MEMÒRIA 2018 - FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA – català

Page 1

memòria

2 0 1 8


Presentació 3 Qui som? 4 Àmbit social 5 Sant Vicenç dels Horts 6 Terrassa 10 Torrent 14 València 19 Saragossa 21 Caixa Proinfància 26 Insieme 28 En xarxa 29

Cooperació 30 Qualitat educativa 32 Formació 33 Informe econòmic 34 Gràcies! 35


Presentació Amb aquesta Memòria 2018 de la Fundació Maria Auxiliadora, que recull la informació dels projectes dinamitzats aquest any, ens arriba especialment la veu d’aquells que han cregut en el miracle de compartir temps, energia, bon fer i que aposten decididament per la solidaritat. A la base de tot el que en aquestes pàgines es recull, batega la vida d’educadors i educadores que, des del Sistema Preventiu, realitzen la seva tasca educativa en les diverses plataformes de la Fundació Maria Auxiliadora (FdMA). Enamorats de l’educació, com Don Bosco i Maria Mazzarello, amb responsabilitat i molta esperança, intenten donar resposta a les aspiracions més profundes de la joventut i de totes aquelles persones, especialment dones, que esperen una mà amiga per seguir caminant. S’evidencien algunes actituds fonamentals, que han orientat el funcionament de la FdMA un any més, i que són patrimoni d’una ja llarga trajectòria de més de 20 anys: - La decisió ferma de fer de la cultura de l’encontre un horitzó en el treball diari. - L’escolta i el compromís de resposta especialment amb les persones més vulnerables. - El treball en xarxa i el diàleg obert i fecund amb altres institucions i persones. - La implicació, el treball corresponsable i la missió compartida. Ens trobem dins d’un horitzó que és sempre molt més ampli que nosaltres mateixos. Per això, des de la nostra senzilla aportació no oblidem el compromís amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU, aprovats per 190 nacions el passat 2015, que reclamen posar fi a la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i fer front al canvi climàtic sense que ningú quedi enrere. Necessitem una solidaritat universal nova, tal com ens proposa el Papa Francesc, i aquesta Memòria 2018 ens recorda que tots i totes podem col·laborar com a instruments de Déu; cada persona des de la seva cultura, la seva experiència, les seves iniciatives i les seves capacitats. La Fundació Maria Auxiliadora segueix somiant noves respostes i albira possibilitats que encara són inèdites, la vida se segueix gestant, no és una bona garantia? Un gràcies profund i sincer a totes les persones que ho fan possible, a tots aquells i aquelles que des de la seva tasca diària dins de la FdMA col·laboren per fer realitat un món millor, habitat per persones felices generadores de vida i esperança.

María del Rosario García Ribas Presidenta


| Àmbits d’actuació ÀMBIT SOCIAL Barcelona

Missió La Fundació Maria Auxiliadora, promoguda per les Filles de Maria Auxiliadora, té com a missió fonamental donar resposta a les necessitats socioeducatives dels nens, nenes, joves i adults, amb especial atenció a les dones, en situació de risc i/o exclusió social.

3

80

CONTRACTATS/ADES

COL·LABORADORS/ES

Sant Vicenç dels Horts

11

716

PROJECTES PARTICIPANTS

32

29

CONTRACTATS/ADES

VOLUNTARIS/ES

Terrassa

2

592

PROJECTES PARTICIPANTS

15

30

CONTRACTATS/ADES

VOLUNTARIS/ES

Torrent

Visió > Ambient d’acollida > Equips educatius identificats > Voluntariat compromès socialment > Projectes socials sostenibles > Societat més compromesa > Formació permanent > Suport a països en desenvolupament

Valors > Reciprocitat > Preventivitat > Justícia > Diversitat > Solidaritat > Transparència > Treball en xarxa

3

644

PROJECTES PARTICIPANTS

17 VOLUNTARIS/ES

València

2

66

PROJECTES PARTICIPANTS

3

9

CONTRACTATS/ADES

VOLUNTARIS/ES

Saragossa

5

781

34

25

PROJECTES PARTICIPANTS CONTRACTATS/ADES

VOLUNTARIS/ES

QUALITAT EDUCATIVA

4.014

161

ALUMNES

UNITATS ESCOLARS

COOPERACIÓ

19.500

60

BENEFICIARIS/ES ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA

BENEFICIARIS/ES COOPERATIVES INSERCIÓ SOCIOLABORAL

FORMACIÓ

570 PARTICIPANTS

4 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

23 CONTRACTATS/ADES

27 CURSOS REALITZATS


ÀMBIT SOCIAL

110

109

23

CONTRACTATS/ADES

2.799

VOLUNTARIS/ES

PARTICIPANTS

PROJECTES 75

92

34

18

1.825

974 380

362 344

edat participants

271

197

187 169 141 109 93

89

70

60

81 53

52 34 18

31

29 12

11

<16 16-18 19-29 30-65 >65

<16 16-18 19-29 30-65 >65

<16 16-18 19-29 30-65 >65

<16 16-18 19-29 30-65 >65

<16 16-18 19-29 30-65 >65

SANT VICENÇ DELS HORTS

TERRASSA

TORRENT

VALÈNCIA

SARAGOSSA

2

2

2

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 5


Centro Amigos Sant Vicenç dels Horts

El Centro Amigos és el millor que m’ha passat des que estic a Espanya. Gràcies! Habiba Zemmouri Participant

Centro Amigos

El és un centre diari i un centre obert on es realitza una tasca educativa fora de l’horari escolar, que ajuda, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l’adquisició de coneixements bàsics i el temps lliure.

Al

La vida del Centre Obert Centro Amigos gira al voltant de múltiples activitats: reforç educatiu, tallers i activitats com ara sortides a la platja o a la muntanya, caps de setmana lúdics i festes, colònies d’estiu, etc.

2018 s’ha aconseguit...

• La implantació del programa Caixa Proinfància tant en el territori com a la nostra entitat. • Acompanyar les famílies dels usuaris i usuàries i realitzar amb elles propostes formatives. • Una participació de 97 nois i noies al casal d’estiu, on s’inclouen activitats formatives i lúdiques. • Oferir berenar diàriament a tots els participants del centre obert.

7

CONTR ACTATS/ADES

4

3

A més de totes aquestes activitats es realitza un treball específic amb les famílies i un seguiment de cada menor. El treball en xarxa amb els diferents agents socials que intervenen en l’educació dels menors és una altra de les nostres característiques.

16

VOLUNTARIS/ES

13

6 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

3

97

PARTICIPANTS

41

56


TEA-MOP-UEC Als MOP realitzo tallers manipulatius de caràcter prelaboral on aprenc diversos oficis. Els tallers es fan molt amens i m’ajuden a decidir sobre quina especialitat em formaré en un futur. L’ambient entre els companys i educadors és molt positiu. El fet de treballar en grups petits facilita la feina.

Sant Vicenç dels Horts

Esteban Moniz

Participant MOP

Mòduls d’Orientació Prelaboral (MOP) són 9 esEls

pais d’aprenentatge prelaboral que ofereixen als alumnes de 3r d’ESO dels tres instituts de Sant Vicenç dels Horts una proposta variada de perfils professionals.

Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) La

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Consolidar al MOP l’ampliació de tallers que vam començar l’any passat. Per facilitar l’orientació vocacional dels i les adolescents, cada vegada oferim més varietat de possibles futurs oficis: jardineria, perruqueria, estètica, fusteria, cuina, fontaneria, atenció al client, premonitor i soldadura. • Continuar a la UEC la creació d’espais d’oportunitat amb l’alumnat. • Augmentar a la UEC el treball per projectes. Cada vegada més, aquests són per iniciativa de l’alumnat gràcies a una major implicació i motivació. • Millorar amb els TEA el rendiment escolar de nens, nenes i adolescents del municipi.

17

CONTRACTATS/ADES

9

8

124

PARTICIPANTS

49

és un programa d’adaptació curricular específica per a l’alumnat matriculat en centres ordinaris d’ESO que pel seu perfil personal i el seu itinerari acadèmic no pot completar els seus estudis a l’aula normalitzada. A la UEC, adquireixen els aprenentatges bàsics i les competències bàsiques a nivell personal i professional que els faciliten la seva incorporació al món laboral o la possibilitat de continuar la seva formació acadèmica i/o professional.

Tallers d’Estudi Assistit (TEA) són espais de Els

reforç escolar que es realitzen en diverses escoles públiques del municipi amb alumnat d’educació primària i secundària.

75

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 7


Xarxa La Finestra A Xarxa La Finestra posem en comú l’experiència de cadascuna. Formem un grup unit, compartim alegries i penes, ens animem mútuament, venim amb il·lusió i ens serveix d’estímul per poder viure moments entranyables.

Sant Vicenç dels Horts

Mari Baco

Participant

Xarxa La Finestra Al

és una experiència d’aprenentatge en xarxa, de traspàs de coneixements entre dones en situació de vulnerabilitat social i/o econòmica, on totes tenen quelcom a aprendre i a aportar.

2018 s’ha aconseguit...

• Crear un ambient d’acollida i convivència on les dones participen amb il·lusió. • Garantir un espai on poder-se expressar amb total confiança i poder compartir les pròpies vivències i experiències. • Dinamitzar diferents tallers: tall i confecció, patchwork, ceràmica, alfabetització i cultura general, alfabetització digital, relaxació i cuina, entre d’altres. • Celebrar Carnestoltes, el Dia de la Dona, el dia de les paelles per Maria Auxiliadora, la setmana contra la violència de les dones, Nadal, etc. • Afavorir la creativitat a través dels tallers de manualitats, on el procés creatiu i els seus resultats ajuden a millorar l’autoestima. • Compartir el bon humor i la complicitat entre totes les participants.

10

VOLUNTARIS/ES

10

0

En aquest projecte es promou la igualtat de gènere i la inserció social i laboral de les dones, a través de diverses activitats i tallers animats per les mateixes participants. S’afavoreix l’intercanvi de recursos i es facilita la integració de les diverses cultures potenciant l’acollida de la interculturalitat i la valoració de la riquesa que ofereix la diversitat.

58

PARTICIPANTS

58

8 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

0


Dispositiu d’Inserció Laboral

La Fundació Maria Auxiliadora realitza un treball excepcional a Sant Vicenç dels Horts intentant formar persones i incorporant-les al mercat laboral. Cal destacar que la FdMA, a l’hora de realitzar la intermediació entre nosaltres (empresa) i el treballador, és molt més àgil que altres entitats intermediadores.

Sant Vicenç dels Horts

Josep Sagristà Empresari

Dispositiu d’Inserció Laboral és un espai de treball en El

el qual s’acompanya les persones en el procés de construcció del seu itinterari vital.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Avançar positivament en la prospecció d’empreses. • Teixir una xarxa d’empreses de Sant Vicenç dels Horts i rodalies amb les quals gestionar les ofertes de feina. • Augmentar el nombre d’ofertes de feina gestionades. • Incrementar el percentatge d’inserció laboral dels i les participants. • Establir un itinerari d’inserció personalitzat dinàmic i adaptat a les necessitats de cada persona i a les exigències de cada projecte.

5

CONTRACTATS/ADES

4

1

Aquest programa agrupa diversos projectes destinats a promoure els processos d’orientació laboral i/o els processos de formació: • Projecte Kausay • Incorpora La Caixa • Agència de Col·locació Pública (0900000256) i Privada • Programes del SOC (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya) Es treballa tant amb joves com amb adults en situació d’atur, ajudant-los a millorar el seu nivell d’ocupabilitat i/o d’incorporació al món laboral.

504

PARTICIPANTS

234

270

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 9


Pam a Pam Aprenentatge de la llengua

M’agrada molt el tracte i com ens expliquen les coses, són molt propers. Aquest curs he après moltes coses bones, no només l’idioma, també el tracte amb la gent.

Terrassa

Chama Al Baitar Participant

Pam a Pam

Al

El projecte ofereix, des de fa ja més de 50 anys, formació en la llengua i activitats culturals. Té com a objectiu millorar les habilitats personals i socials de persones en risc d’exclusió social.

2018 s’ha aconseguit...

• Un 30% més de demanda. Les entitats de l’entorn cada vegada realitzen més derivacions al projecte. • Un 33% més de participació d’homes, respecte a d’altres anys, i de persones joves al projecte. S’han atès fins a 20 nacionalitats diferents. • Realitzar 15 activitats interculturals per treballar la convivència positiva al barri. • Realitzar 6 trobades amb l’equip de voluntaris i voluntàries del Pam a Pam, oferint més formació i preparació per a la seva implicació al projecte. • Un augment de la coordinació de les actuacions amb altres entitats. S’han creat noves taules tècniques, en les quals el projecte ha participat, fomentant així el compromís de tots els agents del barri.

5

CONTRACTATS/ADES

5

0

Les dificultats en l’ús de la llengua oral i escrita limiten la comunicació i, per tant, dificulten la convivència i l’entesa. Amb l’objectiu de salvar aquestes limitacions i treballar per la igualtat d’oportunitats, Pam a Pam ofereix diversos programes: • LLETRA VIVA que treballa el coneixement de la llengua oral i escrita. • El programa DABAR que consisteix en taules de conversa. • El programa ACCELERANT que adapta la teòrica del carnet de conduir. • El programa FES-HO TU que és un espai informal per a l’aprenentatge de la costura.

21

VOLUNTARIS/ES

18

10 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

3

365

PARTICIPANTS

244

121


El Viver Acollida i formació

Durant aquest any he après moltíssim i gràcies al projecte he avançat molt: he fet cursos, he fet pràctiques, he treballat gràcies a la formació. Ha estat un any exitós. A més, he conegut molta gent i he compartit experiències amb altres persones. Mariam Chairi

Terrassa

Participant

El Viver

El projecte té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones migrades i/o en situació o risc d’exclusió social del barri de La Maurina de Terrassa.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• La consolidació del projecte El Viver com un recurs valuós i molt ben valorat, tant per les persones que hi participen com pels serveis municipals i entitats amb els quals es treballa. • La incorporació al mercat laboral del primer grup de dones amb el qual es va començar a treballar el 2014, fruit de la millora de les seves competències personals i socials. • Un augment de la participació dels joves. S’ha intentat donar resposta a la realitat del territori que és l’arribada de molts joves no acompanyats amb grans necessitats formatives i lingüístiques. • 6 persones han pogut fer pràctiques no laborals com a primera experiència de contacte amb el món laboral.

