Page 1

FYS-NYT August 2013 2. årgang

Seriøst sladder

MetropolMilen Et motionsløb med pulled pork!

Bachelorprojekt af jomfru-typen


01 Velkommen

og nyheder fra verden/PH Metropol

02 Need to know 03 MetropolMilen Et motionløb med pulled pork

04 MetropolMesterskaberne 2013 05 Seriøst Sladder 06 Bachelorprojekter af jomfru-typen 07 Nice to Know

Velkommen Kære Fysioterapeutstuderende [indsæt selv dit eget navn. fx John]

Velkommen til studieåret 2013/2014 >og velkommen til endnu en udgave af FysNyt. Konceptet er enkelt: Du går på en uddannelse. Uddannelsen har et blad for de studerende. FysNyt er bladets navn. Ja, og så alligevel måske knap så enkelt. Bladet er et-hund-re-de procent made by fys-studerende. Bum. Det betyder at vi har siddet og håndplukket et delikat udvalg af lige netop de informationer, som vi synes, at DU skal have lov at snuse til. Kan du lide hvad du læser – så smid det endelig videre; og har du ris, ros, kommentarer eller skarpe læserbreve, så send det til: fysnyt@gmail.com And a happy new year…!

Artikelsamling uden udløbsdato

Er du dus med himlens fugle og Fronters herlige artikelsamling, så kommer her en god nyhed til dig. Det handler på ingen måde om himlens fugle, men til gengæld har du nu (ligegyldigt hvilket modul vdu går på) adgang til alle modulers artikelsamlinger på Fronter. En vaskeægte re-vo-lu-tion for de glemsomme typer, og dem der elsker at stalke andre artikelsamlinger end deres egne. Du skal dog være opmærksom på, at artiklerne af og til udskiftes >så det er stadig en god idé at lave en drønhurtig download af de artikler, du ønsker at bevare som et lille evigt eje. Hvis du ikke har adgang til artikelsamlingen; så skulle du måske overveje at betale Copydan-afgiften. Bum.

Tak for rundbold! D. 3. maj afholdt FSR-event udvalget årets store rundboldturnering. Det blev en eftermiddag med masser af sol, kegler og glade fys-studerende der plaskede rundt på det grønne græs i Lersøparken. Den uovertrufne sejr tilfaldt hold 12D; der bravt kæmpede sig i finalen. Efterfølgende var der grill og Sigurds Bar. Event-udvalget vil gerne takke de mange raske rundboldfolk for et godt event!

01


Need to know

Mød the BIG Boss

Måske du en ganske almindelig torsdag eftermiddag har opdaget, at du senere på måneden har en klassetime, som den kære Webuntis kalder: ’møde med uddannelsesleder’ – og måske du har tænkt: næh, det gider jeg altså ikke. Hvad skal det dog til for.! I givet fald kommer her en forklaring på, hvad møderne egentlig skal til for; og det er sådan set ganske simpelt. Anette (uddannelseslederen, aka: the BIG Boss) spørger ind til, hvad der kunne være bedre på modulet – er der noget der ikke fungerer særlig

godt, og er der noget der absolut bør bevares for tid og evighed? De fleste studerende har en mening om det modul de går på; møderne (der ligger på modul 6 og 8) er så én af vores muligheder, for at få denne mening fyret derhen, hvor der reelt er mulighed for at ændre på modulerne. Så dette kan kun være en opfordring til at deltage i møderne - også hvis man egentlig er ganske godt tilfreds med det hele. 45 minutter af dit liv; og vupti – så var du lige pludselig med til at gøre fysioterapeutuddannelsen på Metropol til én af landets bedste.

