Page 1

αβγ

FYYSIKKOKILLAN FUKSIAAPINEN 2017


A

YLIOP

IS TO

A

OT L

Fyysikkokillan fuksiaapinen 2017 Julkaisija: Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulu ja Fyysikkokilta ry Päätoimittaja: Petra Huttunen Painopaikka: Unigrafia, 2017 Painettu: 160 kpl Kuvat: Alpi Rimppi, Elias Axelsson, Toni Mäkelä, Tommi Kantala, Atte Mäkelä, Fermilab Haluan erityisesti kiittää Alpi Rimppiä hauskasta kuvaussessiosta, sekä ISOvastaavaa Eiraa, FTMK:ta ja vanhoja Fyysikkokillan fuksikapteeneita Samulia ja Lauria avusta oppaan taittamisessa. Lisäksi kiitokset kuuluu kaikille tekstien tuottajille. Koko oppaan tekeminen on ollut hauska projekti!

2

Fyysikkokillan fuksiaapinen


OPPAAN KÄYTTÄJÄLLE Pitelet kädessäsi Fyysikkokillan fuksiaapista vuosimallia 2017. Seuraavilla sivuilla on tärkeää tietoa ensimmäisistä päivistä ja esimakua tulevasta vuodesta. Lue opas läpi huolella ja huumorilla ja laita kipparillesi viestiä, jos joku asia jäi vielä oppaan lukemisen jälkeen mietityttämään!

SISÄLLYSLUETTELO 4

Alfa ja Omega

15

Fuksisyksyn läpileikkaus

21 Fyysikkokilta 27 Aalto-yliopisto 32

ISOt ja Fuksiryhmät

41 Teekkarikulttuuri

Fyysikkokillan fuksiaapinen

3


ALFA & OMEGA

Lue ainakin tämä kappale ajatuksella läpi ennen syksyä ja yliopistoelämän alkua - seuraa nimittäin tärkeää tietoa ekoista päivistä ja tulevasta syksystä!


FUKSIKAPTEENIN TERVEHDYS Jee! Onnea Teknillisen fysiikan ja matematiikan opiskelupaikasta! Ihan mahtavaa saada sinut mukaan fyssalaisten joukkoon – toivottavasti olet yhtä innoissasi tulevasta syksystä kuin minäkin.

menomaan lämminhenkisyys ja sympaattisuus ovat ne piirteet, joita itse fyssalaisissa arvostan. On mahtavaa olla osa kiltaa, joka pitkistä perinteistään huolimatta jaksaa aina yllättää tempauksillaan ja tapahtumillaan.

Olen Petra, sinun ja kaikkien muiden fyssafuksien Fuksikapteeni. Tehtävänäni on huolehtia ISOvastaavan kanssa siitä, että juuri sinä saat parhaan mahdollisen fuksivuoden. Tulemme siis Eiran kanssa järjestämään kaikkea hauskaa ja olemaan mukana fuksivuodessasi aina mahdolliseen Wappuun asti. Tulevan lukuvuoden ajatteleminen saa minulle aikaan kylmät väreet, vuodesta on nimittäin tulossa ikimuistoinen. Oma fuksivuosi on usein elämän siisteintä aikaa, niin kliseeltä kuin se kuulostaakin. Uudet ihmiset ja uusi ympäristö saavat aikaan sen, että itsensä laittaa likoon ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Kun heitetään kehiin vielä vähän teekkariuden saloja, ei vuodesta voi muuta kuin nauttia. Toivon, että sinäkin lähdet siis fuksivuoteen avoimin mielin ja pilke silmäkulmassa!

Syksylle ja koko fuksivuodellesi on jo tässä vaiheessa suunniteltu vaikka ja mitä hauskaa. Tosiasia on, että fuksit ovat Otaniemessä etuoikeutettuja. On ihan älyttömästi tapahtumia, jotka on suunniteltu vain teitä varten! Teekkarikulttuuriin pääsee tutustumaan heti ensimmäisten viikkojen aikana, ja tulet yllättymään kuinka monipuolista teekkarius on. Innolla odotan, että pääsen osallistumaan matkaasi teekkariksi.

Uusi ympäristö ja yliopistoon siirtyminen saattaa olla aika jännittävää aikaa. Tilanne on kuitenkin sama kaikilla fukseilla, eli liikaa ei kannata jännittää. Teekkarit ja fyysikot ottavat uusia tyyppejä avosylin vastaan, ja huolehdimme ISOjesi kanssa siitä ettei kukaan uusista fyssalaisista jää yksin. On kuitenkin täysin sinusta kiinni, mihin kaikkeen haluat osallistua ja millä energialla. Kannustan tottakai nauttimaan etenkin orientaatioviikon tapahtumista täysillä, sillä samanlaista kokemusta et välttämättä enää ikinä saa.

Huippua loppukesää toivottaen,

Jos sinulla on mitään kysymyksiä tai huolia, voit aina lähettää viestiä kipparillesi. Jos en osaa auttaa, osaan ainakin kertoa keneltä asiaa voi kysellä. Kuuntelen myös mielelläni ilon aiheita! Toivottavasti tulet mukaan varaslähtöön 2.9. tapaamaan ISOja ja muita fukseja, ja aloittamaan fuksivuotesi ansaitsemallaan tavalla.

Petra Huttunen Fuksikapteeni 0407254993 fuksikapteeni@fyysikkokilta.fi

Opinnot alkavat orientaatioviikon jälkeen intesiivisesti fysiikan, matematiikan ja ohjelmoinnin muodossa. Fuksivuoden opinnoista ei kannata stressata liikaa, vaikka niistä suoriutuminen onkin tärkeää. Vaikka opinnot tuntuvat alkuun haastavilta, muut ovat luultavasti samassa tilanteessa. Ryhmätyöskentelyn hienous tuleekin selville heti opintojen alkuvaiheessa ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Meidän opintolinjalla on se hienous, että jokaiselle löytyy jotain mielenkiintoista. Voit fuksivuoden kurssien perusteella valita oman pääaineesi fysiikasta, matematiikasta ja systeemitieteistä. Fyysikkokillasta tekeekin mielenkiintoisen se, että täältä löytyy todella erilaista porukkaa kaikista kolmesta pääaineista. Kilta on rennolla meiningillään ja hinauskulttuurillaan vallannut oman paikkansa monen sydämestä. Kilta on täynnä aikaansaavia, luovia ja lämminhenkisiä tyyppejä, joilta saa apua ja juttuseuraa mihin tahansa liittyen. NiFyysikkokillan fuksiaapinen

5


ALUN CHECKLIST Tämä muistilista helpottaa sinua syksyyn valmistautumisessa. Käy erityisen tarkasti jokainen kohta läpi! Ennen koulun alkua: ▶▶ Ilmoittauduin läsnäolevaksi yliopistoon. ▶▶ Liityin AYY:n ja Fyysikkokillan jäseneksi maksamalla molempien jäsenmaksut. ▶▶ Tutustuin tähän oppaaseen huolellisesti. ▶▶ Aktivoin Aallon IT-tunnukseni... ▶▶ ...ja seurasin Aalto-sähköpostiani. ▶▶ Hain asuntoa esim. AYY:ltä tai HOASilta. ▶▶ Hain opintotukea ja asumislisää. ▶▶ Hain opiskelijakorttia tai latasin sähköisen opiskelijakortin. ▶▶ Liityin Facebookissa FK-fuksit ’17 -ryhmään. ▶▶ lmoittauduin Varaslähtöön, ks. QR-koodi alla. ▶▶ Nautin kesästä. :)

Ekana päivänä 4.9.: ▶▶ Saavuin T-talolle 9.00 mennessä, mukanani... ▶▶ ...tulostettu kuitti AYY:n jäsenmaksusta. ▶▶ ...rahaa lounasta varten. ▶▶ ...lämmintä vaatetta illan Kiljavaa varten. ▶▶ ...avoin ja reipas mieli!

Jossain välissä: ▶▶ Hankin HSL:n matkakortin... ▶▶ ...ja päivitin siihen opiskelijastatuksen.

EKA VIIKKO Orientaatioviikon päiväohjelman lisäksi jokaisena iltana on luvassa jotain hauskaa. Alla on lueteltu muutama niistä. Huomioi etenkin ensimmäisen illan Kiljava! Maanantai 4.9. Kiljava Ensimmäinen päivä huipentuu jopa pakollisena pidettävään vihkiytymiseen Fyysikkokillan toimintaan, kun lähdemme suoraan virallisesta ohjelmasta kohti Kiljavaa, missä vietämme loppuillan. Nappaa siis rohkeaa mieltä, lämmintä vaatetta ja saunavarusteet mukaasi!

Keskiviikko 6.9. Otasuunnistus Otaniemeen sijoittuva rastimuotoinen seikkailu, jossa pääset yhdessä fuksiryhmäsi kanssa suorittamaan mitä erilaisimipia tehtäviä rasteilla, joita järjestämässä ovat lähes kaikki Otaniemen kerhot ja yhdistykset.

Perjantai 8.9. Aalto Party Orientaatioviikko huipentuu Aalto Partyyn, koko Aalto-yliopistoon yhteiseen pihajuhlaan, jossa eri killat ja yhdistykset pitävät omia pisteitään ja kertovat toiminnastaan. Illan kruunaa Aalto Afterparty.

6

Fyysikkokillan fuksiaapinen


AYY:N INFOPLÄJÄYS Tervehdys Aalto-yliopiston ylioppilaskunnasta, sinun AYY:stasi! Moi fuksi, ja tervetuloa Aalto-yliopiston työmaalle! Täällä rakennetaan siistejä juttuja: uniikkia yliopistokampusta, arjen mullistavia innovaatioita, pelinmuuttajien elämäntapoja ja no… länsimetroa. Ei hätää, on täällä jotain valmistakin, kuten seitsemännen vuoden teekkari.

AY Y Lukuina 15 000 jä sentä 200 yhdis tystä 100M€ o maisuus 14M€ vu otuinen budjetti n. 50 työ ntekijää 10 täysip äiväistä h allitukse n jäsentä Satoja va paaehto isia

Sinulla on edessäsi valtava määrä mahdollisuuksia. Toivon, että löydät niistä intohimosi etkä tyydy muiden määrittelemiin raameihin. Ainakaan minulle yliopisto ei tarkoita pelkästään ratkaisujen oppimista vaan myös ongelmiin päätymistä. Tai siis ongelmien löytämistä. Ota vinkki – tutustu mahdollisimman erilaisiin ihmisiin. Aallossa meillä on tällainen perinteikäs opiskelijayhteisö, jonka tehtävänä on tarjota maailman parasta opiskelijan elämää. Sen tueksi ylioppilaskunta tarjoaa tilaa toimia ja antaa opiskelijoiden kehitysideoiden kuulua. Yhteiset tavoitteemme voisivat olla hyvinvoivat, laadukkaat ja ikimuistoiset opiskeluvuodet juuri sinulle. Se on kerran aaltolainen, aina aaltolainen. Joona Orpana Laskentatoimen opiskelija ja AYY:n hallituksen puheenjohtaja

Arabianrannan palvelupiste Hämeentie 135 A, 3. kerros OOP-palvelupisteen tilassa (sisäänkäynti ARTS rakennuksen eteläpäästä), Helsinki arabia@ayy.fi 050 520 9489

Otaniemen palvelupiste ja AYY:n asuntotoimisto Otakaari 11, Espoo otaniemi@ayy.fi 050 520 9400 Palvelupisteiden aukioloajat löydät osoitteesta ayy.fi/ yhteystiedot/palvelupisteet/

Mikä ihmeen AYY? Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) on Aalto-yliopiston opiskelijana sinun ylioppilaskuntasi. AYY tuo yhteen noin 15 000 taiteen, suunnittelun, talouden ja tekniikan opiskelijaa. Kaikki opiskelijat, jotka suorittavat Aalto-yliopistossa alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa, ovat AYY:n jäseniä. Myös vaihto- ja jatko-opiskelijat voivat halutessaan liittyä AYY:n jäseniksi. AYY tarjoaa ja tuottaa jäsenilleen palveluita ja mahdollisuuksia lukuvuosikalenterista ja opiskelija-asumisesta huikeisiin vapaaehtoispesteihin. Teemme työtä hyvinvointisi edistämiseksi sekä Aalto-yliopiston opetuksen kehittämiseksi. Lisäksi AYY:n jäsenten on esimerkiksi mahdollista vuokrata erilaisia sauna- tai kokoustilojatiloja sekä pakettiautoa erittäin edulliseen hintaan. AYY:n omia jäsenetuja ja palveluita löydät sivuilta ayy. fi/jasenille/ AYY:n palvelupisteillä voit hoitaa muun muassa opiskelijakorttiasiasi. Fyysikkokillan fuksiaapinen

7


ASUMINEN AYY omistaa asuntoja, joita vuokrataan Aalto-yliopiston opiskelijoille. Kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille ei kuitenkaan riitä asuntoja, joten kotia kannattaa etsiä myös muiden reittien kautta. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttavat opiskelijat ovat etusijalla asuntoja jaettaessa. Asuntoa voi hakea heti, kun vahvistus opiskelupaikasta on saapunut. AYY:n soluasuntojonoihin on saatavissa ns. fuksipiste. Fuksipisteen saadakseen on asuntoa haettava viimeistään heinäkuun tai joulukuun aikana, opintojen aloitusajasta riippuen.

