Content Magazine - Editie 8

Page 1

magazine voor de gemeentes Eersel, Bergeijk, Bladel, Reusel - De Mierden, Hilvarenbeek en Oirschot

e n i z a g a M

Race monster

in

Eersel

STOER

lingerie model

in Esbeek

De Reuselse

dodendraad #8 augustus / september

Graag gezien in de Brabantse Kempen!


Slaap lekkerst bij dé slaapexpert van de Brabantse Kempen.

5 redenen om nu te kiezen voor een nieuw

hoofdkussen

1. Een kussen gaat gemiddeld drie jaar mee.

2. De ondersteuning is dan al 60% tot 70% afgenomen.

3. Een goed kussen voorkomt

nek- en rugklachten en zorgt voor stabiliteit en rust.

4. Een twee jaar oud kussen

bestaat voor 10% uit dode mijten en hun uitwerpselen.

5. Bij De Laat Slaapexpert

2e Tempur kussen nu voor halve prijs!

DIESSEN WILLIBRORDUSSTRAAT 1 │ 013 - 5042823 BLADEL MARKT 28 │ 0497 - 382433

delaatslaapexpert.nl


VOOR MAGAZINE

ES EERSEL, DE GEMEENT

EL BLADEL, REUS BERGEIJK,

T EN OIRSCHO RENBEEK DEN, HILVA - DE MIER

COLOFON

ine Maga z

Voor

RACE MONSTER

in

ell se errs Ee

STOER

rie el lingem od

in Es be ek De lse R eu seRA AD DODEND

#8

! e Kempen Brabants en in de Graag gezi

ber / septem augustus

6 Laat de natuur z’n gang gaan Beleef je weelderige tuin 8 Content Vakantiepuzzel Prachtige prijzen! 9 Keep it koel! Irma over de kook 10 De Reuselse dodendraad Streekverhalen 13 Stoer lingeriemodel in Esbeek Onder de hoed van Livera 14 “Goed zicht went heel snel!” ReplaceLenzen met robottechniek 18 Werelds grillen in Eersel Dorade in de Spaanse houtskooloven 19 De smaak van de meester Maak zelf espresso ijs 20 Racemonster in Eersel Renault Clio RS bij de Vencocampus 24 Sprookjesbos in Diessen Voet & Goed Wandelverhaal 25 Rebel Bekijk ’t bij ’t Schouw 26 Schone Kempense juffertjes Buurtnatuur 28 Weer op krachten Sportportret bij Fit Factory 30 Oirschot 1912 en Bergeijk 1918 Kijk toen dan 34 Gezond gazon en bloeiend blad Sproeien doet groeien 37 Door de bril van… Eefje Winkelhuijzen uit Reusel 40 Duurzaam & ondernemend Stap voor stap klimaatneutraal 42 Altijd wat te doen Evenementen in de Brabantse Kempen 44 Nieuwe woonkeuken in Bladel Aanleunwoning wordt aanbouwkeuken 46 Marathon van Eindhoven Samen hardlopen is een feest! 48 Kinderfeestje in Westerhoven De (verjaar)dag van je leven! 51 Frappant Het achtereind van een varken

a a nva n g

Graag gezien in de Brabantse Kempen! Content Magazine verschijnt 6x per jaar in Hilvarenbeek een oplage van 44.000 in de gemeentes Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden, Bergeijk, Hilvarenbeek en ReuselOirschot. Een prachtige regio De Mierden met ruim 100.000 inwoners.

Oirschot

Eersel Bladel

Concept & creatie Ralf van der Burgt

Bergeijk

Sales & creatie Kim Sandee Ontwerp & Vormgeving D & B Communicatie BV

13 20

Freelance medewerkers Tom van Limpt (fotografie), Imca van de Weem (fotografie), Hanneke Meier (fotografie), Niek Totté (Fotografie), Twan Klomp (luchtfotografie), Stijn Lamers (tekst), Sandra Willemen (tekst), Norman Rechburg (creatie), Eva Geerts (Boot tekst en taal) Wij zijn uitermate content over Paul Holtman, Eefje Winkelhuijzen, Beerze Bier, De Bockenreyder, Vencomatic Group, Wendy Tenbült, Marc Dijkstra, Ad van Dommelen, Geert & Madelein Wijnen, Rob Brinkhof, Frank Neijts, Arjan Jonker, Ivy Gommers, Jos Peters. Coverfoto: Gijs Spierings Covermodel: Babette Holtmann

25 34

Adverteren

in Content Magazine? Voor ieder bedrijf heeft Content Magazine vele creatieve en effectieve mogelijkheden. We denken graag met u mee. Bel ons 0497 - 582161 of mail content@contentmagazine.nl

© Copyright Content Magazine 2014

3


s

20

14

S!

R T 23 I N au A L gu G st L E u

og

to

te

n

m

et

N

A

SA P % BI K L J O E

5 O 0

N

Midden in het winkelhart van Bladel presenteren wij een collectie interieur artikelen, sieraden, tassen, horloges en veel meer leuks! Met wekelijks nieuwe items is het zeer de moeite waard om eens binnen te lopen. Voor elke prijs hebben wij bijzondere cadeaus en kunt u niet kiezen; geef dan onze hipp-cadeaubon!

Hipp woon en kado • Sniederslaan 29 in Bladel

www.hippwoonenkado.nl


Content

OPENINGSTIJDEN maandag 13:00 - 18:00 u dinsdag 09:30 - 18:00 u woensdag 09:30 - 18:00 u donderdag 09:30 - 18:00 u vrijdag 09:30 - 20:00 u zaterdag 09:30 - 17:00 u

blijft le kk e r t h u is!

We zitten er midden in, de Nederlandse zomer. De vakantie al gepland? Heerlijk! Of liggen de koffers alweer op zolder? Da’s balen. Een vakantie is niet voor iedereen weggelegd. De financiële crisis ligt voor sommigen nog iets te vers in het geheugen. Een tripje buitenland zal dan plaats moet maken voor thuisblijven. Maar wat is daar mis mee? Juist, helemaal niks! Wie wil er nou op een zwarte zaterdag aanschuiven op de Autoroute du Soleil? En waarom zou je naar de bomvolle Spaanse Costa gaan als je hier in de omgeving zwemlocaties voor het uitzoeken hebt? Toeristen komen van heinde en verre naar onze regio gereisd. Geef ze eens ongelijk. Thuisblijven is zo slecht nog niet… Vooral niet in onze Brabantse Kempen! Zo duizelt er iedere week wel een dorp van de draaimolens en botsauto’s. Jij met de mond vol oliebol en de kinderen zo zoet als suikerspin. Op de vele lokale festivals klinken klanken van live-bands en proosten we met volgetapte speciaalbierglazen. Ontsnappen aan de kermisdrukte? Of er juist van bijkomen? Dat kan natuurlijk ook! Duik met een goed boek de zon in of met een hippe snorkel in het zwembad. En als de temperatuur wat is gedaald, maar de avondzon nog aangenaam schijnt… Zak dan onderuit op één van de gezellige Kempische terrasjes. Van de monumentale Markt in Oirschot tot de sfeervolle ambiance in Eersel. Of gewoon in je achtertuin, want de geur van een streekvarkentje op je barbecue is ook niet verkeerd!

is uitgebreid met... dames- en herenkleding!

Met hippe en stijlvolle merken, zoals: Ichi, Pepe Jeans, Glamorous, Antony Morato, Fornarina, Mod, CowBoysbag, en vele anderen!

Er is genoeg te beleven in onze Brabantse Kempen en als we de weersvoorspellingen mogen geloven gaan we een mooie nazomer tegemoet. Dat komt goed uit, want ook wij blijven lekker thuis! PS. Weten wat er allemaal voor leuks te doen is? Check onze evenementenkalender op pagina 42!

Markt 11, Eersel Tel. 0497 - 519200

www.hipenhop.com


LAAT DE NATUUR z’n gang gaan

Beleef alle seizoenen in je weelderige tuin!

Tekst: Eva Geerts, Fotografie: Tom van Limpt

Tijdens een heerlijk verkwikkende wandeling in de natuur zien we hoe mooi het zachte zonlicht door de bladeren schijnt en hoe dieren hun beschutting en voedsel vinden. In het voorjaar wandelen we door de bloemenweides en doen ontluikende knoppen ons opleven. In de zomer lopen we met onze blote voeten door het mulle duinzand. We genieten! Lijkt het je niet heerlijk om die robuuste natuur ook in je eigen tuin te ervaren?


A

Als we thuiskomen na zo’n natuurwandeling gaan we in de tuin zitten op een plastic stoeltje op een terras van 3 bij 3. Naast ons staan enkele potten met een buxus-bol. De siergrasjes worden in het najaar al afgeknipt en als we een blaadje zien vegen we die meteen op. Anders wordt het een rommeltje in de tuin. We zijn alle mooie, natuurlijke elementen helaas al snel weer vergeten in onze kunstmatige tuin. Natuurlijk is dit een beetje zwart-wit gesteld, maar waarom zouden we de pure natuur niet terugbrengen naar onze tuin zodat we ook daar de seizoenen optimaal kunnen beleven?

Verbena:

Weinig onderhoud, andere beleving Vergt deze beplantingsstijl niet veel meer onderhoud? Nee hoor! Wanneer je de beplanting net iets korter op elkaar zet heeft onkruid minder ruimte om te kiemen. Het houdt de planten kleiner, waardoor ze minder topzwaar worden. De planten met zwakke stengels hoeven hierdoor niet gesteund te worden.

Wilde verrassing in je tuin De Verbena een geweldig mooie plant waar je vele jaren plezier van hebt. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar omdat Verbena bonariensis zichzelf uitzaait, duikt hij steeds weer ergens op. Met zijn sierlijke dunne stengels en opvallende paarse bloemen mengt hij zich tussen de overige planten. Deze zomer- en najaarsbloeier trekt ook een grote verscheidenheid aan insecten, hommels en vlinders aan.

Wel vergt het een andere benadering van de tuin door de tuineigenaar. Je mag wel eens een blaadje zien liggen en er mag gerust een tak of bloem over het pad hangen. Uitgebloeide bloemen en grassen laat je de hele winter staan en hoeven pas in het voorjaar afgeknipt te worden. Het mag allemaal nèt iets robuuster; laat de natuur maar haar werk doen! robuuste natuur in je tuin Je kunt de mooiste borders creëren in grote landschapstuinen door gebruik te maken van natuurlijke aanplant met vaste planten. Wanneer je dat combineert met siergrassen, varens of groenblijvende bodembedekkers vorm je een fantastisch natuurlijk decor. Deze ruige stijl komt ook zeker tot zijn recht in kleinere tuinen of bloembakken.

Want wat is het heerlijk om te zien hoe de bloemen open gaan en hoe de grassen wapperen in de wind. Kijk hoe de vogels scharrelen tussen de bladeren, op zoek naar voedsel. Zie hoe de rijp de uitgebloeide knoppen van de Verbena bedekt. En dat allemaal in je eigen tuin: dát is pas genieten!

