MEMÒRIA 2019 - FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA - català

Page 1

memòria

2 0 1 9


Presentació

3

Qui som? 4 Àmbit social 5 Sant Vicenç dels Horts 6 Terrassa 10 Torrent 15 València 21 Saragossa 23 Caixa Proinfància 28 Insieme 30

Cooperació 31 Qualitat educativa 32 Formació 33 Informe econòmic 34 Gràcies! 35


Presentació

Tens a les teves mans la Memòria 2019 de la Fundació Maria Auxiliadora. Recorrent les seves pàgines trobaràs un breu testimoni del que ha estat la vida generosa i àmplia d’un nodrit conjunt de projectes i activitats. No n’hi ha prou de mirar, compadir o criticar la realitat: només actuant i contribuint a transformar-la, serem instruments vàlids i estarem dins el somni de Don Bosco i de Maria Mazzarello, dos grans educadors, pilars que sostenen els orígens d’on es nodreix la FdMA. Des de la FdMA estem compromesos amb una manera de relació nova, que busca ser alternativa als perills que de vegades experimentem. Segons l’informe FOESSA més recent, que estudia en profunditat la realitat sociològica del nostre país, «les relacions interpersonals i socials s’estan reconfigurant amb una perspectiva essencialment utilitària, substituint la vinculació per la connexió». Des del Sistema Preventiu, mètode educatiu que ens sustenta, no volem caure en l’error de substituir els vincles pels contactes, ni permetre que les relacions es debilitin, perquè cauríem en el més ferotge dels individualismes. Per això, un any més hem apostat per la “cura comunitària”, per la comunió i per la fraternitat des dels més fràgils, dins dels paràmetres de l’ecologia integral proposta pel Papa Francesc a tota la humanitat. L’amor de Déu s’encarna i es fa solidaritat, misericòrdia i compromís, té rostre i veu concreta. Gràcies a cada un dels professionals, voluntaris, educadors i educadores en general, que heu fet possible la resposta de la FdMA durant l’any 2019! El compromís diari de cadascun i de cadascuna ha estat i serà sempre insubstituïble. Aquesta Memòria recull una aposta real, materialitzada en projectes concrets i en persones amb noms i històries. En aquests fulls es descriu un món possible que ja existeix, que creix i floreix, que està inquiet perquè no ha arribat a la meta que procura, però que camina amb esperança i decisió. Gràcies també a tots/es, els que avui llegiu aquesta Memòria 2019, perquè segur que formeu part d’aquesta manera de veure la vida de la qual aquí parlem.

María del Rosario García Ribas Presidenta


| Àmbits d’actuació ÀMBIT SOCIAL Barcelona

3

Missió La Fundació Maria Auxiliadora, promoguda per les Filles de Maria Auxiliadora, té com a missió fonamental donar resposta a les necessitats socioeducatives dels nens, nenes, joves i adults, amb especial atenció a les dones, en situació de risc i/o exclusió social.

CONTRACTATS/ADES

85 COL·LABORADORS/ES

Sant Vicenç dels Horts

11

928

PROJECTES

33

23

PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES VOLUNTARIS/ES

Terrassa

2

843

PROJECTES

13

40

PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES VOLUNTARIS/ES

Torrent

Visió > Ambient d’acollida > Equips educatius identificats > Voluntariat compromès socialment > Projectes socials sostenibles > Societat més compromesa > Formació permanent > Suport a països en desenvolupament

Valors > Reciprocitat > Preventivitat > Justícia > Diversitat > Solidaritat > Transparència > Treball en xarxa

4

808

PROJECTES

18

València

3

100

PROJECTES

8

10

PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES VOLUNTARIS/ES

Saragossa

5

856

PROJECTES

31

28

PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES VOLUNTARIS/ES

QUALITAT EDUCATIVA

4.025

159

ALUMNES

UNITATS ESCOLARS

COOPERACIÓ

198

396

BENEFICIARIS/ES ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA

BENEFICIARIS/ES COOPERATIVES INSERCIÓ SOCIOLABORAL

FORMACIÓ

334 PARTICIPANTS

4 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

32

PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES VOLUNTARIS/ES

32 CURSOS REALITZATS


ÀMBIT SOCIAL

120

25

CONTRACTATS/ADES

119

VOLUNTARIS/ES

3.535

PARTICIPANTS

PROJECTES

ATENCIÓ SOCIOEDUCATIVA

FORMACIÓ

791

2.241

391

400

1.563

678

INSERCIÓ LABORAL

RESIDENCIAL

1.088

6

645

443

0

95

35

6

edat participants

persones ateses

85

24

2.196

0-15 anys

737

16-18 anys

416

19-30 anys

633

31-45 años

912

46-65 anys

734

> 65 anys

103

1.339

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 5


Centro Amigos Sant Vicenç dels Horts

Per a nosaltres el Centro Amigos és recomanable per a tots els nens ja que els educadors són excel·lents i a la meva filla, per exemple, li va bé per a tots els aspectes tant social per saber valors, com a nivell educatiu ja que el temps de reforç escolar li va estupendament. Creiem que fan una gran tasca. Eva, Mario i Morgana Participants

Centro Amigos

Al

El és un centre diari i centre obert, on es realitza una tasca educativa, fora de l’horari escolar, que ajuda, estimula i potencia l’estructuració i desenvolupament de la personalitat i la socialització, l’adquisició de coneixements bàsics i el temps lliure.

2019 s’ha aconseguit...

• Treballar, des del Centro Amigos amb la comunitat, creant xarxa i activitats amb les famílies mensualment. • Acompanyar les famílies i realitzar amb elles propostes formatives, com és el programa “Aprendre junts, créixer en família”. • Consolidar Consolidar el programa Caixa Proinfància, tant en el territori com en la nostra entitat. • Augmentar el nombre d’adolescents i joves que participen en la nostra entitat, tant en les activitats de durant el curs com en les activitats d’estiu. • Incrementar el nombre de reunions de coordinació amb altres agents socials per donar una millor atenció als nostres destinataris/es. • Oferir berenar diari a tots els/les participants del centre obert durant el curs i el dinar als/les participants de les colònies urbanes durant el mes de juliol.

7

CONTRACTATS/ADES

4

3

La vida del Centre Obert Centro Amigos gira al voltant de múltiples activitats: reforç educatiu, tallers i activitats com sortides a la platja o a la muntanya, caps de setmana lúdics i festes, colònies urbanes a l’estiu, etc. A més de totes aquestes activitats es realitza un treball específic amb les famílies i un seguiment de cada menor. El treball en xarxa amb els diferents agents socials que intervenen en l’educació dels menors és una altra de les nostres característiques.

11

VOLUNTARIS/ES

9

6 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

2

145

PARTICIPANTS

66

79


TEA-MOP-UEC

Per a mi la UEC és una oportunitat d’afrontar els estudis d’una altra manera, per a persones que per problemes no poden estar 6 hores seguides en una classe. A mi, com experiència personal m’ha vingut molt bé per poder enfocar-me en el que vull fer en un futur, i per reprendre els meus estudis a temps.

Sant Vicenç dels Horts

Jamal Mazghari

Participant UEC

Mòduls d’Orientació Prelaboral (MOP) són 12 Els

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Consolidar, al MOP, l’ampliació de tallers que vam iniciar l’any passat. Per facilitar l’orientació vocacional dels i de les adolescents, cada vegada oferim més varietat de possibles futurs oficis: educació ambiental, perruqueria, estètica, socorrisme, fusteria, cuina, lampisteria, atenció a client, serigrafia, audiovisual, premonitor i soldadura. • Mantenir, a la UEC, l’acompanyament de l’alumnat en el seu procés formatiu i també en el seu procés vital. • Seguir i ampliar el treball amb les famílies de l’alumnat de la UEC per aconseguir una major implicació en els processos dels seus fills/es. • Millorar, en els TEA, el rendiment escolar de nens, nenes i adolescents del municipi.