Asunnon hakeminen AYY:ltä ▶▶ Tutustu AYY:n kotisivujen asumisosioon: ayy.fi/asuminen ▶▶ Lue läpi tarkasti ainakin hakuinfo: http://ayy.fi/asuminen/asunnonhakijat/hakuinfo/ ▶▶ Hae AYY:n asuntoa Domo-järjestelmän kautta: domo. ayy.fi/ Asumisasioita hoitaa AYY:n asuntotoimisto: Otakaari 11, Espoo (ostoskeskuksen ylätasolla) asuntotoimisto@ayy.fi Puh: 050 520 9410

Muita vaihtoehtoja asumisesta pääkaupunkiseudulla ▶▶ Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS: Pääkaupunkiseudun suurin opiskelija-asumisen järjestäjä. www. hoas.fi ▶▶ Helsingin yliopiston osakunnat: http://www.helsinki. fi/jarj/oyv/asunnot/ ▶▶ Yksityiset palveluntarjoajat: http://vuokrahuone. com/

OPINTOTUKI Hae opintotuki ja yleinen asumistuki heti, kun olet saanut opiskelupaikan. Kun haet verkossa, saat tuen nopeammin! Opintotuki koostuu opintotuesta, yleisestä asumistuesta, opintolainasta ja ateriatuesta. Opintotuen hakeminen verkosta: kela.fi/kampanja-opintotuki-verkossa Opintotuen ja opiskelijoiden asumisen tuen muutokset kootusti: www.kela.fi/opiskelijoiden-tukien-muutokset Ajankohtaiset opintotuen uutiset: www.facebook.com/opintotuki Opiskelijoiden tukiin liittyvät laskurit: kela.fi/laskurit Tukea ja ohjausta opintotukiasioihin: Yliopiston opintotukipalvelut: opintotuki@aalto.fi, ks. myös Into.aalto.fi (Palvelut > Opintotuki) Kelan verkkoasiointi ja puhelinpalvelu: kela.fi/asiointi, kela.fi/palvelunumerot

8

Fyysikkokillan fuksiaapinen


LIIKKUMINEN OPISKELIJAKORTTIPÄÄKAUPUNKISEUDULLA FRANK Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä opiskelija-alennuksen (-50 %) saavat ne alle 30-vuotiaat opiskelijat, jotka ovat kirjoilla HSL-alueella (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Vantaa), ja joilla on opiskelijastatus matkakortissaan. Opiskelijan alennuslippu myönnetään myös seutulippualueella tilapäisesti asuville ulkomaisille vaihto-opiskelijoille, jos lipun myöntämisperusteet muuten täyttyvät.

Huikean paljon onnea opiskelupaikastasi koko Frankin tiimiltä! Frank on opiskelijoiden omistama hyötypalvelu, joka tarjoaa opiskelijakortit ja parhaat edut ympäri Suomen.

Digitaalinen opiskelijakortti Frank App on virallinen opiskelijatunniste, jolla saat taskuusi sadat edut, kuten alennukset kouluruokaloista, VR:ltä ja HSL:ltä. Lataa Frank App Google Playsta tai App Storesta ja aktivoi sovellus Lisätietoja hinnoista, matkakortin hankkimisesta ja alen- liityttyäsi ylioppilaskuntasi jäseneksi. Voit liittää appiisi nuslippuhakemus löytyy sivulta www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/ myös kansainvälisen ISIC-lisenssin, jolla saat edut ympäri alennusliput/opiskelijat maailman.

Yhteydet Aallon kampuksille ja kampuksien välillä

Muovinen opiskelijakortti, jossa on Danske Bankin tarjoama Debit MasterCard -maksuominaisuus, on ilmainen kaikille korkeakouluopiskelijoille. Ilman maksuominaiTarkat reitit ja aikataulut selviävät parhaiten liikennelaitos- suutta kortin saat hintaan 15 €. ten aikataulukirjoista tai reittioppaasta osoitteessa www. reittiopas.fi, josta löydät helposti ajankohtaiset joukkolii- Lisätietoja eri korttivaihtoehdoista ja toimituksesta löykenneaikataulut ja -reitit. dät Frankin palvelusta www.frank.fi. Nähdään siellä!

Opiskelijana kaukoliikenteessä VR:n opiskelija-alennus kaukojunamatkoista. Lisätietoa: www.vr.fi. Matkahuollon opiskelija-alennus 50 % vähintään 80 kilometrin pituisesta linja-automatkasta. Lisätietoa: www.matkahuolto.fi. Sekä junissa että busseissa opiskelija-alennuksen saamiseksi tarvitaan voimassa oleva opiskelijakortti. Pelkkä kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksusta ei oikeuta alennukseen!

Fyysikkokillan fuksiaapinen

9


TERVEYS JA HYVINVOINTI Yliopisto-opiskelijoiden terveydestä huolehtii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Saat tarvitessasi apua YTHS:ltä yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden alueilla kun olet maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Ajanvaraukset tehdään puhelimitse, ja YTHS:llä on käytössä takaisinsoittopalvelu. Yhteydenotto ja yleisterveydenkäynnit ovat aina maksuttomia.

Huolissa ja uupumisessa auttaa opiskelijoiden tukikeskus Nyyti ja Aallon oppilaitospastorit. Lisätietoja: www.nyyti.fi & Into.aalto.fi (Palvelut > Aalto-papit) Opintoihin liittyvissä haasteissa voit kääntyä oman korkeakoulusi opintoasiainpalveluiden tai Aallon opintopsykologien puoleen (opintopsykologit@aalto.fi).

Käyttääksesi palveluja tehokkaasti luo tunnukset YTHS:n sähköiseen Self –palveluun pankkitunniksillasi tai mobiilitunnistuksella. Palvelussa voit hoitaa ajanvaraus, ajan- Yliopistoliikunta - UniSport siirto ja muita terveysasioistasi sähköisesti. Tarkasta Self Aalto-yliopistolaisille edullisia liikuntapalveluja tuottaa -järjestelmästä että yhteystietosi ovat oikein ja ajantasalUniSport. Liikkujia palvelevat liikuntakeskukset Helsinla. Lisätietoa: http://www.yths.fi/omayths gin yliopiston keskustakampuksella, Kumpulassa, Meilahdessa, Otaniemessä, sekä Töölössä. UniSportin tarjonKun YTHS on suljettu tai et saa aikaa, voit käyttää omaa taan kuuluu mm. ryhmäliikuntaa, palloilua, kuntosalit, kunnallista terveysasemaasi tai terveyskeskuspäivystyssekä erilaisia kursseja. tä. Kausi- ja kertaliput ovat pysyvästi edullisempia kaikille Aalto yliopiston opiskelijoille. Saat ensimmäisenä opiskeluvuotenasi pyynnön osallisLisätietoa: www.unisport.fi. tua YTHS:n sähköiseen terveyskyselyyn (SÄTKY). Sätky on tarkoitettu ensimmäisen vuoden opiskelijoiden terveydentilan kartoitukseen ja on erityisen tärkeää, että vastaat siihen. Kyselyn jälkeen saat tarvittaessa kutsun terveydenhoitajalle ja/tai hammashoitoon. Tiedon sätkyn saapumisesta saat kätevästi Self –palveluun ja tekstiviestitse.

n Y T H S : et e t toimipis iseudulla unk pääkaup

spoo ari 12, E a k a t O elsinki mi: Otanie 37 A, H u t a k n öölö ansa Töölö: T kä tah in m ä ä ytt s muilla sasi kä ja, myö halutes lu e it o lv V a ! isteen p HUOM . toimip unnilla Y THS:n paikkak .fi s oja: yth Lisätiet

10

Fyysikkokillan fuksiaapinen


Joogaa, palloilua, jumppaa, kuntosalit, hierontaa, mailapelit, PT-palvelut, kehonhuoltoa, ryhmäliikuntaa ja paljon muuta!

Otaniemi Kokonaisvaltaista treeniä ja hyvää oloa!

www.unisport.fi

UniSport Otaniemi • Otaranta 6 Fyysikkokillan fuksiaapinen

11


FUKSIMAJURIN TERVEHDYS Tervehdys arwon tekniikan ylioppilas, fuksi. Ensimmäi- rimman, Wapun, jolloin fuksit saavat ensimmäistä kertaa senä tahdon tietysti onnitella sinua opiskelupaikastasi. painaa päähänsä oman teekkarilakkinsa. Mahtavaa! Haluan myös toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi osaksi upeaa teekkariyhteisöämme. Tärkein neuvoni sinulle, tulevalle teekkarille, on kehotus heittäytyä mukaan toimintaan täydellä sydämellä. TuMinä olen fuksimajuri Lauri Nyrhilä ja minun tehtäväni tustu fuksikapteeniisi, ISOhenkilöihisi, kurssikavereihisi on yhdessä fuksikapteenien ja ISOhenkilöittesi kanssa sekä muihin Otaniemen asukkeihin. Yhdessä tekeminen tehdä ensimmäisestä opiskeluvuodestasi ikimuistoinen. ja kokeminen ovat opintojen lisäksi parasta, mitä opisToimin Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa ja johdan keluaikasi yliopistossamme voi sinulle tarjota. Kiltasi, kaikkien yhdistysten fuksikapteeneista koostuvaa Fuksi- me fuksitoimikunnassa sekä lukemattomat muut tahot toimikuntaa tai tuttavallisemmin FTMK:ta. luomme puitteet toiminnalle, mutta sinä itse päätät, millaisen haluat omasta opiskeluajastasi tehdä. Teekkariyhteisö johon olet astumassa sisään, on monella tapaa ainutlaatuinen. Teekkariudelle ominaista on en- Olen etuoikeutetussa asemassa päästessäni seuraamaan nakkoluulottomuus, yhteishenki ja yhteisöllisyys. Teek- sinun ja tovereidesi matkaa kohti teekkariutta. Tule jutkarit ovat rehtiä ja reipasta porukkaa, jotka hyväksyvät telemaan milloin vain. Näillä sanoilla haluan toivottaa jokaisen juuri sellaisena kuin hän on. Kulttuuria kuvasta- sinulle ikimuistoista fuksivuotta! vat hyvin erilaiset projektit, joissa mennään tekeminen edellä ja murehditaan tarvittaessa jälkikäteen. Otaniemi onkin loistava paikka kokeilla kaikkea uutta ja ihmeellistä. Teekkarius omaa pitkän historian ja tänä syksynä juhli- Lauri Nyrhilä taankin teekkariuden 145-vuotisjuhlaa. Teekkarit ovat Fuksimajuri historiansa aikana olleet näkyvästi esillä koko Suomessa, erityisesti Otaniemessä ja aikanaan Helsingissä. Otaniemen ulkopuolella teekkarit tunnetaan jäynistään, wappulehdistään, tempauksistaan ja teekkarilauluistaan. Tupsukansa pyrkii aina herättämään huomiota ja hilpeyttä niin itsessään kuin kanssaeläjissään. Tupsulakki, tuo teekkarin arvokkain tunnus on ollut käytössämme jo pitkään: ensi vuonna sen käyttöönotosta tulee kuluneeksi jo 125 vuotta. Teekkarit ovat tunnettuja pitkien perinteiden vaalimisesta jumittumatta niihin. Teekkarikulttuuri onkin lopulta kaikkea, mitä hauskaa tai hullua kulloisetkin teekkarit sattuvat keksimään. Myös fuksikasvatuksella on pitkät perinteet Otaniemessä. Minun ja ennen kaikkea fuksikapteenisi tehtävä on auttaa sinut alkuun opiskelijaelämässä, sekä opastaa sinua läpi koko ensimmäisen lukuvuoden. Oman teekkarilakin saadakseen fuksit osoittavat aktiivisuutta ja mielenkiintoa yhteisöään kohtaan keräämällä fuksipisteitä erilaisista tapahtumista ja tehtävistä. Fuksipisteet ovatkin mainio tekosyy tutustua kulttuuriimme ja muihin Otaniemessä opiskeleviin hauskanpitoa unohtamatta! Mikäli teekkariyhteisö ja erityisesti fuksit osoittavat ansiokkaasti teekkarihenkeä, on mahdollista että mieleni heltyy ja päätän järjestää teille teekkareiden juhlista suu-

