Exhibit. Fundació Bosch i Cardellach

Page 1

EXHIBIT Revista digital del fons i les exposicions de la Fundació Bosch i Cardellach

RATOLINS DE BIBLIOTECA

Exposició del fons històric infantil de la Biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell

ALTRES MATERIALS INFANTILS


1


Índex

Benvinguts sigueu

CARTELL DE L’EXPOSICIÓ - 1

Si algú passa per la Fundació Bosch i Cardellach per exemple un 18 de gener, es trobarà un any amb unes parets repletes d’il·lustracions d’un dibuixant nascut a Sabadell de principis del s. XX; un altre any, aquestes mateixes parets, revestides de colors serviran per explicar la història d’una tradició local; i un altre any seran el suport perfecte d’un auca del segle XIX extreta d’una àmplia col·lecció d’imatgeria popular amb més de 1.500 documents de les més rellevants de tot Catalunya. Exposició, efímer. Muntar i desmuntar. Uns mesos oberta per arribar a un públic escàs. Per sort, les anomenades noves tecnologies ens proporcionen ara l’oportunitat d’anar més enllà del temps i de l’espai que ha estat omplertt per una exposició. I això justament és el que ens ha mogut a preparar la revista digital que ara teniu a les vostres pantalles i que hem decidit titular Exhibit. Mitjançant aquesta publicació volem deixar constància del treball que hem desenvolupat en la preparació de les nostres exposicions; treball que va des del recull documental fins al muntatge, passant pel disseny, per l’elaboració de textos... També, òbviament, volem arribar a molts més visitants, encara que en aquest cas sigueu visitants virtuals. Passar dels objectes i de les tres dimensions al paper i a les dues dimensions no és una tasca gens fàcil i som conscients que pot arribar a desvirtuar l’essència de l’exposició. Per això juguem amb el digital i l’adaptem amb l’objectiu que al visitant li sigui fàcil imaginar tant l’espai que l’exposició ocupava com el contingut que exhibia. Ens queden encara molts documents, il·lustracions, col·leccions, cartes i altres tresors per mostrar-vos... Així que si no podeu apropar-vos a la nostra seu a la ciutat de Sabadell, valdrà la pena que estigueu atents als propers números d’Exhibit.

ÍNDEX - 2 CRÈDITS - 3 PRESENTACIÓ DE L’EXPOSICIÓ RATOLINS DE BIBLIOTECA - 5 SEUS I SETIS - 7 LLIBRES I LECTORS - 9 JUGAR LLEGINT - 11 AUTORS - 15 IL·LUSTRADORS - 17 EDITORIALS - 33 ELS FONS DE LA FBiC. ALTRES MATERIALS INFANTILS - 36

Joan Brunet i Mauri

Director de la Fundació Bosch i Cardellach

2


ORGANITZA: Fundació Bosch i Cardellach · PATROCINA: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 · DISSENY DE L’EXPOSICIÓ i D’EXHIBIT: Maria Marín Gelabert · COORDINACIÓ: Laura Vicens Najarro · PREPARACIÓ DOCUMENTAL I MUNTATGE: Martina Moirón, Patxi Ocio Casamartina i Laura Vicens Najarro · TEXTOS: Josep Alavedra Bosch, Marc Batlle Santasuana i Patxi Ocio Casamartina · DISSENY GRÀFIC: Rebeka Produccions Culturals, sl · PRODUCCIÓ: Mobiltraç, rètols i impressions sl · AMB EL SUPORT de l’Ajuntament de Sabadell · AGRAÏMENTS: Arxiu Històric de Sabadell, Museu d’Història de Sabadell i Arxiu Històric de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

3


Fotografia de panoràmiques i detalls de l’exposició: Berta Tiana

4


Presentació La Biblioteca Miquel Carreras de la Fundació Bosch i Cardellach és l´hereva de l´antiga biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Conserva la major part dels seus fons després de que membres de la nostra Fundació, per especialitats, tinguessin cura de l’esporgada, necessària per les repeticions, llibres en mal estat per un ús continuat, per mutilació o vandalisme i per textos que el temps i els nous estudis i investigacions havien deixat obsolets. Hi havia però, uns grups de llibres que per característiques diverses s’havien de conservar en blocs sencers. Eren els casos dels llegats i donacions d´il·lustres sabadellenques i sabadellencs i també un grup que s’anomenava libre infantil i juvenil. Les bibliotecàries ens havien parlat de la seva excepcionalitat, però no hi havia ningú que ens pogués dir que l’hagués conegut en la seva totalitat.

La Biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell es va inaugurar l’any 1928 i la secció de Llibre infantil es va nodrir primer amb donacions i després amb diverses adquisicions i el seu contingut va arribar a abastar un període de pràcticament cent anys, sota sis sistemes polítics diferents, inclòs un dels períodes més rics de la cultura catalana, la Mancomunitat de Catalunya. L´interès que va despertar aquesta col·lecció en la Secció d´Arts i Lletres de la Fundació va fer que es creés una comissió que seleccionés una mostra significativa de tot el conjunt. Fet això es van plantejar dues qüestions: que mitjançant una exposició és donés a conèixer a la ciutat aquest petit tresor que havíem rebut, i que el conjunt de Llibre infantil i juvenil estigués a l’abast de tothom, dins dels fons de la biblioteca.

5


6

Per què s´havia de fer una exposició? Perquè són tres generacions de nenes i nens les que han estat lectors d’alguns d’aquests llibres (i que potser n´havien retallat algun dibuix o fotografia per un treball escolar), per als quals aquest retrobament pot significar un impacte emocional positiu. I també perquè als infants i joves d’avui no els farà cap mal saber què es llegia quan ells encara no hi eren. Per què havia d´estar a l´abast de tothom? Quan es va fer la selecció vam veure que en molts dels llibres hi havia una anotació que posava “llibre per no sortir en préstec”, que volia dir ni més ni menys que per la seva vàlua només es podia consultar a la biblioteca, que no podia sortir de casa, vaja. En canvi, quan vam decidir fer l´exposició vam saber que tota la col·lecció era al magatzem, i que per tant ‘havia sortit de casa’. D’aquí que

unànimement decidíssim que el llibre infantil i juvenil romangués a partir d’ara no al magatzem sinó a la biblioteca per a la seva possible i fàcil consulta. L´exposició recordarà als més grans l´antic local de la biblioteca al carrer de Gràcia (Virgen de Gracia aleshores), el seu aspecte original, la seva ampliació, l’escalfor a l’hivern sortint de col·legi i també el Sr. Torrecilla. Per als no tan grans, la nova ubicació a l´antiga Escola Industrial, les joves bibliotecàries, el mobiliari i la divisió d´espais. De tot això l´exposició en té un record.


SEUS I SETIS 1928

1965

2008

El 31 del mes d’octubre de l’any 1928 s’inaugurava oficialment la Biblioteca Popular de la Caixa d’Estalvis de Sabadell a la seva seu social del carrer de Gràcia. La Biblioteca, oberta al públic el 7 de desembre d’aquell mateix any, comptava amb 54 setis, un fons de 7.277 volums i 30 subscripcions a revistes. El fons inicial estava constituït per dues donacions: la biblioteca particular de l’escriptor i Cronista de la ciutat Manuel Ribot i Serra i part de la de l’il·lustre eclesiàstic i apologista Felix Sardà i Salvany. La Biblioteca era pública i de lliure accés amb servei de préstec de llibres des del mes de març de 1930 –interromput el 1938 i recuperat amb caràcter general el 1954. Comptava amb dos catàlegs: d’autors i de matèries, els quals seguien la classificació Decimal Universal de Brussel·les adaptada a les Biblioteques Populars de Catalunya. A l’any 1965 es trasllada la Biblioteca Central del carrer de Gràcia a la planta baixa de l’antic edifici de l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis, inaugurat el 1910 i emplaçat al carrer del Cardenal Gomà –actual carrer d’en Font. El 1966 es creà l’Obra Cultural de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, la qual aglutinava les activitats d’ordre cultural i la Biblioteca. Aquest mateix any s’obre la Sala per a Estudiants i s’inaugura la Biblioteca dels Merinals. A l’any següent, una nova sala, la Sala Joan Montllor i Pujal especialitzada en temes locals i comarcals amb els fons adquirits a aquest investigador sabadellenc. A l’any 1970 s’inaugura la Biblioteca de la Creu de Barberà; i, el 1973 s’amplia el nombre de setis fins a 296 i s’implanta el control mecanitzat del Servei de Préstec i la nova tarja de lector. S’arribava als 80.000 volums. En els anys següents, 1974-75, s’amplia la Biblioteca de Ca n’Oriach i Ripollet. S’arribava al cinquantenari amb una xarxa de sis Biblioteques i 700 setis amb més de 150.000 volums.

