Persbericht - Verzekeringsmakelaars waarschuwen voor wurgcontracten bij een woonkrediet

Page 1

PERSBERICHT

Wommelgem, 10 februari 2017

Verzekeringsmakelaars waarschuwen voor wurgcontracten bij een woonkrediet! ‐ ‐

Met Batibouw in het verschiet gaan veel Belgen informeren naar een woonkrediet; ‘Gebundelde verkoop’ zorgt ervoor dat veel consumenten gegijzeld worden op lange termijn.

Volgende week gaat Batibouw weer van start, het moment waarop het bij veel Belgen gaat kriebelen om een huis te kopen of te (ver)bouwen. De zoektocht naar een woonkrediet start. Echter, wie niet goed oplet, riskeert bij het afsluiten van een woonkrediet jarenlang voor zijn verzekeringen gegijzeld te worden. Let op voor wurgcontracten! Volgens Kelly Schamphelaere, directeur van de Federatie voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars (FVF), dient de consument zéér aandachtig te zijn: “Bij het afsluiten van een woonkrediet krijgen consumenten van de bank vaak een lagere rentevoet op voorwaarde dat ze meerdere producten afnemen van dezelfde groep, bijvoorbeeld een schuldsaldo en/of brandverzekering vaak aan veel te hoge premies. De consument dient wel te beseffen dat hij hierdoor feitelijk verplicht is om de verzekeringen voor de volledige duurtijd van het woonkrediet aan te houden!” Consumenten hangen daardoor dus gemiddeld 20 tot 30 jaar vast aan een voor hen vaak nadelig verzekeringscontract. Het jaarlijkse opzegrecht voor verzekeringen, een belangrijk principe dat de wetgever inbouwde in het kader van de bescherming en de vrije keuze van de consument, wordt hierdoor overduidelijk beknot. Bijvoorbeeld, bij het verhogen van het tarief van de brandverzekering staat de consument met zijn rug tegen de muur. Schamphelaere: “De consument kan zijn verzekering niet opzeggen, anders wordt hij geconfronteerd met een hogere rentevoet. Laat u dus niet vangen door zo’n wurgcontract! Zeker in het kader van Batibouw willen we de consument hierop attent maken!” Nieuwe regels brengen geen oplossing FVF pleit al jarenlang voor afdoende oplossingen om de feitelijke gijzeling van de consument aan banden te leggen. De federatie wordt hierin gesterkt door de OESO die in een eerder rapport stelde dat dergelijke verkoopstrategie de omschakelingskosten voor de consument te hoog maakt, hetgeen indruist op de regels van de vrije markt. Helaas blijft de politieke wereld tot op vandaag blind voor deze problematiek en wordt er geen bereidheid gevonden om hieraan op definitieve wijze een einde te stellen.

Autolei 250 - 2160 Wommelgem - België - Sopharty: 20901 ATO tel. + 32 3 244 12 80 - fax + 32 3 216 97 45 - info@fvf.be - www.fvf.be IBAN BE44 6528 1286 6045 - BIC HBKABE22 - BTW BE 0408.383.064


PERSBERICHT

Vanaf 1 april worden kredietgevers weliswaar verplicht een nieuw standaardformulier (ESIS) voor te leggen waarin informatie staat over de kosten, de rentevoet, enz.. “Dit formuliertje brengt jammer genoeg totaal geen soelaas voor deze problematiek. Het onevenwicht tussen rechten en plichten blijft bestaan. De feitelijke gijzeling van de consument voor zijn verzekeringen blijft derhalve een courante praktijk!”, aldus Kelly Schamphelaere. In afwachting van een gedegen oplossing is een blijvende sensibilisering van de consument dan ook noodzakelijk.

FVF is de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen en telt meer dan 1.600 leden. De leden van FVF zijn verzekeringsmakelaars die staan voor een onafhankelijke keuze, goede service en optimale verdediging van de belangen van hun klant. De verzekeringsmakelarij is in België een van de belangrijkste distributiekanalen, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

De onafhankelijke verzekeringsmakelaar is herkenbaar via dit logo

Autolei 250 - 2160 Wommelgem - België - Sopharty: 20901 ATO tel. + 32 3 244 12 80 - fax + 32 3 216 97 45 - info@fvf.be - www.fvf.be IBAN BE44 6528 1286 6045 - BIC HBKABE22 - BTW BE 0408.383.064