HOVENIERSBEDRIJF JONNIE MICHELBRINK De aanleg van een weelderige tuin en borderaanplant vraagt wat meer plantenkennis dan de gangbare tuin. Maar met een goed ontwerp, een doordacht beplantingsplan en onze vakkundige aanleg geniet u van alle seizoenen in uw tuin. Jaarrond onderhoud is met wat snoei-en onderhoudadvies prima zelf te doen. Maar natuurlijk kunt u uw tuin ook eens per jaar

Een gemengde bloemenborder oogt als een mooi, wild bloemenboeket. De aanleg moet wel consequent gebeuren: het is belangrijk dat de juiste planten op de juiste plek worden geplaatst. Het repeterend terug laten komen van de planten zonder met grote groepen te werken schept – ondanks de weelderige groei – toch een zekere rust.

of periodiek door ons laten verzorgen.

Willibrordlaan 56 in Hulsel Tel. 013 – 5091976

www.jonniemichelbrink.nl

7


Content Vakantiepuzzel 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 2 3 4 5

Dit bloemetje staat in een keuken, gemaakt door.. Welke cabaretier speelt binnenkort in Reusel? Waar kun je deze dorade eten? Wat is de voornaam van dit lingeriemodel? In welke plaats staat dit beestje?

6 7 8 9 10

6e letter 2e letter 3e letter 1e letter 5e letter

Waar is dit? Wat is dit voor bloemsoort? Van welk automerk is dit racemonster? Wat voor verfrissend drankje is dit? Waar vier je de verjaardag van je leven?

3e letter 1e letter 1e letter 7e letter 3e letter

Oplossing 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

De oplossing WK-puzzel editie juni/juli was: ORANJE WINT En de winnaars zijn… • Esther van Kemenade uit Hapert (Één maand gratis sporten bij Fit Factory) • Theo van de Voort uit Bladel (Diner voor twee bij De Keizer eten & drinken) • Baukje de Kroon uit Eersel (Lékué stoombox van Kookwinkel van den Hurk)

Prachtige prijzen! 1x Diner voor twee

Bij de Neut in Westerhoven

1x

Complete Skandia gereedschapskoffer van Fixet Bladel

1x Label 88 lederen keycord bag van HIPP

Hoe kun je winnen? Mail je oplossing, samen met je N.A.W. en telefoonnummer vóór 12 september naar:

winnen@contentmagazine.nl

De uitslag maken we bekend in het komende nummer en via facebook.com/magazinecontent. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.


irma de kook over

Keep itkoel !

De zomer suddert nog lekker door. Met weemoed denken we terug aan vakantiecocktails, strand en zwembad. Maar met een goed boek en een ijskoud glas prosecco of fruitsap binnen handbereik, kun je ook thuis dat relaxte vakantiegevoel nog prima vasthouden. Laat het zonnetje je gebruinde lichaam lekker opwarmen, zolang je drankje maar ijskoud blijft!

Sommige etiketten op wijnflessen zijn tegenwoordig ware kunstwerken. Zonde om te verstoppen in een cooler! De mooiste flessen rosé en witte wijn koel je daarom met een speciale ijsstaaf. Rechtstreeks vanuit de vriezer, zo in de fles. (zie Nieuw in ’t schap pagina 22). Laten we ook eens onze glascollectie onder de loep nemen... Prosecco drinkt echt een stuk lekkerder en stijlvoller uit een champagneglas dan uit een gewoon wijnglas. In een echt goed glas zit zelfs een bruispunt waardoor, ook als je glas wat langer staat, je bubbels blijven bruisen. Toost op het leven, op de zon en oneindig lange dagen, enjoy summer!

Recept voor een zomerse Bellini

D

Dorstlesser en topverfrisser blijft een grote kan met zelfgemaakte ijsthee. Uiteraard met een berg ijsblokjes. Leg een voorraadje ijsblokjes aan, dan zit je niet zonder wanneer de barometer ‘tropisch’ aantikt! IJsblokjes hoeven tegenwoordig trouwens echt niet altijd meer ‘blokjes’ te zijn. Zelfs pinguïns van ijs behoren tot de mogelijkheden. En wat denk je van een oversized icecube of een diamantvorm?

Pureer twee rijpe perziken (zonder pit) in de blender of met de staafmixer. Verdeel de gepureerde perzik over 4 glazen en schenk er een koelele prosecco overheen. Koud in stijl In de dorstige zomerhitte hoort een beetje stylish verantwoorde wijnkoeler bij de basisuitrusting. De ice-bag stond afgelopen zomervakantie elke avond op de terrastafel en doet denken aan zwoele Franse zomeravonden. Deze bags heb je in vele geinige kleuren. Of kies een handige sleeve, die je zo vanuit de vriezer om je fles schuift. Ze zijn er in bonte kleuren, stijlvol zwart en zelfs in een linnen look.

IJskoud serveren!

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

Dijk 3 in Eersel. Tel. 0497 - 512341

www.vandenhurkeersel.nl

9


Streekverhalen

De Reuselse dodendraad

Passeursraam tussen de draden


T

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was België bezet door de Duitsers. Nederland bleef neutraal. Duizenden Belgen zijn in die tijd gevlucht naar Nederland. Daaronder ook vele oorlogsvrijwilligers die via Nederland naar Engeland vluchtten. Daar lieten ze zich omscholen tot militair, om vervolgens in Frankrijk weer aan wal te komen en de Duitse troepen in de rug aan te vallen. Ook deserteurs en smokkelaars van goederen en spionageberichten staken veelvuldig de grens over. Om dit alles te beletten, liet de Duitse keizer Wilhelm II in 1915 de volledige landsgrens tussen Nederland en België middels draadversperring afsluiten. Deze huiveringwekkende ‘Dodendraad’ liep van Vaals tot Cadzand. En dus ook door het Kempische grensdorp Reusel. Het hek was ’s nachts verlicht en om de paar honderd meter hielden Duitse soldaten de wacht. De afscheiding bestond uit twee rijen van prikkeldraad en daar tussen een afrastering waarop permanent 2000 volt hoogspanning stond. De versperring had een hoogte van 1,5 meter en stroomdraden op slechts 30 centimeter afstand van elkaar. Er vielen dan ook veel slachtoffers; smokkelaars, spionnen, vluchtelingen en grensbewoners. Honderden mensen zijn er in die oorlog ‘doodgebliksemd’, zoals men dat noemde. Toch lukte het duizenden mensen om naar Nederland te vluchten. Ze passeerden de dodendraad door gebruik te maken van houten tonnen, wollen dekens, een houten fietsvelg, rubberen matten of met een ‘passeursraam’. Dit was een slim uitgedacht ‘vouwraam’ dat ingeklapt naar de grens gesmokkeld kon worden. Door het apparaat tussen de draden open te klappen, creëerde men een doorgang van 75 bij 30 centimeter om door te kruipen. Na het einde van de oorlog werd de elektrische draadversperring in rap tempo afgebroken. Daardoor is dit bizarre hoofdstuk uit de oorlogsgeschiedenis relatief onbekend. Onterecht, vond ook de Heemkunde Werkgroep Reusel (HWR) die de dodendraad in 2011 met grote precisie reconstrueerde.

De Reuselse Dodendraad vind je zo’n 150 meter van de Belgische grens, in de bossen van Reusel. Tussen fietsknooppunt 15 en 16.

11


Mooie witte tanden

v oo r e e n s t r a le nd e g limlach!

TERRASWEER IN IRSEL Onbeperkt genieten van vele verschillende gerechten. Zoek zelf uit waar je trek in hebt of geniet van een ‘tafeltje vol’ zodat je gezamenlijk kunt proeven van alle smakelijkheden van In Irsel!

Bel voor een afspraak: +31 (0)497 57 50 17

Actie! prijzen vanaf €199,49

VOOR

Nuchter&bier! Alcoholvrij en alcoholarm

Vraag naar ons team voor de mogelijkheden van uw gebitssituatie

O.a. Bavaria 0.0% Bavaria Wit 0.0%, Radler Lemon en Radler Grapefruit

NA NIEUWSTRAAT 2 EERSEL Hof 49b, 5571 CB Bergeijk www.viodent.nl

Vakkundige verwijdering van:

TATOEAGES • PERMANENTE MAKE-UP • PIGMENTVLEKKEN

WWW.INIRSEL.NL

Tuinafscheidingen

Keuze uit vele verschillende systemen, kwaliteit en modellen schuttingen.

S P I J T VA N J E

TATOEAGE? Ben je die tatoeage ontgroeid? Of storen die pigmentvlekken je? Kies voor de nieuwste lasertechnieken bij Wendy’s Laserstudio en geniet weer van een mooie huid. VOOR

TATOEAGE VERWIJDERING

NA

PIGMENTVLEKKEN VERWIJDERING

www.wendysnagelstudio.nl 0497 - 384342 | 06 - 40269670

Akkerwinde 8 in Hapert. Neem eens vrijblijvend contact op.

Tuinhuisjes

Specialist in zelf ontworpen tuinhuisjes. Precies naar uw wensen gemaakt.

Speeltoestellen Altijd een veilig speeltoestel dat precies past in uw tuin en budget!

HOUT & SCHUTTINGBOUW VESSEM

0497 - 59 17 20

www.hsvessem.nl


onder de

van livera

K. uit Gemeente Bladel 32 jaar, relatie

Medische molen Zes jaar geleden maakte ik bij een onbezonnen actie een harde val. Het resultaat was een bezoekje aan de dokter en twee gebroken ribben. Maar die dokter merkte bij dit onderzoekje nog iets op: een knobbeltje in mijn linkerborst. Plotseling zat ik in de medische molen en had ik niets meer te vertellen. Ik heb er altijd wel vertrouwen in gehad dat het goed zou komen, maar mijn ouders waren verschrikkelijk bezorgd. Na enkele onderzoeken vertelde een arts me dat mijn borst moest worden geamputeerd. Dat was natuurlijk schrikken, maar ik had geen keuze. Gelukkig konden de artsen wel meteen een borst reconstrueren. Ter preventie moest ik ook nog een chemokuur ondergaan. Dat zorgde er voor dat ik compleet kaal werd. Gedurende een paar maanden heb ik toen een pruik en verschillende mutsjes gedragen. Na vijf jaar medicijnen slikken, ben ik sinds februari officieel ‘schoon.’

BH: Royal Lounge Junky

€ 44,95

String: Livera Private Label

€ 6,99 (3 halen, 2 betalen)

Mooi en sterk Een fotoshoot onder de hoed, dat leek mij nou mooi ter afsluiting van deze periode. Dat zei ik eens tegen mijn collega’s en zij hebben dit vervolgens bij Livera Bladel voorgesteld. Ik wilde zelf graag bij de Bockenreyder poseren. Ik kom hier al mijn hele leven, een heerlijke plek. Met deze fotoshoot wil ik laten zien dat vrouwen na borstkanker weer mooi en sterk kunnen zijn. Hoe jong of oud je ook bent.

