__MAIN_TEXT__

Page 1

Núm. 11

Resum del any 2019

LA VEU DELS PETITS VILANOVENCS La revista del CRAE “ L LAR VILANOVA ” de Vilanova de Bellpuig


ÀREA CREATIVA

2


SUMARI

ÀREA CREATIVA

2

PRESENTACIÓ

4

ANIVERSARI LLAR VILANOVA

5

BONES PRÀCTIQUES

6

JORNADA EDUCADORS/ES

6

SORTIDES LÚDIQUES

7

L’ENTREVISTA

8

LA MÚSICA EN EL NOSTRE DIA A DIA

9

TALLER DE MAQUILLATGE

9

FESTA CLUB SUPER 3

10

JORNADES DE PATRIMONI HISTÒRIC

10

MARATÓ TV3

11

VACANCES A LA PLATJA D’ALMADRAVA

11

CELEBRACIÓ DEL NADAL

12

PROGRAMA ACTIVITATS SOLIDÀRIES

13

TROBADA VOLUNTÀRIS/ES I FAM. COL·LABORADORES

13

PASSATEMPS

14

AGRAÏMENTS I COL·LABORACIONS

15

3


PRESENTACIÓ

“Com més oberts estiguem als nostres propis sentiments i emocions, millor podrem llegir els dels altres” Daniel Goleman

Ser conscients del què ens passa i aprendre a controlar, expressar els sentiments i emocions contribueix al nostre benestar i ens ajuda a desenvolupar la nostra tasca amb els infants i joves de manera efectiva, propiciant l’aprenentatge d’aquests a nivell emocional amb la finalitat de formar a persones intel·ligentment emocionals.

En el nostre entorn i context, tenim una oportunitat idònia per al desenvolupament de competències emocionals. Les relacions interpersonals entre nosaltres és un continu d’emocions, on el conflicte es fa inevitable. La gestió positiva dels conflictes és un aprenentatge que s’inicia des de la primera infància a la família.

L’educació emocional s’ha de practicar mitjançant metodologies vivencials i participatives que prevegin l’experiència personal del nen o la nena, el seu entorn i les seves necessitats. Viure amb els/les infants el dia a dia ens pot ajudar a ensenyar-los a posar nom als seus sentiments i emocions i fer que reconeguin les seves emocions i les dels altres, perquè hem de comprendre que l’infant té dret a expressar el que sent i ser respectat per expressar-ho, de la mateixa manera que respectem les altres persones. L’adult ha d’ajudar al nen/a a canalitzar les emocions que li generen malestar i potenciar les emocions positives.

Una estratègia per treballar les emocions amb els/ les infants és mitjançant el joc. Jugar junts fomenta experiències emocionals positives, establint relacions. D’aquesta manera aprenen a augmentar la seva tolerància a la frustració, a controlar la impulsivitat, a respectar el torn de paraula i a escoltar amb més atenció. Alhora, el joc és una oportunitat òptima per riure, fomentar el sentit de l’humor i les emocions positives. En definitiva, l’educació emocional suposa passar de l’educació afectiva a l’educació de l’afecte. Fins fa poc temps, la dimensió afectiva en educació s’ha entès com educar posant afecte en el procés educatiu. Ara es tracta d’educar l’afecte, és a dir, d’impartir coneixements teòrics i pràctics sobre les emocions.

Com a professionals de l’àmbit socioeducatiu, hem de donar resposta i atendre les necessitats bàsiques dels infants i joves que resideixen al CRAE. Entre aquestes necessitats cal destacar les socioemocinals, que contribueixen al seu desenvolupament.

4


12È ANIVERSARI DE LA LLAR VILANOVA Un any més junts!

El passat 11 de juliol, vam celebrar el 12è aniversari de la Llar Vilanova.

Tant petits com grans, vam gaudir d’un ambient festiu i relaxat i per reposar forces que millor que berenar xocolata amb coca, gelats i llaminadures pels més petits/es.

Després de la gran acollida que vam tenir l’any passat amb la festa de l’escuma a les piscines del municipi, aquest any hem tornat a gaudir d’una festa plena de diversió i rialles, on grans i petits s’ho han passat d’allò més bé aprofitant les altes temperatures per refrescar-nos.

Els grans protagonistes van ser els infants i joves juntament amb els veïns, familiars, amics/gues, voluntaris/es, famílies col·laboradores, que van acompanyar-nos en aquest diu festiu i de celebració.

5


BONES PRÀCTIQUES Seguint en la línea de donar visualització i donar a conèixer qui viu, que s’hi fa, qui hi treballa....al CRAE, tres professors/es i els seus alumnes de l’IES la Serra de Mollerussa van visitar el CRAE. Aprofitant que feien una sortida amb bicicleta pels voltants de Vilanova de Bellpuig, van venir a conèixer el nostre recurs.

