Page 11

EN FORMA! 11

«La majoria dels esports de resistència requereixen una preparació física específica a partir de cert nivell» tant quan fas sortides llargues en bici amb forts desnivells. També pots compensar el to muscular perquè un genoll, amb algun tipus de patologia del corredor, no molesti tant. Pregunta als tècnics de la sala de condicionament físic, ells sabran guiar-te. De la mateixa manera, els esports més tècnics també tenen cabuda al gimnàs. Per millorar el gest tècnic d’esports com el tennis, la vela o el golf és important reforçar els músculs implicats i prevenir possibles patologies fent treballs de compensació de lateralitat, de reforç dels músculs rotatoris d’esquena i espatlles, per exemple.

sala de fitness seran les teves millors aliades per muscular quàdriceps, femorals, bessons, abductors i lumbars i abdominals, tan importants per l’estabilitat del tronc superior. És important que facis un manteniment setmanal de força general, per tal que el cos no vagi perdent a mesura que passen els mesos. CAL PREPARACIÓ ESPECÍFICA En definitiva, la majoria dels esports de resistència (ciclisme, curses, caminades per la muntanya, orientació...) requereixen una preparació física específica a partir de cert nivell. Si sortim a córrer un o dos cops a la setmana i no més de quatre o cinc quilòmetres, tindrem suficient amb això. Quan passem d’aquest nivell, cada cop serà més important la preparació física general a principi de temporada, com el manteniment durant els mesos preparatoris o de competicions. Alguns exemples són reforçar el gluti per tenir una gambada més eficient pujant el Pedraforca, o treballar els bessons perquè no es carreguin

08-17_EnForma.indd 11

RECUPERACIÓ Tant d’entrenament outdoor i indoor és molt provable que et deixi ben content i amb sensacions molt bones, però ben baldat i cansat. Tocarà aleshores recuperar el cos de les pallisses de quilòmetres o de les hores seguides fent gestos molt semblants. Els estiraments són part fonamental d’aquesta fórmula secreta. En primer terme, estira en acabar l’activitat esportiva perquè els músculs es recuperin abans i així t’estalviaràs lesions. Torna a estirar tranquil·lament entre setmana pel teu compte o bé en alguna de les classes específiques que pots trobar a la graella del teu centre esportiu, com ara ioga, Pilates o estiraments. Així augmentaràs els graus de moviment articular, no et sentiràs tan encarcarat, relaxaràs el cos i el connectaràs amb la ment! La teoria és sempre molt bonica, però a vegades hi ha accidents, sobrecàrregues o excessos. Aquí és quan entra en joc el fisioterapeuta. Ell sabrà rehabilitar-te, descarregar-te o donar-te una pauta perquè treballis algun aspecte que estigui descompensat. Recorda que és molt recomanable ser previsor i descarregar quan estem enmig de períodes d’entrenament fort o activitats intenses encara que no notem molta sensació de càrrega, ja que sovint demanem ajuda massa tard! Així que ja tens la fórmula: entrena indoor per rendir encara més outdoor!

10/01/2013 13:12:49

Profile for Fundació Claror

Revista Claror Sports nº79  

Publicació editada per la Fundació Claror sobre esport, salut i lleure.

Revista Claror Sports nº79  

Publicació editada per la Fundació Claror sobre esport, salut i lleure.

Advertisement