Page 1

Het succesvolle sterren dansen op het ijs is weer begonnen. Vol trots presenteert de zender de 13 topkandidaten die het deze editie op de schaats tegen elkaar op gaan nemen:

Zo ken je Babette: in 1990 speelde Babette in Goede Tijden Slechte Tijden. Daarna was ze in enkele films te zien en in musical.

1


Zo ken je Beau: Beau is acteur, schrijver, producent en SBS 6 presentator.

2


Zo ken je Danny: als 12 jarige speelde hij in Ciske de Rat de show. Naast acteur ken je hem als zanger en musicalster. Vanaf 2011 is Danny SBS 6 presentator. Helaas moest Danny door een blessure Sterren Dansen Op Het IJs verlaten!

3


Zo ken je Inge: ze is Nederlandse topzwemmer. Ze heeft bij de Olympische Spelen van Sidney in 2000 maar liefst drie gouden plakken te winnen. Tot zij in 2007 haar zwem carrière beÍindigde, zet zij nog veel prijzen op haar naam. Tegenwoordig zet zij zich in als ambassadrice in voor het KiKa Kinderfonds.

4


Zo ken je Jenny: zij is de oudere zus van Jan en Monique Smit.

5


Zo ken je Kim: Kim won het tweede seizoen van Holland's Next Top Model en is vervolgens als model aan het werk gegaan. Ook nam zij deel aan programma's als Waar is de Mol? en Expeditie Robinson.

6


Zo ken je Michael: Van 1994 tot najaar 2007 was Michael actief als professioneel wielrenner.

7


Zo ken je Monique: Zij was te zien in de reallifesoap van haar broer, Gewoon Jan Smit en al snel werd duidelijk dat hij niet het enige gouden keeltje van de familie heeft. Naast zangeres is zij presentatrice van het programma Z@pp Kids Top 20.

8


Zo ken je Ralf: in 2009 won hij met zijn nummer Click Clack het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev. Daarnaast danste hij in de musicals Tarzan en Beauty and the Beast en spreekt hij de stemmen van verschillende kinderseries in.

9


Zo ken je Remy: Remy is Thai bokser en drievoudig winnaar van de K1 World Grand Prix. In 2007 werd hij ereburger van Amsterdam, omdat hij de politie had geholpen bij een arrestatie. Remy heeft verder een sportschool, Bonjasky Academy.

10


Zo ken je Sieneke: In 2007 bracht Sieneke al een cd uit, maar het grote publiek kent haar vooral sinds haar deelname aan het Nationaal Songfestival in 2010. Helaas bracht zij het daar in Oslo niet verder dan de halve finale, maar haar zangcarrière gaat inmiddels als een trein.

11


Zo ken je Tim: In 2007 deed Tim mee aan So You Wannabe a Popstar, waarbij hij vijfde werd. Daarna bracht hij al een aantal singles uit en maakte hij zijn acteerdebuut in de film De hel van 63.

12


Zo ken je Vivian: Ze is presentatrice bij een paar zenders. Ook heeft zij een eigen kledinglijn voor zwangere vrouwen en ze is schrijfster.

13


De bekende Nederlanders die hebben toegezegd om mee te doen aan Sterren Dansen op het IJs vormen een gevarieerd gezelschap; van modellen, tot zangers en topsporters. De meesten van hen zijn al begonnen met trainen en zijn bloedfanatiek. Ze zetten alles op alles om de strijd op het ijs met elkaar aan te gaan. Sterren dansen op het ijs is een bijzonder progamma dat laat zien hoe moeilijk kunstrijden op schaats werkelijk is. Zes mannelijke en zes vrouwelijke bekende Nederlanders binden dit keer de ijzers onder. Elke BN’er wordt gekoppeld aan een professionele ijsdanser van Holiday on Ice die hem of haar persoonlijk traint en begeleidt. Aan het eind van elke aflevering valt er een koppel af op basis van het oordeel van de jury en stemmen van de kijkers thuis. Al enkele BN’ers hebben het avontuur moeten verlaten! Kijk dus elke vrijdag om 20.30 uur sterren dansen op het ijs!

