Content Magazine - Editie 13

Page 1

MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL - DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN OIRSCHOT

Vaderdag

om te

zoenen

Woestijn in de

Kempen DE OUDE TOREN

van

Oostelbeers #13 JUNI / JULI 2015

Graag gezien in de Brabantse Kempen!VOOR MAGAZINE

ES EERSEL, DE GEMEENT

EL BLADEL, REUS BERGEIJK,

T EN OIRSCHO RENBEEK DEN, HILVA - DE MIER

Voorn g

Vaderdteag

om

zoenen

ijn Woest de in

Ke m pe n

DE OUDE TOREN

va n

Oo ste lb ee rs ! e Kempen Brabants en in de Graag gezi

#13 JUNI / JULI

COLOFON Content Magazine verschijnt 6x per jaar in een oplage van 43.500 in de gemeentes Eersel, Bladel, ReuselDe Mierden, Bergeijk, Hilvarenbeek en Oirschot. Huis-aan-huis in een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. Graag gezien in de Brabantse Kempen!

a a nva

2015

CONCEPT & CREATIE Ralf van der Burgt 6

VADERDAG OM TE ZOENEN

Zacht scheren met De Heerensalon

9

CONTENT ZOMERPUZZEL

Kans op mooie prijzen!

10 DE OUDE TOREN VAN OOSTELBEERS Streekverhalen 13 BIKINIMODEL UIT BLADEL

Onder de hoed van Livera

SALES & CREATIE Kim Sandee

6

14 BRABANTSE NATUURPOORTEN

Natuur ontdekken in de Brabantse Kempen

18 ECHTSCHEIDING EN DE EIGEN WONING

Denetax geeft fiscaal advies

19 DOOR DE BRIL VAN…

Jos A.F. Plasmans uit Bladel

22 GÉÉN ITALIAANS RESTAURANT

DiVino Restaurant & Wijnbar

24 TWEE JAAR CONTENT MAGAZINE

13

Een kijkje achter de schermen

26 EERSEL IN 1912 EN BERGEIJK IN 1915

Kijk toen dan Voordeur van Woonplaza Bladel

33 VOET & GOED WANDELVERHAAL

Camino naar Santiago de Compostella

34 WOESTIJN IN DE KEMPEN Buurtnatuur

22

36 GOED ZIEN DAT JE ER GOED UIT ZIET

Evenementen in de Brabantse Kempen

43 ONGEKEND Versteld

ADVERTEREN

IN CONTENT MAGAZINE?

BEL 0497 - 582161 OF MAIL CONTENT@CONTENTMAGAZINE.NL

Natuurlijk gezond met de Gezonde Teut

40 ALTIJD WAT TE DOEN

WIJ ZIJN UITERMATE CONTENT OVER Paul Holtman, Sem & Juul van den Borne, Linda van Krieken, Harrie Rossiau, Jos Plasmans, Himmet Ayan, Jan van Vroenhoven, Sanidrome van de Ven, Center Parcs De Kempervennen, IJssalon De Smaak, Wim van Dooremolen, Harrie Grielen, Arjan Jonker, Ivy Gommers, Jos Peters.

Ook voor uw bedrijf heeft Content Magazine vele creatieve en effectieve mogelijkheden. We denken graag met u mee.

Lensimplantatie bij FYEO Medical

39 HOOG CHOLESTEROL

FREELANCE MEDEWERKERS Tom van Limpt (fotografie) Imca van de Weem (fotografie) Hanneke Meier (fotografie) Niek Totté (fotografie) Gijs Spierings (fotografie) Femke van Houts (fotografie) Twan Klomp (luchtfotografie) Stijn Lamers (tekst) Sandra Willemen (tekst) Lex Peeters (fotografie & tekst) Norman Rechburg (creatie)

Coverfoto: Gijs Spierings Covermodel: Linda van Krieken Locatie: IJssalon De Smaak, Eersel

28 MET DE (NIEUWE) DEUR IN HUIS

ONTWERP & VORMGEVING D & B Communicatie BV

40

© Copyright Content Magazine 2015

3


Hoge kwaliteit / Lage prijs

Robbies meubelen.nl Goede service gegarandeerd

Uit voorraad leverbaar

diverse kleuren/opstellingen

v.a.

499,-

(hoek)banken

Inruil mogelijk

accessoires v.a. 9,95

uit voorraad leverbaar

kast 199,-

tv-kast v.a. 199,-

v.a.

v.a.

49,95

(arm)stoelen

v.a.

salontafel v.a. 99,-

ten

n, modellen, ma

diverse kleure

bank 499,-

alles uit voorraad leverbaar!

v.a.

Ma 13:00-18:00 Di - Do 09:00 - 18:00 Vrij 09:00 - 20:00 Zat 09:00 - 17:00

Hoofdstraat 18 Hoogeloon

299,95

robuuste eettafels

T. 0497-682017

www.robbies-meubelen.nl

v.a.

295,- euils

(sta-op)

faut

HOE KAN IK AUTOSCHADE VOORKOMEN?

TIP

9

Zomerseizoen! Houd jezelf koel: Zet airco aan en drink genoeg.

040 - 2012636 www.beukersgroep.com


Content

op Vaderdag

Al sinds Maria worden moeders uitbundig vereerd. Pas honderd jaar geleden was het dan eindelijk de beurt ons; de papa’s. In 1908 werd Vaderdag geïntroduceerd, naar verluid om het doorzettingsvermogen van vader te eren. Volledig terecht. Want vader zijn is bikkelen, tanden op elkaar, doorbijten en afzien. Jazeker, natuurlijk, er is ook die fantastische, onbetaalbaar liefdevolle kant. Laat ik dat er voor de zekerheid direct achteraan melden, om misverstanden te voorkomen en verwijten te ontwijken. Maar echt, vader zijn in de moderne tijd, dat is doorzetten. Vader worden, dat is zo gepiept. Maar vader zijn? Hoe doe je dat? Nog niet eens zo heel lang geleden, was de rol van vader overzichtelijk. We waren kostwinner, beschermden ons gezin, we waren de baas in huis en op zondag sneden we een stuk vlees aan. Maar in de afgelopen halve eeuw is het leven van de vader radicaal veranderd. Plots zijn we betrokken bij de opvoeding, verschonen we luiers en staan we, met kortingsbonnetje in de hand, bij de Etos billenzalf te kopen. Geen wilde haar op mijn hoofd had dat ooit kunnen bedenken... Rechtstreeks vanuit een zakelijke afspraak beland ik tussen Nijntje en geschaafde knietjes. Het is combineren en plannen en de rest voltooi ik op karakter. Geen punt. Maar aan één ding wen ik nooit. Ik heb geen tijd meer... geen tijd om niets te doen. Als tegenwicht aan alle poeha, om te relativeren of om simpelweg ongestoord in de verte te staren. Het is een natuurlijke drang van de man om even op zichzelf te zijn. Gewoon, leeghoofdig niksen. En voor de man die pa wordt blijkt dat een schaars goed.

En nu is er dus Vaderdag. Dag van zelfgeknutselde frutseldingen, dag van nieuwe boxershorts, dag van de nieuwe douchegel. Maar tijdens deze dag is er één geschenk waarmee je de man echt verwent: 24 uur niks. Laat me deze Vaderdag zalig nietsdoen. Geen verwachtingen, geen verplichtingen. Laat me luieren, laat me dagdromen. Deze Vaderdag wil ik mezelf weer eens ouderwets stierlijk vervelen. Benieuwd of ik dat nog kan.

Ralf


Vaderdag om te zoenen! Zacht scheren met zwaar geschut

Fotografie: Femke van Houts Modellen: Sem & Juul van den Borne Met dank aan: Sanidrome van de Ven


Goed scheren; het lijkt een bijna verloren kunst. Generaties lang werd meesterlijk goed scheren van vader op zoon doorgegeven. Maar de hedendaagse man heeft nauwelijks nog benul van die traditionele natte scheerbeurt waar onze grootvaders zichzelf op trakteerden. Het dagelijkse scheermoment is bij veel Nederlandse mannen geen ambachtelijk ritueel meer, maar een vervelend haastklusje. Hij is gewend geraakt aan de simpele wegwerp scheermesjes die de winkelschappen domineren. Maar wat blijkt? Het traditionele mannelijke scheerritueel maakt zijn comeback!

S

teeds meer mannen herontdekken de passie voor het klassieke natscheren met het open mes. Hun aantal groeit jaar na jaar. Zo verandert de dagelijkse scheerbeurt van een hinderlijk klusje weer naar een ontspannend en verzorgend ritueel om naar uit te kijken. Gun jezelf de tijd voor een ambachtelijke scheerbeurt en haal het authentieke scheergevoel weer terug. Met een geurige goede scheerzeep, een fijne kwast van puur dassenhaar en een klassiek stoer scheermes. Al die scheeraccessoires en robuuste materialen zijn ook nog eens een pronkstuk op je badkamer. STOER EN AAIBAAR Op Vaderdag verwennen we de man des huizes. Dit jaar ook eens wat anders cadeau dan boxershorts, badschuim of een schroefmachine? Bij De Heerensalon in Bladel vind je schitterende geschenken waarmee een man zichzelf dagelijks verwent! Laat papa (en jezelf) genieten van een zachte gladde huid en een stoere scheerset.

