Issuu on Google+

Frank Xiong

Architecture Portfolio


French Quarter Library

San Lorenzo Sports and Leisure Cascading Staircase Latin-American Cultural Center O.C. Haley Culinary School Competitions & Other Works

Digital Media II Assignment 4 Frank Xiong

Magellan Community Gardens New Atlantis Museam of Science and Technology

01 02 03 04 05 06 07


01

French Quarter Library

The French Quarter Library is Located in the heart of the Vieux Carre in New Orleans, Louisiana. It rests on a corner lot along two mainly pedestrian Roads. The site has a main entry on Toulouse and a secondary facade facing Chartres Street. The library opens to create a public space that is accessible even after library hours. Looking at traditional French Quarter typology, The library’s sequence of spaces aims to imitate the narrow passages of the historic French Quarter that leads into large open social areas. The lobby connects two sides of the library: the stacks and the service programs such as the computer lab, study rooms, and cafe. Along the facade, a diagonal space connects the two asides through a large reading/ social space that overlooks the New Orleans skyline while framing an entry into the internal public space. The part of the roof is acessible and creates a more intimate space overlooking the New Orleans French Quarter for gatherings and private events.


01

Children’s

Cafe

Conference Rooms

Media Center/ Computer Lab

Children’s

Reference Desk

Lobby

Periodicals

Administrative Offices Lounge

Community Space

Stacks

Stacks

Stacks

Stacks

Rare Books

Reading

Second Floor 1’=1/16”

First Floor 1’=1/16”

Third Floor 1’=1/16”

Floor 1’=1/16”

Toulouse Street

Courtyard View

Lobby Interior

Lobby Section


01 Front Elevation

Side Entrance

Lobby Interior Rendering

Front Section

11

8. 36” x 18” Stone Veneer 9. Water Proofing/ Vapor Barrier 10. 3” Insulation 11. Gypsum and Interior Finish 12. Wood Floor Finishing 13. Suspended Ceiling

1 2 3 4

1. 2. 3. 4.

4” Crushed Gravel Water Proofing Membrane 3” Roof Insulation 6” Corrugated Metal Decking w/ Concrete Filling 5. 12” Steel Beam 6. Exterior Gutter 7. 1/2“ Low-E Glass

8 9 10

14

12

15 16 4

4

5

14. 1/2” Low-E Glass & 2 Panes of 1/4” Clear Glass 15. Rubber Stops 16. Steel Channel

6 7

5

5

13

13

Section Details Section Through Back Courtyard


02

Magellan Community Garden

Magellan Garden is a community garden in Algiers led by Tony Lee, a retired electrician, veteran, and founder and Lead Gardener of the Parkway Partners community garden. In a partnership with The Tulane City Center and Parkway Partners, our studio worked with Tony to design and construct a community garden that will teach leadership and life skills to local kids. The design includes a shade structure on the site which collects rainwater and uses it to feed a constructed on-site wetland. The project also includes the design and construction of raised planter beds, tool storage, and ground cover strategies to support Tony’s aim for a community resource and teaching space. A team of 12 students worked on the design and fabrication of the garden in a 12 week spring design studio. Work began in January and was completed in July of 2013.


Garden Site Plan

02

The first part of the semester focused on the design through multiple iterations of site strategies and canopy forms. After a difficult consensus was reached, the group was subdivided to hammer out details for each segment. Groups generated detailed draws for the construction phase.

Canopy Rendering

Section Through Back Courtyard

Misc. Details


02

The construction phase was accomplished by building and assembling all pieces of the canopy and planters beds at Tulane’s woodshop. The canopy was mocked up to work out details and unforeseen design issues. The pieces were then disassembled and transported back to the Magellan Garden site where the canopy and planters were reassembled on site. Additional parts such as the storage shed and wetlands were built and installed afterwards on-site.