14


Babette En Gabriel

Danny En Kristen

15


Inge En Matteo

Jenny En Ryan

16


Kim En Kevin

Michael En Darya

17


Monique En Joel

Ralf En Ally

18


Remy En Kellyn

Sieneke En Ryan

19


Vivian En Nick

Nance En Gerard

20


X FACTOR is terug! Elke vrijdagavond kun je het programma zien op RTL 4 om 20.30 uur. Je ziet dan spectaculaire audities vanuit de HMH. De jury van 2011 bestaat uit:

21


Angela Groothuizen is een Nederlandse zangeres en presentatrice. Ze werd bekend bij het grote publiek als zangeres in de Dolly Dots. Na het uiteenvallen van de band is ze begonnen met het maken van televisieprogramma's. Dit deed ze jarenlang bij de AVRO. In het voorjaar van 2009 en 2010 was Angela voor het eerst te zien als jurylid op televisie bij X Factor op RTL4. Ook was Angela in 2009 te zien in RTL Boulevard als vervangster voor Albert Verlinde. Tevens maakt Angela deel uit van de groep RTL-presentatoren die het zomerprogramma Ik kom bij je eten presenteert. Ook presenteert ze bij RTL4 een nieuw tv-programma, "SOS Verbouwing". Ook was ze coach in het RTL4-Programma The voice of Holland.

22


Eric van Tijn is letterlijk in de studio opgegroeid. Tijdens zijn schoolperiode speelde hij in verschillende bandjes mee. Na de vwo ging hij naar het conservatorium waar hij compositie, piano en arrangeren studeerde. In die tijd maakte hij samen met Patricia Paay zijn eerste platenproductie. Bij het publiek is Van Tijn vooral bekend als jurylid van de televisieprogramma's Idols en natuurlijk X factor. Ook heeft hij Edsilia Rombley onder zijn hoede genomen voor het Eurovisiesongfestival 2007. Tevens werkte hij met zijn band mee aan de live tv-finale van X factor, en de tv-programma's Tarzan en Op zoek naar Evita.

23


Na zijn eigen zangcarrière begon hij in 2005 samen met RenÊ Froger en Gerard Joling de gelegenheidsformatie De Toppers, waarmee jaarlijks wordt opgetreden in de Amsterdam ArenA. In 2009 vertegenwoordigen De Toppers Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in Moskou, waar ze niet tot de finale doordringen. Zij zingen daar het nummer "Shine", dat door Gordon zelf geschreven is. In het najaar van 2007 startte Gordon bij RTL 4 met het programma Gillend Naar Huis. Ook was hij in 2010 jury lid bij X-factor net zoals dit jaar!

24


Stacey Rookhuizen richtte in 2002 het bedrijf Stacey Records op om onbekend talent de mogelijkheid te bieden om een eigen cd uit te brengen. In 2006 won Rookhuizen de Bart Award, een prijs van jongerenomroep BNN voor mensen die het onmogelijke mogelijk maken. In dat zelfde jaar bracht ze diverse albums uit! Ze is ook bekend geworden door haar regelmatige optredens als jurylid bij popprijzen. Ook staat ze als gastdocent voor de klas bij diverse hoge scholen in Nederland waaronder de Rockacademie. En was ze in 2009 en 2010 samen met Eric van Tijn, Angela Groothuizen en Gordon jurylid bij X Factor, een talentenjacht van RTL4 net zoals dit jaar.

25


Presentatie wordt gedaan door:

In 2006 maakte ze de overstap naar RTL Nederland. In hetzelfde jaar was ze kandidaat in Dancing on Ice. In het seizoen 2006/2007 presenteerde ze ook X Factor. In het seizoen 2007/2008 presenteerde ze Idols 4 samen met Martijn Krabbé. Op 11 oktober 2007 ging de film Alles is Liefde in première, waarin ze een van de hoofdrollen speelde. In 2008 ging ze het programma Million Dollar Wedding presenteren. In oktober 2009 kwam Van Dijk met een vervolg van Ushi en van Dijk, het programma, Ushi & Dushi waarin ze als de Antilliaanse Lucretia Martina te zien was. 1 jaar later (2010) kwam na een nieuw typetje: de Amsterdamse Loes. Loes is tevens het laatste typetje van Van Dijk, zij is in het programma Ushi & Loesie . Wendy presenteert X –factor met Martijn Krabbe!

26


Als zoon van acteur en regisseur Jeroen KrabbÊ begon hij als 19-jarige zijn mediacarrière bij het programma Popformule. Later presenteerde hij onder meer programma's als In Holland staat een huis, Idols en Dancing on Ice. Ook was hij op de radio te horen met de TROS programma's Nationale Hitparade, Wereldhits, Dancetrax en Nachtwacht. Natuurlijk doet hij dit jaar net zoals elk jaar samen met Wendy van Dijk de presentatie van X-factor

27


X Factor is een van oorsprong Engels televisie talentenjacht programma, dat in Nederland startte in oktober 2006 op RTL 4 en gepresenteerd werd door Wendy van Dijk. Sinds het tweede seizoen, dat vanaf januari 2009 te zien was, is de presentatie in handen van Wendy van Dijk samen met Martijn KrabbĂŠ. Het eerste seizoen Xfactor werd in plaats van Idols gezet. Idols moest weer even worden opgewarmd om het jaar daarop meer en betere talenten te krijgen. Het eerste seizoen werd slechter dan verwacht ontvangen. Nadat een seizoen later het vierde seizoen van Idols op televisie kwam, bleek dat niet echt een succes te zijn. Idols kwam niet meer op de buis. RTL 4 besloot X-Factor nieuw leven in te blazen. Het concept werd helemaal veranderd dan het eerdere seizoen en met succes. Het tweede seizoen werd beter bekeken dan de voorgaande Idolsseizoenen en sindsdien komt X-Factor jaarlijks terug. X-factor is nu elke vrijdag om 20.30 uur te zien op rtl 4! (moet je toch gaan kiezen tussen sterren dansen op het ijs en X-factor)

28


De een loopt in dure merkkleding. De ander heeft het liefst versleten kleren aan. Veel jongens dragen broeken die een paar maten te groot zijn. Hippe meiden trekken ‘s morgens een heupbroek of ruitjesrok uit de kast. Iedereen doet op zijn eigen manier mee aan de mode. Als iets in de mode is, dragen veel mensen het. Je ziet bepaalde kleren of kleuren veel op straat, op school of in een aantal kledingwinkels. Er zijn verschillende soorten mode. Daarom ziet niemand er het zelfde uit!

Tip: Natuurlijk kan je kleren dragen die in zijn als je ze leuk vindt! Maar het leukste is om je eigen kledingstijl te maken. Zo zie je er altijd anders en speciaal uit!

Kleren zeggen iets over de persoon die ze draagt. Door kleding kun je natuurlijk allereerst zien of het een meisje of jongen is. Jongens dragen nu eenmaal bijna nooit een jurk! Je kunt ook zien van wat voor muziek die persoon houdt. Zie je bijvoorbeeld iemand met wijde kleren aan en een muts of pet op zijn hoofd, dan houdt diegene vast van hiphop. Dus aan kleren kan je van alles zien!

29


Mode is iets dat veel mensen op hetzelfde moment mooi en leuk vinden. Kleren die het ene moment nog in de mode zijn, kunnen na een paar maanden alweer uit zijn. Tegenwoordig moet je veel geld hebben om de nieuwste mode te kunnen volgen. Maar ook voor minder euro’s er modieus uitzien, volgens de laatste mode. Sommige kleding merken maken de mode van grote modeontwerpers een beetje na. Die kleding wordt dan voor minder geld verkocht. Tweedehands kleren kunnen ook heel hip zijn. Vooral als je ze combineert met kleding van de nieuwste mode. Kledingstukken zijn wel eens een tijdje helemaal uit de mode. En ineens loopt iedereen er weer mee rond. Een goed voorbeeld is de legging, vroeger werden die veel gedragen maar daarna zeiden ze dat die nooit meer in mode zouden zijn. En nu is de legging weer helemaal in! Kleuren kunnen ook in de mode zijn. Sommige combinaties van kleuren horen bij een bepaalde tijd. Paars en oranje zag je bijvoorbeeld veel in de jaren zeventig.

30


Bijna iedereen heeft een spijkerbroek. De spijkerbroek is zo gewoon, dat het lijkt of hij altijd al bestond. Toch is dat niet zo. Pas sinds de jaren zeventig is de spijkerbroek in Europa te koop. Veel mensen vinden de spijkerbroek een handig kledingstuk. De broek zit lekker en je kunt hem met allerlei kleuren combineren.

31


De spijkerbroek zit lekker!

De spijkerbroek kan je met alles combineren!

combineren!

32


Hoe zou ik mezelf noemen als ik model was? Gewoon Maartje? Maartje als model….. dat klonk niet. Mandy dan? In ieder geval moest het met dezelfde letter zijn als de begin letter van mijn naam. Ma….Mo….Mi…. Miranda. Zo op z’n Engels klonk het mooi. ‘And now……Miranda on the catwalk with a lovely coat for a unique fabric’. Ik giechelde. Wat sta jij nou te doen? Betrapt! Door die stomme Roxy uit me klas. Meestal sloop ze zo stil mogelijk achter je aan de toiletten in. Ze maakt er een sport van om je te laten schrikken. Als je je stond op te maken, dook ze ineens achter je op en fluisterde de meest vreselijke dingen in je oor. ‘achterlijke make -up was het dan. Je denkt misschien dat ze er goed uit ziet, maar ze lijkt een spook die een gang door het riool heeft gemaakt. Er is niks zei ik en glipte langs haar heen de gang op, waar het erg druk was. Vandaag wilde ik echt niet horen hoe lelijk ik was. Je lippenstift is te fel riep ze me achterna. ‘Dat staat belachelijk.’ Roxy was zelf niet bepaald moeders mooiste. Haar puntige neus kwam heel dicht bij haar dunne bovenlip. Als ze lacht, leek haar mond net een fietsenstalling. Haar lange, stroblonde haar hing vaak sliertig om haar magere schouders en de kleren die ze droeg…. Nou ja, het waren bizarre combinaties. Roxy beschouwde zichzelf als kenner op gebied van mode en make-up.

33


Ze had al vaak verkondigd dat ze modeontwerper zal worden in Parijs, maar dat was natuurlijk een lachertje. Wie zou Roxy nou willen hebben? Ze zag er niet uit. Ze leek meer op een verdwaalde boerenmeid met armen en benen als harken.

Ik kon het die middag niet laten om naar Roxy te staren. Ze zat schuin voor me. Vandaag droeg ze een hele wijde, witte broek met daaronder zwarte, halve laarsjes met een hak. Die waren nog van haar moeder geweest zei ze trots. Een zacht zwart kort vestje met daaronder een kort, rood shirtje maakte haar outfit compleet. Ze had plukjes rood nephaar tussen haar eigen haar gevlochten en ze had zwarte ogen en felrode lippen. ‘je moet je eigen mode maken” had Roxy al vaak gezegd (Eigenlijk heeft ze daar wel gelijk in!) en niet afhankelijk zijn van mode in Parijs of Milaan. Je moet uniek durven zijn! Een ding was zeker, hoe vreselijk Roxy zich gedroeg, ze was inderdaad uniek! Ik hield het voorlopig maar bij een spijkerbroek, een T-shirt en mijn favoriete gympies, dat was altijd goed. Wat heb je felle lippenstift op dat doe je anders nooit, zij Linda, die naast me zat. `dat doe je anders nooit’ pffft. Altijd het commentaar van iedereen als je een iets anders deed dan zij verwachten. Ik keek naar Tim en onze blikken kruisten elkaar toevallig! Het duurde misschien een seconde, al leek het veel langer te duren. Toen glimlachte hij. Ik lachte terug en voelde me meteen een stuk beter!

34


Toen ik naar huis ging, liep ik langs een nieuwe winkel. En daar zag ik in de etalage een droom van een jas! De jas had enkele hardroze lusjes en een brede kraag en zou tot aan mijn enkels komen. Echt een jas om je in te verstoppen. Ik zocht naar de prijs, maar er stond niets bij. Wil je hem misschien passen?, vroeg een vriendelijke verkoopster nadat ik ook binnen in de winkel enkel malen om de jas heen was gedraaid. Toen ik de jas aantrok leek het net of hij voor mij was gemaakt. Tweehonderd vijfenzeventig euro zei de verkoopster. Een koopje. Wauw zei ik! Om mooie mode te dragen was geld nodig maar met vijftig euro per maand kleedgeld kwam je niet zo ver als je vijftien was, en mijn ouders waren niet van plan om mee te betalen. Voor die jas zou ik dus minstens vijf maanden moeten sparen. Grote kans dat ik dan te laat was. Ga maar werken zeiden mijn ouders als ik er weer naar vroeg.

35


Maar ik vertikte het echt om achter de kassa te gaan zitten of vakken te gaan vullen. Zulk dom werk. Op de terugweg ging ik langs de supermarkt omdat ik honger had. Omdat ik wel eens toe was aan iets anders dan de oude, vertrouwde krentenbol koos ik voor de luxe croissant. Hey Maartje! Het was Roxy. In een gewoon groen jasje van de supermarkt zonder make-up met haar haren in een staart. Ik wist niet wat ik zag! Hey zei ik verbouwereerd. Ik wist niet dat jij hier werkte. Al een tijdje. Ik spaar voor Parijs.

36


Ze lachte stralend waarbij me weer opviel wat een grote mond ze eigenlijk had. Ze boog zich naar voren en fluisterde: ik moet en zal die modeshow live zien dit jaar. Valt het mee achter de kassa? vroeg ik. Oh ja zei ze. Weet je wie hier ook werkt? Tim. Het was geen seconde later en ik wist het zeker om daar te gaan werken. Eigenlijk is het best handig ik werk er natuurlijk om bij Tim te zijn en dan verdien ik nog eens wat geld!

Ik kon er gelijk aan de slag. Het zou zeker twee maanden duren voor ik het geld bij elkaar had voor de jas. Af en toe liep ik langs de winkel, de jas bleef me trekken. Als ik het geld had zou ik hem dan kopen? Ik zou met mijn eerste verdiende geld alvast een aanbetaling kunnen doen‌. Toen stelde ik me de reactie op school voor. Zouden ze mij uitlachen of juist bewonderen? Misschien kon ik beter een paar nieuwe shirts kopen of nieuwe schoenen. Ik was wel weer toe aan nieuwe gympen. Met dat geld kon ik er zelfs nog een nieuwe broek bij kopen. Voorlopig bleef ik in de supermarkt werken. Roxy bleek best mee te vallen.

37


Ze was veel aardiger dan dat ik dacht, ondanks haar idiote opmerkingen en haar bemoeizuchtige opmerkingen. Ze had inderdaad verstand van make-up en bood aan om mij een keer op te maken. Je bent niet een klassieke schoonheid, zei ze zaterdag na het werk toen we naar mijn huis gingen. Maar dat ben ik ook niet hoor! Iedereen is mooi op z’n eigen manier. Toen we naar huis liepen vroeg Roxy, mag ik even in je kledingkast kijken? Even later waren we op mijn kamer. Ze keek in mijn kledingkast. Maar ze was er snel doorheen. Er hangt niet veel leuks in. Je zou lila moeten dragen of knalroze dat staat goed bij je bruine ogen. Ze haalde een Frans tijdschrift uit haar tas, kijk dit zou ik graag willen showen! Ik keek naar het model met de kleding wat Roxy wilde showen! Het model was broodmager! Ik bladerde erdoorheen. Ik heb een mooie jas gezien, zei ik en noemde de naam het winkeltje. Ken je het? Haar mond viel open, die jas? Die is waanzinnig! Zo mooi! Ik knikte. Die kleur zou je wel goed staan maar‌. Ze keek bedenkelijk. Jij draagt nooit zulke kleding. Ik haalde mijn schouders op. Een keer moet de eerste keer zijn. Hij is nogal duur, dat is dus ook de reden dat ik in de supermarkt werk. Roxy lachte. En vanwege Tim natuurlijk, zei ze, ik heb het wel gezien hoe jullie naar elkaar keken. Ik bloosde. Ze bekeek me onderzoekend. Je haar zit vreselijk, weet je dat? zei ze, als altijd weer complimenteus. Je zou het zo moeten knippen, ze tikte op de voorkant van het Franse tijdschrift waar een model met heel mooi krullend glanzend haar stond. Ik weet het niet hoor, zei ik aarzelend. Roxy keek me recht in de ogen. Als je haar goed zit, je bent goed opgemaakt en je hebt die jas aan dan zie je er fantastisch uit.

