Content Magazine - Editie 19

Page 1

Magazine voor de gemeentes Eersel, Bergeijk, Bladel, Reusel - de Mierden, Hilvarenbeek en Oirschot

3Content jaar

Nummer 19 juni 2016

Graag gezien in de Brabantse Kempen!


De slaap van je dromen

Wij rusten pas als u slaapt! “We gaan net zo lang door tot u het juiste bed heeft... Bij ons vindt u een rijke collectie aan slaapkamermeubelen en slaapsystemen. Met vele topmerken in huis vinden we ook voor u een passende oplossing!” - Ton de Laat

DIESSEN WILLIBRORDUSSTRAAT 1 │ 013 - 5042823 BLADEL MARKT 28 │ 0497 - 382433

delaatslaapexpert.nl


Magazine voor de

gemeentes Eerse

l, Bergeijk, Blade

l, Reusel - de Mierd

en, Hilvarenbeek

COLOFON

en Oirschot

Voorn g

3 Content

a a nva

jaar

Nummer 19 juni 2016 ENT_19

Content Magazine verschijnt 6x per jaar in een oplage van 43.500 in de gemeentes Eersel, Bladel, ReuselDe Mierden, Bergeijk, Hilvarenbeek en Oirschot. Huis-aan-huis in een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. Graag gezien in de Brabantse Kempen!

Brabantse Graag gezien in de

Kempen! 25-05-16

15:24

1 cover.indd

01_CONT

6

IEDER Z’N VAK!

Maak kennis met de redactie

8

INTERVIEW RALF VAN DER BURGT

Het is elke keer een feestje

CONCEPT & CREATIE Ralf van der Burgt VERKOOP & REDACTIE Kim Sandee ONTWERP & VORMGEVING D & B Communicatie BV

10 HEKSERIJ IN DE BERGEIJKSE MOLEN Streekverhaal 13 BIKINIMODEL UIT OIRSCHOT

Onder de hoed van Livera

14 FLORIDA, DE SUNSHINE STATE!

Op reis met Manon Staal

6

17 CONTENT ZOMERPUZZEL

Prijs je rijk!

19 VOET EN GOED WANDELVERHAAL

De klif van Bandiagara

23 IRMA OVER DE KOOK

Barbecue op tafel!

25 HEEREN OP HAKKEN

Eerlijk oversteken…

26 SUNSCREENS IN HAPERT

Zon en insecten blijven buiten

10

30 KIJK TOEN DAN

‘t Loo 1905 en Hilvarenbeek 1944

32 FAMILIE DE BRINCK

Ieder zijn eigen stijl

36 BUURTNATUUR

Pijlstaarten in de Kempen

39 DOOR DE BRIL VAN…

Henrico Stacie uit Bladel

43 WILDWOESTE SPEELBOSSEN

23

Ellen liet haar ogen laseren Mijn leven stond op zijn kop Evenementen in de Brabantse Kempen

51 ONGEKEND Zielsgelukkig

Cover illustratie: Norman Rechburg Covermodel: de Contente Mens

ADVERTEREN

Ook opvallend en effectief adverteren? In Content Magazine bieden we vele aansprekende en effectieve mogelijkheden. Zullen we jouw bedrijf eens onder de aandacht brengen in 43.500 magazines?

47 BUITENGEWOON BIJ DE BUITENMAN 48 ALTIJD WAT TE DOEN

WIJ ZIJN UITERMATE CONTENT OVER Paul Holtman, Marleen Huijbers, Camping de Achterste Hoef, Minke Scheepens, Henrico Stacie, familie Dirkx, Anouk & Tim, Garage Van Ham, Ivy Gommers, Arjan Jonker en Jos Peters

IN CONTENT MAGAZINE?

Vies worden moet!

44 KIJK IN DE OGEN VAN JE ZUS!

FREELANCE MEDEWERKERS Niek Totté (fotografie) Tom van Limpt (fotografie) Imca van de Weem (fotografie) Hanneke Meier (fotografie) Gijs Spierings (fotografie) Max Kneefel (fotografie) Elwin Rijken (Illustraties) Twan Klomp (luchtfotografie) Jibbe Kerstens (luchtfotografie) Sandra Willemen (tekst) Stijn Lamers (tekst) Lex Peeters (fotografie & tekst) Norman Rechburg (creatie) Roy Dieker (Marketing)

47

BEL RALF OF KIM: 0497 - 582161 OF MAIL: CONTENT@CONTENTMAGAZINE.NL

© Copyright Content Magazine 2016

3


PrimaDonna • L’Aventure Felina • Bolas • Marie Jo Anita Care • LingaDore DKNY • Ten Cate • WOW Signature • Maidenform Maandag Di t/m Do Vrijdag Zaterdag Zondag

gesloten van 10 tot 18 uur van 10 tot 21 uur van 10 tot 17 uur gesloten

v.d. Heijden Bestratingen

Lindestraat 35 in Reusel (Fashionsquare De Brinck) T. 0497 - 338630 M. info@lingerievoorjou.com

Terras en Tuin

HOE KAN IK AUTOSCHADE VOORKOMEN?

TIP 14 Inhalen levert minimale tijdswinst op. Aan het einde van de weg staan toch weer die verkeerslichten.

T. 040 - 2012636 www.beukersgroep.com


Iedereen

Content CONTENT MAGAZINE JUBILEUMSHIRT HOEST?! - LIMITED EDITION FIJN GETAILLEERD, IJZERSTERK KATOEN

35,- EURO

Je knippert twee keer met je ogen en hopla, Content Magazine bestaat drie jaar! Al negentien edities op rij maken we de Kempische mens tevreden met bijzondere verhalen, amuserende artikelen en mooie producten. Content Magazine is kei trots op deze geweldige streek. We willen de Brabantse Kempen laten zien op zijn mooist en, waar het kan, nog wat extra kleur geven. Dat hebben we deze maand wat letterlijk genomen. Voor deze jubileumeditie hebben we op onze cover een illustratie van een rasechte Kempenaar geplaatst. Hét symbool voor onze ware Kempische volksaard; de Contente Mens. Tevreden met wat hij heeft en genietend van de kleine fijne dingen in het leven. Anders gezegd; niet teveel zeiken, pluk de dag! Daar kunnen wij alleen maar instemmend op knikken. Dat zouden meer mensen moeten doen. In deze vreugdevolle maand zetten we onze contente naamgenoot in het zonnetje. We hebben ‘m in een blits jasje gehesen en een rolletje rooktabak gegeven, het is tenslotte feest toch? Kijk ‘m tevreden zijn! Een opgefriste, kleurrijke moderne mens. Om hem en ons nóg beroemder te maken in de Kempen, maar zeker ook vér daarbuiten. Want ook Content Magazine krijgt na dit nummer een kleine metamorfose. Daar is deze cover al een voorproefje van! Vanaf augustus zul je Content in een vernieuwde vormgeving in je brievenbus aantreffen. Maar geen zorgen hoor, ons uiterlijk verandert dan wel, de content blijft vertrouwd.

Ralf

EXCLUSIEF VERKRIJGBAAR BIJ:

HOF 25 BERGEIJK

LINDESTRAAT 34 REUSEL

LINDESTRAAT 30 REUSEL

Font= Vrinda (XO + outline)

KLANT

FRANKEN Kleding Bergeijk

PROJECT

1009 / 06131

OMSCHRIJVING

Nieuw beeldmerk Franken

FORMAAT

-

Kleuren PANTONE PROCESS BLACK

Font Helvetica NeuContent Magazine maken wij samen.

Ieder z’n vak!

Deze maand maken we precied drie jaar het leukste magazine voor de Brabantse Kempen. Reden voor een feestje met de redactie. Want Content maken we samen met een fantastische club creatievelingen waar we altijd weer op kunnen rekenen. Maak kennis met onze vakmensen! Van linksboven naar rechtsonder:

RALF VAN DER BURGT De grootste fan van de Brabantse Kempen is toevallig ook de uitgever en bedenker van Content Magazine. Ralf verkoopt, creëert, schrijft en regisseert het blad. Vertaalt de belangen van de adverteerder in aansprekende content voor de lezer.

TOM VAN LIMPT Een ambachtelijke fotograaf. Tom maakt foto’s van mensen zoals mensen zijn; puur en eerlijk. Prikt met zijn camera door maskers en kolder heen tot hij de naakte waarheid over houdt. Houdt bewonderenswaardig stevig vast aan zijn visie en unieke stijl.

NORMAN RECHBURG Creatieve alleskunner en zeer gewaardeerd meedenker. Illustrator van de cover voorop deze editie, maar net zo goed bouwer van deze houten kist. Norman stopt pas als de puntjes op de i staan. En zelfs die schaaft hij dan nog even bij.

MAX KNEEFEL Jonge hond met een fotocamera. Groot talent dat ogenschijnlijk uit de losse pols beelden schiet. Max begint er gewoon aan, richt zijn vizier op het onderwerp en schiet dan stilletjes een kleurrijke voltreffer.

GIJS SPIERINGS Kunstenaar met een fotocamera. Gijs speelt behendig met dag- en kunstlicht en windt tenslotte Photoshop om zijn vinger. Wonderbaarlijk genoeg zonder enige fotografische opleiding, maakt hij foto’s als schilderijen.

SANDRA WILLEMEN Sandra is puur, oprecht en komt in vrede. Daarmee breekt ze bij iedereen het ijs en dat levert telkens weer bijzondere verhalen op. Ziet tekst schrijven als het maken van een schilderij.

NIEK TOTTÉ De vakkundig studiofotograaf van alle foto’s die je hier ziet. Maar ook bij een fotoshoot op locatie heeft Niek direct het ideale plaatje voor ogen en zet hij op uiterst humoristische wijze alles en iedereen behendig in positie.

STIJN LAMERS Schrijver van beroep en taalpurist als passie. Stiekem is Stijn verslaafd. Aan de nieuwste gadgets, Twitter, zijn Playstation en andere digitaal genot. Maar het wordt pas echt afkicken als hij de noeste ambacht van het schrijven zou moeten missen.

ELWIN RIJKEN Gepassioneerd filmmaker en geboren cartoonist met een welhaast oneindige creativiteit. Elwin denkt in schetsen, praat in filmscenes en droomt in striptekeningen.

ROY DIEKER Huist bij Content op de redactie en fungeert als klankbord en criticaster. Heeft marketing als middle name. Roy kan daarnaast lullen als Brugman en op het eind van zijn betoog, snijdt het nog hout ook.

KIM SANDEE Vaste medewerker op de dagelijkse redactie van Content Magazine. Kan dolenthousiast verdrinken in een goed idee voor een artikel. En zal er vervolgens alles aan doen om dat idee perfect te verwezenlijken.

FEMKE KUIJKEN Pas sinds kort onderdeel van de Content familie, maar nu al niet meer weg te denken. Femke schrijft met vlotte pen, denkt mee en meestal zelfs vooruit. Heeft aan één woord genoeg om een compleet artikel te maken.

FEMKE VAN HOUTS Kleine grootse fotograaf. IJzersterk in lifestyle en liefdesstellen. Heeft de gave om oud, maar zeker jong zich op zijn gemak voor de cameralens te laten voelen. Fem’s superfrisse, vrolijke foto’s spatten van de pagina af.

IMCA VAN DE WEEM Zet Imca op een aantrekkelijke locatie voor een fotoshoot en er is geen houden meer aan. Het gevolg is telkens hetzelfde; een lawine van prachtplaatjes, waaruit het onmogelijk is om te besluiten welke nou de mooiste is.

HANNEKE MEIER Hanneke kunnen we altijd bellen voor een leuke fotoklus. Altijd, behalve in de vroege ochtend, want dan functioneert ze amper. Maar eenmaal op toeren schiet ze met scherp en pakt zo altijd precies het goede moment.

LEX PEETERS Vaste schrijver en fotograaf van de rubriek Buurtnatuur. Kent iedere vlinder, vogel, insect en knaagdier in de Brabantse Kempen bij naam. En het mooiste is; ze kennen hem ook!