12

Fyysikkokillan fuksiaapinen


Silitä tupsua

F T M K nta u tsitoimik eli Fuk fuksien kasva rjä a s K s u M u T t F on vas eiksi. r men a k ie k n e Ota ta te s ia e m his u t m h ta m. ma tapa paljon ja huolehtii m ka kipä ä t s je , Vaik fukseille imista. vat, kaikille apun ajan to ä jaksa k in m W t n ä e v almis öttä dollis aina v llä pön li in ä k v n e it r it ta pa ku n on ja killas jokaine amaan fukse . t aut atta riippum

Fyysikkokillan fuksiaapinen

13


PHUXVATORS HÄLSNING Grattis till din studieplats på Teknisk fysik och matematik och välkommen till Aalto-universitetet! Du skulle inte ha kunnat välja bättre, framför dig har du nämligen ett helt fantastiskt phuxår. Jag heter Christian Segercrantz och är Phuxivator på Teknologföreningen, TF, den svenskspråkiga nationen vid Aalto-universitetet. Min viktigaste uppgift är att ta hand om TF:s phuxar. Att bli phux på TF är ingen konst, bara du vill tala svenska här vid universitetet så är du varmt välkommen med. Det är bara att komma med hit under orienteringsveckan eller kontakta mig. Det kommer att ordnas en massa program för er. Jag rekommenderar att modigt vara med på allt genast från början. Då lär du känna de andra phuxarna och även äldre studerande. Dessutom ska du samla phuxpoäng. De som får tillräckligt med phuxpoäng kan nämligen få teknologmössan till Wappen (om den ordnas)! Jag vet att Petra kommer att ta bra hand om dig, men jag är också alltid här för dig. Kom ihåg att läsa igenom hela denna blaska igenom ordentligt och i tid ta i tu med alla de nya utmaningarna som kommer att ske, ta checklistan i denna blaska till hjälp. Jag hoppas du har en skön sommar och vi ses i september.

Christian “Chriso” Segercrantz Phuxivator +358 400 566 668 phuxivator@tf.fi

14

Fyysikkokillan fuksiaapinen


FUKSISYKSYN LÄPILEIKKAUS

Jännittääkö alkavat opinnot? Etkö malta odottaa ensimmäisiä sitsejä? Seuraavilla sivuilla saat hiukan esimakua tulevasta syksystä.


OPINTOVASTAAVA OHJEISTAA Hei vaan, ja tervetuloa opiskelemaan tefylle! Siirtyminen yliopistoon saattaa aiheuttaa suuren kulttuurishokin viimeksi lukiossa oppikirjaan koskeneelle. Paniikkiin ei kuitenkaan ole tarvetta suistua! Tässä tekstissä on annettu muutama kokemuksen avulla saatu vinkki, jotta tottuisit helpommin uudenlaiseen koulunkäyntiin. Kova tahti ja omavetoisempi opiskelu saattavat aluksi ahdistaa juuri yliopistoon saapunutta fuksia. Harjoituksien suuresta määrästä ja vaikeusasteesta selviytyy paremmalla menestyksellä, jos aloittaa omien opiskelutekniikkoittensa kehittämisen jo alusta alkaen. Eräs monelle uusi opiskelutapa on ryhmässä tekeminen, joka onkin kaiken alfa ja omega. Tehtävien miettiminen ryhmässä on usein paras tapa saada ne ratkaistua järkevässä ajassa. Tämän lisäksi se on oiva tapa päästä tutustumaan uusiin hienoihin ihmisiin joista todennäköisesti saat itsellesi elinikäisiä ystäviä.

Muista myös että positiivistakin palautetta saa ja pitää antaa! Jos haluat ajaa jotain suurempaa muutosta yksittäisen kurssin parantamisen sijaan, tule juttelemaan opintovastaavalle joka tekee parhaimpansa asiasi ajamisessa. Lopuksi sanottakoon että tämä opintolinja on kieltämättä yksi Aallon raskaimpia. Opiskelusta ei kuitenkaan pidä stressata liiaksi - kaikkea ei tarvitse osata, aina ei tarvitse tehdä kaikkea ja elämää on koulunkin ulkopuolella, esimerkiksi kilta- tai yhdistystoiminnan parissa. Muista myös, että tuen hakeminen joko kavereilta tai sitten yliopiston henkilökunnalta ei ole missään nimessä hävettävää. Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle jotain hyötyä mahdollisimman pehmeän laskun saavuttamisessa opintoihin. Nauti fuksivuodestasi täysin rinnoin, sekä opintojen että opiskelijaelämän parissa!

Saara Niemeläinen Opintovastaava

Myös aikatauluttamisen jalon taidon oppiminen on erinomaisen tärkeää. Lukiossa mahdollinen viimeisen illan rykäisy on harvoin riittävää tyydyttävän lopputuloksen saamiseksi, puhutaan sitten raporteista tai tenteistä. Opiskelu tasaisin väliajoin parantaa oppimista ja vähentää stressaamista tekemättömistä asioista. Kurssin päätteeksi sähköpostiisi saapuviin kurssin palautelomakkeisiin kannattaa vastata ajatuksen kanssa. Palautetta kuunnellaan hyvinkin tarkasti, ja sen avulla voi oikeasti vaikuttaa kurssin seuraavaan toteutukseen.

16

Fyysikkokillan fuksiaapinen

Kaipaatko apua opintoihin liittyen? TF M-opiskelijoilla on la aja tukiver kko, joka ta sen ettei hu kaa olien ja ha asteiden ka jää yksin. A nssa pua voi pyy tää mm. se uraavilta tahoilta: ISOhenkilö t Opiskelijatu utorit Opintovast aava Opettajatu utori SCI:n opinto neuvoja TFM:n opin topalvelut Opintopsy kologit


FUKSISYKSYN KURSSITARJONTAA Tässä on lueteltu mallilukujärjestyksen mukaiset fuksisyksyn kurssit. Syyslukukausi koostuu periodeista I ja II. Ajankohta on merkitty kurssin nimen perään hakasulkeisiin.

Toinen kotimainen kieli Toinen kotimainen on suoritettava myös yliopistossa, ja se kannattaakin tehdä heti kättelyssä: fuksivuonna lukion ruotsi on vielä jotenkuten muistissa ja tehtäviä pääsee tekemään keskimäärin yhtä motivoituneessa fuksiseurassa.

Yliopistofysiikan perusteet [I] Fysiikan ensimmäinen kurssi lähtee liikkeelle esittelemällä erilaisia yleispäteviä lähestymistapoja fysikaaliseen ongelmanratkaisuun Richard Feynmanin luentosarjojen hengessä. Erinomaista fysiikan kertausta ja laskurutiinin palauttamista heti kesän jälkeen.

Termodynamiikka [II] Fysiikan “ensimmäinen substanssikurssi” tarjoilee kattauksen termodynamiikan perusteita termodynamiikan pääsääntöjen, termodynaamisten potentiaalien ja -prosessien sekä statistisen mekaniikan alkeiden muodossa. Keskeisessä roolissa on myös ryhmissä tehtävät projektityöt, joissa oppii perusteet tieteellisen tekstin tuottamisesta sekä ryhmätyöskentelystä yleisesti.

Ohjelmointi 1 [I-II] Huhu kertoo, että ainoastaan fyysikot laskevat enää käsin. Koko syksyn kestävällä kurssilla riittää perusteiden opetteluun tähtäävien tehtävien lisäksi luovuuttakin vaativia haasteita. Kurssi on perinteisesti ollut työläs, mutta palkitseva.

Differentiaalija integraalilaskenta 1 [I] Diff-Int-trilogian ensimmäinen episodi aloittaa yliopisto-matematiikan opiskelun katsauksella jonoihin, sarjakehitelmiin, integrointiin ja derivointiin sekä differentiaaliyhtälöihin. Tuiki hyödyllistä käytännön matematiikkaa, joka tulee nopeasti vastaan myös fysiikan puolella.

Matriisilaskenta [II] Differentiaali- ja integraalilaskennan lisäksi fuksivuoden matematiikassa käsitellään matriisilaskennan perusteet. Keskimäärin uutena entiteettinä matriisien ominaisuuksissa riittää opeteltavaa ja tällä kurssilla tuleekin vastaan reilusti formaaleja todistuksia. Paljon käytännöllistäkin jää käteen, ja matriisit tulevat pyörimään keskeisenä osana myöhempiäkin opintoja pääaineesta riippumatta.

Fyysikkokillan fuksiaapinen

17


FUKSISYKSYN TAPAHTUMATARJONTAA Otaniemessä on paljon tapahtumia, jotka järjestetään nimenomaan fukseja varten. Kipparisi kehottaakin ottamaan niista kaiken irti orientaatioviikolla ja sen jälkeen! 2.9.

Varaslähtö

4.9.

Kiljava

5.9.

Grillailua ja pihapelejä ISOjen kanssa

6.9.

Otasuunnistus

7.9.

Hottiksen tapahtuma

12.9.

Stadisuunnistus

24.9.

Teekkarikulttuurisitsit

30.9.

Otatarhan ajot ja Lakinlaskijaiset

27.10.

SCI:n fuksitapahtuma

7.11.

Fuksien juhlasitsit

14.11.

Fyysikkokillan Pikkujoulut

22.11.-24.11. Fuksicruise

18

Fyysikkokillan fuksiaapinen

Lauantaina ennen Orientaatioviikkoa otetaan Varaslähtö syksyyn. Kannattaa tulla paikalle moikkaamaan kanssafukseja, ISOja ja kippariasi!

Fyssan fuksien ensimmäiset sitsit eli Teekkarikulttuurisitsit koittavat jo pari viikkoa opintojen alun jälkeen. Killan isoimmat omat sitsit keräävät kokoon fuksien lisäksi vanhempia kiltalaisia.

Ekan tenttiviikon jälkeen Fyssan, Athenen, Prodekon ja Tietokillan fuksit pääsevät pöhisemään porukalla. SCI:n fuksitapahtuma on mainio tilaisuus tutustua uusiin tyyppeihin!


