Page 1

Lucía B. i Tahir A.

Juny 2019 Publicació de l’Escola Verge de la Cinta núm. 38

(Taller de Comunicació)


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

SUMARI Pàg. 2

-Editorial.

Pàg. 37

-Passatemps.

Pàg. 3-4

-Benvinguda.

Pàg. 38-40

-Racó literari.

Pàg. 5

-Com treballem…? -Nivell I.

Pàg. 41

-Adéu amics.

Pàg. 42

Destacats

Pàg. 6

-Nivell II.

Pàg. 7

-Nivell III.

Pàg. 8

-Nivell IV.

Pàg.9

-Nivell V.

Pàg. 10

-Nivell VI.

Pàg. 11

-Nivell VII.

Pàg. 12

-Nivell QV.

Pàg. 13

-TVA-1.

Pàg. 14

-TVA-2.

Pàg. 15

-PFI.

Pàg. 16

-Logopèdia.

Pàg. 17

-Fisioteràpia.

Pàg. 18-20

-Què fem…? -Activitats esportives.

Pàg. 21-23

-Sortides.

Pàg. 24-27

-Activitats culturals.

Pàg. 28-30

-Festes.

Pàg. 31-34

-Tallers.

Pàg.35-36

-Activitats complementàries.

EDITORIAL Aquest curs hem decidit canviar el format i part del contingut de la nostra revista. Per una banda passa a ser una publicació digital enlloc d’impresa, on es recullen totes les activitats realitzades a l’escola; per altra banda s’ha publicat a final de curs, enlloc de fer-se al mes d’abril per la diada de Sant Jordi. Al llarg de la revista trobareu diferents apartats on queden reflexades diverses metodologies que s’utilitzen dins de l’aula per treballar els diferents continguts curriculars, i un recull de totes les activitats extraordinàries que s’han fet al llarg del curs en les diferents etapes educatives. Com a novetat hem ampliat el nostre racó literari, hem introduït un nou apartat de notícies destacades i hem comptat amb la col.laboració i el treball del taller de comunicació que ha estat clau per recopilar les diferents notícies. COMISSIÓ DE LA REVISTA

https://pixabay.com

2


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

BENVINGUDA HOLA! SÓC AICHATOU I TINC 4 ANYS. VINC MOLT CONTENTA A L’ESCOLA PERQUÈ FAIG ACTIVITATS QUE M’AGRADEN MOLT. M’ENCANTA PINTAR I ESCOLTAR MÚSICA A L’ORDINADOR!

EEEIII… HOLA… SÓC JOSEP, TINC 10 ANYS I VISC A TORTOSA. M’AGRADA JUGAR AL PATI AMB ELS POALETS I LES PALES. TAMBÉ M’AGRADA BALLAR MÚSICA MODERNA!!!

HOLA, EM DIC MANU. VISC A LA CAVA I TINC 13 ANYS. M’AGRADA MOLT ESCOLTAR MÚSICA!!!

HOLA! EM DIC ÈRIC, SÓC DE LA SÈNIA, TINC 13 ANYS I M’AGRADA JUGAR A L’ORDINADOR. TAMBÉ M’AGRADA ESCOLTAR A BAD BUNNY. ESTIC AGUST EN AQUESTA ESCOLA PERQUÈ HE FET AMICS. EL MEU MILLOR AMIC ÉS BRIAN. https://www.freepik.es

3


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

BENVINGUDA HOLA, EM DIC JUAN ANTONIO I TINC 13 ANYS. VISC A TORTOSA I TINC MOLTES GANES D’APRENDRE A L’ESCOLA. M’AGRADA ESCOLTAR MÚSICA ACTUAL!

SÓC AURORA SEGURA. TINC 16 ANYS I VISC A VINEBRE. M’AGRADA MOLT LA MÚSICA, EN ESPECIAL EL ROCK I EL METAL. ELS MEUS GRUPS PREFERITS SÓN RAMMSTEIN I AC/DC. UNA DE LES MEVES PASSIONS ÉS LA CUINA, PER AIXÒ HE VINGUT AL COLE A ESTUDIAR EL PFI DE CUINA I CÀTERING!!!

US PRESENTEM LES NOVES INCORPORACIONS A L’EQUIP DE PROFESSIONALS DE L’ESCOLA: ARANTXA COM A LOGOPEDA, SARA I ÀLEX COM A MESTRES D’AULA I IKER COM A MESTRE D’EDUCACIÓ FÍSICA.

BENVINGUTS A L’ESCOLA!!! 4


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

COM TREBALLEM…? A continuació podeu veure un petit recull de com treballem, a nivell d’aula, en les diferents etapes. No deixeu de donar-hi un cop d’ull!

NIVEL

LI

EL CONTE DE LA CUCA DE LLUM

A la nostra classe ens agraden molt els contes. Aquest curs hem triat “LA CUCA DE LLUM”, perquè ens apropa a la natura i ens aporta molta calma i tranquil·litat...

Imatge de Yuri_B en Pixabay

Hem decorat la classe amb cuques de llum, hem descobert els arbres del bosc, quins animalons hi viuen, la llum i la foscor… Aprenem gaudint de les activitats que fem Izan T. / Mohammed S. / Alba F. / sobre el conte! Mohsen B. / Aichatou K. 5


NÚM. 38

L II L E V I N

vint-i-pico

JUNY 2019

ANEM AL PARC!!!

El parc infantil és un espai a l’aire lliure on els nens i nenes gaudeixen d’una estona de joc. Al ser un lloc que els agrada molt, hem decidit treballar-ho durant aquest curs. A través de vídeos, imatges i presentacions, projectades a la pissarra digital, hem vist diferents tipus de parcs, hem parlat del què hi anem a fer, del què hi podem trobar, de com s’anomena cada element de joc, de quin ens agrada més i quin menys...

Durant el curs, hem realitzat diverses activitats a la classe amb diferents materials per crear els nostres propis elements del parc. També hem utilitzat els pictogrames per reforçar i potenciar el vocabulari treballat sobre aquest contingut.

Per tal de poder generalitzar els aprenentatges que s’han treballat durant les sessions i convertir-los en significatius, vam fer una sortida durant un matí a un dels parcs infantils de Tortosa; vam gaudir d’una estona de joc amb els companys de classe i ens ho vam passar molt bé!!!

