__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

HACK BATE 4. JUNI 2019


Hei Bate-sjefer,

Innovasjonsdagen nærmer seg. Vi har én liten dag sammen, og på den tiden skal vi forsøke å gjennomføre noe man normalt minst bruker 48 timer på. Det blir med andre ord intenst, og for å få konkrete løsninger og ikke bare prat kreves det at dere forbereder dere. Jeg har derfor utviklet dette heftet i tre deler for dere. Noe av det arbeidet som normalt vil gjøres i et Hackathon eller en innovasjonsprosess finner dere her. En kickstart med andre ord :). Del 1: Personprofiler Å ha en felles referanseramme for HVEM man utvikler et tilbud for, er viktig. I startups er utvikling av referansepersoner en vanlig metode. Alle i selskapet bør kjenne Bate-personene godt slik at ulike ideer og konsepter man leker seg med kan speiles opp mot bestemte personer: «Hvordan ville Ståle ha likt dette?». Tolv kundeprofiler - fra den single voksne til storfamilien med mine, dine og våre barn - er inkludert. Denne oversikten er ikke uttømmende, men personene dere treffer burde være en god start på fornuftige referansepersoner/-familier.

Silje Vallestad Silje er seriegründer, investor, foredragsholder og innovasjonsrådgiver for toppledere og selskaper i både privat og offentlig sektor i inn og utland. Hun har vunnet en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid, og har blant annet blitt kåret som Årets Gründerkvinne, utnevnt til Young Global Leader og blitt fremhevet som en av Nordens 20 fremste businesstenkere. Vallestad er av World Economic Forum utnevnt som ekspert innen innovasjon og entreprenørskap og sitter i den globale ekspertgruppen. Kontakt: www.acceler8.no silje@acceler8.no +47 926 10 883

Del 2: Inspirasjon / Mood Boards Det første man typisk gjør i en innovasjonsprosess eller et hackathon er å brainstorme alt mellom himmel og jord som kan være relevant og interessant for et prosjekt. Det finnes ingen feil forslag. Jeg brainstormet rundt Bate Grand konseptet for Fysiske Aktiviteter og Sosiale Aktiviteter, samt generelt rundt Tjenester for Bolig, Omsorgs- og Velværetjenester og Nabolagsfasiliteter. Listene er ikke uttømmende, men har med mye som kan inspirere. Del 2 konkluderes med en oversikt over en rekke interessante selskaper nasjonalt og internasjonalt som har lansert produkter og tjenester rettet mot boliger og personer. En av de viktigste tingene startups og innovasjonsteam gjør er å holde seg oppdatert på markedet og følge med på både konkurrenter, komplementære tjenester/produkter og trender. Jeg anbefaler at dere klikker dere inn på så mange av disse selskapene som mulig for å utvide perspektivet i forhold til hva som eksisterer i dag. Sliden inkluderer også to kilder som kan benyttes for mer informasjon om selskapene, for eksempel etableringsår, funding, team, økonomi etc. Del 3: Hvordan innovere? Det finnes mange måter å jobbe med innovasjon på. Bate kommer til å måtte ta en del valg ganske raskt, både i forhold til hvordan man jobber med innovasjon internt og hvordan man jobber med andre for å sikre at de tilbudene man ønsker blir tilgjengelig. I del 3 presenteres noen tanker punktvis. Detaljer gjennomgås i fellesskap.

Når vi treffes den 4. juni skal vi dypdykke inn i innovasjonsprosesser og stille noen viktige spørsmål som Bate (og alle andre) bør stille seg så raskt som mulig i en verden der spillereglene endres kontinuerlig. Vi skal snakke om hvordan Bate kan møte utfordringene, og om ulike måter man kan sikre en god innovasjonskultur i selskapet. Dere skal også få teste ut hvordan et Hackathon fungerer. Kanskje forbinder dere Hackathon med programmerere i hettegenser som hamrer løs på tastaturene? Det stemmer delvis – det var der metoden startet – men i dag brukes hackathons også for å hacke frem konsepter og selskaper. Et Hackathon varer normalt 48-72 timer med intensiv 24/7 jobbing der man starter med å brainstorme ideéer og ender opp med et ferdig konsept eller en MVP (minimum viable product). Vårt Hackathon varer i 3 timer, så forberedelse er viktig. Del 1 og 2 i dette heftet er typisk del av en hackathon prosess, og jo mer dere forbereder dere på å sette dere inn i markedet og tenke på spennende muligheter, jo mer konkret kan vi bli den 4. juni. Jeg gleder meg!


FØR FORBERED DERE GODT

(1)

Les dette heftet og bli kjent med referansepersoner og markedet

(2)

Velg tre selskaper fra siden med logoer som dere inspireres av og som leverer tjenester/løsninger som er interessante å for Bate medlemmene (og andre). Hvilke referansepersoner vil være relevante kunder for tjenesten?

(3)

Skriv minst 10 post-it lapper for ting/tjenester du ønsker deg tilknyttet din bolig/hjem. Ta disse med 4. juni. NB: Et ord eller en kort setning er nok. Skriv navnet ditt nede i høyre hjørne.

