__MAIN_TEXT__

Page 1

1 Jubileumjaar Stichting Gaandeweg | 2018

TIJDLIJN

30 jaar Gaandeweg

VAKANTIEVERSLAGEN Kinderen vertellen

AAN HET WOORD:

Dr. de Vaan Prof. Dr. Hoogerbrugge Prof. Dr. Wijnen

UITGELICHT

Onze vakantiehuizen

‘ELINE is weer beter!’ Interview met Gaandeweg-gezin


2

INHOUD 3 Stichting Gaandeweg bestaat 30 jaar

30 jaar Gaandeweg! Een greep uit de gebeurtenissen, evenementen en mooie sponsoracties van oprichting tot vandaag. Het is onmogelijk om alles op te nemen in deze tijdlijn (die als rode draad door het magazine zal lopen), maar we komen een heel eind. We zijn dankbaar voor alle steun die we de afgelopen 3 decennia hebben mogen ervaren. Let’s keep up the good work!

16 17

5 Gaandeweg in actie 7 Bericht van een

betrokken kinderoncoloog

8 Dankbare

vakantieverslagen

10 De maatschappelijk werkers

12 ‘Eline is weer beter!’

12

15 De grote

Gaandeweg Quiz

16 Dr. de Vaan:

‘Gaandeweg biedt verlichting’

Februari 1988 De Arnhemse Leo Beekhuijzen, ‘hofzanger’ van Carnavalsvereniging De Zotskappen, haalt met zijn optredens bij carnavalsverenigingen geld op voor jeugdige kankerpatiënten. Aanleiding: zijn nichtje Monique Sanders die kanker heeft.

17 Prof. Dr. Wijnen:

‘Eerlijk, stabiel en zuiver’

18 Woordzoeker

10

19 Onze samenwerking met de VOKK

20 Uitgelicht:

onze vakantiehuizen

22 Ramon viert het

leven! 28 februari 1988

Leo organiseert samen met de Arnhemse zanger Aristakes Jessayan het ‘Gaandeweg Zaalvoetbaltoernooi’. Onder de deelnemers zijn De Zotskappen en het Veronica-artiestenteam. De opbrengst is 10.000 gulden.

22 Colofon

20

23 Kleurplaat 24 Vrienden van

Stichting Gaandeweg Haakt u aan?

22


3

Stichting Gaandeweg bestaat 30 jaar! Grace Roetert, de huidige voorzitter, en Aristakes Jessayan, de eerste voorzitter, delen hun bevindingen, ervaringen en verwachtingen.

Foto: Joost Ooijman

Gaandeweg

A: “De naam Gaandeweg duidt op een paar dagen weg kunnen om de situatie te verlichten. Even weggaan van de behandelingen en het ziekenhuis.” G: “Gaandeweg refereert ook aan het feit dat wij gaandeweg het ziekteproces iets waardevols bieden voor gezinnen, een ‘We hebben week samen bewezen weg om dat we letterlijk en figuurlijk op bestaansrecht hebben.’ adem te komen. Daarnaast willen we gaandeweg de stichting proberen uit te breiden.”

Rol

A: “Tijdens een bijeenkomst werd geopperd dat ik voorzitter moest worden, mede vanwege mijn netwerk in de artiestenwereld. Ik zei: Nee joh, ik wil alles doen maar niet dat. Uiteindelijk heb ik toch ja gezegd, maar het was niet mijn uitgangspunt.” G: “Ik was in 2014 net weer

binnengehaald als secretaris toen onze voorzitter in 2016 weg ging. Iemand in het bestuur zei: ‘Nou Grace, volgens mij hebben we al een nieuwe voorzitter in huis. Waarom ga jij het niet doen?’ Dan zoeken we een nieuwe secretaris. Achteraf heeft dat goed uitgepakt.”

Hoogtepunt

G: “Voor mij was het hoogtepunt op 1 februari van dit jaar; de kick-off van ons jubileumjaar in Burgers’ Zoo. Ook de Gaandeweg Familiedag daarna op 22 april was heel bijzonder. We proberen de Familiedag voortaan elk jaar te organiseren, want dan zie en spreek je de gezinnen voor wie je het doet. Ik ben er ook trots op dat we steeds meer bekendheid krijgen. Dat mensen zeggen: ‘O ja, Gaandeweg, wel eens van gehoord.’ Dit bestuur is goed bezig met PR. Wij moeten het hebben van sponsoracties en donateurs. Mensen en instanties moeten weten dat we bestaan.” A: “In de beginperiode, de uitzending van Veronica. Ik zat in het Veronica-artiestenteam met allerlei profvoetballers. Tijdens het Gaan-

deweg-Zaalvoetbaltoernooi in de Rijnhal met bekende artiesten heb ik ervoor gezorgd dat Ronald Koeman de officiële opening deed en Veronica Sport een interview kwam afnemen. Als je terugkijkt op ons 30-jarig bestaan is dat potverdorie wel echt iets moois geweest. Het was een prachtig evenement met veel publiek! En ik ben er heel trots op dat de stichting al zo lang bestaat.”

Bestaansrecht

G: “Gezinnen waarvan een kindje overlijdt, richten nog wel eens een stichting op. Hoe belangrijk en mooi dat ook is, het zijn vaak pop-up stichtingen die helaas weer verdwijnen. Wij bestaan nu 30 jaar en dat is best lang. We merken dat instanties het prima vinden om hun naam aan ons te verbinden want we hebben bewezen dat we bestaansrecht hebben. Dat is heel waardevol.”

Kinderkanker

G: “Wij zijn uniek in wat wij doen. De focus ligt niet alleen op het zieke kind, maar op het hele gezin. Dus en zusjes die > ook op de broertjes

23 april 1988 Tijdens het Arnhems Poortersbal in Musis Sacrum wordt 5.000 gulden opgehaald voor wederom dit mooie doel: jeugdige kankerpatiënten.

3 juni 1988 Na voornoemde acties is er veel geld opgehaald en besluit men een fonds te starten. De officiële oprichting van Stichting Gaandeweg is een feit.


4

28 september 1988 Tijdens de presentatie van Stichting Gaandeweg in het Arnhemse Musis Sacrum, maakt presentatrice Judith Bosch het eerste gezin bekend dat via onze stichting een weekje weggaat: het gezin Sanders. Voorzitter Jessayan Aristakes componeert het ‘Gaandeweg lied’ dat wordt ingezongen door Arnhemse schoolkinderen. Monique Sanders doet de zangsolo.

ondergesneeuwd raken. Een Gaandeweg-week bevrijdt gezinnen enigszins van hun zorgen. Ze kunnen weer even écht gezin zijn en elkaar hervinden. Belangrijk, want soms verliezen ouders elkaar in zo’n moeilijke periode. Daarom is het heel mooi wat Gaandeweg doet.” A: “Als in een gezin een kindje kanker heeft, stort eigenlijk de hele wereld in voor zo’n gezin. Oudere mensen krijgen ook kanker, maar voor een kind… dat heeft nog een heel leven voor zich. Zo is de stichting ook ontstaan, de dochter van een bestuurslid kreeg kanker. Dan doe je wat je kunt, want kinderkanker is dramatisch voor een gezin. De stichting kan geen verlichting in het ziektebeeld brengen, maar wel verlichting in het gezin. Even eruit en ergens anders aan denken.”

Uitdagingen

A: “Zeker in het begin waren het neerzetten van de organisatie, de financiering en het vinden van

sponsoren grote uitdagingen. Maar ook het vinden van de juiste personen om de kar te trekken. Er hebben heel veel mensen met hart en ziel aan de stichting gewerkt en dat gebeurt nog steeds. De uitdaging nu is om Gaandeweg landelijk bekender te maken.” G: “We moeten al het geld uit de markt halen omdat subsidies zijn weggevallen. Daarom organiseren we landelijke activiteiten zoals de Funvaart in Amsterdam, want we hebben nog meer sponsoren nodig. We staan in de top 5 van goede doelen waar het geld echt alleen naar het doel gaat. Jaarlijks worden 600 gezinnen geconfronteerd met kinderkanker. Wij helpen er ongeveer 175 en dat aantal stagneert. Ons doel is om alle gezinnen te kunnen helpen. Daar is veel geld voor nodig.”

