Page 1

2017/2018

gratis

Een ontdekkingstocht DOOR DE STREEK

Fietstochten en wandelroutes • De leukste winkeladresjes Natuurgebieden en speelbossen • Musea, galeries en festivals Kempische dieren • Heel veel restaurants, eetcafés en terrassen • Bijzondere streekverhalen


Gewoon

COLOFON

goed

Hier

is het goed geen gedoe

GEWOON GOED Hier blijf ik

of kom ik steeds weer terug

Hier

is het fijn geen gedoe

GEWOON FIJN Hier blijfde

of komde steeds weer terug

Foto: Femke Hoogland

Uit: Gewoon Goed door JW Roy

Over JW Roy JW Roy is een Nederlandse singer-songwriter. Hij werd geboren in Knegsel, midden in de Brabantse Kempen, en groeide daar ook op. Roy bewaart goede herinneringen aan het leven in deze streek en maakte er meerdere liedjes over als een soort eerbetoon. ‘Gewoon Goed’ is er daar een van. Het nummer beschrijft precies wat de Brabantse Kempen zo bijzonder maakt. Wil je zelf ervaren wat de streek te bieden heeft en hoe goed het leven hier is? Ga op ontdekkingstocht door de Brabantse Kempen. Dit magazine helpt je op weg.

Het Brabantse Kempen Magazine kon tot stand komen dankzij een samenwerking tussen Content Magazine, het Huis van de Brabantse Kempen, VVV de Brabantse Kempen, Land van de Zaligheden, Land van de Hilver, Land van Oirschot en de zeven Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Hilvarenbeek, Oirschot, Oisterwijk en Reusel-de Mierden). REDACTIE Ralf van der Burgt • Content Magazine Femke Kuijken • Studio Stampij Peter van Overdijk • Huis van de Brabantse Kempen Christel Rampen • namens de zeven Kempengemeenten Carry Damen • VVV Land van de Hilver Karien Hoeks • VVV Oirschot ADVERTENTIEVERKOOP Jan Kerkhofs, Sem van den Borne, Roy Dieker ONTWERP & VORMGEVING Studio Panter COVERFOTO Fotografie: Femke van Houts Modellen: Rutger, Lesley, Max en Loek Talpe UITGEVER Content Magazine

content@contentmagazine.nl www.contentmagazine.nl Bekijk dit magazine online op www.brabantsekempenmagazine.nl

© Content Magazine 2017. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Hoewel uiterste zorg is besteed aan dit magazine, aanvaarden de redactie, nog de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden. De redactie heeft geprobeerd alle rechthebbenden van de gepubliceerde foto’s te achterhalen. Indien je meent rechthebbende te zijn, kun je mailen naar content@contentmagazine.nl.


magazine IN DIT

WANDELEN

De Grenspalenroute bij Bergeijk 14 De Schotelroute bij Hilvarenbeek 16 Speelbossen in de Brabantse Kempen 18 Geocaching20

NATUUR De Cartierheide bij Eersel De Flaes bij Esbeek Het Bele-ven bij Reusel De Kampina bij Oisterwijk

FIETSEN

36 38 40 42

14 42

55

Een fietstocht door de Kempen Mountainbiken in Eersel Een fietstocht over de landgoederen Doe een ‘toer de boer’ 

52 55 56 58

DIEREN De gladde slang De vos De kolibrievlinder De grote zilverreiger 2

74 75 76 77

75


MONUMENTEN

91

Oirschot: één groot monument De Markt van Eersel De toren van Hilvarenbeek

88 90 91

WINKELEN Het winkelhart van Bladel Niet te missen adresjes

94 97

94 120 EN OOK NOG … Een plattegrond van de Brabantse Kempen 10 Het verhaal over de Heksenboom 22 Terug in de tijd 30 Het verhaal over De Kabouterberg 80 Musea & galeries 107 Het verhaal over De Heilige Eik 116 Vissen in de Brabantse Kempen 118 Het Totaalfestival 120 Beleef De Stijl in Bergeijk 122 Kermissen en markten 124 Adressen VVV’s 126 3


Welkom op Landgoed de Biestheuvel Outdooractiviteiten Vanaf 1 april tot en met 31 oktober 2017 op alle zondagen ‘vrije inloop’ voor outdooractiviteiten! Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er instructeurs aanwezig als u spontaan besluit tot een actieve zondagmiddag.

Terras Maak een wandeling over ons landgoed, lunch op het terras of leef je uit op ons outdoorterrein. Wij bieden een selectie aan van onze activiteiten, zoals paintball en hoogte activiteiten waarvoor je zonder reservering terecht kunt.

Hoogcasteren 25 • 5528 NP Hoogeloon • Telefoon (0497) 59 12 57 info@biestheuvel.nl • www.biestheuvel.nl

GOLFVOUCHER GOLFBAAN-ACHTERSTEHOEF.NL/GRATISPROEFLES

RESERVEER VANDAAG NOG UW GRATIS PROEFLES!

t.w.v.

GOLFBAAN DE ACHTERSTE HOEF TROPRIJT 10 5531 NA BLADEL

GEBRUIK VOUCHERCODE BKM2017 ✁

€ 25,-


Welkom

Brabantse IN DE

KEMPEN Of je nu een cultuursnuiver bent of natuurliefhebber, kampeerder of hotelbezoeker, ontdekkingsreiziger of terrasjesjager: in de Brabantse Kempen voelt iedereen zich thuis.

Op de Vrijthof in Hilvarenbeek is het echt genieten.

>>

5


Rust en ruimte De Brabantse Kempen telt ruim 154 km2 bos en heide, talloze vennen én een uitgebreid wandelroutenetwerk. Wie graag zijn benen strekt in prachtige natuur kan hier dus zijn hart ophalen. Al wandelend ontdek je de mooiste plekjes van deze streek. Saai is het geen moment, want het Kempische landschap is gevarieerd en herbergt veel verschillende planten en dieren. Heb je weleens een ree, zilverreiger of Galloway-rund in het wild gezien? Hier kan het.

Brabantse DE

KEMPEN =

154 KM2 BOS EN HEIDE, MEER DAN 15 VISLOCATIES EN 224 HORECAGELEGENHEDEN

Kunst en cultuur De verschillende musea die de rijke geschiedenis van de Brabantse Kempen vertellen, laten je zelf sigaren maken of brood bakken en gunnen je een kijkje in een ouderwetse bierbrouwerij of de praktijk van een chirurgijn. Dat is niet alleen interessant, maar vooral heel leuk. Oók voor jonge bezoekers! Natuurlijk zijn er hier ook veel andere musea te vinden, net als galeries, prachtige monumenten en unieke bezienswaardigheden. ’t Rundal in Eersel is een varkensmuseum én een kijk- en speelboerderij waar je kunt knuffelen met biggetjes. 6


DE BRABANTSE KEMPEN

foto: Jan Biessen

Oppervlakte: 567 km2 Gemeentes: Bergeijk, Bladel, Eersel, Hilvarenbeek, Oirschot, Oisterwijk, Reusel-De Mierden Aantal dorpen: 32

Door natuurgebied De Plateaux bij Bergeijk lopen verschillende wandelroutes, variĂŤrend in lengte van anderhalve kilometer tot zestien kilometer.

Bourgondisch genieten De Brabantse Kempen staat bekend om haar overheerlijke streekproducten en gemoedelijke sfeer. Strijk neer op een van de terrasjes en geniet van een lokaal gebrouwen biertje of een goed glas wijn. Eet je er asperges bij van de boer om de hoek? Een uitsmijter? Een zesgangendiner? Of ga je voor een mediterraan gerecht? Veel succes met kiezen, want het aanbod restaurants en eetcafĂŠs is enorm.

>>

7


Natuurpoort de Brandtoren in Reusel is het ideale startpunt voor een wandeling of fietstocht. Vanuit uitkijktoren ‘De Nieuwe Brandtoren’ kun je een groot deel van de omgeving zien.

8


Ontspannen DOOR inspanning

Voer voor waaghalzen Hoe actief wil je zijn tijdens je bezoek aan onze streek? Je kunt hier kanoën, vissen en zwemmen. Moutainbiken, (midget-) golfen, kruisboogschieten, paardrijden, .... En als dat nog niet genoeg uitdaging biedt, ga je voor een échte outdoor-activiteit. Klim naar grote hoogte, bouw een vlot of daal af aan een zestig meter lange tokkelbaan. Kinderen maak je vast en zeker heel gelukkig met een bezoekje aan een van de speeltuinen, speelbossen of kinderboerderijen in onze streek. Souvenirs scoren Elke gemeente in de Brabantse Kempen heeft haar eigen winkelhart. Je vindt er filialen van landelijke ketens, maar ook unieke winkeltjes die je nergens anders tegenkomt. Parkeren kan meestal voor de deur en is (bijna) altijd gratis. Heb je meer met de markt? Ook dan zit je goed, want weekmarkten en marktfestivals zijn er in overvloed. Ja, een dagje shoppen in de Brabantse Kempen is gegarandeerd een succes!

Wil je meer weten? Loop dan gerust binnen bij een van de VVV’s. Ze helpen je graag. De adressen vind je op pagina 127.

tip! Ga naar www.vvvdebrabantsekempen.nl en raadpleeg de agenda met alle activiteiten in de streek. 9


10

Tilburg Oisterwijk

Oirschot

KAART

Hilvarenbeek

op de

De Kempen Boxtel

De Brabantse Kempen heeft meer dan genoeg te bieden. Wil je toch een dagje naar de stad of het buitenland? Eindhoven, Tilburg en BelgiĂŤ zijn heel dichtbij.


11

Turnhout

Arendonk

Postel

ReuselDe Mierden Bladel

Lommel

Bergeijk

Eersel

Valkenswaard

Veldhoven

Eindhoven


Logeerboerderij

rberg

Pannenkoekenhe

Kinderboerderij

• • • • • • •


Ontdek

voet

DE STREEK

TE

De Brabantse Kempen is rijk aan wandelroutes. Door bos, langs water, over heide en moeras: je kunt hier wandelen tot je een ons weegt.

>>

13


wandelen

14


DE

Grenspalen ROUTE

GA OVER DE GRENS Bergeijk ligt tegen België aan. Dat merk je pas écht goed als je de Grenspalenroute loopt. Tijdens deze wandeltocht van dertig kilometer beleef je de geschiedenis van de NederlandsBelgische grens en ontdek je spannende verhalen en interessante weetjes.

WANDEL IN BERGEIJK-APP Je kunt de Wandel in Bergeijkapp downloaden in de Appen Google Play-Store. Kies voor één route (2,49 euro) of koop ze in één keer alle vier (4,99 euro). Daarna kun je meteen op pad. Als de app eenmaal is gedownload, is een internetverbinding niet nodig. Bij de VVV in Bergeijk zijn de routes ook als folder verkrijgbaar.

De Bergeijkse grenspalen staan er al sinds 1843 en markeren waar Nederland officieel ophoudt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier onder andere botersmokkelaars actief. De bijzondere geschiedenis van dit gebied komt tijdens de wandeling tot leven dankzij de Grenspalenwandelroute-app. Alles in één app De app bevat duidelijke routekaarten en beschrijft de route nauwkeurig, maar zit ook boordevol achtergrondinformatie. Zo kun je onderweg luisteren naar leuke verhalen en wetenswaardigheden en krijgt de tocht een extra dimensie. Langs de route staan bovendien informatieborden. De Grenspalenroute start in Luyksgestel.

tip! De app biedt nog drie grenspalenwandelroutes, waaronder ‘Beleef Smokkelen’. Dat is een spannende tocht van vier kilometer met verhalen die door échte smokkelaars worden verteld. Leuk voor het hele gezin! 15


wandelen

DE ANDREAS

Schotel

ROUTE TIEN KILOMETER NATUUR & CULTUUR De Andreas Schotelroute in Esbeek voert langs een aantal prachtige kunstwerken en sculpturen die zijn geĂŻnspireerd op het werk van Adreas Schotel. Gids Addy van Seeters vergezelt je graag en vertelt onderweg alles over deze bijzondere kunstenaar en de prachtige omgeving waarin hij woonde en werkte. 16

Andreas Schotel maakte veel etsen van het leven en de werkzaamheden van Noord-Brabantse boeren en landarbeiders. Een aantal van die etsen is terug te vinden langs de wandelroute door de natuur van Esbeek. Daarnaast zorgde kunstenaar Hannes Verhoeven ervoor dat sommige werken van Schotel ook als levensgrote sculpturen te bewonderen zijn.


OOK DEZE WANDELROUTES ZIJN BESLIST DE MOEITE WAARD: • Rondje Dorpen (33,8 kilometer) in de gemeente Eersel • De Mythe van de Kruidendokter (12,2 kilometer) in Vessem • Kunstroute (4 kilometer) in Bergeijk • De Regentenroute (10,5 kilometer) in Biest-Houtakker • De Vennenwandeling (9,4 kilometer) in Oisterwijk Wandelkaarten en meer info vind je bij de betreffende VVV’s of online: www.vvvdebrabantsekempen.nl.

tip! Maak de tocht extra uitdagend en loop de Andreas Schotel-geocache-route. Zie: www.geocaching.nl.

Vijftien kunstwerken Addy van Seeters: “In het vakantieseizoen loop ik, of een van mijn collega’s, zo’n acht keer per maand samen met bezoekers De Schotelroute. We starten altijd bij het Schotelmuseum in Esbeek. De wandelaars mogen kiezen of ze de tocht van drieëneenhalve kilometer willen lopen of die van tien kilometer. Ook tijdens de korte versie zie je een belangrijk deel van de sculpturen en werken van Andreas Schotel én kom je langs het authentieke zomerverblijf van de kunstenaar. Iedereen is altijd erg enthousiast over de bijzondere combinatie van natuur en cultuur die deze route biedt. Dat ben ik zelf na al die jaren ook nog steeds.”

Gids Addy van Seeters

Wil je meer weten over Andreas Schotel en de wandelroute? Kijk dan op www.andreasschotel.nl. Voor nog meer info of het boeken van een gids kun je natuurlijk ook terecht bij VVV Land van de Hilver. 17


wandelen

SPEELBOSSEN IN DE BRABANTSE KEMPEN

• Speelbos/Bosschuur De Meren (Wintelre) www.bosschuur.nl • Speelbos Weeldse Heide (Hooge Mierde) • Speelbos ’t Slingerpedje (Bladel) www.slingerpedje.nl • Speelbos Natuurbeleefpad Witrijt (Bergeijk) • Speelbos De Kemmer (Oirschot) www.speelbosdekemmer.nl • Speelbos De Konijnenberg (Middelbeers) • Het Keimennekesbos (Reusel) www.ouwe-brandtoren.nl • Koning Kyrie Avonturenpad (Hoogeloon) www.koningkyrieavonturenpad.nl 18


Vies MAG!

WORDEN

SPEELBOSSEN VOOR JONGE AVONTURIERS

Buitenspelen is goed voor kinderen. Het verhoogt de concentratie en de creativiteit, en het maakt hen motorisch en sociaal sterker. Gezond is het ook. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die regelmatig buitenspelen beter eten en slapen dan kinderen die dat niet doen? Gelukkig zijn er in de Brabantse Kempen verschillende speelbossen, speciaal ingericht voor kinderen. Daar mogen ze klimmen in bomen, hutten bouwen, het spoor van vossen volgen en kliederen met water. Zo doen ze nieuwe ervaringen op en ontdekken ze de natuur in de praktijk. Daar kan geen schoolboek, tv-programma of game tegenop!

Bij Speelbos/Bosschuur De Meren in Wintelre (gemeente Eersel) ontdekken kinderen de natuur op eigen houtje. 19


wandelen

schat

GEOCACHING

ZOEKEN 2.0

“Gaan we wandelen? Nee, hè? Dat is saai!” Klinkt deze zin je bekend in de oren? Maak dan van een gewone wandeling een uitdagend geocacheavontuur. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een GPS-systeem of je mobiele telefoon (met GPS-functie).

Bij geocachen draait alles om het vinden van een ‘schat’: de cache. Deze cache is waterdicht verpakt en bestaat uit een logboek en eventueel een klein cadeautje. Hij is door andere geocachers verstopt op een bijzondere plaats. De verstopper zet de exacte GPS-coördinaten van zijn cache op www.geocaching.com waardoor anderen de schat kunnen vinden. Een streek vol schatten Caches vind je over de hele wereld, dus ook in de Brabantse Kempen. Er zijn er meer dan honderd te vinden in deze streek. In de dorpen, maar ook in het buitengebied. Wil je ernaar op zoek? Maak dan op www.geocaching.com een gratis account aan. Het vinden van caches in de buurt gaat daarna vanzelf. Heb je een schat gevonden? Teken dan het logboek en leg de cache terug op zijn plek. Op de site kun je vervolgens aangeven dat je missie geslaagd is. In het logboek noteer je je naam en de datum van de vondst. Eerdere vinders deden dat ook, dus zo ontstaat er een zoekhistorie. 20


Met dank aan Petra Lauwers

Meer info en cache-locaties vind je op www.geocaching.com.

Caches genoeg in de Brabantse Kempen.

Voor lichaam en geest Je kunt zelf kiezen wat voor tocht je wilt lopen. Een korte of lange? Een traditionele, een puzzel- of een multi-cache misschien? Bij deze variant moet je opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden om zo steeds het volgende coĂśrdinaat te achterhalen. Zo zijn je lijf ĂŠn hoofd lekker bezig en is van saai is geen seconde sprake. Test het maar eens.

tip! Sommige caches bevatten naast een logboek ook een kleine verrassing. Je mag deze verrassing meenemen als je iets van gelijke waarde terugstopt in de cache. 21


verhaal een streek

M O O B N E S K de HE ar te Kaat van Zw

Ten zuiden van Bladel, midden in de bossen, staat een eigenaardige oude boom: De Heksenboom. Onder deze boom ligt het graf van een beruchte en geduchte bendeleidster en heks uit lang vervlogen tijden, Zwarte Kaat.

22


Z

warte Kaat woonde zo’n vierhonderd jaar geleden in het Hellenend, een gehucht op de hei tussen Bladel en Hulsel. Jarenlang maakte haar roversbende de Brabantse Kempen onveilig, totdat Zwarte Kaat uiteindelijk door de schout van Ten Vorsel te pakken werd genomen. Over het vervolg doen vele verhalen de ronde, maar één ding is zeker: Kaat werd ter dood veroordeeld. Eén dag na haar vonnis werd ze al op het schavot onthoofd.

Aangezien Kaats lichaam niet in gewijde grond (het dorp) mocht worden begraven, kreeg ze haar laatste rustplaats in het buitengebied, midden op de hei. Ter markering werd er een heester op het graf geplant. Omdat deze heester nooit normaal groeide, kreeg hij al snel de naam Heksenboom. Vandaag de dag staat er op deze plek een enorme en stokoude beuk met grillig gevormde wortels en takken die zich als wanhopige armen met graaiende klauwen in de lucht verheffen. Nog altijd is het een griezelige plek, waar niemand graag de nacht door wil brengen…

tip!

Foto: Cees the Boss

Wil je de heksenboom zien? De coördinaten zijn: N51°20 2, O5°12 47. Ga als de zon schijnt en ga niet alleen… De geest van Zwarte Kaat is nog duidelijk voelbaar. Je bent gewaarschuwd.

Over de sage van Zwarte Kaat is een boekje gemaakt, met tekeningen van Thijs van Gompel. Het kost € 17,50 en is te koop bij VVV Bladel. 23


overnachten

BREEHEES

Voor, tijdens of na het wandelen of fietsen is het bijzonder goed toeven op Breehees! Breehees ligt midden in de unieke Brabantse natuur. Het is de ideale plek om te genieten van koffie met gebak, een heerlijke lunch, borrel of diner. Kies een plekje op het ruime boerderijterras met zicht op de speeltuin, waar de kinderen zich prima zullen vermaken. Breehees is de perfecte locatie voor een gezellig dagje uit.

Ook leuk: op Breehees kun je een vrijgezellenfeest, familiedag of (kinder)feestje vieren of een complete barbecue houden! Laat gerust je wensen weten; bij Breehees denken ze graag met je mee.

Breehees 6 in Goirle q 013 5346708 E info@breehees.nl e www.breehees.nl / www.opbreehees.nl

CAMPING UT HUUKSE

Op camping Ut Huukske van familie Van de Wal staat Brabantse gemoedelijkheid hoog in het vaandel en ben je van harte welkom! Hier geniet je van: - Ruime douches en toiletten, voorzien van vloerverwarming. - Staanplaatsen met een tegelplateau met elektra- en wateraansluiting. - Twee jeu de boules-banen met led-verlichting. - Een huiskamer met tv en veel wandel- en fietsroutes. - Gratis wifi. - Een overdekte fietsenstalling met elektra. - Een afwaskeuken (binnen). - Buitenspeelmogelijkheden voor de (kleine) kinderen. - Een bakker, slager en een supermarkt binnen 900 meter. Hoekje 5 in Diessen q 06 22440990 e www.ut-huukske.nl

24


uitgelicht

Weijergaerde Buitenhuizen Midden tussen weilanden, bossen en zandduinen, aan de uiterste rand van het gastvrije Kempische dorp Luyksgestel, liggen de sfeervolle vakantiehuizen van Weijergaerde. Een romantisch weekend met z’n tweetjes, een ontspannen vakantie met de hele familie of een actief weekendje weg met vrienden: voor iedere bijzondere gelegenheid is het goed toeven in deze bijzonder mooie Brabantse omgeving. Je vindt hier rust, ruimte en vrijheid, ver weg van het massatoerisme. Boscheind 79 in Luyksgestel q 0497 542491 e www.weijergaerde.nl

ed o g d n La el s r o V Ten

Beleef de rust en ruimte van een compleet landgoed in de voormalige boswachterswoning ‘De Kipmulder’ op Landgoed Ten Vorsel. Aan de ene kant kijk je uit over de velden en aan de andere kant loop je zo de 55 hectare bos in! Deze gezellig ingerichte vakantiewoning biedt slaapgelegenheid aan acht personen. In 2011 is de woning volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht. Dit comfortabele, rolstoelvriendelijke huis is voorzien van de comfort van deze tijd. Ten Vorsel 1a in Bladel q 06 30021701 e www.tenvorsel.nl

LANDHOEVE

DE NIEUWE ERF In het Land van de Hilver ligt groepsaccommodatie De Nieuwe Erf. Deze accommodatie is geschikt voor groepen van 15 tot 300 personen en biedt een verblijf vol variatie en plezier. De verzorgde arrangementen bij De Nieuwe Erf geven je alle tijd voor eventuele gezamenlijke activiteiten op het ruime buitenterrein. Noem het maar luxe romantiek daar aan de rand van Diessen. Het is er ontspannen vertoeven en in de omgeving liggen karakteristieke landgoederen waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. Westerwijk 6 in Diessen q 013 5042761 e www.denieuweklasse.nl

25


overnachten

RECREATIEBOERDERIJ

DE TURELUUR Geniet van het landelijke leven bij Recreatieboerderij ‘De Tureluur’. Deze boerderij in het mooie, gastvrije Kempische land is een heerlijke plek om even de tijd te vergeten. Je kunt hier genieten van het landelijke leven waar wij zo trots op zijn. Of je nu wilt verblijven in de sfeervolle groepsaccommodatie of op de ruime en karaktervolle camping, De Tureluur is een unieke belevenis! We zorgen ervoor dat je tevreden en voldaan weer vertrekt, want hier geldt: ‘uw plezier is ons plezier’. Latestraat 17 in Netersel q 0497 682365 e www.detureluur.com

B&B WIJNHOEVE KONINGBOSCH Rustig overnachten in de B&B met een biologisch ontbijt, een rondleiding met proeverij in de wijngaard, een workshop wijn maken: het kan allemaal bij Wijnhoeve Koningbosch in Oirschot. Zelfs een wijnstok adopteren als bijzonder cadeau behoort tot de mogelijkheden. In de wijngaard worden vier verschillende druivenrassen verbouwd die wijngaardenier Ruud ten Bosch verwerkt tot rode en witte wijn. De langgevelboerderij uit 1919 ligt in het fraaie natuurgebied De Mortelen, Liempdsedijk 6 in Oirschot q 0499 575970 e www.koningbosch.nl

26

onderdeel van het Groene Woud, waar je prachtige fiets- en wandeltochten kunt maken. ’s-Hertogenbosch en Eindhoven zijn vlakbij en ook in het lieflijke Oirschot zelf is het heerlijk vertoeven op een van de vele terrasjes.


uitgelicht

De Ganzenhof

Tussen Bladel en Casteren, in het beekdal van de Groote Beerze ligt de Ganzenhof. Op deze ‘re-creatieve boerderij’ smelten alle geneugten van het landleven samen. Op de minicamping kun je, behalve van het uitzicht over de weilanden, genieten van een door gastheer Frans gebrouwen biertje in het gezellige ‘Maandagavondcafé’. Wil je met een bijzonder souvenir thuiskomen? Gastvrouw Lia organiseert wekelijks porseleinschilderavonden in haar atelier. En mocht je interesse hebben in het leven van de bijen, Frans vertelt er graag over. Voor een gezellig familie- of vriendenweekend kun je terecht in een van de drie sfeervolle groepsaccommodaties. Ganzerik biedt plaats aan 52 personen, Pimpernoot kan 34 personen herbergen en Fluitekruid 23 personen. De laatste twee accommodaties zijn recent in gebruik genomen en behoren tot het luxere segment. Elk verblijf is compleet ingericht en heeft een unieke sfeer door de vele handgeschilderde decoraties. In haar atelier schildert Lia (eventueel in opdracht) op porselein. Loop eens binnen voor een workshop of persoonlijk cadeau! Molenweg 14 in Bladel q 0497 382277 e www.ganzenhof.nl

27


Een ander dagje uit! • Overdekte Park Plaza met restaurants, bars en winkeltjes • Subtropisch Waterparadijs • Trampolines • Bikes & More • Kinderfeestjes • Tennis • Bowling • Midgetgolfbaan • Skelters • Avontureneiland • Doolhof • Kinderboerderij • Waterfietsen • Sports Arena • Indoor Puk & Pelle Speelpaleis • Handboogschieten

KORTINGSBON Tegen inlevering van deze bon kunt u voor maar € 9,50 p.p. komen zwemmen. Zo wordt een dagje Landal Het Vennenbos nog leuker. Reserveren verplicht. (maximaal 6 personen per bon). Naam: Adres: Postcode/woonplaats: E-mail adres: Geldig t/m 31 januari 2018. Niet in combinatie met andere aanbiedingen, acties en kortingen. Actiecode: Streekkrant 2017. Schouwberg 7 5527 JH Hapert

Tel: 0497–38 93 93/50 sales.vennenbos@landal.nl

@HetVennenbos Landal Het Vennenbos


overnachten

uitgelicht

HOTEL DE MORIAAN Hotel de Moriaan in het centrum van Oirschot heeft hotelkamers, appartementjes én B&B-kamers. Allemaal voorzien van een gezellig zitgedeelte, aparte badkamer, toilet, kitchenette, koffievoorziening, airco, flatscreentv, kluisje en gratis wifi. Ideaal voor vakantie, een weekendje weg, longstay of business. Het perfecte vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten door het Brabantse land. Hotelfietsen, kaarten, stalling en oplaadpunt zijn aanwezig. Er zijn ook diverse arrangementen mogelijk. Het marktplein met zijn basiliek en vele restaurants, cafés en terrassen ligt op twee minuten afstand. Wie het ontijt en/of diner binnenshuis wil gebruiken, kan terecht in de Proefkamer, het restaurant van De Moriaan. Moriaan 41a in Oirschot q 0499 578180 e www.hoteldemoriaan.nl

de hofste n ui Landd

Bij Hofstede Landduin vind je de mooiste groepsaccommodaties voor een gezellig familieweekend of weekend weg met vrienden. Daarnaast is het de perfecte locatie voor een succesvolle zakelijke bijeenkomst. Frisse lucht, zonneschijn en de geuren van het land zetten alle zintuigen opscherp om creatief samen te werken aan een probleem, een nieuw product,of een nieuwe koers. Op zoek naar een bijzondere overnachting of bed&breakfast? Reserveer dan een boerderijlodge en slaap in een romantische bedstee!

Schouwberg 8 in Hapert q 06 22106950 e www.hotel-landduin.nl

HERBERG SINT PETRUS Herberg Sint Petrus ligt midden in de dorpskern van Hilvarenbeek. Deze herberg telt zeven sfeervolle kamers voorzien van gratis WiFi, boxspring-bedden, een douche, toilet, bureau en een flatscreen-tv. Ideaal als uitvalsbasis om de omgeving rondom Hilvarenbeek te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen, ontdek het natuurschoon van de Brabantse Kempen of begeef je in een wereld vol wonderen: de Efteling. Met het heerlijke ontbijt dat hier wordt geserveerd, start je vol energie aan je Brabantse dag. Gelderstraat 1 in Hilvarenbeek q 013 5052166 e www.sintpetrus.nl

29


TERUG

in de

tijd

De Brabantse Kempen heeft een rijke geschiedenis die nog steeds van invloed is op het leven van nu. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen op een rij. 300.000 tot 35.000 voor Christus

13e tot 15e eeuw

De neanderthalers struinen rond in de Kempen. Ze laten op diverse plaatsen hun stenen gereedschappen achter. Het meest herkenbaar zijn de vuistbijlen.

De uitgestrekte wilde gronden in de Kempen blijken uitstekend geschikt te zijn voor schapenteelt. Het levert wol op die wordt gebruikt voor de productie van lakens. Dat zorgt voor welvaart. Oisterwijk is een van de grotere lakenproducenten in de Lage Landen.

4.000 voor Christus

De rondtrekkende jagers-verzamelaars vestigen zich op een vaste plek. Ze worden boeren.

>> >>

300.000 tot 35.000 voor Christus

>>

11.000 voor Christus

>>

4.000 voor Christus

>>

12 voor Christus

11.000 voor Christus

Jagers en verzamelaars zijn op zoek naar grote grazers als mammoeten, rendieren en wilde paarden.

12 voor Christus

De Romeinen bezetten de streek onder aanvoering van Julius Caesar. Hun nederzettingen worden later op veel plekken teruggevonden. Bijvoorbeeld in Hoogeloon. 30

>>

13e tot 15e eeuw

>>

14e tot 15e eeuw

14e en 15e eeuw Er worden veel kerken gebouwd. De SintPetrusbasiliek en het Boterkerkje in Oirschot bijvoorbeeld, maar ook de toren van de Sint-Lambertuskerk in Vessem en het oude Sint Willibrordkerkje in Middelbeers.

>> >>


Vanaf 1897 was Bladel een van de halteplaatsen van de tramlijn die de Kempen verbond met Antwerpen.

1900

Nagenoeg elke Kempenaar is nu katholiek en bezoekt minstens één keer per week de kerk. Petroleum komt op de markt. Dat is een relatief goedkope brandstof, dus mensen maken vaker licht en stoken de kachel minder zuinig.

1568

De Tachtigjarige Oorlog breekt uit. Het katholieke geloof wordt aanvankelijk verboden, maar later weer gedoogd.

1830

De Nederlandse en Belgische Kempen worden gesplitst. De industrialisatie begint. Het katholieke geloof wordt steeds populairder.

>> >>

1568

>>

1795-1815

>>

1830

>>

1878-1895

1795-1815

Koning Lodewijk Napoleon geeft de katholieken hun kerken terug.

De openbare school in Duizel.

>>

1900

>>

1901

>> >>

1901

De Leerplichtwet wordt ingevoerd. Alle kinderen moeten voortaan naar school. Al houden sommige ouders zich daar niet aan… Hun zoon(s) of dochter(s) zijn hard nodig in het huishouden of op het land.

1878-1895

Er is een landbouwcrisis doordat graan in de VS en Canada heel goedkoop is. Kempische boeren moeten efficiënter gaan produceren.

Weetje

In de Schoolstraat in Oirschot staat de Latijnse School waar vanaf 1293 al les werd gegeven. 31


1930

Er worden steeds meer bedrijven gestart, die al snel succesvol blijken. Philips en DAF bijvoorbeeld. Veel mensen uit de Kempen gaan ‘in de stad’ werken. Ook de sigarenindustrie (Derk de Vries in Bladel, Agio in Duizel en Henri Wintermans in Eersel) bloeit. Mede dankzij de beschikbaarheid van goedkope arbeidskrachten uit de grote boerengezinnen. De rol van de kerk is groot. Het is de kerk die bepaalt hoe je moet leven, wat je moet lezen, naar welke school je moet gaan en hoeveel kinderen je mag krijgen.

Een boerin bij het vuur (rond 1880) geschilderd door Joseph Gindra uit Bladel.

1924

Elektriciteit doet zijn intrede. Er is nu altijd licht en het is nog veilig ook. Werknemers van sigarenfabriek Derk de Vries in Bladel.

>> >>

1924

>> >>

1930

>>

1940-1945

>> >>

1965

1940-1945

Ook de Brabantse Kempen wordt niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo verschansen Duitsers zich in Reusel om te voorkomen dat de geallieerden een tweede verbindingsroute kunnen leggen tussen Antwerpen en Eindhoven.

1965

Sigarenmakers worden vervangen door machines.

tip!

Met dank aan Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel.

32

Wil je meer weten over het vroegere leven in de Brabantse Kempen? Breng een bezoek aan Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel of De Vier Quartieren in Oirschot. Beide musea zijn ook heel leuk voor kinderen. www.achtzaligheden.nl | www.museumdevierquartieren.nl

>> >>


NU&TOEKOMST in de

Inwoners van de Brabantse Kempen zijn trots, koppig, creatief en flexibel. Ook zijn ze ondernemend en kijken ze graag vooruit. Stilstaan is geen optie. De Brabantse Kempen werd in 2016 niet voor niets benoemd tot ‘slimme regio’. In de Brabantse Kempen is het heerlijk vakantie vieren, maar je kunt hier ook fijn wonen en werken. De regio kenmerkt zich vooral door de maakindustrie, agrarische sector en horeca. ACHTERTUIN VAN DE STAD Van oudsher is de Kempen een plattelandsregio, maar die grenzen vervagen. De streek is sterk verbonden met steden als Tilburg en Eindhoven en wordt steeds meer gezien als de achtertuin van de stedelijke gebieden.

IN 95% VAN DE REGIO LIGT GLASVEZEL. 95% VAN DE KEMPENAREN MAAKT DAAR OOK DAADWERKELIJK GEBRUIK VAN. Mede dankzij precisielandbouwtechnieken zijn hier de meeste ‘digitale boeren’ van Nederland gevestigd.

DE BRABANTSE KEMPEN

Totaal aantal inwoners: 108.000 Aantal werkende inwoners: 62.000 Bos en heide per inwoner: 1406 m2 Internet voor iedereen Om duurzaam en economisch sterk te kunnen zijn én blijven, om ontgroening tegen te gaan en vergrijzing het hoofd te bieden, ontwikkelt de regio zich continu door te innoveren en samen te werken met bedrijven en organisaties van buiten de regio. Breedbandinternet speelt daarbij een belangrijke rol. Inmiddels heeft negentig procent van alle inwoners en bedrijven snel internet. Het is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Superslim Internettoepassingen op het gebied van werken, studeren, winkelen en zelfs zorg op afstand helpen het prachtige plattelandsgebied vitaal te houden. In de hele regio wordt daar hard aan gewerkt. Niet voor niets werd de Brabantse Kempen in 2016 uitgeroepen tot een van eenentwintig slimste regio’s ter wereld.

DE BRABANTSE KEMPEN BESTAAT VOOR ONGEVEER DERTIG PROCENT UIT BOS EN ANDER NATUURGEBIED. 33


PLUS Van de Huijgevoort Dé vleesspecialist van de Kempen. Wij adviseren u graag!

ma-do 8.00-20.00 uur vr 8.00-21.00 uur za-zo 8.00-20.00 uur

Openingstijden Eersel:

BESTE WIJN

2016

Openingstijden Luyksgestel:

ma-za 8.00-21.00 uur zo 10.00-20.00 uur

SUPER

MARKT

BRON: NIELSEN CONSUMENTENONDERZOEK

Max. 1 bon per klant. Deze bon is alleen inwisselbaar bij PLUS Van de Huijgevoort. Geldig t/m zaterdag 31 december 2017.

GRATIS *Bij besteding van € 5,- aan boodschappen**.

710624 100353

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u een gratis* stokbrood

8

Waardebon

**Van de actie zijn uitgezonderd niet wettelijk toegestane artikelen.

Van de Huijgevoort/Nieuwstraat 9 // Eersel // T: 0497 512438 Van de Huijgevoort/Dorpstraat 65 // Luyksgestel // T: (+31)(0)497 541652

plus.nl


Foto: Jan Biessen

Wonder

SCHOON

Op de volgende pagina’s brengen we vier natuurgebieden uit de streek in beeld. Ze zijn stuk voor stuk een bezoekje waard. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere wonderschone plekjes die de Brabantse Kempen rijk is. De plaatselijke VVV wijst ze je graag.

>>

Dit is natuurgebied De Maaij-Liskes. Een waterrijk gebied met moeras, broekbos en uitgestrekte rietlanden in Bergeijk.

35


de natuur

36


De

CARTIERHEIDE Het landschap van de Cartierheide – dat ligt tussen Eersel en het Belgische Postel – zit boordevol verhalen. Napoleon trok met zijn gevolg door het gebied, marskramers liepen er met hun koopwaar en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier smokkelaars actief. Nu is de Cartierheide vooral een oase van rust en een walhalla voor wandelaars, fietsers en ruiters. Bossen, vennen, geurige heide en rietpluimen

vormen het perfecte decor voor een ontspannen dag in de buitenlucht. Loop een van de knooppuntenroutes of ga lekker je eigen weg. Vergeet de verrekijker niet, want in het voorjaar broeden hier meeuwen en tussen mei en oktober grazen er Bazadaise- en Blonde d’Aquitaine-runderen. Net als de gladde slang, levendbarende hagedis, hazelworm en heikikker voelen zij zich op de Cartierheide prima thuis.

37


de natuur

De

FLAES 38

De Flaes ligt in landgoed De Utrecht, op de grens van Hilvarenbeek en ReuselDe Mierden. Het natuurgebied dankt zijn naam aan het schitterende ven dat in het midden ligt: De Flaes. Het water wordt omgeven door heide en bossen. Dat biedt een prachtige aanblik, maar


Foto via Flickr

vormt ook een heerlijke leefomgeving voor wulpen, bruine kiekendieven en boomvalken bijvoorbeeld. Op de heide groeien zeldzame authentieke planten. Ongewenste vegetatie wordt bestreden met schaapskuddes. Puur natuur dus! Het niet-toegankelijke deel van dit

natuurgebied kun je op je gemak bekijken vanuit D’n Flaestoren. In dit unieke bouwwerk zijn acht enorme bomen uit Landgoed De Utrecht verwerkt. Voor een euro klim je heel eenvoudig naar het uitzichtbalkon op ruim twintig meter hoogte. 39


de natuur

40


het

Foto: Petra Lauwers

BELE-VEN

Vlak bij Reusel, bijna in BelgiÍ, ligt het Bele-ven. Dit is een vrij nieuw natuurgebied, want het bestaat pas sinds 2008. Voor die tijd was het terrein in gebruik als landbouwgrond en werd er vooral mais verbouwd. Het Bele-ven wordt gevormd door bloemrijk grasland rondom twee vennen. Dat maakt dit gebied tot een paradijs voor heel veel vogels. Er zijn meer dan honderdzeventig verschillende soorten geteld, waaronder grutto’s en watersnippen. Ook een aantal erg zeldzame exemplaren vinden hier hun thuis. Vanuit de vogelkijkhut kun je ze spotten. Ben je liever in beweging? Het Bele-ven staat garant voor urenlang fiets- en wandelplezier.

41


de natuur

42


De

KAMPINA

Foto: Mieke Lepelaars

Aan de noordrand van de Brabanste Kempen, nabij Oirschot, ligt de Kampina. Een uniek stuk natuur waar naaldbomen, heide, vennen en stuifzandvlaktes elkaar afwisselen. Hier leven honderden soorten dieren en planten. Blauwe bosbessen en paarse heide, reeĂŤn en de knalgele wielewaal: ze geven dit gebied letterlijk en figuurlijk kleur. Vorig jaar werd bij toeval ontdekt dat ook de boommarter terug is op de Kampina. Dit roofdiertje is uiterst zeldzaam, dus zijn terugkeer is heel bijzonder. Door de Kampina lopen verschillende wandelroutes. In Oisterwijk vind je bovendien een prachtig bezoekerscentrum van Natuurmonumenten: Groot Speijck. 43


voor een innovatief avontuur? 130 MIKRO-ABENTEUER IN LOMMEL. 766 STUNDEN VON ABENTEUER!

766 STUNDEN VON ABENTEUER!

130 MICRO-ADVENTURES IN LOMMEL. 766 HOURS OF ADVENTURE!

130 MICRO-AVENTURES À LOM

Haal ‘m nu gratis op bij Toerisme Lommel!

130 MIKRO-ABENTEUER IN LOMMEL.

MEL. 766 HEURES D’AVENTURE!

130 MICRO-AVENTURES À LOMMEL. 766 HEURES D’AVENTURE!

130 MIKRO-ABENTEUER IN LOMMEL. 766 STUNDEN VON ABENTEUER!

766 UUR VOL MET AVONTUUR!

130 MICRO-ADVENTURES IN LOMMEL. 766 HOURS OF ADVENTURE!

130 MICRO-ADVENTURES IN LOMMEL. 766 HOURS OF ADVENTURE!

130 MICRO-AVENTURES À LOMMEL. 766 HEURES D’AVENTURE!

We stellen u met trots voor: de nieuwe toeristische gids van Lommel. Het is niet zomaar een toeristische brochure, maar het eerste micro avonturen boekje van Vlaanderen. Toeristen zijn vandaag de dag op zoek naar belevenissen, naar leuke, hapklare activiteiten met veel afwisseling. Micro avonturen zijn dé nieuwe trend. In ons boekje kies je zelf je doe-activiteit afhankelijk van jouw mood en tijdsbestek.


Heerlijk fietsen Welkom in Lommel, het mooiste fietsparadijs van Belgisch Limburg! Talrijke toeristen, die u reeds voorgingen en ons jaarlijks bezoeken, zijn superenthousiast over de schoonheid van de Lommelse natuur en de verborgen parels die ze al fietsend ontdekt hebben. Haal uw gratis fietskaart op, fiets naar de meest idyllische hoekjes, de gezelligste pleintjes en terrasjes en geniet van de gastvrijheid van onze horeca, die meewerkten aan deze kaart!

Visit Lommel Dorp 14, 3920 Lommel (België) +32 (0)11 54 02 21 info@toerismelommel.be visitlommel.be


verwen jezelf

KAASBOERDERIJ DE HOOIBERG Bij De Hooiberg koop je zelfgemaakte échte boerenkaas. Van jong tot oud, gemaakt met diverse kruiden en ouderwets lekkere zuivelproducten. Sinds dit jaar produceert en verwerkt De Hooiberg zelfs volledig biologisch. De boerderijwinkel is een bezienswaardigheid op zich. Je vindt hier, naast kaas, ook een ruime sortering reformartikelen, natuurvoeding, EKOgroenten en -fruit en tal van heerlijke streekproducten! Openingstijden van de boerderijwinkel: maandag t/m vrijdag: 8:30 tot 18 uur zaterdag: van 8.30 tot 16 uur Bredasebaan 20 in Bladel q 0497 381201 e www.hooibergkaas.nl

DE SMAAK!

CHOCOLADE & IJS Tot ver buiten de Kempen is De Smaak! Chocolade & IJs wereldberoemd om haar onderscheidende en bijzondere smaakcombinaties. De keuze uit 39 smaken meesterlijk ijs maken een bezoek aan deze ijssalon zeker de moeite waard.

Alle chocoladeproducten worden ambachtelijk gemaakt met Belgische Callebaut Chocolade. Alle ijssoorten worden in eigen huis bereid met passie en liefde. De Smaak! gebruikt alleen verse, puur natuurlijke ingrediënten. Zo bestaat het vruchtenijs uit minimaal veertig procent vers fruit. Speciaal voor het vijfjarig jubileum creëerde SVH Meesterijsbereider Hans Kennis een nieuwe verleidelijke ijsvariatie: Berry Chocolate (zie foto). Een intens smaakvol ijs, dat dit jaar zelfs de derde plaats veroverde bij de Gelato World Tour. Dus laat je smaakpapillen wat beleven en ga dit ijsje of één van de vele andere lekkernijen zelf proeven! Hint 2 in Eersel q 0497 336008 e www.desmaakeersel.nl

46


uitgelicht

ots’ l r a h C ssen te delica

In een karakteristiek pandje nabij de Vrijthof van Hilvarenbeek presenteert Charlots’ delicatessen een geweldig assortiment aan lekkernijen. Begin 2017 werd deze winkel zelfs uitgeroepen tot beste delicatessenzaak van Brabant. Dat zegt genoeg, toch? Laat je aangenaam verrassen door het uitgebreide assortiment. Een assortiment van hartig tot zoet, van versgebakken noten tot heerlijke olijfolies. Van huisgemaakte salades tot temperamentvolle kazen. Heerlijke delicatessen uit het binnen- en buitenland én uit de streek.

DE SNOEPTROMMEL Winkel van duizend-en-acht zaligheden! Dit leukste en lekkerste winkeltje in de Kempen mag je niet missen! Je gaat terug in de tijd en koopt er ouderwets snoepgoed, zoals salmiak, nougat, zoethout, kaneelstokjes, stroopsoldaatjes of jodevet, maar ook een groot assortiment drop, zuurtjes, toffees en de lékkerste chocolade. Voor kinderen is De Snoeptrommel een paradijs: ze kunnen er zelf een mandje vullen met keus uit wel honderd soorten snoep! Diverse leuke cadeautjes en feestelijke verpakkingen. Komt dat zien en proeven! DE SNOEPTROMMEL DE WINKEL VAN

Paardenstraat 3 in Hilvarenbeek q 013 5913269 e www.charlotsdelicatessen.nl

1000 EN 8 ZALIGHEDEN

Markt 41 in Eersel q 0497 514836 e www.desnoeptrommel.info

Kaasboerderij de Ruurhoeve In de landwinkel van kaasboerderij de Ruurhoeve kun je terecht voor een lekker stuk ambachtelijke kaas, gemaakt van de dagverse melk die de Hoogeloonse koeien geven. Naast kazen vind je in deze winkel pure en (h)eerlijke streekproducten, zoals vlees, boerenzuivel, confituren, sappen, honing, streekbieren en heerlijke delicatessen. Ben je op zoek naar een lekker lokaal cadeautje? Hier pakken ze het mooi voor je in. Openingstijden van 1 april t/m 31 oktober: dinsdag t/m vrijdag: 12 - 17 uur zaterdag: 10 -17 uur Kijk voor openingstijden in de rest van het jaar op de site. Dominépad 7 in Hoogeloon q 0497 684041 e www.ruurhoeve.nl

47


verwen jezelf

Groentekwekerij Oppers

Vers van het land naar de klant! Aan het riviertje de Grote Beerze ligt vollegronds groentekwekerij en witloftrekkerij Oppers. Hier telen en oogsten ze milieubewust een breed scala aan kwaliteitsgroenten. Door de teelt in de volle grond, zijn de verse groenten uiteraard seizoensgebonden. De groentewinkel ligt aan het huis, loop gewoon achterom het erf op! Aanbieding 1 bosje bospeen + 1 bloemkool + 1 krop sla = € 3,− (Is het niet het seizoen voor één van deze drie groenten? Dan wordt er gezorgd voor een vervangend product.) Hoogdijk 57 in Middelbeers e www.groentekwekerij-oppers.nl

BAKKERIJ

DE LAU

Bakkerij de Lau is al meer dan vijftig jaar gevestigd op de prachtige Eerselse Markt. Naast de lekkerste brood- en banketproducten staat deze bakker vooral bekend om zijn Eerselse Smulkoek. Deze maken ze in kleine hoeveelheden in de ambachtelijke bakkerij. Van de beste grondstoffen en met veel bakkersvakmanschap. Een echt streekproduct van de Kempen. Wil je de Smulkoek proeven? Een kleine koop je voor € 3,90 en een grote voor € 8,50.

Markt 43-45 in Eersel q 0497 512362 e www.bakkerijdelaueersel.nl

’T BINT

In deze gezellige winkel vind je vele (h)eerlijke streekproducten en originele (streek)cadeaus. • Streekbieren, vruchtensappen, jam, honing, brood en lokale lekkernijen. • Dagelijks verse seizoensgroenten, recht van het land. • Vlees van dieren die een goed leven hebben gehad in Oirschot. • Non-food waaronder brocante en pottenbakkersproducten uit Oirschot. • Creaties gemaakt door cliënten van de zorg in de dagbesteding. Oirschotse ondernemers bieden hier dagbesteding aan zorgcliënten en een leer-/ werktraject om aan te sluiten bij de maatschappij. Welkom bij deze ontmoetingsplek, schuif aan voor een kopje koffie! Dinsdag t/m zaterdag geopend van 11 tot 17 uur. Gratis kopje koffie in ’t Bint Rijkesluisstraat 36 A in Oirschot q 0499 578359

48

tegen inlevering van deze advertentie! (Max. 4 personen.)


uitgelicht

Het Streekhuys

In het Streekhuys haal je het beste vlees, de meest verse groente en fruit en het lekkerste brood. En dat allemaal onder één dak.

Hilverstraat 44 in Hilvarenbeek

Slagerij ’t Landleven Baselmans Deze slagerij streeft naar de beste kwaliteit en zet dierenwelzijn en duurzaamheid voorop. Naast een ambachtelijk assortiment rund- en varkensvlees, kip, verse vleeswaren en huisgemaakte specialiteiten, vind je hier ook een smaakvol en uitgebreid barbecue-assortiment. Je kunt Slagerij ’t Landleven Baselmans zelfs je compléte barbecue laten verzorgen, zodat je zelf nog maar één ding hoeft te doen: genieten. e www.hetlandleven.com

LOF LOF is gespecialiseerd in (gesneden) groente, fruit, (rauwkost)salades, toetjes, maaltijden, soepen en sauzen die passen bij een gezond leefpatroon. Zo koop je er heerlijke rauwkostsalades met kersverse ingrediënten en een dressing op yoghurtbasis. Lekker bij de barbecue of op een broodje. Je kunt hier ook overheerlijke maaltijdsalades samenstellen. Kies zelf je favoriete (gezonde) componenten; LOF doet de rest. Lekker, makkelijk & gezond! e www.lofhilvarenbeek.nl

Bakkerij Floor van Lieshout Brood- en banketbakker Floor van Lieshout bakt al sinds 1922 met passie en plezier. Zes dagen in de week kun je hier terecht voor heerlijk brood en banket. Zodra je de bakkerij nadert, komt de geur je al tegemoet. Kies je croissants voor bij het ontbijt of een baguette voor bij de lunch? Hier is keuze genoeg! De kans is groot dat je deze winkel nog gaat missen na je vakantie. e www.bakkerfloorvanlieshout.nl

49


verwen jezelf

uitgelicht

Esthetique Wil je jezelf eens écht in de watten laten leggen? Breng dan een bezoekje aan Esthetique in Bergeijk. Hier kun je kiezen uit verschillende heerlijke schoonheidsbehandelingen – van huidverbeterend tot speciale

treatments voor moeder en kind – of jezelf nóg mooier laten maken. Een spray tan, manicure, permanente make-up of wimperextensions, ... De beautyprofessionals van Esthetique helpen je graag. In de treatmentstore kun je de hele dag gewoon binnenlopen. Je vindt er accessoires van onder andere OBAG (een tassenlijn waarbij je de tas zelf kunt samenstellen) en JANZEN Bath en Body, maar ook IXXXI jewellery en nog veel meer verrassende producten. TIP: Loop zonder afspraak binnen om je wenkbrauwen te laten epileren en vraag naar een gratis huidcheck.

Burg. Magneestraat 63a in Bergeijk q 0497 337033 e www.esthetiquebergeijk.nl

NATUURSPA LANDSCHOT Op een heerlijke plek in het prachtige Brabantse achterland ligt één van de mooist denkbare stilteplekjes: NatuurSpa Landschot. Deze spa & wellness heeft een plek gecreëerd volkomen vrij van prikkels van buitenaf. De kracht ligt in veel privacy, absolute stilte, warme oprechte aandacht, rust door gebruik van natuurlijke materialen en in het bijzonder: de exclusieve behandelingen. Om het heerlijke gevoel te koesteren, kun je een spa-arrangement reserveren met overnachting bij Gasterij Landschot. Een pure vakantie voor lichaam én geest! Heieind 6 in Hoogeloon q 0497 682133 e www.natuurspa.nl

50


DE STREEK OP DE

Wie de hĂŠle Brabantse Kempen wil doorkruisen op twee wielen moet van goeden huize komen. De honderden kilometers fietsroute vormen een flinke aanslag op de beenspieren, maar tegelijkertijd zijn ze een lust voor het oog. Je inspanning wordt dus rijkelijk beloond.

>>

51

Foto: Natuurpoort Ter Spegelt

Ontdekfiets


fietsen VOOR DE

fietser DIE (BIJNA)

ALLES WIL ZIEN

DWARS DOOR DE BRABANTSE KEMPEN Speciaal voor dit magazine maakten we een fietsroute door de Brabantse Kempen. Het is beslist niet de eerste route, maar wel de ĂŠnige die bijna de hele streek beslaat.

Deze fietstocht is een zogenaamde knooppuntenroute. Je kunt de weg dus heel eenvoudig vinden door de bordjes van het knooppuntennetwerk te volgen. De totale route beslaat bijna 95 kilometer, maar het is natuurlijk ook mogelijk om slechts een gedeelte te fietsen. Het start- en eindpunt bepaal je zelf. De tocht gaat door gezellige dorpjes, langs prachtige natuur, interessante cultuuradresjes en bijzondere bezienswaardigheden. We lichten er een paar uit om je alvast een indruk te geven.

GEMEENTE BERGEIJK Bij knooppunt 86: Langs de weg vind je het bushokje dat werd ontworpen door Gerrit Rietveld. Wil je meer werk zien van Rietveld? Dat kan in Bergeijk! Lees het op pagina 122.

GEMEENTE BLADEL Bij knooppunt 70: Hier zit Speelbos de Egyptische Poort met al zijn boshutten, kliederpoelen en klimbomen. Dit bos combineert educatie, beleving en beweging op een heel natuurlijke manier.

Tussen knooppunt 70 en 71: Het centrum van Bladel leeft! Je vindt er gezellige terrasjes en veel verschillende winkels. Op pagina 94 presenteren we een selectie.

Bij knooppunt 71:

Bij knooppunt 86: Breng een bezoek aan het Teutenhuis (Domineestraat 8a). Hier vind je museum De Sigarenmaker en het archeologische Eicha Museum. Beiden geopend van maandag t/m zaterdag tussen 13 en 16.30 uur. 52

In de buurt van dit knooppunt staat de Bladelse luchtwachttoren. Deze toren was tussen 1952 en 1964 onderdeel van een netwerk met luchtwachtposten door heel Nederland. Tegenwoordig is het een gemeentelijk en militair monument.


ROUTE.NL

De digitale versie van deze route vind je op www.route.nl. https://www.route.nl/fietsroute/551233/fietsroute-2brabantse-kempen. Nog handiger: maak gebruik van de gratis app route.nl. Je krijgt dan ook meteen suggesties voor leuke pauzeplaatsen en bezienswaardigheden in de buurt. 53


fietsen GEMEENTE EERSEL

GEMEENTE OIRSCHOT

Bij knooppunt 9:

Bij knooppunt 20:

Bij Natuurpoort TerSpegelt kun je even uitblazen op het terras terwijl de kinderen een potje midgetgolf spelen of het Kabouterpad ontdekken.

Bij knooppunt 52:

Vessem heeft z’n eigen brouwerij − Beerze Brouwerij − waar Beerze Bier gebrouwen wordt. Bij de brouwerij horen een herberg, hotel en restaurant, waar je het bier kunt proeven tijdens een tussenstop.

Het landgoed Baest kenmerkt zich door afwisselende flora en fauna, statige lanen en imposante en monumentale gebouwen uit de 16e en 18e eeuw. De tuin van het landgoed is indrukwekkend. Je kunt er op afspraak een rondleiding krijgen. Op de Baest vind je ook het bedevaartsoord De Heilige Eik. Op pagina 116 lees je hier meer over.

Bij knooppunt 65:

Hier is de Tinteltuin gevestigd, een prachtige bloementuin (met gratis entree) en een fijn terras. De perfecte locatie om even uit te rusten tijdens je fietstocht.

Bij knooppunt 61:

De Oirschotse Markt is een van de mooiste pleinen van Brabant. Het ligt tussen prachtige cultuurhistorische panden, waaronder de meer dan vijf eeuwen oude Sint-Petrusbasiliek. Het is een van de grotere nog bestaande gotische dorpskerken in Noord-Brabant.

GEMEENTE HILVARENBEEK

GEMEENTE REUSEL-DE MIERDEN

Hilvarenbeek is een prachtig dorp met een unieke Bourgondische sfeer. In het hart ligt de Vrijthof. Hier staat onder andere een reusachtige ‘gebodenlinde, waaronder vroeger recht werd gesproken.

Hulsel is een van de ‘Acht zaligheden’. Dit dorpje biedt verrassende natuur, meanderende riviertjes, mooie velden, en een bijzondere kerk en pastorie. Geef je ogen dus goed de kost als je hier fietst.

Tussen knooppunt 1 en 5:

Bij knooppunt 5:

Het meest markante gebouw van Diessen, de vijftiende-eeuwse kerk, is vernoemd naar de heilige Willibrord. In de kerk staat het Van Hirtum-orgel dat stamt uit 1859. 54

Bij knooppunt 97:


Crossen DE

DOOR

BOSSEN

Fietsers die niet terugdeinzen voor een hobbeltje meer of minder kunnen zich uitleven op een van mountainbikeparcoursen in deze streek. De Witrijtroute in Eersel bijvoorbeeld. De Witrijtroute kan vanaf drie verschillende locaties worden gestart. Je kunt beginnen bij de parkeerplaats van het Laarven in Eersel, bij natuurcamping De Witrijt in de Weebosch of bij de parkeerplaats aan De Pals in Bladel. De route heeft een lengte van 37 kilometer, maar je kunt hem naar hartelust uitbreiden door het fietsen van extra lusjes. “DEZE ROUTE IS ECHT EEN AANRADER. ER ZIT GEEN KLIM IN, MAAR ER ZIJN WEL VEEL HOBBELS ONDERWEG. DAT MAAKT HET SOMS BEST ZWAAR, MAAR DE TOCHT IS SCHITTEREND.” Moutainbiker Vincent

SUPPORTERS IN HET BOS De Witrijtroute loopt door een bosgebied en langs een natuurreservaat. Er groeien hier verschillende soorten mos en kruiden en er broeden zo’n vijftig soorten vogels. Konijnen, wezels en eekhoorns noemen dit hun thuis en je zou zeker niet de eerste zijn die een ree tegenkomt tijdens een tocht.

Foto: Shutterstock

tip!

Raadpleeg de VVV voor meer info of nog meer mooie mountainbikeroutes in de omgeving. De route is duidelijk gemarkeerd met blauwe paaltjes waarop het MTB-teken staat.

55


padAPP

fietsen

OP

MET EEN

DE KEMPISCHE LANDGOEDEREN Genieten van de natuur en tegelijkertijd iets opsteken over de omgeving? Dat kan in de Brabantse Kempen op de Landgoederenroute. Dankzij de innovatieve beacon-technologie krijg je via je telefoon interessante wetenswaardigheden over de omgeving door. Steeds op het juiste moment.

De Landgoederenroute is dertig kilometer lang en voert over Landgoed De Utrecht en Landgoed Wellenseind. Dit zijn twee van de vijf landgoederen in de Brabantse Kempen. Je fietst door uitgestrekte bossen, over heide en langs vennen. Je komt voorbij monumentale boerderijen en door charmante dorpjes waar je even bij kunt komen op een van de terrassen. Perfect geïnformeerd De app ‘Routes in Brabant’ informeert je onderweg over cultuurhistorische feiten en biedt informatie over het landschap. Daarnaast onvang je kortingsacties van cafeetjes, ijsboerderijen en restaurants langs de route. Je bent dus altijd uitstekend op de hoogte, zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Makkelijker wordt het niet.

DE LANDGOEDERENROUTE

Wil je de Landgoederenroute optimaal beleven? Download dan de gratis app ‘Routes in Brabant’. Je kunt deze fietstocht natuurlijk ook zónder app maken. Een routekaart haal je bij een van VVV-kantoren. 56

Foto: De Kempische Landgoederen


MEER FIETSTOCHTEN OVER KEMPISCHE LANDGOEDEREN:

Foto: Niek Totté

• In ‘t Aards Paradijs: een fietsroute over Landgoed De Utrecht, Landgoed Wellenseind, de Rovertse Heide en Landgoed Gorp & Roovert. •V an Leenhoeve tot Landheer: een tocht door Landgoed de Hoevens, het Ooijevaarsnest, Landgoed Nieuwkerk, Landgoed Gorp & Roovert, de Rovertse Heide en de Regte Heide. Beide routes lopen over het fietsknooppuntennetwerk. Meer info vind je op www.kempischelandgoederen.nl.

57


Doe een

‘TOER DE BOER’ EEN FIETSTOCHT MET SMAAK Staat er vandaag een picknick op de planning, een barbecue of borrel bij de tent? De lekkerste ingrediënten daarvoor haal je op de boerderij. Eerlijker, gezelliger en verser kan het niet. Spring dus op de fiets en maak een ‘Toer de boer’. Boter en kaas Roomboter en boerenkaas zonder kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Lekker vers en puur. Bij De Hooiberg weten ze precies hoe je deze producten maakt. Meer info vind je op pagina 46. Kaasboerderij De Hooiberg Bredasebaan 18 in Bladel www.minicampingdehooiberg.nl

Reusachtige eieren Op Struisvogelboerderij Heierhof kom je alles te weten over deze bijzondere dieren én koop je meteen een lekker stukje vlees of een gigantisch ei. Daarmee bak je een omelet voor tien mensen tegelijk. Heierhof Heiereind 11 in Riethoven www.heierhof.nl 58


Tevreden varkens op Den Elshorst.

Bergeijkse honing De tienduizenden bijen die wonen in Natuurtuin ’t Loo zorgen voor heerlijke honing. Neem meteen een kijkje in de insectenmuur als je er toch bent en zie hoe bijen hun nest bouwen. Natuurtuin ‘t Loo Terlostraat 4 in Bergeijk www.natuurtuin.org

Vers vlees Op Den Elshorst scharrelen de varkens in de wei. Dat zorgt voor heerlijke mals vlees. Plaats een bestelling en haal het vlees op bij de boerderij. Den Elshorst Esbeeksedijk 4 in Baarschot www.elshorstpuur.nl

Een glaasje vitaminen Een lekker en gezond sapje mag natuurlijk niet ontbreken in de picknickmand. Familie Van de Sande perst ze vers, met fruit van eigen land. Lekker Orskôts De Bollen 4a in Oirschot www.landvanoirschot.nl

Blije hertjes Op Hertenhoeve De Voort hebben de edelherten alle ruimte en krijgen ze alleen te eten wat echt goed voor ze is. Dat proef je in het vlees. Hertenhoeve De Voort De Strook 1 in Reusel www.hertenhoeve.nl

>>

59


WEG MET ZADELPIJN! Kom langs voor een gratis SQ-lab zadelmeting. Wij bepalen voor u het ideale zadel d.m.v. een zadelmeting. U kunt dit zadel 40 dagen testen en indien het niet naar wens is krijgt u het gehele aankoopbedrag terug. Een afspraak maken is niet nodig.

Dijk 40a | Eersel | 0497-513098 | www.fietsland.com | info@fietsland.com

*deze waardecoupon is geldig tot en met 31-10-2017

- Één van de wasserettes is geschikt tot een hoogte van 2.75m en een breedte van 2.43m

- We beschikken over twee automatische carwash-installaties dus geen lange wachttijden.

50% CARWASH KORTING

ONTVANG

50% CARWASH

KORTING

BIJ AANKOOP VAN CARWASHPROGRAMMA 1 T/M 4 *Alleen geldig tegen inlevering van de waardecoupon aan de linkerzijde.

Postelweg 9, Eersel

www.kempenoil.nl


Gerookte delicatesse In de palingkwekerij van Harry en Sia Reijrink worden de palingen gerookt met beukenhout. Daar eet je je vingers bij op! In hun winkel is ook verse, gestroopte en gefileerde paling te koop. Palingkwekerij en -rokerij Reijrink, Vossenhoorn 9 in Moergestel www.paling-kwekerij-reijrink.nl

Uit het vuistje Bij de Ruurhoeve doen ze er alles aan om van dagverse melk de allerlekkerste Goudse kazen te maken. Daarom voegen ze bijvoorbeeld komijn, lavendel, truffel of zontomaatjes toe. Kijk ook maar eens op pagina 47. Kaasboerderij de Ruurhoeve Dominépad 7 in Hoogeloon www.ruurhoeve.nl

Het witte goud Bij Tuinderij Fiers zorgt Paul voor de teelt en het sorteren van de asperges. May regelt de verkoop van de lekkerste asperges aan huis. Tuinderij Fiers Hulselseweg 4 in Bladel

Alles onder één dak Bij ’t Bint worden louter streekproducten verkocht. Fruit, groente, vlees en kaas: alles gaat recht van het land de schappen in. Je leest hier meer over op pagina 48. Streekproductenwinkel ‘t Bint Rijkesluisstraat 36A in Oirschot

De adressen in dit artikel vormen slechts een kleine selectie. Er zijn nog veel meer boerenbedrijven in de Brabantse Kempen die hun producten rechtstreeks verkopen. De plaatselijke VVV wijst je graag de weg. 61


eten & drinken

BIJ DE NEUT Terwijl de kinderen zich uitleven in de klimtorens, glijbanen en kabelbaan van de binnenspeeltuin, genieten de ouders ontspannen van een heerlijke cappuccino met appeltaart. En heb je honger gekregen van al dat spelen, dan kun je Bij de Neut genieten van versbereide pizza’s, pasta’s en pannenkoeken. Maar ook voor Italiaans schepijs, oer-Hollands snoepgoed of een heerlijk broodje voor thuis of onderweg ben je hier ons aan het goede adres. Iedereen is welkom Bij de Neut! Dorpstraat 8 in Westerhoven q 040 2028004 e www.bijdeneut.nl

nt a r u a rest

t s e o w Een goei stukske vlees, een heerlijke hele vis of een burger van rund, kip of varken; Woest lekker en perfect gebakken door liefhebbers. Want dat zijn ze bij Woest stuk voor stuk; liefhebbers van goed eten, simpel en toch woest anders. Hoe dan? Doordat alle burgers gemaakt worden volgens eigen recept, net zoals de homemade sauzen; pure ingrediënten en puur gemaakt op gevoel.

Bij Woest eet je je vingers op bij de verschillende soorten eigenbereide burgers, entrecotes of tournedos. Geen zin in vlees? Geen punt, want bij Woest op het menu staat ook woest lekkere verse vis en tapas, waarbij elk schaaltje je zal verrassen. Of kom borrelen en geniet samen van een van de woest lekkere planken. Provincialeweg 21 in Westerhoven q 040 2043220 e www.restaurant-woest.nl

62


uitgelicht

puur genieten bij

DE KEIZER ETEN & DRINKEN

Op de kaart (streek)producten met een internationaal tintje. Geserveerd in het restaurant, de gezellige serre of op de veranda bij het knetterende haardvuur. Een plek waar je met je wandelschoenen binnen kunt lopen om gezellig een kop koffie te drinken of komt genieten van heerlijke proeverijplateaus. Waar je de kok in de open keuken druk bezig ziet met zijn stoere houtskooloven en waar de geur van puur eten zich verspreidt door de verschillende ruimtes.

De Keizer is van woensdag t/m zaterdag geopend vanaf 11 uur. Op zondag vanaf 10 uur. Postelseweg 88 in Eersel q 0497 750337 e www.dekeizereersel.nl

Gasterij de Gelegenheid Bij De Gelegenheid geniet je van een gezellig kopje koffie, een biertje, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wisselend viergangenmenu (€ 25,-)? Dit menu staat bekend om z’n geweldige prijs en goede kwaliteit. Met mooi weer kun je heerlijk buiten op het terras of op de binnenplaats dineren. Je kunt de huisgemaakte gerechten ook afhalen (easy2take). Kijk op de website voor de uitgebreide menukaart en de af te halen gerechten. Vrijthof 26 in Hilvarenbeek q 013 5051403 e www.degelegenheid.nl 

63


eten & drinken

HOF CLEYN MIERDE Hof Cleyn Mierde is een thuis voor velen. Ron en Cobie serveren in hun nostalgische Brabantse huiskamer gerechten uit eigen keuken met gastvrijheid vanuit het hart. Op de kaart staan meer dan dertig wijnen en zeventig soorten bier. MEENEEMKORTING ‘Lekker Lokaal’ staat met koeienletters op de maaltijdwinkel met bier- en wijn-shop. Voor € 5,95 stel je een meeneemmaaltijd samen met een keuze uit acht gerechten en garnituren. Knip deze bon uit en krijg twee meeneemmaaltijden voor € 10,-. Hof Cleyn Mierde grenst aan een aantal natuurgebieden. Je kunt gratis parkeren voor de deur. Ook op zondag open. (Elke woensdag gesloten.) Dorpsplein 18-20 in Lage Mierde (fietsrouteknooppunt 94 en wandelrouteknooppunt 47) q 013 5092736 e caterprof.nl

f we Hoe u e i n De Verscholen in de bossen van het landgoed Gorp de Leij, nabij Hilvarenbeek en Goirle, ligt PartyRestaurant De Nieuwe Hoef. De Nieuwe Hoef is een monumentale hoeve uit 1641. Je bent hier op zaterdag en zondag van harte welkom tussen 11 en 18 uur. Onderbreek je fietstocht of wandeling voor koffie of thee met iets lekkers, een lunch, high tea of borrel. Ook is De Nieuwe Hoef bij uitstek geschikt voor feestjes, bedrijfspresentaties of vergaderingen. Gorp aan de Ley 1 in Hilvarenbeek q 013 5345675 e www.nieuwehoef.nl

64

Taverne Paulus Lekker eten in Hilvarenbeek doe je bij Taverne Paulus aan de Vrijthof. Een gezellig en levendig dinercafé waar jong en oud welkom zijn voor een heerlijke maaltijd. Een lichte maaltijdsalade, een krachtige soep, spareribs of biefstuk voor de echte vleeseter, en niet te vergeten the catch of the day voor de fijnproevers. De koks toveren het zo uit de pan voor je. Naast de Paulus Klassiekers op de vaste kaart serveren ze hier ook wekelijks wisselende gerechten. Haute cuisine, maar dan op z’n Brabants. Gelderstraat 3 in Hilvarenbeek q 013 5055833 e www.tavernepaulus.nl


uitgelicht

cht kerkzi

diessen

In hartje Diessen, tegenover de kerk, ligt Kerkzicht Diessen. Een sfeervol en kindvriendelijk eetcafé waar jong en oud zich welkom voelt. Bij mooi weer zit je op het terras, in de zon of onder de terrasverwarming. Bij minder mooi weer ga je gezellig naar binnen, lekker warm bij de haard. Van dinsdag t/m zondag kun je hier vanaf 10 uur genieten van een kop koffie, lunch, borrel, diner en de lekkerste verse friet. Ideaal in combinatie met een wandeling of fietstocht in de prachtige natuurrijke omgeving.

RESTAURANT

SMAECKVOL Bij Restaurant Smaeckvol zijn ze er vol van… Vol van smaeck natuurlijk! Maar ook vol van Brabantse gastvrijheid, vol van de prachtige omgeving en van de authentieke hoeve. In dit restaurant aan de Vessemse Driehuizen combineren ze gemoedelijke

Brabantse sfeer moeiteloos met een frisse kijk op koken. Eerlijke en herkenbare ingrediënten, veelal afkomstig van de omliggende boerderijen. Toegankelijk en op een verrassende wijze bereid met respect voor grootmoeders keuken. Heuvelstraat 10 in Diessen q 013 5046161 e www.kerkzicht-diessen.nl

Driehuizen 3 in Vessem q 0497 592072 e www.smaeckvol.nl

Taverne d’n Ouwe Brandtoren

Taverne d’n Ouwe Brandtoren is omgeven door talrijke bossen en ligt vlak bij de Grote en Kleine Cirkel, de Bijenhal en de trimbaan. Het is de ideale plek om even aan te leggen tijdens een fiets- of wandeltocht of om bij te komen van een rondje trimbaan. Op het terras geniet je van een heerlijk kopje koffie of een van de veertig speciaalbieren (op een bierplènkske). Ze serveren er graag een hapje van de kaart bij. De kinderen spelen ondertussen in de speeltuin, het speelbos of op het keimennekespad. Burg. Willekenslaan 2 in Reusel q 0497 620311 e www.ouwe-brandtoren.nl

65


eten & drinken

DE DRIE LINDEN De Drie Linden ligt in het authentieke Postel, net over de Belgische grens. In deze omgeving vind je veel mooie fiets- en wandelroutes. Postel staat ook bekend om zijn eeuwenoude abdij, die naast het restaurant ligt. Geniet bij De Drie Linden van de heerlijke streekbieren, zoals die van de abdij, en kies een gerecht van de uitgebreide lunch- en dinerkaart. Iedere donderdag is er de ‘Postels pasta-avond’ waar je tussen 16 en 21 uur kunt genieten van heerlijke pasta’s voor slechts € 11,50.

Abdijlaan 11 in Postel (België) q +32 (0)14 373625 e www.dedrielinden.be

De Gouden Leeuw In dit sfeervolle café of op het heerlijke terras, midden in het levendige centrum van Bergeijk, ben je van harte welkom. Dit is de plek waar gezelligheid en goed leven elkaar ontmoeten. Voor een potje biljart, darten of gewoon een lekker kopje koffie. Hier geniet je na een wandel- of fietstocht van een lunch, een uitsmijter of een snelle hap. In het feestcafé kunnen feesten georganiseerd worden tot ongeveer honderd personen. Han en René willen je graag ontmoeten! Hof 6 in Bergeijk q 0497 571580 e www.degoudenleeuwbergeijk.nl

Eeterij ’t Nekkermenneke Eeterij ’t Nekkermenneke is de ideale uitvalbasis voor de echte Bourgondische mens. De perfecte stek na een wandel- of fietstocht in het mooie buitengebied van Bladel. ’t Nekkermenneke voorziet in alle heerlijkheden voor de inwendige mens. Geniet van een van de vele speciaalbieren op het grote, zonnige terras terwijl de kinderen zich uitleven in de naastgelegen speeltuin. Op zoek naar een sfeervolle borrel, een hartige lunch of een uitgebreid diner: Eeterij ’t Nekkermenneke is de zalige verrassing in het buitengebied van Bladel! Groot Terkooyen 6 in Bladel q 0497 384390 e www.nekkermenneke.nl

66


uitgelicht

DE TINTELTUIN

De Tinteltuin is een prachtige tuin voor jong en oud, waar je kunt genieten van koffie met gebak, een drankje, een lunch of een high tea. Je kunt er ook een verjaardagsfeest vieren of een workshop volgen. Bij lekker weer zit je buiten tussen de bloemen of onder de veranda en anders in de serre. Je kunt bij De Tinteltuin zelf bloemen plukken of een boeket kopen in het winkeltje, waar ook veel soorten losse thee te koop zijn.

Hoogstraat 5 in Eersel q 06 36443105 e www.de-tinteltuin.nl

De Volmolen Bij café-zaal De Volmolen kun je lekker eten voor een écht schappelijk prijsje. Geniet hier van een schnitzel of een heerlijk gerecht uit een pannetje. Natuurlijk geserveerd met een lekker biertje of ander drankje erbij.