Livera Bladel Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Mooiste aan mezelf: Billen Minder tevreden over: Mijn voeten

Durf jij ook onder de hoed van Livera? Laat jezelf zien in stijlvolle lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Meld je aan via content@contentmagazine.nl Oh ja, het setje krijg je cadeau!

Sniederslaan 15A in Bladel, Tel. 0497 - 383927 Volg ons op:

www.facebook.com/LiveraBladel

Met dank aan: Herberg in den Bockenreyder

Het setje Dit setje was meteen perfect. De lichte push-up zorgt voor een mooie decolleté. Ik wil geen tierelantijntjes aan mijn lingerie. Dit setje vind ik stoer, maar met een vleugje romantiek.


Goed zicht

went heel snel! ReplaceLenzen met robottechniek

Marc Dijkstra runt samen met zijn vrouw Jolanda het succesvolle restaurant Promessa aan de Markt in Eersel. In hun bijna 20-jarig bestaan is dit restaurant uitgegroeid tot een begrip in de Kempen en daarbuiten. Promessa staat voor kwaliteit en vooruitstrevendheid. Toen het zicht van Marc achteruitging, was het dan ook niet verwonderlijk dat hij koos voor oogkliniek FYEO Medical. En dan ook meteen voor de meest geavanceerde lensvervangende operatie ter wereld; ReplaceLenzen met het Catalys Precision Laser System (Catalys). Dankzij deze lasergestuurde lensimplantatie kreeg hij zijn oude zicht weer terug.


I

“Ik heb altijd goede ogen gehad, maar een paar jaar geleden begon de leeftijd toch echt een rol te spelen”, vertelt Marc in zijn smetteloze keuken. “Als ik achter mijn fornuis stond, kon ik de bestellingen die op een meter van me afhingen niet meer lezen en liep ik wel 100 keer op en neer. Maar met een bril op zag ik vaak nog minder; van het bakken werden de glazen ontzettend vet. En als ik uit de koelcel kwam of de stoomoven opendeed, moest ik altijd even wachten tot ik weer beeld had.” Kritische keuring “Omdat ik maar niet kon wennen aan mijn bril ging ik zo’n vijf jaar geleden samen met mijn vrouw Jolanda naar FYEO Medical omdat ik gehoord had over ReplaceLenzen. Jolanda wilde ook graag van haar bril af. Zij had vooral moeite met lezen in het halfdonker en dat is niet handig met alle sfeerverlichting in het restaurant. Helaas bleken zowel mijn vrouw als ik nog geen geschikte kandidaten te zijn. We moesten nog een paar jaar wachten. Voor ons wel een teleurstelling, maar het gaf wel vertrouwen dat ze heel kritisch zijn voordat ze over gaan tot behandeling.”

vraag of ik geïnteresseerd was in het allernieuwste op het gebied van lensimplantaties. Zij hadden een nieuw systeem met een robotlaser. Hiermee werden nog betere resultaten behaald en ook het herstel was nog sneller dan met de techniek waarmee mijn vrouw was behandeld. FYEO Medical heeft een uitstekende naam hier in de regio en ik weet dat zij, net als ik, gaan voor de hoogste kwaliteit. Daarom twijfelde ik geen moment. Ik moest alleen nog een weekje langer wachten, maar dat had ik er wel voor over. De behandeling was zo voorbij. Net zo makkelijk als nieuwe schoenen aantrekken! En meteen resultaat, dat is echt ongelooflijk! Voor het eerst sinds lange tijd zag ik alles weer scherp op het dashboard van de auto. En pijn heb ik niet gehad. Alleen een paar uur een zwaar gevoel op mijn ogen. Ik zat dezelfde avond alweer achter de computer.

“ Net zo makkelijk als nieuwe schoenen aantrekken!”

Ultramoderne robottechniek “Vorig jaar is Jolanda nog eens teruggegaan en toen bleek de behandeling wel mogelijk bij haar. Één dag na de behandeling kon ze zelfs bij gedimd licht de rekeningen controleren! Het werkt natuurlijk heel aanstekelijk als je ziet dat je vrouw zo tevreden is. Dus ik was super blij met het nieuws dat ik inmiddels ook in aanmerking kwam. Mijn behandeling stond gepland voor april, toen ik door FYEO Medical werd benaderd met de

Alles is zoveel lichter nu. Ik had extra spotjes laten plaatsen boven mijn werkblad in de keuken, maar die gebruik ik niet eens meer. Ik moet soms zelfs licht dimmen. Het gemak waarmee ik nu weer kan zien is ongelooflijk. Ik was even vergeten hoe het was om zonder bril te kunnen zien, maar ik heb nu gewoon weer mijn oude zicht terug en dat went heel snel!”

UNIEKE INGREEP Het is de nieuwste techniek op het gebied van ooglensvervangende chirurgie: Lasergestuurde ReplaceLensimplantatie met de Catalys. De ingreep is vergelijkbaar met een staarbehandeling en u bent na de ingreep meteen van uw (lees)bril af. Dr. Frank Kerkhoff van FYEO Medical verfijnde de bestaande techniek met behulp van de Catalys en slaagde erin om deze ingreep voortaan zonder het gebruik van ultrasone energie uit te voeren. Hierdoor is nog sneller herstel en nog scherper zicht mogelijk. Alleen bij FYEO Medical en uniek in Nederland!

Oogkliniek FYEO Medical Wilt u ook ervaren hoe het is om niet meer afhankelijk te zijn van uw (lees)bril of lenzen? Maak een afspraak voor een vooronderzoek bij FYEO Medical. Dit is nu gratis (normaal € 100,-) en verplicht u verder tot niets!

Koperslager 6 in Eersel, Tel. 0497 – 360860

www.fyeomedical.nl

15


Boven het maaiveld


Fotografie: Twan Klomp

EERSEL: ’t STUIVERTJE, OOGENLUST, VENCOCAMPUS EN E3 STRAND

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO STUIVERTJE’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

17


Werelds grillen

Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink

in Eersel

De hele wereld ontmoet elkaar in de Brabantse Kempen. Bij de prachtige nieuwe Eerselse horecazaak De Keizer, om precies te zijn. Hier bereidt chef-kok Bas namelijk de meest verrassende wereldgerechten, maar dan wel met streekproducten!

Bas heeft gekookt in restaurantkeukens over de hele wereld, van Azië tot Amerika. Zijn internationale ervaringen neemt hij nu mee naar Eersel. Zo geeft hij de lokale producten nog een extra internationaal tintje. Zijn bijzondere gerechten bereidt hij grotendeels in een Spaanse houtskool oven. Dat is koken zoals 200 jaar geleden, gecombineerd met moderne apparatuur. Het is puur koken, waarbij

de sappigheid en puurheid van vlees, vis en groentes optimaal bewaard blijven. Bovendien zorgt deze houtskool gestookte grilloven voor die typische en heerlijk rokerige smaak. Vandaag schuift Bas één van zijn favorieten op het houtskool; de dorade. Een bijzonder smaakvolle vis en ideaal om klaar te maken op de grill. Met wat rode pepers en kamfer-limeboter is dorade absoluut onweerstaanbaar!

Kijk voor meer sfeerimpressies en de menukaart op www.dekeizereersel.nl

Postelseweg 88 in Eersel Tel. 0497 – 750337

www.dekeizereersel.nl


van de meester Bij ambachtelijke IJssalon De Smaak! Chocolade & IJs in Eersel zijn ze gepassioneerd door de sensatie van ijs. Hans Kennis is ‘SVH Meesterijsbereider’ en ‘Maestro’ in Italië, de hoogste graad in vakbekwaamheid. Hij won zelfs de titel ‘Maestro Gusto 2014’. In Content Magazine brengt hij de smaak van de meester aan jou over!

Espre sso ijs Ingrediënten (voor 1 liter ijs)

• 700 gr. Basis melkmix* • 40 gr. Vers gezette espresso koffie • 10 gr. Gemalen koffiebonen • 40 gr. Basis suikerstroop • 5 gr. Buisman koffie Uiteraard heb je een (eenvoudige) ijsmachine nodig. Heb je die niet? Kom dan het Espresso ijs proeven in onze salon! Garnering op en door het ijs • 200 gr. Cake in blokjes • 100 gr. Pecannoten • 50 gr. Pure pecanpasta Bereidingswijze pure pecanpasta Vermaal 50 gram pecannoten in de blender, samen met 30 gram Tia Maria en 20 gram suikerstroop. Bereidingswijze espresso ijs Breng de suikerstroop aan de kook en vermeng dit met de espresso koffie, de Buisman en de koffiebonen. Meng dit geheel met de melkmix. Doe alles in de ijsmachine en wacht tot deze er ijs van heeft gemaakt. Tijdens het uitdraaien van het ijs, de garnering er doorheen spatelen. Bewaar nog wel een deel voor de opmaak van je ijsbak. Strooi tot slot nog wat gemalen koffie over het ijs.

Geniet ervan! *Voor basis recept melkmix en suikerstroop zie www.desmaakeersel.nl

IJssalon De Smaak! Chocolade & IJs

Hint 2 in Eersel RAL 9001

Crèmewit

RAL7016

Antracietgrijs

Pantone 381U Solid Uncoated

info@desmaakeersel.nl

www.desmaakeersel.nl Font Type:


Racemonster i n Ee rse l

Meestal zien we automodellen heroïsch poseren naast het Gardameer in Italië. Of ze flaneren over spectaculaire kustwegen in Zuid-Afrika. Waarom eigenlijk? Er zijn maar weinig omgevingen waar het zo prachtig rijden is als in onze eigen Brabantse Kempen. Wij scheurden in de sportieve Renault Clio R.S. richting Eersel en poseerden onze eigele sensatie triomfantelijk voor de indrukwekkende Vencocampus. Renault presenteert de vierde generatie van de Clio. Het eerste model werd in 1990 gelanceerd en speelde een hoofdrol in de geschiedenis van Renault. Er werden 11,5 miljoen auto’s verkocht in meer dan 115 landen. De nieuwste Clio wordt het volgende hoofdstuk in dit succesverhaal. Het nieuwe Renault-design, van de hand van Brabander Laurens van den Acker,

is ook bij dit model duidelijk herkenbaar. De nieuwe Renault Clio is ontworpen als een sculptuur, een object van verlangen met bijna menselijke sensualiteit. Zijn gespierde rondingen stralen dynamiek uit. Geen agressieve hoeken, alleen maar vloeiende lijnen die uitnodigen tot dichterbij komen en aanraken. De Clio combineert zijn verleidelijke design met materialen van hoge kwaliteit

en innovatieve technologieën op het gebied van multimedia, comfort en rijeigenschappen. Samen met de vele mogelijkheden om het exterieur en interieur helemaal te personaliseren, levert de Clio een ongeëvenaarde ervaring! De Renault Clio is leverbaar vanaf € 13.990,De Clio R.S. vanaf € 26.990,-


Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink

Auto Van Gompel Auto Van Gompel is dé Renaultdealer voor de Kempen! En we zijn de juiste garage voor onderhoud en reparatie aan vele automerken. We zijn ook gespecialiseerd in bedrijfswagens, zoals de Renault Kangoo, Trafic en Master. Wilhelminalaan 11 in Reusel • Tel. 0497 – 641631 • info@autovangompel.nl

www.autovangompel.nl

21


Nieuw in ’t schap

oi e Mostrooiers

Je kruiden, hagelslag of cupcake-versiersels hang je voortaan in deze hippe boom! Pluk een potje, open het tuitje en strooien maar! Duw na gebruik het tuitje weer naar beneden en het potje is luchtdicht afgesloten. Prijs: € 16,95 (3 potjes) of € 24,95 (6 potjes)

Kurk &

keramiek

Wat is kurk toch een uniek materiaal! Supermooi, bijna overal toepasbaar én milieuvriendelijk. Breid je kurkservies uit met een saladebowl, oil & vinegar vaatje en een peper-en-zoutstel. Verkrijgbaar in turquoise, donkergrijs en wit. Prijzen: Vaatje € 15,00. Peper & zout € 15,00. Saladebowl € 24,95 Puur Kurk • Kuiper 5 in Eersel • Hemels Wonen Huys, Markt 20 in Eersel Ook te bestellen op www.puurkurk.nl

Piggy’s Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek Meteen bestellen op: www.piggys.nl

Coolklontje Wat een fantastische vondst… En wat geniaal simpel! Houd je wijn perfect op temperatuur met deze wijnkoeler en flessenstop in één. Rechtstreeks uit de vriezer, zo in je wijnfles!