Sami G. / Anás K. / Wiam I. / Paula F. / Zakaria O. / Inssaf B.

6


NÚM. 38

L III L E V I N

vint-i-pico

JUNY 2019

MOVEM EL COS

Al llarg del curs, tots els dijous hem realitzat l’activitat d’educació física. Iker, el mestre, ens ha preparat moltes activitats, com ara: ★ Circuits amb diferents elements per treballar l’equilibri, salts, orientació, moviments corporals… ★ Jocs de tot tipus: el joc del mocador, tocar i parar, agafar les cues, l’aranya, el gat i el ratolí… on hem corregut molt per la pista per no ser atrapats o per atrapar als altres. ★ Jocs més tranquils com les bitlles, la petanca, tirs a la cistella, 1, 2, 3 pica-paret…

I… durant un mes i mig ens vam entrenar al joc de “mate” per poder participar als I Jocs Populars Escolars a Tortosa. Aquest curs hem après moltes coses, hem practicat molt d’esport però Adrià M. / Àlex R. / Èric T. / Ramón A. / Tahir A. / Víctor F. / Aleix M. / Josep C. sobretot, ens ho hem passat molt bé! 7


vint-i-pico

NÚM. 38

L IV NIVEL

JUNY 2019

ENS AGRADA LLEGIR!

A la nostra classe dediquem moltes estones a la lectura; ens agrada escoltar la mestra quan llegeix petites narracions, i de vegades realitzem “LECTURA COMPARTIDA”. Ara us expliquem en què consisteix aquests tècnica. -Fem grups de quatre. -Cada nen o nena duu penjat un cartronet amb un número.

-Comença a llegir el company-a número 1; en acabar de llegir les frases que la mestra li ha marcat, el company-a número 2 explica el què ha llegit el número 1. -Els números 3 i 4, si cal, afegeixen informació o fan algun aclariment. -Acabem quan tots i totes hem llegit i explicat les diferents parts de la lectura. -Finalment, realitzem una petita avaluació per veure què recordem. Ens agrada fer “LECTURA COMPARTIDA”, però... cal estar molt atents!!

Yousra E. / Lucía B. / Martina A. / Rachid B. / Lucian B. / Joanna V. / Adam A.

8


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

LV NIVEL

QUÈ FEM AMB LES MATEMÀTIQUES? Per treballar les matemàtiques anem fent activitats diferents. Utilitzem diferents materials i presentacions diverses; igual utilitzem la pissarra digital, la pissarra de guix, el paper com els cigrons.

Les restes les fem amb ascensor; hem de posar molta atenció perquè sempre puja. Ah! i hem de recordar en anotar la que portem. De tant en tant fem ús de l’àbac, que ens ajuda a entendre els canvis en les desenes. Arturo H. / Antonio H. / Brian A. / Èric M. / Manuel M. / Vicente L.

9


NÚM. 38

L VI NIVEL

vint-i-pico

JUNY 2019

EL COS

A MEDI NATURAL hem après que el cos fa 3 funcions que ens permeten estar vius: -La funció de relació ens permet saber què hi ha al nostre voltant i reaccionar. -La funció de nutrició ens permet obtenir energia per les cel.lules, aportant nutrients i oxigen i traient les substàncies de rebuig. Fem servir els aparells digestiu, respiratori, circulatori i excretor. -La funció de reproducció ens permet que l’espècie tingui nous naixements.

La funció que més hem estudiat és la de nutrició. L’hem treballat llegint diferents textos, mirant vídeos, realitzant materials amb cartolines (com el mural dels grups dels aliments) i construint la maqueta de l’aparell respiratori. A més, hem fet servir les classes d’informàtica per construir la nostra pròpia presentació amb tota la informació recollida; treballant, d’aquesta manera, la nostra competència digital.. Yassin B. / Elias P. / Juan Antonio F. / Hugo R. / Ivan G. / Joan Miquel M. / José G.

10


NÚM. 38

L VII L E V I N

vint-i-pico

JUNY 2019

LES NOSTRES RUTINES

No creieu que és interessant saber quin temps fa i veure quins companys han vingut avui a l’escola? Doncs… això és el que fem nosaltres! Cada dia, després de donar-nos el bon dia, passem llista per veure si hi som tots per poder realitzar les diferents activitats al llarg de la jornada. Per fer-ho, enganxem un gomet de color verd als qui som a l’escola i un gomet de color vermell a aquells que no han vingut. Però... això no acaba aquí, també estem interessats en saber el temps que fa per si podem sortir al pati a jugar; és per això que després de passar llista mirem per la finestra el temps, l’anticipem amb una cançó i ho pintem.

Aaron M. / Ian B. / Ahmed B. / Alí B. / Ignasi V. / Safae E.

11


NÚM. 38

L QV L E V I N

vint-i-pico

JUNY 2019

L’HIVERN

Al grup de Qualitat de Vida hem treballat les estacions de l’any a través de diferents activitats sensorials. Hem pogut experimentar diferents sensacions a través de treballar amb els cinc sentits, ja sigui tocant, mirant, escoltant, olorant o tastant. Com podeu veure a les fotos, us mostrem un petit exemple del nostre viatge sensorial durant l’estació de l’hivern. D’entre les diferents activitats que hem realitzat us en destaquem algunes: l’elaboració de neu amb aigua i bicarbonat, la creació d’un mural abstracte pintat amb els colors típics de l’hivern o l’elaboració d’un ninot de neu al qui li nevaba damunt al bufar-li amb una palleta. Hajar N. / Rida Y. / Max M. / Amal A. / Anna P. / Aaron S. https://www.freepik.es

12


NÚM. 38

TVA-1

vint-i-pico

JUNY 2019

ROTACIÓ DE CULTIUS

Dintre de l’assignatura: Agricultura, Vivers i Jardins, ens encarreguem de cuidar i mantenir l’hort.

Per tal de poder treballar-ho, vam crear una petita maqueta que representa el nostre hort. L’hort, està format per quatre blocs, on en cada un d’ells hi ha quatre parcel·les. Cada any en començar el curs, fem la rotació amb el sentit de les agulles del rellotge, per tal que la terra estigui en bones condicions i les diverses verdures puguin créixer sanes i fortes.