Els joves prefereixen fer-ho en espai extern al CRAE. Els infants i joves viuen aquest dia de forma molt especial, ja que són ells els protagonistes de la festa i conviden als seus amics/gues.

Se’ls hi va explicar quina és la funció i les característiques generals, se’ls va ensenyar l’edifici i finalment se’ls va oferir un petit esmorzar. Va ser una visita molt interessant, una dels/les alumnes és una adolescent que viu al CRAE. Per altra banda, aquest any i per gaudir de les mateixes oportunitats, hem celebrat alguns dels aniversaris dels/les infants amb els seus amics/gues, companys/es de classe al CRAE. Vam organitzar diferents tallers, activitats i els hi vam oferir berenar.

JORNADA D’EDUCADORS/ES X JORNADA EDUCADORS/ES DE LA LLAR l’àmbit social actual i com aquest influeix de manera directa en la perspectiva de gènere que poden tenir VILANOVA els infants i joves. La segona part de la jornada va El passat 20 de setembre, tot l’equip educatiu i consistir en dinar tots plegats en un restaurant, on directiu de la Llar Vilanova va realitzar la jornada de vam poder compartir converses i gaudir d’un ambient treball en equip que es realitza cada any. Aquesta relaxat i de distensió per part de tots/es els/les jornada es va dividir en tres parts. companys/es. A la tarda, vam realitzar una activitat La primera part, un educador del CRAE va impartir la lúdica, que va consistir en fer diversos jocs grupals. formació en vers la identitat de gènere i com Sense dubte, les rialles i l’ambient d’humor van estar treballar-ho amb els infants i joves del CRAE, assegurats. facilitant-nos diferents eines i estratègies La jornada es va valorar positivament, per una banda metodològiques. També es va realitzar un anàlisi de vam poder ampliar els coneixements en quant a la identitat de gènere i la seva aplicació en el nostre dia a dia amb els infants i joves i per altra banda, vam poder fer un treball de cohesió amb els companys/es

6


SORTIDES LÚDIQUES PORT AVENTURA El dia 9 de novembre, un grup d’infants i dos educadors/es van assistir a la 7ª edició de la Festa Somriu per la Infància realitzada a Port aventura i organitzada per FEDAIA en la que celebrarem el 30 aniversari de la Convenció dels Drets de la Infància. Va ser un dia divertit, solidari, ple d’activitats i sorpreses on tots els infants i adolescents, van poder gaudir de les atraccions i dels diferents actes que es realitzaven sota un element en comú el “ somriure”.

VISITA A LA FÀBRICA DE CARAMELS DE BELPUIG El dia 17 d’abril, vam anar visitar la fàbrica de caramels i confits de Bellpuig. Dos responsables d’aquesta empresa ens van ensenyar com elaboren els diferents productes i ens van deixar provar-los. Va ser una visita molt interessant. Per últim, vam comprar alguns dels productes i compartir -los amb la resta de companys/es i educadors/es.

SORTIDA DEL GRUP DE JOVES DEL PIS A SALOU Els i les joves del pis vam anar 4 dies de colònies a Salou per Setmana Santa. Van ser uns dies molt intensos i plens d’emocions. Vam realitzar diverses activitats: Port Aventura, on vam experimentar molts nervis i adrenalina a les diverses atraccions, la bolera també va ser una activitat estrella, on els i les joves van gaudir moltíssim... També hi van haver moments relaxants a la platja i de passeig. I com no també vam poder gaudir de la nit de festa anant a algun pub que per edat podien entrar els/les joves acompanyats dels educadors/es.

RUTA AL NIU DE L’ÀLIGA D’ ALCOVER El diumenge, 15 de setembre, vam anar al poble d’Alcover i vam aprofitar per anar al niu de l’Àliga, un paissatge natural ple de pins, roures i altres arbres amb grans salts d’aigua i pous. Vam fer una gran caminata per una pista forestal, els més petits van poder fer-la sense dificultat. Com que no ens vam cansar massa, vam voler seguir i vam arribar a les Fonts de la Glorieta, l’aigua estava molt freda !!!