Jo bedre forberedt dere er, jo mer får vi gjennomført. Her er oppgaver dere bes om å gjøre FØR vi treffes.

Hj elp ti l dag l i g r y d d i ng Si lj e


GENDA PLAN FOR DAGEN

Dette blir en intensiv dag! Kom uthvilt og fulladet på energifronten. Sett på fraværsmelding på mail, og vær obs på at mobiler skal legges bort og kun kan brukes i lunsjen.

08:30:

Kaffe og mingling

09:00:

Hard start

09:30:

A Challenge

10:00:

Hackathon: Introduksjon

10:30:

Hackathon: Tre tjenester for Bate

12:30

Presentasjon

13:00

Lunsj

14:00

Hvordan bygge innovasjonskultur?

15:00

Innov8 Bate

16:30

Q&A og oppsummering av dagen

17:00

Takk for i dag!


PERSONPROFILER HVEM ER KUNDEN OG HVA VIL DE HA?


Erik (50) & Marie (47)

Det voksne paret der barna akkurat har flyttet ut

Rekkehus

Ingen hjemmeboende

Nei

Erik og Marie har tre voksne barn i alderen 20-24 år som alle nylig har flyttet hjemmefra. I mange år har Erik og Marie bodd i rekkehuset der barna vokste opp, og nå som de er ute av redet ønskes en annen boform. Rekkehuset valgte de for barna, og nå vil de velge for seg selv. Barna kommer på besøk i ferier og da trenger de sengeplass til alle, men gjerne multifunksjonsrom som ikke står tomme når de to er alene. Både Erik og Marie er karrieremennesker som jobber og reiser mye. Et hjemmekontor er viktig. Erik trener mye styrke, og trenger gode treningsfasiliteter nært. Han spiller også gitar. Marie skulle gjerne sett at hans fem gitarer hadde et hjem (gjerne en mancave som godt kunne kombineres med alle bøkene deres). Marie liker å invitere til fest, så god plass til å samle folk for en hyggelig kveld er viktig. I mange år har fokuset hennes helt og holdent vært på jobb og barn, men nå ønsker hun å trene mer og å utforske hobbyer. Gjerne kreative ting. Både Erik og Marie er opptatt av interiør, og har spesifikke ønsker for stil. En ny bolig som er helt hvit er marerittet. Da må alt endres før de flytter inn. Kjøper de brukt kan de gjerne pusse opp, men enkel tilgang på bra arbeidskraft er ønskelig. De ser for seg at boligen de kjøper skal være hjem lenge – kanskje livet ut. Ønsker:

Ja

Begge i jobb

Ingen behov

2 MNOK samlet

‘’

Vi ønsker oss en plass designet for oss - et voksent par som er glade i livet, venner og jobb. Enkelhet og service er nøkkelen, kombinert med interiørdesign.

Designbolig med rom for egne farger og tilpasninger

Nært sentrum med gangavstand til vinbar

Treningsfasiliteter i umiddelbar nærhet

Et voksent og sosialt miljø

Uteplass delvis beskyttet for regn

Stort moderne kjøkken

Plass til å ha mange gjester på middagsbesøk

Helst todelt stue der en del kan lukkes av til ekstra overnattingsplass

Stort master bedroom med tilknyttet bad og walk-in closet

(Minst) ett ekstra soverom som også kan fungere som kontor

Ett ekstra bad for besøkende (med vaskeromfasiliteter)

Smart designet gang som er enkel å holde ryddig

Lagringsplass (sportsutstyr, verktøy og ting på lagring trengs ikke oppbevares i umiddelbar tilknytning til bolig)

God lydisolasjon slik at sosiale sammenkomster ikke forstyrrer naboer

Tilgang på tjenester som gjør livet enklere og mer behagelig


Ståle (69) & Marit (72)

De unge og spreke pensjonistene som vil leve det gode liv

Særbo (rekkehus og enebolig)

Voksne særbarn

Katt

Ståle og Marit traff hverandre for ti år siden. Begge har voksne barn med tidligere partnere, og til sammen har de åtte barnebarn. Ståle og Marit er særbo i dag, men bor så mye sammen at de ønsker å selge det de har og kjøpe noe felles. Siden de Ståle har hytte med naust, ønsker de en sentrumsbolig med gangavstand til det meste. Både Ståle og Marit ble nylig pensjonister, men selv om de trives med mer tid blir det for kjedelig. Ståle har derfor startet et selskap, og Marit jobber deltid i en lokal bedrift og som frivillig for Røde Kors. Ingen av de kan se for seg å ikke jobbe de neste 10-20 årene. De reiser mye i inn og utland, og elsker å utforske nye steder og nyte god vin og mat. Ståle spiller bridge og er lidenskapelig opptatt av det lokale fotballaget. Treningen hans er å se kamper, og han vil få med seg så mange som mulig. Han liker også å slappe av på hytten med turer i båt og fiske. Marit liker å gå lange turer og trimmer regelmessig. Hun er med i en fotoklubb, og liker også å jobbe i hagen. Begge to er sosiale, og inviterer gjerne til besøk. Ståle og Marie er opptatt av interiør, men kvaliteter er viktigere. Noe «hypermoderne designgreier» er ikke det de ser på som fint. Ingen av de ser på seg selv som eldre, og å flytte inn i definerte seniorboliger er uaktuelt. De vil ha en bolig de kan bo i livet ut, og der de til enhver tid kan kjøpe de tjenester de har behov for for å kunne bli boende. Ønsker:

Ja

Delvis

Ingen behov

1.1 MNOK samlet

‘’

Når vi blir gamle vil vi selv velge hva vi skal ha, når det skal skje og til hvilken kvalitet. Det inkluderer vinen!

