Issuu on Google+

GIULIA  FURLOTTI


CURRICULUM   VITAE PERSONAL INFORMATION NAME ADRESS TELEPHONE E-­MAIL NATIONALITY DATE  OF  BIRTH

Giulia  Furlotti Via  Piave  35/a,  43029,  Traversetolo  (PR) +39  333  7091459 furluccia@yahoo.it Italian 29/07/1990

STUDIES  AND   FORMATION HIGH  SCHOOL UNIVERSITY OTHER  EXPERIENCES

LANGUAGE   SKILLS ITALIAN ENGLISH SPANISH FRENCH

High  School  diploma  in  Classics   BA  in  Architecture Erasmus,  Universitad  Europea  de  Madrid,  Spain Internship  in  the  architecture  studio  “Emilio  Faroldi   Associati”,  Parma

Level Mother  tongue Excellent Excellent Very  good

COMPUTER  SKILLS

Level

ARCHICAD ARTLANTIS AUTOCAD ILLUSTRATOR INDESIGN LUMION OFFICE PHOTOSHOP TRICALC

Excellent Good Excellent Very  good Good Very  good Excellent Excellent Very  good


FAMILY  HOUSE

HOUSE  FOR  A  MATEMATICIAN

The  project  is  located  in  Beranda,  on  a  plot  of  almost  45  '   slope  overlooking  the  beach  Cachagua  ,  about  140  km   north  of  Santiago,  Chile.  The  cliff,  overlooking  the  Pacific   Ocean,  runs  for  long  miles  without  meeting  any  obstacle   in  an  environment  almost  uninhabited,  with  spectacular   views  and  breathtaking  views. Against  a  backdrop  of  such  beauty,  the  guideline  of  the   Against  a  backdrop  of  such  beaut project  was  to  merge  with  the  environment  also  on  a   symbolic  level,  so  as  to  unite  inseparably  artificial  buil-­ dings  and  the  natural  landscape.   The  plant  is  divided  on  the  forms  and  proportions  of  a   spiral  “fibonacciana”,  a  symbol  of  mathematical  perfection   always  present  in  nature.   To  ensure  that  the  building  would  follow  the  shapes  of  the   cliffs,  the  golden  rectangles  of  the  plan  have  been  lifted   and  shifted  in  reaching  out  to  the  sea,  in  a  sort  of  symbo-­ lic  embrace  .   By  placing  the  blocks  on  different  heights,  the  wide  scales   that  run  throughout  the  building  have  become  fundamen-­ tal  and  unifying,  and  donate,  by  linking  separate  platforms   and  environments,  unity  and  strength  to  the  entire  structu-­ re.

LATERAL  ELEVATION NOT  TO  SCALE

SECTION   NOT  TO  SCALE

PHI  AND  FIBONACCI

1rst  YEAR  

PROJECT

The  phi  is  a  number  is  an  irrational  number  (that  can  not   be  represented  as  a  fraction  of  integers)  approximated  to   1.6180339887,  which  is  the  ratio  between  two  unequal   lengths,  the  largest  of  which  is  the  mean  proportional   between  the  smallest  and  the  sum  of  the  two  known   acting  within  the  visual  arts  and  mathematics  as  the   Golden  Ratio  or  Golden  Section. In  1202  the  mathematician  Leonardo  Fibonacci,  importing   Indo-­Arabic  figures  for  the  first  time  in  Europe  with  the   work  Liber  Abaci,  introduced,  albeit  unwittingly,  the  con-­ cept  of  recursive  sequence,  making  known  what  is  now   known  as  the  "Fibonacci  Sequence"  ,  in  which  each   number  is  the  sum  of  the  previous  two. The  relationship  between  the  Fibonacci  numbers  and  the   logarithmic  spiral  is  evident  if  you  build  a  number  of  squa-­ res  in  which  the  side  of  each  of  these  is  given  by  the  sum   of  the  measures  of  the  sides  of  the  previous  two.  If  you   have  them  as  in  the  figure  and  draw  an  arc  of  a  circle   having  a  radius  to  the  side  of  the  square,  the  figure  you   get  is  a  spiral  formed  by  rectangles  united  by  the  golden   ratio.

PERSONAL  PROJECT

FRONT  ELEVATION NOT  TO  SCALE


URBAN  SETTING

SURVEY

NOT  TO  SCALE

PLAN   NOT  TO  SCALE

IL  PALAZZO  DELLA  PROVINCIA

The  purpose  of  the  work  is  the  survey  and  redesign  of  a   sixteenth  century  palace,  located  in  Parma,  in  the  center   of  the  historic  city.  After  careful  analysis  of  the  urban   fabric  and  the  context  in  which  the  building  is  situated,  it   was  decided  to  survey  directly  the  4  floors  of  the  building,   from  the  foundation  to  the  attic.  The  careful  analysis,  in   addition  to  precise  and  thorough  measurements,  allowed   us  to  face  the  study  of  asymmetries  and  instabilities,  floo-­ us  to  face  the  study  of  asymmetries  and  instabilities,  floo ring  and  wall  surfaces,  as  well  as  geometric  analysis  of   some  morphological  and  structural  details  that  have   seemed  particularly  worthy  of  interest.  Below  is  a  part  of   the  designs  that  I  considered  explicative  of  the  project,   the  style  and  mode  of  investigation.

PLAN   NOT  TO  SCALE

PLAN   NOT  TO  SCALE

GENERAL  URBAN  SETTINGS DIFFERENT  SCALES

2nd  YEAR  

RILIEVO

GROUP  ASSIGNMENT:                                      Furlotti  Giulia Garulli  Francesco Musiari  Michele   Zanichelli  Annalisa  


PLAN FIRST  FLOOR

SECTION DETAIL FRONT  ELEVATION

ELEVATION NORTH  FACADE

AXONOMETRIC  PROJECTION


VALLEZZA

REUSE  AND  REQUALIFICATION

The  second-­year  project  revolves  around  an  abandoned   oil  refinery:    by    its  renovation  and  reconstruction,  the  goal   is  give  a  new  boost  to    the  nearby  old  and  by  now  purpo-­ seless  village. The  museum  is  the  core  of  the  program  and  it  is  located   in  the  shell  of  the  old  workshops,  which  are  surrounded   by  a  guest  house,  a  library,  a  small  auditorium  and  va-­ rious  services.  As  a  general  rule,    we  tried  to  recover  the   spaces  and  to  respect  the  existing  architecture  without   changing  its  nature,  by  building  in  harmony  with  the  land   and  without  altering  the  specificity  of  the  environment.  Si-­ milarly,  scenic  routes  have  great  importance,  designed  to   follow  the  tracks  of  the  past,  accessible  only  on  foot  or  by   bicycle. Moreover,  in  addition  both  to  the  main  routes  linking  the   project’s  key  buildings  and  to  footpaths,  real  open-­air   museum  tours  wind  up  the  surrounding  hills,  enriched   with  ricreation  areas  and  didactic  material.

PEDESTRIAN  ROUTES OPEN-­AIR  MUSEUM  ITINERARY

OIL  PUMP

SMALL  INTERACTIVE  MUSEUM  

The  primary  objective  of  the  former  workhops’  renovation   is  to  recall  as  much  as    possible  both  the  traditional  forms   and  materials.    As  for  the  inner  exhibition  space,  the  ove-­ rall  view  was    preferred  to  any  vertical  diaphragm:  the   exhibition  spaces  are  structured  on  platforms  at  various   levels,  which  allow  to  easily  admire  the  historical  artifacts   in  their  entirety.

PLANIVOLUMETRIC   NOT  TO  SCALE

GUEST  HOUSE MUSEUM LIBRARY    

2nd  YEAR  

PROJECT

       

PLANIVOLUMETRIC   NOT  TO  SCALE


LIBRARY

PLANT  AND  ELEVATIONS  

MUSEUM

PLANT  AND  SECTIONS  

GUEST  HOUSE

PLANT  AND  ELEVATIONS


TANGER  PORT  &  MEDINA FRONT  VIEW

TANGIER

WRITING  THE  PORT

1.  CHAOS

As  ina  text  written  without  attetion,and  from  different  wri-­ ters  in  a  long  time.the  actual  port  of  tanger  is  poorly  orga-­ nized  anc  cahotic,  with  redundant  links  in  one  case  ano-­ ther  inadeguate,  and  buiulding  that  do  not  respond  to  the   function  for  which  they  were  built   .