Construction Process

Water Management


03

San Lorenzo Sports and Leisure

The San Lorenzo Sports and Leisure center is a mixed use building that highlights the idea of exchange between four distinct programs. This project was different from traditional projects because no program was given. The site was the only defined parameter. Students selected their own program based on site conditions and personal interests. This project aims to use architecture to brand identity, and foster community in a small Roman neighborhood. The neighborhood of San Lorenzo is a very unique Roman neighborhood. It is sandwiched between the La Sapienza University area and an industrial district. The neighborhood that is traditionally comprised of middle class families has recently been overtaken by a growing student population. Members of the community are increasing frustrated with the growing student population that is driving up housing costs and driving away traditional craftsmen, businesses, and markets.


03 Floor 0

Site Plan

Floor 1

Floor 2

Floor 3

Front Elevation


03

Long Section

Short Section

Running Track


The building that I am proposing is a mixed use property that includes a dormitory, an athletics facility, a mediatech, and commercial space. The neighborhood did not have any public recreation facility and the adjacent public soccer field seemed a natural inclusion. Additional housing for students alleviates the housing shortage in the area. High density housing in a busy place like a recreation center is better suited for students. The mediatech is a support facility for the students and community members alike. The commercial space and public areas are given back to the community for more traditional crafts shops and outdoor markets, elements that have started to dissapear.

03

Lobby Rendering

Exchange as an overall concept forces us to not only think of individual components of a design but also how they function as a group. The four main participants are students, members of the community, athletes who train at the facility, and the environment. The Olympic-sized swimming pool opens to the outside. Other facilities are suspended over the pool to have an interesting visual connection and a unique spatial experience. All building components are visually connected to another so that the different users can engage the spaces and each other in diverse and interesting ways. The running track is the final element that connects all different pieces together. While running along the path, athletes will see all the difference occupants of the facility; similarly, the running path activates more static parts of the building such as the lobby and the study area. The active connections between the different parts of the building create an emergent identity that celebrates the diversity of the user groups and the helps heal the tension in the community.


New Atlantis Museam of Science and Technology

04

The Cascading Staircase is an exercise in the application of Rhinoceros 3D Modeling software. The objective of project was to create a staircase with non-orthogonal geometries. The Cascading Staircase is created by lofting a series of rectangles that bend to form two flights of stairs and benches. The strategy created a natural transition as the individual members flow between states as either creating a plane with other members or becoming an individual step in the stairs. Lights exist under each step. The assignment also includes the challenge of designing a room or setting for the staircase.

Line Drawing

Cascading Stairs

I placed the object in a regular orthogonal room to highlight the playfulness of the curves.

Digital Media II Assignment 4 Frank Xiong

This assignment was not only an exercise in digital modeling, but also an experiment in rendering with V-Ray. The staircase is rendered as a blue transparent material so that light travels through the object. The rest of the facility is rendering in a more austere concrete. The concrete juxtaposes well with the modern staircase while preserving a designed feel. The roof is broken with ovals to allow natural light and to further highlight the modern aesthetic. Contour Drawing


The Latin American Cultural Center is a mixed-use building for Tulane University’s growing Latin American Studies program. The facility houses ten student dormitories, one faculty apartment, social space, teaching space, a library, and a large gallery. The building also reflects the efforts of the Freret Street community to rejuvenate itself through an increased commercial presence. The facility addresses two streets by facing the gallery towards to the main commercial street. The entrance of the residential area faces the secondary street. The educational and living facilities are nestled into the heart of the building with the communal area projecting into the street. The project creates a large gallery space that ranges from one to three story heights with dynamic visual and spatial connections to all other functions.

05

Latin-American Cultural Center


Third Floor

Large Roof & Glass Curtain Walls

Front Elevation

Communal Facilities

05

Student Dormitories

Front Section

Faculty Apartment Gallery Library

Second Floor Service

Short Section

Massing Diagram


Oretha Castle Haley is a unique street in a historic New Orleans neighborhood. The street once highlighted a booming neighborhood in the 40s, during the area’s “golden age”. O. C. Haley had a street car line and a thriving commercial center fueled by a diverse immigrant population. In the wake of Hurricane Katrina, O.C. Haley and its surrounding area has become a host for crime and blight. This project is a proposal to use architecture as a catalyst of social-economic growth by re-establish a community image through a new culinary arts school. The school brings both a means of economic growth and community education. The project takes advantage of the surrounding greenspaces, designed or natural, and also looks to lessen social problem of food deserts in low-income areas. The school can educate the local residents on how to convert the blighted lots into urban farms. The project’s programs include a restaurant, a bakery, meeting space, a library, growing plots, along with teaching kitchens and administrative space. A bakery, an auditorium, and meeting spaces are reserved for members of the community. The institution will bring in experts to teach students and community members. Ultimately, it will become the harbinger of growth and restoration.

06

O.C. Haley Culinary School


Empty Lot Empty Lot

2nd Floor Plan

3rd Floor Plan

4th & 5th Floor Plan

1st Floor Plan

Landmarks

Greenspace

Empty Lot

06 Site Plan/ Site Diagram

Section Perspecti


Teaching Kitchen

Structural Diagram

HVAC

Circulation

Egress

Auditorium

Teaching Room

06

Teaching Kitchen

Lecture Hall

Library

Section Perspective

Restaurant

Long Sections

Sectional Model


07

Other Selected Works


f r a n k X I O N G .............................m e r e d i t h Z E L E N K A .............................k a t h e r i n e S C H U F F

First Floor Plan

Straw-Blurry Fields

07

Straw_Blurry Fields is a weeklong design build project as a part of Tulane’s Architects Week 2011. The design features over 17,000 straws that are strung together into an architectural space that engages touch, sound, and sight. Twelve panels form two constantly dancing curtains creating fluid and dynamic space. The dematerialization of the straws, characterized by porosity, and local interconnectivity, creates “field conditions” defined by intricate intervals, repetitions, and movement. This project was published on archdaily.com and received much attention outside just the Tulane community. A video of the project can be seen here: http://vimeo.com/ user5412083/strawblurry

Section/ Stack Ventilation

Sustainable House

Small Sustainable House was a small, inter-class competition for our Building Information Systems (BIM) class. Revit was the only software used to create diagrams, drawings, and renderings for a small sustainable house. The goal was to create a competition entry for a Make-itRight Foundation prototype house. Sustainablilty Strategies

Kitchen Rendering


07

Piazza Giulia

Piazza Giulia is a contemporary public space in Rome. This competition aims to create a void in the urban fabric that connects the city while living up to its ancient counterparts. The design is based on creating connections to the city. Form is created in two major moves. First, an existing street to the site is extended, connecting the piazza to the city; Next, the site reaches down to the river, creating a gateway to the water. Extending from the river, the path eventually forms the back slope of the main building. The main building looks over the adjacent buildings for an elevated view of both the Vatican to the North and the roofscape of the historic center to the Southeast.


Zoning Map

JingTan Urban Design

07

Stadium Area Plan

Stadium Rendering

Developed Areas

JingTan, an under-developed city in China’s Sichuan province, was the location of this urban design exercise. This project looked at taking an undeveloped city and overlaying a grid to create zones. After general zoning, three areas of the city were designed at a larger scale. The project looked at several challenges involved in urban design, included providing adequate greenspace, looking at critical adjacencies, and identifying infrastructure needs.

Major Residential Street

Park Area Plan

Development of three different areas included a Park/ Eco-Tourism Area, a Stadium/ Riverwalk Area, and a Major Residential Street. The seminar focused on developing large street sections and creating large scale renderings to help understand the city scale.

Park Rendering

Public Transportation Plan


Travel Sketches

07


Frank Xiong

Architecture Portfolio Contact: fxiong@tulane.edu 832-212-1077


Frank Xiong - Architecture Portfolio for Downloads