7


L’ENTREVISTA: Albert entrenador del futbol femení de Vilanova de Bellpuig Dos infants del CRAE de 11 i 9 anys que formen part de l’equip de futbol infantil femení i de l’equip aleví de Vilanova de Bellpuig fan una entrevista al seu entrenador: Albert 1. A quina edat vas començar a fer futbol? 5 anys I com a entrenador? 24 anys 2. Com va iniciar-se el projecte de fer un equip de futbol femení a Vilanova de Bellpuig? La idea va ser promoguda per un grup de pares i jo mateix, vam començar a reunir-nos i posteriorment a entrenar amb aquest grup de noies de 7 anys. 3. Què és el que et va fer decidir per entrenar un equip femení? Era un repte, motivació ja que no havia entrenat mai un grup de noies. Tenia molta il·lusió, era conèixer un món nou i per tant afrontar amb moltes ganes aquesta nova iniciativa 4. Amb quines dificultats us vau trobar? Tot va ser fàcil però si que el primer any vam haver de fer-nos una assegurança per poder entrenar ja que no estàvem federades. 5. Per que pensàveu que Vilanova havia de tenir un equip femení? Perquè com ja he dit havia un grup de noies molt motivat i amb moltes ganes i per un poble com Vilanova que aposta per l’esport, la igualtat,...que millor que tenir un equip femení. A més els pares també recolzàvem aquesta idea. Tots teníem moltes ganes. 6. Quina importància té l’equip femení dins el club? És un equip més del club i un projecte nou que a nivell de comarca dona molt a visibilitat i a més com a club nosaltres apostem per la igualtat de gènere 7. Quines diferencies trobes entre entrenar equip femení i masculí? Diferències poques però si que he detectat que les noies quan entrenen i juguen a futbol només ho fan a l’hora que està prevista i en els nois he pogut veure que en el seu temps de lleure també juguen a futbol. 8. Important destacar la trajectòria de l’aleví ,quina opinió en tens? En quan a l’equip aleví destacar la seva bona evolució, el bon clima d’equip, companyerisme i sobretot el respecte entre els iguals. 9. Hi ha un respecte mutu entre els nois/es de la Llar i els companys/es entrenador? Jo la veritat que no he notat res i tots estan molt ben acceptats i no hi ha diferències, són un més de l’equip. 10 Que destacaries dels jugadors/es tant de l’equip femení com aleví? Com ja he anat dient: el respecte, companyerisme, el saber estar, el saber perdre, .... 11. Quins valors o expectatives tens de cara a aquesta temporada? Fer un bon joc, treballar la cohesió de grup, aprendre , guanyar si es pot i sobretot que s’ho passin bé i vagin contents a entrenar i a jugar als partits. 8


LA MÚSICA EN EL NOSTRE DIA A DIA Redoblament de tambor...Sona Music for Life! Aquest any els nostres petits i petites han gaudit d'un programa educatiu basat en la música, el principal objectiu de la qual, a més de treballar habilitats socials i emocions, era passar-ho en gran. I així ha estat! Junts hem descobert que la música és una eina educativa molt útil i divertida. Despertar-se amb música fa que ho fem de millor humor. Hem fet dinàmiques on hem ballat, jugat i descobert a artistes de molts estils diferents. El que més ens ha agradat han estat els exercicis de relaxació i també hem pogut gaudir d'un concert de música clàssica i d'un altre de rap en la Llar. Tot un luxe. Que no pari la música!

TALLER DE MAQUILLATGE El dilluns 1 d’abril les joves del pis i les noies més grans de la Llar vam realitzar un taller d’imatge personal i maquillatge a la perruqueria Olga Vall de Mollerussa. Va ser un taller intens i apassionant, on les joves van gaudir de consells i assessorament individualitzat. Vam treballar temes com: la importància de cuidar-se la pell, com maquillar-se, reflexionar sobre la imatge personal,

9


FESTA CLUB SUPER 3 El 10 de febrer, alguns infants de la Llar van assistir a la Festa del Supers On Tour!!!, que es va celebrar al pavelló Barris Nord de Lleida. Van ser dues hores de llum, música, coreografies, personatges dels dibuixos de TV3 i sobretot vam gaudir d’un gran espectacle amb la família del Super 3. Ens ho vam passar d’allò més bé! Vam riure, ballar, cantar i gaudir d’una gran tarda. Cada any hem participat d’aquesta festa tot i que la resta d’anys anàvem a Barcelona.

JORNADES DE PATRIMONI HISTÒRIC DE VILANOVA DE BELLPUIG El dia 13 d’octubre, es van realitzar a Vilanova de Bellpuig, les Jornades Europees del Patrimoni. L’edifici del CRAE era “l’antiga alcaldia” i està catalogat d’interès històric artístic. El sr. Joan Yeguas, historiador, va fer una explicació de les característiques de la façana, datat de mitjans del segle XVI. La directora del CRAE, va fer una breu explicació de l’actual funció de l’antiga alcaldia com a CRAE.