2.  LETTERS

inspired  byt  the  great  importance  of  writing  and  calligra-­ phy  in  the  arab  culture  ,  the  aim  of  the  project  is  therefore   give  a  new  order  of  the  port,  by  rewriting  the  plan  of  the   site  with    neat  aand  precise  language,  underlying  precise   rules. Each  of  the  new  “architectural  letters”  has  a  meaning  and   a  purpose-­the  most  suitable  to  the  shape-­that  can  not  be   fulfilled  by  another .

3.  WORDS

By  connecting  different  letters  are  created  new  symbolic   words,  that  give  order  and  a  new  meaning  to  the  port

4.  TEXT 4.

The  new  writing  of  the  landscape

GENERAL  URBAN  SETTINGS INQUADRAMENTO  A  SCALE  DIFFERENTI

3rd  YEAR  

PROJECT

GROUP  ASSIGNMENT:                                      Furlotti  Giulia Nicoli  Gabriele  


CALLIGRAPHIC   ARCHITECTURE


CALLIGRAPHIC   ARCHITECTURE


CALLIGRAPHIC   ARCHITECTURE


TANGIER  HAMMAM BACK  TO  HEAVEN  

OUTDOOR  SWIMMING  POOLS   VIEW  FROM  THE  UPPER  SQUARE

3rd  YEAR  

PROJECT

GROUP  ASSIGNMENT:                                    Furlotti  Giulia Nicoli  Gabriele  

PLAN NOT  TO  SCALE


AXONOMETRY   NOT  TO  SCALE


FLOOR  PLAN  AND  COVER  PLAN   NOT  TO  SCALE

BAR  AND  RESTAURANT


SECTION 1:200

SECTION 1:200


CENTER  “MATISSE”   TANGIER  STUDY  CENTER  

The  study  center  “Henri  Matisse”  is  lo-­ cated  at  the  northern  edge  of  the  city,   a  bridge  between  the  old  medina  and   the  ocean.  Designed  to  accommodate   12  researchers,  consists  of  an  audito-­ rium,  a  large  library,  study  rooms,   common  rooms  and  private  accommo dation  for  students,  in  addition  to  a   small  cafeteria  and  outdoor  spaces  . The  ancient  wall  that  delimits  a   boundary  ,  serves  as  a  frame  to  the   whole  project:  the  door  is  transformed   into  a  prism  that  changes  the  white  of   the  medina  in  beams  of  colored  light,   the  same  light  that  has  always  fasci-­ nated  the  painter  in  the  years  of  his   stay  in   stay  in Africa. The  concept  of  space  is  simple  and   rational  ,  the  color  that  identify  each   area  serve  also  to  indicate  the  main   function  of  the  block  and  the  altitude  at   which  forces  the  cliff  allows  the  ope-­ ning  of  large  windows  overlooking  the   sea.  In  front  of  the  wall,  the  curbs  co-­ lored  fanning,  like  to  invite  to  come:   the  space  comes  alive,  the  square  is   full  of  life  and  warmth.

3rd  YEAR  

PROJECT


GRAPHICS

HAVING  FUN  WITH  THE  PHOTO   MANIPULATION One  of  the  most  wonderful  things  about  being  an  architect   is  the  full  knowledge  of  digital  tools,  which  give  an  almost   infinite  creative  freedom.   The  following  are  some  of  the  works  done  both  as  assi-­ gnement  and  for  fun.  

KEEP  CALM   VARIATIONS

OTHER

INTERESTS

GONDOR

NYAN  CAT

“WHAT  IF...?”

SELF-­PORTRAIT


ARCHIVAL ARCHITECTURE  FESTIVAL In  collaboration  with  Gabriele  Nicoli


Giulia Furlotti's Portfolio