25

CONTRACTATS/ADES

espais d’aprenentatge prelaboral que s’ofereixen a l’alumnat de 3r d’ESO dels tres instituts de Sant Vicenç dels Horts. És una proposta variada de possibles professions per alumnes, amb adaptació curricular, amb l’objectiu d’orientar-los a una formació post obligatòria o una millora d’inserció en el món laboral.

Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) és un La

programa d’adaptació curricular específica per alumnat matriculat en centres ordinaris d’ESO que pel seu perfil personal i el seu itinerari acadèmic no pot completar els seus estudis en aula normalitzada. A la UEC adquireixen els aprenentatges bàsics i les competències bàsiques a nivell personal i professional que els faciliten la seva incorporació al món laboral o la possibilitat de continuar la seva formació acadèmica i/o professional.

Tallers d’Estudi Assistit (TEA) són espais de Els

190

PARTICIPANTS

reforç escolar que es realitzen en diferents escoles públiques del municipi amb alumnat de Primària i Secundària. 16

9

76

114

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 7


Xarxa La Finestra

Dono classes de Memòria i Alfabetització i és un plaer veure que no falten mai. Sempre porten alguna notícia per poder parlar i recordar les seves experiències. Em sento a gust amb elles, estic gaudint molt amb aquestes dones, és una experiència de creixement.

Sant Vicenç dels Horts

María Salud Fenoll Voluntària

Xarxa La Finestra Al

és una experiència d’aprenentatge en xarxa, de traspàs de coneixements entre dones en situació de vulnerabilitat social i/o econòmica, en la qual totes tenen alguna cosa per aprendre i alguna cosa per aportar.

2019 s’ha aconseguit...

• Crear un ambient d’acollida i convivència en el qual les dones participen amb il·lusió. • Garantir un espai en el qual poder expressar-se amb total confiança i poder compartir les pròpies vivències i experiències. • Dinamitzar diferents tallers: tall i confecció, patchwork, ceràmica, alfabetització i cultura general, alfabetització digital, relaxació i cuina, entre altres. • Celebrar Carnaval, el Dia de la Dona, el dia de les paelles per Maria Auxiliadora, la setmana contra la violència de les dones, Nadal, etc. • Afavorir la creativitat a través dels tallers de manualitats, en els quals el procés creatiu i els seus resultats ajuden a millorar l’autoestima. • Compartir el bon humor i la complicitat entre totes les participants.

11

VOLUNTARIS/ES

11

0

En aquest projecte es promou la igualtat de gènere i la inserció social i laboral de les dones, a través de diferents tallers i activitats animats per les mateixes participants. S’afavoreix l’intercanvi de recursos i es facilita la integració de les diverses cultures potenciant l’acollida de la interculturalitat i la valoració de la riquesa que ofereix la diversitat.

63

PARTICIPANTS

63

8 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0


Dispositiu d’Inserció Laboral

Vaig participar en el projecte Kausay. Vaig realitzar una formació d’Auxiliar de Serveis per treballar a l’Aeroport del Prat del programa Incorpora de l’Obra Social La Caixa. Això em va donar l’oportunitat d’aconseguir un lloc com a auxiliar de transport per a persones amb mobilitat reduïda. Ara ja fa gairebé 8 mesos que estic treballant. Estic molt content d’aquesta oportunitat.

Sant Vicenç dels Horts

Sito Martínez Participant

Dispositiu d’Inserció Laboral és un espai de treball on El

s’acompanya les persones en el procés de construcció del seu itinerari vital.

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Avançar positivament en la prospecció d’empreses. S’ha contactat amb 80 empreses noves. • Elaborar una xarxa de 250 empreses, de Sant Vicenç dels Horts i voltants, amb les quals gestionar les ofertes d’ocupació. • Fidelitzar la xarxa d’empreses, de Sant Vicenç dels Horts i voltants, per gestionar ofertes d’ocupació. • Gestionar 146 ofertes de treball. • Incrementar el percentatge d’inserció laboral dels i de les participants. • Oferir un itinerari eficaç d’inserció laboral de persones en situació d’atur.

6

CONTRACTATS/ADES

5

1

Aquest programa agrupa diferents projectes destinats a promoure els processos d’orientació laboral i/o els processos de formació: • Projecte Kausay • Incorpora La Caixa • Agència de Col·locació Pública (0900000256) i Privada • Programes del SOC (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya) Es treballa tant amb joves com amb adults en situació d’atur, ajudant-los a millorar el seu nivell d’ocupabilitat i/o d’incorporació al món laboral.

460

PARTICIPANTS

242

218

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 9


Pam a Pam

M’agrada conèixer gent, practicar l’idioma i aprendre de les relacions on ens ajudem i practiquem junts. Aprenem dels nostres professors que tenen un cor obert i ens ajuden a conèixer altres cultures. L’equip de professors és molt bo, el seu treball és difícil i ells ens ajuden a fer-ho fàcil i a millorar com a persones.

Aprenentatge de l’idioma i foment de la interculturalitat

Terrassa

Mame Mor Participant

Pam a Pam

és un projecte d’immersió lingüística i cultural que té com a objectiu principal potenciar la inclusió social i millorar l’ocupabilitat de persones originàries d’altres països i cultures, garantint la igualtat d’oportunitats i col·laborant en la construcció d’una ciutadania oberta i plural.

Al

Amb aquesta finalitat, el projecte ofereix diverses activitats:

2019 s’ha aconseguit...

• Incrementar un 31% la participació respecte a l’any anterior. • Atendre fins a 30 nacionalitats diferents. • Augmentar un 40% la participació d’homes en el projecte, la qual cosa representa un increment en comparació a anys anteriors. • La participació d’un 27% de joves de 17 a 25 anys en el projecte. Dels quals el 48% han estat derivats per diferents recursos socioeducatius o de tutela. • Facilitar l’assistència al projecte de mares que tenen a càrrec la cura dels seus fills/es, oferint l’aula de conciliació que ha acollit 20 nadons, entre 9 mesos i 3 anys. Així s’ha pogut garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la formació. • Que un 84% de les persones participants obtinguessin el certificat d’aptituds de l’idioma de castellà i de català.

7

CONTRACTATS/ADES

6

1

• LLETRA VIVA: classes d’alfabetització i aprenentatge de la llengua oral i escrita, tant en castellà com en català. • DABAR: taules de conversa per fomentar el desenvolupament de l’expressió i comprensió oral. • ACCELERANT: classes de la teòrica del carnet de conduir adaptades al nivell lingüístic de les persones participants. • FES-HO TU: espai on es fomenta l’aprenentatge de coneixements bàsics de costura. •aACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES: actuacions puntuals amb l’objectiu de treballar les habilitats lingüístiques a través de diferents tipus d’activitats.

24

VOLUNTARIS/ES

20

10 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

4

499

PARTICIPANTS

295

204


El Viver Acollida i formació

He après a treballar en una cuina, m’han acompanyat en les pràctiques en una empresa i si tot va bé, m’incorporaré a treballar. A El Viver he conegut companyes i professionals que m’han ajudat moltíssim a créixer com a treballadora i com a dona, estic molt contenta i agraïda.

Terrassa

Mariam Chairi Participant

El Viver

El projecte té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones migrades i/o en situació o risc d’exclusió social del barri de La Maurina de Terrassa. Es tracta d’un projecte d’atenció integral que pretén donar resposta a les diferents necessitats de les persones participants:

Al

2019 s’ha aconseguit...

• 872 intervencions individuals dins el servei d’acollida. • 131 persones participants en els tallers formatius, de les quals al voltant del 80% han obtingut la qualificació d’apte/a. • Oferir formació de 5 tipologies de perfils professionals: Ajudant de Cuina, Electricitat, Jardineria, Confecció industrial i Perruqueria i estètica. • 10 persones han pogut realitzar pràctiques formatives com a primera experiència de contacte amb el món laboral. • 38 dones han participat en les activitats de Dones en Camí. En aquest espai han realitzat diferents activitats: Promoció de l’esport i hàbits saludables, autoconeixement i creixement personal, espais de debat, sortides culturals, sensibilització, interculturals.

7

CONTRACTATS/ADES

6

1

• SERVEI D’ACOLLIDA I TRÀMITS: acompanyament personalitzat a totes les persones participants del projecte en funció de les seves necessitats i demandes. • TALLERS FORMATIUS: procés d’intervenció que permeti l’adquisició d’habilitats socials, la recuperació de l’autoestima i la formació en un àmbit específic. • DONES EN CAMÍ: espai dinàmic dedicat al creixement personal, on les dones participen de manera activa per fomentar l’apoderament personal i grupal. Totes aquestes activitats es complementen amb la resta de propostes de la FdMA Terrassa per aconseguir una atenció integral que faciliti a les persones millorar la seva situació personal i social, generant noves oportunitats que els permetin continuar avançant cap a una societat més justa i igualitària.

4

VOLUNTARIS/ES

2

2

274

PARTICIPANTS

164

110

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 11


El Viver

Orientació i inserció laboral

Començaré a treballar com a jardiner al Parc de Vallparadís. Estic molt content i motivat per sortir de la dinàmica de recerca de feina i veure un resultat positiu. He estat molt ben atès i he rebut molt suport de tot l’equip de professionals del Viver. Estic molt agraït a tot l’equip i especialment al servei d’orientació laboral.

Terrassa

Ionel Ghica Participant

El Viver Sociolaboral

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar 386 sessions individuals de capacitació amb persones en situació d’atur. • Acompanyar de manera integral les persones que han passat pel recurs d’inserció coordinant l’orientació amb els altres projectes i serveis de l’entitat. • Establir un conveni amb L’Obra Social La Caixa per participar en el programa Incorpora i desenvolupar-lo a Terrassa. • Inserir 15 persones amb contracte laboral. • Realitzar prospecció amb 7 empreses.

2

CONTRACTATS/ADES

2

0

74

PARTICIPANTS

53

21

12 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

Inserció

està adreçat a persones majors de 16 anys, principalment migrades i/o en risc d’exclusió social, especialment dones i joves que es troben en procés de recerca de feina. L’objectiu és acompanyar les persones, que estan interessades en trobar feina, mitjançant el servei d’Orientació del Viver i del programa Incorpora, de l’Obra Social La Caixa. Amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat de les persones participants es realitzen activitats de: • Acompanyament individual i intervenció en xarxa amb altres serveis del projecte, a través d’itineraris personalitzats d’inserció. • Orientació grupal amb dinàmiques per treballar les diferents competències necessàries per a la recerca activa d’ocupació. • Prospecció i intermediació laboral a través del contacte i fidelització d’empreses sensibles a la contractació de persones en risc d’exclusió social, per a la gestió d’ofertes laborals i places de pràctiques que complementen la formació oferta. • Treball en xarxa per millorar la qualitat en la intervenció. Especialment amb Serveis Socials, Foment de Terrassa, entitats locals i la Xarxa Terrassa-Orienta.


El Viver Reforç socioeducatiu i

intervenció amb famílies

Per a mi venir al reforç del Viver és important, ja que he passat 2 anys aquí i em sento molt a gust amb les educadores i els companys. Jo m’apuntaria sempre perquè és una oportunitat en la que ens ajuden a fer deures i quan fem excursions ens ho passem genial i són molt divertides.

Terrassa

Reda El Yonoussi Participant

El Viver Reforç Educatiu

té com a objectiu fomentar la igualtat d’oportunitats, oferint una sèrie d’actuacions fora de l’horari escolar dirigides a menors d’entre 6 i 16 anys, d’origen migrat i/o en risc o situació d’exclusió social i que presenten dificultats en el seu procés d’aprenentatge i/o mancances socioeducatives.

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Disminuir les faltes d’assistència dels i de les participants: un 85% d’ells no té cap falta injustificada i només un 5% en té més de 2. • Millorar els resultats acadèmics: el 62% ha millorat els seus resultats acadèmics i un 24% els ha mantingut. • Mantenir una alta satisfacció dels i de les participants: el 98% es mostra satisfet de venir al reforç del Viver. • Atendre 55 nens/es, de 6 a 16 anys, en les activitats d’estiu. • La col·laboració de 13 persones voluntàries, moltes d’elles, antigues participants del projecte. • Treballar en xarxa amb 11 centres educatius. • La participació de 25 famílies en les sessions de parentalitat positiva.

3

CONTRACTATS/ADES

3

0

El projecte garanteix un suport extra, oferint als i a les menors berenar, acompanyament i reforç escolar a través d’un pla de treball individual i activitats grupals per al desenvolupament de competències personals i socials. Complementàriament, s’ofereix formació, suport, orientació i acompanyament a les famílies dels i les menors amb l’objectiu d’oferir una actuació més coherent i eficaç, de manera que els pares i mares millorin la seva implicació en el procés d’aprenentatge dels seus fills / es a través de la parentalitat positiva. Aquesta proposta es complementa amb activitats d’oci els divendres i dissabtes

13

VOLUNTARIS/ES

10

3

95

PARTICIPANTS

40

55

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 13


Activitats de sensibilització

La FdMA per a mi és una gran ajuda. Ens ensenya l’idioma per poder integrar-nos millor en aquest lloc. A més, les diferents activitats que realitzen són importants i ens fan sentir feliços. Aquest programa ens dona molt més que l’idioma, la seva amabilitat i respecte és molt important per a nosaltres.

Terrassa

Wilma Cofre Participant

Un dels objectius que té la

FdMA

Terrassa és generar espais d’intercanvi

i diàleg per transmetre els valors positius de la diversitat i la interculturalitat, i promoure actituds d’acollida, tolerància i respecte com a base de la convivència al barri de La Maurina. Amb aquest objectiu es realitzen diverses activitats agrupades en quatre grans grups segons finalitat:

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar 21 activitats per promoure la convivència i la interculturalitat: - 4 activitats relacionades amb la salut, la dona i la igualtat de gènere, amb 143 participants. - 17 activitats de sensibilització social, amb 987 participants; 8 d’elles integrades dins de la Setmana Intercultural. • Realitzar 7 d’aquestes activitats de manera conjunta amb altres entitats i amb una participació de 207 persones. • Afavorir la participació de 10 persones voluntàries més. • Participar en l’Acte de Reconeixement del Voluntariat a la ciutat de Terrassa, amb un total de 230 persones. I celebrar 4 trobades de formació de voluntariat de la fundació en les quals han participat un total de 36 persones.

14

CONTRACTATS/ADES

13

1

• Activitats culturals i de coneixement de l’entorn, de temàtica diversa (salut, estrangeria, prejudicis, etc.) en funció dels interessos i demandes de les persones participants. • Activitats interculturals i lúdiques relacionades amb la celebració de festivitats de les diferents cultures. Destaca la Setmana Intercultural que pretén conscienciar i sensibilitzar sobre la riquesa que hi ha en cada cultura i crear llaços d’unió entre totes les persones que participen en els projectes i al barri. • Activitats de gènere per promoure la igualtat d’oportunitats i l’apoderament de les dones participants. • Activitats de promoció del voluntariat. Es participa a la Taula d’Entitats del Voluntariat de Terrassa.

40

VOLUNTARIS/ES

31

14 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

9

1.286

PARTICIPANTS

722

564


Centro de Día Laura Vicuña

Per a mi ha suposat un canvi en la meva vida, tot i que porto poc temps al centre, sento com si fossin ja part de la meva mateixa família. Hi ha molt bon ambient entre tots i fem un munt d’activitats on m’ho passo molt bé. Ens ajuden en tot el que podem necessitar i això s’agraeix. Us estimo!

MACS

Torrent

Marcos Martínez Participant

Módulo de Apoyo Convivencial y Socioeducativo (MACS) del Centro El

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Posar en marxa un nou grup educatiu, ampliant així l’atenció i el seguiment a 12 menors més i les seves famílies. • Atendre un total de 86 menors. • Coordinar la nostra intervenció amb més de 15 entitats educatives i socials dins de l’àrea d’atenció a menors a Torrent i els seus voltants, s’han realitzat 31 entrevistes o contactes. • Realitzar un total de 923 intervencions educatives: entre les quals 296 són tutories individuals amb menors, 221 intervencions amb famílies i 135 tutories i entrevistes amb els tutors escolars. • Incrementar la participació dels pares i mares en les sessions d’escola de família, amb una mitjana de 15 persones per sessió.

de Día Laura Vicuña atén menors entre 11 i 16 anys que, per la seva situació familiar, social i/o educativa estan en risc social. Realitza una tasca preventiva, proporcionant serveis de suport socioeducatiu i familiar, potenciant el seu desenvolupament personal i integració social amb l’objecte d’afavorir el seu procés de normalització i autonomia personal. Entre les activitats que es realitzen destaquen les de suport psicosocial, educatiu, seguiment escolar i activitats d’oci i temps lliure.

• Realitzar 40 intervencions psicològiques i 101 intervencions en el Servei d’Atenció Social.

12

CONTRACTATS/ADES

8

4

4

VOLUNTARIS/ES

3

1

87

PARTICIPANTS

38

49

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 15


Centro de Día Laura Vicuña

Per a mi és com la meva segona casa. Ens tracten a tots per igual, tots els educadors fan tot el que poden per nosaltres. El taller de cortinatge ha estat una experiència nova en la meva vida perquè mai havia imaginat poder fer el que faig. Estic molt contenta i orgullosa de mi mateixa i agraïda. Gràcies per tot el temps compartit i l’experiència!

MISL

Torrent

Yaiza Pascual

Participant

Módulo de Inserción Sociolaboral (MISL) atén El

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Atendre 153 menors i joves. • Desenvolupar 5 perfils professionals de Programes Formatius de Qualificació Bàsica (PFCB). • Realitzar 2 pretallers prelaborals per a nois i noies a partir de 15 anys: Imatge personal i Electricitat, on han participat 23 menors. • Realitzar 1.488 intervencions: entre les quals 815 tutories individuals amb menors i 273 intervencions amb famílies. • Coordinar la nostra intervenció amb més de 15 entitats educatives i socials dins de l’àrea d’atenció a menors a Torrent i els seus voltants, i s’han realitzat 35 entrevistes o contactes. • Realitzar 67 intervencions psicològiques i 33 intervencions en el Servei d’Atenció Social.

14

CONTRACTATS/ADES

8

6

joves entre 16 i 21 anys en situació de risc quan el seu conflicte personal, familiar, ocupacional i d’inserció social requereix de suport psicosocial o educatiu i se’ls ajuda en l’adquisició d’aprenentatges i coneixements bàsics d’oficis manuals per aconseguir una inserció laboral satisfactòria. Proporciona serveis de suport social, educatiu i familiar a través d’activitats formatives, ocupacionals, rehabilitadores, culturals, i també l’adquisició de les habilitats necessàries per a la seva inserció sociolaboral. Es desenvolupen els perfils professionals de: • Serveis auxiliars de perruqueria. • Electricitat. • Serveis administratius. • Serveis auxiliars d’estètica. • Cortinatge i complements de decoració.

3

VOLUNTARIS/ES

3

16 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0

153

PARTICIPANTS

83

70


Centro de Formación Laura Vicuña

Al maig em vaig apuntar i en tot just unes setmanes vaig poder veure el bon ambient que hi ha. Venir t’obre un món nou de possibilitats per formar-te en diferents àmbits, per seguir creixent a nivell personal i poder comunicar-te amb la resta de companyes.

MAÍN

Torrent

Virtudes Valero Participant

El Centro de Formación Laura Vicuña està dirigit a persones majors de 16 anys, principalment dones, de qualsevol nacionalitat, creença religiosa, formació cultural, situació laboral i personal.

Al

MAÍN

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar diferents tallers formatius: - Tall i Confecció, 3 grups. - Confecció Industrial i Patronatge, 3 grups. - Alfabetització i Castellà per a immigrants, 6 grups. - Alfabetització de Valencià, 1 grup. - Taller Aprenent Juntes. - Taller Solidari. - Taller d’Alfabetització Digital, 2 grups. - Tallers de decoració, patchwork, etc., 4 grups. - Curs d’Imatge Personal, 1 grup. • Incrementar les derivacions al projecte Empléate. • Realitzar intervencions des del Servei d’Atenció Psicològica i el Servei d’Atenció Social. • Mantenir i incrementar la coordinació amb altres entitats tant públiques com privades, i també amb altres entitats socials.

14

CONTRACTATS/ADES

9

5

El mòdul , formació d’oferta pròpia, atén principalment dones de la ciutat de Torrent en situació d’exclusió social. Pretén la inserció social mitjançant una experiència formativa, de trobada i de socialització. Es funciona per tallers, afavorint l’aprenentatge de noves tècniques i l’intercanvi de coneixements entre les participants. Als tallers es potencia el moment de trobada i de posada en comú, amb l’objectiu d’afavorir la convivència i donar resposta a les necessitats de les participants.

11

VOLUNTARIS/ES

11

0

293

PARTICIPANTS

278

15

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 17


Centro de Formación Laura Vicuña

Soc una de les afortunades d’haver participat en el curs d’Auxiliar d’Estètica. Ha estat una experiència meravellosa, amb professionals en l’àrea, que m’han aportat molt per ampliar les meves aptituds i destreses, en un ambient molt de companyonia i fraternitat com una gran família. Gràcies per l’aportació que han brindat a la meva vida a nivell personal, com pel seu suport a nivell professional.

MFPI

Torrent

Verónica Marquina Participant

El Centro de Formación Laura Vicuña ofereix una proposta formativa que pretén la inserció social i laboral a través d’una experiència formativa a nivell professional, un ambient de convivència i socialització, i una millora de l’ocupabilitat.

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar els cursos de: - Serveis auxiliars de perruqueria. - Serveis auxiliars d’estètica. - Arranjaments i adaptacions de peces. • Col·laborar amb 30 empreses per a la realització de les pràctiques no laborals d’aquests cursos. • Incrementar el nombre de derivacions a el projecte Empléate. • Realitzar intervencions des del Servei d’Atenció Psicològica i el Servei d’Atenció Social. • Mantenir i incrementar la coordinació amb altres entitats tant públiques com privades, així com amb altres entitats socials.

12

CONTRACTATS/ADES

7

5

Módulo de Formación Profesional para la Inserción (MFPI) ofereix cursos El

de formació entre els quals destaquen els Certificats de Professionalitat de nivell 1 en Serveis auxiliars de perruqueria, Serveis auxiliars d’estètica, i Arranjaments i adaptacions de peces, dirigits a persones desocupades inscrites a labora (Servef). El principal objectiu d’aquestes accions formatives és la capacitació professional que faciliti i millori les seves possibilitats d’inserció laboral.

66

1

VOLUNTARIS/ES

1

18 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0

PARTICIPANTS

65

1


Empléate

Fa 2 anys els orientadors em van proposar participar en el curs de Neteja Hospitalària. De seguida que el vaig acabar l’empresa em va proposar un lloc de treball en un centre de salut i després d’aquest primer contracte l’empresa em va oferir treballar en un hospital de València on, a dia d’avui, soc indefinida. María Teresa Redondo

Torrent

Participant

Empléate

El projecte va dirigit a alumnes actuals, antics i antigues alumnes i familiars directes dels usuaris i usuàries del Centro Laura Vicuña.

Al

2019 s’ha aconseguit...

El projecte pretén:

• Incrementar el nombre de persones ateses, així com les intervencions individuals i grupals, mitjançant itineraris individuals d’inserció: - 359 persones al Servei d’Ocupació. - 1.081 intervencions individuals i grupals. - 360 seguiments. - 136 ofertes d’ocupació gestionades. - 64 contractacions laborals. • Realitzar 6 accions formatives: - Reposador/a de Supermercats (60 h). - Auxiliar de Neteja Hospitalària (75 h). - Operari de Magatzem i Carnet de Carretoner (60 h). - Cambrer / a de Servei de Bar i Restaurant (100 h). - Informàtica per a l’Ocupació (15 h). - Competències Digitals per a la Recerca d’Ocupació (8 h).

3

CONTRACTATS/ADES

2

1

• Augmentar la inserció sociolaboral i l’ocupabilitat de les persones ateses. • Proporcionar eines educatives, laborals i socials vàlides per al seu desenvolupament evolutiu a curt, mitjà i llarg termini. • Millorar la seva qualitat de vida a través de la inserció educativa, formativa i laboral. • Augmentar l’ocupabilitat i la formació de tots aquells participants del servei. • Copsar el major nombre d’empreses col·laboradores en la inserció laboral. • Gestionar ofertes de treball per a les persones usuàries del servei i l’alumnat de la Fundació Maria Auxiliadora a Torrent.

1

VOLUNTARIS/ES

1

0

356

PARTICIPANTS

244

112

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 19


Centro de Emancipación

Laura Vicuña

Des que vaig arribar al Centre d’Emancipació Laura Vicuña la meva vida ha canviat per complet. Estic molt a gust aquí: puc estudiar el que realment vull, conviure amb companys i educadores, aprendre tasques domèstiques i, en definitiva, aprendre a desenvolupar-me per a la vida adulta. Espero aviat tenir els meus papers per treballar i poder visitar la meva família al Marroc.

Torrent

Ilyas Fatihi Participant

Centro de Emancipación Laura Vicuña és un El

recurs residencial amb sis places dirigit a joves que han acabat la seva mesura de protecció i que no tenen suport familiar ni recursos econòmics propis per poder desenvolupar-se en la vida adulta.

Al

Té la finalitat de prevenir l’exclusió social d’aquells joves que finalitzen mesures públiques de protecció de menors, oferintlos un lloc i un suport que els permeti integrar-se al mercat laboral i a la societat de forma autònoma i independent.

2019 s’ha aconseguit...

• Posar en marxa des del mes de juliol el centre d’emancipació per 6 joves ex tutelats i iniciar a finals d’any 2 nous recursos residencials a València de 4 places cadascun. • Realitzar 78 Intervencions individuals i grupals. • Obtenir un permís de residència temporal no lucrativa i la renovació de sis mesos de targeta de sol·licitant de protecció internacional. • Incrementar la participació dels joves en cursos de formació i en classes de castellà. • Facilitar el contacte amb projecte Empléate i les intervencions del Servei Psicològic de la FdMA Torrent. • Coordinar la nostra intervenció amb altres entitats socials.

4

CONTRACTATS/ADES

3

1

El projecte d’emancipació Laura Vicuña treballa el foment de l’autonomia i independència dels joves mitjançant l’acompanyament socioeducatiu, procurant que desenvolupin les seves capacitats personals i ajudant-los a completar el seu procés de maduració. La intervenció social i educativa que es proporciona és: assessorament legal i gestió administrativa, assessorament i acompanyament laboral, suport psicològic, seguiment socioeducatiu i psicològic, etc.

6

1

VOLUNTARIS/ES

1

20 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0

PARTICIPANTS

0

6


El Gua

La meva experiència al GUA aquest primer any ha estat meravellosa. De vegades toca ser una mica estricte, però gairebé sempre l’ambient és molt alegre i positiu. Veure els xavals intentar superar-se cada dia i madurar a cada pas que donen és una cosa realment gratificant.

Valencia

Javi Macías Educador

El Gua neix com a projecte que es Al

2019 s’ha aconseguit...

• Millorar notablement el nivell d’assistència i la puntualitat dels i de les participants. • Potenciar la integració de tots els nois i noies en el projecte, encara que procedeixin de centres escolars diferents. • Establir un ritme de treball seriós i responsable en els diferents grups per nivells, amb l’esforç que això suposa fer-ho després de la jornada escolar. • Consolidar el seguiment de cada participant per part d’un/a educador/a. • Promoure el voluntariat de persones que volen dedicar el seu temps a ajudar els i les participants a realitzar les seves tasques escolars. • Millorar la relació i la comunicació amb les famílies a través d’entrevistes personals o trucades telefòniques. • Mantenir la relació amb els diferents col·legis i IES.

3

CONTRACTATS/ADES

2

1

proposa oferir diverses activitats dirigides a reforçar el treball educatiu que es realitza a l’escola i, a més, a abordar aspectes educatius com els hàbits d’estudi, les habilitats socials, les actituds i els valors per a la convivència. El projecte està orientat a adolescents amb dificultats d’aprenentatge que necessiten suport escolar extern, a l’escola i a la família, per superar el curs acadèmic. L’objectiu principal del projecte consisteix en un reforç escolar que pretén dotar els participants de recursos i estratègies per superar amb èxit els seus objectius escolars.

7

VOLUNTARIS/ES

5

2

52

PARTICIPANTS

28

24

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 21


Alça’t

El taller de costura de la FdMA ha estat una de les millors experiències que ha aportat un enriquiment a la meva vida personal. Les habilitats i il·lusions han tornat gràcies al tracte i l’ensenyament rebut, i la companyonia fa que em senti com en una gran família..

València

Lucía Bohorquez Participant

Alça’t

Al

2019 s’ha aconseguit...

• La finalització del curs, després de dos anys de formació en costura, per part de 8 dones nigerianes de l’Associació Vila Teresita podent realitzar peces senzilles per a elles i els seus fills i havent millorat la seva expressió oral en castellà. • Millorar l’economia familiar d’algunes de les participants a través dels treballs realitzats al taller i els que elles han realitzat a casa seva, després de l’aprenentatge. • Iniciar, amb algunes d’elles, l’aprenentatge de patrons senzills perquè puguin realitzar les seves pròpies peces de vestir. • Afavorir l’intercanvi i la relació entre elles, a través de festes i celebracions en horari de matí i de tarda per afavorir la participació. • Un clima de convivència positiu entre totes les participants i voluntàries al taller.

3

VOLUNTARIS/ES

3

0

El projecte , que en valencià significa «aixeca’t», és un taller d’iniciació a la costura, tant a mà com a màquina, dirigit a persones autòctones i immigrants que volen fer més sostenible l’economia domèstica realitzant les pròpies peces, dissenyant-les i confeccionant-les per a elles o per a membres de la seva família. La majoria de les participants són emigrants de diversos països, cultures i creences i per tant es cuida el respecte a la diferència, les relacions personals i l’ambient serè i positiu. Així es va creant un intercanvi mutu de costums i sabers que enriqueixen el grup, perquè sempre tenim alguna cosa per ensenyar i molt per aprendre, i això és cada vegada més evident en el projecte Alça’t.

48

PARTICIPANTS

48

22 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0


CTL Sin Mugas El CTL Sin Mugas per a mi és una gran família on puc fer tot tipus d’activitats i conèixer molts amics. Aprenem a conviure tots junts de diferents cultures.

Saragossa

Ali Benaissa Amar Participant

Centro de Tiempo Libre Sin Mugas és una El

Al

plataforma d’integració socioeducativa en el temps lliure per a infants i adolescents que viuen en situació de risc i/o exclusió social al barri de l’Actur de Saragossa.

2019 s’ha aconseguit...

• Acompanyar 178 menors de 6 a 18 anys. 36 d’ells derivats per serveis socials, centres educatius de la zona i altres entitats socials. • Dinamitzar un projecte sociocultural on participen 44 adolescents de 14 a 18 anys. • Celebrar 18 nits alternatives per a adolescents. • Realitzar colònies urbanes per Nadal, Setmana Santa i estiu. • Dur a terme una activitat mensual d’oci oberta als nois/es de barri; 18 activitats d’oci familiar. • Atendre i donar suport a 112 unitats familiars: 52 famílies immigrants i 60 famílies autòctones. Un 95% de les quals són seguides per serveis socials. • Augmentar les coordinacions i treball en xarxa al barri.

12

CONTRACTATS/ADES

8

4

A través d’una proposta d’activitats des de l’educació en valors, el reconeixement de les pautes culturals dels i de les participants i la coordinació amb altres recursos socials de la zona, el projecte es configura com una alternativa al carrer per donar resposta a les diferents necessitats personals, familiars, socials i educatives. Té com a finalitat aconseguir la inserció social dels menors mitjançant una atenció individualitzada i integral a través d’accions grupals i/o individuals, sempre amb el suport conjunt dels agents socials.

8

VOLUNTARIS/ES

4

4

178

PARTICIPANTS

92

86

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 23


Escuela en Familia

Al Centre Mancala em sento com a casa i en família; un lloc on compartim plors i rialles, sense racisme, ni colors, totes les famílies som iguals tractades amb respecte i amor.

Saragossa

Elena Giménez Participant

Escuela en Familia

Al

és un espai educatiu de diàleg, formació i intercanvi d’experiències per afavorir la parentalitat positiva.

2019 s’ha aconseguit...

S’ofereixen els serveis de:

• La participació de 54 famílies en els serveis de l’Escuela en Familia: - 13 famílies en els Tallers educatius familiars. - 17 famílies en el grup Diàlegs amb la mirada. - 24 famílies al Centre maternoinfantil. • Realitzar 135 plans de treball familiars. • Dinamitzar 18 activitats d’oci compartit en família. • La realització de 10 Píndoles formatives mensuals, on han participat 28 famílies. • Augmentar les coordinacions i treball en xarxa al barri. • Realitzar reunions bimensuals de coordinació i seguiment amb serveis socials.

3

CONTRACTATS/ADES

3

0

• Taller educatiu familiar: tallers conjunts per a famílies amb fills/es entre 6 i 12 anys. • Diàlegs amb la mirada: grup de gestió emocional i creixement personal per a famílies amb fills/es entre 0 i 18 anys. • Centre maternoinfantil: cura, criança i creació de vincles per a famílies amb fills/ es entre 0 i 3 anys. • Píndoles formatives: per a famílies amb fills/es entre 0 i 18 anys.

2

VOLUNTARIS/ES

2

24 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0

244

PARTICIPANTS

169

75


CSL Actur El CSL Actur és una gran oportunitat per als i les joves que no han pogut continuar els seus estudis. A part dels/de les bons/es professors/es, hi ha molt bon ambient, hi ha molta confiança i respecte. Us aconsello venir aquí per a un futur millor.

Saragossa

Violeta Dumitrache Participant

Centro Sociolaboral Actur és un recurs socioeducatiu i El

formatiu per a joves entre 14 i 21 anys que no han obtingut el Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

Al

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar 7 Projectes d’Aprenentatge Servei, sistematitzant i afermant així aquesta metodologia al nostre centre. • Programar més de 80 activitats socioculturals o complementàries que ens ajuden a millorar el desenvolupament integral de l’alumnat. • Col·laborar amb 19 empreses per a la realització del Mòdul de Formació Pràctica en empreses. • Treballar en Xarxa amb més de 20 institucions i entitats de diferent naturalesa: social, educativa, residencial, etc.

8

CONTRACTATS/ADES

4

4

La finalitat és proporcionar una formació que possibiliti a l’alumnat la incorporació a la vida laboral i/o recuperar el seu procés formatiu o educatiu, així com afavorir el procés de desenvolupament personal, maduresa i participació en activitats socials i culturals. El projecte ofereix un acompanyament a exalumnes per tal d’afavorir la seva inserció laboral. El CSL Actur pertany a la Xarxa de Centres Sociolaborals de l’Ajuntament de Saragossa que depèn de l’IMEFEZ.

3

VOLUNTARIS/ES

2

1

94

PARTICIPANTS

49

45

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 25


Maín Mujer Participar en el projecte m’ha ajudat a millorar l’idioma i així poder conèixer una altra cultura. Ara la meva vida és més fàcil que abans, soc més independent, soc capaç de fer sola coses que abans eren impensables. Aquí em sento còmoda i sobretot amb il·lusió per seguir aprenent.

Saragossa

Saliha Ayyadi

Participant

Proyecto Maín Mujer

El és un recurs per a la promoció i inserció social de persones adultes, preferentment de dones.

Al

2019 s’ha aconseguit...

• La convivència i participació entre persones de 30 nacionalitats diferents. • Una participació del 32% de persones d’ètnia gitana. • Atendre 26 persones en situació d’asil. • Potenciar el treball en xarxa amb altres entitats (15 entitats diferents) amb les que s’han establert 79 contactes. • 18 reunions quinzenals de l’Equip de Treball social de l’entitat per a una intervenció integral i treball transversal amb tota la família. • Realitzar 6 sortides culturals per conèixer llocs d’interès cultural i tenir un temps per a la convivència. • Oferir 6 xerrades sobre diferents temes d’interès: perspectiva de gènere, actualitat, animació a la lectura, medi ambient i sostenibilitat. • Dur a terme 2 activitats d’interrelació amb els altres projectes de l’entitat.

6

CONTRACTATS/ADES

6

0

En el projecte es dona suport, s’acompanya i s’afavoreix la inclusió social, dotant a les persones de les habilitats socials i competències necessàries per assolir la inserció. Es potencia transversalment i mitjançant els itineraris: la dimensió social, educativa, laboral, de conciliació familiar, multicultural, d’apoderament de la dona, igualtat d’oportunitats i de participació igualitària. L’oferta formativa es concreta en educació permanent d’adults i tallers diversificats, que es complementen amb xerrades, sortides culturals i activitats amb els altres projectes de l’entitat. Es té cura de manera especial de la integració socioafectiva de les persones participants i es potencia la relació grupal a través d’activitats formatives, lúdiques i culturals.

21

VOLUNTARIS/ES

20

26 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

1

399

PARTICIPANTS

305

94


Acción para el Empleo

Participar en l’Itinerari d’Inserció Laboral i acudir a les tutories i tallers, m’ha servit per tenir més seguretat en mi mateixa, tant laboralment com personalment, i trobar noves oportunitats de treball per optar a un futur proper més positiu.

Saragossa

Andreea Mónica Florita Participant

Acción para el Empleo és

Al

un projecte transversal d’orientació i inserció laboral per a joves en situació de risc i/o exclusió social, i per a persones aturades de llarga durada, amb especial atenció a dones, minories ètniques, persones immigrants estrangeres i sol·licitants d’asil o protecció internacional.

2019 s’ha aconseguit...

• Realitzar 91 entrevistes d’acollida i presentació del projecte, de les quals 57 persones van acceptar i van iniciar l’Itinerari individualitzat d’inserció laboral. • Dur a terme 186 tutories per elaborar i desenvolupar el Pla Personal de treball. • Realitzar 35 accions de coordinació i mediació d’ofertes de cursos i ocupació amb entitats socials, administració, serveis socials i col·lectius diversos, així com de prospecció laboral amb empreses. • Fer 4 tallers d’habilitats socials i competències professionals amb bona participació i resultats molt positius. • En la recerca activa d’ocupació s’han realitzat 87 actuacions que han arribat a 19 persones, amb el resultat d’11 persones contractades i 12 contractes.

4

CONTRACTATS/ADES

3

1

Promou la integració laboral mitjançant la realització d’accions d’orientació sociolaboral i itineraris personalitzats d’inserció laboral pactats amb la persona participant, mitjançant tutories individualitzades i complementat amb tallers d’habilitats socials i competències professionals. La recerca de feina es reforça amb la prospecció, la mediació per a la contractació estable i de qualitat, i el seguiment posterior a l’empresa.

3

VOLUNTARIS/ES

3

0

57

PARTICIPANTS

30

27

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 27


| Edició 12

· OCTUBRE 2018 - SETEMBRE 2019 ·

235

FAMÍLIES ATESES BÉNS

402 AJUDES

366

BENEFICIARIS/ES

CARTERA DE SERVEIS

228 GRUPS

1.501

BENEFICIARIS/ES

3

Ulleres o audífons

4 16

Higiene infantil

11 0

SANT VICENÇ DELS HORTS TORRENT

béns

18 Alimentació infantil

SARAGOSSA

11 0 17

Equipament escolar

61 57 204

Fundació Maria Auxiliadora Torrent XARXA VALÈNCIA. Any d’inici: 2007

Fundació Maria Auxiliadora Saragossa XARXA RABAL ACTUR. Any d’inici: 2007

28 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

Fundació Maria Auxiliadora Sant Vicenç XARXA SANT VICENÇ DELS HORTS. Any d’inici: 2016


FdMA SARAGOSSA

durada

grups

beneficiaris/ beneficiàries

ENTITAT REFERENT

Grup d’estudi assistit – Primària

32 setmanes

13

65

Grup d’estudi assistit – Primària

4 setmanes

22

110

Grup d’estudi assistit – Secundària

32 setmanes

2

10

Grup d’estudi assistit – Secundària

4 setmanes

4

20

Aula oberta – Primària

32 setmanes

2

30

Aula oberta – Primària

4 setmanes

2

30

Aula oberta – Secundària

32 setmanes

1

15

Aula oberta – Secundària

4 setmanes

1

15

Reforç individual – Primària

4 setmanes

4

4

Reforç individual – Primària

32 setmanes

3

4

Centre obert

36 setmanes

13

130

1 setmana

53

530

Taller educatiu familiar – Iniciació

16 sessions

1

25

Taller educatiu familiar – Continuïtat

20 sessions

1

23

Espai familiar 0-3 anys

8 mesos

1

14

Espai familiar 0-3 anys – Continuïtat

5 mesos

1

19

124

1.044

Colònies urbanes

FdMA TORRENT ENTITAT REFERENT

Grup d’estudi assistit – Primària

8 mesos

1

4

Grup d’estudi assistit – Primària

4 setmanes

2

8

Grup d’estudi assistit – Secundària

8 mesos

6

24

Grup d’estudi assistit – Secundària

4 setmanes

12

48

8 mesos

1

1

Centre obert

1 mes

4

32

Centre obert

9 mesos

4

32

Campament

45 dies

4

32

Reforç individual – Secundària

cartera de serveis

Colònies urbanes

1 setmana

16

128

Tallers terapèutics grupals

15 sessions

1

8

Atenció psicològica continuada

15 sessions

5

5

Atenció psicològica puntual

3 sessions

33

33

89

355

FdMA SANT VICENÇ DELS HORTS ENTITAT COORDINADORA I ENTITAT REFERENT

Grup d’estudi assistit – Primària

8 mesos

1

4

Grup d’estudi assistit – Primària

1 mes

1

4

Grup d’estudi assistit – Secundària

8 mesos

1

4

Aula oberta – Primària

8 mesos

1

10

Aula oberta – Primària

1 mes

1

10

Aula oberta – Secundària

8 mesos

1

10

Aula oberta – Secundària

1 mes

1

10

9 mesos

2

21

1 setmana

5

10

5 mesos

1

19

15

102

Centre obert Colònies urbanes Suport educatiu familiar

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 29


Insieme, prové de la paraula italiana

Al

2019 s’ha aconseguit...

Aquest any 2019, s’han aconseguit incorporar a aquesta «família» que és ja Insieme 8 noves treballadores i 16 nous clients als quals els ha entusiasmat el nostre projecte i qualitat professional. El que realment dona valor a Insieme, és el testimoni de cadascuna d’aquestes persones i com el seu pas pels nostres tallers els ha ajudat a créixer, apoderar-se i sortir de túnel de la desocupació i la desesperança a través de la capacitació professional i el desenvolupament d’un treball digne

que significa: units, junts. Amb aquest esperit va néixer aquesta empresa, promoguda per les Filles de Maria Auxiliadora, a través de la Fundació Maria Auxiliadora, amb la finalitat d’afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió i / o en situació d’atur de llarga durada i amb experiència en el camp de la confecció industrial. Des de l’inici de la seva activitat l’any 2015 és proveïdora de roba esportiva, bates i uniformes de les escoles de les Salesianes d’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana i altres centres escolars. També ha anat incorporant a la seva producció nombrosos clients de roba de bany, roba interior, roba laboral, moda infantil. Durant aquests cinc anys de trajectòria, s’han contractat més de 40 persones entre els dos tallers amb què compta Insieme a Terrassa i Torrent, que han contribuït amb el seu bon treball i el seu esforç a que la societat vagi creixent en nombre de clients i unitats de producció, malgrat les grans dificultats de supervivència que dia a dia cal superar en un sector tan extremadament competitiu.

30 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019


COOPERACIÓ

Sona la teva veu – Hondures Durant el curs 2018/2019 les tres ONGD de les salesianes a Espanya (VIDESSur, Fundació Madreselva i VIDES) al costat de la Inspectoria Maria Auxiliadora van impulsar la campanya de suport a comunitats rurals d’Hondures, concretament al municipi de Ojojona. Per a la campanya «Sona la teva veu, Hondures» se han recaudado 60.739 € per posar en marxa dues línies d’actuació: 1. Millora de l’accés a l’aigua i sanejaments per al caserío Santa Catarina.

en xarxa

Beneficiaris: 31 famílies – 198 persones. 2. Millora de l’alimentació, horts familiars ecològics per a altres dues comunitats.

Beneficiaris: 66 famílies – 396 persones. Amb aquests diners s’ha emprès la millora de l’accés a l’aigua que era la línia més urgent, ja que la població veia perillar el subministrament d’aigua per l’antiguitat de les infraestructures.

Ja s’ha canviat el tram de canonada que va de la font a les piques recol·lectores, s’han segellat les fuites de la pileta existent i s’ha construït una nova pileta. Ara falta posar tram de canonades per arribar a 4 llars que encara no compten amb accés a l’aigua i instal·lar un sistema de cloració de l’aigua. En una segona fase es posarà en marxa la part d’horts familiars ecològics La Fundació Maria Auxiliadora, a través de diferents tallers solidaris i activitats, també ha col·laborat en aquest projecte amb una aportació de 2.882 €. Per al curs 2019/2020, la campanya «Reconstruint Síria des de l’escola» busca millorar les condicions de vida, donar poder i protegir els drets humans de la població més vulnerable i exclosa, especialment infància, joventut i dones, que en conflictes bèl·lics són la població més vulnerable. A curt termini es pretén donar suport a l’hospital i les dues escoles d’infantil, així com el programa d’ajuda a dones que les salesianes tenen a Damasc i en altres poblacions.

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 31


QUALITAT EDUCATIVA

367

4.025

TREBALLADORS/ES

ALUMNES

262

105

2.095

Col·legi Maria Auxiliadora (Barcelona) Col·legi Santa Dorotea (Barcelona)

unitats escolars

SALESIANAS ALICANTE

Colegio María Auxiliadora (Alicante)

SALESIANAS TORRENT

Colegio María Auxiliadora (Torrent)

SALESIANES SUECA

Col·legi Maria Auxiliadora (Sueca)

SALESIANAS VALENCIA

Colegio María Auxiliadora (Valencia)

SALESIANAS ZARAGOZA

Colegio María Auxiliadora (Zaragoza)

AULES

1.930

12

SALESIANES SEPÚLVEDA SALESIANES SARRIÀ

159

EP

6

12

6

12

EI

EI

EP

EP

3

6

EI

EP

3

6

EI

EP

6

12

6

12

EI EI

EP

EI · Educació Infantil EP · Educació Primària ESO · Educació Secundària Obligatòria BAT · Batxillerat FP · Formació Professional EE · Educació Especial

32 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

EP

8

ESO

8

ESO

2

1

BAT

EE

4

ESO

4

ESO

8

ESO

8

ESO

4

1

BAT

EE

6

FP

3

EE

12 26 29 13 13 31 35


FORMACIÓ

334 PARTICIPANTS

32

tipologia de cursos

6% 3% 25%

13%

CURSOS REALITZATS

13% 22%

716

19%

Innovació TIC Intervenció Planificació

Gestió Idiomes Carisma

HORES DE FORMACIÓ

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 33


Informe econòmic COMPTE DE RESULTATS

BALANÇ DE SITUACIÓ ACTIU

PÈRDUES I GUANYS A) OPERACIONS CONTINUADES 1. Ingresos por las actividades

3.920.122,19€

a) Vendes i prestacions de serveis

1.056.865,35€

f) Donacions i altres ingressos de les activitats

2.865.683,84€

g) Reintegrament de subvencions, donacions i llegats rebuts 2. Ajudes concedides i altres despeses a) Ajudes concedides

-2.427,00€ -1.000.292,91€ -206.182,78€

6. Altres ingressos de les activitats a) Ingressos accessoris i altres de gestió corrent 7. Despeses de personal

107.974,73€ 107.974,73€

a) Serveis exteriors

1. Instruments de patrimoni

2.300.456,60€

II. Existències

2.117,53€

6. Avançaments a proveïdors III. Deutors comercials i altres comptes a cobrar

2.117,53€ 1.659.182,75€

314.261,22€

4. Personal

-25.269,23€ 15.563,90€ -35.085,73€

A1) Resultats d’explotació (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12)

33.382,08€

14. Variació de valor raonable en instruments financers

1.132,46€

A2) Resultat financer (12+13+14+15+16)

74.810,84€

B) ACTIU CORRENT

-34.000,00€ -32.867,54€

A3) Resultat abans d’impostos (A1+A2)

514,54€

A4) Resultat de l’exercici procedent d’operacions continuades (A3+18)

514,54€

286,25€

6. Altres crèdits amb les Administracions Públiques VI. Periodificacions a curt termini VII. Efectiu i altres actius líquids equivalents 1. Tresoreria

1.238.618,41€ 977,90€ 638.178,42€ 638.178,42€

TOTAL ACTIU (A+B)

17.993,44€

16. Deteriorament i resultat per alienacions d’instruments financers

29.977,07€

3. Deutors varis

-8.451,84€

13. Altres resultats

104.787,91€

-438.357,74€ -1.405,82€

12. Deteriorament i resultat per alienacions de l’immobilitzat

V. Inversions a llarg termini

90.139,64€

-448.215,40€

c) Pèrdues, deteriorament i variació de provisions per operacions 10. Subvencions, donacions i llegats traspassats a resultat

2. Instal·lacions tècniques i altre immobilitzat material

106.016,87€

b) Tributs

9. Amortització de l’immobilitzat

90.139,64€

1. Clients per vendes i prestacions de serveis

-2.313.226,13€

8. Altres despeses d’explotació

194.927,55€

II. Immobilitzat material

5. Altres actius financers -1.000.292,91€

5. Aprovisionaments

A) ACTIU NO CORRENT

2.495.384,15€

PASSIU A) PATRIMONI NET

499.463,02€

A1) Fons propis

437.151,36€

I. Capital

44.420,44€

1. Fons dotacional o fons social

44.420,44€

V. Resultats d’exercicis anteriors

392.216,38€

1. Romanent VII. Resultat de l’exercici A3) Subvencions, donacions i llegats rebuts

392.216,38€ 514,54€ 62.311,66€

B) OPERACIONS INTERROMPUDES A5) Resultat de l’exercici (A4+18)

514,54€

I. Provisions a llarg termini

INGRESSOS FORMACIÓ QUALITAT EDUCATIVA COOPERACIÓ

4. Altres provisions Finançament propi Entitats públiques Entitats privades

1,49% 23,75% 0,05%

ACCIÓ SOCIAL

54,18%

12,49%

8,03%

DESPESES FORMACIÓ QUALITAT EDUCATIVA COOPERACIÓ ACCIÓ SOCIAL

1,49%

Altres Personal

23,75%

B) PASSIU NO CORRENT

0,05%

C) PASSIU CORRENT V. Creditors comercials i altres comptes a pagar

19,25%

34 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2019

0,00€ 0,00€ 1.995.921,13€ 1.110.509,17€

1. Proveïdors

29.853,36€

3. Creditors varis

43.642,02€

4. Personal (remuneracions pendents de pagament)

84.922,01€

6. Altres deutes amb les Administracions Públiques

109.790,34€

8. Deutes amb empreses del grup i associades

842.301,44€

VI. Periodificacions a curt termini 55,46%

0,00€

TOTAL PATRIMONI NET PASSIU (A+B+C)

Comptes auditats per:

885.411,96€ 2.495.384,15€


Gràcies! ENTITAT PROMOTORA

SOM MEMBRES DE

AMB EL FINANÇAMENT D’ENTITATS PÚBLIQUES

AMB EL FINANÇAMENT D’ENTITATS PRIVADES

Memòria 2019 - Fundació Maria Auxiliadora | 35


Fundació Maria Auxiliadora Passeig Sant Joan Bosco, 24. 08017 Barcelona 932 065 000 / 932 065 006 fundacionma@fundacionma.org

SANT VICENÇ DELS HORTS

TERRASSA

TORRENT

VALÈNCIA

C/ Linares, 2 C/ La Llacuna, 1 C/ Lanzarote, 10. Baixos 08620 St. Vicenç dels Horts

C/ Santa Maria Mazzarello, 49 C/ Maria Auxiliadora, 227 08224 Terrassa

C/ Tirant lo Blanc, 29. Bajo C/ D’Albocasser, 34 46900 Torrent

C/ Reig Genovés, 12-16 46019 Valencia

C/ Pedro Saputo, 3 50018 Zaragoza

936 561 806

937 882 728

961 580 834

616 268 243

976 738 638

·

·

·

·

·

www.fundacionmariaauxiliadora.org Si vols ajudar-nos, aquí tens el nostre número de compte ES72 2100 0759 9702 0012 2965 | Envia un Bizum al 38055

SARAGOSSA

·