Bolig med livsløpsstandard og gode kvaliteter

Uteplass delvis beskyttet for regn

Master bedroom med tilknyttet bad og walk-in closet

Kombinert kontor / gjesterom

Ett ekstra soverom eller gjesteleilighet med plass til en familie

Utsikt

Turmuligheter

Et voksent og sosialt miljø

Plass til å ha gjester på (middags)besøk

Lagringsplass (noe i leilighet, men mye kan lagres på fjernlager)

Tilgang på tjenester som gjør livet enklere og mer behagelig – i stadig større grad: Vaskehjelp, sosiale aktiviteter (både kultur og fysisk),

omsorgstjenester når det behovet kommer, enkel tilgang på hjelp til det en måtte trenge


Den enslige pensjonisten med svekkende helse

Lillian er en nylig pensjonert lærer. Hun ble skilt for femten år siden, og har vært enslig siden da. I hverdagen føler hun seg ensom – spesielt etter at hun ble pensjonist og hun ikke har noe daglig å gå til. I dag bor hun i rekkehuset hun kjøpte etter skilsmissen,

Lillian (70)

men hun har økende helseproblemer (ledd) og vet at hun må flytte til en enklere bolig snart. Lillian sliter med kroppen og vet hun bør trene, men får ikke dette til på egenhånd. Hun går til fysioterapi, men liker ikke å kjøre bil og kommer seg derfor dit mye sjeldnere enn hun burde. Aller helst vil hun kunne kvitte seg med bil. Hyggelig gruppetrening i nærheten av hjem hadde vært både sosialt og viktig. Med nedbetalt hus, grei pensjon og oppsparte midler er Lillians økonomi god. Hun har satt av midler til å kunne kjøpe tjenester, men synes det er vanskelig å orientere seg i tilbydere. Det er mange ting hun ønsker å få gjort hjemme, men å bestille maler, elektriker eller

Rekkehus

handyman synes hun er vanskelig og det skjer derfor ikke. Det samme gjelder vaskehjelp. Siden hun har osteoporose og ikke kan bære tungt, har barna foreslått at hun bruker Adams Matkasse og matvarelevering for å slippe dagligvarehandling.

Enslig (voksne barn)

Lillian synes ideen er god, men Adam’s har ikke kasser som passer for en enslig person og å bestille matvarer på en nettside synes hun er vanskelig. Teknologi generelt er vanskelig for Lillian, og hun trenger hjelp. Et nyttig kurs for folk som henne

Nei

tar hun gjerne, og generelt er hun interessert i å ta kurs og utdanne seg videre. Lillian er mer opptatt av en bolig som funker enn design. Hun trenger hjelp for å selge den hun har og flytte inn i ny. Lillian er livredd å havne i omsorgsbolig, så den hun kjøper

Nei

Nei

Økende behov

400K

nå bør kunne funke livet ut med de tjenester hun trenger.

‘’

Kroppen svekkes og jeg trenger en bolig jeg kan bo lenge i og der jeg enkelt kan få hjelp. I dag er jeg ensom, og jeg ønsker mer folk rundt meg.

Ønsker:

Bolig med livsløpsstandard (ingen trapper er viktig)

Gangavstand til matbutikk og helst også en cafe

Nært busstopp

Uteplass delvis beskyttet for regn

To soverom (ett er nok hvis det finnes gjesteleilighet)

Deilig bad, og helst eget vaskerom

God skapplass og lagringsplass for minner / ting som ikke kan kastes

Tilgang på tjenester som gjør livet enklere: Matvarehandling, husvask, ferdigmat,

trening, sosiale aktiviteter og hjelp når det trengs •

Trygghet i hverdagen (med svekkende helse blir behovene stadig større)

Mennesker rundt seg som hun kan trives sammen med

Hjelp til å skaffe tjenestene hun ønsker nå og trenger senere


Edvard (85) & Julia (73)

Seniorparet der den ene er pleietrengende

Enebolig

Voksne barn

Nei

Nei

Nei

Ja

1.2 MNOK

‘’

Kroppen svekkes og jeg trenger en bolig jeg kan bo lenge i og der jeg enkelt kan få hjelp. I dag er jeg ensom, og jeg ønsker mer folk rundt meg.