Toekomst

A: “Ik zou graag een benefietconcert willen organiseren, met bijvoorbeeld een veiling. Dit soort initiatieven zijn nodig

‘Mijn missie is nog meer landelijke bekendheid en daardoor meer inkomsten genereren.’ om meer geld op te halen.” G: “Mijn missie is nog meer landelijke bekendheid en daardoor meer inkomsten genereren. We hebben daarom de ‘Vrienden van Gaandeweg’ opgericht om een vaste stroom aan inkomsten te genereren. Iedereen kan voor 250 euro per jaar ‘vriend’ van ons worden. Voor dit bedrag komt hun logo op onze website en ontvangen zij een paar keer per jaar de nieuwsbrief en wordt een jaarlijkse contactborrel georganiseerd. Misschien kunnen we meer huisjes aanbieden in de toekomst. Voorlopig hebben we dit mooie werk 30 jaar gedaan en we hopen natuurlijk op nog minstens 30 jaar erbij!” Foto: Joost Ooijman

‘Voorlopig

hebben we dit mooie werk 30 jaar gedaan en we hopen natuurlijk op nog minstens 30 jaar erbij!’


5

Gaandeweg in actie

De hoogtepunten van ons jubileumjaar Jarig zijn is leuk! En als stichting vonden we het een slim idee om onze verjaardag het gehele jaar op verschillende momenten te vieren. Immers: hoe meer contactmomenten, hoe beter. Of het nu gaat om het intensiveren van de relatie met

onze sympathisanten, het vergroten van onze naamsbekendheid of het werven

van fondsen; zien (en vieren) dat je er bent is natuurlijk altijd goed. Hieronder de

hoogtepunten van ons jubileumjaar. Iets om heel blij van te worden en trots op te zijn. Onze dank gaat uit naar alle betrokkenen die deze acties mogelijk hebben gemaakt!

Jubileum kick-off feest

Een geweldige avond in Burgers’ Zoo Op 1 februari kwamen wij met onze ambassadeurs, donateurs, ‘vrienden van Stichting Gaandeweg’ en andere betrokkenen bijeen voor de aftrap van ons jubileumjaar. 30 jaar Gaandeweg! Een mijlpaal en reden voor een mooi feest. Met dank aan Familie van Hooff konden we dit evenement laten plaatsvinden in Burgers’ Zoo. Dankbaar kijken we terug op deze mooie aftrap van ons jubileumjaar. Het werd een bijzondere feestavond, samen met iedereen die onze stichting een warm hart toedraagt. De avond werd gekenmerkt door gezelligheid, lekker eten, een spannende Afrikaans-muzikale workshop, mooie speeches, goede muziek en een loterij en veiling met fantastische opbrengst, 15.000 euro.

27 mei 1989

Spelers en Bestuur van Vitesse schenken Stichting Gaandeweg een bedrag van 20.000 gulden.

28 mei 1989

Foto: Rens Plaschek

Voor de tweede keer vindt het ‘Gaandeweg Zaalvoetbaltoernooi’ plaats. Bekende Nederlanders komen belangeloos in actie. Ronald Koeman verricht de aftrap van het toernooi. René Froger, Oscar Harris, Sjaak Swart en vele anderen doen mee. Het toernooi levert ongeveer 50.000 gulden op.

Collecte Vitesse-Sparta

Met 37 vrijwilligers bij het Gelredome Bijna 4.500 duizend euro is er opgehaald met de collecte bij het GelreDome op 14 april. Een prachtig bedrag. Het stadion zat vol, de sfeer zat er goed in én Vitesse wist dik te winnen. Op alle fronten werd het dus een geweldige dag. Maar liefst 37 collectanten, vrijwilligers die onze stichting een warm hart toedragen, stonden van 18:15 uur tot de wedstrijd begon om 19:45 uur, bij de toegangspoorten klaar met collectebussen. Bedankt allemaal! En tot volgend jaar, want dan mogen we voor de derde keer collecteren voorafgaand aan een wedstrijd van Vitesse. >

3 juni 1989 De stichting bestaat 1 jaar. Zo’n 100 gezinnen zijn op dat moment een weekje weg geweest of gaan binnenkort.


6 Gaandeweg Familiedag

In contact met onze doelgroep 2 juli 1989

De eerste Kuul-Tour in Huissen organiseert een Tour de France-spel met opbrengst voor Gaandeweg. Nog steeds wordt dit spel jaarlijks georganiseerd en heeft het in 30 jaar al vele tienduizenden euro’s opgebracht voor onze stichting.

Foto: Age Omvlee

De Gaandeweg Familiedag op 22 april was groots, zonnig, gezellig, hartverwarmend en sportief. Met leuke activiteiten, goede catering en veel enthousiaste gezinnen uit het hele land. En ja, er waren ook indrukwekkende gesprekken en verhalen… Het was voor ons heel bijzonder om de ‘Gaandeweg-gezinnen’ te ontmoeten en kennis te maken met de mensen voor wie wij de vakantieweken organiseren. Op het evenemententerrein van strandclub Watergoed konden de kinderen waterfietsen, tekenen, klimmen, meerijden op een quad of een ritje maken in een sportauto, terreinwagen of vrachtwagen. Voor meer details en mooie foto’s: bezoek onze Facebookpagina. De Gaandeweg Familiedag konden we de gezinnen gratis aanbieden dankzij steun van Serviceclub Ronde Tafel 59 (Arnhem), evenementenlocatie Watergoed en evenementenbureau Omni Events.

Gaandeweg Funvaart 2018

11 november 1989

Hans Roodzant loopt de New York Marathon voor Gaandeweg en rent 30.000 gulden bij elkaar. In 1990 weer, opbrengst toen: 50.000 euro.

Een varend feestje in hartje Amsterdam Trots en dankbaar kijken we terug op de eerste editie van de Gaandeweg Funvaart. Samen met onze partners organiseerden wij op zondag 10 juni een kleurrijke vaar- en puzzeltocht door de grachten van Amsterdam. Een sloepentocht met 24 gesponsorde boten voer die middag vanaf Strandzuid voor ons goede doel door de Amsterdamse grachten. De Funvaart werd afgesloten met een feestelijke BBQ en muziek, met (belangeloze) optredens van onder andere Lange Frans. Het was een dag met een geweldige sfeer en een fantastische opbrengst voor onze stichting: ruim 21.000 euro.

Foto: Robert Aarts

Sunday Afternoon Benefietconcert

Politie BigBand Oost-Nederland & Do 20 november 1989

Stichting Gaandeweg gaat een samenwerkingsverband aan met de Nederlandse Kankerbestrijding Stichting Koningin Wilhelminafonds (KWF).

Op het moment dat dit magazine naar de drukker ging, moest dit benefietconcert nog plaatsvinden. Maar één ding is zeker: het wordt een bijzondere afsluiting van ons jubileumjaar. De Politie BigBand Oost-Nederland treedt belangeloos op in het Arnhemse Luxor Live, samen met zangeres Do. Het belooft een sfeervol en uniek ‘Sunday Afternoon Benefietconcert’ te worden, met speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde arrangementen. Jazz met een twist, wij zijn benieuwd! Foto: William Rutten

Foto: William Rutten


7

Prof. Dr. Hoogerbrugge aan het woord

Bericht van een betrokken kinderoncoloog Stichting Gaandeweg heeft een Comité van Aanbeveling. In dit Comité zitten mensen die vanuit hun professie en/of netwerk van grote waarde zijn voor onze stichting. Prof. Dr. Peter Hoogerbrugge is één van de leden van dit Comité.

Aangezien Peter kinderoncoloog is in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, staat hij altijd in nauw contact met onze doelgroep. Dat we vorig jaar onderstaand bericht van hem ontvingen was voor ons dan ook enorm waardevol.

Urecht, 22 februari 2017

Betreft: positieve invloed Stichting Gaandeweg Geacht bestuur, Bij deze wil ik, wellicht volkomen ten overvloede, nogmaals melden dat ik als kinderoncoloog toch iedere keer weer onder de indruk ben van hoeveel energie en rust een gezin met een kind met kanker krijgt als ze een weekje volledig verwend worden in één van jullie vakantiehuizen. De permanente en verlammende angst in zo’n gezi n (“zal het wel goed aflopen, wat gaat mijn kind hier aan overhouden, hoe vang ik onze andere kinderen op”) is natuurlijk al vreselijk. Daarnaast komt er nog veel geregel aan te pas: soms moeten ouders gedurende 2 jaar elke week naar het ziekenhuis en ondergaat hun kind zware kuren... Het werk van deze ouders gaat door en de eventuele broertjes en zusjes moeten gewoon naar school en hebben ook aandacht nodig. Onder deze omstand igheden is het heel fijn en belangrijk dat zo’n gezi n, al is het maar voor één week of weekend, ontzorgd wordt met een verblijf in één van jullie vakantiehuizen. Ik hoop dat jullie het mooie werk dat jullie doen verder kunnen uitbouwen en nog heel lang zullen voortzett en. Hier draag ik vanuit mijn rol binnen het Comité graag aan bij. Heel veel succes! Met vriendelijke groet, Peter

14 november 1990

12 gezinnen kunnen via Gaandeweg op vakantie dankzij leerlingen van de Arnhemse Lorentz scholengemeenschap. Zij halen met een sponsorloop 7.600 gulden op.

10 april 1991

Start van de samenwerking met Stichting Vakantiehuizen Thuredriht, zodat Gaandeweg-gezinnen vanaf dat moment ook naar Renesse op vakantie kunnen.


8

Gaandeweg Dankbare vakantieverslagen

Facebook Community 13 september 1991

Tijdens een galaconcert speelt de Koninklijke Militaire Kapel voor Stichting Gaandeweg in De Vereeniging te Nijmegen.

De gezinnen die via ons op vakantie gaan, zien we in principe nooit. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant: het zorgt ervoor dat we ons kunnen focussen op onze goede doel: voor deze gezinnen een weekje weg organiseren. Natuurlijk hebben we in aanloop naar een Gaandeweg Vakantieweek regelmatig contact met het betreffende gezin. Er wordt gepland, afgestemd en uitgelegd. En ná de vakantieweek? Gezinnen moeten dan meestal gelijk weer richting het ziekenhuis, de behandelingen gaan door. We krijgen vaak dankbare vakantieverslagen toegestuurd, inclusief foto’s. Op basis van deze verslagen zetten we regelmatig een bericht op onze Facebook-pagina.

Lynn

We merken dat Gaandeweggezinnen, maar ook onze andere volgers, dit enorm waarderen. Het brengt in beeld waar we het voor doen. Het zijn aangrijpende verhalen van heel gewone gezinnen, die ineens in de ‘kinderkanker-achtbaan’ zijn beland. Maar hoe vaak die achtbaan ook over de kop gaat, gezinnen houden hun rug recht en zijn oersterk. Dat is altijd weer indrukwekkend om te zien. Hieronder plaatsen we een paar van deze verhalen. Vaker dit soort verhalen (en ander soort berichten, updates en verslagen) lezen? Volg ons op Facebook: www.facebook.com/stichtinggaandeweg.

Gaandeweg-vakantieweek in Renesse, Zeeland 24 oktober 1991

“Hallo allemaal, ik ben Lynn! Ik ben 6 jaar. Wij zijn net terug van een Gaandeweg-week in Renesse. Het was heel fijn en de zon scheen steeds. Ik vond het strand geweldig! En ook de speeltuin bij het huisje. Vorig jaar werd ik ineens ziek. Ik voelde me niet fijn en had pijn aan mijn benen. Papa en mama dachten dat dat ‘groeipijn’ was, maar de dokter vertrouwde het niet en ineens zaten we steeds in het ziekenhuis. Wat ik heb, is een nogal moeilijk woord: lymfatische leukemie. Ik heb al heel veel behandelingen gehad, mijn kanjerketting is 5 meter lang.Die ketting is erg mooi, met héél veel gekleurde kralen, en elke kraal staat voor iets wat ik moest ondergaan. Voor elke prik, elk onderzoek, elke chemo, ga zo maar door, krijg je een kraal. Maar, het was niet voor niets!

21 december 1993

De leukemie is weg! Iedereen is heel blij en ikzelf natuurlijk ook. Mijn broertje Luke is pas 1 dus die begrijpt het allemaal nog niet zo goed, maar die is ook heel blij. Want als wij lachen, lacht hij ook. Ik heb nu nog een onderhoudskuur tot augustus 2019. Het is soms best vervelend allemaal, maar het komt goed. Stichting Gaandeweg heel erg bedankt voor de mooie week in Zeeland! En ook de lieve groetjes van mijn mama Maartje, papa Danny en broertje Luke.”

Het bestuur van de Arnhemse Stichting Bijzondere Noden schenkt onze stichting 3.000 euro.

De leerlingen van basisschool Het Tweespan in Huissen halen ruim 1.500 gulden op door de verkoop van zelfgemaakte kalenders.


9 Seger

Gaandeweg-vakantieweek in Susteren, Limburg “Hoi! Ik ben Seger en ik ben 5 jaar. Toen ik 1,5 was ontdekten ze bij mij een hersentumor. Daarna is er heel veel gebeurd, waaronder twee spannende operaties. Ook ging ik naar Amerika voor een speciale behandeling. Ik had steeds complicaties en heb er wat lastige dingen aan overgehouden, maar inmiddels gaat het best goed met me. Wij zijn een paar dagen naar Limburg geweest via Gaandeweg. Ik wilde eigenlijk niet meer terug naar ons eigen huis, want in het Gaandeweg-huis waren we steeds dicht bij elkaar. Dat is knus! Ook was er even geen gedoe met dokters. Geen nare ziekenhuis dingen. Papa en mama moesten steeds lachen. Dat vind

21 januari 1994

Gaandeweg ontvangt een half miljoen gulden van de voorzitter van KWF Kankerbestrijding in het Provinciehuis in Arnhem. Dit gebeurt in aanwezigheid van dr. J.C. Terlouw, Commissaris van de Koningin in Gelderland en lid van ons Comité van Aanbeveling.

midgetgolfen, dat was heel leuk. Ik heb trots op school verteld hoe gaaf het was tijdens onze vakantie. Bedankt!”

ik fijn. Veel beter dan huilen toch? Al is huilen soms wel belangrijk en goed. Op de foto zie je mij tijdens ons Gaandeweg-uitje met papa

NIA

1995

Gaandeweg-vakantieweek in Braamt, Gelderland “Ik ben Nia. Toen ik een baby van 10 maanden was, bleek ik neuroblastoom te hebben. Nu ben ik 4 en zeggen de dokters al een tijdje dat ik ‘schoon’ ben. Dat is heel fijn! Papa Sali en mama Maaike vinden het nog wel spannend. Ik krijg om de paar maanden een scan om te kijken of de verkeerde cellen niet terug zijn. Nog 3 jaar scans te gaan! Dat vind ik niet altijd leuk. Vooral omdat ik toch wel

De heer Kloosterburen en de andere leden van Stichting Bergh in het Zadel fietsen een ton in guldens bij elkaar! Met dat geld wordt onze vakantiewoning op Landal Stroombroek in Braamt aangekocht.

weet dat die verkeerde cellen weg blijven. Dat heb ik namelijk met ze afgesproken. Ons Gaandeweg-weekje in Braamt was heel leuk! Samen met papa en mama leuke dingen doen in een heel mooi park. Vooral Bollo de beer vond ik leuk. Ook heb ik gedanst, gezwommen en buiten gespeeld. Lieve groetjes van Nia!”

GERRINA

Gaandeweg-vakantieweek in Renesse, Zeeland “Hi ik ben Gerrina en ik ben 17 jaar. Vorig jaar oktober bleek ik acute leukemie te hebben. In nog geen jaar is er heel veel op me af gekomen. Ik voel me eigenlijk geen kind meer, je wordt door zoiets snel volwassen. Maar ja, natuurlijk bén ik nog wel kind. Op dit moment zit ik middenin allerlei onderhoudskuren. Ik moet dit nog een jaar volhouden, daarna ben ik als het goed is klaar. Daar houd ik me aan vast! We hebben half juli een week via Stichting Gaandeweg in Renesse gezeten. Dat was heel erg fijn.

Helaas had ik het net in die week een paar dagen erg zwaar, ik ben toen naar het ziekenhuis in Goes gebracht en daarna naar het ziekenhuis in Utrecht. Gelukkig konden we ondanks dat tóch genieten van de Gaandeweg-week. Elk moment is er één! Op het strand zitten... uitkijken over zee. De golven, de dansende meeuwen, de horizon. Het gaf me energie. Heel erg bedankt!”

>

18 september 1996 Carnavalsvereniging Patriotten in Arnhem kent de jaarlijkse onderscheiding ‘De Grote Lybra’ toe aan Gaandeweg.


10

De maat

IAN

Gaandeweg-vakantieweek in Braamt, Gelderland

Onbezoldigde makelaars van onze vakantieweken Hoewel steeds meer gezinnen zelf een aanvraag bij onze stichting indienen, komen de meeste vakantieweken tot stand via de maatschappelijk werkers van het ziekenhuis waar gezinnen onder behandeling staan. Zij zijn de ‘onbezoldigde makelaars’ van onze vakantieweken. Gezinnen komen zelf meestal niet op het idee van een vakantieweek. Ze hebben geen tijd, energie of geld om zoiets te organiseren, of ze denken “dat kan nu toch helemaal niet?”. Maar oncologische behandelteams vinden het vaak juist een goed idee dat een gezin, tussen alle behandelingen door, ergens een paar dagen ‘op adem’ kan komen. Dat ze echt weer even GEZIN kunnen zijn. Zodat ze er daarna weer vól tegenaan kunnen.

18 december 1996

Voor de 13e keer vindt de Nationale Denksport Manifestatie in het Arnhemse Musis Sacrum plaats. Liefhebbers en serieuze beoefenaars van bridge, dammen, schaken en Go spelen voor Gaandeweg.

Signalen

28 mei 1997

De jaarlijkse Arnhemse haringveiling in het Rijnhotel levert een recordbedrag op van ruim 50.000 gulden. Vishandel Gamba en het Rijnhotel doneren het bedrag aan Gaandeweg.

“Mijn naam is Ian. Ik ben 5 jaar en vorig jaar april bleek ik acute lymfatische leukemie (ALL) te hebben. Vanaf dat moment is het allemaal heel heftig geweest. Voor mij, maar ook voor papa en mama, en mijn zusje Mila van 3. Ik heb trouwens sinds kort nóg een zusje! Leuk hè? Zij heet Riley.

2 november 1997

Marjo van Ool en Willy Michiels lopen de marathon van New York. Het ingezamelde sponsorgeld à 14.562,25 gulden schenken ze aan Gaandeweg.

Helaas heb ik al ontzettend veel complicaties gehad waardoor ik heel vaak in het ziekenhuis heb gelegen. Drie keer op de IC! Dat ging maar net goed. Ik weet daar zelf niet echt meer wat van, maar het was erg spannend en verdrietig allemaal. Gelukkig gaat het nu beter met me. We moeten nog tot april 2019. Dat wordt best

spannend, want ze zeggen dat ik in de herfst en winter minder weerstand heb om alles aan te kunnen. Maar ik ga ervoor! Ik weet zeker dat het goed komt. Onze Gaandeweg-week in Braamt was erg leuk, dat gaf ons allemaal veel energie. Mama zei dat ik echt weer even kind kon zijn. We hebben genoten van de ‘kleine dingen’, zoals ’s morgens broodjes halen en skelteren door het park. De zon scheen dus we hebben lekker gezwommen en zandkastelen gebouwd. Ook de speeltuin was heel leuk. Dank je wel Gaandeweg!”

Binnen een behandelteam zijn het meestal de maatschappelijk werkers die als eerste de signalen oppikken waaruit blijkt dat een gezin er echt even tussenuit moet. Ze bespreken dit binnen het team en vervolgens met het gezin. Vrijwel altijd volgt daarna de aanvraag, die bij ons via een digitaal formulier wordt ingediend. We hebben daarna telefonisch contact met het gezin om de vakantieweek in te plannen en praktische zaken af te stemmen.

Intensief contact

We kennen de maatschappelijk werkers van de Nederlandse oncologische centra goed. De samenwerking verloopt goed, de wisselwerking is soepel. Het zijn sowieso belangrijke contactpersonen voor ons, omdat ze intensief contact hebben met onze doelgroep. Hierdoor kunnen ze ons goed uitleggen wat er zoal speelt bij gezinnen. Voor ons handig om te weten, zodat we hier indirect op in kunnen spelen in onze communicatie. Zo weten we dat gezinnen in het begin vaak worstelen met de vraag “hoe regel ik het met mijn werkgever, wat zijn mijn plichten en mijn rechten?”. Het lastige is dat de regels voor verlof in


11

tschappelijk werkers

11 november 1998

Foto: Free Images

Nederland niet toereikend zijn voor een kind met kanker. De duur van de behandeling is zo lang, dat het zorgverlof niet volstaat.

Grote puzzel

Een maatschappelijk werker vertelde ons: “Mijn ervaring is dat werkgevers en bedrijfsartsen wisselend omgaan met werknemers waarvan een kind ernstig ziek is. Van belang is dat ouders de tijd krijgen om van de eerste schok te bekomen en de balans hervinden voor het gezin. Het lukt daarna de meeste ouders wel om, al dan niet met behulp van familie en vrienden, hun arbeidsverplichtingen weer geheel of grotendeels na te komen. Daarnaast is het één grote puzzel hoe ze de behandeling van hun kind inpassen binnen alle overige gezinstaken. Voor de broertjes en zusjes moet het leven zo gewoon mogelijk doorgaan. Er is school, er is sport, ga maar door. Voor ouders die wat minder te besteden hebben, zijn er ook financiële zorgen. Extra kosten die meestal niet vergoed worden zijn bijvoorbeeld de reiskosten naar en van het ziekenhuis om het kind te bezoeken en ook alle maaltijden in het ziekenhuis komen op eigen rekening voor de ouders. Als de problemen groot zijn, zoek ik samen

met ouders naar oplossingen. Verder heb ik met sommige ouders coachgesprekken omdat de ziekte van hun kind hen zodanig uit balans heeft gebracht, dat ondersteuning gewenst is.”

Beperkt vangnet

Het aantal gezinnen dat in financiële problemen komt door een ernstig ziek kind neemt toe. Steeds meer voorzieningen worden afgeschaft en veel gezinnen hebben een beperkt vangnet waar ze op terug kunnen vallen. Juist de gezinnen die om financiële redenen hebben gekozen voor een zorgverzekering zonder aanvullend pakket, krijgen geen vergoeding voor bijvoorbeeld het Ronald McDonald huis of de extra bijdrage die betaald moet worden voor een bepaald medicijn.

Hoognodige harmonie en troost

Een andere maatschappelijk werker vertelde ons in dit kader: “De afgelopen maanden heb ik al een aantal keren een zorgverzekeraar verzocht om uit coulance de eigen bijdrage voor een bepaald medicijn te vergoeden. Ook hierbij is mijn ervaring dat zorgverzekeraars hier zeer wisselend mee omgaan. Allemaal zaken waarmee ouders van een

ernstig kind zich helemaal niet bezig willen houden, ze hebben al genoeg aan hun hoofd. Dit alles bij elkaar, de disbalans en de stress binnen zo’n gezin, zorgt ervoor dat een stichting zoals Gaandeweg voor de hoognodige harmonie en troost zorgt. Ik ervaar het als een voorrecht om gezinnen te vertellen over Gaandeweg en om hun inschrijving te regelen. De blije gezichten vooraf zijn natuurlijk al fijn, maar om het patiëntje samen met zijn of haar familie met een opgeladen batterij terug te zien komen is nóg mooier. Ze hebben dan weer volop energie en dat is precies wat ze nodig hebben.”

Positieve impact

Als we in ogenschouw nemen wat gezinnen allemaal moeten doorstaan, lijkt onze GaandewegVakantieweek maar iets ‘kleins’. Maar toch: afgaande op de reacties van zowel de gezinnen zelf als die van behandelaars en maatschappelijk werkers, weten we dat de positieve impact van ons werk behoorlijk groot is. En tuurlijk, dat geeft energie. Energie om door te gaan! Wij danken langs deze weg in het bijzonder alle maatschappelijk werkers voor hun nooit aflatende betrokkenheid.

De stichting ontvangt een cheque van 5.700 gulden van het Arnhemse autobedrijf Citam, de Suzuki dealer voor Arnhem en omgeving.

3 december 1999

De Vijverbergschool in Arnhem organiseert activiteiten voor een goed doel. Het bedrag 1.402,60 gulden gaat naar Gaandeweg.


12

‘Eline is Foto’s: familiebezit

weer beter!’

