Page 18

18 EN FORMA! MISCEL·LÀNIA

a l'aigua

El viratge de crol Marc Caballeria Per optimitzar el temps i el rendiment en proves de crol, a partir dels 50 metres en piscina curta, i dels 100 metres en piscina olímpica, hem d’entrenar el viratge de crol. El viratge de crol és una part de la tècnica de natació, considerant tècnica com un procés que aprenem a través de l’exercici, que ens permet fer un moviment de manera més econòmica i amb la màxima eficàcia. Dividim la tècnica del viratge en set fases: una aproximació, en la qual es fa una última tracció a dos o tres metres de la paret; un gir en l’eix transversal, amb un moviment del cap fins que els peus toquin la paret; un contacte, amb les mans davant i el cos preparat per a l’impuls; un gir en l’eix longitudinal, girant cap i espatlles; un impuls, potent i en el pla horitzontal; un lliscament, per acabar el gir de l’eix longitudinal, i una propulsió cap a la superfície, amb una primera tracció.

activitats per a joves

el material

Formar els joves per al lleure Toni Mayol L’evolució de la família cap a una plena ocupació del pare i de la mare genera en l’adolescent un temps d’oci no controlat més gran. Com tot a la vida, el correcte aprofitament d’aquest temps és una destresa que cal educar en els fills joves, que, paral·lelament, avui dia tenen una oferta molt més àmplia per poder escollir, tant de manera formal (casals de joves, clubs esportius, estades...) com de manera informal (televisió, internet...). L’educació en el lleure dels joves proposa una gran oportunitat per desenvolupar i potenciar aspectes com l’autonomia, l’esperit crític, la creativitat, la socialització amb altres fora de l’entorn escolar, etc. Però si no es proporcionen i es treballen les eines adequades per desenvolupar aquests aspectes, pot esdevenir en altres que no són tan desitjables, com ara el sedentarisme o el conformisme. En aquest punt l’educació en el lleure té una importància cabdal: l’objectiu

12-23_EnForma.indd 18

principal del lleure és ensenyar al jovent a gestionar el seu propi temps d’oci, a mostrar la gran varietat d’activitats (tant esportives com no esportives) que es poden practicar tenint en compte les relacions socials i l’entorn. Evidentment, cada persona té unes característiques que la fan única i diferent de les altres i, per tant, no es pot pretendre dogmatitzar sobre les activitats bones i les dolentes ni pretendre que tots els joves juguin a handbol o que tots toquin en un grup de música. Es tracta de generar experiències variades i significatives, col·lectives i individuals, de generar espais d’expressió per fomentar l’esperit crític perquè cada persona pugui escollir des del coneixement i l’experiència d’haver provat què és allò que més li atrau. D’aquesta manera, presentant i vivenciant diverses alternatives, podem ajudar els joves a gaudir d’un temps fonamental en la formació i el desenvolupament de tot individu.

Aprofitar la sorra de la platja Marta Coll A banda de tots els esports i les activitats que podem practicar a la platja, la sorra també ens aporta molts beneficis. Des de fer un bany de sorra (psamatoteràpia) fins a caminar, córrer o fer treballs de rehabilitació. Si volem caminar és preferible ferho per la vora del mar perquè, com que la sorra és més dura, la dificultat és menor. A més, aprofitem per afavorir la circulació amb el massatge i el contrast de temperatura de l’aigua. Córrer per la platja ho podem fer sempre que no tinguem lesions articulars. Si volem fer un treball propioceptiu i de més intensitat triarem la part central de la sorra (que s’enfonsa més) i si volem fer un treball més suau és millor fer-ho per la part pròxima a la vora del mar. L’exercici a la sorra és ideal per als tractaments de rehabilitació del tren inferior, en especial els esquinços de turmell, ja que en les fases avançades de la recuperació cal fer treball propioceptiu i de reforç muscular. En aquest cas, els exercicis han d’estar prescrits per personal especialitzat.

24/02/2011 12:02:48

Profile for Fundació Claror

Revista Claror Sports nº72  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cutlura i lleure.

Revista Claror Sports nº72  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cutlura i lleure.

Advertisement