Page 1


Sumari

1. El projecte: Setba Zona d’Art - Fundació Setba

2. Temporada 2012-13

3. Setba Jove ‘12

4. 5è aniversari

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


El projecte

Setba Zona d'Art és un espai cultural polivalent, situat al cor de Barcelona i destinat a acollir exposicions, presentacions, tallers i activitats diverses. Des que es va inaugurar, Setba ha volgut donar veu tant a artistes reconeguts com a creadors emergents. Un altre eix central de l'activitat de Setba Zona d'Art és la seva labor en la recuperació, per a la ciutat de Barcelona, d'un espai de creació artística i moviment cultural com ho són la Plaça Real i el districte de Ciutat Vella. El 2010, el projecte privat Setba Zona d’Art va donar lloc al naixement de la Fundació Setba, els 3 pilars fundacionals de la qual, i al seu torn eixos de l'activitat que duu a terme, són la promoció de l'art i la cultura, la vetlla per la integració de persones en risc d'exclusió social i la preservació del medi ambient.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Exposicions temporada 2012-13

Totes les exposicions que acull la galeria les organitza la Fundació Setba i giren en torn de la promoció cultural o bé són de tipus comercial, sempre associades a projectes solidaris, i s’endeguen sota la marca Setba Zona d’Art.

Setba Jove ’12 Del 13 de setembre al 9 de novembre V Edició de la mostra col·lectiva que reuneix artistes menors de 30 anys, la majoria provinents de la mostra Stripart, i que des de 2008 vol ser plataforma i escenari per als nous talents.

La Memòria de la Plaça (Commemoració V aniversari) Del 15 de novembre a l’11 de gener de 2013 Amb motiu del cinquè aniversari de Setba, el dia 15 de novembre, s’ha organitzat una mostra en torn de la Plaça Reial. Una exposició que vol ser una declaració d’amor a la plaça i que té la voluntat de resituar-la a les rutes habituals dels ciutadans, d’ajudar a recuperar-ne l’essència barcelonina.

Nissaga Pomés Del 16 de gener a l’1 de març Una nissaga absolutament barcelonina, com Setba. Aquesta exposició reuneix, per primera vegada, les obres del pare i la filla. Les fotografies de Leopoldo Pomés i les pintures de Juliet Pomés, configuren aquesta mostra, que repassa la trajectòria del fotògraf a partir d’un diàleg entre la seva obra i la de la seva filla.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


5+5 Del 7 de març al 3 de maig Cinc artistes xineses i cinc de catalanes exposen obres originals elaborades sobre un mateix suport: el paper. Aquesta exposició itinerant, que després de Barcelona anirà a la Xina, és un diàleg entre orient i occident, sobre la força de les dones i la fragilitat del paper, el ying i el yang. Les autores són les xineses Qiu Hong, Chen Limin, Hegui Rui, Yang Shun i Chen Zi Jun, i les catalanes Matilde Mas, Victòria Rabal, Núria Rossell, Rosa Solano i Maribel Vela.

Homenatge al Poeta Foix Del 23 al 30 d’abril En el marc de la celebració de Sant Jordi i en col·laboració amb la Fundació Josep Vicenç Foix, la galeria Setba acollirà una mostra de llibres d’artista dedicada al poeta, amb obres de Marina Berdalet, Manuela Candini, Eva Figueras, Montse Ginesta, Marian López i Marta Balaguer.

Ouf of Àfrica (co-producció) Del 9 de maig al 21 de juny Exposició d’obres d’artistes africans que elaboren les seves peces a partir de materials reciclats. Una pràctica molt extesa a l’Àfrica Occidental, la recuperació d’objectes utilitaris o de residus que es desvia de la primera funció per fer objectes estètics. Així, neix d’aquesta ferralla una neoescultura i una altra forma de disseny.

Les fotos de l’Elaine Del 27 de juny al 31 de juliol És fan incondicional de Lluís Llach. El seu fons fotogràfic compta amb més de 20.000 imatges del cantautor Català. Aquest és un homenatge voyeur, una aproximació al Llach més íntim, el que no surt als mitjans. La mostra comptarà amb una trentena d’ imatges que comprenen un període de 8 anys de vida de l’artista. Des de la primera que li va fer Elaine, en un concert l’any 2004 a Cap Roig, fins a la més recent.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Altres projectes

Natura és cultura Del 25 de setembre al 5 d’octubre Projecte artístic i social que reunirà una vintena d’alumnes de Susoespai per realitzar uns tallers escultòrics sota la direcció de l'artista canadenca Sharon Kallis, creadora d'obres basades en la natura i en la seva adaptació a l'entorn. Aquest projecte escultòric es crearà amb materials naturals provinents de la neteja del bosc de l'entorn de CACIS, on realitzaran l’estada. D’aquesta activitat se n’elaborarà un documental, que dirigirà el cineasta Daniel Ferrer. MEXCAT Del 27 de setembre al 3 d’octubre Col·laboració amb l’Associació Mexicano Catalana en el marc de la setmana de Mèxic. La sala Ocaña acollirà l’exposició ‘El arquetipo de Renato’ del mestre mexicà Renato González. Empreses que sumen + 18 d’octubre a les 19h El cicle de trobades 'Empreses que sumen +' neix amb la voluntat d'unir empreses i entitats que es dediquin a la tasca social, per dialogar i trobar sinèrgies de treball. El plantejament inicial del cicle és donar a conèixer, en cada trobada, diferents casos de col•laboració entre parelles d’empreses, l’una una societat mercantil i l’altra de caire social, que treballin conjuntament per a l’atenció integral de persones en risc d’exclusió social. Dones invisibles Del 26 de novembre al 2 de desembre La Fundació Setba col·labora amb CACIS en la promoció d’aquest projecte contra de la violència de gènere. CACIS ha editat un dossier de fotografies fetes per dotze dones fotògrafes, que té com a finalitat recaptar diners per a un pis d’acollida per dones maltractades. El balcó de les arts III Per tercer any consecutiu, la Fundació Setba atorgarà el mes de juny els premis de ‘El balcó de les arts’, un certamen de pintura destinat a persones amb discapacitat intel•lectual i del desenvolupament.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Exposicions

Nissaga Pomés

Leopoldo Pomés és un fotògraf que sempre ha estat reconegut per la seva trajectòria en el món de la producció audiovisual publicitària.

L’any 1955 Pomés va realizar la primera exposició de la seva carrera a les Galeries Layetanes de Barcelona, amb una sèrie de retrats que van crear molta polèmica. Les seves imatges no tenien res a veure amb l'academicisme imperant, ni pretenien emmarcar-se en l'òrbita del reportatge social, que eren els dos àmbits als quals semblava reduir-se llavors el mitjà fotogràfic (El País, 31 de desembre de 2006). I aquest fet va ser un trampolí que Pomés va saber aprofitar molt bé. Ara la seva obra comença a interessar, més enllà del terreny publicitari, com posa de manifest l’exposició que actualment li dedica la Fundació Foto Colectania i que recupera el projecte fotogràfic sobre la ciutat comtal d’un jove Pomés.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Nissaga Pomés, però, comptarà amb obres de l’etapa madura del fotògraf i, a més a més, amb peces de la també artista Juliet Pomés, filla de l’autor, i es configura a partir del diàleg entre les obres de l’un i de l’altre, de les referències als quadres de la filla, d’obres del seu pare.

Juliet Pomés, filla de l’artista, és pintora i il·lustradora. Entre la seva producció destaca la col·lecció de llibres ‘Carnet de voyage’ una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona per donar a conèixer els barris de la ciutat a través de les propostes de diversos il·lustradors.

Totes les obres de la mostra estaran a la venda.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Les fotos de l’Elaine La fotògrafa anglesa Elaine Jones va descobrir Lluís Llach en un concert l’any 2004. Arran d’aquesta primera trobada i de la fascinació que despertà en ella el cantautor de Verges, Elaine va començar a interessar-se per la cultura i la història de Catalunya, es va posar a estudiar català i ara és una nacionalista compromesa i conseqüent.

Aquesta és la mostra d’una porció de les més de 20.000 instantànies de Lluís Llach que l’Elaine ha capturat en aquests 8 anys. Imatges que relaten el dia a dia de l’artista, que capturen moments públics i privats, però que sempre han estat preses amb autorització del protagonista, ja que poc a poc la relació de la fan i de l’admirat s’ha anat consolidant i convertint en quelcom més personal, més fraternal.

Així, la mostra parla de dues històries, l’una que es veu a través de les prop de 30 imatges que s’exposen i l’altre que hi és latent, darrere de la càmera i de l’ull que mira el subjecte.

L’homenatge voyeur d’aquesta fan incondicional veurà la llum per primera vegada en forma d’exposició a Setba zona d’Art.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


NOTA DE PREMSA - Setba Jove 2012

Barcelona, 14 de setembre de 2012 – Ahir es va inaugurar la V edició del certamen Setba Jove, que dóna el tret de sortida a la temporada 2012-13 per a Setba Zona d’Art i la Fundació Setba. La mostra multidisciplinar Setba Jove compleix enguany cinc anys, com Setba Zona d’Art, que des de 2008 ha estat mecenes d’artistes emergents, dedicant el principi de temporada a la seva projecció. La iniciativa s’emmarca en un dels elements principals de la filosofia de Setba que és donar l’oportunitat d’apropar l’obra dels joves talents al públic. L’espai es transforma així en un aparador pels artistes. En la darrera edició, la Fundació Setba va prendre les regnes del projecte Setba Jove, així enguany es consolida com a impulsora de joves promeses que, per cinquè any consecutiu, han trobat a la galeria de la Plaça Reial un espai on exposar les seves propostes. L’edició d’enguany compta amb la participació de 14 artistes: Paula Alonso, Mònica Campoy, Carmen Carrasco, Helena Costa, Eloi Costilludo, Catalina Cueto, Sònia Ferré, Jan Monclús, Kika Moragues, Carles Piera, Raquel Rappini, Javier Rubín, Esteve Rubira i Pere Vilanova. Els artistes (menors de 30 anys) provenen, com cada any, de la mostra Stripart que organitza el Centre Cívic del Guinardó i participen al Setba Jove amb projectes emmarcats en 6 disciplines diferents: escultura, gravat, pintura, fotografia, il·lustració, instal·lació i una novetat, la música.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Artistes i obres

Paula Alonso - Palafitos urbanos ESCULTURA Vuit petits edificis, en format maqueta, s’alcen sobre llargues varetes a mode de estilitzats palafits, com si els fonaments, arrels de les cases, s’allarguessin sortint de la terra i les aixequessin en l’aire convertint-les en talaies. Som davant una ciutat impossible, un submón urbà que és la primera peça d’una sèrie d’instal·lacions escultòriques que, sota la idea general de “Imaginario urbano”, planteja nous paisatges de ciutats i pobles inexistents però somiats. M’interessa l’habitabilitat de l’espai. Em fascina com l’arquitectura i la organització urbana de les diferents cultures reflexa la seva forma de vida. Una casa és sempre un espai contenidor de la vida, la intimitat i la família, una llar – refugi dins de la ciutat, on les cases funcionen com mòduls de repetició que s’articulen construint complexes estructures urbanes, ecosistemes humans on l’individu es dilueix dins de la multitud: pobles, barris, ciutats…

Mònica Campoy – Facedog FOTOGRAFIA L’eradicació total d’aspiradors, assecadors i altres electrodomèstics sorollosos. Jo també em vaig menjar les sabatilles del meu amo/a quan era un cadell. M’encanten les teves carícies. Tancar gats en una fàbrica abandonada i jugar a Saw amb ells. Fred Basset Pèrdua immediata de la dignitat quan el veterinari et fica el termòmetre pel cul. A mi també em donen atacs epilèptics quan sento la paraula “passeig”. John Grogan Gossos de més de 20kg que es creuen chihuahues. Jo també he fet forats en el jardí en què es poden travessar continents. Una paparra!!! Treu-me-la!!!!! Treu-melaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!! Per l’assecat de llengua i ulls en treure el cap per la finestra d’un cotxe en marxa.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Carmen Carrasco - Visió binocular GRAVAT Em sembla interessant treballar el paisatge, però el paisatge com a no-lloc, és a dir, en aquells paisatges on regna l’oblit. Espais que per les circumstàncies que siguin, ja sigui perquè els transitem en condicions de rutina, perden la presencia davant les persones que ho veuen. Per això un dels meus objectius és extreure d’aquest procés de creació una mosta de treballs que plantegin l’espectador qüestions com aquestes. Ja que sota el meu punt de vista la gent acaba desconeixent. Per a mi és molt important l’observar, començant pel terreny que trepitgem fins l’aire que es respira. Aturar-nos a mirar cada detall.

Eloi Costilludo i Helena Costa - WALLeHD

INSTAL·LACIÓ WALLeHD és una vídeo instal·lació de 5”10’ de durada. Es compon d’una estructura monolítica de 68 discs durs alimentats d’energia.

La

carcassa

d’acer

vertical

competeix amb la presència de l’espectador. La instal·lació crea un embolcall de brunzit electromecànic que ens indueix a la reflexió sobre la dualitat de la memòria. En l’estructura es projecten escenes quotidianes privades, lliures de drets, els autors de les quals han difós per la xarxa lliurement. La intimitat personal és qüestionada davant la fredor, la velocitat i la potencialitat de les memòries digitals. WALLeHD vol denunciar la progressiva desaparició dels suports analògics per l’ús massiu d’alló digital.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Catalina Cueto - Ser / Hacer FOTOGRAFIA La paraula individu, fa referència a quelcom que no pot ser dividit (etimològicament parlant ve del terme “indivís”), com una unitat elemental d’un sistema, però també, i per tant en la forma en què aquests elements es relacionen. La frase cada ésser és un univers, fa referència als anhels, somnis i interessos, forjats per diferents vivències i les seves particulars formes d’assimilar. La forma d’establir les relacions en un sistema que opera al voltant d’un acompliment social establert. Va limitant lentament les possibilitats de generar formes diferents d’exercir una determinada tasca, de crear diferents ocupacions. El sistema econòmic se sustenta en la demanda, que implica una execució ràpida i eficaç, aconseguida a través de la mecanització d’individus en les diferents tasques. La problemàtica principal sorgeix quan això s’exerceix sense escrutar en les dissimilis costums, cultura, necessitats i anhels de cada ésser. El sistema social econòmic es torna una forma d’oprimir les diverses necessitats de cada ésser i la interacció entre individus es va limitant cada vegada més. La següent obra pretén aprofundir en aquests conceptes.

Sònia Ferré - Song of RT PINTURA Abundància. Artificial. Caos. Contrast. Diversitat. Geometria. Múltiple. Ordre. Orgànic. Plural. Pluralisme. Pluralitat. Progrés. Progressar. Cercar en les pròpies profunditats per entendre perquè es veuen les coses d’una o altra manera, perquè ens sedueix el que no ens refusa. Assimilar incoherències, dificultats, propòsits, desitjos, aïllaments, vincles,incerteses, preferències, passions o afliccions. Comprometre’s a arriscar per necessitat, temptejar l’atzar, apreciar el més fugaç i el més perdurable, experimentar amb la vitalitat que ens empeny. Cercar amb la forma, el color, la llum, el pla, la geometria, l’abstracció, la línia, la composició, la capacitat de produir sensacions, conquistar al testimoni visual i deixar-li una empremta que si més no hagi recorregut totes les parts del seu cos i se l’emporti a les profunditats del seu ser i de la seva experiència.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Jan Monclús – Actes no protocolaris PINTURA

Aquesta obra forma part d’una sèrie en procés en que intervinc directament sobre imatges de l’àlbum familiar i n’altero el contingut. Mitjançant la supressió d’elements que considero secundaris, o bé emfatitzant-ne d’altres, el meu treball s’articula entorn la revisió de la imatge fotogràfica i la seva incidència en el camp pictòric. Si bé en un principi, aquesta relació entre pintura i fons fotogràfic es feia més evident, últimament intento dirigir el meu treball cap a un terreny més pictòric, utilitzant la imatge fotogràfica més com a font d’idees que com a base del treball.

Kika Moragues - Piràmide infinita ESCULTURA La descontextualització d’una imatge ens evoca a noves realitats. Les formes humanes neixen amb una història i amb ella una mateixa proporció per tots. Les formes de vida s’obliden al treure-les del seu context natural i fem amb elles reinterpretacions tant formals com estètiques. El mode de veure el nou objecte fa també a la forma d’interpretar-lo. El nas, sota el punt de vista psicoanalític, és menys important que algunes de les altres parts de la anatomia humana, però és un símbol sexual, per la seva protuberància en la línea mitja i, a més, és un òrgan secretor. El nas, doncs, és un símbol fàl·lic masculí. Per això les reinterpretacions de parts humanes són el que fa interessant la composició anatòmica.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Carles Piera – La cornucòpia des histoires ESCULTURA

En aquesta sèrie d’escultures, realitzades mitjançant una tècnica mixta d’assemblatge, collage i modelat l’escultura contemporània pren un nou carisma reflexiu. Cinc peces correlatives es disposen sobre marcs metàl·lics que defineixen cinc finestres obertes a cinc idees i interpretacions diferents que ens descriuen al llarg de la historia, d’una manera màgica, poètica, detrítica, analítica i cruel. Les nostres pors, els nostres actes, i les nostres ambicions s’entrecreuen accidentada- ment en l’espai. Un món trist i vell que es defineix en secret en algun racó oblidat que mor en soledat.

Raquel Rappini - El chiringuito de Dios FOTOGRAFIA El projecte que us presento és una seqüència muda que pretén donar veu a aquells que dia rere dia pateixen del silenci institucionalitzat. La societat d’avui dia i el seu funcionament tenen unes conseqüències no visibles per tots, en alguns casos suposa la marginació, tant a nivell personal com social, trasbalsant la vida d’algunes persones. Des del fet de no rebre resposta alguna de les ofertes de feina per internet de que no soni el mòbil sent la família en setmanes, o de que fins i tot tu m’abaixis la mirada pel carrer. Tot i aquesta situació, de les persones surt una tendència cap a la millora, tant personal com també social. És la història d’un grup d’ex-presidiaris, que des de l’aïllament que avui dia suposa haver estat empresonat, treballen al vell mig del Raval per alimentar d’altres que alhora també tenen dificultats diverses.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Javier RubÍn - Típicos tópicos

Porto temps reflexionant sobre els objectius que són marcats en la societat per fer que ens sentim realitats. L’arribar a independitzar-nos, trobar feina, enamorar-nos, tenir fills, arribar a ser feliços…són idees tan banals que arriben a obsessionarnos. Vivim en societats en les que tenim tan establerts aquests objectius que arribem a organitzar-nos la vida al voltant d’aquests, sentint-nos incomplets si no aconseguim obtenir aquestes finalitats. Amb

les

meves

il·lustracions

tracto

de

buscar

una

representació creativa a una sèrie de fets que defineixen les nostres vides, parodiant aquestes idees i creant així imatges de “els típics tòpics”.

Esteban Rubira - Bateria de cuina INSTAL·LACIÓ Qui ha dit que la cuina es avorrida? Bateria de cuina es una instal·lació on es dona vida activa a una singular orquestra formada per estris de cuina, on elements tan comuns com unes olles, una cafetera o els fogons amb les llums, aconsegueixen crear un sorprenent efecte quan comencen a tocar percussió al ritme de les cançons que van sonant per la ràdio. S’ha intentat jugar amb el so característic que tots coneixem de la cafetera quan es tanca la tapa i mantenir les propietats acústiques de les olles, així com fer sincronies de llum amb els fogons i la sintonització de emissores de la ràdio. Aquest projecte neix de la experimentació i té la intenció de crear un autòmat per utilitzar-lo com a instrument de percussió, realitzat

amb

una

placa

electrònica

Arduino controlada per ordinador.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


L’edició d’enguany del Setba Jove compta amb una nova disciplina, la música, i en aquesta categoria un artista que, a diferència de la resta, no prové de l’Stripart.

Pere Vilanova és un jove cantautor que actuarà a Setba el proper 25 d’octubre a les 20h, interpretant les cançons del seu darrer disc ‘Una Magrana d’Astres’ (Curbet Edicions, Girona 2011). Aquest tercer treball és una antològica del poeta contemporani català Carles Duarte del qual Pere Vilanova ha musicat una tria de poemes prèviament publicats, així com dos textos inèdits. Un disc que proposa una odissea musical que va des del folk més íntim al rock més fosc. www.perevilanova.cat

La mostra es podrà visitar fins al 9 de novembre.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat


Setba compleix cinc anys

Enguany, la galeria celebra el cinquè aniversari, per això ha organitzat un seguit d’actes que s’iniciaran amb la Festa del V aniversari, que tindrà lloc el mes de novembre.

La Memòria de la Plaça Aquesta és una mostra integrada per les obres de 5 dels artistes que han exposat a la galeria durant aquest temps, un per representar cada any: Pep Camps (escultura), Guadalupe Masa (pintura), Juan Miguel Morales (fotografia), Maria Pujol (gravat) i Raimond Vayreda (pintura). Els artistes laboraran obres ex professo per a la mostra, a partir del que els suggereix aquest racó de la ciutat. La mostra també comptarà amb algunes peces d’Ocaña. A més d’això, els comerços de la Plaça disposaran d’una de les obres del fons d’art de Setba, seleccionada a propòsit per a cadascun dels locals.

Paral·lelament a l’exposició i els actes que es duran a terme a la Plaça i a la galeria, Setba també organitzarà activitats a les xarxes socials, com la iniciativa Setbamania +5 que, a partir del mes de novembre i a través d’Instagram, vol reunir fotografies de totes les persones que passin per Setba al llarg d’aquests mesos i també imatges d’aquests 5 anys, que els usuaris poden penjar al mur de Facebook de Setba Zona d’Art www.facebook.com/setbazonadart o al Mur d’idees de la pàgina web www.setba.net/opinions.

ÄRT Premsa i Comunicació · Telf. 671860561 · art@art-barcelona.cat · www.art-barcelona.cat

Temporada 2012 + Setba Jove  
Temporada 2012 + Setba Jove  

Dossier de la temporada 2012-13 que arranca amb al mostra Setba Jove '12.