Issuu on Google+

THE LIFE OF THIS VILLA Maybe 44 is old enough DALE NKD VILLA FAGERHEIM programatic exposé GØRIL KJOSÅS Bas master course spring 2014/04/03

1


2


INTRODUCTION paratext the story of villa fagerheim ANALYSIS location and landscape nordic artist’a centre dale / nkd surrounding terrain construction and facades of the villa inside the villa Redesign elements and views

3


4


a study of the villa fagerheim During the the spring semester 2014 at BAS, the course NKD Dale Villa Fagerheim takes place. It deals with a villa from the seventies which is connected to the Nordic Artists’ Centre Dale, at Dale in the municipality of Fjaler, Sogn og Fjordane, Norway. The villa has not been used for four years, due to issues with mould and fungus and is in need of a restoration. The study is an architetcural course for 22 weeks, which at the end aims for a production of proposals on a re-use, restoration or transformation of the villa. This booklet is the second booklet made in the course, and it is made in week 13/22. It is a programatic exposÊ containing a selection of the work until this date. It is divided into six chapters, where the first five consists of analytical work of the villa through various mediums such as models, architectural drawings, photographs, texts and illustrations. The sixth chapter presents the very first ideas of what the starting point of a transformation

5


6


the story of villa fagerheim The villa was made for Oddleif Fagerheim by the architect Peder Ristesund, and was completed in 1970. Originally the villa were to be part of a nordic school, but the school was never realized. Fagerheim, who was both a teacher and a politician for the Labour party, was passionate about the Nordic countries, its history and culture. In 1976 he donated his house and the land to the Nordic Council of Ministers, and not building the school as first planned, new ideas drove the project into art, and in 1998 the NKD was officially opened. Nordic Artists Centre Dale is an artist-in-residence center funded by Norwegian Ministry Of Culture, and consists of a workshop, studios and five artist residences in addition to the villa. The NKD lost space for certain purposes when the villa was closed, and the director submitted to the Ministry of Culture a list of area requirements for the following; office, library, social gatherings, guest residental, grafic work, storage.

7


8


location and landscape Dals책sen is located approximately 100 metres above the town centre of Dale. From Dals책sen there is a significant view to the south-west, overlooking the valley of Dale, Dalsfjorden, and several mountains. In the north-east there are forrest and the landscape continues upward towards a mountain.

9


dalsjforden fløyen

dalsĂĽsen dale town centre

1000m

10


11


studios cabins workshop villa fagerheim

100m

12


villa fagerheim

100m

100m

13


14


15


16


nordic artist´s centre dale / nkd There are few buildings located at Dalsüsen, and those being there are all in connection to the artist’s centre. In all there are 13 buildings situated in four different sites, which are locatead in a circle arround a cluster of trees. The buildings are designed by the architects Haga & Grov from Stavanger, in collaboration with architects Hjeltnes and Egge, and consists of five residencies, five studios, a workshop centre and the villa.

17


Workshop building

18


19


The studios where the artists work while staying at Dale. All five have the same design and are connected to the workshop.

20


The facade facing north are all windows. The studio walls are white, floors are wooden and height to the ceiling is 5 meters.

21


The cabins are where the artists live while staying at Dale. All five have the same design, and include bedrooms, bathroom, and a kithecn-living room.

22


The cabins stands on pilars and have arched roofs. They are located on a row along the road, all oriented in the same direction, and all surfaces are covered in wood. The south facing facade are all windows, giving a view to the valley, fjord and mountains, while the entrance is placed on the north side.

23


24


surrounding terrain To build the villa there have been made a big intervention in the terrain. In the basement floor the east and parts of the north and south facade is hidden under ground. The garage, which is on the upper part of the construcion is placed on top of the terrain. These big variations in heights results in several outdoor stairs surrounding the villa, and walking a tour around it one will have passed approximately 40 stairs.

25


The villa settles into the ground by removing a big volume of terrain from the site.

26


N

A new terrain of outdoor stairs made of stone surrounds the building.

27


28


29


30


construction and facades of the villa The structure of the villa consists of several rectangular forms merging into each other creating a building with several corners, heights, lengths and widths. The west and south facades, facing the view to the fjord and the mountains, contains terraces and big windowsurfaces, while the north and the east facing facades are more closed with fewer windows. In terms of the windows, they do apear in several various heights and lenghts, approximately 16 different in all. The materials used for the outside are white concrete, cladding and stone.

31


32


33


Entering the villa from here

Up the stairs and turn right for the main entrance

north facade

34


35


36


37


All the outside walls of the north facade

38


39


black cladding is used both horizontal and vertical

all window frames and a frame around the roofs are red

west facade

40

white painted concrete terrace and basement wall of concrete covered in stone


41


42


43


All the outside walls of the west facade

44


45


south Facade

46


47


48


49


50


51


east facade

52


53


54


55


All the outside walls of the east faccade

56


57


58


inside the villa The villa is originally designed as to seperate sections, the main residental part and an apartment behind the garage in the east end, both with entrance doors from the courtyard. The building consists of two main floors, basement floor and first floor. Within the basement floor there are two different floor levels, and within the first floor there are three. The house contains 21 rooms, plus some storage. Inside of the villa the materials are mostly original. One of the rooms standing out from the others are the entrance hall in the first floor, with its chandelier, big stove and a high ceiling height with a range of small windows at the top.

59


60


west facade / section

61


N

library

fireplace lounge

62


all the inner walls of the basement floor

63


N entering the villa

living room

entrance hall

garage courtyard

dining room

office

kithcen

64

entrance to seperate part


all the inner walls of the first floor

65


Analytical drawings of the spaces surrounding the entrance hall

66


Analytical drawing of the view towards south seen through the door from the entrance hall.

67


photographs from the entrance hall

68


69


70


71


72


elements and views After registrating the villa over time, what stands out as one of the characteristic parts are all the variations in the different facades. It is a lot going on at the same time. Several layers of depths, witdths and heights, windows in many different sizes, many different materials, it is quite a palette. The inside is also a mulititude of small and larger spaces connecting to each other. As a topic for the redesign I would like to base it on this diversity, with a wish of making it clearer and with a more coherent theme, both as for the inside and the outside. As well as an atept of giving the users of the villa some of the spacial qualities they are longing for. The next pages are looking at the facades and focuses on the different elements they consist of. Then the next phase will be how to do these transformations, and how to preserve some of the villa at the same time.

73


north

74


75


76


removing all parts that is not concrete

77


east

78


79


80


81


south

82


83


84


85


86


87


88


89


Bas Mastercource spring 2014 teachers: thomas wiesner professor DAV/APP arild wåge professor APP harald røstvik professor sustainability sigurdur gunnarsson professor TTA

Plastercast models made in collaboration with Gjøran Dørheim Cardboard model made in collaboraion with Eline Faché, Lovisa Wallgren, Gabriella Pimenta, Lieselore Vandecandelaere

90


BAS 2014

91


DALE NKD / Programatic expose