Ingewikkeld Sexy en cool! De fairtrade wikkelrokjes van Moshiki kun je tweezijdig dragen en elke stofcombinatie is uniek. One size fits all, want met de drukkertjes kun je ‘m verstellen van maat 36 tot 44. Draag ze over jeans of legging of gewoon met blote benen!

Prijs: € 22,50

Prijs: Vanaf € 39,95

Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl

Hipp Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl


Bouwpen Met deze ‘Construction’ balpen verloopt alles volgens planning. Hij maakt natuurlijk notities, maar deze pen helpt ook met schroeven en bevat twee schroefbits. Maar ook waterpas, stylus en een liniaal met vier verschillende schaalverdelingen.

Oppas

voor je pla ntje s

Prijs: € 16,95

Fixet Bladel Industrieweg 3 in Bladel, www.bladel.fixet.nl

Prijs: € 49,95

Onbezorgd op vakantie, want Gardena vakantiebewatering zorgt wel voor je plantjes. Deze automatische gieter voor je potplanten kan 1 tot 36 potplanten water geven. Zowel binnens- als buitenshuis te gebruiken.

Life & Garden Industrieweg 3 in Bladel, www.bladel.lifeandgarden.nl

Creatieve Ontdekking Mijn geheime tuin is het creatieve kleurboek voor alle leeftijden. Herontdek hoe ontspannend het is om te kleuren! Een ongewone zwerftocht door een magische wereld van 96 prachtige, in zwart-wit getekende tuinen, vol met bijzondere bloemen, vlinders, rupsen, vogels en planten. Prijs: € 10,90 De Boekenlegger Nieuwstraat 28A in Eersel Meteen bestellen op: www.de-boekenlegger.nl

Proefde Kempen De KempenVERSbox zit vol met heerlijke streekproducten. Vers van het land, zó op de keukentafel! Producten die passen bij het seizoen, producten met een verhaal. Puur, vers en eerlijk. En dat proef je! Altijd een verrassende inhoud mét bijpassende recepten. Van één box bereid je drie warme maaltijden voor twee personen. Daarbij extra lekkernijen zoals zuivel, eieren of jam. Prijs € 30,Meer weten of direct bestellen? www.kempenvers.nl

Ook verkrijgbaar op briefkaartformaat met 20 uitneembare kaarten Prijs € 9,95

23


door: Marjelle Brussee uit Diessen Marjelle Brussee schreef het tweede Voet & Goed Wandelverhaal. Zij wint een paar LOWA wandelschoenen t.w.v. €185,-

Win

met jouw wandelverhaal!

Sprookjesbos

bij Diessen

S

Sommige natuurgebieden hebben een bijzondere aantrekkingskracht. En dat heeft niet alleen te maken met het natuurschoon. Er ‘hangt iets’. Een bepaalde sfeer of energie die heel goed voelt. Voor mij is dat ‘De Turka’ bij Diessen. De route van mijn huis naar de Turka loopt over het dorpsplein van Diessen en langs de muur rond het kerkhof met z’n gezellige kleine nisjes. Dan kom ik op een groot grasveld omringd door nieuwbouwwoningen. Hier tussendoor loopt een klein paadje naar de ‘biodiversiteits-tuinen’. Hier worden oude gewassen verbouwd en wordt de grond op een ambachtelijke manier bewerkt. Zou het voelbaar zijn dat mensen hier met liefde voor natuur samenwerken? Ik geniet met volle teugen van de prachtige wilde bloemen en het uitzicht. Dan vervolg ik mijn weg langs de rivier de Reusel. Het mooie wandelpad komt uit bij een waterval. Hier steek ik de weg over en loop ik langs een vertakking van de Reusel die langs de bosrand kronkelt. Ook hier word ik verrast door bijzondere bloemetjes en plantjes tussen de ruisende rietstengels. De watermunt verspreidt een heerlijke muntgeur. Wat is de natuur toch prachtig als ze met rust gelaten wordt! Het pad

komt uit bij de visvijver. Ik loop het achterliggende bos in. Met z’n kronkelpaadjes en Efteling-achtige bruggetjes heeft dit bos iets weg van een sprookjesbos. Het ademt iets natuurlijks en vredigs uit. Misschien omdat hier nooit iets anders was dan bos. Of misschien wonen er echt elfjes in de bomen en kabouters tussen de struiken. Het zou me niks verbazen! De natuur laat altijd het leven in haar ware gedaante zien. Ontdaan van elke vorm van schone schijn. Een eind verderop aan de Reusel staat een boom waar ik echt iets mee heb, omdat hij iets laat zien van mijn leven zoals het is. De onderkant van de stam is zwaar getroffen en opengescheurd, waardoor de boom omgevallen is. Maar de boom is opgevangen door andere bomen waardoor hij in leven is gebleven. In het midden groeien nu twee hele mooie, oersterke takken. Het is een prachtige en indrukwekkende spiegel voor mij...

Win magnifieke prijzen en mail jouw bijzondere, grappige of ontroerende wandelverhaal. Plaatsen we jouw wandelverhaal in Content Magazine dan win jij:

HANWAG Wandelschoenen t.w.v. € 175,-

We kijken uit naar jouw opmerkelijke beleving, dat prachtige gebied dat je zeker gezien moet hebben of die bijzondere reden waarom jij wandelt. Mail jouw verhaal in 300 woorden naar info@voetengoed.nl

Voet & Goed Voet en Goed is gespecialiseerd in Oudoor, Running en Podologie. Garantie van gastvrijheid en vakkennis om u zo goed mogelijk te helpen.

24

Wandelend winnen, dat klinkt als slapend rijk worden. En zo makkelijk is het! Elke wandeling is een uniek verhaal. Je stuit op nieuwe routes, imponerende natuur of creatieve gedachtes. Klein fijn genot of grootse avonturen.

Markt 54 in Hapert • Tel. 0497 – 386448

www.voetengoed.nl


27 september 2014 om 20.30 uur

Rebel ’ ‘ Leon van der Zanden

Wanneer Robert het imperium van zijn vader door zijn vingers ziet glippen, trekt hij het niet meer. Afwijzing op afwijzing heeft hij te verduren gekregen, maar nu zijn vader, zijn held, hem ook nog eens achterstelt, is het klaar. Banger voor de weg naar boven dan die naar beneden vlucht Robert weg. Vanaf dat moment raakt Robert onder de invloed van de onberekenbare Max en gebeurt het onvermijdelijke...

I

In Rebel neemt cabaretier Leon van der Zanden je mee in een komische Odyssee langs onderwaterwezens, feesten met de machtigste mannen en de prachtigste vrouwen, een vrieskelder, het rijk van de koning en zijn konijntjes. Een onvergetelijke reis waarbij een goede afloop van Robert nog lang niet zeker is. Leon kruipt in de huid van verschillende karakters. Robert, een verwend prinsje zonder ballen. Max, een gehaaide man die de duivel zelf lijkt. Elza, de mooiste vrouw van de wereld. Romeo, een glad en gevaarlijk alfamannetje. En Nina, een monsterlijk hersenspinsel. Het is alsof Leons meest onaangepaste kanten een eigen leven zijn gaan leiden. Leon van der Zanden wil met Rebel een nieuwe vorm van theaterbeleving creëren. Rebel is een collectieve, actieve, bewuste beleving van theater die afstapt van ‘consumptief theater’ (een kaartje kopen en vervolgens achteroverleunen in je stoel). Oftewel; 4D-theater.

Binnenkort ook in De Kei 3 oktober Myrtha Musica & Ernest Beuving 8 oktober Arno Huibers (Familievoorstelling) 11 oktober Jandino Asporaat 26 oktober Liesbeth List & Annemarie Oster Voor de liefhebbers geeft Leon van der Zanden voorafgaand aan zijn optreden een inleiding op zijn nieuwe voorstelling. Vanaf 19:30 uur laat Leon je in het Kiezeltje (café van De Kei) kennis maken met zijn nieuwe theatervorm. Meld je hiervoor wel eerst even aan via

reserveringen@tschouw.nl

Wil je de gehele agenda bekijken of kaartjes bestellen?

Ga naar www.tschouw.nl

Verzorgt het cultuurprogramma voor Cultureel Centrum De Kei Kerkplein 69 in Reusel

25


SchoneKem Wat is de mooiste soort libel van de Brabantse Kempen? Dat zijn er eigenlijk twee. De bosbeekjuffer en de weidebeekjuffer. Eenmaal een ‘beekjuffer’ goed bekeken en je bent verkocht! Beide hebben een weergaloos mooi fluorescerend groenblauw lichaam en een blauwe metaalglans op de vleugels. Mannetjes ‘beekjuffers’ betoveren je waar je bij staat! Het zijn net feeën die uit een sprookjesboek zijn weggevlogen...

De Beerze slingerend door de Brabantse Kempen.

Tekst: Rob Brinkhof Fotografie: Frank Neijts

De bosbeekjuffer is zeldzamer dan de weidebeekjuffer. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren ze bijna verdwenen. Zo vies en vuil was het water toen. Het gaat nu weer beter. Het water wordt de laatste jaren stap voor stap weer schoner. En weet je wat nog belangrijker is? Waterschap De Dommel laat de Kempense beken weer naar hartenlust slingeren! De Kleine en Groote Beerze, de Reusel, de Run en Keersop; noem ze maar op! En een slingerende beek is veel gevarieerder dan een rechte beek. Logisch toch? De beekjuffers dansen als vlinders over het water. Door te knipperen met hun vleugels trekken ze de aandacht van andere juffers. De mannetjes wachten op bladeren en takken die over de beek hangen. Van daaruit verjagen ze andere mannetjes en pakken ze de vrouwtjes om er mee te paren! De eitjes worden onder water op waterplanten in de beek afgezet. Dus kom op; ga eens op zoek naar Kempense ‘schone juffers’! Ze vliegen nog tot in september. Oh ja; de weidebeekjuffer komt soms ook naar jou toe. Dan zit ie zo maar ineens op je schutting of op de rand van het bad in je tuin. Opletten geblazen dus!