Edvard og Julia har vært gift i tretti år og har fire voksne barn og ti barnebarn som de bruker mye tid sammen med (flere bor lokalt). Barnebarn er ofte på overnattingsbesøk, og døren står alltid åpen. Inntil nylig jobbet Julia som lege (tar fortsatt noen vakter), og på fritiden er hun svært aktiv. Hun lever et sosialt liv med mye venner og familie rundt seg, og synger i kor, jobber med hagearbeid, trener på senter og går turer. Hun liker også å ta kurs av ulike typer. Edvard ble pensjonert fra akademia for mange år siden, men bruker fortsatt mye tid på å lese og skrive. Hodet er helt klart. Boksamlingen hans er stor og viktig for han. Inntil nylig har helsen vært super, men de siste par årene har kroppen begynt å svikte. Han trenger rullestol for lengre turer ute, men bruker stokk i hverdagen. Edvard har hjemmehjelpstjenester fra kommunen i tillegg til hjelp fra Julia og barna. At personene fra hjemmesykepleien endres så ofte liker ingen av de. Siden Julia er så aktiv som hun er og reiser en del alene nå som Edvard ikke kan være med, er behovet varierende. De trenger fleksibilitet i tjenestetilbudet. Det sosiale kombinert med enkelthet og hjelp i hverdagen er nøkkelen for å oppfylle boligdrømmen til Edvard og Julia. Det er viktig for Edvard at Julia kan være så aktiv som hun ønsker uten å måtte føle på at hun ikke kan gå fra han. Han vet også at han kommer til å gå bort mange år før henne, så en bolig Julia kan fortsette å bo i og der hun har masse folk og aktivitet rundt seg er vesentlig. Begge synes det er hyggelig med barn i nabolaget. Ønsker:

Bolig med livsløpsstandard (ingen trapper er viktig)

Sosialt bomiljø. Julia forventer å leve mange år alene.

Tilgang på trening og turmuligheter

Fine uteplasser for barnebarn å leke

Minst to soverom

Kontor

God lagringsplass for minner / ting som ikke kan kastes

Trygghet i hverdagen (velferdsteknologi)

Tilgang på tjenester som gjør livet enklere, og gjerne koordinert supplering av tilbud fra kommunen (spesielt når Julia er borte)

Hjelp til å koordinere kjøp/salg og innflytting


Alfred (77) & Olaug (76)

Seniorparet fra bygda

Enebolig på bygda

Voksne barn

Nei

Nei

Nei

Nei

700K

‘’

Vi vil flytte nærmere barn og barnebarn, men det er skummelt å forlate bygda vi har bodd i hele livet

Alfred og Olaug bor i ei bygd en annen plass på Vestlandet. Begges slekter er derfra, og de har selv bodd der hele livet. I mange år har paret tatt vare på egne foreldre som bodde både i egen bolig og på sykehjem lokalt, men alle er døde nå. Barn og barnebarn bor andre plasser i landet, og de har innsett at de ikke kommer til å flytte til bygda. For å bo nærmere dem vurderer derfor Alfred og Olaug å flytte til byen. Å tilbringe tid med barnebarna er veldig viktig for dem, og de er svært aktive besteforeldre. Helsen i dag er grei, men de kjenner at de ikke er like unge lenger og vet de kommer til å få økende behov for hjelp i årene som kommer. De ønsker ikke at barna skal kjenne deres omsorgsbehov som belastende. Alfred har i alle år jobbet på den lokale fabrikken, mens Olaug var kommunalt ansatt. De har store nettverk i bygda, og har begge engasjert seg lokalt. Alfred synger i kor, driver med jakt og fiske og går mye på tur. Olaug har engasjert seg i sanitetsforeningen der de arrangerer basar, bingo og andre aktiviteter. Hun er veldig glad i å drive med håndarbeid, baker og lager mat, og går mye på tur. Paret liker også å reise – helst sammen med andre. De drar ofte på turer til utlandet sammen med vennepar, og har også vært med på noen temareiser som var annonsert i Hjemmet ukeblad. De liker også å dra på konserter og benytte seg av andre kulturtilbud. Når de flytter til byen flytter de langt vekk fra det miljøet de kjenner så godt og alle menneskene der. De er redde for å bli ensomme og ikke finne nye venner. Alfred og Olaug er ikke opptatt av design. De vil gjerne kvitte seg med bilen, så gangavstand til butikk og offentlig transport er viktig. Ønsker:

Bolig med livsløpsstandard

Sosialt bomiljø

Tilgang på trening og turmuligheter

Uteplasser der barnebarn kan leke

Minst to soverom

God lagringsplass for minner / ting som ikke kan kastes

Trygghet i hverdagen (velferdsteknologi)

Tilgang på tjenester som gjør livet enklere etterhvert som de blir eldre

Trygghet


Den unge, spreke single pensjonisten som vil leve det gode liv

Petter (73) Enebolig

Voksne barn

Ønsker:

Hund

Ja

Litt

Nei

1 MNOK

Victor er skilt, singel og har voksne barn og fire barnebarn. Han har jobbet i finansbransjen hele livet, og har solid økonomi. Sitter fortsatt i noen styrer og tar mindre oppdrag, selv om han formelt sett er pensjonert. Jobben er viktig for han, og han har alltid levd et liv med høyt tempo og mye reising. Victor trener mye, og reiser gjerne til andre verdensdeler for å løpe Marathon, sykle eller spille golf. Han er også glad i jakt og å stå på ski. Vin og god mat er viktig, og han liker å invitere venner hjem på et bedre måltid og en flaske fra vinsamlingen. Han dater litt, men har ingen fast partner og er usikker på om han ønsker å finne noen å dele livet sammen med. Å ha folk rundt seg og mye aktivitet, er derimot svært viktig. Han prøver å være en tilstedeværende bestefar, og liker å ha barnebarn på overnattingsbesøk slik at foreldrene kan få en kveld alene. Victor ser ikke på seg selv som gammel, og har ingen planer om å bli gammel. «Alder er hvor gammel du føler deg som», sier han. Hans neste bolig er den han skal bo i livet ut. Noe eldrehjem skal han i alle fall ikke på!

‘’

Jeg vil ha en lekker leilighet der alt jeg trenger av hjelp er tigjengelig. Og for all del ikke noe gamlehjem preg!

Designbolig

Livsløpsstandard

Voksent og sosialt bomiljø (ikke noe gamlehjem vibe)

Treningsmuligheter i umiddelbar nærhet

God plass til å holde selskap

Topp moderne kjøkken

Uteplass med plass til å spise som er beskyttet mot vær.

Hjemmekontor (med overnattingsplass)

Soverom med eget bad og walk-in closet

Gjestetoalett/-bad

Plass til vinsamlingen (ca 50 flasker til enhver tid)

Plass til sportsutstyr (sykkel, ski etc)

Et enkelt liv der han raskt kan få behov dekket. Outsourcer det han kan.

Trygghet og hjelp i det daglige når den tid kommer

Hundepass når han reiser

Ekstra soverom hjemme (kan kombineres med kontoret) eller tilgang på gjesteleilighet er viktig


Sony (68) & Ranica (62)

Det familiekjære pensjonistparet med utenlandsk opprinnelse

Enebolig

Voksne barn

Nei

Nei

Nei / ja

Nei

900K

‘’

Nå er barna ute av redet, men vi vil ha plass til at alle kan samles. Sosiale som vi er ønsker vi et nabolag der mye hyggelig skjer.

Sony og Ranica flyttet til Norge fra India for snart 40 år siden. De har tre barn og fem barnebarn. I dag bor de i eneboligen der barna vokste opp, men de er på jakt etter en enklere bolig som passer nå som alle er ute av redet. Sony ble nylig pensjonert fra stillingen som ingeniør i et oljeselskap. Ranica jobber fortsatt (deltid) innen HR. Familie er viktig for de, og barn og barnebarn er ofte på besøk. Selv reiser de også så ofte de kan til India der de har mye familie. De får med jevne mellomrom besøk fra slektninger derfra som gjerne blir i en periode. Ranica’s mor pleier å være i Norge 2-3 måneder i året. Sony er glad i å lage mat og trimmer en del. Ranica liker håndarbeid og turer i naturen. Sony og Ranica er begge veldig sosiale mennesker som trives med mange rundt seg, og de inviterer gjerne til besøk. Den indiske gjestfriheten er de stolte av. Både Sony og Ranica er vegetarianere. Selv om begge to er godt integrert i Norge, opplever de en viss fremmedfrykt. Sony går med turban, og det gjør det tydelig at de er «annerledes». I alle fall sett med norske øyne. For Sony og Ranica er kultur og religion viktig, og de liker å invitere nordmenn til å ta del i feiring av indiske høytider. Når de skal flytte fra nabolaget de bor i der alle kjenner alle, er de redd for å bli ekskludert fordi de ikke er norske. Et sosialt bomiljø der alle aksepteres og der naboer kjenner hverandre er viktig for de. De tar gjerne aktiv del i å skape dette. Ønsker: • Livsløpsstandard • Altan eller annen privat uteplass med grei størrelse • Sosialt bomiljø • Lekemulighet for barnebarn ute • Treningsmuligheter • Plass til å ha hele familien på middag • Minst to soverom • Trygghet og hjelp i det daglige når den tid kommer • Tilbud om ulike aktiviteter hadde vært flott


Hans (48), Anne (37) & 2+2 barn

Den moderne familien med mine, dine og våre barn

Rekkehus

To heltid + to deltid

Ønsker:

Nei

Nei

1.1MNOK

Større bolig med plass til alle

To sosiale avdelinger slik at barna kan henge med venner uten foreldre der

Ja

Ja

Hans og Anne bor sammen i Anne sitt rekkehus. Begge er skilt og har to barn hver. Mens Annes barn (Mari 4 år og Petter 7 år) bor hos dem nesten hele tiden (annenhver helg og en dag i uken er de hos Pappa), bor Hans sine døtre (Mia 10 år og Emilie 13 år) hos dem hver andre langhelg. Hans og Anne prøver å koordinere det slik at de har alenehelger bare de to, hvilket betyr at huset er fullt hver andre helg. Hans er lærer og Anne er IT konsulent. Begge er i full jobb. På fritiden dreier mye seg om barna og deres aktiviteter, men de forsøker å også få tid til å dyrke egne interesser. Hans har kastet seg på sykkelbølgen de siste årene og har to kvalitetssykler som er viktig for han. Anne trener på studio og bruker tid med venner. Siden hun jobber i IT bransjen forsøker hun å holde seg oppdatert på nye trender, og hun har også engasjert seg i startupmiljøene som mentor og engleinvestor. Både Hans og Anne er opptatt av design, og ønsker et hjem de kan være stolte av. Hans liker å pusse opp selv. Anne er opptatt av tekniske løsninger, og tar helst fremtidens teknologi i bruk nå.

‘’

Av og til er vi 6 og av og til bare to. Vi trenger en bolig som funker for den moderne familien og der alle føler seg velkommen.

Minst fire soverom

Eget vaskerom

Eget foreldrebad

Gjerne tilgang på gjesteleilighet

Gangavstand til skole og aktiviteter

Gangavstand til butikk

Altan eller annen privat uteplass med grei størrelse

Sosialt bomiljø med masse barn

Gode lekearealer ute

Treningsmuligheter

Tilgang på hjelp til ting som må fikses/gjøres og annen outsourcing

Forsamlingslokale til bursdager og konfirmasjon

Plass til sykler, ski og annet

High-tech bolig med kule finesser

Peis


Hege (44), Steinar (48) & 2 tenåringer

Tenåringsfamilien Hege og Steinar har to tenåringsbarn; Mia 15 år og William 18 år. De bor i dag i enebolig utenfor byen, men ønsker noe mer sentrumsnært som både funker nå mens barna bor hjemme og etter at de har flyttet ut. Både Hege og Steinar er i fulle jobber og har god økonomi. De kjøper gjerne hjelp og outsourcer en del. I dag har de vaskehjelp, og abonnerer på Adams Matkasse. Begge liker å trene, og Hege setter stor pris på å ha venner på besøk. Steinar spiller trommer i hobbyband, og løper mye i naturen. Det er viktig for dem at boligen funker på en slik måte at barna kan ha venner på besøk uten at de må dra hjemmefra for å gi tenåringene privatliv. Men det er ikke så mange år til barna bor hjemme, og når de flytter ut ønsker Hege og Steinar å kunne bruke barnas soverom til multirom. Smarte løsninger for å kunne integrere rommene i sosiale soner – samtidig som de fortsatt funker som soverom – er ønskelig.

Enebolig

To

Nei

Ja

Ja

Nei

1.6MNOK

‘’

Vi trenger en bolig som funker de årene barna bor hjemme, og til oss når de flytter ut.

Ønsker: • Moderne og lekkert designet leilighet • Sentralt med gangavstand til det meste • Minst tre soverom • Gjerne gjesteleilighet • Egen foreldreavdeling; bad, walk-in og sosialt område (kan være en lukket stue) • Moderne kjøkken • God plass til å ha besøk og ha sammenkomster • Altan eller annen privat uteplass med grei størrelse • Treningsmuligheter • Tilgang på hjelp til ting som må fikses/gjøres og annen outsourcing • Plass til sykler, ski og annet • Lagringsplass til minner etc (ikke nødvendigvis i leiligheten) • Peis


Linda (40), Lisa (12) & Laura (8)

Alenemoren med skolebarn Linda ble skilt for to år siden, og har delt omsorg (60/40%) for døtrene Lisa og Laura. I dag bor hun i familiens gamle enebolig, men ønsker en bolig som er mer økonomisk. Linda er sykepleier og jobber en del turnus. Stort sett klarer hun å koordinere vakter med ex-mannen, men av og til er det mer komplisert. Jentene har en katt som må få være med i ny bolig. Linda er opptatt av design og drømmer om en moderne og lekker bolig, men god boøkonomi er prioritet en. På fritiden prøver Linda å få til å trene fast, og hun liker å både skape kunst og gå på kunstutstillinger. Sammenkomster med venner er viktig for henne, og hun har akkurat begynt å date litt igjen. Jentene hennes er aktive med dans, korps og fotball, og krever en del koordinering og kjøring. Aller helst skulle Linda sett at de kunne komme seg dit selv med sykkel eller beina.

Enebolig

To hjemmeboende

Katt

Nei

ja

Nei

500K

‘’

Drømmer om en bedre boøkonomi, men en stor nok bolig for jentene og meg i et sosialt nabolag med andre barn.

Ønsker: • Økonomisk bolig for seg og jentene • Gangavstand til skole og aktiviteter • Gangavstand til butikk • Altan eller annen privat uteplass med grei størrelse • Sosialt bomiljø med masse barn • Gode lekearealer ute • Treningsmuligheter • Minst tre soverom • Tilgang på hjelp til ting som må fikses/gjøres og barnevakt hadde vært topp • Aktiviteter for barna i nabolaget hadde gjort hverdagen enklere • Forsamlingslokale til bursdager og konfirmasjon • Mulighet til å ha katt • Plass til sykler, ski og annet


Marius (35), Hilde (32) & 2 små barn

Den unge familien med små barn

Leilighet

To barnehagebarn

Nei

Hilde og Marius har to barn, og akkurat nå er Hilde hjemme med yngstemann (Tord, 6 mnd). Emma 3 år går i barnehagen. Paret planlegger et tredje barn innen tre år, og vurderer å ansette en au-pair. Marius er gründer av et teknologiselskap, og all fritid går med til selskapet. Han er svært engasjert i startupmiljøet, og deltar på så mye som mulig av eventer. Med jobben blir det en del reising. Hilde er utdannet lærer, og har en enklere og mer forutsigbar jobbhverdag. På fritiden står barna i fokus, og hun liker å være sammen med andre mødre og barna. Hun prøver å legge inn en fast treningsøkt i uken. Både Hilde og Marius er opptatt av klimaspørsmål, og det er viktig for dem at boligen er økovennlig. Gode søppelhåndteringsmuligheter – inkludert for spesialavfall – og kompostering settes pris på. De kunne også tenke seg å dyrke noen grønnsaker, og kanskje også ha høner. Paret er opptatt av design, men med små barn er det begrenset hvor mye de får pusset opp selv. De liker å ta i et tak, men i en travel gründerhverdag kan de se for seg å kjøpe inn hjelp. De håper å kunne fokusere mer på å være kjærester og ikke bare foreldre fremover, og drømmer om en fast date-night. Ønsker:

Nei

Ja

Nei

1MNOK

‘’

Hverdagen med småunger er travel. Barnehage, trygge utearealer og et sosialt miljø er viktig.

Rekkehus

Sosialt bomiljø med masse barn

Barnevennlig med trygge uteplasser

Minst tre soverom

Gjerne tilgang på gjesteleilighet

Eget vaskerom

Barnehage i umiddelbar nærhet

Gangavstand til skole

Gangavstand til butikk

Altan eller annen privat uteplass med grei størrelse

Treningsmuligheter

Forsamlingslokale til bursdager og annet

Barnevakt

Plass til sykler, ski og annet

Miljøvennlig bolig. Gjerne solcellepanel.

Moderne boligteknologi hadde vært kult

Tjenester som vaskehjelp, handling og hjelp til diverse er interessant


Joakim (26) & Una (28)

Det unge paret uten barn Joakim og Una er samboere, og bor i dag i leid leilighet. Una ble ferdig med studiene for tre år siden og jobber med finans. På fritiden trener hun mye, og liker å være sammen med venner. Joakim ferdigstiller sin master i sosiologi nå, og jobber deltid i offentlig sektor der har jobbtilbud når han er ferdig. Han trener også mye på fritiden, og konkurrerer gjerne i ulike løp. Joakim liker også å lese, og har en stor boksamling. Begge to prioriterer å putte penger i reising og opplevelser. Una og Joakim ser for seg å få barn innen fem år, og gleder seg til det, men før de får barn vil de leve livet og benytte seg av aktiviteter og tilbud byen byr på. De er også opptatt av design, og pusser gjerne opp selv. De har ikke behov for mye tillegstjenester i dag, men kan godt se for seg å benytte seg av for eksempel vaskehjelp på sikt.

Leid leilighet

Nei

Nei

Nei

Ja

Nei

700K

‘’

Vi skal kjøpe vår første leilighet og drømmer om en sentral moderne bolig som også funker en stund når vi får barn

Ønsker: • Moderne leilighet • Grei boøkonomi • Minst to soverom • Stue/kjøkken med plass til middagsbesøk • Sentral beliggenhet • Egen uteplass • En leilighet der de fortsatt kan bo noen år når de blir foreldre • Treningsmuligheter • Plass til sykler, ski og annet


INSPIRASJON MOOD BOARDS OG MARKEDSRESEARCH


TILBU D EKSEMPLER

FYSISK AKTIVITET

• YOGA • MEDITASJON • STYRKETRENING • DANS • GOLF • SVØMMING • SYKLING • TURER I NATUREN • SEILING • JOGGING • FISKING • SURFING • TENNIS • KAMPSPORT • SKI • PT • +++


TILBU D EKSEMPLER

SOSIALT SAMLENDE

• ØLBRYGGING • KOR • BAND • MAT-/VINKURS • KORTSPILL • KUNST / WOORDWORK • SYLTING / SAFTING • HÅNDARBEID • HØNER / BIER • BUNADSSØM • FOTOKLUBB OG ANDRE KLUBBER • FOREDRAG / UTDANNING • TEMAREISER • KINO/TEATER/GALLERI • FELLESMIDDAGER / -FESTER • DRIVHUS • DATAKURS OG ANDRE KURS


TILBU D EKSEMPLER

TJENESTER BOLIG

• FLYTTING • VARETRANSPORT (ny sofa etc) • HUS- / KLESVASK • INTERIØRDESIGN • MALING / OPPUSSING • HÅNDTVERKERE • MØBELMONTERING • RYDDING • OMMØBLERING • HAGEARBEID • SMÅJOBBER • SKIFTE DEKK • VANNE PLANTER • HANDLING (matvarer / store ting) • MATLAGING • CATERING • SKIFTE PÅ SENGER • PYNTING TIL HØYTIDER


TILBU D EKSEMPLER

OMSORG & VELFERD

• CONSIERGE (bestillingshjelp etc) • FRISØR • BARNEPASS • STYLIST (SHOPPING) • FYSIOTERAPI • HJEMMEHJELP • DYREPASS • MANIKYR / PEDIKYR / FOTPLEIE • MASSASJE • AKKUPUNKTUR • TURVENN • BESØKSVENN • REISEBOOKING • MATLAGING • PERSONTRANSPORT • GRUPPETRANSPORT


TILBUD FASILITETER EKSEMPLER

I NABOLAG

• TRENINGSROM • BARNEHAGE • GJESTELEILIGHET • FESTLOKALE • DRIVHUS • LEKEPLASS • HOBBYROM • BADSTUE • BASSENG • EKSTRABODER (LAGER) • ZENHAGE • BIBLIOTEK • SAMLINGSROM / CAFÉ • NAUST • SYKLER (LEIE) • BILER (LEIE) • HÅNDTERING AV ALT AVFALL • SOLCELLEPANEL • SMART TEKNOLOGI


ARTUPS HVA FINNES

OMSORG / HELSE

MAT

ALLEREDE?

BOLIG Det er masse selskaper i

ENERGI OG SENSORER

Norge og internasjonalt som leverer spennende tjenester. Her er et utvalg som kan inspirere. Logoene er klikkbare fra PPT slide oversendt (IKKE fra PDF). Alle selskaper er også tilgjengelig her:

ØKO-TJENESTER OPPLEVELSER OG KURS

http://bit.ly/2WabuH3 For å gjøre research på selskapen, er Crunchbase og Owler gode kilder:

ANDRE

VELVÆRE


ARTUPS HVA FINNES

MAT

OMSORG / HELSE

ALLEREDE?

Hu sk: BOLIG

Det er masse selskaper i Norge og internasjonalt som leverer spennende tjenester. Her er et utvalg som kan inspirere. Logoene er klikkbare fra PPT slide oversendt (IKKE fra PDF). Alle selskaper er også tilgjengelig her:

m h ar o s s p u t r a t s D e f le s t e o p i e r av k r e e g r o N ly k ke s j o n ale s a n r e t n i e l l sukse ssfu l i co n i S a r f e t f o ( s t ar t u p s

ENERGI OG SENSORER

ØKO-TJENESTER

Val ley )

http://bit.ly/2WabuH3 For å gjøre research på selskapen, er Crunchbase og Owler gode kilder:

ANDRE

OPPLEVELSER OG KURS

e n e r a s jo n M , G , e s s a tk a M r, A d a m s e O to v o, T ib b e e h j e lp e r all k s a V g o l ia lo n Fo o d o r a , K o VELVÆRE k o p ie r.


INNOVERE HVORDAN BYGGE INNOVASJONSKULTUR?


FOKUS CORPORATE VS STARTUP

Innovasjon = Ustabilitet •

DNA’et til en corporate er stabilitet

DNA’et til startups er innovasjon

Innovasjon handler om endring som per definisjon er ustabilitet

For å innovere må man tørre å bringe ustabilitet inn!

Umulig om det ikke er forankret GODT i toppledelsen

Ledere må vise med hele seg at de ØNSKER innovasjon

Innovasjon må fast-trackes og få frihet utenfor byråkrati

Rette typen ansatte må sikres (krever oftest nye ansatte)

Stor takhøyde for å feile er vesentlig – «celebrate failures»

Husk: 90% av innovasjon dreier seg om kultur


FOKUS VEIER MOT MÅL

Å innovere i Corporates •

EIR (Entrepreneur in residence) >> Hvem? Mandat?

Intraprenører >> Hvordan identifisere?

Inkubator- / Akselleratorprogram (for interne eller eksterne)

Egen startuplab >> Modell? Eierskap? Gründerteam?

Power Couples >> Finne startups man teamer opp med

Utplassering >> Plasser ansatte ut i startups

Uavhengig av modell - rette folk er kritisk viktig. Innovasjon kan ikke overleve i stramme corporate strukturer. Fristilte enheter er vesentlig, og alt må være 100% forankret i toppledelsen. Om man skal innovere selv, teame opp med startups eller kickstarte en ekstern startup er en viktig diskusjon.


FOKUS FOLK OG

Menneskene

KOMPETANSE •

Rekrutter gründerhodene >> Hvordan tiltrekker man seg disse?

Identifiser Intraprenørene >> Hvordan lokke disse frem?

Incentiver innovasjon >> Ansatte gjør det som måles

Innovasjon skjer ikke uten diversifiserte team >> Mangfold!

Styrene må endres >> Hvor mangfoldig på type + bakgrunn i dag?

Bruk Mentorer og Advisory Boards >> Nye perspektiv

Kommunikasjon – internt og mot startup miljøer – er kritisk viktig


FOKUS VIKTIGE SPØRSMÅL

The WHY? OG NOEN TIL . . . •

HVORFOR er alltid nøkkelspørsmålet. Så hvem? Deretter hvordan?

Hva er trendene nasjonalt og internasjonalt?

Finnes det leverandører i dag? Hvordan gjør de det?

Hvordan kan vi teste behovet, og hva er MVP i dette caset?

Skal vi levere selv, inngå partnerskap eller outsource?

Kan det etableres som egen startup? Hvem er gründeren?

Finnes det støtteordninger (Skattefunn, Innovasjon Norge IFU etc)?


”UTFORDRINGEN ER IKKE Å UTVIKLE NYE IDEER, MEN Å KVITTE SEG MED DE GAMLE” - John Maynard Keynes -

Profile for futuretalks

Bate Hacks  

Bate Hacks  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded