Page 43

fundació claror CAPSALERA 43 43 l’ajuntament de barcelona promou el projecte radars

Suport al Projecte Radars, a Gràcia Es tracta d’un projecte d’acció comunitària enfocat a la gent gran, en marxa al barri del Camp d’en Grassot des de 2008 El Projecte Radars és una iniciativa d’acció comunitària impulsada per l’Ajuntament de Barcelona al barri del Camp d’en Grassot. Té com a objectiu facilitar que les persones grans del barri puguin seguir vivint a casa seva però reduint el risc d’aïllament i d’exclusió social gràcies a la complicitat de l’entorn. Per fer-ho s’ha creat una xarxa de prevenció en la qual participen els veïns, els comerciants, persones voluntàries i professionals de les entitats i els serveis vinculats al barri. cinc espais Aquesta xarxa de prevenció està constituïda per cinc espais que treballen a partir de la corresponsabilitat. D’una banda, es fa una tasca porta a porta per identificar, en el si d’una comunitat de veïns, tant la gent gran que viu sola i presenta algun risc d’exclusió com possibles veïns que actuïn de radars, és a dir, que es comprometin a estar atents —sempre de manera discreta i no intrusiva— a qualsevol absència o variació d’hàbits de la persona gran. En el cas que es detecti alguna sospita que la persona gran pot patir un

El Coll i el districte de Sarrià-Sant Gervasi volen implantar el Projecte Radars

34-49_Fundacio.indd 43

Grup de Radars, veïns i comerciants del barri de Camp den Grassot

problema, el radar només ha de trucar a un telèfon d’atenció per donar avís als serveis socials que fan el seguiment i contrasten si tot està bé. Així doncs, els radars són veïns de comunitat però també comerços i serveis habituals de la persona identificada pels serveis socials. D’altra banda, també hi ha la Taula Radars, un espai de trobada de totes les entitats que interactuen en el procés. De moment, el projecte compta amb més de 200 persones grans que es beneficien del seguiment i més de 200 radars veïnals. L’èxit del projecte, tant per concepte com per acollida i funcionament, ha originat que altres barris de la ciutat el vulguin adoptar comptant amb l’assessorament de la Taula del Camp d’en Grassot. És el cas del barri del Coll, del districte de Gràcia, i també del districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Una de les iniciatives dutes a terme per la Taula ha estat la creació d’un portal amb informació sobre entitats i serveis sense ànim de lucre vinculats a les persones grans. El web permet fer cerques molt fàcilment i és de molta utilitat tant per als ciutadans com per als voluntaris i els professionals relacionats amb la gent gran (www.serveisgentgrangracia.org). LA NOSTRA IMPLICACIÓ Com a entitat del barri, la Fundació Claror forma part de la Taula Radars amb el compromís de contribuir a enfortir el projecte. En aquest sentit, ja l’estiu passat va ajudar en l’organització d’una gimcana per dinamitzar la gent gran i els radars. D’altra banda, també s’ha cedit a la Taula el disseny d’un logotip per al projecte, com també el disseny de fullets per a la difusió del web de recursos per a la gent gran.

cultura

Darreres tertúlies de la temporada L’art i la iconografia en els palaus assiris (11 d’abril) i la vida de Gertrude Bell (9 de maig) són els temes que centren les dues últimes tertúlies de la temporada, dinamitzades per l’arqueòleg i especialista en història del Pròxim Orient Felip Masó. Per participar-hi cal formalitzar-ne la inscripció prèvia a la recepció dels centres esportius (5,5 euros). Totes dues es duen a terme en dimecres, a partir de les 19.30 hores, al CEM Claror.

Acord de col·laboració amb el CNL El 14 de novembre passat la Fundació Claror i el Consorci per a la Normalització Lingüística van signar un conveni de col·laboració amb l’objectiu de progressar en el procés de normalització lingüística mitjançant iniciatives que es puguin dur a terme entre la massa social de la Fundació Claror. Una d’elles, el taller de català bàsic, ha tingut sempre una acollida molt bona, però actualment no es descarta la col·laboració amb altres projectes del Consorci com el voluntariat per la llengua. El Consorci és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua pròpia de Catalunya en tots els àmbits.

27/02/2012 13:42:42

Profile for Fundació Claror

Revista Claror Sports nº 76  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cultura i lleure.

Revista Claror Sports nº 76  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cultura i lleure.