De bosbeekjuffer (hierboven) heeft volledig donkerblauwe vleugels. Bij de weidebeekjuffer (foto rechts) is dat slechts een band.


pense juffertjes

27


WEER OP KRACHTEN Fotografie: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

Wendy NAAM WENDY TENBÜLT GEBOREN KNEGSEL GETOGEN KNEGSEL, EINDHOVEN EN NU HAPERT LEEFTIJD 42 WERK HUISMANAGER THUIS SAMENWONEND MET RIEN STAS EN ONZE 3 KINDJES: SENNA, JOSJE EN LOEWIE FIT FACTORY SPORT KRACHT- EN CONDITIETRAINING (FITNESS MET CARDIO) en GROEPSLESSEN WAARONDER PILATES SPORTDOEL WEER KRACHTIG EN FIT WORDEN NA BESTRALINGEN EN CHEMOTHERAPIE Al LID 7 JAAR EERDERE SPORTEN PAARDRIJDEN, SKIËN, WANDELEN EN HARDLOPEN MOTTO VERTROUW OP JEZELF MUZIEK HAPPINESS VAN ALEXIS JORDAN HELD(IN) MIJN MOEDER WENS VITAAL OUD WORDEN TROTS MIJN GEZIN, LIEVE VRIENDEN EN FAMILIE

Inmiddels sport ik hier alweer zeven jaar. Een half jaar na de bevalling van mijn eerste kindje ben ik begonnen. Fit Factory biedt tot twaalf uur ‘s middags gratis kinderopvang. Ideaal als je ‘s ochtends een paar uur wilt sporten. Ik deed aan fitness maar volgde ook groepslessen, eigenlijk alles wat je na een zwangerschap doet om je lichaam weer op de rit te krijgen. Vooral Pilates vind ik superfijn, ik kan eigenlijk niet meer zonder. Een les voelt als een bezoek aan de masseur! De oefeningen zijn zwaar, maar tegelijkertijd ook ontspannend. Pilates versterkt de stabiliserende spieren van het lichaam, zoals je diepliggende buik- en rugspieren. Hierdoor komt er minder druk op de wervelkolom en verbetert mijn houding. Voorheen had ik vaak rugpijn, sinds ik aan Pilates doe niet meer. Ook voor je bekkenstabiliteit is het perfect.

Een andere keuze was om de chemo en bestraling te combineren met goede voeding, Parallel Acupunctuur en zogenaamde Niet-Toxische Tumortherapie (NTTT). Op deze manier werd mijn eigen afweersysteem versterkt, waardoor ik de reguliere behandeling beter kon verdragen en sneller herstelde. Tweeëntwintig jaar geleden is mijn moeder op deze wijze van borstkanker genezen, dus was ik al vertrouwd met deze alternatieve – ik noem ze liever holistische – behandelmethoden. In het ziekenhuis willen ze er nog niets van weten. Jammer, want met goede voeding valt zoveel te bereiken!

Met Pilates train je zowel lichaam als geest. Dat past bij hoe ik in het leven sta. Ik heb maar één lichaam, waar ik goed voor moet zorgen als ik vitaal oud wil worden. Daarom maak ik bewuste keuzes wat betreft voeding. Ik voel goed wat er bij mijn lichaam past – en wat niet.

Door de chemo en bestraling namen mijn spierkracht en conditie flink af. Op een gegeven moment moest ik het sporten wel opgeven. Ik kreeg mijn benen niet meer omhoog en mijn armen voelden altijd stram, alsof ik de dag ervoor honderd keer had opgedrukt. Tijdens de laatste controle in het ziekenhuis werd voorgesteld dat ik zou deelnemen aan een revalidatie-programma, maar daarvoor moest ik een paar keer per week naar Eindhoven. Voor mij was dat niet handig, ik wilde veel liever weer hier in Eersel gaan trainen.

Vorig jaar heb ik mijn abonnement een periode stopgezet, omdat ik een tijdje uit de running was. Ik moest chemotherapie en bestralingen ondergaan voor een knobbeltje in mijn borst. Tijdens het behandelproces heb ik me gefocust op ‘hoe blijf ik zoveel mogelijk Wendy?’. Daar hoorde ook het kopen van de allermooiste pruik bij. Ik had altijd mooie lange haren!

Fit Factory heeft voor mij een speciaal programma opgesteld. Hierbij doe ik aan kracht- en conditietraining (fitness), maar ik neem ook deel aan groepslessen. Het gaat nu heel goed. Ik kom hier twee tot drie keer per week sporten en loop daarnaast regelmatig in de bossen. Eerst wandelde ik, nu kan ik al vijf kilometer hardlopen. Ik ben weer in de running!

“Ik voel goed wat bij mijn lichaam past en wat niet.”


FIT FACTORY EERSEL

Maar ook:

De meest uiteenlopende sport-

• Binnen-zwembad • Sauna • Zonnebank

en ontspannings-faciliteiten voor

• Drie squashbanen • Diëtiste • Revalidatie

jong en oud. Keuze uit meer dan 60 groepslessen. Of train individueel of gezamenlijk met behulp van ruim 100 cardio- en krachtapparaten. Professionele begeleiding staat tot je beschikking.

Dreef 31 in Eersel • Tel. 0497 – 515152

www.fitfactoryeersel.nl

29


Met medewerking van: A. de Vries & M. Mattheeuwse

Kijk toen dan

Oirschot 1920

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

De Rijkesluisstraat in Oirschot heeft niets met rijke lui te maken. De naam is afkomstig van ‘Rijckers Sluysken’, een sluis van Rijkert (of Richard) die vroeger aan deze weg lag. In het midden van de foto kijken we op de vroegere woning annex slagerij van David Abrahams. Hij was de eerste Jood die in Oirschot woonde, samen met zijn vrouw en zes kinderen. Na David namen meer

Joden hun intrek in Oirschot en kwam er zelfs een synagoge (die links achter de fotograaf heeft gestaan). De laatste mis was jaren voordat deze foto genomen werd. Het enige dat nog aan het gebedshuis herinnert is een gedenksteen. Later werd David’s huis café De Woudgalm. Wie goed kijkt ziet aan de gevel nog een affiche hangen van RVS, een Rotterdamse verzekeringsmaatschappij.

Aan de rechterkant zat Hima Rijwielen, opgericht in Amsterdam door fabrikant en voormalig (drie)wielrenner Puck Adler. Puck had een neusje voor marketing. Hij organiseerde tussen 1915 en 1917 een achtdaagse fietstocht door Nederland van maar liefst 1200 kilometer! En natuurlijk reed iedereen rond op fietsen van Hima.


Boeren van boterfabriek St. Bernardus – beter bekend als ’t Stoom – verdienden een goede boterham met hun melkproductie. Ze leverden zoveel melk dat er in 1918 twee nieuwe Lancaster stoomketels vanuit Veendam gekocht moesten worden. Deze werden op station Valkenswaard afgeleverd, maar het vervoer van de 22.000 kilo wegende ketels naar Bergeijk bleek nog een hele opgave.

De ketelstoet ging weer verder, maar niet over de provinciale weg. Door een misverstand had burgemeester Aarts één vergunning te weinig geregeld en daarom blokkeerde de politie de doorgang. De ketels zijn toen door de weilanden verder vervoerd naar hun eindbestemming. Toen de tweede ketel uiteindelijk op z’n plek stond wachtte er een Dommelsch-biertje als beloning voor de krachtsinspanning.

BERGEIJK 1918

Met medewerking van: J.H. Jansen

Burgemeester Aarts van Bergeijk, voorzitter van ’t Stoom, bedacht de ketels op houten balken voort te laten trekken door potige mannen en sterke paarden. Er moesten twee houten bruggen overgestoken worden die gestut werden. De brug in Dommelen kon nog net de overtocht garanderen voordat de planken uit hun draagbalken sprongen. Hein Schel uit Westerhoven voorzag de paarden van water tijdens een welverdiende pauze. De touwtrekkers gingen anders met zijn gastvrijheid om: bijna alle appels en peren van Heins boomgaard waren verdwenen!

31


Nieuw in ’t schap

Pluk

de lach

Hier word je toch vrolijk van! Een kleurrijk wild plukboeketje, met bijzondere zomerse tuinbloemen. Lief als cadeautje of gezellig op je keukentafel.

Alle s bij

de hand

Ideaal voor festivals of vakantie! Sleutels, telefoon en geld passen perfect in deze hippe keycord bag. Hang ‘m om je nek of klik het vast aan je tas! Zelf te decoreren met extra accessoires. Prijs: Vanaf € 49,95 HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

Prijs: vanaf € 9,50 (excl. vaasje) De Hennekooi De Hoef 10 in Hoogeloon www.dehennekooi.nl

Hap lik weg! Wij zijn gesmolten voor het Kempisch Kwartierke roomijs! Bart’s Wijnkoperij ontwikkelde de verleidelijke likeur met caramel en amandel. Meester ijsbereider Hans Kennis heeft er een onweerstaanbaar lekker ijs van gemaakt!

Prijs: € 9,95 voor 1 liter ijs Of gewoon lekker op een hoorntje bij De Smaak! De Smaak! Chocolade & IJs Hint 2 in Eersel www.desmaakeersel.nl

In een nieuw

e j s a j

Deze super comfortabele blazer van het merk Nikkie draagt de namen van de grootste shoe designers op de rug. Sexy, zakelijk of sportief? Het kan allemaal met deze hippe en mooi getailleerde blazer. Prijs: € 129,95 Franken-Kleding Hof 25 in Bergeijk Webshop op www.franken-kleding.nl


Stoere

Sh a bbie s

baby

Het paradepaardje van Fred de la Bretoniere; Shabbies Amsterdam! De kwaliteit staat als een huis, om over de ultieme pasvorm maar te zwijgen. Als je ze eenmaal hebt, ben je verkocht. In de Brabantse Kempen exclusief bij Geenen Schoenen in Bergeijk!

Hét cadeaupakket voor (toekomstige) moeders en baby’s. Shampoo, badolie, nipple balm en veel andere producten. Bloom & Blossom bevat de meest pure en organische ingrediënten voor het hoogst haalbare resultaat. Heerlijke geuren en prachtig in de badkamer of op de commode.