SCHEERMES Een vlijmscherp open scheermes langs je wang laat elke baardhaar kansloos. Stoer, maar in de handen van een beginner levensgevaarlijk, dus misschien nog een brug te ver. Neem dan zo’n robuuste Safety Razor, in de volksmond ook wel een krabbertje genoemd. Dit authentieke scheersysteem gaat een leven lang mee en werkt met vervangbare dubbelzijdige mesjes. Voordelig, extreem comfortabel en een super glad scheerresultaat. Ben je wel gecharmeerd van deze robuuste scheerspullen, maar blijf je toch liever bij ‘t vertrouwde scheren? Neem dan één van de Gilette compatable scheersystemen. Op dit moderne design scheermes klik je gewoon je Mach3of Fusion scheermesjes. Dit robuust gereedschap ligt heerlijk in de hand en geeft toch net een andere uitstraling.

SCHEERKWAST & ZEEP Met een scheermes alleen ben je er nog niet. Een fijne scheerkwast en een goede, geurige scheerzeep zijn essentieel voor je

ochtendritueel. De meeste mannen denken dat een beetje huidirritatie en een trekkerig gevoel gewoon bij het scheren hoort. Niets is minder waar! Gebruik scheerzeep in plaats van scheerschuim; dit verzacht en verzorgt je huid en maakt scheren een stuk makkelijker. BALSEM Een fijne balsem laat je gezicht soepel en zacht aanvoelen. Het geeft daarbij een langdragende geur. Eventueel nog te versterken met een eau de toilette. Onweerstaanbaar!

VAN DE HEERENSALON MÜHLE SAFETY RAZOR Deze verchroomde safety razor is klassiek, stijlvol, mannelijk en voor € 34,- is ie de jouwe! (Ook verkrijgbaar in houder met kwast)

GILETTE COMPATABLE SCHEERMES In dit stijlvolle scheermes van Wengé hout en vernikkeld messing klik je je vertrouwde Mach3 mesjes. Een pronkstuk op je badkamer! Scheermes Il Ceppo Heritage € 52,50 Houder € 16,60

ARLINGTON AFTERSHAVE BALSEM D.R. Harris & CO LTD. is één van Londen’s oudste apotheken, al meer dan 200 jaar gevestigd in St James’s Street. Arlington balsem is een klassieke, licht geparfumeerde, frisse geur. Bijzonder geschikt voor een droge of schrale huid. € 32,50

DE HEERENSALON Bij De Heerensalon zijn alle mooie scheerproducten te zien, te ruiken, te voelen en te koop. We adviseren je en helpen je kiezen. Wil je onze complete collectie online bekijken? Ga dan naar www.scheersalon.nl.

Sniederslaan 75 in Bladel • Tel. 0497 – 384944

www.deheerensalon.nl

7


‘Gezellige baan met zeer uitdagende greens’

KERAMISCHE TUINTEGELS G O L F BA A N

IS PRACHTIG, BLIJFT PRACHTIG!

Op zoek naar een leuk (bedrijfs)uitje? Wij verzorgen ook golf clinics v.a. € 19,50 p.p. Golft u al? Lever deze advertentie in en ontvang GRATIS een Driving Range kaart t.w.v. € 5,- i.c.m een 9-holes greenfee.

Golfbaan De Achterste Hoef Troprijt 10 | 5531NA | Bladel | T 0497 381579

info@golfbaan-achterstehoef.nl facebook.com/golfachterstehoef

www.golfbaan-achterstehoef.nl

Voor sommige mensen (zoals wij) is in de tuin werken hun lust en leven. Anderen zijn zo druk, dat ze in hun tuin liever relaxen om een beetje bij te komen. Beide opties geven rust.

Hoveniersbedrijf Tuinperspectief is de specialist voor ontwerp, aanleg en onderhoud van uw tuin.

info@tuinperspectief.nl • www.tuinperspectief.nl Donkbeemd 20 Lage Mierde • 013 - 5091296 • 06 - 28120921

Slaap lekkerst

bij dé slaapexpert van de Brabantse Kempen. ACTIE

GRATIS BED

Bij aankoop van 2 TEMPUR matrassen met elektrisch verstelbare bedbodems*

* Vraag naar de voorwaarden.

DIESSEN WILLIBRORDUSSTRAAT 1 │ 013 - 5042823 BLADEL MARKT 28 │ 0497 - 382433

delaatslaapexpert.nl


Content ZOMERPUZZEL 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 2 3 4 5

Wie helpt je bij de fiscale gevolgen van een scheiding? Wat is de sleutel tot de Brabantse natuur? Hoe heet het nieuwe restaurant in Hapert? Dit beeldje staat voor een voordeur van… In welk Kempisch dorp vind je deze molen?

5e letter 4e letter 2e letter 4e letter 6e letter

6 7 8 9 10

Bij welke winkel koop je authentieke scheerspullen? 2e letter Welke theesoort verlaagt je cholesterol? 7e letter Waar staat deze verlaten toren? 7e letter Uit welk dorp komt de schrijver van dit Wandelverhaal? 4e letter Waar kocht deze zonaanbidster haar bikini? 1e letter

Oplossing 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

De oplossing Winterpuzzel editie april/mei was: GRASMAAIER En de winnaars zijn… • Ine Nooijens uit Diessen (Italiaanse verwenplank van Jumbo Dick van Gerwen) • Ivanka Luijten uit Duizel (Cadeaubon van Franken-Kleding) • Roel de Bruijn uit Lage Mierde (Dinerbon van Eeterij ’t Nekkermenneke)

Prachtige prijzen! 1x Handgemaakt wijnrek van

RUW Meubelen t.w.v. € 99,-

1x Diner voor twee bij

DiVino Restaurant & Wijnbar

1x Twee maanden verse bloemen

van Bloemsierkunst BLOOM

Hoe kun je winnen? Mail je oplossing, samen met je N.A.W. en telefoonnummer vóór 10 juli naar:

winnen@contentmagazine.nl De uitslag maken we bekend in de volgende Content Magazine en via facebook.com/magazinecontent. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.


Streekverhalen

De eenzame,

oude toren va n Ooste lbe e rs

Met dank aan: Jan van Vroenhoven, Heemkundekring Den Beerschen Aard

W

ie wel eens op de N395 van Middelbeers naar Oostelbeers rijdt, heeft vast ooit opgemerkt dat er in de verte een toren staat. In de Beerzen noemen ze haar liefkozend ‘Den Ouwe Tôrre’; oud en eenzaam, omringd door bomen en velden. Wat doet die toren daar toch zo alleen? Hierachter schuilt een eeuwenoude geschiedenis; de toren speelde een grote rol in de historie van de Beerzen. Begin 1200 kreeg Oostelbeers het patronaatsrecht. Dat betekende dat zij voor het eerst een kerk mochten bouwen en die werd al gauw gerealiseerd. Enkele jaren later werd hier ook nog een toren aan vast gebouwd. De kerk was het centrale punt van Katholiek Oostelbeers. Maar in de 17e eeuw kwam hier verandering in; Protestanten pikten de kerk in. Hierdoor werden de Katholieken weggedreven, waarna ze heil zochten in een zogeheten schuurkerk. Toen ze tegen het einde van de 18e eeuw hun kerk weer in bezit kregen, was deze in

een zeer slechte staat. Rondom de schuurkerk was inmiddels een nieuwe dorpskern ontstaan. De oude kerk lag nu te ver weg van het ’nieuwe’ Oostelbeers. En dus bleef de kerk moederziel alleen achter. In de tijd van Napoleon kreeg de toren nog een tijdelijke functie; ze diende als sein- en uitkijktoren. Voor lange afstanden communiceerde Napoleon via een semafoor, ook wel telegraaf genoemd. Semaforen waren seintorens met beweegbare armen erbovenop, waarmee verschillende combinaties konden worden gevormd. Deze stelde letters voor die van veraf met verrekijkers gelezen konden worden. De kerk is daarna nooit meer gebruikt en eenzaam achter gelaten. Tientallen jaren later stortte het gebouw in uit verwaarlozing. Vreemd genoeg bleef de toren wel overeind staan, tot op de dag van vandaag. Inmiddels is de mysterieuze Oude Toren is een officieel rijksmonument. Ben je een keer in de buurt? Sla dan eens het zandweggetje in en breng haar een bezoekje. Beslist de moeite waard!


11


Voedingscoach Anja Bastings is bekend van:

Volg de cursus online via e-coaching of bij

I N U 21 J A G

RD E D A V OOK R E S I

N! HIPP A M E D VO O R

Midden in het winkelhart van Bladel presenteren wij een collectie interieur artikelen, sieraden, tassen, horloges en veel meer leuks. Bijzondere cadeaus voor elke prijs en wekelijks nieuwe items!

Bel

in Eersel of Bladel.