38


En dan voel je ook beter, zei Roxy met een overtuigende stem. Je moet uniek durven zijn. Ik keek in de spiegel, naar mijn donkere haar dat ik altijd in een staart droeg en mijn gewone spijkerbroek, gewone T-shirt en gewone gympies. De waarheid was dat ik er heel saai en gewoon uitzag. En daar had ik eigenlijk meer dan genoeg van! Ik keek naar Roxy, naar haar brede lach en haar zonnige, frisse, gekke kleding. En ineens wist ik het zeker. Ik zou het doen. Ik zou die jas kopen. En het zal me fantastisch staan!

39


Elke week is er een colom over wereld natuur fonds. Waar elke keer een nieuw dier in voor komt. Deze week is dat de tijger! De tijger is de grootste kat op aarde. Hij speelt een belangrijke rol in het evenwicht van de natuur. En ook in de cultuur van veel mensen in AziĂŤ. Dit jaar helemaal.

40


Van 14 februari 2010 tot 2 maart 2011 is het volgens de Chinese kalender het Jaar van de Tijger. De tijger staat in de Chinese dierenriem voor kracht, macht en moed maar ook voor kwetsbaarheid. De tijger spreekt tot de verbeelding en verdient onze bescherming.

Er zijn nog maar zo’n 3200 tijgers over in het wild. Drie ondersoorten van de tijger, de Balinese, Javaanse en Kaspische, zijn al uitgestorven en een vierde, de Zuid-Chinese, is al jaren niet meer gezien. Sommige tijgerreservaten zijn brutaal leeg gestroopt. Als we niet uitkijken zijn over twaalf jaar, het volgende jaar van de tijger, de tijgers uitgestorven in het wild. Help mee om de tijger en zijn leefgebied te beschermen. Word donateur van het WNF!.

Het Wereld Natuur Fonds wil dat er in dit Jaar van de Tijger op het hoogste niveau maatregelen worden afgesproken, ĂŠn uitgevoerd, om de bescherming van de tijgers op deze wereld drastisch te verbeteren. Zodat er in het volgende Jaar van de Tijger, 2022, twee keer zoveel tijgers zullen zijn als nu.

41


Want dat kan. Een kat is een kat. Hij kan er weer snel bovenop zijn als hij zelf, zijn prooi en zijn leefgebied maar goed worden beschermd door de mens. !!!!!

Help mijn ouders!

42


Het is helemaal niet zo logisch dat de meeste mensen goed leren lezen en spellen. Honderd jaar geleden konden veel mensen in Nederland het niet. In sommige arme landen leren veel kinderen helemaal niet lezen! Praten en luisteren leren peuters bijna vanzelf. Lezen en schrijven leer je niet vanzelf, daar moet je veel moeite voor doen... Heel veel kinderen leren eerst letters en kleine woordjes in groep 3. Aan het eind van groep 3 kunnen ze een boekje lezen. Maar er zijn ook kinderen, waarbij het niet goed gaat. Ergens gaat het fout. Deze kinderen lezen heel langzaam. Soms maken ze veel meer fouten bij het lezen. Sommige volwassenen hebben nooit goed leren lezen en schrijven. Er zijn veel volwassenen die geen krant kunnen lezen of een briefje kunnen schrijven! Als een kind niet goed leert lezen en schrijven kan het zijn dat hij of zij dyslexie heeft.

Dys betekent: niet op de goede manier Lexie betekent: met geschreven taal om kunnen gaan Dyslexie betekent dus dat het lezen en (of) schrijven moeilijk gaat. Niemand kan er iets aan doen dat je dyslectisch bent!

Knappe mensen hebben ontdekt, dat er bij dyslectische mensen in de hersenen iets anders gebeurt dan bij mensen die niet dyslectisch zijn.

43


Dat hebben ze gezien op hele speciale foto's van de hersenen (dat noem je een scan). Ook hebben ze kunnen meten dat hele kleine stukjes van de hersenen van dyslectische mensen anders werken.

Het is niet zo dat de hersenen niet goed werken. Alleen het stukje van je hersenen wat voor taal belangrijk is werkt een beetje anders. Dat gaat niet over. Je blijft dyslectisch, je hele leven. Maar ... je kunt er vaak wel veel aan doen! Je kunt veel leren, waardoor je er niet zo veel last van hoeft te hebben. Daarover later meer.

Je merkt er vaak niets van tot je naar school gaat. Je hebt een goed verstand. Je kunt veel. Op school gaat het dan toch niet zo goed als iedereen verwacht. Soms merkt de juf in de kleuterklas al dat een kind een paar dingen erg moeilijk vindt. Rijmen kan moeilijk zijn. Of het onthouden van de namen van de kinderen uit je groep. Of het onthouden van de namen van de week. Het onthouden van meer dan ĂŠĂŠn opdracht tegelijk. Eigenlijk zou de juf dan al heel erg goed moeten gaan opletten. Dan komt een dyslectisch kind in groep drie. Eerst gaat het goed. Maar na een paar weken of maanden blijft het kind veel letters fout schrijven. Of het lezen lukt niet goed. Het lijkt soms of een dyslectisch kind lui of slordig is. Maar dat is niet zo!

44


Het kind doet juist heel erg zijn best. Want het wil juist erg graag goed leren lezen en schrijven! Het lukt alleen niet, terwijl andere kinderen het wel kunnen. Dat geeft een heel vervelend gevoel. Als het steeds weer niet lukt, is lezen en schrijven niet leuk meer. Het is gewoon rot. En wat gebeurt er als je iets niet leuk vindt? Je doet het liever niet meer! Je leest liever geen boek. Je schrijft liever niet. De kinderen die lezen en schrijven makkelijk en leuk vinden, doen dat wel. Zij lezen en schrijven vaker. Daardoor leren zij het nog beter. Het kind dat dyslexie heeft komt steeds meer achter...

Je vindt lezen en schrijven niet leuk. Dus doe je het zo min mogelijk. Je bent bang dat het toch niet lukt. Bovendien zijn de boekjes ook niet leuk. Want die boekjes met korte zinnetjes zijn gewoon niet spannend. Thuis doe je ook liever andere dingen. Lezen doe je alleen maar als het moet... Daardoor raak je steeds verder achter. Je kunt dan ook bij rekenen en bij andere vakken vaak de opdrachten niet goed begrijpen. School wordt daardoor steeds minder leuk. Want het gaat gewoon niet goed.

Het gaat niet vanzelf, dat is duidelijk. Iemand die verstand heeft van dyslexie kan je helpen. Want de meeste kinderen met dyslexie kunnen goed leren lezen en spellen! Je kunt leren lezen en spellen door veel te oefenen. Maar het oefenen moet wel zo gebeuren dat het voor jou helpt. Want niemand is hetzelfde. Alle dyslectische kinderen zijn weer anders.