Una de les activitats que fem a banda de birbar, deserbar, segar, collir, etc., és: la rotació de cultius. Us agradaria saber en què consisteix?

Aquesta rotació es fa perquè el bloc 1 empobreix la terra i el bloc 4, la enriqueix. Atents! el canvi solament el fan els blocs, les parcel·les no.

Aquesta és una activitat que ens agrada molt explicar per tal que es conegui com treballem i cuidem el nostre hort. Hem tingut la sort de presentar-lo al Fòrum Escoles Verdes, que es va celebrar a Sant Carles de la Ràpita, i a la Jornada de convivència família-escola. 13

Eloi C. / Javier A. / Antonio L. / Montse G. / Valentí A. / Hamza H.


NÚM. 38

TVA-2

vint-i-pico

JUNY 2019

COMPRAT I CUINAT

Aquest curs, a Transició a la Vida Adulta, millorem els hàbits d'alimentació saludables, preparant àpats senzills. Entre entrepans i enrotllats, n’hem fet més de vint tipus diferents (valorant en quina mesura són saludables) i estem sent molt valents, perquè estem provant combinacions d’aliments sorprenents, amb productes que no havíem tastat mai: ruca, formatge blau, alvocat, humus, ceba crua, etc. i la veritat és que -fins ara- gairebé sempre les receptes ens han semblat delicioses!!!

Per obtenir els ingredients, anem a diferents supermercats de Tortosa a buscar el que necessitem. Això vol dir: anar-hi en transport públic, saber esperar a la parada, pagar els bitllets amb la targeta de bus, etc. i un cop allà, buscar i trobar els ingredients, comparar preus i productes, pesar-los quan cal i pagar-los. Amb tot això, estem aprenent sobre les categories de productes, la conservació (refrigerats i no refrigerats), la ubicació als passadissos i a les prestatgeries, els preus i també a demanar ajuda quan no trobem alguna cosa, a demanar productes a pes i, -com no- també a utilitzar un invent que ens permet ser més autònoms en les nostres compres: la targeta de prepagament. Alguns de nosaltres ja estem incorporant a la vida diària algunes de les habilitats que estem aprenent. El nostre camí, el nostre futur: la nostra autonomia. María C. / David G. / Afrah A. / Fátima E. / Kawtar S./ Joan S. / Joan Esteve F.

14


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

PFI

RODÓ DE VEDELLA Aquest curs treballem el peix i la carn. La vedella és un animal que ens dóna moltes peces diferents: el filet, el llom... El tall rodó és una d’aquestes peces. La seva forma és cilíndrica i s’utilitza per rostir o bresar. N’hi ha dos. El tall rodó de l’espatlla està en el quart davanter i acaba en punta. Nosaltres hem utilitzat el tall rodó de la cuixa perquè és igual de gruixut al llarg de tota la peça. 1)

2) 3) 4)

5) Després de posar el brou i les hortalisses en una cubeta, amb el turmix preparem la salsa. 6) Laminem el tall rodó i ja ho tenim tot preparat per començar a emplatar o a racionar aquesta preparació culinària.

Vam obrir la peça amb el ganivet desossador. Cal anar desenrotllant la carn per aconseguir una làmina. Cal posar els ingredients del farciment. Per bridar (lligar) vam utilitzar una malla de carn. Per bresar-lo, posem la carn i les hortalisses en una placa gastronorm i cap al forn! Anem mullant amb brou.

Ayoub E. / Kevin V. / Joel S. / Marc G. / Miguel Ángel R. / Natalia S. / Nicolás C. / Aurora S. / Sheila S. / Karim A. / Vanessa C.

15


NÚM. 38

PÈDIA O G O L

vint-i-pico

JUNY 2019

PER A MI L’HIVERN ÉS…

Aquest curs, a les classes de logopèdia hem realitzat diferents tipus d’activitats per treballar la comunicació, el llenguatge i la parla. Hem après a col.locar la llengua en el punt d’articulació correcte per a cada fonema, hem estructurat frases correctament, hem assolit i ampliat molt de vocabulari funcional, hem utilitzat eines multimèdia per afavorir la comunicació, etc. Però, de totes aquestes activitats realitzades, volem destacar aquella que vam dur a terme durant l’hivern. En primer lloc, vam decorar un ninot de neu, que més tard formaria part de la decoració hivernal de l’escola, i després sota el títol de “per a mi l’hivern és…”, vam treballar tot el vocabulari referent a aquesta estació de l’any. Els més petits treballaven l’associació del dibuix amb el concepte i desprès escollien aquell que més els havia agradat, per pintar-lo i enganxar-lo al ninot de neu. Els més grans feien una tasca de reflexió, realitzaven un llistat d’aquelles paraules que per a ells tenien relació amb l’hivern i després escollien la que més els agradava per crear una postal i deixar-la al ninot de neu.

Aquest va ser el resultat final del nostre ninot de neu, veritat que va quedar fantàstic?

https://www.freepik.es

16


NÚM. 38

PIA À R E SIOT

FI

vint-i-pico

JUNY 2019

ANEM A LA PISCINA

Aquest curs, amb la inauguració de les noves piscines municipals de Tortosa, els fisios vam decidir anar a treballar a l’aigua amb alguns dels nens i nenes de l’escola. Ens hem ficat a l’aigua amb Alba F. i Mohammed S. treballant objectius diferents i utilitzant el mètode de Halliwick. Aquest, està pensat per treballar amb nens i nenes amb discapacitat.

Alguns dels beneficis de treballar mitjançant Halliwick són: - La capacitat de flotació els facilita els moviments. - Aprenentatge de moviments que fora de l’aigua no poden fer o els són molt costosos. - Millora de la percepció corporal d’ells mateixos. A tot això, cal sumar que és una activitat a la part que beneficiosa, entretinguda i divertida per als nostres nens. https://pixabay.com

17


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

QUÈ FEM…? ITATS V I T C A TIVES R O P ES

Fer esport ens agrada, mantenim el cos en forma i ens ho passem molt bé. A continuació podeu veure les diferents activitats en les que hem participat al llarg del curs. (Taller de comunicació)

TROBADA LÚDICO-ESPORTIVA A BÍTEM -Jornada lúdico-esportiva amb altres centres d’educació especial de les Terres de l’Ebre. -Joc, esport i convivència.