Fotografie: Niek Totté, Studio de Brink

7


Uitgever Ralf van der Burgt krijgt er geen genoeg van

“Het is elke keer

Tekst: Femke Kuijken Foto: N iek Totté, Studio de Brink


een feestje” De meeste adverteerders kennen zijn naam en gezicht, maar ruim honderdduizend lezers hebben geen idee wie de man is achter Content Magazine. Na drie jaar brengen we daar verandering in. Voor één keer laat Ralf van der Burgt, bedenker en uitgever van het tijdschrift, zijn gezicht én het achterste van zijn tong zien.

R

alf is een echte Kempenaar. Hij is geboren en getogen in Bladel en heeft, ook al woont hij inmiddels met z’n gezin in Eindhoven, een warm hart voor de Kempen. Dat is de reden dat hij drie jaar geleden Content Magazine lanceerde. Want een streek waarin het zo mooi wonen is en waarin zoveel gebeurt, verdient z’n eigen tijdschrift, aldus Ralf. En het maken ervan? ”Dat is elke keer een feestje.” EEN NIEUW TIJDSCHRIFT. SPECIAAL VOOR EN OVER DE KEMPEN. DAT LUKTE ZOMAAR? “Nou, zomaar… Er ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf. Maar ik was er zó van overtuigd dat een fraai huis-aan-huis tijdschrift echt iets zou toevoegen aan het toenmalige aanbod, dat ik heb doorgezet. Ik heb een communicatieopleiding afgerond en aansluitend bij diverse reclamebureaus gewerkt. Vervolgens kon ik aan de slag als hoofdredacteur bij Soeps; een populair magazine dat gratis werd verspreid in Eindhoven. Daarna heb ik gewerkt als communicatieadviseur in het bedrijfsleven. De combinatie van deze werkervaring komt me als uitgever goed van pas. Dankzij mijn functie in het bedrijfsleven begrijp ik wat adverteerders willen. Door mijn verleden als copywriter kan ik die boodschap helder overbrengen. En omdat ik ook heb gewerkt als hoofdredacteur weet ik hoe je een en ander kunt verpakken, zodat het voor de lezer interessant is.

EN TOEN? “Dus ontwierp ik een aantal proefpagina’s en ging daarmee op pad. Ik klopte aan bij mooie bedrijven in de Kempen die ik al enigszins kende en legde mijn idee aan hen voor. Ik vroeg letterlijk: ‘dit magazine wil ik gaan maken. Willen jullie straks adverteren?’ Aanvankelijk reageerden een deel van de ondernemers een beetje terughoudend. De eerst-zien-dan-geloven-mentaliteit, zeg maar. Maar het enthousiasme was groot genoeg, dus ik heb de sprong gewaagd. In juni 2013 vierden we in Oirschot de lancering van Content Magazine.”

“Het enthousiasme was groot genoeg, dus ik heb de sprong gewaagd.” WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN CONTENT MAGAZINE? “Content Magazine gaat exclusief over onze Brabantse Kempen. Elke twee maanden drukken we ruim 43.000 exemplaren, die we huis-aan-huis verspreiden. Het is ons doel elke keer opnieuw een blad te maken dat door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt. De lezer staat op de eerste plaats. Díe moet er vrolijk van worden als Content op zijn deurmat valt. We gooien zes keer per jaar ongevraagd een tijdschrift je huis binnen; dan moet je er op z’n minst voor zorgen dat het gewaardeerd wordt. Ik steek er met liefde en plezier ontzettend veel tijd in, maar ik heb geen zin om een boekje of krantje te maken dat van de brievenbus rechtstreeks naar de papierbak verhuist.” WAT HEBBEN ADVERTEERDERS DAARAAN? “Wij maken reclame leuk. In een wereld waarin dagelijks een stortvloed aan reclame-

boodschappen wordt geproduceerd, moet je iets bijzonders doen om opgemerkt te worden. Adverteerders kunnen in Content Magazine een advertentie plaatsen, maar we werken ook met branded content. Dat betekent dat we samen met een bedrijf of organisatie artikelen maken over één specifiek onderwerp. Het zit op de scheidslijn van entertainment en reclame. Het bedrijf is duidelijk herkenbaar als afzender en laat op een amuserende manier zien waar ze sterk in is. Zo maakt ze op een onderhoudende manier reclame voor haar dienst of product. Lezers waarderen deze vorm van reclame omdat het inhoud en amusement biedt, aangeboden door een expert. Het bedrijf vertelt een geloofwaardig verhaal, wint aan sympathie en de bekendheid groeit snel.” WAAROP BEN JE HET MEEST TROTS? “Ai, dat vind ik een lastige vraag. Ik kan heel trots zijn op een geslaagde cover of sprekende foto bij een artikel. Weet je wat ik mooi vind? Als het lukt om een bekende plek, mooie verhalen of (on)bekende mensen uit de Kempen net even anders in beeld te brengen. Onze rubriek streekverhalen bijvoorbeeld; dat zijn toch eigenlijk best ‘stoffige’ onderwerpen? Maar door een mooie invalshoek of een creatieve vormgeving geven we daar een hedendaagse draai aan. Zo blijven die verhalen leven. Maar eigenlijk ben ik het meest trots op alle mensen waarmee ik werk. Zonder hen zou Content Magazine echt niet zijn wat het nu is. Content maken we samen. En met ‘samen’ bedoel ik absoluut óók de adverteerders. Zonder hun bijdragen geen magazine. Ik ben dus ook heel trots op de relatie die we met hen hebben. Dat we nog steeds samenwerken met bedrijven die ook in het eerste nummer al adverteerden, zie ik als een groot compliment. Ja, ik denk de laatste tijd steeds vaker: dat hebben we toch best mooi voor elkaar als klein Kempisch bedrijfje.”

9


Streekverhalen

Hekserij in de Bergeijkse molen In de middeleeuwen wordt in ‘den dorpe van Eykelberghe’ (het huidige Bergeijk) een molen gebouwd, bovenop een grafheuvel uit de Bronstijd. De rust van de doden wordt wreed verstoord – en dat zullen de dorpsbewoners weten...

V

ele molenaars komen en gaan sinds die tijd. In de 19e eeuw is Dorus van Laarhoven de trotse eigenaar van de molen, als de wind ineens wekenlang blijft liggen. Dat komt slecht uit: de oogst moet verwerkt worden, de mensen in het dorp zitten te springen om meel. Op mysterieuze wijze steekt de wind wel iedere nacht op. Dorus is de flauwste niet en besluit om de molen ’s nachts te laten draaien. Maar elke nacht wordt hij geplaagd door angstaanjagende zwarte katten, die uit het niets tevoorschijn lijken te komen. In het dorp wordt gefluisterd dat het heksen zijn. De doodsbange molenaar vertelt zijn verhaal tegen een rondreizende molenaarsknecht, die het werk wel een nachtje wil overnemen. Tegen middernacht klimt de knecht fluitend de trap op.

Tekst: Sandra Willemen, Fotografie: Tom van Limpt

Bovenin de molen is het erg stil, alsof de muren hun adem inhouden. De ruimte wordt flauwtjes verlicht door twee kaarsen. Huiverend gaat de knecht aan het werk. De molen draait net op volle toeren, als het kaarslicht plots dooft. Vanuit het niets is de knecht omgeven door tientallen blazende katten, die met hun scherpe nagels naar hem uithalen. Wanhopig kijkt hij in het rond. Dankzij het maanlicht ziet hij ineens een sabel aan een balk hangen, die daar ooit is achtergelaten door een soldaat van Napoleon. Hij grijpt de sabel en zwaait er woest mee in het rond, totdat alle katten verjaagd zijn. Nauwelijks bekomen van de schrik ziet hij plotseling iets blinkends op de grond liggen: een afgehakte vinger met een gouden ring eraan! Hij wikkelt de vinger in een rode zakdoek. De volgende dag toont hij zijn lugubere vondst aan Dorus, die zich een ongeluk schrikt. Hij herkent de trouwring van zijn vrouw en begrijpt ineens, waarom zij die nacht zo heeft liggen draaien… Als hij naar huis gaat om verhaal te halen, blijkt zijn vrouw spoorloos verdwenen. Hij ziet haar nooit meer terug.


Deze kat, afgebeeld op een klein deurtje onder in de molen, herinnert aan de geschiedenis

Wil je de standermolen in Bergeijk eens met eigen ogen bekijken? De molen is elke zaterdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur en staat aan de rotonde tussen de Kennedylaan en de Churchill-laan.

11 11


ROJAMI’S MEN&WOMEN PATER VAN DEN ELSENPLEIN 115 5022 EH TILBURG 013-544 18 68

lunch | diner | borrel | private dining vergaderen | recepties | koffietafels

ROJAMIS ROJAMIS_FASHION

ES AIMACPAHRIN A N IE E T A W U IE N E RE CE ACHIN SOIRES Rojami’sABrand-store L ACinfo@rojamisonline.nl IE N AIM XT TE & N J FOURNITUREN G S T O M E R I I D E L K ES AIMACPAHRIN A N IE E T A W U IE E N INE RIEL ACCESOIRES H C A IM A A N ITUREN & TEXT J FOURN N G S T O M E R I I D E L K

CULINAIRE VERWENNERIJ IN DE ZALIGE TUIN 3-GANG EN BIJ CRIJNS MENU

va. € 32 ,

50

Sniederslaan 121 in Bladel 0497 - 33 89 46 info@restaurantcrijns.nl www.restaurantcrijns.nl

LAAT U KNIPPEN. LAAT U SCHEREN.

ES AAIMACHIN N E W U IE T IE N INE REPARA NAAIMACHG S T O M E R I J KLEDIN

DE PERFECTE CADEAUS VOOR VADER(DAG)! IN DE HEERENSALON WORDT DE MAN GEKNIPT EN GESCHOREN ZOALS HET HOORT. ONZE CADEAUBONNEN VOOR DEZE BEHANDELINGEN WORDEN ERG GEWAARDEERD.

DE SCHEER- EN VERZORGINGSPRODUCTEN DIE WE GEBRUIKEN ZIJN OOK VERKRIJGBAAR BIJ DE HEERENSALON.

BURG. MAGNEESTRAAT 44 • BERGEIJK • 0497 - 571337

www.naaimachinehuis.nl

ZO SCHEERT EN VERZORGT DE MAN ZICHZELF MET HET HOOGST MOGELIJKE COMFORT. ERVAAR HET ZELF MAAR. SNIEDERSLAAN 75 BLADEL • 0497 - 384944 • WWW.DEHEERENSALON.NL BEKIJK ONZE COLLECTIE SCHEERPRODUCTEN OP WWW . SCHEERSALON . NL


ZELFVERTROUWEN Toen ik Content Magazine door aan het bladeren was, stuitte ik voor de zoveelste keer op deze rubriek. Het ziet er zo leuk uit en het leek me wel wat om mee te doen. Ik heb het er thuis over gehad en iedereen was meteen enthousiast! Toen heb ik de stap gezet en een mailtje verstuurd. Zoiets is altijd goed voor je zelfvertrouwen. Ik was niet echt zenuw-achtig, maar vroeg me wel af hoe het zou zijn. Hoeveel mensen gaan mij zien? Of misschien herkennen ze mij aan mijn duizendpoot… DUIZENDPOOT? Ik ben chronisch ziek en heb in mijn jeugd talloze operaties ondergaan. Hierdoor heb ik veel littekens op mijn buik. De grootste heeft wat weg van een duizendpoot; sindsdien noemen we ‘m zo. Ik ben niet zo onzeker over mijn littekens, ik heb er mee leren leven. Dit maakt mij wie ik ben. Volgens mijn vriend ben ik op mijn manier perfect. Daarnaast ben ik allang blij dat ik er überhaupt nog ben! Ik kan gewoon werken en genieten van het leven net als ieder ander, alleen soms op een andere manier. Gelukkig voel ik mijn lichaam perfect aan en weet ik precies wanneer ik rust moet nemen. HET SETJE Het stond meteen leuk toen ik ’m aanhad. Een keer wat anders. Normaal draag ik drukke bikini’s met veel printjes. Deze kleur vind ik erg leuk, lekker fris. Past ook goed bij mijn huid. Mijn vriend vindt effen bikini’s het mooist, dus die is er ook erg blij mee!

onder de

van livera

Livera bikinitop € 29,99 Livera bikinibroek € 16,99

LIVERA BLADEL Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Mooiste aan mezelf: Mijn haren Minder tevreden over: Mijn huid

POSEER OOK ONDER DE HOED VAN LIVERA! Laat jezelf zien in stijlvolle lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Meld je aan via content@contentmagazine.nl. Oh ja, de lingerie krijg je cadeau!