45


Bij de spelling kun je leren welke taalregels er zijn. Daar kun je mee oefenen. Je moet het stapje voor stapje doen en heel, heel vaak. Bij het lezen moet je super leuke boekjes uitzoeken! Je vader of moeder mag best een stuk voorlezen. Als je het dan hardop naleest, gaat het veel beter! Je weet dan al waar het over gaat. En je hebt de namen en de moeilijke woorden al gehoord. Het is ook heel erg goed als je vader of moeder je veel voorleest. Uit een heel spannend boek natuurlijk. Een boek wat je zelf nog niet goed kunt lezen. Voorlezen is niet kinderachtig, het mag zeker tot aan de middelbare school! Je leert er namelijk veel van. Je leert nieuwe woorden (je woordenschat wordt groter). Kinderen die veel worden voorgelezen worden zelf ook beter in begrijpend lezen! Dat komt omdat je meer lees-ervaring krijgt.

46


1

Jason, Julia en Rick zijn dol op avontuur. Een villa boven op de rotsen, vol mysterieuze kamers met geheimzinnige sleutels. Een deur die achter een kast verborgen zit en die niet lijkt open te gaan. Maar toch willen Julia, Jason en Rick de deur open maken'

47


2

De twaalfjarige Britt uit de bestseller Dat heb ik weer! Is dol op testjes maken. Over dieren, mode, vriendschap of verliefdheid - je kunt het zo gek niet bedenken of Britt maakt er wel een testje bij.

48


3

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

49


4

Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen!

50


5

Torak en wolf – Avonturen in het Hoge Noorden is het derde deel in de spannende reeks Avonturen uit het Magisch Verleden. Het verhaal neemt je duizenden jaren mee terug in de tijd, naar een wereld vol mysterieuze krachten waar alleen de sterkste overleeft.

51


6

Rosa's hart ligt in de kreukels, nu het echt uit is met Neuz, maar ze bindt het dapper met touwtjes en plakband aan elkaar. Als je droom niet uitkomt, moet je een nieuwe zoeken, toch? Maar dromen liggen niet voor het oprapen. Net zomin als liefde en geluk. Je kunt je er hoogstens voor openstellen. En dat doet Rosa. Moet je altijd voor je droom blijven gaan, of is er een moment dat je hem los moet laten? Kunnen nachtmerries je iets vertellen, of zelfs voorspellen?

52


7

Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een leeg dagboek. In Het leven van een Loser vertelt Jeff Kinney het verhaal van een onvergetelijke antiheld.

53


8

Alles wat kinderen meemaken in groep acht* Voorbereiding op de brugklas: schoolkeuze, het belang van de Cito-toets* Hoe combineer je topsport en school en een sociaal leven?* Vlot leesbaar, in dagboekvorm Fleur zit in groep 8 en houdt een dagboek bij, of beter gezegd Een Belangrijke Dingen boek. Daarin schrijft ze over wat ze meemaakt in het laatste jaar op de basisschool, zoals de Cito-toets, het naderende afscheid en haar turncarrierre.

54


9

Gi-ga-geitenkaas, de hele wereld is in rep en roer! Ja, het is bijna zover: de Olympische Spelen. Opa Wervelwind stuurt mij naar Ratfurt om verslag te doen van de Spelen. En niet zomaar een verslag, nee... voor de tv! Piep, en ik heb cameravrees! Zodra de camera aan gaat, ben ik totaal van slag en komt er niets meer uit mijn snuit. En tot overmaat van ramp kwam ik Speurneus Teus ook nog tegen. Volgens hem was er iets vreemds aan de hand met de deelnemers en dat moest worden uitgezocht. Je raadt het al: ik moest dit mysterie ontrafelen!

55


10

Na de tentamens van het voorjaar nodigt Colette haar vriendinnen uit voor een vakantie in Parijs. Al snel komen ze in de Franse hoofdstad voor een raadsel te staan dat om een oplossing vraagt. Vlak voor een belangrijke modeshow wordt de kledingcollectie van Colette’s vriendin, een jonge modeontwerpster, gestolen. Waarom? Wie schuilt er achter deze geheimzinnige diefstal?De Thea Sisters storten zich op het onderzoek...

56


kids for

Funny

y

57


Funny for kids

Het smaakt

naar kaas kaas naar kaas ma

58

Funny For Kids online tijdschrift 1  

Het leukste online tijdschrift voor kids!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you