Issuu on Google+

gabrielhernรกndezsolano


d e s i g n p o r t f o l i o


phone: (587) 433 9990 email: gabrielalfonso11@gmail.com web: gabrielhimself.wordpress.com


t a b l e o f c o n t e n t s


05

11

19

33

39

47

57

71

BEACH

5x5

CHINATOWN

PRECEDENT

HUT

HOUSE

DWELLINGS

STUDY

TORSION

LINE

BRIDLEWOOD

CULTURE

CHAIR

DINERY

MARKET

T


05

beachhut MIXED-USE SHELTER | UNIVERSAL FOUNDATION YEAR: WINTER 2012 PROFESSOR: J. STURGESS


projectprecedents

THERESA MOLLER | PUNTA PITE

contextualrenders

ALVARO SIZA | LECA POOLS

projectdescription Reducing architecture to something as simple as ‘the room’ allows for profound exploration and deviation away from established conventions. This projects strives to create a dynamic ‘room’ with the potential for multiple spatial experiences by blurring the concepts of circulation, interior and exterior, public and private.


physicalmodel 1:20

07


conceptdiagrams

floorplan

1:50

TYPICAL CONCEPTION OF ROOM

REARRANGE POINTS

OPTIMIZE + ADD FORM

section-a

1:100

section-b

1:100


spatialanalysis

09

INTERIORSPACE

ROOFSPACE

ADDITIONALNICHES

ACCESSPOINTS

modelsketches

section-c

1:100

section-d

1:100


11

5x5house SINGLE-FAMILY RESIDENTIAL | CHINATOWN, CALGARY FOUNDATION YEAR: WINTER 2012 PROFESSOR: J. STURGESS


projectdescription

BOW RIVER

A

2nd AVE

3rd AVE

MACLEOD TR

4th AVE

B

CENTRE ST

This project is located on the edge of Chinatown in Calgary, bordering a busy intersection south of Centre Street bridge. The program is a 5x5m, 3-storey, single family dwelling with retail space, designed as a component of a larger courtyard complex.Taking into consideration the surrounding context, the main objective is to maximize space and allow traditional chinese architectural elements and ideas  (horizontal emphasis, symmetry/balance) to manifest themselves in a contemporary manner. The driving idea is based on a traditional Taoist concept known as wu wei, which translates roughly into ‘natural action’ or ‘effortless doing’. The concept is profoundly associated with the characteristics of water and is used as a metaphor to inform design decisions, particularly in relation to spatial fluidity. This is evident in the virtual elimination of corridors, doorways, and dead-ends, encouraging a constant dynamism and continuous circulation through the interior spaces, while simultaneously magnifying the size of the restricted program.

thesite

CUTLINES


13


sitesection-a

EAST

1:100

WEST

sitesection-b

1:100

NORTH

SOUTH

floorplans 1:100

LEVEL 1 - RETAIL

LEVEL 2 - LIVING

section-a

section-b

1:100

1:100

LEVEL 3 - SLEEPING

elevation-a

1:100

LEVEL 4 - TERRACE

elevation-b

1:100


15


interiorrenders

designprocess

WASHING

EATING

WASHING

EATING

ACCESS

WORKING RELAXING

LIVING

LIVING

ACCESS

WORKING

LIVING EATING

ACCESS RELAXING RELAXING

WORKING

SLEEPING

functions + needs

SLEEPING WASHING

SLEEPING

scale by importance

group + designate


17

RELAXING

MEGAPRIVATE ADJUSTMENT OF

SLEEPING WASHING

PRIVATE

INTENSITY INSTEAD OF ON/OFF

LIVING EATING

WORKING

apply typology

SEMI-PUBLIC

PUBLIC

resulting gradient

apply to facade

with light


19

chinatowndwellings MULTI-FAMILY RESIDENTIAL | CHINATOWN, CALGARY FOUNDATION YEAR: WINTER 2012 PROFESSOR: J. STURGESS


projectdescription The multi-family dwelling shares the same location as 5x5 house but, unlike its counterpart, occupies the entire site. Instead of relying on the typical approach of stacking identical units the project opts for interlocking units that offer a greater variety of typologies and interior spaces. Ideas of circulation and sensitivity to the surrounding context are carried through from the previous project, as well the utilization of the courtyard as a unifying component of the larger design scheme.

physicalmodel

1:100


21


preliminarysketches


23


projectrequirements UITE

OOMS 2BEDR

OMSUITE

3BEDRO

ITE

OOMSU

1BEDR

E

IOSUIT

STUD

10% OUTDOOR

+

ANEMITY SPACE 30% OPEN AREA (COURTYARD)

5m 9m 15m 17m

typologyscheme

+

=

+

=

INCREASES DIVERSITY: NO FLOOR IS THE SAME

PROVIDES ALTERNATIVE TO TYPICAL STACKED UNITS

AUGMENTS NOTION OF HOME INSTEAD OF FLAT/APARTMENT

OPENS UP EVERY OTHER FLOOR FOR COMMUNAL USES (IE. LAUNDRY)

applyingtypologies

=


outdoorspace

• A CHINESE GARDEN IS ‘CONFUSING AND DENSE, DOMINATED BY HUGE ROCK PILES AND A NUMBER

daylight

25

OF BUILDINGS ALL SQUEEZED INTO INNUMERABLE, OFTEN VERY SMALL SPACES SUMMER

WINTER

PRIVATE

PRIVATEBALCONIES RESIDENTIALCOURTYARD

N PUBLICCOURTYARD

PUBLIC

SUMMER

WINTER

N

SEATINGAREA LITTLESHRUBS BIGSHRUBS

600MM

VIEWS LITTLESHRUBS

DROP SEATING TO CREATE BUFFER ZONE BETWEEN RESIDENTIAL AND RETAIL

BIGSHRUBS

WINDOWS 35% OF SURFACE AREA

facadegeneration

BALCONIES

2x HEIGHTEXPOSURE

BEDROOMS

WASHROOMS


courtyardviews


floornumber

spatialdesignation

floorplans

27

PARKINGSPACE

STUDIOSUITE

2BEDROOMSUITE

PENTHOUSESUITE

RETAILSPACE

1BEDROOMSUITE

3BEDROOMSUITE

VERTICALACCESS


3bedroomsuite


29


2bedroomsuite


31

section-a

section-b


33

precedentstudy OMA’S MAISON AU BORDEAUX | FRANCE FOUNDATION YEAR: WINTER 2012 PROFESSOR: J. STURGESS


physicalmodel 1:100


35

LEVEL THREE

LEVEL TWO

LEVEL ONE


37


39

torsionchair DINING SEAT | UNIVERSAL 2

ND

YEAR STUDIO: FALL 2012 PROFESSOR: G. LIVESEY


projectdescription This project derives inspiration from the stem of the sunflower, which on a micro scale, employs helical fibres as reinforcement for its hydrostatic skeleton. Also found in other organisms such as earthworms, sea anemones, and even sharks, these fibres not only provide structure and stability, but offer flexibility in twisting and bending, facilitating the sunflower’s heliotropic tendencies during its early development stage. This helical shape was explored through the fabrication of a chair using only one sheet of 1/4� plywood and glue.

sketchmodel


conceptsketches

processdiagrams

41


projectinspiration

sketchmodel


43

processdiagrams


finalproduct


45


47

restaurantline RESTAURANT | SOMERSERT/BRIDLEWOOD LRT STATION 2ND YEAR STUDIO: FALL 2012 PROFESSOR: G. LIVESEY


projectdescription Sitting in complete isolation on the southern outskirts of Calgary, Somerset/Bridlewood LRT station is largely cut-off from its surrounding community, offering little in terms of energy and livelihood. This project required the insertion of a restaurant space that would act as a catalyst for much needed dynamism within the site. Since the train station and the CP Rail are one of the main contributors to the site’s divisiveness, it was decided that restaurant could simultaneously serve as bridge over the tracks, while also converting the station into a focal point of interest. This is achieved by transforming the ‘island’ that is the platform into an ‘oasis’; a narrow eatery that not only transforms the station into a destination, but also takes advantage of the myriad of people that flow through the space on a daily basis.