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927 Volg ons op:

www.facebook.com/LiveraBladel

13

Met dank aan: De Achterste Hoef, Bladel

A. uit Gemeente Oirschot 24 jaar, relatie


Florida

The Sunshine State!

MANON’S

5

BESTEMMINGEN OM TE ONTDEKKEN Een vakantie in Florida is voor iedereen geschikt. Amerika’s meest zuidoostelijke staat wordt door steeds meer Nederlanders ontdekt, ook voor de winterzon. Heb je eenmaal Florida bezocht, dan is de kans groot dat je er nog eens terugkomt. Ik heb het Florida-virus in elk geval flink te pakken en ben onlangs voor de vierde keer teruggekeerd naar de Sunshine State.

V

elen zijn gecharmeerd van de schitterende stranden en de vele pretparken zoals Disney World en Universal Studio’s. Er valt echter nog veel meer te beleven in Florida. Wat te denken van het superhippe Ocean Drive in Miami Beach of het flamboyante en bruisende Key West? Ontdek zeker The Everglades; Amerika’s op één na grootste nationaal park is rijk aan bijzondere flora en fauna. Hier leven de zeldzame Amerikaanse krokodil, de Florida panter en zeekoeien. Ook dolfijnen, flamingo’s, schildpadden, wasberen en verschillende vogels laten zich regelmatig zien. Wij hebben er van genoten en de kinderen keken hun ogen uit toen

tijdens onze rit plots krokodillen de weg overstaken! In Crystal River genoten we van het zwemmen met zeekoeien; een aanrader! Wat een leuke, lieve dieren. We bezochten ook het oudste stadje van Amerika; St. Augustine, met de treffende bijnaam ‘Ancient City’. Het historisch district met straten met kinderkopjes, eeuwenoude huizen, ouderwetse cafeetjes en unieke winkels, nodigt uit voor een stadswandeling. Ik zou nog zo veel kunnen vertellen over deze vrolijke staat. Kom gerust eens langs voor meer informatie. Oh, als laatste nog een culinaire tip: vergeet niet om van de Key Lime Pie te snoepen in Key West!

1. FLORIDA 2. SCHOTLAND Het land met vier seizoenen op één dag. Het land van uitersten; de diepste mysterieuze meren en de hoogste groene bergen met kliffen en watervallen. Schotland is dé bestemming waar je als natuurliefhebber geweest moet zijn. 3. SRI LANKA Het veelzijdige Sri Lanka staat qua toerisme nog in de kinderschoenen. Het land ontwikkelt zich razendsnel, maar nu heb je nog de mogelijkheid om het échte Sri Lanka te ontdekken! 4. KAAPVERDIË In Kaapverdië is het ’t hele jaar door lekker warm en de eilanden zijn omgeven door een blauwe oceaan. De onbezorgdheid van de gastvrije eilandbewoners werkt enorm aanstekelijk. Hier proef je dat Afrikaanse sfeertje, maar waan je je door alle koloniale invloeden ook af en toe in Zuid-Amerika of Zuid-Europa. 5. NICARAGUA Bezoek Nicaragua nu het nog authentiek is! Hier varen geen grote vrachtschepen voorbij, maar lokale vissers die roeien met hun riemen. Eet tortilla’s met rijst en bonen, geniet van het vulkanisch eiland in het grootste meer van Centraal-Amerika en bewonder de schildpadden die onverstoord eieren leggen op het strand.


Chaos op de luchthavens! Vorige keer heb ik je bijgepraat over veilig reizen. In het verlengde hiervan lees je ditmaal een update over de huidige perikelen op de verschillende Europese vliegvelden. De aanslagen in Brussel hebben namelijk nog flinke naweeën. In ons dagelijkse leven, maar vooral ook rondom je vliegreis.

A

fgelopen tijd zijn op de luchthaven van Zaventem wekelijks al weer zo’n 90.000 passagiers aangekomen en vertrokken. Dat is al weer een hoog aantal sinds de aanslagen van 22 maart. Dankzij de gedeeltelijke ingebruikname van de vertrekhal op Brussel, bovenop de tijdelijke check-in, draait de luchthaven momenteel op ongeveer 80 procent van zijn capaciteit. Door de pre-screening ontstonden afgelopen weken ellenlange wachtrijen, waardoor sommige mensen zelfs hun vlucht misten. Ik ben blij dat er nu een oplossing is gevonden voor die pre-screening. Sinds kort worden niet langer alle reizigers systematisch gecontroleerd en dat lijkt vlot te verlopen. Brussel heeft nu een pre-check in. Als enige luchthaven in Europa. Dat is een troef; er is een veiligheidscontrole op niveau en die heeft geen negatief effect op de reizigers. De volgende stap is om weer naar 100 procent capaciteit te gaan. Hopelijk kunnen ze dit verwezenlijken in juni; net op tijd zijn voor de reizigerspiek in de zomermaanden. Het zou mooi zijn als alle passagiers dan weer via de gewone vertrekhal kunnen vertrekken.

GEDULDIG IN DE RIJ Ook Schiphol, Düsseldorf en Eindhoven Airport hebben de veiligheidscontroles aangescherpt. Het gevolg is extra lange wachtrijen voor de controle en douane. Het is daarom een must om voor vertrek alvast online in te checken en om wat eerder aanwezig te zijn op de luchthaven. Helaas is het voor enkele bestemmingen niet altijd mogelijk om online in te checken, zoals Amerika. Dat heb ik afgelopen mei zelf nog ondervonden bij mijn vakantievlucht naar Florida. Er waren dan wel minder controleposten open; het blijft natuurlijk wel belangrijk om iedere passagier net zo zorgvuldig te controleren. Gevolg: lange rijen bij de incheckbalies. Ik geef het advies om bij intercontinentale vluchten 4 uur en bij Europese vluchten 3 uur van te voren aanwezig te zijn. Zeker in vakantieperiodes is dit noodzakelijk. Dit advies is van toepassing Schiphol, Düsseldorf Airport en Zaventem. Als je vertrekt vanaf Eindhoven Airport dan raad ik je aan 2,5 uur van te voren aanwezig te zijn.

overgenomen en wordt steeds vaker op buitenlandse missie gestuurd. Reizigers vanaf Schiphol zullen hiervan de komende tijd de negatieve gevolgen gaan merken. Momenteel zijn de ervaringen vanuit Eindhoven en Düsseldorf Airport positief. Alles verloopt daar in elk geval nog rustig en gecontroleerd. Wellicht is het bij boeking van je reis een goede overweging om vanuit daar te vertrekken. Wij adviseren je er graag bij! Reislustige groeten,

M a n on Sta a l

TRAVELXL REISBUREAU MANON STAAL Professionele, ervaren TravelPlanners geven je graag advies welke vakantie het beste bij je

Vliegen vanaf Schiphol wordt sowieso steeds problematischer. De treinreis er naar toe is regelmatig verstoord en de rijen voor de paspoortcontrole worden steeds langer! Dagelijks missen tientallen mensen hun vlucht door personeelstekort bij de marechaussee. Het duurt vaak meer dan twee uur voordat je de paspoortcontrole voorbij bent. De chaos is ongekend. Het personeelstekort op Schiphol ontstaat doordat de marechaussee vaak elders wordt ingezet. De militaire politie heeft belangrijke beveiligingstaken van de nationale politie

past. Zit jouw keuze er niet bij? Dan stellen we met jou een pasklare maatreis samen. Afspraak thuis? Dat kan ook!

Nieuwstraat 14 in Eersel Tel. 0497 - 517816

www.travelxl.nl/manonstaal

15


OPEN

DAG De Kempervennen

ZORG EN ONDERSTEUNING I N WA R M T E E N H U I S E L I J K H E I D Zorgpension De Koning-Inn is speciaal voor kortdurend verblijf, herstelzorg en ter ondersteuning van de mantelzorger. In ons sfeervolle, huiselijke en landelijk gelegen verblijf krijgen gasten hun vertrouwde zorg en ondersteuning. DE HANENbERg 2A IN OOSTELbEERS | WWW.zORgpENSIONDEKONINgINN.NL

Zondag

26 JUNI van 12.00 u tot 17.00 u Kom langs en ontdek De Kempervennen incl.

ZOMER ! MARKT

INTERIEURRENOVATIE • KOZIJNRENOVATIE • SCHILDERWERK

Alles kan kapot...

...maar ook weer worden hersteld!

Slijtage aan het autostuur...

ideaal voor een dagje uit! entree Gratis eren & park

...perfect hersteld!

FABRIEKSWEG 3A | BLADEL | 06 -22957638 | WWW.MA-TO.NL


Content ZOMER PUZZEL 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 2 3 4 5

Welk bedrijf installeerde bij deze mensen de sunscreens? In welke Amerikaanse staat kun je deze lieverd ontmoeten? Welk prachtige magazine viert zijn 3-jarig bestaan? Wie schreef dit keer het Voet en Goed Wandelverhaal? Waar werden twee huizen geruild?

8e letter 3e letter 6e letter 7e letter 5e letter

6 7 8 9 10

Uit welke gemeente komt dit sportieve model? Wat is de verzamelnaam van deze nachtvlinder? Wat is de naam van deze goedgekleede dame? In welk dorp dansten zwarte katten? Boven welke plaats torent deze haan uit?

4e letter 10e letter 5e letter 2e letter 12e letter

Oplossing 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

De oplossing van de Lentepuzzel editie april/mei was: ASPERGEPAN En de winnaars zijn… • Willemien Lidwien uit Knegsel (Diner voor twee bij Restaurant Woest) • Victor van de Loo uit Baarschot (10m2 kunstgras t.w.v. € 250,- van Garden Sense) • Marloes van Roij uit Middelbeers (Lingerie cheque t.w.v. € 50,- van Livera Bladel)

prijs je rijk! 1x

Blueprint overhemd van Only For Men t.w.v. € 79,-

1x Kookboek ‘Hete Vuren’ en BBQ

cedarplank van Kookwinkel van den Hurk

3x

Limited edition T-Shirt ‘Hoest?!’ van Content Magazine

VAN DEN SINDS 1904

HURK Hoe kun je winnen? Mail je oplossing, samen met je N.A.W. en telefoonnummer vóór 10 juli naar:

winnen@contentmagazine.nl

De uitslag maken we bekend in de volgende Content Magazine en via facebook.com/magazinecontent. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.


Kun jij ons maken? Content Magazine is al drie jaar en negentien edities onderweg. Met hart, ziel en veel plezier maken we het mooiste en best gelezen magazine van de Brabantse Kempen! Regionale artikelen en branded content gaan in Content Magazine hand in hand. Ons doel is om een huis-aan-huis blad te maken waar mensen naar uitkijken en dat ook écht gelezen wordt. Als we de complimenten van onze lezers én adverteerders mogen geloven, lukt dat best aardig.

Content Magazine kan versterking gebruiken en is nu op zoek naar:

Commercieel redacteur voor drie dagen per week Dit staat je te wachten: • Je verkoopt, bedenkt, organiseert en creëert Content Magazine in alle facetten. • Je onderhoudt contacten met vele ondernemers en creatievelingen. • Je krijgt alle ruimte voor veel creativiteit en eigen inbreng. • Een bijzondere en erg afwisselende baan op een keigezellig kantoor!

Jouw profiel: • Je hebt een (marketing)communicatie achtergrond. • Je bent een creatieve schrijver en kunt denken vanuit klantbelang. • Je weet commercie en redactie interessant met elkaar te verweven. • Je bent assertief en ondernemend ingesteld. • Je kunt op enthousiaste, doortastende wijze het contact met klanten onderhouden. • Je bent in staat om zowel zelfstandig als samen te werken. • Je bent in het bezit van een rijbewijs b en auto.

VERLEID ONS MET JOUW BRIEF, MOTIVERING EN CV. MAIL DEZE NAAR RALF@CONTENTMAGAZINE.NL Koperslager 3, 5521 DE in Eersel • 0497 - 535775 • www.contentmagazine.nl


Marleen Huijbers uit Duizel Marleen schreef het veertiende Voet & Goed Wandelverhaal en wint hiermee een paar Hanwag Wandelschoenen t.w.v. € 210,-

WIN

MET JOUW WANDELVERHAAL! Wandelend winnen, dat klinkt als slapend rijk worden. En zo makkelijk is het!

De klif van Bandiagara Het was de reis waar ik als kind al van droomde; Afrika! Mijn oom, jarenlang werkzaam als missionaris, maakte mijn dromen werkelijkheid. Ik was de gelukkige die met hem mee mocht om projecten te ondersteunen in Mali. Bij aankomst laat de Afrikaanse hitte zich direct voelen. De grond is hier roodgekleurd en stoffig en onze kleding ziet er al snel hetzelfde uit. We verblijven op de missiepost van de ‘Witte Paters’. Tijdens wandelingen rondom het verblijf zie ik de armoedige sloppenwijken. Mijn bewondering voor het goede werk van de missionarissen stijgt. Vooral de kansloze armen krijgen nu toch de kans om naar school te gaan en een toekomst op te bouwen. Gedurende twee weken hebben we vele scholen en opvangtehuizen bezocht en gesteund. Hierna begon mijn onvergetelijke tocht; een reis naar het gebied van de Dogons in Bandiagara. De Dogons wonen op, langs en onder ‘de klif van Bandiagara’; een kilometerslange, 400 meter hoge rotswand. Sinds 1989 staat deze klif op de UNESCO werelderfgoedlijst. De Dogons hebben hun eigen cultuur met eeuwenoude tradities en rituelen perfect weten te bewaren.

Hier zijn geen auto’s, alleen ezels met kar. Dan bereiken we het pittoreske dorp, aan de voet van een steile rotswand. Ik lijk binnen te stappen in een schilderij. Direct worden we omringd door kinderen die “Toebaboe!” roepen, wat ‘blanke’ betekent. We lopen tussen de lemen hutten en talloze voorraadschuurtjes. Sommige lijken op pepervaten. Voor de Dogons is de Baobab (apenbroodboom) zeer belangrijk. De bladeren en vruchten bevatten belangrijke voedingsstoffen en vezels. Drinkwater halen ze uit een waterput. We beklimmen de klif en klauteren tussen de rotsen en over smalle paadjes. De hitte maakt de tocht loodzwaar, maar het loont de moeite. Eenmaal boven zien we de offer- en begraafplaatsen en de beschilderde hutten die vast lijken te kleven aan de rotswand. Adembenemend; ik besef mij dat ik me op een zéér bijzondere plek op aarde bevind. Momenteel is het hier vanwege terreurdreiging helaas te onveilig. Ik hoop dat er in de toekomst vrede zal zijn en we nog eens mogen genieten van al het moois wat Mali te bieden heeft.

Elke wandeling is een uniek verhaal. Je stuit op nieuwe routes, imponerende natuur of creatieve gedachtes. Klein, fijn genot of grootse avonturen. Mail jouw bijzondere, grappige of ontroerende wandelverhaal. Plaatsen we jouw wandelverhaal in Content Magazine, dan win jij:

SCHÖFFEL EASY OUTDOORJACK T.W.V. € 180,-

We kijken uit naar jouw opmerkelijke beleving, dat prachtige gebied dat je zeker gezien moet hebben of die bijzondere reden waarom jij wandelt.

Mail jouw verhaal in 340 woorden naar info@voetengoed.nl

VOET & GOED Voet en Goed is gespecialiseerd in

De autoroute naar Bandiagara is idyllisch mooi maar de weg wordt slechter en slechter. Wanneer we het Dogon gebied bereiken, leggen we het laatste gedeelte lopend af.

Outdoor, Running en Podologie. Garantie van gastvrijheid en vakkennis om u zo goed mogelijk te helpen.

Markt 54 in Hapert • Tel. 0497 – 386448

www.voetengoed.nl

19 19


Boven het maaiveld

HILVARENBEEK


Fotografie: Jibbe Kerstens

21


Gaas- of sierhekwerken? Denk altijD aan Doormaster! %

0 Tot wel 3

n! b e s pa re

Automatische garagedeur

vanaf € 998

Voordeur zonder zijdeel

vanaf € 1798

Wij informeren u graag verder over deze aanbieding

• Hoogste kwaliteit • Onderhoudsarm • Zeer veel stijlen • Handbediend of geautomatiseerd Voor particulier en bedrijf!

DOORMASTER

Hekwerk en Automatisering DEUREN SPECIALIST NEDERLAND • ST. GERARDUSWEG 14 IN BERGEIJK

Deuren SpecialiSt neDerlanD • St. GerarDuSweG 14 in BerGeijk

T. 0497 - 544 944

t. 0497 – 541978

WWW.DSN.NU

www.DOOrMaSter.nl

Voor de betere badkamer van A t/m Z Vakkundig geïnstalleerd door eigen monteurs www.sanidrome.nl/vandeven Het Groen 2, Knegsel (040) 205 16 06


Barbecue op tafel!

irma de kook over

Wanneer je rond etenstijd door de straten loopt, dringt de verleidelijke geur van smeulende kolen vanuit alle windstreken je neus binnen. Voor velen de aftrap van de zomer. De barbecue mag weer op tafel! Precies, gewoon op tafel. Maak kennis met de Cobb. Dit kookwonder uit Zuid-Afrika, maakt barbecueën deze zomer nóg lekkerder!

M

et de compacte Cobb kun je waar je maar wilt grillen, bakken, braden, wokken en roken. En het bijzondere is: de onderkant wordt niet heet! Tussen de buitenen de binnenkant zit namelijk lucht, zodat de buitenmantel niet heet wordt. Zet ‘m gerust op een picknickkleed. Of gewoon lekker op tafel in je eigen tuin! Je kunt het slechts 4 kilo wegende kooktoestel zelfs oppakken terwijl hij brandt.

Burgers met liefde ”Jemig Irma, wat stop jij in die hamburgers?” Het is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Het antwoord? Liefde. Het belangrijkste ingrediënt is pure liefde. Daarnaast slechts goede ingrediënten, zoals vlees van een echte slager. De rest is op gevoel. Geen precieze hoeveelheiden. Maar ik geef je graag een richtlijn. Zodat ook jij je gasten kan verrassen met hemelse burgers!

ingrediënten • Rund- of gemengd gehakt • Een eitje • Paneermeel of verkruimeld beschuit • Peper, zout en nootmuskaat (versgemalen!) • Fijngehakt uitje of sjalotje • Flinke schep Country Ketchup van Stonewall Kitchen!

Meng alle ingrediënten, behalve het paneermeel, goed door elkaar. Voeg hierna het paneermeel toe zodat het een samenhangend geheel wordt en kneed er burgers van. Dit kan met de hand of met een hamburgerpers. Laat ze vervolgens even rusten, de smaken trekken dan goed in het vlees en bovendien worden ze zo steviger. En dan, hup in de pan, grill of op de barbecue (liefst met deksel, de burgers blijven dan lekker sappig). Broodje en wat groen erbij, uiteraard nog een flinke klodder Country Ketchup en smullen maar!

Wil je de hamburgers of speklappen eens inwisselen voor iets anders? Bak dan een pizza, ga lekker wokken, rook een visje of zelfs een hele kip! Met de Cobble Stone, een speciaal voor Cobb ontworpen briket, is de Cobb al in een paar minuten klaar voor gebruik.

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

Holy Ketchup!

De hemel op aarde. Stoere saus met heerlijke bite, maar zonder kunstmatige toevoegingen. Verrukkelijk op een tosti, een burger, door de pastasaus en… En eigenlijk maakt ie alles lekkerder. Pas wel op... Verslavingsgevaar! € 9,95

Dijk 3 in Eersel • Tel. 0497 - 512341

www.vandenhurkeersel.nl

23


Smartphone of tablet schade? Maakt het voor je! Hoge kwaliteit/Lage prijs Goede service gegarandeerd Uit voorraad leverbaar Inruil mogelijk

Nu ook dealer van:

div.

kasten

v.a. • Professionele reparatie • Géén onderzoekskosten • Klaar terwijl je wacht • Originele onderdelen • 3 maanden garantie

299,-

accessoires v.a.

Ambachtsweg 5f | 5531 AC Bladel | +31 (0) 497 700 213 | info@irepair4u.nl www.irepair4u.nl onderdeel van www.iparts4u.nl

9,95

div.

tv-kasten v.a.

199,95

Mensinck Oirschot

banken

OUDE GEBAKKEN KLINKERS VOOR LAGE PRIJZEN!

div. v.a.

div. v.a.

salontafels

499,-

99,-

www.mensinck-oirschot.nl v.a.

HOUTEN WIJNVATEN OF REGENTONNEN VELE SOORTEN EN MATEN www.nostalgie-oirschot.nl

499,-

(hoek)banken

v.a.

49,95

v.a.

995,-

(arm)stoelen

alles uit voorraad leverbaar!

wooncpormopglrete amma's

Ma 13:00-18:00 Di - Do 09:00 - 18:00 Vrij 09:00 - 20:00 Zat 09:00 - 17:00

Den heuvel 17 in Oirschot (Naast Boerenbond Oirschot) Tel. 06 - 22364522

Hoofdstraat 18 Hoogeloon T. 0497-682017 www.robbies-meubelen.nl


Eerlijk oversteken...

HEERENOP HAKKEN avonturen van een makelaar

Margot Heeren komt beroepshalve bij veel kopers en verkopers over de vloer. Meestal gewoon in hele normale situaties. Maar soms gaat alles net even anders. De meeste hilarische, grappige, maar soms ook droeve verhalen schrijft ze op en lees je in Content Magazine.

Illustratie: Elwin Rijken

In een prachtig huis in het buitengebied van Bergeijk wonen Piet en Nel; twee levensgenieters van eind zeventig. Trots op hun huis, kinderen, de kleinkinderen en dol op elkaar. Na al die jaren zijn ze nog altijd verliefd en de twee gaan graag op pad; met hun camper genieten ze van de mooiste plekjes. Abrupt komt hier een einde aan. Tijdens één van deze vakanties overlijdt Piet plotseling aan een hartstilstand.

D

e wereld van Nel stort in en niets is meer hetzelfde. Enkele weken later besluit ze, met pijn in haar hart, dat het huis te groot is voor haar alleen. Ze schakelt ons in als makelaar. Bij aankomst zie ik hoe zwaar het voor Nel is om afscheid te moeten nemen van haar mooie, vertrouwde thuis. Het huis waar ze met zo veel liefde en passie samen met haar man aan gewerkt heeft. Ik heb het met Nel te doen, maar al gauw gaat er bij mij een lampje branden… Ik heb een leuk plannetje dat haar wellicht goed gaat doen.