Barbecueën kan hier ook, zelfs binnen! Het terras van De Volmolen ligt aan het water, dus het uitzicht is prachtig. Zoek je actie? Stap dan op voor een huifkartocht of waag je aan badkuipvaren. Slapen kan hier trouwens ook, op de naastgelegen camping. Volmolen 1 in Waalre/Riethoven q 040 2533498 e www.devolmolen.nl

Restaurant

Het Landgoed In Esbeek, aan de rand van landgoed De Utrecht, ligt restaurant Het Landgoed. Deze eet- en drinkgelegenheid grenst aan verschillende fiets- en wandelroutes en is dus een mooi start-, rust- of eindpunt als je de omgeving gaat verkennen. Vanaf 11 uur kun je hier terecht. Na een kop koffie met wat lekkers zit je vol energie om aan je fietstocht of wandeling te beginnen.

Of rust hier uit terwijl je geniet van een culinaire lunch of diner op het zonnige terras. Lage Mierdseweg 3 in Esbeek q 013 5169243 e www.hetlandgoed.nl

67


eten & drinken

erg Herb il utsku de Sch

Midden in natuurgebied De Mortelen, pal aan een wandel- fietsknooppunt, ligt Herberg de Schutskuil. In deze huiselijke, gezellige herberg voel je je direct thuis en het ruime terras is een heerlijk rustpunt na een wandeling of fietstochtje. Geniet hier van een uitgebreide lunch of een diner à la carte, met als specialiteit (vers gevangen) forel! Bij de herberg ligt ook een forellenvijver van 1 hectare. Waar dagelijks op forel wordt gevist. Ben je op doorreis? Blijf dan overnachten in één van de acht luxe blokhutten. Oude Grintweg 100 in Oirschot q 0411 673155 e www.schutskuil.nl

DE WEEFKAMER Voor de beste friet van Brabant rijden Kempenaren graag een stukje om. Dit familiebedrijf is al meer dan dertig jaar een begrip in de regio. Hier tref je verse ambachtelijke producten, enthousiast personeel en een verrassend trendy interieur! De friet van de Weefkamer is heerlijk, de porties allesbehalve zuinig en de frikandel speciaal uitmuntend. Blijf lekker genieten op het gezellige terras, dan duiken de kinderen nog even het speeltuintje in!

Het Groen 20 in Knegsel q 040 2052282 e www.weefkamer.nl

Herberg Sint Petrus

Elke dag om acht uur opent Herberg Sint Petrus, gelegen aan het prachtige groene Vrijthof in Hilvarenbeek, zijn deuren voor gasten die niet zijn blijven slapen. Je kunt er dan al terecht voor een goede kop koffie met wat lekkers erbij. Vanaf elf uur is de keuken geopend voor een smakelijke lunch. Later op de dag ben je hier op de juiste plek voor een gezellige borrel of voor een heerlijk diner. Gelderstraat 1 in Hilvarenbeek q 013 5052166 e www.sintpetrus.nl

68


uitgelicht

STREEKRESTAURANT

DE HOFKAEMER Met een menukaart die voor ruim tachtig procent uit streekproducten bestaat en die om de drie maanden − met de seizoenen mee − wisselt, is De Hofkaemer in Bergeijk een gezellig streekrestaurant. In een huiselijke sfeer kun je genieten van eigentijdse gerechten die met liefde worden bereid door gastvrouw/chef-kok Marnetta. De herkomst van de gerechten vind je terug op de menukaart. De streekgerechten worden begeleid door zeer goede wijnen, maar ook bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De Hofkaemer schenkt meer dan negentig verschillende soorten bier. Natuurlijk veel streekbieren, waaronder La Trappe (BerkelEnschot) Sint Servattumus-speltbieren (Schijndel), Van Moll (Eindhoven) en bier van Museumbrouwerij de Roos (Hilvarenbeek). Ze zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd door gastheer Geert.

Gratis Grand Cru Speciaal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Hofkaemer is een Hofkaemer Grand Cru gebrouwen: een over(h)eerlijk Kempisch genietbier, waarvan je thuis (gratis) kunt nagenieten op vertoon van dit magazine. Hof 18 in Bergeijk q 0497 571396 e www.hofkaemer.nl

69


eten & drinken

Auberge De Zwaan

Al sinds 1623 is Auberge De Zwaan dé plek voor een gezellig hapje of drankje met familie, vrienden of zakenrelaties. Hier kun je onder het genot van een heerlijk glas wijn ontspannen genieten van een lunch, high tea of diner. Bijvoorbeeld in de stijlvolle brasserie of de romantische serre. En bij mooi weer wordt de tafel gedekt op het gezellige terras, met eersteklas uitzicht op de historische Oirschotse markt en de Sint-Pietersbasiliek. Een toplocatie!

Auberge De Zwaan werkt met liefde en passie voor pure gerechten en mooie wijnen. À la carte of van de kleine kaart; Auberge De Zwaan bereidt de heerlijkste gerechten met prachtige kwaliteitsproducten van het seizoen, bij voorkeur uit de Brabantse Kempen. De digitale wijnkaart − de WinePad − helpt je de perfecte wijn-spijscombinatie te kiezen. Markt 4 in Oirschot q 0499 551414 e www.dezwaan-oirschot.nl

RESTAURANT CRIJNS In een karakteristieke Brabantse langgevelboerderij, in het hart van de Kempen, ervaar je de moderne maar huiselijke sfeer van restaurant Crijns. Op de menukaart prijken verrukkelijke gerechten,  à la carte of verpakt in een van de smaakvolle verrassingsmenu’s. Op een zomerse dag geniet je in de sfeervolle privétuin van een heerlijke lunch of diner. Nagenieten met een dessert? Of stel je uit de ca. 45 verschillende – uitsluitend Nederlandse – kazen je eigen kaasplankje samen? Heerlijk in combinatie met een van de verschillende buitengewone soorten rode port. Sniederslaan 121 in Bladel q 0497 338946 e www.restaurantcrijns.nl

70


uitgelicht

DE CULTUURBOERDERIJ Laat je hier verrassen en inspireren door diverse kunst- en cultuuractiviteiten. Nederlandse artiesten als Freek de Jonge, Lenny Kuhr en de Kift zijn voorgegaan, maar ook Noord- en Zuid-Amerikanen, Europeanen en Russen. Het boerderijterras aan de lommerrijke speelweide heeft een intieme sfeer, waar je geniet van een hapje en een drankje en gewoon jezelf kunt zijn. Een rustpunt in de hectiek van alledag, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Tip! Op 2 juli speelt de Leonard Cohen Tribute-band en op 10 september Bertus Borgers met familie. Voldijnsweg 8 in Westelbeers q 013 5142653 e www.cultuurboerderij.nl

Hotel-restaurant

Eddies

Avondje uit? Laat je verrassen en geniet onbeperkt van het proeverijmenu bij hotel-restaurant Eddies. Voor 28 euro smul je hier onbeperkt van vele proeverijtjes. En wees gewaarschuwd: dat proeven smaakt naar meer. Ook voor een heerlijke lunch op het terras kun je hier terecht. Het hotel beschikt over zeven sfeervolle hotelkamers, allen voorzien van douche, toilet en televisie. Je vindt Eddies hotel-restaurant in het centrum van Bergeijk. Ideaal voor je bezoek aan de Brabantse Kempen. Een perfect startpunt om te wandelen, te fietsen of voor een zakelijk verblijf. Hof 126-128 in Bergeijk q 0497 575501 e www.eddies-hr.nl

DIT

ETEN EN DRINKEN

DiT eten en drinken is een hippe en gemoedelijke lunchzaak waar zowel jong als oud terecht kan voor een drankje, lunch, high tea, borrel of (afhaal)maaltijd. Er wordt gewerkt met dagverse producten en alles is huisgemaakt tot aan de koekjes bij de koffie. Geniet bij mooi weer op het zonovergoten terras voor de deur. Elke eerste vrijdagavond van de maand kun je avondvullend genieten van wisselende gerechtjes naar keuze voor maar â‚Ź 25,- p.p. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de website voor meer informatie.

Nieuwstraat 72 in Eersel q 0497 769039 e www.dit-etenendrinken.nl

71


www.klimenavonturenbos.nl

www.roovertscheleij.nl

Prijzen Klimbos vanaf € 12,50 p.p. Avonturenbos vanaf € 8,50 p.p.

Klimbos vanaf 6 jaar

Eet en Drinkerij Roovertsche Leij

Kom klauteren tussen de boomtoppen! Fun klimmen (va. 6 jaar): Bedwing 10 uitdagende klimobjecten! Klim & Zip (va. 9 jaar): Drie klimroutes (touwbruggen en tokkelbanen), waarvan één rolstoelvriendelijk, variërend van 4 tot 10 meter hoogte.

Als Brabantse Natuurpoort bieden wij meer dan alleen bier en bitterballen; in ons sfeervolle restaurant geniet u, onder het genot van een drankje, van overheerlijke gerechten.Allemaal vers bereid met authentieke streekproducten uit het Kempisch landschap en nabije omgeving.

Avonturenbos vanaf 4 jaar

De Roovertsche Leij is een ideaal startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes. Heeft u aan één dag Brabants natuurschoon niet genoeg? Reserveer dan één of meerdere kamers in onze gezellige Bed & Breakfast.

Leg een spannende Survivaltocht af. Ga speuren tijdens de GPS Boek Smokkeltocht. Beleef het gratis direct Avonturenpad en Speelbos.

online!

Gorps Baantje 5 Goirle 013 - 4690460

Gorps Baantje 1 Goirle 013 - 5774300


De grutto wordt helaas steeds zeldzamer, maar in het Diessens Broek – even ten noorden van Diessen – voelt hij zich prima thuis.

wild

KEMPISCH

Wie (heel veel) geluk heeft, staat tijdens zijn verblijf in de Brabantse Kempen oog in oog met een van de dieren op de volgende pagina’s.

>>

De informatie op de volgende pagina’s verscheen eerder in Content Magazine. De oorspronkelijke tekst werd geschreven door Lex Peeters. Foto: Lex Peeters.

73


dieren

Foto: Lex Peeters

Naam: gladde slang Formaat: 60 tot 80 centimeter Komt voor: in de Reuselse Moeren, op de Cartierheide, in Stevensbergen bij Luyksgestel en in het uiterste westen van Landgoed De Utrecht Status: bedreigd en beschermd

De

GLADDE

slang 74

De gladde slang is behoorlijk zeldzaam in de Brabantse Kempen, maar hij leeft hier wel. Het dier trekt zich graag terug tussen heide, pijpestro en andere planten en voedt zich met hagedissen en kleine knaagdieren. De meeste kans om er eentje te zien maak je na een regenbui op een zonnige dag. De gladde slang zoekt dan een hoger gelegen plekje en droogt zijn lijf in de zon.


vos

Een vos is schuw en gaat daarom vooral ’s nachts op pad. Hij jaagt op konijnen, patrijzen, fazanten, muizen en ratten. Een mannetjesvos (rekel) deelt zijn territorium het hele jaar door met één of meerdere wijfjes (moervossen). Alleen het meest dominante vrouwtje krijgt kleintjes. Meestal zijn dat er vier of vijf.

Ze worden geboren tussen half maart en eind april. Wil je een vos in het wild zien? Ga dan heel vroeg of juist tegen de avond op pad. Zoek een plek met een weids uitzicht en speur met een verrekijker de bosranden af. Heb veel geduld en hoop op een beetje geluk.

Foto: Rob Brinkhof

De

Naam: vos Formaat: 58 tot 90 centimeter lang (zonder staart) Komt voor: in de bossen van de hele Brabantse Kempen 75


Foto: Pieter Cox, Lex Peeters

dieren

Naam: kolibrievlinder Formaat: 5 centimeter (spanwijdte) Komt voor: in de hele Brabantse Kempen

De

KOLIBRIE

vlinder

In Nederland leven achttien soorten pijlstaarten: vlinders met een doornvormige stekel op hun achterwerk. Zes ervan kun je vinden in de Brabantse Kempen, waaronder de kolibrievlinder. Deze vlinder herken je aan zijn manier van fladderen. Net als een kolibrie hangt hij af 76

en toe doodstil in de lucht. Kolibrievlinders kunnen enorme afstanden afleggen. Het kan zomaar zijn dat het exemplaar dat je hier ziet, geboren is in Noord-Afrika. De kolibrievlinder (of een andere pijlstaart) kun je het beste ’s ochtends zoeken in de buurt van sterke lampen.


De

GROTE

zilverreiger

Aan een heideven, langs een sloot of gewoon ergens in een weiland: de grote zilverreiger is niet heel moeilijk te vinden. Er wonen er zo’n honderdvijftig in deze regio. Overdag gaan de vogels op zoek naar muizen, amfibieën, vissen en grote

insecten. ’s Avonds komen ze bij elkaar op gezamenlijke slaapplaatsen. Als je daar in de schemer gaat posten, krijg je een prachtig schouwspel te zien van statig vissende reigers.

Foto: Marc Mangelschots, Lex Peeters

Naam: grote zilverreiger Formaat: 145 tot 170 cm (spanwijdte) Komt voor: in De Flaes in Lage Mierde, de Landschotse Heide, De Plateaux en de Pastoorsweijer in Bergeijk en De Malpie bij Valkenswaard.

77


de natuurpoorten

e s t n a b Br a NATUURPOORTEN Een Brabantse Natuurpoort is hét startpunt voor een prachtige fietsof wandelroute in de natuur. Verspreid door Brabant vind je zo’n dertig Natuurpoorten. Elke Natuurpoort is direct gelegen aan een prachtig natuurgebied, er is een horecavoorziening, ruime parkeergelegenheid en informatie over de natuur en routes. De Natuurpoorten zijn herkenbaar aan de grote stalen sleutel bij de entree. Meer informatie vind je op www.natuurpoorten.nl.

d’n Ouwe Brandtoren Midden in de bossen, vlak bij de Grote en Kleine Cirkel, ligt Natuurpoort De Brandtoren. Het is de ideale plek om even aan te leggen tijdens een fietsof wandeltocht of om bij te komen van een rondje trimbaan of een uitdagende tocht op het elf meter hoge touwparcours van Outdoorpark Reusel.

Natuurliefhebbers genieten volop van het mooie natuurschoon in de bijentuin of kijken vanuit ‘de Nieuwe Brandtoren’ uit over de mooie Brabantse Kempen. Burg. Willekenslaan 2 in Reusel q 0497 620311 e www.ouwe-brandtoren.nl

78

De

Spar telvijver

De Spartelvijver in Hooge Mierde is een groot natuurbad. Het ligt midden tussen de bossen, heide en vennen en is daardoor ook een prima uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Parkeren kan voor de deur.

Op het gezellige terras of in het paviljoen worden lunchgerechten geserveerd waarbij streekproducten de boventoon voeren. Drink er een kopje kwaliteitskoffie of -thee bij of kies een drankje uit het ruime assortiment speciaalbieren. Gastvrijheid en vriendelijkheid zijn inbegrepen! Weeldsedijk 1 in Hooge Mierde www.spartelvijver.nl


uitgelicht

ROOVERTSCHE LEIJ Roovertsche Leij, aan de rand van Goirle, ligt midden tussen de Kempische landgoederen (Gorp & Roovert, Wellenseind, Landgoed De Utrecht, De Hoevens, Nieuwkerk) en welvend Brabants landschap. Loop of fiets door bos, langs heidevelden, weilanden en natte natuur zoals vennen en beekjes. Geniet onderweg van de rust en stilte. Heb je behoefte aan wat energie na de fiets- of wandeltocht? Strijk dan neer in het sfeervolle restaurant voor overheerlijke gerechten die worden bereid met authentieke streekproducten. Gorps Baantje in Goirle q 013 5774300 e www.roovertscheleij.nl

SBP

outdoor Natuurpoort De Witrijt ligt midden in een bruisend stukje Kempen en wordt omsloten door drie natuurgebieden: De Cartierheide, De Zwarte Weijer en het beekdal van De Goorloop. Een prachtig gebied vol afwisseling in landschappen. SBP Outdoor biedt gratis wandelroutes en een vrij toegankelijk natuurbeleefpad voor kinderen. Ook kun je er ATB’s huren,

klompgolf spelen, klootschieten en GPS- en thematochten lopen. Maak de dag compleet met een bezoek aan het restaurant, waar je een wandeling, fietstocht of dagje uit heerlijk kunt beginnen of eindigen! Witrijtseweg 15 in Bergeijk q 0497 514698 e www.sbp.nlÂ

TerSpegelt

Natuurpoort TerSpegelt is het begin van een prachtige wandeling of fietstocht. Kies je voor het bos of ontdek je liever de Cartierheide? Kinderen kunnen het unieke Kabouterpad lopen. Er starten diverse mountainbikeroutes en er is een ruiterpad. Geniet na een tocht door dit mooie en natuurlijke grensgebied van een hapje en drankje bij De Keizer eten & drinken. Op het zonnige terras, onder de veranda bij het haardvuur of in het sfeervolle restaurant. Postelseweg 88 in Eersel e www.natuurpoortterspegelt.nl

79


verhaal een streek

G R E B R E T U de KABO oogeloon in H Vroeger heersten de Romeinen in Hoogeloon. Toen het Romeinse Rijk instortte, namen kabouters hun intrek in de vervallen grafheuvel. Tenminste, zo luidt het verhaal‌

80


K

oning Kyrië was de baas van de kabouters. Zijn hoofdkwartier zat in de grafheuvel. Daarom wordt deze heuvel sinds die tijd de Kabouterberg genoemd. Vanuit de Kabouterberg ging het kaboutervolkje op avontuur in de omgeving. Boeren merkten dat er op hun land soms ineens werk was verricht. Hadden de kabouters dat gedaan? Dit duurde tot een nietsvermoedende jager op een dag de kleine kabouterkoning doodschoot. Per ongeluk; hij dacht dat het een dier was. In de dagen die volgden werden er veel treurige kabouters gespot.

Ze dwaalden doelloos rond en mompelen over hun vertrek uit Hoogeloon. Niemand zag de kabouters daarna ooit weer. Toen de Kabouterberg in 1827 werd afgegraven omdat hij in de weg lag, leek het boek definitief gesloten. Een paar jaar geleden werd de legendarische Kabouterberg weer herbouwd en gemaakt tot een plek waar vleermuizen rusten. Het beeld van koning Kyrië prijkt tegenwoordig trots boven op de dorpspomp die even verderop op het Valensplein staat.

tip! Wil je zien waar de kabouters woonden? Loop dan het Koning Kyrië-avonturenpad. Een unieke belevenis voor jong en oud met spelletjes en activiteiten.

Zoek ze Zie jij de drie kaboutertjes die zich hier hebben verstopt? Ga alvast op zoek!