sketchdiagrams

DISCONNECT + BOTTLENECKS

CONNECT


49


INFILL

CREATE PLATFORM

OPTIMIZATION

MIRROR

ACCESS

RESULTING CIRCULATION


51


SOMERSET/BRIDLEWOOD LRT

01

02

03

04

0

siteplan1:1000

N


08

floorplan1:250 01 PLATFORM 02 ROOFED WAITING AREA 03 ENTRANCE POINTS

05

04 WASHROOMS 05 SEATING/DINING 06 BAR

06

07 KITCHEN 08 STAIRS 09 BRIDGE ACCESS

04

07

09

section-a1:250

53

08

03

02

01


elevation-a1:250

lightstudies

EARLY MORNING

SUNSET


elevation-b1:250

EVENING

55


57

bridlewoodmarket LARGE MULTI-USE BUILDING | SOMERSERT/BRIDLEWOOD 2ND YEAR STUDIO: FALL 2012 PROFESSOR: G. LIVESEY


processsketches

finaloutcome


59


thesite

1:1000

north

5 3

6

1 4

7 6

3

5

9 3

5

2

3

5

3 4

8 illegatesw

shawv

8

ets

tre

s 6th

8

w

8

1 trainstation

1 trainstation 3 greenhouses

2 marketspace

4 gardenspace

2 marketspace

3 greenhouses 5 restaurantspace 7 nightclub 7 nightclub 5 restaurantspace 4 gardenspace

6 retailspace

6 retailspace

8 communityconnectors

8 communityconnectors

9 parkingaccess 9 parkingaccess


streetview

trainstation

projectdescription Similar to Line Dinery, this project occupies Somerset/Bridlewood station but also extends into the surrounding community. The driving concept is based on the fact that the site is fragmented into three very distinguishable domains: residential, commercial and educational. Currently, there exists a major disconnect, not only between these areas, but also with the train station, as it sits completely alienated in a sea of parking. The solution then was to establish a ‘grid’ that would govern all forms that were subsequently placed within the site. Following the grid, a multiplicity of structures are distributed over the entire site, organizing the required program in a manner that stitches together the surrounding areas and establishes an easily navigable and pedestrian friendly network within the community.

61


westentrance

biomimicry

(plant1 + plant2) = project

+ sunflower

organization

replace two-dimensional, linear organization and circulation...

with three dimensional, non-linear organization and circulation...


gardenspace

rhizomenetwork marestail

existingsite

proposedsite

63


=

appliedconcept

organization

resulting network


65


sitesection1:600

westelevation1:250


67


themarket1:500 1 eastentrance

2

3

2 officespace

1

3 bathrooms 4 seatingareas 8

4

5 marketstalls

levelone

6 southentrance

7

7 verticalaccess 4

8 doubleheight

6 5

5

3

4 5

1 westentrance 2 marketstalls 3 bathrooms

leveltwo

7 1

2

5

4 storagespace 5 verticalaccess 6 communityroom

6

7 parkingaccess


69


71

culture-t CULTURE SPACE PROPOSAL | DOWNTOWN, CALGARY MAKE-CALGARY DESIGN CHARETTE: FALL 2012 TEAM LEADERS: CRAIG DYKERS & VANESSA KASSABIAN (SNØHETTA)


conceptmodel


projectdescription

73

Eleven students, including myself had the opportunity to collaborate with Craig Dykers and Vanessa Kassabian from internationally-renowned design firm Snøhetta for an intensive 4-day makeCalgary design charrette that explored the notion of ‘culture space’ and its future within Calgary. Existing movements in Calgary, coupled with the natural landscape have created barely perceptible, but important, patterns of cultural growth. An agglomeration of traditional cultural venues has formed near to the eastern edge of the city centre. Meanwhile outer edges of the city centre have been incubating cultural life in the less densely built lower scale neighborhoods. In order for a sustainable cultural identity to grow for the city of Calgary, the first step is to establish links between the developing and the developed cultural regions. 8th Avenue and 8th Street provide a clear path that can naturally link several significant cultural districts and promote comfortable walking between them. Additionally tunnel connections between the city centre and other districts to the south of the core provide additional connections to further strengthen the entirety of the downtown districts as a thriving cultural place. The resulting “T” shape of the plan is easy to remember and can promote orientation between the disparate parts. A series of lines, tubes, hubs and dots are the tools that can help people understand their position in the city relative to various districts and they can also provide the simple seeds for cultural development across the city alongside the establishment of the more monumental cultural venues the city is planning to construct. - Craig Dykers


phone: (587) 433 9990 email: gabrielalfonso11@gmail.com web: gabrielhimself.wordpress.com


ghs 2013


Student Architecture Portfolio V.I