Een dag later heb ik een afspraak staan met Nel op mijn kantoor. Maar niet alleen zij ontving een uitnodiging; Daan en Linda, een jong stel uit Bergeijk, namen ook met vragende ogen plaats aan tafel. Onder het genot van een kop koffie stel ik de drie aan elkaar voor. Het jonge stel bezit een woning in hartje Bergeijk. Een praktisch huisje met de mogelijkheid om op de begane grond een slaap- en badkamer te realiseren. Perfect voor deze vrouw op leeftijd! Daan en Linda verwachten gezinsuitbreiding en willen juist groter wonen. Wanneer ik hen vertel over het prachtige huis van Nel beginnen hun oren te klapperen. Een bezichtiging wordt gepland en voor beide partijen blijkt het huis al gauw een schot in de roos. De financiering verloopt voorspoedig, het prijsverschil wordt bijgelegd en na een half jaar is het zo ver. Nel heeft de draad weer opgepakt en woont fijn en op haar gemak in het centrum van Bergeijk, krijgt dagelijks

bezoek van haar familie en geniet nog steeds van vele uitstapjes en reisjes. Het jonge stel? Ze hebben ruimte en vrijheid gevonden, precies waar ze naar zochten. Gelukkiger dan ooit tevoren; helemaal huisje, boompje, beestje én zelfs baby. Van ruilen komt huilen... van geluk! Om privacy redenen zijn namen in dit artikel gefingeerd.

HEEREN MAKELAARDIJ Wij zijn van huis uit thuis in huizen. Laat je door ons kundig begeleiden bij aankoop, verkoop of verhuur en of schakel ons in voor waardebepaling of taxatie.

Markt 48 in Eersel T. 0497 – 535672

www.wheeren.nl

25


Sunscreens

bij de familie Dirkx

in Hapert

De screens houden de zon ĂŠn insecten van de slaapkamer

Woonplaza plaatste ook bij de buren screens

Amy (7) zit op tennisles en houdt van knutselen Opa was vroeger hovenier en heeft de tuin aangelegd Elise (6) danst graag en is gek op musicals. Ze speelt graag met de afstandsbediening van de screens Fotografie: Niek TottĂŠ, Studio de Brink


S

Dit doek is extreem windvast, bestand tegen weersinvloeden en vochtbestendig. Als de

inds enkele jaren wonen Paul, Marina en hun dochtertjes Amy en Elise aan de rand van Hapert. Ze zijn helemaal gelukkig in hun woning in de Stokekkers. Deze wijk grenst direct aan de weilanden, waardoor de kinderen alle ruimte hebben om zich uit te leven. Omdat de voorkant van hun huis op het zonnige zuiden staat, lieten Paul en Marina door Woonplaza Bladel elektrische screens plaatsen.

screens dicht zijn kunnen we prima naar buiten kijken, terwijl de inkijk nihil is. Op de benedenverdieping bestaan de screens uit drie gedeeltes, maar ze werken op één afstandsbediening. Ze kunnen tegelijk maar ook los van elkaar open en dicht. Handig, als ik bijvoorbeeld alleen maar het zonlicht van het TV-scherm wil weren.”

“In ons vorige huis hadden we rolluiken voor onze ramen. Niet alleen voelde ik me met de luiken dicht erg opgesloten, ik vond ze ook niet mooi. Die bakken zijn me te lomp en groot. In ons nieuwe huis wilden we daarom screens. De behuizing is fraai vormgegeven en omdat de bakken dezelfde RAL-kleur hebben als de kozijnen, vallen ze bijna niet op.” vertelt Paul. “Ons huis grenst aan open land en de wind blaast daardoor regelmatig pal op het huis. Woonplaza adviseerde ons daarom zogenaamde ‘zipscreens’, waarbij het geweven doek aan beide zijden is voorzien van een rits.

“We wonen hier aan weiland en water, wat een prachtig uitzicht oplevert, maar het brengt ook insecten. Op onze slaapkamer op de bovenverdieping hebben we een Frans balkonnetje. De balkondeuren slaan naar binnen open, waardoor een hor geen handige oplossing is. Screens bieden uitkomst; we zetten de deuren gewoon open, terwijl de screens insecten én de zon buiten houden. Het voorkomt heel wat muggenbeten én een temperatuurschil van zeker een graad of zes. Zo vangen we twee vliegen in één klap!”

EEN VERBOUWING ZONDER ZORGEN! Groot assortiment in elke prijsklasse, deskundig advies en vakkundige montage door ons eigen klusteam.

Keukens • Kasten • Deuren Vloeren • Raamdecoratie

Paul is software ontwikkelaar. Hij sport veel, vooral zaalvoetbal en tennis

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 – 381795

www.woonplazabladel.nl

27


NIEUW IN ’T SCHAP

Op

rolletjes Ga off-road met deze lichtgewicht krachtpatser! Het grote wiel geeft grip en comfort op oneffen terrein. Ga de bossen in of geniet van een dagje strand. Dankzij de bijgeleverde zijwieltjes leer je binnen de kortste keren rijden als een pro!

Natje &

’n droogje Met de Undrcover hou jij je plantjes voortaan in leven! Een slim systeem geeft automatisch precies genoeg water door een lontje in de plant. Dankzij de verschillende mooie covers ziet je pot er ook nog leuk uit! Prijs: Vanaf 3,99 (plant, watergeefsysteem en cover)

Prijs: € 749,Zelf eens proberen? Like de facebookpagina van Pepe’s Smart Place en je maakt kans om een volle dag de Airwheel unicycle te proberen.

Pepe’s Smart Place Info@pepessmartplace.com T. 06-42069426 www.pepessmartplace.com

De Houtwinkel Industrieweg 3 in Bladel www.dehoutwinkelbladel.nl

Pa’s

pasjes

Vaderdag of niet; dit moét elke man hebben! Een superhandig en trendy etui voor alle pasjes en een stoere portemonnee voor het cash geld. Topkwaliteit leer met een sympathiek prijskaartje! Prijs: Pasjeshouder vanaf € 19,95 Herenportemonnee vanaf € 27,95

Vurig

verlangen Die intieme sfeer van een kampvuur breng je nu gewoon naar je terras of balkon. Heerlijk loungen met echt vuur midden in de tafel, maar zonder rook of vonken. De tafels werken op gas, ze zijn makkelijk te ontsteken en instant sfeervol! Prijs: Vanaf € 495,Graveka Diessen Julianastraat 45 in Diessen www.graveka.nl

HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl


SterrenThee!

Laat maar

waaien

Altijd feest in je tuin met deze kleurrijke windvanger. Hij is gemaakt van restjes parachutestof en daardoor steeds anders van kleur. Al bij het kleinste zuchtje wind zwemt deze vrolijke vis door je tuin!

Thee smaakt nóg lekkerder met dit prachtige servies. Mokken, koppen, schoteltjes en theetips; ze horen eigenlijk thuis in een landelijke boerderij of nostalgische keuken. Maar bij jou op de eettafel zullen ze zeker ook schitteren! Prijs: Vanaf € 5,95

Prijs: € 9,95

Piggy’s Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek Webshop op www.piggys.nl

Mrs. Wizzle Diessen Webshop op www.mrswizzle.nl

Zwaar

licht

Maki?

Makkie!

Ook compleet verslaafd aan sushi? Dan heb je vast ooit geprobeerd om ze zelf te rollen. Dat blijkt nog een hele kunst... Maar met de Easy Sushi Maker

heb je deze traditionele Japanse vaardigheid zo in de vingers! Robbie heeft een nieuwe collectie verlichting uitgestald! Superveel keus uit vele stijlen, maar ons oog viel meteen op deze ruige industriële designs. Prijs: € 28,95 Prijzen: Vanaf € 49,-

Robbies Meubelen Hoofdstraat 18 in Hoogeloon www.robbies-meubelen.nl

Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl

29


Sint Petruskerk ’t Loo 1905

Ansichtkaart : Collectie Jos Louwers

Kijk toen dan

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

A

l meer dan anderhalve eeuw is de Sint Petruskerk een opvallende piek in het verder vlakke landschap tussen ’t Loo en Luyksgestel. Vandaag de dag zijn de schapen vervangen door auto’s en is de weg inmiddels verhard, maar de kerk is nog altijd dezelfde. Lange tijd vervulde de Sint Petruskerk belangrijke maatschappelijke functies; naast een gebedshuis was de kerk ook een plek waar mensen elkaar ontmoetten.

Kerken waren de voorgangers van gemeenschapshuizen. De Sint Petruskerk, gebouwd in 1863, gaf ’t Loo een belangrijke rol. Het was een grenskerk waar ook de katholieken uit Bergeijk hun geloof konden belijden. In Bergeijk konden gelovigen alleen naar de protestantse Hofkerk. In 1896 werd de Sint Petruskerk vernieuwd en liet architect Caspar Franssen de huidige kerktoren

bouwen. Franssen ontwierp meer dan 50 kerken onder de rivieren en was een leerling van Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontwierp. Het uiterlijk van de kerk is verrassend goed intact gebleven. Dit in tegenstelling tot haar maatschappelijke functies; die zijn grotendeels door andere instanties overgenomen. De Sint Petruskerk is een goed bewaard relikwie uit vervlogen tijden.


Prinses Irene Brigade Hilvarenbeek 1944

O

p 11 januari 1941 werd in Engeland de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ opgericht. Deze legereenheid bestond uit Nederlandse troepen die vlak vóór de Tweede Wereldoorlog nog naar Engeland konden vluchten. Ook enkele Engelandvaarders maakten deel uit van de Brigade.

De ‘Irenemannen’ hadden een belangrijk aandeel in de bevrijding van Nederland. De soldaten hielpen in 1944 mee aan het geallieerde offensief van de Canadezen, Britten en Polen. De bevrijding van Antwerpen, een maand eerder, zat nog vers in het geheugen en nu wilden ze zo snel mogelijk de Duitsers uit West-Brabant verdrijven. Samen met de Engelsen trok de Brigade vanuit Oerle via Oirschot en Hilvarenbeek naar Tilburg. Onderweg werden verschillende blokkades opgeruimd. De Duitsers, zoals de brigade die hier (foto) tegenkwam in Hilvarenbeek, gaven zich onmiddellijk over. Anderen verzetten zich fel. Zij maakten gebruik van het drassige terrein. Ten zuiden van Broekhoven hadden de Duitsers namelijk de Ley uit z’n oevers laten treden. Samen met de herfstregens vormde dit moeraslandschap de eerste verdedigingslinie van de Duitsers. De arrestatie van een Duitse sergeantmajoor verraadde de plekken waar de Duitsers zich verschanst hadden. Ze waren van plan om zich in de nacht van 26 op 27 oktober terug te trekken, maar daartoe gaven de Irenemannen ze geen kans. De Brigade bevrijdde Tilburg op 27 oktober. Op 11 januari 1992, precies 51 jaar na haar oprichting, werd de Brigade vereeuwigd op de route tussen Hilvarenbeek en Tilburg met het ‘Viaduct Koninklijke Brigade Prinses Irene’

31


JAAP (ONLY FOR MEN) “Zoals je ziet ben ik een fan van de typisch Engelse dandy kledingstijl. Ik wil liever geen grijze muis zijn, dus een beetje stoer en onderscheidend mag het zeker wel zijn van mij.”

DANIELLE (XO FASHION) “Ik kom op veel verschillende gelegenheden. Vaak moet ik dan chique voor de dag komen, maar wanneer ik met vriendinnen ben, mag het casual. Ik hou van de huidige modetrends, want daarin kun je alles combineren; modern met chique en hip met luxueus.

EN WAT DRAAG JE VANDAAG JAAP? “Vanwege mijn werk draag ik voornamelijk pakken. Voor deze gelegenheid heb ik een topper van het merk Dutch Dandies uit de kast getrokken. Lekker in het oog springend en het zit als gegoten. Wat vind je?”

WAT DRAAG JE IN HET DAGELIJKS LEVEN? “Met de eerste zomerse dagen in het achterhoofd had ik vandaag zin in iets geks. Dit ‘boho chic’ stijltje vind ik echt geweldig! Lekker luchtig in de zomerse festivalsferen. Ik draag een uitgewerkt topje van Maison Scotch, het vrolijke rokje is van Pepe Jeans en daarbij véél armbandjes!”

Fashion Square De Brinck breidt uit! Zo vind je aan het modeplein sinds deze zomer ook lingeriezaak Lingerie voor Jou. Restaurant Lucas is recent gestart met een lekker lunchmenu. Na een middagje shoppen is het nu dus heerlijk nagenieten op het terras bij Lucas. Maar je bent ook van harte welkom om op het gezellige terrasje bij Only For Men iets te komen drinken!

I

n deze editie van Familie De Brinck vertellen Jaap, Danielle, Luc en Britt je over de kledingstijlen die hen het meeste aanspreekt. Jaap voelt zich helemaal in zijn hum in zijn Engelse kledingstijl. Terwijl Britt meer praktisch te werk gaat om haar ideale garderobe samen te stellen. Wiens stijl spreekt jou het meeste aan?

VOLG DE FAMILIE NU VIA DE WEBSITE, FACEBOOK EN INSTAGRAM! DEBRINCKREUSEL.NL

FACEBOOK.COM/FAMILIEDEBRINCK


LUC (THE BAKERY) “Nonchalant, daar hou ik wel van. Een gemakkelijk jasje dat eenvoudig combineert en vooral ook lekker comfortabel draagt. Een nette trui, met daaronder dan wel een overhemd met een leuk druk printje. Net even anders, dat past wel bij mij.”

BRITT (UNIEK MODE) “Mijn garderobe vul ik met mooie basics, aangevuld met opvallende smaakmakers. Echt ideaal om eindeloos te combineren en het zorgt er voor dat ik vrijwel altijd happy de deur uit wandel!”

ONLY FOR MEN • Lindestraat 30 Reusel • onlyformen.nl UNIEK MODE • Kerkstraat 7 Reusel • uniekmode.nl THE BAKERY • Bakkerstraat 60 Reusel • thebakerystore.nl XO FASHION • Lindestraat 28 Reusel • xofashion.nl RESTAURANT LUCAS • Kerkstraat 38 Reusel • restaurantlucas.nl

Familie De Brinck is een hersenspinsel van Fashion Square De Brinck in Reusel. Een uniek aanbod aan mode en lifestyle voor de hele familie op één gezellig plein. Je volgt het leven van de Brinckies op onze Facebookpagina. Kom gezellig een kijkje nemen tijdens de ruime openingstijden van Fashion Square De Brinck. Elke vrijdag zijn alle winkels aan het modeplein geopend tot 21:00 uur en iedere laatste zondag van de maand is het hier koopzondag. De overige openingstijden per winkel vind je op debrinckreusel.nl.

VOOR WELKE STIJL HEB JE GEKOZEN? “Dit jasje is van Elvine en de suede schoenen zijn van Red Wing. Ik besef me nu pas dat de rest van mijn outfit allemaal van Scotch & Soda is. Wat een tof merk is dat eigenlijk toch!”

WAT HEB JE VANDAAG AAN? “Mijn kledingfilosofie zie je ook terug in deze outfit; de vrouwelijke spijkerjack van het merk Luisa Cerano draagt heerlijk en hij combineert perfect met mijn unieke uitgewerkte jurk van See By Cloe.”

33


deBBQsite.nl

TUINAFSCHEIDINGEN

Keuze uit vele verschillende systemen, kwaliteit en modellen schuttingen.

voor een complete barbecue

TUINHUISJES T PLEE M O C N ECUE B R A B

Specialist in zelf ontworpen tuinhuisjes. Precies naar uw wensen gemaakt.

SPEELTOESTELLEN

Altijd een veilig speeltoestel dat past in uw tuin en binnen uw budget!

f v a n a .p. ,50 p

HOUT & SCHUTTINGBOUW VESSEM

€9

BEL 0497 - 59 17 20

www.hsvessem.nl

V. HAM

AUTOBEDRIJF & AUTOVERHUUR UW AUTO IN ONDERHOUD? WIJ HOUDEN U OP WEG MET VERVANGEND VERVOER!

VERHUUR VAN: PERSONENBUSSEN BESTELWAGENS BAKWAGENS AANHANGERS PERSONENAUTO’S

WWW.AUTOVANHAM.NL LANGE VOREN 23 | EERSEL

T. 0497 - 517450


Oma’s

NIEUW IN ’T SCHAP

dekbed

Snoep goed, met hakhoning Lekker ouderwets snoepgoed! Heerlijk én verantwoord. De hakhoning van de Hennekooi is gemaakt volgens authentiek recept. De basis is zuivere bijenhoning en 100% natuurlijke kruiden. Verkrijgbaar in de smaken: Eucalyptus, menthol, anijs, citroen, gember, tijm en kaneel. Prijs: vanaf € 3,95

Men neme een haakpatroon uit grootmoeders tijd, een berg gekleurde bolletjes katoen en een stel dames van de handwerkclub. Roer daar wat koekjes, thee en flessen Prosecco doorheen en voor je het weet, heb je het vrolijkste dekbed! Prijs: € 119,95 (2-persoons) De Laat Slaapexpert Willibrordusstraat 1 in Diessen Markt 28 in Bladel www.delaatslaapexpert.nl

De Hennekooi De Hoef 10 in Hoogeloon • www.dehennekooi.nl

Verantwoord

Familieband Een dagje strand, pretpark of op vakantie? Even niet opgelet en die peuter is uit het oog verloren. De kralen van dit vrolijke armbandje vormen je telefoonnummer, zodat je snel weer met je kind bent herenigd! Natuurlijk keuze uit een jongens- of een meisjes armbandje.

shoppen Mooi, ecovriendelijk en een duurzaam alternatief voor de plastic draagtas! De unieke opvouwbare Ecoshopper tas is gemaakt van gerecyclede PET flessen. Hij heeft een draagkracht van maar liefst vier plastic draagtassen (draagkracht 20 kg) en is afsluitbaar met een rits. Prijs: Vanaf € 8,50

Prijs: € 9,95

Mieps & Mams Mierdseweg 3 in Reusel www.miepsenmams.nl

Mrs. Wizzle Diessen Webshop op www.mrswizzle.nl


Groot Avondrood

Pijlstaart Met pijlstaart bedoelen we hier niet de sierlijke eend die je winters in onze regio kunt zien. Het gaat hier over een familie van grote, vaak fraai gekleurde, nachtvlinders. De pijlstaart dankt zijn naam aan het opvallende kenmerk van hun rupsen; een doornvormige stekel op het achterwerk. Van de achttien soorten die in Nederland zijn vastgesteld, kun je er zes in onze Kempen tegen het lijf lopen.

Rups Avondrood

Tekst: Lex Peeters Fotografie: Pieter Cox, Lex Peeters

D

e bekendste pijlstaart is ongetwijfeld de Kolibrievlinder (foto rechts). Op een zonnige zomerdag is de kans groot dat ie even langs je terrasje komt gefladderd. Als een kolibrie hangt hij stil voor een bloem om er de honing uit te zuigen. Wat de kolibrievlinder het meeste van zijn familiegenoten onderscheidt, is dat hij overdag actief is en als trekvlinder lange afstanden af kan leggen. Het kan zomaar zijn dat het exemplaar in jouw tuin z’n kindertijd als rups doorbracht in Zuid-Europa. Of zelfs het noorden van Afrika. Hartje zomer geraken ze soms zelfs boven de Poolcirkel! Een andere pijlstaart die je mogelijk wel eens voorbij hebt zien komen, is het Groot Avondrood. Maar dan waarschijnlijk in het rupsstadium. Hun rupsen zijn namelijk indrukwekkend groot. Ze leven op het wilgenroosje en de kattenstaart, twee algemene planten in de Kempen. Daarnaast kun je ze aantreffen op waterdrieblad in je vijver of op de fuchsia’s in je tuin. Er zijn twee kleurvarianten: de groene en de bruine. Helaas verbergt deze vlinder zich overdag in het gebladerte op de grond en komt hij pas bij het vallen van de avond in actie. Het is een prachtige verschijning, dankzij de subtiele schakeringen van oudroze en olijfgroen. De meeste van de ruim 2.000 soorten nachtvlinders in Nederland krijgen we nooit te zien. De beste manier is nog om ’s ochtends nabij sterke lampen te zoeken. Door licht raken veel nachtvlindersoorten gedesoriënteerd. Ze koersen er op af en zoeken in de buurt een zitplekje. Zodoende is het ook mogelijk om nachtvlinders te lokken. Mocht je dat zelf eens willen uitproberen, span dan een wit laken in een donkere hoek van je tuin en richt er een felle lamp op. Zeker op zwoele, maar bewolkte avonden is succes verzekerd! Meer dan honderd vlinders, verdeeld over tientallen soorten, is geen uitzondering. Vanaf nu tot ver in augustus maak je dan ook kans op pijlstaarten. Naast het Groot Avondrood vooral op Populieren-pijlstaart, Lindepijlstaart, Dennenpijlstaart en Pauwoogpijlstaart.

Lindepijlstaart

Ben je geïnteresseerd in natuurnieuws uit de Kempen? Like dan www.facebook.com/natuurnieuwskempen Van daaruit houden we je op de hoogte van leuke wetenswaardigheden uit de natuur in de Nederlandse en Belgische Kempen.

Wil je weten hoe je de verschillende soorten kunt herkennen? Kijk dan eens op www.vlindernet.nl


ten in de Kempen Kolibrivlinder

37


Laat je geliefde smelten

Specialist in ren! keramische vloe

Ontwerp, aanleg & onderhoud van úw droomtuin!

Alles is mogelijk! Weten hoe? Bel dan vrijblijvend met de Graaf zelf, Jos vertelt u alles over uw tuin in een persoonlijk gesprek!

...met je frisse adem!

Jos de Graaf Donkbeemd 20 5094 ES Lage Mierde Telefoon: 06 28120921

Slechte adem is een veel voorkomend probleem. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal zijn mondproblemen de oorzaak. Maak gewoon eens een afspraak met onze tandarts of mondhygieniste, zij kunnen slechte adem heel goed behandelen én voorkomen. • TANDHEELKUNDE • KINDERTANDHEELKUNDE • IMPLANTOLOGIE • TANDPROTHETIEK • MONDHYGIENE

HOf 49b • bERGEIjK • 0497 - 575017 • www.vIODENT.NL

www.detuinenvandegraaf.nl Mail: info@detuinenvandegraaf.nl W facebook.com/detuinenvandegraaf.nl

NIEUW BIJ DRESSST:

ISLA IBIZA!

Fashion Queen in de Kempen

SNIEDERSLAAN 4B IN BLADEL

www.facebook.com/Dressst


D

DE BRIL

VAN. . .

KIJKEN

o f zi e n?

Henrico

Stacie uit Bladel

Fotografie: Hanneke Meier

WIE IS HENRICO? Ik ben 48 jaar geleden geboren in Bladel en er nooit meer weggegaan. Samen met mijn vrouw Ilse en onze 3 dochters wonen we hier heerlijk; alles zit in de buurt. Ik heb lange tijd detacheringswerk gedaan, maar in 2007 heb ik ontslag genomen en ben ik Stacie Consultancy gestart. Een spannende tijd zonder inkomsten. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Gelukkig kwam er al gauw iets op mijn pad; eerst als testmanager, daarna als projectmanager. Uiteindelijk ben ik als zzp’er bij mijn oude opdrachtgever, ASML, terechtgekomen. Tussendoor heb ik ook nog een HBO studie afgerond en ben ik samen met TUe en MMC druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw medisch apparaat. DRUK BAASJE DUS? Ik werk veel, maar zorg ook voor de nodige ontspanning. Op vrijdagavond ga ik zaalvoetballen met mijn vrienden en ik klus regelmatig in en rondom huis. Maar ik breng mijn tijd vooral graag door met mijn gezin! In de zomer gaan we heerlijk op vakantie en gelukkig gaan al onze kinderen nog mee. We gaan meestal naar Italië en boeken dan

een leuk huisje met een zwembad; we zijn geen camping-types. Op vakantie maak ik ter ontspanning sudoku puzzels en lees ik managementboeken, dat dan weer wel. Ik ben nou eenmaal iemand die graag leert en zich wil blijven ontwikkelen.

MAN VAN DE TIJD O F BRABAN TS KWAR TIERKE? DENKER OF DOEN ER AVOND O F OCHTEN DMENS HONDEN OF KATTE N DONOR JA OF NEE VLEES O F VIS BIERTJE O F WIJNTJE HOTEL O F CAMPIN G STRAND O F ZWEMB AD BARBECU E OF GOU RMET

OOGWERELD HOLTMAN Oogwereld Holtman richt zich op jou als individu. Wil je energiek, modebewust,

WAAROM DEZE BRIL? Ik vind het belangrijk dat een bril goed bij me past en vooral niet te groot is. De bruine kleur vind ik erg mooi en de binnenkant is rood, een leuk detail. Ik heb ‘m zelf uitgezocht maar Oogwereld heeft me goed geadviseerd, bij jezelf zie je dat toch minder goed. Op advies van Oogwereld heb ik nog een tweede bril van het merk Pajuk aangeschaft, deze is speciaal voor computerwerk. Ik wist niet dat dit bestond, maar het is echt een verademing; ik kan nu beter focussen op beeldschermafstand. BRAND! IK REN NOG SNEL NAAR BINNEN VOOR ÉÉN DING Je gaat ’t niet winnen van vuur, dus het belangrijkste is om met het gezin zo snel mogelijk buiten te staan. Het enige wat ik qua spullen zou meenemen is mijn telefoon om 112 te bellen..

ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel • Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel • Tel. 0497 - 643309

www.oogwereld.nl


Boven het maaiveld


CAMPING DE ACHTERSTE HOEF EN ‘T NEKKERMENNEKE IN BLADEL

41


ONTDEK VOORDELIG ALLE PLOPSA-PARKEN!

Babykleertjes, Kraamkado’s

Mieps&Mams

Brocante Meubels & Meer

Mieps&Mams is een leuke winkel in o.a. babykleertjes, kraamkado’s, brocante babykamermeubels en accessoires!

Plopsa

Tot

www.plopsa.com

-€25

KORTING

Bij afgifte van deze bon aan de kassa in Plopsaland De Panne, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo (BE), Plopsa Indoor Coevorden (NL) of Holiday Park (DE) krijg je € 5 korting per aangekocht individueel ticket ≥1m. Niet geldig bij voorverkooptickets. Niet

combineerbaar met andere acties en/of voordelen. Niet inwisselbaar in geld. Mag niet verkocht worden. Maximum 5 tickets per bon. Actie geldig t/m 31/08/2016. 9237

Koop je ticket via plopsa.nl met promocode 9237 voor gegarandeerde toegang!

ent magazine-160522.indd 1

Mierdseweg 3 - reusel - 06-52311131 - www.MiepsenMaMs.nl

24/05/16 10:02

www.graveka.nl


Wildwoeste speelbossen

in de Brabantse Kempen

Lekker grenzeloos spelen in de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water. Waar kan dat nog? Terwijl buitenspelen juist supergoed is. Want steeds minder kinderen weten dat een spin 8 poten heeft (en geen 6) en dat kevers heel veel poep opruimen. Buiten ravotten is trouwens ook heel leuk! In de Brabantse Kempen zijn verschillende stukken natuur ingericht waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. Waar ze spelenderwijs de geheimen van de natuur kunnen ontdekken. Soms mag je gewoon vies worden!

• • • • • • •

Speelbos Weeldse Heide (Hooge Mierde) Speelbos ’t Slingerpedje (Bladel) www.slingerpedje.nl Speelbos Natuurbeleefpad Witrijt (Bergeijk) Speelbos De Kemmer (Oirschot) www.speelbosdekemmer.nl Speelbos De Konijnenberg (Middelbeers) Het Keimennekesbos (Reusel) www.ouwe-brandtoren.nl Koning Kyrie Avonturenpad (Hoogeloon) www.koningkyrieavonturenpad.nl

43


Refractiechirurg Barbara Leyssens laserde de ogen van haar zus Ellen

Kijk in de ogen van je zus!


BEZOEK DE INFORMATIEAVOND Ellen Leyssens (32 jaar) is moeder van twee jonge kinderen. Ze werkt als marketing- en communicatiemedewerker bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in het Belgische Mol. Eén keer per week krijgt ze drumles en voortaan hoeft ze zich geen zorgen meer te maken dat ze daarbij per ongeluk de bril van haar hoofd tikt. Dankzij de allernieuwste ooglasertechniek ReLEx SMILE ziet ze namelijk weer gewoon scherp met haar eigen ogen. Deze techniek wordt pas sinds kort in Nederland toegepast. Daarom koos Ellen heel bewust voor oogkliniek FYEO Medical in Eersel. Haar eigen zus Barbara voert hier deze behandelingen uit.

“Ik droeg al jaren een bril en meestal vond ik dat niet eens zo heel erg storend. Ik wist gewoon niet beter. Maar ja, via mijn zus hoorde ik regelmatig hoe de ooglasertechnieken steeds beter worden en dat mensen vaak spijt hebben dat ze het niet eerder hadden laten doen. Met een bril mis je bijvoorbeeld een heel stuk zicht vanuit je ooghoeken. Wanneer er iemand schuin achter mij kwam staan, zag ik dat gewoon niet. Maar de grootste irritatie was toch wel dat ik midden in de nacht niet meteen iets kon zien als een van mijn kinderen huilde. Dan ging ik halsoverkop mijn bed uit zonder bril om een of ander knuffeltje te zoeken, zag niks, moest het licht aan doen, en vervolgens was iedereen wakker...” BLIND VERTROUWEN “Een half jaar geleden raadde Barbara me een Lasek behandeling aan. Daarbij vertelde ze me wel dat ik me moest voorbereiden op een ruime periode van herstel en de kans dat je ogen langer geïrriteerd aan kunnen voelen. Ik had me daar al volledig op ingesteld tot ze vertelde dat ReLEx SMILE geïntroduceerd zou worden. Een compleet nieuwe techniek die volledig pijnloos is en waarbij je na één dag al zeer goed zicht hebt. Dat klonk natuurlijk een heel stuk aantrekkelijker en Barbara zei dat ik zeker voor deze techniek moest kiezen. Ik twijfelde dus geen moment om voor SMILE te gaan. Ik vertrouw Barbara volledig.” “We passen deze techniek nog niet heel lang toe, maar ik voel me er al volledig mee vertrouwd”, vertelt Barbara. “Ik zie hoe mooi

de resultaten van de SMILE-behandeling zijn en hoe comfortabel het is voor de cliënt, dus zei ik tegen Ellen: ‘dat gaan we doen’. Natuurlijk is het behandelen van je eigen zus anders, maar dat kan ik op het moment van de behandeling heel goed gescheiden houden. Dan ben ik de specialist en niet de zus. Je wilt perfect resultaat voor iedere cliënt. Dus ik zet me daar altijd volledig voor in.”

ReLEx SMILE is het allernieuwste op het gebied van ooglaseren. Hiermee ben je in minder dan een half uur verlost van je bril of lenzen. En natuurlijk is daar op zich niets nieuws aan, maar ReLEx SMILE is pijnloos én kent de minste risico’s en die combinatie maakt het tot de meest oogvriendelijke laserbehandeling van dit moment. Meer weten? Bezoek gratis en vrijblijvend een informatieavond. Je krijgt dan een uitgebreide presentatie over brilvervangende chirurgie, een rondleiding en een QuickScan. Kijk op www.fyeomedical.nl/infoavond voor beschikbare data en eventuele aanmelding.

EXTRA UITDAGING “Er was nog een extra uitdaging omdat Ellen ‘slechts’ een sterkte van -2,5 dpt had. En SMILE is pas geschikt vanaf -2,5 dpt. Bij de SMILE creëert de laser een flinterdun lensje in het hoornvlies; een lentikel. Die halen we eruit en de sterkte is gecorrigeerd. Hoe hoger de min-sterkte, hoe dikker het lentikel en hoe makkelijker hij te verwijderen is. Bij Ellen was het lentikel dus zeer dun.” “Echt, ik heb helemaal geen pijn gehad en ook de dagen erna niet”, zegt Ellen. “Ik kon dezelfde avond al ondertitels lezen! Als ik daar over nadenk vind ik dat eigenlijk écht ongelooflijk… Wauw. In een kwartiertje tijd kun je gewoon je eigen zicht weer terug hebben! Ik zou bijna zeggen, had ik het maar eerder gedaan.”

GRATIS VOORONDERZOEK Deze zomer ook alleen een gewone zonnebril op je neus? Maak een afspraak voor een vooronderzoek. We meten je ogen dan uitvoerig, zodat je precies weet welke behandeling bij jou past. Gratis en geheel vrijblijvend. Het kost je alleen wat tijd.

Tekst: Manon van der Heijden Foto’s: Roger Verscheijden

Koperslager 6 in Eersel • Tel. 0497 – 360860 •

www.fyeomedical.nl

45


DEZE ADVERTENTIE IS STRAK GESTUUKT DOOR: Hoge kwaliteit/Lage prijs Goede service gegarandeerd Uit voorraad leverbaar Inruil mogelijk

Parasols v.a. 29,95

Parasolvoet v.a. 19,95

UNICO AFBOUW | 06 - 29397744 | UNICO-AFBOUW.COM

Stoelkussens v.a.14,95

BUITENGEVELS • SIERPLEISTERS • WANDEN • PLAFONDS RUSTIEKPOETS • COLORCEM • LIJSTEN & ORNAMENTEN

18 & 19 juni (12.00

Loungeset v.a. 599,-

tot 17.00 uur)

2,15 x 1 meter Nu

595,-

v.a.

299,95

granieten tuinta fels v.a.

399,95

complete tuinset

showroom modellen loungesets

alles uit voorraad leverbaar!

korting tot wel

70% opruiming

Ma 13:00-18:00 Di - Do 09:00 - 18:00 Vrij 09:00 - 20:00 Zat 09:00 - 17:00

Hoofdstraat 18 Hoogeloon T. 0497-682017 www.robbies-tuinmeubelen.nl

OPEN DAG

BIOLOGISCHE BOERDERIJHERBERG

DE BUITENMAN • • • • •

Live muziek Rondleidingen Gratis proeverij Wandel en fietsarrangementen Aspergemenu

• Voor de kinderen: Springkussen, kleurplaten, fotozoektocht en ponyrijden!

Buitenman 2 in Lage Mierde T.013-5091336 www.debuitenman.nl


BUITEN

GEWOON

bij de Buitenman

“Mijn leven stond op zijn kop”

Dorothé van Gorp-de Roo is 58 jaar en heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH). Op het tuinterras van Landhoeve de Buitenman vertelt ze openhartig haar verhaal.

I

n 2010 heb ik twee hersenbloedingen gehad, waardoor ik linkszijdig verlamd raakte. Na zeven weken ziekenhuis en negen maanden revalidatiecentrum kon ik weer staan en een beetje lopen. Ik mocht naar huis, maar mijn normale leven stond helemaal op zijn kop. Ik was mijn werk kwijt, als docent en manager op een middelbare school. Dat vond ik lastig om te accepteren; het lesgeven en werken met jongeren was mijn lust en mijn leven. Ook moest ik flink gas terugnemen. Ik was gewend om veel te doen, maar dat ging niet meer. Door de NAH raak ik sneller vermoeid en vanwege de verlamming ben ik erg afhankelijk. Maar je moet toch verder, dus kijk je naar wat je wèl kunt. Dat laatste doe ik ook bij Zorgatelier Buiten; ik ga steeds op zoek naar manieren om dingen met één hand te kunnen doen, zoals schilderen, glass fusion of borduren. Zo verleg ik telkens mijn grenzen. Ik wil mezelf graag blijven uitdagen, bijvoorbeeld ook met de aquarel op de foto; die leek me lekker moeilijk. Ik kom drie keer per week bij Buiten en wordt er behandeld door een fysiotherapeut. Inmiddels kan ik weer kleine stukjes lopen. Mijn doel is om dat zonder stok te kunnen doen! Tijdens een vakantie in Spanje merkten mijn man en ik dat de hotels niet ingericht zijn op minder-valide mensen. We hebben daarna stichting Dorothea opgericht, met de bedoeling om een aangepaste woning in Spanje te kunnen verhuren. Ik wil graag iets kunnen betekenen voor mensen; voorheen kon ik dat in het onderwijs, nu probeer ik dat op deze manier te doen.

Een uitgebreide high-tea bij de Buitenman

Elke dag verse eitjes Tekst: Sandra Willemen Fotografie: Tom van Limpt

LANDHOEVE BUITENMAN

Herberg • Boerderij Winkel • B&B • Restaurant Buitenman 2 in Lage Mierde

www.debuitenman.nl

Na een stevige natuurwandeling is het heerlijk bijkomen op ons terras. Zeker met een stuk huisgemaakte appeltaart. Lekker lang tafelen of genieten van een plankje met een biertje of wijntje? Je bent van harte welkom in onze herberg! Onze gerechten bereiden we met producten van onze eigen biologische boerderij en uit de streek. De smaak te pakken? Neem onze producten mee naar huis uit onze boerderijwinkel! Fotografie: Niek Totté, Studio de Brink

ZORGATELIER BUITEN

Creatieve dagbesteding, begeleiding en advies voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Buitenman 3 in Lage Mierde

www.buiten.org


ALTIJD WAT TE DOEN

Juni

11 T/M 15 JUNI

18 T/M 21 JUNI

NTRUM) 11 JUNI – EERSEL (CE

(DEN BELS) 19 JUNI – CASTEREN

EK KERMIS HILVARENBE

ÉCHTE MANNENDAG

al. Op dez e da g sta at de ma n cen,tra hion fas rt, spo y, Bbq, bie r, whisk . fiet sen, klu sse n, mu zie k en Da kar n: Alle act ivit eite n en aa nbi edi nge spe cia al voo r ma nne n! ontentEersel

www.facebook.com/C

MPENMUSEUM) 12 JUNI – EERSEL (KE

G BROOD EN SPELENDA zie k-,

Opt red ens en ent erta inm ent van mu llers, een da ns- en ton eelg roepen, verhalenvrerte er wat wils. ied voo ; tom Kor . clown en een jon gle ur l www.achtzaligheden.n

NTRUM) 12 JUNI – BERGEIJK (CE

EIJK MARKTFESTIVAL BERG

hoe Hoe deed om a vroege r de wa s? Enhet op ziet werden siga ren gem aakt? Je dez e gez ellig e ma rkt! www.marktfestival.nl

SEL (CENTUM) 14, T/M 17 JUNI – EER

EL AVOND4DAAGSE EERS n content

me Na ruim 25 jaa r is het terug: sajaa r gaat een Dit . l doe de goe het r kui ere n voo i Clown s. Clin de dee l van de opb ren gst en naa r www.a4deersel.nl

OT (MARKT) 16 T/M 19 JUNI – OIRSCH

ACH EVENT OIRSCHOT

BE

r een paa r De Oirs chotse ma rkt vera nde rt voo iven de wu t da gen in een pra cht ig stra nd megevoet bal d, dt pal mbom en wa art uss en wor . gevolle yba ld en gevoet volleybald www.beachevents.nl

NTELRE 17, 18 & 19 JUNI – WI ) EG NW (MERE

WELONS BLUESROCKFESTIVAL

Een beg rip in de Kem pen en ver da arbuite n. Blu es op vrijda g, rock op zat erd ag en op zon da g de Am erik ane nm eet ing! www.welons.nl

KERMIS RIETHOVEN R LOLLEBOLLEN OUTDOOen oud.

g Een geweldig spe kta kel voo r jonnee m gewoon of n aa mb stor Doe me e met de k. zie een kijkje ond er het gen ot van mu www.denbels.com

ENVAL) 24 JUNI – EERSEL (MUZ

JAZZ’N EERSEL – THE BLUE HEATHENS end om het e Be lgische jazzgroep sta at bek

Dez en het grot e feilloze spe l, de tom eloze ene rgie bes list niet missen! ent hou sias me. Deze avond wil je www.muzenval.nl

KT) 24 JUNI – EERSEL (MAR

MUSIC ON PAYDAY

Bru isen d fest ival met non-st op live-m uzi ek. Jon g en oud zal swi nge n op de Eersels e ma rkt. www.musiconpayday.nl

BOLLEN) 25 JUNI – OIRSCHOT (DE

MIDZOMERFESTIVAL DE BOLLEN

Ope nlu cht fest ival met vers chillen de ds. reg ion ale art iest en en ban .nl http://midzomer.debollen 25 T/M 28 JUNI

KERMIS HAPERT, ELOON LUYKSGESTEL, HOOG S ER EN OOSTELBE OUWERIJTUIN) 26 JUNI – VESSEM (BR

CROSS-OVER SUNDAY S OT JAZZ & RO een l fest ival wa ar je kan gen iete n van

Sfe ervo zm uzi ek. Be erz e-biertje, zon en hee rlijk e jaz .nl

www.brouwerijvessem

NTRUM) 26 JUNI – KNEGSEL (CE

SEL

ZOMERMARKT KNEG

en Vele kra a mp jes, vee l ent erta inm ent nat uurlijk hee l vee l lek kers! www.knegselgilde.nl


Juli

1, 2 & 3 JULI – HILVARENBEEK (VRIJTHOF)

10 JULI – WESTELBEERS (CUL TUURBOERDERIJ)

TOBY BEARD

Met haa r Australi sche roots is ze mee r dan gew oon een sing er-so ngw riter. Toby is gepa ssion eerd, rauw , grappig en krachtig, met een mix van soul, blue s, folk en rock.

ELASTIEK

Bru isen d muzieken theaterfe stiva l. Veel acts, culin aire heerlijkh eden en een geweldig kind erprogra mm a.

www.cultuurboerderij.nl

www.elastiek.nl

17 JULI – HILVARENBEEK (VRI JTHOF)

KONINGSCHIETEN

1 T/M 5 JULI

KERMIS EERSEL, HOOGE MIERD

E

3 JULI – WESTELBEERS (CULTUU RBOERDERIJ)

TANGO EXTREMO

Inte ns, vurig en gepa ssion eerd; dat is de tang Een prachtige com binatie van dan s en muziek;o. je zult ogen en oren te kort kom en. www .cultuurboerderij.nl

8 T/M 10 JULI – OIRSCHOT (MA RKT)

ZINDEREND OIRSCHOT

Hartje zom er zind ert Oirschot als nooit tevo ren! Drie dag en feest en volop muziek mid den in Oirschot.

www.zinderendoirschot.nl

9 JULI – BERGEIJK (KATTENDAN S)

OFF LIMITS

Jaarlijks e hiph op dan svoo rstelling van urba n-da nsschool Off Lim its uit Eind oven. Me er dan 175 dan sers en dan sere ssen uit Brabant late n hun dan stale nten zien. www.kattenda ns.nl

9 JULI - BLADEL (MARKT)

100% BLAAL

Een kleu rrijk e dag vol prachtige tradities; er gest rede n word en op de Koni ngst itel. Daa rna zal barst het feest los.

www.sintcatharinagilde.nl

24 JULI – BERGEIJK (CENTRUM)

ZOMERCARNAVAL

Alle rem men los! Prachtig kleu rrijk uitg edos deel nem ers dan sen, viere n en voere n het pubteliek naa r tropi sche zom erzo nnig e sfere n.

www.uitinbergeijk.nl

26 T/M 31 JULI – BLADEL (EGY PTISCHE POORT)

TOTAALFESTIVAL

Mu ziek, theater, goed eten en speciale biertjes. Dan sen, proe ven, proo sten en gewoon geni eten op dit supe rgem oede lijke grat is festival!

www.totaalfestival.nl

28 JULI & 4 AUGUSTUS – OIRSCHOT (MARKT)

ZOMERAVONDMARKT

Sfee rvolle en muzikale zom eravond markt de prachtige Oirschots e markt. Kraa mpj es metopzom acce ssoires, brocante, heb bedi ngen en culin aire erse hapj es. www.centrum-oirs chot.nl

Een groot aant al Bla dels e artie sten zal op deze avon d hun zan gkwalite iten late n hore n ond er bege leidi ng van de “OfGeZ atBa nd”. mug gezifters.nl/vereniging/jubileum

/100-blaal

9 T/M 13 JULI

KERMIS BERGEIJK 10 JULI - EERSEL (MUZENVAL )

SUMMERFAIR MULTICULTURA

Vers chillend e cultu ren kom en sa men in Eers elL. Ontm oet, ontd ek, proe f, luist er en geni et!

30 JULI T/M 2 AUGUSTUS

KERMIS DUIZEL 31 JULI – VESSEM

TREKKERTREK & BOERENDAG

Hoe ging en boeren vroe ger te werk? Vess em gaat even teru g in de tijd. Daa rnaa st is het vol gas geni eten van de trek kert rek!

www.trekkertrekvessem.nl

www.muzenval.nl

VOOR EEN ACTUEEL OVERZICHT, KIJK OP WWW.VVVDEBRABANTSEKEMPEN.NL

49


Een zalige verrassing in het buitengebied van Bladel ! Eeterij ’t Nekkermenneke is de ideale uitvalsbasis voor de echte Bourgondische mens. De perfecte stek na een wandel- of fietstocht in het mooie buitengebied van Bladel. ’t Nekkermenneke voorziet in alle heerlijkheden voor de inwendige mens. Geniet van één van onze vele speciaalbieren op ons grote, zonnige terras, terwijl de kinderen zich uitleven in de naastgelegen speeltuin. Op zoek naar een sfeervolle borrel, een hartige lunch of een uitgebreid diner: Eeterij ’t Nekkermenneke zal u positief verrassen!

Eeterij Groot Terkooijen 6 Bladel 0497 - 384 390 www.nekkermenneke.nl / tnekkermenneke


ONGEKEND

Zielsgelukkig Anouck en Tim ontmoetten elkaar via Lofjoe, een datingen trainingsbureau voor mensen uit de Kempen met een verstandelijke beperking. We wilden allebei graag een relatie, maar wisten niet zo goed waar we moesten beginnen. Een datingsite bleek geen succes. Daarom meldden we ons aan voor een speciale Valentijnsdate, op 14 februari van

dit jaar. We kwamen aan dezelfde tafel te zitten en kregen kaartjes om elkaar vragen te kunnen stellen. Maar die hadden we helemaal niet nodig: we begonnen honderduit te kletsen en hielden niet meer op. Het voelde meteen vertrouwd. We bleken allebei 27 en ook nog eens op dezelfde dag jarig! Daarna zijn we vaker gaan daten. We spraken af om de eerste tijd niet te Facebooken en te Whatsappen, omdat je elkaar daarbij soms verkeerd kunt begrijpen. Wel skypen we

Fotografie: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

inmiddels twee keer per week. De eerste keer keek er nog iemand mee – we wonen allebei begeleid zelfstandig, Tim in Valkenswaard en Anouck in Duizel - maar het ging automatisch goed. Tot nu toe zien we elkaar alleen nog met date-avonden en de activiteiten van Laikjoe, het vriendschapsbureau. Komende donderdag gaan we bijvoorbeeld zwemmen. We hebben een bijzondere band gekregen en zouden elkaar niet meer kwijt willen!

51


6 & 7 AUGUSTUS 2016

PROOSTFEEST BEERZE BROUWERIJ – VESSEM BBQ, BEERS AND LOTS OF ROOTS MUSIC INFO & TICKETS WWW.PROOSTFEEST.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.