10


MARATÓ DE TV3 Aquest any la Marató ha volgut donar visibilitat a les malalties minoritàries, aquelles que són poc freqüents i les que més necessiten de ser investigades. Nosaltres hem volgut aportar el nostre granet de sorra i gràcies al festival que es va realitzar al poliesportiu del poble, els nostres infants van participar de manera activa en aquesta acció social. Una adolescent de la nostra llar va realitzar un ball de zumba juntament amb els/les companys/es de ball de l’activitat que realitza setmanalment i un altre infant, amb el grup de classe d’anglès extraescolar, van cantar una cançó per tal de participar en aquest dia. Va ser una activitat divertida i a la vegada gratificant.

VACANCES A LA PLATJA LA ALMADRAVA El grup d’infants i adolescents de la Llar van estar tres dies de vacances a la Costa Daurada amb tres educadors. Ens vam allotjar a unes cases situades a la platja de l’Almadrava. Des d’aquí vam realitzar diferents sortides, visitant les cales i també el parc d’atraccions Aqualeon. Valorem positivament aquesta sortida ja que ens permet compartir unes dies amb els infants en un altre context, més distès i treballar altres aspectes i sobretot fomentar el tema del vincle.

11


CELEBRACIÓ DEL NADAL CONCURS POSTALS DE NADAL

PESSEBRE I DECORACIÓ

Com cada any, els infants i joves de la Llar participen en el tradicional concurs de postals, on cada participant i segons categories d’edat presenten una postal de manera individual i anònima, entre aquestes i per votacions surt la guanyadora de cada categoria i aquest any com a novetat i tenint en compte la gran participació i qualitat de les postats es van entregar diferents premis a tots/es els participants. Com és tradició, el 20 de desembre, vam celebrar el dinar de Nadal amb els joves i infants del CRAE juntament amb tot l’equip educatiu i altres professionals que hi treballen, famílies col·laboradores i voluntàries, al pavelló del poble. Va ser una jornada especial, on els infants i joves van ser el protagonistes. Després del dinar, es va dur a terme el lliurament dels premis i diplomes del concurs de postals . A continuació seguint amb les tradicions, vam fer cagar al tió, des dels més petits als joves del pis, tots/es van participar i s’ho van passar d’allò més bé.

12

S’apropa el Nadal i les emocions afloren: alegria, tristesa, il·lusió,...Els infants decoren la Llar amb el tradicional pessebre i l’arbre de Nadal.


PROGRAMA D’ACTIVITATS SOLIDÀRIES Seguint en la línea del programa d’activitats solidaries establert al pis, el 22 de novembre dos joves van participar al Gran Recapte d’Aliments que es va fer a Catalunya. És una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària; també serveix per donar a conèixer la situació per la qual passa aquest grup que, arran de la crisi econòmica que estem vivint. Les dues joves ,el divendres van anar unes hores de voluntàries al su per mercat Plusfresc de Mollerussa. Les seves tasques van consistir en donar a conèixer als clients del supermercat aquesta campanya, oferir-los unes bosses per posar els productes i finalment ficar-los en caixes una vegada han estat donats pels clients. Les joves descriuen aquesta experiència com molt gratificant i satisfactòria i esmenten que amb una pe tita participació per part de tothom es pot aconse guir un bon resultat.

TROBADA VOLUNTÀRIS/ES I FAMILIES COL·LABORADORES El dia 21 de novembre, vam realitzar una trobada de vo- En la segona part, vam realitzar un berenar, on luntaris/es i famílies col·laboradores. també van assistir els/les infants i adolescents que reben ajuda per part dels voluntaris/es en les En la primera part, es van presentar tots/es els/les assistasques escolars i les famílies col·laboradores. tents i van explicar les tasques que realitzaven en el projecte al qual participen. Seguidament, es va impartir una Finalment, els infants i adolescents van donar xerrada per part dels educadors/es sobre que és un uns detalls als/les assistents, un dels quals havia CRAE, el circuit d’arribada dels infants i joves, les neces- estat elaborat per ells mateixos. sitats d’aquests/es, entre altres coneixements del sector. Valorem positivament aquesta trobada, ja que va A continuació, cada assistent va tenir un moment per extenir molta participació i èxit, permetent establir plicar lliurement al grup la seva experiència amb els/les un feedback entre els diversos professionals del infants i joves: dificultats, dubtes, aspectes a millorar, etc. CRAE amb els voluntaris/es i famílies col·laboradores.

13


PASSATEMPS Ens ajudeu amb aquests mots encreuat dels animals salvatges ? Els sabrem tots?

.

14


AGRAÏMENTS I COL·LABORACIONS

15


Web: personaivalors.org Web: sinergiasocial.org E-mail: centrevilanova@sinergia.org

16

Profile for Fundació Mercè Fontanilles

LA VEU DELS PETITS VILANOVENCS - 2019  

LA VEU DELS PETITS VILANOVENCS - 2019  

Advertisement