia visată. Veți face unele cercetări, veți lua interviuri etc. și veți pregăti o expoziție cu informațiile și materialele colectate. NU trebuie să vizitați o companie unde lucrează membrii familiei voastre (cel puțin nu părinții sau frații). Locurile de muncă/întreprinderile pe care aș vrea să le explorez (uită-te pe hartă și alege cel puțin trei): Numele companiei

Ce produc/livrează/muncesc

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi

9


Modulul 5 – Subiectul nr. 1 – Sarcina de lucru 3: Formarea tandemului pentru explorare

X X

Sarcină de lucru: Să formați un tandem și să aflați fiecare mai multe despre competențele celuilalt.

Organizarea clasei: 30’

Lucrați în perechi

Procedură: 1 ) Întâi ar trebui să discutați despre munca în echipă pe care o aveți de făcut. 2 ) Acordați atenție unor criterii importante! 3 ) Cel mai bun prieten al tău nu este întotdeauna și cel mai bun partener pentru sarcina pe care o aveți de făcut. Competențele voastre se potrivesc? Are ea/el competențe pe care tu nu le ai și de care ai nevoie? 4 ) Gândește-te întâi la valorile și opțiunile tale (vezi pagina urmă toare). 5 ) Procesul de selecție nu este ușor, ar putea fi nevoie de ajutorul profesorului. 6 ) Odată echipa formată, completați formularul și profesorul (pro fesorii) îl vor semna. Acordați suficient timp ca să găsiți un motto și un simbol care să vă reprezinte. Vă vor însoți pe parcursul multor săptămâni de colaborare.

Materiale: - Modulul 5

10

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Criterii de alcătuire a echipei

Tandemul pe care îl alcătuiți va lucra împreună timp de două luni. Voi veți:

- pregăti explorarea întreprinderii - realiza explorarea propriu-zisă - pregăti expoziția cu rezultatele voastre.

Sarcina de formare a echipelor va fi realizată împreună cu profesorul/profesorii. Aceștia ar putea să vă ajute sau ar putea pune unele condiții.

Planificați-vă munca

Ajutați-i pe ceilalți Faceți critici constructive

Acceptați criticile .......... Cum este un coechipier bun?

Ascultați Apreciați punctele tari ale celorlalți Respectați ceea ce ați hotărât

Acceptați alte opinii

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi

11


Echipa noastră:

Membrii echipei:

Motto-ul pentru colaborarea noastră:

Simbolul echipei noastre:

Suntem toți de acord cu această echipă.

Data și semnătura membrilor echipei și a profesorului.

12

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Modulul 5 – Subiectul nr. 1 – Sarcina de lucru 4: Alegerea întreprinderilor pe care le veți contacta

X X

Sarcină de lucru: Ați ales întreprinderile și ordinea în care le veți contacta și ați pregătit scrisoarea de intenție.

Organizarea clasei: Lucrați în echipele nou formate.

30’

Procedură:

1 ) Vă prezentați unii altora întreprinderile alese. 2 ) Împreună decideți asupra unei liste de trei întreprinderi în ordinea preferințelor voastre și aflați adresele și numerele de telefon etc. 3 ) Listați-le în ordinea preferințelor. 4 ) Hotărâți momentul pentru primul contact (personal, la telefon sau prin e-mail). 5 ) Scrieți o scrisoare de intenție către întreprindere, în care cereți permisiunea pentru explorare. 6 ) Apoi trimiteți scrisoarea (sau duceți-o personal) împreună cu o scrisoare oficială din partea școlii.

Materiale: - Scrisoarea de intenţie - Scrisoarea oficială din partea școlii - Lista individuală cu întreprinderile preferate, alcătuită la sarcina anterioară

14

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Întreprinderile pe care vrem să le explorăm. Lista cu preferințele noastre:

Denumirea întreprinderii 1 2 3 (4)

Cine duce (trimite) scrisoarea?

Când ducem scrisoarea?

Avem nevoie de o întâlnire personală? Cu cine?

Care sunt pașii următori, în cazul unui răspuns negativ?