FLR -interview med en vinder

Hej Michael. Du har været med til at starte FLR, og nu har I dälme lige vundet Academic Books konkurrence ‘Det Gode Projekt’ på 10.000,- >skal man sige tillykke? Ja for dulan. Alle fys.stud på landets ti uddannelsessteder skal sige klappe sig selv på skulderen og sige “fedt man, vi vandt sgu”. Pengene skal nemlig bruges på at få skudt FLR godt i gang - og dermed kommer det alle fys.stud til gode. Altså, bare sådan lige for at få alt på det rene. FLR, hvad er det liiiige, at det går ud på? FLR dækker over De Fysioterapeutstuderendes Landsråd. Meningen med rådet er, at det er et råd af studerende for de studerende med det primære formål at skabe de bedste forhold politisk, fagligt, socialt (og internationalt) for alle fys.stud. Eksempler herpå kan være fælles foredrag, fagfestival for de studerende, bog- og tøjaftaler, gode udvekslingsmuligheder og endelig påvirkning på et højere politisk niveau (ALT MAGT TIL FYSSERNE)

Valget stod netop mellem “den fede fysforening” og “De Fysioterapeutstuderendes Landsråd”, men efter en hel masse tovtrækkeri faldt valget på sidste. Simpelt hen af den årsag at det sgu nok har lidt mere gennemslagskraft og genkendelighed når vi senere hen skal positionere os i et politisk landskab (Puuuh, det kom jo til at lyde helt vildt kedeligt og fornuftigt). Vi arbejder dog på en catchy punch-line / slogan der kan pryde alt vores brevpapir, ala “FLR - max gaz og store gunz” eller lign. (forslag modtages med kyshånd).

Og så lige her til sidst. De 10.000 dask, er det noget med, at der skal bankes en or’nli’ syg FLR fæst på benene, eller hvad? Det er sgu desværre for sent. Mads og jeg har allerede spenderet formuen på at booke billetter til Grise-fest på Mallorca – all inclusive. ... Så ja, man kan måske godt sige, at det bliver fejret med en meget eksklusiv fest for to:-) BUM! Mads og jeg vil i hvert fald på vegne af FLR takke for opbakningen.

Vi er jo næsten lige gået i gang, så før ovenstående bliver en realitet, så er der lige nogle vedtægter og noget struktur der skal være styr på. Men BUM - plud- Vielen love und liebe, selig er vi der:-) M&M Men Michael, hånden på hjertet. FLR - er det ikke et rimelig usexet navn? Hvad med f.eks. Den Fede FysForening eller Det Ultimative Studenter Kollegie (evt. under forkortelsen DUSK)?

02


Slutevalueringens skrøbelige skæbne – og hvad man egentlig bør gøre med sin jobansøgning.

For at starte denne artikel på et så fornuftigt grundlag, så alle kan være med i dens videre forløb, så kommer der lige lidt baggrundsinfo (bare rolig, det bliver under 4 sætninger, og det bliver dälme ikke kedelig læsning). Hvad er en slutevaluering? Slutevaluering er sammensat af ordene ’slut’ og ’evaluering’ [så fik vi lige dén på plads, for alle jer der sad og tænkte: ”men hvad pokker er slute-value-ring; og plejer man ikke at stave sluser med s og hvad har den ring med det hele at gøre”]. Det er et stykke papir som gives til de studerende på modul 9 og 12, som fortæller dig hvad lige netop DU skal arbejde med fagligt. Det er altså med andre ord dit redskab –din skovl, til at grave dybere i lærings- og vidensbunken. Derfor bør en slutevaluering (selv om, den jo siger noget om dig og din læring) ikke [og det var så ordet IKKE] bruges til jobansøgninger, lige som din KUF eller dine undervisere ikke bør stå som referencepersoner i en sådan ansøgning. Havde du lige regnet med at fyre din slutevaluering med i din næste jobansøgning, og måske også lige smække både KUF og underviser på som referencepersoner – ja, så er din ansøgning hermed blevet kortet lidt ned. Men fortvivl ikke, for dine kommende arbejdsgivere er såmænd ganske godt klar over, at du som nyuddannet ikke nødvendigvis har en lang liste over tidligere arbejdsgivere og prangende udtalelser med dig. Det er ganske normalt > så hellere småt men godt end stort men lort (ej, det må man måske ikke skrive i et lødigt blad som dette. Men det rimer jo virkelig godt).