Vergoed door diverse zorgverzekeraars! O.a. CZ, VGZ, AGIS, Univé, Achmea ES AIMACHIN ATIE NIEUWEACNHAINE REPACERSO 0495 - 593760 | www.fit-slank.com IRES NAAIM N & TEXTIEL AC J FOURNITUREN G S T O M E R I KLEDI

ES AIMACHIN ATIE NIEUWEACNHAINE REPACERSO IRES NAAIM N & TEXTIEL AC J FOURNITUREN G S T O M E R I KLEDI ES AAIMACHIN NIEUWE N INE REPARATIE NAAIMACHG S T O M E R I J KLEDIN

hipp woon en kado • Sniederslaan 29 in Bladel

www.hippwoonenkado.nl

BURG. MAGNEESTRAAT 44 • BERGEIJK • 0497 - 571337

www.naaimachinehuis.nl


A. uit Gemeente Bladel 17 jaar, single

onder de

van livera

EINDEXAMENSTRESS Momenteel zit ik midden in de eindexamens; super spannend en stressvol. Ik ben er druk mee: samenvattingen lezen, oefenexamens maken, maar zo nu en dan ook wat ontspanning. Het is een fijne afleiding om tussen de examens door te mogen poseren voor Livera. Het is een mooie rubriek en ik vind het leuk om voor de camera te staan. Vooral nu ik in bikini mag, dat voelt toch net iets veiliger dan lingerie. STUDENTENKILO’S 11 juni krijg ik de uitslag, dus vlak na het verschijnen van deze Content Magazine is bekend of ik geslaagd ben of niet… Ik ga deze zomer sowieso goed feest vieren! Ik ga voor het eerst met mijn vriendinnen op vakantie naar het buitenland. Luieren op het strand, stappen, Italiaanse ijsjes snoepen en vooral heel veel pizza’s eten! Dat kan voor een weekje geen kwaad, ik kom namelijk niet snel aan. Ik sport veel, maar niet om in vorm te blijven. Het is fijn en ik krijg er een goed gevoel van. Gezond eten doe ik graag, dat vinden we thuis allemaal belangrijk. Ik ben overigens wel bang voor de beruchte 7 studentenkilo’s. Na de zomer ga ik hopelijk studeren en ook op kamers. Bij het studentenleven hoort onregelmatig en ongezond eten en drinken. En dus kilo’s aankomen. Maar dat wil ik niet, ik wil echt proberen gezond te blijven leven. HET SETJE Deze bikini vond ik meteen leuk! Het printje van het topje is lekker vrolijk en mooi in combinatie met het eenvoudige broekje. Met de ‘Mix & Match’ lijn van Livera kun je verschillende broekjes, topjes, kleurtjes en printjes met elkaar combineren. Uiteindelijk vond ik deze het gaafst en lekker kleurrijk. Het topje sluit goed aan, is stevig en daarbij ook nog strapless te dragen.

Mix & Match van Livera Swimwear

€ 19,99 Bikini top Bikini broekje € 14,99

LIVERA BLADEL Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Mooiste aan mezelf: Mijn buik Minder tevreden over: Mijn bovenbenen

DURF JIJ OOK ONDER DE HOED VAN LIVERA? Laat jezelf zien in stijlvolle lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Meld je aan via content@contentmagazine.nl. Oh ja, het setje krijg je cadeau!

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927 Volg ons op:

www.facebook.com/LiveraBladel 13


Lekker buiten at u u rpoorte n bij de N pe n! in de K e m

In onze Brabantse Kempen vind je prachtige natuurgebieden. Je kunt het beste genieten van dit natuurschoon bij één van de zes Natuurpoorten. Deze poorten zijn namelijk hét startpunt om de mooie, groene omgeving van onze streek te ontdekken en te beleven. Dat kan op allerlei manieren: relaxed genietend vanaf een terras of lekker wandelend of fietsend, want alle Natuurpoorten liggen aan het wandel- en fietsknooppuntennetwerk. Wat te denken van de Cartierheide tussen Eersel en Postel: een ongerept heidegebied met schitterende vennen. De Peelse Heide bij Reusel: een heel gevarieerd natuurlandschap met vele diersoorten. Of het bosrijke Landgoed De Utrecht, ten zuiden van Esbeek, met zijn uitgestrekte heide, omvangrijke vennen en rijke flora en fauna. Ook bijzonder zijn het beekdal van de Beerze, een water- en vogelrijk gebied, het riviertje de Reusel met zijn schilderachtige omgeving en de afwisselende natuur in het Land van de Hilver.

NATUUR ONTDEKKEN EN BELEVEN BIJ DE NATUURPOORTEN De Natuurpoorten herken je direct aan de grote sleutel bij de entree. Bij alle zes de natuurpoorten vind je een horecavoorziening, ruime parkeergelegenheid en informatie over fiets- en wandelroutes, de natuur en de cultuurhistorie in de omgeving. Je kunt er van alles beleven: maak eens een wandeling met de boswachter of ga er sportief op uit met paard of mountainbike. Beleef de spanning hoog in de lucht van een klimtoren, ga actief het water op of volg met je gezin of een vriendengroep een uitdagend outdoor-programma! SLEUTEL TOT DE BRABANTSE NATUUR Niet alleen in De Brabantse Kempen, ook in de rest van Brabant vind je Natuurpoorten. Ze vormen de toegang tot de aangrenzende natuur. Onder het motto ‘Zo lekker buiten’ word je uitgenodigd om de Brabantse natuur te beleven. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten groeit dit jaar uit naar dertig locaties. Voor meer informatie, bezoek de website www.natuurpoorten.nl


NATUURPOORT DE BRANDTOREN

NATUURPOORT DE WITRIJT

NATUURPOORT WEELDSE HEIDE

ONDERNEMERSVERENIGING

NATUURPOORT

DE WITRIJT

Rustig en omgeven door talrijke bossen, vlakbij de Grote en Kleine Cirkel, ligt Natuurpoort De Brandtoren. Een ideale plaats om aan te leggen tijdens je fiets- of wandeltocht. Of om even uit te blazen na een rondje over de trimbaan of een uitdagende tocht over het 11 meter hoge touwparcours van Outdoorpark Reusel. Natuurliefhebbers genieten volop van het mooie natuurschoon in de bijentuin of kijken vanuit ‘de Nieuwe Brandtoren’ uit over de mooie Brabantse Kempen.

Natuurpoort De Witrijt is uniek omdat hier drie horecaondernemers samenwerken om het je naar de zin te maken. Samen hebben deze ondernemers veel te bieden: dagrecreatie, authentieke horeca en overnachtingsmogelijkheden in een prachtig gelegen stiltegebied. Omsloten door drie natuurreservaten is het een oase van rust, waar je op ieder gebied weer helemaal bij kunt tanken. Proef, beleef en geniet van wat de ondernemers te bieden hebben.

REUSEL | BURG. WILLEKENSLAAN 2

BERGEIJK | WITRIJTSEWEG 15

www.ouwe-brandtoren.nl

NATUURPOORT DE SPOORDONKSE WATERMOLEN

• Hof van Heden • SBP Outdoor • Landschapsakker De Oude Belg www.dewitrijt.nl

NATUURPOORT TER SPEGELT

Natuurpoort Weeldse Heide ligt aan de rand van Landgoed de Utrecht, tussen het Zwartven en het Panneven. Een uitstekende uitvalsbasis voor dagrecreanten, zoals ATB-ers, ruiters en wandelaars. Spelen kan ook volop binnen de natuurpoort. Het grote Speelbos en de Spartelvijver bieden hiervoor ruime mogelijkheden. Je vindt hier verschillende speeltoestellen, een speelstrand, een spraypark en een natuurzwemvijver. En natuurlijk kun je tussendoor genieten van een lekkere kop koffie of een heerlijk tapbiertje bij bospaviljoen De Spartelvijver. HOOGE MIERDE | WEELDSEWIJK 1

www.spartelvijver.nl

NATUURPOORT DE REUSELHOEVE

Kanoboerderij rheeenn K VVooorhe

In het dal van de Beerze ligt de Spoordonkse Watermolen. Dit is de meest westelijke watermolen van Nederland waar door waterkracht graan wordt vermalen tot meel en elektriciteit wordt opgewekt. De oudste resten van de molen zijn van het jaar 1320. Bij de molen is een horecavoorziening waar je uitgebreid kunt eten en drinken met uitzicht op het dal van de Beerze. De molen is vaak het startpunt voor een wandeling in het aangrenzende natuurgebied de Kampina met zijn robuuste natuur met vele kenmerkende planten, vogels en insecten.

Natuurpoort TerSpegelt is hét uitgangspunt om de prachtige Brabantse Kempen te ontdekken. Ga heerlijk fietsen of wandelen door het bos en op de Cartierheide. Voor kinderen is er een uniek Kabouterpad. Liever wat meer actie? Bij Natuurpoort TerSpegelt starten diverse mountain-bikeroutes en een ruiterpad. Genieten van lekker eten en drinken na een tocht door dit mooie en natuurrijke grensgebied? Daar is De Keizer eten & drinken de perfecte locatie voor! Op het zonnige terras, op de veranda bij het haardvuur of in het restaurant.

Hier kun je uniek wandelen, fietsen en kanovaren door natuurgebied de Hilver. Maar ook voor avontuur ga je naar De Reuselhoeve. Beleef het gebied vanuit onze uitkijktoren en laat je op hoogte verwonderen door ooievaars, witte reigers en grote grazers. En voel je als een vogel als je daarna vanaf de uitkijktoren naar beneden zweeft over de 130 meter lange tokkelbaan.

OIRSCHOT | SPOORDONKSEWEG 130

EERSEL | POSTELSEWEG 88

MOERGESTEL | HEIZENSCHEDIJK 1

www.spoordonksewatermolen.nl

www.natuurpoortterspegelt.nl

Natuurpoort De Reuselhoeve is de plaats waar natuur, historie en recreatie samenkomen in verwondering, beleving en spel.

www.reuselhoeve.nl


Boven het maaiveld

VESSEM


Deze luchtfoto downloaden? Voor â‚Ź 12,- bezit je deze foto in hoge resolutie. Ga naar www.contentmagazine.nl/luchtfoto

Fotografie: Twan Klomp

17


Echtscheiding en de eigen woning

Je zit er niet op te wachten en toch krijgen veel mensen er mee te maken: een echtscheiding. Emoties hebben vaak de overhand, desondanks moeten veel rationele beslissingen worden genomen. En ondertussen verandert er fiscaal gezien, zonder dat je het wellicht in de gaten hebt, ook het één en ander...

G

ehuwden zijn automatisch elkaars fiscale partner. Zodra beide echtelieden niet meer op hetzelfde woonadres staan ingeschreven én een verzoek tot scheiding van tafel en bed is ingediend, eindigt het fiscale partnerschap. Vanaf dat moment kunnen gezamenlijke aftrekposten alleen nog vrijelijk worden toegerekend als gekozen wordt voor fiscaal jaarpartnerschap. Dit geldt dan uiteraard ook alleen voor het eerste jaar. Daarna wordt namelijk niet meer voldaan aan de voorwaarden om elkaars fiscaal partner te zijn.

VERTREKKER OF BEWONER? Fiscaal kan het spannend worden als er een eigen woning in het spel is. In het licht van eigenaarschap en de te betalen hypotheekrente zijn diverse varianten denkbaar. Zo kan de vertrekker eigenaar zijn, maar ook de bewoner of zelfs beiden. Hetzelfde geldt voor de af te trekken hypotheekrente. Ook een combinatie hiervan is mogelijk. In bepaalde gevallen kan dit heel ongunstig (en onverwacht) uitpakken.

EEN VOORBEELD: Man en vrouw zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Op 1 juli 2015 gaan ze duurzaam gescheiden leven. De man vertrekt uit de woning en ze spreken af dat hij het gehele bedrag aan hypotheekrente voor zijn rekening neemt. Het verzoek tot echtscheiding wordt op 1 augustus 2015 ingediend. Stel: het eigenwoningforfait bedraagt € 2.400,en de betaalde hypotheekrente € 24.000,-. De vraag is; wie mag welk deel aftrekken gedurende welke periode?

datum verandert dat en moet ieder de helft van het eigenwoningforfait aangeven. Ondanks dat de man alle hypotheekrente betaalt, mag hij toch maar de helft van de hypotheekrente in aftrek brengen. De vrouw mag de andere helft in aanmerking nemen. Daarnaast geniet de vrouw het volledige woongenot, terwijl zij slechts eigenaar is van de helft van de woning. Daarom moet zij ontvangen alimentatie opgeven, ter grootte van 50% (€ 600,-) van het eigenwoningforfait. Voor de man is dit aftrekbaar onder de noemer alimentatie. Hetzelfde geldt voor het deel van de hypotheekrente dat de man betaalt, maar eigenlijk zit op het eigendomsdeel van de vrouw. Ook dit moet zij opgeven als ontvangen alimentatie en kan hij in aftrek brengen. Deze situatie geldt tot twee jaar nadat de man de woning heeft verlaten. Op het moment dat de man de woning verlaat gaat de 2-jaars termijn lopen. De woningverlater heeft namelijk nog gedurende 24 maanden recht op aftrek van hypotheekrente. Daarna vervalt dit recht. Dit betekent dat hij na 1 juli 2017 geen aftrek meer heeft. Als het een langdurige echtscheiding betreft, kan het dus zijn dat vanaf een bepaald moment niet meer alle hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht. Dit brengt een forse lastenverhoging met zich mee, waar je goed op voorbereid moet zijn.

DENETAX FISCALISTEN Echtscheiding in combinatie met de eigen woning is hele specifieke materie. Voorkom onverwachte en ongewenste uitkomsten en laat je daarom goed adviseren!

Tot 1 juli 2015 is er uiteraard niets aan de hand en de aftrekpost (ad € 10.800,-) mag vrijelijk worden toegerekend. Vanaf deze

Willibrordusstraat 12 in Diessen Tel. 013 - 5043106

www.denetax.nl


D

Fotografie: Hanneke Meier

DE BRIL

VAN. . .

KIJKEN

o f zi e n?

Jos A. F. Plasmans uit Hapert

WIE IS JOS PLASMANS? Ik ben een positief en creatief persoon, al 43 jaar gelukkig getrouwd. Het glas, met een goede wijn, is bij mij altijd halfvol. Ik hou van gezelligheid, kunst, koken en dus ook van wijn. Als hobby ben ik vinoloog, daar ben ik nog steeds actief mee bezig. Ik ben inmiddels gepensioneerd, maar had daarvoor een commerciële functie bij een multinational. HOE VUL JE JE DAGEN? Sinds ik met pensioen ben heb ik nog geen dag zitten ‘lamballen’. Ik heb een koksdiploma behaald en ben vrij druk bezig met de galerie “Born-Art”, waarmee we beurzen bezoeken in binnen- en buitenland. ‘We’ zijn mijn goede vriend Peter van den Borne en ik. Peter is kunstenaar en maakt prachtige schilderijen. (Zie www.petervandenborne.nl - red.). Maar kunstenaars zijn vaak net als Sinterklaas; ze geven alles weg. Creatieve mensen zijn vaak zakelijk niet zo goed. Daarom help ik hem op commercieel gebied. Ik doe het erg graag en het is een mooie invulling van mijn tijd. Het verrijkt mijn leven,

ik ontmoet hierdoor mensen van diverse pluimage en culturen en het brengt me ook nog leuke en sociale contacten. WAAROM DEZE BRIL? Eigenlijk moet je me vragen, “waarom deze twee brillen?” Ik heb namelijk twee brillen aangeschaft, zodat ik nu en dan eens kan afwisselen. Je bent dan wat flexibeler en daar voel ik me lekker bij. Deze bril draag ik als ik wat meer casual ben gekleed. De andere is wat klassieker en eleganter. Op deze manier kan ik me beter aanpassen aan de omgeving waarin ik verblijf. En dat kan in de galeriewereld nogal eens belangrijk zijn... BRAND! IK REN NOG SNEL NAAR BINNEN VOOR ÉÉN VOORWERP… De foto’s en de harde schijf van de P.C. Ik ben toch een familieman! Al het andere is niet belangrijk, alles is te vervangen. En wat rest is je gezondheid, het belangrijkste gegeven in je leven. ‘Blijf jezelf en volg je hart’ is mijn devies. Voor nu en voor de toekomst.

MAN VA N DE TIJ DO BRABANT S KWARTIE F RTKE? WIJNTJE OF BIERTJE ? DONOR JA OF NEE? AVONDOF OCHTE NDMENS? VLEES O F VIS? STAMPOT OF DINER ? STRAND OF ZWEM BAD? ABSTRAC T OF FIGU RATIEF?

OOGWERELD HOLTMAN Oogwereld Holtman richt zich op u als individu. Wilt u energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel • Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel • Tel. 0497 - 643309

www.oogwereld.nl


NIEUW IN ’T SCHAP

Alles

uit de kast Met deze stoere vintage trolley op grote wielen kun je alle kanten op. Berg er al je servies in op, zet er je favoriete woonaccessoires in of gebruik ‘m als kast voor je hobbyspullen. Prijs: € 339,(Afm. 158 x 38 x 94)

Vers van de

pers!

Vijf liter pure ecologische appelsap in een handige Saptap. Gezond en versgeperst sap van Hollandse appels van het familiebedrijf Schulp. Daar lust je wel sap van! Prijs: € 11,50 De Gezonde Teut Hof 33 in Bergeijk www.gezondheidswinkel.nl

Daris Wonen & Slapen Burg. Magneestraat 56-60 in Bergeijk www.daris-wonen-slapen.nl

Smoking hot! Een gerookt visje of stuk vlees van de barbecue; onweerstaanbaar lekker… en makkelijk! Plaats dit rookbakje met houtsnippers bij je spareribs of leg je moot zalm op deze rookplank. Deksel dicht en roken maar! Rookbakje € 4,99 Rookplank set van twee stuks € 14,99 De Houtwinkel Bladel Industrieweg 3 in Bladel www.dehoutwinkelbladel.nl

Kontje

kussen

Met dit zadelkussen van Tempur zit je altijd perfect op je fiets of hometrainer. Het kussen vormt zich naar de contouren van je billen en voorkomt zadelpijn. Prijs: € 40,De Laat Slaapexpert Willibrordusstraat 1 in Diessen en Markt 28 in Bladel www.delaatslaapexpert.nl


Van de regen

in de dripdrop Met de dripdropbag houd je je tas en (school)spullen droog tijdens een Hollandse stortbui. De vier hippe dessins maken door de regen fietsen net wat minder erg en een stuk stijlvoller!

Man van de tijd

De uurwerken van IKKI zijn trendy, van uitstekende kwaliteit en… prima betaalbaar. Dus kun je niet kiezen uit de grote collectie? Dan neem je er gewoon twee. Of drie! Bij elke outfit een andere. Leuk voor Vaderdag!

Prijs: € 11,95 Prijs: Vanaf € 39,95 Dripdropbag Webshop op www.dripdropbag.nl

Niet mekkeren! Stoer hip krukje! Met teakhouten poten en een zitting van geitenhuid. Nonchalant in de hoek van de kamer, maar ook handig bij wat extra visite en lekker zacht om je voeten op uit te rusten. Prijs: € 49,95

HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

Slijp

de messen! De Razorpit zorgt voor vlijmscherpe en schone scheermesjes. Zo kan je tot 6x langer blijven scheren met hetzelfde mesje. Alleen niet scheren is goedkoper! Prijs: € 19,95 De Heerensalon Sniederslaan 75 in Bladel www.deheerensalon.nl

Robbies Meubelen Hoofdstraat 18 in Hoogeloon www.robbies-meubelen.nl

21


“Wij zijn géén

Italiaans

restaurant.”

Fotografie: Helden van De Buurt


Uitgebreid tafelen met de familie of snel een hapje tussendoor? Een gezellige vrijdagmiddagborrel met je collega’s op het terras of voel je meer voor uitgebreid wijnen proeven uit de wijnbibliotheek? Bij het nieuwe restaurant DiVino in Hapert kan het écht allemaal. Hier is de enige vraag: waar heb jij zin in? Want in dit restaurant staat altijd de gast centraal.

N

og heel even geduld en dan is het zover! Bijna mogen we gaan kijken hoe de Oude Jongensschool in Hapert is veranderd in DiVino Restaurant & Wijnbar. Eric van Gerwen (27) en Iris van Berkel (25) hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om hun liefde voor de Italiaanse kook- en eetbeleving te gieten in de vorm van DiVino. De naam doet misschien anders vermoeden, maar DiVino is géén Italiaans restaurant. “Ik heb een half jaar in Italië gewerkt en samen met Iris al verschillende wijnreizen gemaakt”, vertelt Eric. “We zijn verliefd op de Italiaanse wijze van koken en hun typische beleving. Italianen gaan voor de pure smaak van het product, zijn zuinig met kruiden en gebruiken alleen zuivere ingrediënten. Je proeft die ambachtelijke bereiding van elk gerecht aan je tafel. Italianen zijn echte familiemensen en eten is een sociale bezigheid, een culinair avondje uit. Dat is wat je straks in ons restaurant ook kunt proeven en ervaren. DiVino is de moderne keuken met een Italiaanse knipoog.”

ANTWOORD AAN TAFEL ”We hebben passie voor eten, voor wijn en voor wat de gast wil. Hier kom je niet alleen voor een gevulde maag, maar net zo goed voor de beleving en gezelligheid. Dat familiaire gevoel, die knusse beleving kun je alleen samen creëren en delen. Net zoals het eten, dat er is om samen van te genieten. Aan jou de vraag waar je zin in hebt, aan ons om het antwoord bij je aan tafel te brengen.” Midden in het nieuwe restaurant vind je de open keuken en bar. Je kijkt zo achter de schermen hoe jouw eten bereid wordt. ”Dat is namelijk geen geheim. Koken is ambacht en waarom zou je dat verbergen? DiVino is een compleet team met maar één doel; onze gasten het naar de zin te maken. Van de creatieve koks en de vriendelijke bediening tot de gastheer en gastvrouw, die de volgende keer nog weten welke wijn jij ook al weer zo lekker vond.”

Kerkstraat 27 in Hapert Tel. 0497 – 225000

www.divino-hapert.nl

23


2 jaar Luchtfoto van je huis of dorp? Download alle luchtfoto’s uit Content Magazine! Hoge resolutie • XXL Formaat • 3500 x 2500 pixels

NU

€12,CONTENTMAGAZINE.NL/LUCHTFOTO

per stuk


Robbies tuinmeubelen.nl Hoge kwaliteit / Lage prijs

Goede service gegarandeerd

Uit voorraad leverbaar

Div. opstellingen mogelijk

v.a.

Loungesets

Inruil mogelijk

Parasols v.a. 29,95 Parasolvoet v.a. 19,95

alles uit voorraad leverbaar!

599,-

Nu gratis tuinstoel

v.a.

29,95

Tuinstoelen Tafels - hout/aluminium/graniet tot 5 meter!

Voorwaarden op www.robbies-tuinmeubelen.nl

v.a.

Stoelkussens v.a. 14,95

149,95

Tuintafels

Div. modellen tot 3 meter!

Loungesets v.a. 599,Ma 13:00-18:00 Di - Do 09:00 - 18:00 Vrij 09:00 - 20:00 Zat 09:00 - 17:00

Hoofdstraat 18 Hoogeloon

T. 0497-682017

www.robbies-meubelen.nl

v.a.

299,-

Granieten tafels

Geen zin om te snoeien? Wij doen het: snel, voordelig & strak!

juli tot 1 ief! g o n tar eer Profit t 6% BTW e van h deuren | kozijnen | zonwerinG | oVerkAPPinGen

Bezoek onze showroom: industrieweg 5 in hapert

Contact: info@hedeko.nl

06 - 37 47 68 89

www.hendrikx-deuren-kozijnen.nl

info@tilburgstuinen.nl • 06-52616715 • Eikenberg14 Bergeijk

www.tilburgstuinen.nl


Met dank aan Harrie Grielen en Heemkundige studiekring De Acht Zaligheden

Kijk toen dan

Eersel 1912

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

A

ls je vroeger wat te verhandelen had, kon je gewoon op de markt gaan staan. Op deze foto zijn we getuige van biggenhandel. Op de Eerselse weekmarkt werd ruim een eeuw lang handel gedreven in schapen, koeien, touw en boter. Met de introductie van kunstmest, waren schapen plots een stuk minder waardevol. Varkens namen hun

plaats in, want van varkens kon je tenminste flink wat vlees halen. Links zien we de woning van burgemeester Panken. Daarnaast zit tegenwoordig hotel De Bengel, gebouwd op de plek van een voormalige sigarenfabriek. Het werd de uitvalsbasis van harmonie De Goede Hoop. Later zou het pand

helemaal verbouwd worden. Op de voorgevel na - die moest vanwege zijn monumentale waarde blijven staan. Toch lag hij op een ochtend ineens tegen de vlakte, naar men zegt dankzij de wind. Het kwam de aannemer in ieder geval erg goed uit. Was er opzet in het spel, of was het echt de adem van Jan de Wind die de gevel velde?


H

onderd jaar geleden trok er een enorme begrafenisstoet door de straten van Bergeijk. In de kist lag pastoor Antonius Wilhelmus van Asten opgebaard. In 1878 was hij pastoor geworden op Bergeijk ’t Hof, wat hij 36 jaar zou blijven. Pastoor van Asten realiseerde in 1880 een klooster in Bergeijk. Dat deed hij met hulp van het Ursulinenklooster in het Belgische Maaseik. Op 7 mei 1880 togen Pastoor van Asten en Jan van Eyck met zijn boerenkar naar Valkenswaard om de zusters Ursulinen te onthalen. In de ‘Periode Van Asten’ (1878-1915) komen er onder de Ursulinen in Bergeijk een klooster, een meisjesschool, een bewaarschool, een naaischool en ook ‘Het oude mannen- en vrouwentehuis’. De renovatie van de Bergeijkse kerk werd in 1888 vooral gefinancierd door pastoor Van Asten. Hij heeft Bergeijk, anderhalve eeuw geleden, een vorm gegeven die nu nog steeds herkenbaar is.

Bergeijk 1915

Met dank aan Wim van Dooremolen

Zijn begrafenis was imposant. Voorop liepen de Ursulinen met hun pensiongangers en leergangers. Daarachter volgde de harmonie, enkele notabelen, en tot slot geestelijken. Het werd een groot eerbetoon aan de geestelijk vader, pastoor van Asten.

27


hij is enorme fan van Frans Bauer... ...en heeft er zelfs een tattoo van. Harrie is kwaliteitscontroleur

Goldy & Djenta

S

amen met zijn ouders en zusje kwam Harrie Rossiau in 1990 in Hooge Mierde wonen. Na het overlijden van zijn ouders kregen Harrie en zijn man Jordi in oktober 2011 de kans om het ouderlijk huis te kopen. Sindsdien woont het stel hier gelukkig samen met hun twee chihuahua´s. Niet lang geleden was er de mogelijkheid om een deel aangrenzende grond achter hun huis bij

te kopen. Ze klopten aan bij de bank voor een extra stukje hypotheek en bedachten dat de kozijnen eigenlijk ook dringend aan vervanging toe waren. En als Harrie en Jordi iets doen, doen ze het goed. En dus kreeg hun huis meteen ook een nieuwe voordeur. Harrie; “We komen regelmatig bij De Houtwinkel in Bladel en we wisten

dat ze daar bij Woonplaza ook deuren in het assortiment hebben. We hebben er een catalogus meegenomen en daarin vonden twee gelijkende modellen die ons aanspraken. Toen we die deuren in de showroom van dichtbij zagen, viel de keuze op dit exemplaar. In een halve dag had het klusteam van Woonplaza het kozijn vervangen en


Aanbellen bij Harrie en Jordi in Hooge Mierde

Met de

(nieuwe) deur in huis

Voordeur is beveiligd met driepuntssluiting

Harrie houdt Koi karpers als hobby

Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink

de nieuwe voordeur gehangen. Vooral het glas in lood vinden we erg mooi! De deur is beveiligd tegen inbraak met een driepuntsluiting én veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Als een inbreker dan nog binnen weet te komen, hebben we altijd de twee waakhonden Goldy en Djenta nog.”

K unststof onderdorpel EEN VERBOUWING ZONDER ZORGEN! Groot assortiment in elke prijsklasse, deskundig advies en vakkundige montage door ons eigen klusteam. Industrieweg 3 in Bladel Keukens • Kasten • Deuren Vloeren • Raamdecoratie

Tel. 0497 – 381795

www.woonplazabladel.nl

29


NIEUW IN ’T SCHAP

Elfjes

Bestaan

Decoreer je huis met deze sprookjesachtige sierschaal van de Nederlandse Anne&Marie! Laat er kaarsjes in drijven, vul het met heerlijk vers fruit of gewoon als sierobject op je vensterbank.

Zomers

lijntje!

Wil je nog wat kilootjes kwijt voordat je naar het strand gaat? Anja Bastings van Fit & Slank helpt je daarbij middels e-Coaching! De boeken, wekelijkse mailtjes en video’s begeleiden je in slechts 16 weken naar jouw droomfiguur. Prijs: € 49,- (€ 2,99 per week!)