4

CONTRACTATS/ADES

4

0

Es tracta d’un projecte d’atenció integral que pretén donar resposta a les diverses necessitats de les persones participants: • S’ofereix un servei d’acollida i tràmits, i un servei d’orientació laboral. • Es realitzen tallers formatius. • S’organitzen espais de benestar per a dones, com els intercanvis culinaris i ganxet, i el taller de creixement personal. Totes aquestes activitats es complementen amb la resta de propostes de la FdMA Terrassa per aconseguir una atenció realment integral que faciliti a les persones millorar la seva situació personal i social, generant així noves oportunitats que els permetin seguir avançant cap a una societat més justa i igualitària.

3

VOLUNTARIS/ES

1

2

220

PARTICIPANTS

163

57

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 11


El Viver Reforç escolar

La meva experiència a El Viver és molt agradable. Sabem respectar-nos mútuament i acceptem les opinions de tots nosaltres en assemblea o debats. L’ambient de treball és molt còmode i sempre rebem l’ajuda necessària per acabar o començar els nostres treballs ben fets.

Terrassa

Wiam Al Baitar Participant

El Viver Reforç té com a objectiu

fomentar la igualtat d’oportunitats entre tots els menors sigui quin sigui el seu origen i/o situació familiar.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Una disminució de les faltes d’assistència: 72% dels participants no té cap falta injustificada, i només un 5% en té més de 2. • Una millora dels resultats acadèmics: el 62% ha millorat els seus resultats acadèmics i un 24% els ha mantingut. • Una alta satisfacció dels i les participants: el 98% es mostra satisfet de venir al reforç de El Viver. • Atendre 55 nens/es, de 6 a 16 anys, a les activitats d’estiu, amb la col·laboració de 7 voluntàries. • Un treball en xarxa amb 11 centres educatius.

3

CONTRACTATS/ADES

3

0

Se sap que els menors de famílies d’origen migrat i/o en risc o situació d’exclusió social es troben sovint amb dificultats afegides per superar la seva formació escolar amb èxit. El reforç de El Viver garanteix un suport extra a aquestes famílies, oferint als menors el berenar, el reforç escolar i activitats per al treball en valors de dilluns a dijous. Aquesta proposta es complementa amb activitats de lleure els divendres i dissabtes.

7

VOLUNTARIS/ES

7

12 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

0

94

PARTICIPANTS

35

59


Activitats de sensibilització

Ha estat una experiència molt enriquidora col·laborar amb la Fundació participant amb tallers que tenien l’objectiu d’apoderar les dones per millorar les seves habilitats i competències sociolaborals.

Terrassa

Nojoud Lammari Ech-Cholly Col·laboradora

Un dels objectius que té la

FdMA

Terrassa és fomentar la convivència Al

i la interculturalitat al barri de La Maurina, vivint la diversitat com una oportunitat que aporta riquesa i reforçant el teixit social del barri.

2018 s’ha aconseguit...

Amb aquest objectiu es plantegen i realitzen diverses activitats agrupades en tres grans grups segons finalitat:

• Realitzar 28 activitats per promoure la convivència i la interculturalitat: - 8 activitats relacionades amb la salut, la dona i la igualtat de gènere, amb 221 participants. - 16 activitats de sensibilització social, amb 599 participants; la meitat integrades dins de la Setmana Intercultural. - 4 activitats d’integració familiar, amb 209 participants. 9 d’aquestes activitats s’han realitzat de manera conjunta amb altres entitats amb una participació de més de 1.000 persones.

12

CONTRACTATS/ADES

12

0

• Activitats de salut i dona. • Activitats de sensibilització social que treballen la multiculturalitat i la multireligiositat. • Activitats d’integració familiar.

1.029

PARTICIPANTS

801

228

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 13


Centro de Día Laura Vicuña

El Centro Laura Vicuña és un espai on anar a les tardes, on em sento acompanyat i respectat. Aquí m’ensenyen a socialitzar-me i m’ajuden a desenvolupar la meva creativitat, a més de compartir el meu temps i experiències amb amics i persones que m’estimen.

MACS

Torrent

Vicente Tomás Baeza Participant

Módulo de Apoyo Convivencial y Socioeducativo (MACS) del Centro El

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Atendre un total de 64 menors. • Coordinar la nostra intervenció amb més de 15 entitats educatives i socials dins de l’àrea d’atenció a menors a Torrent i als voltants. • Realitzar un total de 943 intervencions educatives: 333 tutories individuals amb menors, 209 intervencions amb famílies i 119 tutories i entrevistes amb els tutors escolars. • Incrementar la participació dels pares i mares a les sessions d’escola de família, amb una mitjana de 15 persones per sessió. • Realitzar 108 intervencions psicològiques i 54 intervencions al Servei d’Atenció Social.

14

CONTRACTATS/ADES

7

7

de Día Laura Vicuña atén menors d’entre 12 i 16 anys que, per la seva situació familiar, social i/o educativa estan en risc social. Realitza una tasca preventiva, proporcionant serveis de suport socioeducatiu i familiar, potenciant el seu desenvolupament personal i integració social amb l’objectiu d’afavorir el seu procés de normalització i autonomia personal. Entre les activitats que es realitzen destaquen les de suport psicosocial, educatiu, seguiment escolar i activitats d’oci i temps lliure.

8

VOLUNTARIS/ES

6

14 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

2

64

PARTICIPANTS

26

38


Centro de Día Laura Vicuña

El Centro és com casa meva. Em tracten com a una filla, tinc els educadors disponibles sempre que els necessito. M’han ajudat a conèixer-me, he après a controlar-me i a pensar abans d’actuar. El taller de cortinatge ha estat una novetat i estic aprenent a fer coses que mai hauria pensat que podia. M’encanta!

MISL

Torrent

Lola Marina Participant

Módulo de Inserción Sociolaboral (MISL) atén El

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Atendre 153 menors i joves. • Desenvolupar 5 perfils professionals de Programes Formatius de Qualificació Bàsica. • Realitzar 2 pretallers prelaborals per a nois i noies a partir de 15 anys: Imatge personal i Electricitat, en què han participat 23 menors. • Realitzar 1.428 intervencions: 867 tutories individuals amb menors i 248 intervencions amb famílies. • Coordinar la nostra intervenció amb més de 15 entitats educatives i socials dins de l’àrea d’atenció a menors a Torrent i als voltants. • Realitzar 25 intervencions psicològiques i 29 intervencions al Servei d’Atenció Social. • Incrementar les derivacions al projecte Empléate.

17

CONTRACTATS/ADES

8

9

joves d’entre 16 i 21 anys en situació de risc. La seva situació personal, familiar, ocupacional i d’inserció social requereix de suport psicosocial, educatiu i l’adquisició d’aprenentatges i coneixements bàsics d’oficis manuals per aconseguir una inserció laboral satisfactòria. Proporciona serveis de suport social, educatiu i familiar a través d’activitats formatives, ocupacionals, rehabilitadores, culturals, així com l’adquisició de les habilitats necessàries per a la seva inserció sociolaboral. Es desenvolupen els perfils professionals de: • Serveis auxiliars de perruqueria. • Electricitat. • Serveis administratius. • Serveis auxiliars d’estètica. • Cortinatge i complements de decoració.

3

VOLUNTARIS/ES

3

0

153

PARTICIPANTS

97

56

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 15


Centro de Formación Laura Vicuña

Poder col·laborar amb el projecte m’omple de pau i benestar a nivell personal. En relació a la meva tasca donant classes de castellà a les dones de Maín, és molt satisfactori veure com van aprenent mica en mica a expressar-se.

MAÍN

Torrent

Amparo Puig Voluntària

El Centro de Formación Laura Vicuña està dirigit a persones majors de 16 anys, principalment dones, de qualsevol nacionalitat, creença religiosa, formació cultural, situació laboral i personal.

Al

MAÍN

2018 s’ha aconseguit...

• Realitzar diversos tallers formatius: - Tall i Confecció, 4 grups. - Confecció Industrial, 2 grups. - Patronatge Industrial. - Alfabetització i Castellà per a immigrants, 5 grups. - Taller Aprenent Juntes. - Taller Solidari. • Incrementar les derivacions al projecte Empléate. • Realitzar intervencions des del Servei d’Atenció Psicològica i el Servei d’Atenció Social. • Mantenir i incrementar la coordinació amb altres entitats tant públiques com privades, així com amb altres entitats socials.

7

CONTRACTATS/ADES

5

2

El mòdul , formació d’oferta pròpia, atén principalment dones de la ciutat de Torrent en situació d’exclusió social. Pretén la inserció social mitjançant una experiència formativa, de trobada i de socialització. Es funciona per tallers, afavorint l’aprenentatge de noves tècniques i l’intercanvi de coneixements entre les participants. Als tallers es potencia el moment de trobada i de posada en comú, amb l’objectiu d’afavorir la convivència i donar resposta a les necessitats de les participants.

9

VOLUNTARIS/ES

9

16 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

0

184

PARTICIPANTS

175

9


Centro de Formación Laura Vicuña

Una oportunitat meravellosa de creixement, de conèixer persones amb esperit de superació molt professionals i gentils. És un centre com pocs perquè es treballa la part humana i la professional. Ens han transmès aquest sentit espiritual que ens ajuda en el nostre dia a dia, amb suport, consells i disponibilitat en tot moment per donar-nos la mà en situacions en què necessitem orientació.

MFPI

Torrent

Belinda Marquina Participant

El Centro de Formación Laura Vicuña ofereix una proposta formativa que pretén la inserció social i laboral mitjançant una experiència formativa a nivell professional, un ambient de convivència i socialització, i una millora de l’ocupabilitat.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Realitzar els cursos de: - Serveis auxiliars de perruqueria. - Serveis auxiliars d’estètica. - Retocs i adaptacions de peces de roba. • Col·laborar amb 30 empreses per a la realització de les pràctiques no laborals d’aquests cursos. • Incrementar el nombre de derivacions al projecte Empléate. • Realitzar intervencions des del Servei d’Atenció Psicològica i el Servei d’Atenció Social. • Mantenir i incrementar la coordinació amb altres entitats tant públiques com privades, així com amb altres entitats socials.

8

CONTRACTATS/ADES

6

2

Módulo de Formación Profesional para la Inserción (MFPI) ofereix cursos El

de formació entre els quals destaquen els Certificats de Professionalitat de nivell 1 en Serveis auxiliars de perruqueria, Serveis auxiliars d’estètica, i Retocs i adaptacions de peces de roba, adreçats a persones desocupades inscrites a Labora (Servef). El principal objectiu d’aquestes accions formatives és la capacitació professional que faciliti i millori les seves possibilitats d’inserció laboral.

62

PARTICIPANTS

62

0

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 17


Empléate

En la meva opinió, el servei d’ocupació és la millor manera d’acabar el procés al Centro Laura Vicuña. No hi ha res millor que invertir temps i esforç en aconseguir una major autonomia, autoestima i, per descomptat, una millor qualitat de vida de totes aquelles persones que atenem.

Torrent

Esther Chuliá Educadora

Empléate

El projecte està adreçat a alumnes actuals, antics alumnes i familiars directes dels usuaris i usuàries del Centro Laura Vicuña.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Incrementar el nombre de persones ateses, així com les intervencions individuals i grupals, mitjançant itineraris individuals d’inserció: - 291 persones al Servei d’Orientació Laboral. - 666 intervencions individuals i grupals. - 57 insercions laborals. - 93 ofertes de feina gestionades. • Realitzar 7 accions formatives: - Competències Digitals per a la Recerca de Feina (3 cursos de 36 h). - Reposador/a Grans Superfícies (2 cursos de 120 h). - Auxiliar de Neteja Hospitalària (75 h). - Operari de Magatzem i Carnet de Carretoner (30 h).

4

CONTRACTATS/ADES

2

2

El projecte pretén: • Augmentar la inserció sociolaboral i l’ocupabilitat de les persones ateses. • Proporcionar eines educatives, laborals i socials vàlides per al seu desenvolupament evolutiu a curt, mig i llarg termini. • Millorar la seva qualitat de vida a través de la inserció educativa, formativa i laboral. • Augmentar l’ocupabilitat i la formació de tots aquells participants del servei. • Captar el major nombre d’empreses col·laboradores en la inserció laboral. • Gestionar ofertes de feina per a les persones usuàries del servei i l’alumnat de la Fundació Maria Auxiliadora a Torrent.

1

VOLUNTARIS/ES

1

18 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

0

239

PARTICIPANTS

162

77


El Gua Hem gaudit a El Gua coneixent gent d’altres escoles. També ens ha servit per agafar hàbits que et faciliten el treball diari. Ens hem acostumat a un horari d’estudi.

València

Jennifer Puratambi, Johanna Guichay, Alex Benítez Participants

El Gua neix com un projecte que es

Al

proposa oferir diverses activitats dirigides a reforçar el treball educatiu que es realitza a l’escola i, a més, a abordar aspectes educatius com els hàbits d’estudi, les habilitats socials, les actituds i els valors per a la convivència.

2018 s’ha aconseguit...

• Crear vincles entre els i les participants. • Aconseguir una bona relació entre nois/es, famílies i educadors/es. • Potenciar una comunicació efectiva entre les famílies i el projecte. • Donar continuïtat a alguns dels i les participants des del seu inici en anys anteriors. • Fer realitat la trobada amb els diferents col·legis i IES, amb molt bona acollida i resultats per a tothom: nois, noies, centres escolars i equip educatiu de El Gua.

3

CONTRACTATS/ADES

2

1

El projecte està orientat a adolescents amb dificultats d’aprenentatge que necessiten suport escolar extern, a l’escola i a la família, per superar el curs acadèmic. L’objectiu principal del projecte consisteix en un reforç escolar que pretén dotar els participants de recursos i estratègies per superar amb èxit els seus objectius escolars.

7

VOLUNTARIS/ES

5

2

31

PARTICIPANTS

15

16

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 19


Alça’t

Aquest projecte m’ha ajudat a fer realitat un dels meus somnis: aprendre a cosir, fer retocs a la meva roba i fer cosetes per casa. A Alça´t no només aprenem a cosir, també aprenem a respectar-nos totes perquè som diferents i de molts països.

València

Laura Kabaca

Participant

Alça’t

Al

2018 s’ha aconseguit...

• Un ambient d’aprenentatge on el desig de superació ha estimulat les participants a realitzar els diferents treballs. • Un clima de convivència positiu entre totes les participants i voluntàries al taller. • Un respecte a les diferents cultures i tradicions de les dones que participen al projecte. • Un intercanvi enriquidor de costums i sabers entre les participants i les voluntàries.

3

VOLUNTARIS/ES

3

0

El projecte és un taller d’iniciació a la costura, tant a mà com a màquina, dirigit a persones autòctones i immigrants, que volen fer més sostenible l’economia domèstica realitzant els seus propis dissenys i confeccionant peces de roba per a elles mateixes o per a membres de la seva família. Al taller es cuida l’ambient positiu i de respecte, les relacions personals, posar en comú els coneixements i riqueses que cadascuna té. I es continua realitzant any rere any perquè sempre hi ha alguna cosa per aprendre.

35

PARTICIPANTS

35

20 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

0


CTL Sin Mugas Per a mi Sin Mugas és un centre on podem estar junts, jugar i aprendre amb persones de tots els llocs.

Saragossa

Anhelina Pryemska Participant

Centro de Tiempo Libre Sin Mugas és una El

Al

plataforma d’integració socioeducativa en el temps lliure per a nens/es i adolescents que viuen en situació de risc i/o exclusió social al barri de l’Actur de Saragossa.

2018 s’ha aconseguit...

• Acompanyar a 165 menors de 6 a 18 anys. 27 d’ells derivats per serveis socials, centres educatius de la zona i altres entitats socials. • Dinamitzar un projecte sociocultural per a 40 adolescents. • Celebrar 20 nits alternatives per a adolescents. • Realitzar colònies urbanes per Nadal, Setmana Santa i a l’estiu. • Realitzar una activitat mensual d’oci obert als nois/ es del barri. • Atendre i donar suport a 115 unitats familiars: 55 famílies immigrants i 60 famílies autòctones. Un 95% de les quals són seguides per serveis socials. • Augmentar les coordinacions i el treball en xarxa al barri.

12

CONTRACTATS/ADES

8

4

A través d’una proposta d’activitats des de l’educació en valors, el reconeixement de les pautes culturals dels i les participants i la coordinació amb altres recursos socials de la zona, el projecte es configura com una alternativa al carrer donant resposta a les diferents necessitats personals, familiars, socials i educatives. Té com a finalitat assolir la inserció social dels menors mitjançant una atenció individualitzada i integral a través d’accions grupals i/o individuals, sempre amb el suport conjunt dels agents socials.

5

VOLUNTARIS/ES

2

3

165

PARTICIPANTS

89

76

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 21


Escuela en Familia

Participar en la formació de famílies m’ha donat llibertat en les meves decisions a l’hora d’educar els meus fills.

Saragossa

Isabel Bautista Participant

Escuela en Familia

és un espai educatiu de diàleg, formació i intercanvi d’experiències per afavorir la parentalitat positiva.

Al

S’ofereixen els serveis de:

2018 s’ha aconseguit...

• La participació de 56 famílies als serveis de l’Escuela en Familia: - 15 famílies als Tallers educatius familiars. - 14 famílies al grup Diàlegs amb la mirada. - 16 famílies al Centre maternoinfantil. - 25 famílies a les Píndoles formatives mensuals. • Realitzar133 plans de treball familiars. • Dinamitzar 15 activitats d’oci compartit en família. • Realitzar una excursió a l’Almúnia amb 16 famílies. • Posar en marxa les Píndoles formatives mensuals.

3

CONTRACTATS/ADES

3

0

• Taller educatiu familiar: tallers conjunts per a famílies amb fills/es entre 6 i 12 anys. • Diàlegs amb la mirada: grup de gestió emocional i creixement personal per a famílies amb fills/es entre 0 i 18 anys. • Centre maternoinfantil: cura, criança i creació de vincles per a famílies amb fills/ es entre 0 i 3 anys. • Píndoles formatives: per a famílies amb fills/es entre 0 i 18 anys.

207

PARTICIPANTS

144

22 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

63


CSL Actur El CSL Actur ha significat molt a la meva vida, gràcies a aquest centre he posat seny, he madurat. És un centre molt acollidor, per a mi és com una gran família.

Saragossa

Marta Fernández Participant

Centro Sociolaboral Actur és un recurs socioeducatiu i El

formatiu per a joves d’entre 14 i 21 anys que no han obtingut el Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

Al

2018 s’ha aconseguit...

• L’acreditació de la Fundació Maria Auxiliadora Saragossa, amb el seu projecte CSL Actur, com a Escola de Segona Oportunitat (E2O) d’Espanya. • Innovar pedagògicament desenvolupant a les aules i als tallers metodologies com l’aprenentatge basat en projectes, l’aprenentatge servei, l’educació positiva, l’aprenentatge cooperatiu o els grups interactius, i projectes com Toma las riendas o #innovaCSL. • Realitzar un seguiment integral de l’alumnat a nivell educatiu, social, formatiu i laboral, a través de l’acció tutorial i del projecte de seguiment i inserció laboral.

10

CONTRACTATS/ADES

6

4

La finalitat és proporcionar una formació que possibiliti a l’alumnat la incorporació a la vida laboral i/o recuperar el seu procés formatiu o educatiu, així com afavorir el procés de desenvolupament personal, maduresa i participació en activitats socials i culturals. El projecte ofereix un acompanyament a exalumnes amb l’objectiu d’afavorir la seva inserció laboral. El CSL Actur pertany a la Xarxa de Centres Sociolaborals de l’Ajuntament de Saragossa, que depèn de l’IMEFEZ.

70

PARTICIPANTS

45

25

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 23


Maín Mujer Gràcies a la participació al projecte Maín he millorat l’idioma, cosa que m’ha permès incorporar-me al món laboral i també millorar les meves relacions socials. M’agrada molt anar a classe i col·laborar en tot el que puc amb el personal del projecte.

Saragossa

Dmytro Shchehlov Participant

Projecte Maín Mujer

Al

El és un recurs per a la promoció i inserció social de persones adultes, preferentement de dones.

2018 s’ha aconseguit...

• La participació d’homes i dones en tallers que habitualment no estan associats al seu gènere. • La integració de 24 nacionalitats diferents i una participació del 33% de persones d’ètnia gitana. • L’apoderament i la implicació de les persones participants en el seu procés formatiu i de creixement personal. • Realitzar diverses sortides culturals per aprendre de manera activa, amena, motivadora i significativa. • Oferir xerrades sobre diversos temes d’interès i actualitat. • Realitzar activitats amb els altres projectes de l’entitat.

5

CONTRACTATS/ADES

5

0

L’oferta formativa es concreta en educació permanent d’adults i tallers diversificats, que es complementen amb xerrades, sortides culturals i activitats amb els altres projectes de l’entitat. Es cuida de manera especial la integració socioafectiva de les persones participants i es potencia la relació grupal a través d’activitats formatives, lúdiques i culturals.

20

VOLUNTARIS/ES

19

24 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

1

361

PARTICIPANTS

291

70


Acción para el Empleo

El Programa d’Inserció Laboral m’ha ajudat, no només a trobar feina, sinó a pensar i a valer-me per mi mateix, m’ha canviat positivament.

Saragossa

Alberto Mendoza Participant

Programa Acción para el Empleo és un projecte transversal El

Al

d’orientació i inserció laboral per a joves en situació de risc i/o exclusió social, i per a persones desocupades de llarga durada.

2018 s’ha aconseguit...

Promou la integració laboral mitjançant la realització d’accions d’orientació sociolaboral i itineraris personalitzats d’inserció laboral pactats amb la persona participant, mitjançant tutories individualitzades i complementat amb tallers d’habilitats socials i competències professionals.

• Realitzar 82 acollides per a la primera entrevista, de les quals 55 persones van començar l’Itinerari individualitzat d’inserció laboral. • Dur a terme 178 tutories per elaborar el Pla de treball. • Realitzar 38 accions de coordinació i mediació d’ofertes de cursos i ocupació amb entitats socials, administració, serveis socials, empreses i col·lectius diversos. • Fer 2 tallers d’habilitats socials i competències professionals amb bona participació i resultats molt positius. • En la recerca activa de feina i contractacions, efectuar 90 actuacions que han arribat a 19 persones, amb el resultat d’11 contractacions i 15 contractes.

4

CONTRACTATS/ADES

3

1

La recerca de feina es reforça amb la prospecció, la mediació per a la contractació estable i de qualitat, i el seguiment posterior en l’empresa.

3

VOLUNTARIS/ES

3

0

52

PARTICIPANTS

31

21

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 25


| Edició 11

· OCTUBRE 2017 - SETEMBRE 2018 ·

237

FAMÍLIES ATESES BÉNS

396 AJUDES

379

BENEFICIARIS/ES Ulleres o audífons

CARTERA DE SERVEIS

231 GRUPS

1.315

BENEFICIARIS/ES

2 1 10

Higiene infantil

0 15

TORRENT SANT VICENÇ DELS HORTS

béns

18 Alimentació infantil

SARAGOSSA

0 16 18

Equipament escolar

57 52 207

Fundació Maria Auxiliadora Torrent XARXA VALÈNCIA. Any d’inici: 2007

Fundació Maria Auxiliadora Saragossa XARXA RABAL ACTUR. Any d’inici: 2007

26 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

Fundació Maria Auxiliadora Sant Vicenç XARXA SANT VICENÇ DELS HORTS. Any d’inici: 2016


durada

grups

beneficiaris/ beneficiàries

Grup d’estudi assistit – Primària

32 setmanes

12

60

Grup d’estudi assistit – Primària

4 setmanes

22

110

Grup d’estudi assistit – Secundària

32 setmanes

2

10

Grup d’estudi assistit – Secundària

4 setmanes

4

20

Aula oberta – Primària

32 setmanes

2

30

Aula oberta – Primària

4 setmanes

2

30

Aula oberta – Secundària

32 setmanes

1

15

Aula oberta – Secundària

4 setmanes

1

15

Reforç individual – Primària

4 setmanes

4

4

FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA SARAGOSSA

ENTITAT REFERENT

Reforç individual – Primària

32 setmanes

4

4

Centre obert

36 setmanes

13

130

1 setmana

53

530

Taller educatiu familiar – Iniciació

16 sessions

1

24

Taller educatiu familiar – Continuïtat

20 sessions

1

32

Espai familiar 0-3 anys

8 mesos

1

14

Espai familiar 0-3 anys – Continuïtat

5 mesos

1

12

124

1.040

Colònies urbanes

FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA TORRENT

ENTITAT REFERENT

Grup d’estudi assistit – Primària

8 mesos

1

3

Grup d’estudi assistit – Primària

4 setmanes

3

12

Grup d’estudi assistit – Secundària

8 mesos

6

24

Grup d’estudi assistit – Secundària

4 setmanes

12

24

Reforç individual – Primària

8 mesos

1

1

Reforç individual – Primària

4 setmanes

1

1

Reforç individual – Secundària

8 mesos

1

1

Reforç individual – Secundària

4 setmanes

2

2

Centre obert

1 mes

4

32

Centre obert

9 mesos

4

32

Campament

5 dies

4

32

1 setmana

12

36

Tallers terapèutics grupals

15 sessions

1

8

Atenció psicològica continuada

15 sessions

5

5

Atenció psicològica puntual

3 sessions

45

45

98

243

cartera de serveis

Colònies urbanes

FUNDACIÓ MARIA AUXILIADORA SANT VICENÇ DELS HORTS

ENTITAT COORDINADORA I ENTITAT REFERENT

Grup d’estudi assistit – Primària

8 mesos

2

6

Grup d’estudi assistit – Primària

1 mes

1

3

Grup d’estudi assistit – Primària

1 mes

1

3

Grup d’estudi assistit – Secundària

8 mesos

1

4

Grup d’estudi assistit – Secundària

1 mes

1

4

Reforç individual

8 mesos

2

2

Centre obert

9 mesos

1

10

9

32

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 27


Insieme-Suma és una empresa

Al

2018 s’ha aconseguit...

Aquest 2018, gràcies a l’esforç i a la qualitat de la feina de les professionals i de totes les persones implicades al projecte: • S’ha ampliat la cartera de clients. • S’han pogut contractar 16 persones. • S’ha traslladat el taller de Terrassa a un altre local més gran i amb més possibilitats per a una futura expansió. Seguim avançant, aprenent i il·lusionant-nos cada dia amb aquest projecte.

de la Fundació Maria Auxiliadora, promoguda per l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes), que va néixer amb la finalitat d’oferir a les persones en situació de risc d’exclusió social la possibilitat d’una inserció sociolaboral des del sector de la confecció industrial, entre d’altres. En l’actualitat, funcionen dos tallers tèxtils, un a Terrassa i l’altre a Torrent. La majoria de les persones treballadores provenen del projecte El Viver (Terrassa) i del Centro de Formación Laura Vicuña (Torrent). Som els proveïdors de roba escolar (esportiva, bates i uniformes) de les escoles de les Salesianes d’Aragó, Catalunya i Comunitat Valenciana, i també treballem per a altres escoles i llars d’infants. Insieme confecciona, sota comanda d’altres clients, productes molt diversos: roba de bany, roba interior, roba laboral, moda infantil, roba fallera i esportiva en general.

28 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018


| En xarxa Al

2018 s’ha aconseguit...

CRAE Llar Les Vinyes Cerdanyola del Vallès

Atendre un total de 57 menors, posant especial atenció als nous reptes que ells presenten.

Ajudar els menors tutelats a experimentar l’alegria, la participació, la comunitat i la festa, característiques de l’estil salesià. Realitzar obres d’adequació dels espais i de les habitacions dels nens i nenes: ampliació d’una habitació per pis mantenint les 40 places. Des del Projecte de Famílies, fer el seguiment a 63 persones adultes. Iniciar els «espais lúdics familiars» de caps de setmana, a part del taller d’habilitats parentals, i les «Tertúlies de Pares», a més de l’espai habitual de mares que ja funcionava.

Realitzar un total de 10 cursos de formació com a treballadores de la València llar, amb una durada d’un mes i una mitjana d’assistència de 25 persones en cadascun. Aconseguir una inserció laboral al voltant del 35%, ja que moltes no disposen de permís de treball. Mantenir activa la borsa de treball. Mensualment, 60 persones, que ja havien realitzat el curs en anys anteriors, han sol·licitat ser incloses de nou a la borsa.

Aitana

Asociación Periferia

Atendre 83 menors al Centre de Dia Periferia: 55 del Mòdul València Convivencial i 28 del Mòdul d’Inserció Sociolaboral. Desenvolupar, a través del Club Atlètic Na Rovella, activitats esportives amb 144 menors i joves: 131 nois i 13 noies. Des del servei de menjador s’han servit 6.278 àpats: 5.086 al Centre i 1.192 a casa; 4.518 esmorzars, dinars i/o sopars; i 10.924 berenars. Atendre 55 persones al Servei d’orientació laboral i de recerca de feina. Realitzar un servei d’assessorament jurídic de tota mena amb les famílies del barri.

Oferir vivenda social a 16 persones: 9 dones i 7 homes; 5 joves, 8 adults Barcelona i 3 persones grans; 25% persones autòctones i 65% persones immigrades. Afavorir la integració de les persones que habiten a «La Llavor» en tasques del Programa de Voluntariat de l’entitat. Reformar les instal·lacions del carrer Saldes núm. 8, cosa que ha facilitat la creació d’una xarxa de col·laboradors del projecte fent-lo cada dia més sostenible.

La Llavor

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 29


COOPERACIÓ

Centre de Salut - Kafubu Des de la Fundació Maria Auxiliadora i amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, hem continuat acompanyant la millora dels serveis de salut maternoinfantil que ofereix el centre de salut gestionat per les Filles de Maria Auxiliadora al municipi de Kafubu, província de l’Alt Katanga, al sud-est de la República Democràtica del Congo. El Centre de Salut de Kafubu atén una població de 19.500 persones que inclou les comunitats de Kilobelobe, Shindaika, Musoshi, Evabuka, Dilanda i Kainakanga. L’any 2018, l’ajuda de l’Ajuntament de Figueres per valor de 8.082,28 €, s’ha destinat a millorar les capacitats de diagnosi precoç de problemes associats a l’embaràs. En aquest sentit, a nivell d’equipament s’han instal·lat uns escàners fetals dopplers per fer ecografies, així com tot l’equip informàtic necessari per a l’anàlisi de dades. L’ecografia doppler és particularment útil per controlar els embarassos en els quals la mare presenta simptomatologia que pugui afectar el fetus.

30 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

Comptar amb aquesta informació permet millorar el tractament i la prevenció de la morbiditat i la mortalitat materna-infantil. Amb aquest finançament també s’ha instal·lat un sistema de generació d’energia fotovoltaica, que inclou les plaques, els convertidors i les bateries que permetran garantir un subministrament elèctric de manera continuada. A la zona, aquest subministrament és molt irregular i sovint els talls de corrent poden durar hores generant problemes en la capacitat d’atenció a les pacients, tant a les consultes externes com durant les intervencions i els parts. De cara a millorar l’esperança de vida dels menors de 5 anys, s’han desenvolupat tasques de prevenció i educació per a la salut a les diferents comunitats de les quals el centre de salut de Kafubu és referència. Aquestes activitats inclouen cursos de formació i prevenció per a tot el personal sanitari i col·laboradors/es de la comunitat; educació sanitària a mares i pares; xerrades educatives de prevenció i sensibilització relacionades amb la cura dels nadons (prevenció del VIH, paludisme i altres malalties, higiene, i programes nutricionals); i campanyes de vacunació infantil en coordinació amb el Ministeri de Salut.


Missió de les Filles de Maria Auxiliadora - Kara Donatius rebuts: 11.000,00 € Objectius aconseguits: • Suport a la missió de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA) a Kara (Togo): - Compra de 34 màquines de cosir per repartir entre les joves que finalitzen la formació. - Compra de roba i material escolar per a l’alumnat. - Pagament de matrícules i de l’internat d’algunes alumnes. Ajudes a despeses de sanitat i aliments. - Pagament de part del sou dels mestres del Centre Professional. • Suport a les joves en formació del Noviciat de la província AFO de les FMA. Gràcies a totes les persones que heu col·laborat per fer realitat aquests objectius!

Cooperatives de dones per al desenvolupament - Kafubu Mans a l’obra: junts/es podem fer grans coses Durant el curs escolar 2017/2018 la Fundació Maria Auxiliadora va donar suport a la campanya solidària de l’ONGD VIDES «Mans a l’obra: junts/es podem fer grans coses. Cooperatives de dones per al de- senvolupament» que tenia com a objectiu contribuir a la inserció sociolaboral de dones de la província d’Alt Katanga a R. D. Congo, donant suport a la creació de quatre cooperatives tèxtils, una cooperativa agrícola i una iniciativa d’aquaponia.

en xarxa

Beneficiaris directes: 60 persones, de les quals 42 dones. Beneficiaris indirectes: 60 famílies. • S’ha realitzat també la compra dels kits per a Quantitat recaptada: 58.335 €. l’aquaponia a França, ja que a la R. D. Congo no estan a la venda. Objectius aconseguits: • La cooperativa agrícola ha comprat un terreny de Gràcies a totes les persones, empreses i institu5 hectàrees i l’està acondicionant per començar a cions que heu col·laborat amb la vostra aportació en cultivar, a més de comprar l’equipament necessari aquesta campanya. per al seu cultiu. • Les cooperatives tèxtils han comprat l’equipament i els subministraments necessaris per atendre lescomandes d’escoles i empreses per fer uniformes. També s’ha fet formació contínua per anar millorant en patronatge i costura.

Pel curs 2018/2019, la campanya «Veïns/es en un món global. Entre tots/es fem comunitat» va dirigida a col·laborar amb tres comunitats rurals d’Hondures per aconseguir accés a l’aigua i sanejaments adequats i posada en marxa d’horts familiars sostenibles.

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 31


QUALITAT EDUCATIVA

358

4.014

TREBALLADORS/ES

ALUMNES

257

101

2.090

Col·legi Maria Auxiliadora (Barcelona) Col·legi Santa Dorotea (Barcelona)

unitats escolars

SALESIANAS ALICANTE

Colegio María Auxiliadora (Alicante)

SALESIANAS TORRENT

Colegio María Auxiliadora (Torrent)

SALESIANES SUECA

Col·legi Maria Auxiliadora (Sueca)

SALESIANAS VALENCIA

Colegio María Auxiliadora (Valencia)

SALESIANAS ZARAGOZA

Colegio María Auxiliadora (Zaragoza)

AULES

1.924

12

SALESIANES SEPÚLVEDA SALESIANES SARRIÀ

161

EP

6

12

6

12

EI

EI

EP

EP

3

7

EI

EP

3

6

EI

EP

6

12

6

13

EI EI

EP

EI · Educació Infantil EP · Educació Primària ESO · Educació Secundària Obligatòria BAT · Batxillerat FP · Formació Professional EE · Educació Especial

32 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

EP

8

ESO

8

ESO

2

1

BAT

EE

4

ESO

4

ESO

8

ESO

9

ESO

4

1

BAT

EE

6

FP

2

EE

12 26 29 14 13 31 36


FORMACIÓ

570 PARTICIPANTS 4%

4%

tipologia de cursos

8% 8%

42%

17% 17% Intervenció Innovació Equips Carisma

Gestió Pastoral TIC

27 CURSOS REALITZATS

232 HORES DE FORMACIÓ

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 33


Informe econòmic COMPTE DE RESULTATS

BALANÇ DE SITUACIÓ

PÈRDUES I GUANYS

ACTIU

A) OPERACIONS CONTINUADES 1. Ingressos per les activitats a) Vendes i prestacions de serveis

3.766.021,82€ 986.176,95€

e) Subvencions oficials a les activitats

1.373.296,18€

f) Donacions i altres ingressos de les activitats

1.439.162,10€

g) Reintegrament de subvencions, donacions i llegats rebuts 2. Ajudes concedides i altres despeses a) Ajudes concedides

-32.613,41€ -1.053.827,52€ -125.193,97€

6. Altres ingressos de les activitats a) Ingressos accessoris i altres de gestió corrent 7. Despeses de personal

78.594,12€ 78.594,12€ -2.179.896,95€

8. Altres despeses d’explotació a) Serveis exteriors

-367.892,14€ -367.312,20€

b) Tributs

-579,94€

9. Amortització de l’immobilitzat

-19.013,09€

10. Subvencions, donacions i llegats traspassats a resultat

6.039,92€

13. Altres resultats

8.431,63€

A1) Resultats d’explotació (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12)

113.263,82€ 56,10€

a) Deterioraments i pèrdues

-32.333,97€ -32.333,97€

A2) Resultat financer (12+13+14+15+16)

-32.277,87€

A3) Resultat abans d’impostos (A1+A2)

80.985,95€

A4) Resultat de l’exercici procedent d’operacions continuades (A3+18)

80.985,95€

71.404,01€

2. Instal·lacions tècniques i altre immobilitzat material V. Inversions a llarg termini

28.844,61€

5. Altres actius financers

72.514,36€ 1.632.520,64€

III. Deutors comercials i altres comptes a cobrar

80.985,95€

128.115,84€

3. Deutors varis

311.358,88€

6. Altres crèdits amb les Administracions Públiques

817.981,97€

VI. Periodificacions a curt termini VII. Efectiu i altres actius líquids equivalents 1. Tresoreria

COOPERACIÓ

Finançament propi Entitats públiques Entitats privades

1,02% 25,66% 0,32% 0,21%

ACCIÓ SOCIAL

48,99%

13,21%

10,59%

TOTAL ACTIU (A+B)

1.805.283,62€

A) PATRIMONI NET

483.442,74€

A1) Fons propis

436.636,82€

I. Fons dotacional o fons social

QUALITAT EDUCATIVA COOPERACIÓ ACCIÓ SOCIAL

1%

Altres Personal

26,20%

44.420,44€

V. Resultats d’exercicis anteriors

311.230,43€

1. Romanent VII. Resultat de l’exercici

80.985,95€ 46.805,92€

B) PASSIU NO CORRENT

27.877,63€

4. Altres provisions

1. Proveïdors

27.877,63€ 27.877,63€ 1.293.963,25€ 654.884,03€ 9.421,69€

3. Creditors varis

75.793,42€

4. Personal (remuneracions pendents de pagament)

50.566,57€

6. Altres deutes amb les Administracions Públiques

93.111,57€

VI. Periodificacions a curt termini TOTAL PATRIMONI NET PASSIU (A+B+C)

16,41%

Comptes auditats per:

34 | Fundació Maria Auxiliadora - Memòria 2018

311.230,43€

A3) Subvencions, donacions i llegats rebuts

0,54% 55,84%

44.420,44€

1. Fons dotacional o fons social

8. Deutes amb empreses del grup i associades

DESPESES FORMACIÓ

3.664,54€ 371.399,41€ 371.399,41€

V. Creditors comercials i altres comptes a pagar

INGRESSOS QUALITAT EDUCATIVA

1.257.456,69€

1. Clients per vendes i prestacions de serveis

C) PASSIU CORRENT

FORMACIÓ

71.404,01€ 101.358,97€

1. Instruments de patrimoni

I. Provisions a llarg termini

B) OPERACIONS INTERROMPUDES A5) Resultat de l’exercici (A4+18)

II. Immobilitzat material

PASSIU

12. Ingressos financers 16. Deteriorament i resultat per alienacions d’instruments financers

172.762,98€

B) ACTIU CORRENT -1.053.827,52€

5. Aprovisionaments

A) ACTIU NO CORRENT

425.990,78€ 639.079,22€ 1.805.283,62€


Gràcies! ENTITAT PROMOTORA

SOM MEMBRES DE

AMB EL FINANÇAMENT D’ENTITATS PÚBLIQUES

AMB EL FINANÇAMENT D’ENTITATS PRIVADES

Memòria 2018 - Fundació Maria Auxiliadora | 35


Fundació Maria Auxiliadora Passeig Sant Joan Bosco, 24. 08017 Barcelona 932 065 000 / 932 065 006 fundacionma@fundacionma.org

SANT VICENÇ DELS HORTS

TERRASSA

TORRENT

VALÈNCIA

C/ Linares, 2 C/ La Llacuna, 1 C/ Lanzarote, 10. Baixos 08620 St. Vicenç dels Horts

C/ Santa Maria Mazzarello, 49 C/ Maria Auxiliadora, 227 08224 Terrassa

C/ Tirant lo Blanc, 29. Bajo C/ D’Albocasser, 34 46900 Torrent

C/ Reig Genovés, 12-16 46019 Valencia

C/ Pedro Saputo, 3 50018 Zaragoza

936 561 806

937 882 728

961 580 834

616 268 243

976 738 638

·

·

·

·

·

www.fundacionmariaauxiliadora.org Si vols ajudar-nos, aquí tens el nostre número de compte ES72 2100 0759 9702 0012 2965

SARAGOSSA

·