Laulua asenteella ! PK:N KOELAULUT 13.9. ja 20.9. klo 17 TUAS-talo (Otaniementie 17)

OTA YHTEYTTÄ 044 254 1514 fuksikeisari Joona Haavisto

POLYTEKNIKKOJEN KUORO The Polytech Choir


DEKAANIN TERVEHDYS Meille on tärkeää opetuksen ja yhdessä oppimisen kehittäminen. Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Haluamme luoda edellytykset ja tarjota ympäristön monipuolisiin, perinteiset rajat ylittäviin opintoihin. Uutta voidaan kuitenkin rakentaa vain, jos opinnot ja tulevan insinöörin työ perustuvat vankalle osaamiselle. Siksi kiinnitämme erityistä huomiota kandidaattiopintojen sisältöön ja sujuvuuteen. Tekniikan kanPerustieteiden korkeakoulu – englanniksi School of didaatin tutkinto on lyhyt, mutta huomaat voivasi itse Science, lyhenteenä Aalto SCI – tunnetaan korkeata- pitkälti päättää, mihin siinä keskityt. soisesta opetuksesta ja tutkimuksesta. Kouluumme haetaan neljään hakukohteeseen kandidaattitutkintoa Aalto-yliopistossa pääset heti alusta asti mukaan kanvarten (teknillinen fysiikka ja matematiikka, tietotekniik- sainväliseen yliopistoyhteisöön, jossa erilaiset kulttuurit ka, informaatioverkostot, tuotantotalous). Tarjoamme kohtaavat laboratorioissa, luentosaleissa, ryhmätöissä ja jatkoa varten kuusi maisteriohjelmaa sekä kansainvälisiä kampuksen arjessa. yhteisohjelmia, mm. European Institute of Technologyn (EIT) verkostossa. Koulun hakukohteet ovat tekniikan Aalto-yliopisto tukee ja kannustaa vaihto-opiskelua ulja luonnontieteiden alan halutuimpien joukossa koko komailla mm. erilaisten yhteistyöverkostojen ja stipendien avulla. Tämä mahdollisuus kansainvälisen kokemukmaassa. sen hankkimiseen kannattaa käyttää hyväksi. SCI-koulussa yhdistyy huippututkimus ja tulevaisuuteen tähtäävä opiskelijakeskeinen opetus. Koulus- Siirtyminen lukiosta yliopistoon on suuri muutos. Ylisamme toimii kuusi Suomen Akatemian tutkimuksen opisto-opinnot ovat haaste, koska opiskelija on itsehuippuyksikköä ja useita kansainvälisen eturintaman näinen ja vastuullinen toimija: mitä opiskelet, koska, tutkimusryhmiä. Tutkimuksen painoalueita ovat mm. ja miksi? Korkeakoulu haluaa yhdessä kiltojen kanssa materiaalifysiikka ja nanoteknologia, neurotieteet ja ter- auttaa tässä sinua – ”kysy rohkeasti”. Opintojen tavoite veysteknologiat, matemaattiset ja laskennalliset tieteet, on vauhdikkaasti suoritettu tekniikan kandidaatin tuttietotekniikka ja datatiede, sekä teknologiayritysten stra- kinto, ja valmistuminen osaavaksi, kansainvälisen tason teginen johtaminen. Perustutkimuksen lisäksi yrittäjyys diplomi-insinööriksi. Me Aalto-yliopistossa haluamme, että tutkintosi johtaa haasteellisiin tehtäviin erilaisilla ja start-up-kulttuuri ovat koululle tärkeitä. urapoluilla. Yhteys Aaltoon säilyy myös täältä lähtemisen jälkeen, sillä yliopiston ja kiltojen alumnitoiminta on vahvaa. Aalto-yliopisto ja sen perustieteiden korkeakoulu suosivat avointa, kriittistä keskustelua ja opiskelijan laaja-alaista osallistumista oppimisen ja tutkimustyön yhteisön toimintaan. Koulutamme vastuullisia, itsenäisiä ja yhteistyökykyisiä asiantuntijoita, joilla on kyky ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja näyttää suuntaa kehitykselle. Arvoisat uudet opiskelijat – ärade nya studenter - dear incoming students! Tervetuloa Aalto-yliopistoon, sen perustieteiden korkeakouluun ja onnitteluni erinomaisesta opiskelupaikan valinnasta! Välkomna till Aalto-universitetet, till högskolan i grundvetenskap. Jag gratulerar för ett utmärkt val av studieplats! I congratulate you for an excellent choice of where to study.

Tervetuloa ja menestystä tuleviin opintoihin!

Jouko Lampinen Dekaani, Aalto SCI

20

Fyysikkokillan fuksiaapinen


FYYSIKKOKILTA

Fyysikkokilta on TFM-opiskelijan koti ja turva, ja samalla alusta päästä toteuttamaan mielettömiä tapahtumia ja tempauksia. Seuraavilla sivuilla saat nopean katsauksen kiltamme toimintaan.


PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Parhaimmat onnittelut tuleva teknillisen fysiikan ja matematiikan opiskelija. Olen Leo Norilo ja toimin vuoden 2017 Fyysikkokillan puheenjohtajana. Olet tehnyt hienon päätöksen valitessasi juuri tämän koulutusohjelman. Fyysikkokilta tulee tarjoamaan sinulle monipuolisesti tukea koko opiskeluaikasi ajan. Kiltamme järjestää jäsenistölleen paljon erilaisia tapahtumia lukuvuoden aikana aina akateemisista pöytäjuhlista rentoihin saunailtoihin ja yritysvierailuihin. Jokapäiväisempää huolenpitoa kilta tarjoaa erityisesti kiltahuoneen kautta, jossa voit käydä juomassa killan tarjoamia lämpimiä juomia ja kysymässä apua vanhemmilta tieteenharjoittajilta. Tavoitteenamme on tukea jokaista killan jäsentä heidän ajoittain hyvinkin raskaissa opinnoissa ja ylläpitää tervettä teekkarihenkeä killan piirissä! Äläkä huoli vaikka et vielä tiedä mitä teekkarius on, ensimmäinen vuotesi Otaniemessä tuo varmasti valoa asiaan. Opiskelu yliopistossa eroaa huomattavasti lukio-opinnoista; opintoihin liittyvät tehtävät ja projektit ovat useimmiten vaativampia ja tieteellistä tarkkuutta painottavampia kuin lukiossa, minkä lisäksi opiskelutahti tulee kiihtymään hieman. Syksyn koittaessa sinusta tulevat pitämään huolta erityisesti fuksikapteenisi, sekä omat ISOhenkilösi. Fyysikkokillan raati, toimihenkilöt ja muut kiltalaiset ovat myös valmiina auttamaan sinua kohdatessasi haasteita yliopistoelämäsi alkutaipaleella. Löydät varmasti apua kunhan uskallat sitä pyytää, sillä ensimmäisen vuoden opiskelijista huolehtiminen on teekkareilla ihan kunnia-asia. Epäröidessäsi avun tai jonkin muun asian kysymisen kanssa muista, että Fyysikkokilta ja sen jäsenet haluavat olla mukana tukemassa juuri sinun kasvua teekkariuden ja aaltolaisuuden tiellä.

htaa Raati jo olehtii a ja hu a it in oim . Toim killan t kilöistä yli n e e ih m toim ssam la n il k la il k on toimit vantin virkoja k ö il a ä t k v n is stä t he aav irat ke ku tavast iv n r u a ik li im Ha 40, ja to oden. u aatiR iv r . e t in u taji kalen pahtu iassa ihin ta o k pääas ir v . n uussa kaikkii arrask loka-m

22

Fyysikkokillan fuksiaapinen

Opintosi TFM-koulutusohjelmassa tulevat antamaan loistavan pohjan tulevaisuuden urallesi, suuntaatpa katsettasi sitten akateemista elämää tai yritysmaailmaa kohti. Suosittelen lämpimästi sinua harkitsemaan myös killan vapaaehtoistehtäviin lähtemistä. Killan piirissä toimivat henkilöt pääsevät auttamaan monipuolisten tapahtumien järjestämisessä, sekä ennen kaikkea tutustuvat toisiinsa mukavan yhteisen tekemisen kautta. Oppiessasi uusia taitoja killan aktiivisena toimijana sinulla on mahdollisuus luoda elinikäisiä ystävyysushteita ja nauttia täysin rinnoin teekkarielämän sinulle avaavista ovista. Vielä kerran lämpimästi tervetuloa Otaniemeen ja Aalto-yliopistoon, Fyysikkokilta odottaa sinua jo!

Leo Norilo Fyysikkokillan puheenjohtaja


FYYSIKKOKILLAN RAATI Raati eli killan hallitus johtaa killan toimintaa ja huolehtii kaikista kiltalaisista. Raatilaisiin törmää kiltahuoneella ja lähes kaikissa tapahtumissa. Leo puheenjohtaja Puheenjohtaja johtaa killan hallituksen eli raadin toimintaa sekä vastaa viime kädessä kaikesta mitä killassa tapahtuu kalenterivuoden aikana.

Alpi tiedottaja Pitää kiltalaiset ajan tasalla ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista. Tiedottaja vastaa myös verkkosivujen ja viestintäkanavien ylläpidosta ja toimivuudesta.

Petra fuksikapteeni Kuten jo saatoit arvata, Fuksikapteenin vastuulla on huolehtia fuksien sopeutumisesta Otaniemeen opiskelujen alkaessa ja heidän tutustuttaminen teekkarikulttuuriin.

Einari yrityssuhdevastaava Vastaa killan ja yritysten välisestä viestinnästä ja sponsoroinneista, joilla rahoitetaan killan toimintaa. Lisäksi yrityssuhdevastaava järjestää yritysvierailuita.

Lukas ja Noora IE Isäntä ja emäntä eli tuttavallisemmin IE järjestää kiltalaisille juhlia, sitsejä sekä vauhdikkaita illanviettoja. IE:n apujoukkona toimii hovimestareista koostuva Sisis.

Uula rahastonhoitaja Huolehtii killan raha-asioista ja laatii vuoden lopuksi tilinpäätöksen, jonka jälkeen hän haaveilee mahdollisesti koittavasta vastuuvapaudesta.

Hilkka sihteeri Kirjoittaa raadin ja killan kokouksista pöytäkirjat. Lisäksi sihteeri hakee killan postit, huolehtii jäsenrekisteristä ja kalastelee muita mahdollisia nakkeja.

Saara Opintovastaava Huolehtii, että kiltalaisten etuja valvotaan. Samalla hän myös vahtii että kurssit kehittyvät ja välittää kiltalaisten mielipiteitä yliopiston opetushenkilökunnalle.

Miio KV-vastaava Huolehtii KV-opiskelijoiden vastaanotosta ja integroinnista teekkarikulttuuriin. Vastaa myös killan kansainvälistymisestä ja ulkosuhteista.

Joonas hupimestari Toimeenkuvaan kuuluu kiltalaisten hyvinvoinnista sekä kiltahuoneesta eli kiltiksestä huolehtiminen. Sen lisäksi hupimestari vastaa killan liikunta- ja kulttuuritapahtumista.

Fyysikkokillan fuksiaapinen

23


KILTALEHTI KVANTTI Kvantti on Fyysikkokillan kiltalehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1976 lähtien. Lehti sisältää pääasiassa enemmän tai vähemmän ajankohtaisia asia- ja huumorijuttuja ja ilmestyy nykyisin neljä kertaa vuodessa. Toimituksen tekeleiden lisäksi Kvantti ottaa mielellään vastaan myös toimitukseen kuulumattomien kiltalaisten kynäilyjä ja julkaisukynnys on ollut perinteisesti varsin matala. Lehden nettisivuilta kvantti.ayy.fi löytyy kattava arkisto julkaistuista lehdistä aina lehden alkutaipaleelta uusimpaan lehdykkään, joten käy ihmeessä tutustumassa! Tervetuloa Kvantin lukijakuntaan!

TANSSIRYHMÄ MANMAN ManMan on kiistatta Suomen viihdyttävin, paras, sekä ainoa fyysikkoshowtanssiryhmä. Moni ei heti yhdistäisi tanssia ja fysiikkaa toisiinsa, mutta ManMan on jo pitkään toiminut varoittavana esimerkkinä fyysikoiden spontaaniudesta ja monilahjakkuudesta. Vain harvalla jäsenistä on lainkaan aiempaa tanssikokemusta - tärkeintä ManManissa onkin yhteinen hauskanpito, ja omien (sekä yleisön) rajojen rikkominen. Energisistä, hauskoista ja yllättävistäkin koreografioista tunnettu ryhmä viihdyttää säännöllisesti Fyysikkokillan tapahtumissa. Lisäksi olemme löytäneet itsemme muun muassa Sellon pihalta esiintymästä innostuneelle polttariseurueelle tai Otahallista Aallon jenkkifutisjoukkueen puoliaikashowsta. Koko ManMan toivottaa sinulle ennakkoluulotonta ja sädehtivää fuksivuotta!

FYYSIKKOSPEKSI Fyysikkospeksi on killan ikioma speksi - jotain, mitä yhdelläkään muulla killalla Otaniemessä ei ole! Fyysikkospeksi on myös tiettävästi maailman ainut myös englanniksi esitettävä speksi. Edellinen speksi, Mielenpuhaltajat, esitettiin syksyllä 2015. Tulevana syksynä on seuraavan produktion vuoro, siistiä nähdä mitä kaikkea speksiläiset ovat tällä kertaa keksineet!

24

Fyysikkokillan fuksiaapinen


.. i. nt in

oi in

en

-t

an

ss

i-

nd

i-

te

kn

iik

ka

-l

av

as

tu

s

-p

uv

us

tu

s

-A

D

-m

ar

kk

Tu l e t e kemää n Te e k karisp eksiä

yt

te

le

m

sikur s n a t tio- ja a a s i v impro t e m i Avo

ssit –

rispe a k k e te

ksi.fi


26

Fyysikkokillan fuksiaapinen


AALTO

Emme toki ole yksin tässä yliopistossa. Seuraavilta sivuilta löydät muiden Otaniemen kiltojen esittelyt sekä kyltereiden ja ARTSilaisten jättämät tervehdykset.


