Page 25

SALUT 25

«En osteopatia hi ha tres tipus de tractament: estructural, visceral i cranial» en determinades articulacions amb relació al problema o la malaltia que presenti el pacient i, mitjançant aquestes tècniques, que en cap cas no han de ser doloroses, intenta restaurar-ne el bon funcionament TIPuS dE TrAcTAmEnTS L’osteopatia serveix per tractar les afectacions doloroses de la columna vertebral i de les articulacions. També es demostra efectiva en casos de cefalees, migranyes, vertígens, trastorns circulatoris, digestius, traumàtics, ginecològics, pediàtrics, etc. Hi ha tres tipus de tractaments en osteopatia: estructural, visceral i cranial. El primer se centra en trastorns de les estructures òssies, musculars i articulars. El visceral s’enfoca a la curació d’òrgans i vísceres per optimitzar-ne la funció mitjançant la manipulació i així aconseguir un millor reg sanguini. Finalment, el cranial, que insisteix en la noció de mobilitat dels ossos del crani i la seva influència en el sistema nerviós central. S’adreça al desenvolupament del nadó, de l’infant, com també als trastorns funcionals de l’adult. IndIcAcIonS dE L’oSTEoPATIA L’osteopatia es mostra molt efectiva en el tractament del mal d’esquena que afecta la columna cervical, dorsal i lumbar i les zones de natges i sacroilíaques. Els dolors articulars en malucs, genolls, espatlla, colzes o turmells també es poden resoldre amb aquesta disciplina. L’osteopatia serveix igualment per tractar contractures musculars, dolor a l’articulació de la mandíbula (l’articulació temporomandibular és font de cefalees i dolor a la cara), síndrome vertiginós i marejos si són d’origen cervical. Finalment, resulta molt efectiva en la curació del mal de cap, ja que moltes cefalees tenen l’origen en contractures i tensions musculars a la zona cervical. A Catalunya les tècniques osteopàtiques es van coneixent cada vegada més i són reconegudes com a teràpies directes o complementàries per tractar patologies de l’aparell locomotor. Fisioterapeutes i metges en fan ús com a complement de tècniques de rehabilitació o readaptació.

24-29_Salut.indd 25

Llegeixes al lavabo? Consells per prevenir les hemorroides i l’estrenyiment, que sovint són conseqüència d’un mal to muscular perineal i mals hàbits CAROLA SUBIRACH

fisioterapeuta especialista en reeducació abdominopelviana CEM Marítim csubirach@claror.cat

És molt habitual que el bany sigui un espai en què el moment d’anar de ventre s’allargui per gaudir d’una estona de lectura, privacitat i tranquil·litat. Cal tenir en compte que aquest hàbit pot causar l’aparició d’hemorroides, com també un mal funcionament de la defecació. Si del que es tracta és de gaudir d’aquesta privacitat, és preferible continuar la lectura un cop hàgim acabat d’evacuar, asseguts sobre la superfície dura de la tapa de la tassa del vàter per tal de no afavorir la inflamació i congestió de la zona anorectal. Aquesta congestió, sumada als esforços d’anar de ventre, són uns dels factors responsables de l’aparició d’hemorroides i de prolapses (descens d’òrgans pelvians com el recte, la bufeta urinària i, en el cas de les dones, a més, l’úter). Sovint l’estrenyiment i les hemorroides són conseqüència d’un mal to muscular perineal i d’altres mals hàbits que convindria revisar. S’hauria de mantenir una ingesta de líquids d’aproximadament uns dos litres al dia; no parlem exclusivament d’aigua sinó que també la fruita, els sucs, les infusions i les sopes formen part d’aquesta quantitat d’aigua diària que necessitem. És important procurar tenir una dieta equilibrada per prevenir l’estrenyiment.

«És convenient intentar anar de ventre quan en tenim ganes»

En cas de dubte és convenient consultarho amb el dietista. Un altre dels mals hàbits que caldria evitar és prémer per evacuar, ja que això fa que surtin hemorroides o bé que si n’hi ha s’inflamin encara més. És convenient intentar anar de ventre quan en tenim ganes, ja que si no en fem cas s’alentirà el reflex defecatori i això pot portar a un estrenyiment crònic. A més, és preferible evitar estar molta estona asseguts a la tassa esperant que s’activi el reflex defecatori; en cas que tinguem sensació de tenir caca en aproximadament uns dos minuts n’hauríem de tenir prou per poder evacuar completament. Mantenir una activitat física apropiada també ajuda a prevenir les hemorroides i l’estrenyiment, com també evitar portar faixes i roba que ens premi la part baixa de l’abdomen. La majoria de les disfuncions del sòl pelvià tenen solució, però és imprescindible una bona orientació terapèutica i consultar-ho amb el metge proctòleg i el fisioterapeuta especialitzat. SuPoSITorIS L’ús de supositoris de glicerina com a ajuda imprescindible per poder anar de ventre està molt estès, sobretot entre les persones que pateixen estrenyiment crònic. Si hem arribat a dependre’n cada cop que anem al bany, valdria la pena consultar-ho amb un especialista, ja que el que hem aconseguit amb aquesta pràctica és anul·lar el reflex muscular del recte. Recuperar aquesta funció no és una tasca que s’aconsegueixi en dos dies, però es pot millorar amb una bona orientació i uns exercicis concrets.

31/05/2012 12:19:04

Profile for Fundació Claror

Revista Claror Sports nº77  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut i lleure.

Revista Claror Sports nº77  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut i lleure.

Advertisement