Prijs: Vanaf € 189,95 Geenen Schoenen Burg. Mageneestraat 38 in Bergeijk www.geenenschoenen.nl

&

r e d e o Voor m Prijs: € 67,50 Malikaskin Varkensmarkt 1 in Hilvarenbeek www.malikaskin.nl

Tussen haakjes

Gezond

Gezicht

Een lekkere bruine toet gekregen? Dat doet je goed! Maar de zon heeft je gezichtshuid ook flink uitgedroogd en aangetast. Dit speciale beautyserum brengt je beschadigde en gestresste huid weer in topconditie! Prijs: € 18,Ook te gebruiken als kuur tijdens of na zwangerschap of afslankkuur. Ook je douchewisser altijd kwijt? Dit stijlvolle exemplaar hang je handig aan de douchewand, altijd binnen handbereik! Plus een badjas-/handdoekhaak. Prijs: € 35,Sanidrõme Van de Ven Het Groen 2 in Knegsel www.sanidrome.nl/vandeven

Service Apotheek • Schutsboom 4 in Reusel • Gebint 1A in Eersel • Victor de Bucklaan 15 in Bladel

33


Gezond gazon

en bloeiend blad

Sp rdoeoieetn g roe ie n Tekst: Eva Geerts

Een strak en frisgroen gazon is een in het oog springend onderdeel van veel tuinen. Het is niet alleen prachtig om te zien, het heeft meer voordelen. Een grasoppervlak van slechts twee vierkante meter is goed voor het dagelijks zuurstofverbruik van een volwassene. Je doet het hele jaar je best om je grasmat, bloemen en planten in topconditie te houden; zodra je op vakantie gaat wordt dat moeilijker. Hoe houd je je gazon groen en je planten gezond tijdens de warme zomermaanden?

J

Je kent het wel: je gaat drie weken op vakantie en als je terugkomt is je gazon en een groot deel van je planten in vreselijke staat. Al je goede zorg voor niets! En juist in het voorjaar en in de zomer heeft je grasmat veel aandacht nodig en wil je lekker genieten van je weelderige tuin. Wat nu?

Natjes en droogjes Het is verstandig om je gras niet te kort te maaien, met name in droge zomers. Langer gras is namelijk minder gevoelig voor droogte. Vijf tot tien centimeter is een perfecte lengte om de conditie van je groene gazon op peil te houden. Wil je je grasmat toch een flink stuk korter hebben? Dat kan, maar het is aan te raden om het dan niet in ĂŠĂŠn keer kort te wieken. Stel de maaier elke week een stukje lager af, zodat je gras geleidelijk de gewenste hoogte bereikt. Hiermee voorkom je droogte en onkruidgroei en blijft je gras langer gezond!

Bloemen en planten bestaan voor bijna 95% uit water. Tijdens de warme dagen verliezen ze dit vocht snel. Maar juist in de zomer wil je het liefst genieten van de mooie, bloeiende bloemen die je zelf hebt uitgezocht. Ze moeten schitteren, ze moeten je tuin opfleuren! Goede en regelmatige besproeiing is hierbij van cruciaal belang. Op de pagina hiernaast vind je 10 gouden besproeiingsregels! Vakantie en planten Naast deze huis-, tuin- en keukentips zijn er natuurlijk ook professionelere manieren om je gras en planten springlevend te


10 Gouden sproeiregels 1. Besproei gelijkmatig De meeste planten vragen om gelijkmatige besproeiing. Toch bevordert een lichte uitdroging vóór het besproeien de groei van de wortels. 2. Beter soms dan vaak Liever zelden besproeien met meer water, dan vaak besproeien met weinig water. 3. Liefst ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg Geef planten de tijd om water goed op te nemen voordat het warm wordt. Besproei nooit in de brandende zon.

houden. Wat dacht je van een speciaal vakantiebewateringssysteem, dat ervoor zorgt dat al je planten op een ideale manier bevochtigd worden? Het is heel simpel: je plaatst de slangetjes in de plantenbakken en de transformator doet zijn werk als jij er niet bent. Je kunt zelfs per plant bepalen hoeveel water het nodig heeft. Handig, vooral voor je binnenplanten! (Zie Nieuw in ’t schap, pagina 23).

Voor de buitenboel is een automatische besproeiingsset heel geschikt. Door middel van een timer krijgen je planten op gezette tijden water en een speciale sensor beoordeelt of de grond nog vochtig genoeg is. Er wordt dus alleen gesproeid als je planten echt dorst hebben. Je hoeft je buurman hiervoor dus niet meer te vragen!

4. Houd de bladeren droog Natte bladeren worden meestal zieke bladeren. Bladeren die overdag nat zijn, kunnen verbranden door de zon.

Kaal wordt groen Een bruin gazon is een doorn in het oog, maar ook voor dit probleem zijn er passende oplossingen. Zo bestaat er een speciale kale-plekken-hersteller, waarmee je graszaad en voeding gecombineerd kan zaaien. Jouw gazon kan al snel weer worden gebruikt zoals het bedoeld is: als speelweide voor je kinderen of als prachtig groen siergazon.

7. Besproei rondom Altijd op slechts één wortelpunt sproeien, leidt tot eenzijdige wortelgroei en daardoor tot slechte opname van voedingsstoffen.

5. De juiste hoeveelheid Te weinig water dringt meestal enkel door tot de eerste grondlaag. Door gericht te besproeien, bereikt de juiste hoeveelheid water de wortels. 6. Meer water in sommige delen van je tuin Water heeft tijd nodig om in de grond te dringen. Besproei herhaaldelijk met minder water en voorkom dat kostbaar water in de borders wegspoelt.

8. Besparend besproeien Besproei zoveel als nodig, maar nooit teveel. Een automatisch besproeiingssysteem en een bodemvochtigheidssensor maken dit makkelijk. 9. Voorkom waterverzadiging Waterverzadiging hindert de luchttoevoer van de wortels, waardoor planten af kunnen sterven. 10. Gebruik kleirijke grond Grond die rijk is aan kleimineralen heeft betere groeieigenschappen en houdt water beter vast.

Life & Garden Life & Garden brengt leuke trends en originele ideeën dichtbij. Heerlijk tuinieren, sfeervol leven en relaxen, daar gaat het om.

Er komt dus wel wat bij kijken als je je tuin seizoen in, seizoen uit mooi wil houden. Maar met de juiste kennis en technieken krijg je dat zeker voor elkaar. Op naar een bloeiende zomer!

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795

www.bladel.lifeandgarden.com

35


200% trouwfotografie staat voor een persoonlijke aanpak, aandacht voor emoties en details, maar vooral voor het vastleggen van jullie liefde op jullie mooiste dag! Bel me voor ‘n vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat jullie me alles over jullie plannen kunnen vertellen!

www.hannekemeier.nl | 06-51264958

HIJ MAAIT... U (GE)NIET.

Al interessant vanaf 100m2! Altijd een strak gemaaid gazon. Meer informatie: Bel 06-52616715

iodealer Officieel reg

Eikenberg 14 Bergeijk • 06-52616715 • info@tilburgstuinen.nl

WWW.TILBURGSTUINEN.NL


D

DE BRIL

VAN. . .

Eefje Winkelhuijzen uit Reusel

W

en

stoer o

f sexy?

Avond- o f dierentu

ochten

dmens?

in of pre

tpark?

macaro

ni of spa

ghetti?

bioscoo

p of con

cert?

twitter o honden

Fotografie: Hanneke Meier

Wie is Eefje Winkelhuizen? Ik ben 14 jaar en woon in Reusel. Ik heb één zusje, Lian. Ik luister veel verschillende muziek, maar mijn favoriet is Demi Lovato. In Nederland is ze minder bekend. Ze heeft hier ook nog nooit een concert gegeven, maar als dat ooit gebeurt moet ik daar bij zijn. Mijn grootste passie is dansen. Bij Bouke Sport doe ik hiphop en streetdance. Maar ik dans eigenlijk altijd wel. Gewoon door de kamer of met de Wii. Op feestjes vind je mij zeker op de dansvloer!

Kijken o f zi f facebo

ok?

of katte

n? zomer o f winter ?

leuk om dan nieuwe kleding te ontwerpen. Ik ben eigenlijk altijd wel met kleding bezig. Ik ga ook graag kleding shoppen. Niet dat ik de mode volg, ik bedenk zelf mijn eigen stijl. Later zou ik wel een eigen kledingwinkel willen beginnen.

strand o

f Zwemb

ad?

Oogwereld Holtman Oogwereld Holtman richt zich op u als individu. Wilt u energiek, modebewust,

Hoe gaat ie op school? Goed hoor, ik ga graag naar school. De fijnste vakken vind ik muziek en beeldende vorming. Levensbeschouwing vind ik trouwens ook leuk, maar dat komt ook omdat ik dat makkelijk vind.

Dan heb je vast goed nagedacht over je nieuwe bril Ik wilde een unieke bril, geen doorsnee model. In eerste instantie had ik een ander montuur gekozen, maar die vond ik bij nader inzien toch te braaf. Toen ik dat zei, pakte de opticien bij Oogwereld deze uit de etalage. Ik wist het meteen; dit is ‘m! Mooie vorm en ook de bijzondere paarse kleur vind ik erg mooi. Op school heb ik al best veel complimenten gekregen.

Je bent wel een creatieveling? Ja, nagels styleren is een andere hobby van mij. Ik heb een oefenset waar ik veel mee bezig ben. En ik teken ook graag. Ik vind het

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland? Mijn mobieltje, een MP3-speler en een grote koffer met kleding.

ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel. Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel. Tel. 0497 - 643309

www.oogwereld.nl


Boven het maaiveld

HILVARENBEEK (EN TILBURG)


Fotografie: Twan Klomp

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO HILVARENBEEK’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

39


&

Duurzaam

ondernemend

Goed voor milieu, medewerkers, maatschappij én rendement

Tekst: Eva Geerts

DE VOORDELEN VAN DUURZAAM ONDERNEMEN 14% van de totale energievoorziening moet in 2020 groen zijn. En in 2050 moet 100% groene energie zijn. De door de overheid vastgestelde klimaatdoelstellingen zijn ambitieus, maar niet onmogelijk. Maar om deze doelen echt te kunnen waarmaken, is het wel enorm belangrijk dat bedrijvig Nederland fors gaat inzetten op duurzame opwekking van hun energiebehoefte. Deze sector verbruikt immers veruit de meeste energie.

D

De ondernemer van de 21e eeuw staat voor nieuwe uitdagingen. Het voortbestaan van het bedrijf is niet meer alleen afhankelijk van slim uitgekiend financieel beleid. Duurzaam ondernemen speelt

een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Het bedrijf dat zijn omgeving aan de laars lapt, wordt daar vroeg of laat door de consument mee om de oren geslagen.

Energieverbruik naar sector PJ 4000

Overige energie-afnemers

3000

Industrie Huishoudens

2000

Verkeer en vervoer

1000 0 1990

Energiesector 1994

1998

2002

2006

2010

2014

Bron:CBS

• De kosten van de maatregelen (bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing) verdienen zich snel terug. • De wereld wordt er beter van. De ondernemer draagt bij aan een goede toekomst, ook voor zijn (klein)kinderen. • Een prettig werkklimaat resulteert in een afname van het ziekteverzuim en een verhoging van de productiviteit van de medewerkers. • Op langere termijn behaalt het bedrijf financieel voordeel uit de verbeterde efficiëntie, maar zeker ook door zijn uitstekende reputatie. • Duurzaam ondernemen leidt tot innovatie en dit versterkt de concurrentiekracht.

Natuurlijk is het voor een bedrijf uiterst belangrijk om een hoger bedrijfsresultaat te behalen. Maar wie duurzaam onderneemt, kijkt bij al zijn bedrijfsbeslissingen ook naar de bescherming van het milieu en de bijdrage aan meer welzijn van medewerkers en de maatschappij.


Stap voor stap een duurzame onderneming

Markhorst Duurzaam helpt bedrijven en organisaties om klimaatneutraal te worden. Zij beschouwen een organisatie, dienst of product als klimaatneutraal wanneer de volgende stappen zijn gezet:

1. Afbakenen verbruik Wat verbruikt de organisatie en op welke manier? Intern, maar ook extern. Een onderneming kan namelijk ook aan de inkoopzijde milieubesparend bezig zijn. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame toeleveranciers.

CO2 vrij. Deze broeikasgassen komen in de atmosfeer en zorgen voor een opwarming van onze aarde. Klimaatneutraal zijn betekent dat jouw handelen of het handelen van een bedrijf geen negatief effect heeft op het klimaat. In de praktijk betekent dit dat producten en diensten geen CO2-uitstoot veroorzaken. Niet bij de productie, niet in het gebruik en niet in de afdankfase. Dat kan een bedrijf bereiken door energiebesparingsmaatregelen en door toepassing van duurzame energie. Wat dan nog resteert aan CO2-uitstoot kan worden gecompenseerd door het investeren in projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.

Neutraal voor het klimaat Al geruime tijd worden we overspoeld met de term ‘klimaatneutraal.’ Maar wanneer is er precies sprake van klimaatneutraliteit? Bij veel activiteiten zoals autorijden, vliegreizen, energieverbruik door fossiele brandstoffen en ontbossing komen broeikasgassen zoals

Investeren in duurzame bedrijfsmiddelen Voor een ondernemer is maatschappelijk verantwoord ondernemen niet makkelijk. In wat oudere bedrijfspanden zijn bijvoorbeeld veel maatregelen nodig om tot een duurzame bedrijfsvoering te komen. Ook komt bij het reduceren van de totale uitstoot specifieke kennis kijken. Het is een investering en bedrijven willen dat die dan binnen afzienbare tijd rendeert. Toch is het mogelijk om ook zonder initiële kosten een bedrijf een stuk milieuvriendelijker te maken. In de meeste gevallen door met slimme aanpassingen flink te besparen op gas en elektra. Zelfs voor grootverbruikers die niet mogen salderen (verrekenen van terug geleverde stroom aan de energiemaatschappij) zijn er efficiënte oplossingen mogelijk.

2. CO2 Overzicht

Er wordt een scan gemaakt van de CO2 uitstoot van het bedrijf. Hierdoor wordt zichtbaar wat de impact van de organisatie op het milieu is. Dit is het startpunt om te beginnen met besparen.

3. Uitstoot veroorzakers Er wordt een keuze gemaakt uit de belangrijke bronnen (de veroorzakers van de uitstoot) van de organisatie.

4. CO2-voetafdruk

De CO2-voetafdruk van de (bij stap 3) geselecteerde bronnen wordt berekend.

5. Actieplan Er is een doelstelling en een actieplan geformuleerd om de CO2-voetafdruk te verlagen. Hiermee toont het bedrijf aan dat het oprecht de intentie heeft om te reduceren.

6. Compensatie De overblijvende uitstoot wordt gecompenseerd met emissierechten uit gecertificeerde duurzame energieprojecten.

markorst Duurzaam Een investering in duurzame techniek kan al snel worden terugverdiend. Als ondernemer profiteert u dan dubbel: uw bedrijfsprofiel is groen en u profiteert van goedkope en schone energie! Hoe groot het voordeel is, hangt af van uw bedrijfsvorm en uw energietarief. Markhorst Duurzaam helpt u duurzaam ondernemen. We maken graag een maatwerkadvies voor uw onderneming.

Kerver 6A in Eersel industrieterrein De Haagdoorn Tel. 0497 - 534379

www.markhorstduurzaam.nl

41


Altijd wat te doen l – Blade gustus

m)

(Centru

20 au 6, 13 &

t rs Mer g ra a g la n g s in e n we

Sniede

du s ga st ru Op va k a nti e et le u k e h e b bedin g etje s, n va n e k ra a m p je s m d a g je op va k a nti e in e e e l v n n ou e e n s e e o rpe n! Vro li jk e m u zie k, n g ope n. o n z e e ig e n d n d e win k e ls zij n ext ra la a ct iv it e it e n e

s u t s u g Au lveld)

ctieve te Poe De Gro jk e e n g ra ppig e inte ra Ove r e n

iva lip Fest lt u in voor Paperc it je d a k in deze spe e h et pu nt

23

tel yksges ergen) us – Lu t s u g u Hunneb 8a ter De a e h t t (6+) uch (Openl pshow

t. e li Ee n on s m a k n Ha kim u it Se sa mst ra a e re n. K o m c va u d voo rste llin g i die we d a g e li jk s p ro o ru ik e n! m et d e rot zo at ied e re e n e e n poe pie la m e ed oe n e n ergen.nl

rte sel (Mo us – Eer l august

u p Ga m e on! Ga ’ e n ontde k a rtie ste n die o a k e n! m ‘grote m e n se n rn ation a le doorbra a k te te in n st a a n h u lip.nu perc

www.pa

del s – Bla ugustu a 6 2 23 t/m mis

Bladel

Ker

– ember 21 sept /m t s u ust pen 29 aug de Kem rpen in o d empen e s r Dive in de K

ichot

d die a li st. I e m a n g e n h et e id n e e n a te ea Er is be h oe ft et e n h e id bli jft ve cht e n a re n, wo rdt rb n e e v m et g rot e n s, m e e g a a n d e K e m p oat e b re n gt o o n re cht d at To n e e lve re n ig in g K e s k e n a a n g ed a a n. chtig bu it e n spe kt a k e l! ra pen.nl h e m in dit p tindekem

Don Qu

ehunneb

www.d

nquicho

www.do

ssem us – Ve

august 30 & 31 l teense stus – S u g u a 9 t/m 12 ermis

el k

Steens

rij

ete ot (Sto

ch s – Oirs ugustu

7a 15 t/m 1 ablik) id de Bre

id

den Zu

n N ed e rl a n d e va n e rd a a p e la n d s ijl zij d De be st e IJs et k a m p ioe n s ch a p. Te rw n lope n, a h st ri jd e n o m h u n kle in e li jfje va n d a , e e n r n e e d n n a o h oe fj e s ppe re n d e m a w n u h n va g e n iet ji j e ‘be st food in town ’ d ra n kje e n d ijdenzuid.nl

rij Wedst

edstr

www.w

m

e Vesse

out Kunstr

Ve ss e m r wat bli jkt? n 19 va n a a m , ts ie n n Va Wij wist e n va k u n st zin n ig e in wo n e rs! e s (t e e ti a d ba rst va n u g e n iet e n op a cht loc e in g a n g). d h e n k u n je n a n e e n g e le pa ra p lu bij h e rk e n n e n a ) egpark k (Plo

eij s – Berg

u august 30 & 31

l estiva z at e rd a g k ri jgt e e n g e let! Op m

Ploegf

op so Ou d e rock e rs m p is ch e ba n d s d e k a n t n og n iet a e twintigt a l K h e rbe le ve n. En a ls o f d ty Blu e, e t et k B c e n o. a . Wood st o zo n d a g k o m n d m in d e r d a n p o , is g e o n ge .. n lo..h e n n ie m a A n n e k e G ro e n & T h e Pa in kille rs! H a n s Te e u w festival.nl eg

www.plo

lbeers –Midde tember p e s 2 /m ustus t is 30 aug s Kerm is

eer e k e rm Middelb ba n d s in h et a a n d

veElk e a vo n d li fé De Doo rn boo m. a g re n z e n d e c

Evenementen


2 september – Middelbeers

Solexrace

De tradition ele solex race door het cent ru m van Mid delbeers, maa kt van dez e laat ste kerm isda g de allerleuk ste!

September

6 t/m 9 september – Wintelr e / Diessen

Wintelre Kermis / Diessen Kermis 7 september – Hoogeloon

DWEILDAG HOOGELOON

Bloa smu ziek. De Lim burg ers zijn er trots op, maa r wij Kem pena ren kun nen er ook wat van! Ma ar liefst 40 dwe ilork este n en sa mba ban ds late n vand aag van zich hore n.

www.dweildaghoogeloon.nl

13 t/m 16 september – Reusel / Knegsel

Reusel Kermis / Knegsel Kermis

13, 14 & 28 september – Dui zel / Eersel

Als Ik De Liefde Niet Had

Drie muzikale, ontroeren de en span nen de theaterst ukk en met tuss enpa uze s aan eeng ereg en tot één voorstelling. Het stuk start op de boerderi j van de fa milie F leera kker s in Dui zel en eindigt bij Ven com atic. Een bijzond ere theatere rvari ng voor €15,- incl. soep, broodje en wan deli ng! Res erve ren via:

alsikdeliefdeniethad@gmail.com 14 september – Westelbeer s (Cultuurboerderij)

Electric Gypsies

14 september – Vessem (De Gouden Leeuw)

Sixties Tribute Band

Dez e Eind hove nse vierman sformat ie staat gara nt voor een geweldig e show. In de auth enti eke soun d van de jare n ’50 en ’60 bren gen ze een mid dag vol klassiek e hits van o.a. Elvis Pres ley, Roy Orbinso n en de Everly Brot hers .

www.sixtiestb.nl

20 september – Bladel (Pod ium10)

Podiumpop

Podiu m10 best aat 5 jaar en heeft haa r bijn aa m ‘broe inest van muziek’ mee r dan waa rgem aak t. Daa rom vand aag feest! En dat bete kent muziek. Hee l veel loka le muziek. En de kan s om ken nis te mak en met de muzieks choo l, doce nten en leerling en.

www.podium10.nl

20 & 21 september - Bergeij k (Weebosch 117)

Hemels Wonen – Woon & Lifestyle dagen

Insp irere n, proe ven, ontd ekk en en bele ven, daa r gaat het om tijde ns de Woo n & Life style dag en. En dit jaar op een hele moo ie, nieu we locatie!

www.hemelswonen.com

27 september t/m 1 oktobe r – Oirschot /

Casteren

Oirschot kermis / Castere n Kermis (t/m 30 september)

Met pass ie en liefd e voor de muziek eren drie Hen drix frea ks een held van een vorig e gen erat ie. Hun ode aan de nooit gee..vena arde Jimi Hen drix.

www.cultuurboerderij.nl

43


Aanleunwoning

wordt aanbouwkeuken Nieuwe woonkeuken bij Geert & Madelein Wijnen uit Bladel

Liefst met vrienden onder de eiken overkapping

Fusion kokend water kraan

Madelein is clie.. ntbegeleidster bij RSZ K … … behalve op maandag, dan is ze oppas oma voor Shania!

Geert is uitvoerder in de staalbouw

Geert en Madelein Wijnen uit Bladel keerden in 1988 terug op het oude nest. In Geerts geboortehuis woonde zijn moeder inmiddels nog alleen. Een huis dat veel te groot was voor haar. In overleg met de familie werd besloten om aan de woning een stuk aan te bouwen dat kon fungeren als aanleunwoning. Geert en Madelein namen hun intrek in het woonhuis en moeder Wijnen kon lekker in haar vertrouwde omgeving blijven. Met haar familie altijd dichtbij. Het zorgde ervoor dat ze in goede gezondheid nog vele fijne jaren beleefde. Twee jaar geleden vierde ze er nog haar 92e verjaardag. Het bleek haar laatste verjaardag.

Vorig jaar besloten Geert en Madelein de aanleunwoning om te bouwen tot woonkeuken met berging. Ze vervingen de kozijnen en maakten een schets van de nieuwe indeling. Madelein: “Enkele kennissen en familieleden hadden een keuken van Woonplaza Bladel en zij waren erg tevreden. Wij hadden ons eiken tuinhuis laten maken en plaatsen door Eikentuinhuis.nl (net als Woonplaza Bladel onderdeel van ‘De Houtwinkel Bladel’ - red.) en daar hadden we al prima ervaringen mee.” Geert: “Ze denken daar echt goed mee. Van indeling tot opbouw van de keuken.

Ze weten de juiste vragen te stellen. We kozen een lichte, massief houten keuken in landelijke stijl. In dezelfde lijn als de keuken heeft Woonplaza Bladel nog een bijpassende kast ontworpen (niet op de foto – red.). Hierin maakten ze een dubbele achterwand, zodat daarin precies de vloerverwarmingsunit kon worden weggewerkt.” Madelein: “We zitten ontzettend veel in onze nieuwe woonkeuken. Natuurlijk voor ’t avondeten, maar ook voor een bakkie koffie of een gezellig praatje. Het is een heerlijk plek, waar ook nog een mooie herinnering aan vast zit.”


Bloemen houden van Madelein

Madelein probeert graag nieuwe recepten

Geert proeft graag nieuwe gerechten

Lekker groot kooktoestel (90cm breed) Fotografie: Hanneke Meier

Een verbouwing zonder zorgen! Groot assortiment in elke prijsklasse, deskundig advies en vakkundige montage door ons eigen klusteam. Industrieweg 3 in Bladel Keukens • Kasten • Deuren Vloeren • Raamdecoratie

Tel. 0497 – 381795

www.woonplazabladel.nl

45


Samen hardlopen Tekst: Jos Peters

is een feest!

Samen hardlopen is een feest. Zie de sensatie in de ogen van de kinderen. “Ik ga papa er eens uitsprinten!�. Kijk eens naar alle trotse winnaars en hun vette medailles. Je ziet het allemaal voor je bij een van de mooiste sportevenementen van ons land. Altijd op de tweede zondag in oktober.


Marathon Eindhoven starten op de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Maar waar ze ook beginnen, alle afstanden finishen groots op de Vestdijk!

Z

Zondag 12 oktober is het weer zover: de 31ste Marathon van Eindhoven. Het grootste sportevenement van de regio is voor velen een topdag. Soms een individuele topprestatie, soms met de beleving van een team. Voor het goede doel of gewoon een dagje sportief plezier. Eindhoven loopstad ontpopt zich die dag tot een feest voor atleten, recreanten, gezin, school of buurtclub. Deelnemers komen uit heel de wereld maar toch vooral uit onze eigen Kempen en Peel, ons eigen Brabant. Alhoewel; de deelname vanuit België gaat ook met sprongen vooruit.

KLAAR VOOR DE START? De eigen sfeer, het supersnelle stadsparcours en de uitstekende organisatie vormen een combinatie die zijn weerga niet kent. Alle partners en sponsoren realiseren zich dat maar al te zeer. Juist daarom leveren zij jaarlijks ook hun bijdrage aan het succes. Een evenement met de allure van Marathon Eindhoven zet je niet zomaar even neer. Continuïteit bij sponsoren en de grote schare vrijwilligers, ook uit de Kempen, spelen hierbij een grote rol.

Omroep Brabant is de hele dag in de lucht om zoveel mogelijk sportief plezier in beeld te brengen. Dus thuis kan de familie ook genieten van de sfeer én de (bekende) deelnemers!

Marathon Eindhoven is niet bedacht. Wij ’zijn’ Marathon Eindhoven! Het zit niet

Even wat cijfers: 20.000 deelnemers, 180.000 toeschouwers, meer dan 20 entertainmentplaatsen op het Marathon Festival en zo’n 400 teams op De Lage Landen Bedrijvenloop. Op het Stadhuisplein start de Trudo Mini-Marathon (2,5 km) en op de Geldropseweg de IAK City Run (5 km). De Halve Marathon en De Lage landen

zomaar in onze genen, het zijn onze genen. Ons hart gaat weer sneller kloppen als de tweede zondag in oktober in zicht komt. En zeker als daar het startschot klinkt.

Meedoen? JA! Meer informatie op: www.marathoneindhoven.nl en schrijf je vlug in.

47


K in derfe e stje in We sterhove n

De (verjaar) dag van je leven!

Féést! Tim (6 jaar) uit Dommelen en Evy (5 jaar) uit Luyksgestel zijn jarig! Hun verjaardagsfeestje vieren ze in stijl. Bij de Neut in Westerhoven genieten Tim en zijn vriendjes van het ‘Circus feest’, terwijl Evy en haar vriendinnengroep stralen als ‘Model for one day’. Content Magazine kreeg ook een uitnodiging en maakte de foto’s. Leuker dan dit gaat een kinderfeestje niet worden!

Fotografie: Imca van de Weem


B

Bij binnenkomst duiken alle feestgangers direct de onweerstaanbare binnenspeeltuin in. De klimtorens, glijbanen en kabelbaan zorgen voor een flinke stoot adrenaline. Nog even aan tafel voor cupcakes en ranja en dan is het hoogste tijd om echt te beginnen met het feestthema. Tim en z’n vrienden versieren maskers, waarna ze zich in clownspak hijsen en hun feestneus opzetten. Het feestteam van Bij de Neut schminkt de artiesten tot echte circusclowns. Het jongleren kan beginnen! Ondertussen zitten aan een andere tafel 11 knappe dames hun nagels te lakken. Tussendoor nippend van hun glaasje kinderchampagne. Nadat ook de make-up professioneel is aangebracht, duiken Evy en haar modelvriendinnen gretig de garderobekast in om hun outfit te kiezen. Met een statige boa om de nek lopen de dametjes over de catwalk en poseren ze voor een echte fotoshoot! Dat kiekje kan dan mooi in het zelf versierde fotolijstje. Als later ook de frietjes en pizza gulzig naar binnen zijn gewerkt, komt aan alle leuks toch echt een einde. Tim, Evy en hun feestvriendjes vertrekken weer naar huis. IJsje in de hand, glimlach op het gezicht. Het was een verjaardag om nooit meer te vergeten! BIJ DE NEUT Bij de Neut heeft een aantal leuke kinderfeestjes voor je uitgewerkt. Kies het feest dat jij het leukste vindt en ons kinderfeestteam doet de rest! En papa en mama? Die hoeven alleen maar te genieten van alle vrolijkheid en hun kopje cappuccino. • Basis kinderfeest • Hup Holland Hup feest • Circusfeest • Piratenfeest • Model for one day Dorpstraat 8 in Westerhoven Tel. 040 – 2028004

www.bijdeneut.nl

49


Geen paniek! Wij kunnen je iPhone, iPad, Smartphone of tablet repareren! • • • •

Meer informatie of een bezoek brengen aan onze showroom? tel. +31(0)6 51 30 52 89 info@dutchinox.com www.dutchinox.com

Geen onderzoekskosten Binnen een dag gereed Scherpe prijzen 3 maanden garantie

Ambachtsweg 5f Bladel 5531 AC Bladel

Tel. 0497 - 700213 www.irepair4u.nl

HOE KAN IK AUTOSCHADE VOORKOMEN?

TIP

4

Ga geen discussies aan tijdens het rijden.

040 - 2012636 www.beukersgroep.com


Het achtereind van een varken

Frappant

Fotografie: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

W

Wie met een gangetje van 80 kilometer per uur over de N269 rijdt, ziet ter hoogte van Esbeek ineens koepelvormige daken verschijnen. Als een fata morgana tussen de weilanden. En alsof dat nog niet opmerkelijk genoeg is, staat bovenop het dak van het aangrenzende pand een levensgroot varken. Met een groene ballon aan zijn achterwerk. De koepelvormige daken zijn van mestverwerkingscentrale Clean Minerals Bio Energy. Het varken op het dak laat precies zien wat hier gebeurt: het verwerken van mest tot groene stroom. De Esbeekse kunstenaar Hannes Verhoeven maakte het beeld ter gelegenheid van de opening van Clean Minerals. Hij deed dit in opdracht van 19 betrokken veehouders uit Esbeek en omgeving. “Het was een vrije opdracht, dus kon ik zelf een passend ontwerp verzinnen. Ik vond het belangrijk dat het

een herkenbaar punt zou worden in Esbeek. En het object moest op een eenvoudige manier uitbeelden dat uit mest groene stroom wordt opgewekt.” Dagelijks worden hier ladingen mest en afvalproducten uit de voedingsindustrie binnengebracht en verwerkt tot biogas. Dit gas wordt vervolgens verbrand, met als resultaat: genoeg stroom voor 5500 huishoudens. Dat is 14 maal Esbeek! Tijdens de opening in 2007 werd het beeld overhandigd aan directeur Ad van Dommelen. Gerda Verburg, toenmalig minister van Landbouw, ontving een miniatuurversie van het varken. Het beeld zelf stond in eerste instantie op de begane grond, maar om praktische redenen verhuisde het varken naar het dak. En zo had het bedrijf ineens een wel heel origineel visitekaartje, dat ‘s avonds de Esbeekse skyline verlicht.

Frappant

vraagt je hulp! Vertel ons het verhaal achter dat ene markante huisje, tip ons die lama’s in dat weitje of breng ons op het spoor van andere opvallende onopvallendheden in de Brabantse Kempen...

Tip de redactie! content@contentmagazine.nl

51


Let op!

6%BTW regeling op renovatiewerk

loopt dit

jaar af!

ZOMER

ACTIE!

GRATIS AquaSound waterdichte tablet en sound-box* bij aankoop complete badkamer incl. installatie! *Actie geldig t/m 30-09-2014

Het Groen 2, 5511 AE Knegsel, www.sanidrome.nl/vandeven