MetropolMilen –et motionsløb med pulled pork En smukt svedig torsdag i maj afholdt PH Metropol motionsløbet MetropolMilen. Det var et løb for mængden, masserne og alle andre Metropol-folk. Løbet futtede af sted fra den hyggelige græsplæne på Tagensvej 18 – hvor der i dagens anledning både var picnictæpper, camping-stole og minsandten da også en lille scene der dannede rammen for opvarmning såvel som præmieuddeling. Løbet kunne enten løbes 7,5 km i streg (som en vaskeægte mil) >eller deles til en stafet på 3 løbere. Efter løbet havde ernæring- og sundhed pulled noget pork; og både trætte og trimmede løbere kunne nyde en kold øl i græsset, få et sundhedstjek af Sundhedsklinikken – eller, om de lystede, deltage i MIF’s [Metropol Idræts Forening] konkurrencer med kettlebell, bold og kugler. Ligeledes blev der efter løbet uddelt præmier til både hurtigste, mest rødkindende, mest opsigtsvækkende og mest alt muligt andet løbere. Så har du en lille passion for at løbe – eller er du bare af den overbevisning, at du snildt kan slæbe dig igennem 2,5 km >så kom med næste år; til en hyggelig dag med løb og løjer –og fjälans god mad!

Mange mødte op til det yderst professionelle arrangement.

03


Metropol Mesterskaberne 2013 Har du altid drømt om at give både Ronaldo og Rudi Völler baghjul? Så har du chancen hvert år til Metropol Mesterskaberne.! Det er et årligt mesterskab der går ud på at kåre bedst spillende foldboldmandskab blandt alle Metropols uddannelser. I år blev mesterskaberne afholdt i solskin, sportstøj og sommersved fredag d. 7. juni på Campus Rådmandsmarken. Ja, eller solen skinnede sådan set ikke hele tiden - og en del hold var også mere festligt klædt en just sportstøj. Men det var et arrangement der emmede af god stemning og gedigent boldspil. Festlighederne blev arrangeret af MIF (Metropol

Idrætsforening) der i dagens – og det stolte arrangements- anledning havde entreret med både DJ, bar og studerende fra ernæring- og sundhedsuddannelsen. Sidstnævnte var bagmænd til bl.a. sandwichs, energibarer og ditto shots. Årets Metropol Mestre blev >>tra tra da raaa<< : holdet MASK (en delegation af mandlige, boldspillende studerende fra sygeplejestudiet). Holdet vandt omkring én meter pokal og selvfølgelig æren, der varer lige til næste års Mesterskaber ruller af stablen. Hvis din indre Rudi Völler har fået mod på at deltage næste år, så hold øje med Fronter og opslag på skolen.

04


Seriøst sladder

Hvis man nu sidder og tænker, at al sladder og alle rygter er sådan ok-spændende og ok-pirrende >så bliver denne artikel nok slemt skuffende. Men ikke desto mindre burde du måske alligevel læse en smule videre. Der blev nemlig fyret godt op for rygterne på uddannelsesudvalgets sidste møde (et udvalg der, sådan lidt groft sagt, diskuterer kvaliteten af fysioterapeuters uddannelse). Nedenstående er derfor et lille udpluk – intet mindre end, en lille ekstravagant appetizer - af rygterne om fremtidens uddannelse; serveret på en sprød bund af webbaseret papyrus, selvfølgelig. Ét af rygterne går på, at der i øjeblikket arbejdes med en idé om endnu en kandidatuddannelse. Denne gang i Aarhus – og med et lidt andet koncept end den vi kender fra den nuværende kandidatuddannelse i Odense. Et andet hot, hot emne på mødet var efteruddannelse af fysioterapeuter. Lige nu vrimler det med forskellige kurser, og efteruddannelsestilbud – men uden at der egentlig foreligger nogen specifik kvalitetssikring af

disse. Så rygtet går, at en mulighed for evt. at sætte nogle af disse favorable tilbud i system (evt. med ETCS point) er kastet i puljen med idéer til snarlig udvikling. Det sidste lille stykke med sladder retter sig mod prognosen der spår 50 % flere fysioterapeuter på markedet i 2020. Woops, det er alligevel pænt mange – og for at det skal blive vellykket, både for kommende og nuværende terapeuter, kræver det, at der bliver skabt flere fys-jobs end der er i dag. Én af mulighederne for at skabe flere jobs, er at satse på flere selvstændige fysioterapeuter. Bumbummelum. Rygterne svirrer derfor om, at uddannelsesudvalget diskuterede hvorvidt fysioterapeutuddannelsen fremover skal indeholde mere forretningsbusiness, der klæder os studerende på til de selvstændige jobs i erhvervslivet. Og ja, så kan det godt være, at rygterne i Se & Hør er både mere delikate og vederstyggeligt pinlige; men mere fysk’s sladder – dét skal man brølme lede længe efter!