81


eropuit

MUSEUM DE VIER QUARTIEREN Museum De Vier Quartieren vertelt een boeiend verhaal over het vroegere leven in Brabant. Interessante voorwerpen op het gebied van volkscultuur, religie, landbouw en ambachten nemen je mee terug in de tijd. Ook zijn er veel attributen uit de vroegere kinderen schooltijd en kun je er authentieke Brabantse kleding zien. Op 6 mei 2017 start een expositie over de geschiedenis van tatoeages met veel foto- en filmmateriaal. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag tussen 13 en 16.30 uur. Sint Odulphusstraat 11 in Oirschot q 0499 550599 e www.museumdevierquartieren.nl

l Schote s a e r And m Museu Esbeek herbergt een uniek binnenen buitenmuseum. Hier vind je het werk van de Rotterdamse graficus Andreas Schotel. Het binnenmuseum toont wisselende exposities van zijn oeuvre. Het buitenmuseum biedt naast een bezoek aan het bijzondere zomerverblijf van Schotel, een wandelroute door de prachtige

natuur, gelardeerd met sculpturen, reproducties van zijn werk en een ontmoeting met de meester Andreas Schotel. Kunst in de natuur! Een boeiende mix van twee werelden, inspirerend voor jong en oud. Dorpsstraat 2 in Esbeek e www.andreasschotel.nl

82

Escargotskwekerij Stappaer ts Escargots is een verzamelnaam voor huisslakken. De familie Stappaerts begon in 1990 met het kweken van deze slakken als hobby. De delicatesse wordt door hen met veel passie gekweekt. Sinds enkele jaren is kwekerij ook toegankelijk voor publiek. Je kunt er terecht voor een leuke excursie die geschikt is voor jong en oud. De excursie bestaat uit een stukje biologie, informatie over de kweek, een proeverij en een rondleiding. Kijk voor meer informatie op de website. Postelsedijk 6 in Reusel q 0497 642614 e www.slakkentuin.nl


uitgelicht

D’N OIRSCHOTSE KEGEL Op zoek naar een plezierige activiteit met de hele familie? Kegelen biedt vermaak voor jong én oud! De kegelballen zijn niet zo zwaar, zodat de kleinsten maar ook de oudsten gemakkelijk kunnen deelnemen. D’n Oirschotse Kegel beschikt over vier volautomatische kegelbanen. Ga gezellig een middagje kegelen of kies uit één van de vele arrangementen. Combineer het kegelen bijvoorbeeld met een bezoek aan het sfeervolle middeleeuws themarestaurant ‘Koning Goedhart’. Hier kun je genieten van een heerlijke brunch, bbq of een diner à la carte.

Kies je favoriete drankje van de uitgebreide koffie- en bierkaart, terwijl de kinderen de buitenspeeltuin of de kinderhoek induiken. Als klap op de vuurpijl is elke zondag ‘familiedag’ met van 14.30 uur tot 15.15 uur een activiteit voor het gezin, zoals een familiebingo of een optreden van een goochelaar. Kortom: beleef een bijzonder dagje uit bij D’n Oirschotse Kegel. Je kunt al kegelen én bourgondisch brunchen vanaf € 18,50 per persoon. Kijk voor nog meer leuke arrangementen op de website. Oude Grintweg 69a in Oirschot q 0499 577800 e www.oirschotsekegel.nl

83


eropuit

FIETSVERHUUR BRABANT Of je nu één fiets wilt huren of een heleboel: bij Fiets- en tandemverhuur Brabant ben je aan het juiste adres. Naast gewone fietsen kun je hier ook mountainbikes, tandems en steppen krijgen. Wie bij Fietsverhuur Brabant huurt, kan zijn fietstocht bovendien direct starten, want voor de deur beginnen verschillende fietsroutes. Een routekaartje krijg je gratis mee. Fietsarrangementen Kies uit een van arrangementen voor een onvergetelijke fietsdag! Zoals het picknickarrangement: romantisch met zijn tweetjes op de tandem of gezellig fietsen met een groep door het Brabantse land met een picknick op één van de mooie plekjes. Of combineer een fiets- of tandemtocht met (boeren)golf, een workshop of high tea. Ook het nieuwste arrangement ‘de puntzakroute’ is een groot succes! Fietsen met Streken Speciaal voor de echte fietsliefhebbers is er de vijfdaagse fietsvakantie ‘De Kempen’ of ‘De Peel’. Kijk voor meer info op www.fietsenmetstreken.nl Akkerweg 2 in Bladel q 0497 369344 e www.fietsverhuurbrabant.nl

84


uitgelicht

rij e d r e o Kaasb e

hoev r u u R de Kaasmaken samen met de boerin: dat gebeurt op deze kaasboerderij nog net zo ambachtelijk als vroeger. Een leuke ervaring voor jong en oud! Kijk op de activiteitenkalender en meld je aan voor een workshop.

Kinderen kunnen via een speurtocht over de boerderij alles te weten komen over het hele proces van ‘gras tot kaas’. Reserveren is niet nodig. Voor de echte Bourgondiërs biedt de Ruurhoeve een heerlijke kaasproeverij. Dominépad 7 in Hoogeloon q 0497 684041 e www.ruurhoeve.nl

ROFRA SPORTIEVE ARRANGEMENTEN De leukste uitjes vind je bij Rofra! In het prachtige Valkenswaard ligt aan de rand van natuurgebied De Malpie, ’t Boothuys, de ontvangstlocatie van Rofra. Hier heb je keuze uit meer dan honderd activiteiten! Tandemfietsen, solexrijden, bumperball, tablet spelen en ook het populaire kanovaren op de Dommel bijvoorbeeld. Alles natuurlijk veilig en verantwoord en elke dag mogelijk. Reserveer gemakkelijk online. Of het nu een dagje uit, bedrijfsuitje, familiedag, vrijgezellenfeest, kinderfeestje of schooluitje is, je bent hier altijd welkom. Molenstraat 203a in Valkenswaard q 040 2042593 e www.rofra.nl

Museum De Bewogen Jaren Museum De Bewogen Jaren behandelt de geschiedenis van Nederland, Europa en voormalig Nederlands-Indië in de periode 1939-1950, gezien vanuit de burger én militair. De mobilisatie, de Duitse inval, Franse militairen in Hooge Mierde, de bezettingstijd in Europa en Azië, de pilotenlijnen, het verzet in de regio, de overval op het distributiekantoor in Bladel, de bevrijding en daaropvolgende wederopbouw: ze komen allemaal aan bod. Dit museum werkt samen met café De Bijenkorf waardoor je ook arrangementen kunt boeken. Vraag gerust naar de mogelijkheden. Floreffestraat 1 in Hooge Mierde q 013 5093133 / 06 22468282 e www.museumdebewogenjaren.nl

85


eropuit

uitgelicht

Doe-Boerderij De Steenuil Een bezoekje aan Doe-Boerderij De Steenuil is een unieke belevenis voor het hele gezin. Op deze kleinschalige en gezellige boerderij is van alles te doen! Hier geniet je van de Brabantse gastvrijheid op het mooie platteland. Het gras kriebelt tussen je tenen, de geur van hooi is overal en kinderen lopen rond met rode blosjes. Raap verse eitjes, knuffel met de dieren en help de boer met voeren. Kinderen kunnen zich ook uitleven in de binnenen buitenspeeltuin. Er is een enorme glijbaan, een grote zandbak en een hooischuur. Buiten staan onder andere skelters, fietsjes en trampolines, en je kunt er een ritje maken op de pony’s. Wie honger of dorst krijgt van het boerenleven, kan een van de heerlijke gerechten bestellen. Ook speciaalbiertjes, smoothies en verse sappen staan op de kaart. Dat wordt beslist een onvergetelijke dag! Kun je er geen genoeg van krijgen? Boek dan een plekje op de camping. Schansstraat 3 in Oirschot q 0499 577702 e www.desteenuil.nl

86


Monumenten

IN DE

BRABANTSE KEMPEN

De Brabantse Kempen is rijk aan monumenten. Gebouwen of objecten die een cultuurhistorische waarde hebben of die zijn zo mooi zijn dat ze moeten worden gekoesterd. Kerken, kapellen, torens of oude fabrieken‌ Met trots presenteren we er een paar.

>>

Dit is De Grenswachter. Deze beltmolen staat in Luyksgestel en werd gebouwd in 1891. De molen is nog steeds in gebruik en maalt meel dat in het naastgelegen bakkerijmuseum wordt verwerkt. De Grenswachter is elke woensdagen zaterdagmiddag open.

87


en monument

In de Rijkesluisstraat wisselen monumentale panden en winkels elkaar af.

88


Oirscbot als De gemeente Oirschot telt maar liefst driehonderdtwintig monumenten en twee beschermde dorpsgezichten. Een van die bijzondere gebouwen is de SintPetrusbasiliek. in het centrum van Oirschot. Deze kerk is meer dan vijf eeuwen oud. Aan de overkant ligt het Vrijthof met het Boterkerkje. Dit is het oudste turfstenen

Foto: Nationale Beeldbank

MONUMENT

godshuis van Brabant. In Spoordonk vind je een gerestaureerde watermolen die over een riviertje is gebouwd. En in Oostelbeers staat, half verscholen tussen de akkers en bomen, een geheimzinnige, monumentale toren. Zie je liever monumentale kloosters, boerderijen of woonhuizen? Ook die zijn er in Oirschot volop. 89


en monument De gezellige Markt midden in Eersel is niet alleen een trekpleister vanwege de terrasjes, ook de eeuwenoude panden die er staan dragen bij aan de goede sfeer. Tien woonhuizen hier zijn aangemerkt als monument, net als de oude dorpspomp en de Kapel van Onze Lieve Vrouw. Deze kapel werd in 1464 gesticht door ridder Hendrick van Eyck uit Duizel. In 1648 werd het gebouw

De

MARKT van

90

ingericht als raadhuis, gevangenis en bewaarplaats voor de brandspuit. Pas in 1957 kreeg de kapel zijn oorspronkelijke functie terug. Er worden vandaag de dag nog steeds huwelijken gesloten. Midden op de Markt prijkt ook ’De Contente Mens’. Dit standbeeldje staat symbool voor de hardwerkende Kempenaar van vroeger die tevreden was met weinig.

Eersel


De

TOREN

Foto: Michielverbeek (via Wikimedia)

Hilvarenbeek

De toren van Hilvarenbeek, gelegen aan de Vrijthof, heeft een gotische bouwstijl en dateert uit de middeleeuwen. Het bouwwerk kreeg in zijn lange geschiedenis behoorlijk wat te verduren. Zo werd de spits in 1615 verwoest door de bliksem en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren beschoten. Maar gelukkig is hij er nog steeds. Het bakstenen gedeelte is veertig meter

van

hoog en de houten spits ook nog eens ruim vierendertig meter. Opgeteld zo’n vijfenzeventig meter dus, waardoor je dit monument al vanaf grote afstand kunt zien. Sinds vorig jaar kun je op de voormalige orgelzolder van de toren een tentoonstelling bekijken over de rijke geschiedenis van Hilvarenbeek en de toren zelf.

91


Dit is dus echt vers! Rechtstreeks bij de pluimveehouder! 10 eieren € 1.20 20 eieren € 2.40 30 eieren € 3.50 Onze eierautomaat is 7 dagen per week geopend van 7:30 tot 21:30 uur.

Klein Terkooyen 4 • Bladel

www.duisbladel.nl

Esbeeksedijk 4 5087 TG Baarschot Gem. Hilvarenbeek T. 013 - 5041473

LOGEREN

• ‘In den Elshorst (10-50 pers.) • ‘Het Buitenverblijf’ (tot 10 pers.)

GROEPSARRANGEMENTEN • Natuurwandelingen • Huifkartochten • Proeverijen

www.elshorst.nl BOERDERIJ

• Online weidevlees • Rondleidingen • Educatie

www.elshorstpuur.nl


Winkelen BRABANTSE

IN DE

KEMPEN

Om te winkelen bij unieke speciaalzaken, snoezige boetiekjes of vestigingen van grote landelijke ketens hoef je de Brabantse Kempen niet uit. Alle ingrediĂŤnten voor een dagje onbezorgd shoppen zijn hier aanwezig.

>>

93


winkelen

BLADEL Een

WINKELHART DAT

KLOPT

In het centrum van Bladel liggen tientallen winkels dicht bij elkaar in een overzichtelijke straat: de Sniederslaan. Parkeren is er gratis en ook terrasjes zijn er volop. Filialen van bekende ketens, kleine boetiekjes en speciaalzaken wisselen elkaar af. We geven je alvast een voorproefje…

Boter, kaas en eieren Bij de Vershof worden vlees, vis, groente, brood, kaas en noten verkocht onder één dak. Je winkelt niet bij een supermarkt, maar doet zaken met kleine enthousiaste ondernemers die precies weten wat ze verkopen en die je goed kunnen adviseren. Sniederslaan 49

94

Leuk voor thuis Zoek je een bijzonder cadeau voor jezelf of voor iemand van het thuisfront? Bij Hipp slaag je vast en zeker. Vrolijke tassen, sieraden en woonaccessoires: deze winkel ligt er vol mee. Sniederslaan 39 Geknipt en geschoren Bij De Heerensalon worden mannen ouderwets in de watten gelegd. Terwijl ze genieten van een lokaal gebrouwen biertje of glas whisky doen de barbiers hun werk. Ze zorgen voor een nieuw kapsel, perfect getrimde baard of superglad gezicht. Net als vroeger en daardoor helemaal van nu. Sniederslaan 75


Iedereen in het nieuw De hele familie kan zich in Bladel in het nieuw steken, want de verschillende kledingwinkels in de Sniederslaan bieden een complete garderobe voor iedereen. Zo heeft Nummer 16 maar liefst drie filialen. Eentje speciaal voor kinderen, eentje voor dames- en herenmode en een Jeans Store. Sniederslaan 16, 23a en 24 Uit grootmoeders tijd Bij Oma Neeske ga je ruim honderd jaar terug in de tijd. De zaak staat vol brocante meubels en accessoires, maar je vindt er ook handgemaakte artikelen uit deze streek. Quilts en poncho’s van dekens bijvoorbeeld. Sniederslaan 53

WINKELEN IN

BLADEL=

GRATIS PARKEREN VLAKBIJ, GRATIS OPENBARE WIFI EN RUIM VIJFTIG GEVARIEERDE WINKELS. Goed verzorgd Wie goed voor de dag wil komen, kan bij Parbleu zijn slag slaan. In dit knusse zaakje worden parfum, gezichtsverzorging en make-up verkocht. In de aangrenzende salon kun je terecht voor een heerlijke gezichtsbehandeling. Sniederslaan 13a 95


winkelen

Op

SHOPSAFARI

Natuurlijk vind je ook op andere plekken in de Brabantse Kempen veel leuke winkels. Om je een beetje op weg te helpen, tippen we er een paar. IN BERGEIJK Always July 1 Klein, maar fijn en héél betaalbaar: dat is Always July. Deze winkel vol hippe damesmode werd pas vorig jaar geopend, maar liep meteen als een trein. Dat zegt genoeg, toch? Je vindt Always July midden in het centrum van Bergeijk op Hof 84. Geenen Schoenen 2 Op zoek naar stevige stappers voor de kinderen of jezelf? Het moet raar lopen als je bij familie Geenen niet slaagt. Geenen Schoenen is gevestigd aan de Burgemeester Magneestraat 38. Amélie 3 Amélie is een stijlvolle en sfeervolle winkel in woondecoratie en cadeaus, gevestigd aan Hof 15. Hier shop je onder andere schapenen konijnenvachtjes, rendierhuiden, kussens en plaids. Bax Totaalrecreatie Aan de rand van Bergeijk (Loo 22) vind je tweeduizend vierkante meter met spullen speciaal voor de kampeerder: Bax Totaalrecreatie. Hier worden tenten verkocht, maar ook tuinmeubels, barbecues en heel veel accessoires voor op de camping.

IN EERSEL Van den Hurk 4 Op Dijk 3 in Eersel runt Irma haar kookwinkel Van den Hurk. Een walhalla voor iedere kookliefhebber, want naast tafelaccessoires, culinaire cadeaus, bijzondere kookboeken en serviezen wordt hier al het denkbare kook- en bakgereedschap verkocht.

De Snoeptrommel Met een bezoek aan Markt 41 doe je kinderen gegarandeerd een groot plezier. Hier zit de Snoeptrommel, een piepklein en nostalgisch winkeltje waar je zelf een mandje met de lekkerste snoepjes mag vullen. De Smaak! 5 Ambachtelijk ijs & heerlijke chocolade. Daar staat De Smaak! aan Hint 2 om bekend. Bij deze ijssalon kun je kiezen uit 39 smaken huisgemaakt ijs. Van watermeloen en framboos tot Hugo en champagne met vijgen. Laat je niet afschrikken door een eventuele rij. Het is het wachten waard!

IN HOOGELOON De Hennekooi 6 De Hennekooi (De Hoef 10) begon ooit als bloemenwinkel, maar is tegenwoordig véél meer. Nog steeds worden hier de mooiste bloemen verkocht en prachtige boeketten gemaakt, maar je slaagt er ook voor kussens, ecologisch aardewerk, gerecycled glas, kandelaars en (h)eerlijke (streek)producten.

IN VESSEM De Huysmus De Huysmus, de kleurrijkste winkel in woondecoratie en cadeaus, is een begrip in Vessem en omstreken. Eigenaresse Rita koopt haar spullen in binnen- én buitenland en zorgt zo voor een verrassend assortiment. Je vindt De Huysmus op Wilhelminalaan 13.

97


winkelen

1

2

3

5

8

10

98

4

6

7

9

11


IN REUSEL

IN OIRSCHOT

De Brinck 7 Aan Lindestraat 30 werken Only for Men, Uniek Mode, XO Fashion, The Bakery, Lingerie voor jou en Restaurant Lucas samen in een uniek concept. Op drieduizend vierkante meter combineren ze fashion, lifestyle en food met elkaar en dus kom je er op alle vlakken aan je trekken.

Boon & Blad 10 Als ze ergens lekkere koffie en thee verkopen, is het wel bij Boon & Blad. Het kleine winkeltje aan Rijkesluisstraat 44 is tot de nok toe gevuld met heel veel soorten (verse) thee, koffie en lekkers voor erbij. Daar breng je met gemak een tijdje door.

Mieps&Mams Mieps&Mams (Mierdseweg 3) is de winkel van Joan en Maike. Dochter Maike verkoopt kraamcadeautjes en babykleertjes en moeder Joan knapt babymeubels op tot brocante pronkstukken die ze vervolgens in de winkel verkoopt.

IN OISTERWIJK Bij Robèrt 8 Robèrt van Beckhoven is bij de meeste mensen bekend als jurylid van Heel Holland Bakt, maar is hij ook Meester Bakker en Meester Patissier én eigenaar van Bij Robèrt: een unieke bakkerij plus winkel in een oude fabriek aan Almijstraat 14. De verrichtingen van de bakkers zijn precies te volgen achter glas, dus wie geluk heeft ziet Robèrt zelf in actie. Mayke Vrouwen met een grote liefde voor schoenen kennen de webshop van Mayke misschien al. In Oisterwijk, aan De Lind 29-31, zit de enige echte winkel. De schoenen van Mayke zijn trendy, eigenzinnig en exclusief. Dé reden dat ook stylisten en BN’ers hier graag komen.

IN MOERGESTEL Tante Lilly 9 Van piepkleine baby’tjes tot slungelige pubers: bij Tante Lilly steek je ze van top tot teen in het nieuw. Tante Lilly is gevestigd aan Kerkstraat 16.

De Vier Mennekes De Vier Mennekes (Deken Frankenstraat 7) verkoopt blijmakers. Bloemen, cadeaus, accessoires en kaarten… Alles is even kleurrijk en vrolijk. Ons Zus Ben je op zoek naar inspiratie of een (handgmaakt) cadeautje? Stop dan zeker op Sint Odulpusstraat 8. Daar zit namelijk Ons Zus, een bijzonder concept van heel veel kleine winkeltjes in één grote winkel.