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi

15


Adresa expeditorului

Adresa destinatarului

Locul și data

Titlul scrisorii: Aplicație pentru explorarea întreprinderii

Formula de adresare (asigurați-vă că știți numele adresantului)

Paragraful nr. 1: Motivul pentru care scrieți această scrisoare și intenția voastră (ce vreți să faceți)

Paragraful nr. 2: Situația voastră (școlară) în acest moment, discipline favorite etc.

Paragraful nr. 3: Motivația voastră pentru acest loc de muncă, poate activitățile voastre recreative favorite și ce ați făcut deja ca să cunoașteți mai bine această profesie

Paragraful nr. 4: Care sunt așteptările voastre de la această vizită: scopurile voastre

Paragraful nr. 5: Sugestiile voastre, datele propuse pentru întâlniri și o frază cu concluzii

Formula de încheiere și semnătura

16

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi


Model de Scrisoare de intenție

Numele expeditorului Adresa expeditorului Telefon Numele întreprinderii Adresa întreprinderii

Braşov, 16 martie 20XX Aplicație pentru o vizită de explorare a întreprinderii Stimată doamnă Popescu, Vă mulțumesc pentru informațiile pe care mi le-ați oferit atunci când v-am contactat telefonic pe 10 ianuarie. Vă scriu această scrisoare ca aplicație pentru o vizită de explorare în întreprinderea dumneavoastră. În prezent, sunt elev(ă) în clasa a . . . la școala nr. . . . Materiile mele favorite sunt matematica și limbile străine. Am ales întreprinderea dumneavoastră pentru că sunt foarte interesat(ă) de modă și îmi place să mă îmbrac modern. Îmi place să socializez cu oameni din diferite medii și profesii. Am primit informații de la profesorii mei despre profesia de manager de vânzări cu amănuntul. În timpul orelor JOBS, am făcut și eu câteva cercetări despre acest domeniu. Scopul meu este ca, în timpul acestei vizite de explorare, să mă familiarizez cu munca de zi cu zi în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Dacă se poate, mi-ar plăcea să pot vedea concret cum funcționează raionul de îmbrăcăminte pentru bărbați (femei). Datele ideale pentru vizita de explorare ar fi pentru mine . . . . . . . Sper să primesc curând un răspuns din partea dumneavoastră. Cu stimă,

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 1: Găsirea unei întreprinderi pe care să o explorezi

17


Modulul 5 - Subiectul nr. 2: Învățăm să fim exploratori Înțelegerea diferențelor dintre vizitele active și cele pasive Explorarea Explorarea este activitatea de căutare (sau deplasare într-un anume loc) în scopul descoperirii unor resurse sau a unor informații.


Modulul 5 – Subiectul nr. 2 – Sarcina de lucru 1: Feedback: Ce știm despre întreprinderi

X X

Sarcină de lucru: Ați contactat întreprinderile, acum faceți un raport asupra rezultatului.

Organizarea clasei: În perechi

20’

Procedură:

1 ) Descrie, împreună cu partenerul tău, ce a decis întreprinderea. 2 ) Planificați împreună următorii pași pentru informare. 3 ) Dacă este necesar, lucrați la o nouă abordare / întocmiți o scrisoare de intenție către o altă întreprindere.

Materiale: - Modulul 5 - Notițele personale de la vizita de informare

20

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori


Ce întreprinderi ați contactat? În ce fel le-ați contactat? Care au fost reacțiile? Care au fost răspunsurile? Este nevoie de informații suplimentare? Aveți nevoie de ajutor?

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori

21


Modulul 5 – Subiectul nr. 2 – Sarcina de lucru 2: Coordonarea tuturor vizitelor

X

Sarcină de lucru: Trebuie să știți cine ce întreprindere vizitează. Coordonați-vă!

X X 20’

Organizarea clasei: Pe peretele clasei este o listă

Procedură:

1 ) Profesorul dă unuia dintre voi sarcina de a pregăti o listă cu toate întreprinderile care vor fi vizitate de elevii din clasa voastră (sau din școala voastră dacă sunt mai multe clase implicate în proiectul JOBS). 2 ) Fiecare tandem spune ce companii a contactat și marchează compania care și-a dat acordul.

