MEMÒRIA 2010 - FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA – català

Page 1

Fundaciรณ Maria Auxiliadora

MEMร RIA 2010


Índex

© Fundació Maria Auxiliadora Presidenta Lourdes Ruiz de Gauna Redacció Equip tècnic de la Fundació Maria Auxiliadora Fotografies Arxiu de les Filles de Maria Auxiliadora (Barcelona) Maquetació i disseny Marta Tutusaus Barcelona, abril de 2011

Salutacions Dades de l’entitat Els projectes socials: integració social i laboral Els projectes de cooperació i desenvolupament Educació: centres educatius i de temps lliure Formació: educadors/es, professors/es, voluntaris/es i e. tècnics Treball en xarxa Dades econòmiques Col·laboracions/agraïments

3 5 7 10 14 16 18 21 22


Salutacions Començada una nova primavera, arriba a les teves mans la memòria de la Fundació Maria Auxiliadora de l’any 2010. Quan mirem als mitjans de comunicació o ens assalten de manera “in misericorde”, som testimonis de per on sembla que van els derroters del nostre món. Patim el vertigen de la caiguda cap al desastre sense límits. La terra i el mar s’alien en contra de la vida, la violència de tot tipus envaeix els nostres ulls i el nostre cor i sentim l’ofec de qui sembla no trobar la sortida davant dels nous murs que s’aixequen i que no ens deixen veure l’horitzó. I aquí, precisament aquí, en aquest món concret, la Fundació Maria Auxiliadora segueix apostant pel futur, per l’esperança, per la vida. Les pàgines que tens a les teves mans són un signe de la nostra opció per donar valor a tota la força dels petits gestos. La llavor plantada als solcs d’aquesta terra malmesa donarà el seu fruit, segur, perquè la generositat, l’amor gratuït i la utopia sempre guanyen. Tens a les teves mans testimonis, relats, números, imatges d’aquest futur que anem construint entre tots i totes. Queda camí per fer, però hi ha camí, i la teva col·laboració segueix sent necessària. Seguim comptant amb tu.

Lourdes Ruiz de Gauna Presidenta

3


4


Dades de l’entitat Qui som?

On actuem?

Som una fundació privada, promoguda per les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes), que sorgeix per donar resposta a les necessitats socioeducatives de nens/ es, adolescents, joves i dones en situació de risc d’exclusió.

A nivell estatal (a Catalunya, Comunitat Valenciana, Navarra i Aragó). A nivell internacional (principalment a l’Àfrica i a l’Amèrica Llatina).

Què fem? - Sensibilitzem al conjunt de la societat per a una major implicació davant la problemàtica social. - Impulsem projectes socials d’inclusió, promoció i inserció social i laboral. - Promovem la formació d’educadors/es, voluntaris/es i famílies. - Col·laborem en projectes de cooperació i desenvolupament. - Promovem programes i iniciatives de sensibilització i promoció del voluntariat. - Potenciem la qualitat educativa de les escoles i centres de temps lliure amb recursos materials i humans per tal que això sigui possible.

5


Com ho fem? Quin és el nostre estil? Creiem que l’educació és la clau per aconseguir la formació i la inserció social i laboral dels nenes/es, joves i adults. Per això, dissenyem projectes socioeducatius i d’inserció social i laboral que busquen el desenvolupament integral de menors i joves en situació de risc d’exclusió social i la promoció i defensa dels drets humans. El nostre estil educatiu és el Sistema Preventiu Salesià.

Col·lectius en els quals intervenim

Àmbits d’actuació

- Nens i nenes. - Adolescents i joves. - Dones. - Immigrants. - Minories ètniques.

- Inserció social i laboral. - Cooperació internacional. - Educació. - Formació.

Com pots col·laborar amb la Fundació? - Fent-te soci/a col·laborador/a. - Fent-te voluntari/a. - Donant el teu suport econòmic. - Aportant els teus productes i/o serveis. - Finançant projectes. - Fent ofertes d’ocupació laboral. - Fent convenis de pràctiques en empreses.

6

On podeu trobar-nos? Fundació Maria Auxiliadora CIF: G61672382 Passeig Sant Joan Bosco, 24 08017 Barcelona Telèfon: 93 206 50 00 Fax: 93 205 58 17 E-mail: fdma@salesianas.net


PROJECTES SOCIALS 7


Tallers realitzatss

PAM A PAM: paraula i mans Programa d’immersió lingüística i cultural que vol promoure la inclusió social, laboral i les relacions d’igualtat entre els diferents col·lectius al barri de la Maurina de Terrassa.

Persones ateses: un total de 180. Nacionalitats: 5. Recursos humans: 3 persones contractades i 15 voluntaris/es.

8

LLETRA VIVA Alfabetització i aprenentatge de català i castellà. DABAR Taules de conversa. ACCELERANT Curs per treure’s el carnet de conduir especial per a immigrants. FES-HO TU Tallers prelaborals de confecció i patronatge. TALLER SOLIDARI Treballs artesanals i manualitats per promoure projectes de cooperació i desenvolupament. ALTRES ACTIVITATS Participació al Pla de Barris de l’Ajuntament de Terrassa, xerrades formatives, sortides culturals i lúdiques...


Activitats

“XARXA LA FINESTRA” Programa que promou la igualtat de gènere i la inserció social i laboral de les dones en situació o risc d’exclusió social. S’afavoreix l’intercanvi de recursos entre les dones per tal que siguin protagonistes en la participació i decisió en tots els àmbits de la seva vida: social, laboral, econòmic i familiar. Persones ateses: 15 persones per taller. Nacionalitats: 2. Recursos humans: 12 voluntaris/es.

Cursos d’alfabetització i formació bàsica. Tallers d’orientació i formació prelaboral. Informàtica i noves tecnologies. Tallers variats: manualitats, tècniques artístiques. Programa salut: ioga i creixement personal. Activitats culturals i lúdiques (cursets, conferències, visites i sortides culturals...).

Les diferents ajudes públiques i privades s’han destinat principalment a: materials per als diferents tallers; compra de material didàctic per a l’alfabetització i formació bàsica; sortides culturals i lúdiques; gestió i coordinació de voluntaris/es que col·laboren al projecte.

9


PORTADA PROJECTES COOPERACIÓ

PROJECTES de COOPERACIÓ 10


HAITÍ compta amb tu Projecte “Les Cayes” Localització: Les Cayes (Haití). Àrea geogràfica: és una ciutat i port de mar situat al sud-est d’Haití. Té una població aproximada de 70.000 habitants. Sector d’intervenció: educació i acollida: escola infantil, primària i pre-professional. Destinataris: els beneficiaris directes són nens, nenes, adolescents i joves de la població de Les Cayes i indirectament les seves famílies.

Antecedents El 12 de gener de 2010, es va produir un gran terratrèmol a Haití. Els efectes causats sobre aquest país, el més pobre d’Amèrica Llatina, van ser devastadors.

Poc després del terratrèmol que va arrasar el país, l’ajuda humanitària no es va fer esperar. Davant d’aquesta situació, les Salesianes es van posar en marxa creant un projecte que comprèn 2 fases.

Primera fase: atenció a l’emergència ALLOTJAMENT (més de 7.000 famílies repartides per les diferents comunitats salesianes del país). ASSISTÈNCIA SANITÀRIA. DISTRIBUCIÓ I REPARTIMENT D’ALIMENTS. En aquesta primera fase, la Fundació, gràcies a la col·laboració de molts socis/es, donants i simpatitzants, ha recaptat i gestionat 108.887,00 €, que s’han destinat a les necessitats i emergències més urgents.

11


Segona fase: reconstrucció i educació Acollida i atenció a necessitats bàsiques persistents: allotjament, aliments, vestimenta… Reconstrucció del Centre Educatiu de Les Cayes: escola d’infantil, primària i pre-professional. Equipaments del centre educatiu: taules, material escolar… Recursos econòmics per als professionals del centre: salaris dignes per evitar la fuga de bons/es educadors/es. La Fundació Maria Auxiliadora canalitzarà totes les ajudes per tal que es destinin als objectius marcats a mig i llarg termini.

12


Activitats

Centre de Salut Kafubu (República Democràtica del Congo)

Objectiu general Contribuir a la promoció i desenvolupament de la salut de la població de la Vall de Kafubu reduint el risc de mortalitat i les seves complicacions. Aquest centre ha assumit la responsabilitat de la instal·lació i aprovisionament de cinc dispensaris de salut distribuïts a la sabana, actuant com a centre de referència i coordinació i fent-se responsable de les instal·lacions, els subministraments i l’adquisició d’equipament dels altres centres de salut de la zona.

Activitats mèdiques, curatives i preventives. Programes nutricionals. Activitats educatives, formatives en matèria de salut i higiene. Campanyes mèdiques i promocionals (vacunació i prevenció de malalties). Gestió de recursos. Supervisió de l’equip i avaluació d’activitats. Aquest any hem gestionat, entre d’altres:

Adquisició de medicaments varis: antibiòtics, analgèsics, mucolítics, antiàcids, antiinflamatoris, quinina, sèrum, vitamines...

Programes nutricionals. Equipament i material per al quiròfan: llite-

res, tamboret, taulells multiusos, bidó desinfectant, tensiòmetres… Material hospitalari variat: xeringues, bosses de sang, guants quirúrgics, kits de test per a la detecció de diferents malalties…

13


PORTADA educaciรณn

EDUCACIร 14


Centres educatius i de temps lliure Entre les finalitats de la Fundació hi ha la d’oferir una formació integral de qualitat a nens/es, adolescents i joves de les escoles i centres de temps lliure promoguts per les comunitats educatives salesianes. Per això, donem suport amb tots els recursos disponibles per poder dotar els/les destinataris/es d’aquests centres d’un nivell tecnològic, metodològic i formatiu suficient i així aconseguir una qualitat educativa que ens acosti a l’excel·lència.

Durant el 2010, gràcies a la col·laboració de molta gent (socis, col·laboradors, pares i mares d’alumnes, entitats públiques i privades...) hem gestionat les següents accions de millora, entre d’altres: Beques de menjador. Implantació del Programa Educat 1x1 (noves tecnologies a l’aula). Programació d’activitats esportives. Renovació del material didàctic. Programació d’activitats lúdiques i culturals. Renovació d’equipaments per a aules educatives. Adequació i manteniment d’edificis.

15


PORTADA formaciรณn

FORMACIร 16


Formació: educadors/es, professors/es, voluntaris/es i equips tècnics

La Fundació aposta per mantenir un bon nivell i una actualització de la formació d’educadors/es, professors/es, voluntaris/es i equips tècnics que treballen o col·laboren a les plataformes educatives salesianes. Treballem per millorar i actualitzar les capacitats, habilitats, actituds i aptituds idònies per al desenvolupament de les seves respectives activitats.

Alguns dels cursos realitzats: Intervencions educatives i resolució de conflictes. Projectes educatius de centre. Gestió administrativa als centres escolars. Actualització en les TIC: noves tecnologies aplicades a l’ensenyament. EDUCAR PER VIURE: un itinerari de formació per a nens/es i joves en situació d’exclusió. Les competències bàsiques i la seva influència en el procés ensenyament-aprenentatge. Gestió econòmica i de tresoreria per a les ONG.

En col·laboració amb la CEPSS (Coordinadora Estatal de Plataformas Sociales Salesianas):

Recursos residencials. Salut mental i educació. Agents educatius en el compromís i la transformació social.

17


Trabajo en red

TREBALL en XARXA 18

Considerem una necessitat la sinèrgia entre les nostres entitats en relació als fins comuns de la nostra organització. El treball en xarxa augmenta la nostra capacitat d’interlocució entre els nostres centres, projectes, institucions i altres entitats al voltant de la nostra missió, visió i valors.


Asociación Laura Vicuña Programes:

(Torrent)

Asociación Periferia Programes:

(València)

Promoció de la qualitat de vida infantil. Inserció social i laboral de joves. Dona i igualtat d’oportunitats.

Promoció de la qualitat de vida infantil. Inserció social i laboral de joves. Orientació i mediació familiar.

Associació Juvenil Centro Amigos

Associació Col·lectiu de Cultura Popular

Programes:

(Sant Vicenç dels Horts)

Promoció de la qualitat de vida infantil. Inserció social i laboral de joves.

Programes:

(Sant Vicenç dels Horts)

Inserció social i laboral de joves.

19


Asociación Mancala Programes:

(Zaragoza)

(Cerdanyola)

Programes:

Promoció de la qualitat de vida infantil. Inserció social i laboral de joves. Dona i igualtat d’oportunitats.

Centre Residencial d’Acció Educativa.

Asociación CENMA

Alça’t

Programes:

(Pamplona)

Dona i igualtat d’oportunitats.

20

CRAE Llar Les Vinyes

(València)

Programes: Aitana: inserció social i laboral de dones immigrants. El Gua: reforç educatiu i escolar.


DATOS ECONÓMICOS Dades econòmiques AJUDES PER A PROJECTES SOCIALS Projecte “XARXA LA FINESTRA”

AJUDES PER A PROJECTES DE COOPERACIÓ I DESENVOLUPAMENT CENTRE DE SALUT KAFUBU

11%

33% 67%

89%

Projecte PAM A PAM: paraula i mans

RECURSOS HUMANS

HAITÍ COMPTA AMB TU

AJUDES A PLATAFORMES EDUCATIVES Activitats

Contractats

12%

26% Voluntaris

74%

46% Obres i reformes

17%

Materials

25% Equipaments

21


Col·laboracions i agraïments Volem agrair a totes les entitats, públiques i privades, i a totes aquelles persones que estan col·laborant de vàries maneres amb nosaltres. Gràcies per ajudar-nos a fer un món més just i solidari!

22


Sí. vull col·laborar...

Si vols col·laborar amb la Fundació fes-nos arribar aquest formulari.

Fax: 93 205 58 17

Telèfon: 93 206 50 00

E-mail: fdma@salesianas.ne t

Adreça: Fundació Maria Auxiliadora Passeig Sant Joan Bosco, 24 08017 - Barcelona

Aportació / Col·laboració 30 €

60 €

Altra quantitat: ------------------------

150 €

Periodicitat Mensual

Trimestral

Anual

Aportació única

*Dades personals Nom: Cognoms: Domicili: CP / Població:

NIF / CIF:

Telèfon/s: E-mail: * Aquestes dades són imprescindibles per poder enviar-li el rebut corresponent a les seves aportacions i poder beneficiar-se de la desgravació fiscal oportuna.

Forma de pagament Xec nominatiu a nom de la Fundació Maria Auxiliadora Domiciliació bancària Titular/s del compte: C.C.C:

Transferència bancària: “La Caixa” c/c: 2100-0759-97-0200122965 Signatura: Data:

Les seves dades personals seran incorporades a l’arxiu automatitzat de la Fundació Privada Maria Auxiliadora. Les dades són confidencials i d’ús exclusiu de la Fundació. Podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició enviant un escrit a Fundació Maria AuxiliadoraPasseig Sant Joan Bosco, 24. 08017- Barcelona. (Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre de Protecció de Dades).


Fundació Maria Auxiliadora Passeig Sant Joan Bosco, 24 08017 Barcelona Telèfon: 93 206 50 00 Fax: 93 205 58 17 E-mail: fdma@salesianas.net


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.