Persbericht - "Verzekeringsmakelaar wint aan belang!"

Page 1

Verzekeringsmakelaar wint aan belang Brussel, 25 januari 2017: Uit de jaarlijkse studie van Assuralia [1] blijkt dat de verzekeringsmakelarij in België het zeer goed doet: het totale marktaandeel van verzekeringsmakelaars steeg tot zo’n 49,3% ten opzichte van 2014. „Wij zijn verheugd met deze resultaten“, aldus Kelly Schamphelaere, woordvoerder van Brocom, de vereniging die verzekeringsmakelaars en verzekeringsmaatschappijen samenbrengt. Een studie [2] die iVOX in opdracht van Brocom uitvoerde bij zo’n 1000 Belgen belicht ook de reden van dat succes: „Makelaars worden gezien als een betrouwbare gids in het onoverzichtelijk kluwen dat verzekeringsproducten geworden zijn.“ Uit een studie over het Belgische verzekeringslandschap die Assuralia afgelopen dinsdag publiceerde blijkt dat de makelaar het kanaal bij uitstek blijft voor de Belg om zijn verzekeringen te regelen. Consumenten blijven beroep doen op makelaars om zich te verzekeren, zowel voor niet-levensverzekeringen (61.6%) als voor levensverzekeringen (40,2%). Ten opzichte van 2014 steeg het totale marktaandeel van verzekeringsmakelaars nog tot 49.3%.

Belg ziet het bos niet door de bomen Een studie die Brocom in 2015 liet uitvoeren bij zo’n 1000 Belgen werpt ook licht op de reden van dit succes: de Belgische consument ziet het bos niet meer door de bomen. De kennis over verzekeringen in zowat alle domeinen is laag: 72% geeft toe verloren te lopen in de veelheid aan verzekeringen. De Belg heeft er ook geen idee van hoeveel zijn of haar gezin op jaarbasis uitgeeft aan verzekeringen: 60% weet dat niet. De consument ziet de makelaar als een vertrouwenspersoon die voor hem op neutrale wijze de juiste verzekering kan kiezen uit dat kluwen,


met een correcte prijs-kwaliteitsverhouding. Met 62% staat vertrouwen namelijk op nummer 2 van redenen om te kiezen voor een bepaalde makelaar, na advies en dienstverlening. Niettegenstaande het gebrek aan kennis is de Belg wel gerust in zijn verzekeringen. Kelly Schamphelaere: “Het gevolg van die paradox is dat de consument soms niet goed verzekerd is: soms is hij oververzekerd, soms onderverzekerd, soms is hij verkeerd verzekerd. Daarom is het belangrijk dat de makelaar als gids kan optreden voor consumenten“.

Een verzekeringslandschap in verandering Het verzekeringslandschap is ook een sector in verandering. „Makelaars zijn zich bewust van de digitalisering van het beroep. Men ziet potentieel in jonge, kritische en prijsbewuste consumenten.“ Die willen graag mogelijkheden vergelijken en staan open voor advies, maar willen bepaalde zaken rond verzekeringen graag online afhandelen, en zonder al te veel gedoe, rompslomp of tijdverlies. Sectorpartijen ondersteunen makelaars die inzetten op digitale aanwezigheid. De makelarij is daarom al begonnen met digitale transitie, om tegemoet te kunnen komen aan de nieuwe behoeften van de consumenten, en vandaag is dat digital en mobile. Schamphelaere: „Daarom hebben we samen met de makelarij enkele grote lijnen uitgestippeld. Enerzijds is het zeer belangrijk om antwoord te kunnen bieden op de steeds toenemende vraag naar gemakkelijke toegang tot gegevens (opvolging van een dossier, raadplegen van gegevens…). Maar ook de klassieke vertrouwensrelatie tussen de makelaar en de verzekerde mag niet uit het oog verloren worden. Dat blijft één van de belangrijkste kenmerken die klanten aan een makelaar appreciëren.” [1] www.assuralia.be/nl/studies-en-cijfers/assuralia-studies/244-distributiekanalen-inde-verzekeringen [2] De Belg, zijn verzekeringen en zijn makelaar, studie i.o.v. Brocom, uitgevoerd bij 1002 Belgen door iVOX, november 2015


Over Brocom Brocom is een samenwerking tussen de federaties van verzekeringsmakelaars (FVF en Feprabel) en de meeste Belgische verzekeringsmaatschappijen. Hun belangrijkste missie is de rol van de verzekeringsmakelaar duidelijk te maken naar de buitenwereld. Begin 2016 lanceerde Brocom een nieuwe campagne onder de noemer ‘De Grote Belofte’, waarmee de makelaars een engagement willen aangaan in de vorm van 8 beloften om aan de bezorgdheid van consumenten tegemoet te komen. Meer informatie over deze actie vind je terug op de site: www.degrotebelofte.be.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.