MIC INTEGRA 2019 -Torneig MIC INTEGRA 2019 amb la selecció de futbol “Units Terres de l’Ebre”. -Classificació: fase d’or, quarts de final i semifinal.

-Agraïments: Organització MIC SPORTS i al voluntariat de l’Obra Social “La Caixa”.

PISCINA -Activitat aquàtica al nou complex esportiu “Win” de Ferreries-Tortosa. -Estem molt contents de poder gaudir de les noves instal·lacions. 18


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

I JOCS POPULARS ESCOLARS TORTOSA 2019 -Jornada organitzada per tal de donar a conèixer els World Sport Games que s’organitzaran a Tortosa i a les Terres de l’Ebre aquest estiu. -Participació: Joc popular “mate”. -Objectius: Promoure l’activitat física, fomentar els valors dels jocs populars i promoure un model d’esport no competitiu.

FUTBOL -Entrenaments diaris a l’hora de l’esbarjo i durant les classes d’educació física de l’equip de futbol de l’escola. -Participació en diferents derbis: contra l’Europa a Barcelona i contra el RCD Espanyol.

BOCCIA -Entrenaments de l’equip de boccia de l’escola a càrrec dels fisioterapeutes.

-Participació al I open Boccia Amposta.

19


NÚM. 38

vint-i-pico

ACTIVITAT DE VELA ADAPTADA -Jornada de vela inclusiva “Vela per a tothom”, organitzada pel Club Nàutic de l’Ampolla amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”. -Experiència emocionant on la diversió i la inclusió han estat les protagonistes.

JORNADA DE CONVIVÈNCIA I ESPORT AMB EL CPEE SANT JORDI DE JESÚS -Programa d’activitats: Rebuda i retrobament amb els companys de l’escola Sant Jordi / Desplaçament conjunt cap al camp de futbol de Campredó per disputar un partit / Dinar de germanor a la nostra escola i ball de fi de festa. -Agraïments per les postres que ens van portar. Boníssimes!!

20

JUNY 2019

ENFUTBOLA’T -Jornada lúdico-esportiva “Futbol per a tothom” organitzada per la Federació Catalana de Futbol. -Esport, convivència i diversió.

PISCINA A L’ESCOLA -Activitat de piscina terapèutica, una tarda a la setmana, a la piscina del gimnàs de l’escola. -Realitzada pels fisioterapeutes a un dels grups d’infantil.

JORNADA JORDI PITARQUE -Activitat de futbol a l’Ampolla dintre de les IV jornades de formació per a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. -Organització: Associació Esportiva Jordi Pitarque Ceprià (AEJPC).


NÚM. 38

ES

ID SORT

vint-i-pico

JUNY 2019

Al llarg del curs hem fet diferents sortides. Aquí us deixem un recull dels llocs que hem visitat tant els grans com els petits. (Taller de comunicació)

POLICIA LOCAL DE TORTOSA -Sortida a la comisaria de la Policia Local de Tortosa dels nivells IV, V i TVA. -Activitat programada dintre de “Descobreix la teua ciutat” amb l’objectiu de conèixer les instal·lacions i com realitzen la seva feina.

ESTUDIS DE RÀDIO TORTOSA -Sortida del nivell VI de secundària a Ràdio Tortosa. -Activitat programada dintre de “Descobreix la teua ciutat”, on van poder veure les instal·lacions, els diferents sistemes d’emissió i recepció i les funcions dels professionals que hi treballen. També van tenir l’oportunitat de participar en un programa dedicat al món literari.

PARC INFANTIL DE TORTOSA -Excursió del nivell II al parc infantil de Tortosa. Durant aquest curs han treballat la Unitat Didàctica “El Parc” a l’aula, i per finalitzar-la van passar un matí al parc, gaudint amb els companys dels diferents elements que hi han. S’ho van passar molt bé!!! 21


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

PLATJA DE L’AMPOLLA -Sortida a l’Ampolla del grup QV (qualitat de vida). -Passejada pel passeig del poble i diversió a la platja. -L’aigua del mar, la sorra, les petxines, el sol, un temps esplèndid i un bon geladet després de dinar van ser uns bons aliats per a que tot el grup s’ho passés d’allò més bé.

PARC DELTAVENTUR -Sortida del Nivell I d’infantil i del nivell VII de primària al parc Deltaventur de Deltebre. -Visita guiada pel parc natural per tal de veure els animals, l’hort, la vegetació, i establir contacte amb la naturalesa. Dinar de picnic al parc.

22


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

COLÒNIES FI DE CURS (PEÑÍSCOLA) -Viatge de tres dies a Peñíscola dels alumnes de primària i qualitat de vida (5, 6 i 7 de juny). -Hotel: Agora Spa & Resort **** -Activitats destacades: Jardí del Papagai amb desplaçament amb Land Rover / Tren turístic / Granja-escola Mas d’en Joan / Visita i passejades per conèixer el poble.

COLÒNIES FI DE CURS (BARCELONA) -Viatge de tres dies a Barcelona dels alumnes de secundària, transició a la vida adulta i PFI (30, 31 de maig i 1 juny). -Hotel: Ayre Caspe **** -Activitats destacades: Scape room / Espectacle homenatge a Michael Jackson / Gastronomia i shopping / Visita i passejades per conèixer la ciutat.

23


NÚM. 38

TTASTS I V A I T T C I ACATIVTUA ASLS RL L R UTU CL CU

vint-i-pico

JUNY 2019

El fet de comunicar-nos, aprendre uns dels altres, compartir experiències, expressar-nos, i practicar amb la lectura i l’escriptura forma part del nostre dia a dia i ens recorda que tenim moltes coses a dir. (Taller de comunicació)

PREMI PROGRAMA DE RÀDIO -El 10 de desembre vam anar a Barcelona a recollir un premi pel nostre programa de ràdio “Ser Especials”. Van anar Montse G. i Joan Miquel M. en representació de l’escola amb altres companys del taller ocupacional. -Agraïments: Grup social ONCE.

TROBADA ESCOLES VERDES PRIMÀRIA -Participació en una trobada d’escoles verdes a Tortosa amb altres escoles de la zona. -Passejada per la via verda i xerrada sobre els diferents tipus d’arbres. -Plantada de pins pinyoners.

FÒRUM ESCOLES VERDES SECUNDÀRIA -Participació en un dels Fòrums del programa d’escoles verdes, celebrat a l’institut de Sant Carles de la Ràpita. -Activitat: grups de treball per reflexionar sobre les accions de cada centre, “mercat d’intercanvi d’experiències” i activitat d’ anàlisi i detecció de microplàstics a l’arena. 24


NÚM. 38

vint-i-pico

PREMIS ÒMNIUM CULTURAL -Festa Sambori Terres de l’Ebre, organitzat per Òmnium Cultural. -A l’entrega de premis d’Òmnium especial literari, Natalia S. va rebre el primer premi en redacció narrativa individual i Sheila S. i Vanessa C. van rebre el tercer premi en la redacció narrativa de grup.

JUNY 2019

PROJECTE “TRANSFORMEM UN RACONET DE TORTOSA” -Els alumnes de secundària i de TVA han pintat un dels bancs de la plaça del Temple (passeig Jaume I) de Tortosa. La lectura a classe del poema “L’arc de Sant Martí”, dins del llibre poemes de butxaca de Fina Girbés, és la que els va inspirar a dissenyar el projecte.

“ESCOLA VERDA” A L’ESCOLA: TROFEU VERD TERRACYCLE -Celebració a l’escola del I Fòrum d’escola verda. -D’entre totes les activitats destaquem l’entrega del primer trofeu verd: “premi a la millor iniciativa al reciclatge de material terracycle”. -També va ser una jornada on es van explicar les iniciatives portades a terme a l’escola sobre el reciclatge de paper, el reciclatge al terracycle i del procés de plantació i recol.lecció de les verdures plantades a l’hort.

25


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

MOSTRA DE TEATRE ESCOLAR DEL BAIX EBRE -Participació en la 35a Mostra de Teatre escolar del Baix Ebre, celebrada el passat 8 d’abril. -Al llarg d’aquest curs, al taller d’expressió de l’escola s’ha assajat aquesta representació i per enriquir, més si cap, aquesta experiència, l’hem compartit i treballat conjuntament amb l’escola els Lligallos. -L’obra porta per nom “Els elements de la vida” i els alumnes s’han convertit en aigua, llum, terra i paraules boniques; elements clau per fer créixer una planta.

HIGIENE DE MANS -El 13 de març va venir a l’escola una infermera de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa a fer-nos un taller d'higiene de mans. Ens va ensenyar els passos per a rentar-se correctament les mans i tot seguit vam fer activitats on ens vam embrutar les mans per posar en pràctica el què ens havia ensenyat.

-Es va realitzar un concurs de dibuix sobre la sensibilització de rentar-se les mans. Tots els dibuixos que es van presentar des de l’escola van estar guanyadors. Anás K. Sami G. Wiam I. Paula F. i Aleix M. moltes felicitats!!! 26


NÚM. 38

vint-i-pico

XERRADES I TALLERS DE CUINA (PFI) -En el marc de la seva formació, els alumnes de PFI de cuina i càtering de l’escola i els nois i noies del servei de cafeteria del CO Campredó, han rebut unes xerrades dintre del cicle d’activitats “Sabors Ebrencs”.

JUNY 2019

IV ASSEMBLEA DE LA FEDERACIÓ DE COOPERATIVES D’ALUMNES -Montse G. i Vanessa C. membres del consell rector i com a representants de les dues cooperatives d’alumnes que tenim a l’escola, Campus-hort i Energy, van assistir a la IV Assemblea de la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya a Barcelona. Va resultar una vivència d’inclusió genial!!

Taller d’art de fruita amb Inés Príncep.

taller de postres amb Cinta Benet de “xocolata creo”.

Xerrada amb el pastisser Valero Munté.

Taller de cuina amb el restaurant “Els Ullals”.

LECTURA COMPARTIDA -La cort d’honor de la Mare de Déu de la Cinta ens ha otorgat un diploma de participació en la lectura compartida del llibre “La noche más luminosa de Tortosa” de l’autora Cristina Martínez Pierola. -Per part de la nostra escola ha assistit a l’acte Ayoub E. alumne del PFI, en representació dels companys que han participat en el projecte. -La participació en aquesta activitat està inclosa dintre del programa inclusiu de la nostra escola amb la ZER Mestral. 27


NÚM. 38

S FESTE

vint-i-pico

JUNY 2019

A qui no li agrada anar de festa?... A nosaltres ens encanta, i és per això que us volem ensenyar tot el què hem celebrat i el bé que ens ho hem passat. (Taller de comunicació)

DECORACIÓ DE NADAL -Amb l’arribada del nadal vam decorar l’escola amb l’arbre de nadal i el pessebre. També vam decorar les portes de les classes amb ninots de neu.

CARNESTOLTES -Amb l’arribada de “Patim Patam” vam iniciar la setmana de carnestoltes. -La setmana va finalitzar amb una rua on ens vam disfressar de domadors, mags, charlots, equilibristes i pallassos.

28

VISITA PATGE REIAL -El 20 de desembre vam rebre la visita del patge reial. Els seus ajudants van fer una crida a tots els nens i nenes amb una tamborada per entregar les cartes. I per acabar… una xocolata popular.


NÚM. 38

vint-i-pico

FESTIVAL DE L’ESCOLA -El passat 5 de desembre vam celebrar el festival de l’escola a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa. Els “Somnis d’un rodamón” van omplir l’escenari de música, teatre i artistes del circ.

JUNY 2019

DINAR DE NADAL -Celebració del tradicional dinar de germanor per despedir-nos del 1er trimestre, abans de les vacances de nadal. Els alumnes de TVA van ser els encarregats del muntatge i decoració de les taules, i els de PFI van preparar i servir uns aperitius exquisits.

FESTA DE SANT -El 23 d’abril al matí vam muntar a l’escola una paradeta amb llibres i contes; per la tarda vam decorar i pintar punts de llibre.

29

JORDI -Els companys de secundària i de TVA van estar a Tortosa, a la paradeta de l’escola.


NÚM. 38

vint-i-pico

JORNADA DE CONVIVÈNCIA FAMÍLIA-ESCOLA -El passat 15 de maig vam celebrar a l’escola la I jornada de convivència família-escola, amb el títol: “Viu l’escola amb nosaltres”. vam gaudir d’un matí molt agradable amb diferents activitats: batucada, obra de teatre, activitats a l’aula multisensorial, l’hort, boccia, conte sensorial, activitats del circ, diorama del circ i un càtering servit pels alumnes del PFI.

CASTANYADA -Decoració de tardor, panellets, caixes misterioses, màscares, bon berenar i ball de fi de festa!!

30

JUNY 2019

TROBADA DE FAMÍLIES -El passat 6 d’abril es va celebrar la tradicional trobada de famílies i professionals organitzada per la Fundació Mercè Pla. Va ser un dia molt especial per a tots.

GRADUACIÓ -Acte de graduació a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV. -Reconeixement als alumnes que finalitzen la seva etapa formativa, tant en el Programa de transició a la vida adulta (PTVA) com en el Programa de formació i inserció d’auxiliar d’hoteleria, cuina i https://pixabay.com càtering (PFI). -Jornada molt especial i emotiva per a tots els qui formem part de l’escola.


NÚM. 38

RS

TALLE

vint-i-pico

JUNY 2019

En aquesta secció us presentem els diferents tallers ens els que hem participat al llarg del curs. Una forma molt divertida d’aprendre uns dels altres i de compartir activitats entre diferents grups. (Taller de comunicació)

TALLER DE COMUNICACIÓ -Aquest curs ens hem estrenat en tirar endavant un taller de comunicació. Els alumnes que hi han participat s’han encarregat de redactar les notícies de tot el què s’ha fet a l’escola i les han publicat a la cartellera de l’escola i a les diferents xarxes socials.

TALLER DE MANTENIMENT -Realitzat pels alumnes de TVA. -Aquest curs han pintat les tanques de fusta i les parets del pati dels petits, la tanca de ferro que envolta l’escola i també han construït contenidors de cartró per a reciclar paper i envasos. Amb les seves intervencions l’escola està cada cop més maca.

TALLER DE MANUALITATS -Els divendres a la tarda realitzem un taller de manualitats. A més de pintar i experimentar amb diferents materials, hem confeccionat, tapissos, collars, polseres, arracades, clauers i fermalls. -Tots aquests articles són els que vam vendre a la nostra tradicional paradeta de Tortosa la diada de Sant Jordi.

31


NÚM. 38

vint-i-pico

TERÀPIA CANINA -Tots els dimarts i dimecres dos professionals de Takoda Terres de l’Ebre han realitzat diferents sessions terapèutiques amb una gossa que es diu India.

JUNY 2019

EL PALLASSO POL -Conte sensorial com activitat complementària als tallers sensorials que es realitzen a l’escola. -Argument: Espectacle de circ on el pallasso Pol és el protagonista i és amic d’una maga que es diu Paca, d’un faquir barbut i d’una equilibrista molt divertida.

-Objectius: millorar la comunicació, la comprensió, l’acció de desplaçar-se i les habilitats socials de cara als altres.

-La màgia, la il·lusió i la diversió estan assegurades.

TALLER SENSORIAL -Diferents activitats sensorials distribuïdes al llarg de la setmana, on cada grup que hi participa en realitza cada dia una de diferent. -Activitats: aula multisensorial, tauleta de llum, relaxació i massatge, activitats vestibulars, música i conte sensorial.

32


NÚM. 38

vint-i-pico

TALLER D’EXPRESSIÓ -Activitat específica de teatre per tal de preparar la representació a la 35a Mostra de Teatre Escolar del Baix Ebre. -Activitats de joc i d’expressió corporal, massatges corporals i relaxació. -Representació de contes i titelles.

JUNY 2019

TALLER D’OFICINA -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA1 i TVA2 dintre de l’assignatura activitats d’oficina i serveis administratius generals. -Tasques: fotocopiar, plastificar, retallar, emplenar rebuts, arxivar, classificar, imprimir… -Oferta del servei a les diferents classes per preparar el material que necessitin https://pixabay.com per treballar a l’aula.

https://pixabay.com

TALLER ABP (APRENENTATGE BASAT EN PROJECTES) -Tema: El circ. -Metodología: Activitats grupals d'aprenentatge multidisciplinar. -A partir d’activitats de diferents tipus s’han treballat diverses àrees de coneixement (llengua, matemàtiques, coneixement del medi i expressió física i artística). -Agrupaments: Combinació de grups amb alumnes d’infantil, primària i secundària.

33


NÚM. 38

vint-i-pico

TALLER DE RÀDIO -Gravació mensual d’un programa de ràdio “Ser especials”, als estudis de Cadena Ser de Tortosa, amb la col·laboració dels companys del centre ocupacional. -Explicació de l’agenda d’activitats, entrevistes variades i molt bona música.

TALLER DE NETEJA -Activitat realitzada pels alumnes de TVA1 i TVA2 dintre de l’assignatura neteja de superfícies i mobiliari en edificis i locals. -Neteja de diferents espais (menjador, gimnàs, aules…) i superfícies (vidres, taules, cadires, radiadors…) de l’escola. https://pixabay.com

34

JUNY 2019

TALLER DE MINIXEFS -Tallers de cuina realitzats pels alumnes del PFI a alumnes d’infantil i primària com una activitat inclusiva de la nostra escola amb la ZER Mestral. -Mestres-cuiners que ensenyen als més petits a elaborar diferents plats.

TALLER DE JARDINERIA -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA1 i TVA2 dintre de l’assignatura agricultura, vivers i jardins. https://pixabay.com -Tasques: hort i manteniment de les zones verdes de l’escola. TALLER DE RECICLATGE -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA2 dintre del programa scoles Verdes. -Recollida del paper dels contenidors distribuïts per l’escola. https://pixabay.com


NÚM. 38

vint-i-pico

TATS I V I T AC ÀRIES T N E LEM COMP

JUNY 2019

Us presentem diverses activitats complementàries; algunes són puntuals d’aquest curs i d’altres s’emmarquen dintre de les iniciatives que es porten a terme a l’escola. (Taller de comunicació)

PRODUCCIÓ DE GERMINATS -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA2. -A través del treball amb llavors de soja i llentia han dut a terme un procés de plantació, seguiment del creixement i recol·lecció dels germinats obtinguts. -Molt recomanables per posar-los a l’amanida.

SERVEI D’AIGÜES -Activitat realitzada pels alumnes del grup de TVA2. -Servei de venda d’ampolles d’aigua a l’escola. -Tasques: oferir la carta, portar la comanda, cobrar, tornar el canvi.

35

SERVEI D’HOTELERIA -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA1 dintre de l’assignatura cuina i serveis de restauració. -Preparació i venda d’esmorzars a l’escola (entrepans, sucs, cafès, fruita…)

https://pixabay.com

DIORAMA DEL CIRC -Activitat complementària al projecte ABP en el que s’ha treballat la temàtica del circ. -Construcció d’un diorama amb figures de “Playmobil”. -Agraïments: Juan José Franch (pare de Paula F. que és qui ens ha facilitat les figures per construir el nostre circ a l’escola).


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

ESMORZARS SALUDABLES -Participació en el programa de consum de fruita i llet organitzat per la Unió Europea amb l’acció conjunta dels departaments d’Ensenyament, Agricultura i Salut. -Objectius: afavorir la salut dels infants i promoure la ingesta d’aliments de qualitat nutricional.

PLANTACIÓ I PRODUCCIÓ A L’HORT -Activitat realitzada pels alumnes del grup TVA1 dintre de l’assignatura agricultura, vivers i jardins. -Tasques: rotació de cultius, plantació, manteniment de l’hort, collita i venta a l’escola de les verdures recol.lectades.

INTERCANVI D’EMOCIONS I DE SENSACIONS -Activitat compartida entre escoles. Realitzada per alumnes d’infantil i de primària. -Activitat a l’escola Divina Pastora de Vinallop: ”Un viatge per les emocions”. -Activitat a l’escola Verge de la Cinta: “Un viatge per les sensacions”. -Intercanvi inclusiu d’experiències.

MINIXEFS A L’ESCOLA -Tallers de cuina impartits pels alumnes de PFI als alumnes d’infantil, de primària i de qualitat de vida de l’escola. -Receptes: pizza i mona de Pasqua. -Elaboració pas a pas de les dues receptes seguint les indicacions dels mestres-cuiners.

36


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

PASSATEMPS … a n i ev er? d n -E deu s Què

3- Dos anells t’has de posar si vols fer-me treballar. Què és?

2- Secrets, adreces, notes, recomanacions i deures de moltes menes m’omplen tots els racons. Qui sóc?

5- Tinc un cap molt petitet, un sol peu que en punta acaba i un cos llarg i molt primet. No m’endevines encara?

Solucions: 1- Ratolí / 2- Agenda / 3- Tisores / 4- Diccionari / 5- Llapis.

1- Sóc petit i juganer i em passejo per l’ordinador. M’agrada el formatge i sóc inofensiu, però... molta gent em té por. Qui sóc?

4- Sóc molt intel·ligent i em consulta tota la gent. Saps qui sóc?

-Qu è s’a m els s ímbo aga rer e ls? 1) 2) 3) 4) https://myriam-elbaldelosrecursos.blogspot.com

Solucions: 1- Llibre/ 2- Escola / 3- Llapis / 4- Bolígraf.

37


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

RACÓ LITERARI A continuació us presentem els dos treballs de redacció que han estat guardonats, per Òmnium Cultural, en la categoria de narrativa literària individual i de grup.

L’Avantpassat Samurai Ens trobem a la ciutat de Barcelona. Des de la finestra petita de l’avió, m’adono que la ciutat es desperta ennuvolada. Aquest cop, el meu viatge no és turístic, sinó que el motiu n’és un altre que ara us voldria explicar. Fa molts i molts anys enrere, aproximadament cap a l'any 1580 hi va haver uns enfrontaments militars, on hi va estar involucrada l'armada de Filipines, comandada pel capità Juan Pablo de Carrión. El comandament estava format per pirates japonesos, coneguts com a Samurais. El meu avi, sempre m’explicava la mateixa història. Quan ell era petit, el seu avi era un pirata Samurai, que va ser desaparegut quan va ser derrotat pel capità Juan Pablo de Carrión. La seva família va intentar contactar amb l’exèrcit per saber-ne alguna cosa però mai va rebre cap tipus d’informació. Molts anys després, el meu pare va rebre una carta molt misteriosa. I aquest, és el motiu de la meva visita a la ciutat de Barcelona. Passejant pels carrers de la ciutat, em venen al cap tots els records que tinc de la història del meu avantpassat Samurai. Es va casar amb una senyora japonesa, lady Luna. Ella també va desaparèixer sense deixar cap rastre. Després d’un parell d’hores, arribo a l’arxiu històric de l’ajuntament de Barcelona. Havia reservat una visita per tal de cercar documentació relacionada amb els meus familiars. M’acomodo en una sala petita i em crida l’atenció la intensa olor a humitat que desprèn. Al cap d’una estona d’estar mirant els arxius, de sobte, entra per la porta una noia d’uns catorze anys, em dóna una nota i marxa sense dir res. La llegeixo encuriosit: “Hola, veig que has arribat a Espanya, i ets a la ciutat de Barcelona entre els arxius. Si busques informació, deixa-ho tot, i ves direcció al cementiri de Montjuïc. Calcula el temps perquè has de ser-hi abans de la posta del sol. Fora, hi ha un taxi que t’espera. A mi em trobaràs allà.

38


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

De sobte, em comencen a suar les mans, em tremolen les cames i els calfreds em recorren el cos. La por s’apodera de mi, estic espantat. Em decideixo i pujo al cotxe. El taxi em deixa a la porta del cementiri. Des de la finestra de la part del darrera del cotxe, veig la noia. És una noia baixeta, prima, de cabells llargs color castany amb reflexos, vestida amb uns texans, una camisa negra i unes sabates de tacó. Tal com deia la nota, m’està esperant. En baixar del taxi, s’apropa a mi i em saluda educadament. Comencem a caminar i només se senten les nostres passes mentre ens dirigim al panteó. Intento trencar el gel fent alguna pregunta. Sembla que ella no vol parlar, escolta i contesta amb poques paraules. Ja davant la porta del panteó, en veu baixa i quasi xiuxiuejant em dóna una llanterna i em diu que entri. Es despedeix i marxa. Obro la porta i començo a baixar per les escales. Tinc por, molta por. El cor se m’accelera encara més quan, amb la llanterna, enfoco al davant i em trobo amb un seguit de tombes. Després de l’ensurt, de seguida em crida l’atenció una en especial i m’hi apropo. Té una katana a cada costat, un collar d’una guineu, un llop i una lluna de ferro, una combinació d’elements molt estranya. De sobte, m’envaeix una sensació que em posa la pell de gallina. Hi ha algú més, dins del panteó? No estic sol? De manera intermitent, sento com una presència que apareix i desapareix. Estic molt espantat! Tanco els ulls i quan els obro, veig un senyor vestit amb una armadura de Samurai. La seva pell és tan blanca que contrasta amb el vestuari fosc que porta, donant-li un aire molt fúnebre. Vull marxar però la curiositat no em deixa moure del lloc on estic. Miro la figura atentament i descobreixo enmig de l’uniforme de color negre amb grans detalls platejats, uns dibuixos d’una guineu, un llop i una lluna. El senyor s’apropa, i es queda paralitzat observant-me. Cada cop que les nostres mirades es creuen, se’m talla la respiració. La veu em tremola però li he de preguntar qui és i què fa aquí. Em diu que és l’avantpassat Samurai, i havia aparegut per explicar-me tot el que va passar i el motiu de la seva desaparició. Abans, que la seva presència anés difuminant-se, em va dir que no oblidés d’agafar les katanes i el collar per a poder tenir un record d’ell, i sobretot d’explicar la història a la família. En estat de shock, surto del panteó, els meus ulls només veuen fantasmes i criatures estranyes. Tot plegat, ha estat un somni?

Natalia S. 1er Premi en la categoria individual

39


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

Riu Ella, és Maria. Simpàtica, inquieta, alegre i amb gran personalitat. Havia finalitzat els seus estudis d’Educació Especial. Dedicar-se al món de l’Educació era una gran vocació que va descobrir sent ella molt petita, ja que va créixer al costat del seu germà, Quim. En Quim, és alt. Introvertit i amb un caràcter seriós. Pateix una discapacitat i necessita el suport d’una cadira de rodes per poder-se desplaçar. Maria, continuava ampliant els seus estudis amb un curs de Teràpies Assistides amb cans. Eren diverses sessions en les que havia assistit quan va tenir una idea. La voleu saber? Doncs, no va tenir millor idea aquella mateixa tarda. Estava decidida a adoptar un gos. Sí, un gos! Ho heu sentit bé. Un gos per educar-lo i ensenyar-li diverses habilitats, i així el seu germà tindria el propi entrenador personal que l’ajudés en les tasques del seu dia a dia. La setmana va acabar i la Maria el gos va adoptar. Riu! Riu, era el gos. Recobert d’un pèl suau i marró. Ulls rodons com a bombons i les orelles llargues i caigudes. Juganer i capaç d’omplir mil somriures. Al costat de la Maria va aprendre un munt d’habilitats; com obrir i tancar portes, portar objectes, alertar,... i no us penseu que aquestes són totes, eh? Perquè podia arribar a fer mil feines amb l’objectiu d’afavorir la qualitat del seu germà. El temps anava passant i la Maria entenia cada cop millor que junts estaven formant un bon equip. Van viure mil experiències treballant al costat de grans professionals, logopedes, fisioterapeutes, mestres,... I, es va convertir amb el millor amic per al Quim. Riu, va aconseguir omplir de mil somriures a Quim. El noi mai més va oblidar ser feliç. Li estava esperant un futur ple d’amor, nous reptes i moltes il·lusions per viure i compartir.

Sheila S. i Vanessa C . 3er Premi en la categoria de grup.

https://pixabay.com

40


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

ADÉU AMICS Fátima

Vanessa

Joel

Ayoub

Sheila

Aquest curs ens hem d’acomiadar de Fátima del grup de Transició a la vida adulta i de Vanessa, Joel, Ayoub i Sheila que han finalitzat els dos cicles acadèmics del Programa de formació i inserció: Auxiliar d’hoteleria, cuina i càtering obtenint el certificat de professionalitat corresponent. Des d’aquí els volem donar l’enhorabona! Properament s’endinsaran en una nova etapa en la que deixaran enrere l’etapa escolar i en la qual de ben segur aconseguiran encaminar el seu futur i veure complits tots els seus somnis. Després de tants d’anys de compartir experiències, aprenentatges i bons moments amb tots vosaltres, només ens queda dir-vos, de part de tots els vostres companys i dels mestres que us hem acompanyat en aquest viatge, que us desitgem el millor i que ens queda el record de la vostra bonica amistat. https://www.freepik.es

41


NÚM. 38

vint-i-pico

JUNY 2019

DESTACATS Miguel Ángel / Kevin / Natalia / Nicolás / Marc -Alumnes que han finalitzat els dos cicles acadèmics del Programa de formació i inserció: Auxiliar d’hoteleria, cuina i càtering obtenint el certificat de professionalitat corresponent. Enhorabona!

-Especial agraïment per a tot el grup que ha participat al Taller de Comunicació de l’escola. Sense la seva dedicació i el seu treball al llarg del curs, part d’aquesta publicació no hagués estat possible.

Tahir / Arturo / Martina / Àlex / Ramón / Vicente / Josep / Lucía / Èric / Antonio 42

-Aquest curs volem destacar la nova distribució i l’espai de l’esbarjo. * Esbarjo 1 (petits): S’han pintat les tanques i les parets. * Esbarjo 2 (mitjans): Ubicació a una nova zona ajardinada, amb bancs i papereres noves i amb porteries per a jugar a futbol. * Esbarjo 3 (grans): Pista de futbol, zona ajardinada i de descans amb renovació de bancs.


C

JOR FAMÍL NADA IA-ES CO

FESTIVAL

A AD NY A T AS

LA

CIÓ ORA AL C E D AD DE N

C

LTES STO E N AR

DE AR DIN DAL NA

DI

R T JO SAN

DEL VISITA IAL RE PATGE

Profile for Fundació Mercè Pla

Revista vint-i-pico CEE Verge de la Cinta. Curs 2018-2019  

Revista de l'escola.

Revista vint-i-pico CEE Verge de la Cinta. Curs 2018-2019  

Revista de l'escola.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded