Page 29

SALUT 29 LLEGIT A LA PREMSA

«En aquest trastorn és ben patent la influència del nostre caràcter així que cal portar les emocions cap a un terreny positiu»

cert estímul, l’ús continuat pot provocar nerviosisme i manca d’adaptació a l’estrès. En canvi, és millor prendre begudes estimulants més suaus com el te verd o el gingebre en infusions. Així mateix, cal evitar les begudes alcohòliques, perquè l’alcohol és un tòxic molt potent per a les neurones i altera el sistema nerviós. Fer esport o practicar tècniques com el tai-txi, el ioga o l’acupuntura també resulta molt beneficiós per augmentar l’energia i activar el cos. També podem incidir en el nostre cervell emocional a través de la cromoteràpia, tenint a casa, per exemple, flors fresques de color groc, el color del sol. SER MÉS POSITIUS En aquest trastorn és ben patent la influència del tipus de caràcter que haguem desenvolupat, ja que hi ha persones que viuen amb més harmonia en el seu ambient, que són capaces de gaudir de la gent que les envolta i de les petites satisfaccions de la vida diària: els àpats, el son, els projectes, les relacions. Malgrat que totes elles també han viscut el fracàs, la decepció i certs moments foscos, en general aquestes persones estan més preparades per superar els obstacles. Gaudeixen d’una habilitat especial per encarar les dificultats, per donar sentit a la seva vida, tenen una relació més íntima amb elles mateixes, amb els altres i amb la forma com han decidit viure la seva existència. Cal portar les nostres emocions cap a un terreny positiu, ja que tenen un fort component físic. Mentre un pensament ens ocupa la ment irradia unes certes manifestacions en el propi cos i caldrà que estigui ple de positivitat i autoconfiança perquè ens aporti energia i vitalitat al sistema nerviós. LLIBRE RECOMANAT La cura emocional: acabar amb l’estrès, l’ansietat i la depressió sense medicació. David Servan-Schreiber. Editorial Kairós

24-29_Salut.indd 29

El suc de nabius ajuda a prevenir la bactèria que provoca la cistitis CONSELL PRÀCTIC

Accions per evitar el risc de contagi de fongs Tot i els avenços higiènics i les estrictes normatives, els usuaris habituals de tota piscina han de tenir en compte diversos consells bàsics a l’hora de prevenir el risc de contagi de fongs. És fonamental evitar el contacte de la pell amb les parets i el terra. És molt important eixugar-se els plecs interdigitals dels peus un cop acabada l’activitat. També és fonamental utilitzar sabatilles de goma ja que les de roba, suro o fusta acumulen humitat. Un cop a casa, esbandiu-les amb aigua i deixeu-les ventilar. Cal rentar-les com a mínim dos cops per setmana. No fer servir les sabatilles de bany d’altres persones i no les emboliqueu amb la tovallola molla o el banyador. Finalment, cal rentar la tovallola cada dia.

La majoria de casos d’infecció urinària estan provocats per l’Escherichia coli, una bactèria que es troba als intestins. L’orina ajuda a eliminar les bactèries de la bufeta però en alguns casos aquestes es multipliquen tan ràpidament que algunes es queden en aquest òrgan, fet que provoca infeccions que sovint acaben en cistitis. Ara, segons un estudi fet per l’Institut Politècnic de Worcester als Estats Units, s’ha detectat que l’Escherichia coli és capaç d’adherir-se al tracte urinari i formar fines biocapes que faciliten que la bactèria prosperi a l’organisme. El treball de camp liderat per la científica Terri Anne Camesano demostra que el suc de nabius té la virtut d’evitar que la bactèria s’adhereixi a les cèl·lules del tracte urinari per fabricar l’esmentat «biofilm». D’aquesta manera es redueix de forma notable el risc d’infecció. Font: El Mundo

L’APUNT

Dos gots d’aigua abans de cada àpat poden ajudar a perdre pes Un estudi del Departament de Nutrició Humana, Alimentació i Exercici de l’Institut Virgínia Tech (EUA) presentat aquest agost a la 240a reunió anual de la Societat Química Americana, constata per primera vegada que beure aigua abans de cada dinar pot ajudar a perdre pes. Brenda Davy, membre de l’equip d’investigadors, explica que «beure dos gots abans de cada àpat principal pot facilitar la pèrdua de pes en les persones de mitjana edat i les persones grans». La investigació apuntava inicialment que els individus que bevien aigua abans de cada menjar ingerien una mitjana d’entre 75 i 90 calories menys. En resultats a les dotze setmanes, les persones que van fer dieta i bevien aigua abans de cada àpat, tres vegades al dia, van perdre gairebé dos quilos i mig més que els que no van augmentar-ne la ingesta.

10/09/2010 13:20:31

Profile for Fundació Claror

Revista Claror Sports nº70  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cutlura i lleure.

Revista Claror Sports nº70  

Publicació trimestral editada per la Fundació Claror sobre esport, salut, cutlura i lleure.

Advertisement