Bachelorprojekter af jomfru-typen I juni sprang endnu en omgang fysioterapeutstuderende ud som rigtige fysioterapeuter. Helt præcist blev det til 98 styks terapeuter inkl. en betydelig bunke bachelorprojekter. Et par af projekterne skilte sig en smule ud fra resten, idet de var ’aldrig set før’-konstruktioner af bachelorprojekter. Hvert projekt er jo i sig selv unikt (hvilket idyllisk udsagn), men lige netop disse var frontløbere på deres helt egen måde. For at inspirere kommende bachelorskribenter bringer FysNyt her en ultra-kort beskrivelse af, hvad det lige præcis var, de to nye jomfru-koncepter gik ud på: I det ene projekt havde en fysioterapeutstuderende valgt at skrive opgave sammen med en jordemod-

erstuderende fra jordemoderuddannelsen i Esbjerg [mix-match af både professioner og uddannelsessteder = aldrig set før]. I det andet jomfru-projekt havde en gruppe fået dispensation til at aflevere deres projekt som en videnskabelig artikel på engelsk [wauw, heller aldrig set før!]. Så, sidder du inde med en intens innovativ idé til, hvordan dit bachelorprojekt skal udforme sig, så giv den endelig en chance. Der er som sådan intet, der kan forhindre dig i at søge dispensationer – og der kan principielt gives dispensationer til alt. God fornøjelse!

05


Nice to know Et foredrag om en nordjysk fighter og en flot Karsten

Onsdag d. 15. maj trak C060 fulde huse, da der var budt op til fys-foredrag for alle pengene. Og det fik de, alle de fys-studerende og deres undervisere. Det var et foredrag om vilje, kamp og livet som ung knejt fra Nordjylland. Om knivstik, divisionskampe [+/- arm] og 35 cm manglende nerveledning. Foredraget var arrangeret af FSRs foredragsudvalg (det var en kløgtig én, der havde navngivet dét udvalg, hva’?) >og var så ganske gratis for alle studerende. Tak til alle jer der bakkede op om Mikkel og Karsten, vi håber I fik en oplevelse både til livet og jeres uddannelse.

Nye undervisere til sygdomslærelektiecafé

Er du knivskarp på reumafaktorer og bagstrengsbanerne? Er du done John med modul 6; og kunne du tænke dig at få løn for at undervise andre i ortopædkirurgi og neurologiske udfaldssymptomer? Sygdomslærelektiecaféen på modul 6 søger undervisere. Hvis du vil vide mere; eller allerede nu bare vil have den ansøgning fyret af sted >så skriv til: syg.lektiecafe@fronter.phmetropol.dk

Har du forskningsfaktor?

Det er fys, det er forskning og det er fylme spændende! Ét forskerhold. Én mission >kan de finde svaret? Et fuldt finansieret Ph.d. projekt, af successkaberne PH Metropol og Københavns Universitet. Medvirkende er - i rollen som forsker fra Fysioterapeutuddannelsen: Sune Dandanell. Sune vi l gennem hele projektet samarbejde med andre stjerner fra den kendte forskerverden og statister fra Ubberup Højskole. Deres fælles mission er at finde ud af, hvad det er der kan få overvægtige til at holde et vægttab. Kommer snart in real life – glæd dig!

Fysioterapeutuddannelsen uddeler to scholarships med afvikling fra februar 2014. Det betyder, at de to drønheldige fys-studerende får mulighed for at tage et halvt års orlov hvor de kan arbejde intenst i forskningsprojektet. De studerende vil i perioden få en månedsløn på ca. 10.000,- og vil efter det halve år fortsætte studiet og skrive bachelor om projektet. Scholarships’ne [og her kommer den gode gamle bøjning af de danske substantiver så til kort] er henvendt til modul 13; så det vil sige, at skal du i gang med modul 13 i foråret eller sommeren 2014 > så er det her DIN (og fysioterapeutuddannelsen som helhed’s) Roller søges besat: chance for at vise omverdenen, at du har forsk-faktor Som et led i det store forskningsprojekt søger PH -og for at få lov bruge denne faktor til at hengive dig Metropol nu fysioterapeutstuderende der ønsker at til et halvt år som fuldtids fys-nørd. deltage. Du bliver ligefrem involveret i forskningen, Der vil løbende komme mere information om projekog du får en unik chance for at komme helt tæt på vi- tet, og om hvordan du ansøger til projektet. densudvikling allerede i din grunduddannelse.

-og mere forsk.. Et andet forskningsprojekt der måske kommer på banen, er et samarbejde med Rigets hjertecenter, Copenheart. Dette projekt tager ligeledes sit udgangspunkt i overgangen mellem hospital og hjem – en overgang der for disse patienter som regel er særlig vanskelig, da de ofte er ganske teknologisk monitorerede. Dette projekt er dog ikke fuldt finansieret på nuværende tidspunkt, og der ventes derfor i spænding…

06


Ph.d. med Herlev

Som det står klart for den kvikke læser, er fysioterapeutuddannelsen lige i øjeblikket i gang med at køre sig selv i stilling til at blive en mere forskningsbaseret uddannelse. Forsk, forsk, forsk! >lyder det fra ledelsesgangen. Et af de nyeste skud på forskningstræet, er et samarbejde med Herlev Hospital omkring neurorehabilitering. Sådan mere prik-præcist kommer projektet til at handle om overgangen fra hospital til eget hjem for patienter med en apoplexia cerebri [blodprop i hjernen]. Projektet forventes opstartet efter sommerferien; og indeholder da så absolut mulighed for tilkobling af nogle bachelor-projekter >Katjin’! Og hvorfor er det her så fedt? Jo, det er fedt fordi det fører forskningen indenfor på vores uddannelse. I stedet for udelukkende at være et sted hvor gammel vi(de)n bliver hældt på nye flakser

2 nye adjunkter

Så er der endnu engang nyt kød til undervisergangen. På fysioterapeutuddannelsen er der for nylig blevet ansat 2 adjunkter. Mine damer og herrer, tag rigtig godt i mod dem; for nu kommer: Bjarke og Mikkel. [og her er der så en mindre applauspause – bare fordi det unægtelig er et meget specielt ord i den danske retstavning.] >>klap, klap, klap, << Bjarke har en slået sine folder inden for både human fysiologi, idræt og ikke mindst senevæv; mens Mikkel blandt andet har hevet titlen ’cand. scient. san.’ og erfaringer fra privat praksis med i baggagen. Velkommen til de to adjunkter – og værs’go til deres kommende studerende.

– så bliver der nu rent faktisk produceret ny vi(de)n på stedet. Ja, og her skal den lidet platte vin-metafor så forstås således, at du som studerende er en flaske; og som den flotte flaske du er, kan du faktisk selv få en andel af både vinproduktion og -praksis, f.eks. gennem dit bachelorprojekt. Dérfor er det fedt! Derudover rammer det også lige pladask ned i spanden med evidensbaseret fysioterapi. Des mere uddannelsen selv er med til at forske, des mere ny viden kan vi få bragt til faget > hvilket absolut ikke er til at kimse ad i et samfund hvor patientombudsmanden nok næppe godtager forklaringen: ”jamen, den behandling virkede så upåklageligt på min moster”.

En doktormand søges At jyden han æ stærk å sej –ja, dét skulle efterhånden være en klippefast kendsgerning (og betvivler man på nogen måde dette faktum, så kan man jo f.eks. lige slå op på højskolesangbogens nr. 360). Hvad fys-uddannelsen på Metropol imidlertid ikke lige havde forudset, var at jyden lige for nylig har headhuntet Henri [der bl.a. har undervist i anatomi på modul 3] til en lægepost på de sydlige dele af halvøen. Det betyder at uddannelsen nu søger en ny læge; og at Henri utvivlsomt kommer til at stå side om side med både bønder og tømrer i grevens fejde.1 1 For at sidste linje giver mening, bør man have et vist kendskab til den danske sangskat – og da i særdeleshed højskolesangbogens nr. 478. Ellers er en livlig fantasi måske i virkeligheden nok til at gøre sætningen meningsfuld.

07

FysNyt august 2013  
FysNyt august 2013  

FysNyt er de fysioterapeutstuderendes på PH Metropol eget blad. Læs nyt om alt!

Advertisement