Content Magazine - Editie 37

Page 1

Magazine voor de gemeentes Eersel, Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden, Hilvarenbeek en de Beerzen • nummer 37 • juni 2019

Prachtig verwaarloosd! OP PAD MET URBEX EERSEL

CINEMA DE KUIL

in Hapert

Eric Jansen

VERZOT OP ALLE AUTOMERKEN


EEN HEERLIJK BED ZORGT VOOR EEN GOEDE MORGEN! Ervaar de persoonlijke advisering van een echte Slaapexpert!

BED VAN DE MAAND PUUR BOXSPRING: Stel je eigen droombed samen! • • • •

Nederlands fabricaat Handgemaakt Hoogwaardige materialen Leverbaar in elke gewenste kleur

• Leverbaar in uw gewenste maat van: 140x190 tot 180x220 • Keuze uit diverse hoofdborden • Koudschuim topper HR60

Het gemak van alles onder één dak bij De Laat Slaapexpert

Kom bij ons langs voor jouw compleet ingerichte slaapkamer. Naast de ruime keuze in slaapsystemen van verschillende merken bieden wij een groot assortiment aan in kwaliteitstextiel. De service en deskundigheid van De Laat Slaapexpert reikt tot aan jouw slaapkamer.Slaapsystemen worden gratis aan huis geleverd en gemonteerd door ons vakkundige bezorgteam.

Diessen, Willibrordusstraat 1 Tel.: 013 504 2823

Bladel, Sniederslaan 41 Tel.: 0497 38 24 33

Geopend: di. t/m vr. 9.30 - 17.30 • za. 9.30 - 16.00 • vrijdags koopavond Bladel tot 20.00

Koopzondagen Bladel: 30 juni, 28 juli

www.delaatslaapexpert.nl


g n a v aan voor

Volledig verzot op álle auto’s P. van de Ven breidt uit met Vakgarage

6 levenden lijve 9 InDoodgewone vragen aan Monique Vosters Verenigd 10 Spring maar achterop bij V.F.G. Eerselle Onder de hoed van Livera 13 Bikinimodel uit Bladel Vaste terrasgasten in de Kempen 14 Buurtnatuur Nostalgie aan de Groote Beerze 17 Voet en Goed Wandelverhaal Prachtig verwaarloosd! 19 Een dag in het spoor van Urbex Eersel De vrouwen van Straatman 25 Lian en Nienke Jansen uit Hulsel Brillen zijn leuk bij andere mensen 26 Ellen liet haar ogen laseren Kijk toen dan 28 Hoogeloon in 1910 en Hapert in 1966 Door de bril van… 31 Theo van der Voort uit Reusel Van lelijk eendje tot paradepaardje 32 Renovatie bij Herman en Monique Borgmans Nieuw in ’t schap 34 De leukste kado’s en hebbedingen Heeren op hakken 37 Botsende belangen Content Zomerpuzzel 38 Win mooie prijzen! Altijd wat te doen 39 Evenementen in de Brabantse Kempen Keimakkelijk! 42 Maar wat is het? Ongekend 43 Han Hendriksen uit Bladel

COLOFON

Content Magazine wordt gratis huis-aan-huis verspreid in de gemeentes Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden, Bergeijk, Hilvarenbeek en de Beerzen. 6x per jaar in een oplage van 39.000 Hilvarenbeek de Beerzen exemplaren. Kempisch vertier op papier!

CONCEPT & HOOFDREDACTIE

ReuselDe Mierden Bladel

Eersel

Ralf van der Burgt

Bergeijk

ONTWERP EN VORMGEVING Studio Panter

10

14

FREELANCE MEDEWERKERS Femke Meurs (tekst) Britt Sijtsma (tekst) Lobke Kapteijns (tekst) Lex Peeters (tekst) Evely Duis (fotografie) Niek Totté (fotografie) Tom van Limpt (fotografie) Hanneke Meier (fotografie) Imca van de Weem (fotografie) Jibbe Kerstens (luchtfotografie) Elwin Rijken (illustraties) Norman Rechburg (creatie)

WIJ ZIJN UITERMATE CONTENT OVER

Monique Vosters, Jace en Santino, de dames van V.F.G. Eerselle, Starline zwembaden, Ad Snelders, Martijn, Gijs, Marinus en Bastiaan van Urbex Eersel, Lian en Nienke Jansen, Ellen Adriaanse-Van de Ven, Theo van der Voort, Herman en Monique Borgmans, Han Hendriksen.

COVER

19

Model: Eric Jansen Fotografie: Evely Duis

ook Adverteren in Content Magazine?

Opvallend en effectief; in Content Magazine staan we erop dat jouw bedrijf maximaal gezien wordt! Hoe zullen we jouw zaak bij tienduizenden Kempenaren onder de aandacht brengen? Bel Ralf: 0497 - 535775 of mail: content@contentmagazine.nl

39

Kempisch vertier op papier!

3


jouw BRUISEND FEEST! Binnenkort iets te vieren? En ben je nog op zoek naar een mooie locatie voor een onvergetelijk feestje? Landgoed de Biestheuvel heeft een uitstekende naam opgebouwd als feestlocatie. Wij zijn graag gastheer van jouw bedrijfsfeest, familiefeest of bruiloft. We denken mee en halen álles uit de kast om jouw feest perfect naar jouw wensen te laten verlopen!

Hoogcasteren 25 • 5528 NP Hoogeloon • Telefoon 0497 - 591257

www.biestheuvel.nl


eer nu twee k

!

zo groot

500 m2 au n a d r e e m ur & cade

Content kwajongen

t wonen, in

erie

Wat niet mag, is het leukst. Dat weet een kind al. Op verlaten bouwterreinen klauteren, door de maïsvelden razen, vuurtje stoken en uiteraard belletje trekken. Het is allemaal geen doodzonde en als je gesnapt wordt, levert dat hoogstens een uitbrander op. In het slechtste geval een week zonder zakgeld, maar de sensatie en adrenaline maakt het allemaal waard. De nostalgie van kattenkwaad. Stiekem best jammer dat die tijd voorbij is. Het is een eeuwigheid geleden dat ik me voor het laatst tussen de bouwhekken door wurmde, laat staan dat ik door een gebroken ruit een kerkgebouw in sloop. Maar deze maand was ik een dagje mee op ‘urban exploration’. Samen met de vier volwassen kwajongens van Urbex Eersel struinde ik door verlaten gebouwen en over verwaarloosde fabrieksterreinen. Indrukwekkend en mysterieus, maar ook illegaal, dus opwindend. Baldadig buiten de lijntjes kleuren als die kleine jongen van toen. Kattenkwaad voor gevorderden. De makkers van Urbex Eersel hebben allemaal een serieuze baan, soms zelfs inclusief colbert en stropdas. Maar eens per maand onttrekken ze zich aan die beschaafde waan van alledag en neemt het kinderlijk instinct het over. Dan klimmen ze over muurtjes, kruipen ze onder prikkeldraad door en leven ze zich uit op verboden terrein. En ik mocht mee. Zo blij als een kind. ◆

Ralf

(op pagina 19 lees je een uitgebreid verslag)

HOF 15 IN BERGEIJK 040 - 7370307

WWW.AMELIE--LIVING.NL 5


6


Volledig verzot op álle auto’s!

Ford dealer P. van de Ven breidt uit met Vakgarage Het zal misschien een typisch jongensding zijn, maar Eric Jansen (52) heeft twee grote passies; voetbal en auto’s. Meer bijzonder; PSV en Ford. In het Philips Stadion heeft hij zijn vaste stoeltje en al bijna drie decennia werkt Eric bij Automobielbedrijf P. van de Ven in Vessem. Sinds kort is zijn autobedrijf aangesloten bij de formule Vakgarage. Foto: Evely Duis De uitbreiding naar Vakgarage is een nieuwe hoofdstuk in de toch al zo lange en roemrijke geschiedenis van het Vessemse autobedrijf. Aanvankelijk startte Johan van de Ven in 1912 een Gazelle fietsenwinkel. Tegen de tijd dat zijn zoon Piet veertig jaar later de zaak voortzette, verschenen steeds meer auto’s in het Kempische straatbeeld. Dat was ook Piet niet ontgaan en hij begon met handelen in Ford automobielen. Dat deed hij met veel succes en het leidde zelfs tot een officieel Ford dealerschap. In de jaren daarna werden showroom en werkplaats meermalen uitgebreid. Piets zonen Johan en Walter groeiden op met Ford-genen en eind jaren ’80 nam deze derde generatie Van de Ven de zaak over. Kort daarop deed ook Eric Jansen zijn intrede in het bedrijf. Niet wetende dat hij een kwarteeuw later eigenaar en directeur zou worden bij datzelfde bedrijf.

“Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om onze diensten uit te breiden,” vertelt Eric. “Na grondig onderzoek vonden wij Vakgarage voor ons de beste keuze. Vakgarage is een onafhankelijke keten van ruim 300 universele autobedrijven die alle lid zijn van BOVAG. Natuurlijk blijven wij de vertrouwde Ford specialiteiten bieden, maar daarnaast kunnen we alle andere automerken volgens fabrieksvoorschrift onderhouden en repareren. Dit geldt ook voor hele jonge auto’s, die hierdoor gewoon hun fabrieksgarantie behouden. Naast de verkoop van nieuwe en gebruikte Fords, bieden we nu eveneens andere automerken aan. Om voor elk merk continu de beste service te kunnen garanderen, delen we bij Vakgarage alle kennis met elkaar. Zeker nuttig met betrekking tot de technische innovaties, die elkaar in rap tempo opvolgen. Dus welk merk je ook zoekt, wij kunnen het voor je regelen. We sporen graag de droomauto voor je op!” ◆

Automobielbedrijf P. Van de Ven is een echt familiebedrijf en is al ruim een eeuw gastvrij, gemoedelijk én buitengewoon vakkundig. Kom langs voor nieuw, oud of onderhoud!

Wilhelminalaan 3 in Vessem • q 0497 – 591766 • Einfo@pvandeven.nl e www.pvandeven.nl

7


AFSLANKEN

DOEN WE SAMEN

Gratis

gewichtsanalyse Bel Yvonne voor een afspraak 06 - 43874615

EEN GOED DIEET BEGINT BIJ GOEDE BEGELEIDING!

Markt 51 | Eersel | 06 - 43874615 | info@yvonnepril.nl

PTMD - SEVN - By-Boo - Eleonora - Goround - Gusj - Ruighuid - Dutch Decor - DTP Import - The Gift Label - 4everwitheveryone van Stiphout lampen - 100% Leuk - Festival Carpets

WWW.YVONNEPRIL.NL

OPENINGSTIJDEN maandag Gesloten dinsdag 10:00 - 18:00 u woensdag 10:00 - 18:00 u donderdag 10:00 - 18:00 u vrijdag 10:00 - 20:00 u zaterdag 10:00 - 17:00 u

ONZE

MERKEN

w w w. h i p a t h o m e . n l 8

Hip at Home

hipathome

Markt 11, EERSEL Tel. 0497-769003 irma@hipathome.nl


n e d n leve LIJVE IN

MONIQUE VOSTERS werd geboren

Het leven is onvoorspelbaar en vol grootse momenten. Maar het prilste begin en het onafwendbare afscheid zijn het indrukwekkendst. In deze rubriek stelt Van den Berk & Loonen een spring­ levende Kempische mens enkele doodgewone vragen.

Voor ik dood ben wil ik nog…

op zaterdag 12 februari 1972. Ze groeide op in Bergeijk, woont al 22 jaar in Eersel en is groepsleerkracht basisonderwijs. Monique woont samen met Michael en hun twee pleegzonen Jace en Santino.

Een ballonvaart over de Kempen maken en van boven zien hoe prachtig het hier is.

Wie zou je wel eens in levenden lijve willen ontmoeten?

Koningin Máxima. Een hele mooie vrouw met een lieve uitstraling. Ik ben benieuwd hoe haar ‘gewone’ leven eruitziet. Hoe voed je je kinderen op als je zo’n publieke rol hebt?

Waar leef jij van op?

Van de kinderen in mijn klas en natuurlijk ook van mijn twee pleegkinderen. Ik geniet enorm als ik zie hoe zij opbloeien.

Hoe hoop je dat anderen zich jou herinneren?

Waar ben je als de dood voor?

Als iemand die open, eerlijk en enthousiast is en zich altijd voor 100% inzet.

Om vroeg dood te gaan. Het is nog veel te leuk hier! Ik wil Jace en Santino een stevige basis kunnen meegeven om aan de rest van hun leven te beginnen.

In de grond of in ’t vuur?

Vuur. Ik hoef niet herdacht te worden doordat mensen aan mijn graf staan. Ik heb liever dat ze het in het dagelijks leven nog eens over me hebben.

Ik zal nooit van m’n leven…

Verhuizen naar het buitenland. Ik blijf lekker in ‘ons’ Brabant, dichtbij alle vrienden en familie.

Op mijn uitvaart wil ik per sé….

Na de dood is er….

Dat het Weesgegroet en Onze Vader wordt uitgesproken. Ik ben niet zo kerkelijk gezind, maar dit hoort er in katholiek Brabant wel echt bij. ◆

(lange stilte…) Het is niet einde verhaal. Ik vind het prettig om te geloven dat ik na afloop alle eerder overleden dierbaren weer terugzie. En dat ze in de tussentijd van boven nog een beetje meekijken.

Van den Berk & Loonen

Ben je ooit aan de dood ontsnapt?

Toen ik twintig was had ik wel een engeltje op mijn schouder. In mijn vaders auto reed ik vanuit Bergeijk naar mijn bijbaantje. Toen ik de Provincialeweg overstak, zag ik een naderende auto over het hoofd. Als die man toen zijn stuur niet had omgegooid, was hij op volle snelheid in mijn portier gereden. Nu had ik ‘slechts’ een gebroken schouderblad.

Wij staan al meer dan 20 jaar bekend als persoonlijk, betrokken en zorgzaam. Wij zetten ons in voor een goed verzorgd afscheid en hebben oprechte aandacht voor het verdriet van u en uw naasten.

Wat is voor jou hemels?

Met mijn gezin met de caravan naar Frankrijk. Dan geniet ik intens van de tijd voor elkaar en van de rust.

Fotografie: Tom van Limpt

Rondweg 26 in Bladel • Areven 4 in Eersel q 0497 - 383193 • ewww.berkenloonen.nl

9


VERENIGD

Verenigingen, ze houden de samenleving bij elkaar in tijden waarin iedereen vooral met zichzelf bezig lijkt te zijn. In de Kempen vind je er een heleboel. Bekend of minder bekend, van voor de oorlog of net opgericht, met uiterst gedreven fanatiekelingen of winnaars van de derde helft. Content Magazine geeft je een alledaagse blik op het Kempische verenigingsleven, gewoon zoals het is. 10 10


Spring maar achterop bij Vrouwen Fiets Groep Eerselle

Het duurt even voor we de leden van Vrouwen Fiets Groep Eerselle uit Eersel op weten te sporen. In hun enthousiasme vergaten ze ons de GPS-coördinaten van hun route door te geven. Plotseling doemt er een rode waas op. Ah, daar zijn ze! Gekleed in rode tenues scheuren ze – druk kletsend – met hun racefietsen over de Kempische fietspaden. Multitasking, hè? Fotografie: Tom van Limpt • Tekst: Britt Sijtsma

Het begon ooit in 2004 met een stel dames uit Eersel. Zij besloten gezellig met zijn zesjes te gaan wielrennen. Na een oproepje in de krant bleek het animo groot en inmiddels bestaat de groep uit ruim vijftig vrouwen. Vanuit Lage Mierde tot Valkenswaard en alles daartussen komen de dames iedere maandag, donderdag en zondag samen op het pleintje voor sporthal De Kraanvogel in Eersel. Terwijl de één zijn racefiets uit de auto takelt, kletst een ander verderop druk bij met haar wielermaatjes. Het seizoen is vorige week officieel geopend, onder het genot van een wijntje. Doordeweeks wordt tijdens de twee uur durende training telkens een ander fietsknooppunt aangedaan. Voor de liefhebbers is er op zondag nóg een tocht, inclusief koffie- en theepauze. Wel op een terrasje natuurlijk, want de dames houden wel van een beetje luxe. Dit is geen typische vereniging: penningmeesters, contributie of een clubhuis, ze zijn er niet. Het gaat bij V.F.G. Eerselle vooral om het samen zijn. Leden kunnen vrijblijvend een financiële bijdrage leveren. Die wordt gebruikt voor kraamcadeautjes of verjaardagen. Afmelden voor een training is niet verplicht, wat soms resulteert in maar twee deelnemers op een training. Maar dat is prima. Deze club is voor iedereen: langzame fietsers, snelle racers, fanatiekelingen en voor gezelligheidsdieren. Ga je mee met de 25, 27 of de 30 km p/u groep? Dat bepaal je zelf. Leeftijdsdiscriminatie bestaat hier niet; sommige oudjes trappen met gemak de jonkies eruit. Eigenlijk is de enige vereiste dat je geen man bent, want die zijn veel te competitief. Regelmatig haalt zo’n groep testosteron-bommen de club in, maar krijgt de damesclub vervolgens niet van zich afgeschud. Teambuilding is één van de belangrijkste dingen tijdens het fietsen. De vrouwen helpen elkaar er doorheen in goede en in slechte tijden. “Kom op, nog even doorzetten!” In peloton-vorm wisselen ze steeds van kop, zodat iedereen een tijdje de wind van voren krijgt. Onderling worden tips uitgewisseld, want soms zíe je iemand worstelen met haar versnelling. Bij obstakels wordt meteen gewaarschuwd, soms iets te vaak. Tegen is tegenligger, inschuiven betekent dat je achter elkaar moeten fietsen en ook tak links of loper rechts maakt meteen een boel duidelijk. Toch horen de dames de waarschuwingskreten niet altijd, omdat sommigen net iets té druk met kletsen zijn… Gelukkig volgen ze regelmatig cursussen over remtechnieken en banden plakken. Ook vandaag wordt er flink getraind, onder andere voor de 245 kilometer lange Mendig-Budel route op 6 juli. Pas in oktober gaan de fietsen weer de berging in. En de echte fanatiekelingen? Die fietsen ’s winters gewoon door. Of ze kletsen gewoon bij tijdens een spinning-les in de sportschool. ◆

Clubgedrag OPGERICHT in 2004. Het AANTAL LEDEN is ruim 50 en DE LEEFTIJDEN liggen tussen de 20 en 75 jaar. De meeste dames rijden op een racefiets van carbon. JAARLIJKSE HOOGTEPUNT is het fietsweekend met twee tochten van ruim 100 kilometer. MINDER MOMENT iedere valpartij, gelukkig gebeurt dat niet vaak. 11 11


WIJ LEGGEN AMBACHTELIJKE HOUTEN VLOEREN.

F*CK!

LAMINAAT EN MULTIPLANK.

Ambachtsweg 5f | 5531 AC Bladel +31 (0) 497 700 213 | www.irepair4u.nl

Ecoom legt en onderhoudt ambachtelijke houten vloeren, laminaat en multiplank.

VLIJMSCHERPE VADERDAG CADEAUS

Maak gerust een afspraak om de showroom te bekijken of om uw vloer op te schuren en te onderhouden.

Vaderdag is in zicht! DE HOUTEN VLOEREN SPECIALIST

WILHELMINALAAN 37 A 5541 CS REUSEL T. 06 -12691781 VLOEREN@ECOOM.NL

WWW.ECOOM.NL 12

extra geop 8 en end 15 ju ni

Een origineel vaderdagcadeau? Scheersalon heeft veel prachtige cadeausets samengesteld, ook nog eens met een leuke korting. Kijk voor meer Vaderdag voordeel op www.scheersalon.nl of bezoek onze scheerwinkel. Lange Voren 3, 5521 DC Eersel

@Scheersalon

@Scheersalon

0497-760606


hoed onder de

van

N. uit gemeente Bladel 
 22 jaar, in een relatie

Mix & match bikini

Op dieet

“Toen ik op de middelbare school zat, was ik een stuk zwaarder. Ik wilde het eindexamengala vieren in een mooie jurk en moest wat gewicht verliezen om daarin te passen. Ik begon met lijnen en viel twaalf kilo af. Mijn doel was bereikt! Maar toen ik onbedoeld blééf afvallen, ging ik naar de huisarts. Ik kreeg uiteindelijk de diagnose coeliakie. Glutenintolerantie. Ik heb mijn eetgewoontes drastisch moeten veranderen. Een boterham, biertje, bitterbal of bord pasta: ik word er ziek van. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije vervangers beschikbaar, maar die zijn minder lekker en bevatten vaak veel suikers. En suikers mijd ik zoveel mogelijk, want ik heb nu eenmaal aanleg om dik te worden. Ik ben tevreden met mijn huidige gewicht, maar ik moet er veel moeite voor doen. Gezond eten, veel sporten en alleen in het weekend een keer zondigen.”

top € 29,99 broekje € 17,99

Koudwatervrees

“Ik heb behoorlijk lang getwijfeld; zou ik mezelf wel aanmelden voor deze rubriek? Ik vind het heel erg spannend om me bloot te geven, maar ik doe het tóch. Niet omdat ik vind dat ik perfect ben, maar omdat ik mijn lichaam wil leren zien zoals het nu écht is. Ik kijk in de spiegel nog steeds naar een meisje met overgewicht, terwijl dat allang niet meer zo is.”

Livera

SHOP of the YEAR 2018

Docent in de dop

“Ik volg een deeltijdstudie tot docent en sta sinds kort voor de klas. Ik vind het fijn om leerlingen te motiveren, te stimuleren, een levensles te leren. Ik voel me gewaardeerd als docent en heb in een korte tijd een goeie band opgebouwd met veel van de leerlingen. Dit vak past goed bij me. Volgend jaar studeer ik af. Ik hoop daarna een vaste aanstelling te krijgen en wil graag gaan samenwonen met mijn vriend. We blijven waarschijnlijk lekker in de Kempen, want ik houd van de natuur en stap na een drukke dag graag op de mountainbike voor een rondje door het bos.”

De bikini

“Eerlijk gezegd was het geen liefde op het eerste gezicht met deze bikini. Maar toen ik ’m eenmaal aan had, was ik verkocht. De kleurtjes zijn vrolijk en laten me bruiner lijken. De top zit heel lekker en blijft dankzij de beugels gegarandeerd op z’n plek.” ◆

Kom shoppen bij de beste Liver winkel van Nederland: Livera Bladel, Sniederslaan 15

Mooiste aan mezelf: mijn haren. Minder tevreden over: mijn figuur.

Durf jij ook onder de hoed van Livera? Meld je nu aan, stuur een mailtje naar content@contentmagazine.nl. Oh ja… de lingerie krijg je cadeau! Foto: Imca van de Weem Photography, Tekst: Femke Meurs Met dank aan: Starline zwembaden

Livera Bladel Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode. Eigen merk, maar ook vele bekende merken zoals Anita, Passionata, Triumph, Femilet en Chantelle. Sniederslaan 15 A in Bladel • q 0497 - 383927 •

Volg ons op facebook.com/LiveraBladel

13


BUURT natuur

Vaste terrasgaste IN DE

KEMPEN

Geniet je tijdens een zwoele zomeravond net van een lekker stukje vlees, schuift het wespencollectief aan. Als even later de schemer intreedt, blijkt dat muggen je ongevraagd als bloeddonor zien en verderop houden motten een zenuwachtig dansje bij het licht. Toch zijn deze beestachtige taferelen nuttiger dan je denkt! tekst: Lex Peeters; tekstbewerking: Britt Sijtsma; foto’s: Shutterstock

Grote Beer

Pauwoog Pijlstaart

Groot Avondrood

14

ZENUWACHTIG DANSJE Echt rustgevend is het niet: motten - ook wel nachtvlinders - die gefrustreerd om de terrasverlichting heen dansen. Toch kunnen de insecten er niets aan doen. Ze verplaatsen zich aan de hand van de maan en sterren, maar door kunstlicht raken ze gedesoriĂŤnteerd. Ze kunnen er zelfs nauwelijks aan ontsnappen. Hang eens een wit laken bij een lamp om de vlinders goed te bekijken. Ze hebben bijzondere vormen, kleuren en tekeningen.


Eén gierzwaluw vangt soms wel 10.000 kleine insecten per avond.

en

Het belangrijkste verschil tussen bijen en wespen? Bijen zijn vegetariër en wespen niet.

VLEESETERS

Wespen zijn carnivoor, dus het is niet gek dat ze graag bij de barbecue aanschuiven. Ze moeten honderden hongerige larven voeden. Daarbij hebben ze het echt niet alleen op jouw vleesje gemunt. De insecten zijn voortdurend op zoek naar andere beestjes die ook als snack dienen. Zo houden ze het insectenleven rondom jouw tuinterras in balans. Sterker nog: zonder wespen zouden er veel meer vliegen zijn.

KAMIKAZECOMMANDO In de loop van de avond beginnen de gierzwaluwen uit het dorp samen te scholen. Als een kamikazecommando scheren ze laag over het terras heen. Met hun sikkelvormige vleugels peddelen ze door de lucht, op zoek naar insecten. Je kunt ze uit dankbaarheid dus best een nestgelegenheid bieden; in kieren van muren, het dak óf in een speciaal nestkasje.

De dwergvleermuis is één van de kleinste soorten in ons land.

Per prik zuigt een mug zo’n 0,0005 liter bloed op. MUGGENVERDELGERS

Vergeet wierook en kaarsen: om muggen te verjagen, kun je je terras beter met een vleermuis delen. In de Kempische dorpen wonen vooral dwergvleermuizen en laatvlieger-vleermuizen. Ze schuilen in openingen van gebouwen en zorgen daar voor nageslacht. Per nacht eet één vleermuis minimaal een kwart van zijn lichaamsgewicht aan insecten. Dat zijn voor een dwergvleermuis 300 muggen, motjes en kevertjes!

15


1 JAAR

VAN DIJCK

GARANTIE

DE BESTE AUTOSERVICE

OP ONDERHOUD & REPARATIES

...DAAROM GA JE NAAR JAMES AUTO VAN DIJCK

Industrieweg 13 | 5527 AJ Hapert | 0497 382 942 | hapert@jamesautoservice.nl | autovandijck.nl

NIEUW IN HAPERT

䠀夀倀伀吀䠀䔀䬀䔀一 簀 嘀䔀刀娀䔀䬀䔀刀䤀一䜀䔀一 簀 嘀䔀刀䴀伀䜀䔀一匀䄀䐀嘀䤀䔀匀 㘀ⴀ㈀㐀㜀 ㌀㔀㔀 簀  㐀 ⴀ㈀㌀㄀ 㜀㤀  簀 眀眀眀⸀瘀愀渀愀瘀攀稀愀愀琀栀⸀挀漀洀

Sanitair De Kempen heeft een rijke collectie designbadkamers, tegels en accessoires van A-merken. Nieuwsgierig? Kijk alvast op: www.sanitairdekempen.nl Kerkstraat 12, Hapert - 06 - 44 24 32 16

Word een droombaas Ondernemers hebben een grote kans om werkgever te worden. Dit is niet hetzelfde en mogelijk kunnen wij u hierbij helpen. www.hrsupport.pro 06 3000 3111 16


Win

wandelverhaal

met jouw wandelverhaal !

Ad Snelders uit Luyksgestel schreef het 32e Voet & Goed Wandelverhaal en wint hiermee Schöffel outdoorjack t.w.v. € 170,-

LOWA wandelschoenen T.W.V. € 200,-

NostalgIe aande Groote Beerze

Onlangs wandelde ik vanuit Luyksgestel naar de Casterse molen in Bladel. Een hele mooie wandeling, die gepaard ging met veel zon, volop natuurschoon en… heel veel nostalgie. De Groote Beerze heeft altijd een speciale betekenis voor mij gehad. Nu ik weer langs deze prachtig meanderende beek wandel, komen dan ook vele herinneringen vanuit mijn vroege jeugd weer naar boven. Met mijn vroege jeugd bedoel ik de jaren tussen 1955 en 1960. Met mijn vader heb ik toen vele mooie wandelingen gemaakt, lekker met z’n tweetjes langs de Groote Beerze. Mijn vader vertelde me dan alles over de natuur en terloops sneed hij uit vlierhout een fluitje voor me. Als kind vond ik dat geweldig! Ik stop en sta stil bij de plek waar ik gedurende de hele zomer met al m’n vriendjes ging zwemmen. Brood met gebakken eieren en een fles aangelengde limonadesiroop mee en een oude autobinnenband die diende als speelobject. Geweldig! Als ik weer verder loop, zie ik in gedachten de weidevelden weer voor me liggen. Helemaal bedekt met ontelbare pinksterbloemen, margrieten

en boterbloemen. Helaas is dit alles verdwenen. Het zal voor een gedeelte ook wel te maken hebben met het opdrogen van de vloeiweiden. Al mijmerend denk ik terug hoe helder het water van de Groote Beerze was en aan de verschillende vissoorten die hier zwommen; voorn, bliek, paling en snoek. Zo’n snoek zag je dan roerloos in het water hangen, altijd loerend op een prooi. Ook dit is nu nostalgie. Als ik verder wandel langs de beek, richting Bladel, spot ik een zilverreiger, een blauwe reiger en enkele kraaien. Ik laat me één worden met de Groote Beerze waar ik zo ontzettend veel mooie

Elke wandeling is een uniek verhaal. Je stuit op nieuwe plekjes, imposante natuur of creatieve gedachtes. Van simpel klein genot tot grootste avonturen. Mail ons jouw onvergetelijke, grappige of ontroerende wandelverhaal. Plaatsen we jouw wandelverhaal in Content Magazine, dan is deze prachtige prijs van jou! Mail jouw verhaal in 350 woorden naar info@voetengoed.nl herinneringen aan heb. Uiteindelijk bereik ik de Casterse molen. Vroeger was dit een watermolen, daarna een stellingmolen en tegenwoordig is het een zeskantig vakantiehuisje. Nadat ik aan de waterkant van mijn lunch heb genoten, neem ik afscheid van de Groote Beerze. Als ik via de Castersedijk weer terugloop, kom ik langs mijn ouderlijk huis. Ook hier sta ik even stil en ik denk terug aan de geweldige jeugd die ik heb gehad. Zonder gebruik te maken van iPad, computer of TV. Voldaan keer ik weer huiswaarts, mijn rugzak gevuld met nostalgie. ◆

VOET EN GOED

Voet en Goed is gespecialiseerd in Outdoor, Running en Podologie. Garantie van gastvrijheid en vakkennis om u zo goed mogelijk te helpen.

Markt 54 in Hapert • q0497 – 386448 e www.voetengoed.nl

17


TROPRIJT 10 | BLADEL | WWW.ACHTERSTEHOEF.NL | T 0497 381579

RECREATIEPARK | RESTAURANT | GOLFBAAN

TUINHOUT

Zelf aan de slag? Wij leveren tuinhout in vele afmetingen!

DE

UW

E NI

ER

V ZE

K

E ZO

BE

ON

W

NL

. EM

SS

E SV

.H

W

W

E

W

uit vele verschillende systemen, SCHUTTINGEN Keuze kwaliteit en modellen schuttingen. in zelf ontworpen tuinhuisjes. TUINHUISJES Specialist Precies naar uw wensen gemaakt.

www.hsvessem.nl | info@hsvessem.nl | 0497 - 591720

HOE KAN IK AUTOSCHADE VOORKOMEN?

TIP 15 Houd rekening met de ‘dode hoek’ van uw parkeersensoren! Is een achteruitrijcamera iets voor u? 18

!

TE

I BS

T. 040 - 2012636

www.beukersgroep.com


Prachtig verwaarloosd! Een dag in het spoor van Urbex Eersel

Het is 5:00 uur en nog aardedonker als mijn wekker gaat. Ik ben beslist geen ochtendmens, maar dit keer ben ik vrij snel bij de pinken. Er staat een opwindend dagje op het programma. Over een uurtje ontmoet ik vier Eerselse mannen die er een avontuurlijke hobby op na houden. Ze doen aan Urban Exploring, kortweg Urbex, en Content Magazine is uitgenodigd om een dag met ze op pad te gaan. Fotografie: Urbex Eersel, Ralf van der Burgt

19


Waar we heen gaan? Dat vertellen ze me niet. Urbexers geven exacte locaties niet graag prijs. Zo beschermen ze de plekken tegen diefstal en vandalisme. De mannen hebben de route uitgestippeld en zich voorbereid op de locaties die we gaan bezoeken. “Je zult het geweldig vinden, let maar op,” verzekert Martijn (41) me. Hij is in het dagelijks leven webdesigner & fotograaf en hij is de aanstichter van het urbex-virus bij zijn vrienden. Op vakantie in de Ardennen in 2014 raakte Martijn in gesprek met een Urbexer, die hem uitnodigde voor een gezamenlijk tripje. Een half uur later zaten de twee in de auto. “We bezochten en fotografeerden een oud leegstaand hotel en een vervallen houten woonhuis in de bossen van Spa. Het was liefde op het eerste gezicht. De schoonheid van het verval, het mysterieuze van zo’n plek, maar zeker ook de spanning die er bij hoort, smaakten naar meer.” Eenmaal terug in Eersel enthousiasmeerde Martijn zijn vrienden en intussen zijn Gijs (40, voorraad planner), Bastiaan (40, proces engineer waterschap) en Marinus (45, Financieel projectleider) ook bezeten van Urbex. Alle vier hebben ze fotografie als hobby, en ook het verleggen van hun comfort-zone hebben ze gemeen. En zo ontstaat in 2016 Urbex Eersel en de gelijknamige website waarop ze hun avonturen delen, evenals de mooiste foto’s van de bezochte locaties.

kerk blijkt ingenomen door kraanwagens, werkbusjes en bouwvakkers. Hier had niemand op gerekend. We parkeren de auto een straat verderop.

LoCatie

1

BLUE CHRIST CHURCH

Terwijl de zon boven de horizon verschijnt, scheuren wij steeds dieper België in. Richting Luik, zo lijkt het. Na enig aandringen krijg ik eindelijk te horen waar we naar op weg zijn; de ‘Blue Christ Church’. “Die naam komt van het blauwe Christusbeeld aan een kruis, dat nog altijd in de nok van de kerk hangt,” verklaart Gijs deze door Urbexers gegeven bijnaam. Martijn vult aan: “Aan de zijkant, op drie-en-een-halve meter hoog, schijnt een gebroken vensterraam te zijn waardoor we binnen kunnen.” Kort daarop draait Bastiaan, vandaag de chauffeur, een smoezelig arbeiderswijkje in. De voelbare opwinding als we de kerk boven de oude huisjes uit zien torenen, verdwijnt al snel. “Shit! Verdomme… dit meen je niet!” Vanuit de stapvoets rijdende auto klinkt gevloek. De straat naast de

Verdomme… dit meen je niet! Terwijl drie man bij de auto achterblijven, mag ik met Martijn op verkenning. Als snel zien we het gebroken raam, maar pal ervoor hebben bouwlui een verrijdbare hoogwerker geparkeerd. “Misschien kunnen we er via dat wagentje wel inklimmen,” oppert Martijn. Voordat ik daarover kan nadenken kijkt hij gauw om zich heen, wipt behendig omhoog en wurmt zich door het raam. Ik slik mijn twijfels in en volg. Bijna vier meter boven de grond, hang ik aan een betonnen pilaar. Met bonzend hart vouw ik mijn lange lijf door het krappe venster. Aan de andere kant glibber ik, via volledig met duivenstront bedekt puin, omlaag. Binnen! God zij dank... De adrenaline giert door mijn lichaam. Terwijl Martijn zich uitleeft met zijn fotocamera, dwaal ik verwonderd door het statige kerkgebouw dat nu als luxe duiventil dienst doet. Het tafereel in dit monumentale gebouw is surrealistisch. Door de hoge ramen straalt de ochtendzon gracieus op het puin, de gebroken kerkbanken, karkassen van duiven en… op het machtige blauwe kruisbeeld,