KILLAT Aalto-yliopistossa on teekkareita varsin kirjava joukko. Tällä aukeamalla on kuvattu teekkarikilloista ne, jotka vastaanottavat fukseja. TF: Teknologföreningen eli TF, on Aallon 145-vuotias ruotsinkielinen ja Otaniemen ainut osakunta. Opintosuuntauksesta riippumatta kaikki ovat tervetulleita TF:lle, sillä ainoa vaatimus on, että haluaa puhua ruotsia. Teknologföreningen sijaitsee Urdsgjallarissa, eli siinä isossa betonitalossa Dipolin vieressä. Urdsgjallarissa TF pyörittää lounas- ja anniskeluravintolaa. “Täffäläiset” tunnistaa tekniikan punaisesta haalareistaan.

MK: Maanmittarikilta, eli MK, on perustettu 1901 ja on Otaniemen vanhin fukseja vastaanottava kilta. Killasta on muodostunut sanonta “killoista perhein”. Haalarit ovat mattamustat ja vasen hiha kertoo kertoo opiskeluohjelman: rakennettu ympäristö = fuksia, kiinteistötalous = viininpunainen ja geomatiikka = metsänvihreä. Haalareiden selkää koristaa killan logo “kolme kovaa”, ja vasemmassa pohkeessa on vuosikurssitunnus.

AK: Arkkitehtikilta on perustettu vuonna 1908 ja se on Otaniemen kolmanneksi vanhin kilta. Arkkarin eli arkkitehtiopiskelijan haalarit ovat maalarinvalkoiset ja materiaali on erittäin helposti likaantuvaa puuvillaa. Haalarit ovat joka vuosi erilaiset, sillä jokainen vuosikurssi suunnittelee oman logonsa haalareiden selkään. Erikoisuutena on usein haalarin lahkeessa roikkuva ikoninen viinilasi ja arkkarien suusta kajahtava huuto: “AINA KOVA!”

IK:

Rakennusinsinöörikilta eli IK tai Raksa on yksi Otaniemen vanhimmista killoista. IK ottaa nykyään vastaan energia- ja ympäristötekniikan kandidaattiopiskelijat, mutta killassa ennen vuotta 2013 aloittaneet opiskelijat opiskelee vielä rakennu- ja ympäristötekniikkaa. Raksalaiset tunnistat raksansinisistä haalareista ja legendaarisesta “RAKSA JAKSAA” huudostaan.

KIK: Vuonna 1915 perustettu Koneinsinöörikilta eli KIK on yksi Otaniemen ja koko Suomen suurimmista killoista. Koneinsinöörikilta on Insinööritieteiden korkeakoulussa kone- ja rakennustekniikkaa opiskelevien tekniikan ylioppilaiden ainejärjestö. Otaniemessä mellestävät KIKkiläiset tunnistaa miehekkään vaaleanpunaisista haalareistaan, samanvärisestä telatraktoristaan Tela-Veerasta sekä taisteluhuudostaan “Yy, kaa, KO, NE!”

SIK: Sähköinsinöörikillan eli SIK:n haalarit ovat puhtaanvalkoiset ja niiden selkää koristaa killan epävirallinen lamppulogo sekä oikeassa reidessä sähkösanoma. SIK:n fuksit saavat haalarinsa vuosittain ensimmäisenä Otaniemessä. SIKkiläiset tunnistaa myös huudostaan “Jappadaida, Jappadaida, Hei, hyvä SIK!”

28

Fyysikkokillan fuksiaapinen


FK: Fyysikkokilta eli FK kokoaa yhteen kaikki Otaniemen fyysikot, matemaatikot ja systisläiset. Fyysikkokilta perustettiin vuonna 1947, ja keväällä juhlistettiinkin killan 70-vuotista taivalta Fuusio-vuosijuhlan muodossa. Killan haalarit ovat luonnonvalkoiset, ja oikean sävyn saavuttamiseksi fuksit värjäävät itse omat haalarinsa esimerkiksi teevedellä.

Prodeko: Tuotantotalouden kilta Prodeko on vuonna 1966 perustettu sateenkaarihaalareita kantava kilta. Joka vuosi raitojen paikat vaihtuvat ja tästä tunnistaa opiskelijan fuksivuoden. Kaikki prodekolaiset liittyvät automaattisesti yhdistykseen nimeltään Polyteknikkojen Raittiusseura, joka järjestää kiltalaisille urheilutapahtumia. Myös PoRaksi kutsuttu yhdistys teettä joka vuosi erilaiset t-paidat, joita monissa urheilutapahtumissa voikin nähdä.

TiK: Tietokilta eli TiK on 1986 perustettu tietotekniikan opiskelijoiden ainejärjestö. Tietokilta on muotoutunut sisäänotoltaan yhdeksi Otaniemen suurimmista killoista. Nämä opiskelijat tunnistat riennoissa rempseästä huumorintajusta sekä tietenkin killan kiiltävän mustista haalareista, joiden selkämystä koristaa killan epävirallinen valkoinen @-merkkiä muistuttava tupsulogo.

AS: Automaatio- ja systeemitekniikan kilta (AS) koostuu violettiin sonnustautuneista “aASeista”. Violettien haalarien vasen hiha on musta, mikä muistuttaa TiK-historiasta, ja vuodesta 2015 lähtien hihaan lisättiin valkoinen tasku, osoituksena siitä, että informaatioteknologian (ent. tietoliikennetekniikka) pääaine on siirtynyt AS:lle. Helpoiten aASit tunnistat kuitenkin “Aivan Sama!” huudosta, jota kuuleekin harva se päivä teekkarikylässä ja sen ulkopuolella.

Athene: Athene on vuonna 1999 perustettu Informaatioverkostojen opiskelijoiden kilta. “Infon” opiskelijat ovat poikkitieteellisiä pöhisijöitä, joista sanotaan valmistuvan sillanrakentajia tekniikan, talouden ja ihmisten välille. Athenelaiset tunnistaa iloisesta meiningistä ja metsänvihreistä haalareista, joissa on musta hiha merkkinä Tietokillasta erkaantumisesta.

Inkubio: Bioinformaatioteknologian kilta Inkubio perustettiin vuonna 2007, ja on täten Otaniemen nuorin ja paras kilta. Inkubion haalarit ovat historiallisen kirjoitusvirheen seurauksena punarusekat, ja niitä koristavat valkoiset lehmänlaikut (ommeltava itse!) muistona ajasta, jolloin biolaiset kuuluivat Sähköinsinöörikiltaan. Selässään he kantavat ylpeydellä piirilevylehmälogoaan Maikkia.

PT: Prosessiteekkarit on vuonna 2012 perustettu korkeakouluyhdistys, joka ottaa vastaan kemian-, bio- ja materiaalitekniikan koulutusohjelman fuksit. PT:n haalarit ovat siniset ja jokaista raajaa koristaa keltainen, punainen ja sininen raita, jotka kuvastavat korkeakoulun vanhoja kiltoja. Haalarien selkää kaunistaa Prosessiteekkarien logo - bourdonputkimanometri.

Fyysikkokillan fuksiaapinen

29


KY VAALII KYLTERIPERINTEITÄ OTANIEMESSÄ! KY eli Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat toimii kauppatieteiden opiskelijoiden eli kyltereiden yhdyssiteenä ja perinteiden vaalijana sekä sillanrakentajana Aalto-yhteisössä.

Kippari suositte lee otta maan k dyn irti aiken h yösiitä, e ttä opis juuri Aa kelmme llossa. K ohtaa s misia a iis uusia voimin mielin! ihkeakou Teknillis lun opis e n k k e orlijoiden messä lisäksi O törmää taniepäivittä ja ARTS in kylte ilaisiin reihin - tältä a ukeama löydät h lta eidän e sittelyt.

Vuonna 1911 perustettu KY tarjoaa Aallon kauppatieteilijöille mahdollisuuden saada omaan alaansa liittyviä palveluita ja etuja, verkostoitua oman koulutussuuntansa opiskelijoiden kanssa sekä päästä osalliseksi KY:n yli satavuotisia perinteitä. Lauluillat, Mursujaiset, vuosijuhlat ja wappupiknik ovat esimerkkejä KY:n perinteistä, jotka muodostavat pohjan värikkäälle ja monimuotoiselle opiskelijaelämälle. Juhlivan kylterin tunnistaa dollarinvihreistä haalareista!

KY:n kulttuuria ja toimintaa tuottavat lukuisat kerhot, ainejärjestöt, jaostot ja valiokunnat. Vapaaehtoistoimijat. Toimintaa löytyykin laidasta laitaan – esimerkkeinä seikkailu-urheilutapahtuma Aalto City Challenge, säihkyvä illallisjuhla Boston Night sekä KY:n kuntikset, joissa esiintyy tämän hetken isoimpia suomalaisia artisteja. Suurimpaan osaan KY:n tapahtumista ovat tervetulleita kaikki aaltolaiset korkeakouluun katsomatta! Kauppatieteiden uusia opiskelijoita kutsutaan mursuiksi. Jokainen suorittaa mursuvuotensa aikana yhteisiä opintoja ja pääsee ennen pääainevalintaa kokeilemaan kursseja yritysviestinnästä rahoitukseen. Kauppiksen kandiopiskelijat majailevat Kandidaattikeskuksen U-siivessä, kun taas maisterit suorittavat vielä hetken opintojaan Töölössä Arkadiankadulla. KY:n toimisto Espilä sijaitsee osoitteessa Konemiehentie 4. Espilästä löytyy KY:n hallitus, sihteeristö sekä tiloja vapaaehtoisille. Myös Espilää vastapäätä sijaitseva juhlatila Saha on KY:n käytössä. Perinteinen KY-talo Helsingin ytimessä Pohjoisella rautatiekadulla tarjoaa kuitenkin yhä jäsenpalvelua Töölön maisteriopiskelijoille sekä puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

30

Fyysikkokillan fuksiaapinen


TOKYO www.tokyo.fi

TOKYO on koko ARTS:n opiskelijajärjestö, jonka tärkeitä tehtäviä ovat opiskelijoiden edunvalvonta korkeakoulussamme sekä artsilaisten yhteen tuominen. TOKYOn jokapäiväistä toimintaa pyörittää opiskelijoista koostuva hallitus, jonka päivät rullaavat mm. edunvalvontatyön, tapahtumien järkkäämisen ja tärkeistä asioista viestimisen parissa. TOKYO tekee tiivistä yhteistyötä korkeakoulun, Aallon opiskelijajärjestöjen, yritysyhteistyökumppaneiden ja taide-, kulttuurisekä suunnitteluopiskelijoiden kanssa ympäri Suomea. TOKYO vaikuttaa yhteiskunnallisena toimijana niin korkeakoulumme sisällä kuin yleisesti taide- ja suunnittelualojen opiskelijoiden oikeuksien puolustajana.

TOKYOn tehtäviin kuuluu ARTS:n opiskelijakulttuurin ylläpitäminen ja ennen kaikkea sen kehittäminen: TOKYOn toiminta on aina jäsentensä näköistä ja opiskelijat päättävät, mitä TOKYO kulloisenakin aikana tekee. TOKYOn tavoite on, että artsilaiset ovat aktiivisesti osana luomassa aaltolaista yhteisöä. Fyysisesti TOKYOn voi löytää niin Arabian kuin Otaniemen kampukselta palvelupisteen ja Loungen, Hubin sekä Spacen muodoissa, opiskelijoiden kasvisravintola Kipsarista kuin elokuvateatteri Kino Sherylistä. Kaiken toimintamme ydin on ehtymätön rakkaus (#tokyolove) kouluamme ja sen opiskelijoita kohtaan. Jos siis sydäntäsi painaa jokin, kaipaat teetä ja sympatiaa tai haluat olla osana toimintaamme, ota yhteyttä!

RAKKAUDELLA, TOKYON HALLITUS

hallitus@tokyo.fi


ISOT & FUKSIRYHMÄT

Nämä fyssalaiset sankarit pitävät huolen siitä, ettei kukaan fukseista jää yksin. Seuraavilla sivuilla esittäytyy ISOvastaava ja kasa ISOja!