“Het gaat super met Eline. Ze ziet er goed uit en is energiek”, zegt Suzanne van Winden, de moeder van Eline. In 2014 werd bij Eline acute leukemie geconstateerd. Ze was toen bijna 2,5 jaar. “Eline werd steeds stiller, bleker en wilde niet meer lopen. We kwamen in het ziekenhuis terecht. Dan komt de diagnose en zie je ineens kale kindjes om je heen. Dat komt heel

heftig binnen. Je hoort dat er opties zijn, maar niemand geeft garanties.” Na de diagnose kwam er veel op het gezin Van Winden af. Zoveel dat Suzanne haar baan als verpleegkundige moest opzeggen. “Het viel niet te combineren. Ook mijn man kreeg verlof. We hadden veel geluk dat zijn werkgever zoveel begrip voor de situatie had. Dat hoor je vaak anders. De eerste tijd waren we nauwelijks samen en zaten om de beurt aan Eline’s bed. Tijd om emoties te delen of om te reflecteren was er niet. Het is dan hard werken om elkaar niet kwijt te raken. Gelukkig zijn we er sterk uitgekomen.”

Begeleiding

Suzanne werkt momenteel weer als oproepverpleegkundige. Ook werkt ze in een hospice. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot mindfulness kindertrainer en heeft ze inmiddels haar eigen praktijk

‘Kids in hun Kracht’. Suzanne: “De keuze voor die opleiding heeft duidelijk een link met wat er gebeurd is. Wij ondervonden veel problemen tijdens en na de ziekte van Eline. Bovendien was ik hoogzwanger van onze zoon Micha toen Eline ziek werd. Amber, onze andere dochter, was toen 14 maanden oud. We konden haar nauwelijks voorbereiden op de situatie. Het overkwam ons. Uiteindelijk was het voor iedereen loodzwaar. Een ziek kind heeft een grote impact op het hele gezin. Ik miste soms handvatten om mijn kinderen op de juiste manier te begeleiden. Het ziekenhuis biedt hulp en begeleiding, maar je moet ook veel zelf doen en ontdekken. Het was een onbekende wereld waar we ineens in terecht kwamen. We voelden angst en onmacht. Ik weet nu uit eigen ervaring wat de impact is en wat er nodig kan zijn tijdens zo’n ziekteproces.


13

Mindfulness voor kinderen richt zich op kinderen met en zonder diagnose. Ik wil alle kinderen die wat extra steun nodig hebben, op welk gebied dan ook, graag helpen. En ik zou het daarnaast heel mooi vinden als ik specifiek voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes iets kan betekenen.”

Emoties

Het contact met andere gezinnen heeft het gezin Van Winden enorm geholpen. “Ik was in shock en had geen oog voor wat er om me heen gebeurde”, vertelt Suzanne. “Het is

onbeschrijfelijk hoeveel medeleven en warmte er om ons heen was, maar toch snapt bijna niemand werkelijk wat je doormaakt. Ik heb me regelmatig eenzaam gevoeld. Emoties kunnen heel diep zitten. Dan is het fijn als je contact hebt met lotgenoten omdat zij aan een half woord genoeg hebben en precies snappen wat je bedoelt en voelt. Voor een ziekte als leukemie bestaan verschillende behandelprotocollen, afhankelijk van de risicogroep waar het kind in valt. Maar ieder kind reageert anders. Eline reageerde op bepaalde

medicijnen bijvoorbeeld behoorlijk heftig waardoor het protocol af en toe moest worden aangepast. Dat maakt het heel onzeker. Het eerste half jaar was loodzwaar. Eline was regelmatig ontzettend ziek van de chemo’s, werd apathisch en kon niet meer lopen. Daarna ging het beter, maar het laatste half jaar werd weer heel zwaar omdat ze onvoorziene bijwerkingen kreeg waardoor ze regelmatig moest worden opgenomen. Kinderen zijn gelukkig veerkrachtig en sterk. Zodra ze zich maar een beetje goed voelen, spelen ze weer. Dat is zo >

1 juni 2000 Het Arnhemse wegenen sleepdienst bedrijf Van Amerongen B.V. viert haar 35-jarig bestaan. Hun jubileumactie levert 11.000 euro op voor Gaandeweg.


14 weekje weg kan een gezin er weer tegenaan.” Nu Eline beter is, komt haar ziekte nog regelmatig ter sprake. Suzanne: “Ze heeft meerdere spreekbeurten gehouden op school over leukemie en haar ziekteperiode. De foto’s uit die tijd, maar ook filmpjes die zijn gemaakt tijdens controles, heeft ze laten zien aan haar klasgenootjes. En uiteraard heeft ze uitgebreid verteld over haar kanjerketting. Elke kraal staat voor een check, infuus, ingreep of behandeling. Eline gaat iedere drie maanden op controle. Dat is steeds weer spannend. De angst blijft aanwezig, maar we merken dat ons vertrouwen groeit. We zien hoe goed het met haar gaat.”

“We hebben nog steeds fijne herinneringen aan het Gaandewegweekje in Renesse.” mooi aan kinderen. Ze leven in het moment en genieten waar ze maar kunnen. Daar haal je als ouders voor een deel je broodnodige kracht vandaan.”

Onbetaalbaar

27 december 2002 Rotaryclub ArnhemIJssel presenteert het Wereld Sterren Circus in de Rijnhal in Arnhem. Gaandeweg voorzitter Frans König neemt de cheque van 4.500 euro in ontvangst op de rug van een olifant.

De laatste behandeling van Eline was op 10 juli 2016. Een kleine week later vertrok de familie Van Winden naar Renesse voor een vakantieweek in een Gaandeweg huisje. Suzanne: “Dat was een mooie manier om de ziekteperiode af te sluiten. Deze week, waarin we als gezin weer echt samen waren, was onbetaalbaar. Het gezin stond centraal en we genoten van allerlei kleine dingen. Samen ontbijten, even naar het strand, heerlijk ontspannen en alles in ons eigen tempo. Dat Stichting Gaandeweg dit mogelijk maakt, is geweldig. Alles was zo goed geregeld. Dat geldt ook voor de Familiedag op 22 april jl. Supergoed georganiseerd en een ideale manier om in contact

te komen met andere gezinnen. Het blijft waardevol om je ervaringen te kunnen delen met lotgenoten. We hopen dat Gaandeweg dit nog heel lang kan blijven doen. Door zo’n


15

De grote Gaandeweg Quiz ‘Wist je datjes’ nieuwe stijl! 30 jaar Gaandeweg. Misschien bent u al jarenlang nauw bij ons betrokken, misschien kent u ons nog maar net. Hoe goed kent u onze stichting? Hieronder volgt de Grote Gaandeweg Quiz, een leuke manier om ons beter te leren kennen. Vrijwel alle antwoorden zijn uit dit magazine (de artikelen of Gaandeweg Tijdlijn) te halen. De goede antwoorden staan op z’n kop onderaan pagina 22. 1. W  at maakt Stichting Gaandeweg zo bijzonder? a. G  aandeweg organiseert al 30 jaar leuke vaartochten voor haar sponsoren b. De stichting heeft een actief bestuur c. G  aandeweg richt zich op het gehele gezin (met een kindje dat kanker heeft) d. De stichting laat alleen gezinnen uit Arnhem op vakantie gaan 2. T  ot voor kort werd Gaandeweg jaarlijks gesteund met een subsidie van het KWF, maar deze is geheel weggevallen. Hoeveel bedroeg die jaarlijkse subsidie in % van de totale exploitatie? a. 70% b. 30% c. 50% d. 100% 3. H  oe komt Gaandeweg op dit moment aan financiële middelen? a. Lening bij de bank b. Donaties, giften en sponsoracties c. Huis aan huis collectes d. Bijdragen van ziekenhuizen

4. V  an welke supermarktketen was Gaandeweg het ‘statiegeld doel’ waarmee maar liefst 38.500 euro werd opgehaald? a. Jumbo b. Dekamarkt c. Coop d. Albert Heijn 5. H  oeveel kinderen worden er jaarlijks met kanker gediagnosticeerd? a. 450 b. 250 c. 550 d. 150 6. H  oeveel gezinnen gaan jaarlijks op vakantie met Gaandeweg? Hint: in de afgelopen 30 jaar waren het er ongeveer 5.250! a. 175 b. 250 c. 75 d. 100 7. I n welke provincies staan er Gaandeweg-huizen? a. Utrecht, Drenthe en Gelderland b. Gelderland, Brabant en Zeeland c. Limburg, Zeeland en Gelderland d. Brabant, Utrecht en Zeeland

8. Op welke datum vond het 2e Gaandeweg Zaalvoetbaltoernooi plaats waarbij o.a. Sjaak Swart, Ronald Koeman en René Froger betrokken waren en waarmee 50.000 gulden werd opgehaald? a. 28 februari 1988 b. 28 mei 1989 c. 28 augustus 1990 d. 28 november 1991 9. Op welke 2 manieren kunnen gezinnen een vakantieweek aanvragen? a. Aanvraag via huisarts en KWF b. Aanvraag via maatschappelijk werk van ziekenhuizen en KWF c. Aanvraag via maatschappelijk werk van ziekenhuizen en website Gaandeweg d. Aanvraag via huisarts en Gaandeweg-website 10. Waar komen de gezinnen vandaan? a. Arnhem en omgeving b. Heel Nederland c. Gelderland en Overijssel d. Vooral uit de omgeving van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht

6 september 2005

Het bedrijf Zwinkels Trosrozen introduceert de witte trosroos Lenne op de Bloemenveiling Aalsmeer. De roos is vernoemd naar het overleden nichtje van de familie Zwinkels. De opbrengst van 7.335 euro gaat naar onze stichting.