Martijn zoekt vanuit de preekstoel in opperste concentratie naar de meest fotogenieke compositie. 20


LoCatie

2

Lord of war

hoog boven ons. Na een telefoontje aan de rest, vouwt ook Gijs zich door het venster. Marinus en Bastiaan wagen de klim niet, want rondom het kerkpand zijn inmiddels teveel bouwlieden in de weer. Na een klein half uurtje frommelen we ons door het kerkraampje weer naar buiten, een andere wereld in. Dit smaakt naar meer! ◆

Onze volgende locatie ligt op een half uurtje rijden en draagt de imponerende urbexnaam ‘Lord of War’. Onderweg vertellen de mannen me dat in dit voormalige metaalverwerkingsbedrijf onder meer militaire items werden verwerkt. Dat klinkt als een plek waar vijf kerels wel aan hun trekken komen. Als we na een heuvelklimmetje en door wat bebossing redelijk eenvoudig het fabrieksterrein betreden, kijk ik mijn ogen uit. Tussen de overwoekerde bakstenen industriepanden en vervallen loodsen ligt het werkelijk bezaaid met schroot en stalen voorwerpen. In een snelle blik spot ik het

neuswiel van een vliegtuig, een stuk rupsband en iets dat me doet denken aan een mortierhuls. Wat is dít allemaal? Martijn had me al aangeraden om stevige schoenen aan te trekken en hier blijkt wel waarom. Het terrein ligt bezaaid met metaalscherven, afgebroken stalen onderdelen en andere troep. “Ook in de fabriek is opletten vereist, want een misstap is hier zo gemaakt,” waarschuwt Marinus. “We gaan ook nooit ergens alleen naar binnen. Je kunt zomaar door een vloer of trap zakken en op dit soort plekken loop je altijd het risico een junk of ander gespuis tegen het lijf te lopen.” >>

Wat is Urbex?

Urbex is de afkorting voor ‘urban exploring’. Alles draait om het bezoeken en fotograferen van vergeten, verlaten gebouwen. Oude vervallen fabrieken, kerken of ziekenhuizen bijvoorbeeld, maar ook een in de steek gelaten villa of discotheek zijn vaak perfecte Urbex locaties. Achter elke plek zit een verhaal verborgen. Een gestorven verleden, dat in een goed genomen foto weer tot leven komt. Urbex is dan ook populair onder fotografen, omdat deze verwaarloosde plekken vaak de meest surrealistische en kunstzinnige kiekjes opleveren. Urban exploring is illegaal. Omdat je zonder toestemming op een locatie bent, is dat huisvredebreuk. Zelfs wanneer al jaren niemand meer naar die plek heeft omgekeken. Een ‘gentleman’s agreement’ binnen Urbex-land is “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures” (Laat alleen voetstappen achter, neem alleen foto’s mee). De meeste explorers proberen geen wetten te overtreden, anders dan het zich begeven op terreinen waar ze geen toegang toe hebben. Urbexers gaan meestal in kleine groepjes omdat het gevaarlijk of risicovol kan zijn. Je weet niet precies wat of wie je binnen aantreft en de gebouwen zijn vaak in (zeer) slechte staat. Wankele vloeren of trappen, gevaarlijke chemicaliën of losliggende elektrische bedrading zorgen bijvoorbeeld voor risico’s 21


LoCatie

3

mansion of the bride

“Op naar de volgende!” joelt Bastiaan terwijl hij Google maps instelt. “Deze plek staat al een tijd op ons verlanglijstje. ‘Mansion of the bride’ (de villa van de bruid) is een beruchte urbexlocatie en is vernoemd naar de bruidsjurk die er nog schijnt te hangen.” Na een autoritje over uitgestorven landweggetjes kriskras door enkele Belgische gehuchten, rijden we een klein dorpje in. In de verder keurige straat, valt één spookachtig herenhuis direct op. Bastiaan parkeert de auto een stukje verderop, want buurtbewoners schijnen dit huis goed in de gaten te houden. Om niet te veel aandacht te trekken, splitsen we op in twee groepjes.

Vol adrenaline stap ik de rimboe in De voorzijde van de verwaarloosde villa blijkt door het stalen hekwerk, gaas en prikkeldraad aardig afgeschermd. Marinus opent op zijn telefoon het satellietbeeld van Google Maps en bekijkt of het huis via de achterzijde te benaderen is. Dan merkt Gijs

Het fotogenieke staal heeft een magnetische werking op de urbexers. De camera’s worden uit de tassen gegrist en jachtig vliegen ze alle kanten op. Ik blijf nog even staan en neem deze surrealistische plek in me op. Bomen en planten groeien tussen de bakstenen en het beton omhoog en nemen de gebouwen in bezit. Dan sluit ik toch maar snel aan bij Martijn en Gijs, die via een opening de fabriek zijn ingeklommen en nu een antieke fiets zo fraai mogelijk in beeld proberen te brengen. Het is onbeschrijflijk wat we 22

hier allemaal onbeheerd aantreffen. Delen van raketwerpers, stapels munitiekisten, honderden mortierhulzen, de loop van een kanon, een oude legerjeep en ander oorlogsspul; bizar. In een enorme hoop stalen munitiekistjes spot ik een enigszins onbeschadigd exemplaar. Leuk als plantenbak in de tuin. Het druist tegen alle Urbex-regels in, maar de mannen staan oogluikend toe dat ik het souvenirtje meeneem. Een dik uur en honderden foto’s later besluiten we te vertrekken. ◆


dat het gaas in een benedenhoek niet goed vast zit. Zijn urbex-instinct neemt het over. In een flits kruipt hij onder het prikkeldraad door en hij verdwijnt in de overwoekerde voortuin. Ik heb de sensatie van dit kattenkwaad blijkbaar aardig te pakken, want in een impuls steek ik de straat over en wurm me ook door het gat. Ik kan een triomfantelijke grijns niet onderdrukken en vol adrenaline stap ik de rimboe in.

Het lijkt alsof de bewoners nog elk moment kunnen thuiskomen.

Tijdscapsule

Wanneer ik achterom loop, blijkt het ‘herenhuis’ nog imposanter dan het vanaf de voorzijde al leek. Het heeft meer weg van een enorme boerderij in U-vorm. Naar verluidt werd het ooit bewoond door welvarende fruittelers. De boomgaard, vele fruitkistjes en een gammele tractor lijken dat verhaal te bevestigen. Via een openstaande achterdeur wandelen we probleemloos de woning binnen. Ornamenten aan het plafond, brocante meubelen, een piano; het ging de familie blijkbaar voor de wind. Het voelt alsof we een tijdscapsule zijn ingestapt en een blik krijgen op hoe het leven er vroeger uitzag. Ondanks de verwaarloosde staat van het huis, lijkt het alsof de bewoners nog elk moment kunnen thuiskomen. Een boek op een nachtkastje, een antiek bed voor afgebladderd behang, een schilderij en familiefoto aan de muur, een teddybeer in een gebroken kinderwagen; de fotogenieke taferelen maken dit tot een gedroomde locatie voor urbexers. Het zet bij mij vooral de verbeelding aan het werk. Mannen en vrouwen hebben hier gewerkt, geleefd, gehuild en gelachen. Kinderen zijn hier opgegroeid en ooit bruiste het in en rond deze hoeve van de activiteit. Wie waren deze mensen? Geen idee waarom, maar op een dag zijn ze hier vertrokken. Wie heeft als laatste de deur achter zich dichtgetrokken? Waarom zijn alle meubels en bezittingen achtergelaten? Verwonderd struinen we een uur lang door de

vele kamers, de kelder en de werkplaatsen. Op de binnenplaats treffen we elkaar weer. Iedereen is enthousiast; dit was een geweldige locatie. De foto’s zijn gemaakt, ons bezoek zit erop. Eén voor één piepen we door het gat in het gaas ongezien de voortuin uit, het trottoir op. Terug naar Eersel. Terug naar de bewoonde wereld. ◆

De mannen van Urbex Eersel ondernemen geregeld nieuwe tripjes. Op zoek naar het onbekende. Wil je op de hoogte blijven van hun avonturen en al hun foto’s bekijken? Op hun website www.urbexeersel.nl verschijnen regelmatig updates. Ook kun je ze volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Naar verluidt werd de boerderij villa ooit bewoond door welvarende fruittelers

e www.urbexeersel.nl

23


OP EN TOP VOOR

ZOMERZON

Laat je tanden zien! bij de mondhygiënist!

EREN

KIND

18 TOT

JAAR

IS!

GRAT

BLOEDEND TANDVLEES? VIEZE SMAAK OF SLECHTE ADEM? TANDSTEEN? VAAK GAATJES? AANSLAG OP JE GEBIT? TERUGTREKKEND TANDVLEES?

MONDZORG MINKE

Bel voor een afspraak 0497 - 369 379 Ganzestraat 26 Hapert

www.mondzorgminke.nl

P L A N O N L I N E J E A F S P R A A K O P W W W. S T E F K A P P E R S . N L

brow bar | nailcare | ear pearcing

Hof 84 Bergeijk w w w.esthetiquebergeijk.nl 24

WWW.STEFKAPPERS.NL | 0497 - 550066 | NIEUWSTRAAT 2D BERGEIJK

LOOKING GOOD, FEELING GREAT!


Rolmodellen DE

VROUWEN VAN

STRAATMAN

Over een paar weken verlaat Nienke Jansen (25, wijkverpleegkundige) haar ouderlijk huis in Hulsel. Gelukkig valt het gemis voor haar moeder Lian (53, boerin) mee, want ze worden dan namelijk elkaars buren.

LIAN

SHIRT Bianca € 59,95 BROEK Bianca € 129,95

L We zijn wel allebei sportief. We mountainbiken en hardlopen soms samen. En muzikaal zijn we ook trouwens!

Ik speel piano en ik zing, mama zingt in een koor. Tijdens het kokkerellen doen we geregeld een duetje. N

L Ruzie maken we eigenlijk nooit. Ik kan alleen ooit mopperen als jij je spullen weer eens laat slingeren.

Foto: Evely Duis

Ik kan niets opnoemen waar ik me bij jou aan erger, echt niet.

N

Ik ben opgegroeid op de boerderij, maar in de stallen kwam ik niet vaak. NIENKE

L

LIAN Je bent wel echt gek op dieren. Met de paarden, alpaca’s en onze hond ben je altijd bezig. N Jij bent zeven dagen per week in de stallen, werkt keihard. Toch sta je altijd voor iedereen klaar, dat vind ik mooi.

NIENKE

TOP Comma € 49,99 SHORT Comma € 79,99

L Nou, jij bent ook een doorzetter. Knap hoe jij je HBO hebt gehaald en hoever je het al gebracht hebt in je carrière.

Dat is fijn om te horen.

Jij draagt best hippe kleding. Als je iets aantrekt, vraag je me ook vaak ‘kan dit nog wel?’ Maar je kan het prima hebben. N

L Omdat ik overdag bijna altijd in werkkleding loop, vind het heerlijk om bij een uitje wat moois aan te trekken.

Ik houd van mooie kleding, ben modebewust. Ik vind het leuk om kleding te dragen die niet iedereen draagt. N

L Jouw kledingstijl vind ik heel gaaf. Ik denk vaak ‘Wauw!’ als jij weer iets nieuws laat zien.

Toch lijken we in veel dingen niet op elkaar.

Onze schoenen delen wij, die trekken we gewoon bij elkaar uit de kast.

L Nee, jij lijkt meer op papa. Qua uiterlijk, maar je hebt ook zijn rustige, zachtaardige karakter.

L

N

Ja, jij hebt veel meer temperament. En je kwebbelt ook meer dan ik, haha. N

L Eigenlijk zijn we best wel elkaars tegenpolen, maar dat klikt juist supergoed.

N

Als je ze daarna maar weer netjes terugzet.

Bij Straatman Mode vind je eerlijke kleding voor stijlvolle vrouwen van elke generatie. Onze kledingadviseurs hebben alle aandacht voor je en helpen je graag.

N We vinden het fijn om bij elkaar te zijn, bespreken ook veel, maar kletsen elkaar zeker niet de oren van de kop. Schoenen zijn van Tuns Enzo

Kerkstraat 6 in Hapert q0497 – 381365 e www.straatmanmode.nl

25


Ellen liet haar ogen laseren bij FYEO Medical

“ Brillen zijn leuk bij

andere mensen, niet bij mij.”

Ellen Adriaanse-Van de Ven (35) groeide op in Knegsel. Via een korte tussenstop in Veldhoven kwam ze weer terug in haar geboortedorp om de badkamerzaak van haar ouders over te nemen. Inmiddels runt ze alweer bijna 10 jaar Sanidrõme van de Ven. Ze geniet ervan om mensen een eerlijk advies te geven zodat ze met een goed gevoel de showroom verlaten. Die manier van werken herkende ze ook bij FYEO Medical toen ze op zoek ging naar een alternatief voor haar contactlenzen. Foto: Iris Beekmans • Tekst: Manon van der Heijden

“Ik heb altijd een verschrikkelijke hekel aan mijn bril gehad. Het zit niet fijn en ik vind dat een bril me gewoon niet staat. Dat sommige kinderen me op de basisschool plaagden met mijn brilleke, hielp ook niet mee. Dus ik was superblij dat ik contactlenzen kreeg toen ik naar de middelbare school ging. Ik ben er altijd blij mee geweest, maar na een jaar of twintig lenzen dragen, kreeg ik steeds vaker last van mijn ogen. Ik had regelmatig droge ogen en wazig zicht en af en toe had ik een drukkend gevoel op mijn ogen. Als ik na een werkdag thuiskwam, zette ik bijna meteen mijn noodbrilletje op. Soms ging ik zelfs eerder naar bed, omdat ik moe was van het kijken.

Huiverig

Tijdens een controle waarschuwde de optometrist me dat ik wellicht zou moeten stoppen met contactlenzen. Altijd een bril dragen was voor mij

26

echter absoluut een no-go! Brillen zijn leuk bij andere mensen, maar ík wilde er nooit meer een op! Voor mij waren er twee opties; óf contactlenzen óf ooglaseren. Vroeger was ik wel wat huiverig voor ooglaseren. Ik had vrienden die het hadden laten doen en zij waren ook enthousiast. Wie zegt me dat het resultaat op lange termijn ook zal blijven? Maar de behandelingen van die vrienden waren intussen al meer dan tien jaar geleden. Zij zijn nog steeds blij en de techniek zal in de tussentijd niet stil hebben gestaan. Toen ik een folder voorbij zag komen van FYEO Medical, heb ik meteen een afspraak gemaakt voor een vooronderzoek. Eigenlijk kende ik in mijn omgeving niemand die eerder bij FYEO was geweest. Ik hoorde wel regelmatig goede verhalen over deze kliniek en ik wist dat er de juiste artsen werkten. Het zijn wel je ogen, dus je gaat niet zomaar ergens naar toe. De kliniek zit bij mij dan toevallig om de hoek,


“ Alleen tijdens het uien snijden mis ik mijn lenzen” uit bed stapte, pakte ik altijd eerst mijn bril. De neiging om dat te doen heb ik ook na mijn behandeling nog lang gehad. Ik heb trouwens ook eens met het lenzendoosje en vloeistof in mijn handen gestaan, klaar om mijn lenzen uit mijn ogen te plukken. Alleen tijdens het uien snijden mis ik mijn lenzen, maar ik zou nooit meer terug willen! Ik zie nu beter dan ik voorheen zag. Het is een investering die je er dubbel en dwars uithaalt. Bedenk maar eens wat je bril en lenzen kosten. Het is gewoon ideaal met alles. ’s avonds in bed TV kijken, zodra ik wakker word mijn ogen opendoen en meteen scherp zien, op vakantie lekker met de kinderen duiken in het zwembad. Onbezorgd kunnen zien is onbetaalbaar.

maar hun klanten komen blijkbaar vanuit alle hoeken van het land. Dat zegt ook wel iets. Na het vooronderzoek kon ik kiezen uit twee manieren van ooglaseren; Lasek of Intralasik. Ik koos voor IntraLasik; de minst pijnlijke methode met een flapje. Toen de behandeling voorbij was, durfde ik mijn ogen niet helemaal open te doen omdat ze nog een beetje zeer deden. Ik zag al wel direct scherp. De dag erna ben ik weer aan het werk gegaan, maar ik heb nog best lang last gehad van gevoelige ogen. Sommige mensen schijnen helemaal geen pijn te hebben, maar bij mij heeft het toch wel een paar weken geduurd voordat die gevoeligheid weg was.

Heel onwerkelijk

Mocht je een behandeling overwegen, dan zou ik FYEO Medical zeker aanraden. Je merkt gewoon dat ze weten wat ze doen. Je krijgt een eerlijk advies, zodat je precies weet wat je wel en niet mag verwachten. Dat past bij mij, want zo probeer ik mijn klanten ook te helpen. Laatst vroeg een klant bij mij bijvoorbeeld naar een regendouche. Dat is een duur product, dat ik natuurlijk graag verkoop. Maar als ik dan hoor dat die mensen houden van een harde waterstraal, dan adviseer ik ze toch echt een handdouche. Tevreden klanten zijn de beste klanten. Uiteindelijk geeft niks zoveel voldoening als een blij gezicht! ◆

Wil je ook graag scherp zien zonder bril of contactlenzen? Maak dan een afspraak bij FYEO Medical voor een gratis en vrijblijvend vooronderzoek. Kijk op www.fyeomedical.nl of bel met 0497-360860

Vanaf mijn twaalfde heb ik lenzen gedragen, dan is het heel onwerkelijk als je plots weer scherp ziet met eigen ogen! Wanneer ik voorheen

Koperslager 6 in Eersel • q 0497 - 360860 ewww.fyeomedical.nl

27


Kijk toen dan

Creatie & Tekst: Norman Rechburg

1910

Raadhuis Hoogeloon

O

p veel plekken in de Kempen verdwijnt historisch schoon. Het raadhuis (rechts) in Hoogeloon lijkt de tand des tijds te hebben doorstaan, maar schijn bedriegt… Begin 19e eeuw telt Hoogeloon zo’n 1.100 inwoners, maar een gemeentelijk onderkomen ontbreekt. Vergaderingen vinden noodgedwongen plaats onder hetzelfde dak als de lagere school en de administratie wordt veilig achter slot en grendel opgeborgen in de oude Sint Pancratiuskerk. Burgemeester Van Eijk geeft daarom In 1886 de opdracht voor het bouwen van een echt raadhuis voor de gemeenten Hoogeloon, Hapert en Casteren.

28

Timmerman Johannes Boelens uit Bladel is met een begroting van 1.932 gulden de voordeligste keus voor het project. Om de kosten verder te drukken, verrichten zesenvijftig Hoogelooners zelf al het grondwerk, in slechts een halve dag tijd. Het eindresultaat is fantastisch! Op de bovenverdieping van het raadhuis is links ruimte om te vergaderen, rechts is de werkkamer van de secretaris en het archief. Op de benedenverdieping huizen een garage en het politiekantoor met aan de achterzijde een cel; in de jaren ’40 berucht als ‘het spinnenkot’. Buurmeisje Jeanne, van het naastgelegen Café Kerkhofs, hoort tijdens het buitenspelen vanuit het spinnenkot weleens stemmen die haar om proviand smeken.

Het is er zó donker, dat ze het gespuis niet kan zien wanneer ze voorzichtig een boterham door de tralies schuift. In 1965 rapen de ambtenaren hun papierwerk en materiaal bij elkaar om te verhuizen naar het nieuwe gemeentehuis in Hapert. Burgemeester Van Woensel ergert zich namelijk een ongeluk aan het inmiddels te kleine raadhuis. ‘Een sigarenkistje op z’n kant,’ vindt hij het. Drie jaar later wordt het pand gesloopt. In 2013 wordt er een replica gebouwd, op nagenoeg dezelfde plek. Om de beslissing enigszins terug te draaien en het dorpsbeeld van weleer in ere te herstellen. Foto: Jan Bijnen Met dank aan: Dianne Hesselmans-Rombouts, Jeanne Rombouts-Kerkhofs


A

rnold ‘Nol’ Maandonks is een echte handelaar. Wel eentje met oog voor vermaak. Samen met zijn vrouw Betsy runt hij Café De Kuil, inclusief danszaal en… een bioscoopje! Een klein gebouw, maar de belangstelling is groot. De gemiddelde Kempenaar heeft in de jaren ’50 nog geen auto om even de film in Eindhoven te pakken en ook geen televisie in de woonkamer staan. Als die er wél is, dan is het een zwart-wit tv, die kapitalen heeft gekost. Voor een paar gulden daarentegen, zit je op de eerste rij naar de nieuwste film te kijken. Soms zelfs in kleur! Wanneer de Hapertse bioscoop plotseling sluit, doen geruchten de ronde dat De Kuil slachtoffer is geworden van de opkomende tv. Niet is minder waar. Na twee jaar zwoegen en verbouwen wordt ‘Cinema Hapert-Kuil’ op Tweede Kerstdag 1964 heropend met een voorstelling van ‘De Rose Panter’. Een maand later volgt de officiële receptie. Burgemeester van Woensel beweert dat “een nieuwe fase is ingeluid in het culturele leven van Hapert en omgeving.” David Monnickendam, directeur van het prestigieuze Chicago Theater in Eindhoven, complimenteert Nol en Betsy met hun fraaie en intieme theater, dat ruimte biedt voor zo’n driehonderd bezoekers. Om te blijven concurreren met de tv, zijn de films nu

1966

ook op Cinemascopeformaat (breedbeeld) te zien en is Philips’ befaamde 70mm projector aangeschaft (foto), die kraakhelder beeld toont. Zodra films in het Chicago Theater zijn uitgedraaid, komen ze in blik richting Hapert en worden ze bij de bushalte voor het café gedropt. Voor diefstal is Nol niet bang, want niemand weet wat ‘ie ermee zou moeten doen. In Hapert gaat een wereld open, met kaskrakers als Spartacus en The Nutty Professor. James Bond met zijn gadgets worden verorberd als pure sciencefiction, maar bij het zien van een schaars geklede bond-girl in bikini gaan de tongen los in het dorp. Parochianen stappen naar de pastoor om er een stokje voor te steken, maar films verbieden kan de dorpsvader niet.

Voor de primeur van een nieuwe Bond-film gaan inwoners naar Eindhoven, want het autobezit is toegenomen. Nol besluit zijn bioscoopruimte te verhuren. Eerst aan een kledingwinkel en later aan het Haperts Handelshuis, dat ironisch genoeg ‘beeld en geluid’ verkoopt. In 1990 gaat de sloopkogel in het complex van De Kuil, maar de invloed die de bioscoop op het dorpsleven heeft gehad blijft permanent aanwezig.

De eerste kleurentelevisie verschijnt in 1967 en al snel is ook de eerste uitzending in kleur een feit.

Foto’s: Gaston Remery, Jos Pé Met dank aan: Toon Maandonks, Carol Iding, Antoon Poppeliers, Ronald Maandonks, Jan Bullens

Cinema Hapert- Kuil Hapert

29


Stoel Wizz, Watson vanaf

Zondag open

99,00

12:00 - 17:00

Stoel Ferro vanaf

Relax fauteuils vanaf

99,00

449,00

Nu op alle relax fauteuils Hoekbank Loft van 999,00

10% korting

270x190 cm links of rechts

599,00

Bank Ferro Lengte 185 cm

Grote keuze uit voorraad leverbaar!

Hardhouten boomstamtafels vanaf

399,00

449,00

Bladen v.a.299,Poten v.a. 149,-

Hoofdstraat 18 Hoogeloon 0497-682017 www.robbies-meubelen.nl

KOELTECHNISCH SPECIALIST IN DE KEMPEN

CONSTA N DE JUIS T TE TEMP ERATUU

O

iën

R

O

EEN KAMERTEMPERATUUR TUSSEN 19 C EN 21 C ERVAREN DE MEESTE MENSEN ALS IDEAAL

• AIRCONDITIONING • KOEL - EN VRIESTECHNIEK • SERVICE & ONDERHOUD • ADVIES & VERKOOP

hypotheken • sparen • Verzekeren Wij komen bij u langs, Wanneer het u schikt. Lensheuvel 1 K in Reusel 0497-643399 • info@hermansassurantien.nl

REUSEL | 06 - 233 590 88 | WWW.KMKOELTECHNIEK.NL 30

WWW.hermansassurantien.nl


R

D

de br il van...

Theo van de Voort uit Reusel

Fotografie: Hanneke Meier • Tekst: Britt Sijtsma

Wie is Theo?

Mensen kennen mij waarschijnlijk van mijn winkel aan de Kerkstraat in Reusel: Bloemsierkunst Theo van de Voort. Net na de oorlog zijn mijn ouders hier begonnen met een kruidenierswinkel aan huis. Het groeide uit tot een supermarkt, de eerste van het dorp, en werd uiteindelijk omgetoverd tot bloemenwinkel. Die heb ik samen met het aangrenzende woonhuis op mijn twintigste van ze overgenomen.

Heb je deze bril bij de buren gehaald?

Ja, Oogwereld Holtman zit pal naast ons. Mijn vader begon zijn winkeltje ooit in wat nu het halletje van de brillenwinkel is. Als mijn brillenpootje scheef zit, loop ik zo even bij ze binnen. Ik heb gekozen voor een multifocale bril, om zowel van dichtbij als veraf goed te kunnen zien. Vooral dat laatste is handig om op de bloemenveiling de klok goed te kunnen lezen, zodat ik op het meest gunstige moment kan kopen. Het dikke montuur kan goed tegen een stootje; geen overbodige luxe als je de hele dag met emmers staat te sjouwen.

KIJKEN of ZIEN (58)

Maak je lange dagen?

Een eigen winkel hebben, is hard werken. Nou hoef ik voor een veiling niet altijd meer om 3.30 uur op, want een deel gaat tegenwoordig online. Maar ik sta elke dag in de winkel boeketten te maken; ieder takje heb ik misschien wel drie keer in handen gehad. Daarnaast spring ik bij achter de balie en maak ik graag een praatje met de klanten. We wonen achter de winkel dus om niet in de verleiding te komen om toch te gaan werken, gaan mijn vrouw en ik eind van het weekend vaak naar onze stacaravan in Zeeland.

Hoe belangrijk zijn bloemen?

Dat is voor iedereen persoonlijk en daar hou ik ook rekening mee als ik een boeket samenstel. Een rouwboeket voor een echte tuinliefhebber wordt een mooi wild stuk, terwijl een ander altijd van rode rozen gehouden heeft. Ik heb trouwens ooit met collega bloemisten uit de buurt bloemstukken mogen maken voor koningin Beatrix toen ze op werkbezoek kwam in Reusel. Ik heb niet gezien hoe ze erop reageerde, want ik moest werken. Inderdaad: de winkel gaat zelfs nog voor de koningin!

koffie of thee winkel of webshop zonvakantie of wintersport vlees of vis krant of tijdschrift vliegen of onzichtbaar zijn nette stappers of sneakers huisdier of plant borrelen of uiteten drukke stad of onbewoond eiland

Oogwereld Holtman Oogwereld Holtman richt zich op jou als individu. Wil je energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor ieder wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel • q0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel • q 0497 - 643309 e www.oogwereld.nl

31


e j d n e e k j i l le van

D z a

tot

paradepaard Grote renovatie bij Herman en Monique Borgmans in Reusel

Herman Borgmans groeide op tussen de uitgestrekte Reuselse akkers. Op zijn vaders paardenhouderij kreeg hij de passie voor paarden met de paplepel ingegoten. Twee jaar geleden namen Herman en zijn vrouw Monique het ouderlijk huis over. Na een grondige renovatie konden ze dan eindelijk echt in hun droomwoning trekken. Fotografie: Niek Totté, Studio de Brink

“Eigenlijk hadden wij al veel langer op deze prachtige plek willen wonen,” vertelt Monique. “Ons huis in Lage Mierde hadden we in 2008 al te koop gezet, maar dat was precies de periode dat de huizenmarkt inzakte. Pas negen jaar later verkochten we onze woning en konden wij eindelijk de overstap naar Reusel maken.” Herman knikt en vervolgt: “Mijn vader hield hier vroeger varkens, maar het is eigenlijk altijd een paardenhouderij geweest. Paarden zijn zijn grote passie en dat heeft ie ook aan mij doorgegeven. Ik heb mijn hele leven paarden verzorgd, getraind en meegedaan aan springconcoursen. We wilden dit huis heel graag kopen, vanwege de mooie landelijke locatie, maar ook zodat mijn pa dan gewoon zijn hobby kan blijven uitoefenen. Dat zou niet kunnen als hij het huis aan vreemden had moeten verkopen. Nu woont hij in het dorp en kan hij hier nog lekker met de paarden in de weer.”

Thuis kamperen

Monique: “Het huis was behoorlijk gedateerd. Ik kan het gerust omschrijven als ‘ouwe meuk’. Toch zijn we hier eerst gewoon ingetrokken om samen eens rustig te bekijken hoe we het zouden gaan aanpakken.” Herman: “We hebben de woning compleet gerenoveerd. Een nieuwe dak, alle muren geïsoleerd, een nieuwe badkamer gemaakt en een flink stuk aangebouwd. Het woonoppervlak is bijna verdubbeld. Tijdens de verbou32

wing hebben we vier maanden in de garage gewoond. Ik vond dat wel wat hebben, een beetje als kamperen.” Monique, terwijl ze een wenkbrauw fronst: “Nou… begin oktober werd het opeens een stuk frisser en toen was ik er wel klaar mee. Maar gelukkig konden we hier begin november weer intrekken. Toen konden we binnen aan de slag.” “We moesten in het hele huis nieuwe tussendeuren plaatsen en Herman en ik hadden bedacht om ensuite deuren te maken tussen het bestaande gedeelte en de nieuwe aanbouw. Eigenlijk zijn we daarvoor zonder nadenken naar de Houtwinkel gereden,” gaat Monique verder. “Daar komen we geregeld en we hebben er gewoon een vertrouwd gevoel bij; je krijgt er altijd zinnig advies. We raakten in gesprek met Arie over de verschillende deuren en al babbelend kregen we het ook over de houten schuifdeur. Toen Arie vertelde dat zij die in hun eigen werkplaats op maat maken, was ook dat snel geregeld. Later ben ik nog terug gegaan voor de jaloezieën in de woonkamer en het laminaat in de slaapkamer. We zitten nog vol plannen en ideeën, dus de Houtwinkel is voorlopig nog niet van

Herman is bij een insta in Veldh


Met de jaloezieën regel je makkelijk de lichtinval

De kantoorruimte zit netjes verstopt achter de schuifdeur

projectleider allatiebedrijf hoven

Hershi is een elfjarige merrie

Monique is administratief medewerkster bij een zorgverzekeraar in Tilburg

De industriële ensuite deuren sluiten woonkamer en keuken stijlvol van elkaar af

“Nu heb ik weer tijd om met de paarden te trainen” ons af,” lacht Monique. Herman: “Het is prettig dat de grootste renovatie nu wel achter de rug is. Ik heb gelukkig weer tijd om met de paarden te trainen. Vlak voor de verbouwing startte, heb ik mijn springpaard moeten verkopen omdat ze anders te lang zou stilstaan. Ik had haar zelf gefokt en opgeleid, dus dat was wel even slikken. Onlangs hebben we weer een jong paard gekocht, waar ik nu heerlijk mee aan de slag ga. Fijn om dat op deze vertrouwde plek te kunnen blijven doen. Ja, Monique en ik zijn helemaal gelukkig hier. En datzelfde geldt voor mijn vader!” ◆

Houtwinkel Bladel Voor alles aan en rondom uw huis kunt u bij ons terecht. We geven deskundig advies en leveren maatwerkproducten uit onze eigen werkplaats. Daarnaast zorgen we voor vakkundige montage. Zo nemen we u alle zorg uit handen!

Industrieweg 3 in Bladel • q 0497 - 381795 e www.dehoutwinkelbladel.nl

33


Nieuw in 't

S chap

Lekker slippertje

KNAPSTOK Elke jas in z’n sas, aan de stijlvolle haken van deze industriële en vintage kapstokken! Stoere stalen steigerbuizen of inktzwart metaal met mangohout. Hier knapt je hal van op! Robbies Meubelen Hoofdstraat 18 in Hoogeloon ewww.robbies-meubelen.nl

Deze modieuze teenslippers zijn een sieraad voor iedere voet. Gemaakt van 100% recyclebare materialen, opgesierd met gouden en zilveren details. Hét must-have item van de vroege lente tot zwoele nazomer! Kies je favoriet uit de grote collectie bij Esthetique.

VLIEG TUIG

Word je lastig gevallen door muggen en vliegen? Deze stijlvolle insectenlamp biedt uitkomst! Het UV-licht lokt het vliegende gespuis en de binnenkant van de lamp is voorzien van plakstrips waaraan de insecten blijven kleven. PRIJS: € 29,99

PRIJS: VANAF 14,99

De Houtwinkel Industrieweg 3 in Bladel ewww.dehoutwinkelbladel.nl

Esthetique ‘Beauty & Gifts’ Hof 84 in Bergeijk ewww.esthetiquebergeijk.nl

vuur op stroom

Deze vernuftige aansteker werkt in weer en wind, is vlamloos en heeft geen gas nodig. Je laadt ‘m gewoon op met de (bijgeleverde) USB-kabel! Ideaal in de keuken, op de camping of om je kaarsen aan te steken. PRIJS: € 19,95

Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3 in Eersel ewww.vandenhurkeersel.nl

34

Tournée minérale ! Sips zijn dé smaakmakers voor mineraalwater met tal van voordelen voor lichaam en geest. Gedroogde natuurlijke producten zonder toegevoegde suikers. Varieer met de talloze intense smaakjes en geniet volop van alle heilzame krachten. Smaakvol én gezond. PRIJS: € 1,05 BOX VAN TWAALF: € 12,35

Yvonne Pril - Happy Weight Markt 51 in Eersel ewww.yvonnepril.nl


In je mand!

Maak plaats voor deze te gekke mand! Het visgraatpatroon en de verschillende tinten 100% leer geven een speels effect. Gebruik ’m als opbergmand, maar hij is ook prima geschikt als bloempot! Verkrijgbaar in zwart en wit. PRIJS: VANAF € 29,95 (S/M/L)

Vrij Tof Hilverstraat 40 in Hilvarenbeek ewww.vrijtof.nl

Opgerekt Stoer, stijlvol en superstevig! Deze industriële wandrekjes zijn gemaakt van metaal en mangohout en bij Hip@Home kun je kiezen uit verschillende formaten. Ze zijn al voorzien van bevestigingsgaten, dus ophangen is een eitje! PRIJZEN: € 24,95 (KLEIN)

Zwart, wit,

blond!

€ 39,95 (GROOT)

Wie kent Blond Amsterdam nou níet? Kleurrijke stijl, rake tekstjes en altijd een twist. Nieuw is de zwart-witte tegenhanger: BLOND X NOIR. Nu dus óók Blond voor wie wat minder van het bonte en blozende is. Piggy’s heeft de volledige collectie in huis!

Hip@Home Markt 11 in Eersel ewww.hipathome.nl

Meesterlijk Laat je muren stralen met Oude Meesters uit de glorietijden van de Nederlandse geschiedenis. Het hoogwaardig canvasdoek wordt ingelijst in een flinterdun matzwart staalframe. Kies bij Amélie Living jouw parel uit vele klassieke canvaskunstwerken.

PRIJS: VANAF € 3,95

Piggy’s Kadoshop Varkensmarkt 40 in Hilvarenbeek ewww.piggys.nl

PRIJS: VANAF € 295,-

Amélie Living Hof 15-17 in Bergeijk ewww.amelieliving.nl

35


N& J FOURNITUREN G S T O M E R I

KLEDI

ES AIMACHIN ATIE NIEUWEACNHAINE REPACERSO IRES NAAIM N & TEXTIEL AC J FOURNITUREN G S T O M E R I KLEDI

Tandimplantatie in de Kempen

ES AAIMACHIN NIEUWE N INE REPARATIE NAAIMACHG S T O M E R I J KLEDIN

BURG. MAGNEESTRAAT 44 • BERGEIJK • 0497 - 571337

www.naaimachinehuis.nl // sanidrome.nl/vandeven

Voor de betere badkamer van A t/m Z

Hebt u een of meerdere tandimplantaten nodig? Dan bent u in Reusel aan het juiste adres. We beantwoorden graag al uw vragen over deze tandheelkundige ingreep. Jakub Nowak is gespecialiseerd in implantologie en wortelkanaalbehandelingen

V Lid van NVOI V Lid van NVVE V Straumann en Megagen implantaten

Meer informatie of een afspraak maken? showroom | advies | ontwerp | installatie

Het Groen 2, Knegsel | (040) 205 16 06

36

Bel 0497 - 645751 Lensheuvel 1S in Reusel | www.tandartsnowak.nl


Heeren op hakken

avonturen van een makelaar

Botsende

belangen Net na de lunch klinkt mijn telefoon. Als ik opneem, klinkt een zware stem. De beller stelt zich voor als Joost en geeft aan dat hij de marktwaarde van zijn woning graag wil weten. Ik stel voor om bij hem thuis langs te komen in Bladel voor een taxatie. Op dat moment heb ik nog niet door wat precies zijn bedoeling is. Illustratie: Elwin Rijken

Als ik op de afspraak aankom en het huis binnenstap, valt het me meteen op dat de woning weinig liefde meer uitstraalt. In de voortuin staat het onkruid tot aan mijn knieën en ook binnen oogt het rommelig. Er is plant noch bloem te ontdekken en hier en daar lijkt het leeg; alsof er spullen zijn weggehaald. Hoe dat precies zit, blijkt al snel. Als Joost mij binnenlaat, zie ik zijn vermoeide gezicht. Hij komt meteen met een verklaring waarom zijn metgezel er niet bij is. “Ik heb die trut met een ander betrapt. Nou, ze kon meteen haar koffers pakken, opgesodemieterd!” Hm, klinkt als een echtscheiding. En geen gezellige, zo te horen. Het gaat me verder niets aan, maar het verklaart wel mijn eerdere observaties en het is precies de reden waarom ik hier sta. Spullen zijn vrij makkelijk te verdelen – jij de bank en ik de kast – maar dat is bij een koophuis een ander verhaal. Ik begrijp dat Joost hier graag wil blijven wonen. Maar, zo benadrukt hij, dat is alleen mogelijk als de waarde van het huis niet boven de 300.000 euro uitkomt. Als hij me daarna op niet al te subtiele wijze ook op een flinke rij gebreken wijst, krijg ik sterk het vermoeden dat hij me vriendelijk de opdracht geeft het huis onder die drie ton te taxeren. Zijn voormalige partner zal waarschijnlijk juist een hoge prijs willen, omdat ze uitgekocht moet worden. Dit is duidelijk een geval van tegengestelde belangen. Ik kom het vaker

tegen, maar laat me daar absoluut niet door beïnvloeden. Ik heb de officiële eed afgelegd voor mijn titel Register Makelaar Taxateur en bovendien vind ik dat je niet zomaar bepaalde kwaliteitseisen opzij kunt schuiven. Ik taxeer altijd naar eer en geweten en trek me niets aan van een wenswaarde, ook nu niet. Ik concentreer me weer op de woning en nadat ik alles tot in detail heb bekeken, neem ik afscheid. Een paar weken later sta ik weer binnen in het huis, dit keer met het taxatierapport onder de arm. Het eindoordeel: de woning wordt geschat op een waarde van 350.000 euro. Niets geks; recent verkochte huizen in deze straat gingen voor een gelijkwaardige of zelfs hogere prijs weg. In dit geval valt de waarde wat lager uit, vanwege het achterstallige onderhoud. Ik krijg de indruk dat dit niet het waardeoordeel is dat de Joost voor ogen had. “Ik weet genoeg,” bromt hij. “Ik denk niet dat wij hier samen uit gaan komen.” Het is niet leuk om te horen, ik heb mijn werk naar behoren gedaan, maar het is zijn goedrecht. Als ik een paar maanden later toevallig door zijn straat rij, zie ik Joost aan het werk in zijn voortuin. Hij ziet hij er minder moe uit dan eerst. Ik realiseer me dat ik niets meer van hem heb vernomen. Zou het hem ergens anders toch gelukt zijn om de woning lager te laten taxeren? ◆ Om privacy redenen zijn alle namen in dit artikel gefingeerd.

Heeren Makelaardij Margot Heeren komt beroepshalve bij veel kopers en verkopers over de vloer. Meestal gewoon in hele normale situaties. Maar soms gaat alles net even anders. De meest hilarische, grappige, maar soms ook droevige verhalen schrijft ze op en lees je in Content Magazine.

Wij zijn van huis uit thuis in huizen. Laat je door ons kundig begeleiden bij aankoop, verkoop of verhuur of schakel ons in voor waardebepaling of taxatie.

Markt 48 in Eersel • q 0497 - 535672 e www.wheeren.nl

37


ZOMERPUZZEL Prijs je rijk! 1

2

5e letter

Door wie is deze dame het huis uitgezet?

3

4

Hoe heet de directeur van automobielbedrijf P. van de Ven?

3e letter

Wie draagt dit fleurige shirt?

6

4e letter

Wat is de naam van deze nachtvlinder?

1x 1x

GRATIS autoONDERHOUDSBEURT EN APK

Wat is de populaire naam voor het bezoeken van verlaten gebouwen?

3e letter

5

1e letter

DINER VOOR TWEE BIJ DE GOUDEN LEEUW

5e letter

In welk dorp staat de Casterse molen?

1x

2-PERSOONS GOLFARRANGEMENT

(incl. hapje & drankje na afloop)

7

8

4e letter

Welke vogel herken je in dit silhouet?

10e letter

G O L F BA A N

Zo maak je kans Mail je oplossing, samen met je naam, adres en telefoonnummer vóór 15 juli naar: winnen@contentmagazine.nl De uitslag maken we bekend in de volgende Content Magazine. Alle winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Welke James Bondfilm zorgde voor oproer in Hapert?

De oplossing van de Lentepuzzel in editie 36 was: KONINGSDAG

9

10

2e letter

Wie duikt hier de bal uit het doel van Bladella? 1

38

2

3

4e letter

In welk dorp staat deze bos bloemen op tafel? 4

5

6

7

8

9

10

En de winnaars zijn... • Pleun Gooskens uit Middelbeers VanDyck badjas van De Laat Slaapexpert • Veronique de Wert uit Vessem Crusio teamaker met twee glazen van Piggy’s Kadoshop • Jolanda Kolen uit Hoogeloon Vijf zwemkaartjes voor Kempervennen Aquamundo


ALTIJD WAT TE

DOEN

▶▶22 juni – Wintelre (Sportpark De Meren)

KNOERTTOERNOOI Het 31ste Knoerttoernooi staat ook weer helemaal in het teken van de voetbalsport, veel plezier, bier en natuurlijk een gezellig stukje muziek. Om 9.30 uur wordt er afgetrapt op 14 speelvelden voor de eerste poulewedstrijden. Stukje aanmoediging wordt door de KnoertBoys zeker gewaardeerd! www.knoerttoernooi.nl

juni

▶▶8 t/m 10 juni – Westelbeers (Broekeindsedijk)

PINKSTERFEESTEN WESTELBEERS Drie dagen lang valt er in en rond de Westelbeerse feesttent weer van alles te beleven! Met o.a. een speciale kindermiddag op zondag en een rommelmarkt en straattheater op maandag. De opbrengst gaat naar een goed doel: de Westelbeerse schoolbus. www.pinksterfeestenwestelbeers.nl

▶▶22 juni – Reusel (Schelft/Groeneweg)

ZOMÈR UN FISJE

▶▶13 t/m 16 juni – Bladel (Markt)

BLADEL BEACH 2019 (JUBILEUMEDITIE) Al 25 jaar een ongekend succes; beachvolleyballen op de markt in Bladel. In de loop der jaren uitgegroeid van één veld op zondagmiddag naar een vierdaags evenement met ruim 200 spelende kinderen en ruim 500 actieve volleyballers. De omliggende terrassen zijn open, dus dat wordt zeker weer gezellig! www.vcbladel.nl/bladel-beach-2019 ▶▶14 t/m 16 juni – Wintelre (Merenweg)

WELONS ROCK & BLUES FESTIVAL Een stoer festival voor jong en oud met blues op vrijdag, rockmuziek en rokende bbq’s op Smokin’ Saturday en rock & roll, rockabilly en de Amerikanenmeeting op Super Sunday! Oh, en voor maar liefst nul euro ben je binnen. www.welons.nl ▶▶16 juni – Hoogeloon (Centrum)

▶▶16 juni – Oirschot (Vrijthof)

KUNST- EN CULTUURMARKT OIRSCHOT Een markt die bol staat van verschillende soorten van kunstwerken en vermakelijk wordt ondersteund door muziek en theater. Extra leuk: de kunstenaars werken en exposeren in hun eigen kraampje. www.tipoirschot.nl ▶▶16 juni - Westerhoven (De Cultuurboerderij)

GIPSY ROOTS FESTIVAL Balkanhapjes, een Gipsy markt, veel zigeunerdans en natuurlijk heel veel zigeunermuziek uit Zuid- en Oost-Europa. Iedereen is welkom op de sfeervolle Cultuurboerderij. Tot 16 jaar gratis entree! www.cultuurboerderij.nl

▶▶21 juni – Reusel (Sportpark Den Hoek)

REUSEL IN THE MIX Atletiekvereniging AVR’69 en Muziekvereniging Concordia vieren gezamenlijk hun 50- en 100-jarige jubileum! Ze bundelen hun krachten in een uniek evenement dat barst van spel, sport en feest. Alle inwoners van de Kempen zijn welkom om te komen kijken en/of meedoen! www.avr69.nl

▶▶21 t/m 23 juni – Netersel (centrum)

BELEVENEMENT HOOGELOON

800 JAAR NETERSEL FEESTWEEKEND

Twee zondagen voor Hoogeloon kermis organiseert Fanfare Wilhelmina het jaarlijkse BELEVENement. Een dag vol vermaak, cultuur, creativiteit, kinderactiviteiten en muzikaal talent uit de nabije en verre omgeving. www.belevenement-hoogeloon.nl

Dit weekend gaat het los in Netersel! Met o.a. een spetterende zeepkistenrace, buitenbeurs, de Neterselse variant van ‘Tussen Kunst & Kitsch’, een escaperoom, een fietstocht, bingo, een bring-yourown-food-lunch en verder vooral heel veel muzikale en culinaire gezelligheid op de Brink! www.depoel-netersel.nl

WELONS FESTIVAL

Voor de tweede keer: zomèr un fisje in Reusel. Zelfde locatie, zelfde tijd, maar een nóg vettere line-up! Met onder andere de Black Swords, Route66, DJ Dave Bullens, Perfect dialect en nog veel meer gave bandjes! www.zomerunfisje.nl

▶▶21 t/m 29 juni - Luyksgestel (De Hunnebergen)

DE STAD - STICHTING KEMPEN PRODUCTIES Om te vieren dat Karel de Stoute 550 jaar geleden hoogstpersoonlijk stadsrechten aan Bergeijk gaf, brengt Stichting Kempen Producties het spektakelstuk De Stad! Stap door de kasteelpoorten van het Luykgestelse openluchttheater terug in de tijd en laat je verrassen door veel talent uit de regio. www.hunnebergen.com

KERMISsen Zwieren en zwaaien in de Brabantse Kempen. Deze maanden is het altijd wel ergens kermis!

▶▶15 t/m 18 juni - Riethoven ▶▶22 t/m 25 juni - Hapert & Luyksgestel ▶▶29 juni t/m 2 juli - Hoogeloon & Oostelbeers ▶▶5 t/m 9 juli - Eersel ▶▶6 t/m 9 juli - Hooge Mierde ▶▶13 t/m 17 juli - Bergeijk ▶▶27 t/m 30 juli - Duizel

nog meer te doen 39


ALTIJD WAT TE

DOEN

ECO-NATUURMARKT

▶▶28 juni – Eersel (Markt)

MUSIC ON PAYDAY Voor de 16e keer steken Eerselse ondernemers en hun medewerkers de provinciale weg over om samen met dorpsgenoten het begin van het weekend te vieren. Een gratis, bruisend festival met non-stop live muziek! www.musiconpayday.nl ▶▶28 juni – Bergeijk (De Kattendans)

JUBILEUMFEEST 25 JAAR DE KATTENDANS ▶▶22 & 23 juni - Biest-Houtakker (Sportpark De Stevort)

APENKOOI FESTIVAL Oeh-oeh-ah-aaaah! Op zaterdag lekker zwieren zwaaien kontje draaien met o.a. JOHNNY 500, Puinhoop Kollektiv & Daisy. En op zondag ook nog volop feest voor jong en oud. Kom ook ravotten! www.apenkooifestival.nl ▶▶23 juni – Eersel (Markt)

ONTBIJT OP DE MARKT Goedemorgen! Vandaag ontbijt je op het knusse marktplein van Eersel. De omliggende restaurants verzorgen een heerlijk petit dejeuner voor jou en je eetkameraden. Kaartjes koop je bij TIP Eersel. www.tipeersel.nl ▶▶23 juni – Eersel (De Muzenval)

▶▶28 t/m 30 juni – Hilvarenbeek (Vrijthof)

ELASTIEK Joepie! Een nieuwe editie van het gratis festival Elastiek vindt plaats in het groene hart van Hilvarenbeek. Speciaal voor de jonge elastiekers is er op zondag een uitgebreid kinderprogramma mét Pannenkoekenconcert! www.elastiek.nl ▶▶28 t/m 30 juni – Oirschot (Markt)

À LA DIN – SIDANZA (4+)

ZINDEREND OIRSCHOT

Marktkoopman Nidala neemt je mee in het prachtige verhaal over het meisje Dina. Ze droomt over een toekomst met de man van haar dromen. In het kasteel woont haar ongelukkige droomprins. Zouden ze elkaar vinden? Een dansvoorstelling vol passie, spanning, humor! www.muzenval.nl

Hartje zomer zindert Oirschot als nooit tevoren! Drie dagen feest en volop muziek midden in Oirschot. www.zinderendoirschot.nl

▶▶23 juni – Riethoven (De Kemphaan)

VLOOIENMARKT – V.C. RIETHOVEN Dankzij de vele vrijwilligers van volleybalvereniging Riethoven, loopt deze vlooienmarkt ieder jaar weer op rolletjes. Meuk is leuk!

BENJAMIN DE BEER

40

Het afgelopen seizoen stond al flink in het teken van het 25-jarig jubileum van De Kattendans, maar een spetterende afsluiting stond nog op het verlanglijstje. En dus organiseren ze een geweldig knalfeest op het veld achter het theater met o.a. André Hazes en Danny Vera op het podium! www.kattendans.nl

▶▶29 & 30 juni – Oirschot (Oerlesedijk)

WEDSTRIJDEN ZUID Twee dagen wordt er gewerkt, gekletst, gelachen, gestreden, genoten en gewonnen door de beste IJslandse paarden en ruiters bij Stoeterij de Breidablik in Oirschot. Fantastische sport, goede faciliteiten en een heerlijke sfeer. www.wedstrijdenzuid.nl ▶▶30 juni – Bergeijk (Natuurtuin ’t Loo)

YUNG INTERNET OP WOO HAH! ▶▶29, 30 juni en 3, 6 & 7 juli – Weebosch (Charles de Backerplein)

ZOMER ’65 – DE KEMPENGALM In het anders zo rustige Weebosch kriebelt de opwinding. Tijden veranderen in rap tempo en de onschuldige jeugd lijkt besmet met allerhande zeden verwilderende praktijken. De zomer van 1965; een openluchtspektakel, overgoten met een gevarieerde mix van liedjes die destijds in de Top 100 stonden. www.dekempengalm.nl

JULI

▶▶6 juli – Vessem (De Gouden Leeuw)

BBQ FESTIVAL Een BBQ festival voor jong en oud in de prachtige Beerze brouwerijtuin! Met 4 pitmasters, 1 BBQ DJ en 5 te gekke coverbands! www.degoudenleeuwvessem.nl/tickets ▶▶6 & 7 juli – Wintelre (start: De Rosdoek)

KUNST KIJKEN WINTELRE Eens per vijf jaar organiseert Wintelre een kunstroute van ca. 10 km langs inwonende kunstenaars. Dit jaar zullen er voor de vierde keer, op 11 locaties, werken van 20 kunstenaars worden geëxposeerd. www.wintelre.info ▶▶7 juli – Reusel (Centrum)

TERRASTHEATER 2019 Zorg ervoor dat je om half 2 een mooi plekje hebt bemachtigd op een van de Reuselse terrassen. Bestel een drankje en laat je de rest van de middag verrassen door geweldig entertainment. Diverse theatergroepen gaan de terrassen langs om je te vermaken met hilarische sketches! www.ccdekei.nl ▶▶12 juli – Luyksgestel (De Hunnebergen)

ECO-NATUURMARKT

BENJAMIN DE BEER (MUSICAL, 4+)

De natuurtuin staat in volle bloei en het gonst er van leven. Kom genieten van de natuur, muziek, dans en kunst. En natuurlijk ook van de vele kraampjes, gevuld met biologische producten, ecologische ideeën en vele biologische en vegetarische hapjes en drankjes. www.natuurtuin.org

Jong én oud geniet van Benjamin de Beer, een kleurrijke musical naar een verhaal van Herman van Veen. Hij schreef ook de muziek en liedjes. Papa, mama en Benjamin beer moeten vluchten voor het smeltende ijs. Ze komen in een groene wereld waar ze niet welkom zijn. www.hunnebergen.com


▶▶12 T/M 14 juli – Hilvarenbeek (Beekse Bergen)

▶▶28 juli – Bladel (Centrum)

WOO HAH!

ZOMERMARKT 2018

Woo Hah! is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van Europa’s beroemdste hiphopfestivals. Dit jaar voor het eerst met de Beekse Bergen als decor. Put your hands up! www.woohahfestival.com

De Bladelse zomermarkt is een van de oudste en meest gevarieerde markten in de Kempen. Ook vandaag staat de Sniederslaan weer vol met vele kramen en zijn alle winkels geopend! www.zomermarktbladel.nl

▶▶14 juli – Hoogeloon (Hoogcasterseweg)

TOTAAL FESTIVAL

▶▶28 juli – Vessem (Keijenhurkseweg)

MIDZOMER FESTIVAL HOOGELOON Na de Loonse Lentemert wordt nu voor de tweede keer ook het Midzomer Festival Hoogeloon georganiseerd. Geen braderie, maar volle bak feest. De eetkramen zijn geregeld, de biertap is besteld en drie geweldige bands (Multiple Choice, De Zjoem & Lyllyck) zijn geboekt! www.facebook.com/MidzomerFestivalHoogeloon ▶▶21 juli – Baarschot (centrum)

BAARSCHOTSE JAARMARKT Meer dan 100 kraampjes met koopjes, lekkernijen en tweedehands spulletjes. Bewonder zeker ook de historische oude tractoren en werktuigen en beland dan op één van de terrassen! www.comitebaarschot.nl

TREKKERTREK & BOERENDAG ▶▶23 t/m 28 juli – Bladel (Bossingel)

TOTAALFESTIVAL BLADEL Zes dagen lang muziek, theater, lekker eten en vele speciale biertjes. Dans, proef, proost en geniet op dit supergemoedelijke gratis festival! www.totaalfestival.nl

Hoe gingen boeren vroeger te werk? Vessem gaat even terug in de tijd. Daarnaast is het vol gas genieten van de trekkertrek! www.trekkertrekvessem.nl TREKKERTREK EN BOERENDAG

▶▶27 juli – Vessem (de Gouden Leeuw)

THE BEATLES REVIVAL Eén van de beste en populairste tribute bands van Europa komt naar Vessem. Hoor én zie de ongelooflijke gelijkenis met de echte Beatles! www.degoudenleeuwvessem.nl/tickets

Zondag open 12:00 - 17:00

stoelkussens v.a.14,95

Modulair: Stel uw eigen loungeset samen!

loungesets v.a.599,-

parasols v.a.29,95

Hoofdstraat 18 Hoogeloon T. 0497-682017 www.robbies-tuinmeubelen.nl Ma 13:00-18:00 Di - Vrij 10:00 - 18:00 Zat 10:00 - 17:00 Zon 12:00 - 17:00 41


k j i l e k k a Keim ... maar wat is het? Win dit product + een Cadeaubon van € 25,-

Mail jouw antwoord naar watishet@contentmagazine.nl

En dít was het vorige keer...

In deze handige lunchpot neem je je yoghurt met muesli of soepje met croutons moeiteloos mee. Het grote voordeel: wat knapperig moet blijven blijft knapperig, dankzij de twee compartimenten. Ideaal voor onderweg, bij een picknick of op je werk! Prijs € 14,99

VAN DEN SINDS 1904

En de winnaar is… Iris Schellekens uit Bergeijk 42

HURK Dijk 3 in Eersel • q0497 – 512341 e www.vandenhurkeersel.nl


ONGEKEND

LEVENSDOEL De 72-jarige keeper Han Hendriksen uit Bladel is een bekend gezicht op sportpark De Smagtenbocht. Zijn leeftijd weerhoudt hem niet van de groene velden. Nog wekelijks houdt hij de ballen uit het doel van Bladella 9. Fotografie: Tom van Limpt • Tekst: Lobke Kapteijns

Voor m’n zeventigste verjaardag kreeg ik een gouden rollator van het team. Achter op m’n shirt staat het getal zeventig. Daar is een jaar geleden een plus bijgezet. Ja, bij Bladella kennen de meesten me wel, maar ook bij clubs waar we tegen spelen. Terrein-

knechten zien me al decennia komen: ‘ben je nou nog steeds actief?!’, roepen ze dan. Tegenstanders reageren ook positief en met veel respect. Voetballen is nooit mijn ding geweest. Ik kan wel hard rennen maar met de bal aan m’n voeten gaat me dat minder goed af. Als keeper heb ik het gevoel dat ik de winst kan behalen voor het elftal, dat maakt het mooi. Je moet ook wel een brede rug hebben. Want als we verliezen, kun je ook de pispaal zijn. Tuurlijk, ik heb in al die jaren ook wel blunders gemaakt. Zo wilde ik ooit een bal in het

veld gooien, vanuit de goal. In m’n ooghoek zag ik een aanvaller aan komen sprinten, dus ik gaf de bal een extra zwaai. Gooi ik ’m zo in eigen doel. Daar baalde ik flink van. Gelukkig heeft m’n team me nooit weggestuurd! Ik merk wel dat ik ouder word. Vier jaar geleden kon ik twee wedstrijden per dag keepen, nu ben ik na één wedstrijd echt klaar. Herstellen van blessures duurt ook langer. Volgend jaar ben ik vijftig jaar getrouwd. Wie weet is dat een goed moment om te stoppen. Misschien. ◆ 43


Jeffrey kreeg IMPLANTATEN

John heeft een nieuwe PROTHESE

Willem heeft een BEUGEL

Tom komt elk halfjaar op CONTROLE Ria vindt het fijn dat alle zorg onder ÉÉN DAK is

Sophie heeft zojuist een afspraak bij de MONDHYGIËNIST gemaakt

Gebint 1P (Gezondheidscentrum Dolium), Eersel Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8:00 - 12:30 uur en van 13:15 - 17:00 uur binnenkort op vrijdag van 8:00 - 12:00 uur

WWW.M3.NL

Tel: 0497-519952