IN HILVARENBEEK Piggy’s 11 Winkelen bij Piggy’s Kadoshop aan Varkensmarkt 23 is een avontuur op zich. Hier koop je keuken- en woonaccessoires, maar ook houten speelgoed en heerlijke foodproducten, waaronder biologische jams en chutneys, oud-Hollands snoep en speciale biertjes. De gezellige winkel staat echt bomvol. Je komt ogen te kort. Charlot’s Delicatessen Lekkerbekken en fijnproevers mogen ook Charlot’s Delicatessen aan de Paardenstraat 3 niet missen. Wijn, olie, noten, worst en kaas: Charlotte verkoopt eigenlijk alles wat heel erg lekker is. Zeker op als je op vakantie bent. LOFT LOFT is een fashion boutique, maar dan anders. Het is een grote gezellige ‘huiskamer’ waarin mode en lifestylegadgets de hoofrol spelen. Ook toe aan iets nieuws? Je vindt LOFT op Diessenseweg 25.

Zoek je een leuk aandenken aan je verblijf in de Brabantse Kempen? Bij alle VVV-winkels kun je terecht voor lekkere streekproducten en leuke souvenirtjes. 99


WINKELEN

NUMMER ZESTIEN & OOTD Nummer Zestien “Your Fashion Stores” en OOTD Fashion for Women zijn gevestigd in de gezellige winkelstraat van Bladel-centrum. Achthonderd vierkante meter dames-, heren- en kindermode is verdeeld over drie stores met ieder een eigen sfeer. Hier vind je een uniek aanbod voor de regio. Van sportief en casual jeans tot zeer trendy high fashion. Van vriendelijk geprijsd tot exclusiever; allemaal met een eigen stijl en uitstraling. Ga ook en vind jouw ‘Outfit Of The Day’ bij Nummer Zestien & OOTD! Sniederslaan 16, 23a, 24 in Bladel q 0497 360088 e www.nummerzestien.eu

LOFT

Lof is niet zomaar een kledingzaak. Loft is een ‘fashion huiskamer’ waar een gemoedelijke en relaxte sfeer hangt. Mode en gezelligheid staan hier op nummer 1. Damesmode, herenmode en leuke lifestyle-gadgets – allemaal volgens de laatste trends – vind je hier in één grote industriële ruimte. Loop binnen voor goed advies onder het genot van een lekker kopje koffie.

Diessenseweg 25 in Hilvarenbeek q 013 5914276 e www.lofthilvarenbeek.nl

100

Voet en Goed Trek je eropuit in de Brabantse Kempen? Susan Lamers van Voet en Goed is dé specialist in podologie, running en outdoor en geeft advies over alles wat met de wandelsport te maken heeft. Bij Voet en Goed vind je uitstekende wandelkleding (van o.a. Schöffel, Icepeak en Li-Ning) en wandelschoenen (Lowa, Hanwag en Merrell), maar ook handige gadgets, zoals deze security wallet; bewaar je geld, paspoort en waardevolle spulletjes in dit lichtgewicht nektasje. Veilig tegen je lichaam of onder je kleding. Verkrijgbaar in twee formaten (€ 8,99 en € 10,99).

Markt 54 in Hapert q 0497 386448 e www.voetengoed.nl


uitgelicht

OMA NEESKE

Alsof je een oude boerderij bezoekt. Dat is het gevoel dat je krijgt als je bij Oma Neeske binnenloopt. Je wordt direct verrast door de gezellige ambiance. In de sfeervolle kamers, gescheiden door lemen wanden, vind je brocante en nieuwe woonaccessoires, bijzondere verlichting, cadeaus en bijouterieën die met de hand werden gemaakt van duurzame materialen. Oma Neeske heeft een aantal nieuwe collecties, passend in een landelijke sfeer. Kaarsen van WoodWick, krijtverven van Painting The Past en 3D-schilderijen. De quilts en poncho’s die je hier vindt zijn in de Kempen gemaakt. De

winkel heeft bovendien een eigen meubelwerkplaats waar meubels kunnen worden gerestaureerd. Schapenmelkzeep en handcrème? Ook dat koop je bij Oma Neeske.

Sniederslaan 53d in Bladel q 06 23349285 e www.oma-neeske.nl

PIGGY’S KADOWINKEL Bij Piggy’s is het altijd open huis! Ga eens langs en laat je verrassen door het ruime en gevarieerde aanbod in het winkelhuis. In de voorkamer en achterkamer, keuken, bijkeuken en blokhut vind je bijzondere cadeauartikelen, zoals serviesgoed, woonaccessoires, foodartikelen, kraamcadeautjes, houten speelgoed, tassen en sieraden. Ook kun je er leuke cadeaupakketjes (laten) samenstellen in allerlei varianten en prijsklassen. Openingstijden: Maandag gesloten, dinsdag t/m donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 20 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur. Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek q 013 5902916 e www.piggys.nl

101


WINKELEN

DE HUYSMUS Bij De Huysmus vind je verrassende cadeauartikelen, decoraties om je huis of caravan op te fleuren en superleuke en aparte accessoires, die je niet op de hoek van elke straat vindt. De Huysmus staat ook bekend om de uitgebreide collectie heilige beelden en engelen.

Hipp

In het winkelhart van Bladel is Hipp gevestigd. Een ruime winkel met meubels, sieraden, tassen, horloges, woonaccessoires en tafelzeil. Ieder seizoen wordt er een mooi nieuw sfeerbeeld gecreëerd en wekelijks komen er nieuwe artikelen binnen. Je wordt dus elke keer weer verrast. Bij Hipp helpen ze je graag met het maken van de juiste beslissing. Of het nu gaat om een stoere hoekbank of een romantisch sfeerlichtje. Loop gewoon eens binnen!

Je vindt hier veel leuke en hippe merken, zoals Baroque, Clayre & Eef, OOZOO, HI-DI-HI. Kom gerust eens snuffelen en verwen jezelf bij de Huysmus. De geuren en kleuren in deze sfeervolle winkel zullen je verrassen! Wilhelminalaan 13 in Vessem q 06 13108574 e www.huysmus.nl

Sniederslaan 39 in Bladel q 0497 380505 e www.hippwoonenkado.nl

TUNSENZO.

TUNSenzo. in Reusel is hét adres voor de leukste schoenen, tassen en accessoires! De collectie van deze mooie winkel is veelzijdig en bestaat uit zowel betaalbare als exclusieve merken waaronder Nero Giardini, Paul Green, Diesel, Nubikk, Tango, Pertini, Via Vai, Ted Baker, Gabor, Liebeskind, Hispanitas, Cluse, X Works, Fabienne Chapot, Ixxxi, Valentino en nog veel meer! Crazy about shoes? Nice to meet you! Volg TUNSenzo. op Facebook en Instagram voor de nieuwste trends en leuke acties! Markt 60 in Reusel q 0497 620440 e www.tunsenzo.nl

102


uitgelicht

DE SNIEDERSPASSAGE In de Sniederspassage in Bladel werken dertien ondernemers samen om winkelen voor iedereen zo efficiënt, leuk en compleet mogelijk te maken. Je kunt hier een heerlijk kopje koffie drinken en wat eten, daarna samen boodschappen doen of drankjes inkopen bij de drankenhandel. Alles is aanwezig, onder één dak. Elke week zijn er bovendien mooie prijzen te winnen én je wordt geholpen met een lach.

Sniederslaan 53 in Bladel q 0497 381338 e www.sniederspassage.nl

int, WayPeospecialist!

igati dé nav

Ga je motorrijden, toeren met de auto, wandelen, fietsen, hardlopen, geocachen of iets anders ondernemen waarbij je een GPS kunt gebruiken? Dan ben je bij WayPoint aan het juiste adres. Hier helpen ze je bij het kiezen van het juiste apparaat. Daarnaast is WayPoint specialist op het gebied van bluetoothcommunicatie voor op de motor én kun je er terecht voor een uitgebreid assortiment outdoorkleding en supplies van het Deense topmerk WolfCamper. Jan Smuldersstraat 28 in Vessem q 088 0226902 e www.gps.nl

Zuzz en Zo In deze sfeervolle en gezellige winkel in het centrum van Oirschot zijn kinderkleding, woonaccessoires en cadeaus samengebracht. Een verrassend totaalconcept, een tikje anders dan anders en dat maakt deze winkel nou precies zo geweldig! Ga zeker eens langs bij de winkel van deze twee zusjes. Ben je niet in de gelegenheid om naar Oirschot te komen? Bezoek dan gewoon een van hun webshops! Kinderkleding vind je op www.zuzzenzo en de woonen modeaccessoires op www.zuzzenzowonen.nl. Rijkesluisstraat 34 in Oirschot q 0499 323707 e info@zuzzenzo.nl

103


Hapert hartje Kempen


“t Bazarke” Huishoud, speelgoed, boeken en tijdschriften


U N E M E Z GEN KEU - NAGERECHT

GERECHT D F 3-OGRGAERN O O H ECHT VO

VANAF

WWW.VERNIES.NL WWW.VERNIES.NL

WAARDE

BON

€ 9,95 DUIZELSEWEG 1A - EERSEL

TENNIS ZWEMMEN RUNNING FITNESS VOE TBAL WANDE L

BIJ BESTEDING VANAF € 25,EN INLEVERING VAN DE BON

DEZE PRACHTIGE

SPORT51 VOETBAL

CADEAU! (WINKELWAARDE

€10,-)

HOF 51 BERGEIJK TEL. 0497 - 55 53 35 WWW.SPORT51.NL


Foto: Oirschot Galerie

Cultuur

IN DE

BRABANTSE KEMPEN

Interessante musea, kleurrijke galeries en unieke tentoonstellingen: je vindt er verrassend veel in deze streek. We maakten een kleine selectie van bijzondere cultuuradressen. Op pagina 113 en 115 vind je nog veel meer musea en galeries. Dit is de A3 Tuingalerie bij Oirschot Galerie. Je vindt hier verrassende kunst en inspirerende tuinideeĂŤn.

>>

107


cultuur

&

Musea GALERIES

Een bezoekje aan een museum of galerie is niet alleen leuk, maar ook inspirerend en leerzaam. Reden genoeg om er een paar uur voor uit te trekken, toch?

108

GEMEENTE BERGEIJK Tentoonstelling De Ploeg

Sinds april is het bezoekerscentrum van de voormalige weverij De Ploeg heropend. Maak kennis met architect Gerrit Rietveld en ontdek kunst van van onder anderen Toon Slegers, Gerrit Rietveld en Aart van Asseldonk. Ook een Rietveldsafari door Bergeijk is aan te raden! www.rietveldbergeijk.nl


Kempisch

ren Ook leuk voor kinde Bakkerijmuseum Het Kempisch Bakkerijmuseum is Ook niet zomaar een museum. Het is een gezellige oude bakkerij met een eeuwenoude oven die met takkenbossen wordt gestookt. Dit stoken, het bewerken van het deeg en het bakken – precies zoals dat vroeger ging – maak je helemaal zelf mee. Met een eigen broodje als eindresultaat. www.bakkerij-museum.nl

GEMEENTE EERSEL leuk voor kinderen

Kempenmuseum De Acht Zaligheden

In een prachtige Kempische langgevelboerderij maak je op interactieve wijze kennis met het wonen, werken en leven van Kempische mensen in de periode 1850-1950. Ook de tuin van dit museum, met geurige kruiden, fruitbomen, kippen en oud-Hollandse spellen, is beslist de moeite waard. www.achtzaligheden.nl

Galerie Hans Persoon In het Kempisch Bakkerijmuseum werken de bakkers nog op dezelfde manier als vroeger.

Op het prachtige Domein Oogenlust huist Galerie Hans Persoon. Op driehonderd vierkante meter worden hier schilderijen, beelden en foto’s van een selecte groep kunstenaars getoond. www.galeriehanspersoon.nl

GEMEENTE BLADEL De Kunstkamer

De Kunstkamer in Hoogeloon is gespecialiseerd in hedendaagse kunst en exposeert werk van professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. www.galeriedekunstkamer.nl

GEMEENTE REUSEL Radiomuseum

Radio’s, radio’s en nog eens radio’s! Bekijk de radiogeschiedenis vanaf 1935 en ontdek radio’s waar je nooit eerder van gehoord had. Wat dacht je van een fietsradio uit 1950 of een draadrecorder uit 1946? www.radiomuseum.driesens.nl 109


cultuur

GEMEENTE OIRSCHOT De Toonzaal

Galerie De Toonzaal is een expositieruimte voor kunst en toegepaste kunst. De regelmatig wisselende collectie toont onder andere exclusieve glasobjecten, schilderijen, sculpturen en sieraden. www.detoonzaal.com

Brouwerijmuseum Vandeoirsprong

Naast Brouwerij Vandeoirsprong – waar al driehonderdvijftig jaar bier gebrouwen wordt – zit het Museum Vandeoirsprong. Hier duik je in de historie van de familie De Kroon en hun brouwerij. De gidsen maken van iedere rondleiding een unieke belevenis. Geniet van de roerige dorpsgeschiedenis, leer over het brouwproces en vergaap je aan de handgeslagen koperen ketel uit 1912. www.vandeoirsprong.nl Brouwerijmuseum Vandeoirsprong

GEMEENTE HILVARENBEEK ren Ook leuk voor kinde

Museum Soet en Vermaeck

Ontdek de geschiedenis van de kermis! In dit gezellige museum vind je échte attracties, popcorn en poffertjes. www.museumdansant.nl 110

Museum De Dorpsdokter

Ga terug naar het jaar 1800 en bekijk het reilen en zeilen van de praktijk van een dorpsdokter. Van aderlaten en pillendraaien tot heilzame heiligenbeelden en ouderwetse distilleerappraten… Je hoort hilarische én huiveringwekkende verhalen van dokters en hun patiënten. www.museumdedorpsdokter.nl


GEMEENTE OISTERWIJK Galerie De Verdieping

Bij Galerie De Verdieping in Moergestel worden in het weekend regelmatig tentoonstellingen gehouden. Foto’s, schilderijen, tekeningen, beelden en andere kunstuitingen trakteren het oog op visuele lekkernijen. www.galeriedeverdieping.nl Museum De Dorpsdokter

111


Uitgelicht

eropuit

kempenmuseum

De Acht Zaligheden

Rood, geel en blauw. Schilderijen, stoelen, gebouwen en tuinen. Rietveld, Mondriaan en Ruys. Je komt ze nog overal tegen in ons dagelijks leven. Ook in de Kempen, en in 2017 zeker ook in Kempenmuseum De Acht Zaligheden! Tot en met de zomer zijn er verassende tentoonstellingen en een prachtige beeldentuin waar De Stijl onverwacht in terugkomt.

het maken van sigaren en het smokkelen van allerhande producten, het hoofd boven water wist te houden. Laat je inspireren, wees creatief, ga zelf aan de slag en geniet van een heerlijk dagje uit. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: van van 10 tot 17 uur. Zaterdag en zondag: van 13 tot 17 uur.

Dit thema is de bonus van 2017. De museumboerderij vertelt namelijk nog steeds het prachtige verhaal van de arme Kempische boer die zich, met Kapelweg 2 in Eersel q 0497 515649 e www.achtzaligheden.nl

KIJK- EN SPEELBOERDERIJ ’T RUNDAL Op ’t Rundal is van alles te beleven! Neem een kijkje bij de varkens en biggetjes op de kijkboerderij of leer over de geschiedenis van de varkenshouderij in het museum. Naast varkens zijn er ook verschillende zeldzame huisdierrassen en paarden. Uitgekeken? Ga dan ponyrijden en spelen in de overdekte speelruimte of geniet op het boerderijterras. Openingstijden: Dinsdag, woensdag en zaterdag van 13 tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties ook geopend op donderdag- en vrijdagmiddag. Schadewijk 23 in Eersel q 0497 516391 e www.kijkboerderij.nl

112


NOG VEEL MEER

Musea & GALERIES 

GEMEENTE BERGEIJK

Museum De Sigarenmaker Ontdek het Kempische ambacht van handmatig sigaren maken. desigarenmaker.eu

Natuurtuin ’t Loo Ook leuk voor kinderen

Deze prachtige natuurtuin is geen museum, maar leerzaam is een bezoekje zéker. natuurtuin.org

Eicha Museum In dit interactieve archeologisch museum komt 12.000 jaar geschiedenis van de Kempen tot leven. eichamuseum.nl

Kunst- en ArtGallery Mária van Iersel Schilderijen, bronzen sculpturen, opdrachten en workshops. artgallery-kunst.nl

Glazen Paviljoen In het Glazen Paviljoen exposeren leden van de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging beurtelings hun werk. teutenhuis.nl

Bromfietsen-en fietsenmuseum Wil je zien hoe onze (groot) ouders zich verplaatsten? Hier vind je meer dan honderd historische fietsen bij elkaar.

Galerie Biessen Kunstenaar Jan Biessen creëert vooral tweedimensionaal werk en exposeert dat in zijn eigen huisgalerie. galeriebiessen.nl

GEMEENTE BLADEL

Heemkamer Heemkundige Kring Pladella Villa Museum over het heden en verleden van de gemeente Bladel. heemkundebladel.nl

GEMEENTE EERSEL

Nationaal Varkensmuseum Van zaadje tot karbonaadje; na een bezoek ’t Rundal weet je alles van varkens en veel andere boerderijdieren. kijkboerderij.nl

Beeldentuin Duizel Deze tuin van ruim een hectare heeft meerdere vijverpartijen en een grote collectie beelden van Marja van Riel in brons en steen. beeldentuinduizel.nl

GEMEENTE HILVARENBEEK

Museum Dansant In een sfeer die bepaald wordt door prachtige orgels, mahonie, kristal en spiegels beleef je een dag of avond die je nooit meer zult vergeten. museumdansant.nl

Museumbrouwerij De Roos Beleef de wereld van het traditionele bier in deze authentieke dorpsbrouwerij. museumbrouwerij.nl

advermeulen.tripod.com

Boerderijmuseum Grutje Grutje leefde van 1862 tot 1953. Haar levensverhaal staat centraal in dit museum.

Schrijversmuseum Arie van der Lugt Arie van der Lugt was een schrijver van jeugdboeken en streekromans. Hij woonde in Luyksgestel.

Andreas Schotel Museum Dit kleinschalige museum in Esbeek toont de werken van de bijzondere kunstenaar Andreas Schotel.

grutje.nl

Hilvaria Studio’s Kunstzinnige locatie in een bosrijke omgeving met wisselende exposities en iedere zondag taart. hilvariastudios.nl

De Wandelgangen Hier krijgen goede amateurs en beginnende professionele kunstenaars de gelegenheid hun werk te laten zien.

wandelgangenhilvarenbeek.nl

De Beekse Toren In de torenkamer vind je een permanente tentoonstelling over de rijke geschiedenis van Hilvarenbeek en zijn eeuwenoude toren. beeksetoren.nl

Museum D’n Aachterum Een boerenmuseum in de stijl van een oude Brabantse boerderij. Er is ook een theetuin. vvvlandvandehilver.nl

 GEMEENTE OIRSCHOT Museum Kruysenhuis Dit museum is gewijd aan de Brabantse expressionistenfamilie Kruysen. kruysenhuis.nl

Oirschot Galerie Deze galerie biedt een unieke combinatie van verrassende kunst, inspirerende tuinideeën en tongstrelende lekkernijen. www.oirschotgalerie.nl

Museum Brigade en Garde Prinses Irene Stap terug in de tijd en bekijk voorwerpen van de Brigade en de Indië bataljons uit de Westenbergse jaren. fuseliers.nl

Museum Franciscanessen Sinds 1797 vanuit Congregatie van de Franciscanessen gevestigd in Oirschot. canonvanoirschot.nl/ zusters-franciscanessen

andreasschotel.nl

113


De koe moet op...