24 september 2006 13 atleten van CIKO’66 volbrengen de marathon van Berlijn voor een goed doel: Gaandeweg. Dit levert 6.000 euro op.


16

Dr. Gérard de Vaan, voormalig hoofd Kinderoncologie in UMC Radboud en het eerste lid van het Comité van Aanbeveling:

‘Gaandeweg biedt verlichting’ 22 mei en 4 juni 2007 ‘Golfen voor Gaandeweg’. Accon-AVM organiseert een golfdag op Landgoed Welderen. Er wordt 2.378 euro opgehaald. Lions Loenen aan de Vecht organiseert eveneens een golfdag, met 10.000 euro opbrengst.

13 februari 2009

Leden van Sportvereniging Pro Copere uit Gendt besluiten in hun opheffingsvergadering 1.250 euro aan Gaandeweg te schenken.

28 maart 2010 Voor de 2e keer tijdens ‘Rondje Nederland’ in het Openluchtmuseum rennen lopers voor onze stichting. Grace Roetert van CIKO’66 overhandigt de cheque à 1.200 euro aan Gaandeweg voorzitter Albert de Vries.

Foto: Joost Ooijman

“Het primaire concept van Gaandeweg, het hele gezin uitnodigen voor een weekje vakantie, vind ik nog steeds uitstekend. De patiënt is ziek en zielig, maar de rest van het gezin eigenlijk ook. Zij hebben ook recht op ontspanning. Ouders komen behoorlijk in de knoop te zitten als ze horen dat hun kind kanker heeft. Naast alle zorgen moeten ouders vaak naar het ziekenhuis, veel kilometers rijden en krijgen ze weinig rust. Soms zegt één van de ouders zijn of haar baan op, waardoor er ook nog een financiële belasting ontstaat. Even weg met Gaandeweg biedt dan

verlichting voor het hele gezin. In 1988 had ik een patiëntje uit Arnhem. Haar oom en een vriend, Aristakes Jessayan, hebben destijds allerlei acties op touw gezet om geld in te zamelen. Dat was het begin van Stichting Gaandeweg. Ik werd gevraagd voor het Comité van Aanbeveling en dat deed ik graag. Ik voelde me geen voorvechter. Het werk voor Gaandeweg deed ik als vanzelfsprekend. Mijn taak bestond uit het geven van algemene adviezen en het promoten van Gaandeweg in het ziekenhuis. Het is een goede en waardevolle club. Zolang het kind ziek is, zal de rest van het gezin dag en nacht tobben. Dat kost veel energie en is zwaar voor iedereen. De kracht van de stichting is echt dat de focus niet op de patiënt ligt, maar op het totale gezin. Als een patiëntje mij trots vertelde dat hij of zij was

overgegaan naar de volgende klas, dan vroeg ik altijd of het zusje of broertje ook over was. Dat deed ik om te laten blijken dat het niet allemaal om het zieke kind draait. Sinds 1994 ben ik met pensioen. De zorg voor kinderen met kanker is veranderd. Er is nu één medisch centrum in Utrecht waar veel kennis en zorg is gebundeld. Kanker is een nare ziekte, toch heb ik altijd met plezier gewerkt. Mensen denken dat een kinderoncologische afdeling naargeestig en triest is. De sfeer was juist positief. Het verplegend personeel was zeer toegewijd en de kinderen zelf vaak vrolijk. We hadden het veel gezelliger dan iedereen altijd dacht. Het is mooi dat Gaandeweg het al 30 jaar volhoudt. Er zijn veel goede doelen. Ze komen en gaan, maar Gaandeweg blijft overeind. Ik hoop dat ze nog lang doorgaan. Bij deze, van harte gefeliciteerd!.”


17 Prof Dr. Marc Wijnen – hoofd chirurgie Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en nieuw lid van het Comité van Aanbeveling:

‘Eerlijk, stabiel en zuiver, dat zijn de kenmerkende eigenschappen van Gaandeweg’ “Het is bijzonder dat Gaandeweg al 30 jaar bestaat. De stichting heeft een duidelijke visie. Dat is volgens mij het geheim achter het jubileum. Eerlijk, stabiel en zuiver kenmerken de stichting en dat maakt ze bijzonder. De consistentie en betrouwbaarheid hebben Gaandeweg in de loop der jaren een goede naam bezorgd. En vergeet niet de mensen en hun drive, die het allemaal mogelijk maken. Een bestuurslid van Gaandeweg vroeg of ik Dr. de Vaan wilde opvolgen in het Comité van Aanbeveling. Ik kende de stichting uit de tijd dat ik in het UMC Radboud een kindje behandelde. Tegenwoordig werk ik in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en hoop hier een liaison, een verbindende schakel, voor Gaandeweg te zijn. De regie van alle kinderoncologische behandelingen is geconcentreerd in dit centrum. Van hieruit werken we intensief samen met lokale ziekenhuizen in de omgeving van de patiëntjes. Deze shared care is een concept waar ik helemaal achter sta. Via dezelfde weg wil ik graag realiseren dat gezinnen zich kunnen aanmelden voor Gaandeweg. Een oncologische ziekte bij een kind heeft enorme impact op het hele gezin. De aandacht gaat uit naar het zieke kind, maar tijdens een weekje weg met Gaandeweg is er weer aandacht voor de andere kinderen. Dit geldt ook voor de ouders. Vaak zitten ouders om de beurt aan het bed van hun kind. Ze staan in de overlevingsstand tijdens een periode van minimaal 6 maanden tot 2 jaar. Soms stopt één van de ouders met werken om te zorgen voor het kind. Daardoor

December 2010

Vanwege de opening van het nieuwe kantoor van Accountantskantoor de Jong&Laan in Elst, neemt penningmeester Hans Grave van Gaandeweg een schenking in ontvangst van 3.215 euro.

Februari 2011 Henk van Amerongen (Van Amerongen Facilitair) rijdt met zijn zoon als navigator in hun jeep binnen een week ‘op en neer’ naar Lapland. Opbrengst voor Gaandeweg: 4.000 euro.

heeft een gezin minder financiële draagkracht. Een paar dagen weg van de dagelijkse beslommeringen en de ziekenhuisomgeving is dan zeer welkom. Heel even dat vakantiegevoel hebben, is echt belangrijk. Het gezin kan weer letterlijk ‘gezin’ zijn. Door samenwerking met instanties als de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en het Prinses Máxima Centrum kan Gaandeweg meer landelijke bekendheid krijgen en meer gezinnen bereiken. Ik zal Gaandeweg waar mogelijk aanbe-

velen. Het is belangrijk dat er aandacht is voor de kwaliteit van de zorg voor zowel het kind als het gezin. Gaandeweg speelt hierin een belangrijke rol.”

‘Een paar dagen wegvan de dagelijkse beslommeringen en de ziekenhuisomgeving is dan zeer welkom.’

19 maart 2011

Twee serviceclubs uit Roermond, Ladies’ Circle 05 en Ronde Tafel ’74, organiseren samen met sponsoren een groot feest met opbrengst voor Gaandeweg: 12.500 euro.


18

Woordzoeker Mei 2013

Kees Verwijs wandelt naar Santiago de Compostella in Spanje. Met sponsoren haalt hij ruim 7.000 euro op voor Gaandeweg.

7 juni 2013

Het 25-jarig bestaan van onze stichting wordt groots gevierd met een jubileumfeest in Burgers’ Zoo, met dank aan familie Van Hooff.

L

R G G

K

T

K

T

I

J

G N

I

T

H C

I

T

S

O N

P

B

P

U

L

T

C

I

H

L

B

I

J

B

L W J

U

B

H

X W

V

A

K

A

N

T

I

E W E

N

A

I

U

F

V

K

L

Z

P

B

J

Q

T

P

S

I

U H G

B G N

De sponsoractie ‘Avond4Daagse’ door wijkvereniging De Laar-West levert 1.000 euro op. De wijkvereniging doneert 0,50 cent per deelnemer.

12 juni 2015

Gaandeweg koopt twee vakantiewoningen aan: één op Droompark De Zanding in Otterlo en één op EuroParcs Resort Limburg in het Limburgse Susteren. Daarnaast wordt de overall samenwerking met EuroParcs verder geïntensiveerd.

E

S

U

I

O

I

M T

H

B

K

E

I

S

T

I

U M

I

K

Z

V

Z

X

E

K

T

O

E

H Q U

Y

G R

E

F W M G

O

P

L

A

D

E

N

E W E

D

N

A

A

G

T

N O

J

V

B

J

S M

I

F

Y

H

T

L

X

S

S

F

S

E

N

P

E M K

U

A

P

S

U H

Y

D

R

H

E W Q

N

V

B

E W R M N

D

R O

X

H C

O

F W B

B

R

J

M H

L

E

O

Z

D

B W X

J

I

B

U

R

B

K

T

X

D

I

R

R

L

C

F

K

A

O R

I

N

J

D

L

A

Z

T

C Q G

T

R

N W A

N N

B W N N

E M A

S

S

X

C

I

M

I

A

R

Q H

V

I

B

O M N

Y

C

L

M B

E

V

J

S

I

C

K

S

G C

T

A

F

L

E

I

D

I

N G

J

I

H

E

D

F

E

L

N

E

T

S

A

A

N

I

D

H

E

M B

1 juni 2015

M F

N N

S

I

G G

L

Even een Gaandeweg-puzzel voor tussendoor. Hoe snel vindt u alle woorden die te maken hebben met onze stichting? Veel puzzelplezier!

I

VAKANTIEWEEK ONTSPANNING JUBILEUMJAAR SAMEN GAANDEWEGHUIS OPLADEN AFLEIDING

Y

P

NAASTENLIEFDE ENERGIE GEZIN KIND STICHTING TOEKOMST

S M Z


19

Onze samenwerking met de VOKK In gesprek met directeur Marianne Naafs De VOKK, Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, bestaat sinds 1987. De vereniging biedt zorg, nazorg en begeleiding voor kinderen met kanker en hun gezin, in alle fasen. Hoe? Door een platform te bieden voor het delen van ervaringen, maar ook door informatie, belangenbehartiging, individuele dienstverlening en kwaliteitstoetsing. Daarnaast ontwikkelt de vereniging initiatieven en activiteiten om kinderen en gezinnen te steunen, zoals bijvoorbeeld de KanjerKetting en het uitbrengen van de tijdschriften Attent voor ouders en LēF voor jongeren. De relatie tussen VOKK en Gaandeweg is nauw, we hebben regelmatig contact en bezoeken elkaars evenementen. “We hebben te maken met dezelfde doelgroep, dus het is fijn om kennis en ervaring uit te wisselen.” We spreken VOKKdirecteur vanaf het eerste uur: Marianne Naafs.

Hoe het begon

Een jaar nadat de VOKK werd opgericht, ontstond Stichting Gaandeweg. Marianne: “Het is mooi om daar even op terug te blikken. Marcel Sanders was lid van onze vereniging vanwege zijn dochter Monique die kanker had. Het gezin woonde in Arnhem en de oom van Monique, (Leo Beekhuijzen, red.), ontplooide allerlei initiatieven om geld op te halen voor kinderen met kanker. Het gezin Sanders was destijds het eerste gezin dat op vakantie ging. Van daaruit ontstond in 1988 Stichting Gaandeweg.” Door de jaren heen werd Gaandeweg groter en Leo Beekhuizen bleef op afstand meeleven. In 2016 overleed hij, maar we hebben nog steeds contact met de familie van onze grondlegger. Marianne: “Via het gezin Sanders was de VOKK vanaf het

Jullie zijn een bijzondere stichting met een prachtig doel, een mooi aanbod en een grote impact. De Europarcs Charity Foundation wist dit gelukkig ook op waarde te schatten. Wat ik zelf mooi vind: we vullen elkaar aan. Jullie bieden gezinnen vooral een adempauze tussen de behandelingen door, wij zijn er voor hen in bredere zin.”

KanjerKetting

begin betrokken bij Gaandeweg. De bevlogenheid van alle betrokkenen was mooi om te zien. En nog steeds ervaren we een enorme betrokkenheid vanuit iedereen die met Stichting Gaandeweg bezig is. En terecht, want de doelgroep verdient dat.”

Betrokkenheid

Marianne: “De betrokkenheid die ik net noem is tekenend voor de stichting. Van voorzitter tot bestuursleden en van kantoormedewerkers tot ambassadeurs: iedereen leeft mee met de doelgroep en steekt de handen uit de mouwen. De lijnen zijn kort met jullie, dat is fijn. Ik heb mooie herinneringen aan jullie kantoor-duo Marjo en Arda. Die zijn inmiddels allebei met ‘pensioen’, maar wát een werk wisten die te verzetten en wat een goede gesprekken hebben we gevoerd. Jullie stichting groeit en professionaliseert. Dat is goed en het is logisch dat er nieuwe mensen bij komen. Ik vind dat jullie het goed aanpakken en heb veel vertrouwen in de toekomst.”

Samenwerking maakt sterker

Als stichting zijn we Marianne zeer dankbaar voor de rol die zij gespeeld heeft in ons contact met EuroParcs. In piekperiodes mogen we tegen zeer gunstige condities huizen huren op hun parken. “Samenwerking maakt sterker. We moeten elkaar helpen.

In contact met Gaandeweg-gezinnen horen we vaak dat de KanjerKetting van VOKK een essentiële rol speelt tijdens het ziekteproces. Marianne: “De KanjerKetting is echt een bijzonder fenomeen. Hij is mooi, biedt troost én beloont. De ketting bestaat uit allerlei verschillende kralen. Elke KanjerKraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz. De kinderen rijgen deze KanjerKralen aan hun ketting. Die ketting, de KanjerKetting, vertelt hun verhaal. Ook na het ziekteproces blijven we in beeld. Hetzij voor de ‘survivors’, hetzij voor de gezinnen waarbij het patiëntje helaas is overleden. Natuurlijk zien wij veel spanning en verdriet, maar wat vooral opvalt, is dat gezinnen een enorme veerkracht hebben.”

Tijd voor verandering

Volgend jaar neemt Marianne afscheid van de VOKK. Na al die jaren is het tijd voor verandering. Wel behoudt ze haar functie in het bestuur van Coöperatie Maxima en ook blijft Marianne lid van ons Comité van aanbeveling. Marianne: “We houden dus zéker contact en ik wens Gaandeweg heel veel succes. Op naar jullie volgende lustrum!”

27 mei 2016 Raymond de Kuiper doet mee aan de Great Wall Marathon in Beijing. 42 kilometer Chinese muur, o.a. bestaande uit 5.164 traptreden. In zijn eentje loopt hij ruim 3.500 euro bij elkaar voor Gaandeweg.

11 oktober 2016

Gaandeweg is 2 maanden lang het ‘statiegeld goede doel’ van Coop. De supermarktketen verdubbelt de door klanten gedoneerde statiegeldbonnetjes, wat maar liefst 38.500 euro oplevert. Hiermee kunnen 125 gezinnen op vakantie.

15 maart 2017 Trots presenteert Gaandeweg ‘De vrienden van Stichting Gaandeweg’. Met een lidmaatschap van slechts 250 euro per jaar kunnen bedrijven bijdragen aan ons goede doel.


20

Uitgelicht: onze vakantiehuizen in woord en beeld

10 april 2017

De collecte voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse - Heerenveen brengt € 4.439,61 op. Dankzij Vitesse Betrokken mogen we ook in 2018 en 2019 een collecte organiseren.

23 juni 2017 Gaandeweg-gezin Van Brakel organiseert een benefietfeest om te vieren dat zoon Lucac ‘schoon’ is verklaard. De opbrengst is voor Gaandeweg: ruim 1.200 euro.

We delen regelmatig aangrijpende verhalen van Gaandeweg-gezinnen of bijzondere evenementen met opbrengst voor onze stichting. Waar we het bijna nooit over hebben? Onze vakantiehuizen. Maar, eerlijk is eerlijk: die huizen vormen wél ons bestaansrecht. Ze bieden onze gezinnen (voor een week of weekend) een ‘veilig’ heenkomen, een prettige plek in een mooie omgeving. Tijd dus om de Gaandeweg Vakantiehuizen in het zonnetje te zetten!

DROOMPARK DE ZANDING, OTTERLO (GELDERLAND) Dit mooie park op de Veluwe ligt aan een natuurmeer met eigen strand. In het meer ligt het Avonturen Survival Eiland. Kleinere kinderen vermaken zich met de vele leuke speeltoestellen, terwijl de wat oudere kinderen veel klim- en klauterplezier beleven in het 11 meter hoge klimnet.

1 februari 2018

Onze stichting bestaat 30 jaar. Tijdens het ‘Kick Off Feest’ in Burgers’ Zoo (met dank aan familie Van Hooff) met o.a. een veiling en loterij, wordt 15.000 euro opgehaald.

EUROPARCS RESORT LIMBURG, SUSTEREN (LIMBURG) Op dit ruim opgezette park bevindt zich een zwemparadijs met wellness center, restaurant met lounge, terras, snackbar en feestzaal, een prachtige recreatievijver met glijbanen en diverse sport- en spelmogelijkheden. Kortom… een landgoed voor jong en oud!


21 LANDAL STROOMBROEK, BRAAMT (GELDERLAND) Bossen, weilanden, dorpjes, wijngaarden, molens en her en der een kasteel. De Achterhoek! Dat is de omgeving van dit fijne bungalowpark. Op het park zelf is er van alles voor kinderen: een indoorspeelplaats, speeltuinen buiten en een overdekt zwembad.

EUROPARCS In piekperiodes komt het voor dat we meer gezinnen een weekje weg willen bezorgen dan dat er plek is in onze eigen huizen. Gelukkig kunnen we dan op parken door het hele land extra vakantiehuizen huren. Dit doen we voornamelijk op de parken van EuroParcs. De EuroParcs Charity Foundation komt ons hierin al jaren tegemoet. We mogen tegen zeer gunstige condities vakantiehuizen op hun parken huren! Echt fantastisch. Bedankt EuroParcs!

22 april 2018 Gesteund door RT59 organiseren we de eerste ‘Gaandeweg Familiedag’. Locatie: Watergoed in Valburg. Gezinnen die de afgelopen jaren en weekje weg zijn geweest via onze stichting, genieten van een dagje ontspanning en sportiviteit.

STICHTING VAKANTIEHUIS THUREDRIHT, RENESSE (ZEELAND) In Renesse maken we gebruik van de mooie bungalows van onze partnerstichting ‘Vakantiehuis Thuredriht’. Vlak achter de duinen, met het strand en de zee op maar vijf minuten lopen. Even lekker uitwaaien of zandkastelen bouwen! Aan de huizen grenst een leuke speeltuin.

10 mei 2018

Het Til Arts Top Team Toernooi op Hemelvaartsdag, georganiseerd door team Veteranen B bij HCM Arnhem, brengt bijna 4.200 euro op. Het is de derde keer dat de opbrengst voor Gaandeweg is.


22

Onderweg met Gaandeweg

Ramon viert het leven! Kent u ‘onze’ Ramon al? Op de foto ziet u hem stralen van gezondheid en levensplezier. De opdruk achter hem, op de vrachtwagen van Melis Transport, ziet u echter een heel andere Ramon. Hij was toen nog aan het knokken tegen de lymfeklierkanker. Gelukkig is dat goed gelukt, want na een lang en spannend traject is hij nu helemaal schoon verklaard. Geweldig!

10 juni 2018 Samen met onze partners organiseren we de eerste Gaandeweg FunVaart. Het is een kleurrijke vaar- en puzzeltocht door de grachten van Amsterdam met 25 gesponsorde sloepen

Grote indruk

Nadat Ramon, inmiddels alweer jaren geleden, samen met zijn ouders en broertje een weekje weg was geweest via onze stichting, kregen we de betreffende foto toegestuurd. Zijn kale koppie, de stoere zonnebril, zijn mooie lach en zijn gebalde vuisten: de foto maakte grote indruk op ons. Er ging zoveel levenskracht en vechtlust uit van die foto, dat we hebben gevraagd of we ‘m mochten gebruiken voor onze campagne ‘Onderweg met Gaandeweg’.

Naamsbekendheid

‘Onderweg met Gaandeweg’, wat is dat dan? Bedrijven met een (vracht)wagenpark kunnen ons steunen met deze opdruk, zodat onze naamsbekendheid door het hele land wordt vergroot. Hoe meer bekendheid, hoe meer donaties! Of het nu een bestelauto, bakwagen of grote truck is, uw steun is meer dan welkom. De opdruk bestaat uit een korte tekst, het Gaandeweg-logo en ons ‘boegbeeld’ Ramon.

Antwoorden van de Gaandeweg Quiz

1: c. Gaandeweg richt zich op het gehele gezin (met een kindje dat kanker heeft) 2: c. 50% 3: b. Donaties, giften en sponsoracties 4: c. Coop 5: c. 550 6: a. 175 7: c.Limburg, Zeeland en Gelderland 8: b. 28 mei 1989 9: c. Aanvraag via maatschappelijk werk van ziekenhuizen en website Gaandeweg 10: b. Heel Nederland

Foto: Jan Adelaar

Gaat u ‘Onderweg met Gaandeweg’? Ga naar onze website voor meer informatie en neem contact met ons op.

Colofon

Wie deed wat? Eindredactie en copywriting: Inez van Kesteren Interviews en copywriting: Erny Baars Tijdlijn 30 jaar Gaandeweg: Marjo Baselaar Ontwerp logo en kleurplaat: Adversa, Frank Rikken Vormgeving magazine: Walter Luykenaar Drukwerk: Drukzo.nl © Stichting Gaandeweg 2018 Overname van artikelen in andere publicaties is toegestaan. Vermelding van Jubileummagazine Stichting Gaandeweg als bron wordt daarbij op prijs gesteld.


Kleur en win!

Voor de jonge lezers (of de creatieve volwassenen, kan natuurlijk ook) hebben we hier onze ‘jubileum kleurplaat’. Geef kleur aan Gaandeweg, maak een foto van jouw creatie en mail die

(met naam, leeftijd en je postadres) uiterlijk 1 februari 2019 naar 30jaar@gaandeweg.nl. De mooiste inzending(en) worden online gedeeld én ontvangen een leuke verrassing thuis!

Kleurplaat

23

18 november 2018

Het jubileumjaar sluiten we af met een benefietconcert. Politie BigBand Oost-Nederland treedt belangeloos op in Luxor Live in Arnhem, samen met zangeres Do.


24

Vrienden van Stichting Gaandeweg

Haakt u aan? De groep ‘Vrienden van Stichting Gaandeweg’ bestaat uit bedrijven die onze stichting een warm hart toedragen. Onze ambassadeur Albert van ’t Blik is initiatiefnemer en contactpersoon van deze mooie groep ondernemers. Een groep die gelukkig steeds groter wordt, waar we ontzettend blij mee zijn. Van dit soort initiatieven moeten we het hebben! Voor slechts 250 euro per jaar (fiscaal aftrekbaar) draagt uw bedrijf bij aan vakanties voor gezinnen die

geconfronteerd worden met kinderkanker. Uw bedrijf wordt vervolgens vermeld in onze uitingen, zoals op onze website en in magazines zoals deze. Ook wordt u genoemd op onze Facebook- en LinkedIn-pagina en wordt u elk jaar uitgenodigd voor een gezellige en goed verzorgde netwerkborrel. Meer weten? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Albert van ’t Blik: albert@gaandeweg.nl. Onderstaande vrienden gingen u voor. Bedankt allemaal, jullie zijn geweldig!

Profile for Stichting Gaandeweg

Gaandeweg Jubileummagazine  

Een bijzonder magazine over 30 jaar Stichting Gaandeweg, met verhalen van 'Gaandeweg-gezinnen' (gezinnen waarvan een kind kanker heeft en vi...

Gaandeweg Jubileummagazine  

Een bijzonder magazine over 30 jaar Stichting Gaandeweg, met verhalen van 'Gaandeweg-gezinnen' (gezinnen waarvan een kind kanker heeft en vi...

Profile for gaandeweg
Advertisement