Materiale: - Hârtie de flipchart

22

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori


Modulul 5 – Subiectul nr. 2 – Sarcina de lucru 3: Diferențele dintre explorarea activă și observarea pasivă!

X

Sarcină de lucru: Să știți mai multe despre rolul vostru de exploratori.

X

Organizarea clasei: 20’

Lucrați în echipele pe care le-ați format pentru explorare. Prezentați rezultatele.

Procedură:

1 ) Completați lista de pe pagina următoare. 2 ) Acordați suficient timp acestei sarcini, găsiți soluții, fiți creativi! 3 ) Ați putea lucra împreună cu profesorul de desen la pregătirea unei mici expoziții cu picturi sau desene. Folosiți coli suplimentare. Sau puteți folosi o altă tehnică învățată, de ex. colajul.

Materiale: - Culori, foarfece, hârtie de desen, poate reviste

24

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori


Un explorator nu este un consumator pasiv care ascultă orice prezentare făcută de oricine. Un explorator activ vrea să știe, vrea să vadă, vrea să fie informat. Încercați să înțelegeți care sunt diferențele dintre aceste două abordări:

Observare pasivă

Explorare activă

Ce animal reprezintă cel mai bine fiecare dintre abordări? Desenați-l sau căutați o poză într-un ziar. Tăiați-o și lipiți-o aici. Numiți animalul respectiv. Găsiți cel puțin trei verbe care descriu cele două abordări. Ce culori reprezintă, după părerea voastră, cele două abordări? Gândiți-vă la un film văzut recent și numiți personajele active și pe cele pasive.

Dați o definiție scurtă, din punctul vostru de vedere.

Un explorator activ este o persoană care…

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori

25


Modulul 5 – Subiectul nr. 2 – Sarcina de lucru 4: Pregătirea sarcinilor de explorare

X X

Sarcină de lucru: Să fiți mai bine pregătiți pentru zilele în care veți merge în întreprinderi.

Organizarea clasei: Lucrați în perechile formate

40’

Procedură: 1 ) 2 )

Veți învăța despre cele patru moduri de abordare: a. Observarea b. Comunicarea c. Colectarea d. Colaborarea Încercați să înțelegeți ce s-ar potrivi pentru întreprinderea pe care o veți explora. 3 ) Folosiți tabelele de pe pagina următoare pentru a avea o imagine mai clară.

Materiale: - Modulul 5

26

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori


Cele patru abordări, ce puteți face în cadrul acestora! Gândiți-vă la ÎNTREPRINDEREA VOASTRĂ pe care o veți vizita și încercați să vă imaginați ce poate fi făcut acolo, completați lista! Observarea - schițați - desenați - fotografiați - filmați - alcătuiți liste - scrieți texte - descrieți gesturile mâinilor -...... -...... -...... Comunicarea: - interviuri individuale - interviuri despre anumite subiecte -...... -...... -...... Colectarea: - produse - broșuri/pliante promoționale - materii prime - documente despre întreprindere - fapte și cifre -...... -...... -...... Colaborarea: - sprijin - ajutor - imitare - producere - procurare -...... -...... -......

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori

27


Întrebări-cheie Idei Observarea Ce sau pe cine am putea observa? Unde anume ar putea fi în întreprindere? Care sunt limitele de timp sau dificultățile? Ce este interesant? Putem face poze sau putem filma? Dacă da, ce anume? Comunicarea Cu cine am putea vorbi? Ce profesii au, ce fel de muncă fac? Există constrângeri la care trebuie să ne gândim? Ce ar putea fi interesant? Colectarea Ce am putea colecta și lua cu noi? Sunt doar materiale informative sau și produse, materii prime etc.? Colaborarea Gândindu-ne la întreprindere: ce am putea lucra? Pe cine să întrebăm? Ce trebuie să știm pentru a face asta? Ar putea fi periculos? În ce fel?

28

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 2: Învățăm să fim exploratori


Modulul 5 - Subiectul nr. 3: Să trecem la lucruri concrete! Cunoașterea instrumentului pentru explorare: Modulul 6 Planificarea Planificarea este - procesul de organizare prin care se creează și se actualizează un plan; - procesul psihologic de gândire a activităților necesare pentru a atinge scopul dorit.


Modulul 5 – Subiectul nr. 3 – Sarcina de lucru 1: Principalele informații din Modulul 6

X

Sarcină de lucru: Să explici partenerului tău cinci aspecte importante ale Modulului 6.

X

Organizarea clasei: Întâi citește Modulul 6 individual, apoi discută cu partenerul tău. 45’

Procedură: 1 ) Citește Modulul 6 (aprox. 20 minute). 2 ) Alege cinci lucruri importante și scrie-le pe listă. 3 ) Citiți-vă unul altuia punctele importante și găsiți o versiune comună: a. Găsiți cele cinci elemente comune din Modulul 6 și discutați despre ele; b. De ce sunt interesante, speciale, noi? c. Ce întrebări aveți legate de ele?

Materiale: - Modulul 6

32

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!


Modulul 6: Explorarea unui loc de muncă – ce este important pentru mine? Dar pentru noi? Întâi citește broșura singur, apoi discută cu partenerul tău. 1) Muncă individuală Ce este important pentru mine în Modulul 6 Pagina

Scurt comentariu

2) Muncă în tandem Ce este important pentru noi în Modulul 6 Pagina

Scurt comentariu

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

33


Modulul 5 – Subiectul nr. 3 – Sarcina de lucru 2: Alcătuirea planului vizitei

X X

Sarcină de lucru: Să pregătiți un prim plan pentru vizitele voastre și să-l prezentați celorlalți colegi din clasă.

Organizarea clasei: 45’

Începeți să lucrați în tandem. Asigurați-vă ca aranjamentul clasei se potrivește cu ceea ce aveți de făcut. Pentru prezentarea în fața colegilor, profesorul va decide aranjamentul clasei.

Procedură:

1 ) Întâi, faceți un brainstorming adunând ideile voastre în lista de pe pagina următoare. Pentru asta, ar trebui să știți câte ceva despre întreprinderile pe care le veți explora. 2 ) Începeți să selectați lucrurile pe care v-ar plăcea să le faceți în cele patru componente ale explorării. Țineți minte: acesta este un prim plan, pe care îl puteți încă schimba. 3 ) Prezentați planul vostru în fața colegilor. Ascultați cu atenție comentariile lor! Vă pot furniza idei pe care voi nu le-ați avut!

Materiale: - Modulul 5

34

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!


Primul plan de vizitare

Acum începeți să vă planificați cele patru zile de vizită. Este un lucru foarte important. Nu va fi suficient să vă plimbați și să vă uitați în jur. Trebuie să aveți un plan pe care să-l îndepliniți în fiecare zi.

a. Ce doriți să vedeți, să urmăriți, să cercetați? b. Cu cine doriți să vorbiți, cui vreți să luați un interviu? c. Ce ați putea să colectați? Ce obiecte, ce materiale informative? d. Ce ați putea face singuri? Unde ați putea să ajutați?

Lista de mai jos vă va ajuta să vă gândiți la posibilele voastre sarcini. Folosiți și Modulul 6!

Desenați Observare Documentare Documentare planul maga- privind utili- foto (video) zinului tatea echipamentului Comunicare Ce instruire Care sunt Avantaje/ este nece- satisfacțiile dezavantaje sară? materiale – salariul? Colectare Materiale Descrierea Fotografii cu promoționale tuturor produsele/ produselor pe serviciile care le vedeți furnizate Colaborare Implicați-vă Întrebați Întrebați într-o activi- angajații cu clienții dacă tate din cadrul ce le puteți fi îi puteți ajuta întreprinderii de ajutor cu ceva (dacă vi se permite)

Strategia de Condițiile marketing de muncă

Sarcini specifice

Semne speci- Clasificarea fice (atențio- clienților nare, ghidare, după gen avertizare etc.) și vârstă Strategia de Strategia de Descrierea management marketing muncii (structura)

Alcătuiți un colaj folosind fotografii din magazin

Toate materialele colectate vor fi utilizate pentru a realiza Colectarea postere, rapoarte zilnice, o expoziție (și descrierea) activităților Tot ceea ce faceți trebuie făcut cu grijă și foarte politicos

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

35


Primul nostru plan de vizitare!

Întreprinderea/compania Ziua nr. 1 Data:

Ziua nr. 2 Data:

Ziua nr. 3 Data:

Ziua nr. 4 Data:

36

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!


Modulul 5 – Subiectul nr. 3 – Sarcina de lucru 3: Detalierea planului pe zile

X

Sarcină de lucru: Acum detaliați planul pentru fiecare zi.

X

Organizarea clasei: 40’

Lucrați în perechi. Ar trebui să stați la mese de patru, astfel încât să primiți ajutor de la altă echipă, dacă este nevoie. Dacă este necesar, vizitați alte echipe, împărtășiți-le ideile voastre și culegeți idei noi de la ceilalți.

Procedură:

38

1 ) Cu notițele de la ultima sarcină de lucru și cu feedback-ul de la colegii voștri, detaliați acum planul vostru pentru fiecare zi. 2 ) Poate veți avea timp pentru două, trei sau chiar patru sarcini în fiecare dintre zilele în care vizitați întreprinderea. 3 ) Treceți prin toate cele patru moduri de abordare (observare, comunicare, colectare, cooperare). 4 ) Ați putea vorbi cu cineva din întreprindere, ca să fiți cât mai realiști. Dacă se poate (în cazul în care ați ales un magazin, nu va fi o problemă) să vizitați întreprinderea din nou, să priviți și să observați ce poate fi făcut. Faceți acest lucru în timpul vostru liber. Va fi foarte interesant!!

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!


Vizita 1 (Ziua nr. 1)

Sarcina de lucru (ce vom face)

Ce trebuie să pregătim, ce trebuie să luăm cu noi, cu cine trebuie să vorbim în prealabil

Cam cât timp ne-ar lua îndeplinirea sarcinii

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

39


Vizita 2 (Ziua nr. 2)

Sarcina de lucru (ce vom face)

40

Ce trebuie să pregătim, ce trebuie să luăm cu noi, cu cine trebuie să vorbim în prealabil

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

Cam cât timp ne-ar lua îndeplinirea sarcinii


Vizita 3 (Ziua nr. 3)

Sarcina de lucru (ce vom face)

Ce trebuie să pregătim, ce trebuie să luăm cu noi, cu cine trebuie să vorbim în prealabil

Cam cât timp ne-ar lua îndeplinirea sarcinii

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

41


Vizita 4 (Ziua nr. 4)

Sarcina de lucru (ce vom face)

42

Ce trebuie să pregătim, ce trebuie să luăm cu noi, cu cine trebuie să vorbim în prealabil

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

Cam cât timp ne-ar lua îndeplinirea sarcinii


Modulul 5 – Subiectul nr. 3 – Temă pentru acasă: Întrebări la care trebuie să răspundem

Sarcină de lucru: Să obțineți mai multe informații de la și despre întreprindere, dacă aveți nevoie.

Organizarea clasei: Această sarcină de lucru va fi terminată până săptămâna viitoare.

Temă pentru acasă

Procedură:

1 ) Descoperiți împreună cu profesorii voștri ce elemente din planificarea voastră au nevoie de informații mai detaliate. 2 ) Discutați în perechi și împreună cu profesorul cum să obțineți aceste informații, astfel încât săptămâna viitoare să puteți finaliza planul pentru cele patru zile de vizitare care vor urma!

Materiale: - Modulele 5 și 6 - Notițele voastre

44

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!


Ce mai trebuie să aflăm!

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 3: Să trecem la lucruri concrete!

45


Modulul 5 - Subiectul nr. 4: Ultima șansă! Perechile se asigură că știu ce au de făcut și au tot ce le trebuie pentru luna următoare! Tandem Un tandem este o bicicletă cu două șei, două seturi de pedale și două roți; a lucra în tandem înseamnă să lucrezi în pereche pentru atingerea aceluiași obiectiv.


Modulul 5 – Subiectul nr. 4 – Sarcina de lucru 1: Parcurgerea tuturor celor patru zile

Sarcină de lucru: Completați programul celor patru zile în modulul de explorare 6! X X 45’

Organizarea clasei: În perechi, băncile vor fi spațiul de prezentare pentru Sarcina de lucru 2.

Procedură:

1 ) Astăzi este ultima șansă să vă pregătiți împreună cu profesorul/ profesorii pentru luna care urmează. Folosiți-o! 2 ) Parcurgeți încă o dată planificarea făcută pentru cele patru zile, corectați unde este cazul și scrieți-o apoi în Modulul 6. 3 ) Întrebați, împărtășiți, comentați: toți vă sprijină, voi îi sprijiniți pe toți!

Materiale: - Modulul 5 - Modulul 6

48

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 4: Ultima șansă!


Modulul 5 – Subiectul nr. 4 – Sarcina de lucru 2: Prezentarea pregătirilor

Sarcină de lucru: X

Să prezentați colegilor voștri, în tandem, pregătirile pentru vizita de explorare.

X

Organizarea clasei:

45’

Toate echipele sunt gata cu toate materialele și formularele de planificare puse pe bancă pentru a le arăta colegilor și profesorului/ profesorilor.

Procedură: 1 ) 2 )

Acum toți sunteți pregătiți pentru luna următoare. Prezentați planificarea făcută în fața altor perechi și a profesorului. Clasa este ca o piață. Vă plimbați de la unii la alții, explicați, învățați încă o dată.

Materiale: - Modulele 5 și 6 - Camera foto, reportofoane, materiale de desen etc.

50

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 4: Ultima șansă!


Modulul 5 – Subiectul nr. 4 – Sarcina de lucru 3: Evaluarea Modulului 5

X

X 30’

Sarcină de lucru: Să conștientizezi ceea ce ai lucrat în ultima lună.

Organizarea clasei: În prima parte, stați așezați în băncile voastre. În a doua parte, toata clasa stă așezată în cerc.

Procedură: 1 ) Parcurgeți întrebările ajutătoare. 2 ) Ca să răspundeți la ele, recitiți ce ați scris în Modul și toate noti țele voastre.

Materiale: - Modulul 5 - Notițele din caiete și modul - Alte materiale scrise

52

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 4: Ultima șansă!


Întrebări ajutătoare pentru evaluare

Să te gândești și să-ți scrii părerea pe scurt despre două aspecte: a ) conținut, ce anume ai învățat; b ) tu, ca elev, cum ai învățat. Mai jos sunt două serii de întrebări, dar nu trebuie să răspunzi la toate! Probabil îți vei face o listă sau o ciornă înainte de a începe să răspunzi. Conținut: - Ce ai învăţat despre tine însuți/însăți? - Ce te-a impresionat cel mai mult? De ce? - Ce feedback te-a impresionat cel mai mult? De ce? - Scrie ce aspect, de la ce temă a devenit important pentru tine. - Ce te-a surprins? - De ce anume ești mulțumit? - Unde crezi că există probleme?

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 4: Ultima șansă!

53


Tu ca elev: - Ce ai învăţat despre diferitele metode de lucru? - Cu ce metode te-ai descurcat bine, pentru care mai ai nevoie de ceva practică? - Ce situații din timpul lecțiilor JOBS au fost cele mai bune pentru procesul tău de învățare? - Ce sarcină de lucru din acest modul a fost cea mai simplă pentru tine, care a fost cea mai laborioasă? - Ce te va ajuta cel mai mult la învățare pe viitor? - Ce te-a surprins? - De ce anume ești mulțumit? - Unde crezi că există probleme?

Feedback din partea profesorului:

Data, semnătura profesorului: Am citit și am înțeles comentariile profesorilor. Data, semnătura mea: 54

Modulul 5 - Învăţământ liceal - Subiectul 4: Ultima șansă!


Elementele didactice ale JOBS

1. Învățarea bazată pe sarcini

2. De la lector la moderator

3. Arta așteptării

4. Timp real pentru învățare

5. Învățarea prin cooperare

6. Învățarea diferențiată sau diferite niveluri de calitate

7. Orientarea spre scop

8. Evaluarea formativă

9. Crearea unei atmosfere de încredere și respect

10. Diversitate și eterogenitate

11. Orientarea spre realitate

Caietul 5 - Învățământ secudar superior  
Caietul 5 - Învățământ secudar superior  
Advertisement