ISOVASTAAVAN TERKUT Moi Fuksi! Suuret onnittelut minunkin puolestani mitä parhaimmasta koulupaikasta ja tervetuloa Otaniemeen! Aalto on antanut mahdollisuuden kokeilla ja kokea upeita juttuja. Myönnettäköön ettei TFM-linja ole kaikista helpoin, mutta sitä myös arvostetaan. Meistä kasvatetaan vahvoja ammattilaisia teknillisille aloille, ja osaamistamme kaivataan myös kaupallisella puolella. Sen lisäksi, että fyysikot ovat huippufiksuja, ovat fyysikot myös huippuihania! Fyysikkokilta (johon pian tulet sinäkin kuulumaan) on antanut tukea, turvaa ja korvaamattomia ystäviä. Toimin tänä vuonna fyysikkokillan ISOvastaavan roolissa. Johdan joukkoa ISOhenkilöitä, jotka puolestaan vievät sinua mukanaan ympäri Otaonnelaa. Koko vuosikurssi tullaan heti orientaatioviikon aluksi jakamaan fuksiryhmiin, joihin kuuluu kymmenisen fuksia ja neljästä viiteen ISOa. ISOjen tehtävänä on auttaa ja opastaa, sekä huolehtia ryhmän aikataulusta ensimmäisen viikon ajan. Tapahtumaa riittää orientaatioviikolla niin killan kuin korkeakoulun puolelta. ISOhenkilöiden mukana kannattaa rohkeasti roikkua, sillä heidän kautta pääsette helpoiten mukaan Otaniemen meininkiin.

Orientaatioviikon jälkeen koulunkäynti alkaa ja pidot vain paranevat. ISOt eivät vielä tipahda kelkasta, vaan pysyvät lähellä aina mahdolliseen wappuun saakka! Miksei sen jälkeenkin, ISOistakin löytyy helposti uusia ystävyyssuhteita. Fuksivuosi on täynnä kaikkea kivaa ja jännittävää. Suosittelen ehdottomasti ottamaan tästä kaiken irti, ja heittäytymään mukaan täysillä – fuksivuoden Fyysikkokillassa voi kokea vain kerran. Tulemme varmastikin tapaamaan ensi syksyn aikana. Pääsen toimimaan fuksikipparisi Petran apuna, ja yhdessä keksimme kaikkea hauskaa teitä uusia fyysikkofukseja varten. Odotan jo suurella innolla ja jännityksellä syksyä. On tulossa aivan huippu vuosi, ja meillä on Petran kanssa ensiluokkainen joukko ISOja rinnallamme! Seuraavilla sivuilla pääsetkin vähän tutustumaan heihin. Hyvää kesää, nähdään syksyllä!

Eira Friström ISOvastaava 0405467186 eira.fristrom@aalto.fi

Fyysikkokillan fuksiaapinen

33


TUPSUFUKSIEN TARINAT Vuosi sitten Unna ja Patrik olivat samassa tilanteessa kuin sinä nyt. Lue tästä heidän tarinat!

UNNA Terveppä terve! Onnittelut minunkin puolestani huikeasta opiskelupaikasta. Fuksivuotesi alkaa pian ja muistan kuin eilisen, kun olin tuossa samassa tilanteessa. Lukion päätyttyä minun piti tehdä päätös. Tiesin, että fysiikkaa haluan opiskella, mutta en osannut päättää Helsingin yliopiston teoreettisen fysiikan ja Aallon teknillisen fysiikan välillä. Päädyin lopulta valitsemaan Aallon. Kun pääsykoetulokset tulivat ja sain tietää päässeeni Aaltoon, olin innoissani, mutta edelleen hiukan epävarma päätöksestäni. Opintojen alettua tajusin, että kyllä tämä on se oikea paikka minulle, enkä voisi olla päätökseeni tyytyväisempi. Teekkarihenki, uudet ystävät ja opinnot ovat vieneet mennessään.

Vaikka Espoossa olen koko ikäni elänyt ja siksi Otaniemi oli minulle valmiiksi tuttu paikka, jännitti minua Varaslähtöön meneminen enemmän kuin mikään. En tuntenut ketään ennalta, ja vaikka olin perheeltäni jo jonkin verran teekkarielämästä kuullut, ei minulle ollut ihan selvää mitä tuleman pitää. Päästyäni sydän pamppaillen Varaslähtöön paikan päälle, olivat kaikki ihanat ISOt niin ystävällisinä ottamassa jokaisen vastaan, että jännitys hävisi oitis. Tajusin myös, että jokaisen fuksin kanssa ollaan samassa tilanteessa, joten päätin vain ottaa ilon irti ja yrittää tutustua uusiin kanssaopiskelijoihin. Se olikin kannattavaa, sillä jo Varaslähdöstä sain itselleni tärkeitä ystäviä, joita ilman en olisi tästä vuodesta selvinnyt. Rento meininki jatkui koko orientaatioviikon läpi kaikissa mahtavissa tapahtumissa – se olikin yksi elämäni hauskimmista ja unohtumattomimmista viikoista. Osasin ennen koulun alkua olettaa, että Teknillisen fysiikan ja matematiikan opiskelijat ovat varmasti todella hyviä omalla alallaan. Opintojen alettua sain huomata, miten tajuttoman kovatasoista porukkaa täällä todella on. Olin lukiossa tottunut olemaan ainakin matematiikassa ja fysiikassa sitä luokan parhaimmistoa, mutta täällä asia oli toisin. Tehtävät ja laskut, jotka sujuivat muilta helpommin, vaativatkin minulta paljon enemmän aikaa ja pähkäilyä. Täytyy muistaa, että jo tälle linjalle pääsy on mahtava saavutus eikä kaikkea tarvitsekaan osata täydellisesti. Työmäärä, joka yliopistolla oli vastassa, oli ainakin omalta kohdaltani huomattavasti suurempi kuin lukiossa ja vaati totuttelua. Kaikesta kuitenkin selviää, kun muistaa myös rentoutua ja pitää hauskaa! Itse odotan jo innolla syksyä ja kaikkea tulevaa. Toivottavasti sinäkin! Hyvää kesää ja nähdään pian!

Unna

34

Fyysikkokillan fuksiaapinen


PATRIK Arvoisa fuksi, ensinnäkin onnittelut erinomaisesta opiskelupaikasta. Opiskelupaikan saantiin liittyy varmasti monenlaisia tunteita, joista yksi on epävarmuus. Lukion jälkeen kiinnostus ja palo luonnontieteitä kohtaan oli kova ja tekniikan ala vaikutti varteenotettavalta vaihtoehdolta. Lähellä oli kuitenkin, että armeijavuoden jälkeen minusta ei olisikaan koskaan tullut Fyysikko. Ilokseni voin todeta, että olet tehnyt hyvän valinnan tullessasi Otaniemeen ja Fyysikkokiltaan. Alut ovat aina vaikeita ja niin se oli myös minulle, sillä vuoden pesäero opiskelusta oli tehnyt tehtävänsä. En kuitenkaan ollut asian kanssa yksin. Vaikka jokaisen kouluasteen kynnyksellä uusia opiskelijoita pelotellaan työmäärän kasvulla ja tason nousulla, niin sitä ei tule pelästyä. Tosiasia on, että todennäköisesti et ole tottunut tekemään töitä tällä tavalla, mutta totut siihen varmasti. Parasta opiskelussa on kuitenkin se, että ongelmien kanssa ei tarvitse painia yksin, vaan monenlaista apua on aina saatavilla. Oli se ongelma sitten mikä tahansa.

Sinulla saattaakin olla jo mielessä, mitä haluat opiskella. Niin minullakin oli. Suosittelen kuitenkin olemaan avoin ja antamaan kaikelle mahdollisuuden. Voit yllättyä. Vaikka välillä opiskelu tuntui rankalta, niin fuksit ovat Otaniemessä sikäli hyvin etuoikeutettuja, että heille on vaikka ja mitä. Varmaa on myöskin, että jokaiselle löytyy omaan kiinnostukseen sopivaa Otaniemen kerhojen ja järjestöjen joukosta. Kuitenkaan aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä myös kilta tarjoaa mahdollisuuden kaikenlaisiin aktiviteetteihin. Kuluneen vuoden aikana olen itse ollut mukana killan Sisätoimikunnassa, kiltalehti Kvantissa, sekä erilaisissa fuksien toimikunnissa. Lisäksi olen saanut olla mukana toteuttamassa hienoja projekteja, kuten vuosijuhlia ja Tempausta. Jos et ole vielä päässyt, niin tulet varmasti kuulemaan sanat: “Ota fuksivuodesta kaikki irti, se on elämän parasta aikaa.” Tullessani Niemeen suhtauduin tähän jälleen yhtenä kliseenä. Kuitenkin nyt allekirjoitan tämän. Tiivis kaveriporukka ja mahtava fyysikkoyhteisö ovat tehneet vuodestani ikimuistoisen, kuten se tulee varmasti olemaan myös Sinulle. Hyvää kesää ja nähdään syksyllä,

Patrik

Fyysikkokillan fuksiaapinen

35


ISORYHMÄT Pavut orrella Alussa oli päälafka, koepaperi ja sinä. Nyt olet päässyt seuraavaan vaiheeseen. Tästä alkaa ennennäkemätön seikkailu täynnä mahdollisuuksia, vaaroja, integraaleja ja dimensioanalyyseja. Mutta ei huolta! Me olemme orrella. Siis paikalla, auttamassa teitä eteenpäin fuksiuden jännittävällä polulla. Lopussa fuksi kuolee, mutta aito Papu elää ikuisesti. Jee tervetuloa! :)

Fuksin ensiaskeleet polulla kohti teekkariutta saattavat joskus tuntua hatarilta. Onneksi hänen turvanaan on ryhmä ISOja, jotka nauttivat kuohuviininsä kuin huumorinsa: sopivasti puolikuivana. Olemme aina valmiina antamaan tukea ja (enemmän tai vähemmän) viisaita neuvoja, liittyvätpä ne sitten elämiseen ja olemiseen, epsiloniin ja deltaan, tai yön yli juhlimiseen ja seuraavan aamun laskareista hengissä selviämiseen. Myöskään ruotsinkielisten ja -mielisten ei tarvitse etsiä paikkaansa joukossamme, sillä kuvan punahaalariset herrasmiehet levittävät innokkaasti Teknologföreningenin ilosanomaa.

36

Fyysikkokillan fuksiaapinen

Sopivasti puolikuiva


Dokumentti Dokumentti koostuu neljästä pesunkestävästä teekkarista, joita yhdistää hilpeä huumorintaju ja rakkaus nablaan. Pyrimme maksimoimaan teidän, uusien fuksien, hyvinvointia niin myötä kuin vastoinkäymisissä. Tarjoamme teille hauskanpitoa ja elämyksiä laidasta laitaan, joten kannattaa heittäytyä täysillä mukaan! Myös vertaistukea ja olkapäätä on tarjolla, jos ruotsi hapottaa tai ohjelmointi ei onnistu. Tämän ryhmän riveissä ei kannata pööpöillä liian vakavin mielin eli muistakaa pitää pilke silmäkulmassa!

Tuhansia vuosia sitten muinaisessa Foinikiassa sai alkunsa Instituutti, mailmaamullistava liike, ainutkertainen yhteisö, joka on löytänyt kotinsa Otaniemen fyysikoiden keskuudesta. Instituutin jäsenenä pääset kokemaan ikiaikaiset perinteet ja Instituutti-hengen. Instituutti ei ole pelkkä fuksiryhmä, vaan se on filosofia, luonnonvoima ja ennen kaikkea Instituutti! Se on kulttuurien ja sukupolvien sulatusuuni, jossa ylläpidetään perinteitä ylpeästi kahdella kielellä.

Fredias Toprik -Instituutti

Syksyä ja tapaamistamme innolla odottaen, Tommi, Leevi, Tuomas, Emil ja Severi

Fyysikkokillan fuksiaapinen

37


Halolla päähän

Halolla Päähän -ryhmän missio on tähän asti ollut halkojen väistely ja välillä osumien ottaminen niin luennoillakin kun luentojen ulkopuollelakin. Syksyllä 2017 H.P lähtee jakamaan kantapään kautta opittua viisautta teille uusille fukseille. H.P:n oma rahishärgä Otto on tehnyt tarkat investointilaskelmat, ja H.P voikin ylpeänä ilmoittaa kahdesta uudesta Täffä-vahvituksesta: Elmer ja Rasmus! Tämä kaksikko lisää H.P:seen sitä ruotsinkielistä osaamista ja he auttavat teitä fukseja hur man ska undvika kubben. Juho tuo ryhmään fysiikkaa kolmessa dimensiossa - tieteellisesti, fyysisesti ja fyysisesti. Unohtamatta H.P:n Libanonin kirjeenvaihtajaa Rustamia, joka on nyt harjoittelemassa miten rauha turvataan teille fukseille. Nähdään syksyllä 2017!

(Tervetuloa)^T

Transpoosi

T e r

Helposti lähestyttävä Transpoosi on reipas fuksiryhmä josta löytyy ISOja kitaristista sirkustaiteilijaan. Moninaiseen joukkoomme on kaikkien fuksien mukava liittyä. Odotamme innolla, että pääsemmä näyttämään teille Otaniemen, sekä Smökin katon maisemat. Vietittepä fuksivuotenne vaakatasossa lukien tai pystyssä bilettäen, Transpoosi auttaa tilanteessa kuin tilanteessa!

v e t u l o a

38

Fyysikkokillan fuksiaapinen


Jotain helt annat

Tässä ryhmässä on sitä jotain: viisi tupsua, kaksi kieltä, loputtomasti seikkailumieltä! Päästessäsi osaksi tätä joukkoa voit tutustua kahteen maailmaan, nimittäin punahaalariset meistä edustavat ruotsinkielistä osakuntaa Teknologföreningeniä. Mieletön fuksivuotenne alkaa pian, ja sen sekä Otaniemen ihmemaan ja teekkariuden saloihin teidät johdattavat Heini, Elin, Patrik, Jessica ja Hilkka. Tavataan syksyllä!

KukkuVI

Olipa kerran pieni fuksi, joka haaveili olevansa jonain päivänä ihka aito teekkari. Mutta matka teekkariuteen ei ollut mikään triviaali pikku pyrähdys. Siihen kuului paljon tuskaa ja turhautumista. Pähkäilyä ja kukkumista. Myös teekkareiden kulttuuri oli opittava tuntemaan. Onneksi fuksilla oli kuitenkin apunaan matkalla ryhmä ISOja joilta pyytää neuvoja ja saada tukea. Rohkeasti fuksi lähti tuota taivalta taittamaan, haasteita kohti, sekä onnistumisia. Ja lopulta Wappuaamuna aurinko paistoi Ullanlinnan keväisellä taivaalla.

Fyysikkokillan fuksiaapinen

39


“Teekkarijäynän luonteesta ja kohteesta riippumatta ne eivät koskaan olleet raakoja, väkivaltaisia, älyttömässä kännissä tai muussa huumeessa tapahtuneita mellastuksia tai tuhotöitä. Aina niissä oli humoristinen taustasävel, ja tarkoituksena oli tuottaa yllätyksellistä hupia itselle, kohteille ja kaikille asiasta myöhemmin kuuleville. Oikea teekkarijäynä oli - ja on varmaan edelleenkin - siis hieman ilkikurinen, usein sopivaisuuden äärirajoilla liikkuva, mutta ei koskaan heavy-pornoa, politiikkaa tosimielessä, eikä ketään vakavasti loukkaavaa. Nähtiin paljon vaivaa pienen, epäsovinnaisen iloisen hetken aikaansaamiseksi.” -- Ossi Törrönen

40

Fyysikkokillan fuksiaapinen


TEEKKARIKULTTUURI

Vaihtelua puurtamiseen jo yli 140 vuotta. Pidet채채n pilke silm채kulmassa jatkossakin, ettei opiskelu k채y liian raskaaksi!


TEEKKARIUDEN ILMENTYMIÄ Teekkarilakki Teekkarilakki on teekkarin näkyvin tunnusmerkki. Tupsulakin historia ulottuu jopa 120 vuoden taakse. Lakkia ei saa ihan kuka tahansa käyttää, vaan sen käyttöoikeus tu­lee ansaita. Lakinkäyttöoikeuden ja lakin saaminen mahdollisena Wappuna kruunaa fuksivuotesi. Voit ansaita la­kin suorittamalla teekkarilakkitutkinnon eli keräämällä tarpeeksi fuksipisteitä tulevan vuo­den aikana ja osoittamalla aitoa teekkarihenkeä. Teekkarilakki on kesälakki, eli sitä saa käyttää vain ajalla 1.5.–30.9., ellei lakin käyttöön ole anottu erityislupaa ylioppilaskunnan Teekkarijaostolta. Talviaikana lakinkäyttölupa on mahdollista saada esimerkiksi teekkarihäihin sekä erittäin oleellisiin edustustilasuuksiin.

Laulaminen Teekkarit ovat kovia laulamaan esimerkiksi saunailloissa sekä sitseillä. On toki mukavaa osata oikeasti laulaa, mutta sitäkin tärkeämpää on laulaa mukana täydellä meiningillä, vaikkei nuottikorvaa itsellä olisikaan. Harjoitus tekee mestarin, ja jotkut aiemmin itseään huonona laulajana pitäneet henkilöt huomaavatkin teekkarimeininkien myötä luulon johtuneen vain siitä, ettei ole aikaisemmin laulamista kunnolla uskaltanut kokeilla. Todellisia laulutaitureita varten AYY:n piirissä toimii myös useita erinomaisia kuoroja, kuten esimerkiksi Suomen huippumieskuorojen riviin lukeutuva Polyteknikkojen Kuoro sekä sekakuoro Dominante. Kannatta kuitenkin aina pitää mielessä teekkarilauleskelun ykkössääntö: laula mielummin kuin hyvin! Laulukoe onkin eräs pakollinen suoritus, joka on tehtävä jos teekkarilakin mielii mahdollisena Wappuna saada.

Jäynä Jäynääminen on erottamaton osa teekkarikulttuu­ ria, ja useimmiten jäynät näkyvät Otaniemessä päi­vittäistä elämää piristävinä temppuina ja installaati­ oina. Aito teekkarijäynä tuottaa nokkelalla tavalla kaikille jäynän osapuolille maittavat naurut. Jäynä on usein ajankohtainen, kantaa ottava ja hyödyntää tekniikan keinoja. Jäynä ei missään nimessä ole ilkivaltaa, vaan oivaltava kepponen tai käytännön pila, joka jälkikäteen naurattaa myös jäynän kohdetta. Fyysikkokillan fuksikasvatus pitää huolen siitä, että jäynäätte ainakin kerran fuksivuotenne aikana, mutta älkää turhaan odottako jos hyvä idea juolahtaa mieleen. Ei siis muuta kuin rohkeasti ideoimaan, keksimään ja kokeilemaan! Aina on hyvä hetki

jäynätä! Parhaimmat jäynäideat kannattaa myös ilmoittaa viralliseen Jäynäkilpailuun, joka huipentuu tulevana keväänä mahdollisen Wapun aikoihin.

Haalarit Tupsulakin lisäksi teekkarin voi tunnistaa haalareista. Tämä ei ole kuitenkaan täysin yksiselitteistä, sillä muutkin korkeamman asteen oppilaitokset käyttävät haalareita. Haalari on teekkarin edustusasu, ja ensimmäinen Teekkarimuseon kokoelmissa oleva teekkarihaalari on noin vuodelta 1961. Sinänsä keskustelu teekkareita yhdistävästä asusteesta oli ollut käynnissä jo 1930-luvulta saakka, mutta vasta 1960-luvulla haalarit alkoivat muotoutua suositummaksi vaihtoehdoksi kuin siihen asti käytetyt labratakit. Haa­lareita koristellaan ompelemalla niihin kiinni mitä erilaisimpia kangasmerkkejä, mutta todelliset haa­laritaiteilijat kiinnittävät edustusasuunsa mitä hienoimpia, ja joskus myös erittäin hyödyllisiäkin, härpäkkeitä.

Speksi Speksi on näytelmää, musikaalia, tanssia ja improvisaatiota yhdistelevä erityisesti opiskelijoiden ja teekkareiden keskuudessa suosittu kulttuurin ilmentymä. Speksejä esittävät ja tuottavat yleensä hieman isommat tahot ja ainejärjestöt, mutta speksi voi olla myös kaveriporukan viidessä minuutissa kasaama pläjäys! Fyysikkokillalla on Otaniemessä ainoana kiltana oma speksi aina parittomina vuosina, jokainen teistäkin voi halutessaan osallistua tähän tulevaan huikeaan produktioon! Kevään puolella speksiviihdettä tarjoaa myös upea Teekkarispeksi.

Sitsit Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, jossa nauti­taan hyvästä ruuasta, juomasta ja seurasta. Sitseille mennään pitämään hauskaa, ja sitseillä juhlinnalle tyypillistä on yleensä tyylikkyys. Illan aikana sitsikansalaiset pääsevät esittelemään laulutaitojaan vierustovereilleen ja halutessaan soolojen muodossa jopa koko sitsiväelle. Sitsikansan laulua johtaa lukkari, joka ainakin useimmiten ihan oikeasti osaa laulaa. Sitsien pukukoodi teekkaripiireissä on lähtökohtaisesti tumma puku, ja muussa tapauksessa pukeudutaan ilmoitetun teeman mukaisesti. Saat ensikosketuksen sitseihin syyskuun lopussa Teekka­rikulttuurisitseillä.


Tempaus

Vuosijuhlat

Tempaus on teekkarien tapa vaikuttaa ja ottaa kan­taa maailmanmenoon sopiva pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan. Tempaukseen osallistuu aina suuri määrä teekkareita ja tämän takia niillä saadaan helposti paljon huomiota ja välitettyä ha­luttu viesti. Yhdessä kuuluisimmista tempauksista Otanimen teekkarit kantoivat jatkosodan pommi­ tuksissa vaurioituneen Neuvostoliiton suurlähe­tystön raunioista Itäisestä Satamakaupungista tiiliä Otaniemeen Teekkarikylän rakennustarpeiksi. Edellinen Tempaus oli viime vuonna, jolloin temmattiin peruskoulutuksen puolesta vierailemalla lähes kaikissa Suomen peruskouluissa. Tempauskäskyt teekkareille antaa aina hyvin salaperäinen henkilö nimeltään Jämeräpartainen insinööri. Tempausta varten Jämeräpartainen kokoaa aina esikunnan ohjeistamaan teekkarikansaa tarvittavista yksityiskohdista. Annettu käsky velvoittaa jokaista fuksia ja teekkaria osallistumaan tempaukseen omalla työ­ panoksellaan. Historian aikana tempauksista luista­ neet fuksit ovat monesti jääneet ilman teekkarilak­kia ja jopa vanhemmilta opiskelijoilta on saatettu evätä lakinkäyttöoikeus, jos he eivät ole käskyä noudattaneet.

Eri yhdistykset ja killat juhlivat vuosipäiväänsä ar­ vokkaasti. Miehet laittavat juhlapuvut ylleen ja naiset pukeutuvat näyttävimpiin iltapukuihinsa. Juhlat al­kavat usein cocktail-tilaisuu­della, jossa kutsutut tahot luovuttavat lahjoja yhdistyksen hallitukselle. Tämän jälkeen siirrytään itse pääjuhlaan, joka on pöytäjuhla sieltä hienommasta päästä. Pääjuhlasta siirrytään jatkojen sekä mahdollisten jajatkojen kautta seuraavan aamun silliaamiaiselle eli sillikselle. Fyysikkokillan vuosijuhla on nimeltään Fuusio ja sitä pyritään juhlimaan aina keväisin Albert Einsteinin syntymäpäivää läheisimpänä lau­ antaina. Fyysikkokilta täyttää keväällä 2018 jo 71 vuotta.

Excursio

Excursio tarkoittaa opiskelijapiireissä tarkkaan ottaen yritysvie­railua, mutta sitä käytetään usein myös yleisterminä muunkinlaisille vierailuille Otaniemen ulkopuolelle. Firmaexcuilla on yleensä ensin virallinen osuus, jossa yritys esittelee toimintaansa. Tämän jälkeen ollaan vähän vapaammin ja tu­tustutaan myös yrityksen väkeen. Syyskuussa järjestetään erityisesti fukseille suunnattu excu Innofactorille. Useamman päivän kestäviä excuja kutsutaan Puolipitkiksi tai Pitkiksi riippuen siitä kestävätkö ne alle vai yli viikon. Puolipitkät on yleensä järjesOtaniemessä ilmestyy kaksi wappulehteä: Äpy (www. tetty kotimaassa ja Pitkät ulkomailla. apy.fi) parittomina vuosina ja Julkku (www.julkku.fi) parillisina. Lehdet julkaistaan noin viikkoa ennen Wappua, minkä jälkeen innokkaat myyjät valtaavat haalareissa pääkaupunkiseudun parhaat myyntipaikat. Myös sinä voit osallistua Wapun ajan parhaisiin menoihin ja hankTällä a ukeama esitelty lla on kia samalla mukavat wappurahat myymällä Julkkua! muutam tuurin ia teek suurimm karikult ilmiöistä ista ja . Teekka tunnetu rius on takin! K immista kuitenk aiken ta in paljo ustalla mäiset n muuovat te tekijät, e k k u k ten yhte omien ju ariuden isöllisyy perimuriensa s, hyvät arvosta käytösta minen s peä mie vat, ekä tiet li ja pilk ysti sop e silmäk ivan ke ulmassa Pääset tekemin tutustu en. m a a n teekk vuosina ariuden , kunha n pidät saloihin suositte mielen tulevina lee läm avoime pimästi na. Kip tu parisi tu stumaa kulttuu n teekk riin mon ariipuolise sti!

Wappulehdet


OTANIEMI - SUOMI -SANAKIRJA Alvari Amfi Annihilaatio Assari Dipoli EG Epsilon EEENNGIIIII Excursio, excu Fii Fiisut FTMK Fuksimajuri Fuusio Gravitaatio Hinaus Hottis Iterointi Itäinen Satamakaupunki JMT Julkku Jäbä Jäynä Kandidaattikeskus Kiltis Kimble Konklaavi Kolmipisteoperaattori "..." Kopeda Kvantti Kylteri Lakinlaskijaiset Laskarit LaTeX

44

Opiskelijaravintola Kanditalossa. Voi tarkoittaa myös Alvarin aukiota. Kanditalon takana sijaitseva rakennelma. Teekkariuden tärkeä alttari, jolla jaetaan esimerkiksi lakit. Fyysikkofuksien keväisin perinteisesti baarissa järjestämät, kaikelle kansalle avoimet bileet. Assistentti. Ohjaa laskuharjoituksia. Ks. laskarit. Onnistuu parhaimmillaan selittämään asioita ymmärrettävästi. Kolossaalinen labyrintti/ rakennus Otaniemessä, johon pääset tutustumaan jo ekana päivänä. Energy Garage. Yksi koulun innovaatiopöhinätiloista. Ks. Pöhinä. Pikkiriikkinen kreikkalainen kirjain, jonka kanssa voi joutua ongelmiin matematiikan kursseilla. Insinööritieteiden korkeakoulun sotahuuto. Vaihtelevan pituinen vierailu yhteen tai useampaan alan yritykseen. Kreikkalaisista kirjaimista kaunein ja sopusuhtaisin. Fyysikkokillan tunnus. Fyysikkokillan laulukirja. Otaniemen fuksikapteeneista koostuva toimikunta. Johtaa FTMK:ta. Päättää, järjestetäänkö Wappu. Kiltamme vuosijuhla, joka järjestetään aina Einsteinin syntymäpäivää lähimpänä lauantaina. Tänä vuonna Fyysikkokilta täyttää 71 vuotta. Yleisöryntäyksen saavuttaneet laskiaisbileet, jotka järjestetään suuressa anniskeluravintolassa Itäisessä Satamakaupungissa. Kiltahuoneella tai mobiiliviestimissä esiintyvä kiihkeä väittely enemmän tai vähemmän merkittävästä aiheesta. Fyysikkokillan kansallislaji. Hyvän olon toimikunta, järjestää mm. saunailtoja sekä kulttuuri- ja liikuntatapahtumia. Saman asian suorittamista yhä uudestaan, kunnes saavutetaan haluttu lopputulos. Jos et tästä hiffannut, lue tämä kohta uudestaan. Välittömästi Otaniemen ulkopuolella sijaitseva alue, jota jotkut kutsuvat myös maamme pääkaupungiksi. Jämeräntaival. Poikamieskylän valtaväylä Otaniemessä. Parillisina vuosina ilmestyvä wappulehti. Mahdollisena wappuna 2018 on Julkun 40. juhlavuosi. Sukupuolineutraali ilmaisu kenestä tahansa henkilöstä. Myös yksi killan monista toimariviroista. Kaikille osapuolille iloa tuottava omaperäinen käytännön pila. Rakennus osoitteessa Otakaari 1. Talo, jossa kiltiksemme on. Toimi joskus muinoin jonkin entisen opinahjon päärakennuksena ja kutsutaan vielä nykyisinkin vanhalla nimellään. Kiltahuone. Fyysikkokillan kiltis sijaitsee Kanditalossa (Otakaari 1). Suosittu peli, jossa menestyminen vaatii mestarillista taktikointia. Syödyksi tulemisesta sakotetaan ankarasti. Krokettiyhdistys, joka valvoo ja järjestää krokettipelejä (kaljatvistillä). Muuttaa mystisen, täysin käsittämättömän lausekkeen yksinkertaiseen muotoon sievennetyksi lopputulokseksi. Kotitalouspedagogiopiskelijat, killan armas yhteistyöjärjestö Itäisen Satamakaupungin yliopistolta. Suosittu fyysikoiden keskuudessa mm. sukupuolijakaumansa takia. Fyysikkokillan pää-äänenkantaja ja kiltalehtien supremum. Kauppatieteiden opiskelija. Jättimäiset bileet, joissa teekkarilakki lasketaan arvokkaasti talvilepoon. Laskuharjoitukset. Voi tarkoittaa joko tilaisuutta tai tehtäviä. Ladontakieli, jolla saa kätevästi kirjoitettua matematiikkapitoista tekstiä ja vielä kätevämmin poltettua päreensä.

Fyysikkokillan fuksiaapinen


Lukkari Lörs MaltRK ManMan N Noppa OK20 Ossin Linna Otaantua Polyteekkarimuseo Pitkä Prujata Pruju Puolipitkä Pöhinä Raati Rantsu RWBK Sankarilaskenta SCI SCI SCI SCI Selkkari Sillis

Sisis Sitsit SMT Smökki TaiK Teekkarilakki Telegram Tempaus Triviaali Tupsu Täffä Ullis Wappu

Äpy

Johtaa laulua sitseillä ja vastaa killan laulukulttuurin tilasta. Asia tai olotila, jossa kaikki ei ole viimeiseen asti hiottua. Myös kätevä täytesana. Maltain Ritarikunta. Tuhatvuotinen järjestö, joka nähdään ajoittain auttamassa killan tapahtumien järjestämistä. Pukeutuu kaapuihin. Suomen seksikkäin fyysikkotanssiryhmä. Todistetusti Otaniemen taitavin tanssiesiintyjä. Vuosikurssi IV:n jälkeen. Opintopiste (op). Opintojen suorittamisen mittaamisessa käytettävä, muka-standardoitu, yksikkö. Otakaari 20, sisältää asuntoja, sekä sauna- ja sitsitilat. Otakaari 18. Voi tarkoittaa myös osoitteessa sijaitsevaa saunatilaa. Kun kaikki tarvittava löytyy Otaniemestä. Suomen vanhin opiskelijoiden kulttuurihistoriaa esittelevä museo. Perustettu 1958. Sijaitsee JMT3 A:n kellarissa. Vähintään viikon kestävä excursio, yleensä ulkomaille. ”Saanks mä vilkaista sun laskareita?”. Kopioida. Opetusmoniste. Useamman yön mittainen alle viikon kestävä excursio, yleensä kotimaahan. Olotila, jossa ryhmä kehittää ällistyttävän innovatiivisia ideoita. Killan hallitus. Valitaan vuosittain vaalikokouksessa, yleensä marraskuussa. Rantasauna, teekkarihengellä ja osittain -työlläkin rakennettu. Uudempaa ranskalaista torvimusiikkia esittävä espoolainen wapaapalokuntaorkesteri. Yleensä tarpeettomasti käsin tehty, monimutkainen matemaattinen prosessi. Perustieteiden korkeakoulun sotahuuto. Huudettaessa hiihdetään. Tapa muuttaa satunnaiset laboratoriomittaukset tieteelliseksi työksi. Silliaamiainen, jossa nimestään huolimatta harvoin syödään silliä ja on enemmän brunssi kuin aamiainen. Pidetään vuosijuhlien, ja mahdollisesti muidenkin juhlien, jälkeisenä päivänä. Sisätoimikunta, järjestää juhlia ja sitsejä (ks. alla). Akateemiset pöytäjuhlat, joissa syödään, juodaan, lauletaan ja iloitaan. Servin Maijan Tie. Perhekylän valtaväylä Otaniemessä. Servin Mökki, Jämeräntaival 4. Yleinen sitsi- ja biletila. Entinen Taideteollinen Korkeakoulu, nykyään osa Aalto ARTsia. Opiskelijoista puhuttaan edelleen taikkilaisina. Kuusikulmainen tupsulakki, jonka käyttöoikeuden voi saada aikaisintaan fuksivuoden Wappuna. Otaniemessä laajalti käytetty WhatsAppin tyylinen mutta 1000 kertaa parempi sovellus. Teekkarien tapa herättää huomiota jonkin tärkeäksi kokemansa asian puolesta. Matematiikan kieltä: ”Minä tiedän”. Myös ”Ei havaintoakaan miten tähän tulokseen päädyttiin, mutta...” -> ”Triviaalisti nähdään, että...” Teekkarilakin koriste. Myös toisen vuoden opiskelijasta käytetty nimitys. Teknologföreningenin, AYY:n ruotsinkielisen osakunnan omistamasta hämmentävästä betonisesta rakennuksesta tai rakennuksessa sijaitsevasta ruokalasta käytettävä nimitys. Ullanlinnanmäki Itäisen Satamakaupungin Kaivopuistossa. Laskiaisena mäenlaskua, Wappupäivänä picnic-sillis. Mahdollisesti järjestettävä kiehtova ajanjakso huhtikuun puolenvälin ja toukokuun alun välillä. Suuri ja perinteikäs juhla, jolloin fuksipisteitä riittävästi keränneet fuksit saavat lakkinsa. Täytyy kokea itse. Parittomina vuosina ilmestyvä wappujulkaisu.

Fyysikkokillan fuksiaapinen

45


TERVETULOA TEK-YHTEISÖÖN Onneksi olkoon fuksi, olet valinnut loistavan alan! Edessäsi on todennäköisesti elämäsi hauskimmat vuodet. Ota kaikki irti opiskeluajoistasi ja teekkariyhteisöstä. Yhteisöllisyydestä ja yhteisten asioiden ajamisesta sai yli 120 vuotta sitten alkunsa myös TEK, teekkareiden, arkkitehtien ja diplomiinsinöörien oma järjestö. Nykyään meitä on noin 70 000. Opiskelijajäsenenä saat maksutta muun muassa ammattilehtiä, ura- ja palkkaneuvontaa, juristipalveluita sekä paljon jäsenetuja. Tutustu TEKin opiskelijoille tarjoamiin palveluihin ja etuihin sekä liity TEKin opiskelijajäseneksi:

www.tek.fi/opiskelijat

OPISKELIJAJÄSENYYS ON MAKSUTON!

Terveisin, Emilia Paltta Teekkariyhdysmies emilia.paltta@tek.fi +358 44 0703 901

46

Fyysikkokillan fuksiaapinen


OTANIEMEN KAMPUSKARTTA Otaniemi toimii fuksivuoden päänäyttämönä. Nauti Otaonnelan antimista, mutta älä kuitenkaan otaannu! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 11

5

14 13 16

4

3

15

2 1

10

VÄREEN TYÖMAA 9 6

7

12 8

1. Kandidaattikeskus eli päälafka. Päälfkalla sijaitsee myös Fyysikkokillan kiltahuone. 2. T-Talo. Suuntaa tänne ensimmäisenä päivänä! 3. TUAS-talo 4. Konelafka 5. Maarintalo 6. Kirjasto, hienommin sanottuna Harald Herlin oppimiskeskus 7. AYY:n keskustoimisto eli Keto

8. Otaniemen ostari eli Alepa. 9. Dipoli 10. TF, tuttavallisemmin täffä 11. YTHS:n toimipiste 12. Otahalli ja Unisport 13. Servin mökki eli Smökki 14. Rantsu 15. OK20, mm. varaslähdön päänäyttämö 16. Ossinkulma

Fyysikkokillan fuksiaapinen

47

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Ka TTU Ko M Ki op AY Os Di TF YT Ot Sm Ra OK Os


RENTOUDU JA NAUTI VIELÄ LOPPUKESÄSTÄ!

...NIIN TEKEE KIPPARISIKIN. NÄHDÄÄN PIAN! :)

Profile for Fyysikkokilta

FK Fuksiopas 2017  

FK Fuksiopas 2017  

Advertisement