Winkel

Producten van eigen boerderij en uit de Kempen.

Boerderij

Biologische asperges. Educatie/natuur/bio.

Slapen

Gastenkamers/B&B • Individueel • Tot 10 personen • Tot 19 personen Startpunt wandel-, ruiter- en fietsroutes. Landschap waar door ons eigenhandig natuur is ontwikkeld. Te midden van 3500ha natuur van Landgoed de Utrecht lopen onze koeien, varkens en schapen tussen asperge, graan- en graslanden...

Herberg

Alles huisgemaakt. Dagschotels,appeltaart.Borrelen met een plankje. Lunch en avondkaart.

HERBERG DE BUITENMAN

Wij zijn het gehele jaar geopend, 7 dagen per week. We blijven open tot de lichtjes uit gaan!

BUITENMAN 2 LAGE MIERDE • DEBUITENMAN.NL • INFO@DEBUITENMAN.NL • T.013-5091336

't Geitenboerke

Toterfout 13a, Veldhoven

Geitenboerderij ’t Geitenboerke is de ideale locatie voor een leuk dagje uit. Op deze boerderij in Oerle vind je ruim 600 melkgeiten, een kaaswinkel en een speeltuin. Bij ’t Geitenboerke kun je terecht voor een kinderfeestje of familiedag, waarbij je kennis maakt met de geitenhouderij. Samen met het naastgelegen Gasterij ’t Dorpsgenot worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo ook teambuildingsactiviteit ‘De Oerse Bokkenrijders’. Neem voor meer informatie gerust contact op via info@geitenboerke.nl of kijk op de websites.

www.geitenboerke.nl | www.oersebokkenrijders.nl | www.gasterijdorpsgenot.nl


Het Oude kerkje Het oude Sint Willibrordkerkje in Middelbeers is een uniek 15e eeuws historisch monument. Er worden regelmatig exposities gehouden. oudekerkje.nl

Museum De Vier Quartieren Ook leuk voor kinderen

In dit museum vind je alles over het leven van Brabanders in de vorige eeuw. museumdevierquartieren.nl

 GEMEENTE OISTERWIJK

altijd iets magisch.

gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië.

etiennegallery.nl

Gallery van Dun | Contemporary art Kunstgalerie met imposante beeldentuin.

museumdebewogenjaren.nl

Atelier HalfOm Trudi van Loon maakt met zelfgemaakte (giet)mallen losse elementen van klei die ze rangschikt in functionele en semi-functionele composities.

galleryvandun.com

Galerie Oisterwijk Galerie met wisselende exposities van moderne en hedendaagse kunst.

atelierhalfom.nl

Roijmans bronzen sculpturen Galerie met bronzen kunstwerken.

galerie-oisterwijk.nl

GEMEENTE REUSEL

Galerie De Lind XII De Lind XII biedt een artistieke en kleurrijke collectie van betaalbare kunstobjecten.

Grenscafé Smokkelmuseumke Hier krijg je een beeld van wat leven aan de grens betekende in de 19e en 20ste eeuw.

delind12.nl

grenscafereusel.nl

Etienne Gallery Of het nu gaat om schilderijen of om sculpturen van glas, steen of geërodeerd staal: de kunst bij Etienne Gallery heeft

Oorlogsmuseum De bewogen jaren 1939-1950 In dit museum ontdek je een gevarieerde en omvangrijke collectie van

roijmansbronzensculpturen.nl

Galerie Peters Galerie met tentoonstellingen van kunstenaars uit binnenen buitenland. galeriepeters.nl

Het Ware Huis Galerie voor toegepaste kunst uit het begin van de twintigste eeuw. hetwarehuis.nl

bedrijfsreportages levensverhalen afscheidsdiensten

Hilvarenbeek | T 06 22 42 52 72 | info@locushaus.nl | www.locushaus.nl


verhaal een streek

De kapel van de

HEILIGE EIK

In juni 1406, op de feestdag van Johannes de Doper, spoelde er een Mariabeeldje aan in Oirschot. Tegen de stroom van de Beerze in. Twee herders haalden het beeldje uit het water en zetten het in een holle eik even verderop.

116


A

l snel volgden er meer wonderen. Want ondanks dat Beerzenaren het beeldje uit de eik meenamen en in hun kerk plaatsten, stond het de volgende ochtend weer terug in de boom. De bewoners van Oirschot vereerden het beeldje. Mensen beweerden zelfs dat ze van koorts en andere kwalen genazen nadat ze het beeld bezocht hadden. Zo werd een traditie een legende. Al snel werd vlak bij de eik een kapel voor het beeldje gebouwd. Oorlog, brand

en wetten probeerden het gebouw te slopen, maar gelovigen bleven het beeldje aanbidden. Het bleef door de eeuwen heen bestaan als middelpunt van verschillende tradities. De kapel van de Heilige Eik staat er nu nog steeds. Vreemd genoeg staat het beeld, de ‘Troosteres der bedroefden’, in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. Toch trekt de kapel, met daarin een replica van het beeld, jaarlijks veel meer bezoekers dan het echte beeldje.

tip! Bij VVV Oirschot kunnen ze je de weg naar de kapel van De Heilige Eik precies wijzen.

117


HEERLIJK

hengelen

D

e Brabantse Kempen is bosrijk, maar water is hier van nature niet zoveel. Toch kan er dankzij mooie visvijvers en een aantal beken op veel plekken worden gevist. Op brasem, voorn, baars, snoek en karper bijvoorbeeld. Lekker rustig De meeste visvijvers liggen in een bosrijke omgeving. Ze zijn goed bereikbaar en hebben een eigen parkeerplaats. Er zijn schuilhutten en picknickbanken. Hou je eigenlijk helemaal niet van vissen? Dan kun je de prachtige water- en oeverplanten bekijken en genieten van een vogelconcert. Vissen met vergunning Wie wil vissen in een van de Brabantse visvijvers, moet lid zijn van de lokale hengelsportvereniging. Wil je eenmalig een hengeltje uitgooien? Dan kun je bij de lokale vereniging een dagpas kopen. Zo’n pas kost maar een paar euro, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis vissen als ze worden begeleid door een volwassene met de juiste papieren.

tip!

Zoek je extra uitdaging of een beetje romantiek? Op sommige plekken mag je ook ’s nachts vissen. Kijk op www.visplanner.nl voor meer informatie.

118


Meer info over de Kempische vislocaties is ook te vinden op www.sportvisserijzwn.nl en op de sites van de betreffende verenigingen: Bergeijk: www.hsvonsvermaak.nl Bladel: hsvhaalopbladel.mijnhengelsportvereniging.nl Eersel: hsvdegender.mijnhengelsportvereniging.nl Luyksgestel: www.hsvdeoverdrijvers.nl Oirschot: www.deoirschotsesportvissers.nl Reusel-De Mierden: www.degezelligevissers.nl Westerhoven: hsvvalentinus.jouwweb.nl

Langs de wilde waterkant Wie een VISpas heeft, kan bij negentig procent van alle Nederlandse viswateren terecht. Ook bij de beken in de Brabantse Kempen dus. De Groote Beerze, de Kleine Beerze, de Weteringloop, de Run, de Dommel en de Aa of de Goorloop, … Er zijn mogelijkheden genoeg. Ook in alle watergangen die uitmonden op deze beken mag worden gevist. Elke dag, van één uur voor zonsopkomst tot twee uur na zonsondergang. Wil je weten waar je precies terecht kunt en wat de regels zijn? Kijk dan op www.visplanner.nl of raadpleeg de VISplanner-app. 119


Op het

OGEN EN OREN TE KORT

TOTAALFESTIVAL

Brabantse nachten zijn lang‌ en ze komen al heel vroeg op gang. Vooral in de Kempen. Elke gemeente heeft haar eigen festivals en muzikale evenementen. Ben je in de laatste week van juli in de buurt? Dan mag je het Totaalfestival in Bladel zeker niet missen.

V

an dinsdag 25 t/m zondag 30 juli staat Bladel in het teken van muziek, theater, lekker eten, Belgische biertjes en heel veel gezelligheid. Het Totaalfestival wordt voor het veertigste jaar georganiseerd en is gratis toegankelijk voor jong en oud. Muziek uit alle windstreken Op de verschillende podia van het Totaalfestival staan zes dagen lang bandjes en theatergroepen die komen van heinde en verre. Er is veel ruimte voor onbekend talent en nieuwe bands, maar ook bekende artiesten passeren de revue. Iedereen komt aan z’n trekken, want de muziekstijlen zijn bijzonder gevarieerd. Eten in de open lucht Een feest is niet compleet zonder lekker eten en drinken. Toch? Precies. De organisatie van het Totaalfestival deelt die mening. Daarom zijn er op het Totaalfestival verschillende standjes met lekker eten en drinken, bij voorkeur lokaal en altijd vers. Van een betaalbare daghap tot huisgemaakte culinaire snacks. Dat combineert prima met de Belgische biertjes die worden getapt. Kijk voor meer info en het complete programma op www.totaalfestival.nl. 120


Foto’s: Wesley Maas

ANDERE LEUKE FESTIVALS:

• PLAY, op 29 mei in Eersel (www.play-festival.nl) • Elastiek, van 7 t/m 9 juli in Hilvarenbeek (www.elastiek.nl) • Het Ploegfestival, op 26 en 27 augustus in Bergeijk (www.ploegfestival.nl)

Foto: Gerard Valcks

Kijk voor nog meer evenementen op: www.vvvdebrabantsekempen.nl. Voor de kinderen Elke dag vanaf 13 uur zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Ze kunnen hutten bouwen, in de mega zandbak spelen, knutselen, glijden op de buikschijfbaan en deelnemen aan verschillende actieve workshops. 121


HET WERK VAN GERRIT RIETVELD BERGEIJK HEEFT

Stijl

Dit jaar viert De Stijl haar honderdjarig bestaan. Deze kunststroming heeft nog steeds veel invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Wil je De Stijl ontdekken? Dat kan nergens beter dan in Bergeijk. Want op deze plek liet Gerrit Rietveld, een van de grootste stijlkunstenaars, verschillende unieke objecten na. De meeste staan in Nederland, waaronder ook zijn enige industriële ontwerp: weverij De Ploeg. In de jaren vijftig ontwierp Gerrit Rietveld in Bergeijk onder andere een klok, een abri, een aantal woonhuizen én een bijzonder fabriekspand. Dit pand werd in 1959 de thuisbasis van weverij De Ploeg. Omdat de directie van de weverij het belangrijk vond dat haar werknemers in een groene omgeving konden werken en ontspannen, lieten ze een groot park aanleggen rondom

het gebouw. Tuinarchitecte Mien Ruys − met wie Rietveld veel samenwerkte – ontwierp het. Het park is twaalfduizend vierkante meter groot en bestaat voor een derde deel uit loof- en dennenbos. Het is inmiddels uitgeroepen tot een van de belangrijkste buitenruimtelijke monumenten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen.

De Ploeg is een monumentaal fabriekspand naar 122 een ontwerp van Gerrit Rietveld.


Bezoek De Ploeg Tot op de dag van vandaag is het Mien Ruys Park een heerlijke plek om te recreëren. Het fabriekspand, dat net als het park is benoemd tot Rijksmonument en wordt gezien als hét industriële erfgoedicoon van Noord-Brabant, is begin 2017 weer in gebruik genomen. Nu huist Bruns er, een bedrijf dat zorgt voor de inrichting van musea en science centra wereldwijd. Een gedeelte van De Ploeg is toegankelijk voor bezoekers. In dit bezoekerscentrum wordt het cultuurhistorische verleden van de locatie verteld. Ook vinden er exposities plaats.

Ontdek Rietveld Wil je Rietveld écht ontdekken? Dan kun je bij de VVV de Rietveld-routekaart halen of de app ‘Wandel in Bergeijk’ downloaden. Deze app bevat een speciale Rietveldroute met foto’s, teksten en filmpjes. Wie het verhaal liever live hoort, boekt een Rietveldsafari. Onder leiding van een gids bezoek je De Ploeg, maak je een wandeling door het park van Mien Ruys en een uitstapje naar de abri en klok van Rietveld. Ook krijg je een exclusief kijkje vanuit de achtertuin bij woonhuis Van Daalen, een splitlevel Rietveld-bungalow met authentieke inrichting van de befaamde designer Martin Visser. Meer info vind je op www.rietveldbergeijk.nl.

Foto: Twan Klomp

tip! Van 19 t/m 27 augustus vindt in het Mien Ruys Park De Stijlparade plaats. Met het grootste parkterras ooit, lezingen, workshops, cultuur, optredens en als spetterende afsluiting de tiende editie van het Ploegfestival in het weekend van 26 en 27 augustus. Kijk op www.rietveldbergeijk.nl voor alle festiviteiten.

123


Zwier en en ZWAAIEN KERMISSEN IN DE BRABANTSE KEMPEN MEI AUGUSTUS 20-22 27-30

Westelbeers Westerhoven

JUNI 10-14 Hilvarenbeek 17-20 Riethoven 17-20 Hapert 24-27 Luyksgestel 24-27 Hoogeloon 25-28 Oostelbeers 30 juni - 4 juli Moergestel

JULI 1-4 Eersel 1-4 Netersel 8-12 Bergeijk 14-19 Oisterwijk 29 juli - 1 aug. Duizel 124

12-15 26-29 26-29

Steensel Bladel Middelbeers

SEPTEMBER 1-6 2-5 2-5 9-12 23-27 23-27 30 sept. - 3 okt.

Diessen Weebosch Wintelre Reusel Casteren Oirschot Vessem

OKTOBER 7-8 Spoordonk


KOOPJES scoren MARKTEN IN DE BRABANTSE KEMPEN

JAARMARKTEN EN MARKTFESTIVALS

WEEKMARKTEN

11 Marktfestival in het centrum van

Elke dinsdagochtend in het centrum van Hapert in het centrum van Oirschot

Elke dinsdag tussen 11 en 17 uur in het centrum van Bergeijk

JUNI 3-4 Zomergeblaos op de Vrijthof in Hilvarenbeek

4 Pinkstermarkt in het centrum van Reusel

Bergeijk

JULI 9 Bikse Bazaar in het centrum van Hilvarenbeek

Elke woensdag tussen 11 en 17 uur

13 Zomers Oirschot (avondmarkt) in het

in het centrum van Bladel

27 Toeristendag, tussen 11 en 17 uur in

in het centrum van Hilvarenbeek

28 Zomers Oirschot (avondmarkt) in het

in het centrum van Oisterwijk

30 Jaarmarkt in het centrum van

in het centrum van Reusel

30 Zomermarkt in het centrum van

Elke donderdagochtend Elke donderdagmiddag

Elke vrijdag tussen 11 en 17 uur Elke zaterdagochtend aan de Dijk in Eersel

Kijk voor andere evenementen en activiteiten op www.vvvdebrabantsekempen.nl.

centrum van Oirschot

het centrum van Eersel. centrum van Oirschot Oisterwijk Bladel

AUGUSTUS 1 Toeristische Teutenmarkt, tussen 11

en 17 uur in het centrum van Bergeijk

3 Toeristendag, tussen 11 en 17 uur in het centrum van Eersel.

8 Toeristische Teutenmarkt, tussen 11

en 17 uur in het centrum van Bergeijk

10 Toeristendag, tussen 11 en 17 uur in het centrum van Eersel.

10 Zomers Oirschot (avondmarkt) in het centrum van Oirschot

15 Toeristische Teutenmarkt, tussen 11

en 17 uur in het centrum van Bergeijk

SEPTEMBER 10 Jaarmarkt in het centrum van Oisterwijk

17 Boerenmert in het centrum van Hapert

125


DOE JE VOORDEEL MET DE VVV-KANTOREN

INFORMATIE &INSPIRATIE

Al die wandelroutes, fietstochten en mooie plekjes… Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. Loop eens binnen bij een van de VVV-kantoren en laat je informeren en inspireren. Zo weet je zeker dat je alles uit je bezoek aan de Brabantse Kempen haalt. “Als VVV zijn we veel meer dan een balie waar je routekaarten koopt. Natuurlijk kún je die kaarten hier wel kopen, maar we zijn er vooral om informatie te geven over de Brabantse Kempen in de breedste zin van het woord,” zegt Karien Hoeks. Karien is centrummanager van Oirschot en verantwoordelijk voor het plaatselijke VVV-kantoor. “We willen bezoekers inspireren. Mijn collega’s en ik kennen de leukste adresjes, mooiste tochten en meest bijzondere bezienswaardigheden en vormen zo het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door de streek.”

juist? Of is het belangrijk dat er onderweg gezellige terrasjes zijn? We helpen je letterlijk en figuurlijk op weg.” Het Snoeperke Bij elk VVV-kantoor kun je terecht voor souvenirs of een lekker aandenken aan de Brabantse Kempen. Karien: “Ook het Snoeperke is een aanrader. Met dit bonnenboekje ontdek je de culinaire kant van de Brabantse & Limburgse Kempen op een heel verrassende manier. Kom vrijblijvend langs, dan vertellen we je er graag alles over.”

Ontdek de Kempen De VVV-kantoren van de Brabantse Kempen werken nauw samen. Dit jaar ontwikkelden ze een een fietstocht door het gebied. De route van deze unieke tocht vind je op bladzijde 52 in dit magazine. “Er zijn uiteraard veel meer fiets- en wandeltochten,” aldus Karien. “Wij hebben ze allemaal perfect in beeld. Moet de tocht kindvriendelijk zijn? Lekker uitdagend

126

Karien Hoeks


JE VINDT DE VVV-KANTOREN HIER:

Foto: De Persgroep Nederland

Bergeijk Domineestraat 8a Bladel Markt 21a Eersel Markt 30 Hilvarenbeek Paardenstraat 1 Oirschot Sint Odulphusstraat 11 Oisterwijk Spoorlaan 82d Reusel-De Mierden Kerkplein 69

Alle VVV-kantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag. Raadpleeg de websites voor de exacte openingstijden. www.vvvdebrabantsekempen.nl 127


Mooie huid? Wij zorgen ervoor!

Kom onbeperkt spelen! Regen of zonneschijn? Familiepark DippieDoe heeft meer dan 25 mooie, leuke en spannende attracties voor kinderen t/m 13 jaar.

DAAR willen Alle kinDeRen

nAAR toe!

Slechts

95

Aper1pe1rs,oon Ekkersweijer 1, Best | 0499-330204


ETEN, DRINKEN EN OP HET STRAND SPELEN DOE JE...

ND!

R JAAR GEOPE

365 DAGEN PE

Dorpstraat 8 • 5563 BD Westerhoven • 040 2028004 • info@bijdeneut.nl

www.bijdeneut.nl

Brabantse Kempen Magazine 2017 2018  

Hét gratis magazine voor elke bezoeker van de Brabantse Kempen! Een ontdekkingstocht door deze heerlijke streek. Fietstochten en wandelrout...

Advertisement