Com és conegut, la Caixa d’Estalvis de Sabadell, fundada el 6 de gener de 1859 per un grup de sabadellencs, a l’any 2010 va passar a formar part del grup Unnim, el qual el 2013 va ser integrat a la xarxa del BBVA. En aquest context, el 2008 i abans d’aquesta fusió, la Caixa de Sabadell va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Bosch i Cardellach per tal d’incorporar a aquesta entitat més de cent mil volums provinents de la seva Biblioteca. Cosa que coincidí amb el trasllat de la nova seu de la Fundació al carrer de la Indústria de la nostra ciutat. Aquesta Biblioteca de la Fundació Bosch i Cardellach compta a més amb els fons d’arxiu personals de Miquel Carreras i Costajussà, que li dona nom, i del geògraf de Sabadell Pau Vila. Així com diferents llegats i donacions. La Biblioteca és oberta al públic i forma part del Catàleg Col·lectiu de les universitats catalanes. 7


1

.

L’augment de volums i lectors va fer que a l’any 1948 es bastís un segon pis d’estanteries a la Sala de Lectura i un local de dipòsit de llibres. S’arribava, així, als 84 seients. El 1951 es feia una nova ampliació i es creava una nova Sala de Revistes amb capacitat per a 24 lectors. El 1941 s’inaugurava la Biblioteca de Montcada i Reixac, el 1942 les Biblioteques Circulants per a Escoles; el 1957 la de Ripollet i Biblioteques Circulants per a Empreses i finalment, el 1964, la Biblioteca de Ca n’Oriac.

2

3

4

5

6

7

8

1. Biblioteca de la Caixa d'Estalvis de Sabadell al carrer de Gràcia. Ca. 1928. Autor: Joan Sallent. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 2. Biblioteca de la Caixa d'Estalvis de Sabadell al carrer de Gràcia desprès de la reforma. Ca 1950. Autor desconegut. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 3. Sala de lectura de la Biblioteca Central. 1976. Autor: Pere Farran. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 4. Sala infantil de la Biblioteca Central . 1989. Autor: Prats. Arxiu Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. 5. Biblioteca de Ripollet. 1975. Dins “Caja de Ahorros de Sabadell. Memoria 1975”. 6. Biblioteca de la Llagosta. 1972. Autor Pere Farran. AHCS. Dins “Caixa Sabadell: finances i acció social. 1859-2009”. 7. Fundació Bosch i Cardellach. Biblioteca Miquel Carreras. 2012. Autora: Berta Tiana. 8. Fundació Bosch i Cardellach. Biblioteca Miquel Carreras. 2012. Autora: Berta Tiana.

8


LLIBRES I LECTORS Hom pot observar en aquestes gràfiques l’augment del nombre de setis, nombre de lectors i obres consultades. Des d’aquells 54 primers llocs de l’any 1928 fins als 700 setis de la dècada dels setantes, les xifres van en augment. Tanmateix, el nombre de lectors assolia la xifra de prop de 350.000 en aquesta mateixa dècada del setanta del segle passat i el nombre de volums ultrapassava els 150 mil exemplars. D’aquella primera Biblioteca del carrer de Gràcia havíem passat a una xarxa de sis: Central, Ca n’Oriac, Creu de Barberà, Merinals i les de Moncada i Ripollet fora de Sabadell.

9


33.627

105.829

159.633

1960

1970

1980

164.610

116.762

2000

1990

46.162

134.822

353.356

244.675

115.454

46.292

194.695

570.086

471.548

139.458

1960

1970

1980

1990

2000

Les dades de lectors i obres llegides de 1960 a 2000 fan referència a la xarxa del servei de biblioteques (biblioteca central, biblioteques de barris, comarcals i circulants). La xifra descendeix amb motiu del traspàs i tancament d’algun d’aquests centres i serveis de la xarxa. Dades extretes de les Memòries de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

10


Jugar llegint. El llibre infantil com a estrat de la societat La col·lecció de llibre per a infants de

Gràcies a la col·lecció que ens ocupa

1928

podem resseguir l'evolució de les il·lus-

seguint la irrupció d'aquest gènere a

tracions en els llibres infantils: les tècni-

Catalunya, ja començat a cultivar en

ques de reproducció i el format. Així

temps de la Mancomunitat (i anterior-

doncs podem veure com les imatges

ment per la Renaixença) gràcies a la

van conquerint l'espai, van sortint tími-

forta empenta cultural i nacional que s'hi

dament de l'estricte enquadrament de

destil·là i el bressol polític i social que en

la vinyeta per arribar a omplir tota la

l'antiga

Biblioteca

neix

l'any

pàgina, guanyant terreny al text

quedà. La creixent alfabetització de les classes

i, fins hi tot, arribant a

populars unida a

engolir-lo,

l'ensen-

aquest

yament i l'educa-

un

segon

terme.

ció dels infants propicià

a

passant

Alhora també podem

l'ambient

veure l'especia-

idoni per a la

lització

creació de

autors

noves i mo-

llibre

dernes

infants.

editorials dediment

cades al món de

trobem

dels en

el

per

a

Primeramoltes

obres clàssiques, feixugues de

l'infant gràcies a

llegir per la mainada, la gran majoria

la gran demanda Nou-

traduccions d'escriptors forans i, mica en

centisme el llibre per a infants assoleix

mica, veiem com va apareixent tot un

un major grau de qualitat i quantitat.

estol de literatura expressament pensa-

L'especialització dels nous llibres amb

da i realitzada per a l'infant: manuals,

imatges creà la figura de l'il·lustrador.

abecedaris, contes....

L'estil del dibuix per a infants també

En definitiva, podríem dir que en aques-

s'anirà desenvolupant i modernitzant al

ta mostra podem veure la creació del

llarg del temps passant, per exemple,

món infantil a casa nostra, un món que

d'Apel·les Mestres a Pilarín Bayés tot

es creà paral·lelament al del joguet i al

acostant-se als ulls i a l'imaginari de la

de l'esbarjo, el món del jugar llegint.

canalla.

Il·lustració de Lola Anglada.

de la societat. Amb el

11


Autors

Il·lustradors Editorials

Malauradament en aquest document no us podem mostrar tots els llibres inclosos en l'exposició, però sí acostar-vos-hi; i amb aquesta idea en les properes pàgines veureu una part, i remarquem "part", dels autors, il·lustradors i editorials que conformen aquesta col·lecció i aquesta petita història del llibre infantil del segle XX.

12


13


14


Autors

Jaume Collell i Bancells (Vic, 16 de desembre de 1846 - 1 de març de 1932)

Apel·les Mestres i Oñós (Barcelona, 29 d'octubre de 1854 - 19 de juliol de 1936)

Antoni Bori i Fontestà (Badalona, 24 de maig de 1861- 16 de gener de 1912)

Carme Karr i Alfonsetti (Barcelona, 16 de març de 1865 - 29 de desembre de 1943)

Aureli Capmany i Farrés (Barcelona, 26 de febrer de 1868 - 9 d'octubre de 1954)

Eduard Fontserè i Riba (Barcelona, 1 de març de 1870 - 18 de setembre de 1970)

Maria Montessori (Chiaravalle, Ancona, Itàlia, 31 d'agost de 1870 - Noord wijk, Holanda, 6 de maig de 1952)

Norbert Font i Sagué (Barcelona, 17 de setembre de 1874 - 19 d'abril de 1910)

Anton Busquets i Punset (Sant Hilari Sacalm, La Selva, 20 d'octubre de 1876 - Calders, Moianès, 19 d'agost de 1934)

Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 29 de febrer de 1880 - 15 de desembre de 1950)

Eugeni d'Ors i Rovira, Xènius (Barcelona, 28 de setembre de 1881 - Vilanova i la Geltrú, 25 de setembre de 1954)

Carles Rahola i Llorens (Cadaqués, 28 de juny de 1881 - Girona, 15 de març de 1939) 15


Joaquim Pla i Cargol (Girona, 1882 - Girona, 1978)

Lola Anglada i Sarriera (Barcelona, 29 d'octubre de 1892 - Tiana, 12 de setembre de 1984)

Richmal Crompton Lamburn (Bury, Lancashire, 15 de novembre de 1890 - Furborough, 11 de gener de 1969)

Joan Profitós (Balaguer, La Noguera, 1892 - Balaguer, 7 de gener de 1954)

Carles Riba i Bracons (Barcelona, 23 de setembre de 1893 - 12 de juliol de (1959)

Ferran Soldevila i Zubiburu (Barcelona, 1894 - 1971)

Maria Luz Morales (A Corunya,1898 - Barcelona, 22 de setembre de 1980)

Emil Erich Kästner (Dresden, 23 de febrer de 1899 - Munich, 29 de Juliol de 1974)

Josep Miracle i Montserrat (Barcelona, 9 de gener de 1904 - 19 de novembre de 1998)

Rafael Tasis i Marca (Barcelona, 1906 - París, 1966)

Constancio Cecilio Vigil (Rocha (Uruguai), 1876-Buenos Aires (1954)

José Maria Sánchez Silva (Madrid, 1911-2002)

16


Il·lustradors 1

3

2

5

4

6

1: Anys 10*. Joan Vila i Pujol, D'Ivori (Barcelona, 1890 - Barcelona, 1947). 2: Dècada 1900. Apel·les Mestres i Oños. (Barcelona, 1854-1936). 3: Dècada 1900. Joan Vila i Pujol, D'Ivori (Barcelona, 1890 - Barcelona, 1947). 4: Anys 20. Josep Pey i Farriol (Barcelona, 1875 - Barcelona, 1956). 5: Dècada 1900. (Xumeka). 6:Anys 10. Feliu Elias i Bracons, APA (Barcelona, 1878 - Barcelona, 1948). *Aquesta data indica que la il·lustració pertany a un llibre editat en aquella dècada. 17


13

12

14 15

16 12: Anys 20. Abel. Josefina Tanganelli i Plana (Barcelona 1904-1968); 13: Anys 20. Angel Fernández; 14: Anys 20. Valentí Castanys i Borràs (Barcelona, 1898 - Barcelona, 1965); 15: Anys 20. Arras. Josep Robert (Barcelona 1870-1940); 16: Anys 20. Autor desconegut. 18


17

18

19

20

21

17: Anys 20. Joan Pau Bocquet Bertrán (Barcelona 1904-1966); 18: Anys 20. Gaietà Cornet i Palau (Barcelona, 1878 - Barcelona, 1945); 19: Anys 20. Luis Bermejo Rojo (Madrid, 1931); 20: Anys 20; (Fiol); 21: Anys 20.Garcia Escribà. 19


22

24

23

25

26

28

29 27 22: Anys 20. Josep Dalmau i Rafel (Manresa, 1867 - Barcelona, 1937); 23: Anys 20. Joan Vila i Pujol, D'Ivori (Barcelona, 1890 - Barcelona, 1947); 24: Anys 20. Joan Carrera; 25: Anys 20. Bitxu. Elvira Elias Cornet (Barcelona, 1917); 26: Anys 20. Joan Llaverias i Labr贸 (Vilanov 0-1968).

20


30 31

33

32

34

35

30: Anys 20. Josep García de Longoria; 31: Anys 20. Vicenç Nubiola (Barcelona); 32: Anys 20. Artur Moreno i Salvador (València 1909 – Barcelona 1993); 33: Anys 20. Jesús Sánchez Tena (Pedrola, 1898 - Sant Feliu de Codines, 1931); 34: Anys 20. Jaume Passarell i Ribó (Badalona 1889-Barcelona 1975); 35: Anys 20. (Planas) 21


36

38

37

39

36: Anys 20. Ricard Opisso i Sala (Tarragona, 1880 - Barcelona, 1966); 37: Anys 20. Pere Prat i Ubach (Terrassa 1892- Barcelona 1969); 38: Anys 20. Guillem PerĂŠs i Paque (Barcelona, 1893 Barcelona, 1968); 39: Anys 20. Ramon de Capmany i Montaner (Canet de Mar 1899-Barcelona 1992) 22


40

41

42

44

43

45

40: Anys 20. Josep Serra Masana (Igualada, 1896 - Barcelona, 1980); 41: Anys 20. (Sidrus); 42: Anys 20. Quelus. Miquel Cardona (Barcelona 1903-Caracas 1964); 43: Anys 30. Pere Torné Esquius (Sant Martí de Provençals, 1879 - Flavacourt, Illa de França, 1936); 44: Anys 30. Joan Vila i Pujol, D'Ivori (Barcelona, 1890 - Barcelona, 1947); 45: Anys 30. (Felias) 23


46 47

48

49

50

51

46: Anys 30. Josep Narro i Celorrio (1902-1994) i J. Pla; 47: Anys 30. Xirinius. Jaume Juez Castellà (1906-2002); 48: Anys 30. (Yorik); 49: Anys 30. Rosario de Velasco. (Madrid 1904-Barcelona 1991); 50: Anys 40. Elvira Elias Cornet (Barcelona, 1917); 51: Anys 30. Jesús Sánchez Tena (Pedrola, 1898 - Sant Feliu de Codines, 1931) 24


53 52

54

55

56

57

52: Anys 40. Federico Ribas Montenegro (1890-1952); 53. Anys 30. Martí Bas; 54: Anys 40. Fernando Marco (València, 1885-1965); 55:Anys 30 Arthur Rackham (1867-1939); 56:Anys 30. Joan García Junceda i Supervia (Barcelona, 1881 - Blanes, 1948); 57. Anys 30. Raquel Roque Gameiro Ottolini (Lisboa, 1889 — 1970) 25


58

59

60

61

62

58: Anys 40. Desiderio Babiano Lozano Olivares (1909-1985); 59: Anys 40. Montserrat Barta Prats (1906-1988); 60: Anys 30. Joaquim MartĂ­-Bas (1910-1966); 61: Anys 50. Mariona Lluch (1927-Âż?); 62: Anys 40. Rafael de Penagos ( Madrid, 1889-1954)

26


64

63

65

66

67

68

63: Anys 40. (Picolo); 64: Anys 50. Axel Amuchastegui. México (1921-2002); 65: Anys 50. Balbina Busquets; 66: Anys 50. Catalina Sturges Dodge (1890-1979); 67: Anys 50. Salvador Fariñas; 68: Anys 50. Gloria

27


70 69

72

71

73

74

69: Anys 50. Johnny Gruelle (USA 1880-1938); 70: Anys 50. Janet Laura Scott (USA 1888-1968); 71: Anys 50. (Julio Castro de la Gándara); 72: Anys 50. Mercè Llimona i Raymat (Barcelona 1914 1997); 73: Anys 50. Lucila Holling; 74: Anys 50. Lorenzo Goñi y Suárez del Árbol (Jaén, 1911Lausana, Suissa, 1992) 28


75

76

77

78 79

80

81

82

75: Anys 50. Montserrat Barta Prats (1906-1988); 76: Anys 50. Montserrat Casanova (Campdenàvol 1909- ¿?); 77: Anys 60. Artur Moreno i Salvador (València, 1909 – Barcelona, 1993); 78: Anys 60. (MTRoss); 79: Anys 50. Walt Disney; 80: Anys 50. Pablo Ramírez Díaz (Linares, 1926 - Jaén, 1966); 81: Anys 60. Enric Cormenzana Bardas (1948-2011); 82: Anys 40. Ve Isabel Cadie 29


84 83

86 85

87

88

83: Anys 60. Antoni Bassó; 84: Anys 60. Aurora Altisent i Balmas (Barcelona, 1928); 85: Anys 60. Laurent de Brunhoff; 86: Anys 60. Fina Rifà. (Palma de Mallorca – ¿?); 87: Anys 60. Gerda; 88: Anys 60. José Correas

30


89

90

91 89: Anys 60. Miquel Vila; 90: Anys 60. Pablo Ramírez Díaz (Linares, 1926 - Jaén, 1966); 91: Anys 60. Pilar Bayés i de Luna (Vic, 1941)

31


7

8

10

9

11

7: Anys 10. Joan Vila i Pujol, D'Ivori (Barcelona, 1890 - Barcelona, 1947). 8: Anys 10. Raul Lino. 9: Anys 10. (MontanyĂŠs). 10: Anys 10. Jaume Pahissa i Laporta (Barcelona, 1846 - Barcelona, 1928). 11:Anys 10. Feliu Elias i Bracons, APA (Barcelona, 1878 - Barcelona, 1948). 32


Editorials

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: 1916 Editorial Ambos Mundos; 1906 Carles Dalmau y CA Editors; 1921 Editorial Calpe; 1925 Patufet; 1925 IG Seix and Barral Herms; 1929 Seix Barral; 1928 Seix Barral; 1930 Editorial Políglota; 1930 Editorial Araluce; 1930 Editorial Juventud; 1931 Editorial Luis Gili; 1932 Editorial Juventud. 33


D’esquerra a dreta i de dalt a baix: 1933 Tipografia La Educación; 1934 Editorial Juventut; 1934 Editorial Gustau Gili; 1935 Editorial Araluce;1935 Editorial Molino;1936 Editorial Saturnino Calleja; 1936 Foment de Pietat;1936 Fundació Concepció Rabelli Cibils; 1937 Edicions Comissariat de Propaganda de la Generalitat; 1938 Espasa Calpe; 1946 Editorial Hymsa. 34


D’esquerra a dreta i de dalt a baix: 1951 Editorial Acrópolis Uteha; 1951 Editorial Hobby; 1953 Editorial Cigüeña; 1953 Editorial Miquel Salvatella;1959 JOC; 1961 Editorial Estela; 1967 Editorial La Galera; 1950 Editorial Códex; 1956 Editorial Aedos.

35


de la FBiC

ELS

FONS Altres materials infantils

La col·lecció històrica infantil que us hem mostrat pertany a un fons propi de l'Antiga Biblioteca de Caixa Sabadell, però dins l'Arxiu i Biblioteca de la Fundació i els seus diferents fons s'amaguen altres llibres i revistes de caire infantil i juvenil; en destaquem algunes publicacions periòdiques de principis del s. XX o edicions clàssiques de Julio Verne o els Germans Grim que trobem també al fons de l'Antiga Biblioteca de Caixa Sabadell com la Col·lecció Joan Montllor.

36


37


38Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.