Prijs: Klein € 14,95 Groot € 29,95

De Huysmus Wilhelminalaan 13 in Vessem www.huysmus.nl

Fit & Slank Webshop op

www.fit-slank.com/webshop/slank-startpakket

Hallux

Uit de

hoogte Bekijk je eigen huis of dorp van boven! Alle luchtfoto’s van de Brabantse Kempen die je ooit in Content Magazine zag, kun je nu ook downloaden als XXL digitaal bestand! Bijzonder om te hebben, verrassend om te geven! Prijs: € 12,Kijk en download op

www.contentmagazine.nl/luchtfoto

Valgus?

Of in gewoon Nederlands: een knobbel op je grote teen. Deze Hanwag wandelschoen is speciaal voor mensen die hier last van hebben. Dit waterdichte goretex model biedt ruimte waar de ‘bobbel’ zit, waardoor je zonder pijn wandelt.

Prijs: Vanaf € 210,Voet & Goed Markt 54 in Hapert www.voetengoed.nl


Verstrooid

ste l

Deze blikvanger op tafel brengt pit in je gerechten! Deze stijlvolle molen is voorzien van een keramische maalwerk en daardoor voor zowel peper als zout te gebruiken. In gezellige geschenkverpakking met zeezout of verse peper, receptkaart en natuurlijk de molen!

Box ouwe! MuchachoMalo is Spaans voor bad boy. Deze boxershorts hebben geweldige, heftige prints van cartoons, designs, tattookunst en andere kleurrijke ontwerpen. Ze zijn van super kwaliteit en de pasvorm is fantastisch! Prijs: Set van 2 uniboxers € 32,95 Set van 2 printboxers € 44,95

Ron Kleding voor Hem Markt 31 in Eersel www.ronkledingvoorhem.nl

Prijs: € 21,90 per cadeauverpakking Kookwinkel van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl

Leeror e e n

Aardig

werk

vo

Heer Verwen je vader tijdens Vaderdag met deze prachtige leren heren armbanden van JOSH. Echt leer, een verzilverd slot, met de hand gemaakt en 100% Nederlands; het perfecte cadeau om te geven én te krijgen.

Serviesgoed waar je vrolijk van wordt! Dit prachtige aardewerk van Bunzlau Castle is handgemaakt en daardoor stuk voor stuk uniek. Geschikt voor oven, magnetron en vaatwasser! Maak je collectie compleet met bijpassend textiel. Prijs: Vanaf 4,95

Prijs: Vanaf € 27,50 HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

Piggy’s Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek Webshop op www.piggys.nl

31Ad Schoenmakers uit Hapert Ad Schoenmakers schreef het zevende Voet & Goed Wandelverhaal. Hij wint een paar Hanwag wandelschoenen t.w.v. € 205,-

Camino naar

Santiago de Compostella

O

pgegroeid bij de bossen, heeft de natuur me altijd getrokken. Als kind vind je dat maar heel gewoon. Later wordt dat anders. Het leven verandert en de natuur is niet meer zo vanzelfsprekend elke dag aanwezig. Wat is er dan mooier om de natuur op te zoeken? Enkel met wandelen kun je stilstaan bij wat de natuur brengt voor je ogen, oren en neus. Soms zelfs voor je smaakpupillen. Het wandelen was voor mij wat vastgeroest, totdat ik door mijn trainer op de Dodentocht werd gewezen. Dat was direct wel een heftige stap, want bij dit wandelevenement wordt van je verwacht om binnen 24 uur 100 km af te leggen. Afijn, nadat ik voldoende getraind had met een groepje anderen, heb ik deze tocht in augustus 2013 voltooid. Ik heb daar ervaren dat een dergelijke uitdaging, naast een fysieke inspanning, ook mentaal veel van je verwacht. Onder andere deze ervaring heeft er eind 2013 toe geleid dat ik besloot om de aandelen van het bedrijf waar ik werkte te verkopen en de tijd te nemen om na te denken over een andere invulling van mijn werkzaam leven.

In de loop van 2014 heb ik een sabbatical genomen. Daar is wandelen weer een belangrijk item in geweest. Ik heb namelijk besloten om in mijn eentje de Camino te wandelen vanuit St. Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella. Deze tocht, circa 1.000.000 stappen, was een geweldige ervaring! Het heeft me teruggebracht naar de essentie: de natuur in al zijn rust. Ook ik heb die rust tijdens die tocht mogen ervaren. Het heeft mijn hoofd leeggemaakt en ik sta weer open voor nieuwe uitdagingen. Uitdagingen waarin ik mijn passie kwijt kan en de kansen komen zomaar op me af. Wat blijft hangen, is dat wandelen voor mij een uiting is geworden om even de dagelijkse hectiek te vergeten. Om even weer de rust in de natuur te ervaren…

WIN

MET JOUW WANDELVERHAAL! Wandelend winnen, dat klinkt als slapend rijk worden. En zo makkelijk is het! Elke wandeling is een uniek verhaal. Je stuit op nieuwe routes, imponerende natuur of creatieve gedachtes. Klein, fijn genot of grootse avonturen. Win magnifieke prijzen en mail jouw bijzondere, grappige of ontroerende wandelverhaal. Plaatsen we jouw wandelverhaal in Content Magazine dan win jij:

SCHÖFFEL EASY OUTDOORJACK T.W.V. € 170,-

We kijken uit naar jouw opmerkelijke beleving, dat prachtige gebied dat je zeker gezien moet hebben of die bijzondere reden waarom jij wandelt.

Mail jouw verhaal in 300 woorden naar info@voetengoed.nl

VOET & GOED Voet en Goed is gespecialiseerd in Outdoor, Running en Podologie. Garantie van gastvrijheid en vakkennis om u zo goed mogelijk te helpen.

Markt 54 in Hapert • Tel. 0497 – 386448

www.voetengoed.nl


Woestijn in de Tekst en fotografie: Lex Peeters

Wist je dat je in onze eigen Kempen door woestijn kunt wandelen? Het is echt zo. Bij het Zwartven in Hooge Mierde bijvoorbeeld. Maar ook op de Oirschotse Heide, op Stevensbergen in Luyksgestel en op de Groote Heide tussen Valkenswaard en Soerendonk. Hier vind je namelijk stuifzandgebieden en dat zijn echte mini-woestijnen. Maak kennis met enkele van de bizarre bewoners.

Sneeuwspringer Mierenleeuw

Dikkoploopkever

Zandoorworm

Lentevuurspin

Harkwesp

Deel je waarnemingen met ons via www.facebook.com/natuurnieuwskempen. Daar houd ik je ook voortdurend op de hoogte van andere nieuwtjes uit de Nederlandse en Belgische Kempen.

Waar vroeger in het overheersende heidelandschap de vegetatie dun was en de wind vrij spel had, ontstonden in de Kempen stuifduinen. Het opwaaiende zand bedreigde echter de kleine landbouwenclaves. Om dit fenomeen te bestrijden werden naaldbomen aangeplant. Net over de grens bij Lommel dankt natuurgebied ‘De Sahara’ haar naam aan dit biotoop. Midden in een groot naaldbos stuit je hier plots op een droog, woestijnachtig landschap. De grond in stuifzandgebieden houdt geen water vast en vormt daardoor een kurkdroog biotoop. Hier heerst een microklimaat waarbinnen het verschil tussen dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot 40 graden Celcius! De weinige dieren die onder deze omstandigheden kunnen leven, leiden een bijzonder bestaan. Elke soort heeft zich op één of andere wijze slim aangepast aan de erbarmelijke omstandigheden. De zandoorworm bijvoorbeeld, heeft een beige zandkleur en graaft zich alleen ’s nachts naar boven om jacht te maken op klein dierlijk voedsel. Bij onraad neemt hij een dreigende houding aan en richt de tangen aan het uiteinde van zijn lichaam als een schorpioen vervaarlijk naar boven. Minstens zo bizar is de sneeuwspringer; een vleugelloos(!) schorpioenvliegje dat alleen in de winter actief is en zich voedt met haarmos. In de Kempische woestijntjes kun je ook drie soorten zandloopkevers en de dikkoploopkever aantreffen. En er leven verschillende soorten wespen. De harkwesp, die met de tanden aan de achterpoten zijn nestgangetje open en dichtharkt en de kleurrijke juweelwesp, doen hun naam eer aan. De afschrikwekkende larve van de mierenleeuw is het lelijk eendje van de Kempische zandgronden. Hij loert vanuit een zelf gegraven zandkratertje op mieren die daar in tuimelen. Na zijn metamorfose tot volwassen mierenleeuw ziet hij er opeens uit als een koddige libel.


Juweelwesp

Kempen

Op de scheiding van stuifzand en heide leven eveneens specifieke soorten. De lentevuurspin is een opvallende verschijning, maar werd desondanks pas enkele jaren terug in de Kempen ontdekt. Niet zo vreemd, want de wijfjes verblijven hun hele vierjarige leven in een kokertje onder de grond en de mannetjes verlaten pas na drie jaren héél even hun schuilplaats; ze zorgen dan voor de

bevruchting en… sterven. De heivlinder leeft op schrale heide en zandvlakten met schapengras en korstmossen. Als hij zijn vleugels spreidt zie je zijn mooie oranje bovenzijde, maar bij gevaar sluit hij deze en gaat hij dankzij de camouflagekleuren op in zijn omgeving. Hetzelfde geldt voor de blauwvleugelsprinkhaan, die pas opvalt

wanneer hij lichtblauw voor je uit fladdert.‘Atlantische woestijnen’, zoals stuifzandgebieden ook worden genoemd, zijn in heel West-Europa erg zeldzaam geworden. Daarom dragen we extra verantwoordelijkheid voor het behoud ervan. De duinpieper en tapuit zijn als broedvogel al uit dit Kempische biotoop verdwenen. Neem er dus gerust eens een kijkje, maar ben zuinig op deze unieke stukjes natuur.

35


“Goed zien

of je er goed uitziet’’


Na een tijdje als kapper aan huis te hebben gewerkt, besloot Margon Buijlinckx haar diensten uit te breiden met een inmiddels lokaal beroemde kapperszaak aan de rand van Hooge Mierde. Omdat haar bril vaak in de weg zat tijdens het knippen, raadde een klant haar refractieve chirurgie aan. “Als je iets voor jezelf wilt doen, kies dan voor je ogen.”

V

an jongs af aan wist ik al dat ik kapster wilde worden. In 1996 ben ik voor mezelf begonnen met Margon’s Hairexpress. In eerste instantie knipte ik alleen aan huis. Toen ik kinderen kreeg werd het een stuk lastiger om mijn werk te combineren met het gezin. Toen besloot ik een kapsalon aan huis te openen, zodat ik mijn tijd beter kon indelen. Inmiddels komen mijn klanten uit de hele regio. Ik gebruik een speciale haarkleurlijn zonder ammonia en werk met dierproefvrije producten. Naast hairstyling bied ik ook handverzorging behandelingen aan. Ik vind het belangrijk om mijn kapsalon te blijven ontwikkelen en me te verdiepen in nieuwe technieken. Zo ga ik me binnenkort specialiseren in het knippen van krullen.”

IK GA ERVOOR! “Toen ook mijn schoonzus een refractieve behandeling had gehad bij FYEO Medical, hakte ik de knoop door. Ik besloot om er voor te gaan! Voorafgaand aan mijn vooronderzoek had ik de informatiebrochure al goed doorgelezen. Ik wist daardoor heel precies wat ik kon verwachten. Na het onderzoek bleek dat mijn ogen geschikt waren voor Trifocale Replacelenzen. Dit type lens zorgt ervoor dat het zicht op alle afstanden wordt gecorrigeerd: dichtbij, tussenafstand en veraf. De ingreep zelf was eigenlijk voorbij voordat ik er erg in had. Mijn ogen waren kort na de behandeling nog wel wat gevoelig. Dus na thuiskomst ben ik even met mijn ogen gesloten op bed gaan liggen.”

IETS KOSTBAARS VOOR JEZELF “Sinds mijn achtste levensjaar draag ik een bril. Vroeger bestonden er niet zulke leuke brilmonturen, dus al snel stapte ik over op contactlenzen. Na mijn eerste zwangerschap kreeg ik echter last van droge ogen. Hierdoor was ik genoodzaakt om toch weer een bril te gaan dragen. Ik las in een tijdschrift een goed artikel over ReplaceLenzen en dat leek mij wel wat. Tijdens een knipbeurt, vertelde een klant me over FYEO Medical. Hij werkt als milieuwachter en moet daarom vaak gebruik maken van een verrekijker. Omdat zijn bril steeds in de weg zat en hij ‘s nachts ook niet goed kon zien, had hij besloten een brilvervangende behandeling te ondergaan. Hij zei: “Mensen kopen dure auto’s en schaffen kostbare dingen aan, dus waarom zou je niet in je ogen investeren? Als je jezelf iets wilt schenken, kies dan voor je ogen.”

AANGENAAM WERKEN “Ik ben lid van een aantal koren in Hooge Mierde en zit daarnaast op pianoles in Vessem. Ik lees dus vrij veel bladmuziek. Na de behandeling moest ik wel even zoeken naar de juiste leesafstand. Dit was natuurlijk anders dan bij mijn bril. Een medewerker van FYEO Medical gaf mij de tip om meer te spelen met lichtinval en dat hielp uitstekend. Al meteen vanaf het moment dat ik ‘s ochtends opsta, merk ik de voordelen van de lensimplantatie;

IS EEN BRILVERVANGENDE

BEHANDELING

GESCHIKT VOOR JOU? Kom naar één van onze informatieavonden. Dit is gratis en verplicht je verder tot niets! De avond start met een presentatie over alle mogelijkheden in refractiechirurgie. Hierrna krijg je een rondleiding door de oogkliniek. Tijdens de informatieavond krijg je de gelegenheid om een gratis QuickScan uit te laten voeren. Met deze QuickScan weet je direct of jouw ogen geschikt zijn voor ooglaseren of lensimplantatie.

Wil je deze avond bijwonen of wil je meer informatie ontvangen over refractieve behandelingen? Ga naar www.fyeomedical.nl of meld je aan via tel: 0497 360860.

meteen goed zicht, zonder dat ik er iets voor hoef te doen! Ook merk ik dat het werken in mijn kapsalon een stuk aangenamer is. Toen ik nog een bril droeg, moest ik vaak door het leesgedeelte kijken om helemaal scherp te kunnen zien. Dit gaf af en toe wel een raar gezicht. Ook dat probleem is nu verholpen.”

OOGKLINIEK FYEO MEDICAL Wilt u ook ervaren hoe het is om niet meer afhankelijk te zijn van uw (lees)bril of lenzen? Maak een afspraak voor een vooronderzoek bij FYEO Medical. Dit is nu gratis (normaal € 100,-) en verplicht u verder tot niets! Koperslager 6 in Eersel • Tel. 0497 – 360860 •

www.fyeomedical.nl

37


WIE NOMINEER JIJ VOOR DE BRABANTSE KEMPENTROFEE 2015? Op donderdag 12 november wordt tijdens een speciale editie van het Ondernemerscafé in Cultureel Centrum den Herd in Bladel de jaarlijkse Brabantse Kempentrofee uitgereikt. Een bijzondere waardering voor bedrijven, organisaties of personen die bijdragen aan een vitale Kempische regio. Gastheer van deze avond is burgemeester Swachten. Dit jaar wordt de Kempentrofee uitgereikt door Wim van der Leegte. Met de uitreiking van de Kempentrofee wil het Streekplatform, hèt samenwerkingsverband in De Brabantse Kempen, projecten en initiatieven onder de aandacht brengen die zich onderscheiden door hun vernieuwende aanpak of samenwerking. Bedrijven en organisaties die zich afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt door een bijzonder project, product of initiatief kunnen worden voorgedragen of zichzelf voordragen. Aanmelden kan tot 21 september 2015. Uit alle deelnemers worden door een vakjury vijf genomineerden gekozen. Via een online publieksstemming zal uiteindelijk één winnaar worden gekozen. De genomineerden worden kenbaar gemaakt via diverse publicaties. De winnaar krijgt naast een prachtige bokaal hulp bij het krijgen van publiciteit in diverse media.

Trofee DOE MEE EN LAAT JE BLIJK

VAN WAARDERING

ZIEN VOOR EEN BIJZONDER INITIATIEF! Download het inschrijfformulier op www.brabantsekempen.eu en stuur dit vóór 21 september in! De organisatie is in handen van het Huis van De Brabantse Kempen. E info@brabantsekempen.eu T 013-5144179


tandartspraktijk voor al uw mondzorg • tandheelkunde

met de

Hoog cholesterol

Mevr. Patty Maas

• kinder-

Een te hoog cholesterolgehalte kan leiden tot tal van hart- en vaatziekten. Maar je kunt zelf al maatregelen nemen. Zo hoef je geen chemische statines te nemen die berucht zijn om hun bijwerkingen. Naast veel bewegen, is ook gezonde voeding van levensbelang. Mijd suiker in je voeding, vervang je bakboter door kokosolie en… lees de onderstaande tips.

tandheelkunde

Mevr. Noelle van der Veen

• implantologie

Dhr. Lex van Heyningen

• tandprothetiek Dhr Pieter Jan Sliggers

Begin je dag met een kom havermoutpap of gebruik havervlokken in je yoghurt: dit verlaagt je slechte LDL-cholesterol, helpt darmkanker te voorkomen en zorgt voor constante energie.

• Mondhygiëne Mevr. Laura Verbeek

Wij nemen nieuwe patiënten aan!

Hof 49b • bergeijk • 0497 - 575017 • WWW.viodent.nl

ZORGATELIER BUITEN

Ga eens aan de Hibiscus-thee; deze friszure kruidenthee verlaagt niet alleen je cholesterol, maar ook je bloeddruk! Ook heerlijk met een lepel honing of een schepje kokosbloesemsuiker.

Heeft een verandering in je eet- en leefgewoonten nog te weinig effect? Probeer dan eens Rode Gist Rijst capsules. Dit natuurlijke middel werkt vaak zeker zo goed als cholesterolmedicatie van de arts, maar heeft weinig tot geenbijwerkingen.

(Creatieve) dagbesteding voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel

Charme, een relaxte sfeer en veel ruimte in een mooie omgeving, die aansluit op uw wensen, mogelijkheden en behoeften: rust, ruimte en kleine groepen. Uw verblijf op Buiten wordt iets Buitengewoons.

Gezond zijn én blijven. Beweging, ontspanning en goede voeding zijn de basis voor een goede gezondheid. Roy van Sloun van de Gezonde Teut in Bergeijk, is gespecialiseerd in gezonde voeding, ondersteunende producten en supplementen. De Gezonde Teut Op zoek naar de genoemde producten of eerst behoefte aan meer uitleg? We adviseren je graag! • Natuurvoeding • Dieetvoeding • Homeopathie • Vitamines • Mineralen • Voedingssupplementen

Gewoon Buiten. Laten we eens kennis maken.

Hof 33 in Bergeijk • Tel. 0497-571262

BUITENMAN 3 IN LAGE MIERDE | 013 - 5055058 | WWW.BUITEN.ORG

39


Juni

ALTIJD WAT TE DOEN

7 JUNI BEEK 13 T/M 1 ILVAREN

ERMIS H

K

3 JUNI 20 T/M 2 APERT

)

SEL NI (REU & 27 JU ) L E D A L

OVEN & RIETH n

ove H KERMIS ju ni wie le rron de in Rieth Met op 23

)

RUM T (CENT IRSCHO O – I N 21 JU NIETS

HE… n de KES LACa a r o m e e n a von dv u lle din g KUNST OF T V progra m m a K È R R E e rpe n V . n spire e rd op h et ste n bij e lk ette n e n da n is e r één je k u n stvoorw t a i e a G L . ’ h c t i z Z et 3 h u mori K e! te

(B 13 JUNI

e lk a a r e s L a ch voorste lli n g einr we et... Dat wordt Ve rre k dat je ze k rrekeslache.nl www.ve

) (MARKT ERGEIJK

–B 14 JUNI

GEIJK VAL BER

en en FESTI MARKT et m e e r da n 120 k ra m a rma rkt m

Ja e id! ve e l geze lliagrkh tfestival.nl

& ‘Tu sse n K u nrdste le n door de sk u n dige n! oo e b .nl gratis stofniets n

www.ku

0 JULI , 4, 8 & 1 NI + 1, 3 NEBERGEN) JU 7 2 & E HUN 24, 26 L ESTEL (D LUYKSG MUSICA

KA DE ANATEV e li jk e m u sica l m et

e Ee n onve rgetde m u zie k e n h et pra chtigvye, zijn m e e sle pe n n de Joodse m e lk boe r Tein h et www.m UM) NMUSE E P M E ve rh a a l va e e n h u n vijf dochte rs ERSEL (K E – G I N A D 14 JU v rou w Golddorp A n atev k a. SPELEN va n m u zie k- e n & D O O ssisch e endans.nl BR e nte rt a in m eantle nve rte lle rs, e e n clown Rwuw n e s n e w.katt ed tr p O l, ve rh . e ils e w n t to a w n, RKT) e r p e e SEL (MA da n sgro le u r. K orto m, voor ied NI – EER JU g 6 D n 2 jo l Y e n ou d PA AY e n e e n htzaligheden.n SIC ON ie k op twe e podia. Jon ga rkt. U c M .a w w w mu z eM Non- stop liveen op de sfe e rvolle Ee rse ls JUNI – 1 2 g /M l in T ) k a n sw usiconpayday.n AL 19 JUNI ENWEG RE (MER KFESTIVn. C O R www.m WINTEL S E S BLU n e n ve r da a rbu ite g e n N O L E W 0 JUNI N& de K e mpe op zate rda 27 T/M 3 OGELOO O Ee n begrip dinop v rijda g, Rock a von dg. Gratis e ntre e. H S I KERM ESTEL Blu e sa von de A m e rik a n e n m e etin ksge ste l g a LUYKSGju ni wie le rron de in L u y d on op z l elons.n Met op 29 www.w EK E VARENB NI – HIL JU 1 2 ) 19 T/M STIVAL e n BERGEN (BEEKSE CRET FE

PT SE e n de n a m BEST KEn m u zie kstijle n m et be kr fe stiva l m et su pe ix va

Ee n m ontde kkin ge n. Ee n e n nie u we ve rzorg ete n e n dri n k e n. nl u itste k e n d ptsecret. stke www.be

LI T/M 1 JU EERS 28 JUNI OSTELB

KERMIS

O

M)

RU L (CENT KNEGSE – I N JU 28 RKT

A m e nt e n ZOMERM pje s, e nte rt a in

Ve le k ra a mkk e rs! h e e l ve e l le egselsgilde.nl www.kn

LOO) RTUIN ’T (NATUU K IJ E G R – BE KT 28 JUNI URMAR e cologisch e

en TU ECO NA is m et ve le biologisch e logisch e sn a cks n bio M a a k k e nM tu u rlijk volotrpe k. a n et . n e prod u ct s voor de gezon de e n dra n kje urtuin.org tu

www.na

Evenementen


Juli 3 JULI T/M 7 JULI

21 JULI – BERGEIJK (CENTRUM)

KERMIS EERSEL

TEUTENMARKT

Geze llige markt met ente rtain ment door straatarti

3 T/M 5 JULI – HILVARENBEEK (VRIJTHOF)

www.bestemmingbergeijk.nl

ELASTIEK FESTIVAL

Bruisend muziek- en theaterfe stiva l op het historisch e Vrijthof. Met veel acts en een uitgebreid kind erprogram

www.elastiek.nl

ma.

21 JULI T/M 26 JULI – BLADEL (EGYPTISCHE POORT)

TOTAALFESTIVAL

Mu ziek, theater, goed eten en speciale biert Dan sen, proeven, proosten en gewoon genietenjes. op dit supe rgem oede lijke grat is festival! ww

4 T/M 7 JULI

KERMIS HOOGE MIERDE

w.totaalfestival.nl

4 JULI – BLADEL (MARKT)

100% BLAAL

Een groot aant al Bladelse artie sten zal op deze avon d hun zangkwa liteiten laten horen onde r bege leidi ng van de “OfG eZ atBa n d”. ww w.muggezifters.nl/jubileum/100

-blaal

5 JULI – REUSEL (CENTRUM)

TERRASTHEATER

Geniet op de Reu selse terra ssen van een hapje en een dran kje en laat je verra ssen door diverse theatergezelschappen. www.reuseldemierden.com

10 T/M 12 JULI – HOOGELOON (KABOUTERBERG)

DE TERUGKEER VAN KONIN

KYRIE Theatervoorste lling in de openlucht. De KabG oute en de mea nderende Bee rze zorgen voor een pracrberg htig natu urlijk decor.

www.hoogeloon.info 12 T/M 15 JULI

KERMIS BERGEIJK

Met op maa nda g Kerm is-K onin gschieten Gild eterrein en op dinsdag wielerron de. op het

23 & 30 JULI – OIRSCHOT (MA RKT)

ZOMERAVONDMARKT

Sfee rvolle en muzikale zom eravondmarkt op de prachtige Oirschotse markt. Kraa mpje s met zom erse acce ssoire s, broca nte, hebbedin gen en culin aire hapjes.

www.centrum-oirschot.nl 25 JULI T/M 28 JULI

KERMIS DUIZEL

Met op maa nda g wiele rronde. 26 JULI – BERGEIJK (’T HOF)

ZOMERCARNAVAL

Alle remm en los! Prachtig kleu rrijk uitgedoste deel nem ers dan sen, viere n en voere n het publiek naar tropische zom erzon nige sfere n.

www.uitinbergeijk.nl

26 JULI – EERSEL (MARKT)

KUNST IN UITVOERING

Montma rtre op de Ma rkt van Eersel. Schilders, teke naa rs, zangers, tone elspe lers en een heer ambiance op het plein met de vele terra ssen. lijke

18 JULI – EERSEL (E3 STRAND )

www.kunst-in-uitvoering.nl

Eén van de grootste hardcore festivals ter ld, gewoon in de Brabantse Kempen. Brace yourself forwere a hell of a ride!

ZOMERMARKT & KOOPZOND AG De

DOMINATORFESTIVAL

www.dominator.nl

esten.

26 JULI – BLADEL (CENTRUM)

beke nde enorme jaarmarkt op de Sniederslaan! Hon derden mete rs kraa mpje s, vertier en verm aak.

41


VUUR IS ONZ

E PA S S I E !

Pellet- hout- en gaskache

ls

ELEKTRA HUISAUTOMATISERING CAMERA- EN INBRAAKBEVEILIGING

NIEUWE COLLECTIE

TUINHAARDEN EN BARBECUES!

TURNHOUTS EWEG 35 IN REUSEL

6 - 207456 INFO@DELAATKACHELS.NL TEL: 06 - 48983079 / 0

95

www.delaatkachels.nl

BERSCHOTTEN 6 IN BLADEL | 0497 - 360245 | WWW.AS-ELECTRO.NL

www.ambiance-zonwering.nl/kolsters

KOLSTERS

* Niet geldig icm. andere acties en kortingen. Actie geldig t/m 30 juni. Vraag naar de voorwaarden.

Beerten 17, 5081 AN HILVARENBEEK - T (013) 505 48 03 - E kolsters@ambiance-zonwering.nl

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN


ONGEKEND

Versteld Kledingreparateur Himmet Ayan houdt van zijn vak en van Hilvarenbeek. In mijn geboortestad Kayseri, in middenTurkije, werken veel mensen in de textiel. Mijn vader was tapijtmaker in een fabriek waar ook kleding werd gemaakt. Zelf leerde ik het vak van kledingreparatie in een lokaal winkeltje, waar ik als kleine jongen begon. Toen ik op mijn vijftiende

Foto: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

naar Nederland kwam werkte ik een paar jaar in de confectie, dat is meer productiewerk. In 2004 trouwde ik en startte ik samen met mijn vrouw een winkel in kledingreparatie. Vanuit Tilburg verhuisden we met ons bedrijf naar Hilvarenbeek. De eerste paar jaar moesten de mensen hier aan ons wennen, je bent dan toch die buitenlander. In kleine Turkse dorpen werkt dat hetzelfde: daar is bijna

iedereen familie en kijken ze een nieuweling in het begin vreemd aan. Inmiddels heb ik een vaste klantenkring en kan ik goed mijn boterham verdienen. Ik houd van mijn werk, als ik achter mijn naaimachine zit ben ik heel blij. Een rits vervangen, een broek korter maken, knopen aanzetten: dat doe ik het liefst. In een ander vak zou ik misschien meer verdienen, maar geld is niet het belangrijkst.

43